Sveriges 100 mest populära podcasts

25 minuter

25 minuter

Praktiska tips och funderingar om investeringar, utveckling, utbildning, karriär, att lyckas och bli lycklig. Hedgefondförvaltaren Syding och homeostaskrossaren Sunström blandar empiri och filosofi om investeringar, samhälle, teknik mm.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

25minuter.se

Avsnitt

#170: Förhoppningsbolag

Ett "förhoppningsbolag" är ett bolag som saknar kassaflöde och vars vinster ligger i framtiden. Hur ska man tänka där?   Bland annat Uran, Aegirbio, LEMSE, och Azelio tas upp.    Vi kommer fram till några tumregler: Inte mer än man har råd att förlora, man får ej bli en forcerad säljare, det är extra viktigt att räkna på dessa sorters aktier och komma fram till en säkerhetsmarginal, att hålla sig till sin prognos långsiktigt (givet att något inte går helt fel), samt att kunna ta hem vinsten vid obefogade uppgångar (om kassaflöde ligger flera år fram i tiden). Gör en tidig ansökan till Finanskursens femte omgång. Start mars 2022. https://finanskursen.se/tidig-ansokan/
2021-10-18
Länk till avsnitt

#169: Perspektiv är en superkraft

Perspektiv handlar om att skifta sitt synsätt. Perspektiv handlar om systematik, mönsterseende och erfarenhet. Ju mer sant ett perspektiv är desto mer kan vi göra med det. Perspektiv är praktiska. Utan Einsteins kvantmekanik hade vi inte haft solceller, GPS eller datorer. Några perspektiv och synsätt vi går igenom i avsnittet: * Investeringar är prioriteringar *Wu Wei: Gör det inte svårt för dig *Expert Pattern Recognition & Cognitive Weight *Världen är kaotisk, inte organiserad *Fatta beslut baserat på väntevärde Finanskursen årskull 4 börjar söndag oktober 3. Sista dag att gå med är okt 2. Kolla in Finanskursen.se och se om det är något för dig.
2021-09-27
Länk till avsnitt

#168: ExitStrategier

Vad tänkte taxichaufförer i New York när de villigt betalade 6 miljoner kr för tillstånd att köra taxi? Antagligen inte på hur lång tid det skulle ta att få tillbaka pengarna.

Vad har du för exitstrategi?

Det bör du ha ett svar på innan du gör en investering. Det är den enskilt viktigaste investeringsanteckningen du bör göra innan du trycker på köpknappen.

Du kan läsa en längre sammanfattning av avsnittet här:
Finanskursen.se/exit

Denna vecka (19-26 september) kontaktar vi Tidiga Ansökare för Finanskursen.
Så om du gjort en tidig ansökan, kolla din email.
Nästa vecka öppnar hemsidan för alla andra.

2021-09-20
Länk till avsnitt

#167: Lars Wilderäng (Cornucopia) om Cementa, Kärnkraft, Samhällsfrågor och Ekonomi

Vi gästas av Lars Wilderäng, grundare av Sveriges största oberoende blog inom samhälle och ekonomi, Cornucopia, tillika författare med 700,000 böcker sålda. Nu är han ute med sin nya bok Drönarhjärta. Vi diskuterar Samhällsfrågor som Cementas nedstängning, energiförsörjning och behovet av kärnkraft, samt Kinas potentiella intrång i Sverige. Lars bakgrund som IT-konsult och aktieinvesterare, hur han förlorade allt i IT-kraschen men tog sig tillbaka och gjorde 70x på ett energibolag. Författarskap: hur Lars klarar av att skriva så mycket och hur han lägger upp sitt schema som erfaren hemarbetare.   Finanskursen Årskull 4 börjar 3 oktober. Gör en Tidig Ansökan på www.Finanskursen.se innan 25 september om du vill bli garanterad en plats.
2021-09-13
Länk till avsnitt

#166: Investeringstaktik (Aktiespecial)

Huvudämnena är: Investeringsramverk, Entry vs Exit, Varför GAV är irrelevant, Ska man köpa i uppgång eller nedgång? Conviction och toptrading, RANGEr - årlig snittavkastning vs riktkurs, När ska man omvikta portföljen?

Den omnämnda videon: Introduktion till Värdeinvesteringar.

Bolag som nämns: Twitter, Azelio, Addvise, Stockwik, Oscar Properties, CRISPR Therapeutics, Moderna. Och Uransektorns uppgång sista veckorna.

Gör en Tidig Ansökan på www.Finanskursen.se innan 25 september om du vill bli garanterad en plats.

2021-09-06
Länk till avsnitt

#165: Daniel Richter om investeringar, onlineföretag & arbetsrutiner

Daniel Richter är grundare av Styrkelabbet.se, en av Sveriges största hemsidor om träning och hälsa, som nu expanderat internationellt med engelska sidan StrengthLog.com och den populära träningsAppen med samma namn.   Daniel berättar hur han tänker om aktier och investeringar, sparande och privatekonomi, sina arbetsrutiner, SEO & hemsidor, tips till nya entreprenörer och mer...   Utöver sina två hemsidor, finner du även Daniel på Twitter och Instagram.   Finanskursen Årskull IV startar 3 oktober, besök www.Finanskursen.se och gör en tidig ansökan för att säkra en plats.
2021-08-30
Länk till avsnitt

#164: Krypto: Kult eller Kapital?

Vad är use-caset och betalningsviljan? Främst Bitcoin, Ethereum (DeFi) och Cardano diskuteras.

Blockchain är en dålig, trög, dyr teknik. Men just för att undvika hacking och att skapa decentraliserade program är det en bra teknik. Frågan är hur mycket folk bryr sig om denna egenskap och vad de är villiga att betala för decentraliserade appar och att äga sin egen info.

TÄVLING: Svara på några korta frågor och vinn en gratisplats till Finanskursen. Två personer får även en summering av kursen. Du finner tävlingen högst upp på www.25Minuter.se

2021-08-23
Länk till avsnitt

#163: Azelio Q2, Marknadspsykologi, Börssnack

Vilka är förväntningarna inför Azelios Q2-rapport? Vad var innebörden av Di-artikeln? Förväntat antal orders och total mängd enheter t.om årets slut? Kan aktien gå upp +100% till nyår?

Marknadspsykologi: "Hur ska man tänka när det gör ont?" Använda sig av stop loss? Losers average losers? 3 praktiska tips vid aktieinvesteringar. Portföljkonstruktion: diversifierad eller koncentrerad? [Lyssna avsnitt #152 för mer om det ämnet].

Finanskursen årskull 4 börjar 3 oktober. Gör en Tidig Ansökan senast 25e september: finanskursen.se

2021-08-16
Länk till avsnitt

#162: Ekonomiska Tänkare och deras idéer

Tänkarna och idéerna är:
(1) Adam Smith - Osynliga handen + Specialisering
(2) David Ricardo - Komparativa fördelar
(3) Frederic Bastiat - Alternativkostnad
(4) Ronald Coase - Theory of the Firm
(5) Joseph Schumpeter - Creative Destruction
(6) John Maynard Keynes - Keynesianism
(7) Friedrich von Hayek - Price Signalling
(8) John Kenneth Galbraith - Febezzlement
(9) Milton Friedman - Fria Marknaden

Gör en tidig ansökan till Finanskursen Årskull 4 (Start i september) om du vill lära dig värdera aktiebolag: www.Finanskursen.se

2021-08-02
Länk till avsnitt

#161: Bokrekommendationer

Scientologiboken Going Clear är underhållande.

Modern Money Masters är en väldigt bra investeringsbok.

Ray Dalios essä Rise and Fall of Empires (som är del av hans bok The Changing World Order) och går att läsa gratis.

Lessons of History är bästa historieboken som skrivits.

Sovereign Individual är en väl underbyggt bok och relevant kommande 20 år. Länder kommer behöver konkurrera om de bästa medborgarna genom att specialisera sig för att anpassa sig till deras behov.

Gör en tidig ansökan till Finanskursen Årskull 4 (Start i september) om du vill lära dig värdera aktiebolag. Finanskursen.se

2021-07-26
Länk till avsnitt

#160: David Andreasson (Stockwik) är tillbaka

David Andreasson från förvärvsbolaget Stockwik är tillbaka på podden. Han berättar vad de hållit på med sen vi pratade sist, för drygt ett år sedan. Länk till första avsnittet.   Stockwik köper konjunkurokänsliga småbolag och David har 15 års erfarenhet av Investment Banking, aktier, analys av småbolag och institutionellt mäkleri. Stockwik är i expansionsfas och har nyligen gjort två nya anställningar. Dessutom söker de efter en redovisningsekonom. Här kan du läsa mer och göra en ansökan om du är intresserad: Jobbannons Redovisningsekonom.   * * * Gör en tidig ansökan till Finanskursen Årskull 4, med start i september: https://finanskursen.se/
2021-07-19
Länk till avsnitt

#159: Investera i Uran - del 2

Nördigt uppföljningsavsnitt om potentialen att investera inom uransektorn.

Länk till skriftlig summering: https://finanskursen.se/uran/

Argument för och mot att investera i uran

Bästa argumentet är att uransektorn i skrivandets stund (15 april 2021) bara har ett börsvärde på 25 miljarder dollar. Om 1% av ESG-fonders kapital skulle roteras över till att investera i uran, skulle det öka marknaden trefaldigt (3x). Det är inte osannolikt, med tanke på att kärnkraft förser världen med hållbar, ren och pålitlig energi som krävs för att nå miljökraven t.om 2030.

Motargumentet är att det kan ta lång tid innan uranpriset stiger (även om man med hög sannolikhet kan anse att det redan börjat ? då sektorn är upp drygt 250% på ett halvår, utan att vara övervärderad).

Länk till skriftlig summering: https://finanskursen.se/uran/

2021-06-21
Länk till avsnitt

#158: Uranboomen 2021-2025

Vi går igenom investeringstesen för uransektorn och dess eventuella uppgång under närmaste åren.

Spotpriset för uran kan komma att stiga markant kommande år och det kan medföra att uranaktier går upp 3-25x eller mer, beroende på vilket bolag det handlar om. Det hände förra supercykeln (2007). Skulle priset för uran nå samma nivå som 2007, skulle det motsvara $360 per lbs (i inflationsjusterade priser). Då är det bra att ha exponering mot uran, som en liten okorrelerad del av din portfölj. 

 

Varför skulle detta hända? För att (1) det är kommande brist i utbudet (supply) av uran, medan efterfrågan är konstant och länder behöver ha reserver på många år. (2) Medan säljcyklerna är långa och inköparna är nu vana vid låga priser, och (3) de stora producenterna har börjat köpa upp sitt eget utbud och skapar en brist i marknaden. Det blir en ?Squeeze? där köparna tvingas binda upp sig på långa kontrakt till högre priser. 

 

Gör en tidig ansökan inför fjärde årskullen av Finanskursen, preliminär start i september: https://finanskursen.se/tidig-ansokan/

2021-06-14
Länk till avsnitt

#157: Läroankare: Så hittar du din första aktie

En enkel och praktisk genomgång hur du hittar din första aktie och skapar ett intresse för investeringar.

0-9 min: Mindset: Att hålla det enkelt. 

Vad är det du vill? Du vill ha mer frihet, kontrollera mer resurser, öka din sfär av självbestämmande.

Hur åstadkommer du detta? Genom att göra investerandet enkelt och robust; på ett sätt som är nettopositivt efter justering för tid och ansträngning.

Från 9 min: Praktiska genomgången börjar.

(1) Screening, (2) Finn tre aktier, (3) Välj ut endast en aktie, (4) Vad är narrativet? (5) Gör en prognos, (6) Övervaka & Uppdatera

Årskull 3 av Finanskursen börjar 28e mars.

Finanskursen är en distansbaserad onlinekurs på 12 veckor där du får lära dig hur man analyserar aktier. Vi har redan kört två omgångar av kursen och fått goda omdömen från deltagare (vilket går att se på hemsidan: http://finanskursen.se/omdomen)

När du går med i Finanskursen inkluderas: 

Introduktion följt av 12 veckors kursmaterial En privat grupp för kursdeltagare Diplom efter slutexamination Välj mellan två paket: självinlärning eller live-deltagande 20 dagars pengarna-tillbaka garanti

Besök Finanskursen.se och gör en tidig ansökan innan 14e mars (dvs t.om denna söndag) för att försäkra en plats till Årskull 3.

https://finanskursen.se/tidig-ansokan/

2021-03-08
Länk till avsnitt

#156: Specialister vs Generalister

Människor är djurens generalister: mästare på samarbete, men långsamma, svaga, svagsinta. Alla andra djur är naturliga specialister. Människan tänker & bygger verktyg istället.

I detta avsnitt går vi igenom fördelar respektive nackdelar för Generell Kunskap och Specialistkunskap, samt hur du kan förhålla dig till dessa under din karriär.

"I believe in a one-track mind if you allow me to describe it in this way: A wide range of knowledge based on facts related to one's major purpose, but expressed through organized plans for the attainment of that purpose.A man should have a multiple-track mind for the accumulation of knowledge, but a single-track mind for the expression of that knowledge.? ?Andrew Carnegie

Ansökningar till Future Skills Program stänger 28 februari. Läs mer här:  

https://futureskillspodcast.com/future-skills-program-fb/

2021-02-15
Länk till avsnitt

#155: Bubblor Del 4 (Dubbelavsnitt)

Techbolag har mer skalbara affärsmodeller än andra bolag, när de lyckas.

Men det betyder inte att:

a) Alla bolag som försöker klassificera sig som techbolag faktiskt är det b) eller att alla egentliga techbolag lyckas växa exponentiellt.

Därför ska inte alla "techbolag" ha en premiumvärdering, för det tar inte hänsyn till misslyckanden.

Andra ämnen vi tar upp i avsnittet:

Warren Buffetts favoritmått: Wilshire 5000/GDP Ska man tro på Mean-Reversion? Hur många ?falska? techbolag kommer undan genom ökade IPOs & SPACar? Två tolkningar om techbolag: Fortsatt dominans eller 10x Disruptor Framtidsteknologier, Snowcrash, Dawn of Singularity: Vad blir nästa stora plattform? Har Relativvärderingar tagits för långt? Har Forward Earnings tagits för långt?

Våra tidigare bubbelavsnitt:

#7, #8, #154.

Gå med i lyssnarbrevet för att få sammanfattningar av våra avsnitt:

https://www.25minuter.se/

2021-01-11
Länk till avsnitt

#154: Bubblor del 3

Inspirerade av Twitteranvändaren Bullseye tog vi en ny vända om Bubblor. Tidigare bubbelavsnitt är #7 och #8.

Vi pratar om potentiella bubblor som: Techbolag, ESG ("Hållbarhet"), Bitcoin/Crypto, Relativvärderingar, Forward Earnings, Non-GAAP EBITDA.

Allt som funkar tas för långt.

Gå med i lyssnarbrevet för att få sammanfattningar av våra avsnitt:

https://www.25minuter.se/

2021-01-04
Länk till avsnitt

#153: Fem Farliga Investeringsmetoder

Vi går igenom 5 Beprövade Investeringsmetoder som konsekvent skapat mervärde på börsen:

Mungers metod Shkrelis metod  Star Principle  Magic Formula  Mickes metod

Aktier nämnda i avsnittet: Genesis IT, Angler Gaming, Azelio, Stockwik.

Gå med i lyssnarbrevet för sammanfattningar: www.25minuter.se/

Gör tidig ansökan till Finanskursen Årskull 3, 2021 Februari: www.Finanskursen.se/

2020-11-09
Länk till avsnitt

#152: Fokusera vs Diversifiera

Hur många aktier ska man ha i sin portfölj?

Det finns inget "rätt" svar.

I detta dubbelavsnitt diskuterar vi hur man kan tänka angående risk och avvägningar; att handskas med ödmjukhet respektive övermod.

Vi går igenom bra och dåliga argument varför man kan vilja fokusera sin investeringsportfölj, alternativt diversifiera den, beroende på ens ekonomiska situation. 

Tips: Om du är naturligt riskavert, bör du tvinga dig att lägga 20% i det innehav du tror mest på; och om du är en naturlig risktagare, bör du lägga bort 40% i en säker tillgång. 

För mer tips, gå med i lyssnarbrevet: 25minuter.se/

Gör tidig ansökan till Finanskursen Årskull 3, 2021 Februari: Finanskursen.se/

2020-11-02
Länk till avsnitt

#151: Guld - som investering, spekulation eller trend?

Vi jämför med perioden 1919-1949 och besvarar frågor så som:

Ska man se guld som en investering, spekulation, eller trend? Är det ett bra läge att köpa guld jämfört med att äga aktier, fastigheter, kontanter? Vilka är de viktigaste faktorerna för guldprisets framtida utveckling?

Exempelvis:

Pristrend Media ETF-köp Centralbanksaffärer Penningmängd Skulder, underskott, valutasystem KPI Framtida tillväxtbranscher Politisk och ekonomisk instabilitet (nästa Finanskris)

Länk till lång Guldartikel i Fortune.

Övriga länkar skickas via lyssnarbrevet: https://www.25minuter.se/

För att kolla in Finanskursen i förväg: https://finanskursen.se/

2020-09-14
Länk till avsnitt

#150: Alternativkostnad

...och svårigheten att utvärdera möjliga utfall.

Alternativkostnad är ett viktigt begrepp, för du har alltid mer än ett val. 

Vi ger tre korta exempel hur du kan tänka när du har flera alternativ?vare sig det är inom din karriär, eller vid investeringar på börsen.

Frågor vi besvarar i avsnittet:

Varför är alternativkostnad ett viktigt begrepp?  Varför är alternativkostnad knepigt att använda?  Hur kan man jämföra alternativ på rättvisande sätt?  Vad är några konkreta exempel av alternativkostnad?

Vi rekommenderar även avsnitt #107: Om Träsktrollet i din Hjärna -- för mer tips om bättre tänkande.

Få sammanfattning av avsnittet i vårt lyssnarbrev: https://www.25minuter.se/

Föranmäl intresse till Finanskursen årskull 3 (Februari 2021): https://finanskursen.se/

2020-09-07
Länk till avsnitt

#149: Smarta Affärsbeslut (Del 2)

Vi fortsätter diskussionen om avgörande affärsbeslut med exempel från McDonald's, Amazon och Apple.

Gå med i lyssnarbrevet på www.25minuter.se för att få en sammanfattning av avsnittet.

Finanskursens andra årskull börjar 8e aug.

Kursregistrering pågår mellan 27 juli - 7 Aug.

Förtur ges till tidiga ansökare mellan Mån 27 juli - Lör 1a Aug.

Kolla in hemsidan för uppdateringar: www.Finanskursen.se

2020-07-22
Länk till avsnitt

#148: Smarta Affärsbeslut av Företag

Vi diskuterar och analyserar några av de bästa affärsbesluten i historien. Bland annat från: Coca Cola, Amazon, McDonalds, Standard Oil, Apple, Walmart, etc. Vilka är lärdomarna?

Gå med i lyssnarbrevet för att få en sammanfattning av avsnittet.

Del 2 kommer inom kort.

Finanskursens andra årskull börjar 8e aug. Kursregistrering pågår mellan 27 juli - 7 Aug. Förtur ges till tidiga ansökare mellan Mån 27 juli - Lör 1a Aug. Kolla in Finanskursen.se för uppdateringar.

2020-07-21
Länk till avsnitt

#147: Martin Sandquist om Finansiella Hemligheter och Ekonomiska Missförstånd

Martin Sandquist är tillbaka för ett efterlängtat andra avsnitt här på 25 Minuter.

Några av ämnena som diskuteras är:

Martins datoriserade handel & två projekt han sysslar med Fyra rekommenderade resurser för traders Medelklassens hemliga helvete Sanningen om Deflation Privata investeringar Martin gjort på sistone Två överskattade respektive underskattade affärsområden Martins icke-konsensustrade med Emerging Markets Tre aktier Martin tror på

Gå med i lyssnarbrevet för att få sammanfattningar av framtida avsnitt: https://www.25minuter.se/

Finanskursens Andra Årskull börjar i augusti. Kursen pågår 12 veckor och du får lära dig bland annat om värdeinvesteringar, när en aktie är billig, hur man läser en årsredovisning, hur man analyserar ett bolag, och om ett företag har en bestående konkurrensfördel. Läs mer om kursens innehåll och gör en tidig ansökan på https://finanskursen.se/

2020-06-08
Länk till avsnitt

#146: Företagsuppköp med David Andreasson, VD Stockwik

Kan Stockwik gå upp 500% på 5 år?

Vi pratar med David Andreasson, VD på snabbväxande investmentbolaget Stockwik, om företagsuppköp och personlig utveckling.

I detta avsnitt får du lära dig bland annat:

*Tips och vanliga misstag för dig som vill börja med företagsuppköp (Private Equity)

*Hur David hittar intressanta småbolag

*Varför David föredrar kvalitetsbolag framför Turn-Arounds

*Hur ofta (sällan) David gör företagsuppköp ? och beslutskriterierna han använder sig av

*Davids rekommenderade böcker

Lär dig mer om Stockwik som företag genom att gå med i vårt Lyssnarbrev på www.25minuter.se

Om du redan är med i Lyssnarbrevet, får du en summering av avsnittet med länkar.

Nu går det att göra tidig ansökan till Finanskursens andra årskull som börjar i Augusti www.finanskursen.se

2020-05-20
Länk till avsnitt

#145: Alexander Bard om Coronakrisens ekonomiska effekter och den kommande digitaliseringen

Filosofen Alexander Bard besöker oss för ett mångsidigt och intressant samtal. 

Detta blev ett VÄLDIGT informationspackat avsnitt. Om du lyssnar på det när du är ute på en promenad eller liknande, tipsar vi om att ta en kort paus för att reflektera var 15:e minut.

Här är några hållpunkter: 

Coronakrisen - hur ska avvägningen göras mellan att begränsa antalet smittade och undvika ekonomiska skador?  Ekonomin - möjliga scenarion för kommande 3-4 åren.  Synvinkel - kan Covid-19 användas för att minska medborgares rättigheter runtom världen? Företagande - vilka drabbas hårdast; stora företag, småföretag, eller startups?  Svensk politik - vad bör vi lära oss från detta i framtiden? 

Och mycket mer!

Om du gillar avsnittet rekommenderas du även lyssna på vårt tidigare avsnitt med Alexander Bard. #80 - om framtiden, framgång och filosofi.

Vi kommer skicka två detaljerade lyssnarbrev som summerar detta avsnitt till veckan.

Lyssnarbrev #1 täcker de första 50 minuterna där vi går igenom Coronakrisen, ekonomin, digitaliseringen, startups och venture funding, politik, internettrender och varumärken. Det andra lyssnarbrevet kommer gå igenom lyssnarfrågorna. 

Du kan få dessa lyssnarbrev helt gratis genom att gå in på vår hemsida och signa upp dig här: www.25minuter.se.

2020-04-06
Länk till avsnitt

#144: Välj rätt bransch

I förra avsnittet spekulerade vi om 9st olika teorier om vad som gör en person framgångsrik eller ekonomiskt rik. I detta avsnitt går vi igenom en tioende teori?som antagligen är den mest sannolika. Och det är val av rätt bransch.

"As I look back, there?s no substitute for being in good businesses, and there are not many of them."

?Thomas Murphy, Capital Cities.

Fyra lästips från avsnittet:

-Tom Murphys intervju på 15 sidor

-Richard Kochs Star Principle

-William Thorndykes Outsiders

-David Epsteins Range

Om du är med i vårt lyssnarbrev för 25 Minuter får du en summering av avsnittet med länkar.

Nu går det att göra tidig ansökan till Finanskursens andra årskull. Gå in på www.Finanskursen.se och fyll i ditt namn och emailaddress för att bli först att veta när andra årskullen börjar.

2020-02-10
Länk till avsnitt

#143: 9 Framgångsteorier

Vad är det som avgör om en person blir framgångsrik? Det finns inget patentsvar på den frågan, men vi går igenom 9 olika teorier för framgång:

Teori 1: Energinivåer
Teori 2: Hög IQ
Teori 3: Conscientiousness/samvetsgrannhet
Teori 4: Grit och att ej ge upp
Teori 5: Ambition och risktolerans
Teori 6: Utseende
Teori 7: Vara född i rätt familj
Teori 8: Vara på rätt plats vid rätt tillfälle
Teori 9: Att ha hög stresstolerans

Nu går det att göra tidig ansökan till Finanskursens andra årskull. Gå in på www.Finanskursen.se och fyll i ditt namn och emailaddress för att bli först att veta när andra årskullen börjar.

2020-02-03
Länk till avsnitt

#142: Historiens mäktigaste företag

East India Company -- Det Ostindiska Kompaniet -- är det största och mäktigaste företaget i världshistorien. Det var aktivt i 274 år, mellan 1600 och 1874, och hade vid sin höjdpunkt en  marknadsandel på drygt 40% av världshandeln samt en armé som var dubbelt så stor som den brittiska, och därtill finansiellt självförsörjande. 

Hur lyckades de växa sig så stora? Och hur överlevde företaget så länge? Några av anledningarna vi diskuterar är inträdesbarriärer, distribution, förhandlingsposition, korruption, militär makt, pengar till att betala för de bästa anställda eller muta ämbetsmän, samt organisatorisk inlärningskurva. 

Kolla in Finanskursen som öppnar för allmän registrering den 30e november. Det är denna lördag.  

https://finanskursen.se/ 

2019-11-25
Länk till avsnitt

#141: Konkurrensfördelar & när de består (Del 2)

  Vi fortsätter diskussionen om konkurrensfördelar från förra avsnittet.  Bestående konkurrensfördelar är kanske det enskilt viktigaste begreppet inom affärsstrategi, och i att bedöma varför ett företag är mer lönsamt eller framgångsrikt än ett annat.   I detta avsnitt:  Vad är konkurrensfördelar ? och hur kan de bestå?  4 anledningar varför det är svårt att hitta företag med bestående konkurrensfördelar  Varför konkurrensfördelar sällan består mer än 5 år  Måste man hitta företag med bestående konkurrensfördelar?   Två rekommendationer för hur du kan spendera din tid  Om du vill lära dig (1) alla olika sorters konkurrensfördelar ett företag kan ha, (2) hur man identifierar dessa konkurrensfördelar, och (3) hur man ser om de kan bestå över längre tidsperioder som 10-15 år, kan du kolla vår hemsida: Finanskursen. Vi öppnar portarna för Finanskursen 30e november. Tidiga ansökare ges förtur.
2019-11-04
Länk till avsnitt

#140: Bestående Konkurrensfördelar: Den ultimata artefakten inom finans

Att hitta företag som är överlägsna andra över långa tidsperioder.

Bestående konkurrensfördelar är kanske det enskilt viktigaste begreppet inom affärsstrategi, och i att bedöma varför ett företag är mer lönsamt eller framgångsrikt än ett annat.  

I detta avsnitt: 

Vad är konkurrensfördelar ? och hur kan de bestå?  Varför konkurrensfördelar sällan består mer än 5 år  Steve Jobs stora misstag, enligt Amazons grundare Jeff Bezos 4 anledningar varför det är svårt att hitta företag med bestående konkurrensfördelar

Om du vill lära dig (1) alla olika sorters konkurrensfördelar ett företag kan ha, (2) hur man identifierar dessa konkurrensfördelar, och (3) hur man ser om de kan bestå över längre tidsperioder som 10-15 år, kolla in Finanskursen.

Vi öppnar portarna för Finanskursen 30e november. 

2019-10-28
Länk till avsnitt

#139: IMH: Den ineffektiva marknadshypotesen (Dubbelavsnitt)

Är följande påstående korrekt? "Alla investerare har samma preferenser, samma utsikter, samma lånekostnader, samma avkastningskrav, samma prognoser om avkastning och volatilitet, samt att man har rätt i sina prognoser" 

Några av hållpunkterna för detta avsnitt om den ineffektiva marknaden är: 

Vilka luckor finns det kvar i marknaden att utnyttja för dig som investerare?  5 Boktips  Andra tillgångsklasser än aktier  Risk  Värderingscykler enligt IMH-Haugen   

Föranmäl intresse till Finanskursen, första årskullen, 2019: 

https://finanskursen.se/tidig-ansokan/ 

2019-09-02
Länk till avsnitt

#138: Extrema VDar och Företagsledare med extrema resultat (Boken Outsiders)

Vi diskuterar våra 5 största lärdomar från William Thorndikes bok Outsiders, om företagsledare som uppnått otroligt bra resultat för sina aktieägare. Case studies av företagsledare och företag från boken:

Tom Murphy Capital Cities,

Henry Singleton Teledyne,

Bill Anders General Dynamics,

John Malone TCI,

Katharine Graham The Washington Post,

Bill Stiritz Ralston Purina,

Dick Smith General Cinema,  

Warren Buffett Berkshire Hathaway.

Föranmäl intresse till Finanskursen, första årskullen, 2019:

https://finanskursen.se/tidig-ansokan/

2019-08-26
Länk till avsnitt

#137: 13 Minuters träningspass: Bibehåll din kropp med låg tidsinvestering

Vi diskuterar en okonventionell träningsmetod som funkar utmärkt för upptagna personer. Kan man hålla igång sin kropp genom att endast träna 10-20 minuter per pass? Det har gått bra för oss båda (Ludvig 6 månader, Micke 6 veckor). Kan alla göra det? Kanske, kanske inte. Det är just detta vi resonerar om i avsnittet. Lyssna och gör din egen bedömning.

MATERIAL VI REFERERAR TILL I AVSNITTET:

Ludvigs artikel:

https://startgainingmomentum.com/the-13-minute-workout

Forskningstudien:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30153194

Hannibal:

https://www.menshealth.com/trending-news/a19525280/body-weight-warriors/

Mickes hoppövning:

https://www.instagram.com/p/BlsYGt7ns7M/

Fler avsnitt vi gjort om hälsa, träning och sömn:

Det enkla och effektiva sättet att komma i form (styrketräning för nybörjare)

En perfekt dag del 1

En perfekt dag del 2:

Så sover du bättre: Uppsamling av praktiska tips för att få god sömn:

Tips för långsiktig hälsa - rörlighetsövningar och goda vanor

BPT - bästa tiden att tänka och arbeta varje dag:

Så bygger du karaktär och viljestyrka:

13 tips för att undvika onödig och kronisk stress:

Intervju med Anders Hansen om hjärna och hälsa:

2019-08-12
Länk till avsnitt

#136: Experiment med sömn- och hälsa (extra långt avsnitt)

Vi pratar om våra experiment och erfarenheter om sömn, hälsa och produktivitet över åren...

Diskussionen om hälsorön och sömnforskning från föregående avsnitt fortsätter.

Om du gillar detta avsnitt, rekommenderar vi även dessa  tidigare avsnitt:

#46 BPT: Din bästa tid på dagen #36 Så sover du bättre #78 Tretton tips för att undvika stress #83 Intervju med Anders Hansen (Hjärnstark)

Future Skills Program

Om du vill få en bra start på din karriär, bli en del av de högsta 5%, bygga ett nätverk, arbeta på rätt saker och allokera din tid bättre, snabba upp din inlärningskurva som investerare, och lära dig grunderna av värdeinvesterande ? så kan Future Skills Program vara något för dig.

Läs mer om kursen och se två av våra videor på: www.futureskillsprogram.com/info - där hittar du en översikt av allt material.

2019-05-27
Länk till avsnitt

#135: En Perfekt Dag (För Sömn, Hälsa & Produktivitet)

Vi går igenom hur en ?perfekt dag? ser ut för standardpersonen, baserat på de senaste rönen om hälsa, sömn, och produktivitet baserat på energinivåer och FMRI ? från Matthew Walkers bok Why We Sleep.

Om du gillar detta avsnitt, rekommenderar vi även dessa  tidigare avsnitt:

#46 BPT: Din bästa tid på dagen #36 Så sover du bättre #78 Tretton tips för att undvika stress #83 Intervju med Anders Hansen (Hjärnstark)

Gå med i Finansbrevet

Och?få korta krönikor och praktiska tips om finans, ekonomi och att tänka bättre?-?varje vecka. Om?du gillade vårt gamla lyssnarbrev kommer du även gilla?Finansbrevet

 

Future Skills Program

Om du vill få en bra start på din karriär, bli en del av de högsta 5%, bygga ett nätverk, arbeta på rätt saker och allokera din tid bättre, snabba upp din inlärningskurva som investerare, och lära dig grunderna av värdeinvesterande ? så kan Future Skills Program vara något för dig.

Läs mer om kursen och se två av våra videor på: www.futureskillsprogram.com/info - där hittar du en översikt av allt material.

2019-05-19
Länk till avsnitt

#134: Historiska Mönster Fortsättning (Dubbelavsnitt)

Varning för politiska inkorrektheter.

Detta är ett extra långt avsnitt.

Vi fortsätter vår diskussion om de 8 historiska mönstrena, från #4?

(1) Konflikten mellan rika och fattiga, (2) Konflikten mellan vänster och höger, (3) Konflikten mellan unga och äldre, (4) Konflikten mellan könen, (5) Konflikten mellan raser, (6) Konflikten mellan frihet och hot, (7) Varför krig uppkommer, (8) Konflikten mellan styrelseskick.

Alla dessa historiska mönster kan ses som en dualistisk konflikt mellan två olika krafter; som ständigt söker att balanseras med varandra, i ett komplext system. Och detta komplexa system är det mänskliga samhället.

Genom att förstå dessa historiska mönster kan du bättre förutspå framtiden; eller åtminstone förstå sociala och kulturella förändringar.

Vi har nu skapat Future Skills Program.

Om du vill få en bra start på din karriär, bli en del av de högsta 5%, bygga ett nätverk, arbeta på rätt saker och allokera din tid bättre, snabba upp din inlärningskurva som investerare, och lära dig grunderna av värdeinvesterande ? så kan Future Skills Program vara något för dig.

Läs mer och se två av våra videor på: www.futureskillsprogram.com/info - där hittar du en översikt av allt kursmaterial.

**Sist men inte minst vill vi tacka alla som gått med i Future Skills Program. När vi svarade alla 300 personer som ansökt, vilket tog oss nästan en hel vecka, så märkte vi att många av mailen vi skickade inte kom fram till personen ifråga ? på grund av något tekniskt fel med vår emailklient. 

Så: Om du ansökte i förväg till Future Skills Program, innan vi lanserade förra veckan, eller kanske så långt bak i tiden som ett år sedan,  och du inte fick ett mail av oss innan vi började? kolla din spam folder på email. Och om inget finns där, kontakta  isåfall oss innan 1a Maj, för att komma med i Future Skills Program.

2019-04-29
Länk till avsnitt

#133: Historiska Motpoler

Inget är nytt under solen.

Vi pratar om historiska mönster som upprepat sig sedan urminnes tider. Vi går igenom 8st:

(1) Konflikten mellan rika och fattiga, (2) Konflikten mellan vänster och höger, (3) Konflikten mellan unga och äldre, (4) Konflikten mellan könen, (5) Konflikten mellan raser, (6) Konflikten mellan frihet och hot, (7) Varför krig uppkommer, (8) Konflikten mellan styrelseskick.

Alla dessa historiska mönster kan ses som en dualistisk konflikt mellan två olika krafter; som ständigt söker att balanseras med varandra, i ett komplext system. Och detta komplexa system är det mänskliga samhället.

Genom att förstå dessa historiska mönster kan du bättre förutspå framtiden; eller åtminstone förstå sociala och kulturella förändringar.

Vi har nu skapat Future Skills Program.

Om du vill få en bra start på din karriär, bli en del av de högsta 5%, bygga ett nätverk, arbeta på rätt saker och allokera din tid bättre, snabba upp din inlärningskurva som investerare, och lära dig grunderna av värdeinvesterande ? så kan Future Skills Program vara något för dig.

Läs mer och se två av våra videor på: www.futureskillsprogram.com/info - där hittar du en översikt av allt kursmaterial.

**Sist men inte minst vill vi tacka alla som gått med i Future Skills Program. När vi svarade alla 300 personer som ansökt, vilket tog oss nästan en hel vecka, så märkte vi att många av mailen vi skickade inte kom fram till personen ifråga ? på grund av något tekniskt fel med vår emailklient. 

Så: Om du ansökte i förväg till Future Skills Program, innan vi lanserade förra veckan, eller kanske så långt bak i tiden som ett år sedan,  och du inte fick ett mail av oss innan vi började? kolla din spam folder på email. Och om inget finns där, kontakta  isåfall oss innan 1a Maj, för att komma med i Future Skills Program.

2019-04-22
Länk till avsnitt

#132: Bättre beslut; en diskussion om hur du kan förbättra ditt liv

Vi pratar om hur man kan förbättra sitt liv genom att göra bättre beslut. Till en början:

-Post-mortems för 2018

-Mål & lärdomar för 2019

Sedan:

-Diskussion om att vara mindre irrationell och fatta bättre beslut.

För mer specific info gällande finans, företagande och *STORA* beslut, gå med i Finansbrevet.

https://finanskursen.se/finansbrevet/

Där kommer vi under kommande veckor skicka våra regler för beslut.

2019-02-17
Länk till avsnitt

#131: Praktiska Knep för kassaflödesanalys

En längre genomgång av kassaflödesanalys och värderingar ges i skriven form via Finansbrevet:

https://finanskursen.se/finansbrevet/

=============

?Utan en säkerhetsmarginal vet du inte på förhand om du kommer tjäna några pengar eller inte?. För då har du bara gissat.?

I förra avsnittet förklarade vi vad en kassaflödesanalys är och varför det är ett bra sätt att värdera företag och projekt.  Detta avsnitt handlar om diverse praktiska knep för att tyda företags framtida kassaflöden och se om det underhåller eller kompromissar sin vallgrav.

Vi börjar vår diskussion där förra avsnittet tog slut: Med de 2 nyckeltalen som visar hur företags kassaflöden kan skilja sig mellan branscher. Dessa två nyckeltal är DPO & DSO.

Sedan går vi igenom:

De vanligaste bokföringstricken företag använder för att verka bättre än de är Varför förbättrat kassaflöde (mer pengar in/högre vinstmarginaler) under enskilda kvartal eller år ej behöver vara en bra sak. Tydliga tecken på när företag vill uppnå bättre resultat på kort sikt, på bekostnaden av att de försummar sin vallgrav. Hur fastighetsbolaget Hufvudstaden lyckas förstärka sin vallgrav samtidigt som de verkar sämre än de är, via medvetet låga bokförda resultat. Ett stort branschexempel på när kassaflödesanalys ej funka (läkemedelsföretag). Varför andra personers förväntingar oftast är vikigare än dina beräkningar?på kort sikt iaf.

 

Många?saknade vårt gamla lyssnarbrev.?Nu har vi istället startat Finansbrevet - som du kan gå med i?för att?få små, korta krönikor med praktiska tips om finans, ekonomi och att tänka bättre?-?varje vecka.

Om?du gillade vårt gamla lyssnarbrev kommer du även gilla Finansbrevet.

2019-02-03
Länk till avsnitt

#130: Kassaflödesanalys - det enda korrekta sättet att värdera ett företag eller projekt

Många gillar värderingsmått som P/E-tal. Även om det kan ge en indikator av hur dyrt eller billigt företaget är,  ger det ej hela bilden. Det säger t.ex inget om företagets verksamhet?

Det gör däremot en kassaflödesanalys. Då kollar man på ett företags inflöde och utflöde av pengar.

I en DCF-beräkning (Discounted Cash Flow) räknar du ut nuvärdet på framtida kassaflöden. Det kräver en s.k Diskonteringsränta.  Det kan vara svårt att välja en diskonteringsränta, för det finns många sätt att välja mellan. Vi går igenom ett antal olika metoder, där det enklaste är att använda din närmaste alternativkostnad. Vilket för många är statsobligationsräntan.

En mer utförlig och praktisk genomgång kommer ges via Finansbrevet.

Många?saknade vårt gamla lyssnarbrev.?Nu har vi istället startat Finansbrevet - som du kan gå med i?för att?få små, korta krönikor med praktiska tips om finans, ekonomi och att tänka bättre?-?varje vecka.

Om?du gillade vårt gamla lyssnarbrev kommer du även gilla Finansbrevet.

https://finanskursen.se/finansbrevet/

2019-01-28
Länk till avsnitt

#129: Tumregler för att tänka som ett Finanssnille

Ett sent nyårsavsnitt med ca 10 minuters extra Bonussnack!

* Veckans citat: It?s the guessing that builds a man?s brain!

* Veckans mindset: En dålig gissning är bättre än ingen gissning alls?för då har du iaf en utgångspunkt.

* Veckans tips:  Hitta en tabell med olika räntesatsers kumulativa avkastning över lång sikt. Skriv sedan ut den och sätt på ditt kylskåp, eller gör till din bakgrund på datorn eller mobilen.

Vi skickar bilder och tabeller för enkel utskrift och memorering via Finansbrevet.

Många saknade vårt gamla lyssnarbrev. Nu har vi istället startat Finansbrevet - som du kan gå med i för att få små, korta krönikor med praktiska tips om finans, ekonomi och att tänka bättre - varje vecka.

Om du gillade vårt gamla lyssnarbrev kommer du även gilla Finansbrevet.

https://finanskursen.se/finansbrevet/

2019-01-21
Länk till avsnitt

#128: Mattias Ribbing om teknikanvändande, inlärning och barnuppfostran

Vi pratar med Mattias Ribbing (utbildare och trefaldig minnesmästare) om allt från barnuppfostran till teknikanvändande, biohacking, fastande, till utbildningssystemet. Även val av skolgång och bättre användning av hjärnan.

============

Läs Månadens Finanstanke i vår karriär- och finansgrupp. När du går med får du även alla våra lyssnarbrev och tillgång till vår bokklubb.

============

Mer om Mattias:

Hemsida: MattiasRibbing.se Boken: Smart Föräldraskap Podcast: Mattias Ribbing Podcast

============

www.25minuter.se

2018-12-10
Länk till avsnitt

#127: När 10.000-timmarsregeln inte stämmer (simpla vs komplexa aktiviteter)

Är ditt jobb mer komplicerat är MMA?

Frågan är inte så dum som den låter?.

Idag pratar vi om simpla vs komplexa aktiviteter. Inom simpla aktiviteter har du en stor fördel av att applicera grunderna bättre än andra; inom komplexa aktiviteter kan grunderna ändra sig.

Vi tar upp ämnen som:

Schack + Tennis Connor Mgregor vs Floyd Mayweather, Mike Tyson + Cus D?Amato Serena + Venus Williams Muhammad Ali The Click Moment Othello, Go, Scrabble???.

MER diskuteras i vår Bokklubb. Eller vår Karriär- och Finansklubb.

Bokklubben är öppen för alla

Karriär- och Finansklubben stänger vi efter 200 medlemmar.

Läs mer här.

 

====================

www.25minuter.se

2018-11-26
Länk till avsnitt

#126: Vanliga Varningstecken vid Investerande (Tesla case)

Med Tesla som ett extremfall går vi igenom olika vanliga varningstecken att kolla efter innan man investerar. Dessa kommer från Mickes artiklar om (1) Tesla och (2) checklista vid investeringar.

Se hur många av dessa tecken du känner igen eller normalt kollar efter.

Kolla även in vår engelska podcast Future Skills för fler nya avsnitt:

*Prenumerera: iTunes | Android

*Nyhetsbrev/Hemsida

*Kommande Kurs:

2018-07-09
Länk till avsnitt

#125: Att Utmana Uber & Göra Alternativa Karriärval?med Hicham Larhnimi

Vi pratar med Hicham Larhnimi, VD på Heetch, tidigare VD på Svenska Handelskammaren i Florida, och mycket mycket mer. Hicham har inte gått den normala karriärbanan, men ändå haft en grym framfart.  

Några lärdomar: 

Gör vad andra inte gör.  Nätverk är viktigare än många tror.  Gör vad du har talang för.  Vad som krävs för att bygga ett franchise.  Guerillamarknadsföring funkar (om du tar initiativ + är kreativ)  

Hicham & Heetch: 

Twitter: https://twitter.com/hirrel  

Heetch App: https://www.heetch.com/se/ 

==================================== 

Prenumerera på vår engelska podcast ?Future Skills? för nya praktiska avsnitt: iTunes | Android 

2018-06-25
Länk till avsnitt

#124: Överstelöjtnant Gunnar Magnusson om: Cyberkrigsföring, Värnplikt, EU-Politik och Samhälle

Första avsnittet 25 Minuter på ett tag!  ;-)

I det här avsnittet pratar vi med Gunnar Magnusson, en man med bred livserfarenhet.

Gunnar är överstelöjtnant med tidigare militära befattningar som: Chef för Taktik- och Underättelsetjänsten, Chef för svenska FN-Battaljonen i Libanon, och Chef för Högkvarterets Ekonomistab. Nu är han officiellt pensionerad, men jobbar ändå en hel del som andresekreterare i Kungliga Krigsvetenskapsakademin och sitter som nämndeman i Stockholms tingsrätt.

Vi pratar bl.a om:

Gunnars bakgrund och diverse militära erfarenheter  Kungliga Krigsvetenskapsakademins 3-åriga arbete om Cyberkrig Gunnars syn på den svenska värnplikten -- både från militärt perspektiv och hur det påverkar kulturen. Han berättar om hur det varit att genomleva den teknologiska utvecklingen  Vad han tror om den nuvarande politiska situationen i EU

==============

Som tidigare nämnt har vi sporadiska sändningstider för 25 Minuter. 

Kolla in vår engelska podcast Future Skills på: iTunes | Android.

Där kan du höra våra nya korta, praktiska avsnitt  och senaste lärdomar; alternativt längre diskussioner med nya gäster,  som IT-entreprenören Casey Gauss eller pokerproffset Annie Duke. Eller våra nya engelska intervjuer med finansmiljardären Martin Sandquist, Serieentreprenören Ola Ahlvarsson, eller filosofen Alexander Bard.

Hemsida: www.FutureSkillsPodcast.com

Vår kommande kurs: Future Skills Programme

2018-06-04
Länk till avsnitt

Miljardären Martin Sandquist i NY INTERVJU: Cryptoskepsis, ensamhet, momentum & trender, och 4th Turning

Hej - här kommer en NY INTERVJU med finansmiljardären Martin Sandquist. Det är tredje avsnittet från Future Skills.

Vår första intervju med Martin (avsnitt #93 av "25 Minuter") blev ett av våra mest populära avsnitt. Nu är han tillbaka med en MASSA nya grejer att dela med sig av.

Om du vill höra den andra halvan av intervjun med Martin Sandquist kan du söka efter Future Skills på din podcastapp eller klicka någon av dessa länkar:
iTunes | Android

Spola sen fram till 48:24 i avsnittet.

https://futureskillspodcast.com/iTunes

http://www.subscribeonandroid.com/futureskillspodcast.libsyn.com/rss

2018-03-26
Länk till avsnitt

Future Skills: Alexander Bard, Martin Sandquist, Ola Ahlvarsson (3 intervjuer från nya showen)

Om en vecka lanserar vi vår nya engelska podcast, Future Skills.  

I detta avsnitt har Alexander Marton klippt samman en 25 minuters teaser av våra tre första intervjuer?med Alexander Bard, Martin Sandquist och Ola Ahlvarsson.  

Tack för att du lyssnat på 25 Minuter och vi hoppas du kommer tycka ännu mer om Future Skills!  

Vi kommer köra 3 sorters avsnitt där: 

1) Korta avsnitt med praktiska tips och stora idéer. 

2) Längre intervjuer med intressanta personer. 

3) Cameo-avsnitt där experter delar med sig av sina bästa idéer och hur andra kan använda dem. 

2018-03-12
Länk till avsnitt

#122 Martin Sandquist - Best of

I vårt längsta avsnitt (#93) intervjuade vi Lynxmiljardären Martin Sandquist. 

Lynx är en av Sveriges och Europas största hedgefonder. I denna highlight berättar Martin om sin passion för trading, om 4th Turning teorin, och sin bakgrund.

Sammanfattning & extramaterial skickas via lyssnarbrevet (gå med på www.25minuter.se). Det går på några sekunder och kostar inget. Tusentals får det varje tisdag kl 11.

Alla böcker vi nämnt finns här:?www.25minuter.se/veckansbok/

Prylar vi gillar finns här:?www.25minuter.se/resurser/

Kontakta oss på:?[email protected]?| eller Twitter:@25minuter.

2018-02-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.