Sveriges 100 mest populära podcasts

Psykiatrikerna

Psykiatrikerna

I podcasten ?Psykiatrikerna? möter läkarna Anders Hansen och Simon Kyaga internationellt framstående hjärnforskare och talar om deras banbrytande vetenskapliga arbete.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

psykiatrikerna.se/

Avsnitt

Nora Volkow 2

Vi fortsätter diskussionen med Nora Volkow, en av världens mest respekterade hjärnforskare, och pratar om hur mobilen påverkar hjärnan.

2019-01-08
Länk till avsnitt

Nora Volkow

Nora Volkow är en av världens mest respekterade hjärnforskare. I Psykiatrikerna berättar hon om opiat-epidemin som varje år dödar 50 000 amerikaner - och vad vi kan göra för att undvika den i Sverige.

2018-12-13
Länk till avsnitt

Michael Gazzaniga

Vilken roll spelar vänster och höger hjärnhalva och vad händer om de separeras? Om det berättar Michael Gazzaniga, en av världens mest framstående hjärnforskare.
2018-06-08
Länk till avsnitt

Siddhartha Mukherjee

Hur påverkas vi av den rekordsnabba utvecklingen inom genetik? Hör läkaren och Pulitzerbelönade författaren Siddhartha Mukherjee i Psykiatrikerna.
2018-05-01
Länk till avsnitt

Judith Rapoport

Den amerikanska psykiatrikern Judith Rapoport gjorde tvångssyndrom - OCD - känt hos allmänheten med sin bästsäljande bok "The boy who could not stop washing". I Psykiatrikerna berättar hon om sin forskning och sina erfarenheter av patienter med OCD.
2018-04-01
Länk till avsnitt

Daniel Dennett

Den världsberömde filosofen och författaren Daniel Dennett gästar Psykiatrikerna. Vi samtalar om vi någonsin kan lära oss förstå hur medvetandet uppstår i hjärnan och om hur vi i framtiden kommer att se tillbaka på det tidiga 2000-talet.
2018-03-13
Länk till avsnitt

Daphna Shohamy

Vilken funktion spelar egentligen minnen i hjärnan och hur kan vi använda oss av denna kunskap för att lära oss saker bättre? Om det pratar vi med minnesforskaren Daphna Shohamy vid Columbia University i New York.
2018-02-01
Länk till avsnitt

Fred Gage

Hur kan det komma sig att fysisk aktivitet leder till att hjärnan bildar nya celler? Hör den amerikanska professorn Fred Gage som återvänder till Psykiatrikerna för ett nytt spännande samtal.
2018-01-01
Länk till avsnitt

John Kane

Vad har vi lärt oss om behandling av psykos och schizofreni de sista decennierna? Möt en av världens främsta schizofreniforskare - John Kane, vid Albert Einstein College i New York - i ett samtal om vad han tagit med sig efter decennier av forskning.
2017-12-01
Länk till avsnitt

Lee Goldman

Gener som tidigare inneburit fördelar leder till sjukdomar i dagens moderna värld. Om det pratar vi med Lee Goldman, hjärtläkare och professor vid Columbia universitet.
2017-11-01
Länk till avsnitt

Richard Dawkins

Vilken roll spelar vetenskap i en tid av ?alternativa sanningar?? Evolutionsbiologen och författaren Richard Dawkins återvänder till Psykiatrikerna för ett nytt spännande samtal!
2017-10-01
Länk till avsnitt

Joseph LeDoux

Varför blir vi rädda? Lyssna på professor Joseph LeDoux, en av världens främsta neuroforskare. Han arbetar vid New York University och berättar om hur vi idag förändrat vår syn på hur rädsla uppstår i hjärnan.
2017-09-01
Länk till avsnitt

Charles Nemeroff

Hur samverkar våra gener och miljön vi lever i när det handlar om depressioner och ångest - och vad kan vi göra för att skydda oss mot detta? Vi möter Charles Nemeroff, en amerikansk psykiatriker, välkänd för sitt arbete med att behandla depression.
2017-08-01
Länk till avsnitt

Gil Zalsman

800 000 människor per år tar sitt liv i världen. Nu är det tid att vi börjar tala om och förstå att självmord är en följd av en sjukdom och inte ett rationellt beslut. Om detta pratar vi med självmordsforskaren Gil Zalsman från Israel.
2017-07-03
Länk till avsnitt

Susan Greenfield

Internet påverkar vårt sätt att tänka, menar Susan Greenfield, hjärnforskare vid Oxford. Vi ställer inte lika många frågor längre, barn beter sig annorlunda när det gäller kritiskt tänkande och alternativa fakta kan få fritt spelrum.
2017-06-01
Länk till avsnitt

Anders Ericsson

Anders Ericssons forskning om hur man blir expert har väckt världsintresse. Idag är han verksam som professor vid Florida State University. I Psykiatrikerna berättar han om hur idén om talang är förlegad och att var och en av oss kan bli en expert.
2017-05-01
Länk till avsnitt

Nora Volkow

Nora Volkow är världsauktoritet inom beroendeforskning. I Psykiatrikerna berättar honom hur hjärnan kan "kapas" av droger och hur internet påverkar våra hjärnor.
2017-03-31
Länk till avsnitt

Sam Harris (del 2)

Hur kan artificiell intelligens (AI) innebära en fara för oss i framtiden - och vilka är riskerna med den snabba teknikutvecklingen? Sam Harris medverkade även i förra avsnittet av podcasten men här hör vi honom utveckla just ämnet AI.
2017-03-02
Länk till avsnitt

Sam Harris (del 1)

Kan vetenskap hjälpa oss att svara på frågor om moral? Det menar den amerikanske författaren och hjärnforskaren Sam Harris som gästar Psykiatrikerna.
2017-02-01
Länk till avsnitt

Matthew State

Vad kan vi egentligen lära oss av den enorma utvecklingen inom genetisk forskning? Lyssna på barnpsykiatern Matthew State, vid University of California, som berättar om hur vi idag kan göra saker som var helt otänkbara för några år sedan.
2017-01-01
Länk till avsnitt

Stephen Stahl

Vad innebär det egentligen att få en psykiatrisk diagnos? Möt legenden och psykofarmakologen Stephen Stahl, på University of California, som berättar om varför vi över huvud taget har diagnoser och hur framtidens diagnostik kommer att utvecklas.
2016-12-01
Länk till avsnitt

Dilip Jeste (del 2)

Vi kommer alla att bli äldre. Frågan är vad vi kan vi göra för att få ett framgångsrikt åldrande? I avsnitt 2 av Psykiatrikernas samtal med Professor Dilip Jeste berättar han om vad hans flera decennier långa forskning om åldrande visat.
2016-11-01
Länk till avsnitt

Michael Trimble

Varför gråter vi? Idag träffar vi den brittiske professorn och författaren Michael Trimble som undersökt hur det kommer sig att vi människor gråter.
2016-10-01
Länk till avsnitt

Dilip Jeste

Vad är visdom, var i hjärnan sitter den och kan vi bli mer visa? Lyssna på den fascinerande psykiatrikern Dilip Jeste vid University of California. Han ser en ny framtid där vi fokuserar på vad som håller friska snarare än vad som gör oss sjuka.
2016-09-01
Länk till avsnitt

Joel E Dimsdale

Kan Nazitysklands krigsförbrytare hjälpa oss förstå ondska? Den amerikanske psykiatern Joel Dimsdale har gått igenom psykologiska undersökningar av naziförbrytarna i Nürnberg. Vad hade de gemensamt, var de fullblodspsykopater eller precis som vi?
2016-08-01
Länk till avsnitt

Eric Kandel

Kommer vi någonsin förstå den mänskliga hjärnan? Vi möter Nobelpristagaren Eric Kandel - världens kanske allra mest kända hjärnforskare. Han berättar om resan till Nobelpriset och ger sin syn på om människan innerst inne är ond eller god.
2016-07-01
Länk till avsnitt

David J. Linden

Vår hjärna är ineffektiv och som en följd av det kan vi känna kärlek till varandra. Det menar David J. Linden, professor vid Johns Hopkins universitet i USA. Han talar även om hur internet gör oss beroende genom att ?kapa? hjärnans belöningssystem.
2016-05-30
Länk till avsnitt

Barbara Milrod

Barbara Milrod, professor i psykiatri vid Cornell i New York, är expert på kliniska prövningar av psykoterapi och har utvecklat den enda psykoanalysen med bevisad effekt mot ångest. Hon berättar om sin kamp med att forska på psykoterapi.
2016-04-28
Länk till avsnitt

Richard Dawkins

Richard Dawkins är evolutionsbiolog vid Oxford University i England och mångmiljonsäljande populärvetenskaplig författare. Hans debutbok ?Den själviska genen? (1976) anses som en klassiker. I fjol utkom den självbiografiska ?Kampen mot illusionerna?.
2016-03-29
Länk till avsnitt

Christoph Correll

Christoph Correll är en världsauktoritet inom tidiga symtom vid schizofreni och bipolär sjukdom. Han skattades 2014 som en av de mest inflytelserika forskarna i psykiatri. I podden får vi höra om ett paradigmskifte i vården av unga personer.
2016-02-28
Länk till avsnitt

Fred ?Rusty? Gage

Fred Gage är professor vid Salk Institute i USA och en av forskarna bakom upptäckten att det kan bildas nya celler i hjärnan även hos vuxna människor. Gage berättar här om hur nycellsbildningen är något som vi faktiskt kan påverka själva.
2016-02-01
Länk till avsnitt

Karl Deissenroth

Karl Deisseroth, vid Stanforduniversitetet i USA, var en av förhandsfavoriterna till Nobelpriset i medicin 2015. Han har utvecklat optogenetiken, en metod för att ?styra hjärnan med ljus? och är en av världens kanske mest hyllade forskare just nu.
2016-01-01
Länk till avsnitt

Moshe Szyf

Moshe Szyf, vid McGill University i Kanada, är en av världens ledande forskare inom epigenetik, dvs hur miljö och erfarenheter påverkar användningen av våra gener. T ex tycks trauman i barndomen inverka på stresskänsligheten under hela livet.
2015-12-01
Länk till avsnitt

Mikael Landén

Mikael Landén, vid Göteborgs universitet, är en av norra Europas främsta bipolärforskare. Han arbetar i flera stora spännande genetiska projekt som inte bara handlar om bipolaritet och manodepressivitet, utan även om ADHD och ätstörningar.
2015-10-30
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.