Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Nord & Francke

Nord & Francke

Om feminism, litteratur, livet och döden, flärd och trams och annat angeläget av Kristin Nord och Maria G Francke. Från HD-Sydsvenskan i Malmö.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

blogg.sydsvenskan.se/nordfrancke/

Avsnitt

Avsnitt 83: Det var kul så länge det varade

Det navelskådande sista avsnittet, i vilket vi högst rapsodiskt rekapitulerar vår tid tillsammans bakom mikrofonerna och tangentborden.
2020-01-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 82: Vår bästa tid är nu

Vi gör ett svep över Nobelfesten 2019 (Victorias klänning!), samtidigt som Francke tar oss med till samma fest 2007, då hon var på plats i Stadshuset i långklänning. Och så lackar det mot jul, kära lyssnare. Vi bjussar därför på våra bästa boktips, böcker att lägga under granen eller att sluka under julledigheten. Dessutom har vi närstuderat SVT-serien ?Vår tid är nu? för att förstå varför tredje säsongen känns så svajig jämfört med de första två. Och så satte Nord nästan fyr på huset.
2019-12-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 81: 2 x att ta itu med en smutsig byk

Avsnitt 81: 2 x att ta itu med en smutsig byk by Sydsvenskans Kristin Nord och Maria G Francke.
2019-11-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 80: Plötsligt låg handen på hans skrev

Vi letar efter pinsamheter, i våra egna liv såväl som i kulturen. Känner sekundärskam när vi tittar på SVT-serierna ?Kurs i självutplåning? och ?Filip och Mona?, när vi läser Maria Maunsbachs ?Hit men inte längre? och ser Persbrandts och Endres magnifika skådespel i ?Dödsdansen?.
2019-11-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 79: Någon ordning får det väl ändå vara

Det är tjugo år sedan den feministiska antologin ?Fittstim? gavs ut och vi ser tillbaka på en annan tid, och på vilka vi var då. Linda Skugge var en av initiativtagarna till ?Fittstim? och sedan dess har hon gett ut en lång rad böcker. Vi har läst den senaste, ?Ordentliga människor?. En slags självhjälpsbok ? eller? Sedan har Nord dykt in i ännu en säsong av ?Bachelor? och vi undrar: är dokusåpan på väg att bli lite mindre könsnormativ?
2019-10-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 78: Kulturtantsaktivism och sidenkatedraler

Allt vi inte minns från vår barndom. Om minnets psykologi. Och så minns vi förstås Sara Danius. Francke ägnar sig åt bästa sortens kulturtantsaktivism.
2019-10-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 77: Latexhandskar och glidmedel

Brittiska Kate Davies har skrivit en roman med självbiografiska inslag om en kvinna som kommer ut som lesbisk vid 26 års ålder. Hon ville skriva om ?allt fantastiskt som kvinnor kan göra med varandra?. Vi har läst och visst lär vi oss ett och annat av de många och explicita sexscenerna men berörs egentligen mer av bokens mörka stråk. Ett mörker finns det också i berättelsen om tv-personligheten Lennart Hyland. I dagarna är det hundra år sedan han föddes och det uppmärksammas med en dokumentärfilm som finns på SVT Play. Vi vill veta mer om hustru Tuss ? och fascineras av Hylands oförmåga att vara nöjd med sitt värv. Foto: Idil Sukan.
2019-10-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 76: Bokmässan 2019

Vi har jagat sanningen på mässgolvet, lyssnat på diskussion om ljudböcker och köat för att få en liten glimt av prinsessan Madeleine. Vi varvar som vanligt det höglitterära med det folkliga, flamset med djupaste allvar.
2019-09-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 75: Kvinnorna som får jobbet gjort

Vi har slukat tv-serien ?Unbelievable?, som skildrar våldtäkt ur andra perspektiv än vad tittare är vana vid ? och som har ett tydligt ärende. Våldtäktstemat går igen i Monika Fagerholms senaste roman. Dessutom: Glid ur de tomma samtalen! Ingalill Mosander och andra märkvärdiga kvinnor!
2019-09-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 74: Fint & fult

Det är hårt att vara privilegierad kulturtant, konstaterar vi när vi tar ett steg tillbaka och betraktar triptyken Rodebjer, Odd Molly och Gudrun Sjödén. Och sedan kastar vi oss in i ett resonemang på temat fult och fint med David Lagercrantz och Per Gessle som referenspunkter, samt bokaktuella influencern Margaux Dietz och hennes nio nycklar till livet. Mellan varven underhåller Nord med lite högläsning ur Husmodern och Femina från 1947.
2019-09-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 73: Vi är tillbaka!

Efter en lååång paus, här har ni oss igen. Nord berättar om Monika Fagerholms fenomenala metod för skrivande, och Francke avslöjar vad hon krävde av sin make hela sommaren.
2019-08-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 72: Tack för misären, Agnes!

Relationer mellan föräldrar och deras barn står i fokus när vi pratar om ?Gå förlorad?, Agnes Lidbecks nya roman som kommer nästa vecka. Vi nystar tråden in i ?Leaving Neverland?, och vidare in i mamma-dotter-relationerna som förekommer i pjäsen ?Ett självmords anatomi? som går på Intiman i Malmö. Och just det: efter detta avsnitt kommer podden att ta ett längre uppehåll. Nord ska nämligen vara tjänstledig från tidningen i några månader. I höst hoppas vi vara tillbaka igen!
2019-03-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 71: I dockfabriken kan ingen höra dig skrika

Det är robotar de söker till sin dockfabrik. Inte människor av kött och blod. Reflektion efter att ha sett granskningen av Dolly Style-fabriken. Vi lotsar er genom Babel-avsnittet med Ernst Brunner. Vad var det egentligen som hände när han drog fram ett slitet MEN DYRT ex av Die Leiden des jungen Werthers? Mer: Panelfel, blygdläppsdiskussioner och soundtrack till en tandoperation.
2019-03-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 70: Inga dagar är tillräckligt dåliga för svarta kläder

Avsnitt 70: Inga dagar är tillräckligt dåliga för svarta kläder by Sydsvenskans Kristin Nord och Maria G Francke.
2019-02-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 69: Haggan ? en gottepåse med manshat

Vi dissekerar Aase Bergs rykande färska ?Haggan".
2019-02-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 68: Camilla Läckbergs ytterligheter

Avsnitt 68: Camilla Läckbergs ytterligheter by Sydsvenskans Kristin Nord och Maria G Francke.
2019-01-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 67: Jag har aldrig känt mig så gammal

Nord går på klubb. Förödande för självkänslan. Francke minns sin första idol - Sven Nilsson i Sten & Stanley. Och så pratar vi om Marie Kondo, Elvis och kritikerrollen.
2019-01-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 66: Hugh Grant är inte längre tant

Ensamhet och präktighet ? två begrepp som vi vänder och vrider på i årets sista poddavsnitt. Det första med anledning av Madelaine Levys uppmärksammade text om moderskapets ensamhet, det andra apropå rökförbudet på uteserveringar och andra platser i friska luften. En lös tand letar sig in, vi kulturtipsar lite och sen: Hugh Grant! Herregud vad bra han är i BBC-serien ?En engelsk skandal?, som nu går på SVT. Till slut fick han en roll som passar hans åldrande ansikte perfekt.
2018-12-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 65: ?Dumma dumma pølse?

Om det oattraktiva med åkattraktioner. Om att vilja snakke dansk efter att ha skrattat oss igenom Johanna Frids ?Nora eller Brinn Oslo brinn?. Dessutom: Francke fick ett kort men hm... kärnfullt läsarbrev. Julklappstips! Bästa läppstiftet just nu!
2018-12-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 64: Vem blir inspirerad av en robot?

Isabella Löwengrip skaffar sig ett alter ego för att kunna göra karriär i två världsdelar samtidigt. Vi diskuterar om en robot kan få samma makt som en livs levande influencer. Dessutom Alex Schulmans nya roman "Bränn alla mina brev" samt lite julhets.
2018-11-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 63: Kärleken - kampen vs flykten

En härlig mix av relationskrisande kvinnor i kulturen, skam, skuld ? och så lite om döden.
2018-11-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 62: Ingen älskar en pedant

Vi pratar om vårt förhållande till städning, delvis med anledning av Fanny Ambjörnssons nya bok ?Tid att städa: om vardagsstädningens praktik och politik?. Det är en härva av skam och skuld och klass och för all del kvinnor kontra män. Dessutom slår vi ett slag för att omvandla klimatångesten till klimatvrede ? men orkar vi verkligen vara den arga och störiga i kommentarsfält och öga mot öga? Och så gillar vi komediserien ?Dilan & Moa? ? väldigt träffsäkert om 90-talisterna kring Möllan i Malmö, men också med helt universella teman som vänskap, klass och kroppskomplex.
2018-10-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 61: Tanternas revansch

Handlingsutrymmet som skapas för kvinnor över 50 ska man inte underskatta. Om månaden när mensen och klimakteriet var på varenda ledarsida, och vad vi tänker om saken.
2018-10-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 60: Intervju med Geir Gulliksen

Pinsamt sex och relationer. Och den beryktade bröstmjöksscenen. Vi intervjuade den norske författaren Geir Gulliksen, aktuell med romanen "Se på oss nu" på Bokmässan i Göteborg.
2018-10-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 59: Skrivliv, bröstmjölk och #metoo

Vi poddar direkt från Bokmässan 2018! #brostmjolk #gunbrittsundstrom #jonasgardell #geirgulliksen #agneslidbeck #asabeckman #suzannebrogger #simonaahrnstedt
2018-09-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 58: Mer kropp än själ

Det är mycket kropp nu. Vi pratar vi om Stina Wollters bok ?Kring denna kropp? och Mia Skäringers nya tv-serie ?Kroppshets?. Vi pratar också om författaren Fredrik Ekelund och hans alter ego Marisol som är ämne för den nya självbiografiska romanen ?Q?. Vidare berättar Francke om sin veganvecka, något som utlöstes av sommarens klimatångest och så undrar vi också, kanske lite präktigt, hur mycket saker kan man egentligen köpa till sitt hem?
2018-09-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 57: Bootylicious Pa? Ribban

Brazilian butt lifts och bokhandlar i litteraturen. Dessutom: Vi tipsar om vår bästa semesterläsning!
2018-06-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 56: Ensam medelålders kvinna söker...upprättelse

Malin Lindroth har gett ut essän ?Nuckan?, om att som kvinna bli över och inte ha någon plats i tvåsamheten. Linda Skugge skriver i ?Flygfärdig ? om när barnen lämnar boet? om sina känslor kring just det: att barnen flyttar hemifrån och att hon som mamma inte behövs på samma sätt längre. Norska författaren Nina Lykke kommer för första gången ut på svenska med romanen ?Nej och åter nej?. Där har det medelålders paret börjat glida ifrån varandra och deras snart vuxna söner är på väg bort. Dessutom: det stora polyesterraseriet. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.
2018-05-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 55: Dotter till en dotter

Caroline Ringskog Ferrada-Noli är aktuell med romanen "Rich boy" och Anna Fredriksson med "Mellan himmel och hav". Romanerna är helt olika ? men beröringspunkterna är många. Vi har läst och diskuterar. Men även fäder kan svika söner. Francke har sett Johannes Wanselows monolog "Jag, mig själv & min persiska pappa" och blev djupt påverkad.
2018-05-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 54: Anna Wahlgren och sökandet efter sanningen

Anna Wahlgren. Felicia försvann. Linda Skugge som säger ?Je suis Thora Thorvall?. Föräldrauppgörelser och barn som känt sig som skyltdockor, uppställda till allmän beskådan och som nu vill få ge sin version. Dessutom: Skam Austin. Att bjuda på middag och be gästen swisha.
2018-05-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 53: Damtidningen i våra hjärtan

Om tv-serien The bold type, tjejtrasan Barbro Hörberg och Lill-Babs, om läsarbrev adresserade "Skånsk damtidning" och en oväntad flirt i hissen.
2018-04-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 52: Från Rosa drömmar till Nobes

Vi har parallelläst två unga skönlitterära debutanter: Maria Maunsbach och Wera von Essen. Dessutom: Nord har en skräckupplevelse på spa. Lyssna nu!
2018-04-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 51: Att la?tta pa? fo?rla?ten.

Vi har läst Agnes Lidbecks rykande aktuella ?Förlåten" och dissekerar systerrelationen och vad den gör med oss.
2018-03-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 50: Kulturtanten och aningslösheten

Gudrun Sjödéns påstående i Svenska Dagbladet ? att kvinnor som släpar efter i lön och pension har sig själva att skylla ? blev rejält uppmärksammat och just där tar vi avstamp. Dessutom: Vi är båda smått knäckta över mor/dotter-relationen i Greta Gerwigs film "Lady Bird". Och Carolina Setterwall som debuterar med självbiografiska romanen "Låt oss hoppas på det bästa". Foto: Malin Hoelstad.
2018-03-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 49: Tantvältaren

Vad händer i alla mellanstora städer när Melodifestivaltåget kör genom landet några veckor på senvintern? Detta har vår gäst David Nyman funderat på. Han är författare, romanen Nerverna kom i fjor, och även vår kollega i Bonniers universum. Om man får tro honom själv är han också en tvättäkta tantvältare. Vi pratar också om den ofrivilliga feministen Siw Malmkvist, som ganska exakt femtio år senare har insett vad Mamma är lik sin mamma handlar om. Det är aldrig för sent! Och ett annat ämne i tiden: influencers.
2018-02-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 48: En hyllning till Marianne Mörcks baddräktsöverdrag

Malmös musikalprimadonna och det beryktade baddräktsöverdraget. Filmen ?Ted". Fredrik Wenzels Guldbaggetal till lärarinnan Marita i Falkenberg. När Loa kallade Alexandra Dahlström "lilla hjärtat". Advanced style och de grå hårens stilideal.
2018-01-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 47: Myggor är värre än tigrar

För tio år sedan gav Maja Lundgren ut den hetsigt omdiskuterade romanen Myggor och tigrar som har lyfts fram som ett förebådande av #metoo. Vi har gjort en omläsning av boken och diskuterar den ingående i årets sista avsnitt, där vi också avhandlar två ihärdiga jultraditioner: filmen Love, actually och sexiga underkläder.
2017-12-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 46: Att släppa lös sin inre bitch

Om grånande hår, bitchen vs haggan och Zadie Smiths roman ?Swing time".
2017-12-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 45: Den kvinnliga erfarenheten

Både Nord och Francke är en del av #deadline och vi är tagna av alla historier och vittnesmål som väller fram. Dessutom pratar vi om Joan Didion-dokumentären som just nu visas på Netflix och om Martina Haags nya roman "Livet går så fort. Och så långsamt". Och så får humorgruppen "Grotesco" vara med på ett hörn.
2017-11-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 44: Den otyglade hungern

Roxane Gays "Hunger" och Moa Herngrens "Tjockdrottningen" rör sig kring samma tematik: Den feta kvinnan. Vi pratar om tjockordet, och om den spridda bilden att det skulle bo en smal kvinna inuti varje tjock kvinnas kroppshydda. Om Biggest loser och dubbelbestraffningen. Och så pratar vi om Simona Ahrnstedts Allt eller inget ? där sitter begreppet "tjock" snarare i huvudet än i kroppen.
2017-11-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 43: Kvinnor är djur

#Metoo. Huvuden rullar och vi tittar på, och känner på oss att det här bara är början. Bortträngda minnen gjorde sig påminda även hos oss. Dessutom: Ariel Levy hade allt. Ett prestigefyllt arbete, en partner hon älskade, ett drömhem och ett barn på väg. Sedan förlorade hon allt, utom jobbet. Det resulterade i boken När reglerna slutat gälla. Hon skriver om den djuriska aspekten av att vara kvinna. Kvinnor är djur.
2017-10-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 42: En klänning som söker sig till den kolorerade veckopressens ideal

När Franckes klänning recenserades av en manlig bloggare. Och så har vi läst Marie Göranzon-biografin och vältrat oss i det kvinnliga kvittret, Jan Malmsjö och dieten ?1 kycklingvinge om dagen?.
2017-10-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 41: Bokmässan 2017

Rapport från mässgolvet.
2017-09-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 40: Det är något med döden och göteborgare

Att hantera alla saker i barndomshemmet efter det att föräldrarna gått bort är inte direkt en schlager. I så fall en väldigt melankolisk sådan. Nords tankar vindlar till Louise Bourgeois när hon står och håller en glasvas i handen. Vi resonerar kring kvällstidningarnas faiblesse för meteorologer som blir sjuka i rutan och tränar också lite på att vara korta och rappa. Det går hyfsat.
2017-09-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 39: Ge öket vad öket vill ha

Sa de öket, de där männen som drack whiskey ur pappmugg på tåget? Ök betyder dragdjur, så det verkar logiskt. Sista avsnittet inför sommaren. Vi har äntligen kommit loss och läst Agnes Lidbecks roman "Finna sig". Och så pratar vi om klädkoordinerade par, det BH-lösa modet och känslan när man tilltalas ?fröken?. Foto: Norstedts.
2017-06-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 38: Släpp klimakteriekossorna loss ? det är vår

Hade det inte varit för klimakteriekossans vallningar hade livet känts komplett. Särskilt som det numera görs särskilda tygtrasor att fästa på låren mot skav. I detta avsnitt sjunger vi fansens lov. De som upptäcker bonsaiträdet i Twin Peaks och de som påverkar Skam-skaparen Julie Andem till att placera in särskilda scener med kärlekspar på skolgården.
2017-05-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 37: Nice & pastis

Vi pratar om Allas älskare, ingens älskling, Per Hagmans nya roman, med självbiografiska inslag. Vi drar paralleller till en annan aktuell dandy ? Henrik Berggren som är aktuell med en solokarriär efter tiden i Broder Daniel. Eftersom den här veckan präglas mycket av Eurovision Song Contest var vi också tvungna att avhandla en viss hårpiska. Och naturligtvis: lite Skam.
2017-05-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 36: Män är inte djur ? män är socker

Vi bjöd in Ligga med P3:s Maria Maunsbach som vår första gäst någonsin i podden för att diskutera tvåsamhetsnormen kontra väninneskapsnormen och hur sexet skildras i boken "Bitterfittan 2". Dessutom avslöjar Maria inledningsmeningen i sin kommande roman.
2017-05-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 35: Vi som aldrig sa showgirl

Detta avsnitt var tänkt att läggas ut i fredags eftermiddag. Det blev inte så pga verkligheten, vi bestämde oss för att vänta till efter helgen. Vi dissekerar horbråket mellan Little Jinder och Camilla Läckberg och diskuterar att Barry Manilow kommit ut ur garderoben ? efter att ha varit tillsammans med sin partner i 39 år. Och detta: mitt under inspelningen släpptes trailern till fjärde säsongen av Skam och OMG. Till sist presenterar vi fler detaljer kring vårens digitala bokcirkel där vi ska läsa Bitterfittan 2 av Maria Sveland ? kanske med dig?
2017-04-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 34: Sårfrossare

Nord har träffat en dola som omvandlar moderkakor till pulver åt nyblivna mammor. Det verkar lika krångligt som att tillaga mördarsniglar så att de blir ätliga, tycker Francke. Efter denna upptakt ger vi oss på huvudämnet: Kvinnor som är beroende, och som lider. Vi har båda läst "Gingarderoben" av Leslie Jamison och diskuterar termen sårfrosseri. Detta leder till en liten utflykt till Monica Z. Och sen avslöjar vi en rolig grej! Foro: Hans Jonsson.
2017-03-31
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.