Följ med Anders-William Berg och Ante Wiklund genom Sveriges kungahistoria. Från Hedenhös till Bernadotte, alfa till omega. En kung i taget.
Konungen är död, länge leve konungen!
The podcast Kungpodden is created by Kungpodden. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
God jul, folk av frejdad stam! Anders och Ante äter äter och firar jul enligt gammal nordisk sed så som beskriven i Olaus Magnus "Historia om de nordiska folken", publicerad 1555.n.
"Historia om de nordiska folken" brukar lyftas i sammanhang när man ska historiskt förankra svenska jultraditioner, men faktum är att det mest är brottstycken av sådant i boken.
Tillsammans med dessa brottstycken, mailkorrespondens med Kalmar länsmusem , en vinblogg, råd från Anders sommelierkompis och en poddintervju med arkeologer från Lödöse musem så ska rekonstruerar vi i detta avsnitt julfirandet under den tidiga Vasaättens tid.
NÅGRA RECEPT FRÅN AVSNITTET
SVENSKT RENÄSSANSKLARET/GUSTAV VASA-VIN/-GLÖGG
3 dl Eau de Vie elvispas med kryddorna (3 tsk mortlad kanelstång, 1.5 tsk mortlade nejlikor och 1.5 tsk mortlade kardemummakärnor) i 15 minuter. Alternativt skippa elvisp, blanda Eau de Vie och kryddor i en flaska, låt stå 9-10 dagar. Skaka om flaskan en gång varje dag. Filtrera blandningen genom kaffefilter eller sila ner i bunke. 3.5 msk av blandningen hälls sedan ner i 600 ml Cote de rhoune. 6-9 msk socker tillsätts. Låt stå ljummet över natten, minst tolv timmar. Servera vid rumstemperatur. Det vanliga tipset för att uppnå "gammaldags rumstemp" är att ställa in flaskan i kylen 15-20 min innan servering.
FLATBRÖD (http://medeltiden.kalmarlansmuseum.se/livet-pa-landet/vardag-och-fest/mat/brod-och-grot/)
3,5 dl kornmjöl
3,5 dl rågmjöl
3 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 msk kummin eller anis
Rör ihop alla ingredienser och kavla ut degen till tunna, tefatasstora bröd. Nagga bröden och grädda dem på stekplåt eller varm stekhäll.
Tillägg: Koka upp saffran (valfri mängd beroende på var ni vill uppleva er i den svenska senmedeltida klasspyramiden (Kungpodden använde två paket saffran)) i vatten, pensla sedan på brödet. För att uppnå den Olaus Magnus:ka formen, forma efter hans anvisningar: "Det finns äfven ett slags bröd, som är rundt, tjockt och långt som ett 5 års barn. Under de dagar,Julbröd till då Kristi födelse firas, utdelas detta öfverallt till skänks, äfven åt fullständigt obekant folk, tillika med annan hugnelig välfägnad och kärleksbevisning, värdig en sådan högtid” (trettonde boken, sjuttonde kapitlet)
MEDELTIDA JULEGRIS (DVS. VILDSVINSHUVUD MED SÅS)
Max Millers Youtubekanal "Tasting History" rekommenderas: https://www.youtube.com/watch?v=j3CRGsis8sc . Annars köpte vi bara rökt vildsvin och dippade i senap. Små skålar med senap till sitt skinkfatt serverade biskop Brask nämligen "småsvennarna" som arbetade på hans mark, som en vedertagen jultradition.
LUTFISK
Låt saltad lutfisk sjuda i 20-25 minuter i kastrull. Skira smör och häll detta på. Det är bokstavligt talat allt. Det är en enkel rätt och då potatis inte fanns på den tid, skippa den och bechamelsåsen om ni vill vara riktigt autentiska.
PEPPARKAKOR
Pepparkakor åts redan på denna tid, men då som brödsmulor med honung och kryddor som man plattar ut till en deg. Kanel, ingefära, peppar, sandelträ med hela nejlikor och klenetter på var svenska medeltida pepparkakor, bl.a. biskop Brask beskrev dem så. Max Miller: https://www.youtube.com/watch?v=hNIvtkADcCA
Julöl
Systembolaget skriver: "På 1200-talet infördes till och med en lag om att bönderna skulle brygga öl till jul – så viktigt var det att garantera att den fanns på bordet! Julölen skulle vara färdig 9 december på Anna-dagen, då vi traditionellt lägger lutfisk i blöt inför högtiden. Julöl i dag kan ibland vara lite eldigare, ha högre alkoholhalt, än annan mörk lager. Även det är ett arv från förr då bryggarna gärna framställde en lite starkare öl på de bästa råvarorna till jul." Något specifikt svenskt medeltida recept på julöl kunde jag inte hitta, så vi köpte Pripps julöl istället. Däremot hittade jag ett 1500-talsrecept på julöl från Tudordynastins England, kan vara intressant för den drivne: https://medievalcooking.wordpress.com/2015/11/30/buttered-beere-a-1594-tudor-recipe/
Han har nämnts i tidigare avsnitt av podden, och hans idéer likaså, men nu är det äntligen dags för Johannes Magnus och göticismen att få ett eget avsnitt. A & A går igenom den kloke Johannes liv och sätter tänderna i förra milleniets kanske knäppaste teori... eller är den verkligen så galen som vi fått lära oss?
I slutet av avsnittet går inspelningsutrustningen bananas och ljuder blir kaiko i några minuter. Göticismens spöke vill inte bli ifrågasatt.
Den kortvarige Sigismund får dela avsnitt med Bergslagskungen Karl IX i avsnittet som avslutar berättelsen om de olycksdrabbade vasasönerna. Katolik mot protestant, Polen mot Bergslagen, aristokrater mot bönder. Dessutom får vi ett kärt återseende med ett gammalt inslag.
Brodersmördaren Johan III avhandlas. Fredskandidat eller krigstogik? Katolik eller bara lik-blek inför högadelns krav på makt? Och hur var det egentligen med kopplingarna till Polen?
Sådana frågor får man kanske veta svaret på, vi försöker i alla fall luska ut så mycket som möjligt om den tredje kungen i ätten Vasa, innan vi till slut kan avgöra det alla väntat på: Johan III: Härlig konung, eller banehugg?
Stötta gärna Kungpodden på:
https://www.patreon.com/kungpodden
Efter en lååång väntan är Kungpodden äntligen tillbaka! Med crispare ljud än någonsin har Anders & Ante laddat upp en cyanidförgiftad suppé till avsnitt om ingen mindre än Erik XIV, en kung som idag blivit ihågkommen som galen, paranoid och blodtörstig... men stämmer verkligen denna bild av den äldste vasasonen?
Stötta Kungpodden på www.patreon.com/kungpodden eller med en gåva till swishnummer: 076-3450324
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.