På djupet om musik. Initierade intervjuer om musikskapande med svenska och utländska artister. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Ulf Reneland
The podcast Gradvall is created by Sveriges Radio. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Molly Sandén har varit artist längre än The Beatles existerade som band. Efter en omstart i karriären har hon hittat en röst som gör henne till en av Sveriges mest lovande popartister inför framtiden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Molly Sandén debuterade som 13-åring. Vid 25 är hon redan en veteran i musikbranschen, men det först nu hon har hittat sin röst på riktigt. "Jag har tidigare haft en tanke om att jag är tjejen som sjunger fint, säger hon. Nu har jag andra mål med min musik."
Molly Sandén är gäst i det sista avsnittet av podden Gradvall.
När du lyssnat på det här kan du börja om från början eller återvända till något av de 57 andra avsnitten.
Omstart!
Producent: Anna Tullberg
First Aid Kit gav ut sina tre första album i rask takt samtidigt som de turnerade oavbrutet över hela världen. Därefter tog det stopp. Efter fyra års uppehåll kommer nu albumet "Ruins".
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den svenska syskonduon First Aid Kit har blivit ett världsnamn inom amerikansk rotmusik. En genre där texterna ofta handlar om hjärtesorg och livets uppförsbackar. När First Aid Kit debuterade var de musikälskande tonåringar. I dag är de vuxna musiker och efter en lång paus kommer nu ”Ruins”, där texterna handlar om att vandra omkring i ruinerna efter relationer och gamla sanningar.
Johanna och Klara Söderberg gästar Gradvall och berättar om varför det blev nödvändigt för dem att trycka på nödstopp och hur de sedan fick tillbaka inspiration och lust att göra ny musik.
Producent: Anna Tullberg
Autotune är en omdiskuterad elektronisk sångeffekt. "Att fuska" säger vissa. "Konstnärligt verktyg" säger andra. Lorentz använder den för att få fram intuitiva känslor och kontraster i sina låtar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Från att tillsammans med sin bror varit en del av Grammisvinnande duon Lorentz & Sakarias gör Lorentz Berger i dag musik på egen hand. Hans senaste album heter "Lycka till". Lorentz använder rösten som ett instrument och är en av de artister som alltid jobbat med sångeffekten autotune. Det började som ett sätt att få till rösten för att kunna göra egen musik, säger han. Men ganska snart såg han de konstnärliga möjligheterna med effekten.
Gradvall går igenom historien om autotune och diskussionen om äkta och oäkta musik. Lorentz berättar hur han gör för att få fram precis rätt känslor och vecklar ut innehållet i låten "Demons".
Producent: Anna Tullberg
"Grant & I" är Robert Forsters bok om vänskapen med Grant McLennan. Tillsammans utgjorde de The Go-Betweens. Grant dog i sömnen 2006. Nu berättar Robert om musiken och livet med Grant.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I boken "Om vänskap funnes" från 1981 berättar Stig Claesson om hur vänskapen mellan honom och Pär Rådström påverkade deras livsbanor.
"Grant & I" är en motsvarande berättelse. Om vänskap funnes så var Robert Forster och Grant McLennan vänner. I de tajta banden mellan vännerna fanns även musiken. De var The Go-Betweens och tillsammans lät de som ett helt band.
Robert Forster gästar Gradvall och berättar om boken, om vänskapen med Grant och vecklar ut den egna nyckellåten "Born To a Family".
Producent: Anna Tullberg
Beatrice Elis signum har blivit personlig musik i gränslandet mellan soul och pop med självutlämnande texter på engelska. "Det ska gå att sjunga med i mina låtar", säger hon.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
2015 fick Beatrice Eli priset för Årets pop på P3 Guld och blev svensk pops nya drottning. Just nu är hon aktuell med en ny EP som heter "The Careful", den försiktige. På omslaget klär hon sig som en prinsessa. "Jag är prinsessa hela tiden, 24-7. Jag förtjänar det bästa, efter att kanske inte alltid fått det bästa", kommenterar hon.
Hos Gradvall berättar hon om vilka sångröster som inspirerar henne och hur den japanska animéserien Sailor Moon gjort avtryck på nya EPn.
Producent: Anna Tullberg
Kan Rolling Stones i dag klassas som antikviteter? Vilken beståndsdel betingar högsta värdet? Djupanalys med Rickard Thunér från Antikrundan, modeexperten Jonna Bergh och trumslagaren Ola Hultgren.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ronnie Wood, Charlie Watts, Mick Jagger och Keith Richards. The Rolling Stones har varit igång sedan 1962 och är ett av världens mest framgångsrika rockband. Snittåldern på medlemmarna i bandet är 74 år. Till skillnad från andra band som aldrig slutat turnera handlar inte Rolling Stones om nostalgi. De är fortfarande i allra högsta grad relevanta för sin publik, som inte sällan består av en stor andel unga människor.
Gradvall undersöker vad Rolling Stones antikvitetsvärde består i, fördjupar sig i den mest värdefulla medlemmen och får svar på hur ett så gammalt band fortfarande kan vara relevant för en ung publik.
Producent: Anna Tullberg
70 år gammal har Benny Andersson gjort ett album där han spelar ett urval melodier från hela sin karriär. "Piano" är en slags självbiografi i toner. Det är Benny och en flygel, ingenting annat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Allt som kommer in i en, det är det man kan använda för att få någonting ur sig".
Det berättar Benny Andersson apropå att han fortfarande kan låtar som han bara hört två gånger på Melodiradion som tioåring. Det går att spåra influenser av en europeisk musiktradition av folkmusik, pop och schlager i ABBA.
"Det är en stor ingrediens av vad ABBA var", säger han. "Det - och att det är mörkt här uppe".
Hos Gradvall berättar Benny Andersson också om den kommande ABBA-turnén, där alla fyra medlemmar skickar ut sig själva i världen som avatarer.
Men framför allt handlar samtalet om nya albumet "Piano" där han spelar sina egna melodier från en lång karriär av musikskapande.
Producent: Anna Tullberg
Sepultura, Kreator, Opeth - alla vill vara i studion med Jens Bogren. Exakt hur jobbar han, en av världens mest efterfrågade hårdrockproducenter?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Varför låter trummorna i Sepulturas låt Alethea exakt som de gör? Hur mycket psykologi ingår när de stora metalbanden kamperar i Örebro för att göra ny musik? Band från Brasilien, Israel, Andorra, Portugal och Finland kommer resande för att jobba med just Jens Bogren i hans studio Fascination street. Nu firar studion 15 år.
Vad är Jens signum och vad gör honom så eftertraktad? Hur ska det låta? Gradvall får svar.
Gradvallproducent: Anna Tullberg
Hon är en av Nordens mest innovativa och internationellt hyllade artister. Hennes låtar tonsätter känslostormar i tv-serien SKAM. På nya albumet gör Susanne Sundfør musik för en bekymmersam tid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Susanne Sundfør reser världen runt och filtrerar det hon upplever. "Jag skriver bättre musik om jag sjunger vad jag verkligen tänker och känner", säger hon. Det handlar om att finna ro i en ångestfylld tid och att få kraft kämpa emot det som inte är bra.
På nya albumet "Music for people in trouble" med låtar som ”The sound of war” och ljudet av drönare tonsätter Sundfør samtiden.
Hos Gradvall berättar Susanne Sundfør hur hon får inspiration från känslointensiva skräckfilmer och den lågmälde Nick Drake. Samt om att resa i Nordkorea, växa upp med kall blåst i pannan i norska Haugesund - och hur allt detta blir musik som älskas världen över.
Producent: Anna Tullberg
"Det bästa sättet att hålla kreativiteten vid liv är att ständigt utsätta sig för nya saker", säger bröderna Ron och Russell Mael i Sparks. Under femtio år har de gjort egensinnig popmusik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På 70-talet låg Sparks på topplistorna med "This Town Ain't Big Enough for Both of Us". Artister som Talking Heads, Morrissey och Pet Shop Boys har lånat visuella och musikaliska idéer från Sparks, som fortsätter skapa ny musik. Hur håller de experimentlustan levande?
Åtta år efter Ingmar Bergman-musikalen för Radioteatern är Sparks tillbaka på Sveriges Radio.
Ron Mael, 72, och Russell Mael, 68, berättar i Gradvall om nya albumet ”Hippopotamus”, om sin uppväxt och om hur låtskrivandet blir hjärngympa.
Producent: Anna Tullberg.
Reggaerebellen Kapten Röd har spelat sig till en position som en av Sveriges största artister - och det utan att knappt synas på medieradarn. Nu tackar han sin publik med sommarturnén Hundralappen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kapten Röd slog igenom för tio år sen med debutalbumet "Stjärnorna finns här". Han har spelat sig till en stor publik på en gräsrotsnivå. I sommar tar han bara hundra kronor för konsertbiljetterna. "Jag vill hylla den mångfald som finns bland mina lyssnare och ge något tillbaka till alla som finner stöd i min musik", säger han.
Björn Nilson, aka Kapten Röd, gästar Gradvall och berättar om turnén Hundralappen, om att tappa självförtroendet och få det tillbaka - och hur det egentligen kändes att stå på scen med Håkan Hellström på Ullevi 2014.
Producent: Anna Tullberg
Efter ett sex år lång uppehåll gör Rebecka Törnqvist ett nytt album som inte låter som någon annan samtida musik. Hon går i Kurt Weills fotspår och suddar ut gränsen mellan pop och konstmusik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Under några år på 90-talet var Rebecka Törnqvist popstjärna. Låten "Good Thing" var en stor hit och hon var en av de mest spelade artisterna på radio. "Det är ett enastående privilegium att ha fått slå i taket i den världen", säger hon. Men för att behålla lusten att fortsätta göra musik bytte hon riktning. Med sitt nya album tänjer hon på begreppet popmusik och i detta avsnitt pratar hon med Jan Gradvall om hur det går till rent musikaliskt.
Producent: Anna Tullberg.
Joanna Rein Reinikainen gör stenhård synthesizermusik som riktar sig lika mycket till kroppen som till hjärnan. Ett samtal om ljud, oljud och utanförskap.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Det är oftast väldigt hård och arg musik jag gör. Jag älskar tunga synthbasgångar som känns i hela magen och vill föra fram den energi som fattas i den elektroniska musiken", säger Rein. I Gradvall berättar hon varför och hur hon gör när hon bygger sin ljudvärld.
Producent Anna Tullberg.
För tre år sjöng Mapei Dont wait" i tv hos David Letterman. Sedan försvann hon från radarn. För andra gången. Nu är hon tillbaka med en teaterföreställning som handlar om uppgång och fall.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
"Råttkungen" är en musikalisk monolog av och med Mapei. Det är en berättelse om en tjej som gör allt för att vara en funktionell medborgare, men som på grund av sin psykiska sjukdom blir sviken av vänner, skyddsnät och framtiden.
Jacqueline Mapei Cummings gästar Gradvall och berättar om bergochdalbanan i musikkarriären och om "Råttkungen" som spelas i Vällingby.
Producent för Gradvall är Anna Tullberg.
I snart 40 år har Per Gessle skrivit sånger som miljoner människor nynnat med i. Vad är hans hemlighet? Vad händer om man analyserar Gessles låtar på djupet? En närstudie av en hantverkare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gradvall bryter isär den nya låten "Allt gick så fort" tillsammans med Per Gessle. Och på frågan varifrån hans melodier kommer, berättar han om erfarenheten av ett ams-jobb som landstingstrubadur i unga år.
Producent för Gradvall är Anna Tullberg.
Slowgold vill bygga stora ljudlandskap. ShitKid gör låtar på sin första idé. Båda tillhör de mest intressanta artisterna i Göteborg just nu.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I en tid när rockmusiken är på nedgående i Sverige och världen, så kvarstår Göteborg som en plats där rocken fortfarande lever och frodas.
Gradvall intervjuar två artister som för elden vidare och representerar framtidens Göteborgsscen; Slowgold (Amanda Werne) och ShitKid (Åsa Söderqvist).
Producent för Gradvall är Anna Tullberg.
På sitt nya album "Pure Comedy" skildrar Father John Misty den stora ironi det innebär att leva. "Det är mörkt där ute i världen, så mörkt att jag behöver sjunga om det", säger han.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Titelspåret på Father John Mistys hyllade nya album ”Pure Comedy” inleds med observationen att vi är defekta redan från födseln. Bäbisens huvud trycks ihop genom mammans bäcken. Och därefter blir livet bara värre.
Gradvall och Father John Misty närstuderar nyckelspåren på hans nya album. Han berättar om hur stor andel hopp som behövs i en nattsvart låt för att den ska bli bra, om en barndom med djävulsutdrivning och vad som egentligen är själva meningen med livet.
Producent för Gradvall är Anna Tullberg.
Duon Lash har gjort omtalade låtar som Gäris i min kucha. Systrarna Sabina och Anfa rappar om sex, brinner för HBTQ-frågor och visar på hiphop som ett sätt att ta sig ur missbruk och kriminalitet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Sabina och Anfa Lashari kommer från Hulta utanför Borås och har rötter i Baluchistan. Den första låten de släppte hette Två fingrar, den spelade de in tillsammans med Silvana Imam.
"Hiphop has no gender" står det på deras jackor. Lash bryter normer och samtidigt ny mark. I Gradvall berättar de hur de hittat sitt sound, om att rimma på baluchiska och viljan att rappa för unga tjejer så de vågar vara sig själva.
Producent för Gradvall är Anna Tullberg.
Stor är en av Sveriges bästa rappare. Stor och hans pappa poeten Sergio Infante talar om flow och Pablo Neruda.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Liksom flera av nyckelpersonerna inom svensk hiphop har Stor sina rötter i Chile. Hans pappa Sergio Infante kom till Sverige på 70-talet och i "Pappas låt" rappar Stor om hur det gick till.
Far och son gästar Gradvalls podd och berättar om familjens koppling till den chilenske nobelpristagaren Pablo Neruda. Och varför det blir allt viktigare för Stor att skriva sina låtar långsamt.
Producent för Gradvall är Anna Tullberg.
Stiftelsen är ett av Sveriges mest populära band. Just nu är bandet ute på en unik och utsåld turné i Sverige. I media, däremot, är det nästan helt tyst.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Stiftelsens hitlåt ”Vart jag än går” har spelats 52 miljoner gånger på Spotify. Det klår Håkan Hellström, Kent och Veronica Maggio. Men musikkritikerna är ofta hånfulla i sina recensioner.
Varför ser så många ner på Stiftelsen? Finns ett popkulturellt glapp mellan städer och landsbygd? Är jag kanske själv en del av problemet? Det frågar sig Jan Gradvall och bjuder in Stiftelsens sångare Robban Pettersson till podden.
Producent för Gradvall är Anna Tullberg.
Vart är musiken på väg? Hur kommer musiken att låta i framtiden? Siri Karlsson är, namnet till trots, en duo bestående av två medlemmar: Cecilia Österholm och Maria Arnqvist.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
De har gjort internationellt hyllade album och deras musik hörs i dokumentären om Astrid Lingren. Siri Karlsson låter nyckelharpa och saxofon möta synthesizers och modern teknik. Vad duon skapar är i sann mening gränslös musik som ger en föraning om hur musiken kommer låta i framtiden.
Musiker har alltid byggt vidare på vad andra musiker skapat tidigare. De senaste 40 åren sker detta bokstavligen: musiker plockar bitar från andra artisters skivor och använder dem i sin egen musik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Intervjuer med radiolegenden Lennart Wretlind som själv åkt jorden runt med bandspelare och analyserar ”Life in the bush of ghosts”, ett album med David Byrne och Brian Eno från 1981. Intervjuer även med hiphopexperten Patrik ”DJ Sleepy” Elofsson och Gustav Ejstes från Dungen som inte kan skapa musik om han inte får scratcha varje dag.
Under mörkrets år 2016 har fler och flera artister sökt sig till gospel för inspiration. Det finns där hos artister som Kanye West och Chance The Rapper. På vilket sätt är gospelmusiken uppbyggd?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Låtstruktur och sångteknik? Varför har den sådan kraft? Varför lyssnar även icke-troende på kristen musik? Intervjuer med tre svenska artister som på olika sätt hämtar kraft och idéer från gospelmusiken: Jonathan Johansson, Carola Häggkvist och Oskar Linnros.
När album var lika med vinylskivor var det möjligt att skapa verk som bokstavligen hade två helt olika sidor. Albumsidor kan berätta helt olika saker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Två olika sidor av en artists musik, två olika sidor av ett liv. Peter LeMarcs senaste album är uppbyggt på det sättet. Sida A handlar om mörker, cancer. Sida B är en soulsvit som blickar framåt. Ett samtal om Sida A- och Sida B-dynamik, med andra exempel ur musikhistorien som David Bowies ”Low”, Beatles ”Abbey Road” och Lloyd Coles ”Don’t get weird on me babe”.
Vad krävs det av en artist i dag för att nå fram, slå igenom?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur behåller man sin egen musikaliska vision och integritet i en bransch av tusen viljor? Vad program som ”Idol” aldrig tar upp är att den svåraste tiden börjar efter genombrottet. Intervjuer med Aino Jawo och Caroline Hjelt i Icona Pop, inga svenska artister har de senaste fem åren rest så mycket och turnerat så hårt. Även intervju med debuterande syskonduon Strandels, Tova, 22 och Sixten, 19, som har allt detta framför sig.
Viljan att hela tiden gräva djupare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Utan Nisse Hellberg och Malmö som ankare där nere i botten på kartan, skulle Sverige välta åt något håll. Vägen västerut är titeln på Nisse Hellbergs nya album. Men för honom har resan västerut pågått ett helt liv. Ett program om mylla, skånsk och amerikansk, och grävandet efter rötter. För att förstå sin samtid måste man också kunna sin historia.
Vart är popmusiken på väg? Hur tänker och arbetar de låtskrivare som skapar morgondagens popmusik?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ana Diaz har gjort sig ett namn som låtskrivare på högsta internationella nivå. Britney Spears, Zara Larsson och David Guetta har spelat in hennes låtar. Under 2016 har Ana Diaz klivit fram som artist under eget namn. Hon är lika inspirerad av Nick Drake som Frank Ocean. Ett samtal om Ana Diaz förebilder och hur hon själv arbetar.
Efter att i tio år gjort musik på engelska har Frida Hyvönen från Robertsfors i Västerbotten nu första gången spelat in ett album på svenska.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Frida Hyvönen säger att hon inte kan identifiera sig som musiker. Hon skriver berättelser – berättelser som hon framför med sång och piano. Allting i hennes musik utgår från orden. Ett avsnitt om en artist som ändrar spelreglerna i populärmusiken och skapar en egen form av musikaliskt berättande.
När Djokovic vann US Open 2015 använde han Galantis som peppmusik. Svenska Galantis är i full färd med att skriva nästa kapitel i dansmusikens historia.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det är en duo som i kontrast mot stillastående discjockeykollegor skapat sig ett rykte som ett av världens mest energifyllda liveband. Galantis består två musiker som på var sitt håll varit med om att skriva modern musikhistoria. Linus Eklöw gör musik under artistnamnet Style of Eye och var med och skapade ”I love it” till Icona Pop. Christian Karlsson utgjorde ena halvan av låtskrivarduon Bloodshy & Avant (”Toxic” med Britney Spears) och bildade därefter Miike Snow.
För 20 år sedan släpptes en poplåt som förändrade världen: Spice Girls debutsingel Wannabe.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fem unga engelskor som sjöng och rappande om girl power och att kvinnlig vänskap är viktigare än killar. "If you wanna be my lover/You gotta get with my friends".
Helt avgörande för Spice Girls genombrott var videon till Wannabe där de bokstavligen studsar fram och presenterar sina identiteter. Vad få känner till är att denna historiska video från sommaren 1996 helt och hållet ett verk av svenskar. Regissören var svensk. Producenten var svensk. Stylisten var svensk.
Intervjuer med Moa Li Lemhagen Schalin, Maria Tamander, Gordon Cyrus och Lasse Sundh.
Nashville - Låtskrivarnas stad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På en vanlig karta är Nashville en ganska obetydlig stad i Tennessee med sisådär 650 000 invånare. Men på en musikalisk karta är Nashville en av världens allra största städer. En stad som står för ett sätt att göra musik som influerat alla genrer. Ingen svensk artist har gjort Nashville-musik med samma pondus och självklarhet som Jill Johnson gör på sitt nya album, ”For you I’ll wait”. Hur skriver man i Nashville? Hur exakt har Jill Johnsons nya album växt fram? En intervju om att lära sig spela gitarr och att våga vara sårbar.
Popartister gör nästan alltid sina mest kända album i unga år, men Frank Sinatras allra bästa album och mest kända låtar spelades in efter att han fyllde 50.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ju äldre han blev, desto djupare botten hittade han i sina sånger. Varför är popmusiken rädd för åldrande? Vad kan vi lära oss av Sinatra? Vad är hans hemlighet? Hur exakt sjunger han? Intervjuer med Lisa Nilsson, Tomas Andersson Wij, Johan Kinde och Oscarsbelönade amerikanska dokumentärfilmaren Alex Gibney.
Michael Jacksons Thriller. NWA:s Straight Outta Compton. 2Pac:s album under namnet Makaveli. Tre album som förändrade musikhistorien. Vad har de gemensamt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Svar: att Qunicy Jones III befann sig i studion när de spelades in. Quincy Jones III var skådespelare och musiker i ”Stockholmsnatt”, en film om kickers i Kungsträdgården. Därefter pendlade han under sin uppväxt mellan sin mammas familj i Farsta och pappan Quincy Jones i Los Angeles. Hans cv gör honom till en nyckelfigur i hiphophistorien. I dag är han domare i ”Idol”.
Jenny Vhal är en av Nordens mest originella och internationellt mest hyllade artister.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En norsk artist som under flera år bodde i Melbourne och utvecklat ett helt eget musikspråk. Jenny Hval har myntat termen ”soft dick rock”, en replik till penisladdade termer som hard rock. En av hennes mest kända låtar börjar med raden: ”That night I watched people fucking om my computer”. I sin popmusik utforskar kön och identitet. Hon har skrivit en uppsats om Kate Bush. Hennes främsta influens är Ingmar Bergmans ”Persona”.
Vikten av att göra det svårt för sig.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Hur behåller man glöden? Hur undviker man att bli förutsägbar? Hur lyckas man hålla ihop i 25 år som rockband? I ett medvetet försök att göra det svårt för sig – att undvika att spela säkert – sålde Bob Hund för tre år sen alla sina instrument. Sedan dess har de spelat på lånade instrument från unga lokala musiker i de orter de spelat i.
Ett avsnitt som undersöker dynamiken och kreativiteten i ett rockband.
Med individuella intervjuer med alla sex medlemmarna.
Enligt definitionen i uppslagsverk så betyder folkmusik musik som uppstått och förts vidare inom allmogen och särskilt på landsbygden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Enligt den definitionen av begreppet så är Americana i dag att betrakta som svensk folkmusik. Den mest begåvade Americana-musiker som kommit fram i Sverige efter First Aid Kit heter Ellen Sundberg. Hon är 23 och kommer från Jämtland.
I år är det 40 år sen de första punkskivorna kom. Ingen trodde 1976 att punken skulle bli ett långlivat fenomen, men generation efter generation nya lyssnare upptäcker musiken.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Två legendariska punkband spelar på årets Way Out West. Hur har historieskrivningen om punk förändrats? Varför vägrar punken att dö? Det här avsnittet är ett slags Filosofiska Rummet om punk, med skivbolagsdirektören Martina Ledinsky, botanikern och journalisten Elin Unnes samt hardcoremusikern och journalisten Christoffer Röstlund Jonsson.
Många rocklyssnare har fördomar om musikaler. Men gräver man djupt i musikhistorien så inser man hur stor påverkan musikaler haft och fortfarande har på all slags samtida musik.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Både popmusiken och soulmusiken har rötter som leder tillbaka till Broadway på 1920-talet. Broadway är populärkulturens moder och dess Champions League. Intervjuer med regissören och manusförfattaren Edward af Sillén och sångerskan Sarah Dawn Finer.
Yrket producent är tyvärr fortfarande ökänt mansdominerat, men Laleh visar vägen framåt.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vid sidan av sin egen karriär har Laleh även etablerat sig som låtskrivare och producent åt internationella storartister som Demi Lovato, Ellie Goulding och Adam Lambert. En intervju om musik och teknik och att jakten efter känslan ”på riktigt”.
Om en svensk klassiker.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
”Notes from underground” är en dubbel-lp från 1974 som blivit en av de mest eftersökta på svenska och internationella skivbörsar. Ett visionärt jazzalbum döpt efter Dostojevskijs ”Anteckningar från källarhålet”. I programmet intervjuas saxofonisten Jonas Kullhammar, Elena Wolay som driver ”Jazz är farligt”, vinylhandlaren Gustaf Wolrath samt den 73-årige jazzlegenden själv.
Hur hamnade en ung musiker från Linköping i Hollywood och gjorde filmmusiken till nya Rocky-filmen Creed och producerade artister som HAIM och rapparen Childish Gambino?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Intervju med doldisen Ludwig Göransson, en av de dagens mest internationellt framgångsrika men minst uppmärksammade svenska musiker. Ludwig Göransson gör även musiken till två av de populäraste komediserierna i modern tid, ”Community” och ”New Girl”.
Det är alltid någon som ligger i täten. Artister som förnyar populärmusiken, inte i marginalen, utan mitt i den breda mittfåran. Artister som definierar sin tid.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På sextiotalet var det Beatles. På sjuttiotalet Bowie. På åttiotalet Prince. Vem har den rollen just nu? En av artisterna i tätklungan är Drake. New York Times har skrivit att Drake skapat en egen musikalisk genre. I programmet intervjuas fem personer som analyserar fenomenet Drake: Eric Gadd, Michelle Kadir, Leslie Tay, Babak Azarmi och Ametist Azordegan.
Hur växer ett album fram? Hur får man låtarna att bilda en helhet? Varifrån kommer idéerna?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Intervjun med Veronica Maggio handlar om den processen. En process som även är visuell. Om man lyssnar på Veronica Maggio ser man hela tiden miljöer och bilder som förändras från album till album.
Alla dagar du inte visste att du var lycklig. Det är en nyckellåt på Eva Dahlgrens nya album. En låttitel som får en att stanna upp och inse något man inte lyckats sätta ord på tidigare.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Eva Dahlgren är den artist som fått flest Grammis genom tiderna jämte Per Gessle och Kent. Ett samtal om låtskrivande, spelningar på landsortsdiskotek där alla bara vill hångla, hur blyghet påverkat hennes sångstil och hur hon i dag står med ena benet i DJ-kulturen.
Hur tänker och jobbar nästa generations svenska låtskrivare?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Simon Strömstedt har i det dolda blivit en av Sveriges mest spelade låtskrivare. Förra våren låg han samtidigt bakom tre av de tio mest spelade låtarna i Sverige. Anthems med Jakob Karlberg, Alesso och Otto Knows som fyllde studentlastbilsflaken. Nu jobbar han med Take That. Simon Strömstedt, son till Efva Attling och Niklas Strömstedt, har tidigare avböjt intervjuer men gör sin första för podden ”Gradvall”.
Manliga rocktyckare har i 50 år nedvärderat och underskattat kvinnliga artister som dyrkas av unga kvinnliga fans. Britney Spears är en i en lång rad.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Men Britney Spears har efter sin uppgång och sitt fall i dag blivit något av en Judy Garland-figur bland unga musiker. Intervjuer med internationella popstjärnan Tove Styrke (som gjort en cover på en Britney-låt), Rebecca & Fiona (som projicerar bilder på Britney på sina konserter) samt duons tredje medlem och tillika Sveriges främsta Britney-expert, stylisten Tommie X. Även intervju med Christer Lindarw som vet mer än någon annan om divornas och gayikonerna historia.
Vad betyder motstånd? Hur hanterar man ilska? Finns det likheter mellan punk och hiphop?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
David Sandström, trummis och textförfattare i hardcoregruppen Refused, och hiphopartisten Adam Tensta är på varsin kant nyckelfigurer i modern svensk musikhistoria. Samtidigt förenas de av likheter. David och Adam har kommit så nära varandra att David Sandström nästan betraktas som hedersmedlem i RMH, ett kollektiv som kammade hem 13 Grammisnomineringar. David och Adam, två bibliska namn, samtalar om eviga värden och sina uppväxter.
Hur har situationen för svarta artister i USA förändrats från 1900-talet och framåt?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Vad menas med begreppet kulturell appropriering? Intervju med USA:s främste levande musikhistoriker, Peter Guralnick, som skrivit de definitiva böckerna om Sam Cooke och Elvis Presley. Guralnicks senaste bok handlar om Sam Phillips som drev ett bolag, Sun Records, som på 1950-talet banade vägen för Def Jam och andra bolagen som öppnat dörren mellan svart och vit kultur.
The Cure har en unik ställning i många människors liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Intervjuer med fans som berättar om hur The Cure finns i deras blodomlopp: Martin Sköld i Kent, serietecknaren Coco Moodysson (som gjort klippdocka av The Cure-sångaren Robert Smith), kulturskribenten Alice Kassius Eggers, musikerna Kicki Halmos (som spelat med Lykke Li), Henric De La Cour och Nicole Sabouné.
Jan Gradvall berättar också om hur han som 16-åring intervjuade The Cure på sitt sportlov i februari 1980.
Hur påverkas musik av ens landskap?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Amanda Bergman är känd som soloartist och sångerska i mångfaldigt prisbelönade Amason. I en på djupet-intervju om musik talar Amanda om sitt arv, sin uppväxt, sitt sätt att sjunga, sina sånger och likheter mellan Dalarna och Amerika.
I Want You är tidernas mest direkta låttitel.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
The Beatles, Bob Dylan och Elvis Costello har gjort klassiska låtar som heter ”I Want You”. Även Per Gessle har gjort en ”I Want You”-låt och Kajsa Grytt har tolkat både Costellos och Dylans låtar.
En analys om de låtarna samt uttryck för åtrå i musik. Intervjuer med Kajsa Grytt och Per Gessle.
På djupet med Melissa Horn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En av Sveriges största artister, med spelsiffror på Spotify få svenskar kommer i närheten av. Melissa Horn är samtidigt en av landets mest privata artister, ger sällan intervjuer, men ställer upp för podden ”Gradvall”.
Intervju med Peder Stenberg, sångare och låtskrivare i Deportees.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Ett av Sveriges mest kritikerrosade band. Ett samtal om att förmedla bilder genom musik och en inblick i skapelseprocessen hos ett av Sveriges mest egensinniga band.
Tre veckor efter Springsteens Born To Run släpptes hösten 1975 (alltså för 40 år sen) det album haft ännu större inverkan på hur svensk musik låter i dag: Kiss livealbum.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Intervjuer med Kiss-experterna: Andreas Carlsson, Jonas Åkerlund, Klas Åhlund, Susanne Ljung, Nina Hemmingsson och Nicke Andersson.
Ingen annan levande musiker personifierar staden New York som rockartisten Jesse Malin. En musikalisk vandring längs Manhattans gator och gränder.
I was so much older then, Im younger than that now.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En intervju med Anna Ternheim om låtskrivande, gitarrspel och att leva med alla åldrar inom sig.
Världens bästa basist, Carol Kaye, är en 80-årig kvinna från Los Angeles.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Carol Kaye har spelat på legendariska inspelningar med Beach Boys, Phil Spector, massor av soullåtar, i princip samtliga filmsoundtrack med Quincy Jones samt på tv-seriesignaturer som Mission Impossible, M*A*S* H och Kojak.
Om hennes inflytande och storhet som artist. För unga sångare har Beyoncé samma roll som Eric Clapton förr hade för gitarrister.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Intervjuade i programmet: Seinabo Sey, Sabina Ddumba, Zara Larsson Noshin Davarasl och Marit Bergman.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.