En svensk podcast om J.R.R. Tolkien. Med Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller.
The podcast Tolkienpodden is created by Adam Westlund, Elisabet Bergander & Daniel Möller.. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
I det nittioandra avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi att ta oss an lyssnarfrågor. Vi svarar på frågor om Gríma, vilka som egentligen färdades med det sista skeppet från Midgård, vilken utgåva av Tolkiens verk som är bäst, paralleller mellan Tuor och Eärendil, alverna i Mörkveden, orkernas samhällsstruktur, Midgårds långsamma utveckling, samt troper hos Tolkien och andra fantasyförfattare.
Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning). Vi vill också passa på att önska alla våra lyssnare ett riktigt gott nytt år!
Månadens tips: fantasybal i Stockholm 29 mars, den tecknade filmen Snögubben, samt långfilmen Den 13:e krigaren.
Vi vill också tipsa om en Tolkienkonsert i Nacka kyrka 26 januari 2025, som kommer följas av ett panelsamtal med oss i podden.
I det nittioförsta avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med vår digra hög av lyssnarfrågor. Vi diskuterar vad som hade hänt ifall Gollum hade överlevt ringens förstörelse, Tolkiens syn på evolutionen, alvernas hårlängd, vem som skulle vinna i en duell mellan Sauron och Shelob, samt Gil-galads härkomst. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning). Vi vill också passa på att önska alla våra lyssnare en glad advent och så småningom en riktigt god jul!
Vi vill också tipsa om en Tolkienkonsert i Nacka kyrka 26 januari 2025, som kommer följas av ett panelsamtal med oss i podden.
Månadens tips: böckerna Babel, or the Necessity of Violence av R.F. Kuang, Sandra Newmans The Western Lit Survival Kit och How Not to Write a Novel (den senare tillsammans med Howard Mittelmark), samt adventskalendrar med pussel skapade utifrån egna motiv.
I det nittionde avsnittet av Tolkienpodden sätter vi punkt för våra diskussioner om andra säsongen av Amazonserien Maktens Ringar. Vi sammanfattar våra intryck och tankar, diskuterar viktiga delar av intrigen och betygsätter säsongen som helhet. Vi som tycker och tänker är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: datorspelet Elden Ring, Lumenia Escape Room, samt TV-serierna Murder Rooms och Midnight Mass.
Hej lyssnare!
Tyvärr är vi tvungna att ställa in månadens ordinarie avsnitt, på grund av sjukdom. I detta miniavsnitt av Tolkienpodden hör ni Daniel Möller berätta om vår nya Facebooksida, samt göra reklam för en Tolkienkonsert i början av november. Vi hörs på riktigt nästa månad!
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av finalavsnittet i andra säsongen av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 7 ur andra säsongen av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är den här gången Adam Westlund De La Torre och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 6 ur andra säsongen av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 5 ur andra säsongen av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 4 ur andra säsongen av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 1–3 ur andra säsongen av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I det åttionionde avsnittet av Tolkienpodden tar vi en titt på höstens stora Tolkienrelaterade TV- och filmpremiärer: andra säsongen av Amazonserien The Rings of Power och den animerade filmen The War of the Rohirrim. Vi diskuterar de senaste trailrarna och tar upp våra förhoppningar och farhågor. Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: Dalarna fantasy & folklore festival, boken The Seven Deaths of Evelyn Hardcastle av Stuart Turton, samt P.C. Jersilds roman Efter floden.
I det åttioåttonde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi oss åt den sista delen av Peter Jacksons Hobbittrilogi i ett nytt kommentarspår. Precis som de tidigare gångerna rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Vi diskuterar vad vi gillar och inte gillar och jämför (så klart) en hel del med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det åttiosjunde avsnittet av Tolkienpodden tecknar vi ett personporträtt av Saruman den vite. Vi diskuterar hans inomvärldsliga historia och hans roll i berättelsen om Ringen. Vi jämför också bok-Saruman med film-Saruman – vilka är de stora skillnaderna? Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: att inte läsa färdigt böcker som inte tilltalar en, racketsporten pickleball, samt avslutningstal på Youtube.
Det åttiosjätte avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt Tolkiens påbörjade med aldrig avslutade uppföljare till Ringarnas Herre: The New Shadow. Vi går igenom handlingen och spekulerar i vart vi tror att berättelsen skulle ha tagit vägen. Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: dator- och TV-spelet Disco Elysium, böckerna Tills alla dör och När ingen lyssnar av Diamant Salihu, samt musikstreamingtjänsten Tidal.
I det åttiofemte avsnittet av Tolkienpodden avslutar vi (på riktigt) vår närläsning av Ringarnas Herre med att ta en titt på appendixen till verket. Vi går igenom vad de innehåller och deras betydelse för verket, samt diskuterar också deras inverkan på fantasygenren i stort. Vi som har läst är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: sommarteaterversionen av Bilbo i Nolby, metalbandet Blind Guardian, samt boken Galenskaparna och After Shave: ogräset i den svenska underhållningsrabatten av Kalle Lind och Henrik Jutbring.
I det åttiofjärde avsnittet av Tolkienpodden avslutar vi vår närläsning av Ringarnas Herre med kapitlet "De grå hamnarna" ("The Grey Havens") ur sjätte boken. Liksom tidigare går vi igenom handlingen, vi tar upp viktiga teman och tittare närmare på särskilt intressanta partier. Vi som har läst är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: kaffebryggmetoden Aeropress, poddnätverket Duckfeed.tv, samt TV-serien Avatar: The Last Airbender.
Det åttiotredje avsnittet av Tolkienpodden är en tillbakablick på vårt allra första avsnitt, som vi spelade in 11 april 2017 – den här gången i en förlängd version med mer material och en del "bakom kulisserna"-samtal. Vi som poddade då och nu är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det åttioandra avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår närläsning av Ringarnas Herre, närmare bestämt kapitlet "Slaget på Pelennors fält" ("The Battle of the Pelennor Fields") ur femte boken. Liksom tidigare går vi igenom handlingen, vi diskuterar viktiga teman och djupdyker i särskilt intressanta passager. Vi som har läst är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: Johan Egerkrans-utställningen Nya och gamla väsen på Seriegalleriet i Stockholm, språkappen Duolingo, samt Ola Wikanders populärvetenskapliga böcker om språk.
I det åttioförsta avsnittet av Tolkienpodden spekulerar vi lite i alternativa scenarier i Tolkiens berättelser. Hade det varit bättre om Frodo hade dött i slutet av Ringarnas Herre? Vad hade hänt ifall Bilbo inte hade följt med Gandalf och dvärgarna? På vilket sätt hade berättelsen påverkats om Saruman inte hade fallit? Med detta januariavsnitt önskar vi våra lyssnare ett riktigt gott nytt år!
Vi vill också informera om att Tolkienpoddens Facebooksida har blivit hackad, så tyvärr har vi inte längre någon kontroll över den.
Månadens tips: Mathusets julbord, TV-serien A Small Light, samt podcasten När man talar om trollen.
I det åttionde avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår närläsning av Ringarnas Herre, närmare bestämt kapitlet "Om örter och kaningryta" ("Of Herbs and Stewed Rabbit") ur fjärde boken. Precis som i de tidigare avsnitten går vi igenom vad som händer i kapitlet, vi diskuterar olika viktiga teman och pratar om hur kapitlet representerar bok fyra. Vi som har läst är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: boken och BBC-radiodramatiseringen The Dark is Rising (En ring av järn) av Susan Cooper, bokserien The Warlord Chronicles av Bernard Cornwell, samt musikaliska ljus i vintermörkret.
I det sjuttionionde avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår närläsning av Ringarnas Herre, närmare bestämt kapitlet "Sarumans röst" ("The Voice of Saruman") ur tredje boken. Precis som tidigare går vi igenom kapitlets handling, vi diskuterar viktiga teman och pratar om hur kapitlet knyter ihop bok tre. Vi som har läst är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: podcasten/radioteatern The Lovecraft Investigations, Tolkienutställningen The Magic of Middle-earth i Barnsley (Yorkshire), samt TV-serien Bodies på Netflix.
I det sjuttioåttonde avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår närläsning av Ringarnas Herre, närmare bestämt kapitlet "Khazad-dûms bro" ("The Bridge of Khazad-dûm") ur andra boken. Vi går igenom handlingen, pekar på vad vi gillar (och tycker mindre om) och hamnar dessutom på några rejäla sidospår på vägen. Vi som har läst är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: skivan 1. Outside av David Bowie, Nights at the Nobel Prize Museum, samt böckerna Jordens sång av John Sjögren och Ringens återkomst (av flera skribenter).
Det sjuttiosjunde avsnittet av Tolkienpodden inleder en svit, där vi väljer ut ett representativt kapitel ur var och en av de sex böckerna som utgör Ringarnas Herre och gör en djupdykning. Ur första boken har vi valt kapitlet "Tre slår följe" ("Three Is Company"). Vi går igenom vad som händer i kapitlet, diskuterar på vilket sätt kapitlet är typiskt för bok I och gör även några tillbakablickar till Tolkiens tidigare utkast. Vi som har läst är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: romanen Stolthet och fördom, podcasten Totally Tintin, samt Medeltidsmuseet i Stockholm.
I det sjuttiosjätte avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an den andra delen av Peter Jacksons Hobbittrilogi i ett nytt kommentarspår. Precis som de tidigare gångerna rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar (spoilervarning – det blir mer av det sistnämnda), tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det sjuttiofemte avsnittet av Tolkienpodden närstuderar vi ytterligare en viktig person i Tolkiens författarskap: Bilbo. Som vi brukar går vi igenom hans inom- och utomvärldsliga historia, diskuterar hans roll som portalgestalt i Tolkiens skrivande, samt diskuterar vad han har betytt för oss.
Månadens tips: långfilmerna I'm Thinking of Ending Things och De tre musketörerna – D'Artagnan, samt Där kräftorna sjunger (som utomhusbio).
I det sjuttiofjärde avsnittet av Tolkienpodden tar vi återigen upp några favoritstycken. Det blir passager ur The Lord of the Rings, Silmarillion och Leaf by Niggle. Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens sommartips: Island (landet), Sagan om ringen (operan) och Stendörren (naturreservatet).
OBS! På grund av tidsbrist är detta avsnitt kortare än vanligt, samt något av en favorit i repris.
I det sjuttiotredje avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår diskussion om Midgårda magi. Vi pratar bland annat om illusioner och sinnespåverkan, magisk sång samt trollformler och magiska ord. Vi som diskuterar (med helt vanliga ord) är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: Från Star Wars till Harry Potter (konsert på SVT Play), boken Minnesteatern av Karin Tidbeck samt brädspelet Twilight Struggle.
Det sjuttioandra avsnittet av Tolkienpodden blir det inledande i en liten svit om Midgårda magi. I detta första avsnitt pratar vi bland annat om vår övergripande bild av Tolkiens magi, Tolkiens egen syn på magi, den inneboende magin hos Tolkiens folkslag, samt mörkrets makter. Vi som hänger oss åt magiska diskussioner är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: Jane Eyre av Charlotte Brontë, TV-serien The Last of Us samt Sir John Soane's Museum i London.
I det sjuttioförsta avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med den första delen av Peter Jacksons Hobbittrilogi i ett nytt kommentarspår. Precis som de tidigare gångerna rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar, vi tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det sjuttionde avsnittet av Tolkienpodden hänger vi oss åt rustik gastronomi i en diskussion om Midgårda mat. Vi tar bland annat upp Midgårda specialiteter, livsmedelsproduktion, hobbitars matvanor och ett antal skildrade måltider i Tolkiens verk. Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Månadens tips: Årets upplaga av Oxonmoot, rollspelspodden Toa Tabletop samt olika typer av artificiell intelligens (AI).
I det sextionionde avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an ytterligare en omgång lyssnarfrågor. Vi tar bland annat upp frågor om Saurons strategi under Ringens krig, Tolkiens inspiration till ainurs musik, och vilka de sju kungarna egentligen är. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning). Vi vill också passa på att önska alla våra lyssnare ett gott nytt år!
Månadens tips: TV-spelet Dark Souls, Stings skiva If on a Winter's Night... samt SVT-programmet Hårt väder.
Det sextioåttonde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt Mörkrets Furste (nr. 2): Sauron. Vi går igenom hans inom- och utomvärldsliga historia och reflekterar över hans roll i Tolkiens berättelser. Vi diskuterar även Tolkiens syn på ondska, bland annat hur den går att koppla till hans kristna tro. Vi i Tolkienpodden vill även passa på att önska våra lyssnare en riktigt god jul! Vi som samtalar oss igenom mörkret är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det sextiosjunde avsnittet av Tolkienpodden gör vi en sista djupdykning i den första säsongen av Amazonserien Maktens Ringar. Vi sammanfattar våra intryck och tankar, ger några slutgiltiga betyg och spekulerar lite om kommande säsonger. Vi som tycker och tänker är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden recenserar vi säsongsavslutningen av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden recenserar vi del 7 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden recenserar vi del 6 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I det sextiosjätte avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi oss återigen åt lyssnarfrågor. Vi pratar bland annat om Sauron under andra åldern, om Gandalfs kamp med balrogen och om likheterna mellan Tolkiens Ringarnas Herre och Astrid Lindgrens Mio, min Mio. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden recenserar vi del 5 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund De La Torre, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 4 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 3 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I detta specialavsnitt av Tolkienpodden gör vi en kort recension av del 1 och 2 av Sagan om Ringen: Maktens ringar. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
OBS! Detta är ett bonusavsnitt inspelat på distans, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än vanligt.
I det sextiofemte avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med ett relativt outforskat område i Tolkiens författarskap: drömmar. Vi pratar om hur vanligt förekommande drömmar faktiskt är i hans böcker, djupdyker i några kända exempel och funderar över drömmarnas inomvärldsliga ursprung. Vi som trasslar oss igenom drömväven är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det sextiofjärde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi oss åt rollspelande – närmare bestämt andra utgåvan av The One Ring. Adam spelleder och Elisabet och Daniel plockar fram sina inre hobbitar i äventyret "En bit bort och hem igen", skrivet av Adam och William Dahlheim. Det utspelar sig främst i Fylke och på vägen möter vi alver, vargar och ilskna mattumhusföreståndarinnor. Vi som slår tärningar är Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det sextiotredje avsnittet av Tolkienpodden är det återigen dags för ett personporträtt. Den här gången handlar det om Aragorn, en av de viktigaste gestalterna i Tolkiens författarskap. Vi pratar om hans historia, både inom- och utomvärldsligt, och tar upp eventuella förebilder och paralleller. Vi som diskuterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Det sextioandra avsnittet av Tolkienpodden blir vårt kortaste någonsin. På grund av akut tidsbrist har vi inte hunnit spela in ett fullängdsavsnitt, men vi hoppas ni håller tillgodo med några små tips så länge. Vi vill också önska alla våra lyssnare en riktigt skön sommar! Vi som är vårstressade är Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det sextioförsta avsnittet av Tolkienpodden kompletterar vi våra tidigare kommentarspår till Peter Jacksons filmer med ett till Ralph Bakshis tecknade kultklassiker The Lord of the Rings från 1978. Precis som de tidigare gångerna rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Vi pratar om vad vi gillar och inte gillar med filmen, och jämför med boken och Jacksons filmatisering. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det sextionde avsnittet av Tolkienpodden hänger vi oss återigen åt den ständigt tilltagande högen med obesvarade lyssnarfrågor. Vi pratar bland annat om Tolkien och Lovecraft, vad som skulle hända om Saruman fick tag på ringen och hur många gånger vi har läst böckerna. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det femtionionde avsnittet av Tolkienpodden tar vi en närmare titt på det vi i nuläget känner till om den kommande Amazonserien Sagan om ringen: Maktens ringar. Vi utgår från den nyligen släppta teasertrailern och diskuterar och analyserar det vi ser. Vi hinner också med en uppdatering om den kommande filmen The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim, ett inslag om hur "Tolkien" egentligen ska uttalas, samt vilken som egentligen är den mest populära boken i The Lord of the Rings bland er lyssnare. Vi som gör podden är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det femtioåttonde avsnittet av Tolkienpodden tar vi en titt på hur kärlek och relationer skildras i Tolkiens författarskap, med utgångspunkt i Tolkiens livslånga kärlek till hustrun Edith. Vi pratar om berömda kärlekspar, lycklig och olycklig kärlek och såväl kärleksfulla som destruktiva relationer. Vi tar oss också en titt på den senaste teasern för Amazonserien The Lord of the Rings: The Rings of Power. Vi som samspråkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I och med det femtiosjunde avsnittet av Tolkienpodden avslutar vi vår serie av kommentarsspår till Peter Jacksons filmatisering av The Lord of the Rings med att ta oss an den förlängda versionen av The Return of the King (vilket gör det här avsnittet till vårt längsta någonsin). Precis som de tidigare gångerna rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar, vi tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning). Vi vill också passa på att önska våra lyssnare ett riktigt gott nytt år!
I det femtiosjätte avsnittet av Tolkienpodden recenserar vi The Lord of the Rings & The Hobbit in Concert som ägde rum på Göta Lejon i Stockholm 7 november. Medverkade på konserten gjorde bland andra Jed Brophy och Royd Tolkien, samt The State Academic Symphony Orchestra of the Republic of Belarus. Vi får också en rapport från årets Comic Con i Stockholm, där Adam medverkade. Vi som delar med oss av våra konsertupplevelser är Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det femtiofemte avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med boken Unfinished Tales (på svenska Sagor från Midgård), den samling oavslutade texter av J.R.R. Tolkien som gavs ut av hans son Christopher 1980. Bokens innehåll är spretigt och sträcker sig från Midgårds första till tredje ålder, allt från de oavslutade berättelserna om Túrin Turambar och Tuor, via en beskrivning av ön Númenor, till en redogörelse för de svarta ryttarnas jakt på ringen – med tre kapitel om folkslaget drúedain, de fem trollkarlarna samt palantírerna som avslutning. Vi går översiktligt igenom boken från pärm till pärm och diskuterar våra intryck av de olika delarna. Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Ì det femtiofjärde avsnittet av Tolkienpodden vänder vi på steken och funderar över olika skäl till att inte läsa Tolkiens böcker. Det innehåller en genomgång av vanligt förekommande kritik mot böckerna och vårt resonerande kring den. Vi diskuterar dels vilken kritik vi tycker är befogad och ej, dels varför vi inte ser dessa frågor på samma sätt som kritikerna eller varför de inte stör vår läsupplevelse på samma sätt. Vi som kanhända går lite i försvarsställning är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
Det femtiotredje avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt det näst sista ordinarie kapitlet i The Lord of the Rings: "The Scouring of the Shire". (På svenska heter kapitlet "Fylke rensas" och återfinns i (Sagan om) Konungens återkomst.) Vi går igenom vad som händer i kapitlet och diskuterar viktiga motiv och teman. Vi diskuterar också skillnader mellan boken och Peter Jacksons filmatisering, där kapitlet i princip inte finns med. Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det femtioandra avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår djupdykning i Peter Jacksons filmatiseringar med ett kommentarspår till den förlängda versionen av Peter Jacksons The Two Towers. Precis som förra gången rekommenderar vi verkligen att man ser filmen samtidigt som man lyssnar på avsnittet. Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar, vi tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det femtioförsta avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi oss åt lite kontrafaktisk fiktiv historia och begrundar vad som hade hänt ifall olika personer i Arda hade lagt beslag på ringen. Vilka hade bäst lyckats stå emot ringens makt? Hur hade maktmissbruket skilt sig från person till person? Vilka konsekvenser hade det kunnat få? Vi som spekulerar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det femtionde avsnittet av Tolkienpodden diskuterar vi Tolkiens inflytande på senare populärkultur, med utgångspunkt i George Lucas Star Wars, J.K. Rowlings Harry Potter-serie och George R.R. Martins A Song of Ice and Fire. Vi tar upp Tolkiens direkta och indirekta påverkan på sina efterföljare, belyser viktiga likheter men tar även upp väsentliga skillnader. Vi som konverserar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (som även står för musik och klippning).
I det fyrtionionde avsnittet av Tolkienpodden tar vi en närmare titt på Tolkien som skräckskildrare. Vi utgår från ett antal textställen och diskuterar vilka olika litterära knep Tolkien använder sig av för att bygga upp en kuslig atmosfär. Vi som bejakar våra kalla kårar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det fyrtioåttonde avsnittet av Tolkienpodden gör vi en tillbakablick på de gångna fyra årens poddande. Vi pratar om varför vi startade en podcast, hur vi tänker kring ämnen och teman, vilka avsnitt som är våra favoriter och funderar lite över framtiden. Vi vill också passa på att tacka våra trogna lyssnare för att ni så här långt har följt med oss på den här resan! Vi som de senaste fyra åren gjort podden tillsammans är Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det fyrtiosjunde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt ett av de mest centrala folkslagen i Tolkiens författarskap: hobbitarna. Vi pratar om deras inom- och utomvärldsliga ursprung och historia, går igenom deras kulturella egenheter och funderar över deras plats i Tolkiens skrivande samt deras berättartekniska funktion. Vi som dryftar ämnet är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det fyrtiosjätte avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an ett viktigt tema i Tolkiens författarskap: vänskap. Det blev ett fritt samtal med många stickspår, där vi utgår från olika typer av vänskapsrelationer i Tolkiens böcker. Vi som så vänskapligt samspråkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det fyrtiofemte avsnittet av Tolkienpodden tar vi en närmare titt på boken Breven från Jultomten (The Father Christmas Letters, som den heter i original), utgiven 1976. Den består av den samling brev från "Jultomten" som Tolkien skrev till sina barn under många år. Även detta avsnitt är inspelat på distans, vilket tyvärr påverkar ljudkvalitén. Vi vill också passa på att önska alla våra lyssnare ett riktigt gott nytt år!
Vi som utbyter åsikter är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det fyrtiofjärde avsnittet av Tolkienpodden pratar vi om Ardas flora och fauna, med fokus på de växt- och djurarter som Tolkien själv hittade på. Liksom tidigare i år var vi tvungna att spela in på var sitt håll, via videomöte, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än normalt – vi ber om överseende även denna gång! Vi som samspråkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det fyrtiotredje avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt en inblick i den uppsjö av Tolkienillustrationer som finns, alltifrån internationella giganter som John Howe och Alan Lee till nordiska konstnärer som Inger Edelfeldt och Tove Jansson. Vi går igenom olika konstnärliga ingångar i Tolkiens författarskap, pratar om Tolkiens egna illustrationer och diskuterar dessutom om det finns en motsättning mellan "konst" och "illustrationer". Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det fyrtioandra avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med diktsamlingen Tom Bombadills äventyr. Vi går igenom de olika dikterna och diskuterar deras inom- och utomvärldsliga bakgrund och historia. (På köpet får ni också höra världens kortaste schlager om en jättesköldpadda.) Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det fyrtioförsta avsnittet av Tolkienpodden blir något av ett extralångt specialavsnitt. Det består av vårt kommentarspår till den förlängda versionen av Peter Jacksons The Fellowship of the Ring (och vi rekommenderar verkligen att man ser filmen samtidigt). Medan vi tittar pratar vi bland annat om vad vi gillar och inte gillar, vi tar upp information om filminspelningen och jämför med boken. Vi som kommenterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det fyrtionde avsnittet av Tolkienpodden gör vi en genomgång av Ardas tidsåldrar, från den äldre tiden ända in i våra dagar. Vi diskuterar olika sätt att dela in dem och tar upp viktiga historiska händelser i varje tidsålder. Vi som dryftar ämnet är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det trettionionde avsnittet av Tolkienpodden går vi utanför ramarna och pratar om våra favoriter bland långfilmer och TV-serier, med mer eller mindre lös Tolkienkoppling (främst mindre). Det blir ett poddavsnitt som passar för hemmakvällar och regniga sommardagar! Vi som konverserar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det trettioåttonde avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an de monster och mystiska varelser som man kan hitta i Tolkiens världsbygge: varulvar, jättespindlar, namnlösa varelser och annat skräckinjagande. Vi som spekulerar heter som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det trettiosjunde avsnittet av Tolkienpodden handlar om Tolkien och kvinnorna. Vi pratar om viktiga kvinnor i Tolkiens liv, de förhållandevis få kvinnliga gestalterna i böckerna och vad Tolkien själv hade att säga om manligt och kvinnligt. Vi som diskuterar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det trettiosjätte avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt att prata om några av våra favoritstycken i Tolkiens författarskap. Det blir valda delar från The Lord of the Rings, Children of Húrin och Leaf by Niggle, och vi diskuterar bland annat Tolkiens stora bredd som författare. I dessa virustider var vi tvungna att spela in på var sitt håll, via videomöte, vilket gör att ljudkvalitén är mycket sämre än normalt – vi ber om överseende! Vi som medverkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det trettiofemte avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt ännu ett av de Midgårda folkslagen: dvärgarna. Vi samtalar om deras plats i Tolkiens skapade värld, om deras kultur och historia, samt om inspirationskällor och epigoner i myt, saga och litteratur. Vi som pratar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det trettiofjärde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi främst åt Christopher Tolkien - J.R.R. Tolkiens tredje son och under lång tid förvaltare av faderns författarskap - som gick bort den 16 januari i år. Vi diskuterar framför allt Christophers betydelse för faderns litterära arv och hans livsgärning som utgivare av faderns verk. Vi som språkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Även det trettiotredje avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt att beta av en del av det lass med lyssnarfrågor som ni har skickat till oss. Vi ger oss bland annat i kast med frågor om alvisk bildkonst, Eriadors befolkningstäthet, Midgårda mynt samt vilka skådespelare vi skulle vilja se i en hypotetisk ny Ringenfilmatisering. Vi vill också passa på att önska alla våra lyssnare ett gott nytt år!
Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det trettioandra avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vi vår odyssé genom de lyssnarfrågor vi har fått in. Vi diskuterar bland annat Merrys svärd, maiars väsen och Beleriands storlek. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det trettioförsta avsnittet av Tolkienpodden djupdyker vi återigen i högen av lyssnarfrågor som har strömmat in. Vi tar oss bland annat an frågor om Beorns historia, religion i Arda och huruvida man helt enkelt kunde ha ryckt ringen av Frodos finger. Vi som svarar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det trettionde avsnittet av Tolkienpodden diskuterar vi filmen "Tolkien", i regi av Dome Karukoski, med Nicholas Hoult i titelrollen och Lily Collins som Edith. Den hade premiär i våras, men har inte visats på svenska biografer. Vi diskuterar handling, rollbesättning, foto, musik, med mera och pratar om i vilken utsträckning den ger en sann bild av Tolkiens liv. I avsnittet hör ni också för sista gången det stående inslaget "Månadens Ardaprofil". Vi som medverkar är som alltid Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det tjugonionde avsnittet av Tolkienpodden går vi loss på ett riktigt mastodontämne: Tolkiens egenkonstruerade språk. Vi diskuterar deras inom- och utomvärldsliga historia och nördar ner oss i kasusändelser i quenya, konsonantmutationer i sindarin, trekonsonantiga ordstammar i khuzdul, kollektivt plural, tungrots-R, betoningsmönster, Midgårda skriftspråk och mycket mer.
Vi som håller låda är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det tjugoåttonde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt Tolkiens kanske viktigaste kvinnliga gestalt: Galadriel. Vi diskuterar hennes inomvärldsliga betydelse och hennes invecklade och föränderliga utomvärldsliga historia. Vi går också igenom de olika alvfolken och deras inbördes släktskap. Vi som språkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det tjugosjunde avsnittet av Tolkienpodden diskuterar vi ringens brödraskap: Frodo, Sam, Merry, Pippin, Gandalf, Aragorn, Boromir, Legolas och Gimli. Vi rangordnar medlemmarna enligt olika kriterier, och diskuterar brödraskapets sammansättning och dess betydelse för att slutföra uppdraget att förstöra ringen. Vi svarar även på en lyssnarfråga om likheten mellan skapelseberättelserna i Silmarillion och C.S. Lewis Narniaböcker. Vi vill också önska alla våra lyssnare en skön sommar! Medverkande är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det tjugosjätte avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt att diskutera hur Silmarillion fungerar som mytologisk och historisk fond till de verk som utspelar sig senare i Midgårds historia. Vi tar upp paralleller, gemensamma personer och hur historiska skeenden påverkar varandra i Tolkiens berättande. Vi som pratar är som alltid Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det tjugofemte avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an två radiodramatiseringar av Tolkiens verk: BBC:s The Lord of the Rings från 1981 och Sveriges Radios Sagan om ringen från 1995. Vi diskuterar och jämför manusval, skådespelarinsatser, ljudeffekter och musik. Medverkar gör som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det tjugofjärde avsnittet av Tolkienpodden pratar vi om de olika vapen som figurerar i Tolkiens skrivande. Vi pratar om olika vapentyper, var Midgård befinner sig i vapenutvecklingen och tar upp exempel på kända vapen. Vi diskuterar även den nya trailern till filmen Tolkien, samt den information som har börjat läcka om den kommande Amazonserien. Vi som samtalar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det tjugotredje avsnittet av Tolkienpodden ger vi oss i kast med ett antal lyssnarfrågor. Mest tid ägnar vi åt en genomgång av valar (Tolkiens pantheon av gudaväsen), men vi tar oss även an frågor om jättespindeln Ungoliant, Tolkiens syn på Shakespeare samt varför Sauron inte blir osynlig av ringen. Vi som ordar är som alltid Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det tjugoandra avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi helt åt ett av de Midgårda folkslagen: orkerna. Vi pratar om deras ursprung och plats i Tolkiens författarskap, samt spekulerar i hur det ligger till med deras inneboende ondska. Vi som konverserar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det tjugoförsta avsnittet av Tolkienpodden handlar om Tolkien och kristendomen och är ett panelsamtal inspelat live i Nacka kyrka 25 november 2018. Vi i panelen diskuterar hur Tolkiens kristna, och mer specifikt katolska, tro i stort och smått avspeglar sig i hans skrivande. Panelsamtalet avslutas med ett antal frågor och repliker från livepubliken.
Medverkar gör som vanligt Tolkienpoddens ständiga trio Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning), men den här gången gästas vi av prästen Peter Fransson samt kyrkomusikern Gunilla Werner.
Vi vill också passa på att önska våra lyssnare ett gott nytt år!
Det tjugonde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt "Gondolins fall", den sannolikt sista utgåvan med faderns material av Christopher Tolkien. Vi samtalar om berättelsen om Tuor samt bokens kvalitéer och brister. Vi svarar också på en lyssnarfråga om maktens ringar. Vi som samspråkar heter som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det nittonde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt de olika svenska översättningarna av Tolkiens verk. Vi gör en kortfattad genomgång av vad som finns översatt till svenska och resonerar om huruvida Tolkiens namn bör översättas eller ej. Vi inriktar oss dock främst på de två olika översättningarna som finns av The Lord of the Rings, utförda av Åke Ohlmarks och Erik Andersson, och jämför och diskuterar deras brister och förtjänster. Vi som deltar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det artonde avsnittet av Tolkienpodden samtalar vi om en av Tolkiens mest fascinerande skapelser: Gollum. Vi diskuterar bland annat hans inomvärldsliga historia, splittrade personlighet och betydelse för berättelsen i stort. Dessutom svarar vi på lyssnarfrågor om Moria och Gandalfs namedropping på Khazad-dûms bro. Medverkande är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Welcome to a special episode of Tolkienpodden — Sweden's only podcast about the author J.R.R. Tolkien! During our visit to Oxford this summer, we had the opportunity to meet and interview some really interesting people: Catherine McIlwaine, Tolkien archivist at the Bodleian Libraries, curator of the Tolkien Exhibition at the library and author of the accompanying book; Dr Stuart Lee, professor at the English faculty at Merton College and co-author and editor of several books about Tolkien; and Dr Courtenay Phillips, emeritus fellow in chemistry at Merton College and a former colleague of Tolkien. In this special episode, our first in English, we've edited together the three interviews, since they might be of interest to a non-Swedish speaking audience.
Till våra svenska lyssnare: detta avsnitt innehåller inget nytt material, utan består av intervjuer hämtade från avsnitt 16 och 17.
I det sjuttonde avsnittet av Tolkienpodden fortsätter vårt resereportage från Oxford i England. Det är andra delen av ett dubbelavsnitt inspelat på plats i staden, där vi besöker Tolkienrelaterade platser samt intervjuar intressanta personer. Vi som spankulerar runt är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Bilder från resan hittar ni på vår Facebooksida.
I det sextonde avsnittet av Tolkienpodden beger vi oss till Oxford i England. Det blir första delen av ett dubbelavsnitt inspelat på plats i staden, ett slags resereportage där vi promenerar runt i Tolkiens fotspår, besöker en stor Tolkienutställning och intervjuar intressanta personer. Vi som traskar runt är som brukligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Bilder från resan hittar ni på vår Facebooksida.
I det femtonde avsnittet av Tolkienpodden vidgar vi våra vyer och pratar om andra författare och böcker vi tycker om - med mer eller mindre tydlig Tolkienkoppling. Det blir ett extra långt hängmatteavsnitt fyllt med boktips! Vi som samspråkar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
En lista med de flesta böcker vi diskuterar finns här.
I det fjortonde avsnittet av Tolkienpodden diskuterar vi Tolkiens relation till naturen. Vi pratar om hans kärlek till inte minst träden och hur han skildrar miljöer och landskap i sitt skrivande. Vi som samtalar är som alltid Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det trettonde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi helt åt böcker. Vi går igenom det mesta som getts ut i Tolkiens namn och en del kringlitteratur, samt i vilken ordning allt bör läsas. Vi som konverserar är som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det tolfte avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt en av Tolkiens mest kända skapelser: trollkarlen Gandalf. Vi diskuterar hans inom- och utomvärldsliga historia och drar paralleller till andra mytologiska och litterära gestalter. Panelen består som vanligt av Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det elfte avsnittet av Tolkienpodden tar vi oss an Tolkiens språkbruk. Vi går igenom våra favoritpassager i böckerna och pratar om de olika språkliga stilnivåer Tolkien använder sig av. Vi som samtalar är som alltid Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det tionde avsnittet av Tolkienpodden går vi igenom ett axplock av den stora mängd Tolkieninspirerad musik som har skrivits genom åren, med alltifrån klassiskt till metal. Vi som diskuterar heter som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Av upphovsrättsliga skäl kan vi tyvärr inte spela upp musik i podden. Det mesta av musiken vi pratar om hittar ni i följande två spellistor:
https://open.spotify.com/user/azaghal8/playlist/6DBsk2oSQqDqSV0kLR9fyp?si=-ufPQctyRxWNwK3QSJKntQ
https://www.youtube.com/playlist?list=PLelDp6Q4engvrMFbPZHSvVVIoEp6y-udH
För er som verkligen vill djupdyka i den stora mängd Tolkienmetal som finns har vi ytterligare två spellistor:
https://open.spotify.com/user/azaghal8/playlist/6iLUDeeJJ9ULcbNE5ipP5A?si=yb1nZxbJQPWoREuaPr2Hyw
https://www.youtube.com/playlist?list=PLelDp6Q4engsPs2GoOFXs8MQYDKe56hPq
Det nionde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt lyssnarfrågor. Bland mycket annat spekulerar vi kring ringvålnadernas identiteter, förklarar hur vi skulle vilja se den nya tv-seriesatsningen och går igenom våra känslor inför tv-spel om Tolkiens Midgård.
Vi i Tolkienpodden (det vill säga Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller) vill passa på att önska våra lyssnare ett riktigt gott nytt år!
I det åttonde avsnittet av Tolkienpodden diskuterar vi en av Tolkiens stora gåtor, Tom Bombadill. Vi dryftar hans litterära ursprung och försöker svara på den eviga frågan: vem är han egentligen? Ett naturväsen, en maia eller måhända Gud fader själv? Vi som samtalar heter som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det sjunde avsnittet av Tolkienpodden ägnar vi åt den nyutkomna boken "Beren and Lúthien" av Christopher Tolkien. Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller recenserar utgåvan med utgångspunkt i berättelsens plats i Tolkiens legendarium.
I det sjätte avsnittet av Tolkienpodden avslutar vi vår diskussion om Tolkienfilmatiseringar med att djupdyka i de olika filmer som bygger på The Lord of the Rings och framför allt då Peter Jacksons filmtrilogi. Det blir ett riktigt mastodontavsnitt på två timmar och samtalar gör i vanlig ordning Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Vi hade egentligen tänkt klara av temat Tolkienfilmatiseringar på två avsnitt, men eftersom vi hade så mycket att säga fick det bli en trilogi.
Det femte avsnittet av Tolkienpodden är andra delen i denna svit, där vi pratar om filmatiseringar av The Hobbit samt den kommande långfilmen om Tolkiens liv. I podden medverkar som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
Det fjärde avsnittet av Tolkienpodden är första delen av ett dubbelavsnitt, där vi tar oss an olika filmatiseringar av Tolkiens verk. Samtalar gör som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det tredje avsnittet av Tolkienpodden diskuterar vi på vilket sätt Tolkiens relation till och syn på döden avspeglar sig i hans verk. Samtalar gör som vanligt Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller (även musik och klippning).
I det andra avsnittet av Tolkienpodden djupdyker Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller ner i klassiska Tolkienska trätoämnen. Vi försöker svara på frågor som "har en balrog vingar?" och "vad hade egentligen Legolas för hårfärg?"
Musik och klippning: Daniel Möller
Välkommen till Tolkienpodden, en ny podcast på svenska om J.R.R. Tolkien, med Adam Westlund, Elisabet Bergander och Daniel Möller. I det första avsnittet diskuterar vi hur vi tre upptäckte Tolkien och vad som gör att vi ständigt återvänder till hans värld.
Musik och klippning: Daniel Möller
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.