413 avsnitt • Längd: 45 min • Veckovis: Tisdag
Charlie och Mathias är tillbaka, sugna på att prata rakt, öppet och ärligt om livet, ekonomin och vardagspusslet. Med en varm och avslappnad ton, där samtalet snarare än expertsvaren står i centrum, blandar de udda gäster och stora ämnen inom vardagsekonomi på ett intressant, roligt och begripligt sätt. Podden kommer att hjälpa lyssnarna att spara pengar och bli mer insatta och trygga i sina köpval, inför stora som små beslut. Ämnena kommer att variera och vara både breda och smala.
Målgruppen för den här produkten är bred. Den ska tilltala alla som vill ha en fungerande vardagsekonomi och mer pengar på fickan, samtidigt som det ska vara en varm och underhållande podcast. Som att ha en kompis i örat. Varje tisdag släpps ett nytt avsnitt.
The podcast Ekonomi PÅ RIKTIGT med Charlie & Mathias is created by Charlie och Mathias. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Det är dags för årets allra sista avsnitt och vi bjuder i sedvanlig ordning på lite härliga tillbakablickar från året som gått. STORT TACK till alla er underbara lyssnare som hängt med oss under 2024. Vi önskar er ett riktigt Gott Nytt År!
Ingen har väl missat all uppståndelse kring hudvård det senaste året, inte minst bland unga tjejer - ja, till och med barn. Många lägger enorma summor på produkter de allt som oftast inte ens behöver. Detta fenomen kände vi att vi behövde gräva djupare i och vem är inte lämpligare att prata med om ämnet än Johanna Lind Bagge. Hon är en erfaren hudvårdsterapeut med insyn i rådande trender och som före detta Fröken Sverige har hon stenkoll på det mesta inom skönhet. Fungerar verkligen alla dessa krämer, oljor och serum eller styr genetiken det mesta ändå? Johanna berättar om hur olika sorters produkter verkar, vad som är värt att lägga pengar på och avslöjar även sin egen hudvårdsrutin. Dessutom delar Mathias med sig av när han fick uppleva glow genom snigelslem i dess renaste form.
Idag gästas vi för andra gången av den småländska PR-gurun Vilhelm "Ville" Hanzén - grundaren av GUL PR som ligger bakom många av våra poddgästers medverkan genom åren. Ville berättar om allt från vad PR kostar och vilka parametrar som styr till skillnaden mellan att jobba med etablerade kändisar och okända profiler. Läggs fokus mest på kvalitet eller kvantitet, är all reklam bra reklam och vet kunden verkligen alltid bäst? Vi pratar även om autenticitet, riskvärdering och hur yttre omständigheter kan sätta käppar i hjulen. Sist men inte minst delar Ville öppenhjärtligt med sig om hur det är att vara chef mot sin vilja.
Kontanter blir alltmer sällsynt i dagens samhälle och för många unga är detta en självklarhet som inte ifrågasätts. För Björn Eriksson, tidigare rikspolischef och chef för Tullverket, är detta dock ingen positiv utveckling. Hans engagemang i frågan är stort - så pass stort att han 2015 startade initiativet Kontantupproret som belyser vikten av att bevara kontanter som betalmetod i Sverige. Björn berättar om bakgrunden till Kontantupproret, om sin syn på fysisk valuta och vilka risker han ser med rådande digitalisering. Vi diskuterar aspekter som säkerhet, inkludering och integritet, och enas om att ingenting är svart eller vitt. Bör Sverige inspireras av andra länders betalsystem eller finns det kanske en gyllene medelväg?
Vi ber om ursäkt för det stundtals bristfälliga ljudet i detta avsnitt.
Visste ni att en halv miljon svenskar har skulder hos Kronofogden? I dagens avsnitt gästas vi av Kicki Fagerlund som ligger bakom startupen ekonomiradgivningen.se - en tjänst som ska erbjuda kostnadsfri budget- och skuldrådgivning online. Idén är direkt sprungen ur Kickis egna erfarenheter från när hon själv hamnade i en ekonomiskt pressad situation och behövde hjälp för att komma vidare. Hon blev då varse att sådant stöd inte fanns lättillgängligt - något som hon nu har bestämt sig för att ändra på. Kicki delar med sig av sin egen resa och förklarar bakgrunden till att hon en dag hade större skulder än hon kunde hantera. Vi pratar om stigmatiseringen kring skulder, vikten av förebyggande arbete och hur man på bästa sätt kan bemöta någon som har fastnat i skuldfällan.
Donald Trump har segrat och står snart som herre på täppan ännu en gång. Vad innebär detta för världsekonomin och Sverige? Med oss i studion för att analysera detta har vi den politiska reportern Jens B Nordström som gör oss äran att gästa podden för andra gången. Blev valutgången som Jens trodde och vad anser han var den avgörande faktorn? Vi pratar om hur Trumps politik kan påverka aktiemarknaden, hur pågående krig kan komma att utvecklas och om Kamala Harris kommer få fortsatt förtroende av demokraterna. Det diskuteras också svensk ekonomi nu när kampen mot inflationen sägs vara vunnen. Och vad menar Jens egentligen med “Tomte-racet”?
Denna vecka gästas vi av personen bakom miljardföretaget Gizmondo. Mannen som haft kontakt med såväl Steve Jobs som Pablo Escobar. Han som å ena sidan svurits in som polis i USA, å andra sidan varit ledare för den kriminellt ökända Uppsalamaffian. Vi pratar givetvis om Stefan “Tjock-Steffe” Eriksson som 2006 kraschde en Ferrari Enzo i 345 kilometer i timmen, men mirakulöst klarade sig undan med en sprucken läpp - trots att bilen klyvdes på mitten. Stefan tar oss med på en häpnadsväckande livsresa och berättar om tillvaron som kriminell, om livet i fängelse och hur Gizmondo-konsolen kunde gå från extrem succé till total flopp. Vi får också höra om hur hans upplevelser påverkat honom som person och hur livet ser ut idag. Stefan är aktuell med sin nya, självbiografiska bok ‘Tjock-Steffe’.
Idag blir det triss i snillen spekulerar då Fredrik Sandberg är tillbaka i podden för att köra Q&A med oss. Förutom frågor från er lyssnare, knäcker vi även några tankenötter som Fredrik själv har skakat fram dagen till ära. Vad tänker vi om den statliga insättningsgarantin, hur ofta förhandlar vi med banken och ser vi fram emot pensionens glada dagar? Vi diskuterar också dilemmat med den ökade levnadsstandarden och dagens hudvårdshysteri som krupit ner i åldrarna. Som grädde på moset tipsar Mathias om hur man festar smart!
Carina Lidbom är en av landets mest folkkära skådespelerskor och har gjort sig känd genom tv-klassiker som 'Rederiet', 'Gäster med gester’ och ‘SOS - en segelsällskapsresa’. Hon blev också “Mamma Karin” med hela svenska folket i de populära Sune-produktionerna, så det faktum att Carina inte är mamma i det verkliga livet kommer därför som en överraskning för många. Hon värderar valfrihet högt och berättar öppenhjärtigt om sina beslut att inte skaffa barn och välja bort trygga anställningar till förmån för en karriär baserad på lust och inspiration. Carina intresserar sig föga för aktier, men investerar gärna i fastigheter - allra helst utomlands. Vid sidan av skådespelandet jobbar hon även som coach och skriver på en kommande roman. Hon menar att handling skapar inspiration och detta är Carina verkligen ett levande bevis på!
I veckans avsnitt har vi med oss en riktig inspirationskälla i studion. Sam Joukhadar är utbildad dataingenjör och jobbar idag som rekryteringschef på SEB. Resan dit har dock varit långt ifrån enkel. Sam växte upp i Aleppo och redan som litet barn utsattes han för ett sexuellt trauma som han burit inom sig hela livet, och först på senare tid valt att öppna upp om. Som 31-åring flydde han till Sverige från ett krigsdrabbat Syrien och fick uppleva hur det var att skapa sig ett helt nytt liv i en främmande kultur. Sam berättar om sin första tid i Sverige, sin inställning till förändringar och hur han hanterar utmaningar. Vi får också höra om när han sålde sin bostad, skänkte pengarna till välgörenhet och flyttade in på ett kloster för att leva som munk i tre års tid. Mer om Sams berörande livshistoria kan man läsa i hans kommande bok ‘Äldste sonen’.
Han är tillbaka - vår rockande professor i nationalekonomi, Tommy Andersson! Denna gång tar han med oss på en resa i auktionernas värld och vi blir varse hur mycket auktioner faktiskt påverkar oss människor, i både stort och smått. De finns nämligen överallt runtomkring oss, utan att vi tänker på det. Vi pratar om budgivningar, förhandlingar och börsen. Tommy lär oss även begrepp som “Winners curse”, “Anchoring effect” och “Holländsk auktion”. Det diskuteras också kring lönsamhet, odds och den finansiella marknaden. Sist men inte minst hjälper Tommy till att besvara en samhällskritisk fråga från en av våra lyssnare!
I dagens avsnitt får vi sällskap av en riktig tusenkonstnär som passar på att addera "Q&A i ekonomipodd" till sitt cv. Fredrik Sandberg har lång erfarenhet inom finansbranschen, men har även producerat Sommar i P1 och är aktiv inom hemvärnet. Charlie berättar om sin hejdundrande 50-årsfest och vi diskuterar allt från nedgångna vägkrogar till att vara otrogen mot sin frisör. Det levereras också handfasta tips till alla som driver loppisar runt om i vårt avlånga land. Framför allt svarar vi dock på frågor från er nyfikna lyssnare! Har vi gjort några köp som vi ångrar, vilka är våra sämsta vanor och skulle Charlie & Mathias kunna tänka sig att leda Lyxfällan idag? Då vi inte hann med så många frågor som vi önskade, kör vi ytterligare en Q&A om några veckor - stay tuned!
Denna vecka förgyller Magnus Hjelmér vår tillvaro i studion. Vi får ta del av hans tankar om förra veckans räntesänkning, vad den innebär i praktiken och vilka för- och nackdelar den medför. Vårt huvudtema för dagen är dock skilsmässor. Detta då vi nu är inne i den tid på året då allra flest ansöker om just skilsmässa. Men - det hade kunnat vara ännu fler. Alla har nämligen inte råd att separera, hur gärna de än skulle vilja. Att göra upp saker ekonomiskt i ett förhållande må kännas oromantiskt i stunden, men det är en kärleksfull investering för framtiden. Vilka uppgörelser som görs spelar mindre roll, så länge båda parter är överens och känner sig trygga med att de kommer klara sig på egen hand, om relationen trots allt skulle ta slut en dag.
Hur ofta ljuger du? Kanske oftare än du själv tror. Men behöver lögner nödvändigtvis vara dåligt? Nej, faktum är att det i bästa fall kan rädda liv - något som har skett många gånger genom historien. Om detta och mycket mer skriver dagens gäst, journalisten och författaren Daniel Rydén i sin nya bok ‘Lögner: Osanningens historia'. Vi pratar vitt och brett om allt från små vita lögner som vi drar till med från barnsben till extrema lögner som sker på högsta, politiska nivå runt om i världen - lögner som trots sin uppenbara brist på trovärdighet accepteras av stora folkmassor. Hur definierar man en lögn, vilka ekonomiska beslut fattar vi baserat på lögner och hur ofta ljuger vi människor egentligen?
När det kommer till psykiskt våld kan ekonomi ibland användas som ett maktmedel av utövaren. Med oss i studion har vi denna vecka TV-journalisten och författaren Anna Lindman som gjort sig känd för sina många och viktiga reportage, dokumentärer och böcker. Anna har genom åren fördjupat sig inom psykiskt våld och sekter. Det var de facto i sina möten med före detta Knutby-medlemmar som Anna blev varse att de var helt vanliga människor - precis som hon själv. Hon insåg då även att hon faktiskt kände igen sig själv från ett tidigare förhållande och denna insikt kom att bli startskottet för hennes nya bok ‘Det jag trodde var kärlek’. Anna hjälper oss att reda ut begrepp som skuldförskjutning, kognitiv dissonans och traumabindning - tre kraftfulla mekanismer vid psykiskt våld. Vi får också värdefulla tips på vad man kan vara vaksam på för att undvika att själv hamna i destruktiva relationer.
Idag är det ett lite speciellt avsnitt då vi spelar in det allra första avsnittet från vår nya studio! Dagen till ära har Charlie oturligt nog gått och blivit krasslig och spelar in hemifrån - något som sätter oss lite på pottkanten teknikmässigt. Vi ber därför om ursäkt för lite oskönt telefonljud och lovar bot och bättring. Förutom det tekniska tebaclet, kommer vi på att vi ju helt har missat att dagens avsnitt är vårt 400:e! Som ett tecken från ovan kunde inte dagens gäst passa bättre - allas vår favoritekonom Arturo Arques är nämligen tillbaka för att ta tempen på det ekonomiska läget och leverera knivskarpa analyser. Vi pratar om börsen, räntor, sparande och massa annat smått och gott. Som en påse smågodis för oss ekonominördar helt enkelt. Håll till godo!
I veckans avsnitt dyker vi ner i familjeföretagandets värld. Med oss i studion har vi en riktig expert på ämnet, Helena von der Esch som är senior familjerådgivare på den finansiella rådgivningstjänsten Formue. Helena har lång erfarenhet av att vägleda familjer som driver företag och hjälpa dem att tillsammans ta rätt beslut inför framtiden. Det diskuteras generationsskiften, gemensamt ansvar och hur man vet om det är läge att sälja. Vi pratar också om vikten av att inte skjuta på de där jobbiga samtalen, som framtidsfullmakt och testamente. Och varför är en liten sommarstuga ofta mer komplex att hantera än ett helt företag?
När det är skarpt läge - är du då någon att räkna med? Denna fråga pratar vi om i dagens avsnitt då vi gästas av en man med helt otroliga livserfarenheter, nämligen Robert Karjel som är föredetta stridspilot och överstelöjtnant inom försvarsmakten. Robert var bland annat med och koordinerade räddningsinsaten vid Estoniakatastrofen 1994 och delar med sig av sina upplevelser i samband med denna händelse. Vi diskuterar mentalitet, värderingar och prioriteringar - viktiga aspekter att beakta på både person- och samhällsnivå. Vad händer vid oförutsedda krissituationer när det inte finns någon rutinpärm eller ansvarig person att vända sig till och när är det acceptabelt att trotsa lagar och regler? För att inte göra fel behöver inte nödvändigtvis betyda att man gör rätt. Robert är aktuell med sin nya och viktiga bok ‘Bli någon att räkna med’ som släpps imorgon den 28 augusti.
I veckans avsnitt pratar vi om piratkopiering och fejkprodukter - något som Charlie och Mathias ofta haft uppe på tapeten sinsemellan och länge velat avhandla i podden. Därför är vi glada att ha en riktig expert med oss i studion, nämligen Jolanda Girzl som har jobbat länge med konsumentrelaterade frågor och är aktiv inom ‘SACG - Swedish Anti-Counterfeiting Group'. Vi diskuterar vitt och brett kring etik, värderingar och konsumentansvar. Är fejkprodukter normaliserade i dagens samhälle, vilka konsekvenser medför denna sortens konsumtion och vad säger egentligen lagen om saken? Om man vill läsa mer om ‘SACG’ eller delta i arbetet mot att förhindra piratkopiering och handel med förfalskade produkter, besök föreningens hemsida: https://www.sacg.org/
Idag får vi ta del av en otroligt inspirerande resa; om Kozhin Mo som efter en fattig uppväxt i Kurdistan tvingades fly kriget tillsammans med sin bror 2014. Kozhin berättar om den långa resan på flykt, vilka utmaningar de ställdes inför när de kom till Sverige och hur han målmedvetet tog reda på hur man går tillväga för att bli framgångsrik i ett helt nytt land. Efter en mindre positiv upplevelse som anställd, var Kozhin och hans bror med och startade ett bolag inom filmproduktion för att senare även starta eget inom skönhet, öppna frisörsalonger, driva e-handel och utveckla bemanningsbranschen. Vi pratar om vikten av att bygga bra relationer, inställningen till problem och vilka svårigheter kontra möjligheter man kan uppleva som invandrare.
Kan man bli framgångsrik när man inte klarar av att ha tråkigt och bara vill leka sig igenom livet? Ja, det går faktiskt! Detta är veckans gäst, influencern Lisa Borg ett levande bevis på. Med en stark drivkraft att bli känd, hade hon redan tidigt siktet inställt på det offentliga rummet och hon har lyckats bättre än många andra med samma dröm. Så, vad har Lisa gjort annorlunda för att nå igenom bruset och hur är det att leva som influencer? Vi får också höra om hur det är att leva på sponsorer, hur maskineriet bakom ser ut och hur det är att på daglig basis behöva hantera andra människors åsikter om dig. Och hur rik är Lisa egentligen?
För många av oss är hjärnan vårt främsta redskap i arbetslivet. Varför tar vi då inte bättre hand om den, likt elitidrottare tar hand om sina kroppar? Om detta pratar vi denna vecka med ingenjören och hjärnexperten Maria Engström-Eriksson som skrivit flera böcker på ämnet - nu senast ‘Hjärnatlet: tänk smartare, jobba snabbare och bygg starkare team’. Vi pratar om placebo, hjärnspöken och egna “sanningar”. Det slås också ett slag för meditation och att inte fastna i oro - faktorer som kan spela stor roll för att undvika att hamna i utmattning när vardagens alla bestyr åter står för dörren. Och kan man rentav hantera stress bättre om man vet hur hjärnan faktiskt fungerar?
Idag har vi en riktig förebild med oss i studion, nämligen Mohammed Salih - Årets Sparprofil 2023. Han ligger även bakom boken och podden ‘Börsen för alla’ i syfte att inspirera andra att våga ta steget in i börsvärlden. Efter en tuff uppväxt på flykt från Irak bestämde sig Mohammed för att skapa bättre förutsättningar för sig själv i framtiden. Han bjöd modigt in allmänheten att följa hans resa via Instagramkontot ‘Mohammedsvagtillmiljonen’ och visade hur det är möjligt att med enkla medel få sina pengar att växa. Hur benägna är folk att prata ekonomi idag och upplever Mohammed att detta har förändrats sedan han startade sin sparresa? Vi diskuterar också materialism, värderingar och varför så många verkar ovilliga att sätta sig in i sin egen ekonomi.
Veckans gäst är ingen mindre än Nicke Borg, en riktig hårdrockslegend vars kreditkort Mathias suttit och klippt sönder en gång i tiden. De har nämligen ett gemensamt förflutet från Backyard Babies tidiga år och Mathias passar på att ta upp några roliga minnen från denna svunna tid. Nicke berättar om hur bandets resa startade, hur åren som rockstjärna har påverkat honom och vad som föranledde den paus som bandet tog 2010. Självklart pratar vi också om hur rockstjärnelivet sett ut ur ett ekonomiskt perspektiv. Nicke bjuder dessutom på en rolig anekdot om när Axl Rose från Guns N’ Roses bet en vakt i benet. Denna historia och många fler kan man lyssna på i Nickes egna podd “Minnesluckan”.
Vi lever idag med ett ständigt överflöd, men samtidigt har vi aldrig haft så lite mat i vår omedelbara närhet som nu. Denna paradox och mycket annat pratar vi idag om med eldsjälen och folkbildaren Patrick Sellman som via Instagramkontot ‘smabruk.se’ inspirerar till en ansvarsfull livsstil. Hur ska man tänka kring småbruksekonomi, vilka drivkrafter bör man ha och är det verkligen alltid lönsamt med självhushållning? Patrick påtalar också vikten av att vara kapabel, ha goda relationer och förvalta det ackumulerade kapital som våra förfäder byggt upp.
Det är nu snart fyra månader sedan Sverige blev medlem i NATO och idag har vi förmånen att förkovra oss i denna försvarsallians med vår tidigare gäst och säkerhetsexpert Patrik Oksanen. Han berättar bland annat om hur NATO uppstod och förklarar vad det faktiskt innebär att vara medlem - både när det kommer till rättigheter och skyldigheter. Vi pratar också om hur medlemskapet påverkar svensk ekonomi, vad Ryssland egentligen är ute efter och varför man kan jämföra NATO med en skolklass.
Hur går det egentligen för svensk ekonomi? Detta tar vi reda på idag när vi har äran att för tredje gången podda med Elisabeth Svantesson! Senast det begav sig var precis innan valet 2022 när hon blev finansminister, så nu när halva mandatperioden snart har passerat är det hög tid att ta pulsen på Elisabeth igen och höra vad som hänt sedan sist. Vad tänker hon om det gångna EU-valet, har det varit svårt att hantera inflationen och hur är det att jobba med finansministrar från andra länder? Elisabeth besvarar också frågor från er lyssnare och delar med sig av sina tankar kring skatterna, miljön, integrationen och NATO.
Denna vecka träffar vi Pernilla Sjöholm, känd från Netflix mest kända dokumentär ‘Tindersvindlaren’. För Pernilla började allt 2018 när hon kom i kontakt med en påstådd förmögen diamantmogul. Med tiden visade det sig dock att hon bara var en av många som fallit offer för denna förövare. Pernilla berättar om hur det var att hamna i klorna på en fullblodsmytoman, hur mycket pengar han lurade av henne och varför hon inte vill ha tillbaka dem. Vi pratar om den skambeläggning som ofta drabbar offren, riskerna med AI/deep fake och vad som behöver ske för att vi ska komma till bukt med dessa bedrägerier. Pernilla delar även med sig av de lärdomar som hennes upplevelser har fört med sig. En positiv konsekvens av allt som hänt är den nya app som hon har varit med att ta fram: IDfier - en förebyggande tjänst som möjliggör att man enkelt kan identifiera sig privatpersoner emellan.
Idag är det en stor dag! Vi har nämligen en riktig supertrio med oss i studion bestående av Arturo Arques, Christina Sahlberg och Magnus Hjelmér. Dessa profiler har vi ju lärt känna efter deras många besök i podden genom åren, men känner de egentligen varandra? Vi frågar experterna hur mycket de själva styr över vad de pratar om i media och vilken feedback de får från privatpersoner. De delar även med sig av sina tankar kring hur man skulle kunna förbättra bostadsmarknaden och ger prognoser för hur de tror att bolåneräntan kommer utvecklas framöver. Ja, ni hör ju - detta avsnitt vill ni inte missa!
I veckans avsnitt gör Magnus Hjelmér, även kallad “vän av nålen”, oss sällskap i studion. Det värms upp med lite snack om tatueringar, men även om viner då Charlie och Mathias nyligen varit på en österrikisk vinprovning. Dagens huvudsakliga samtalsämne är dock barn och ekonomi. Som underlag har vi en undersökning där barn och ungdomar ombetts att svara på var de har lärt de sig om ekonomi, hur deras relation till Swish ser ut och vad de spenderar sina pengar på. Vi diskuterar också föräldraansvar, vikten av tydlig kommunikation och att anpassa åtgärder utifrån barnens unika förutsättningar.
Idag är det inte vilken dag som helst - vi har nämligen finbesök av Liberalernas ståtlige partiledare, Johan Pehrson! Johan berättar för oss om hur hans politiska resa började och hur det egentligen gick till när han, under något turbulenta omständigheter, fick ta över partiledarposten 2022. Vi frågar Johan hur han tycker att Sverige hanterade pandemin, om vårt land är så polariserat som det kan verka och varför han tycker det är dags att skrota den svenska kronan. I tider som dessa kan vi såklart inte heller låta bli att förhöra oss om vad Johan tänker om den omtalade trollfabrik som nyligen uppdagats i media. Även EU-valet närmar sig och vi får ta del av Liberalernas hjärtefrågor inför detta. Sist, men absolut inte minst, svarar Johan också på frågor från er lyssnare!
Denna vecka gästas vi återigen av vår kära stammis och jämförelse-expert, Christina Sahlberg från Compricer! Vi diskuterar vitt och brett kring jämförelse, exempelvis om gemene man är bra på att jämföra idag, hur stor roll media spelar för hur vi agerar och vad som är viktigt att tänka på i jakten på den bästa dealen. Det hissas även varningsflaggor för situationer då man bör vara på sin vakt för att inte bli lurad och tipsas om strategier för att hålla nere kostnader för bolån, elavtal och försäkringar.
Idag gör vår fenomenala bankman Arturo Arques oss sällskap i studion! Denna gång guidar han oss genom vårändringsbudgeten. Vad är egentligen syftet med denna och vart går alla pengar? Arturo hjälper oss att bringa klarhet kring budgetens planerade åtgärder och vilka följder dessa kan medföra. Vi diskuterar också hur det kommer sig att vården alltid tycks strula trots att det är ett prioriterat område. Andra frågor vi ställer oss är huruvida det utreds för mycket inom svensk politik och om Kronofogden borde arbeta annorlunda. Arturo får även en intressant lyssnarfråga gällande bostadsmarknaden som nog många där ute kan relatera till.
Hur är det att gå ifrån en framgångsrik idrottskarriär till det “vanliga” arbetslivet? Detta och mycket mer pratar vi idag om med Markus Johannesson och Johan Fallby, två forna elitidrottsmän inom fotboll respektive bordtennis. Tillsammans har de skrivit boken ‘Jaget före laget’ som lyfter hur man kan omsätta sina erfarenheter från idrotten i näringslivet. Hur ser vardagen som elitidrottare ut, vem bekostar allt resande över världen och varför hamnar många idrottare i en depression efter avslutad karriär? Vi diskuterar också vad näringslivet kan lära av idrotten, vikten av feedback och VAR:ens vara eller inte vara.
I veckans avsnitt dyker vi in i en riktig miljardindustri, nämligen Formel 1. Med oss i studion har vi Anna Andersson, sportjournalist på Aftonbladet, författare till boken 'Cirkus Formel 1', men framför allt - en obotlig F1-nörd. Anna berättar om hur hennes intresse för Formel 1 väcktes, om sporten som sådan och hela cirkusen runt omkring. Vi får också en inblick i vad som sker bakom kulisserna, den benhårda konkurrensen och omfattningen av de extrema summor pengar som ligger bakom detta omåttligt populära fenomen.
I dagens avsnitt har vi ingen gäst i studion och passar därför på att snacka lite mer strunt än vanligt. Det ventileras friskt om allt från snus och livsfarliga cyklister till varför Charlie har en bakgrundsbild på Mathias med ett basebollträ i mobilen. När dessa världsproblem har avhandlats är det dags för en efterlängtad Q&A med frågor från er fantastiska lyssnare! Hur fungerar ekonomin kring poddandet, vad snålar och slösar Charlie och Mathias mest på och vilka politiska beslut hade de ändrat på om de hade kunnat? Och apropå politik avslöjas det även att en viss partiledare kommer att gästa podden framöver!
Denna vecka har vi med oss en riktig mediadrottning i studion, nämligen Ninni Schulman som lämnade journalistyrket för en karriär som författare. I dagsläget har Ninni hunnit skriva elva böcker och hennes senaste kriminalroman ‘Käraste Lena’ är en uppföljare till ‘Som vi lekte’ i den populära Siljanserien. Till på köpet har hon nu även sålt rättigheter till USA för en kommande tv-produktion! Ninni berättar om hur processen ser ut när man skriver en bok - allt från val av titel och omslag till betalning och den prestationsångest som författarskapet för med sig. Vi får också värdefulla tips om hur man kan tänka om man själv drömmer om att skriva en bok.
Idag får vi besök av en riktig ekonomiguru och kunskapsmaskin, nämligen Claes Hemberg! Förutom att agera ekonomisk kommentator och blogga på sin plattform claeshemberg.se, har han under de senaste åren lagt stort fokus på att utforska el-ekonomi. Claes tar med oss på en guidad tur i el-djungeln och frågorna är många. Vi diskuterar elbilar, solpaneler och hur man ska veta vilka beslut man bör ta - både ur ett ekonomiskt och effektivitetsmässigt perspektiv. Det reflekteras också kring hur länge till det kommer att råda elbrist i Sverige, vad staten har för ansvar och om vi människor egentligen kan hantera våra smarta ägodelars avancerade mjukvara.
I veckans avsnitt tar vi upp en typ av handel som vi inte önskar behövde finnas alls, nämligen sexhandel. Med oss i studion har vi eldsjälarna Anna Sander och Josephine Appelqvist, grundarna av organisationen Talita som hjälper kvinnor ut ur prostitution och pornografi. De berättar om hur Talita kom till och hur de bedriver och finansierar verksamheten. Vi får också höra om hur utbredd sexhandeln är i Sverige, vilka det är som köper sex och vad som driver dessa förövare. Det reflekteras även kring hur konsumtion av pornografi kan eskalera till brottsliga handlingar. Förutom det beundransvärda arbetet med Talita, har Anna och Josephine dessutom skrivit boken 'Sanna berättelser om vägen ut ur prostitution'.
Idag gästas vi av en riktig superentreprenör, nämligen den norske gutten Henrik Lie-Nielsen som genom sitt bolag Born Digital investerar i framtidens IT-konsultbolag. Hans resa började för många år sedan, i samband med att Internet kom till världen. Henrik såg redan då stora möjligheter med detta nya digitala fenomen och ja, resten är historia. I detta avsnitt får vi höra om Henriks resa från självlärd IT-nörd till framgångsrik IT-entreprenör. Han berättar om sin syn på IT-branschen, vilka hans drivkrafter är och vikten av att ha rätt människor omkring sig.
Denna vecka gästas vi återigen av privatekonomen, vinkännaren och ultramaraton-löparen Magnus Hjelmér! När Charlie och Mathias har pratat klart om sina snarkmaskiner, berättar Magnus om när han nyligen sprang 17 mil runt Mont Blanc, följt av ett 45-milslopp i Aostadalen. Livets kontraster! Dagens avsnitt handlar dock mest om något som ibland kan gå hand i hand, nämligen dricks och snålhet! Har inflationen gjort oss människor snålare och var går egentligen gränsen mellan att vara snål och ekonomisk? Vi diskuterar också dricks och vilka aspekter vi väger in när vi beslutar oss för hur mycket vi ska ge i dricks - om vi dricksar över huvud taget. För annars är man väl snål, eller?
Idag är det dags att utforska begreppet 'nudging' som har kommit att bli alltmer känt de senaste åren. Redo att lära oss mer om metoden står vår expertgäst Katharina Paoli Brunat som brinner för ämnet. Hon berättar om hur hennes företag Nudgd arbetar för att påverka människor att agera klimatsmart, både på individ- och samhällsnivå. Vi diskuterar också vikten av 'många bäckar små' och reflekterar kring varför det kan vara utmanande för människor att omsätta kunskap till handling. Dessutom ger Katharina oss smarta tips på hur man kan förenkla för sig själv att göra hållbara val i en stressig vardag.
Efter en lång väntan är äntligen Christina Sahlberg tillbaka i podden! Den här gången tillsammans med ingen mindre än “Sveriges snålaste man”, Günther Mårder. Tillsammans har de författat boken 'Spara pengar: experternas 323 bästa tips,' där de bjuder på en skattkista av smarta knep för att maximera sparandet. I dagens avsnitt avslöjar de några av dessa tips och delar med sig av sina egna erfarenheter. Hur har skapandet av boken påverkat deras sätt att leva och vad driver Günther att vara så extremt sparsam, trots att han tekniskt sett inte behöver? Vi diskuterar också balansen mellan att planera för framtiden och njuta av livet i nuet. Sist men inte minst får vi även ta del av de tips som var för extrema för att ens komma med i boken. Ja, ni hör ju - sparsnacket når helt nya höjder!
I dagens avsnitt gör vår eminenta privatekonom Arturo comeback i studion och sammanfattar det gångna året för oss. Han analyserar vilka konsekvenser som inflationen och de höga räntorna har fört med sig för olika samhällsgrupper, samtidigt som han kastar en blick in i framtiden. Det reflekteras över bankernas framgångar, hur den genomsnittliga personen bör diversifiera sitt sparande och om det är läge att binda räntan eller inte. Som grädde på moset delar Arturo även med sig av ett nytt spännande projekt som han har i görningen.
I veckans avsnitt får vi besök av Peter Beckius, vd för den klimatvänliga nätbutiken Matsmart. Som Mathias tidigare har nämnt i podden finns det få saker som provocerar honom så mycket som matsvinn. Faktum är att en tredjedel av all mat som produceras idag kastas, men Matsmart har sedan starten 2013 kämpat hårt för att motverka detta. Genom att rädda varor som annars skulle ha slängts och sedan sälja dem till ordentligt rabatterade priser, kan de erbjuda billiga produkter och samtidigt bekämpa matsvinnet.
Peter berättar om Matsmarts imponerande resa och svarar på frågor som hur de förhåller sig till bäst före-datum, hur de arbetar rent logistiskt och hur de lyckas kombinera välgörenhet med att bygga ett framgångsrikt företag.
Idag är det en dag värd att fira! Det är nämligen exakt sju år sedan vi släppte vårt allra första avsnitt av Ekonomi PÅ RIKTIGT!
Dagen till ära lyfter Charlie och Mathias sju saker de har tagit med sig efter åren som gått med alla givande samtal och fantastiska gäster.
STORT TACK till er lyssnare för att ni hänger med oss på denna roliga, inspirerande och lärorika resa. Utan er - ingen podd!
Det har gått sex år sedan vi gästades av Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg från Ångestpodden, så nu var det sannerligen dags igen! Begreppen ekonomi och ångest går ju inte sällan hand i hand - speciellt nu på senare år. Överraskande nog så verkar det dock inte vara de med sämst ekonomi som oroar sig mest.
Vi reflekterar över huruvida ordet ångest missbrukas idag, hur logisk kopplingen mellan våra känslor och verkligheten är och varför vi människor tenderar att leta efter saker att oroa oss för.
Denna vecka får vi finbesök av Jan Bolmeson bakom micken. Det pratas högt och lågt om ekonomi, bl.a. om varför det svenska pensionssystemet inte är så dumt och huruvida fondroboten fortfarande står sig som sparform. Vi frågar oss också hur det kommer sig att vår stora matlagningsentusiast Charlie plötsligt har gått och blivit med matkasse. Och apropå mat - plötsligt vänder Jan på steken och börjar grilla Charlie och Mathias! Vad gör dessa herrar egentligen som skiljer dem från mängden? Vilka onödiga kostnader tror de är vanligast att gemene man drar på sig och vilka är deras mest värdefulla investeringar som inte har med pengar att göra?
Hur kan det vara att leva med ADHD? Detta får vi idag äran att prata om med lyssnaren Caroline Schön Sachedina som fick diagnosen lite senare i livet. Caroline delar med sig av hur hon fungerar och vilka utmaningar ADHD:n har medfört genom livet - inte minst när det kommer till att hantera sin privatekonomi. Hon berättar också om på vilket sätt medicin kan hjälpa, vad man som anhörig kan göra för att stötta och att vi faktiskt har ADHD:n att tacka för att hon gästar podden.
I dagens avsnitt träffar vi Martin Bergqvist, grundare av appen “Visningsguiden” som vägleder människor rätt i samband med bostadsköp - framför allt genom själva visningsprocessen. Martins app är helt på köparens sida och minimerar risken att något blir fel i jakten på drömboendet. Detta genom att man enkelt kan bocka av viktiga faktorer via en checklista och lägga till egna parametrar baserade på ens specifika önskemål.
Hur uppkom idén till appen? Vad har det kostat att ta fram den? Är mäklarna verkligen så neutrala som det påstås och hur jobbig kan man vara som spekulant?
2024 är här och i årets första avsnitt får vi besök av Erik Angner som är doktor i nationalekonomi och professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet. Erik har nyligen släppt boken “En bättre värld är möjlig” som belyser både hur vi kan leva bättre liv som individer och bygga ett bättre samhälle tillsammans.
Vi pratar om kopplingen mellan filosofi och ekonomi, värdet av nationalekonomin och hur våra beteenden påverkar olika samhällsstrukturer. Vi diskuterar även vilka insatser och regleringar som ger bäst effekt och hur normer påverkar våra handlingar. Och var det egentligen bättre förr?
Vi sammanfattar 2023 och plockar upp några godbitar från året som gått! Vi får luta oss tillbaka och lyssna till några av Charlie och Mathias favoriter fån säsongen. Vad var bäst? Vad var mest minnesvärt? Och vad har vi att vänta under 2024?
Vi får ett mycket kärt återbesök av kocken och kokboksförfattaren Jessica Frej! Det är matlagning på menyn och vi pratar om hur vi kan laga mer vegetariskt utan att krångla till det, hur vi kan hålla nere matkostnaderna och vara kreativa kring både efterrätter och förrätter. Vi får självklart också tips på det allra bästa att plocka fram på julbordet!
Ska vi prata mat idag? Nej - vi ska prata strumpor! Vi träffar entreprenören Eric Blomster som grundat klädmärket Svensk Husman, en kollektion av roliga, uppiggande och kreativa strumpor, underkläder och accessoarer. Vi går igenom resan från idé till att kliva in i Sveriges största varuhus, vägen dit och tron på sig själv. Hur går man från tanke till verklighet och bygger en lönsamhet via näthandeln och skapar ett framgångsrikt företag i en hårt konkurrensutsatt bransch.
Diskussionen om ränteläget och inflationen går fortfarande varm. Vad som pratas mindre om, och som kan vara svårare att förstå men minst lika betydelsefullt för ekonomin är försvagningen av den svenska kronan. Vi märker att det blir dyrare att resa utomlands, men vad får det för konsekvenser för den svenska ekonomin och vad beror valutafallet på? För att svara på det gästas vi av Lasse Henriksson som är senior ränte-och valutastrateg från Handelsbanken. Vi gästas aven av lyssnaren Robert Sahlin som ställer frågan om att ge ett företag i konfirmationspresent. Vi pratar också om fördelarna med att ha ett aktiebolag och hur du på bästa sätt sparar via ett företag.
Podden når en helt ny nivå av spänning när vi gästas av Carl som ägnat hela sitt yrkesverksamma till tjänsten som livvakt. Vi får följa med på en otroligt spännande resa om hur arbetet som livvakt ser ut, vad som pågår bakom kulisserna och när man ska synas och inte. Carl har varit livvakt åt politiker, företagare, kändisar och diplomater och varit med om både kidnappningar och akuta utrymningar. Den personliga tragedin kom dock utanför arbetet som ledde till flera skottskador, trauma och långa rättegångsprocesser. Hur klarar man av att gå vidare efter livsomvälvande händelser och vad leder till att man behöver leva med skyddad identitet? Välkomna till ett ovanligt spännande, fascinerande och fängslande avsnitt med Livvakten Carl.
Dom ligger bakom svenska storfilmer som "UFO Sweden" och "Den Blomstertid nu kommer" och har dessutom skapat en av de absolut mest uppskattade kortfilmsserierna på YouTube. Crazy Pictures är företaget som grundades av fem eldsjälar i Norrköping och sedan studietiden tagit sitt driv, sin kunskap och sitt engagemang från skolbänken ut till biosalongerna runt om i hela Sverige. Hur går en sådan resa till? Hur finansierar man en film med en mångmiljonsbudget och hur långt från Hollywood ligger egentligen Norrköping?
Vi får finfrämmande av en av sveriges absolut största författare och jurister - nämligen ingen mindre än Jens Lapidus! Med lång och tung erfarenhet inom juridiken och domstolsväsendet har Jens Lapidus samlat en gedigen erfarenhet inom brottmål och insynen i den kriminella världen. Här samlas tung kriminalitet och farliga personer med riktigt stora pengar och en djup och invecklad undre värld. Vi pratar om hur resan gick från toppjobb på Mannheimer Swartling till att bli en av Sveriges största författare och hur nära verkligheten berättelsen i "Snabba Cash" egentligen är.
Du kommer i kontakt med en person på nätet som verkar vara allt du väntat på. Du fastnar mer och mer och innan du förstått det är den du spenderat de senaste veckorna med inte på riktigt. Vad som däremot finns kvar är skulderna och skammen efter att ha bli bedragen av vad du trodde var ditt livs största romans. BVedrägerierna av den här typen drabbar allt fler, och framförallt äldre. I veckans avsnitt får vi besök av Beata Hansson & Anna-Sara Fire som genom sin bok "Drömmen om Tom Walter" berättar hur en bedrägeri går till, och systematiken och psykologin bakom.
Vi gästas av programledaren och radio-gurun Titt Schultz! Vi leker runt i ämnet "prata radio", om hur man ställer rätt frågor och håller ett samtal levande i radiostudion år efter år. Vi pratar om skillnaden mellan att jobba i kommersiella Riks FM och Sveriges Radio, hur visionen - och lönen skiljer sig åt. Vi pratar också ärligt och öppet om hur privatekonomin ser ut för en radioprofil och varför man tackar nej till att fira jul med Anna Anka.
Vi gästas av den pedagogiska ekonomiprofessorn Tommy Andersson som leder oss genom ett fantastiskt intressant samtal om ett ämne som till ytan kan låta platt och byråkratiskt - men ack så viktigt. Vi gräver i frågan om där privat och offentlig sektor möts och samarbetar, vart krockarna finns och hur vinstintressen även påverkar hur våra skattepengar spenderas. Vi grottar också ner oss i det spännande ämnet utbudsansvar. Hur balanserar staten det ansvar den har mot sina medborgare mellan det offentliga och privata? Hur säkerställer vi kvalitén och samtidigt hålla kontroll på hur skattepengarna på bästa sätt kommer till nytta?
Vi får finfrämmande av Klas Eklund och Shoka Åhrman som nyligen gett ut boken "Din Ekonomi" Klas och Shoka förklarar hur världsekonomi och politiska beslut hänger ihop med din egen ekonomi och visar hur omvärlden ger effekter i din egen plånbok. Hur ska du tänka kring pension, krypto och bostadsköp, hållbarhet och familjejuridik?Ska du starta eget? Vilka effekter får skatterna på din ekonomi? Hur påverkar ränteläget bostadsmarknaden och bolagen där du äger aktier?
Vi får ett kärt och mycket efterlängtat besök av vår favoritprofessor Micael Dahlén! Nu när vi är inne i Nobelpristider måste vi som traditionen lyder få besök av Micael för att diskutera just Nobelpriset i Ekonomi, eller "Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne" som det formellt heter. Vem tror Micael mest på, och nu när vi vet svaret - hade han rätt? Vi gratulerar också Micael till att bli världens första professor i Lycka och pratar därför om hur vi mäter och värderar lycka och välmående. Hur kan vi forska, studera och lära oss mer om hur lycka påverkar oss för att ska vårt välmående? Och kommer det någon gång att belönas med det åtråvärda ekonomipriset till Alfreds Nobels minne..?
Vi träffar sångerskan och artisten Jasmine Kara och pratar om hur hon tagit vägen från karaokebarerna till de internationella topplistorna!
VI får ett mycket värt återbesök av Viktor Garmiani, ägare och grundare av doftljusföretaget Candles Scandinavia. För två år sedan spelade vi in ett avsnitt med Viktor om deras resa att ta doftljusen till börsen. Hur har det gått med företaget och börsintroduktionen? Vad har utmaningarna och svårigheterna varit, och hur har den nya inriktningen påverkat framgången?
Vi gästas av träningsprofilen och influenser Elin Härkönen och pratar träning! Under namnet "Breakitandyouwillmakeit" inspirerar hon till en hälsosam livsstil, hur man kan skapa långsiktiga och hälsosamma mål och hur man lyckas som personlig tränare och coach.
Vi träffar entreprenören Erik Hagerius som har gått från 0 till över en halv miljon i omsättning i sitt bolag och får lyssna på resan från start till vart bolaget är idag. Vad krävs för att bygga ett jättebolag? Är det tech, AI eller något annat komplicerat? Nej - framgången kommer istället via något så konkret som butiksinredning. Via bolaget Nitton93 har han skaffat kunder som Stadium, Elgiganten, Claes Ohlsson och Apoteket och visat att hårt arbete fortsatt kan föda framgång.
Vi gästas av den unge entreprenören Alex Näslund och pratar investeringar och teknisk analys! När coronapandemin slog till valde många av Alex vänner att grotta ner sig i film, serier och TV-spel. Själv valde han att gå en annan väg.De senaste åren har Alex engagerat sig i och utbildat sig själv inom finansiell analys, dvs att läsa kurvor och svängningar på börsen. Vi får en rejäl genomgång av begrepp, termer och filosofier kring hur en aktie svänger och hur det går att förutsäga nästa rörelse på marknaden. Kunskapen har Alex utnyttjat för att starta ett eget bolag i branschen och fikat på att bli nästa stora aktör inom finansiell information.
Johan Petré är en av Sveriges mest kända festfixare. Mannen bakom stora galor, premiärer och pampiga firanden är tidigare mest känd från rampljuset men har på senare tid ägnat stor tid och kärlek åt ett annat projekt. 2022 var han med och startade hjälporganisationen Operation Aid som stöttar och hjälper civilbefolkningen i krigets Ukraina. Med allt från vatten till kaminer fortsätter Johan och Operation Aid att bistå med alla förnödenheter som kan bidra till att klara av vardagen mitt i ett brinnande krig. Vi pratar om hur de får hjälp av donationer, att grunda en stiftelse och hur många bäckar små kan göra enorma insatser där de behövs som mest.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.