Hur kan vi göra saker på hästars vis? Hur skulle det vara ifall hästarna visade vägen? Om vi människor lärde oss hästarnas språk? Det utforskar vi i denna podd, som drivs av Susanna Davidsson på hastvis.se
The podcast Hästvis – podden där hästar visar vägen is created by Hästvis. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Så äntligen ett poddavsnitt igen - hoppas vi du känner :D Här förklarar vi varför vi varit lite dåliga på poddstrukturen i vår, och berättar om vad som händer framöver i våra hästliv.
Detta miniavsnitt är för dig som är i, eller vill bli i, omställningen av att tidigare ha varit i en mer traditionell hästhantering och träning, till en som är mer på hästars vis. Den omställningen är ju långt från enkel...
Vill du ha våra bästa tips på vägen?
Anmäl dig till vår gratis onlineföreläsning här:
https://hastvis.mykajabi.com/hastvistraning
Vad är det värsta utgångsläget för hästvis problemlösning? Hur gjorde vi förr och vad undviker vi nu? Här berättar vi om hur vi löst problem kring hovvård, veterinärprocedurer och omvårdnad.
I detta avsnitt gästar Lina Hansson podden. Hon är en av Hästvis medlemmar och tillsammans pratar vi om hur vi som barn drömde om att det skulle vara att ha häst, hur vi hamnade en bit ifrån den drömmen och hur vi hittade tillbaka.
Mer av Lina hittar du på www.veragarden.se eller IG veragarden.se
En häst med tydligt painface dör strax efter en tävling, Maria Gretzer anordnar en clinic som sägs främja hästvälfärd och blåa tungor till trots pryder både Kittel och Werth värdscupspallen - allt detta inom loppet av en vecka! Vi kan inte annat än att få ventilera frustration över vad hästar behöver utstå.
Blir du rädd ibland när du rider eller när du hanterar din häst från marken? I så fall är det här ett avsnitt för dig!
Vill du dyka djupare ner i ditt undermedvetna sinne, lyssna sen också på detta avsnitt: https://www.podbean.com/ew/pb-ws5t4-f3f4f3
Har din häst öronen bakåt ibland? Funderar du på vad det kan bero på och hur du kan hjälpa hästen att minska sin frustration? I så fall är det här ett avsnitt för dig!
I detta avsnitt gästar författaren och journalisten Lotte Mjöberg, som skrivit boken "Den heliga hästen". I avsnittet delar hon med sig av hästens betydelse i myter och religioner och vi pratar om allt från hästoffer till varför arabhästar är alldeles särskilt mytomspunna.
Lottes bok kan du bland annat köpa här:
https://www.adlibris.com/se/bok/den-heliga-hasten-i-myter-och-religioner-genom-artusenden-9789189323810
Vi är många som väntat på att det som nu kommer fram om vissa ryttare ska komma ut i ljuset, men även fast vi nytänkande hästmänniskor vill göra annorlunda finns det sådant som väcker sorg och frustration hos oss även i den nya hästvisa vardagen.
I detta avsnitt pratar vi om sådant som vi tänker på när vi introducerar en ny häst till flocken, vilket vi båda gjort ganska nyligen.
I detta avsnitt går vi igenom 12 av de 13 rollerna som finns i en hästflock, utifrån vad hästarna själva berättat om flocken i samtal och möten med dem.
Här tar Hanna och jag med er på en resa tillbaka i tiden och våra hästliv. Hur kom vi i kontakt med hästar, vad funkade och vad var svårt, vilka har vi influerats av i vuxen ålder och vad tar vi med oss därifrån?
Detta avsnitt spelades egentligen in till Emelie Cajsdotters podd "Det sjunger i gräset" där jag var gäst, men vi bestämde oss för att även publicera avsnittet här. I detta avsnitt berättar Emelie om hur hästflocken är uppbyggd, utifrån samtal med hästarna själva. Emelie är djurkommunikatör och har bland annat skrivit böckerna "Zander och tiden" och "Alla kungens hästar". Du finner hennes verksamhet på www.friendsofmio.com
I dagens avsnitt pratar Hanna och jag om hur vi planerar och prioriterar när det gäller vad vi tränar på tillsammans med våra hästar. I vilken ordning tränar vi in saker och varför?
I detta avsnitt gästas jag av Camilla Wallin som arbetar som hästlymfmassage. Vi pratar om hur lymfmassage kan hjälpa hästar och var man bäst börjar. Camilla berättar också om när Tuva nästan bet henne ;)
Camilla hittar du på Hästlymfmassören på Fb och Ig samt på https://www.stallwalltorp.se/
I dagens avsnitt tar Hanna och jag avstamp i hur vi har det just nu, vilket är rätt lågt av lite olika anledningar. Därefter pratar vi vidare kring hur vi väljer att träna hästar, och varför vi har gjort de val vi har gjort.
Här pratar jag lite kort om varför jag tycker det är viktigt att prata om de trauman hästar har, hur de oftast uppkommer och hur vi kan hjälpa våra hästar att läka från dem.
I detta avsnittet pratar Hanna och jag om känsliga hästar. Vi berättar om hur vi anpassat vardag och träning för att möta våra egna känsliga hästars behov, och svarar också på frågor från er lyssnare om bland annat hur man introducerar förändringar på ett bra sätt för känsliga hästar, hur man hjälper hästar som fryser fast och om det verkligen går att få en känslig häst lugn.
I mars i år gjorde Emma, Julia och jag ett avsnitt om rädslor hos hästar och människor. Idag kommer till sist andra delen av det avsnittet, där jag berättar om hur det gått till när Ash blivit rädd-arg, hur det har påverkat oss människor och vad vi har gjort för att hjälpa honom och oss själva.
I detta avsnitt har jag med Hanna Fernström som gäst, och henne kommer jag ha nöjet att podda tillsammans med varannan vecka framöver! Här presenterar Hanna sig själv och sina hästar, och vi pratar också lite om vad jag tränar med mina hästar just nu.
Hanna hittar du på Instagram på @hannaandthehorses
Om du vill ha en bättre kontakt och relation med din häst, vilka är de viktigaste sakerna att tänka på? Det delar jag i detta avsnittet!
Om vi människor vill förstå hästar, var börjar vi då?
Välkomna till nylansering av min podd, som tidigare hette Equinectpodden. Eftersom mitt företag bytt namn till Hästvis gör även podden det.
Prenumerera gärna på podden för att inte missa avsnitt som tar dig närmare en hästvis värld <3
Innovatören (eller är hon det?) i gänget delar sin syn på begränsningar, osäkherhet, blanka tavlor och glädjen i att få upptäcka
Från en bottenlös vilsenhet, till att välja liv och ljus
Idag är det Sky som delar med sig av berättelser ur sitt liv. Vi får lyssna till hur hon gjorde när hon healade sin halvbror Tulle, hur det kom sig att hon hade fler bett än något annat föl och vad som gjort henne ledsen
Eponas och min resa tar sin start i mycket ilska och NEJ med stora bokstäver, och tar sig vidare i utforskande av ridning, eldklot, magiskt attraherande och livssyften.
I detta avsnitt berättar jag om olika episoder ur Goldens och mitt liv. Det innehåller bearbetning av känslor, vänskap och övning på att inte prestera
I detta avsnitt får du höra berättelsen om Arrow, som innehåller många "magiska" sammanträffanden. Du får lyssna till berättelser om den mest osjälviska kärlek, om beskydd, om jämnlikhet, om att få nya chanser, om hur hästar talar och mycket mer.
Equinectflocken - www.equinect.me
I detta poddavsnitt ger jag pepp och tips för när du är i en tuff period med din häst. Du kanske känner att du står och stampar i er utveckling, det kanske blir rörigt när ni väl gör saker och då blir du nedslagen och gör hellre inget alls, du kanske sörjer att du inte längre kan göra sådant som du tidigare gjorde med din häst. Här kommer perspektiv för att hjälpa med känslorna, och praktiska tips för att komma vidare med din häst!
Du skriver upp dig på våra flockhälsningar (aka nyhetsbrev) genom att gå in på vår hemsida: www.equinect.me
Vill du vara med på vår gratis föreläsning om rädslor hos hästar 26/6 gör du det genom att gå in här: https://equinect.mykajabi.com/anmalan-radslowebinarium
Varför blev just Golden Eye så rädd vid nyår och hur hjälpte vi honom bearbeta det traumat? Hur visar sig rädsla i oss människor? Vad har vi för strategier att hjälpa hästarna och att hjälpa oss själva när vi blir rädda?
I dagens avsnitt har jag sällskap av Emma Nordgren och Julia Clinton som är medhjälpare här på gården till hästarna och mig.
Youtubeklippet jag refererar till i avsnittet finner du här.
I det här avsnittet går jag igenom olika tips och strategier inför att göra nyår så lugnt som möjligt för hästen (eller andra djur).
Detta "poddavsnitt" är en guidad meditation, designad av Epona. Den hjälper dig att landa i kroppen och stunden, så att du därefter lättare kan vara närvarande i mötet antingen med ditt eget inre, eller med din häst. Lycka till!
Den här meditationen passar att göra för att hjälpa dig själv att komma ur eventuell stress och spänning och landa mer i lugn och trygghet. Gör du den nära din häst kan den också hjälpa hästen att lugna sig tack vare att du sänder ut signaler om att du känner dig avslappnad och säker. Läs mer om tänket bakom den här
Meditationen är inspelad av Julia som under hösten gör sin praktik hos mig :)
I detta avsnitt blandar jag funderingar om de djupa, andliga mötena med hästar, med den belöningsbaserade träningen. Hur kombineras de två? Vad kan en tänka på för att få med båda? Jag har verkligen inte några slutligliga svar på dessa frågor, men många funderingar :)
I dagens avsnitt pratar Anna Hjelmroth och jag berikning. Vi reder ut vad berikning är, och ger förslag på olika berikningsområden. Många som tänker berikning tänker mat, med vad mer finns det som vi kan tillföra i hästens miljö för att öka dess livskvalité?
Annas heter anna.hjelmroth.djurtranare på Instagram, och vill ni i efterhand ta del av den livedag vi pratar om i början går det fint, bara skicka ett DM!
I detta avsnitt gästas jag av Angelica Hesselius. Angelica har tränat och undervisat i Akademisk Ridkonst under många år, de senaste 5-6 åren genom belöningsbaserad inlärning. I avsnittet berättar Angelica om de fyra grundfärdigheter som den gymnastiserande träningen av hästen bygger på, och hur dessa kan bygga vidare till mer avancerade skolor.
Angelica hittar du på IG under angelica.hesselius och på ohr.se
I dagens avsnitt gästas jag av Emma Csendes. Jag har följt Emma på Instagram under många år, och fascinerats av hur hon lyckas med den spännande kombinationen av att hon å ena sidan gör massvis med spännande saker med sina hästar (som att rida i halsring inne i centrala Stockholm, eller med flera hästar lösa i skogen), samtidigt som jag å andra sidan upplever att hennes hästar verkligen får vara individer fria att uttrycka sig själva och sin personlighet. I dagens avsnitt berättar Emma om hur hon tränar sina olika hästar och vad som är viktigt för henne i samspelet med dem. Vi pratar positiv och negativ förstärkning, frivillighet och mycket annat!
Emma finner du på Instagram under namnet @emmacsendes
I dagens avsnitt gästas jag av veterinären Malin Kihl. Malin berättar om hur man kan träna för att ett veterinärbesök ska vara så harmoniskt och lugnt som möjligt för alla inblandade. Vi pratar frivillighantering och förutsägbarhet, och delar också med oss av egna erfarenheter vid vaccineringar och andra veterinärbehandlingar.
Vill du veta mer om Malin hittar du henne här:
http://clickervet.se/
Instagram: clickervet.se
Utöver att arbeta med hästar, är jag också beteendevetare och har skrivit en bok som heter Tänk dig fri. Den handlar om hur människor funkar, varför vi funkar så, och hur vi kan förändra det vi vill förändra. I dagens poddavsnitt delar jag med mig av perspektiv på varför det inte blir så som vi vill att det ska bli, både i mötet med våra hästar och i mötet med resten av världen.
Här är youtubeklippet jag talar om: https://youtu.be/O8FsYYywnrg
Rabattkoderna är "PODDEN" till Hästen och du samt Hör din häst (300 kr rabatt på båda). Du finner kurserna här: https://equinect.simplero.com/
Vill du köpa Tänk dig fri gör du det här: tänkdigfri.se
Skriv "podden" som meddelande för att köpa den fysiska boken (inklusive ljudfiler) för 400 kr, och skriv "ebok" som meddelande för att att köpa eboken (inklusive ljudfiler) för 200 kr.
I detta avsnitt gästas jag av etologen Karolina Westlund. Karolina håller bland annat onlinekurser om djurs känslor, och går i avsnittet igenom de olika känslolägen som hästar kan ha. Tillsammans diskuterar vi hur känslor visar sig, och Karolina ger mig insikter dels kring varför just hästar lätt blir frustrerade vid klickerträning, och vad det kan vara som gör vissa hästar gosigare än andra hästar.
Karolinas hemsida finner du här: https://illis.se/en/
I detta avsnitt har jag förmånen att gästas den människa som står mig närmast i världen, min vän Marie. Marie är socionom och egentligen inte hästmänniska alls, däremot har hon massvis med visdom om människan och vårt möte med oss själva.
I avsnittet pratar vi om vikten av medkänsla, vi talar om en traumautbildning gällande människor vi gått och hur den skulle kunna appliceras på hästar. Dessutom har Marie varit hos mig och hästarna en vecka när avsnittet spelas in, så vi får också ta del av några av hennes upplevelser av det.
I dagens avsnitt talar jag om djurkommunikation. Kan alla kommunicera med djur? Hur börjar man? Hur vet man vad som kommer från en själv och vad som kommer från hästen? Vilka fallgropar finns det? Det och mer pratar jag om i dagens avsnitt!
I dagens avsnitt gästas jag av min lärare Carolina Fransson på ohr.se Carolina är en av de som var allra först i Sverige på att praktisera och lära ut belöningsbaserad träning på häst, och har med sina universitetsstudier i beteendevetenskap och beteendeanalys en enorm kunskaps- och erfarenhetsbank.
I detta avsnitt dyker vi rent praktiskt in i ett träningspass och pratar om hur vi kan designa vår träning för att undvika frustration i hästar som tränas med klicker och godisbelöningar.
I detta avsnitt gästas jag av Tina Kolhammar och vi pratar vidare om ett av de ämnen som vi ägnade år åt i vår gamla podd ”Häst och Ryttare – en podcast med Susanna och Tina” – nämligen, hur GÖR vi då? Rent praktiskt, när vi står där med hästen, vad är viktigt då? Hur ska vi tänka, vad ska vi göra? I avsnitten (det blev två avsnitt som hänger ihop) pratar om olika hästars olika önskemål, hur hästars känslor påverkas av olika träningssätt och metoder och om vad vi själva just nu utforskar.
Tinas och Emelies Miopodd finner ni här: https://miopodden.podbean.com/
Vill ni lyssna ikapp på de 54 avsnitt som finns av Tinas och min "gamla" podd finner ni den här: https://hastochryttare.podbean.com/
I detta avsnitt gästas jag av Tina Kolhammar och vi pratar vidare om ett av de ämnen som vi ägnade år åt i vår gamla podd ”Häst och Ryttare – en podcast med Susanna och Tina” – nämligen, hur GÖR vi då? Rent praktiskt, när vi står där med hästen, vad är viktigt då? Hur ska vi tänka, vad ska vi göra? I avsnitten (det blev två avsnitt som hänger ihop) pratar om olika hästars olika önskemål, hur hästars känslor påverkas av olika träningssätt och metoder och om vad vi själva just nu utforskar.
Tinas och Emelies Miopodd finner ni här: https://miopodden.podbean.com/
Vill ni lyssna ikapp på de 54 tidigare avsnitt som finns av Tinas och min "gamla" podd finner ni den här: https://hastochryttare.podbean.com/
Detta avsnitt är inspelat efter en kursdag hos Emelie. Temat för helgen var tid och överlämnande, och ni får höra några av de övningar vi gjort och insikter vi fått. Podden spelades in på ett Bed & Breakfast varför ljudet stundtals är lite stökigt, men vi hoppas det hörs tillräckligt ändå!
Kontaktinfo till deltagarna:
Jenny: IG jenny.andersson
Anja: facebook.com/yogacoachen/
Annette: adyoga.no, IG adyoga.no
Tina: tinakolhammar.se miopodden.podbean.com
Enligt Emelie Cajsdotter finns det sju olika blodslinjer, grupper, som hästar kan tillhöra. Var och en av linjerna representerar en egenskap som hjälper flocken, men som samtidigt hjälper oss människor i vår utveckling.
Blodslinjerna är:
Mod
Skydd av svaga
Vänskap
Uthållighet
Anpassning till nya omständigheter
Tillit
Medkänsla
I detta avsnitt ger jag er en sammanfattning av linjerna, utifrån hur jag tolkat Emelies visdom.
Detta poddavsnitt spelades in efter en kursdag hos Emelie Cajsdotter. Jag har äran att ha tre kurskamrater som gäster; Frida Steen, Tina Kolhammar och Nadia Wallin. I avsnittet berättar vi om våra upplevelser, insikter och funderingar efter dagens övningar.
Det här är ett lite annorlunda avsnitt jämfört med de förra. Än mer filosofiskt, kanske lite sämre ljudkvalité men förhoppningsvis en del av den härliga stämning vi hade när vi satt på en klippa vid sjön och poddade. Berätta gärna vad ni tyckte om formatet och om ifall ni vill ha fler avsnitt som detta :)
Vill ni komma i kontakt med gästerna gör ni det såhär:
Frida Steen - steengardsgarden.se
Tina Kolhammar - tinakolhammar.se, miopodden.podbean.com
Nadia Wallin - Instagram @nadiawallin, nadiawallin.com
I detta avsnitt gästas jag av Ina Elverljung som är högkänslighetsterapeut. Ina berättar om hur man kan använda sin högkänslighet och/eller sitt inkännande i mötet med hästar, och ger tips på hur man genom frågor till sig själv kan skapa mer lätthet och tillåtelse. Efter flera år utan hästar har Ina nu igen en häst i sitt liv, som vi också talar om. Mycket nöje!
Detta avsnitt är inspelat 07.00 morgonen efter föregående avsnitt med Nadia. Efter att vi sagt god natt fick Nadia till sig en lista frågor. Dessa fick jag inte se i förväg utan vi satte på inspelningen och körde helt enkelt. Frågorna berörde allt från hästar till meningen med livet. Trevlig lyssning!
I detta extralånga avsnitt gästas jag av djurtränare Anna Hjelmroth för att gå ett lager djupare in i den belöningsbaserade världen. Det finns olika sätt att träna belöningsbaserat på, och här berättar vi om vår "dialekt", varför vi valt den och vad vi medvetet valt bort.
I avsnittet pratar vi bland annat om:
Att ha hästens känslor och upplevelse i centrum - och hur vi kan anpassa oss efter detta.
Varför pausen är viktig, och hur man skapar en paus som faktiskt funkar.
Hur vi lägger upp träning för att inte råka lura hästen att gå över sina gränser.
Hur det belöningsbaserade kan bli en motvikt mot perfektionism ;)
Hur frustration och informationslöshet hänger ihop.
Faran i att blanda tryck-eftergift och klickerträning.
Och väldigt mycket mer :)
Anna kommer att vara på besök hos mig närmsta veckan så har du frågar eller input du vill att vi pratar vidare om i kommande avsnitt så sänd gärna in dem!
Detta avsnitt gästas av min vän och kurskamrat från Emelie Cajsdotter kursen, Nadia Wallin. Utöver att Nadia är en superhärlig människa att samtala med överlag, är hon också mästarinna i intuition och hur vi kan använda mer av denna förmåga. I avsnittet delar vi dels erfarenheter från kursen hos Emelie, och får även höra Nadia berätta om hur vi kan använda vår intuition i mötet med hästar.
I detta avsnitt gör jag en allmän incheckning på sådant som hänt och sådant som funderas på. Jag berättar om min upplevelse av kursen hos Emelie Cajsdotter i helgen där vi gjorde fördjupade övningar på hästarnas roller i flocken, jag följer upp några trådar kring den belöningsbaserade träningen och delar även svar på de av era frågor som jag hann bolla med Emelie.
Trevlig lyssning!
I detta avsnitt gästas podden av djurtränaren Anna Hjelmroth. Anna och jag har känt varandra i drygt 10 år och under årens lopp tränat och umgåtts med hästar på olika sätt. Idag tränar vi båda belöningsbaserat och i detta avsnitt berättar vi varför vi gjort detta val, och talar även om vad belöningsbaserad träning är.
I detta avsnitt delar jag med mig av hur en hästflock är uppbyggd och fungerar, utifrån läror från Emelie Cajsdotter och hennes hästar. Jag berättar om de olika rollerna och deras egenskaper, med extra fokus på vad som händer i mötet mellan en människa och en häst med just de egenskaperna.
En sak jag glömde säga i avsnittet – dessa roller är varken ”hela sanningen” eller en färdig slutstruktur. Mer info kommer antagligen tillföras allt eftersom tiden går, och kanske tillkommer även fler roller. Men det här är vad hästarna delar just nu, så som vi förstår det.
Man kan ju också fundera över ifall det hjälper eller stjälper att ha en struktur såhär, när en individ såklart är komplex och flerbottnad. Personligen tycker jag det är skönt att ha flockdynamiken som ett ramverk att utgå ifrån, för att starta tankeprocessen. Därifrån är det sen viktigt att vara öppen för att en individ kan påminna om en viss roll men ändå vara tvärt emot, eller överraska helt på något annat sätt :)
I detta avsnitt berättar presenterar jag mig och hästarna som jag lever tillsammans med. Jag berättar också om vad podden kommer innehålla framöver.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.