Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Klimatpodden

Klimatpodden

Klimatförändringarna ställer allt på ända. Jag är förvånad över medias näst intill obefintliga bevakning och politikernas ointresse att diskutera den största utmaningen. Samtidigt stöter jag allt oftare på medmänniskor som engagerar sig på olika sätt. De inger hopp! I Klimatpodden får du möta aktivister, forskare, ekobeställare, entreprenörer och andra som agerar för att stoppa klimatförändringarna.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

klimatpodden.se/

Avsnitt

#70 Mari Margil ? Give nature legal rights

Mari Margil is director of the International Center for the Rights of Nature, a project of the Community Environmental Legal Defense Fund, which is a public interest law firm that has assisted dozens of U.S. municipalities, as well as non-governmental organizations in different countries, to develop laws that recognize rights of nature. In this episode we talk about how you can give for example a river its own rights, why we are not achieving anything by working within the existing environmental legal framework, how natures rights have been implemented in some places, what the challenges are and how the authorities have reacted. We also discussed the role of civil disobedience within the Rights of Nature movement. If you want to support Klimapodden you can send any amount to the Swish-account 123 396 2974.
2020-02-18
Länk till avsnitt

#69 Graffman & Solér : Vi är intrasslade i en ohållbar konsumtionskultur

Antropologen Katarina Graffman och Cecilia Solér, docent i företagsekonomi på Handelshögskolan i Göteborg, undersöker vår ohållbara konsumtion ur olika perspektiv. Hur får vi bort den överkonsumtion som i högsta grad bidrar till klimatkrisen och den ekologiska kollapsen? Det blev ett vindlande samtal om att fördela konsumtionsutrymmet på ett rättvist sätt, varför enbart kunskap inte kommer att skapa den nödvändiga förändringen, varför det kulturella perspektivet är så viktigt och om hur den ohållbara konsumtionen också bidrar till ohälsa och gör oss olyckliga. Och mycket mer. Vill du stötta Klimatpodden som är helt reklamfri är du välkommen att swisha valfri summa till 123 396 2974 ( Konvoj Produktion)
2019-12-23
Länk till avsnitt

#68 Maja Rosén ? Ta ett flygfritt år!

Maja Rosén driver organisationen Vi håller oss på jorden och kampanjen Flygfritt 2020. Syftet är att sprida kunskap om flygets klimatpåverkan och därmed få människor att flyga mindre. Maja vill också att fler ska inse hur akut klimatkrisen är och att många kämpar för en omedelbar omställning. Vi träffades  hemma hos Maja på Styrsö i slutet av mars, för att prata om hur allting började, varför hon hoppade av sina läkarstudier för att få människor att ta ett flygfritt år och varför hon inte tror på att skambelägga människor.
2019-12-04
Länk till avsnitt

#67 Civil olydnad med Extinction Rebellion i Berlin

Följ med till Berlin under Extinction Rebellions globala uppror andra veckan i oktober. Möt några svenska klimataktivister som använder fredlig civil olydnad som metod för att förmå världens regeringar att agera mot den eskalerande klimatkrisen och massutrotningen av arter. ?Tiotusentals personer i mer än 60 länder blockerade regeringsbyggnader och infrastruktur i huvudstäder som London, Paris, Amsterdam och New York. I Berlin samlades tusentals aktivister från mer än tio länder. Från Sverige reste ungefär 300 personer i alla åldrar. Möt Emelie Ribeiro som jobbar på Göteborgs Folkhögskola, Sara Malm som är trafikplanerare på Göteborgs stad, Naram sin som pluggar biologi på Stockholms universitet, prästen Kristoffer Sjödin från Umeå och Albin Björk som hoppat av läkarprogrammet för att vara klimataktivist på heltid. Jag fick också en pratstund med Vattenfalls kommunikationschef i Tyskland, Stefan Mueller under den blockad som ägde runt utanför Vattenfalls kolkraftverk fredagen den 11 oktober där flera aktivister limmade och låste fast sig vid porten.
2019-11-03
Länk till avsnitt

#66 Cecilia Lindén ? Klimatkompensera din livsstil

Dagens gäst är Cecilia Lindén, en av grundarna till Go Climate Neutral, en webbtjänst med syftet att få så många som möjligt att leva ett klimatneutralt liv och stötta olika FN-cerifierade klimatprojekt. Det blev ett samtal om hur klimatkompensation egentligen fungerar och vad som skiljer den här sortens kompensation från andra, hur man minskar sitt eget kodioxidavtryck, hur man driver företag på ett hållbart sätt och vikten av att jobba mindre för att orka engagera sig.
2019-09-16
Länk till avsnitt

#65 Evelina Utterdahl ? resebloggaren som blev klimataktivist

#65 Evelina Utterdahl ? resebloggaren som blev klimataktivist by Ragnhild Larsson
2019-08-09
Länk till avsnitt

#64 Per J Andersson ? Färre resor som tar längre tid

Per J Andersson är resenär, författare, redaktör och indienkännare. ?Sedan 1987 är han redaktör och reporter på Vagabond, som han också var med och grundade. Vi träffades i Stockholm den 5 oktober 2018, för att prata om det hållbara och det ohållbara resandet, flyget och det ökade intresset för tågresor.
2019-07-13
Länk till avsnitt

#62 Stefan Sundström ? Nyttiga bakterier dämpar klimatkrisen

Stefan Sundström är låtskrivare, författare, rockartist och en hängiven hobbyodlare. Det här samtalet spelades in på Stadsbilbioteket i Göteborg den 4 april inför en entusiastisk publik. Vi pratade om Stefans nya bok,?Stefans lilla svarta ? Bokashi biokol & bakterier? som handlar om hur vi kan återställa livet i jorden, producera mat och samtidigt dämpa klimatkrisen.
2019-06-09
Länk till avsnitt

#62 Kitty Ehn ? Vi måste ändra systemet

Kitty Ehn, är nationalekonomen och klimataktivisten som jobbar på ett finansbolag. Dessutom är hon toppkandidat till EU-parlamentet för det helt nya partiet Vändpunkt.
2019-05-22
Länk till avsnitt

#61 Anders Wijkman ? Politiker kan förflytta berg

Anders Wijkman är samhällsdebattör och författare med ett politiskt förflutet i EU-parlamentet. Det här samtalet spelades in den 4 maj under Klimatriksdagens EU-dag på debaser i Stockholm, EU Climate Vision Stockholm. Det blev en tät diskussion om vad EU måste göra för att möta klimatmålen och vad de hittills har gjort efter mer än 20 års klimatpolitik, vilket är alldeles för lite jämfört med vad som kommer att krävas fram till 2030.
2019-05-15
Länk till avsnitt

#60 Pella Thiel ? Vår civilisation går under men livet fortsätter

Pella Larsdotter Thiel är aktiv i Omställningsnätverket men också i föreningen Lodyn där hon arbetar med ekopsykologi och naturens rättigheter. Lodyn är det fornnordiska namnet på jordens gudinna och föreningen arbetar med att fördjupa människans relation till naturen. Det blev ett samtal om yttre och inre omställning, vikten av att kämpa tillsammans och hur livet kan bli mer levande när vi blir medvetna om vår egen dödlighet. Och om varflör det inte räcker att stå utanför riksdagshuset och ropa på kavalleriet.
2019-04-09
Länk till avsnitt

#59 Johan Ehrenberg ? Alla kan rädda världen

Dagens gäst är journalisten, publicisten, företagaren, debattören, författaren och grundaren av tidnigen ETC ? Johan Ehrenberg Johan har varit aktiv i klimatdebatten sedan 1990-talet och startat flera företag. Bland annat är han VD för Egen El, ett företag som hjälper konsumenter att själva producera sin el med hjälp av solceller. Han har också vunnit priser för sitt miljöengagemang, bland som Katrineholms miljöpris 2008 och Årets Klimatrådgivare 2009. Om du blev deppig av att lyssna på förra avsnittet med Roy Scranton så möter du alltså här en betydligt mer optimistisk gäst.
2019-02-27
Länk till avsnitt

#58 Roy Scranton ? Our drive to make meaning is more powerful than oil

Roy Scranton is the author of We?re Doomed. Now What? (Soho Press, 2018), and Learning to Die in the Anthropocene. He has written for Rolling Stone, the New York Times, The Nation, and elsewhere. We recorded this conversation in front of an engaged auidence at the public library in Gothenburg during The Gothenburg Filmfestival on the 26th of January. The theme for this years film festival was The Apolaypse, so thanks a lot o the filmfestival who chose to expose the climate crises in many different ways.
2019-02-06
Länk till avsnitt

#57 Björn Wiman ? Världens största nyhet

Dagens gäst är Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter, som ofta skriver om klimatkrisen i sina krönikor och nyligen kommit ut med boken: Sent på jorden, 33 tankar om världens största nyhet. Vi träffades på DN den 7 december för att prata om boken, vilken roll en kulturchef på DN kan spela i omställningen, om journalistikens ansvar i stort för att hantera klimatkrisen, liksom politikernas brist på ansvar och hur man hanterar det smått absurda i att stå och sopsortera en mjölkkartong samtidigt som det öppnar ett nytt kolkraftverk i Kina.
2018-12-17
Länk till avsnitt

#56 Eva Sanner ? Du är en del av naturen

Dagens gäst är Eva Sanner, psykosyntesterapeut och författare som har riktat in sig på hälsa, relationer, miljö och hållbarhet. Här pratar hon om sin nya bok, Naturens hemlighet, en fantastiskt vacker och spännande bok om vår relation till naturen och hur livsviktig naturen är för oss på så många olika sätt. Jag känner mig både klokare, mer inspirerad och hoppfull efter att ha läst den. Vi kan ställa om samhället och leva i samklang med naturen. Om vi vill. Och om vi gör det nu. Ska vi leva klimatsmart är det avgörande att vi utvecklar vår relation till naturen som vi ju är en självklar del av.
2018-11-23
Länk till avsnitt

#55 Klimatveckan i Jönköping - Vi samarbetar för att nå klimatmålen

Dagens avsnitt är inspelat den 12 september under Klimatveckan i Jönköping där vi genomförde Klimatpoddens allra första livepodd. Gäster är Andreas Olsson,energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Jönköpings län, Henrik Ny, forskare på Blekinge Tekniska Högskola där han tar reda på hur vi snabbt ska kunna ställa om till fossifria och hållbara transport- och energisystem samt Peter Berglez och Ulrika Olausson, medieforskare på Jönköpings universitet. Det blev ett samtal om vilken roll en liten region som Jönköping kan spela i omställningen och varför det är så viktigt att olika aktörer samarbetar. Vi pratade också om hur klimatfrågan ska kommuniceras för att nå fram och få oss medborgare att agera och förändra vårt beteende. Hur medierna har skildrat den extremt varma sommaren och hur det har påverkat intresset för klimatfrågan.
2018-10-03
Länk till avsnitt

#54 Supermiljöbloggen ? Klimatvalet utan radikal miljöpolitik

Dagens gäster är Anna Ljungström och Beatrice Rindevall som är redaktörer för den prisbelönta Supermiljöbloggen, där de publicerar de mest aktuella nyheterna och om miljö och klimat, helt ideellt. Vi träffades hemma hos Beatrice den 28 augusti för att prata om deras granskning av de politiska partiernas klimatpolitik och bristen på visioner. Vi diskuterade också medias roll och hur journalisterna klarar av att skildra klimatkrisen. Sedan blev det förstås också en del prat om arbetet med Supermiljöbloggen och så några tips till dig som vill engagera dig i klimatfrågan också efter valet.
2018-09-06
Länk till avsnitt

#53 Martin Hultman ? När människor går samman kan vad som helst hända

Martin Hultman är docent i teknik-, vetenskaps och miljöstudier vid institutionen för Teknikens ekonomi och organisation på Chalmers. I mars sågs vi på hans rum på Chalmers för att prata om hur det kan komma sig att vi inte agerar i klimatfrågan trots att vi haft kunskapen i mer än 30 år? Det blev ett långt samtal om kllimatförnekelse, om vår oförmåga att diskutera samhällsutmaningarna i vardagen. Vad beror den på och vad kan vi göra för att komma till rätta med denna oförmåga? Vi pratade också om hur stort inflytande vi vanliga medborgare faktiskt har, inte minst när vi agerar tillsammans. Och så blir det några goda råd till den politiker som vill driva klimatfrågan i valet och efter valet.
2018-06-19
Länk till avsnitt

#52 ? Klimatriksdagen sätter press på politikerna

Klimatpodden deltog givetvis i Klimatriksdagen i Stockholm den 4-6 maj. I det här specialavsnittet får du möta Annika Elmqvist som ordnade den första Klimatriksdagen i Norrköping 2014, Jan Lindblad som driver All forEco, en webbsida och en app som visar hur var och en av oss konkret kan bidra till att lösa klimatproblemet, Ivar Karlsson på Centralens resebyrå i Kalmar, som gör allt han kan för att vi ska kunna resa ut i Europa med tåg på ett så bra och smidigt sätt som möjligt och till sist Markus Steen som varit engagerad i arbetet med årets Klimatriksdag. Du kan läsa mer om Klimatriksdagen på Klimapoddens hemsida: http://www.klimatpodden.se/
2018-05-12
Länk till avsnitt

#51 Heidi Andersson ? Börja med dig själv & förändra världen

Dagens gäst är Heidi Andersson, armbryterskan från Ensamheten som ligger i Västerbottens inland, Lappland, 1 mil nordväst om Storuman. Heidi är elvafaldig världsmästare i armbrytning och en dedikerad planetskötare. Målet är att hon och maken Björn Ferry, ska vara fossilfria till år 2025 i en värld baserad på cirkulär ekonomi och att armbrytning ska bli en OS-gren. Vi träffades på mitt kontor i Göteborg den 16 februari. Vi hade också sällskap av Dante, som nog tyckte att mamma pratade i mesta laget. För mig var det tvärtom. Jag blev otroligt peppad att fortsätta kämpa för en fossilfri värld efter vårt samtal. Hoppas du blir det också!
2018-03-17
Länk till avsnitt

#50 David Andersson ? Vännernas åsikter spelar roll för dina klimatutsläpp

Klimat- och konsumtionsforskaren David Andersson undersöker vilka faktorer som påverkar hushållens klimatutsläpp och om det finns en koppling mellan välbefinnande och höga utsläpp. David har också utvecklat webbtjänsten Svalna som hjälper dig att räkna ut din klimatpåverkan från konsumtion, boende, transporter och mat. Det blev ett långt vindlande samtal om vad som egentligen kan styra vårt beteende i mer hållbar riktning, och hur mycket vi påverkas av normer och vad vänner och grannar tycker.
2018-02-17
Länk till avsnitt

#49 Leyla Acaroglu ? Design created the mess. Design can get us out of it

Leyla Acarouglu is an award winning designer, social scientist and entrepreneur, who challenges people to think differently about how the world works. Yes she even calls herself a sustainability provocateur. Leyla was awarded 2016 Champion of the Earth by the United Nations Environment Programme and her TED talk on sustainability has been b´viewed over a million times and she leads presentations around the world on activating positive social and environmental change through creative interventions.  She is the founder of the UnSchool of Disruptive Design, and two design agencies, Disrupt Design and Eco Innovators. She even holds a PHD in how to make change in the world. In this interview we talk about how design created the mess we are in and how design can get us out of it, about the importance of system thinking and circular economy, and how we can change the educational system to better meet the challenges of today. And much more.
2018-01-26
Länk till avsnitt

#48 Kali Andersson ? Vi behöver vara många som står i vägen!

Psykologen Kali Andersson sa upp sig från sitt fasta jobb för att ägna sig åt klimatpsykologi och skriva en bok om klimatångest. Vilka strategier använder vi för att hantera vår klimatångest och varför behövs den? Vilken roll spelar aktivismen för en mer klimatsmart värld och hur kan vi bli mer hållbara aktivister? Kali berättar om hur det är att vara utklädd till dinosaurie på klimattoppmötet i Paris och kraften i att vara med och stoppa driften i Vattenfalls kolgruva Scwhartze Pumpe i Tyskland.
2018-01-13
Länk till avsnitt

#47 Unga är en outnyttjad resurs i omställningen!

Vilken roll spelar unga människor i omställningen till ett mer klimatsmart samhälle och vilken roll skulle de kunna spela? Gäster är Erik Wallnér från Solcellskollen, Johan Larsson från Challenge Lab på Chalmers och Martin Ahrin-Larsson från Miljöbron. Vi träffades i Klimatpoddens monter på Svenska Mässan i Learning Labs under Kunskap och Framtid, i slutet av november. Med runt bordet sitter också de tre Ulrika Olsson och Kajsa Schippers som går på danslinjen på Löftadalens folkhögskola och Felicia Bodin som går på musikallinjen på samma skola.
2017-12-09
Länk till avsnitt

#46 Agera tillsammans & hantera din klimatångest!

Hur hanterar du din klimatångest? Den 25 november spelade vi in Klimatpodden på Learning Labs på Svenska Mässan i Göteborg. Runt bordet satt Annika Hagberg, miljövetare och klimataktivist, Bo Norrman, innovationsrådgivare på Chalmers Innovationskontor och Carl Thorshag från Fossilgasfällan.
2017-11-26
Länk till avsnitt

#45 Rob Hopkins ? Transition is more like a party than a protest march

Rob Hopkins is an independent activist and writer on environmental issues, based in Totnes, England and the founder and figurehead of the Transition movement, which he initiated in 2005. In this episode Rob talks about the powerful transition movement, permaculture, the importance of imagination to rebuild the world, why we need to talk a lot more about resilience rather than sustainability, the tyranny of volunteerism, and why the transition movements need entrepreneurs but also psychotherapists.
2017-11-03
Länk till avsnitt

#44 Nina Ekelund ? Näringslivet behöver en mer ambitiös klimatpolitik

Nina Ekelund är generalsekreterare för Hagainitiativet, ett företagsnätverk som arbetar för att minska näringslivets klimatpåverkan och som vill driva på för en mer ambitiös klimatpolitik. Nina har över 20 års erfarenhet av att driva miljö- och klimatfrågor, bl.a. på Naturvårdsverket, Statsrådsberedningen, Miljöförvaltningen i Stockholms stad och Stockholm Resilience Centre. Under 2015-2016 satt hon med som sakkunnig i Miljömålsberedningen som hade ansvar för att ta fram nya klimatmål för Sverige. Hon är också Styrelseordförande och partner i 2050, som jobbar för att skapa goda affärer på en planet balans. Vi träffades den 5 oktober på Hagainitiativets nya kontor på Skeppsbron Det blev ett spännande samtal om näringslivets roll i omställningsarbetet, vad det är som får näringslivet att agera, anklagelserna om "greenwashing", varför det egentligen är lönsamt att vara klimatsmart, om det verkligen måste vara lönsamt, om Parisavtalets betydelse för näringslivet och om vi kanske behöver en helt ny samhällsordning.
2017-10-21
Länk till avsnitt

#43 Erik Wallnér ? Solceller förändrar samhället

Erik Wallnér är en av grundarna till Solcellskollen, en oberoende webbtjänst som ska göra det enklare och tryggare att investera i solceller. Målet är en mer lättorienterad, och mer transparent, svensk solcellsmarknad. 2015 skrev Erik Wallnér sitt examensarbete på Chalmers om barriärer på den svenska solcellsmarknaden, som lade grund för arbetet med Solcellskollen. 2011 blev han utsedd till årets teknolog på Chalmers av Tekniska Samfundet, inte minst för sitt engagemang i en hållbar utveckling.
2017-10-09
Länk till avsnitt

#42 Roman Stahlman ? Vi står här tills utsläppen minskar

Roman Stahlman är aktiv i Klimattåget och Klimatsamling i Göteborg, som regelbundet manifesterar för en hållbar klimatpolitik och för att att makthavarna ska visa ledarskap i klimatfrågan och börja omställningen till en hållbar framtid. Nu. Genast.
2017-09-22
Länk till avsnitt

#41 Annika Digréus & Jenny Stiernstedt ? Klimatfrågan kommer att ta större plats i medierna

Journalisterna Annika Digérus och Jenny Stiernstedt bevakar klimatfrågan, Annika i Dagens Eko och Jenny i Svenska Dagbladet. Vi träffades på Stockholm Environment Institute den 14 juni för att prata om journalistiken och klimatförändringarna. Varför har de valt att bevaka just klimatfrågan och vad gör klimatfrågan så speciell att rapportera om? På vilket sätt skiljer den sig från andra områden och hur gör man för att nå ut med nyheterna? Ska man fokusera på hoten eller möjligheterna? Och hur kan det komma sig att media inte bevakar frågan ännu mer?
2017-09-01
Länk till avsnitt

#40 Fredrik Hedenus ? Vi måste äta klimatsmart för att nå tvågradersmålet

Chalmersforskaren Fredrik Hedenus tittar på strategier för att minska klimatpåverkan från energi och matproduktion. Hur ser en klimatsmart diet ut och måste alla verkligen bli veganer? Hur är det egentligen med ekologisk mat? Ligger det något i vad forskaran på SLU säger, att ekologisk mat inte är så klimatsmart? Och varför tycker Fredrik att det är så viktigt att skilja forskarrollen från aktivistrollen?
2017-07-08
Länk till avsnitt

#39 Mattias Goldmann ? Vi kan bli världens första fossilfria välfärdsland

Mattias Goldmann är vd för den gröna och liberala tankesmedjan FORES, men han har också varit lokalpolitiker, lobbyist, informationsansvarig för miljöpartiet i riksdagen, talesperson för Gröna Bilister, vd för klimatkonsultfirman 2050 och bilreporter. 2016 blev Mattias utsedd till Mäktigast i Hållbarhetssverige av Aktuell Hållbarhet. Här berättar han om hur Sverige kan spela en ledande roll i den globala omställningen och varför det till och med kan vara en fördel att vi är så små, om näringslivets helomvändning i klimatfrågan, om varför vi ska vara tacksamma för att Donald Trump lämnar Paris-avtalet och hur det kan komma sig att Mattias är stolt över att vara svensk. Musik: Reaching av David Hollandsworth. Signaturmelodi: Tommy Kaså och loggan av Hannes Larsson.
2017-06-16
Länk till avsnitt

#38 Eva Sanner ? Att ha en kärleksrelation med jorden

Eva Sanner är författare och terapeut för individer och par, men också hobbyodlare. För drygt fem år sedan lämnade hon storstaden för att bosätta sig i Svenshögen knappt sex mil norr om Göteborg, för att komma närmare naturen och få tid för sitt författarskap. Flytten till landsbygden blev startpunkten för ett utforskande av vad livskvalitet, njutning och lycka egentligen är. Ett resultat är boken ?Passionskoden ? för ett helt och hållbart liv? som kom förra året. Här beskriver Eva hur vi alla kan leva mera helt och mera hållbart, när vi tillåter oss att stanna upp och reflektera, göra det som verkligen gör oss glada och det som känns meningsfullt på riktigt. Som av en händelse är det livet också bättre ur klimatsynpunkt ? kanske eftersom vi blir mindre intresserade av konsumtion för att känna lycka och mening.
2017-06-04
Länk till avsnitt

#37 Isabella Lövin ? När alla driver klimatfrågan kan vi ställa om

Sveriges klimat och biståndsminister berättar om vad som fick henne att bli engagerad i klimatfrågan, varför hon lämnade journalistiken, om ett besök på öriket Kiribati mitt ute i Stilla havet, om utmaningarna när man är ett väldigt litet parti och hur det kan komma sig att så få röstar på miljöpartiet trots att klimatförändringarna ligger i topp över det som oroar oss svenskar. Och varför politiska journalister verkar vara så ointresserade av klimatfrågan.
2017-05-19
Länk till avsnitt

#36 Annika Hagberg - Bli en hållbar klimataktivist

Möt miljövetaren, hållbarhetskonsulten och klimataktivisten Annika Hagberg! Det blev ett samtal om fossilgasfällan, om tillväxtbegreppet, vilka rättigheter och skyldigheter vi har som människor på den här planeten och om hur man egentligen blir en hållbar klimataktivist så att man orkar fortsätta kämpa.
2017-04-28
Länk till avsnitt

#35 Vi vill vara ett klimatsmart operahus!

I dagens avsnitt får du träffa Lars Ehnebuske och Linda Rullander som båda är väldigt engagerade i Göteborgsoperans miljö- och klimatarbete, Lars som teatertekniker och scenmästare och Linda som restaurang och miljö-koordinator. Det blev ett samtal om på vilket sätt verksamheten på ett operahus kan vara miljö- och klimatbelastande, om vad operan gör för att åstadkomma en hållbar verksamhet och om arbetet med att miljömärka en hel opera, nämligen Wagners Ringen.
2017-04-15
Länk till avsnitt

#34 Gró Einarsdóttir ? Lyft fram fördelarna med ett klimatsmart samhälle

Gró Einarsdóttir är doktorand på psykologiska institutionen vid Göteborgs universitet där hon forskar på förutsättningarna för ett ekologiskt-, socialt- och ekonomiskt- hållbart samhälle och vad som motiverar människor till att förändra sitt beteende. Hennes forskning visar att motivationen till att leva klimatsmart ökar om vi lyfter fram fördelarna med ett klimatvänligt samhälle, istället för att fokusera på de negativa effekterna av klimatförändringarna.
2017-03-24
Länk till avsnitt

#33 Jörgen Larsson ? Vi vill flyga men också ha ett klimat som går att leva i

Jörgen Larsson är klimatforskare på Chalmers och undersöker bland annat hur våra flygresor påverkar klimatet. Det blev ett samtal om behovet av politiska styrmedel, om vad jag som individ kan göra, om varför de mest miljömedvetna också kan vara de som har allra svårast att avstå ifrån att flyga, om den opinionsbildande effekten av att avstå från att flyga, men varför det inte heller vore önskvärt att vi helt slutade flyga och om Chicagokonventionen, en internationell överenskommelse från 1944 som i princip omöjliggör koldioxidskatt på flygbränsle. För mer info: http://www.klimatpodden.se/
2017-03-11
Länk till avsnitt

#32 Sam Manaberi ? Alla kan vara med och rädda världen

Sam Manaberi, vd och en av grundarna till TRINE, ett startuppbolag där vem som helst kan investera i solenergi-projekt i olika utvecklingsländer. Idag saknar 1,2 miljarder människor tillgång till elektricitet och TRINE vill utrota energifattigdomen samtidigt som den som investerar får avkastning på sitt kapital. TRINE bjuder Klimatpoddens lyssnare på en bonus på 10 Euro när du gör din första investering i ett solenergiprojekt! Läs mer: http://www.klimatpodden.se/ Hittills har 48 000 människor fått tillgång till el tack vare de projekt som har finansierats via TRINE. Lyssna på ett inspirerande samtal om hur alla kan vara med och rädda världen och om hur en helt ny värld öppnar sig för den som får tillgång till el. Och är det verkligen ok att göra gott och samtidigt tjäna pengar? Vill du också se till att fler människor får tillgång till el?
2017-02-24
Länk till avsnitt

#31 Ulrika Wilhelmsson ? Klimathotet fick mig att byta livsstil

I dagens avsnitt får du möta Ulrika Wilhelmsson, som började engagera sig i klimatfrågan för fem år sedan. Vändpunkten var ett program om klimatförändringarna i Vetenskapens värld. Det blev ett samtal om vad som hände efter det där tv-programmet. Om utmaningen att få med sig barnen på hållbarhetsresan, om besvikelsen över journalisternas oförmåga att ställa politikerna mot väggen, om omgivningens reaktioner på den nya livsstilen och inte minst om arbetet med Klimatriksdagen i Stockholm den 4-6 maj valåret 2018. .
2017-02-03
Länk till avsnitt

#30 Else-Marie Malmek ? Med jute bygger vi en hållbar värld

Else-Marie Malmek har jobbat med hållbar affärs- och verksamhetsutveckling i nästan 30 år, framför allt inom fordonsindustrin. Idag driver hon Juteborg, med målet att skapa en mer hållbar värld genom att använda ett av världens mest hållbara material, jute, inom byggbranschen och i fordonsindustrin. Hör henne berätta om livet som entreprenör och innovatör, om mötet med Bangladesh juteminister och om visionerna för framtiden. Läs mer på klimatpodden.se
2017-01-13
Länk till avsnitt

#29 Johnn Andersson ? Rädda våra vintrar

John Andersson har grundat organisationen Protect Our Winters som vill mobilisera svenska skid- och brädåkare i kampen för klimatet. Han är också hållbarhetsforskare och lärare på Chalmers där han tittar vad statliga och politiska aktörer kan göra för att styra teknikutvecklingen i hållbar riktning. Det blev ett samtal om allt från hur framtidens vintrar påverkas av klimatförändringarna och arbetet med att göra klimatsmart skidåkning till något häftigt, till fördelen med att ta tåget till Riksgränsen och de antidemokratiska rörelserna som är ett hot mot klimatkampen, men också om den där snöbollen av klimatsmarta aktiviteter som börjat ta fart och som nästan är så stor att den inte längre går att stoppa. Du kan läsa mer om John och Protect our Winters på hemsidan Klimatpodden.se
2016-12-16
Länk till avsnitt

#28 Kevin Anderson ? What we do now will change the climate forever

Kevin Anderson is the Zennström Visiting Professor in Climate Change Leadership at Uppsala university. He is also professor of energy and climate change at the University of Manchester and the deputy director of the Tyndall Centre for Climate Change Research. He is one of Britain's most recognized and acclaimed climate scientist and has extensive experience in communicating climate science to policy makers, industry, civil society and media. In this episode Kevin talks about carbon budgets as a way of telling us what we need to do in order to reduce our emissions, flying at the expense of future generations and our immoral lifestyle at the expense of the poor, suffering the consequences of climate change. In Sweden, Kevin Anderson has made the headlines for taking the train between Uppsala and the Uk. He explains why he stopped flying 12 years ago and the impact of setting an example, to practice what you preach.
2016-12-02
Länk till avsnitt

#27 Kajsa Kramming ? Vi vrålar för barnens skull

Kajsa Kramming är initiativtagare till Föräldravrålet, gymnasielärare och forskare i kulturgeografi på Uppsala Universitet, där hon undersöker hur ungdomar ser på relationen mellan miljö och människor. Föräldravrålet vill ge en röst åt alla som är för små för att föra sin egen talan när det gäller klimathotet och ingjuta mod och beslutsamhet hos politikerna att agera i klimatfrågan. Vi träffades på Kulturhuset i Stockholm i oktober och det blev ett samtal om vad en gräsrotsorganisation som Förädravrålet kan åstadkomma, varför det känns bra att engagera sig ideellt. Kajsa pratade också om bristen på visioner av det hållbara samhället. I sin forskning har hon sett hur unga människor föreställer sig miljökollapsen som filmen Hunger games, en väldigt mörk framtidsvision med andra ord. De har helt enkelt ingen bild av hur en annorlunda hållbar värld skulle kunna se ut.
2016-11-18
Länk till avsnitt

#26 Kennet Öhlund ? Civil olydnad för en klimatsmart värld

Dagens gäst är Kennet Öhlund, blockskreterare för Rödgrönt Borås och nybliven, hängiven klimataktivist. Hur går det att förena tjänstemannarollen med aktivistrollen? Och vad var det som fick honom att resa till Lausits i Tyskland i våras för att genomföra en civil olydnadsaktion vid ett av Vattenfalls dåvarande kolkraftverk? Vad hände egentligen den där majnatten när han och hans kamrater ockuperade tågbron för att förhindra att brunkolet skulle kunna levereras till kraftverket?
2016-11-04
Länk till avsnitt

#25 Framtidsveckan ? Vi behöver konsten och kulturen för att ställa om

Tio personer berättar om hur viktig konsten och kulturen är i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Alla deltog i invigningen av Framtidsveckan på Göteborgsoperan den 3 oktober: Arvid Axbrink Cederholm, legitimerad psykolog och medlem i improvisationsteatergruppen Improsaurus, estradpoeterna Evelina Varas & Hanna Haag, Adnan Abdul Ghani , som står bakom föreställningen Alla under samma sol, en förställning av och med flyktingar på Restad Gård, Amanda Martling, redaktör för antologin Sånger från Jorden , Jennifer Caneva, student och textilkonstnär, Cristoffer Svärd musiker och aktivist, America Vera Zavala, dramatiker regissör, och aktiv i klimatfrågan, kläddeisgnern Helena Lundström och Emma Öhrwall projektledare för Framtidsveckan och expert på kollaborativ ekonomi.
2016-10-21
Länk till avsnitt

#24 David Jonstad ?Vår industriella civilisation har passerat bäst före-datum

David Jonstad är journalist, föreläsare, redaktör på klimatmagasinet Effekt och författare till flera böcker om vårt ohållbara sätt att leva. Vi träffade under årets bokmässa för att prata om hans flytt från Stockholm till en liten by i Dalarna. På vilket sätt är livet på landet ett sätt att leva mer hållbart? Om detta pratade vi, liksom om klimatångest och klimatsorg, om att bygga ett samhälle som är motståndskraftigt mot kriser och chocker, om att göra sig mindre beroende av samhället genom att själv producera mer och konsumera mindre och varför vår industriella civilisation har passerat bäst före-datum. Musik: Nocturne in F Moll Opus 55 av Chad Lawson
2016-10-06
Länk till avsnitt

#23 Åsa Kasimir ? Vi kan inte vänta till 2030!

Åsa Kasimir är forskare på institutionen för geovetenskaper på Göteborgs universitet där hon bland annat undersöker hur markanvändningen bidrar till klimatförändringarna och framför allt de dränerade torvjordarna som avger stora mängder koldioxid och lustgas. Från början är Åsa biolog och disputerade i växtfysiologi på rotens upptag av näringsämnen, ja hon har alltid intresserat sig för jord och rötter. Det blev ett samtal om torvmossarna som vuxit ända sedan förra istiden, om varför de dikade torvjordarna behöver omvandlas till våtmarker, hur det ska gå till och att skogen inte alltid är så hållbar som vi kanske tror, om palmolja och varför Åsa tror att vi måste bekämpa kapitalismen för att mildra effekterna av klimatförändringarna. Musik: beautiful Memories av Lobo Loco
2016-09-16
Länk till avsnitt

#22 Svante Sjöstedt ? Våra miljömål är tuffa, men möjliga att nå

Dagens gäst är Svante Sjöstedt , utredare på miljöförvaltningen i Göteborgs stad, där han jobbar med klimat- och energifrågor. Han berättar om det klimatstrategiska programmet, om hur viktig den lokala nivån är i omställningsarbetet, och om alla utmaningar staden står inför. Hur förberedda är vi egentligen på effekterna av klimatförändringarna. Vad händer vid en kraftig storm när hela havet pressar på in genom Göta Älv och vattnet stiger väldigt snabbt ? Det blev också ett samtal om långlivade och lyckliga cyklister, gröna obligationer och om varför Göteborgs Kommun blev utsedd till Sveriges klimatstad 2015. Musik: Fivos Valachis
2016-09-03
Länk till avsnitt

#21 Markus Ekelund ? Hållbara affärer på en planet i balans

Markus Ekelund vd på 2050, en organisation som vill hjälpa företag att göra hållbara affärer på en planet i balans. Vi träffades på 2050s kontor i Gamla stan i Stockholm i slutet av maj. Det blev ett samtal om vilka utmaningar svenska företag står inför med tanke på klimatförändringarna, vad ett företag egentligen kan göra som vill bli mer hållbart och vad Parisavtalet innebär för näringslivet. Markus har märkt en stor förändring i företagens attityd på sistone. I en undersökning som 2050 gjorde tillsammans med sjunde AP-fonden, visade det sig att en majoritet av företagen vill se hårdare miljölagstiftningen eftersom de menar att det skulle gynna deras affärer. Nu tar Klimatpodden semester. I slutet av augusti är vi tillbaka igen så nu får du gott om tid att lyssna på alla avsnitt med alla fantastiska gäster! Musik: La premiere page av Circus Marcus, The Waltz of Lost derams av Fivos Valachis och A Painted beauty av Chad Lawson.
2016-06-17
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.