Sveriges 100 mest populära podcasts

Bryta Bröd

Bryta Bröd

Sébastien Boudet ger sig in i matsystemets alla hörn och skrymslen och vänder på varje sten. Han bjuder in matproducenter, experter och matprofiler där inga frågor är för svåra att ställa. Välkommen.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

brytabrod.podbean.com

Avsnitt

MARIA FLOCK ÅHLANDER-Vd på Ekobanken om Pengarnas Kraft för Hållbar Utveckling

Upptäck hur dina finansiella val kan forma en hållbar framtid när vi samtalar med Maria Flock-Ålander, VD för Ekobanken. Genom Marias intima berättelser från en värld av både siffror och samvete, utforskar vi i detta avsnitt hur finansiell etik och hållbarhet kan gå hand i hand. Följ med på en resa som tar oss från traditionella ekonomiska institutioner till en bank där dina pengar arbetar för en bättre värld, allt medan vi erkänner de utmaningar och möjligheter som ligger framför oss.

Dyk ner i hjärtat av Ekobanken ? en demokratiskt styrd organisation där varje medlems röst har betydelse. Här belyser vi hur transparens och medlemsengagemang inte bara är buzzwords, utan nyckelkomponenter i att skapa en bank som reflekterar sina kunders värderingar. Vi utforskar även hur säkerhet och ansvar integreras i låneprocessen, och hur dessa principer kan leda oss mot en mer hållbar ekonomisk framtid.

Vi avrundar med att utforska spännande koncept såsom stöd till hållbara landsbygdsprojekt och potentialen hos alternativa valutor och blockchain. Med dessa visionära lösningar och det passionerade arbetet som försiggår bakom Ekobankens kulisser, vill vi inspirera dig att använda dina resurser ? oavsett om det är ditt kapital, din kompetens eller din kreativitet ? för att bidra till en mer hållbar och etisk värld. Så låt oss tillsammans bygga bron mellan ekonomi och ekologi, där varje val räknas.

(00:19) Hållbarhet Och Etik I Finansbranschen (14:44) Hållbar Bank Med Socialt Fokus (22:02) Miljöansvar Och Ekonomisk Hållbarhet (33:31) Vikten Av Hållbara Val (43:00) Ekobanker Och Samhällsengagemang (53:35) Ekobanken (01:01:17) Säkerhet Och Hållbarhet I Banksystemet (01:15:47) Ekobanken Och Ekodistrikt Sörmland (01:25:42) Alternativa Valutor Och Blockchain potentiell (01:33:29) Utmaningar I Hållbarhet Och Hopp

2024-04-25
Länk till avsnitt

STEFAN SUNDSTRÖM- Musik och Jord under Naglarna: Att skapa harmoni i livet, aktivism, tjuva regerings skylt, psykadeliker, tobak och att bli hög på engagemang!

Svensk musiklegendar och passionerad odlare Stefan Sundström förgyller podden med sitt välbekanta sound och jordnära perspektiv på livet. Vi tar en musikalisk resa bakåt i tiden och utforskar Stefans punkrötter, även om hjärtat alltid klappat för rock'n'roll. Vårt samtal spänner över förändringarna i svenskt musik- och matliv genom åren, där vi också kryddar med politiska undertoner och konstnärens roll som samhällsförändrare. Hur kan vi alla bidra till den stora klimatomställningen genom enkla vardagsval och kreativa uttryck? Följ med när vi väver samman mikroorganismernas tysta arbete i jorden med de stormiga diskussionerna om vår planets framtid.

När vi pratar om matlagning och traditioner blir det både nära och långt borta. Stefan delar generöst sina tankar kring nordisk gastronomi och hur den kan berika vår förståelse för miljöproblematiken. Hur balanserar vi njutningen av en perfekt rutna mörten med ansvar för övergödning och arters överlevnad? Vi diskuterar även hur livet i en storstad kan förenas med en djupare förståelse för naturens kretslopp genom så enkla saker som bokashi-kompostering ? en direkt länk mellan vårt moderna liv och de tidlösa processerna som underhåller vår jord.

Musik är inte bara toner och texter, det är ett kraftfullt medel för att väcka tankar och inspirera till handling. Stefan reflekterar över artistens utmaningar och möjligheter i en polariserad tid, där engagemang i sociala och politiska frågor kan vara både riskfyllt och nödvändigt. Vi brottas med komplexiteten i att vara en offentlig person som vågar ta ställning, och hur musiken kan tjäna som en samlingspunkt för aktivism och klimaträttvisa.

(00:19) Stefan Sundström Om Musiklivet (17:26) Ekoeffekt-Kampanjen 2016 - Gifter I Mat (23:59) Sverige År 2024 Och Väderingar (39:52) Matlagningstraditioner Och Fiske I Norrland (56:03) Livets Kretslopp Med Bokashi (01:11:05) Musik Och Aktivism I Sverige (01:21:10) Konst, Politik Och Samhälle (01:29:47) Klimatförändringar Och Politik (01:47:07) Kriget I Gaza Och Klimaträttvisa

 

2024-04-18
Länk till avsnitt

MAJA ALSKOG BREDBERG-Ekoeffekten: Ett Misslyckande som förändrade allt, tomatens dolda sanning och framtidens matsystem.

Hej alla, här är Sebastien från Brytbröd! I vårt nästa avsnitt har vi den stora äran att välkomna Maja Alskog Bredberg (@growing___thoughts) , tidigare PR-strateg på Forsman & Bodenfors och en central figur inom reklambranschen. Maja är känd för att ha stått bakom COOP:s berömda, men kontroversiella kampanj "Ekoeffekten", som kom att bli en vändpunkt inom marknadsföringen av ekologisk mat.

Under avsnittet kommer Maja att dela med sig av insikterna och utmaningarna hon mötte under denna kampanj, som blev kritiserad, vann den mest pretigiös pris för en reklamkampanj i Cannes och slutligen dömd i domstol.

Detta skapade ett prejudikat som förändrade hela dagligvaruhandelns sätt att kommunicera kring ekologiska produkter. Vi kommer att diskutera hur denna rättsliga prövning ledde till minskad försäljning av ekologisk mat, och hur det har påverkat branschen och konsumentbeteendet långsiktigt.

Utöver detta fascinerande ämne, kommer Maja också att tala om hennes senaste projekt: en Spotify-podcast som avslöjar den djupa och ofta dolda verkligheten bakom tomatindustrin. Denna podcast ger en inblick i industrins metoder och dess omfattande miljö- och sociala påverkan. Majas expertis inom PR och marknadsföring, tillsammans med hennes engagemang för hållbar matproduktion, ger henne ett unikt perspektiv på dessa brännande frågor.

Maja kommer även att dela med sig av sin personliga resa, från att ha varit en del av tobaksindustrin till att bli en förespråkare för mer etisk och hållbar konsumtion. Det här avsnittet lovar att bli en djup och insiktsfull diskussion om matindustrins komplexitet, kommunikationens makt och de etiska dilemman vi möter i vår moderna värld.

Så, missa inte detta engagerande och tankeväckande avsnitt av Brytbröd där vi utforskar dessa kritiska ämnen med en av de skarpaste sinnena i branschen. Vi ses i podden!

(00:18) PR Och Marknadsföring Inom Reklam (10:49) Pesticider Och Ekologisk Mat (24:29) Kemikaliers Påverkan På Matförsörjning (41:19) Ett Samtal Om Jordbrukets Utmaningar (56:37) Företags Moralisk Kompass Och Hållbarhet (01:12:21) Tomatproduktion Och Konsumentansvar (01:28:22) Framtidens Frö- Och Matproduktion (01:33:33) Odla Mat Och Bevara Gröna Kulturarvet (01:45:33) Ekologiska Lantbrukare Och Konsumentfrågor (01:56:20) Desinfektionsstationen I El Paso

2024-04-11
Länk till avsnitt

JOHANNES CULLBERG-Hur maten påverka din och jordens hälsa. Kan man bota diabetes typ2 med kost? Vad mår vi bra av och hur relevant är forskning när det gäller kostråd!

 

 

Ett avsnitt att dyka djupt i - där mat möter hälsa och hållbarhet

Hej, det är Sebastien här. Jag vill bjuda in er till ett av våra mest tankeväckande avsnitt, där jag och Johannes Cullberg djupdyker i matens värld, och dess länkar till hälsa och hållbarhet. Detta avsnitt är inte bara informativt utan öppnar också upp för en ny förståelse och syn på våra matvanor.

2024-04-05
Länk till avsnitt

ISABELLE "FRUGAN" & JOSEFIN BÄCK-Matlagning i Sociala Mediers Tid: Makten och påverkan Influencers har bakom telefonerna

Varmt välkomna till ett nytt, lite lättsammare och underhållande avsnitt av Brytabröd! Idag har vi äran att välkomna Isabel och Josefin, två av de mest inflytelserika influencers i matvärlden, med tillsammans nästan en halv miljon följare. Denna dynamiska duo har verkligen gjort avtryck och idag får vi chansen att utforska deras resa.

Vi börjar med att dyka in i deras personliga erfarenheter och hur dessa har format dem till pionjärer för en ny generation matentusiaster. Det blir en spännande diskussion om matlagningens förändrade image i sociala mediers era, och hur etablerade kockar nu anammar en mer lättillgänglig stil.

Vårt samtal leder oss sedan in på deras matresa, från barndomens influenser till dagens strävan efter en balanserad livsstil. Vi utforskar intressanta ämnen som övergången från vegetarisk kost till en mer flexibel diet, och hur sociala plattformar som TikTok kan vara en källa till nya smakäventyr i köket.

Vidare rör vi oss in på viktiga teman som ekologisk mat och klimatförändringars påverkan på vårt val av livsmedel. Vi diskuterar djurens välbefinnande och dess påverkan på näringsinnehållet i maten vi äter. Det blir en insiktsfull konversation om hur våra matval påverkar både vår egen hälsa och vår planets välbefinnande.

Efter inspelningen av dagens podd fick Isabel och Josefin en rejäl surdegsbrödkurs med mig. De fick även var sitt startkit för att sätta igång med eget brödbak. Så håll ögonen öppna, för snart kommer ni säkert att se mer surdegsbröd och kulturspannmål i deras flöden!

Isabel och Josefin delar generöst med sig av sina tankar och ger oss en unik inblick i hur vi kan sträva efter hållbara och näringsrika måltider i en alltmer medveten värld. Missa inte detta avsnitt av Brytabröd för en inspirerande och tankeväckande lyssnarupplevelse!

(00:19) Influencers I Matvärlden (13:26) Matlagning Och Kostförändringar (23:19) Sociala Medier Och Kreativitet (35:00) Mat Och Influenser (45:48) Ekologisk Mat Och Näringsinnehåll

2024-03-27
Länk till avsnitt

JON RANDOW- Kunskap och äkta hantverk. Djupdykning i charkuterins konst och kultur, det heta nitritdebatten och om kött har plats i framtidens hållbart konsumtion.

Välkommen till en värld av korv och hantverk

 I senaste avsnitt av podden har jag haft nöjet att gästas av korvkonstnären Jon Randow. Jon är en person som verkligen brinner för sitt hantverk och det har varit en otrolig resa att få dyka djupt in i charkuterins konst tillsammans med honom. I detta avsnitt får vi följa med från den respektfulla slakten till salamis fulländade smak, en resa som visar på hantverkets och matkulturens betydelse.

**Vegetarianer och tillsatsfri korv**

Det är fascinerande att en del vegetarianer dras till Jons produkter, vilket mycket beror på hans respekt för djuren och den tillsatsfria tillverkningsprocessen. Hans unika tillvägagångssätt i korvtillverkning är inte bara för köttälskare, utan även för dem som uppskattar hantverk och kvalitet.

**Lufttorkade salamis och listeriautmaningar**

Vi har även tagit en titt på hur svenskt klimat påverkar kvaliteten på lufttorkade delikatesser och hur bakteriekulturer spelar en avgörande roll i produktionen. Diskussionen gick vidare in på hur man hanterar listeriabakterier inom köttproduktion.

**Respektfull slakt och köttkvalitet**

Jon delade med sig av sin syn på slakt och hur djurens välmående är avgörande för köttets kvalitet. Han förklarade även hur stress hos djur kan påverka köttets egenskaper och varför det är så viktigt att hantera djuren med respekt och vördnad.

**Utmaningarna för småskaliga producenter**

Det blev också ett intressant samtal om de utmaningar som småskaliga producenter möter i den globaliserade matvärlden. Från att navigera i sociala medier till att hantera logistiska hinder, så belyste vi hur viktigt det är med hållbarhet och kvalitet i en tid där vi söker mer genuina och äkta matupplevelser.

**Nitritdebatten och framtida köttkonsumtion**

Nitrit är en het debatt inom köttbranschen och i podden tog vi upp denna kontrovers. Vi diskuterade nitritens roll och jämförde konventionella metoder med naturliga alternativ, och hur det kan påverka både smak och hälsa.

**Investering i en hållbar framtid**

Som en investering i vår framtida matkultur diskuterade vi vikten av att minska användningen av tillsatser för att skapa säkrare och mer hållbara livsmedel. Vi utforskade även hur traditioner som surdeg och korvtillverkning kan ge produkter längre hållbarhet och rikare smaker.

**Avslutning på säsongen med reflektioner**

Vi avslutade avsnittet med att reflektera över hur viktigt det är med transparens och konsumentens roll i att forma en hållbar matkultur. Vi pratade även om hur vi som individer kan påverka genom aktivism och engagemang i samhällsfrågor. Detta avsnitt är en skattkista för alla som vill förstå mer om vad vi faktiskt lägger på våra tallrikar. John Randolph har visat oss att mat är så mycket mer än bara näring; det är en konstform, en kulturell handling och en väg till ett hållbarare samhälle.

**Lyssna, lär och inspireras**

Gå inte miste om detta fängslande avsnitt av Bryta bröd. Oavsett om du är köttälskare, vegetarian eller bara nyfiken på matkultur, finns det mycket att lära och inspireras av. Lyssna in och låt oss tillsammans utforska matens många lager. 

 

(00:06) Innovativ Korvproduktion Och Matlagning (11:27) Lufttorkning Av Korv Och Bakteriekulturer (24:54) Slakt Och Köttkvalitet (39:40) Livslängd Och Kvalitet På Köttprodukter (49:42) Investering Och Sponsring För Småföretag (59:08) Om Korvar Och Tillsatser I Sverige (01:04:14) Nitrit Och Köttbranschen (01:18:08) Säkerhet Och Hållbarhet I Livsmedel (01:33:05) Matproduktion Och Transparens I Sverige (01:49:48) Pizzakulturen Och Brödsmeten (01:59:54) Aktivism Och Hållbar Matkultur

2024-03-20
Länk till avsnitt

ADRIAN COYET-Kryddans Kraft: En Resa Genom Smak, Hållbarhet och Mänsklig Gemenskap

Har du någonsin undrat över kryddornas resa innan de hamnar i din kökskryddhylla? Adrien Coyet, en passionerad kryddimportör och samgrundare (med Elsa) av The Paper Quest, är gästen som berikar oss med berättelser om kryddornas kraft att förvandla matlagning och vikten av att handla med omtanke. Genom hans erfarenheter utforskar vi vad som görs för att upprätthålla en hållbar och rättvis kryddhandel och hur detta arbete berör allt ifrån svenska köket till globala jordbrukssamhällen.

Vårt samtal tar oss från Thailands, Vietnam, Malaysia och Kina kryddrika fält, över ekoturismens påverkan, till de svenska hemmens kryddhyllor och hur dessa exotiska smaker har blivit en del av vår vardag. Adrien delar med sig av sina personliga möten med odlarna och hur dessa relationer belyser kryddornas ursprung och den påverkan vi som konsumenter har. Vi går även igenom hur en föränderlig klimatvärld påverkar kryddproduktionen och vilka åtgärder som kan stödja en mer balanserad och rättvis handel.

I slutet av samtalet reflekterar vi tillsammans med Adrien över den anrika kanelens historiska betydelse och delar personliga tips för hur man bäst tar tillvara på dess smaker. Vi diskuterar även det ansvar och engagemang som krävs för att driva en verksamhet med fokus på kvalitet och äkthet ? inte bara inom kryddhandel, utan i alla aspekter av livet. Genom detta avsnitt förmedlas en känsla av samhörighet och uppskattning för såväl de små detaljerna i vardagsmatlagningen som för de större globala sammanhangen som formar vår värld.

(00:00) Kryddimport Och Hållbarhet (17:49) Asiatiska Kryddor Och Kultur (25:14) Hållbarhet Och Rättvisa I Kryddhandel (45:09) Kanelens Historia Och Användning (01:08:02) Odla Och Exportera Kryddor I Kina (01:19:40) Djup Passion För Äkta Engagemang (01:34:59) Mänsklig Förståelse Och Gemenskap

2024-03-13
Länk till avsnitt

THERESE LINDAHL-Maten, miljön och vi: En diskussion om hållbar konsumtion, beteendeekonomins roll i miljövänliga mat och hur våra vardagsval påverkar planeten

Har du någonsin funderat över hur de små dagliga besluten i din matbutik kan spela en stor roll i strävan mot en hållbar framtid? Therese Lindahl, expert på beteendeekonomi, är med oss och delar hennes insikter om hur vi kan anpassa våra matvanor för planetens bästa. Tillsammans utforskar vi det spännande samspelet mellan ekonomi, psykologi och miljö, och hur just du med enkla medel kan bidra till en positiv förändring.

Denna episod tar ett helhetsgrepp om hållbarhet - från matvanor och miljömedvetenhet till ekonomisk tillväxt och gröna lösningar. Vi diskuterar hur svenska konsumenters ökade efterfrågan på flexitariska alternativ reflekterar en bredare miljömedvetenhet och hur detta kan påverka politiska styrmedel. Vidare granskar vi hur nudging i butiker kan leda till mer hållbara konsumentval och hur transparens kring livsmedelsprodukter kan påverka våra inköpsbeslut.

Avsnittet avrundas med en diskussion om balansgången mellan vetenskapligt engagemang och personliga värderingar, samt hur var och en av oss kan ta små steg mot en mer hållbar livsstil. Therese Lindahl ger oss tankeväckande perspektiv på hur vi kan navigera genom dessa utmaningar och tillsammans arbeta för en bättre framtid. Anslut dig till oss för ett djupgående och hoppfullt samtal om mat, beteenden och vår planets välmående.

(00:00) Hållbarhet Och Beteenden Inom Mat (15:43) Mått Och Styrning I Samhället (23:26) Ekonomisk Tillväxt Och Grönt Hållbarhet (40:28) Svenskar Delar Åsikter Om Mat (56:34) Matbutikens Påverkan På Konsumentval (01:10:09) Hållbara Förändringar Och Ekonomisk Kris (01:25:38) Mattransparens Och Konsumentbeteende (01:39:02) Grynforskning Och Vetenskapligt Engagemang (01:49:29) Skicka Hoppfullt Budskap för Alla

2024-03-06
Länk till avsnitt

GUSTAV ÖHMAN-Skalla Bords i Mariefred ? En vision av hållbarhet på finrestauranger. Trots detta, ansträngda bokningar. Idealism möter realism: Det är dags att konfrontera mammuten i rummet

I det här avsnittet träffar jag den inspirerande Gustav Örman, drivkraften bakom den unika restaurangen Skala Bord i Mariefred. Lyssna när Gustav öppnar upp om sin resa från motorcykelbud till kock och hur hans erfarenheter från kända restauranger som Oaxen och Noma har präglat hans syn på gastronomin. Han delar med sig av sin passion för matlagning och utöver vägen till den perfekta potatisen ger han en inblick i hur hans livserfarenheter har format hans vision om att skapa en restaurang som står ut från mängden.

Under vårt samtal berör vi den betydelsefulla aspekten av att arbeta med lokala producenter och småskaliga odlare, en viktig del i att bygga en hållbar restaurangverksamhet. Gustav reflekterar även kring övergången från idealism till pragmatism när det kommer till att driva en restaurang i verkligheten. Dessutom tar vi upp hur hållbar gastronomi och ansvarsfullt nyttjande av råvaror kan spela en central roll i framtidens matkultur och restaurangbransch.

Avsnittet avrundas med djupgående diskussioner om matkulturens konstnärliga uttryck och filosofi, där vi utforskar allt från brödbakningens finesser till hur restauranger kan vara en plats för både biologisk mångfald och ekonomisk stabilitet. Gustavs tankar och insikter om livets mening och strävan efter ett rikare välbefinnande är både tankeväckande och inspirerande. Missa inte denna fascinerande konversation som tar dig med på en kulinarisk resa genom idéer och erfarenheter som ligger till grund för en av de mest unika restaurangupplevelserna i Sverige.

(00:00) Restaurangbranschens Förändringar Och Utmaningar (16:28) Restaurangidealism Och Råvaror (28:20) Restauranger Och Hållbar Gastronomi (45:42) Matlagning Och Råvaror (53:40) En Intim Och Personlig Restaurangupplevelse (01:11:14) Inspirerande Matkultur Och Filosofi (01:21:32) Att Hitta Mening I Livet (01:37:30) Bröd Och Surdeg (01:55:05) Biologisk Mångfald Och Ekonomisk Stabilitet

2024-03-01
Länk till avsnitt

ERIK FERNHOLM- En ledande expert inom kognitiv neurovetenskap om hur vi fungera som individer och som grupp samt livsmedelssystemets utmaningar

Upptäck hemligheterna bakom ett meningsfullt liv och den djupa strävan efter lycka genom vårt samtal med Erik Fenholm, en ledande expert inom kognitiv neurovetenskap och motivationsforskning. Tillsammans dissekerar vi hur våra hjärnor, kroppar och samhällets strukturer smälter samman för att påverka våra val och vårt välbefinnande. Från den komplexa världen av matindustrin till hur vi kan navigera mot en hållbar framtid, erbjuder Erik och jag perspektiv som inte bara utmanar konventionella tankesätt utan också inspirerar till handling och inre utveckling.

Gör dig redo för en ögonöppnande genomgång av dagens konsumtionssamhälle och dess inverkan på människors beteenden. Vi diskuterar de etiska utmaningar som företag som Coop och ICA står inför och hur designen av affärsmiljöer kan manipulera oss till ohälsosamma val. Samtidigt utforskar vi psykologin bakom vårt beteende och de värderingar som styr oss genom kriser som pandemin, samt hur äkta ledarskap kan utgöra grunden för en framtid där vi lever i harmoni med våra innersta övertygelser.

Slutligen står vi inför de stora frågorna som kapitalismens påverkan på individen och hälsan, sockerindustrins dolda spel och hur vi kan lyfta jordbrukarnas status för att skapa ett mer hållbart och rättvist livsmedelssystem. Med insikter om personligt ansvarstagande och de mönster som formar vårt samhälle, avslutar vi med att betona vikten av att var och en av oss bidrar till en resilient framtid, och hur våra dagliga val kan sprida sig och göra en avgörande skillnad. Sällan har ett samtal varit så aktuellt och nödvändigt, så anslut till oss för en resa som kan göra en skillnad i det stora hela! 

(00:00) Människans Inverkan På Beteende Och Lycka (09:18) Spelandets Effekter På Samhället (15:45) Självbild, Hållbarhet Och Ledarskap (24:53) Coronas Effekt På Samhället Och Hållbarhet (41:02) Framtida Förändringar I Skolor Och Samhället (57:31) Psykisk Hälsa Och Recept På Instagram (01:06:19) Värderingar Och Hållbarhet I Marknaden (01:16:49) Hållbar Framtid - Mönster Och Värden (01:33:25) Påverkan På Individer Och Samhälle (01:41:37) Sockerindustrin, Skräpmat Och Maktstrukturer (01:48:01) Bli en Bättre Människa, Ta Ansvar (02:05:16) Att Ge Bönderna Status Och Värde (02:17:10) Skapa Stolt Värld

2024-02-15
Länk till avsnitt

MAGNUS NILSSON-Äppelodlingens Framtid i Sverige: En Dialog med fd Fävikens kökschef om Ekologi och Klimat

I detta spännande avsnitt av "Bryta bröd" välkomnar vi en av de mest respekterade kockarna i Norden, Magnus Nilsson. Med en djup passion för matlagning och en imponerande karriär som sträcker sig över flera decennier, delar Magnus med sig av sin resa från att driva den berömda restaurangen Fäviken Magasinet i Jämtland till att bli en pionjär inom hållbart fruktodling och förädling.

Under vårt samtal belyser Magnus sin filosofi kring mat och hållbarhet, och hur hans beslut att stänga Fäviken 2019 ledde honom till nya äventyr. Han delar med sig av insikter om att driva en ekologisk äppelodling och hans roll i att leda en betydande miljöstiftelse, som ger ut ett framstående miljöpris till innovativa projekt inom matsektorn.

I en värld där matproduktion och konsumtion ständigt utvecklas, ger Magnus sin syn på framtidens mat och hur tradition och innovation kan samverka för en hållbar framtid. 

Var med oss i detta fascinerande samtal som utforskar matens väg från jord till bord, och hur en respekterad kock och entreprenör navigerar i utmaningarna och möjligheterna i dagens matlandskap.

Gillar du denna podd? Finns möjlighet att prenumerera på min instagram konto @sebastienboudet för att hjälpa mig fortsätta med fler spännande ofiltrerade samtal med experter! 

2024-02-06
Länk till avsnitt

EMMA HÖÖK- Sveriges bästa naturvinsommelier: Om vin som förändrar livet, hållbart mat och att driva ett gårdshotell i Österlen

I detta avsnitt får vi äran att besöka Emma Höök på Talldungen Gårdshotell och ta del av hennes kunskaper om naturvin. Lyssna in när Emma delar med sig av sin passion för att välja ut viner som kompletterar måltiderna och hennes engagemang för att skapa en hemkänsla på hotellet. Hon berättar även om sin resa genom vinvärlden, från de första stegen i krogbranschen till en fördjupad förståelse och kärlek till naturvin. Följ med oss och utforska den genuina omsorgen och skickligheten som Emma och team har byggt upp under de senaste tolv åren på denna gårdshotellelspärlan. 

Lyssna när vi diskuterar hur passionen för naturvin och en dedikation till hantverket har påverkat oss och vårt sätt att se på vinhandel. Vi reflekterar över betydelsen av att välja vin, kött och grönsaker från producenter som delar vår omtanke om miljön och strävar efter att avstå från kemikalier. Vi pratar också om hur vi genom att värna om de traditionella metoderna skapat en bro mellan olika vinfilosofier och hur viktigt det är att omfamna varje vinupplevelse för att skapa ett bestående minne.

Avslutningsvis tar vi upp vikten av terroir och hur detta koncept spelar en avgörande roll i vintillverkningen, särskilt i ljuset av klimatförändringar. Vi diskuterar även hur restaurangbranschen kan visa sin passion genom att välja kvalitetsråvaror och hur detta beslut inte bara höjer matupplevelsen, utan också kan bidra till en mer hållbar värld. Emma ger en inblick i sitt arbete med att utforska och presentera viner som förändrar och berikar livet, vilket inspirerar oss att fortsätta upptäcka och dela med oss av dessa smakfulla upplevelser. Missa inte detta hjärtliga och insiktsfulla samtal med Emma. 

2024-01-31
Länk till avsnitt

CAROLINE LINDÖ- Bagaren och forskaren om hur vetenskap och hantverk kan leda till bättre & godare bröd

Välkommen till ett nytt spännande avsnitt där vi möter Caroline Lindö, forskaren som omsätter sin vetenskapliga kompetens i bakandets konst. Lyssna medan Caroline delar med sig av sin resa och berättar om hur hon kombinerar sin forskarbakgrund med hantverket att baka surdegsbröd. Tillsammans utforskar vi hur vetenskap och traditionella metoder kan förenas för att utveckla bakningen och skapa unika smakupplevelser. Hon ger oss även en inblick i sitt arbete med Brödlabbet där hon utbildar och konsulterar, och visar hur en kan bygga upp en verksamhet inspirerad av forskning och vetenskap.

Denna gång tar vi oss även djupare in på kretsloppet inom lantbruket och de utmaningar som kommer med att skapa ett hållbart jordbruk. Från hennes egna erfarenheter som ekologisk bondmora diskuterar vi vikten av biologisk mångfald, växtrotation och hur vi kan arbeta mot övergödning och ekologiska problem. Vi tar även upp hur spannmålshodlare och bagare kan samarbeta för att öka kvaliteten på såväl råvaror som det färdiga brödet, och hur detta samarbete kan påverka såväl miljön som vår kost.

Slutligen djupdyker vi in i världen av surdeg och mjölets kvalitet. Lyssna när vi diskuterar vad som händer under fermentationsprocessen, hur mjölets näringsinnehåll påverkas och vilken roll jäst och bakteriebalans spelar för slutprodukten. Våra samtal sträcker sig även till att belysa betydelsen av biologisk mångfald och ekologiskt jordbruk, samt hur detta kan påverka allt från klimatförändringar till den kulturella stoltheten i svensk matproduktion. Låt dig inspireras av Karolins kunskap som kan ta ditt bakande till nästa nivå! 

(17:46) Kretsloppet Inom Lantbruk Och Jordbrukets Utmaning (28:55) Kvalitetsaspekter Av Mjöl Och Brödbakning (39:03) Förädling Av Spannmål Och Näringsrik Kost (52:52) Matupplevelser Och Ekologiskt Tänkande (01:13:22) Kreativitet Och Kvalitet I Jordbruk (01:19:03) Utvecklingen Av Brödbakning I Norden (01:36:42) Betydelsen Av Biologisk Mångfald Och Ekologiskt Jordbruk (01:46:12) Fermentation Och Kvaliteten På Mjöl (02:03:50) Jäst Och Bakteriebalans I Surdegen (02:14:07) Stolthet Och Kultur I Svensk Matproduktion (02:30:00) Skapa Egen Kunskap Och utveckla din bakning

2024-01-24
Länk till avsnitt

JOSEF APPELL - Framtiden för hållbart jordbruk - ny banbrytande kunskap med en plöjfria bondepionjären

Lyssna in när jag intervjuva Josef Appell, en erfaren lantbrukare från Ängelholm och utforskar de fascinerande aspekterna av regenerativt jordbruk och plöjningsfri odling. Josef delar med sig av sin resa från ungdomlig passion till att driva sitt eget jordbruk med hans fru Eva, och hur deras arbete påverkar miljön och framtidens livsmedelsproduktion. Vi tittar närmare på hur de traditionella metoderna har fått ge vika för en mer ekologisk och hållbar inställning, och vilka principer som ligger till grund för deras framgångsrika verksamhet.

Diskussionen tar även en vändning mot kontrasten mellan kemiskt och ekologiskt jordbruk, och den pågående debatten om dessas roll i en framtid där hållbarhet blir alltmer centralt. Josef och jag diskuterar utmaningarna med kemikalier som glyfosat, problemen med resistens, och hur en balans mellan ekologiska, ekonomiska och sociala faktorer kan skapa en hållbar modell för jordbruket. Genom att lyfta fram dessa punkter, hoppas vi öka förståelsen för den komplexa dynamiken inom dagens och morgondagens jordbruk.

Slutligen blickar vi framåt och funderar över hur vi kan forma ett hållbart jordbruk i Sverige. Med personliga berättelser och erfarenheter betonar Josef vikten av att tänka nytt, att omfamna mångfald och ekologi, samt att lyssna till konsumenternas önskemål. Detta kapitel är en uppmaning till unga agronomer och jordbrukare att våga satsa och driva en revolution inom jordbruket, med passion och ansvar för vår planet. Gå inte miste om detta inspirerande samtal som kan tända en gnista hos alla som är intresserade av framtidens jordbruk.

(00:00) Regenerativt Jordbruk Och Plöjningsfri Odling (13:14) Kemiskt vs ekologiskt Jordbruk  (27:59) Framtidens Hållbara Jordbruk Och Livsmedelsproduktion (46:02) Hur fungerar ett ekologisk Jordbruk (01:01:04) Framtiden För Hållbart ekologisk Jordbruk I Sverige

2024-01-17
Länk till avsnitt

CINDY FALKET - Ett djupdyk i miljöpolitiska strategier med borgerådsekreterare och politisk sakkunig

I det här avsnittet får ni möta Cindy Falket Lind, borgerådsekreterare och politisk sakkunnig i Stockholm, som med passion delar med sig av sina insikter om miljö- och klimatpolitikens utmaningar och möjligheter. Vi tar även ett steg in i hennes roll inom Miljöpartiet, där hon som ordförande för Jämställighet- och mångfaldskommittén diskuterar hur vi kan arbeta mot ett mer inkluderande samhälle. Cindy bjuder på spännande reflektioner kring politiskt engagemang och hur varje röst och handling kan bidra till stora förändringar, inte minst i tider av ekonomisk press och samhällspolarisering.

Lyssna in när vi utforskar de komplexa frågorna kring samhällets konsumtionsmönster, och hur vår strävan efter en bättre miljö ofta krockar med bekvämligheter och vanor. Vidare tar vi upp den känsliga och viktiga diskussionen om våldtäkt och samhällets ansvar, samt hur musik och politik kan samverka för att driva miljöfrågan framåt.

I avsnittet får vi också en inblick i Cindys personliga resa som fransk medborgare i Sverige och hur detta perspektiv påverkar hennes syn på integration och bevarandet av den egna identiteten. Slutligen avrundar vi med en diskussion om Stockholms unika budgetprocess och hur den kräver noggrannhet och samarbete för att uppnå kommunens ambitiösa mål. Missa inte detta djupgående samtal där vi berör allt från samisk förskola till de utmaningar romska minoriteter möter, och hur varje individ kan göra en

(00:03) Politiskt Engagemang Som Borgerådsekreterare (17:30) Att Bygga en Mer Rättvis Värld (31:06) Politiskt Engagemang Och Att Rösta (40:58) Klimatförändringar Och Konsumtion I Stockholm (56:51) Samisk Förskola Och Romsk Minoritetsrättigheter (01:16:13) Kritik Mot Svenska Systemet Och Förskolor (01:40:59) Lön, Inflering, Och Hälsorelaterade Kostnader (01:54:51) Våldtäkt Och Förändring I Samhället (02:01:11) Musik, Miljö Och Politik (02:07:02) Bevara Nationalitet Och Integration I Sverige (02:22:10) Budgetförhandlingar I Stockholm

2024-01-12
Länk till avsnitt

PIM BENDT - Utvärderingsrapport om framtidens jordbruk enligt NSF och samhällets stora ansvar i förändringen

I avsnitt #17 utforskar vi jordbrukets komplexa relation till biologisk mångfald och dess långsiktiga hållbarhet tillsammans med PIM BENDT, är enhetschef på Naturskyddsföreningens kansliet. Genom att granska jordbrukets nuvarande utmaningar och dess betydande roll i samhället, framhäver vi vikten av långsiktigt tänkande och ansvarsfull markanvändning.

Vi diskuterar hur konventionella jordbruksmetoder och deras beroende av globala marknader för insatsvaror, såsom pesticider och maskiner, påverkar såväl miljön, ekonomin såsom självförsorgningen i Sverige.

Genom att undersöka dessa påverkansfaktorer betonar vi behovet av att stötta bönder i deras strävan efter mer hållbara och lönsamma verksamheter. Vidare utforskar vi de stora strukturella utmaningarna och de politiska aspekterna som påverkar jordbruket.

Diskussionen rör sig kring hur teknologiska lösningar och innovationer kan bidra till mer hållbara metoder, men också hur den rådande beroendet av konstgödsel och andra insatsmedel formar dagens jordbruk.

Genom att syna den centrala målkonflikten mellan specialisering och storleksrationalisering, söker vi nya vägar för att skapa enighet och samarbete mellan olika intressenter i jordbrukssektorn.

Vi adresserar också vikten av att se bortom Sveriges nuvarande position som en ledare inom jordbruket och istället sträva efter kontinuerlig förbättring. Diskussionen inkluderar anpassningen av jordbruket för att vara mindre insatsintensivt och mer klimatsmart, och betonar Sveriges potential att fungera som en viktig aktör i framtida global matproduktion. Avsnittet tar även upp Sveriges livsmedelsstrategi och dess inverkan på miljömålen, samt den roll som politiska beslut och konsumenternas val spelar för att uppnå dessa mål.

Vikten av att omforma jordbruket för att minska användningen av fossila bränslen och hitta hållbara lösningar blir en central punkt. Slutligen, diskuterar vi betydelsen av hållbara matproduktionsmetoder och hur dessa påverkar både miljön och konsumenterna. Vi betonar vikten av att skapa medvetenhet och kunskap för att möjliggöra informerade val, och lyfter fram den positiva effekten som etiska och hållbara metoder kan ha på matkvaliteten och miljön.

Genom att fokusera på dessa teman, uppmuntrar vi till ett djupare engagemang och en förståelse för de komplexa utmaningarna som jordbruket står inför i dagens samhälle.

 

(00:04) Landbrukets Relation Till Biologisk Mångfald

(11:24) Långsiktigt Perspektiv På Jordbrukets Hållbarhet

(19:36) Utmaningar För Svensk Jordbruk Och Lönsamhet

(32:06) Jordbrukets Utmaningar Och Samhällets Ansvar

(47:13) Svenskt Jordbruk Och Dess Utmaningar

(56:47) Livsmedelsstrategi Och Konsumentansvar

(01:03:19) Hållbarhet Och Agerande I Näringslivet

(01:14:40) Hållbarhet Och Förtroende Inom Landbruket

(01:25:48) Småskaligt Landbruk Och Gastronomi

(01:36:34) Tack För Engagemanget I Naturskyddsföreningen

 

Länken till rapporten: https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/lantbruket-samhallet-och-den-biologiska-mangfalden/

2024-01-04
Länk till avsnitt

KARIN GERHARDT - Djupdykning i biologisk mångfald, hållbarhet och klimatförändringar med Karin Gerhardt

Vad händer om vi börjar utmana de konventionella tankarna kring hållbarhet, klimatförändringar och biologisk mångfald? Om vi tar oss tid att verkligen granska vårt beteende och de val vi gör varje dag? För att diskutera dessa kritiska ämnen har jag bjudit in Karin Gerhardt, en mamma och passionerad forskare (som råkar också driva ett litet hantverksbageri i Uppland som heter Ängslyckan). Karin jobbar som biolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) och på centrum för biologisk mångfald. Med sin bakgrund i både skogsbruk och jordhälsa samt etiska frågor kring mat, ger Karin en djupgående och tankeväckande dimension till vår diskussion. Vi tar också upp de akuta frågorna kring klimatförändringar och utforskar utmaningarna med att implementera teknik för kolupptag och lagring. Karin diskuterar hennes arbete med kulturspannmål och hållbart jordbruk, och belyser hur avgörande det är att agera och sprida medvetenhet om dessa frågor. Genom att utforska vikten av att ändra vårt tankesätt och beteende, diskuterar vi hur detta kan bidra till en mer hållbar framtid. Så vad händer om vi förändrar vårt sätt att tänka kring dessa kritiska frågor? Om vi utmanar konventionella idéer och tar ansvar för vår påverkan på planeten? Men det stannar inte där. Vi granskar också den avgörande rollen forskare spelar i att driva förändring, kopplingen mellan forskning och politik i klimatfrågan, och hur vi kan använda den kunskapen för att skapa lösningar. Följ med i vår diskussion för en tankeväckande och informativ upplevelse. Så sätt dig ner, koppla av och låt oss tillsammans med Karin utforska ett nytt sätt att tänka på hållbarhet.

2023-12-28
Länk till avsnitt

MATS-ERIC NILSSON - Finns det riktig granskningsjournalistik kvar i Sverige och det stora matfusket

Välkommen till ett nytt avsnitt av "Bryta Bröd", i den andra säsongens tredje avsnitt. I detta avsnitt har vi äran att välkomna Mats-Eric Nilsson, en framträdande profil inom svensk matjournalistik och författarskap. Vårt samtal fokuserar på matindustrins komplexa värld, som är präglad av ständigt fusk och bristen på kunskap om maten vi köper, vilket gör det utmanande att göra medvetna val i vår vardag.

Lyssna på Mats-Erics insikter om matfusket och de utmaningar vi möter i jakten på genuina och rena livsmedel. Vi diskuterar hur dagens matkultur kan vara vilseledande och förvirrande, och vilken inverkan detta har på vår kultur, hälsa och miljö.

Vi utforskar också viktiga aspekter av livsmedelsproduktionen, från tillsatser och industriella processer till betydelsen av lokalt och ansvarsfullt jordbruk. Mats-Eric delar med sig av sina erfarenheter och ger konkreta exempel på hur vi kan navigera i dagens matlandskap med större förståelse och ansvar.

Som alltid, uppmuntrar vi dig att dela, kommentera och engagera dig så att vi tillsammans kan forma vår och våra barns gemensamma framtid.

Glöm inte att följa vår YouTube-kanal med samma namn för fler insikter och diskussioner.

Med vänliga hälsningar, Sébastien

2023-12-23
Länk till avsnitt

THORSTEN LAXVIK - Om skogens betydelsen, självförsörjning, människovärde och hur kärlek kan lösa alla problem!

I andra avsnitt av den andra säsongen av Bryta Bröd välkomnar jag Thorsten Laxvik, en erfaren och vis man.

Vi utforskar den nuvarande matkulturen, och hur den kan vara förvirrande och vilseledande. Lyssna med oss när Thorsten delar sin resa från Stockholm till Ångermanland för att återupptäcka sin pappas kultur och leva närmare naturen. Vi diskuterar också skogens roll i människors liv och hur det har ersatts av plantager över tid. 

I vår samtal utforskar vi hur jordbruket påverkar vår miljö & klimat och vilka steg vi kan ta för att förbättra det för framtida generationer. Vi diskuterar även vikten av att bevara gamla skogar och hur endast en liten del av Sveriges skogar är kvar som naturskog eller gamelskog. Vi undersöker också "människovärde" och hur det har förändrats i samhället över tid. Lyssna med oss när vi diskuterar hur vi kan skapa en kultur av att ge och dela, och bygga kärlek, snarare än att fokusera på marknadsdriven konsumtion.

I vårt samtal tar vi upp också frågor kring självförsörjning, livsmedelsproduktion och djurskydd. Vi diskuterar utmaningarna med att förlita sig på importerade resurser för livsmedelsproduktion och behovet av att kommuner tänker utanför boxen och överväger alternativa metoder för livsmedelsproduktion vid kriser. Vi berör även ämnet djurskydd och hur vi kan skapa mer medvetenhet om var vår mat kommer ifrån. Bjud in dig själv att utforska dessa ämnen med oss och få en djupare förståelse för vår matkultur och dess inverkan på oss och vår planet.

(00:00) - Skogens Betydelse Och Förstörelsen I Sverige (15:40) - Bevara Skogen För Framtidens Generationer (29:58) - Återhämta Människors Värde Och Bygga Kärlek (49:14) - Jordbruk, Livsmedel Och Matproduktion (01:08:40) - Självförsörjning I Matproduktion Och Krisberedsk (01:17:16) - Djurvärde Och Hållbart Jordbruk    

 

2023-12-14
Länk till avsnitt

CLAUDIA KVARNBORG - Engagera för klimaträttvisa: En diskussion med miljöaktivisten Claudia Kvarnborg

Hej alla, här är Sébastien! Välkomna till den första episoden av den andra säsongen av min podcast "Bryta Bröd".

Vi sitter ner med Claudia Kvarnborg, en engagerad miljöaktivist, och pratar om klimataktivism, hur man engagerar ungdomar och hennes personliga resa inom miljöaktiviströrelsen. Vi tittar på hur organisationen Friday for Future med Greta Tunnberg i spetsen, har utvecklats över åren, samt diskuterar klimaträttvisa och hur vi alla kan bidra till en mer hållbar framtid.

Vi reser dessutom genom en värld av musikalisk aktivism och den svenska självbilden, och hur dessa påverkar hur vi förstår och agerar på viktiga samhällsfrågor. Claudia delar hur musik har blivit en viktig plattform för hennes aktivism och hur vi alla kan göra skillnad genom våra dagliga val.

Vi undersöker också den utmaning det innebär att skapa hållbara och etiska affärsmodeller, och hur maktdynamiken hos höga chefer spelar en roll i denna process. Slutligen tar vi upp hur klimatkrisen påverkar unga vuxnas framtid och hur världen har förändrats på bara 28 år.

Vi diskuterar civil olydnad, matval inom klimathotet och hur utbildning och journalistik spelar en viktig roll i klimatengagemanget. Kliv in i en värld där vi alla har möjlighet att göra skillnad och lär dig mer om hur du kan agera för en bättre framtid.

Denna episod av Bryta Bröd är inte bara informativ utan också en uppmaning till handling och medvetenhet. Vi hoppas att ni finner detta avsnitt lika tankeväckande och inspirerande som vi gjorde.

Det här är bara början på en ny spännande säsong, och jag ser fram emot att fortsätta denna viktiga dialog med er alla. Tillsammans kan vi göra en skillnad för en mer hållbar och medveten framtid. Tack för att ni lyssnar och är en del av denna resa.

Med vänliga hälsningar, Sébastien

2023-12-06
Länk till avsnitt

GUNNAR RUNDGREN - Miljöpionjär om systemet som tar oss in i väggen och hur småskaligt jordbruk kan rädda oss!

Hej alla, här är Sébastien! Välkomna till det spännande avslutningsavsnittet av första säsongen av min podcast "Bryta Bröd", avsnitt 12. Idag har vi något riktigt speciellt för er ? en djupgående diskussion om jordbruk, hållbarhet och vår matframtid. Det är med stor ära jag presenterar dagens gäst, Gunnar Rundgren, en erfaren ekologisk bonde och författare, känd för sitt banbrytande arbete inom ekologiskt jordbruk.

Gunnar delar med sig av sin fascinerande resa, från att ha startat ett kollektiv för ekologiskt jordbruk på 1970-talet till hans grundande av Krav, en organisation som certifierar ekologiska produkter. Han ger oss även inblick i sitt arbete med att utveckla ekologiskt jordbruk i utvecklingsländer och fattiga länder, samt hans samarbete med sin journalistfru Ann-Helen Meyer von Bremen i att skriva flertal böcker om ämnet.

Vi diskuterar även jordbrukets utveckling i Sverige över åren, med ett särskilt fokus på traditionella grödor jämfört med moderna jordbruksmetoder. Lyssna när vi utforskar hur införandet av konstgödsel har förändrat fokus mot högavkastande grödor som vete, vilket i sin tur har lett till överskott av spannmål och en tredjedel av åkermarken som lämnas oanvänd. Vi berör även vikten av att vara medvetna om vår påverkan på miljön och behovet av att lämna mer utrymme för andra arter att frodas.

I detta avsnitt tar vi också upp de utmaningar och möjligheter som småföretagare och småskaliga bönder står inför i det nuvarande systemet. Vi diskuterar dessa aktörers utmaningar och betonar behovet av en mångfacetterad strategi för att bygga ett mer hållbart och rättvist jordbrukssystem.

Det här är inte slutet, utan bara början. Jag är glad att meddela att Bryta Bröd kommer tillbaka med en andra säsong, där vi fortsätter att ge er en ännu mer ofiltrerad inblick i vårt matsystem. Så koppla av, sätt på hörlurarna och förbered er på att bli upplysta om allt från ekologiskt jordbruk till hållbar energi och jordbrukets framtid.

Tack för att ni har varit med oss under denna säsong. Jag ser fram emot att fortsätta denna viktiga dialog och utforskning tillsammans med er alla.

Med vänliga hälsningar,

Sébastien

(00:05) Ekologiskt Landbruk Och Kravmärkningen (09:14) Jordbrukets Påverkan På Livsmedel Och Ekonomi (17:18) Framtiden För Jordbruk Och Naturens Betydelse (34:21) Behov Av Förändring För Småföretagare (47:16) Stora Systemförändringar Inom Jordbruket (56:39) Jordbrukets Utmaningar Och Alternativa Lösningar (01:04:34) Kärnkraft Och Hållbar Energi (01:21:25) Systemets Logik Och Påverkan Av EU-medlemskap (01:25:37) Försäljning Av Varor Över Länderna

2023-11-29
Länk till avsnitt

HANS LARSSON - Institutioner utan råg i ryggen, biverkningar av lobbyism och en djupdykning i kulturspannmålens värld

Välkommen till avsnitt 11 av podden "Bryta Bröd" ? "Institutioner utan råg i ryggen, biverkningar av lobbyism och en djupdykning i kulturspannmålens värld".

Jag tog mig till Österlen för att träffa denna legend. 

I dagens avsnitt fortsätter vi utforska livsmedelssystemets brister och förändringsmöjligheter. Jag har äran att välkomna Hans Larsson, en framstående forskare och biolog inom kulturspannmål, vars insikter kan ger oss en nyckel till hållbar jordbruk och matproduktion.

Vi diskuterar ofiltrerad kulturspannmålens historia, betydelse, och deras påverkan på miljö och hälsa. Hans delar med sig av hur dessa gamla spannmålssorter gynnar biologisk mångfald och berikar smak och näringsvärde i vårt dagliga bröd.

Avsnittet belyser även kulturspannmålens miljömässiga och klimatmässiga fördelar och deras roll i hållbara jordbruksmetoder. Vi reflekterar över utmaningarna att integrera dessa spannmål i moderna livsmedelssystem och hur lobbyism påverkar forskningen negativt.

I "Bryta Bröd" avsnitt 11, uppmanar vi dig att engagera dig i denna viktiga diskussion om kulturspannmålens framtid. Vi ser fram emot att tillsammans reflektera, lära och inspireras.

Detta avsnitt finns i både audio och videoformat på min YouTube-kanal. Delta i diskussionen, lämna en kommentar och stöd Naturskyddsföreningen för en hållbar och etisk framtid.

Miss inte detta avsnitt av 'Bryta Bröd'! Vi hörs snart!

Sébastien

2023-11-23
Länk till avsnitt

ISABELLE MCALLISTER - Oinbjudna sanningar, skavet och hur man adresserar kognitiv dissonans med allmänheten

Välkommen till avsnitt 10 av podden "Bryta Bröd", där vi fortsätter vår utforskning av vårt trasiga livsmedelssystem och undersöker hur våra dagliga beslut kan leda oss mot en mer hållbar framtid. Idag är jag stolt över att välkomna en mycket speciell gäst, Isabelle McAllister, en känd svensk designer, stylist, författare, föreläsare och programledare. Isabelle är välkänd för sitt djupa engagemang i hållbarhetsfrågor och som en passionerad omställningsaktivist.

I dagens avsnitt gräver vi djupare i frågor som rör livsmedelsmärkningar, särskilt KRAV-märkningen, och diskuterar dess effekt och brist på transparens inom livsmedelsindustrin. Vi berör också viktiga miljö- och klimatfrågor, och reflekterar över valet mellan att välja en förändring eller att bli tvingade till en.

Vår diskussion sträcker sig även till den pågående energikrisen, textilindustrins inverkan på fattiga länder, och de omfattande konsekvenserna av konsumtionssamhället. Vi talar om flyg och turism, som snarare bör ses som ett privilegium än en rättighet, och hur bara en liten del av världens befolkning har tillgång till dessa tjänster.

Ett särskilt känsloladdat ämne i vårt samtal som du kanske känner igen är hur långvariga vänskaper kan ta slut på grund av olikheter i värderingar, framför allt i frågor om miljö och hållbarhet. Vi diskuterar också Sveriges BNP och dess paradoxala förhållande till nationens välmående och hälsa, och hur negativa faktorer som olyckor och sjukdomar paradoxalt nog kan öka landets BNP.

Isabelles resa som en förespråkare för både mental välbefinnande och klimataktivism är central i vårt samtal. Vi utforskar hur hennes arbete och visioner har uppmuntrat människor att göra mer medvetna och hållbara val i deras egna liv. Vi pratar materialet som används i våra liv, de utmaningar och möjligheter som finns för att uppnå en hållbar livsstil, och hur man hanterar kognitiv dissonans i mötet med miljöfrågor.

Isabelles insikter erbjuder en unik inblick i hur psykisk hälsa är intimt kopplad till vår relation till naturen och vår planet. I denna episod av "Bryta Bröd" bjuder vi in lyssnare att utforska de komplexa sambanden mellan våra dagliga val, vår mentala hälsa och vår miljöpåverkan.

Som alltid, uppmuntrar vi er att dela , kommentera och engagera er så vi kan, tillsammans baka vår och våra barns gemensamma framtid. 

2023-11-16
Länk till avsnitt

JOHAN EKFELDT - En av världens mest kunniga rostare om sin passion för kaffe...Helt utan filter!

Välkomna, lyssnare och tittare, till en nybryggt episod av denna fria podden "Bryta Bröd", där varje slurk och tugga ger oss ett bättre uppfattning över vårt trasiga livsmedelssystem!

Idag är jag stolt över att välkomna en pionjär inom den svenska kaffekulturen, Johan Ekfeldt, som inte bara driver en gård i Colombia och grundat det framstående kafferosteriet Gringo i Göteborg, men också är en av de innovativa själarna bakom det berömda kaffevarumärket Johan & Nyström (som är nu såld till djävulen). Johan har med sin kollega och namne förändrat hur Sverige ser på och dricker sitt kaffe, genom att introducera specialkaffe-kulturen till vår nordliga breddgrad.

Det är genom Johans vision som konceptet med färskrostade bönor och spårbarhet inte bara blev ett samtalsämne bland kaffeentusiaster utan också en förväntan för den dagliga konsumenten. I vårt samtal kommer vi att utforska Johans resa från att revolutionera den svenska kaffeupplevelsen till att fördjupa sig i odlingens värld i Colombia.

Vi tar ett djupdyk i kaffets förvandling från böna till kopp, och Johan delar med sig av sina erfarenheter kring hur han säkerställer kvalitet och hållbarhet i varje steg. Från de soliga sluttningarna i Colombias cocabältet där kaffe(och coca) växer i överflöd, till det brusande stadslivet i Göteborg där varje kopp Gringo-kaffe bär med sig en historia, avslöjar Johan hemligheterna bakom en framgångsrik också ansvarsfull kaffeproduktion.

Vi kommer att få höra om utmaningarna med att bibehålla etiska standarder i en bransch som kämpar med problem som rättvisa löner och miljöpåverkan, och hur Gringo har blivit en förebild för en hållbar affärsmodell.

Så, förbered er för en resa från de svenska kaffebarernas mysiga hörn till de kontroversiella kaffeplantagerna i fattiga kaffeländerna, med en man som har satt sin prägel på båda dessa världar.

Som alltid, är ni välkomna att delta i dialogen online, där era perspektiv hjälper till att forma vår gemensamma framtid. Och glöm inte bort, att som medlem i Naturskyddsföreningen bidrar du till att ge en röst till naturen, i alla aspekter av vår konsumtion.

Häng med oss i detta samtal som garanterat kommer att väcka både nyfikenhet och kanske en ny uppskattning för den där morgonkoppen. Detta är jag Sébastien som talar, och jag kan knappt vänta på att föra denna vitala diskussion tillsammans med er. Vi hörs snart!

Sébastien 

2023-11-09
Länk till avsnitt

FREDRIK ALVEREN - Chokladindustrin VS hantverket och varför lecitin är ett problem!

Det är dags för en helt ny och engagerande episod av "Bryta Bröd".

Idag går vi bortom det som serveras på tallriken och dyker rakt ner i den mörka och komplicerade världen av chokladindustrin.

Möt Fredrik Alveren från Kakaobolaget i Österlen, en man som har dedikerat över 10 år av sitt liv till att producera världens bästa choklad, samtidigt som han håller en strikt etisk kompass.

Vi kommer att prata om allt från arbetsförhållandena och barnarbetet i Afrika, som göder den billiga massproduktionen av choklad, till teknikerna och metoderna som utgör kärnan i att producera kvalitetschoklad.

Varför tillsätter alla industriella chokladtillverkare lecitin i sin choklad? Och hur komplicerat är det egentligen att skapa en chokladbit av hög kvalitet?

Fredrik kommer att besvara dessa frågor och mycket mer, och ge oss insikter i de utmaningar och möjligheter som han stöter på i sitt arbete. Denna djuplodande diskussion tjänar som en uppmaning till konkret handling.

I samarbete med Naturskyddsföreningen kommer detta avsnitt att öppna dina ögon för de etiska dilemman och den roll som både producenter och konsumenter spelar i skapandet av en hållbar och rättvisproducerade choklad.

Som alltid kommer detta avsnitt att vara tillgängligt i både audio där podcasts normalt hittas, och i videoformat på min YouTube-kanal.

Delta i diskussionen, lämna en kommentar och bli en del av denna livsviktiga dialog. Om du inte redan är medlem i Naturskyddsföreningen, passa på att stödja kampen för en mer hållbar och etisk framtid genom att bli det idag.

Jag lovar, detta är en episod av 'Bryta Bröd' du inte vill missa! Vi hörs snart!

Sébastien 

2023-11-02
Länk till avsnitt

ANN FERNHOLM - Allt du behöver veta om socker och andra tillsatser som gömmer sig i maten.

Sätt dig bekvämt och förbered dig för ett till spännade episod av podcasten "Bryta Bröd", där vi gräver djupt i ett av de mest pressande och kontroversiella ämnena i dagens samhälle: Matens roll i folkhälsa och hur industrin gör allt i sin makt för att vilseleder oss.

Min gäst är ingen mindre än Dr. Ann Fernholm, en framstående journalist & expert på socker och folkhälsa, med en doktorstitel i molekylär bioteknik. Ann är även författare till fem böcker, varav två specifikt handlar om sockerkonsumtion och dess inverkan på hälsan. Hon har dedikerat sin karriär till att skydda barn och barnfamiljer från vilseledande marknadsföring och industrins farliga snedsteg.

Tillsammans med Ann kommer jag att dissekera de komplexa frågorna kring socker, tillsatser och hur de påverkar både vår hälsa och samhället i stort. Hur har industrin lyckats smyga in skadliga ingredienser i vår vardag? Vad är de långsiktiga effekterna av detta, och hur kan vi som konsumenter göra mer hållbara och hälsosamma val?

Ann kommer inte bara att dela med sig av sin forskning och praktiska insikter, hon kommer även att ge konkreta tips om hur man kan anmäla företag som inte sköter sig och som deltar i falsk marknadsföring. Detta är en kritisk komponent för att driva förändring och hålla industrin ansvarig.

Som vanligt kommer podcasten att vara tillgänglig både i audioformat där du normalt hittar podcasts, samt i videoversion på min YouTube-kanal. Delta i konversationen, lämna en kommentar, och bli en del av denna nödvändiga dialog.

I samarbete med Naturskyddsföreningen, tjänar detta avsnitt som en kraftfull uppmaning till konkret handling. Om du inte är medlem än, ta chansen att stödja kampen för en mer hållbar och hälsosam framtid genom att gå med i Naturskyddsföreningen idag.

Välkommen till en episod som kommer att förändra hur du ser på mat, hälsa och den avgörande roll som både producenter och konsumenter har i att skapa en mer hållbar framtid.

Vi hörs i 'Bryta Bröd'!

2023-10-26
Länk till avsnitt

STEFAN ERIkSSON - När råvaran får ta plats, tillsatser på restauranger, bakom kuliserna på Åretskock

Gör dig redo för en explosiv ny episod av ?Bryta Bröd?, där vi dyker djupt ner i det komplicerade och tankeväckande ämnet: Kockyrket och tillsatser i restaurangsråvaror!

Min framstående gäst är ingen mindre än Stefan Eriksson, vinnaren av Årets Kock 2005 och mästaren bakom den banbrytande restaurangen ?Brutalisten? i Stockholm.

 

Med Stefan vid min sida, utforskar jag de hårda fakta och sanningar bakom råvarukvaliteten i restauranger. Varför använder vissa krogar besprutade och tillsatsrika ingredienser, och hur påverkar det konsumenterna och miljön? Vilka utmaningar möter kockar som Stefan, som försöker göra etiska och hållbara val i en bransch där lågpris ofta vinner över kvalitet?

 

Jag kommer att diskutera detta och mycket mer, med Stefan som delar sina insikter från över 2 decennium i köket. Förvänta dig några gripande berättelser om de utmaningar och belöningar som kommer med att vara en ansvarstagande krögare i dagens klimat.

 

Som alltid finns det två versioner av podden tillgängliga, antingen som audio där podcasts finns eller som video på min YouTube-kanal. Engagera dig, lämna en kommentar, följ mig, och bli en del av denna kritiska diskussion!

 

I stolt samarbete med Naturskyddsföreningen, är detta avsnitt inte bara en ögonöppnare, utan också en uppmaning till konkret handling. Om du inte redan är medlem, stöd kampen för en hållbar framtid genom att bli det idag: Naturskyddsföreningen Medlemskap.

 

Välkommen till en episod som kommer att förändra ditt perspektiv på kockyrket, hållbarhet och den kritiska rollen som både krögare och konsumenter spelar i formandet av en hållbar och rättvis framtid.

 

Tack för att du följer  ?Bryta Bröd?!

2023-10-19
Länk till avsnitt

IDA SUNDQVIST - Om naturviner och lobbyism inom vinbranschen

Gör dig redo för ett femte avsnitt av 'Bryta Bröd' där vi kommer att bryta ner det komplexa och fascinerande ämne: Naturviner!

Vår gäst? Ida Sundqvist, en av Sveriges främsta experter på naturvin och en pionjär inom import av levande viner.

Med Ida vid rodret, kommer vi att utforska varför naturviner blir allt mer populära och varför de kan vara det hållbara valet du inte visste att du letade efter. Men vänta, finns det inte redan ekologiska och biodynamiska viner?

Vad gör naturviner så unika?

Ida och jag, Sébastien, kommer att ta itu med dessa frågor och mycket mer i en diskussion som säkerligen kommer att öppna dina ögon för vad vin egentligen är. Och som om det inte vore nog, har Ida och jag en lång och färgrik historia inom vinvärlden, så du kan räkna med några juiciga insiderberättelser om den mörka sidan av vinhandel i Sverige och hur mindre kända hjältar kunde göra denna rörelse möjlig.

Som alltid finns det två versioner av podden tillgängliga, antingen som audio där podcasts finns eller som video på vår YouTube-kanal. Engagera dig, lämna en kommentar, Följ, och bli en del av diskussionen!

I stolt samarbete med Naturskyddsföreningen, är detta avsnitt inte bara en källa till insikt utan också en uppmaning till action. Är du inte redan medlem? Stöd vår strävan efter en hållbar framtid genom att bli en idag: Naturskyddsföreningen Medlemskap

Välkommen till ett avsnitt som kommer att förändra ditt perspektiv på vin, hållbarhet och den vitala roll som både producenter och konsumenter spelar i att forma en mer hållbar framtid.

Vi ses i 'Bryta Bröd'!

2023-10-12
Länk till avsnitt

NIKLAS EKSTEDT - Kan finkrog och hållbarhet rimma ihop?

Gör dig redo för ett banbrytande fjärde avsnitt av 'Bryta Bröd' där vi tar en djupdykning i finkrogarnas förtrollande ? men ofta problematiska ? värld.

Vår gäst? Ingen annan än Sveriges friaste kock, Niklas Ekstedt!

Hur kan det komma sig att många finkrogar, som borde vara på framkant när det gäller hållbarhet, ofta halkar efter?

Vi granskar de stora klyftorna mellan vad som utlovas på menyn och hemsidan och det som faktiskt landar i våra tallrikar. Är lyx och hållbarhet verkligen ömsesidigt uteslutande?

Tillsammans med Sébastien, går Niklas in på djupet av dessa och många andra frågor i en ögonöppnande diskussion som kommer att skaka om din bild av finkrogar och hållbarhet.

Men det stannar inte där! Eftersom Niklas och Sébastien har en lång historik tillsammans, kan vi också förvänta oss några krispiga skvaller om andra stora profiler i branschen. Missa inte detta!

 

Det finns två versioner av podden tillgängliga, antingen som audio där podcasts finns eller som video här på vår YouTube-kanal. Engagera dig, lämna en kommentar, och bli en del av diskussionen!

 

I stolt samarbete med Naturskyddsföreningen, detta avsnitt erbjuder både insikt och action. Bli medlem idag och stöd vår strävan efter en hållbar framtid: https://www.naturskyddsforeningen.se/

Välkommen till ett avsnitt som kommer att förändra din uppfattning om mat, hållbarhet och den kritiska roll som finkrogar kan spela i att forma en mer hållbar framtid.

https://www.naturskyddsforeningen.se/stod-oss/bli-medlem/?utm_source=sebastienboudet&utm_medium=referral&utm_campaign=medlem Vi ses i 'Bryta Bröd'!"

2023-10-05
Länk till avsnitt

MÄRTA JANSDOTTER AGUIRRE - Går köttätande ihop med en hållbar framtid?

I tredje avsnittet bjuder Sébastien in Märta Jansdotter Aguirre - VD på köttföretaget Gröna gårdar.

Märta delar med sig av sin djupgående inblick i köttindustrin och pratar gräsbeteskött och skillnaden mellan just kött och kött. Märta och Sébastien diskuterar livligt med varandra kring miljöpåverkan av kött.

Finns det kött som vi BORDE äta mer av och spelar slakt, tillsatser och uppfödning roll för vilken slutprodukt vi får? I det här avsnittet får du som lyssnare en inblick i denna väldigt omdiskuterade del av matsystemet och kommer - förhoppningsvis - känna dig lite kunnigare om svensk köttproduktion.

Det finns två versioner av podden tillgängliga. Du kan lyssna överallt där podcasts finns och om du föredrar videoformat hittar du den också filmad på YouTube-kanalen med samma namn. YouTube-kanalen ger lyssnarna och tittarna möjlighet att engagera sig genom kommentarer och interaktion.

I stolt samarbete med Naturskyddsföreningen - välkommen till "Bryta Bröd"! Vill du bli medlem : https://www.naturskyddsforeningen.se/

2023-09-28
Länk till avsnitt

MAXIMILLIAN LUNDIN - Hur växtbaserad kost och en rik mikrobiota kan förbättra din hälsa

I andra avsnittet bjuder Sébastien in Maximillian Lundin - en före detta finkrog-kock som har växlat till växtbaserad kost för fjorton år sedan. Han förespråkar en veganism som är fri från uber-processade, industriella köttsubstitut och en växtbaserad kost som tar hänsyn till planetens kilmat, miljö och människors hälsa.

Vi gör en djupdykning i mikrobiotans viktiga roll i våra kroppar och lär oss en rad tekniker för hur man introducerar mer veganism i sitt liv utan att behöva sluta helt med kött.

Det finns två versioner av podden tillgängliga. Du kan lyssna överallt där podcasts finns och om du föredrar videoformat hittar du den också filmad på YouTube-kanalen med samma namn. Länk till YouTube-kanal här.

YouTube-kanalen ger lyssnarna och tittarna möjlighet att engagera sig genom kommentarer och interaktion.

I stolt samarbete med Naturskyddsföreningen - välkommen till "Bryta Bröd"!

2023-09-21
Länk till avsnitt

OLGA GRÖNVALL LUND - Engagemang för att förändra vårt trasiga matsystem

I första avsnittet bjuder Sébastien in en spännande och engagerande gäst för att diskutera en viktig fråga: Hur kan vi vinna kampen mot dålig mat och ohälsosamma matvanor? Sébastien intervjuar grundaren av Reformaten, Olga Grönvall Lund, som är en stark förespråkare av en hälsosam, naturlig och hållbar matkultur.

Olga Grönvall Lund är en ledande röst i kampen för en renare och mer hälsosam matvärld. Genom att starta Reformaten har hon satt igång en revolution mot processade, näringsfattiga livsmedel och ohållbara produktionsmetoder. I "Bryta Bröd" berättar Olga om sitt krig mot dålig mat och "Superbad Market" som främjar ohälsa och förstör miljön.

Det finns två versioner av podden tillgängliga. Du kan lyssna överallt där podcasts finns och om du föredrar videoformat hittar du den också filmad på YouTube-kanalen med samma namn. Länk till YouTube-kanal här.

YouTube-kanalen ger lyssnarna och tittarna möjlighet att engagera sig genom kommentarer och interaktion.

I stolt samarbete med Naturskyddsföreningen - välkommen till "Bryta Bröd"!

2023-09-14
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.