120 avsnitt • Längd: 20 min • Månadsvis
Veckoanalysen med Matthias Gietzelt som varje vecka bjuder in en gäst för att ta pulsen på börsen och ge dig de senaste nyheterna inom makroekonomi.
The podcast Veckoanalysen is created by Söderberg & Partners. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Ännu en tung makrovecka, där centralbankerna står i fokus när amerikanska Fed och svenska Riksbanken presenterar räntebeskedet. Vi diskuterar de olika förutsättningarna samt pratar om mer nöjda konsumenter, småbolag med allt bättre framtidsutsikter samt en stor tilltro till främst amerikansk techbolag.
I spåren av den tyska krisen, amerikanska tullhot och en regeringskollaps i Frankrike har det börjat bubbla kring europeiska placeringar. Många investerare underviktar regionen och det finns de som undrar varför man ens ska äga europeiska aktier.
Vi har djupdykt i Europa och ställt det i relation till Sverige. I podden diskuterar vi europeisk börs, svenska kronan och konjunkturutsikterna. Det mesta ser mörkt ut på kontinenten, men det finns en del uppsidesrisker. Vidare lyfter vi vår syn på svensk börs där vi fortsatt ser potential för en stark utveckling 2025.
Efter förra veckans utsikter inför nästa år blir podden denna gång lite mer kortsiktig. Fokus hamnar på aktuella makrosiffror, helgens turbulens i Syrien, de hopande problemen i Europa och en trump-trade som byter skepnad. Aktiemarknaderna går allt starkare och ser ut att avsluta året med en rekordartad utveckling.
Vi summerar årets börsutveckling och blickar in i nästa år. Vi pratar både makroekonomiska förutsättningar och förväntningar på börsbolagen. Kan verkligen aktiemarknaden stiga igen efter den goda utvecklingen som har varit? Vidare pratar vi om ljuspunkter i svensk ekonomi, franskt budgetbråk samt brasilianska besvikelser.
Nvidiarapporten var återigen ett styrkebesked Vi diskuterar den, tysk ekonomi och preliminära inköpschefsindex föregående vecka. Vidare går vi igenom vår syn på räntemarknaden och ser nya möjligheter.
Det amerikanska presidentvalet stod i fokus under förra veckan. I veckans avsnitt fokuserar vi på väntade och oväntade marknadsrörelser i samband med det, men även andra viktiga händelser såsom centralbanksbesked från både Fed och Riksbanken, tysk regeringskris, kinesiska stimulanser och bolagsrapporter.
Marknadsrörelserna har varit stora, inte minst på valutamarknaden, och förväntas vara det även under den närmaste tiden. Nu är fullt fokus på amerikanska presidentvalet denna vecka. Matthias är tillbaka i studion och vi diskuterar både det senaste kring valet, men även kommande centralbanksbesked samt slutspurten på rapportsäsongen.
Andreas Utterström, känd från radio och TV, gästar Söderberg & Partners poddstudio för att ge oss allt vi behöver veta inför det amerikanska valet. Exempelvis kommer Andreas beröra vem som vinner det amerikanska valet och vem som tar över efter Trump den dag han stiger åt sidan!
Vi summerar första perioden av rapportsäsongen och funderar på om Magnificent Seven håller på att växa till åtta
Vi pratar om rapporten från ASML som skapade en kortvarig skrämselhicka för IT-sektorn och diskuterar utsikterna för de svenska serieförvärvarna som rapporterar i veckan.
I veckans program diskuterar vi om de kinesiska stimulanspaketen varit tillräckliga. Vi diskuterar även rapportsäsongen för de amerikanska bankerna och gör några teknikspaningar.
I detta avsnitt diskuterar vi motiv till att Sverige kan lyfta utan tysk hjälp, varför det kan finnas värde i småbolag och varför oljeprisets utveckling inte behöver få några större negativa ekonomiska effekter.
I detta specialavsnitt bjuds vi på ett reportage med Sebastian och Henrik direkt från London. Utöver den brittiska aktiemarknaden diskuteras bland annat rusningen på den kinesiska aktiemarknaden till följd av annonserade stimulanser, och utfallet av Riksbankens räntebesked.
Riksbanken sänker styrräntan nu i veckan och svensk ekonomi och börs bör ha potential. Vi konstaterar att den amerikanska centralbanken signalerade multipla sänkningar av styrräntan medan svenska banker handlas på relativt låga multiplar.
Det händer mycket på marknaden där störst fokus är på Fed och deras räntesänkning. Vi går igenom förväntningarna på Fed, förutsättningar för Kina och vilka sektorer som bör bevakas lite extra framöver. Allt på 15 minuter!
I dagens poddavsnitt går vi igenom den senaste tidens marknadsoro och diskuterar riskerna kring den amerikanska ekonomin. Vi betonar vikten av att lyfta blicken för att undvika att påverkas för mycket av det kortsiktiga bruset. Samtidigt sammanfattas huvudbudskapet från vår färska Strategirapport, där vi har en försiktigt positiv marknadssyn med en övervikt av den nordiska marknaden.
Börser stiger något när makrodata kommer in som väntat. När bolag levererar vinster bättre än estimat blir mottagandet dock ofta svalt. Vi diskuterar Nvidias rapport och varför vi, i närtid, gärna minskar exponeringen något mot svenska räntor.
Vi har vår egna centralbanksexpert i studion och diskuterar Riksbankens sänkning och en amerikansk centralbank som är i startblocken för en sänkning. Vidare pratar vi om Nvidias kommande rapport samt om den makrostatistik som presenteras under veckan.
Från recessionsrisk till huvudscenario mjuklandning - fokus ligger på den amerikanska konjunkturdatan och Feds agerande. Denna vecka väntas även Riksbanken där vi ser en räntesänkning. Vidare pratar vi amerikanska teknikbolags rapporter och blickar fram emot Nvidia.
Podden är tillbaka! Vi summerar sommarens viktigaste händelser och fokuserar på anledningar till förra veckans större börsnedgång. Recessionsoron har kommit tillbaka och i fokus nu ligger konjunkturstatistik och hur centralbanker agerar. I veckan väntas inflationssiffror som bland annat ligger till grund för räntebesked från Riksbanken nästa vecka.
Techjättarna fortsätter att leverera och stöd fås från både Apple-nyheter, lägre räntor och en prognoshöjning från Broadcom. Samtidigt har den politiska risken i Europa ökat genom ett franskt nyval. Utöver detta diskuterar vi aktuell inflationsstatistik och annan makrodata. Podden tar nu sommarpaus och är tillbaka i mitten på augusti.
Börsuppgången smalnar av igen och teknologibolagen fortsätter att rusa, men den svenska marknaden börjar ta fart. Vi diskuterar de svenska makroekonomiska förutsättningarna, blickar fram emot veckans inflationsdata både i Sverige och USA samt pratar om den starka amerikanska arbetsmarknaden och Fed:s eventuella räntesänkningar under året.
En makrotung vecka väntas återigen där amerikansk arbetsmarknadsstatistik, inköpschefsindex och räntebesked från den europeiska centralbanken ligger i fokus. Vi pratar även om inflationsdata, de svenska konjunkturutsikterna och noterar att raketen Nvidia återigen lyft till nya höjder.
Nvidia kom med en efterlängtad och mycket stark rapport. Vi pratar om den allt högre koncentrationen av teknologibolagen men även att börsuppgången nu breddas. Bland annat ser vi en lättnad för den europeiska tillverkningssektorn samtidigt som den europeiska centralbanken är på väg mot en räntesänkning.
Inflationslättnad gav marknaden skjuts. Vi pratar om både det svenska och amerikanska utfallet som ledde till ny toppnotering på S&P500. Vidare diskuterar vi rapportsäsongen och pratar om jätten NVIDIA:s kommande rapport
Riksbanken levererade en första räntesänkning. Tillsammans med lägre marknadsräntor, något minskade geopolitiska risker och en stark rapportsäsong i ryggen så fortsätter börsen att utvecklas väl. Vi diskuterar de närmaste månadernas förutsättning, en viktig indikation kommer under veckan när en rad inflationsdata presenteras.
Trenden med starka rapporter fortsätter, men med viss besvikelse i kursreaktionen. Vi pratar bland annat om Apples och hälsovårdsjättarnas rapporter samt om en oväntad svag amerikansk arbetsmarknadssiffra. Fed lämnade räntan oförändrad, men vad gör Riksbanken på onsdag? Förväntningarna pekar på en sänkning följt av flera under året.
Marknaden har bjudit på stora rörelser den senaste tiden. Trots oro för geopolitik och försenade räntesänkningar har starka rapporter drivit marknaden högre. Vi går igenom teknikjättarnas rapporter i detalj och vad man bör titta lite extra efter under veckan.
Förra veckan var händelserik på många plan, och innevarande vecka ser ut att bli minst lika händelserik åtminstone vad gäller makro och marknadsfronten. I veckans avsnitt av veckoanalysen behandlas kriget i Mellanöstern, kursfallen i amerikanska techbolag, rapportsäsongen och slutsträckan på vägen mot inflationsmålet, bland mycket annat.
En händelserik vecka är bakom oss. I podden diskuterar vi dels de inledande amerikanska bankrapporterna, Irans attack mot Israrel och de inflationssiffror som presenterades. Kan Riksbanken visa vägen med räntesänkningar i denna cykel? Och hur väntas den svenska rapportsäsongen inledas när bolag som Volvo, ABB och Nordea presenterar sina rapporter denna vecka?
De amerikanska bankerna är först ut i en rapportsäsong, där förväntningarna har dragit neds mindre än vanligt. Vi pratar dessutom om väntande räntebesked, veckans inflationsbonanza och det stigande oljepriset.
Centralbanksbeskeden avlöser varandra, dags för Riksbanken attt lägga korten på bordet. Vi pratar om påverkan på marknaden från Fed, räntemarknadens stora svängningar och aktuella bolags- och makrohändelser.
Efter förra veckans inflationsstatistik väntas räntebesked från flera centralbanker. Bank of Japan överraskade med en historisk höjning, men för Federal Reserve är fokus på prognos och kommunikation. Vi pratar om olika typer av inflation och hur påverkan är på obligations- och aktieportföljer.
Efter rapportsäsongen är fokus på makrostatistik. Veckans inflationsstatistik blir avgörande för Feds beslut. Samtidigt håller halvledarbolagen fast vid fjolårets goda trend. Sebastian redogör för skillnaderna i bolagen och Matthias ser vårtecken på en kall europeisk IPO-marknad.
Stämningen är god både i studion och på aktiemarknaden. Flera börser noterar all-time high, men samtidigt är uppgången fortsatt relativt smal. I veckans podd diskuterar vi vad som krävs för att uppgången ska kunna spridas till småbolagen. Dessutom diskuteras amerikansk inflation, som i förra veckan kom in i linje med förväntningarna och där marknaden redan väntar spänt på nästa siffra. Såväl kinesisk som amerikansk politik är också på agendan, med den kinesiska Nationella Folkkongressen och den amerikanska Super Tuesday under veckan.
Den japanska aktiemarknaden når ett nytt all time high för första gången sedan 1989, och Nvidia slår Metas betydligt nyare rekord som avser hur mycket ett bolags marknadsvärde har stigit under en enda dag. Vi diskuterar detta, men även protokollet från Feds senaste möte och såväl svenska som amerikanska inflationssiffror.
Rapportsäsongen närmar sig sitt slut, men spänningen stiger inför Nvidias rapport på onsdag. Utöver det pratar vi mycket inflationsstatistik och svensk ekonomi.
Bolagsrapporterna bjuder på både positiva och negativa överraskningar. Vi pratar både svenska och globala storbolag samt om europeiska Granolas (ej müsli). Vidare diskuterar vi stödet från den kinesiska staten och en del av den makrostatistik som presenteras under veckan.
Föregående vecka avslutades med starka amerikanska jobbsiffror, vilket har lett till att räntesänkningar kan dröja längre. Däremot pratar vi om Riksbankens helomvändning. I övrigt kvarstår allt fokus på rapporterna - de amerikanska teknikjättarnas rapporter var överlag bra och även i Sverige var många rapporter i linje med förväntningar. Vi pratar om rapporter som kommer och stora skillnader i avkastningen hittills i år.
Idag pratar vi om rapportsköden med fokus på verkstad och banker. Besök har vi av Söderberg & Partners aktieförvaltare Alexander von Wachenfeldt. Vi diskuterar en mängd bolag och passar på att även prata om den mängd makrostatistik och centralbanksbeslut som väntas under veckan.
Efter en stökig inledning har den globala börsen lyft. Teknologisektorn är återigen i toppen och rapportsäsongen är nu i fokus. I veckan väntas bland annat Tesla, Netflix och en rad svenska verkstadsbolag. Även bankerna presenterar rapporter. Vi hinner även prata centralbanksbeslut samt slutsatser från vår senaste strategirapport.
Ny inflationsoro, mellanösternkonflikt och supervalår. Det finns mycket att prata om i veckans podd. Även rapportsäsongen har dragit igång med bankrapporter i USA, vilka fortsätter denna vecka. Även på makrosidan finns viktig statistik, inte minst från den alltmer övertygande amerikanska ekonomin.
Ett starkt avslut på börsåret 2023 landade i en mindre rekyl. Viss ränteuppgång och geopolitisk turbulens bidrog till vinsthemtagningar, men blickar vi framåt väntar en rapportsäsong med goda förutsättningar. Vi pratar även om veckans inflationsdata, den starka amerikanska arbetsmarknaden samt veckans övriga makrostatistik.
Vi summerar de viktigaste händelserna från 2023 och blickar framåt mot nästa år. Har USA efter 13 års överavkastning mer att ge och kan IT-sektorn fortsätta att vara den lysande stjärnan som den varit i år? Kommer vi att behöva leva med de geopolitiska riskerna och vad innebär egentligen alla kommande val för aktiemarknaderna?
I dagens avsnitt pratar vi om lägre inflationsdata, räntors fortsatta fall och fokus på veckans arbetsmarknadssiffror. Blir det en ”soft landing” i den amerikanska ekonomin eller går man mot en recession liknande den svenska tillväxten?
Föregående vecka låg fokus på Riksbanken och Nvidias rapport. Det är alltmer tydligt att vi har nått en räntetopp, vilket också den mer cykliska Stockholmsbörsen har tagit fasta vid med en stark november. Vi diskuterar den väntade inflationsstatistiken som kan vara triggern för ytterligare räntenedgång och den börsuppgång som ser ut att vara alltmer bred.
I denna podd fokuserar vi på både vinnare och förlorare. Nvidia behöver presentera ett starkt resultat för att möta högt ställa förväntningar medan de amerikanska småbolagen under lång tid gått sämre än storbolagen. Kan det vara en dags för en vändning nu när en potentiell räntetopp närmare? Vidare diskuterar vi Riksbankens besked som kommer under veckan.
Fokus skiftar från rapportsäsong till räntemarknaden. Under veckan väntas ny inflationsdata. Trots att riskerna består spanar vi i podden efter mer stöd till ett eventuellt tomterally.
Vilken vecka det blev! Marknadsräntor föll rejält och börsen steg kraftigt. I Matthias frånvaro sammanfattar Marcus Tengvall och Cathrine Danin vad det var som skedde under förra veckan och hur man som investerare ska tänka framöver.
I Matthias frånvaro går Marcus och Sebastian igenom det viktigaste att ha koll på just nu. Trots bra kvartalsrapporter är mottagandet svalt när oro för geopolitik och räntor dominerar. Avgörande för börsutvecklingen blir Apples rapport på torsdag och den amerikanska jobbrapporten på fredag. Utöver en fullspäckad podd svarar strategerna på om vi får ett tomterally eller inte.
I detta avsnitt får vi besök från Alexander, en av Söderberg & Partners aktieanalytiker. Vi pratar främst om bolagsrapporterna och ser att det fortsatt presenteras goda resultat. I fokus ligger bankerna och verkstadssektorn där flertalet bolag släpper siffror under veckan. Små avvikelser kan leda till stora kursrörelser.
Rapportsäsongen har dragit igång med starka amerikanska bankrapporter. Denna vecka kommer även ett gäng svenska rapporter, däribland bankerna med troligtvis en stark medvind från räntenettot. Vi pratar om vad man bör ha koll på samt vilken makrostatistik som är värd att bevaka under veckan.
Fortsatt fokus på inflation och ränteutvecklingen. Vi summerar den nya strategirapporten och blickar i vanlig ordning fram mot veckans makrosiffror.
Denna vecka pratar vi räntebeskeden från Federal Reserve och Riksbanken. Något oväntade signal fick obligationsräntor att stiga och aktiemarknaderna att falla. Fokus hamnar nu på fortsatt tillväxt- och inflationsdata. Vi pratar också om rapporter som kan ge oss en bra vägledning för hur konsumenterna mår.
Marcus Tengvall är tillbaka i podden. Vi pratar om viss bottenkänning i kinesisk statistik, inflationssiffror i linje med förväntningarna och den europeiska centralbanken som höjde räntan föregående vecka. Kommer Fed att följa efter denna vecka och vad gör Riksbanken som balanserar mellan att bromsa inflationstakten och samtidigt inte försvaga den svenska ekonomin mer.
Veckan innebär fortsatt fokus på makrodata, i synnerhet inflationssiffror från flertalet länder. Matthias och Cathrine diskuterar som vanligt även föregående veckas viktigaste händelser.
Denna vecka gästas podden av Henrik Erikson, nyanställd på Söderberg & Partners med bakgrund bla från Riksbanken. Det blir naturligt att prata svensk ekonomi, om den svaga svenska kronan och prisindikatorer som kan ge en hänvisning till vart inflationen är på väg.
Rapportsäsongen avslutades med en stark rapport från Nvidia. Fokus skiftar nu till en mer makrodriven marknad, vi diskuterar i vanlig ordning veckans kommande statistik samt övriga relevanta händelser.
Skidåkning eller penningpolitik, den lilla orten i Wyoming är viktig ur fler perspektiv. Sebastian gästar podden och vi pratar även om Kina, vikande producentpriser och vad som kvarstår av rapportsäsongen.
Veckoanalysen är tillbaka efter sommaruppehåll. Idag gästas vi av Cathrine Danin, ny investeringsstrateg på Söderberg & Partners. Vi pratar om viktiga händelser under sommaren och vad som är i fokus i närtid. Kommer Kina stimulera efter en rad svaga siffror? Kan veckans svenska inflationssiffra påverka Riksbankens nästa räntebeslut?
Vi diskuterar den amerikanska och europeiska centralbankens besked föregående vecka. Biter inflationen sig fast eller har ledande indikatorer rätt om en brant nedgång? Svensk inflation överraskade och fokus hamnar nästa vecka på Riksbanken. Podden tar en paus under sommaren och är tillbaka i mitten på augusti.
Efter en lugn vecka väntar en tung makrovecka med fokus på inflation och centralbanker. Har vi nått en räntetopp och blir det snabba sänkningar därefter? Vi diskuterar även den höga koncentrationen i börsuppgången.
Comeback! Joakim Bornold är tillbaka denna gång. Vi pratar om en lösning på det amerikanska skuldtaket, Nvidias fantastiska rapport och fastighetssektorn.
Vi ser fortsatt spridda signaler från olika marknadsaktörer, där exempelvis amerikansk detaljhandelsstatisk viker men bolag som Walmart presenterar en stark rapport. Efter bolagsrapporterna är det nu dags för centralbankerna att hålla i taktpinnen, denna vecka med mötesanteckningar från FOMC. Vidare diskuterar vi veckans kommande inköpschefsindex, svensk detaljhandel och de bolag som kvarstår av rapportsäsongen.
Nya räntebesked från den europeiska och amerikanska centralbanken. Vi diskuterar marknadens osäkerhet kring hur framtida styrränta ska utvecklas. En viktig parameter blir ny inflationsdata som presenteras redan denna vecka. Bolagsrapporterna börjar ebba ut och sammanfattningsvis ser det bra ut. Efter Apples rapport förra veckan har nu "Big Tech" levererat, vi diskuterar om förväntningarna är rimliga framöver.
Aktiespecial! Podden gästas av vår aktieförvaltare Fredrik Lundqvist. Vi pratar om förra veckans rapporter, viktiga signaler man ska ha med sig framöver och vad som väntas denna vecka. Trots räntehöjningar, inflation och bankoro levererar börsbolagen mycket starka siffror. Fokus hamnar denna vecka även på Federal Reserve och den europeiska centralbanken ECB. Räntetoppen närmar sig.
Fokus ligger fortsatt på rapportsäsongen, förra veckan visade både amerikanska storbanker och svensk verkstadsindustri att efterfrågan och vinster håller uppe. Men kan de amerikanska teknikjättarna leva upp till förväntningarna denna vecka? Vidare är det dags för Riksbankens räntebesked - i förväntningarna ligger en höjning om 0,5 %, men vad händer efter det? Slutligen diskuteras det amerikanska skuldtaket och påverkan på marknadsräntorna och ekonomin.
Förra veckan drog rapportsäsongen igång med starka bankrapporter på den amerikanska marknaden. Dessutom fick börsen stöd av bättre än väntade inflationssiffror. Denna vecka är fokus återigen på inflationsdata från Eurozonen samt bolagsrapporter från flertalet håll. I USA riktas blickarna mot Tesla och Netflix medan verkstadssektorn står i fokus på den svenska marknaden när både Volvo, Sandvik, Autoliv och Husqvarna presenterar rapporter för första kvartalet.
Denna gång behandlas bland annat den dystra detaljhandelsutvecklingen, som dock inte tycks ha påverkat H&M. Vi lyfter även det faktum att OPEC+ minskar sin oljeproduktion, vilket riskerar att driva upp inflationen. Det viktigaste att hålla koll på i veckan är den amerikanska arbetsmarknadsdatan, som påverkar hur Fed kommer agera framgent.
Det diskuteras Deutsche Bank, Feds val att genomföra ytterligare en 25-punktershöjning och svenska konsumenters välmående där vi får nya siffror i veckan. På fredag väntar ny inflationsstatistik i form av Feds favoritmått PCE.
De senaste veckornas bankkollapser väcker frågor om den finansiella stabiliteten. Vi går igenom helgens stora händelse: den krisande storbanken Credit Suisse och dealen med UBS. Imorgon onsdag väntar ett ovisst räntebesked från Fed.
En banks problem fick hela sektorn på fall. Oron för bankrusning som drabbade marknaden i torsdags efter att Silicon Valley Bank rapporterade en förlust om nästan 2 miljarder dollar satte marknaden i gungning, och värst drabbade var de mindre amerikanska bankerna.
Rapportsäsongen är nu i all väsentlighet avslutad, och har skickat mixade signaler. Räntemarknaden befinner sig i ett ovanligt läge då den just nu är inverterad. Kommande veckan blir viktig för den amerikanska centralbanken Fed. Dels vittnar ordförande Powell inför senaten på tisdag och onsdag, och dels släpper Fed sin Beige Book på onsdag.
Förra veckans starka detaljhandelssiffror från USA visar att ekonomin står emot både hög inflation och höga räntor, åtminstone såhär långt. Gårdagen bjöd på goda nyheter, då svensk inflation föll, och dessutom mer än väntat. Under veckan kommer ytterligare inflationsstatistik som kommer sätta agendan för såväl Fed som ECB och Riksbanken.
Nu hörs allt fler optimistiska tongångar kring en ökad sannolikhet för en mjuklandning eller till och med ingen landning alls av den globala ekonomin. Vår bedömning är däremot att det är för tidigt att blåsa faran över. I veckan ligger fokus på amerikansk inflation och hur påverkad den amerikanska konsumenten är av det högre kostnadsläget.
Världens börser steg kraftigt förra veckan på förhoppningar om att vi snart är klara med räntehöjningarna för den här gången. USA presenterade en urstark arbetsmarknad och en marknadsvänlig kommunikation från centralbankschefen. För svenskt vidkommande är räntebeskedet på torsdag i fokus.
Techjättarna släpper rapporter och deras nemesis, centralbankerna, släpper räntebesked under denna väldigt viktiga rapportvecka. Vi kikar även på den amerikanska arbetsmarknaden som fortsätter vara otroligt stram.
Specialavsnitt! Fredrik Lundqvist, aktieförvaltare på Söderberg & Partners, gästar denna vecka för att prata en del enskilda aktier. Den fullspäckade rapportsäsongen behandlas också där det överlag har levererats bra rapporter hittills.
Aktiemarknaden har inlett 2023 starkt, vilket är en rejäl konstrast jämfört med fjolårets dystra utveckling. Denna vecka står vi inför en rapportsäsong som drar igång på allvar, och givet att inflationen fortsätter falla tillbaka i USA och eurozonen lär marknaden rikta allt mer fokus på bolagsrapporterna.
Förra året kan sammanfattas som ekonomiskt mycket svårnavigerat och för investerare dystert. Blickar vi ut över 2023 kommer mycket av fjolårets osäkerhet bestå och marknaden fortsätta präglas av det som styrde 2022, nämligen inflations- och ränteutvecklingen. Den stora skillnaden är att vi har nått inflationstoppen i USA och att slutet på räntehöjningarna närmar sig.
Veckan inleddes svagt nedåt på Stockholmsbörsen under måndagen, men blickade man mot USA fick man istället se stora uppgångar som drevs av hopp om mindre räntehöjningar framgent. I linje med årets trend så var det makrostatistik som drev marknaden under veckan, och det fanns ingen brist på intressant statistik att följa.
Så här på slutsträckan för börsåret har vi till slut kommit fram till den enskilt intressantaste veckan på länge. Vi inväntar amerikansk inflation tillsammans med räntebesked från Fed och ECB, som har stora möjligheter att påverka de finansiella marknaderna. För svenskt vidkommande presenteras vår egen inhemska inflation på onsdag. Föregående vecka präglades av positiva nyheter om att Kina är på väg att lätta på sina covidrestriktioner, men riskaptiten hölls nere. Med tanke på rådande konjunkturoro var veckans data högintressant. Statistiska centralbyråns BNP-indikator för oktober visade på en tillväxt betydligt starkare än förväntat.
Som helhet slutade aktiemarknaderna på plus för veckan men under ytan döljer sig tvära kast. Den svenska detaljhandeln föll med 1,3 procent i oktober och jämfört med i fjol var handeln 7,7 procent lägre. Denna vecka är det stort fokus på energimarknaden, och vi får även en del centralbankstal och Riksbankens protokoll som kan ge oss vägledning om när vi når räntetoppen. Vi bedömer även att handelsdata från Kina är värt att hålla ett extra öga på.
Veckan präglades av en försiktig optimism och en avsaknad av negativa nyheter. Riksbanken höjde som väntat styrräntan med 0,75 procentenheter och ett mått på osäkerhet, i form av VIX-index, har fallit tillbaka till nivåer runt 20. Framför oss har vi bland annat en fullspäckad makrovecka som inleds på tisdag med att vi får ta del av svensk detaljhandelsstatistik för oktober. Vi får även ta del av intressant arbetsmarknadsstatistik från USA, i form av bland annat JOLTS som mäter antalet lediga tjänster.
Trots en stark utveckling på fredagen slutade förra veckan på minus på Stockholmsbörsen vilket medförde ett tvärt slut på en fem veckor lång börsuppgång. Veckan bjöd också på lite av en avslutning av den amerikanska rapportsäsongen när diverse detaljhandelsjättar släppte sina rapporter. Vi har en relativt lugn makrovecka framför oss där huvudnumret för svensk vidkommande blir Riksbankens höjning av styrräntan på torsdag.
Marknaden visade än en gång att inflationssiffrorna är det viktigaste för börsutvecklingen just nu. Efter lång tid av inflation som kommit in högre än väntat vände det äntligen förra veckan. Denna vecka bjuder på en rad makrostatistiska data. Tisdagen är veckans kanske mest statistikintensiva dag och då presenteras bland annat japansk BNP-utveckling och privatkonsumtion samt kinesisk detaljhandel. Veckan avslutas med svensk arbetslöshetsstatistik samt försäljningsutvecklingen för befintliga bostäder i USA.
Bolagsrapporter i all ära men förra veckans stora fokus låg på den amerikanska centralbanken Fed. En höjdpunkt denna vecka är tisdagens mellanårsval i USA, men marknadens fokus kommer vara på den amerikanska inflationen som presenteras på torsdag. Veckan avslutas med att den svenska regeringen presenterar sin budget.
Rapportsäsongen har passerat crescendot med spridda skurar, men i ytterligare någon vecka fortsätter rapporteringen för det tredje kvartalet bland börsbolagen. Veckans makrostatistiska höjdpunkt, förutom Feds räntebesked, är sannolikt fredagens amerikanska sysselsättningsdata. Blickarna riktas också mot presidentvalet i Brasilien och vilka konsekvenser det kan komma att medföra.
Marknaden fortsätter handla mycket slagigt och veckan som gick var sannerligen inget undantag. Veckans höjdpunkt var de inflationssiffror som släpptes under torsdagen och som fick börsen att visa på en riktig jojorörelse. Dessutom har rapportsäsongen nu dragit igång på riktigt, vilket både präglade veckan som gick och kommer få en stor marknadspåverkan framgent.
Marknaderna fortsätter att söka efter makroekonomiska tecken som kan tänkas få centralbankerna på andra tankar. Samtidigt så fortsätter pressen på konsumenterna och veckan präglades av fortsatt volatilitet.
Centralbanker är fortsatt i centrum globalt där alla verkar tävla om att kommunicera den mest hökaktig hållningen. Volatiliteten på marknaden fortsatte och när vi summerar veckan var det åter nedgångar på flertalet marknader om än mindre än tidigare vecka. Stockholmsbörsen utvecklades dock positivt över veckan och den svenska kronan visade initiala tecken på styrka efter en lång period av svaghet.
Centralbankerna höjde styrräntorna och kommunicerade att de inte tvekar för nå sina respektive inflationsmål, oavsett om priset är kraftigt inbromsad ekonomiska aktivitet. Marknaderna tog fasta på den hökaktiga retoriken och ett rejält säljtryck blev ett faktum. Dollarn stärktes rejält mot flertalet valutor och både kronan och det brittiska pundet försvagades kraftigt.
Förhoppningar om en fallande amerikansk inflationstakt kom delvis på skam och dystra framtidsutsikter från amerikanska logistikbolag målade upp en allt mörkare konjunkturbild. Börserna föll kraftigt och nu är det allt mer sannolikt att Fed höjer för tredje gången i rad med 75 punkter i veckan. Riksbanken höjde kraftigt med 100 punkter.
Det är just nu mycket turbulent på de finansiella marknaderna, och även om det är lätt att fokusera på aktiemarknaden så tvingades den dela rampljuset med räntemarknaden och valutamarknaden under veckan som gick. Även de europeiska gaspriserna visar på stor volatilitet, och då detta hör samman med energikrisen i Europa och ingen ljusning finns i sikte bedömer vi att det kan påverka marknaden en tid framöver.
Med stora delar av rapportsäsongen nu bakom oss, samt en relativt skral makroagenda, så var aktiemarknaden trevande inför det årliga centralbanksmötet i Jackson Hole som sedan orsakade stora marknadsrörelser. På ränte-, valuta- och råvarumarknaderna var det fortsatt volatilt och turbulensen lär fortsätta i inledningen av veckan.
Efter S&P 500:s svit på fyra raka uppgångsveckor bröts trenden under föregående vecka. Samtidigt fick vi ta del av intressanta konsumentsignaler från flera bolagsrapporter i USA. Veckan bjuder på centralbankskonferensen i Jackson Hole och fortsatt en hel del bolagsrapporter.
Föregående vecka uppvisade stor turbulens på finansiella marknader. Inför Feds räntebesked höjdes förväntningarna från 50 punkter till 75, vilket också blev utfallet. Under onsdagskvällen steg börserna på beskedet, för att under torsdagen kraftigt åter rasa.
En händelserik vecka bjöd på räntebesked från ECB, en vändning för SAS och sist men inte minst amerikansk inflation. Marknaderna har de senaste veckorna handlats lugnare då olika krafter vägts mot varandra, men i slutet av föregående vecka tog de negativa krafterna över och vi fick åter se tunga börsfall.
Aktiemarknaderna världen över bjuder på fortsatt kraftiga rörelser, men under föregående vecka var rörelserna överlag positiva. Stockholmsbörsen stängde veckan på plus, samtidigt som det amerikanska indexet S&P 500 bröt en sju veckor lång förlustsvit.
För sjunde veckan i rad föll indexet S&P 500. Molnen utgörs fortsatt av inflationsoro, penningpolitiska åtstramningar och på senare tid en ökad oro för att en recession inte ligger alltför långt bort. Svaga rapporter från detaljhandelsjättar antyder problem för vinsttillväxten, och trots en sänkt ränta från Kina gick S&P 500 tillfälligt in i en björnmarknad.
Oron för stagflation fortsätter tynga börserna och hela förra årets uppgång är nu på många håll nästintill utraderad. I veckan fick vi ny inflationsdata från tongivande länder som återigen överraskade på uppsidan.
Rapportperioden är i sluttampen men är inte det som driver marknaderna till stora svängningar. Ändå bevittnar vi ännu en högst volatil börsvecka och marknaderna är minst sagt stressade.
Sista veckan i vanligtvis positiva april var intensiv, med en flod av rapporter som följdes av rejäla marknadsreaktioner. Generellt presenterades starka rapporter där många tas emot med kyla, medan andra följs av stora kursuppgångar.
I USA föll Netflix kraftigt efter en rapport som visar det första prenumerationstappet sedan 2011 och varningar om ytterligare tapp under andra kvartalet.
Även om nyheter kring kriget fortsatt är av intresse upptar konjunktursoro, räntekurvor och kommande rapportperiod mer och mer av marknadens fokus. Räntekurvan inverterade två gånger under veckan men det gav ingen större effekt på marknaderna
Ukrainakrisen fortsätter att vara i marknadens fokus och sakta börjar de ekonomiska konsekvenserna av kriget att skönjas. Marknaderna kan därigenom börja blicka framåt igen då den omedelbara osäkerheten minskar i betydelse för utvecklingen.
Händelseutveckling i Ukraina fortsätter att vara i marknadens fokus där förhoppningar om förhandlingar lyfter börshumöret. Beskedet om hela sju räntehöjningar från Fed bröt inte den positiva börstrenden.
Vem är årets narcissist? Och vilka är egentligen vinnarna och förlorarna av småbolagen så här i spåren av handelskonflikten? Detta och mer i säsongsavslutningen av Veckoanalysen.
Inlägget Avsnitt 12 – Årets narcissist dök först upp på Söderberg och Partners.
Vad har egentligen Sverige gemensamt med Grekland och Norge? Avmattningen i den amerikanska ekonomin börjar synas på den amerikanska arbetsmarknaden, men kommer Federal Reserve att gå marknaden till mötes?
Inlägget Avsnitt 11 – Bäst i klassen dök först upp på Söderberg och Partners.
Den här veckan pratar vi bland annat inverterad amerikansk räntekurva och vad det innebär. Trump hotar även med tullar för mexico, hur skulle det påverka börsen och den amerikanska slutkonsumenten?
Inlägget Avsnitt 10 – Dödstecken och knepiga begrepp dök först upp på Söderberg och Partners.
I dagens avsnitt fokuserar vi på vår nya strategirapport kring både makroekonomiska förutsättningar och aktuell situation på värdepappersmarknaderna. Vi hinner naturligtvis även prata lite EU-val samt aktuella händelser under nyhetsfattig vecka.
Inlägget Avsnitt 9 – Det stora pusslet dök först upp på Söderberg och Partners.
Vi gästas av Major General James ”Spider” Marks, före detta underrättelseofficer i US Army med över 30 års tjänstgöring på ledande befattningar i USAs operationer i bland annat Irak, Korea och på Balkan. Tillsammans med Peter Tchir, chef för makroanalys på Academy Securities, och Sean George, hedgefondförvaltare för Strukturinvest reder han ut några av de … Continued
Inlägget SPECIALAVSNITT – Political Risk dök först upp på Söderberg och Partners.
I veckans avsnitt fokuserar vi återigen på handelskonflikten och dess påverkan på finansiella marknader efter att bland annat biltullar har skjutits fram i tiden. Vi pratar dessutom om amerikanska konsumenter, svensk inflationsstatistik och händelser som kan få en påverkan denna vecka.
Inlägget Avsnitt 8 – Räntan skulle ju upp dök först upp på Söderberg och Partners.
Ser vi en trendvändning på den svenska bostadsmarknaden? I veckans avsnitt pratar vi bland annat bostadspriser och utsikterna framåt. Vi hinner dessutom diskutera Trump och handelskonflikten. Är tullhöjningen bara en taktik?
Inlägget Avsnitt 7 – Det måste svida för kina dök först upp på Söderberg och Partners.
Veckans avsnitt inleds med den återupptagna handelskonflikten och timingen med rekordnivåer på börsen och ny handelsstatistik från USA och Kina. Vi pratar om förra veckans starka amerikanska sysselsättningsrapport, Eurozonens förbättrade tillväxt och alltjämt fallande globala inköpschefsindex. Dessutom redogör vi för faktorer som Sverige gynnas och missgynnas av när den svenska kronan försvagas alltmer. Vi blickar … Continued
Inlägget Avsnitt 6 – Två sidor av en svensk krona dök först upp på Söderberg och Partners.
I veckans avsnitt pratar vi återigen om Riksbanken och den nya räntebanan. Vi pratar även amerikansk tillväxtstatistik som har presenterats samt europeisk tillväxtstatistik som väntas denna vecka. Fokus ligger dock alltjämt på rapportsäsongen med blandade resultat men främst positiv tolkning av marknadsaktörer.
Inlägget Avsnitt 5 – En riktigt galen period dök först upp på Söderberg och Partners.
Rapportsäsongen drog igång på allvar förra veckan. Vi pratar om de första konjunktursignalerna vi fick från Sandvik, bankrapporter som togs emot med viss besvikelse och Ericsson samt Huawei. När vi blickar framåt tilltar rapporterna och förväntningarna är höga efter uppgångarna som har varit. Dessutom fokuserar vi på kinesisk statistik samt vad du bör titta på … Continued
Inlägget Avsnitt 4 – Någon gång tar russinen slut dök först upp på Söderberg och Partners.
Vilka förutsättningar har Riksbanken efter att ny inflationsstatistik har presenterats? Ett varningens finger ges för skräckindex som har fallit tillbaka till nivåer innan nedgången förra året. Vi pratar dessutom om rapportsäsongen som denna vecka inleds med Handelsbanken, Ericsson och Sandvik.
Inlägget Avsnitt 3 – Lite skevt dök först upp på Söderberg och Partners.
Fortsatt fokus på den konjunkturella avmattningen och ny makrostatistik. Vi blickar fram mot ECB:s räntebesked och långsiktiga förutsättningar för tillväxtmarknaderna. Vi pratar också om Oscar Properties och den fallande globala trenden för vinstprognoserna.
Inlägget Avsnitt 2 – En liten ljusning dök först upp på Söderberg och Partners.
Premiäravsnitt av veckoanalysen! På 15 minuter hinner vi snacka om bland annat Swedbank-kaoset, H&M:s kvartalsrapport och inverterade räntekurvor. Vi finns där poddar finns!
Inlägget Avsnitt 1 – Helt hysteriskt dök först upp på Söderberg och Partners.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.