165 avsnitt • Längd: 55 min • Månadsvis
Med patientens behov i fokus och ett starkt internationellt perspektiv vill Forum för Health Policy genom podden stärka analysen av hälsopolitiken i Sverige och bidra till nya tankar och bistå beslutsfattare och politiker med kunskap och möjliga policy- och handlingsalternativ.
The podcast Hälso- och sjukvårdspodden is created by Forum för Health Policy. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
En av Sveriges mesta sjukhuschefer är numera chef för det högst rankade sjukhuset. Vi diskuterar kring samverkan mellan vårdnivåer, kring framtiden, kring prevention, kring vård nära patienten, kring AI och en hel massa annat. Ett dunderavsnitt att börja våren med!
Chefsläkaren från Region Uppsala med ett speciellt intresse för den förändrade demografin och utvecklingen hos multisjuka äldre har även förändringsledning på sin lyra och denna kombination ger ett spännande och varierat samtal!
Ständigt i toppen av Dagens Medicins maktlista och sedan länge en tydlig röst inom hälso- och sjukvårdsdebatten men med båda de kalmaritiska fötterna på jorden. Vi pratar fotboll, samverkan, digitalisering, kompetensförsörjning, tålamod, förändring, kultur, demografi och en hel massa annat. Ett viktigt samtal kring sjukvård, politik och styrning!
Med en bakgrund i telecomindustrin har Patrik jobbat med förändring och digitalisering i såväl Norrtälje kommun som i Tiohundra - vi fångar honom precis innan han tar steget över till Inera och för ett samtal kring kultur, mod och att sätta kunden i vården i centrum.
Med en bakgrund i Estland och en brinnande vilja att förändra till det bättre för såväl patienter som medarbetare har Marina Tuutma gjort sig till en stark röst för sjukvården i allmänhet och primärvården i synnerhet. Vi pratar om detaljstyrning, om Estland, om modiga beslut och om kungariken inom kungariken samt en hel massa annat!
Regiondirektören i Örebro län har en bakgrund som administratör och vi rör oss kring såväl administratörernas roller, kommunernas behov av regionerna och vice versa samt det minskade barnafödandet.
Med ett fokus på organisationen och med en lång erfarenhet från hälso- och sjukvårdssektorn har Hans Winberg en angreppsvinkel som ger ett spännande samtal - både om tankesmedjor men också om hur vården kan och måste förändras.
En av grundarna till Cambio har efter drygt 30 år fortfarande engagemanget och intresset för svensk hälso- och sjukvård både från ett digitaliseringsperspektiv men också från ett styrningsperspektiv. Vi får med både råd till entreprenörer och lärdomar under vägen samt en blick kring vad Danmark och England både lyckats och misslyckats med
Vi gör ett förhoppningsvis sista besök hos Tony och Helen Holm. Snart två år har gått sedan Tony fick sin cancerdiagnos och numera är han fri från tumörer men inte fri från att vara en del av sjukvårdsapparaten. Vilka intryck tar vi med oss efter ett par år som både patient och anhörig.
Med en bakgrund inom näringslivet såväl inom fordonsindustrin som hos Svenskt Näringsliv har Leif ägnat sig åt att både studera svensk hälso- och sjukvård kontra andra länder samt vad vi gör för våra skattepengar. Alltid spännande att se hur vården tittas utifrån!
Primärvårdsläkaren och forskaren Minna Johansson använder sin ilska som drivkraft för att förändra och använder forskningen som medel för att just förklara varför förändringen är nödvändig. Vi pratar om relationskontinuitet, prevention, hållbarhet och hur mycket vi borde göra annorlunda och rent ut av ta bort. Ett energifullt och givande samtal.
Läkaren som vägrade att bli gnällspik och istället blev fackligt engagerad och chef. Thomas har med sin insyn i sjukvårdssystemet och med sin underbara optimism svar som ger konkreta förslag på många av vårdens stora frågor.
Boendes i sydafrika och med ett ben i anestesti- och intensivvården, ett ben i krönikeskrivandet, ett ben som författare och ett ben arbetandes med virituella vårdplatser har inte bara Jakob oväntat många ben utan också en vidsynt bild av vården i såväl Sverige som Sydafrika
Praktikertjänsts chefsläkare har en bred kunskap kring såväl sjukvården i allmänhet och primärvården i synnerhet. Sara lyfter de kontroversiella beslut modiga politiker behöver ta för att vi skall få en riktigt bra vård 2040
Primärvårdsläkaren och digitaliseringsvurmaren Magnus pratar både om vikten av lokala sjukhus, primärvårdens möjligheter och omöjligheter samt varför öppettider till 22 inte bara är av godo. Ett stimulerande samtal som rör sig över hela vårdens spektra
Med tjugotvå års erfarenhet från arbete inom hälso- och sjukvårdens innovationssystem med fokus på data och digitalisering samt individer i form av såväl patienter som medarbetare har Johanna Hultcrantz från Cambio många spännande och tankeväckande tankar som vi vänder och vrider på i olika former!
Forum för Health Policys nya verksamhetschef reflekterar kring sin resa genom byråkratsverige. Samtalet handlar om allt från hur enkelt det borde vara att skapa färre regioner, hur svårt det är med jämlikhet och hur vi som patienter har både olika förväntningar och tur i systemet.
Sedan sin förra medverkan i podden har Boubou blivit sjukhusdirektör på Sahlgrenska och detta som komplement till bakgrunden från olika delar av Sverige och utomlands gör att dialogen kring samverkan, beredskap, AI, IT-miljöer, styrning m.m. blir både bred och djup.
Med en gedigen erfarenhet från hälso- och sjukvården, ett mod att våga förändra och sticka ut hakan samt en ledarstil som inspirerat många har Britta Wallgren givet det offentligt finansierade privata alternativet ett ansikte och en röst. Samtalet berör de stora frågorna inom sjukvården - allt från medarbetaren och patienten till innovationsupptag och samverkan mellan olika aktörer i systemet.
Med en bakgrund från både Region Skåne och Capio har Towa skaffat en intressant verktygslåda för att ta hand om den komplexa men uppskattade verksamheten i Tiohundra. Samtalet rör detta och en hel massa annat spännande!
Chefen för hälso- och sjukvård på SKR med en bakgrund som gynekolog och chef inom Region Stockholm har ett brett uppdrag vilket spännvidden i dagens podd ger uttryck för. Många viktiga ämnen och diskussioner utlovas.
Med en bakgrund som ekonom och inom politiken sitter Emma nu som ansvarig för 47 000 anställda och över två miljoner invånare i Region Stockholm. Vi diskuterar som vanligt de stora frågorna och berör såväl kris, krig och samordning som digitalisering och att ta hand om medarbetarna i Regionen.
Forskare, entreprenören och uppsalabon Sara Mangsbo är inte bara en prisvinnare i mängd som startat flera bolag utan har även en mängd tankar kring innovationsupptag, lärarundantaget och en hel massa annat inom en viktig del av systemet som vi inte alltid belyser i denna podd.
Vad blir man om man blandar Sveriges Radios kropp och själ med en ingenjörsutbildning? Man får en hälso- och sjukvårdsintresserad tekniker med en vilja att skapa lösningar för vården. Vi pratar om baksmällor, om teknik, om lösningar och om andra stora och svåra frågor!
Podden får denna vecka en gäst som varit med tidigare och som i dagarna lämnat in en utredning om Interoperabilitet. Vi pratar således med Annemieke Ålenius om just interoperabilitet ur alla möjliga vinklar. Ett lika matnyttigt som trevligt avsnitt.
Vi bjöd in två tidigare gäster till podden och djupdök i frågan kring egenmonitorering. Magnus Röjvall från Capio och Axel Wolf från GPCC diskuterar tillsammans med Magnus Lejelöv och Livia Holm om ämnet egenmonitorering ur alla möjliga och omöliga aspekter
Digitaliseringschefen från Akademiska sjukhuset lyfter både möjligheter och omöjligheter med att innovera och digitalisera ett universitetssjukhus. Obotlig optimist och realist i samma person borgar för en balanserad och rolig podd!
Vi pratar om varför ortopeder har så kul på jobbet, varför Capio gör det annorlunda, hur en framtida nördig AI-kollega kommer att se ut, att våga misslyckas och en massa annat! Tobias Wirén är affärsområdeschef på Capio med en vilja att lyfta patientens och optimismens röster!
Sprungen från en läkarfamilj har urologen Johan landat som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Kalmar. Vi diskuterar just läkare som chefer, utmaningar på en hälso- och sjukvårdsdirektörs bord, framtidens vård och mycket annat.
Överläkaren, docent, författare, företagsgrundare etc. Lotta har många strängar på sin lyra där psykiatriska diagnoser i allmänhet och ADHD i synnerhet går som en röd tråd genom både karriären och de olika uppdragen. Vi pratar skillnader mellan könen, vi pratar badkar av AHDH och mycket annat.
Pontus är läkaren och kirurgen som kombinerar dagens teknik med framtidens och som är både konkret och realistisk i förväntning, risk och möjlighetesanalysen. Vi gräver oss ner i detta spännande område i ett trevligt och kunskapshöjande avsnitt.
Apoteksföreningens mångårige ledare Johan Wallér gästar podden och diskuterar sina 22 år i apoteksbranschen samt framtiden för apoteken, farmaceuterna, hälso- och sjukvården och mycket annat.
Vi tar ett uppföljande samtal med Tony och Helen där vi får följa vården innifrån från två medarbetare som numer är patient och anhörig. Finns både ris och ros i denna podd kan man minst sagt säga.
Doktorn i molekylär bioteknik som blev journalist och sedan grundade kostfonden borgar för ett samtal om kosten och nog blir det så. Vi pratar ersättningar, barnmat, framtid, samtid och en väldig massa annat. En annan infallsvinkel men en viktig sådan!
Today we have the opportunity of having a guest with a large experience from the Nordic health care systems after 24 years in Nordic roles at Accenture. We discuss a lot of topics with Finland and AI as the two major red threads and that is not bad threads at all!
Med en bakgrund från politiken, näringslivet och regionen har Lena en djup förståelse för svensk hälso- och sjukvård med både möjligheter och omöjligheter. Ett avsnitt som rör sig kring de stora frågorna med ett perspektiv över de senaste 40 åren. Extra kul att Livia är tillbaka!
Sjuksköterskan som blev politiker och numera är ordförande i en stor och viktig patientförening har både individen och systemet i fokus och lyfter de stora frågorna kring hälso- och sjukvården med ett positivt anslag!
Med en bakgrund i hematologin och numera ett fokus på introduktionen av nya läkemedel (och uppföljning/utfasning av äldre) i Region Stockholm har NT-rådets nytillträdda ordförande Åsa Derolf att göra. Vi diskuterar kring läkemedel i allmänhet och introduktion i synnerhet, vi pratar prevention, patientmakt och förändring samt en hel massa annat.
Generaldirektören på Socialstyrelsen lyfter och reflekterar kring många spännande områden med den svenska-, den europeiska- och världshatten på huvudet. Vi diskuterar nya mått för att mäta vården, hur krig påverkar hälso- och sjukvården i Sverige, om förtroende, om prevention och mycket annat.
Idag är det dags för ett önskeavsnitt av hälso- och sjukvårdspodden där vi träffar Viktoria Edefur från Region Stockholm och djupdyker i hjälpmedelsförsörjningen idag och i framtiden.
Med en bakgrund som politisk tjänsteman i Region Stockholm har Gustaf startat upp tankesmedjan Synaps där han vill skapa förutsättningar för personalen från golvet att skapa konkreta förslag till politiken. Vi pratar maffia, ledarskap, politik, Malmö och en hel massa annat!
Läkaren Anders Södergård fick 2006 en hjärntumör mitt under sina studier. Hur detta påverkade Anders som människa, patient och läkare samt hur han ser på systemet med detta som ryggsäck skapar ett viktigt och intressant samtal.
Kommunikatören som 2016 blev både patient och kommunikatör är inte bara välkänd för lyssnarna som poddens introröst utan har insikter från att båda jobba med vården, som spetspatient och som en del av teamet på Forum för Health Policy. Ett fint sista avsnitt för 2023 med jultouch.
E-hälsomyndighetens generaldirektör diskuterar hälso- och sjukvården med de digitala glasögonen på sig men också med perspektiv utanför vården. Det blir en del EHDS, en hel del interoperabilitet, en del svåra frågor och en massa datadelning!
Dagens avsnitt är det första som lyfter vården i Österrike men det blir även lite fokus på personcentrering, ett gäng opioider, lite nära vård, mycket mätning i olika former, en blick mot Oslo, hemsjukvårdens lovord och en hel del annat!
This episode will focus on the Danish health and e-health system today and in the future. We discuss with Claus Duedal Pedersen from Sundhed.dk regarding AI, reliabilty of data, the size of hospitals, empowered patients, unequality and a lot more!
Med en bakgrund från många delar av hälso- och sjukvårdssystemet pratar vi både om Fredriks nuvarande jobb på Deloitte men också vad han tar med sig från Thailand, från arbetet med EHDS på Socialstyrelsen, om att driva innovation på Karolinska och en hel massa annat.
Det blir en hel del prevention ur många vinklar, vi pratar evidens bakom Nära vård, vi diskuterar en del digitalisering, en sväng grannsämja och hur det är att firas av som en rockstjärna. Ett trevligt och viktigt avsnitt
Läkarförbundets ordförande diskuterar läkaryrket och framtidens patienter utifrån ett antal perspektiv. Vi diskuterar precisionsmedicin, att leva länge, kompetensförsörjning, nära vård, dysfunktionella IT-system och en hel massa annat!
Poddens första ambulanssköterska ger ett klart ambulanstyngt fokus till det positiva - vi pratar prevention ur ett annat perspektiv, hur man jobbar med hjärtpatienter på ett nytt sätt, hur man jobbar med ambulansen i andra länder och mycket annat.
Med en bakgrund från både Karolinska Universitetssjukhuset och Södersjukhuset blandat med arbete med hälso- och sjukvård från den privata sidan på EY och KPMG har Emma en bred kunskap kring vården med innovation, styrning och ledning som röda trådar.
Föreståndaren för Genomic Medicine Sweden har med bakgrund från Umeå, Uppsala och Stockholm och med genetiken som fokus ett nyttigt perspektiv på datadelning, genetiken idag och i framtiden, precisionsmedicin, precisionshälsa, precisionsdiagnostik och en massa annat!
Podden samtalar idag med den nominerande patienten/anhörige Sven Jonsson och representanten från det vinnande bidraget från Stockholm Spine Center Katayun Rosell. Ett samtal som rör sig kring att se patienter, kring att anpassa verksamhet och kring att se helheten. Ett viktigt och spännande samtal!
Vi följer upp läget med Tony och Helene. Ett samtal om stora och små saker med fokus både på sjukdom och på vad som kan bli bättre i dialogen med med vården.
Tidigare statssekreteraren reflekterar kring sin tidigare tid både innan och under pandemi, lyfter möjligheter och risker med AI, pratar tysk vård, regionalt självstyre och en hel del annat. Ett viktigt samtal om de stora frågorna.
SFAMs ordförande slår ett slag för allmänmedicinen och för realismen. Ett avsnitt som djupdyker i både primärvård, god vård, jämlikhet, digitalisering och annat, samt både likheter och olikheter trots samma förnamn helt enkelt!
Ordföranden i Sveriges Arbetsterapeuter har fortfarande en fot i myllan (om än myllan på Linköpings Universitet), ser komplexiteten men även möjligheterna med nära vård samt vill sätta precisionsreahabilitering på kartan.
Digitaliseringsdirektören på Sahlgrenska med en bakgrund inom reumatologin och med kunskap kring vården i allmänhet och VGR i synnerhet pratar om patientdata, ledarskap inom vården, nya vårdinformationsmiljöer, regionalt kontra nationellt och en hel massa annat.
Läkaren Birger Forsberg har med en bakgrund i socialmedicinen sett såväl hela världen i allmänhet liksom Region Stockholm i synnerhet ur folkhälsolinsen. Har dessutom haft förmånen att leda arbetet kring Region Stockholms framtidsplanering vilket ju borgar för ett intressant samtal.
Sista podden innan sommaren kör vi ett specialavsnitt där Magnus intervjuar två personer som inte kommer från hälso- och sjukvården om just hälso- och sjukvården. Denna gång med patientens, elbilsladdningens, entreprenörens och datans synvinkel - ett inspirerande sommaravsnitt med Björn Bigander från Quantqast och Peter Sigfridsson från ChargeNode
Ekonomen Stefan Fölster tittar på hälso- och sjukvården med utifrånperspektivet och reflekterar över styrning, digitalisering, reformerande, ledarskap, vårdutbildningarna, flaskhalsar, den sjuka vården, nya möjligheter och en hel massa annat!
Idag kör vi ett specialavsnitt då Atle Johanssen intervjuar Tony och Helene Holm. Blir nya infallsvinklar men en spännande och givande podd!
Generaldirektören på myndigheten för vård och omsorgsanalys pratar om skillnader på myndigheter, om hälsodata, om digitalisering, om utbildningen idag och i framtiden och mycket annat. Ett trevligt samtal med många nyanser!
SYLFs avgående ordförande och tillika ST-läkaren i allmänmedicin berättar om arbetsmiljö, vad Norge gör bra på rehabiliteringsområdet, sanningen om Skånes Digitala Informationsmiljö, varför man som läkare vill ha en läkare som chef och en hel massa annat med fokus på kortare beslut och en lättare skuta att ro
Leif har fötterna djupt i det ortopediska Sverige såväl efter långt arbete inom det offentlig men även som medgrundare till Joint Academy. Vi pratar om artros, datadelning, ersättningssystem, prevention, sjukvården i USA, innovationsklimat och mycket annat!
I dagens avsnitt diskuterar vi med överläkaren Per Stål från Karolinska. Per har jobbat på sjukhus i snart 40 år och ger oss tankar om dagen, gårdagen och morgondagen. Vi lanserar en ny myndighet, belyser den nära vården i relation till sjukhuset och funderar lite kring förändringar på Karolinska.
Med en bakgrund som både läkare, chef, föreningsmänniska, utredare och konsult angriper vi hälso- och sjukvården från ett antal olika håll med data, prevention, utveckling, flexibilitet, infrastruktur och samhällsnytta som ledord.
En ingenjör med tidigare erfarenhet från tyska och schweiziska marknaden har nu tagit sig an uppgiften att digitalisera sjukvården kring kognitiva patienter - detta i kombination med hur CHAT-GPT ser på hälso- och sjukvården, vården runt Vättern och mycket annat diskuterar vi kring i detta spännande avsnitt!
Vi följer upp med cancerpatienten Tony Holm - vad har hänt på tre månader? Hur reflekterar Tony kring hur det är att vara patient i ett system man tidigare funderat mycket kring? Vi pratar patientcentrering, vikten av närvaro och mycket annat.
Tillsammans med Daniel Ek har Hjalmar Nilsonne rört om i Hälso- och sjukvårdssverige. Vi diskuterar vad man kan lära sig från Spotify, hur elmarknaden kan lära av sjukvården och vice versa, teknikinföranden, Tesla i vården och en väldig massa annat.
Med en bakgrund inom äldrevården och ett nuvarande fokus på hållbarhet, innovation och standardisering diskuterar vi hälso- och sjukvården utifrån ett systemperspektiv med fokus på hållbarhet. En vinkel som väcker tankar!
Med ena foten hos Halmstad Högskola och andra i ett projekt med AI-Sweden där fokus är federerad data, syntetiserad data och hur vi skall jobba med informationsteknik inom hälso- och sjukvården rör sig diskussionen kring data, AI, utbildning, patienter, användare, yrkesgrupper och mycket annat.
En generaldirektör med en bakgrund från olika hörn av hälso- och sjukvårdssystemet, en vilja att både förändra och behålla men med fokuset att göra rätt. Vi diskuterar IVOs roll ur ett antal olika vinklar men alla med just tanken att saker skall bli rätt i centrum.
Sjukhusdirektören för Karolinska Björn Zoega pratar om isländsk arbetsglädje, sitt engagemang för Arsenal, hur man jobbar med förändring i både det stora och lilla, hur man når omöjliga mål och mycket annat. Ett samtal inspelat under en snösmocka men med ett varmt och tänkvärt innehåll!
Med en bakgrund inom vården på olika nivåer inom fyra innovativa regioner i Södra Sverige har nu Kjell en nyckelroll i samtidens och framtidens cancervård som samordnare under en dynamisk period. Vi pratar 2040, tillgänglighet, cancer, sjukhus, professionsroller och mycket annat.
Att starta en digital kvinnohälsamottagning i kölvattnet av en podcast av det upplysande slaget och samtidigt har en bakgrund hos Klarna, Nelly och Check-in ger således Ester Cares grundare både perspektivet utifrån och inifrån vården på samma gång vilket ger samtalet många intressanta och givande perspektiv.
Som Chief Digital Officer på SKR har Patrik både koll på hur digitalisering går framåt i Sverige men också hur den står sig mot övriga världen. Patrik har dessutom både historien och viljan att blicka framåt och avsnittet tangerar således digitaliering från väldigt många håll och kanter!
Från Astra Zeneca via ett command center till sjukhuschef på Ersta - en bred och bananskalsdriven karriär har gett Sara ett intressant perspektiv på sjukvården i Sverige och Stockholm. Vi pratar om de stora ämnena med de idéburna glasögonen
En innovativ, kunnig och kreativ röst inom svensk hälso- och sjukvård ger ett spänstigt och spretigt samtal som spänner sig från kompetensförsörjning via digitalisering till primärvård och typ allt däremellan.
Branschorganisationen Sveriges Företagshälsors VD Peter Munck af Rosenschöld diskuterar prevention, hälsosystem, ersättningar, God och Nära vård, screening, pandemi, droger och rehab - med företagshälsovinkeln men med hela systemet i åtanke.
Med en bakgrund både i Lund och i Genomic Medicine Sweden Barncancer rör sig samtalet kring data som flödar, kring att våga röra sig i gråzoner, kring barn med cancer och en massa annat.
När en person som jobbat med kunskapsstyrning och vårdstyrning blir sjuk och plötsligt ser systemet utifrån ett annat perspektiv skapar det både utropstecken och frågetecken. Denna dag samtalar vi utifrån patient- och anhörigperspektivet om patienten, vården och systemet. Ett viktigt samtal med en anhörig och en patient
Rapporten Anders refererade till finns att ladda ner -
https://www.svensktnaringsliv.se/sakomraden/effektiv-offentlig-sektor/reformer-for-en-battre-fungerande-valfard_1179349.html
Region Hallands primärvårdschef har mycket spännande i sin portfölj och en hel del intressant i sitt bagage - Både det framåt och bakåtblickande ger oss ett stimulerande samtal om innovation, AI, mod, förändring och patientfokus.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.