278 avsnitt • Längd: 35 min • Månadsvis
Mediepodden handlar om den komplexa digitala förändring som hela samhället står inför. Mediepodden fokuserar på förändringen i traditionella, digitala och sociala medier. Och vi gör det utan att vara rädda för konflikter.
Mediepodden drivs av Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.
The podcast Mediepodden is created by Emanuel Karlsten & Olle Lidbom. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
En av Sveriges största poddar When we were kings lägger ned, bara några veckor efter att produktionsbolaget Perfect Day såldes till PodX för en miljonvärdering.
Sveriges Television har väntat på en ny VD sedan Hanna Stjärne aviserade sin avgång i maj. Nu slutar Stjärne men någon efterträdare är inte på plats - varför har inte den tilltänkta tronarvingen Anne Lagercrantz fått jobbet än? Vi funderar även över vem som kommer köpa Tidningen Vi - och har hittat två tänkbara kandidater och om Guldörat som delat ut pris till massor av poddar och radioprogram. Mediepodden har lyssnat på några av vinnarna och kommer med analysen. Vi pratar dessutom om TV4:s förvärv av rättigheterna till Allsvenskan, nya Netflix-rapporten, att Mitti Göteborgs läggs ned efter uteblivet mediestöd, mer om Youtubes poddframgångar, Fredrik Strages lön och om Schibsted som ska sälja fler svenska bolag. Och om Emanuels inställda medverkan i På spåret. Stötta oss på patreon.com/mediepoddenFinns det en målgrupp vid sidan om den som de breda medieföretagen jagar? Olle har lanserat sin bok och upptäckt en oväntad målgrupp. Är det samma som Kvartal försöker tilltala? Vi pratar om målgrupper, deep state, amerikaniseringen, Jörgen Huitfeldt och hur affärsmodellen påverkar journalistiken.
Snacket om Bonnier News nya organisation fortsätter engagera: nu står det klart att Expressens chefredaktör ska rapportera till DN:s chefredaktör, trots svävande svar för några veckor sedan. Och Peter Wolodarski har hört av sig till podden med ny information om både Expressens gräv på DN-journalisten och om hur +Allt påverkar Bonnier News. Dessutom pratar vi om Aftonbladets som gör AI-röst av AI-nyheter och om EFN:s nya mediesatsning på bokmagasin. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepoddenEmanuel är frustrerad över mediernas usla bevakning av EU-frågor och över att inga andra medier bevakar de centrala frågorna. Vad säger det om EU-journalistiken att en frilansjournalist är den som avslöjar Sveriges hållning i en av årets mest kontroversiella EU-frågor: Chat Controllers? Olle har en snabbanalys av nya strategin bakom Svd Näringsliv och ekonomijournalistiken och att konflikten med Scarlett Johansson är ett PR-trick av Open AI. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Hanna Stjärne avgår som VD för Sveriges Television. Vi pratar om utmaningarna för nästa vd, utvärderar Stjärnes nästan 10 år på SVT-tronen och gissar på vem som tar över efter Stjärne. Dessutom pratar vi nya mediestödet - vinnare och förlorare. Och vad ska man säga om att Schibsted och Bonnier både får stöd OCH skickar mångmiljonbelopp till sina ägare från tidningarna som får stöd? Till sist pratar vi om falsk balans om SD-trollbevakningen och analyserar "All eyes on Rapha"-kampanjen som går som en löpeld på Instagram med över 40 miljoner som delat.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stöd oss på patreon.com/mediepoddenTV4:s granskning av SD:s hemliga trollfabrik har fått stort genomslag. I Mediepodden pratar vi om reportaget, om Sverigedemokraternas hantering av sociala medier - och grävande journalister. Dessutom analyserar vi varför granskningen fått större genomslag än tidigare granskningar, om Maktbarometerns syn på partiet och om likheten med presidentvalet 2016 där många sa att Trumps valseger berodde på Facebook.
Mediepodden pratar även om den parlamentariska public service-utredningen som tycks haverera - hur påverkas public service av att inte styras med bred politisk enighet? Och så fångar vi upp en del reaktioner på förra avsnittets granskning av Medierna i P1. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepoddenI veckan kom en mediebomb: Disney+ ger sig in det svenska mediekriget om sporträttigheter och vann budgivningen om två fotbollsligor. Därmed snuvades Viaplay, Cmore och de andra aktörerna av en stor, amerikansk medieägare som för första gången ger sig in i sportkriget i Sverige. Mediepodden pratar med sportjournalisten Olof Lundh som analyserar affären tillsammans med oss.
Och hur kommer det sig att börsnoterade News55 betalar fem miljoner kronor för Realtid, som förra veckan skulle sålts till Bulletin-ägaren Tino Sanandaji? Mediepodden rycker ut och förklarar. Dessutom gräver vi i frågan vem som får kalla sig public service? Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepoddenI ett extra långt påskavsnitt (dela upp i två och lyssna under påsklovet!) går vi igenom SOM-institutets stora mätning om varför mediekonsumenter undviker nyheter. Betalväggar och deprimerande nyheter kanske egentligen skapar en möjlighet för medier, tror Emanuel, medan Olle är mer dystopisk. Och så pratar vi om det mystiska anställningsavtalet från Watch Medier – och kan avslöja att det danska medieföretaget försökte köpa Realtid, innan det alltså köptes av Bulletingrundaren Tino Sanandaji. Och så en rad kortisar om allt från Crowdtangle till vilka poddar som har flest Spotifyföljare, till om BBC-annonser kan översättas till Sveriges radio och vad vi egentligen tycker om valet av ny publisher hos Aftonbladet – Lotta Folcker.
Lyssna i delar – och njut hela vägen över påsk! Och skänk ett påskägg till oss på patreon.com/mediepoddenI veckans avsnitt av Mediepodden pratar vi om den historiska händelsen att Aftonbladet och Expressen går ned till 6-dagarsutgivning när de slopar söndagsutgåvan. Vad betyder det för mediebranschen i stort och för kvällstidningarna?
Dessutom om Rupert Murdochs avgång, CNN:s nya vd ("ett överraskande val"), om turbulensen på Filminstitutet som började för över tio år sedan när Anette Novak var mediechef på Norran, om sensommarens stora svenska medieaffär, om Twitters nya affärsmodell som ska mota trollen i grind, om svindyra domen mot Joakim Lamotte och om hur Daniel Eks nya drag kan göra Håkan Hellström stor i Japan.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss gärna på patreon.com/mediepodden
Olle hittar mängder av sparpaket hos svenska medier. Vad är det för perfekt storm som blåst upp och vilka påverkas härnäst? Och varför är inte SVT i stormen? Och så pratar vi om att Schibsted köpt Viaplay om ny AI-teknik och om romarriket såklart.
(rättelse: tyvärr missade Olle att nämna Schibsteds misslyckade ägande av TV7, mer om detta i nästa avsnitt!)
Varför fick Tucker Carlson sparken från Fox News? Vi går igenom de övertramp som fått Rupert Murdoch att sparka sin stora superstjärna Tucker Carlson. Dessutom pratar vi om att en DN-journalist plagierat Omni, som DN själva anklagat för plagiat. Och så om Buzzfeed News, Vice och de andra nya medieföretagen som skulle frälsa världen - nu läggs de ned eller går i konkurs. Varför då?
Dessutom ser vi stora problem för Schibsted när annonsintäkterna minskar och kostnaderna ökar. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på Patreon.com/mediepoddenI veckans avsnitt gör vi en unik granskning av hur det går för svenska medieföretag på Tiktok. Hur går det för de traditionella mediehusen som Expressen och Aftonbladet? Och hur ser kriget mellan TV4 och SVT ut på Tiktok? Dessutom pratar vi om tidskrifter på Tiktok och lyfter på hatten för Expressens tiktokstjärna Lisah Silfwer.
Dessutom pratar vi om TV4 och Cmore - som blöder mer än nånsin, nu väntar förmodligen nedskärningar och besparingar. Och så tittar vi på vilka svenskar som betalar Elon Musk för att behålla blå bocken på sina kontont - och om Sveriges Radios nya poddstrategi. Topplista: 10 största medieföretagen på Tiktok 1. Netflix Sverige 2. Talang 3. Lilla Aktuellt 4. Idol Sverige 5. Expressen 6. SVT Melodifestivalen 7. Melfest live 8. TV4 nyheterna 9. Aftonbladet 10. Discovery PlusI veckans avsnitt går vi igenom en ny mätning från SOM-institutets som mäter förtroendet för medier och om svensk journalistik uppfattas som oberoende. Dessutom har SOM-institutet mätt allmänhetens syn på ett vassare public service och hittar tydliga tecken i tiden. Vi pratar dessutom Zlatan, Tiktok-utfrågningarna i den och amerikanska kongressen och det kommande Tiktok-förbud. Och om vad Twitters prissättning betyder för företag - och hur bra Dynastin egentligen gick? Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss gärna på www.patreon.com/mediepodden
Året är igång och Olle och Emanuel ger sina bästa förutsägelser. Vi pratar om hur vi kommer att surfa, men är inte överens. Vi pratar om tronskifte bland influencers, födseln av nya okonventionella magasin (Jakt är jakt, Gör det med RW, Farbror grön) och om annonsdöden. Vi förutspår vilka stora medieaffärer som kommer ske och hur AI den här gången på riktigt kan förändra världen.
Patreon.com/mediepoddenOmni, Breakit, Svenska fans, The Local och Sweclockers - svenska medielandskapet är fullt med hoppfulla och digitala medieentreprenörer. Att finansiera journalistik på nätet har visat sig vara svårt, men under 2021 så vände det visar Mediepoddens stora kartläggning. Vi går igenom de viktigaste pure players i Sverige och analyserar topplistan som består av Omni, Breakit, Svenska fans, The Local, Geeks (Sweclockers och FZ), E-handel.se, Altinget, Hippson, News55 och Alkompis. Och varför har Chang Frick lättare att tjäna pengar på sin podd än sin sajt?
Dessutom funderar vi på mediebevakningen av Elon Musk och Twitter och häpnar över Stora Journalistprisets erbarmliga urval. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss på patreon.com/mediepodden och ge oss ett fint betyg i din podd-app!Den största enkäten om internetanvändning är publicerad och som en årlig tradition går Olle och Emanuel igenom de viktigaste delarna ur ett medieperspektiv. Vi pratar om vilka plattformar som växer i vilka åldersgrupper. Hur titta/lyssna/läsa förändras och vilka tjänster som är störst. Genom unika tidsserier och perspektiv ges här perspektiv du inte får någon annanstans. För dig som är medlem på patreon.com/Mediepodden tillkommer också grafer.
Eftervalsanalysen har fastnat i att Tiktok är orsaken till högerns framgång – vilket är en alldeles för grund analys och flera andra förklaringar ges. Vi pratar om Serial och Sarah Koenig i samband med att domen som den första banbrytande säsongen belyste, har rivits upp. Och så nagelfar vi påståendet om att man tappar följare om man berättar vilka partisympatier man har. Isabella Löwengrip påstod att så var fallet – men istället hittar vi andra intressanta trender. Youtube raderar Pontus Rasmussons största kanal, men är det inte lite yrvaket att agera först nu? Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss gärna på patreon.com/mediepodden
Anrika Allers förlag stänger sin Malmö-redaktion och därmed avslutas ett kapitel mediehistoria. Olle gråter, Emanuel tröstar och sedan blickar vi istället framåt och ser en pendelrörelse mellan gamla och nya sociala medier. För här finns en pendelrörelse för virala händelser som nu fått ett nytt momentum genom Tiktok. Där nästan inga partier finns. Är det ett misstag? För alla jagar influencers gunst (och får Jonas Fagerströms!), men undviker de stekta tiktoksparvar som skulle kunna flyga direkt in i politiska munnar. Stötta på patreon.com/mediepodden
Mediepodden är tillbaka efter sommaren och sammanfattar en ganska sömnig mediesommar. Desto mer eldigt blir det när Emanuel ska brandtala om hur medier borde bevaka valet. Olle är skeptisk. Dessutom följer vi upp avgångskraven på Cilla Benkö, om Bonniers plötsligt avgångna VD Stina Andersson, om Emanuels sommarprat och om Olles flytt från Stockholm. Sveriges bästa mediepodd är nu helt producerad utanför Stockholm! Stötta det på patreon.com/mediepodden
Ett nytt mediestöd har presenterats och vi gör den stora analysen av vad den betyder. Positivt, är känslan men har Mats Svegfors verkligen bäddat hela vägen? Och varför är Sveriges tidskrifter så orimligt irriterade? Och Svenska Dagbladet inte mer oroade?
Sedan har Olle samlat på sig så mycket irritation över Sveriges radio att han kräver Cille Benkös avgång. Och har ett förslag på vem som ska ta över. Men Emanuel är inte överens.Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stötta oss gärna på patreon.com/mediepodden och ge gärna podden ett bra betyg på ITunes eller Spotify!
Dagens nyheter har noterat 250 000 digitala prenumeranter – en rekordnotering. Vi har fått ut siffror över hur åldersspridningen ser ut, och noterar några trender. Vi pratar också om det nya presstödsförslaget och hur Olles felaktiga profetia om Svd kanske till slut ändå blir sann. Och så får vi till slut veta vilka nya medier som den svenska staten fortsätter att censurera. Betala för dig på patreon.com/mediepodden
Vi läser en ny kvalitativ undersökning från Medier och demokrati som studerat orsaken till att sällananvändare av nyheter drar sig bort från medier. Emanuel blir upprörd och Olle försöker nyansera. Det handlar om betalväggar, tilltro och val av vinklar. Vi pratar också om att EU ska blockera tre nya ryska mediehus – men ännu inte ville berätta vilka. Om att Simon Gärdenfors finansierat en film via Kickstarter och om explosionsartad ökning för digital marknadsföring, framför allt i ljud. Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten. Betala på patreon.com/mediepodden
Den ryska propagandan har misslyckats och nu riktas istället det mesta inåt i landet. På nya digitala sociala medier-plattformar, okända för de flesta svenskar. Men vad händer i Sverige? Vi kartlägger vilka som lyckats bäst den senaste tiden och hittar statsministern på en unik position. Och Therese Lindgren som en statlig megafon för krisinformation.
En extremt intensiv vecka för medievärlden påkallar detta råa, oredigerade och ljudmässigt lite tveksamma avsnitt. Vi gör det för att det är ett ovanligt nyhetsläge, där turerna kring Sveriges radio och ekot-reportern har tagit många nya vändningar. Inte minst eftersom Dagens nyheters Peter Wolodarski gått till attack, vilket lett till att Cilla Benkö gått till unik motattack, varpå Expressen vevade igång att SR-reporter har knarkfabriker och plötsligt publicerades också häpnadsväckande kritik mot DN – av tidningens tidigare medicinreportern Amina Manzoor.
Det har helt enkelt varit några dagar så intensiva att vi behövde debriefa och försöka sammanfatta. För hur hänger alla dessa tre stories ihop? Vi har en tes.
Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten. Överväg att finansiera via patreon.com/mediepodden eller kontakta oss för en faktura-lösning.
Varför är medierna så intresserade av haveriet på Ekot där en reporter inlett en relation med en person hon bevakat och intervjuat? Mediepodden analyserar och testar några obekväma åsikter. Dessutom pratar vi om att ingen minns en fegis - som NWT som backade in i framtiden men överlevde Stampen som rusade fram. Vad krävs för att våga vara feg?
Och så om Jocke och Jonnas nya podd, Altingets dåliga resultat och Facebook upphävda block av pedofiljägaren Johannes Alfven. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom - stöd oss på patreon.com/Mediepodden
Mediepodden går igenom Sveriges största Facebookgrupper och upptäcker att många av de största grupperna stängts ned av Facebook, i många fall helt utan förvarning eller Facebook kontaktat administratörerna. Grupperna är enorma samlingsplatser med flera hundratusen medlemmar, som blivit av med sina communities. Mest spektakulärt är att Facebook stängt ned Facebookgruppen "Övergivna platser". Vi pratar även om "Iswag", "Återbruka mera" och Sveriges största facebookgrupp "Bensinupproret 2.0".
Dessutom pratar vi nedstängningen av Swebbtv och Bulletins betalvägg. Stöd oss gärna på patreon.com/mediepodden - då får du tillgång till vår Facebookgrupp där vi sänder många av poddarna live!I veckans avsnitt av Mediepodden går vi igenom hur lyssnandet på svenska poddar har utvecklats under 2020. Vi avslöjar hur mycket svenska poddar omsätter (241 Mkr i år) och att det är en ökning från 190 Mkr förra året.
Lyssnandet på poddar har Coronaåret 2020 ökat med 24%, vilket också är en förklaring till omsättningsökningen. Kostnaden för att annonsera i en podd ligger på samma nivå som för 2019. Fram till nu har efterfrågan på stora poddar varit större än utbudet, vilket bibehållit en prisnivå. Många poddbolag går back och flera nya större, välfinansierade aktörer på marknaden (Podspace, Podplay) visar att en konsolidering är på väg. Sveriges Radio fortfarande marknadsledande med nästan hälften av alla podd-lyssnare i Sverige. De har satsat på 11 nya dokumentär-poddar i år (P3 ID, P3 Nyheter Dokumentär, Besluten som format Sverige, Det perfekta Kina och Familjehemligheten). Generellt är dokumentär-genren fortsatt stark med både starka poddar och mycket hög kvalitet, t ex Spotifys satsningar Sekter och Diktatorer eller PodMe:s nya serie Slutna sällskap. Vi tittar på de som ökat mest (t ex Vi Bilägare och Studio DN) och minskat mest (flera P3-produktioner). Vi analyserar sport-kategorin, där den största podden har tre gånger så många lyssnare som tvåan. Vi glädjer oss åt att nya poddstjärnor föds (som pangsuccén Ursäkta) medan det verkar svårare för andra att hålla i framgången (Värvet och Framgångspodden tappar). ... och så om poddarna som fortsätter år efter år, trots att nästan ingen lyssnar på dem (t ex Bettina och Alma och Kulturkommissionen). Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stöd oss gärna på patreon.com/mediepoddenSveriges radio lanserade "nya P3" som ett svar på det katastrofala lyssnar-raset för tablå-radion som Mediepodden tidigare avslöjat.
Men nylanseringen hjälpte inte. Nya siffror som Mediepodden sammanställt visar att raset fortsatt och trots omgörningen har kanalen tappat tio procent av sina lyssnare och är sämst i klassen.
Hör ansvariga Caroline Pouron kommentera tappet i Mediepodden.
Vi pratar också om hur betalväggar öppnas upp på grund av Corona-viruset. Dagens nyheter och The local menar att det är det ansvariga att göra. Emanuel Karlsten analyserar och hittar ett förslag på en gyllene medelväg för hur betalväggsmedier kan hjälpa samhället fortsätta balansera.
Big Brother har dragit igång och vi förklarar varför den med störst instagramföljare blev först att åka ut.
Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten. Stötta oss på patreon.com/mediepodden
Sveriges Radio aviserade i höstas att alla P3-program skulle läggas ned och ersättas av ett flöde för att möta den nya tidens radiolyssnare. I veckan avtäcktes den nya planen och i veckans Mediepodden konstaterar vi att det mesta är sig likt. "De möblerar om solstolarna på Titanics däck" säger Olle i podden.
Dessutom summerar vi konflikten mellan TV4/Telia och Comhem och utser den till en av 10-talets viktigaste mediehändelser. Dessutom går vi igenom de andra nio mesta mediehändelserna (hela lista på www.mediepodden.se). Vi försöker förstå varför Kalle Anka tappar tittare på julafton och vilka som var förra årets största tv-program. Stöd oss gärna på patreon.com/mediepodden och på www.mediepodden.se Med Emanuel Karlsten och Olle LidbomMed Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.
Stöd oss gärna med ett månatligt bidrag på www.mediepodden.se eller patreon.com/mediepoddenDen senaste veckan har ett bråk seglat upp mellan Tele2/Comhem och Telia/TV4-gruppen. Kriget började bara ett par timmar efter att Telia blivit ägare till Bonnier Broadcasting och man hotade direkt med att slänga ut TV4 ur utbudet. Mediepodden analyserar affären, som förstås inte handlar om TV4 utan om dyra sporträttigheter, video on demand och om nya konkurrenter från Netflix, Amazon Prime och HBO. Dessutom har vi dokument som visar hur Tele2 försöker pressa TV4:s annonsörer att tvinga TV4 till förhandlingar.
Gratistidningarna mår dåligt, under 2019 har tre av fyra stora gratistidningskoncerner haft stora ägarförändringar. Och både omsättning och resultat viker. Och varför har Direktpress inte lämnat in sitt bokslut utan fått anmärkningar av Bolagsverket? Mediepodden djupdyker.
Dessutom tittar vi på en italiensk storaffär, Joakim Lamottes intäkter och verksamhet samt nya domen mot bloggaren Kissie.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom
Stöd oss gärna på patreon.com/mediepodden
Pernilla Wahlgren spelar en av årets huvudroller i den SVT:s julkalender, hon gör det samtidigt som hon gör reklam för företag i sina egna sociala kanaler. Något som SVT vanligtvis förbjuder. Vi ringer upp ansvarig utgivare för att fråga om de ändrat sin policy - eller om det är ett regelbrott.
Reuters institute har släppt en ny rapport om poddlandskapet - och Sverige ingår i rapporten. Olle har djupdykt i rapporten och plockat fram de mest intressanta delarna.
Och så skär vi datan från Svenskarna och internet på nya sätt. Vi hittar en trend i att de rika i Sverige är mest aktiva på sociala medier - till och med på Flashback.
Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten.
En djup analys av Internetstiftelsens nya undersökning om barn och internet. Tiktok ökar, men det förklarar knappast var de unga tagit vägen? Mediepodden analyserar medieanvändandet bland de mellan 11-19 år och ser hur de unga försvinner från de breda medierna. Är det Fortnite, Twitch och andra spel som tar de unga mediekonsumenternas tid?
Och så funderar vi på Granskningsnämndens fällning av att SR hänvisar till en spellista på Spotify: det tycker nämnden gynnar Spotify, men får Mediepodden att fundera på varför Sveriges Radio får ladda upp poddar på Spotify, men SVT inte får ladda upp program på Youtube och Facebook? Dessutom om Svenska mordpoddens som raderar avsnitt efter kritik och hur vi ska begripa att Instagram tagit bort sin främsta valuta: sina likes.
Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten.
Stöd oss på patreon.com/mediepodden
Aftonbladet har varit den svenska tidningsindustrins guldägg och förebild - med ständigt stigande intäkter. Men nu har tillväxten inte bara avtagit utan Aftonbladet tappar intäkter. Mediepodden har gått igenom kvartalsrapporten och ser en scenförändring för ägaren Schibsted.
Telia ska köpa TV4 från Bonnier, men nu har ledningen bytts ut. Vad betyder det för affären att både ägaren Staten och nya vd Allison Kirkby varit öppet kritiska till TV4-köpet. Mediepodden ringde upp medieanalytikerna Mattias Fyrenius för att förstå "Nordens största medieaffär genom tiderna". Och är Amazon på väg in i Sverige? Vi har pratat med poddstjärnan och Bauers poddchef Lovisa Ohlsson om när Amazons poddsatsar i Sverige med tjänsten Audible. Dessutom pratar vi om världens mest lajkade kommentar på Youtube - som är svensk! Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stöd oss gärna med ett bidrag på patreon.com/mediepodden.Hur många följare har Isabella Löwengrip? Hon själv säger 1,5 miljoner, medan Bonnierägda Tailsweep som representerar henne säger att de når 690 000. Vi har pratat med Bloggbevaknings Camilla Gervide som grävt vidare i siffrorna kring Isabella Löwengrips räckviddssiffror och brist på transparens.
Vi går även igenom den stora rapporten Medieekonomi 2019 som granskar alla de största medieföretagen i Sverige och ser hur annonsintäkterna sjunker. Och för landsortspressen är konkurrenten inte längre granntidningen - utan Aftonbladet. Dessutom analyserar vi Twitters publicistiska hållning mot Trump - "sociala medier håller på att bli museer" utropar Olle i podden. Och vi pratar om Bonniers förvärv av 22 svenska lokaltidningar i södra Sverige, om en kommande HD-dom mot SVT samt ett stort tack till en av våra mecenater. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom Stöd oss gärna på patreon.com/mediepoddenVi pratar med Sveriges Radios chef Cajsa Lindberg om beslutet att lägga ner P3:s program. Vad innebär det för lyssnarna, för uppdraget - och för de viktiga och uppskattade poddarna. Mediepodden har gjort den första(?) längre intervjun med Sveriges Radios biträdande programdirektör för att kartlägga det historiska beslutet.
Vad kan medierna lära sig av den nya rapporten Svenskarna och internet? Vi har lagt dagar och veckor på att ta fram egna vinklar, statistik och diagram för att förstå de största skiftena på den årliga rapporten Svenskarna och internet - missa inte!
Med Olle Lidbom och Emanuel Karlsten.
Podden finansieras tack vare bidrag från dig som lyssnar - stöd oss på Patreon.com/Mediepodden
Mediepodden gör denna veckan en djupdykning i de företag (t ex United Screen, Splay One, Ninetone och Tourn) som kapitaliserar på små och stora influencers. Vad omsätter de och hur ser deras resultat ut? Vi hittar fynd som avslöjar nya trender och lärdomar om hur influencer marketing och MCN-nätverken egentligen går. Vi pratar också om Isabella Löwengrips inställda magasinsatsning, om den svenska lokaltidningen som blir internetleverantör och om rapporten som visar botten ur för mediehusen.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom Stötta podden på Patreon.com/mediepodden
Bonniers tv-tjänst C More är på väg att säljas till Telia, efter tio års ofattbara förluster. Mediepodden analyserar miljardförlusterna, svindyra tv-rättigheter, ägarstrider, framtiden för betaltjänster och utvecklingen på amerikanska AT&T.
Vi pratar om teve i ett nytt landskap: Facebook har betalat Expressen för att göra exklusivt innehåll - men varför?
Och så lite om Sveriges nya lag - som hjälpt nazister att fly rättvisan.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Stöd oss på patreon.com/mediepodden
Mediepodden är tillbaka! Tack vare det ekonomiska stödet från dig som lyssnar. Vi pratar om det, om hur samma modell gett tidningen The Guardian unik vinst och hur Flashback nu hoppar på samma finansieringståg! Dessutom en analys kring sommarens stora branschsnackis: Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressens, avhopp. TACK för att du stöttar Mediepodden, gör det månadsvis här: http://patreon.com/mediepodden
(och vi ber om ursäkt för tekniken i Olles mick denna gång)
Det här kan bli vårt sista avsnitt - eller det första på något nytt. Vi har beslutat att leva som vi lär. Hitta en hållbar affärsmodell över tid, som inte blir beroende av enskilda annonsörer. Idag startar vi en Patreon, där vi ber dig som lyssnare att vara med med en slant i månaden för att täcka kostnaderna för en oberoende granskning av den nya mediebranschen. Vi behöver få 10 000 kronor i månaden för att lyckas med det. Gör vi inte det? Då är det kanske inte behovet så stort som vi trodde. Men vi tror att behovet finns. Stötta på: https://www.patreon.com/mediepodden
En ny mediespelare har gjort entré och Olle och Emanuel är inte överens. Är det uppfriskande eller bottennapp? Och så pratar vi om Aftonbladet som släppt sin märkligaste rapport hittills - något är väldigt fel. Och om Filip Hammars Facebookannonser och DN:s ålderstigna nyrekryteringar.
Guardian har för första gången på många år vänt förlust till vinst - utan betalvägg! Men svenska medier borde inte hoppa på medlemsmodellen utan att göra en större analys. Dessutom: Facebooks nya inriktning, merch som affärsmodell och varför Alex och Sigges podd tar flera dagar att spela in.
Olle Lidbom sänder denna vecka från Bologna, men har med sig nya deprimerande siffror för Sveriges radio. P3 rasar nästan 30 procent bara det senaste året. Men en uträkning över poddlyssnandet visar att SR tappar även där. Emanuel Karlsten utvärderar den Kickstarterfinansierade journalistiken - och så pratar vi om Alice Teodorescu, Pewdiepie, Greta Thunberg och mycket mer.
Partner för avsnittet är Gratistidningarna
Vi analyserar vad Metros kollaps egentligen handlar om, Emanuel rapporterar direkt från EU-parlamentets korridorer och så pratar vi om att DN öppnar i Göteborg och Apple snott Bonniers namn - och öppnar magasinsplattform. Plus: tronskifte på youtube!
P3 tappar lyssnare och sedan 2015 har andelen svenskar som lyssnat på P3 minskat med 38%. Uppdraget är att nå "alla unga i Sverige" men nu verkar de lämna P3. Vi pratar med Caroline Pouron som är kanalansvarig på P3 och diskuterar och analyserar. Dessutom om Emanuels etiska dilemma när han vill bli crowdfunding-journalist, Joakim "Jockiboi" Lundells hund Affe (!) och att Bonnier lägger ned Allt om Historia. Partner till veckans avsnitt är Nordic Morning. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.
Mitt under inspelningen av veckans Mediepodden kom nyheten att Spotify köper två podd-bolag som nu kan förändra maktförhållanden i podd- och medievärlden. Olle Lidbom har djupdykt i bolagen Gimlet Media och Anchor och hittat siffror som förklarar varför det är smart och vad som kommer hända nu. Dessutom pratar vi om försäljningen av Mitti-koncernen, Vlad Reisers mello-attack, Herman Hednings 1,6 miljon-kampanj, tidningen Fokus och ägget som gav dålig bismak. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.
I veckans avsnitt pratar vi om crowdsourcing-kampanjen som räddade Herman Hedning från nedläggning. Efter ett dygn var målet på 100 000 kr uppnått och en vecka senare har kampanjen nått 750 000 kronor. Mediepodden går även igenom hur de stora Facebookgrupperna påverkats av Facebooks nya tuffa städning av medlemmarna. Dessutom diskuterar vi Metros nya affärsmodell med e-handel och DN:s samarbete med svenska lokaltidningar och vad det betyder för den kommande Mittmedia-affären. Och nu är en influencer stämd - igen. Den här gången är det Kenzas tur... Mediepodden med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom
Framtvingade erkännande efter tortyr av svenskar sänds i kinesisk tv. Men inte bara i Kina. Tv-kanalen CCTV har blivit ett viktigt verktyg för den kinesiska staten att föra ut sin världsbild. Mediepodden har pratat med journalisten Jojje Olsson om världsbilden som Kina sprider och hur svenska journalister och medborgare påverkas av den kinesiska propaganda-pushen. För samtidigt som Kina satsar miljarder på att växa CCTV utomlands vittnar allt fler om att det blivit svårare att verka som journalist i Kina. Med Olle Lidbom.
Efter en höst av konkursspekulationer ser nu Sveriges största lokaltidningskoncern säljas till Norge. Vi ringer upp och pratar med Robert Rosén som avslöjade att Mittmedia-koncernen ska säljas till Schibsted-kontrollerade Polaris och försöker förstå varför affären sker nu och vad den betyder för Mediesverige. Dessutom pratar vi om varför Bonniers leasar ut Veckorevyn och går igenom de mest delade postningarna på Instagram, Twitter och Facebook.
Olle Lidbom har granskat boksluten och utvecklingen för de största svenska nätverken som tjänar pengar på influencers. Men bara ett går med vinst. Och så lite om nya tidskrifter som lanseras och att Dagens nyheter är på väg till Göteborg?
ENT skulle bli TV4 och Bonniers stora nätverk för svenska influencers. Nu kan Mediepodden avslöja att de går i graven eftersom de "inte fått snurr" på nätverket. Samtidigt går Splay och andra nätverk som tåget. Dessutom synar vi SVT:s otillbörliga kommersiellt gynnande av Mello-bidraget från dataspelsföretaget Paradox. Och så läser vi ny forskning om native advertising. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom
Vi pratar om en ny grundlagsreform och hur den påverkar mediebranschen. Drömbilden av hur medielandskapet borde fungera krockar med den bistra verkligheten där inte alla publicister har ett gott uppsåt. Vi pratar med professor Mårten Schultz för att förstå mer. Dessutom om Isabella Löwengrips kommande influencer-bot Gabriele, Kit, Expressens betalvägg och - förstås - den stora granskningen av komikern Johan Glans DVD-satsning. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom
I veckans avsnitt analyserar vi vad det är som gör att opinionsbildare lyckas så bra med svensk crowdfunding. Vad influencern (men också vanliga kändisen) Bianca Ingrossos lansering av ett nytt sminkmärke betyder för en ny medievärld. Och vad Telias uppköp av SF studios betyder.
Vi går igenom rapporten som visar att var fjärde svensk är villig att skänka pengar till nyhetsmedier, men inget etablerat svenskt medie erbjuder det? Istället erbjuder de betalväggar. Vi analyserar nya möjligheter. Dessutom ger vi en bild av hur de går ekonomiskt för de svenska digitala medierna 2018. I avsnittet har vi problem med Olles mikrofon, vi ber om ursäkt för det.
Olle Lidbom har kommit över ett scoop om ett osannolikt schabbel av Bonnier. Och Emanuel Karlsten har snöat in på Indien i samband med att Pewdiepie inte längre är störst. Och hittar några svenskar som börjar ta över det ”nya” internet.
Mediepodden görs av Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Partner för avsnittet är Ifrågasätt.
Internetstiftelsens stora rapport har släppts och Olle och Emanuel går igenom medie-fynden och spanar kring hur det förändrar synen på vad som blir viralt här. Opinionsajten Politism har lagts ned under veckan efter flera år med miljonförluster. Men är det inte obegripligt?
Avsnittet presenteras av Ifrågasätt - värdefulla kommentarer
Olle Lidbom och Emanuel Karlsten är tillbaka efter ett långt uppehåll. De dyker direkt in på en av alla de starka nya medietrender: Dagliga nyhetspoddar. Dessutom går de igenom de stora mediehusens omorganisationer och hur mediemakten har ritats om i sociala medier.
Mediepoddens 50:e avsnitt firas inte med champagne utan med en riktig djupdykning ned i mediehistorien och 2017 års Maktbarometern. Hur tungt väger en topplats på Twitter mot någon som är stor på bredare plattformar som Facebook, och hur står sig mediekoncernerna mot enskilda aktörer?
Klassiska publikationer som Expressen kan gräva och få sådant genomslag att politiker fälls, men får de i det moderna medieklimatet se sig inflytelsemässigt underordnade aktörer som Joakim "Jockiboi" Lundell?
Avsnitt 50 sponsras av Burt.
Mediepodden är tillbaka efter sommaruppehållet och mycket har hänt sedan Emanuel Karlsten och Olle Lidbom senast talades vid.
Jockiboi och Jonna Lundell lägger ned sin kanal men trots deras enorma genomslagskraft bland yngre mediekonsumenter är det nästan knäpptyst i traditionell media.
Även Omni har varit i hetluften och gränsen för vad som egentligen utgör en etisk "rewrite" diskuteras. Är det okej att publicera resultatet av en annan tidnings analys, eller är det ett ohederligt sätt att konkurrera ut de publikationer som verkligen gör grovarbetet?
Avsnitt 49 sponsras av Mediedagarna MEG och Burt.
Marknadsstörare. En aktör som kommer in på en marknad och stör den genom att kapitalisera på ett nytt beteende. Genom åren har vi sett hur internettjänster konkurrerat ut hotell-, taxiverksamhet och medier - bara genom att erbjuda sig att koppla ihop människor och göra sig relevanta för nya beteenden.
Mediepodden gör nu en serie om marknadsstörare tillsammans med Postnord. Vi kommer prata med de som stör traditionella aktörer och marknader - ibland utan att ha förstått det själva. Det kan vara tonåringar som skapar medieimperium från sina flickrum. Det kan vara företag som släppt tanken på butik och som nu digitalt kan konkurrera med ett monopol.
Eller så kan det vara ett stort företag som Postnord. Som i Sverige och Danmark fått uppleva att bli marknadsstörd - samtidigt som de marknadsstör i Norge och Finland.
Mediepodden vill tillsammans med Postnord måla bilden av ett nytt medielandskap, där vinnare inte är den som har störst muskler eller är smartast, utan den som anpassar sig bäst till förändring.
I det sista avsnittet av serien gästas Mediepodden av Newsners grundare och VD, Johan Rikner, som berättar om vikten av data och om att använda Facebooks verktyg. Han går också in på hur Sveriges tidningarnas arbete inom sociala medier skiljer sig markant från många andra länders, och berättar om vad som ligger bakom den extremt snabba tillväxt som fick Newsner att på kort tid gå från idé till enorm sociala medier-aktör.
SPONSRAT AVSNITT: Marknadsstörare. En aktör som kommer in på en marknad och stör den genom att kapitalisera på ett nytt beteende. Genom åren har vi sett hur internettjänster konkurrerat ut hotell-, taxiverksamhet och medier - bara genom att erbjuda sig att koppla ihop människor och göra sig relevanta för nya beteenden.
Mediepodden gör nu en serie om marknadsstörare tillsammans med Postnord. Vi kommer prata med de som stör traditionella aktörer och marknader - ibland utan att ha förstått det själva. Det kan vara tonåringar som skapar medieimperium från sina flickrum. Det kan vara företag som släppt tanken på butik och som nu digitalt kan konkurrera med ett monopol.
Eller så kan det vara ett stort företag som Postnord. Som i Sverige och Danmark fått uppleva att bli marknadsstörd - samtidigt som de marknadsstör i Norge och Finland.
Mediepodden vill tillsammans med Postnord måla bilden av ett nytt medielandskap, där vinnare inte är den som har störst muskler eller är smartast, utan den som anpassar sig bäst till förändring.
I veckans avsnitt gästar Johan Hellman, Head of eCommerce på Postnord. Ett företag som de senaste åren i egenskap av legacyaktör stått inför utmaningar som både teknikutveckling och statliga krav på verksamhet, samtidigt som marknaden blir allt tuffare. Johan Hellman ger sin bild av vad affärsklimatet gett för insikter, hur ett legacyföretag resonerar, vad det innebär att jobba mot statliga krav – och berättar om framtidens Postnord.
Marknadsstörare. En aktör som kommer in på en marknad och stör den genom att kapitalisera på ett nytt beteende. Genom åren har vi sett hur internettjänster konkurrerat ut hotell-, taxiverksamhet och medier - bara genom att erbjuda sig att koppla ihop människor och göra sig relevanta för nya beteenden.
Mediepodden gör nu en serie om marknadsstörare tillsammans med Postnord. Vi kommer prata med de som stör traditionella aktörer och marknader - ibland utan att ha förstått det själva. Det kan vara tonåringar som skapar medieimperium från sina flickrum. Det kan vara företag som släppt tanken på butik och som nu digitalt kan konkurrera med ett monopol.
Eller så kan det vara ett stort företag som Postnord. Som i Sverige och Danmark fått uppleva att bli marknadsstörd - samtidigt som de marknadsstör i Norge och Finland.
Mediepodden vill tillsammans med Postnord måla bilden av ett nytt medielandskap, där vinnare inte är den som har störst muskler eller är smartast, utan den som anpassar sig bäst till förändring.
Veckans avsnitt gästas av Charlotte Stjerngren, chefredaktör och programledare på EFN. Hon berättar om EFN:s sätt att förhålla sig till övriga aktörer, hur det är att gå från finansbranschen till den journalistiska – och om vikten av ett starkt intresse i ämnet man jobbar i.
Marknadsstörare. En aktör som kommer in på en marknad och stör den genom att kapitalisera på ett nytt beteende. Genom åren har vi sett hur internettjänster konkurrerat ut hotell-, taxiverksamhet och medier - bara genom att erbjuda sig att koppla ihop människor och göra sig relevanta för nya beteenden.
Mediepodden gör nu en serie om marknadsstörare tillsammans med Postnord. Vi kommer prata med de som stör traditionella aktörer och marknader - ibland utan att ha förstått det själva. Det kan vara tonåringar som skapar medieimperium från sina flickrum. Det kan vara företag som släppt tanken på butik och som nu digitalt kan konkurrera med ett monopol.
Eller så kan det vara ett stort företag som Postnord. Som i Sverige och Danmark fått uppleva att bli marknadsstörd - samtidigt som de marknadsstör i Norge och Finland.
Mediepodden vill tillsammans med Postnord måla bilden av ett nytt medielandskap, där vinnare inte är den som har störst muskler eller är smartast, utan den som anpassar sig bäst till förändring.
I veckans avsnitt gästas Mediepodden av Patrik Arnesson, som med appen Football Addicts gjort succé bland fotbollsfans världen över. Han ger sin syn på varför stora företag ofta underskattar uppstickare, och pratar om motivation, tillgänglighet - och vikten av tur.
Marknadsstörare. En aktör som kommer in på en marknad och stör den genom att kapitalisera på ett nytt beteende. Genom åren har vi sett hur internettjänster konkurrerat ut hotell-, taxiverksamhet och medier - bara genom att erbjuda sig att koppla ihop människor och göra sig relevanta för nya beteenden.
Mediepodden gör nu en serie om marknadsstörare tillsammans med Postnord. Vi kommer prata med de som stör traditionella aktörer och marknader - ibland utan att ha förstått det själva. Det kan vara tonåringar som skapar medieimperium från sina flickrum. Det kan vara företag som släppt tanken på butik och som nu digitalt kan konkurrera med ett monopol.
Eller så kan det vara ett stort företag som Postnord. Som i Sverige och Danmark fått uppleva att bli marknadsstörd - samtidigt som de marknadsstör i Norge och Finland.
Mediepodden vill tillsammans med Postnord måla bilden av ett nytt medielandskap, där vinnare inte är den som har störst muskler eller är smartast, utan den som anpassar sig bäst till förändring.
I det här avsnittet pratar vi med Pär Svärdson, grundare av Adlibris och nätapoteket Apotea, som ger sin syn på att bemöta kunders önskemål med hjälp av ny teknik.
Marknadsstörare. En aktör som kommer in på en marknad och stör den genom att kapitalisera på ett nytt beteende. Genom åren har vi sett hur internettjänster konkurrerat ut hotell-, taxiverksamhet och medier - bara genom att erbjuda sig att koppla ihop människor och göra sig relevanta för nya beteenden.
Mediepodden gör nu en serie om marknadsstörare tillsammans med Postnord. Vi kommer prata med de som stör traditionella aktörer och marknader - ibland utan att ha förstått det själva. Det kan vara tonåringar som skapar medieimperium från sina flickrum. Det kan vara företag som släppt tanken på butik och som nu digitalt kan konkurrera med ett monopol.
Eller så kan det vara ett stort företag som Postnord. Som i Sverige och Danmark fått uppleva att bli marknadsstörd - samtidigt som de marknadsstör i Norge och Finland.
Mediepodden vill tillsammans med Postnord måla bilden av ett nytt medielandskap, där vinnare inte är den som har störst muskler eller är smartast, utan den som anpassar sig bäst till förändring.
I det här avsnittet pratar vi med Clara Lidström, känd som Underbara Clara om hennes ambitioner och hur hon och hennes blogg blev utsedd till årets tidskrift av Internetworld.
Med både Almedalen och högsommar i antågande går Mediepodden igenom public service makt och inflytande - och på vilka sätt strukturen skulle kunna moderniseras och effektiviseras. Hur kommer public service att agera på sociala medier i framtiden?
Ett "Spotify för nyheter" har äntligen sjösatts i Sverige. Mediepodden analyserar vilka som kan dra nytta av konceptet - och för vilka det är ofördelaktigt. Är det så enkelt att de största rikstäckande publikationernas medverkan krävs, eller finns förutsättningar för konceptet att stå på andra ben?
Olle har pratat medieutredning och presstöd med Alice Bah Kuhnke och ger sin syn på hur framtiden för modellen kan komma att se ut. Mediepodden berättar dessutom hur de olika partierna just nu ställer sig till förslaget.
Responsen på frågan kring om journalister kan göra reklam som influencer, har varit stor. Hur skiljer sig ett sponsrat inlägg från en sponsrad podcast - och är det annorlunda än de många bjudresor som sällan diskuteras?
Fenomenet influencer - mediebranschens starkaste buzzword - har inneburit nya sätt för företag att annonsera, med varierande framgång. Kan även journalister göra reklam på samma sätt, och påverkar det en journalists trovärdighet om den privat gör reklam för produkter? Mediepodden letar efter skillnaderna som avgör.
Forskning visar att filterbubblan kanske inte alls är så påtaglig som den beskrivits. Tvärt om har mediekonsumenter ofta tillgång till ett mångfacetterat och varierat flöde av nyheter. Samtidigt kvarstår polariseringen. Är det Facebooks fel eller ligger det i människans natur?
Partner till podden är Mediedagarna och Burt.
Metro blir allt djupare indragna i en ideologisk härva och dess nya ägare väcker frågor kring tidningens oberoende. Vad för konsekvenser får Qvibergs intervju med Nyheter Idag - och varför gör han som han gör?
Ett Spotify för tidningsvärlden har länge efterfrågats men konceptet är inte helt främmande, utan har tidigare testats i olika utföranden. Mediepodden går igenom facit och fördelarna och nackdelarna med modellen - och har dessutom talat med de svenska tidningar som ligger längst fram i startgroparna.
Partner till podden är Mediedagarna.
En diskussion kring mediers bild i samhällsdebatten har under senaste veckan härjat. Är det rimligt och förvänta sig att en tidningsprenumeration är en förutsättning för att hänga med i diskussioner och fakta och varför är det i sådana fall frivilligt? Olle och Emanuel analyserar argumenten och den rollförändring som tidningsredaktionerna kastats in i.
En Facebook-grupp har fått ekonomiskt stöd och söker en journalist till att rapportera kring integrationsfrågor. Bakom satsningen står flera aktörer, bland andra rockbandet Kent.
Appen Musical.ly har ett starkt fäste bland yngre målgrupper men har i traditionella medier fått relativt lite uppmärksamhet. Mediepodden utforskar populära svenska konton, varav några kan klassas som giganter, med följare i miljonantal.
De nya bestämmelserna kring hantering av personuppgifter träder snart i kraft och Emanuel rapporterar från ett seminarium där ämnet avhandlas, likväl som rustning inför framtiden.
Hearken försöker genom att ge allmänheten inblick göra journalistiken mer transparent. Konceptet är inte helt obeprövat men satsningen verkar seriös och kan vara ett sätt att minska avståndet mellan journalist och läsare. Mediepodden siar kring en ny standard för transparent rapportering.
Partner till podden är Burt, Strossle och Mediedagarna.
Facebooks tjänst "Instant Articles" symboliseras av en blixt och rullades under stora former ut, i samarbete med flera av världens största publicister. Men slog den ned med samma kraft och styrka som logotypen den symboliseras av? Mediepodden pratar igenom Facebooks affärsmodell, nätverkets relation till medier och framförallt resultatet tjänstens användare sett. Dessutom har Mediepodden talat med flera svenska köpare för att se hur tjänsten fungerat på den svenska marknaden.
Dessutom spekuleras det i satsningen Wikitribunes slagkraft och nya siffror kring förtroende för medier kontra privatpersoner diskuteras.
Twitter-nuggets, SKAM-modeller och Springare-grupper. I Mediepoddens vårstädning diskuteras många av de fenomen som stundtals fått sitta i baksätet under de senaste veckornas tyngre debatter. Peter Springares uttåg ur sin supportgrupp har rört upp känslor - men hur många är de verkliga användarna och vet alla ens att de är med i gruppen?
Under terrordådet rapporterade många svenska medier besöksrekord på sina hemsidor och framförallt Aftonbladets webb-teve visar enorma siffror. Vad gör att de fått övertaget över SVT:s webbsändningar?
Alla stora journalistiska medier såg trafikrekord på sina sajter under terrordagen. Men nästan alla rapporterade också felaktigheter om skottlossningar. Så måste det vara, eftersom allmänhetens intresse viktas mot att ha rätt. Men är det verkligen journalistiska mediers uppgift att sprida all information till allmänheten längre?
Mediepodden ritar upp en tidslinje över alla stora mediers informationsspridning - inklusive sociala mediers. Det ger en bild av ett annat informationsflöde.
Vi diskuterar också polisens och myndigheters medieplattformar. För de har också börjat agera som medier. Vad innebär det här för morgondagen?
Partner till podden är Burt, Strossle och Mediedagarna.
Begreppet startup har exploderat och plötsligt befinner sig Sverige och svenska medier i en it- och entreprenörsrennässans. Många av de nystartade bolagen är inställda på att skaka om sin bransch och inom journalistiken växer nya aktörer som Njus fram.
Mediepodden leker med de nya modellerna och pekar på både för- och nackdelarna med det som beskrivits som "journalistikens Spotify".
Partner till podden är Strossle, Burt och Meltwater.
Mediepodden har tagit fram information om sex av de största svenska tidningarnas prenumerationsmodeller. Siffrorna är samlade, korten lagda på bordet och det går att se mönster – vad finns att utröna när de största aktörerna ställs sida vid sida? Och hur förklarar, arbetar och resonerar tidningarna själva? Mediepodden analyserar i ett speciallångt avsnitt.
Det kan tyckas vara en hårfin linje mellan prenumeration och att stödja en publikation, men det kan också vara en skillnad som är helt avgörande för finansieringen av framtidens mediehus. Är värden som tillit, transparens och långsiktigt varumärkesbyggande sätten att överleva klickjakten – och i själva verket mycket viktigare än nuvarande konverteringsnummer?
I veckans Mediepodden avhandlas metoder att bedöma effektivitet och olika betalnings- och prenumerationsmodeller diskuteras. Mätning av klick har gått till mätning av konvertering – vilka artiklar får läsare att bli betalande prenumeranter? Ligger framtiden i att "stödja" en publikation, snarare än att prenumerera på den, eller är det en helt naiv och utopisk tanke? Och vad innebär det för en tidnings identitet när konverteringsmodellen får ta över?
Jockiboi går i Isabella Löwengrips fotspår och gör sig av med aliaset han länge publicerat under. Vad beror denna trend på och är det ett mönster som vittnar om internets mognad? Mediepodden synar besluten i sömmarna.
Donald Trumps kommentar om Sverige skruvade upp självbildsanalysen till raketnivå och den efterföljande bevakningen kom att bli mycket uppmärksammad. I veckans Mediepodden tittar Olle och Emanuel på siffrorna kring omvärldens bevakning av Sverige - före och efter anmärkningarna.
Stampen fortsätter att omgärdas av förändringar och veckan har för mediehuset varit intensiv. Mediepodden går igenom det senaste i Stampen-affären.
Känslomässiga argument till trots visar det sig att förtroendet för medier i Sverige på det stora hela ökar och ligger på höga nivåer - så varför känns det ändå som att missnöjet är stort och förtroendet holkas ur? Emanuel presenterar en teori kring en tidigare tyst minoritet, som i dag har kanaler att göra sig hörda.
Nomineringarna till årets Guldspade är offentliga och nytt för 2017 är kategorin "Nytänkare". En åtråvärd titel men vilka har - Twitter-konton och källredovisning åsido - på riktigt innoverat journalistik och berättande?
Amerikanske journalisten Tim Pools Sverige-granskning har nått sitt slut. Under två veckors tid har han utforskat så kallade "no go-zoner" i svenska städer. Varje dag har han publicerat videoreportage - men hur rättvisande blir journalistiken när han under press om daglig publikation måste sätta sig in i och granska en komplex bild, i ett land dit han nyss anlänt?
Är konceptet "videoklipp från lekland" ett hållbart Youtube-koncept? Det återstår att se men klart är att det är oerhört populärt i dag - och genererar hundratals miljoner visningar.
På barnens kant av Youtube finns det flera svenska kanaler som drar in enorma mängder visningar och omsätter miljoner. Det rör sig om allt från föräldralediga som stött på guld till personer som långsiktigt utvecklat mångspråkiga medieimperium. Andra regler kring kvalitet och marknadsföring råder på videos som inte styrs av stora mediehus utan är riktade till barn.
Vilka är dessa aktörer och hur går det till? Det avhandlas i avsnitt 28 av Mediepodden.
Det är dags för det länge planerade Stampen-avsnittet – och tajmingen kan inte bli bättre.
Stampen har slungats mellan olika tillstånd, men ser nu ut att ha sin närmsta framtid säkrad. Mycket händer inom koncernen och poster högt upp i bolagshierarkin har bytts ut. Kommer tillskotten räcka för att repa sig och hur går det till i medieklimatet 2017? Vad behöver ett mediebolag göra för att överleva? Hur viktig och förödande kan en företagskultur vara?
Allt det här och mycket mer avhandlas i veckans avsnitt.
I en unik dom fälldes Bredbandsbolaget och ska nu blockera sajter för sina kunder. Hur ska vi förstå det här och sätta det i kontext? Hur allvarligt är det? Olle och Emanuel har olika syn på saken. Klart är att domen är fullkomligt unik.
Och så diskuteras Pewdiepie. Som framställs som antisemit i all världens media. Igen. Varför först nu? Och vad säger det om traditionella medieföretag, näringslivet - och Pewdiepie? När han nu kickas från flera nätverk, vad kommer då hända? Detta analyseras från en rad olika perspektiv.
Peter Springares omdiskuterade Facebook-inlägg har inte bara fått en stor mängd reaktioner utan också på tidigare inte skådat sätt skapat en rörelse. Emanuel ser en ny målgrupp göra sitt missnöje över medier hört - är det ett tecken, början på slutet för traditionell media?
Hur ser framtiden för media ut och hur hanterar en det förtroendetapp som finns hos vissa målgrupper, samtidigt som andra gör sina bästa resultat på många år? Medias roll i en utopi behöver utrkistalliseras.
Partner för podden är MEG.
Big data och chatbot är medietekniska buzzwords med potential att dominera 2017. I jakt på nya affärsmodeller tittar bolag på pionjärer som Uber och andra startups för att monetisera på nya sätt. Dessutom avhandlas den överraskande kraften av långa artiklar och internets ställning som en del av ett samhälles infrastruktur.
Mängder av de rapporter som finns på nätet har ingenting alls med de stora mediehusen att göra. Bör alla nätkommentarer tas på stort allvar eller är de bara ett nödvändigt ont? Det råder fullt drama i den svenska Youtube-världen och en mängd fristående nyhetsaktörer rapporterar ingående och trumfar varandra med fakta, källor och exklusivt material i en parallell medievärld som drar tittare nog att konkurrera med de största av Play-programmen. Vilka är människorna som regerar Youtube-nyhetsvärlden?
Partner för podden är Meltwater.
Emanuel och Olle avhandlar året som gått, listar de populäraste inläggen och analyserar mönster i sociala medier. Vilka artiklar delades mest och vilken redaktion utmärkte sig i att få spinn på sitt material?
Dessutom spås sex trender som kommer definiera medier under 2017.
Partner för podden är PP pension och MEG.
Norska tv-serien Skam har tagit inte bara Sverige utan världen med storm. Seriens skapare Julie Andem trycker hårt på konsumentens "illusion av att påverka" och har sömlöst lyckats sammanbinda sociala medier och programinnehåll, men varför fungerar det så bra i just det här fallet?
Partner för podden är PP pension och MEG.
Finansieringstjänsten Patreon har på ett års tid fullkomligt exploderat bland svenska poddare men det är en särskild grupp som både står bakom dess starka uppgång och drar in störst summor via tjänsten. Patreon visar på nya mönster hos konsumenter, och på nya sätt att jobba med distribution.
Pewdiepies kupp mot Youtube slutade inte med att hans konto togs bort utan i stället med... vad då? Emanuel och Olle spekulerar i det verkliga motivet bakom löftet och kring vad som hände bakom kulisserna.
Partner för podden är PP pension och MEG.
Det skakar i nät-TV-världen. Världens största Youtuber - svenska Pewdiepie - är trött på Youtube, kritiserar dem öppet och har bestämt sig för att lägga ned sitt konto. Vad som är hans verkliga motiv och vad som händer sedan är fortfarande oklart. Mobiloperatörerna Tre och Telia har fällts för brott mot nätneutraliteten. Mediepoddens experter är lättade, men också tveksamma inför framtiden och förväntar sig att domen är startskottet för en lång och snårig kamp. Partner för podden är PP pension och MEG.
Att mäta journalistisk framgång med försäljning eller klick visar inte nödvändigtvis på kvalitet eller ens på genomslag och läsarkonsumtion. I avsnittet diskuteras vilka mål och KPI:er (Key Performance Indicators) moderna publicister och journalister kan förhålla sig till för att bättre värna om det journalistiska uppdraget. Dessutom synas både svenska och nationella mediers försök (och resultat av) att anpassa sig till nya riktlinjer och förhållandet mellan innehåll, data och faktisk effekt hos läsaren.
Partner för podden är PP pension och MEG.
I en tidig version av avsnittet påstods felaktigt att Per Gunnar Evander är död med hänvisning till en artikel i KIT. Så var inte fallet, Evander är däremot dement och det är anledningen till att han inte kan försvara sig. Avsnittet är nu uppdaterat med rätt information. Vi ber djupast om ursäkt till alla berörda.
Olle och Emanuel analyserar medierna och deras roll inför och efter det amerikanska presidentvalet. Spelar mediers agerande någon som helst roll för demokratin? Hur ska egentligen medierna ta sig samtiden och framtiden och när kommer dagen då massmedia dör? Frågorna rader upp sig, diskussionerna blir långa och osämjan gör sig påtagligt påmind i detta avsnitt där den globala mediekrisen står i fokus.
Producent Hanna Jedvik
Den fria världen har fått en ny president och Emanuel och Olle analyserar hur Donald Trumps hantering av medier och sociala medier har haft för betydelse när det kommer hans framgångar i det amerikanska presidentvalet. Och hur hänger det ihop med medieutredningen och framtiden för presstödet? Lyssna och lär. Det har även kommit en ny rapport om svenskarnas internetvanor. Emanuel är föga imponerad av hur stort podlyssnandet är, men Olle är så klart av en annan åsikt.
Producent: Hanna Jedvik
I ett blixtinsatt extra avsnitt kommenterar Olle Lidbom och Emanuel Karlsten Medieutredningens slutbetänkande. Och det är inget positivt betyg. Den direktsända presskonferensen fokuserade på en rad fantastiskt progressiva initiativ - som alla visar sig vara fluff. För inget av de finns med i de politiska förslagen. Emanuel Karlsten känner sig lurad. Olle Lidbom "besviken" och tycker Medieutredningen kunde gjort så mycket mer under denna tid.
Men utöver besvikelse analyseras också det förslag som faktiskt har lagts fram: ett nytt mediestöd och vad det kommer att betyda.
Partner för avsnittet: PP pension och Mediedagarna i Göteborg.
Hur spännande var egentligen årets nomineringar till Stora Journalistpriset? Olle Lidbom och Emanuel Karlsten är inte helt överens. Emanuel blev mest trött och deprimerad över nomineringarna till Årets förnyare. I direkt relation ser vi allt fler nischade och semipublicistiska mikrosajter, vissa drivna av journalister som vill följa sin passion, men hur många når man om man bara håller sig till svenska? Finansiering då? Inför medieutredningen som släpps på måndag skrapas det även lite på ytan om hur framtidens presstöd kan se ut.
Våra partners: PP Pension och Mediedagarna MEG.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom.
Producent: Hanna Jedvik
Klippning: Daniel Breece
Emanuel har i veckan lyckats trolla Sveriges Radio Västerbotten till Olles stora förtjusning. Detta efter ett experiment som Emanuel gjorde i en krönika som publicerades i både Göteborgs-Postens pappersversion och på webben. Ett experiment som visade sig få oväntat stort genomslag. Olle är dessutom i gasen över en av samtidens största medieaffärer.
Producent: Hanna Jedvik
Dags för Olle Lidbom och Emanuel Karlsten att sätta tänderna i veckans snackis, som förutom Nobelpriset i litteratur, handlar om den text om Bob Dylan som satirsajten Inzoomat publicerade i veckan. Roligt eller tråkigt? Det är frågan. Dessutom är Emanuel sjukt uppspelt över en ny upptäckt, nämligen Facebookgruppen Honey & the bees. Allt kokar ner till den vanliga knäckfrågan: hur ska mediehus lyckas kombinera lönsamhet med utmaningen att nå en stor publik?
Producent: Hanna Jedvik
Olle Lidbom och Emanuel är tillbaka. Självklart studeras nya rapporter om svenskar och sociala medier och diskuteras hur smart det är med presskonferenser i slutna rum där politiker talar till journalister istället för till medborgarna. "Helt obegripligt", menar Emanuel. Som bonus flimrar Håkan Juholt och hans fuck off-film förbi i diskussionen.
Producent: Hanna Jedvik
Olle och Emanuel tar sig an plattformen Snapchat som onekligen är en växande gigant i medielandskapet. Hur ska egentligen tidningsjättar och andra traditionella medier hänga med i utvecklingen utan att de blir som en morfar som vänder på kepsen bak och fram i en önskan att vara ungdomlig? Och varför lyckas inte svenska P3 att kännas fräscha och pigga på Snapchat när exempelvis den finlandsvenska motsvarigheten Radio Xtreme lyckas gå i takt med tiden? Dessutom utlovas handfasta tips till mediebranschen i allmänhet och MEG i synnerhet när det kommer till samtidens och framtidens ödesfrågor.
Programledare: Emanuel Karlsten & Olle Lidbom. Producent är Hanna Jedvik.
Emanuel och Olle tar sig an fenomenet enmansjournalister och konstaterar att det är innehållet och inte publiceringsplattformen som blir pannkaka när debattören Joakim Lamotte ger sig ut på gator och torg för att prata med medborgarna om prostitution. Dessutom har det kommit en ny rapport från forskningsinstitutet Noricom, vid Göteborgs Universitet, som ger Olle sitt lystmäte vad det gäller den svenska mediemarknaden - ägare, företag och medier 2016, som även är namnet på rapporten, signerad Jonas Ohlsson. Medieägarna måste skärpa sig kan man konstatera.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Producent är Hanna Jedvik
Emanuel Karlsten och Olle Lidbom fortsätter att gräva i den svenska myllan som kallas medielandskap. Vi får en än djupare analys av Stampenkrisen signerad Olle och en spaning om P3 som har gett sig på tv formatet av Emanuel. Dessutom retar förändringsromantikern Emanuel gallfeber på cynikern Olle när det pratas överskottet av kommunikatörer jämfört med det kraftigt minskade antalet journalister.
Producent är Hanna Jedvik
Idag kom beskedet om mediekoncernen Stampens begäran om rekonstruktion. Olle Lidbom och Emanuel Karlsten diskuterar beskedet, dess bakgrund och tänkbara konsekvenser.
Emanuel och Olle ryker ihop över dagspressens inlåsniningsmekanismer och Emanuel slänger sig med begrepp som "Eliten Olle Lidbom" i sin iver att tydliggöra att medierna måste förstå att de ska inkludera fler och inte färre. Dessutom avhandlas radiomediets förmodade dandydöd och hur de komersiella radiostationerna desperata rop på uppmärksamhet i sociala medier som resulterar i att de snor klipp från TV bara för att synas. Peter Wolodarski får sig en känga även den här gången.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Producent: Hanna Jedvik
Olle Lidbom och Emanuel Karlsten har nu kommit halvvägs in i första säsongen av Mediepodden. Emanuel avslöjar att han alltid har närt en dröm om att bli Facebooks robotmat och Olle gör en djupdykning i alla svenska mediehus våta dröm. Nämligen New York Times och deras förmåga att vara innovativa på riktigt och hur de ska ta sig an framtiden för att fortsätta vara den framgångssaga som svenska mediedebattörer älskar att dregla över.
Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Producent är Hanna Jedvik
//RÄTTELSE! I avsnittet påstår vi att Andrev Walden skriver för Expressen, det är fel. Han är krönikör på Aftonbladet. //
Emanuel och Olle konstaterar att inte mindre än 27 mediechefer lyssnar på Mediepodden, med tanke på att de alla har gått samman och gjort ett upprop för nätneutralitet sedan Mediepoddens analyser i förra avsnittet. Dessutom lär Olle ut vad Gutenbergsparentesen innebär och Emanuel delar ut en smocka till de traditionella medierna som allt för ofta riktar sökarljuset åt fel håll. Den här gången missade de totalt att youtubern Therese Lindgren, med över 360 000 prenumeranter, har blivit utsatt för extremt läskiga grejer. Dessutom blir det snack om Sveriges största Facebookgrupper, ensamseglaren Peter Wolodarski och mycket mer. Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Producent är Hanna Jedvik
Tredje avsnittet av Mediepodden är här. Eftersom Olle älskar att läsa årsredovisningar försöker han övertyga Emanuel om tjusningen i detta, vilket kanske går så där. Däremot vrids det och vänds på Public Service framtid och hur det som går under begreppet "likeköps-haveri". Med Emanuel Karlsten och Olle Lidbom. Producent är Hanna Jedvik. Read more at http://mediepodden.libsyn.com/#wz5eecZbAppx9eQd.99
I andra avsnittet av Mediepodden går Emanuel och Olle på djupet vad det gäller fenomenet trötta mediechefer på Meg, nätneutralitet och hajpen kring kit och deras räckvidd. Kan man egentligen säga räckvidd år 2016?Med Emanuel Karlsten och Olle LidbomProducent är Hanna Jedvik
Emanuel Karlsten och Olle Lidbom resonerar om medier, sociala medier och den komplexa digitala förändring som medielandskapet och hela samhället och befinner sig i. Idag om Facebookkonferensen F8, om MEG-Awards och huruvida vi kommer att få uppleva kommentarsfältets återfödelse eller snara död. Dessutom resonerar Olle och Emanuel om vad det är gör att Martin Schibbyes och Nils Resares Blank Spot project inte fått något riktigt genomslag. Producent är Hanna Jedvik
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.