Sveriges 100 mest populära podcasts

Novus Sanity Check

Novus Sanity Check

Novus Sanity check är undersökningsföretaget Novus egen podcast. Här vrider vi och vänder på dagsaktuella fenomen. Med vår egen expertis och färska undersökningar som grund bjuder vi in gäster för att diskutera omdebatterade ämnen och heta frågor. För oss är det viktigt att vrida och vända på saker och finna nya perspektiv, något som vi hoppas att du som lyssnare vill göra tillsammans med oss. Podden leds av Novus vd Torbjörn Sjöström.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

novus.se

Avsnitt

#73 - Mats Georgson - Hur fungerar varumärken?

Bakom gästmicken hittar vi den här gången Mats Georgson. Med en lång erfarenhet inom marknadsföringsvärlden hittar vi idag Georgson i rollen som VD för Georgson & Co samt CMO på Limebook - där en del av fokuset ligger på att hjälpa företag att se sig själva utifrån och vad som kan förbättras när det kommer till att strukturera och prioritera de strategiska frågorna. Avsnittet behandlar Mats Georgson och Torbjörn Sjöström en vid bredd av frågor - bland annat: Hur fungerar varumärken? Hur bygger man det på bästa sätt? Hur kan man som företag differentiera sig? - Hur fungerar varumärken? Det finns en definition inom kategorin som säger att "varumärken är utbytbara varor som kunderna inte bryr sig särskilt mycket om att byta mellan". Då har man med andra ord sagt att en kategori består av svaga varumärken. Senare kan man höra från annat håll att "jag har funnit att varumärken är svaga och saknar lojalitet - vilket blir en självklarhet när man tidigare har definierat varumärken på det sättet, säger Mats Georgson.
2024-04-25
Länk till avsnitt

#72 Henrik Oscarsson - undersökningsforskning

Den här gången får ni lyssna på ett innehållsrikt samtal mellan Torbjörn Sjöström och veckans gäst Henrik Ekengren Oscarsson. Ekengren Oscarsson är en svensk statsvetare och professor vid Göteborgs universitet. Han är känd för sitt arbete inom politisk vetenskap och opinionsundersökningar. Han har gjort betydande forskning kring politiskt beteende, väljarbeteende och opinionsbildning i Sverige. Han har också varit involverad i flera stora opinionsundersökningar och är en framstående expert inom sitt område. Arbetet har bidragit till en ökad förståelse för svensk politik och samhälle. Samtalet berör flera ämnen ? men tar grund i undersökningsforskningens värld. Ett samtal som naturligt kretsar kring gemensamma nämnare som valundersökningar, tillförlitliga undersökningar och skillnaden mellan analyser i forskningsvärlden och från privata aktörer. ?Idag är det fortfarande så att det är väldigt många verklighetsuppfattningar om opinionen som faktiskt inte stämmer. Som opinions- och väljarforskare ser jag varje dag tecken på att människor har en skruvad ide om vad folkopinionen är, vilken roll den har i ett demokratiskt samhälle, hur den förändras och vart den är på väg. Jag undrar lite över om det har att göra med att vi lever i en populistisk era, säger Ekengren Oscarsson.?
2024-04-18
Länk till avsnitt

#71 Caroline Thunved - Vad är egentligen en kommunikatör?

Avsnitt 71 av Novus Sanity Check - med Caroline Thunved som veckans gäst. Caroline Thunved är vd och generalsekreterare för Sveriges Kommunikatörer. Hon kom närmast från en position som kommunikations- och insamlingschef på Rädda Barnen. Thunved har blivit prisad för sina kommunikationsinsatser och har en gedigen erfarenhet av varumärkesutveckling och kommunikation från både byråsidan och den ideella sektorn. I dagens avsnitt behandlas flera ämnen. Bland annat: vad är egentligen en kommunikatör? hur kommer intåget av AI påverka branschen? och hur utsatt blir man som offentlig person i dagens mediesamhälle? "En del av den kritik som riktas mot kommunikatörer är faktiskt berättigad. För en del kommunikatörer är gatekeepers - ofta för att de har fått de uppdraget. jag företräder föreningen och intresseorganisationen för alla kommunikatörer, och vi menar på att det är helt tvärtom. Vi ska få upp transparensen. Det visar sig allra tydligast inom offentlig sektor, där alla kommunikatörer arbetar under grundlagarna. Då har man en skyldighet via "samhällskontraktet" att ge medborgarna information, och därmed möjlighet att ta ansvar.
2024-04-11
Länk till avsnitt

#70 Peter Rosin - kvalitetssäkra undersökningar

Nu är avsnitt 70 här och för första gången välkomnar vi en Novus-anställd till podden ? Peter Rosin! Peter anslöt sig nyligen till Novus som senior rådgivare. Med en tidigare erfarenhet inom varierande sektorer inom reklam- och kommunikationsbranschen, gjorde Peter för cirka 20 år sedan en övergång till analys- och undersökningsområdet. Han har en gedigen erfarenhet och kommer senast från rollen som Sales Director Nordic på Dynata. Bland annat diskuteras vikten av att kvalitetssäkra undersökningar: Om du som kund behöver fakta, vilket är fallet de flesta gånger, då behöver undersökningen vara bra eller riktigt bra för att det ska vara relevant. Då räcker det inte att göra ?bra nog?. Så fort man börjar tappa kvalitetstänket för att det i många fall kostar mer pengar ? det är då man börjar ta enorma affärsrisker. Den här aspekten tror jag att många beslutsfattare där ute inte riktigt har tagit in, i många fall på grund av att vi som bransch varit dåliga på att informera om detta, säger Peter Rosin. Vidare diskuteras även undersökningsbranschens roll i samhället, svårigheter med att rekrytera och AI intåget." Läsvärt är Peters blogginlägg som refereras till i podden: https://novus.se/think-with-novus/blogg/vikten-av-att-ha-kontroll-over-rekryteringen-av-panelmedlemmar/
2024-03-28
Länk till avsnitt

#69 Stina Oscarsson - ansvaret i det offentliga samtalet

Novus Santiy Check avsnitt 69 är nu ute - den här gången med Stina Oscarsson bakom mikrofonen. Tillsammans med Novus VD Torbjörn Sjöström, diskuteras bland annat ansvaret i det offentliga samtalet. ?Från alla som uttalar sig i det offentliga samtalet, oavsett om du uttalar dig i en tidning, Facebook eller X, så finns det krav. Det krävs att man tänker några varv till om det man säger ska nå en större publik, annars kan man lika gärna hålla tyst, säger Stina Oscarsson? Stina Oscarsson är en svensk journalist och författare. Hon har arbetat för olika tidningar och medier, samtidigt som hon också har skrivit flera böcker, inklusive romaner och barnböcker. Oscarsson är känd för sitt arbete inom kulturjournalistik och har även varit redaktör för olika litterära tidskrifter. Hon har gjort betydande bidrag till den svenska kulturscenen genom sitt skrivande och sina analyser. Vidare diskuteras även hur allt fler börjar se media som ett spel ? och vilka konsekvenser det kan bidra med. ?När vi börjar agera utifrån att allt är ett spel, oavsett om det handlar om politik eller inte, det är då det stora sveket kommer. Det är något som i grunden egentligen ska vara värderingsdrivet. Om politiker skulle börja behandla sitt parti som ett varumärke och arbeta för att de skulle få så stort genomslag som möjligt, kan det leda till att man endast tittar på vissa frågor för att uppnå detta. Och därmed vinna spelet, säger Stina Oscarsson?
2024-03-19
Länk till avsnitt

#68 Munqith Dagher - undersökningar i Sverige och Irak

I avsnitt 68 av Novus Sanity Check delas tankar och insikter över olika världsdelar ? vi välkomnar Munqith Dagher direkt från Irak! Munqith Dagher är MENA-direktör och en senior medarbetare på CSIS. Dagher genomförde Iraks allra första opinionsundersökning år 2003, vilket han följde upp med att grunda Iraks första undersökningsföretag (IIACSS) ? där han i dag sitter som VD. På grund av sin breda erfarenhet och forskning hänvisas och refereras ofta Daghers arbete till studier om allmän opinion i Irak och i den bredare arabvärlden I det här avsnittet kastas det bland annat ljus på vilka skillnader som finns mellan Sverige och Irak när det kommer till möjligheten att genomföra undersökningar, vilka kulturella skillnader finns det och hur ser samhället på att besvara undersökningar? Han och Novus VD Torbjörn Sjöström diskuterar även kulturella skillnader mellan islam och kristen kultur, hur det påverkar samhället och hur man gör undersökningar. Munqith Dagher: "I den aktuella situationen i Irak är det för närvarande inte möjligt att använda de traditionella metoderna för att samla in data. Det finns en betydande skillnad jämfört med Sverige, där man kan tillämpa de bästa metoderna för att samla in svar från medborgarna. Detta problem beror inte på bristande teknologi i Irak, eftersom tekniken finns tillgänglig, utan snarare på bristande förtroende för att kunna genomföra undersökningar på ett tillförlitligt sätt. Detta blir särskilt tydligt när det handlar om känsliga ämnen som religion och politik." Vill du läsa rapporten som det pratas om i podden så finns den här.
2024-02-23
Länk till avsnitt

#67 Andreas Norlén - talmannens roll och förtroendet för myndigheter och riksdagen

Avsnitt 67 är här ? och vi välkomnar varmt talman Andreas Norlén till Novus Sanity Check Andreas Norlén är en inflytelserik svensk politiker och medlem i Moderaterna (M). Han är mest känd för sin roll som talman i Sveriges riksdag, en roll han haft sedan 2018. Som talman leder han den svenska parlamentariska processen och spelar en avgörande roll i att säkerställa att demokratiska principer följs. Norlén är en framträdande figur inom svensk politik och en nyckelperson i landets beslutsfattande. Podden belyser flera intressanta ämnen. Vad innebär det egentligen att vara talman? Fokuserar politiker på de verkliga problem som människor har? Hur ska man se på den makt man har i olika positioner? Det är frågor som besvaras. Vidare diskuteras även förtroendet för politiker. Andreas Norlén: ?Det är viktigt att politiker arbetar med att lösa människors problem. Jag tror också att det är det som i längden bygger förtroende. Vi hade en förtroendeuppgång under pandemin, och vi såg samma sak under finanskrisen 2008. De allmänna förtroendesiffrorna för politiker har aldrig varit så höga som då. Det skiljde Sverige från andra länder, där förtroendet störtade på grund av människornas syn på politikernas arbete. Det visar att det politiska systemet levde upp till det förtroende som människor känner och att vi kunde lösa det bygger även det på förtroendet. Det är både intressant och hoppfullt.? Lyssna på Torbjörn Sjöströms samtal med Andreas Norlén.
2024-02-09
Länk till avsnitt

#66 Brit Stakston

I avsnitt 66 välkomnar vi tillbaka Brit Stakston! Brit Stakston är en författare, föreläsare och mediestrateg. Sedan 2014 driver hon sitt eget företag, Stakston PR, där hon arbetar inom området för kommunikation och mediestrategi. Dessutom innehar hon positionen som VD för utrikesreportagesajten Blank Spot Project. Ett spännande avsnitt väntar, och relevanta frågor lyfts. Bland annat ett samtalsämne som varit på många människors läppar. Överbefälhavare Micael Bydén och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin uttalande om att det finns en risk att det blir krig i Sverige. Brit Stakston: "Som kommunikationskonsult känner att jag vill reagera ur det starka allmänna tilltalet. Det här är världens bästa konferens för att verkligen sätta fokus på försvarsfrågor samt att öka anslagen. Det är klart att vi vet att vi lever i en orolig tid och under en längre tid har haft ett krig i vår närregion, samtidigt som utvecklingen har sett ut som den gjort. Frågan är då vad allmänheten ska göra?" Utöver detta diskuteras svårigheterna med AI och vilka konsekvenser det kan ha för olika branscher, samt medborgarens svåra roll i medias värld.
2024-01-26
Länk till avsnitt

#65 Pia Clerté - om vapenlagarnas hot

Nytt år och nytt avsnitt av Novus Sanity Check! Till avsnitt 65 gästas vi av Pia Clerté. Hon har skrivit flera ledare på SvD, men är kanske mest känd för sina framgångar inom dynamiskt sportskytte. Med både nationella och internationella framgångar i ryggsäcken tar hon del i den svenska vapendebatten - där hon trycker på att möjligheterna till att fortsätta för sporten inte ska hotas av vapenlagar. Pia Clerté: "Många kan säga att jag förespråkar att vi ska ha det som i USA, det gör jag inte. Jag förespråkar att vi i Sverige ska ha en klok vapenlagstiftning, jag förespråkar att vi i Sverige inser att det personliga ansvaret ska vara större och till följd av det så måste man vara beredd att ta konsekvenserna. Detta är något som jag tycker saknas i dag." Vidare så lyfts även Novus undersökning som visar på oroväckande resultat gällande svenskarnas syn på vapen i hemmet, och möjligheten att skydda sig själv. Ungefär var fjärde man tycker att man ska få ha ett skjutvapen hemma för att kunna försvara sig vid inbrott eller annan form av hot.
2024-01-12
Länk till avsnitt

#64 Annie Lo?o?f - om politiken och medielandskapet

Det senaste avsnittet av Novus Sanity Check tar en djupdykning i politiken och medielandskapet genom en fascinerande diskussion med Annie Lööf. En av Sveriges mest inflytelserika politiker och en nyckelperson inom Centerpartiet, innan hon 2023 valde meddela sin avgång efter elva år som partiledare. Utöver politik diskuterar de även hennes senaste litterära insats - en ny bok där hon delar med sig av det som funnits under ytan, bakom rubrikerna och besluten. "För de som följer den här debatten, dom känner ju att det inte är ett samtal mellan politikerna. Det här är en debatt som förs på olika planeter. Det här är ju mycket på grund av att vi vill nå igenom bruset och leva med våra budskap även i morgon och nästa vecka. Men det fördummar debatten." - Annie Lööf Vidare diskuteras även framtidstro, förtroende och hur det kan uppnås, samt vilken roll sociala medier spelar i politiska sammanhang och debatter. Därutöver belyses den pågående maktkampen och olika verktyg som finns tillgängliga för att hantera och lösa den komplexitet som uppstår inom detta område.
2023-12-08
Länk till avsnitt

#63 Anders Svensson - en mångfacetterad diskussion om språk

Novus sanity check har kommit till avsnitt 63 ? och den här gången har vi Språktidningens chefsredaktör och ansvariga utgivare Anders Svensson som gäst. Han är både språkvetare och journalist med en lång bakgrund i branchen. Anders Svensson har författat böckerna "Nusvenska ? en modern svensk språkhistoria i 121 ord" (2020) och "Viktigt svenska ? alla dom där språkfrågorna" (2023), den senare skriven tillsammans med Lena Lind Palicki. Utöver sina böcker bidrar han med språkkrönikor i tidningar som Dagens Nyheter och Fokus. I det avsnittet med Anders Svensson får lyssnarna ta del av en mångfacetterad diskussion om språk. En av de intressanta ämnena som utforskas är synen på den personliga dialekten. På uppdrag av Språktidningen undersökte Novus just den frågan. Anders Svensson: "Vi ställde en till synes ganska enkel fråga ? gillar du din dialekt? Vilket resulterade i väldigt intressanta resultat. Det är en bra bit över hälften, 57%, som säger att de gillar sin egen dialekt, 6 % ogillar sin egen dialekt och resten är neutrala. Det här är väldigt spännande för jag tror inte att vi behöver gå tillbaka speciellt långt i tiden för att de allra flesta skulle svara att de ogillar sin dialekt. Förr i tiden var det så att om det var någon som skulle tala i offentligheten så skulle det vara i en rikssvensk dialekt. Så är det inte längre. Språkets roll i offentligheten har förändrats en hel del.?
2023-11-24
Länk till avsnitt

#62 Lena Andersson - makt jagas istället för sanningen

Novus Sanity Check är tillbaka med ännu ett avsnitt! Den här gången har vi nöjet att ha Lena Andersson som vår gäst. Lena Andersson är en framstående svensk författare och journalist som har gjort betydande bidrag till den svenska litterära scenen. Hennes skrivande präglas ofta av en djup intellektuella reflektioner och skarpa iakttagelser om mänskliga relationer. Lena Andersson är mest känd för sina romaner, inklusive den prisbelönta "Egenmäktigt förfarande" och dess uppföljare "Sveas sonetter". Hennes skrivande har vunnit henne flera utmärkelser och hon betraktas som en betydande röst inom svensk litteratur. Hon är nu aktuell med boken ?Studie i mänskligt beteende? samt som fristående krönikör på SvD. ?Makt jagas istället för sanningen? I sitt samtal utforskar Torbjörn Sjöström och Lena Andersson makten och vikten av ord. De diskuterar hur ord kan göra en avgörande skillnad och de konsekvenser som kan uppstå när ord felaktigt tolkas eller överanalyseras. Samtidigt berör de den ökande polariseringen som präglar det offentliga rummet och dess påverkan på samhället Lena Andersson: ?Man missbrukar ordet och statistik, man manipulerar tanken och gör man det oavsiktligt kan någon annan komma in i debatten och säga vad man inte har tänkt på, och så kan man korrigera det. Men om man gör det avsiktligt, och med det så menar jag inte att man är lömsk och tänker på hur man ska lura människor, utan med avsikt menas att man vet om att det finns legitima invändningar mot det man säger, som är relevanta och omedelbara. Invändningar som man själv kommer på och som ligger framför en, men som ignoreras. Det är det som är att inte söka sanningen. Man ska helst själv leta efter invändningarna till det man själv säger, eller få hjälp av den man samtalar eller debatterar med. Gör man inte det och vet om att man är ute på hal is, då håller man på med något annat än sanningslidelse. Och det är väl det jag tycker är det stora problemet. Politiken ägnar sig inte åt sanningslidelse, de ägnar sig åt maktsökande. Och när hela samhället blir som politiken, det är då vi förklara vad vi menar med den här polariseringen ? att makt jagas i stället för sanningen.?
2023-11-10
Länk till avsnitt

#61 Jörgen Holmlund - Sveriges säkerhet och undersökningen i Irak

Novus Sanity Check är tillbaka med Jörgen Holmlund som första gäst ? lärare i underrättelsetjänst på Försvarshögskolan. Avsnittet fördjupar sig framför allt i två huvudämnen ? Sveriges säkerhet och Novus Irak-undersökning. Dessa diskussioner har fått ny betydelse i ljuset av den globala hotbilden och tragiska händelser som Brysselterrordådet. Podcastens bidrar med en insikt i de nuvarande säkerhetsfrågorna och vilka utmaningar vi står inför. ?Du har 33 miljoner människor i Irak som upplever sig otrygga i sitt eget land på grund av hur Sverige agerar för att vilja islam och irakier illa. Det sticker ut i kontexten då det är många personer. Då är en Sverigebild i ett land, avseende frågorna kring hotbilden mot muslimska värden eller att vi vill muslimer illa, en allvarstanke. Analysperspektivet för mig är att världen är så mycket närmare än vad vi tror ? kan det inträffa i Belgien så kan det inträffa på så många andra platser i relation till svenska målval. Det innebär att vi nog ska fundera i ett lite vidare analysperspektiv, än att bara titta på Sverige och evenemang i Sverige som en kontext.? I podden utforskas även andra aspekter och teman. Termen ?moraliskt självförsvar? definieras och Jörgen delar sitt analysmönster på hur man ska vidga sitt eget perspektiv i frågan.
2023-10-26
Länk till avsnitt

#60 Johnny Heald - undersökningar i krigsområden

Vi har ett specialavsnitt av Novus Sanity Check på engelska: Den här gången passade Torbjörn Sjöström på att sitta göra podden tillsammans med Johnny Heald när de båda var på styrelsemöte för Gallup International. Johnny Heald driver undersökningsföretaget ORB International i Storbritannien och företaget specialiserar sig på att göra undersökningar i konfliktområden i världen. Han berättar om hur det går till och de utmaningar som det innebär att göra undersökningar i områden där det pågår ett krig.
2023-07-18
Länk till avsnitt

# 59 Nadim Ghazale - saknas nyanser i den svenska debatten?

Försvinner nyanserna i samhällsdebatten när bara de mest extrema rösterna får höras? Polisen och föreläsaren Nadim Ghazale gästar Novus podd och diskuterar problemet med den tysta majoriteten som inte vågar göra sina röster hörda och vilka verktyg som behövs för att stoppa den samhällsutveckling vi har idag. Nadim Ghazale föddes i Libanon och kom till Sverige med sin familj när han var sju år gammal. Hans sommarprat 2021 var ett av de mest lyssnade det året. I fjol släppte han boken ?Min väg från flykting till hela Sverige? tillsammans med journalisten Sara Nygren. De senaste åren har han synts flitigt i ett flertal tv-program där han bidragit med insikter och verktyg kring integration, konflikthantering och mångfald. Han tar även upp ämnen som rädsla, manlighet och utmanar den destruktiva machokulturen. Programledare: Torbjörn Sjöström Producent: Madeleine Bäckman
2023-06-16
Länk till avsnitt

#58 Göran Hägglund - saknas förtroende för public service?

Kristdemokraternas förre partiledare Göran Hägglund leder just nu den parlamentariska kommittén som utreder nya villkor för public service. I Sanity Check är han med och diskuterar hur public service har förändrats genom åren och hur förtroendet kan stärkas. Göran Hägglund var socialminister 2006-2014. Han har även arbetat som PA-konsult på Reform Society. Idag är han bland annat verksam som styrelseordförande för Systembolaget. Programledare: Torbjörn Sjöström Producent: Madeleine Bäckman
2023-06-02
Länk till avsnitt

#57 Erik Fichtelius - en nyhet måste ha ett värde

Novus podd Sanity Check tillbaka med en rykande färsk säsong. Vad är egentligen konstruktiv journalistik? Outar media fler brottsdömda nu än förr? Och hur objektiva är dagens journalister? Novus vd Torbjörn Sjöström diskuterar viktiga medieetiska frågor med journalisten och författaren Erik Fichtelius.   Programledare: Torbjörn Sjöström  Producent: Madeleine Bäckman Produktion: David Maxe
2023-05-17
Länk till avsnitt

#56 Kye Andersson - vad är AI, kan det vara bra och varför ses det som ett hot?

Gäst den här gången är AI experten Kye Andersson. Vad är AI, kan det vara bra, varför ses det som ett hot? Torbjörn och Kye vrider och vänder på nutiden för att försöka placera AI i den, men också vilka hinder och hot som finns. Ett samtal som lätt hade kunnat pågå i timmar, men vi kanske får anledning att komma tillbaka till detta i framtiden. Digitaliseringen och AI är en del av vår framtid på gott och ont.
2021-11-23
Länk till avsnitt

#55 Mats Knutson - tonen mellan politiker i debatter

Mats Knutson gästar den här gången Torbjörn Sjöström i ett avsnitt som präglas av deras gemensamma expertis inom politik. Vi får höra tankar kring tonen mellan politiker i debatter, polariseringsproblematiken och förtroende för politiker och media.
2021-10-28
Länk till avsnitt

#54 Kristoffer Appelquist - vad får utrymme i media?

Den här gången får vi höra när Torbjörn Sjöström träffar Kristoffer Appelquist, som leder SVTs program Svenska nyheter. Lyssna så får du reda på varför man inte på egen hand kan spela kung på teatern. Samtalet kretsar bland annat och vad som får utrymme i media, varför SD kan behålla sin outsider profil, en karaktäristisk skillnad mellan en amerikansk president och en svensk statsminister. Och en hel del oväntade tankar förpackat i ett lite kortare men intensivt avsnitt. Svenska nyheter sänds fredagar kl 22 på SVT och även i SVT play.
2021-10-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 53 - Tove Fall & Torbjörn Sjöström

I det här avsnittet träffar Torbjörn Sjöström Tove Fall som är professor i Molekylär Epidemiologi, men kanske mest känd som en av de som startade forskningen kring appen Covid Symptom Studies i Sverige och syns regelbundet kring Covid forskningen i Sverige. Toves forskningsprojekt har också använt Novus Coronastatus som en del i sin forskning. Torbjörn och Tove pratar förutom om Covid även om forskningens roll och utmaningar. Behovet av en forskningsberedskap och utmaningarna med den tredje uppgiften och hur man måste förhålla sig till medias beskrivning av forskningen och vad som händer om man tolkas som en aktivist istället för en forskare.
2021-09-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 52 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström

Torbjörn och Brit har inte pratats vid på ett år och det faller sig naturligt med en diskussion om coronaåret, Novus arbete med Coronastatus och även app-strulet vid vaccineringen. Sedan går så klart samtalet vidare till en hel del annat som vad händer nu, vilka orosmoln finns det och vilka möjliga positiva ljusglimtar finns det?
2021-06-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 51 - Åsa Wikforss & Torbjörn Sjöström

I detta Novus Sanity Check möter vi Åsa Wikforss, filosof, författare, forskare och ledamot i Svenska Akademien. Det blir ett samtal kring post sanningens tid, fake science, medias-, politikens- och forskningens roll och ansvar i en demokrati. https://novus.se/sanitycheck/avsnitt-51/
2021-05-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 50 - Lars Stjernkvist & Torbjörn Sjöström

Ett samtal mellan Lars Stjernkvist och Torbjörn Sjöström om hur man kan förbättra politiken och demokratin. Men också om den permanenta valrörelsen, förtroende för politiken, och det kanske blir så att Lars skriver en bok? Vad den handlar om får ni höra i det här avsnittet av Novus Sanity check. https://novus.se/sanitycheck/avsnitt-50/
2021-05-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 49 - Micael Dahlén & Torbjörn Sjöström

Micael Dahlén är tillbaka igen för ett nytt samtal med Torbjörn Sjöström. Är alternativa fakta på väg tillbaka igen efter ett litet andrum? Finns det en befrielse i tanken om att katastrofen kommer? Vi kommer fram till att polariseringen i samhället leder till både katastrofförnekare och mellanrumsaversion.
2021-04-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 48 - Jan Scherman & Torbjörn Sjöström

Till slut fick vi till ett samtal mellan Torbjörn Sjöström och Jan Scherman. Jan har nu varit styrelseordförande i Novus nästan exakt ett år. Vi får veta varför Jan valde att gå in i Novus styrelse, följt av ett samtal som rör sig runt Corona, demokratin, mediefrågor och hur det kommer sig att både Torbjörn och Jan ganska ofta blir kallade för surgubbar. Länkar till sånt som nämns i podden: Länge leve demokratin Jan Scherman på SVT play. https://www.svtplay.se/lange-leve-demokratin Artikel: FHM drar hatkortet - Av journalisten Ola Wong i nättidningen Kvartal. https://kvartal.se/artiklar/fhm-drar-hatkortet/
2021-03-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 47 - Micael Dahlén & Torbjörn Sjöström

I det här avsnittet får du höra Micael och Torbjörns tankar kring vad som får utrymme i medierna satt i förhållande till mediekonsumentens förväntan i en tid där livesändningar får allt större utrymme. Samtalet går sömlöst vidare till begreppet ?realtid? i olika former, allt från i media till seminarier och slutligen vidare till ?tid?. Alla former av tidsbegrepp som tidstjuvar, tidsuppfattning, användandet av tid under corona, pendlingstid, ställtid, dötid och värdering av tid. Micael upptäcker också begreppet ?grubbelbada?.
2021-02-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 46 - Micael Dahlén & Torbjörn Sjöström

Micael Dahlén och Torbjörn Sjöström möts igen i årets första Novus Sanity Check. En inledning med tankar efter skiftet av den amerikanska presidenten trätt i kraft. Generellt om hur missnöjdhet över valresultat kan utspela sig. Om jobbet med att stärka demokratin. Retoriken under en valkampanj och hur kan den underminera det framtida arbetet. Micael Dahlén och Torbjörn kör spontan brainstorming både om hur de politiska makterna kan presenteras faktamässigt och representativt och idéer om vallöften som juridiskt bindande. Slutligen vad är den egna personliga stoppknappen? Här följer några länkar till sånt som refereras till i avsnittet: Jan Schermans debattartikel i Dagens Media. Länk: http://bit.ly/2YqgXbL Micael Dahléns filmtips: Wag the dog. Länk: http://bit.ly/2YaCe99 Micael Dahléns undersökning gjord tillsammans med Novus 2018 om hur missnöjda svenskar var efter valet. Länk: http://bit.ly/2Mrz3af
2021-01-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 45 - Micael Dahlén & Torbjörn Sjöström

Avsnitt 45: I det här avsnittet av Novus Sanity Check benar Micael Dahlén och Torbjörn Sjöström ut problematiken i USAs valsystem. De pratar om ?viktigheten? av valet i per delstat, systemfel och som Micael Dahlén uttryckte det att ?minoriteter i stora stater är större än majoriteter i mindre stater?. Hur tas presidentkandidaterna fram och kommer de bästa kandidaterna fram? Ekonomin bakom de politiska kampanjerna och kommunikation. Opinionsundersökningar vs. valresultat. Ni får även veta varför Micael Dahlen tycker att valen borde utföras som en korrekt utförd opinionsundersökning istället. Slutligen hur kan undersökningarna i USA göras bättre.
2020-12-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 44 - Micael Dahlén & Torbjörn Sjöström

Avsnitt 44: Novus Sanity Check är tillbaka Corona gör att vi behöver ta det via länk, så bildkvaliteten är inte den bästa men tankarna är desto större. Passa på att njuta av Micael Dahléns tankar om högt och lågt i ett efterlängtat Novus Sanity Check tillsammans med Torbjörn Sjöström. Det blir ett samtal om meningen med livet, valsystemet i USA och mycket däremellan.
2020-12-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 43 - Micael Dahlén & Torbjörn Sjöström

Avsnitt 43: Psykologin kring en lågkonjunktur. Handelsprofessor Michael Dahlén är tillbaka i Novus Sanity Check tillsammans med Torbjörn Sjöström. Denna gång diskuteras psykologin kring en lågkonjunktur, vad som är orsak och verkan. När blir det en lågkonjunktur? Vad händer egentligen? Ett bredare samtal kring makroekonomin, företagen och individens roll kring en lågkonjunktur.
2019-09-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 42 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström

Avsnitt 42 Efter ett lite längre uppehåll är nu Sanity Check tillbaks med ett nytt avsnitt och det finns mycket att prata om! Bland annat det kommande EU-valet och olika frågor i samband med det. Funderingar kring våra ständigt uppkopplade liv, problematiken med att fakta och åsikt ofta blandas ihop och som vanligt mycket mer!
2019-05-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 41 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström

Avsnitt 41 Årets sista Sanity Check. Brit och Torbjörn rundar av 2018 med att fokusera på de bra saker var som hänt under året.Torbjörn berättar även om sin föreläsning på Stanford och reflektioner om vad som händer med regeringen. God fortsättning och Gott nytt år!
2018-12-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 40 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström

Avsnitt 40 Brit och Torbjörn pratar om effekten av att vi fortfarande inte har någon regering. Brit delar med sig om sin inspirationsresa till Berlin med Sveriges Tidskrifters styrelse. Det blir snack om skrämmande internetfenomen och mycket mer.
2018-12-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 39 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström

Avsnitt 39 I efterdyningarna av valet har Torbjörn har börjat fundera på meningen med livet. Vi börjar där och avslutar med att Brit säger att hon är emot internet. Anledningen till det påståendet får ni i detta avsnittet tillsammans med tankar om rädslor, AI, media och en viss kvittoredovisning.
2018-11-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 38 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström

Avsnitt 38 Brit och Torbjörn tar sig an en eftervalsanalys i sann Sanity Check anda. Vi pratar återigen om att en undersökning inte är en framtidsprediktion utan ett nuläge, man måste förstå att väljare ändrar sig på ett sätt man aldrig sett förr. Brit lyfter upp sin tillfälliga allergi mot sociala medier och som vanligt en hel del annat. Inspelat den 10e september 2018
2018-09-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 37 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström

Avsnitt 37 I det här avsnittet får vi veta varför Torbjörn våndas inför valet av en annan anledning än många andra; vem kan förutsäga framtiden? Men det blir inte bara snack om valet utan även om EU kommissionens så kallade folkomröstning om sommartid, skillnader mellan effekten av det skrivna ordet och det muntliga, som vanligt även en hel del annat.
2018-09-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 36 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström

Avsnitt 36 Vi är ju mitt i en valrörelse och lite drygt två veckor kvar till valet. Vad pratar vi om då? Jo det blir så klart politik, väljaropinionen och att allt kan hända. Det blir också snack om Brits kommande konferens där hon ska prata med Renee DiResta, vilket ledde in samtalet till en diskussion om risken för påverkansaktion genom falsk folkvilja. Ja högt och lågt som vanligt. Missa inte tävlingen i slutet av programmet. Novus eget seminarium från april i år med Renee DiResta, Jan Scherman och Jan Helin kan ses här: https://www.youtube.com/watch?v=oHkb3TQrpFk
2018-08-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 35 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström gäst Kent Wisti

Avsnitt 35 Efter en vecka i Almedalen slog det oss att det är förtroende och framtidstro som saknas i politiken. Vad passar bättre än att prata med Kent Wisti, präst, satiriker och bildkonstnär. Högaktuell med sin nya bok ?Alla fick hångla mer på Tage Erlanders tid? och som sommarpratare i Sveriges Radio. Är det mer andlighet som behövs i politiken? Eller hur får man in framtidstro och förtroende i nutiden?
2018-07-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 34 - Novus Sanity Check med Brit Stakston & Torbjörn Sjöström

Novus Sanity Check avsnitt 34 Sista Sanity Check innan Almedalsveckan. Vi har ett litet uppsnack inför veckan, men fokuserar mer på frågor om väljarnas förtroende och hur man kan undvika att kampen mot ondskan leder till polarisering. Vi pratar även om Brits debattartikel och tankar kring instagramhatet mot Jimmy Durmaz.
2018-06-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 33 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström

Sanity Check avsnitt 33, Torbjörn analyserar Novus senaste Väljarbarometer, Brit berättar om sin debattartikel på kultutsidan i Svenska Dagbladet om den antidemokratiska sidan av #metoo rörelsen och som vanligt massa andra sidospår, bla ett som leder till att en hoprullad kulturdel daskas i Torbjörns huvud. Ni kan även titta på avsnittet på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=T8IuY3jMY8U&feature=youtu.be
2018-06-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 32 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström

Sanity Check avsnitt 32, Novus Sanity check med Torbjörn Sjöström och Brit Stakston. Äntligen är vi igång igen, det blev lite för mycket jobb och flytt av Novus kontor emellan. Här får ni bland annat höra om Torbjörns medverkande i Jan Schermans dokumentär på SVT ?Länge leve demokratin?, Brits senaste spaning och vi kan ju inte undvika att prata om knytblusarna.... Länkar till andra sevärda filmer som refereras till i programmet: ?Länge leve demokratin? - https://www.svtplay.se/lange-leve-demokratin Jan Schermans dokumentär på SVT där Torbjörn medverkar med faktamaterial i en undersöknings från Novus. Seminarium ?Om demokrati och media? - https://youtu.be/oHkb3TQrpFk Med Torbjörn Sjöström, Jan Helin, Jan Scherman och Renee DiResta.
2018-05-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 31 - Brit Stakston och Torbjörn Sjöström med gäst Mia Odabas

Sanity Check avsnitt 31, Novus Sanity check med Torbjörn Sjöström och Brit Stakston. Gäst denna gången är Mia Odabas Moderator och driver stiftelsen Smarta samtal. Vi pratar bland annat om samtalets funktion. Mias egna satsning på just Smarta samtal som drar igång igen nu. Men som vanligt ett brett samtal som går från den ena intressanta frågan till den andra. Från Jerringpriset till demokratin.
2018-02-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 30 - Brit Stakston och Torbjörn Sjöström med gäst Niklas Långström

Sanity check avsnitt 30, med Niklas Långström som gäst. Ni har säkert sett honom i nyheterna när han kommenterar dom hemskaste brotten. Niklas Långström är professor i psykiatri och forskar om riskfaktorer för kriminalitetsutveckling hos barn, unga och vuxna, våldsbrottslighet och psykisk sjukdom, samt sexuella avvikelser och sexualbrott. Samtalet kretsar kring hans forskning samt hur vi påverkas av sociala medier och samhällsbeskrivningen.
2018-01-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 29 - Live vid Blankspots julfirande

Årsavslut - Torbjörn och Brit splelade in en live podd-inspelning av Sanity Check på Blankspots julfest, där dom bland annat valspanade om det stundande valåret. Inspelat 18 december 2017
2018-01-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 28 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström, gäst Kristina Paltén

Avsnitt 28 - I Novus Sanity Check med Brit och Torbjörn så har vi som gäst ultralöparen, författaren och coach Kristina Paltén. Hon sprang helt ensam genom Iran. Det blir ett samtal om rädsla, fokus och visioner.
2017-11-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 27 - Novus Sanity Check med Brit Stakstom & Torbjörn Sjöström, gäst Patrik Oksanen

Avsnitt 27 - Dagens gäst som också är i behov av en Sanity Check är Patrik Oksanen ledarskribent i MittMedia, politisk redaktör på Hudiksvalls mm. Vad tror Patrik om partirörelsen i Sverige? Hur stor är gammelmedias roll i samhället? Vad är värdet och förtroendet för faktasökande yrkesgrupper? Kan vi begära kravmärkta nyheter? Och mycket mer?
2017-10-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 26 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström, gäst Jonna Sima

Avsnitt 26 - I det här avsnittet har vi med oss som gäst Jonna Sima, Kulturredaktör på tidningen Arbetet, tidigare ledarskribent på Aftonbladet. Vi pratar om debatt klimatet, rollen som ledarskribent, hur man skiljer åsikter från fakta och sociala medier bland annat Niklas Svenssons paus från Twitter.
2017-09-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 25 - Brit Stakston & Torbjörn Sjöström, gäst Richard Herrey

Avsnitt 25 - Med Richard Herrey som gäst undrar vi naturligtvis hur det kommer sig att han nu valt att ge sig in i politiken. Andra teman som kommer upp är Transportstyrelsen, Moderaterna utan partiledare, Sveriges Radios snedsteg kring Ulf Kristersson, offentliga upphandlingar och vinster på skattemedel.
2017-09-14
Länk till avsnitt

Samtal mellan Brit Stakston & Torbjörn Sjöström från Blankspots seminarium i Almedalen 2017

Samtal mellan Brit Stakston & Torbjörn Sjöström från Blankspots seminarium i Almedalen 2017. Frågor som tas upp: Vem tar vem i politiken? Varför är förtroendet så lågt för partiledarna? Vad tycker svenska folket om valfrihet i skolan Kan man lita på opinionsinstitut?
2017-08-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.