79 avsnitt • Längd: 25 min • Månadsvis
Expertintervjuer, investeringsstrategier, aktietrender, högavkastande metoder och mycket mer. Allt levererat i en podcast till dig som är redo att se dina pengar växa exponentiellt – utan att behöva vara en professionell investerare.
https://stocksholm.com/ | @stocksholm
The podcast The Compounding Lounge is created by The Compounding Lounge. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Precis som Sveriges riksdag är vi nu äntligen tillbaka efter vårt sommaruppehåll!I det här avsnittet dyker vi ner i några av era vanligaste frågor, både om investeringar generellt och om Stocksholm specifikt. Vi svarar på allt från vårt eget sparande och våra strategier till framtidsplaner för Stocksholm och hur AI har påverkat, och kan tänkas påverka, börsen framöver.Välkommen till ett nytt avsnitt av The Compounding Lounge!
Ett av våra favoritintressen på Stocksholm är trading, och många av lyssnarna till The Compounding Lounge har efterfrågat fler avsnitt om ämnet. Därför tog vi tillfället i akt att spela in ett avsnitt där vi besvarar några av de vanligaste frågorna vi får om trading.
Lyssna när vi diskuterar hur mycket av ditt kapital du bör riskera, olika sätt att hitta setups och vilka verktyg vi använder för vår trading. Vi pratar också om vanliga misstag och hur man hanterar sina känslor under tradingen (både positiva och negativa), samt hur en typisk dag som trader kan se ut.
Missa inte detta i avsnitt 78 av The Compounding Lounge.
Trading är ett spännande och engagerande ämne som fångar intresset hos många – både de som har lyckats och de som inte har gjort det. Stocksholm grundades delvis utifrån den frustration många av oss kände när vi först lärde oss om börsen – borde det inte vara enklare? Även om vi utvecklar kvantitativa lösningar för att underlätta trading, är det flera av oss på företaget som aktivt sysslar med trading på egen hand.
Vi har ofta fått frågor om hur trading fungerar, vad man bör tänka på och, framför allt, hur man kommer igång. Därför bestämde vi oss för att ta upp dessa frågor i dagens avsnitt av The Compounding Lounge.
Du kommer att få höra om våra olika tradingstilar och preferenser, samt vad vi tycker är så fascinerande med trading. Framför allt delar vi med oss av våra bästa tips för dig som precis har börjat, och diskuterar vanliga fallgropar som du absolut vill undvika. Missa inte detta!
Ofta ställs sparande och konsumtion mot varandra som om de vore motsatser. Visst, ju mer du spenderar, desto mindre har du kvar att spara – och tvärtom. Men det betyder inte att de är två oförenliga begrepp. Alla konsumerar vi, även de som är mästare på att spara.
Nyckeln till smart sparande handlar inte bara om att minska konsumtionen, utan framförallt om att konsumera klokare. Genom att handla smartare får du inte bara mer för pengarna – du får också mer pengar över till att spara.
Vem är bättre på att guida oss genom detta än Prisjakts expert Isabella Ahmadi? Isabella, som även driver podcasten Smarta Cash och var vår gäst i avsnitt 49 av The Compounding Lounge, är tillbaka!
I dagens avsnitt dyker vi ner i de senaste konsumtionstrenderna och får tips på hur du kan tänka för att göra smartare val i vardagen.
Trading är ett av våra favoritämnen här på Stocksholm. Det är dock inte det lättaste att hitta personer i Sverige som vågar vara öppna med hur deras trading fungerar eller hur det faktiskt går. En grupp som valt att öppna upp om sin trading och hur de tänker är Million Dollar Bookclub som vi fått äran att gästas av i dagens avsnitt av The Compounding Lounge.
Joachim, Andres och Joakim berättar för oss om hur de träffades och hur de tillsammans försöker hjälpa både varandra men också andra att sålla i all information som finns kring börsen och trading.
Dessutom får vi en inblick i vilka instrument de handlar, hur de försöker hitta ingångar och hur de kliver ur sina positioner.
Kanske mest intressant av allt får vi ta del av dynamiken mellan de tre och hur de tillsammans hjälps åt i tradingen, både med att identifiera setups men också med riskhanteringen som "accountability partners".
Till sist får vi också ta del av deras bästa bok- och tradingtips!
Många ser ju ekonomi som ett eget intresseområde, skiljt från andra delar av livet, men faktum är att ekonomi ju handlar om allt - allt vi gör och allt vi tänker på, dels som individer men också som samhälle.
Därför är det oundvikligt att det vi gör med vår ekonomi påverkar resten av livet - och det vi gör i resten av livet också påverkar vår ekonomi.
Idag tillåter vi oss därför att göra vissa utsvävningar från våra vanliga finansämnen och ändå prata om något relaterat - nämligen om våra viktigaste lärdomar så här lång i livet. Du kommer få höra om våra 9 viktigaste lärdomar (våra topp 3 per person).
Missa inte, avsnitt 74 av The Compounding Lounge - Våra 9 viktigaste lärdomar.
Den som är intresserad av ekonomi och sparande har antagligen också funderat på det här med företagande. Att driva eget företag kan vara oerhört stimulerande och givande, men också utmanande.
Därför bestämde vi oss för att dela med oss lite om bakgrunden till arbetet med Stocksholm, och en del av utmaningarna att driva en startup.
I detta avsnitt av The Compounding Lounge får du höra om vad som drivit oss till att starta egna företag, viktiga saker att tänka på när man tar klivet från anställd till egen, och våra absolut bästa tips och lärdomar!
På Stocksholm älskar vi så klart allt som har med teknik att göra, och ännu mer när det kommer till börsteknik, förstås. Ett par områden som vi särskilt bevakar är dels allt som har med mäklare att göra, och dels allt som har med kontotyper och teknik som möjliggör smartare och bättre avgifter för våra medlemmar. En relativt nybliven spelare bland de svenska nätmäklarna är bolaget RoboMarkets som tidigare vuxit till sig i Tyskland och nu också etablerat sig på svenska marknaden. Vi bjöd in deras Relationship Manager Simon Nimbratt till podden för att prata lite om deras erbjudanden, och fick ett intressant samtal med mycket fokus på USA och handel med amerikanska aktier. Om du som vi tycker USA är spännande, missa inte detta avsnitt!
I Sverige har vi en relativt stark tradition av att inte förhandla. Kanske är det kopplat till hur djupt Jantelagen är rotad i vår kultur.
Men bara för att vi sällan förhandlar så behöver det inte betyda att det är dumt att veta hur det går till. Till exempel kanske man lär sig känna igen andras trick när de förhandlar med dig - medvetet eller omedvetet.
Att förhandla innebär kanske en konflikt för många - men egentligen handlar det bara om att hitta den bästa lösningen för två parter. Ofta blir det kanske en kompromiss - men ibland också en win-win.
Det kan handla om förhandlingar i ett förhållande, mellan två stora bolag, när man ska löneförhandla, eller när man prutar på en andrahandsprodukt - eller något helt annat. Oavsett vilket är det bra att lära sig lite av grunderna, eftersom man kommer så långt på bara det.
I detta avsnitt av The Compounding Lounge diskuterar vi våra erfarenheter av förhandling och delar lite kunskaper med varandra - och givetvis dig som lyssnar.
Att börja investera är ett stort steg för många. Inte nog med att man ska förstå sig på exakt vad det innebär att sätta sina pengar i arbete, man behöver också lära sig att välja tillgångar att investera i (eller välja en tjänst som hjälper till med valet *host* Stocksholm *host*).
Men även om man får koll på de detaljerna så måste man också sätta sig in i en uppsjö av olika tekniska och praktiska detaljer, som hur man köper och säljer sina tillgångar - och också, vilken typ av konto man bör ha för olika typer av investeringar (och övrigt sparande, för den delen).
Därför satte vi ihop det här poddavsnittet - Den Stora Kontoguiden. Allt du behöver veta på 20 minuter!
Har du funderat på friheten och arbetet som trader? Undrar du hur en typisk dag ser ut som trader, och vilken typ av setups man kan trejda?
Fredrik Stenlund arbetar idag heltid som trader och håller även utbildningar och har en egen grupp för traders där de delar med sig av olika tradingidéer.
I avsnitt 69 av The Compounding Lounge gästar han oss för att berätta om hur hans trading går till. Vi får på det sättet också en inblick i exakt hur en dag som trader kan se ut - inte minst genom att även Stocksholms egna stjärnor Kristjan och Marja delar med sig av hur de lägger upp sin egen trading (och därmed sina dagar).
Missa inte detta!
Du kan knappast ha missat det senaste årets massiva fokus på AI-revolutionen och vad den här moderna tekniken har för potential att förändra världen.
I det här avsnittet berättar vi dels om vad AI egentligen är och hur det fungerar. Vi diskuterar också vilka fördelar den här tekniken kan ha, och vilka risker det kan finnas med AI.
Viktigast av allt är förstås - hur kan vi ta hjälp av AI för att göra smartare beslut när vi investerar? För svaret på den frågan, lyssna på avsnitt 68 av "The Compounding Lounge".
David Bagge gästar oss ytterligare en gång för att gå på djupet i ett väldigt intressant ämne - nämligen makroekonomi och dess påverkan på börsen.
Tillsammans med Marja Folcke och Kristjan Kullamägi får vi lära oss dels om hur makroekonomiska faktorer fungerar och hur de generellt påverkar världen - och kanske viktigast av allt för oss som följer The Compounding Lounge - hur de påverkar börsen.
Förutom att prata i generella termer får vi också höra om nuläget (vid inspelning i december 2023), vad som lett fram till den här situationen och hur det kan komma att se ut framåt. Vi får också höra lite om hur man kan tänka som trader och investerare, bland annat från Kristjans eget perspektiv som aktiv och långsiktig trader.
Missa inte avsnitt 67 av The Compounding Lounge!
På Stocksholm fokuserar vi på aktier och momentum - en nisch som gör det enkelt för många att slå börsen.
Något som kanske verkar mer komplicerat vid första anblick, men som används av otroligt många traders, är Börshandlade Produkter, eller som de kanske mer är kända, ETP:er (efter engelska förkortningen för Exchange Traded Products).
För att lära oss mer om detta bjöd vi in en expert till vår podcast, David Bagge, känd senast från Marketmate.se som erbjuder just ETP:er, men även känd av många sedan tidigare på bl.a. X.com, Youtube och från trader-forumet Augere.
Lyssna på årets första avsnitt av The Compounding Lounge där David berättar lite om sin bakgrund och lär oss om grunderna med ETP:er.
I slutet av året är det en perfekt tid att reflektera över året som gått och planera för framtiden - till exempel att planera för din framtida finansiella frihet.
Stocksholms vision är just att hjälpa dig mot finansiell frihet.
Men vad innebär finansiell frihet? Vad är skillnaden mot ekonomiskt oberoende? Hur ser vi på frihet, vad innebär det för oss och vad är egentligen viktigt när man sätter mål för sin finansiella situation?
En av våra grundare, Kristjan, lever dessutom redan i finansiell frihet och kan därför ge oss perspektiv på hur det verkligen är att ha nått dit. Allt detta kan du höra om i 2023 års sista avsnitt av The Compounding Lounge - Pengar och frihet.
Har du koll på ditt Money Mindset?
Business and Dreams är företagsdrömmen som startades av Vendela och Camilla som ett instagramkonto för att inspirera kvinnor i karriären.
Med bakgrund inom den mansdominerade världen i teknik och finans kände de att det fanns ett behov att hjälpa kvinnor att jobba mot sina drömmar. Projektet blev senare en medlemsklubb som förutom inspiration också erbjuder praktisk hjälp att nå sina drömmars mål, och har sedermera synts i bl.a. Forbes (!!!).
Vi fick äran att gästas av grundarna i The Compounding Lounge där de lär oss mer om Money Mindset. Visste du till exempel att 95% av dina resultat beror på ditt undermedvetna vilket formas redan innan vi fyllt 7 år?
Stocksholm bygger sin strategi på momentum. Det är kungen av alla faktorer! Momentum bygger på att man jämför priset på en aktie över olika tidpunkter för att avgöra om det följer en trend. Det är alltså en rent teknisk faktor.
Men för de flesta innebär kanske aktiehandel mer att man analyserar bolaget bakom aktien och försöker förstå den fundamentala delen av investeringen.
Även om vi inte använder fundamenta på Stocksholm så är det ändå något vi känner väl till, och vi tänkte därför att vi kunde prata lite om vår syn på det i detta avsnitt av The Compounding Lounge.
Det finns nog ingenting i investeringsvärlden som diskuteras så mycket som risk!
Ibland pratas det mer om detta än vad det pratas om avkastning, särskilt i tuffa tider som de vi haft på börsen de senaste åren.
Men vad menar man egentligen när man pratar om risk kopplat till investeringar? Och hur ska man hantera risk? Kan man undvika den helt, eller finns det någon nivå som är "lagom"?
Lyssna på avsnitt 62 av The Compounding Lounge där vi djupdyker i risk!
Vad bör man tänka på när man sparar till sina barn?
Inte nog med att man ska lista ut hur mycket pengar man ska sätta undan, det finns också en uppsjö av olika kontoformer med olika fördelar och nackdelar.
Till exempel spelar det roll vilken typ av konto man väljer idag, om man tycker att ens barn ska få tillgång till pengarna innan den blir myndig, när den blir myndig, eller ännu senare.
Dessutom finns det andra saker att tänka på - som hur man ska väga mellan sparande och spenderande, hur man utbildar sina barn i ekonomi och hur man ser till att försöka ge alla sina barn ett rättvist sparande om man har flera.
Allt detta och mer kan du höra oss diskutera i detta avsnitt av The Compounding Lounge.
I svåra tider på börsen kan man lätt börja ifrågasätta både det ena och det andra. Det är inte ovanligt att man får sämre förtroende för sin egen förmåga, eller till och med undrar om investeringar och börsen verkligen är något för en själv... Vad ska man göra då?Det bästa botemedlet tror vi faktiskt är tid. Det gamla uttrycket "tiden läker alla sår" gäller ju till viss del, men framförallt ger mer tid också mer erfarenhet och en bättre förmåga att hantera vilken situation man än ställs inför - eftersom man förmodligen kanske redan upplevt något liknande förut. I detta avsnitt av The Compounding Lounge pratar vi om detta fenomen, och hur man skapar bäst förutsättningar för att faktiskt ge sig själv mer tid på börsen - med andra ord, hur man är långsiktig och har tålamod.
Alwy är tjänsten för att samla all din ekonomi på en och samma plats!
Christoffer Long såg ett behov och byggde den tjänsten som han själv saknade - en tjänst som håller koll på hela din ekonomi, från budget till investeringar.
I detta avsnitt gästas vi av Christoffer som berättar mer om hur det startade och hur det fungerar. Vi får också höra lite trendspaningar som Alwy ser med sin data, kopplat till det ekonomiska läget.
Missa inte detta!
När man investerar kan det ibland bli lätt att tappa fokus på det långsiktiga målet och istället fastna i det som händer här och nu. Det kortsiktiga känns ändå trots allt mer aktuellt, även om det inte är lika viktigt, egentligen. Det är en fälla vi går in i där vi tror att vi kan påverka våra resultat mer här och nu genom att fokusera på det som sker i närtid.
Därför försöker vi i detta avsnitt av The Compounding Lounge lyfta det mer långsiktiga perspektivet och prata mer igen om våra mål. Varför investerar vi? Vad är det vi drömmer om i slutändan?
Dessutom pratar vi mer specifikt om de exakta stegen vi tar för att uppnå detta. Vad investerar vi i? Hur ser vi på risk? Det är ett ämne som aldrig slutar vara aktuellt, och något vi gärna återbesöker igen och igen.
Lyssna här för perspektiv!
Hållbar utveckling har varit på mode tidigare, särskilt under 2020 och 2021 när både börsen och ekonomin var stark och fokuset på en hållbar framtid var viktigare än någonsin. Intresset må ha svalnat sedan dess i takt med tilltagande inflation och räntor, men vi hävdar ändå att trenden inte är övergående utan bestående - hållbara investeringar är framtiden.
I detta avsnitt 57 av The Compounding Lounge diskuterar vi just vår syn på detta och pratar även om hur vi tänker att vi kan bidra till denna bättre framtid med Stocksholm. Lyssna nu!
Dags för ytterligare ett avsnitt med svar på några vanliga frågor.
I detta avsnitt har vi valt att fokusera på ett antal frågor som vi ofta får om just företaget bakom Stocksholm; Var kommer namnet ifrån? Investerar ni själva i verktyget?
Vi berättar även lite om vad som är på gång i företaget och lite delar om hur vår teknik fungerar. Till exempel kanske du undrar varför en akties pris kan se olika ut hos oss jämfört med andra källor.
Detta och mer får du svar på i detta avsnitt nummer 56 av The Compounding Lounge!
Digitala tillgångar - eller kryptovalutor som vi kallade det innan vi lärde oss det snyggare namnet i dagens podd - är ju bland de hetaste tillgångar vi sett under de senaste åren.Ändå finns det fortfarande mycket kvar att jobba på vad det gäller dessa. De anses fortfarande inte helt vara “riktiga” tillgångar av många, särskilt av officiella institutioner och banker i Sverige, till exempel. Men andra jobbar stenhårt med att ändra på det.En av dem är Greenmercs VD, Arvid Börje Ramberg, som var vänlig nog att gästa oss och berätta om Trijo - den enda svenska börsen för kryptovalutor! Greenmerc bygger upp Trijo och har massor att berätta om detta (och ligger dessutom bakom poddkollegan Bitcoinpodden).I avsnittet berättar Arvid dels om sin syn på krypto (förlåt, digitala tillgångar), och dels om vad som ligger i pipelinen för Trijo och Greenmerc. Missa inte detta!Lyssna på avsnitt 55 av The Compounding Lounge!
Att investera eller trejda handlar ju om så mycket mer än att bara köpa lite aktier - och att ens komma till det steget kan vara ganska svårt!
Om du som vi fått tänka om kring din ekonomi, och kanske gjort färre paprika- och smör-köp det senaste året, då kan du säkert också ha nytta av lite tips på hur du kan spara lite mer, eller slösa lite mindre.
I detta avsnitt av The Compounding Lounge delar vi (Levi, Pablo och Marja) med oss av våra bästa sparhacks för din ekonomi!
Missa inte detta! Lägg dig i hängmattan, njut av den svenska sommaren, och lyssna på avsnitt 54 av The Compounding Lounge!
Sparande ska vara enkelt (!) med Theres Gustafsson!
I dagens avsnitt av The Compounding Lounge träffar vi Theres som berättar om sin resa till ett bättre sparande och hur hon kom igång med investeringar!
Dessutom delar hon med sig av flera av sina bästa, konkreta spartips.
Missa inte detta! Lägg dig i hängmattan, njut av den svenska sommaren, och lyssna på avsnitt 53 av The Compounding Lounge!
Stocksholm (företaget bakom The Compounding Lounge) har byggt hela sin produkt kring momentum. Men vad är momentum egentligen?
Momentum har funnits i flera hundra år, på alla marknader i alla tillgångsslag. Men vad är det? Och hur fungerar det? Och varför?
I detta avsnitt går vi ner på djupet i vad momentum är och hur det fungerar.
Kan man spara ihop till sin första lägenhet på börsen? Och hur gör man det på ett smart sätt? Vad händer om man aldrig har sparat förut eller börjar från noll, går det ändå?
En person som har koll på detta och som dessutom själv gjort raketkarriär inom investeringar är Jennifer Claesson som är marknadschef på Unga Aktiesparare (UA).
Vi gillar som bekant UA väldigt mycket och var superglada när vi fick chansen att sitta ner med Jennifer och prata om hennes egen resa in på börsen (och bostadsmarknaden).
I detta avsnitt av The Compounding Lounge delar hon med sig av några av sina bästa tips för hur man kan skapa sin egen sparrutin och visar att det går att spara mycket och snabbt så länge man har ett mål och en plan!
I det här avsnittet gör vi en djupdykning i de detaljer som utgör en bra trading-strategi. Bland annat vad man handlar, setups, stop-losses och exit-strategi. Vi välkomnar tillbaka Dominik för ett nytt avsnitt av The Compounding Lounge (och firar 50 avsnitt!).
Förutom strategin som Dominik använder pratar vi också om det som ofta är den viktigaste delen av handeln vid sidan av själva strategin - nämligen exekveringen av strategin. Lyssna också när vi diskuterar några av fördelarna (och nackdelarna) som du lever med som trader.
Dominik Fehlhaber är affärsutvecklare på dagtid och kryptohandlare på natten. Du kan höra mer om honom och hans tradingresa i avsnitt 41 av The Compounding Lounge.
Detta avsnitt är på engelska.
Isabella Ahmadi är journalisten som startade sin egen podcast om hur man blir klokare med pengar - podcasten som rätt och slätt heter "Smarta cash".
I detta avsnitt fick vi möjlighet att träffa henne och sätta oss ner och prata om privatekonomi bland annat. En av de fantastiska sakerna med Isabellas erfarenhet och alla gäster hon har haft i sin podd är att hon har så många bra idéer och tips på hur man kan bli bättre på sin privatekonomi.
Lyssna på avsnitt nummer 49 av The Compounding Lounge för att ta del av några av de bästa idéerna som Isabella har att dela med sig av.
Hur mycket vet du om teknisk analys, eller TA som det brukar förkortas?
Har du någonsin funderat på vad som gör traders framgångsrika och hur de kan lära sig att tjäna pengar på marknaderna?
En av deras hemligheter stavas definitivt TA. TA är - ungefär - konsten att läsa tidigare förändring i aktiepris och volym för att försöka ta reda på vart priset är på väg i framtiden, vilket uppenbarligen kan användas som ett sätt för att tjäna pengar på marknaderna.
I detta avsnitt av The Compounding Lounge träffar vi Peter och Samuel, två traders som gick samman för att skriva inte bara en utan TVÅ böcker på ämnet teknisk analys. Tillsammans utgör de teamet bakom Bontazi! Som en extra bonus bjuder Bontazi alla lyssnare på rabatt för den som vill köpa deras böcker. Använd koden stocksholm15 på Bontazis hemsida (gäller fram till den 31 maj 2023).
Den svenska bostadsmarknaden har varit mycket volatil det senaste året, med betydande prisökningar för fastigheter och begränsade hyresalternativ, särskilt i stora städer. Detta gör det svårt för många att komma in på köp- och ägarmarknaden, samtidigt som hyresalternativen är få och dyra, vilket skapar en klyfta mellan ägare och hyresgäster.
Enabler är ett nystartat företag grundat av Joachim Ronneback. Dess syfte är att hjälpa unga yrkesverksamma att enklare komma in på bostadsmarknaden genom att utnyttja teknik för att få bättre insikter i deras potentiella framtida kreditvärdering.
Eftersom ett hem ofta är nödvändigt för att leva, blir det en nödvändig investering för många. Detta skapar en marknad för långivare, där ett lån blir en typ av investering som har solid säkerhet bakom sig. Enabler har en unik idé om hur man kan göra denna investering tillgänglig för andra, vilket du kan lära dig mer om genom att lyssna på Joachim i avsnitt #47 av The Compounding Lounge.
Sverige är ett av världens mest jämställda länder - men fortfarande har vi en bit kvar.
I detta avsnitt av The Compounding Lounge träffar vi entreprenören och investeraren Ellie Elmondt, känd från bl.a. populära podden Peppministeriet som vill inspirera och hjälpa kvinnor att ta tag i sin ekonomi.
I The Compounding Lounge berättar hon bland annat om sina två senaste projekt Wire Invest, ett bolag som hjälper kvinnor att investera i fastigheter, samt Mille, en app som ska hjälpa kvinnor att lära sig om och ta tag i sin ekonomi! Dessutom får vi massor av intressanta siffror och statistik på hur jämställt läget är när det kommer till investeringar.
Missa inte detta späckade avsnitt!
Är det mer sannolikt att bli lycklig när vi får eller när vi ger?
Faktum är att människor blir lyckligare av att ge till andra, även när vi inte vet vem vi ger till, än vi blir av att få från andra eller behålla det vi redan har.
Det här faktumet är väldigt kontra-intuitivt! Särskilt för människor som oss som gillar investeringar och försöker växa vårt kapital så vi kan ha mer. Därför tog vi oss an att diskutera våra vanor av att ge och generositet i allmänhet - hur känner vi faktiskt kring det själva, och hur utövar vi det?
I detta korta avsnitt av The Compounding Lounge får du höra vad vi i Stocksholm-teamet tycker och känner om att ge.
Har du koll på din pension?
Förutom den allmänna pensionen, som består av inkomstpension och premiepension, så erbjuder de flesta arbetsgivarna i Sverige idag också en så kallad tjänstepension - en förmån som betalas in av arbetsgivaren och sedan förvaltas åt dig, eller av dig, beroende på hur arbetsgivaren valt att lägga upp det.
I detta avsnitt går vi igenom allt som har med tjänstepension att göra - vilka sorter det finns, hur man kan se vilka pensioner man har, hur man kan flytta eller byta den och hur man kan löneväxla sig till ännu mer pension.
Hur lär man sig att hantera känslor som trader? Och kan man handla med vad som helst?
I det här avsnittet träffar vi Alexandro Andersson som är trader. I avsnittet får vi höra om Alexandros egen resa in på trading och vilka erfarenheter han hade innan han kom in på tradingen. Vi får höra om hans tradingstil och diskuterar och lär oss också om diverse börshandlade produkter.
Alexandro är också VD på bolaget Augere, ett initiativ han startade tillsammans med andra traders som var trötta på att det inte fanns tillräckligt seriösa communities för traders att prata med varandra på. På Augere försöker man hjälpa människor med sin trading, samtidigt som man utbildar och utforskar nya spännande alternativa produkter och samarbeten.
Är du nyfiken på att höra mer om Alexandro och Augere? Missa inte detta avsnitt av The Compounding Lounge!
Att välja en mäklare kan kännas som att hitta rätt i en djungel.
Som investerare vill man så klart ha en så bra upplevelse som möjligt när man handlar, men mycket handlar också om att hitta det absolut billigaste alternativet, eftersom att alla små skillnader i investeringskostnader betyder väldigt mycket när det kommer till ränta-på-ränta.
I det här avsnittet sitter våra tre grundare ned och pratar om de saker man ska tänka på, och delar sina egna erfarenheter och diskuterar sig fram till de bästa lösningarna.
Imagine getting into Bitcoin because your anti-capitalist mother tells you about it...
In this special episode of The Compounding Lounge (in English) we meet with Dominik Fehlhaber whose recently moved to Sweden. Dominik is among other things an avid Bitcoin and Crypto trader, and we wanted to talk to him to get his perspective on trading in general, the crypto markets and what assets might be interesting to invest in or to trade right now.
We also learn about Dominik's own personal story and how he learned about Bitcoin from his mother, which later got him into trading and finally also investing in stocks!
Don't miss episode #41 of The Compounding Lounge!
Dags för årets första poddavsnitt för 2023, och vad kan vara bättre än att bjuda in ett äkta proffs på beteende-ekonomi, som också råkar vara aktuell med sin nya bok Nyckeln till en hälsosam ekonomi (som också finns på engelska som Insider Secrets to Financial Well-Being)?
Vi har pratat om beteende-ekonomi i andra avsnitt av podden, och det är faktiskt ett av våra favoritämnen och något vi tror är bland de viktigaste aspekterna av investerande. Men vi har aldrig haft en faktisk utbildad PhD i ämnet som beskrivit det för oss - förrän nu.
Anders Stenkrona arbetar som sparekonom hos Nordea, men han är också författare, investerare och föreläsare, med erfarenhet från att föreläsa på flera stora universitet globalt.
Nyckeln till en hälsosam ekonomi är en perfekt bok för nybörjare såväl som erfarna investerare. Det är en snabb och enkel bok att läsa, men luras inte av antalet sidor- varje sida är full av intressant information och det finns inget utrymme i boken som är bortslösat. Boken är uppdelad i 4 delar - hur du bygger en förmögenhet, hur du kan hitta pengarna för att göra det, varför inte alla redan gör detta och vad du ska göra med pengarna när du väl har dem, mer specifikt - hur du kan köpa lycka. Allt detta backas upp av vetenskapliga källor och det finns några roliga anekdoter där för att till och med göra det roligt att läsa om ett sådant potentiellt tungt ämne.
I det här avsnittet diskuterar vi så klart Anders nya bok, men vi pratar också om det faktiska ämnet beteende-ekonomi och hur viktigt det är att förstå den mänskliga psykologin för att lyckas på börsen.
I detta avsnitt träffar vi David Flatbacke-Karlsson, författare, skribent och chefredaktör på tidningen Stock Magazine som ges ut av Unga Aktiesparare. David är högaktuell med boken Fatta aktier som är en kort och koncis guide för den som är ny på börsen och vill komma igång.
I detta avsnitt pratar vi om Davids väg in på börsen och hans bakgrund. Vi drar paralleller mellan sport och investeringar och David berättar om sitt skrivande och hur kan kom in på den banan. Dessutom berättar David om sin egen investeringsfilosofi och hur han resonerar när börsen är lite mer ogästvänlig, som den varit nu under 2022.
Missa inte årets sista avsnitt av The Compounding Lounge!
How does the compounding effect manifest in real life? Can you apply it to other aspects of your life than just trading and investing?
We set out to discuss these questions with none other than Daniel Brazier, entrepreneur, marketing wiz and coincidentally our video production expert (normally behind the camera in the studio).
Dan has had great success running several different companies through different market conditions in the past, and every time come an additional step further towards the freedom of doing what he loves and is passionate about.
In this episode we discuss some of Daniel's experiences, but also how to look ahead to the future and how to think about compounding in all aspects of life - of course investing, but also in health and love, for example. We come up with some nice ideas of how to plan for a long life in the future by maybe taking some additional time to prospect and test your ambitions before settling on a specific career.
Don't miss this episode full of interesting wisdom and nuggets of ideas! (This episode is by the way recorded in English!)
Massimiliano S. Franzé, eller Massi som han kort och gott kallas, är "den ofrivillige bankmannen" som efter högskolestudier i fysik och matematik blev fast i finansbranschen och sedan gjorde en osannolik resa till att bli framgångsrik, självförsörjande trader och numera också författare till boken "A diary of a daytrader".
I detta speciella dubbelavsnitt av "The Compounding Lounge" får vi höra honom berätta med egna ord om sin resa. Dels får vi höra honom berätta om sin karriär som anställd i olika positioner inom finansbranschen, och särskilt som trader, men också hur han så småningom tog steget att bli egen. Dessutom delar han med sig av hur hans trading fungerar - vilken process han har för att välja aktier och hur han vet när det är dags att börja handla. Sist men inte minst får vi också höra lite om hur det kom sig att han blev författare och hur inspirationen till hans bok kom till honom.
Missa inte detta härliga avsnitt med en av Sveriges kanske trevligaste, ödmjukaste och mest sympatiska traders.
BONUS: Efter nästan 40 inspelade avsnitt har vi äntligen fått våra första bloopers! Skratt smittar och det sägs att vi vuxna skrattar alldeles för lite, så kika på detta! Du hittar en länk till klippet på vår hemsida: stocksholm.com/podcast
Bör man gå in med allt kapital på en gång när man handlar på börsen? Hur är det med timing, bör man avvakta ett bättre läge, kanske när börsen vänder uppåt, eller har gått ner lite till? Och är det någonsin för sent eller för tidigt att börja, och kan man börja spara även små summor på börsen?
Det här är några av de vanliga frågor som vi får och som är ständigt aktuella för någon som handlar med aktier. Svaren kommer alltid vara liknande och de är högst individuella - "det beror på". Därför tyckte vi det var en bra idé att diskutera det i ett poddavsnitt där vi kan utveckla våra svar, resonera och utbyta idéer med varandra.
Hur bör man fördela sina pengar? "Inte alla ägg i samma korg" är det klassiska uttrycket. Men hur många ägg - och hur många korgar? Det här avsnittet av The Compounding Lounge berättar om teamets egna innehav och fördelning av dessa, som inspiration för hur man kan allokera sin ekonomi.
Avsnittet är inspelat under sommaren 2021, så informationen om aktuella innehav är inte helt korrekt. Tipsen för hur man kan tänka när marknaden går ner är dock mer aktuella nu än de var då!
Kan man göra precis vad som helst? Vilka lärdomar kan man ta med sig från hockeyspelande eller som deltagare i Robinson in i trading och investeringar? Och varför vill man åka inlines över halva Sverige?
Peter Szabo gästar oss i detta spännande avsnitt och berättar om sin egen historia, hur han gick från att vara elithockeyspelare till naprapat till ett helt annat liv som trader, och varför han bytte Stockholm mot Åre. Kan vem som helst lära sig trading, och vilken är den viktigaste egenskapen att ha i så fall? Detta avsnitt handlar så klart om Peters bakgrund och uppmärksammade prestationer, men kanske framförallt om psyke och vikten av att vilja och våga.
Vad kan man som ung göra rent konkret för att börja investera - och bli bra på det? Hur ska man tänka och planera, när man inte har mycket pengar? Många vet att det är bra att börja spara och investera tidigt. Frågan är hur?
För att hitta svaren på de frågorna har vi bjudit in ingen mindre än Henrik Johansson, VD på Unga Aktiesparare, till poddstudion. Föreningens viktigaste jobb är att inspirera och utbilda unga att spara och investera smart. Med sina 10 000+ medlemmar och 50 lokalavdelningar är målet att nå ut i hela Sverige och hjälpa unga ta bättre privatekonomiska beslut och sprida investeringsglädje.
I detta poddavsnitt pratar vi om hur man som ung kan ta sig an sin privatekonomi och bli bättre på att ta medvetna val och kontroll över sitt spenderandet. Vi zoomar in på:
Vi befinner oss just nu i en energikris med stigande elpriser. Med dagens volatilitet i elpriserna är det klokt, och för många ett måste, att se över sin elförbrukning. Det är förmodligen lika hett att prata om elförbrukning som det är att prata om aktier och börsen.
Därför har vi det stora nöjet att ha Daniel Lindén, medgrundare och produktchef i Tibber, som gäst i detta spännande avsnitt. Tibber är ett helt ovanligt “elbolag”. Till skillnad från vanliga elbolag vill Tibber sänka sina kunders elförbrukning. Men inte nog med det, de hjälper sina kunder att ställa om till en smartare och miljövänligare elanvändning.
Följ med i detta avsnitt när vi djupdyker i varför läget ser ut som det gör just nu, vad vi kan vänta oss av vintern och en massa goda råd och tips som gör att du får mer pengar över till annat.
Fler och fler unga visar intresse för aktier, men det är fortfarande färre tjejer än killar som investerar. Samtidig lånar fler och fler unga pengar till konsumtion och bygger stora skulder. Det är utmaningar som Unga Aktiesparare vill ändra på genom att introducera ekonomi- och aktiekurser i gymnasiet.
Föreningen Unga Aktiesparares (UA) mission är att inspirera och utbilda unga till att spara och investera smart genom att delta i både fysiska och digitala föreläsningar. UA har mer än 50 lokalavdelningar i hela Sverige som drivs av engagerade ungdomar, på deras fritid.
I detta poddavsnitt gästas vi av Emma Hedman, UA, som berättar om “aktie-nörderi” och behovet av att lära alla ungdomar mer om ekonomi. Vi pratar om hur de fick till att gymnasieelever nu kan studera privatekonomi och aktiekunskap. Vi pratar också om varför det är viktigt att lära sig så tidigt som möjligt, och börja spara och investera även nu under börsnedgången.
Hur tar du steget från sparare och investerare till trading som t.ex. swingtrading? Vad krävs för att skapa en trading-vardag baserad på frihet och få njuta av ett location-fritt arbetsliv? För vissa känns det risky, för andra - som Marja - känns det som bästa sättet att undvika det stereotypiska och uppnå finansiell frihet.
Marja Folcke har jobbat med swingtrading sedan 2018 och sitter i styrelsen för Stocksholm. Hon både inspirerar och delar sina tradingresultat via instagramkontot @investmera. Enligt Marja finns det inget bättre “jobb” för en person som gillar siffror och mönster.
I detta poddavsnitt pratar vi om Marjas investeringsresa som trader och entreprenör, och om hur hon har tagit sig från vanligt jobb till en vardag med frihet och lön från swingtrading. Vi zoomar in på hur man hittar en strategi som passar sin egen personlighet, risk-kontrollerar och behåller ett starkt mindset, speciellt under stressiga dagar.
Det brukar sägas att trading består av 1% faktisk exekvering - men vad är då allt det andra runt omkring? I detta avsnitt av The Compounding Lounge har vi än en gång bjudit in Robin Mikiver och Carl Lilja för att prata om allt som händer ”bakom”, och om hur livet som trader kan se ut.
Robin och Carl har båda en bakgrund inom forextrading och har arbetat hårt för att skapa ett flexibelt tradingliv som passar dem själva. I avsnittet berör vi ämnen såsom vikten av att hitta en strategi som passar ens personlighet och att ge en strategi tid, tradingpsykologi, skillnaden mellan trading och mer traditionella arbeten, samt hur en dag som trader konkret kan se ut. Vi är också rörande överens om att tradingen bör anpassas efter livet - och INTE tvärtom.
Är du också nyfiken på hur livet bakom tradingen kan se ut? In och lyssna!
Hur får man som ung pengarna att räcka och att växa? Det är en stor utmaning i sig att både plugga och jobba. Samtidigt är det svårt att balansera mellan att spendera, spara och investera. Men det finns faktiskt bra tips till vad man som ung kan göra med väldigt lite.
I detta avsnitt gästas vi än en gång av Finansgrabbarna, 20-åringarna Viktor och Oliver, som delar konkreta spartips för unga och hur de själva maxar sin ekonomi. Vi pratar om vikten av ha ett budget, prioritera och vara medveten om vad som ger värde. Men också om hur du kan påverka din vardagsekonomi och börja investera, även i en björnmarknad.
Backtesting eller inte? Varför är backtesting intressant när vi pratar kvantitativa investeringar och momentum? Kan man verkligen använda historisk data för att säga något om framtiden?
Backtesting handlar om att testa sin strategi eller metodik baserat på fakta och historisk data för att estimera sannolikheten att fortsätta prestera i framtiden. Ju mer data och längre tillbaka i historien du går, desto bättre insikt får du via backtesting.
När det gäller investeringsdata finns det tillgång till data av olika kvalitéer. Vi förklarar varför vi köper börsdata som inte har Survivor Bias, dvs. att vi tar hänsyn till aktier som har avnoterats. Vi tar även upp vikten av att backtesta under börskrascher så som den finansiella krisen 2007-2008 och Coronakraschen 2020, samt den senaste kraschen under början av 2022.
I detta avsnitt pratar vi om varför backtesting är viktigt och varför vi på Stocksholm spenderar mycket tid på att testa och förbättra vår metod - och inte minst hur vi backtestar och varför vi vågar lova att du kommer slå börsen på lång sikt.
Hur blir man ekonomiskt oberoende med börsen som drivkraft? Hur lätt eller svårt är det att bli en framgångsrik swingtrader? Vad krävs egentligen? Trading är såklart besläktat med att investera, men det är ett helt annat spel och tankesätt.
Hur annorlunda och komplext det är berättar vår egen Chief Investor Officer Kristjan Kullamägi mer om i The Compounding Lounge, där han delar sin intressanta och framgångsrika investeringsresa från 2011 till idag.
Enligt Kristjan är trading som att “investera på steroider”, och även om han har en passion för trading, brukar han inte rekommendera andra att börja tradea. Varför förklarar han med den upplevelse han hade de första 2 åren. Hint: Trading ser mycket lättare ut än det är.
I detta poddavsnitt pratar vi om hur viktigt det är att hitta rätt förebild och rätt tradingmetod. Det handlar inte bara om att vara nyfiken, utan också om att vara kritisk i en kontext där många påstår sig vara experter. Och viktigast av allt: att lära sig att läsa börsen och att basera sina investeringsbeslut på börsens rörelser istället för på åsikter.
Känner du till din spar- och investeringskvot? All finansiell investering har sin grund i ens egna privatekonomi och sparande, och det finns flera viktiga steg som du själv kan göra för att bygga upp en förmögenhet över tid. Frågan är hur du tänker kring ekonomisk trygghet och hur snabbt du vill nå finansiell frihet.
I detta avsnitt gästas vi av Instagraminfluencern @sparprofessorn, som berättar om hur han själv tänker kring privatekonomi och hur han lyckats bygga upp flera intäktskällor för att nå sitt F.I.R.E. mål. Vi pratar om vikten av att ha en bra budget, att generellt läsa på och veta vad man ger sig in på när man investerar - och leva med mantrat: Hur svårt kan det vara.
Varför kan det vara så svårt att hantera pengar? När det gäller stora ekonomiska beslut är det ofta känslorna som får styra och det är lätt att känna panik. Speciellt i en tid där räntan går upp och inflationen är historisk hög - då blir det extra svårt att veta hur vi ska tänka och agera gällande vår privatekonomi, kanske först och främst när det kommer till bolån, men också kring både sparande och aktieinvesteringar.
I detta avsnitt gästas vi av ingen mindre än Christina Sahlberg, sparekonom på Compricer, som svarar på alla våra frågor kring bolån. Oavsett om du redan är fastighetsägare eller på väg att bli, får du här grymma ekonomihacks som ger möjlighet att navigera bättre ekonomiskt under denna turbulenta tid.
Vilken investeringsstrategi ska man välja? För många handlar det inte bara om riskprofil utan också om vad man tycker är roligt eller ger en good feeling eller connection. För många är det aktier, för andra är det valutahandel.
I detta avsnitt gästas vi av framgångsrika Forex-traders Robin Mikiver och Carl Lilja som berättar om hur de tradear och hur de hittade deras strategi och mönster. Vi pratar om vilken vinst och vilken förlust man kan förvänta sig med valutahandel, vilka valutapar de tradear, och vad som krävs för att göra bra research och back-testa strategin för att få mer reward - och förfina sin “edge”.
Hur ska du tänka när du börjar investera? Var hittar man bra inspiration och motivation? Och vad bör man inte göra? Vi är många som haft en stressad (och dyr) jungfruresa på börsen, och fått erfarenheter som kan vara guld värda för en aktienybörjare.
I detta avsnitt gästas vi av investerare Mattias Larsson som berättar om sin resa från passiv fondsparare till långsiktig investerare. Vi pratar om hur viktigt det är att investera för att påverka sin egen framtid, hur du hittar rätt inspiration på Instagram och Discord, faran med att jämföra sig med andra, och att hitta ett setup som minskar börs-stressen.
I vår strävan efter finansiell frihet vill vi ta bra beslut och göra smarta investeringar. Problemet är bara att vi som människor och investerare är opålitliga beslutsfattare - och att vi alla tror att vi är “en av undantagen”.
I detta avsnitt pratar vi om investerings-bias och barriärer för att ta bra beslut, 3 bias som många inte känner till, samt tips på hur du undviker att få investerings-hybris.
Är aktieinvestering bara gambling? Ser du aktiemarknaden som ett kasino? Vi ser många hypeade aktier och människor som söker snabba kickar och vinster. Samtidigt som aktiehandel och spelande båda är spännande, så är det inte samma sak.
I detta avsnitt gästas vi av Instagram-influencern @byggpengamaskin, som lyckats bli kvitt sitt spelberoende efter 12 år och istället börjat investera. Vi pratar om volatilitet och spänning, likheter och skillnader mellan börsen och spelandet, och hur man skapar ett hälsosamt förhållandet till pengar.
Kryptovaluta, peer-to-peer lån, egendom, NFT, obligationer, råvaror …? Varför är det intressant att investera i annat än aktier?
I detta avsnitt sitter vår Chief Investment Officer Kristjan Kullamägi, swing-trader och styrelsemedlem Marja Folcke och VD Levi Mårten i studion och pratar om alternativen till att investera på börsen. Vi zoomar in på varför det kan vara relevant att välja ‘mindre risk-mindre avkastning’ i investeringar versus ‘högre risk-högre avkatning’). Vi pratar också om vilka alternativ som finns - och inte minst hur viktigt det är att ha koll på avkastningen i förhållande till inflationen.
Och ja, Kristjans titel är CIO, inte CFO :)
Hur ska vi blicka framåt mot resten av 2022 som börjar med drastisk nedgång? Hur har det i ett historiskt perspektiv gått efter krascher? Är det verkligen så dystert på börsen och för alla investerare som det låter?
I detta avsnitt sitter vår Chief Investment Officer Kristjan Kullamägi, swing-trader och styrelsemedlem Marja Folcke och VD Levi Mårten i studion och pratar om börsens volatilitet i stormväder, effekten på trading samt långsiktigt investerande, och hur vi påverkas. Vi zoomar in på hur vi ska tänka och agera i en osäker tid - även om vi vet att det statistiskt sett finns en hög sannolikhet för återhämtning på kort sikt.
OBS: Detta poddavsnitt spelades in veckor innan Ryssland invaderade Ukraina. Vi fokuserar därför på själva börsnedgången i januari och februari 2022.
Hur kommer det sig att män äger dubbelt så mycket som kvinnor? Hur ser det ut för dig? Vet du om du och din partner egentligen har samma grundinställning till pengar?
I detta avsnitt gästas vi av författarna av boken “Money Honey - din ekonomiska och juridiska guide genom livet”. Temat är privatekonomi och att män och kvinnor generellt hanterar pengar på olika sätt.
Vi kommer att utforska riskerna med att inte prata om pengar med sin partner, och varför kvinnor generellt ser ekonomin som ‘vår ekonomi’ och ofta tänker ‘vi’, medan män ofta tänker ‘jag’. Viktigast av allt är: Hur du tar tag i din ekonomi, förbereder dig på det goda samtalet och skapar en jämlik dialog?
Behöver man en universitetsutbildning i ekonomi för att lyckas på börsen? Går det att ta en kurs i teknisk analys? Hur långt kommer man med 'learning by doing'? Som vanligt finns det otaliga rätta svar, och en hel del för- och nackdelar.
I detta avsnitt gästas vi av Finansgrabbarna, Viktor och Oliver, två unga och vassa killar som investerar på börsen och delar sina tankar kring ekonomi i sociala medier. Temat är utbildning kontra 'learning by doing' och hur man hittar sin väg på både sin personliga och ekonomiska tillväxtresa. Vi kommer prata om värdet av högre utbildning, 'learning by working' och hur viktigt det är att bygga upp sin kunskap för att veta vad man faktiskt gör på börsen.
Varför är det så att många kvinnor hellre sparar än investerar? Och är det sant att kvinnor generellt tycker ekonomi är svårt och tråkigt? Det kanske inte är så för dig, men frågan är: Vad har du för förhållande till pengar?
I detta avsnitt gästas vi av författarna av boken “Money Honey - din ekonomiska och juridiska guide genom livet”. Temat är privatekonomi och att män och kvinnor generellt hanterar pengar på olika sätt. Vi kommer att utforska olika ekonomiska risker, konsekvenserna av att män äger och kvinnor konsumerar, typiska kvinnofällor, och hur du (eller ni) både kan ta ansvar över och vågar ta upp känsliga ekonomiska frågor i livets alla faser.
Vill du bli fri och kunna sluta jobba för att ha möjlighet att göra det du önskar och äga din egen tid? Du är inte den enda som drömmer om att bli ekonomiskt fri, eller med ett annat ord: ekonomiskt oberoende.
I detta avsnitt fokuserar vi inte bara på drömmen, utan på HUR du når dit och realiserar ett liv som ekonomiskt oberoende/finansiellt fri. Vi pratar om vikten av att vara tydlig med sina mål och sitt varför, vilket tankesätt det kräver, snöbollseffekten och 4%-regeln, samt kommer med relevanta tips som du inte vill missa.
Är du en av dem som tycker att ekonomi låter tråkigt? Då utmanar vi dig till att försöka ändra dina tankebanor. För ekonomi handlar också om hur du vill leva ditt liv, vad du vill skapa, och vilka steg du behöver ta för att nå dit.
I detta specialavsnitt av podden gästas vi av Instagram-influencern @Sparbruden för att prata om det som man egentligen bör ha klart innan man skapar sitt långsiktiga investerande. Vi zoomar in på privatekonomi och kortsiktigt sparande, diskuterar budgetverktyg som komplement till sin ekonomiska plan, samt vikten av att göra tydliga prioriteringar och medvetna val kring sitt liv och sin ekonomi.
Hur kan vi maxa aktiesparandet så att vi kan göra mer av det vi älskar, både nu och senare i livet? Varför ser vi tjänster som Stocksholm som utmanar marknaden? I detta specialavsnitt av podden gästas vi av Instagram-influencern @Sparbruden som ville veta mer om oss och vilka vi är bakom företaget. Hon frågar ut oss om vår historia och hur allt började, vilka vi vänder oss till, varför vi gör det vi gör och vart vi är på väg med en ambitiös fintech-tjänst som Stocksholm.
Tänker du som många andra att den amerikanska börsen är stället man ska vara på? Vi förstår resonemanget eftersom USA-börsen fortfarande är den största börsen globalt. Men med en svensk börs som är så innovativ och som har så många start ups, finns det många anledningar till att investera i svenska aktier.
I detta avsnitt har vi med oss Kristoffer Jarmelid i studion igen, Chief Consultant på Danske Bank. Vi pratar om varför den svenska börsen är så intressant, vad vi gjort väldigt bra i Sverige, hur det är med hypade aktier och vad som egentligen är en bra avkastning på kort och lång sikt.
Har du nånsin bränt dig på börsen och tänkt: det här är bara en förlustaffär? Vi som har förlorat våra sparpengar en eller flera gånger, vet hur det känns. I detta avsnitt pratar vi med Ben Thiang om börspsykologi och känslor, hur snabbt man känner att man vet allt om börsen, och hur lätt det är att investera på FOMO tips eller gå i fällan - att tro som majoriteten: “det kommer inte hända mig”.
I dagens avsnitt pratar vi om att investera tidigt i livet - antingen tidigt i vuxenlivet eller som tonåring. Vi har därför med oss radarparet Finansgrabbarna Viktor och Oliver.
Hör oss diskutera om varför det behövs mer av ekonomi i skolan, vikten av ränta på ränta-effekten, riskspridning, hur man får en tonåring intresserad av att investera för framtiden och mycket mer.
Idag kommer vi fokusera på något som är tråkigt och jobbigt för de flesta - pensionen. Men det behöver inte vara så. Vi kommer göra det lite mer intressant eftersom vi kommer prata om långsiktiga investeringar, och göra det mycket mer lättillgängligt än vad det idag är för de flesta. Det blir också extra intressant eftersom vi har en speciell gäst i studion idag som vet mycket om dagens ämne - Kristoffer Jarmelid.
Hur vet du att du kommer lyckas eller inte? Kan man räkna på sannolikheten när det gäller aktier? Börsen och risk hänger såklart ihop, och vi behöver alla definiera vår egen riskkalkyl. I detta avsnitt pratar vi om risk och chanstagande, och hur vi hanterar risk på börsen - och inte minst risken och kostnaden att inte ta någon risk alls.
Upprepning i vardagen är definitivt inte vår grej. Vi är alla för att automatisera det som är möjligt att automatisera, och förenkla resten. När det gäller Fintech såg vi ett gap och fixade det (tips: Stocksholm). I det här avsnittet pratar vi om hur vi kan optimera vårt liv och vår ekonomi med automatiseringar och verktyg som förenklar.
Önskar du att du kunde investera inte bara med hög avkastning men också utan att förlora pengar? Det gjorde vi också när vi började. Flera verklighets-kontroller och misstag senare så är vi visare (men med några mentala ärr). I detta avsnitt pratar vi om våra värsta investerings-misstag någonsin, hur det känns att förlora 90% av sina pengar på 2 månader, skillnaden mellan kalkylerad risk och dum risk samt de viktigaste lärdomarna.
Många drömmer om finansiell frihet och väldigt få lyckas uppnå det. Det krävs både att våga drömma och planera. I detta avsnitt pratar vi om vad finansiell frihet betyder för oss, hur det är annorlunda från att vara finansiellt oberoende, 4%-regeln, och varför vi alla borde ta del i “livets skattjakt”.
If you’re looking to do long-term investing, Momentum Investing is definitely something you would want to learn more about. In the episode, we talk about the pros and cons, how it works with volatility, and why we at Stocksholm chose to base our service on Momentum Investing.
What are the most common misconceptions about the stock market that we hear over and over again? We’ve identified 5. Listen closely when swing trader Marja Folcke and Chief Investor Officer Kristjan Kullamägi debunk these myths and talk about the true opportunities.
Is it possible to start investing and outperform the market over time? The answer is yes, and in this episode we explain how we do that. We talk about why we wanted to disrupt financial services, how our algorithm-driven investing tool works, and what makes quantitative investing like Momentum so impactful (powerful, remarkable, interesting).
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.