64 avsnitt • Längd: 60 min • Månadsvis
Tidskriften Arche publicerar författare, poeter, konstnärer, forskare, kliniker, intellektuella och psykoanalytiker som arbetar inom det breda fältet psykoanalys, humaniora, konst och arkitektur. Ansvarig utgivare är psykoanalytiker och författare Per Magnus Johansson.
The podcast Arche – samtal om psykoanalys, humaniora, konst och arkitektur is created by arche. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Psykoanalytikern och författaren Per Magnus Johansson samtalar med författaren och journalisten Ylva Mårtens om hennes två nya böcker: antologin ”Barnens 1000 första dagar” på Ordfront förlag och kärleksromanen ”Sjömansflickan” på förlaget Kaunitz-Olsson.
Inspelat i december 2024 på Göteborgs Litteraturhus
Jonas Gilbert talar med Per Magnus Johansson om Leonard Cohen (1934-2016).
Om kreativiteten, barndomens betydelse och den judiska erfarenheten. Om öar - Hydra till Vinga - och Cohens koppling till Skandinavien. Och finns det något samband mellan Cohen och psykoanalysen?
Jonas Gilbert är bibliotekarie och bibliotekschef på Högskolan i Borås.
Per Magnus Johansson är psykoanalytiker, docent i idé- och lärdomshistoria och författare.
Samtalet är inspelat på Per Magnus Johanssons mottagning i Göteborg den 18:e januari 2025.
Musik:
I’m your man, Happens to the Heart, Waiting for the miracle, Bird on the Wire, First we take Manhattan, So Long, Marianne, Moving on, Suzanne, The Captain, The Future, Puppets, Tower of song, Hallelujah, You want it darker, Famous blue Raincoat
Intervjukällor från Youtube:
Interview Danish Television 1992 “The Future"
Leonard Cohen in Greece
Montreal interview, NRK 2006
Israeli TV 1985
Leonard Cohens Youtube-kanal
Psykoanalytiker och författare Per Magnus Johansson reflekterar kring Oidipuskomplexet, inspelat på Freudseminariet den 7 december 2024.
Begreppet Oidipuskomplexet hämtade Sigmund Freud från den grekiska myten om Oidipus som aningslöst dödade sin far och gifte sig med sin mor.
Är du intresserad av att delta på Freudseminariet? Alla är välkomna och det går att delta på plats i Göteborg eller digitalt. Läs mer på https://www.arche.se/freudseminariet/
Ett samtal om döden och längtan efter helighet. Anna Lindman (journalist, programledare) möter Per Magnus Johansson (psykoanalytiker, docent i idé- och lärdomshistoria) i ett samtal under ledning av Eric Schüldt (kulturjournalist). Kvällen arrangerades av Betlehemskyrkan Göteborg tillsammans med Föreningen Valv och Räddningsmissionen.
Tack för att vi får lov att sprida samtalet! Det går också att se på Youtube: https://www.youtube.com/live/gzqiQBGr0Is?si=Mi13-bkW8PLVFP5l
Per Magnus Johansson och Mikaela Blomqvist samtalar om den brasilianska författaren Hilda Hilst. Ett arrangemang i Brasilianska ambassadens monter på Bokmässan 2024.
Ett personligt samtal där Per Magnus Johansson talar med Jonas Gilbert om Bob Dylan. I avsnittet får vi bland annat höra Per Magnus Johansson mynta ett nytt begrepp, "absolut introvert” Jonas Gilbert frågar sig om man kan förstå Dylans verk bättre genom att förstå honom som person? Vi hör Dylan själv berätta om Nobelpriset och Per Magnus Johansson ger sin bild av varför han var värd priset och vad som gör honom till en helt unik och extraordinär person.
Samtalet är inspelat på Erik Dahlbergsgatan 29 i Göteborg, 13 oktober 2024.
Vi hör inspelningar från Theme Time Radio Hour, klipp från Youtube och massor med musik.
Ett samtal mellan Lydia Sandgren, romanförfattare och psykolog, och Per Magnus Johansson, psykoanalytiker, författare och idéhistoriker. Inspelat på Bokmässan 26 september 2024. Psykoanalysen uppkom liksom alla andra teorier i ett historiskt sammanhang och präglades av sin tids strömningar. Teorin utvecklades i den habsburgska dubbelmonarkin, i en urban sekelskiftesmiljö, som karakteriserades av etniska, politiska och sociala motsättningar samt ett ifrågasatt värdesystem. Den uppstod i en wiensk judisk miljö och i spänningsfältet mellan humaniora och naturvetenskap. Vilken aktualitet har psykoanalysen idag? Ett samtal mellan Lydia Sandgren, romanförfattare och psykolog, och Per Magnus Johansson, psykoanalytiker och idéhistoriker.
Samtalet går också att se på Youtube: https://youtu.be/wUrYboRgirY?si=dGjmP-hOg9QuG67t
Per Magnus Johansson talar om psykoterapins historia och dess framtid.
Inspelat på Psykoterapimässan i Stockholm 24 september 2024.
Per Magnus Johansson om kärlekens villkor i det postmoderna samhället. Vad har förändrats och vad består inom kärlekens fält? På vilket sätt är den enskildes kärlek förbunden till kärleken till de stora institutionerna?
Inspelat på Lunds stifts Kyrkdagar 11 september 2024.
Ett samtal inspelat på Johan Lintons avslutning av utställningen Mystic Parade 17 augusti 2024 på Arche Studio, Nordenskiöldsgatan 14-16 i Göteborg.
Johan Linton är en svensk arkitekt, formgivare, författare, forskare och universitetslektor. Han är civilingenjör teknisk fysik och arkitekt och doktorerade med en avhandling om Le Corbusiers arkitekturteori.
Per Magnus Johansson är författare, psykoanalytiker, psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi samt docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Han är grundare och ordförande i Freudianska föreningen och redaktör för kulturtidskriften Arche.
Läs mer https://linton.st/ och på arche.se
Ett samtal inspelat på Johan Lintons vernissage av utställningen Mystic Parade 19 juni 2024 på Arche Studio, Nordenskiöldsgatan 14-16 i Göteborg.
Johan Linton är en svensk arkitekt, formgivare, författare, forskare och universitetslektor. Han är civilingenjör teknisk fysik och arkitekt och doktorerade med en avhandling om Le Corbusiers arkitekturteori.
Per Magnus Johansson är författare, psykoanalytiker, psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi samt docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet. Han är grundare och ordförande i Freudianska föreningen och redaktör för kulturtidskriften Arche.
Läs mer https://linton.st/ och på arche.se
Ett samtal mellan Per Magnus Johansson och Lydia Sandgren. Arrangerat av Psykoterapistiftelsen och inspelat i Stockholm 24 maj 2024.
Per Magnus Johansson är psykoanalytiker, docent och författare. Johansson utbildar och handleder inom psykiatrin och primärvården sedan två decennier. Han är redaktör och ansvarig utgivare för Arche – tidskrift för psykoanalys, konst, humaniora och arkitektur, som 2018 utnämndes till årets kulturtidskrift. Han har grundat Freudianska föreningen i Göteborg, och erhållit flera viktiga hedersbetygelser. Han har ett omfattande författarskap inom humaniora och psykoanalys. Läs mer på Wikipedia och egen hemsida
Lydia Sandgren är författare och leg psykolog. Hennes debutroman Samlade verk kom ut på Albert Bonniers förlag år 2020 och fick Augustpriset samma år. Därutöver skriver hon regelbundet i dagspress och kulturtidskrifter, med ett särskilt intresse för frågor knutna till psykoterapi och psykoanalys. Som psykolog har hon varit verksam inom psykiatrin. Läs mer på Wikipedia
Per Magnus Johansson samtalar med Mikaela Blomqvist, Claes Caldenby, Johan Linton, Mats Leffler, Lydia Sandgren och Ulf Karl Olov Nilsson om hur de upplever att arbeta med tidskriften Arche. Ulf Karl Olov Nilsson avslutar med att läsa dikter.
Inspelat på Arches releasefest söndagen den 26 maj 2024 kl. 17.00–20.00 på Göteborgs Litteraturhus.
Psykoanalytiker och författare Per Magnus Johansson reflekterar över Sigmund Freuds bok Vi vantrivs i kulturen som publicerades 1930.
Inspelat på Freudseminariet 6 april 2924 i Göteborg. Läs mer om seminariet här.
Alla är välkomna att delta på seminariet, möjligheter finns att delta digitalt.
Per Magnus Johansson reflekterar kring förhållandet mellan att tolka, att tyda och att översätta, liksom att diskutera den svenska översättningstraditionen av Sigmund Freuds verk och dess förhållande till de engelska och franska översättningarna av Freuds teoribildning. Vad är, för att ta ett relevant exempel, skillnaden mellan det omedvetna och det undermedvetna?
Per Magnus Johansson är psykolog, psykoterapeut och specialist i klinisk psykologi, privatpraktiserande psykoanalytiker, docent i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet och författare.
Inspelat på Göteborgs Stadsbibliotek, 7 februari 2024.
Ett arrangemang av Göteborgs Förening för filosofi och psykoanalys och Göteborgs stadsbibliotek
Intresseföreningen Bipolär Sjukdom (IBIS) har i detta samtal bjudit in Per-Magnus Johansson, psykoanalytiker, psykolog, idéhistoriker och författare, för att föreläsa om den psykoanalytiska traditionens syn på psykiska sjukdomar och symtom. Vad förenar och vad skiljer en biologisk syn från en psykoanalytisk?
Ur inbjudan till föreläsningen: "Att vara drabbad av bipolär sjukdom innebär oftast en livslång relation med vården där medicinering utgör den huvudsakliga behandlingsformen. För den enskilda är mediciner helt nödvändigt för att fungera i en kaotisk tillvaro som pendlar starkt mellan olika känslolägen. Men vad finns det mer för behandlingsformer som kan komplettera ett biologiskt synsätt på psykisk sjukdom?"
Arrangör: Intresseföreningen Bipolär Sjukdom i Göteborg, läs mer här: https://www.ibisgbg.se
Inspelat 24 januari 2024
Per Magnus Johansson talar om våra möjligheter att förändras. Inspelat 7 januari 2024 på det så kallade Söndagsseminariet inom ramen för Freudianska föreningen.
Vän eller fiende? Att älska sin nästa som sig själv? Lyssna på ett del av Freudseminariet som hålls av Per Magnus Johansson en gång i månaden. Seminariet utgår från läsningen av Sigmund Freuds Vi vantrivs i kulturen, kapitel fem, och spelades in i december 2023.
Freudseminariet har vuxit till 220 deltagare som deltar antingen på plats i Göteborg eller digitalt. Alla är välkomna, anmälan gör genom att mejla en kort beskrivning till: [email protected]. Kostnad: 500 kr/termin. Vi ser fram emot en ny termin med start den 27 januari 2024 klockan 15 - 16.30.
Ett samtal mellan Josefin de Gregorio och Per Magnus Johansson om Gregorios nya roman "Försvinnandet", en berättelse om sorg, minne och glömska, utgiven på Norstedts.
Inspelat 22 november 2023 på Majornas böcker och kaffe i Göteborg.
Per Magnus Johansson talar om det psykiska lidandet och den kvinnliga utsattheten på Göteborgs Dramatiska Teater efter föreställningen Den sårade divan i november 2023.
Ställer frågor gör regissör Anna Ulén, skådespelarna Mia Eriksson och Hanna Ullerstam samt publiken.
Den sårade divan handlar om tre kvinnliga konstnärer, deras kreativitet, liv och sjukdom - Agnes von Krusenstjerna, Sigrid Hjertén och Nelly Sachs. Efter boken av Karin Johannisson. Regi: Anna Ulén. Med Mia Eriksson, Hanna Ullerstam och Karin Lycke.
Ett samtal om Kafka, Freud och det judiska ursprunget.
Litteraturkritikern Mikaela Blomqvist och psykoanalytikern Per Magnus Johansson i samtal om två judiska författare: Franz Kafka (1883-1924) och Sigmund Freud (1856-1939). Båda har haft ett avgörande inflytande över vitt förgrenade konstnärliga, vetenskapliga och litterära områden och i stora delar av världen.
Inspelat på Bokmässan 2023.
Lydia Sandgren och Per Magnus Johansson samtalar om psykoanalysens aktualitet idag, inspelat på Bokmässan 2023 och arrangerat av Nätverkstan Kulturtidskifter. Ett extra tack till Helena Persson och Nätverkstan för eminent inspelning av ljudet.
Per Magnus Johansson talar med journalisten Jan Bärtås om vad vi människor lär oss av kriser som händer oss själva och vår värld. Arrangerat av Det fria ordets hus i Växjö, inspelat 17 oktober 2023.
Läs mer om Per Magnus Johanssons tankar om samhällskriser i Corona - En psykoanalytikers dagbok 1-3, utgiven på Bokförlaget Korpen år 2023.
https://www.adlibris.com/se/bok/corona-en-psykoanalytikers-dagbok-del-1-3-9789189401426
Per Magnus Johansson samtalar med konstnären Carina Fihn om drömmar, kreativitet, att släppa kontrollen och våga ta risker. Samtalet utgår från Carina Finhs Nattbok (i stället för dagbok) drömanteckningar 1995-2022.
Inspelat på Konstepidemin i Göteborg 3 maj 2023.
Är du nyfiken på Freudseminariet och Per Magnus Johanssons reflektioner kring Freuds bok Masspsykologi och jaganalys?
Här är 30 minuter från senaste seminariet utifrån frågor som: Hur kan man älska gränser? Vad får det för konsekvenser när varje individ vill stå i centrum? Är ett nej alltid negativt och ett ja alltid positivt? Vilken betydelse har karnevaler och fester idag när förbud och begränsningar av jaget ser annorlunda ut?
Till hösten 2023 fortsätter Freudseminariet och vi kommer då att läsa Vi vantrivs i kulturen. Seminariet hålls en gång per månad. Man kan delta på plats (Nordenskiöldsgatan 14-16 i Göteborg) eller via länk. Kostnad: 500 kr/termin. Alla som är intresserade är välkomna.
Om du tidigare inte deltagit, skriv några rader om dig själv till: [email protected].
Ur Per Magnus Johanssons föreläsning, arrangerat av S:t Lukas i Malmö i samarbete med Studieförbundet Sensus i Malmö 16 mars 2023.
"Vi är på väg in i ett samhälle där de ekonomiska, sociala och hälsomässiga ojämlikheterna ökar, kulturen marginaliseras, de rasistiska vindarna blåser hårda och förutsättningarna för att förstå den ökade psykiska smärtan tenderar att kvävas. Vad döljer sig bakom den ökade psykiska ohälsan? Hur kan vi förhålla oss till det som är på väg att hända i vårt samhälle."
Per Magnus Johansson talar om döden tillsammans med studenter på Alma manusutbildning. Intervjuar gör Karin Andersson. Inspelat på Lagerhuset i Göteborg 30 januari 2023. På den här länken finns filmerna som refereras till i podden: https://www.almaeducation.se/doden
Tack till Alma för möjligheten att spela in podd-avsnittet.
Per Magnus Johansson talar om svartsjuka på Folkteatern i Göteborg.
(Apropå En vintersaga, ett samtal med Monika Wade och Dennis Sandin.)
What does an everyday hero look like? In Marie Darrieussecq's French novel La mer à l'envers, a cruise ship rescues boat refugees out on the cold December sea. Psychoanalyst Rose, who received the cruise as a Christmas present from her children, helps one of the migrants, Younès from Niger, when she gives him a mobile phone. The phone becomes a kind of lifeline between the two.
Marie Darrieussecq is one of the leading voices in contemporary French literature. She writes for magazines such as Libération, Charlie Hebdo and Dagens Nyheter. In this episode she has a conversation with psychoanalyst Per Magnus Johansson at Gothenburg Book Fair, September 24, 2022.
#Marie Darrieussecq #permagnusjohansson #La mer à l’envers #psykoanalys
Per Magnus Johansson intervjuas av Mikaela Blomqvist på Göteborgs-Postens scen på Bokmässan 2022, söndagen 24 september 2022.
Vad ville studenterna och vad skrev de på universitetets väggar? Hur ville de förverkliga det framtida samhället? Per Magnus Johansson föreläser om Paris Maj 1968.
Vill du läsa mer?
På länken finns en fri text att läsa ur Arche skriven av Per Magnus Johansson och Sven-Eric Liedman: https://www.arche.se/texter/maj-1968/
Per Magnus Johansson reflekterar över vad som präglar människorna i Lars Noréns pjäs Nattvarden - utifrån en uppsättning på Teater Tofta.
Ett samtal om njutning och lidande, om ensamhet och tomhet, om föräldraskap och om barnen. Emma Vendelek intervjuar.
Stort tack till Teater Tofta, läs mer på: https://teatertofta.se/
Nattvarden är ett av Lars Noréns tidigare verk som skrevs 1983, och uruppfördes på Dramaten 1985. Norén har berskrivit det som att han verkligen levde tillsammans med karaktärerna under det år han arbetade med pjäsen. Idag, över trettio år efter att pjäsen kom till liv är tematiken fortfarande aktuell, där den rör sig kring närhet och avstånd, och hur vi egentligen ska leva tillsammans. I Teater Toftas uppsättning har berättelsen flyttats fram till nutid.
Nattvarden är en berättelse om två bröder som möts efter mammans begravning tillsammans med sina respektive.
För bearbetning och regi står Göran Parkrud, och på scenen får vi möta Daniel Adolfsson, Susanna Helldén, Karin Lycke och Carl-Markus Wickström.
Ett samtal mellan Per Magnus Johansson och Sven-Eric Liedman med anledning av boken En psykoanalytikers väg - ett biografiskt samtal med psykoanalytikern Per Magnus Johansson som gavs ut 2014. Moderator är Tormod Otter Johansen och samtalet arrangerades av Göteborgs förening för filosofi och psykoanalys.
Boken går att köpa här: https://www.bokus.com/bok/9789163714276/en-psykoanalytikers-vag-le-cheminement-dun-psychanalyst/
Ur Elisabeth Roudinescos förord:
»På kvällen bjöd Jean-Jacques ut mig på krogen och meddelade att han hade förberett en överraskning åt mig vid morgondagens konferens på Institut français. Han hade bett, sade han, en exceptionell psykoanalytiker från Göteborg att ansluta sig. Det var inte utan att jag blev nyfiken: »Han är intresserad av historia och beundrar er mycket», sade han, »han är frankofil, den ende lacanianen i Sverige och han går i analys hos Pierre Legendre.» Det var så jag lärde känna Per Magnus Johansson...
Läsaren kommer i denna bok, som jag känner mig hedrad över att få skriva förordet till, att finna vägen hos en man som vigt sitt liv åt lärda studier utan att drabbas av ett åldrande sinnelag, vilket ibland leder intellektuella till att enbart inrikta sig mot det förflutna, mot olika former av kritik och beklagan, utan att betänka att det bästa sättet att tänka över framtiden är att reflektera över det förflutna.»
Ett samtal om den ryska litteraturen och exilen. Mellan Mikaela Blomqvist, Maxim Grigoriev och Per Magnus Johansson på Göteborgs Litteraturhus 11 juni 2022. Arrangerat av Arche.
Läs mer om det senaste numret av Arche där ett långt samtal mellan Maxim Grigoriev och Per Magnus Johansson är publicerat: https://www.arche.se/publikationer/arche-2022-78-79/
Foto: Paul Wennerholm
Per Magnus Johansson talar om det okända, från ett samtal den 8 maj 2022. Arrangörer: Jonsereds herrgård och Konstnärliga fakulteten, båda vid Göteborgs universitet, i samverkan med Atalante. Samtalsledare: Lena Ulrika Rudeke.
Lider vi mer idag? Vem har ansvar för barns lidande? Har vi svårare att stå ut med lidandet? Vad är lidandets kreativa potential? Per Magnus Johansson, psykoanalytiker, idéhistoriker och författare talar som inbjuden gäst till ett arrangemang “Vantrivs vi i kulturen?” på Skeppet i Göteborg den 7 april 2022. Samtalsledare är Alexandra och Ludvig Lindelöf.
Psykoanalytiker, docent och författare Per Magnus Johansson talar om psykoanalys och politik.
En föreläsning som spelades in på Göteborgs Stadsbibliotek.
Läs mer om Per Magnus Johansson på: permagnusjohansson.com
”Vi människor har behov av tröst och att försöka påverka verkligheten - i synnerhet när vi inte kan påverka den.” Så inleder Per Magnus Johansson detta avsnitt som handlar om tvångshandlingar och tvångstankar: OCD (Obsessive Compulsive Disorder). Han reflekterar över när det drabbar unga människor och vilken hjälp som finns att få.
Samtalet spelades in i samband med att Per Magnus Johansson deltog i en utbildningsfilm för skolelever om OCD, producerad av Louise Bergman som också intervjuar.
Den psykiska ohälsan ökar i Sverige liksom antalet patienter inom psykiatrin. Önskan är stor att hitta behandlingsmetoder som fungerar. I det här avsnittet får vi lyssna på en del ur ett av de seminarier som Per Magnus Johansson håller i Freudianska föreningens regi i Göteborg. Du kan läsa mer om dessa seminarier på arche.se
Ett samtal om Arche Press nya bok Arkitektliv som är en omfattande undersökning av Gert Wingårdhs liv och arbete. Boken utgår från samtal som Wingårdh under ett decennium haft med psykoanalytikern och idéhistorikern Per Magnus Johansson samt arkitekten och arkitekturhistorikern Johan Linton, båda två från kulturtidskriften Arche.
Samtalen kompletteras med en rik dokumentation, både saklig och personlig, av huvudpersonens verksamhet. Vi får ta del av sjuttio stycken projekt som Gert Wingårdh har valt ut och som är beskrivna av honom själv i kommentarer präglade av personliga tankar och minnesbilder. Därutöver får vi läsa en passage som beskriver en normal arbetsvecka för Gert Wingårdh, en slags komprimerad dagbok som utvidgar och komplettera bilden av ett arkitektliv. Läs mer om boken här
Boken finns att köpa hos välsorterade bokhandlare och i nätbokhandeln.
Samtalet spelades in den 29:e oktober 2021 i Arches lokaler i Göteborg.
Ett samtal mellan psykoanalytiker och författare Per Magnus Johansson och Christer Andersson, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på Bergsjön vårdcentral, som är en av de personer som har en framträdande plats i Per Magnus Johanssons tre böcker Corona – En psykoanalytikers dagbok på Bokförlaget Korpen. Samtalet modererades av psykolog Annika Stiebe.
Böckerna finns att köpa hos nätbokhandlarna och hos välsorterade bokhandlare.
Samtalet spelades in på Majornas bokhandel 29 september 2021.
Per Magnus Johansson talar om att arbeta i en mångkulturell stadsdel och ger konkreta råd till läkare, psykologer, socionomer och lärare som möter människor som har sitt ursprung i andra länder. Han reflekterar också över frågan om kriminalitet och utanförskap. I samtalet utgår han från Bergsjön vårdcentral i Göteborg där han handleder läkare och psykologer. Per Magnus Johansson är psykolog, psykoanalytiker, docent i idéhistoria och författare.
Frågan om exil är ständigt aktuell i tidskriften Arche.
I nummer 2015 50-51 skriver Per Magnus Johansson om psykoanalys och exil och i nummer 2019 68-69 skriver han om den världsberömda filosofen Agnes Heller.
Några fler exempel på texter ur de senaste numren:
I nummer 2021 74-75: Fethi Benslama diskuterar möjligheten att i kliniken arbeta med exilproblematiken hos migranterna och deras barn. Exilens betydelse för modernismen utforskas av Johannes Nordholm där han utgår från konstlivet i Paris kring sekelskiftet 1900. Jesper Svenbro behandlar frågan om toleransen mot oliktänkande via Tomas Tranströmer.
I nummer 2020 70-71 : Jonas Gilbert, Caroline Merkel och Antje Wischmann behandlar den tyska filosofen, litteratur- och språkvetaren Käte Hamburgers tid i exil i Göteborg mellan 1934 och 1956. Den egyptisk-franske psykoanalytikern Moustapha Safouan diskuterar förhållandet mellan individ och samhälle under 1900-talets Europa och hur detta gestaltas i arabvärlden idag. Vi publicerar även en intervju med Julia Kristeva "Jag är och förblir en främling".
I det här avsnittet samtalar Marit Kapla, Per Magnus Johansson och David Karlsson om konsten att lyssna.
Samtalet ägde rum i maj 2021 och arrangerades av ABF Göteborg i samarbete med Västra Götalandsregionen och bokförlaget Korpen och vi tackar för möjligheten att få sända samtalet här.
Per Magnus Johansson samtalar om kärleken i vår tid; såväl dess förändringar som dess oföränderligheter.
Han frågar sig vad som är tillåtet och vad som är förbjudet i kärlek idag och vilka frågor man kan ställa sig kring föräldraskap och skilsmässor. Han reflekterar över varaktighet och fördjupning i kontrast till kortvariga och utbytbara relationer. Och vilken roll spelar kärleken i behandlingsarbete liksom kärleken till våra institutioner? Vi får också lyssna till Leonard Cohen som talar om kärlek.
Föreläsningen är del två av två och spelades in på Göteborgs stadsbibliotek våren 2017 - och den är minst lika aktuell idag. Moderator är David Arvidsson.
Per Magnus Johanssons utgår från en artikel om postmodern kärlek i Arche 2016 54-55 där han i huvudsak tar stöd i Sigmund Freud. Vi får också ta del av tankar av sociologen Eva Illouz, psykoanalytikern Julia Kristeva och hennes man, författaren Phillipe Sollers samt den svenska författaren Lena Andersson och hennes böcker Egenmäktigt förfarande och Utan personligt ansvar. Du kan läsa mer på arche.se
Förekommer överdiagnostik inom psykiatrin, eller finns det skäl att tro att vissa psykiatriska tillstånd är underdiagnostiserade? Hur har diagnostiken utvecklats över tid? Och med tanke på den omfattande förskrivningen av antidepressiv medicin - hur mår vi egentligen? Ett samtal med forskare och överläkare Harald Aiff, psykiater, forskare och författare Lotta Borg Skoglund och Per Magnus Johansson, psykolog, psykoanalytiker, idéhistoriker och författare. Arrangerat av Region Halland och Västra Götalandsregionen och vi tackar för möjligheten att få sprida samtalet här. Samtalet spelades in 18 maj 2021 och finns också att se på Youtube: https://youtu.be/EVNIsmY8pO4
I det här avsnittet möter vi en av de mest betydelsefulla filosoferna i vår tid, Agnes Heller, i ett samtal med Per Magnus Johansson den 27 september 2015 då Agnes Heller var på besök i Göteborg för att tala på Bokmässan och på Freudianska föreningen. Tidskriften Arche har publicerat ett flertal texter av Agnes Heller.
Politiskt gick Heller från att vara en humanistisk marxist till att bli en förespråkare för den amerikanska politiska modellen. Hon uppfattade att den amerikanska konstitutionen ger de bästa möjligheterna för den enskilde att förverkliga ett meningsfullt liv i frihet. Hon var emellertid självklart främmande inför den politik som Donald Trump bedriver. Hon var lika kritisk mot kommunistiska regimer som hon var mot högerpopulistiska. Hon var en förespråkare av ett enat och demokratiskt Europa och erhöll en mängd utmärkelser för sin kulturella och intellektuella gärning.
Fyra år efter att det här samtalet spelades in, den 19 juli 2019 dog Agnes Heller 90 år gammal. Hon drunknade i samband med en simtur i Balatonsjön i sydvästra delen av Ungern. Per Magnus Johansson skrev då en text om Agnes Heller som finns publicerad i Arche 2019 68-69 och som finns att läsa i sin helhet på arche.se.
Har du också försökt öppna dörren med fel nyckel och funderat på vad det kan betyda? Psykoanalytiker och författare Per Magnus Johansson talar om felprestationer och felhandlingar utifrån Sigmund Freuds bok Vardagslivets psykopatologi. Avsnittet spelades in 13 mars 2021 och är en del av det Freudseminarie som leds av Per Magnus Johansson och administreras av Erica Lundqvist och David Arvidsson. Seminariet sker ungefär en gång i månaden, är öppet för alla och det är möjligt att delta online. Du kan läsa mer på arche.se eller mejla till [email protected].
#permagnusjohansson #isigmundfreud #psykoanalys #arche #felprestationer #felhandlingar #freudseminarie
Per Magnus Johansson talar om hur man kan förstå begreppet narcissism. Han reflekterar över möjligheter till förändring och behandling av patienter med narcissistiska drag. Vad har förmågan att sörja med narcissism att göra? Han talar också om narcissism i förhållande till föräldraskap och till barndomen liksom till vår önskan om bekräftelse och framgång. Per Magnus Johansson är psykoanalytiker, docent i idéhistoria och författare.
Moderator för föreläsningen är Lydia Sandgren och den spelades in på Göteborgs stadsbibliotek 13 december 2017.
Ansvarige utgivare Per Magnus Johansson berättar om hur Arche startades och hur tidskriften drivs idag. Vi får också höra om föreläsningsverksamheten och om bokförlaget Arche Press.
Så här ser Arches redaktion ut:
Redaktör och ansvarig utgivare: Per Magnus Johansson
Biträdande redaktörer: Mats Leffler & Annika Stiebe
Layout & bildredaktör: Johan Linton
Redaktionssekreterare: Jonas Gilbert & Johan Stålberg
Redaktionskommitté: Mathias Alvidius, David Arvidsson, Mikaela Blomqvist, Joel Danielsson, Elin Mårtensson Elmrud, Mikael Färnkvist, Gunilla Hallerstedt, Anders Holme, Mia Hägg, Lydia Liljegren, Erica Lundqvist, Irina Karlsohn, Thomas Karlsohn, Håkan Liljeland, Ulf Karl Olov Nilsson, Johannes Nordholm, Astrid von Rosen, Ingrid Rosén, Peter Sand
Ansvarig för kontakter med Frankrike: Yvette Johansson
Redigerare: Andreas Stiebe
Tidskriften stöds av Statens kulturråd
Trycks på Göteborgstryckeriet, Mölndal
Prenumerationserbjudande: Teckna en prenumeration och få ett äldre nummer av Arche på köpet. Läs mer på arche.se
Det här är ett samtal från Kulturtidskriftfestivalen den 27 januari 2021 som arrangerades av Föreningen för Sveriges kulturtidskrifter, Nätverkstan i Göteborg och Mediaverkstaden Skåne. Moderator är Hannah Ohlén Järvinen.
Hela sändningen finns att se på länken nedan där vi också möter Lira musikmagasin, Tidningen Skriva, Meänmaa, Ord&bild och Röda rummet liksom minipaneler, musikuppträdanden och läsningar.
https://www.facebook.com/natverkstankulturtidskrifter/videos/444704706712000
Per Magnus Johansson samtalar om kärleken i vår tid; såväl dess förändringar som dess oföränderligheter. Han frågar sig vad som är tillåtet och vad som är förbjudet i kärlek idag och vilka frågor man kan ställa sig kring föräldraskap och skilsmässor. Vad innebär kärleken till vår historia för våra relationer här och nu? Kan man vara begärande utan att tala sanning? Frågor ställs om Tinder och han reflekterar över varaktighet och fördjupning i kontrast till kortvariga och utbytbara relationer. Och vilken roll spelar kärleken i behandlingsarbete liksom kärleken till våra institutioner?
Föreläsningen är del ett av två och spelades in på Göteborgs stadsbibliotek i februari 2017 - och den är minst lika aktuell idag. Moderator är David Arvidsson. Per Magnus Johanssons utgår från en artikel om postmodern kärlek i Arche 2016 54-55 där han i huvudsak tar stöd i Sigmund Freud. Vi får också ta del av tankar av sociologen Eva Illouz, psykoanalytikern Julia Kristeva och hennes man, författaren Phillipe Sollers samt den svenska författaren Lena Andersson och hennes böcker Egenmäktigt förfarande och Utan personligt ansvar. Du kan läsa mer på arche.se
Per Magnus Johansson kom i januari 2021 ut med sin andra bok om coronapandemin – Corona -en psykoanalytikers dagbok Del två på Korpens förlag. I det har avsnittet reflekterar han över hur vi människor hanterar oro, osäkerhet och begränsningar och hur vi kan förhålla oss till dom existensiella frågorna som väcks. Hur kan vi lära oss något mer om oss själva och den värld vi lever i?
Bakgrund till de två böckerna om Corona: Per Magnus Johansson skrev sin första dagboksanteckning den 17 mars 2020 och skrev sedan texter nästan dagligen som publicerades på sociala medier och som sen sammanställdes i den första boken, Corona – En psykoanalytikers dagbok som kom ut den 25 maj 2020. Under sommaren och hösten 2020 skrev Per Magnus Johansson veckobrev som nu finns publicerade den andra boken, Corona – en psykoanalytikers dagbok del 2. Denna bok skildrar Corona-pandemins utveckling från juni till oktober 2020 ur intellektuella, medicinska och konstnärliga perspektiv. I arbetet med boken har ett antal forskare, flera läkare, en konstnär, en bibliotekschef, en präst, ett vårdbiträde, en konsthistoriker, en teaterregissör och flera intellektuella engagerats.
Den innehåller ett mångfacetterat samtal om hur Covid-19 har drabbat samhället och dess invånare. Utgångspunkten är att alla är drabbade, men att vi är berörda på skilda sätt. Vår oro och utsatthet ser olika ut, men den finns närvarande i större eller mindre utsträckning för var och en av oss.
Inspelningarna i denna podd är från ett samtal den 27 maj 2020 om coronapandemin utifrån ett psykoanalytiskt perspektiv, på uppdrag av Svenska psykoanalytiska föreningen och ABF Stockholm och ett samtal med Petra Revenue på Teater Trixter den 20 augusti 2020.
Per Magnus Johansson är psykoanalytiker, utbildad i Paris, och idéhistoriker, verksam vid Göteborgs universitet. Han är författare till en rad böcker om bland annat psykoanalysens historia i Sverige samt redaktör för kulturtidskriften Arche.
I det här avsnittet möter vi idé-och lärdomshistorikerna Sven-Eric Liedman och Per Magnus Johansson som talar om sin gemensamma bok En spricka i språket, Marx och Freud – våra samtida som gavs ut på Bonniers förlag år 2018. Marx och Freud är både aktuella och kontroversiella. Ständigt dödförklaras de för att i nästa ögonblick åter hamna högst upp på dagordningen. Deras inflytande på eftervärlden har varit enormt men också motsägelsefullt. Varför fortsätter de att engagera oss? Det ska vi höra om nu i det här samtalet som spelades in på Freudianska föreningen i november 2018.
Per Magnus föreläser om psykoanalysens utmaningar idag; på 2020-talet. Samtalet mynnar ut i frågan om hur vi kan leva våra liv på ett meningsfullt sätt. Föreläsningen är inspelad på Freudianska föreningen i Göteborg 14 december 2019.
Per Magnus Johansson är psykoanalytiker, psykolog, docent i idé och lärdomshistoria och författare.
Föreläsningen finns också att se på Youtube: https://youtu.be/7mKEzKis44I
Lyssna på Sven-Eric Liedman, Per Magnus Johansson, Thomas Karlsohn och Peter Josephson som samtalar kring boken Universitetets gränser, utgiven på Arche Press. Samtalet spelades in i mars 2019. Läs mer om boken på https://www.arche.se/publikationer/universitetets-granser/
Universitetets gränser är en antologi med nyskrivna texter om universitetets historia och aktuella situation av forskare i idé- och lärdomshistoria och historia från Uppsala, Stockholms, Lunds och Göteborgs universitet samt Södertörns högskola.
Boken innehåller följande texter:
Peter Josephson & Thomas Karlsohn – Om universitetets gränser
Sven Widmalm – Är universitetet historia?
Jenny Beckman – Botanikens gränser
Peter Josephson – Hotet från autodidakten
Fredrik Bertilsson – Verksamhetsöverskridande samarbeten
Per Magnus Johansson – Psykoanalysen och universitetet
Thomas Kaiserfeld – Massuniversitetets forskningspolitik
My Klockar Linder – I kulturforskningens gränsland
Andreas Åkerlund – Universitetet över gränserna
Thomas Karlsohn – Akademisk nostalgi
Johan Östling – Bortom konventionens gränser
Hur gick det till när Freuds psykoanalys introducerades i Sverige? En föreläsning av psykoanalytiker och idé- och lärdomshistoriker Per Magnus Johansson.
Denna föreläsning är del två i en föreläsningsserie om psykoanalysens, psykoterapins och psykiatrins historia i Sverige, och beskriver utvecklingen i Sverige från andra världskrigets början fram till idag. Föreläsningarna baseras på Per Magnus Johanssons böcker i serien om Freuds psykoanalys: Arvtagare i Sverige (1999), Arvtagare i Sverige Del 2 (2003) samt Inblickar i psykiatrins och den psykodynamiska terapins historia i Göteborg 1945-2009 (2009). Utgivna på Daidalos förlag. Föreläsningen är inspelad på Göteborgs stadsbibliotek 2017.
Hur gick det till när Freuds psykoanalys introducerades i Sverige? En föreläsning av psykoanalytiker och idé- och lärdomshistoriker Per Magnus Johansson. Del ett av två i en föreläsningsserie om psykoanalysens, psykoterapins och psykiatrins historia i Sverige, baserat på Per Magnus Johanssons tre böcker i serien om Freuds psykoanalys: Arvtagare i Sverige (1999), Arvtagare i Sverige Del 2 (2003) samt Inblickar i psykiatrins och den psykodynamiska terapins historia i Göteborg 1945-2009 (2009). Utgivna på Daidalos förlag. Avsnittet är inspelat på Göteborgs Stadsbibliotek år 2017.
#psykoanalys #sigmundfreud #freud #psykoanalyssverige #permagnusjohansson #arche #tidskriftarche #archesamtal
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.