62 avsnitt • Längd: 40 min • Månadsvis
Efter 30 års äktenskap, och med fyra barn i åldrarna 14-25 år, delar Nette och Gabbe med sig av erfarenheter kring relationer, föräldraskap och tro. Det blir högt och lågt, skratt och allvar, i en salig blandning. Precis som livet är.
The podcast Föräldrapeppen is created by Jeanette och Gabriel Ingemarson. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Småbarnsåren kan vara som att leva i ett konstant maraton – lite sömn, mycket logistik och ständig koll på allt från blöjor till matvägran. Men sen händer något. Barnen blir större, och plötsligt handlar föräldraskapet inte längre om att hålla i – utan om att släppa taget. Hur hittar man balansen? Hur är man en hållbar förälder genom livets olika faser, från småbarn till tonår och vidare? I dagens avsnitt pratar vi om det långa perspektivet, om att justera sin föräldraroll med tiden – utan att tappa bort sig själv på vägen.
I det här avsnittet dyker vi rakt in i ett ämne som kan kännas både pinsamt och svårt – men viktigt. Hur pratar vi med våra barn om kroppen, sexualitet och relationer utan att förmedla skam? Vi gästas av Daniel Berner, pappa, pastor och politiker som brinner för att skapa en mer öppen och sund syn på sex inom kyrkan. Daniel och hans fru har hittat ett sätt att dela ett ärligt liv även kring dessa frågor och vi får höra en hel del konkreta exempel.
Tillsammans pratar vi om hur vi kan våga ta snacket, släppa skammen och bli de förebilder våra tonåringar faktiskt behöver.
Allt fler unga pratar om Jesus och delar sin tro på sociala medier. Vad driver denna trend, och hur kan vi som föräldrar förstå och stötta våra barn? I detta avsnitt gästas vi av forskaren och generationsexperten Anders Parment för att prata om Generation Z och få en djupare förståelse för hur unga tänker och agerar. Dessutom bjuder Anders på sin oväntade talang – en imponerande imitationsförmåga! Denna gång av en känd pastor!
När någon nära går bort förändras livet för alltid. Nette delar med sig av sina upplevelser efter att hennes pappa gick bort i november. Om att vara glad och ledsen samtidigt och hur man kan hjälpa sina barn att förstå och bearbeta sorgen som en del av livet.
Vi pratar med Håkan Franson, drogsamordnare i Öckerö kommun om hans erfarenheter och nyutkomna bok ”Hur kan jag göra så mitt barn inte börjar med droger?”. Enligt Håkan behöver vi ge våra barn kramar och ramar. Även om att det aldrig är för tidigt att prata om detta.
Får han själv välja så tycker han att vi ska prata om detta redan i förskoleklass. Han menar att det är aldrig för tidigt att prata goda vanor.
Praktiskt och ärligt om hur vi kan kommunicera som föräldrar.
Hur håller man i sitt vi? När vi levt tillsammans ett tag och kanske även bockat av flera av våra drömmar - finns risken att vi börjar ta varandra för givna? Nu är vi ju där vi har drömt om att vara eller?
Men kan det här med drömmar bli en prestation? Eller?
Åh hur går det med kickoffen för hösten?
Josefin hittade ett sms i makens Samuels telefon som avslöjade en hemlig relation. Kan man gå vidare? Kan man förlåta?
Lyssna på paret Gunnargårds starka berättelse om svek, förlåtelse och vägen till en ännu starkare relation.
Hösten är igång!
Vad gör vi för att leva i vardagen och inte bara för semestern? Varför verkar finnarna lyckligare än oss svenskar? Nette tycker att vi borde ha en kick-off i relationen.
Vi pratar med Andreas Frankner, pastor och missionär som bott i Ryssland i många år med sin familj.
Kan man förändras? Måste man förändras?
Hur är det att komma tillbaka till Sverige? Hur påverkas man av att bo utomlands under så många år?
Enligt FN barnkonvention så har barn rätt till andlig utveckling. Tänker att det ligger i vårt föräldraansvar är att samtala om vad vi tycker är meningen med livet – hur gör man det?
Det blir även en del tankar om utanförskap när man inte längre har en gräsmatta. Finns det en klubb även för det?
Dagens samhälle och kyrka utmanas när 10% av befolkningen diagnostiseras med NPF och 1% med IF. Varför uppstår dessa diagnoser och varför verkar de öka?
Varför behövs anpassningar och hur kan de göra att personer med NPF och IF både kan klara av och även uppskatta en samling i kyrkan?
Vad tänker Gud omkring funktionsnedsättningar? Finns NPF och IF i bibeln?
Vi pratar med Rickard Lundgren som delar enkla strategier. Han berättar om sin egen resa och kamp för sina egna barn men också hans stora kärlek för att hjälpa dem som inte kan göra sina röster hörda.
Vi lever idag i ett digitalt brus, Hur påverkar det våra barn?
Vi har med oss kuratorn Anders Liljekvist som även lyfter aktuell forskning kring den digitala världen och hur det påverkar oss och våra barn.
Vad finns det för fördelar och nackdelar med att vara ständigt uppkopplad?
Vi får även lite nycklar kring hur man kan prata med sina barn för att guida dem till ett positivt skärm användande.
Hur kan vi stärka våra barn att möta livets utmaningar?
Vad är skillnaden mellan självkänsla och självförtroende? Vi har med oss kuratorn Anders Liljekvist som ger oss nya insikter.
Hur kan vi stärka våra barns självkänsla i ett samhälle där för fokus ligger mycket på resultatet? Vi pratar kring begreppet ”good enough” och varför det är bättre än perfekt.
Samma år som Carolina Ayoub läste sin högskoleutbildning satt Charbel Ayoub, i häkte inför åtal av ett mord han hade begått många år tidigare. Charbel kommer från en tuff uppväxt i Libanon, Carolina från en trygg familj i en svensk småstad. Att de två skulle bli ett par kunde ingen av dem ana, tills de flera år senare möttes i S:ta Clara kyrka, där Charbel arbetar som vaktmästare och Carolina som kommunikatör. En kärlek mellan dem växte fram och idag är de gifta och har dottern Clara tillsammans.
Hur har de fått ihop sina världar och kulturer?
Vi läser och hör om hur barn och ungas psykiska ohälsa ökar och en ny rapport visar att många barn och unga saknar framtidshopp.
Till följd av det så behöver vi vuxna vara närvarande och hjälpa barn och unga att reflektera allt de möter genom livet. Undersökningar visar dock på att många barn saknar någon vuxna att prata med. Dela vanlig livssmärta.
Hur kan vi vuxna stanna upp och bli mer närvarande? Stor frågan är räcker det med 7 minuter per dag?
Nu är vi igång igen efter flyttkaos!
Färsk undersökning visar att unga ser mörkt på framtiden – vad kan vi vuxna göra? Blunda eller ta tag i det? Vi behöver prata mer helt enkelt men hur? Perfektionism – hög standard är ju bra, men kan ställa till det för våra unga. Behöver vi släppa på fasaden och dela med oss av det som inte är perfekt?
I många år kände pastorn Annika Karlsson att hennes brokiga livsresa var något hon skulle dela. Först när sjukdomen ALS slog till kom boken ”Omsluten” till på allvar. Innan hon ens fått bokkontrakt läste hon in sin färdiga text som ljudbok för att försäkra sig att hinna göra det innan sjukdomen tagit rösten ifrån henne. Även om förlåtelse och hur man håller ihop familjen när saker går sönder - dottern Madeleine, och sonen Andreas Carlsson, låtskrivare och musikproducent som skrivit världshits och suttit i Idoljuryn.
Hur kan man förlåta, hur kan man hitta tillbaka till varandra som familj och ge varandra en ny chans när saker skett som gör ont?
De flesta av oss har nog hört begreppet fosterhem , men inte alla som vet vad det innebär i praktiken. Många av oss kanske tycker det verkar svårt och kanske till och med lite läskigt?
I närmare 30 år har Thomas och Sussie Ardenfors har tillsammans med sin familj tagit emot över 30 fosterbarn och varit familjehem och jourhem.Vi får höra om hur allting började och hur de som ungt par kastades in i livet som tonårsföräldrar när de tog hand om sitt första fosterbarn som då var 14 år.
Thomas och Sussie delar ärligt och varmt med sig av hur det är att vara fosterföräldrar som både har sina utmaningar och glädjestunder. Eller som Thomas uttrycker det ”Socialen söker inte efter personer med specialistkompetens – de är ute efter vanliga människor i vanliga hem, förklarar han."
Hur orkar man i längden? Hur orkar man som par? Ett samtal om att göra skillnad i barns liv.Hur ska man tänka som förälder med gaming? Hur kan man engagera sig? Hur ska man sätta gränser? Inte helt lätt!
Vi pratar med Tomas Lyckedal - en av de mest erfarna inom e-sport och gaming. Tidigare strategichef på Dreamhack, och idag affärsutvecklingschef på Black Molly Entertainment som bland annat ligger bakom ”Esportstudion” som sänder många av de största turneringarna. Han är även förälder som gärna själv sätter sig och spelar med kompisar efter läggning.
Tomas menar att vi ofta lyfter fram de negativa aspekterna med spel, som att det är mycket stillasittande och att många spel är våldsamma. Men han kommer med helt nya tankegångar och menar att framför allt är gaming något socialt, och att föräldrafrågan är en av de mest intressanta inom gaming.
Här kommer vår andra live podd från Löttorp och Elcas sommarfestival! Vi kastar oss ut och pratar om den ärliga relationen. Hur svårt det kan vara att kommunicera, konflikthantera och hur kan vi prata om sex på ett bra sätt med varandra?
Här kommer Föräldrapeppens första live podd! Inspelad på Löttorp från Elcas sommarfestival.
Vi pratar om att sänka axlarna i sitt föräldraskap och hur viktigt det är att vi kommer med hopp till våra unga. Konkreta och ärliga tips!
Familj, par eller singel, så delar vi ofta in varandra, även i kyrkan. Hur kan vi mötas på riktigt? Mellan gränserna?
Vi pratar med Tina Fosselie som är singel och mamma till många barn och unga - dock inte biologiskt.
Om hur vi har gjort att meningen med livet är att gifta sig och få barn. Vi kanske behöver se över vad som är vår identitet och vilka vi är? Vad är viktigt egentligen?
Hur kan vi ge våra barn och oss själva bättre självförtroende att dela tro? Vi pratar med Fredrik Wenell, teolog och ledarskribent på Dagen.
Hur kan vi dela tro och inte bara verksamhet så att kyrkan inte blir ytterligare en förening.
Men även den för många smärtsamma frågan vad händer när barnen väljer en annan väg kring just tro?
Rickard Lundgren delar med sig ärligt om sina erfarenheter av livet som pappa till en son med en funktionsnedsättning och dotter med psykisk ohälsa.
Hur har det påverkat dem som familj?
Ett ärligt avsnitt om hur vi kan hantera livet när det inte blir som vi tänkt.
Han betecknar sig som den ständige praktikanten då han drivs av att hela tiden ge sig in i saker han inte gjort förut. I sin ungdom åkte han till ett land med dödsstraff för att sprida evangelium. Ovetande delade han ut en Bibel till polischefens son.
Han har besökt 50 länder med evangelium jobbar för Equmeinakyrkan och har startat 30 församlingar - gift med Karin pappa till tre barn.
Vi pratar om hur man som förälder kan hantera barnens och vår egen oro när det skjuts och krigas runtomkring oss, och elpriser och inflation gör ekonomin tuffare.
Barnen matas med information 24/7 - hur ska vi som föräldrar hantera det? Hur mycket ska man titta in i sina barns mobiler utan att det blir fel? Gör vår egen rädsla att vi får svårt att släppa kontrollen?
Vi tar med oss ett proffs i ämnet – familjeterapeuten och socionomen Mikael Lundgren för att reda ut detta.
Vi börjar året med ett par lyssnarfrågor: Hur kommunicerar man till sina barn att mytologi och tomten inte är på riktigt, men att Jesus finns på riktigt? Vardagsstressen för föräldrar - Hur får man vardagen att gå ihop och fortfarande ha tid för varandra?
Ett ärligt avsnitt om jämförelse och prioriteringar. Ska man komma överens om en ”rimlighetsnivå” för att inte krascha? För vems skull gör vi saker och tar på oss projekt? Behöver vi kommunicera bättre med varandra?
Vi tar med alla våra barn och respektive och ser tillbaka på ett omvälvande och långt år. Om vad vi lärt oss och vad vi drömmer om. En del av oss har valt att göra saker annorlunda. Andra har landat i att vara mer här och nu. Hur kan man tänka när Gud inte svarar på våra böner? Vad står Gabbes tre M för? Fred kontrar med tre V. Det blir inte basfiol och flöjt, men väl dragspel och gitarr, kryddat med en hel del sång och skratt.
Vi pratar papparollen med trebarnspappan Steven Crosson, psykolog och ledarskribent.
Vad är papparoll och vad är manligt? Pratar vi på olika sätt till våra barn som mamma och pappa? Manliga och kvinnliga olikheter – är det PK att prata om det? Har pappor dåligt självförtroende i sin roll, och vilken del har i så fall mammorna i det? Nette avslöjar också en brutal felsjungning.
Har vi föräldrar slutat prata med våra barn och dela livet – hela livet? Livet som innebär berg-och-dalbanor och som ibland gör ont, av och till så ont att man vill dra täcket över sig. Har vi slutat dela det verkliga livet? Eller handlar allt bara om mig?
Dessutom: Vi diskuterar det ”flow” som ger energi och glädje, men som ibland försvinner i alla ”måsten” vi själva tar på oss. Gabbe tycker vi blivit snyggare med åren, men Nette undrar om det inte bara är att vi ser sämre?
Om vi inte pratar om det så finns det inte? Kanske en alltför vanlig strategi för att bli av med saker som gör ont?
Vi möter paret Julia och Jörgen Röhs som varit med om att förlora ett barn. Hur kommer man vidare som par efter sorgen? Varför är man så rädd för att hjälpa till när någon har det riktigt tufft?
Ärligt samtal med Sarah Lundbäck Bell som skrivit listettor till popband i Asien, tävlat i Talang i både Sverige och Australien, och som gatumusikant fått se människor gråta. Som mamma har hon hanterat pojkband, missbruk och adhd. Hon lyser som solen och sprudlar av kreativitet och glädje. Hur är det möjligt?
Vi lever ett liv där vi springer fram. Gabbe konstaterar att män nördar ner sig i saker på ett orimligt sätt och hur vi alla ständigt söker kickar. Nette delar sin största fobi. Kan man förändras? Hjälper det att hålla hastighetsbegränsningen och gå långsammare?
Höstuppstart med Nette och Gabbe. Vad tar vi med oss in i hösten? Om att drömma stort. Kan man ändra sitt bröllopsfoto efter 27 år? Håller par ihop bättre i svåra tider? Måste man vara källkritisk eller ska man vara källpositiv?
Vi pratar med Micke Gunnardo, socialpedagog och även vad vi skulle kalla relationsexpert. Hur får man relationen att fungera – och helst också blomstra – under semestertid? Gabbe berättar också om en husvagnsfadäs.
Vissa barn behöver mer stöd än andra barn. Charlotte Hopstadius, mamma och barn- och ungdomspsykiater delar med sig av konkreta tips och starka egna erfarenheter.
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Nette och Gabbe berättar om sina jobbigaste stunder som föräldrar, storgräl över småsaker och om tillfället som hade kunnat sluta riktigt illa.
Hur hanterar man allt mörker med sina barn? Vi pratar med Flavia Perez som är uppväxt i en familj med kriminalitet och mörker. Livet tog en ny riktning när hon träffade sin man Leo vilket ledde till att Kartellen upplöstes. Även Alf B Svensson finns med och ger råd. Sen utlyser vi en tävling om bästa koljudet.
Brist på sömn, sex och egentid. I 22 år har Nette och Gabbe varit småbarnsföräldrar, nu ger de sina bästa råd.
Efter besked i 35 års ålder att hon på grund av sin sjukdom skulle bli sjukpensionär på heltid så gör Marie tvärtom. Tillsammans med sin man Roger tar hon lån på huset och startar en helt ny tidning: Junia. Hur vågar man och hur håller man sitt engagemang brinnande hela livet?
Nette och Gabbe pratat om förväntan på julen med allt vad det innebär. Hur är det att fira jul hos sina svärföräldrar? Vad är sann lycka och hur ger vi den bilden vidare till våra barn?
I veckans avsnitt berättar Gabbe om sitt feministiska uppvaknande. Det blir även prat om klimatet, dottern Selmas flytt och ett spännande samtal med yngsta barnen Molly och Fred.
Vi pratar med Ruth och Mattias Nordström som båda brinner för viktiga saker. Ruth är advokat med fokus på mänskliga rättigheter och Mattias präst i S:ta Clara kyrka. De är gifta och har tre barn tillsammans.
Hur delar man livet i perioder när det stormar hårt omkring sig? Hur pratar vi med barnen om svåra saker? Ett berörande och ärligt samtal.
Nette har också placerat Gabbe i ett nytt fack.
Om det underbara i att restriktionerna har släppt. Men vill vi verkligen tillbaka till allt precis som det var innan? Hur påverkas vi och våra barn och hur kan vi hjälpa varandra? Om att vi säger att barnen kan bli vad de vill, det är bara att välja – skapar det möjligtvis press och FOMO? Gabbe avslöjar en ny ovana.
Om jämförelser, val i livet, och att bryta mönster. Kan de val vi gör rent av påverkas av tidigare generationer? Vi svarar på några lyssnarfrågor.
Hösten och rutiner. Hjälp hur gjorde man nu? Gabbe avslöjar ett par fysiska åkommor. Vi pratar med Rickard och Maggan Sundström om psykisk ohälsa och utmattning och hur det påverkar en familj. Vad delar man med sina barn och vad pyser man ut till andra? Mycket klokheter kommer fram!
Vi pratar med Alf B Svensson om att inte bara besiktiga bilen utan även relationen under semestern. Kanske lägga även sin oro på out-of-office under sommaren? Social distansering – har det gjort att vi slutat höra oss av helt? Gabbe har fått ett nytt beroende på Alltid öppet-appen.
Vi pratar med Hedvig och Isak Rizell om unga vuxnas situation i dag och det kanske uttjatade ämnet psykisk ohälsa. Våra omständigheter är inte vår identitet. Och hur sköter sig föräldrageneration på sociala medier?
Vi pratar med fembarnsmamman Emma Elsander som miste sin man i cancer. Vi pratar om sorg, men också om hopp och tro, och att fortsätta leva.
Vi pratar om karriär, förväntningar och prestationsångest och reflekterar över vilka val vi hade gjort annorlunda i dag.
Vi pratar med Mikaela och Erik Valier om att vara ung och om deras erfarenheter som ungdomspastorer i Filadelfia Stockholm. Experten och psykologen Alf B Svensson sätter ord på hur vi kan ge våra barn god självkänsla.
Vi pratar med Selma 18 år. Ensamhet är mer komplext och större än vi tror. Om hur trött man kan vara på att ha sin självbild i en färg. Och kan en trumpet bli Selmas nya hobby?
Hur pratar man med sina barn om sex utan att det blir pinsamt? Är sex viktigt, och hur får man bra sex i sin relation?
Om en frostig start i relationen på julledigheten. Var 2020 året vi ska glömma, eller vad tar vi med oss? Och vad vill vi att barnen ska få med sig in på nya året?
Ett annorlunda avsnitt där vi kryddar med hela familjen och får höra "sanningen" från våra barn... Ihållighet eller ihålighet kring tro, count your blessings, och finns det fler uppförsbackar än nerförsbackar?
Om balansen mellan att påverka och att inte påverka sina barn. Bråttomsjukan är uppenbarligen ärftlig, och stäng inte dörren för engagemang även när barnen blir stora. Vilka är det som övernattar i bilen i garaget?
Har vi blivit bättre på att hantera konflikter med åren? Vi pratar om torsdagsmys och tacksamhet. Gabbe funderar på hur tandkrämstuber i aluminium kan leda till dålig stämning. Och får man skratta under en pandemi?
Om livet i denna speciella tid när allt stängs ner, och om hur svårt det kan vara i relationer och familj. Om kulturkrockar och en dröm från Gud i Shanghai. Gabbe spårar ur i ett resonemang om Konsten. Och heter det alt eller altan?
Om livet som artistföräldrar, och om hur bröd och fiskar kan ställa till det. Om peruker och skratt, och om varför vi tror att det är viktigt att dela tron med varandra i familjen, men också hur svårt det kan vara.
Om vilka vi är, om att gifta sig som unga, och om att hitta sitt “vi”. Det bjuds också en ganska skitig historia om hur det höll på att gå åt skogen redan tidigt när frestelser och karriär höll på att riva sönder förhållandet. Samt om utmaningen att hålla linsen välputsad så att man ser den andre som den man föll för från början.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.