Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Hälsosnack med Lotta och Victoria

Hälsosnack med Lotta och Victoria

I Hälsosnack med Lotta och Victoria, bjuder vi in intressanta och inspirerande gäster för att prata om hälsa och wellness ur ett helhetsperspektiv, med kost och välbefinnande i centrum. Samtalet styrs till stor del av vem vi pratar med och vad vår nyfikenhet leder oss in på. Om du är det minsta intresserad av hälsa får du inte missa denna podd!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vitalista.se

Avsnitt

157 Peter Martin - Varför din gröna smoothie inte är så nyttig som man trott.

En grön smoothie eller juice är väl bland det nyttigaste som finns? Eller..? Självklart innehåller frukt och grönsaker en massa vitaminer och mineraler, men det många inte vet så innehåller växter också ämnen som däremot inte är så nyttiga för oss. I det här avsnittet pratar vi om oxalater med den funktionsmedicinske läkaren Peter Martin. Peter berättar vad oxalater, eller oxalsyra, är för något, vilka växter som innehåller mest, vad man kan få för besvär om man får i sig för mycket oxalater och hur man gör om man blivit oxalatförgiftad. Vi får också veta vad en lågoxalatkost är, vilka näringsämnen som man kan få brist på och hur man undviker oxalatdumpning.

 

Vill du veta mer om Peter och FunMedkliniken gå in på funmed.se

Här hittar du tidningen Hälsa och Funktionsmedicin: .halsaochfunktionsmedicin.se

Här kan du läsa mer om Funktionsmedicinska Vårdutbildningar: fmvu.se

 

Vill du får fina erbjudanden, tävlingar och mer hälsoinspiration? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att gå in på vitalista.se Då får du även Lottas fina Yogapass helt gratis!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-07-01
Länk till avsnitt

156 Katrin Sandberg & Sara Hammarkrantz - Förundranseffekten!

Den här veckan pratar vi om Förundran med Katrin Sandberg och Sara Hammarkrantz som precis kommit ut med boken Förundranseffekten: Om allt ifrån solnedgångars läkande kraft till känslan av att tiden räcker till. Forskning, fakta och stora upplevelser.

 

Att förundras över något som känns stort och ogripbart kan ge oväntade effekter på vår hälsa. Sara och Katrin berättar mer om hälsoeffekterna samt vad som väcker förundran inom oss människor och även djur faktiskt. Samt mycket annat! Det här är ett riktigt feelgood-avsnitt!

 

Du hittar mer om Katrin här: http://sunnyrelations.com

Du hittar med om Sara här:  http://hammarkrantz.com

 

Vill du vara med och tävla om ett av två signerade exemplar av Katrin och Saras fina bok, anmäl dig till vårt nyhetsbrev genom att gå in på http://www.vitalista.se Då får du även Lottas fina Yogapass helt gratis!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-24
Länk till avsnitt

155 Martina Johansson ? Så hackar du din arbetsdag och blir mer produktiv!

Vi är så glada att ha Martina Johansson som gäst hos Hälsosnack igen! Martina är bio-hacker, forskare, bloggare och hälsonörd och experimenterar ofta med sin kropp och hälsa. I det här avsnittet följer vi upp vad som hänt med Martina sedan vi senast pratade kaffe och ketogen kost med henne i avsnitt 42 och 74. Vi pratar om ketogen kost och carnivore, hormoner och mättat fett. Men framförallt får vi Martinas bästa tips på hur man behåller produktiviteten när man jobbar hemifrån.

 

Du hittar mer om Martina här: https://martinajohansson.se

 

Vill du veta mer om oss eller anmäla dig till vårt nyhetsbrev, för att få mer hälsoinspiration, vara med i tävlingar och få fina erbjudanden, gå in på http://www.vitalista.se Då får du även Lottas fina Yogapass helt gratis!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-17
Länk till avsnitt

154 Erika Kits Gölevik - Träning och rörelse för att må bra här och nu!

Vi intervjuar Erika Kits Gölevik, träningsprofilen som gjorde revolution mot träningsbranchens utseendefixering och vikthets, och skapade sitt eget koncept där träningen utgår från rörelseglädje och inre behov istället. Vi pratar bland annat om träning, skönhetsideal och hur man kan hitta mening med sin träning utan att ha konkreta mål, som att gå ner i vikt, lyfta tyngre eller springa snabbare.

Mer om Erika hittar du här: traningsrevolution.se

Här hittar du dockorna som vi pratar om i avsnittet: myidolls.com

Vill du veta mer om oss eller anmäla dig till vårt nyhetsbrev, för att få mer hälsoinspiration, vara med i tävlingar och få fina erbjudanden, gå in på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-10
Länk till avsnitt

153 Micael Dahlen - Skitbra träning!

Den här veckan snackar vi om träning med ekonomiprofessorn Micael Dahlen. Micael kom ut med boken Starkt kul: Ingen kan bli perfekt men alla kan bli skitbra! förra året och vi blev såklart inspirerade och nyfikna. Några av ämnena vi pratar om är hur det kom sig att en ekonomiprofessor skriver en bok om träning. Hur kan vi sänka tröskeln för att komma igång att träna? Blir vi lyckliga av att träna? Micael delar sina bästa träningstips och olika metoder för hur vi kan få oss att känna oss trygga när vi gör förändringar. Sen pratar vi också om det här med balans i livet, prestation och att landa i vad som är ?good enough?.

Mer om oss hittar du på vitalista.se där du också kan anmäla dig till vårt nyhetsbrev, kolla in i vår webbshop eller få inspiration i vår blogg. Varmt välkommen in!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-27
Länk till avsnitt

152 Peter Martin - Metabolt syndrom - Den gemensamma länken till mycket sjukdom.

I det här avsnittet intervjuar vi den funktionsmedicinske läkaren Peter Martin om metabolt syndrom, som är den underliggande faktorn som hänger samman med bland annat övervikt, diabetes typ 2, cancer, högt blodtryck och hjärt- kärlsjukdom. Den metabola hälsan är också tätt sammankopplad med immunförsvaret, vilket vi ser tydligt nu, där flera riskfaktorer att bli allvarligt sjuk i Covid-19 kan relateras till metabolt syndrom. Peter förklarar vad det metabola syndromet är, vad som orsakar det, hur det påverkar immunförsvaret och vad man kan göra för att får ordning på sin metabola hälsa.

Om du vill veta mer om Peter och FunMed-kliniken gå in på funmed.se

Mer om oss hittar du på vitalista.se där du också kan anmäla dig till vårt nyhetsbrev, kolla in i vår webbshop eller få inspiration i vår blogg. Varmt välkommen in!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-20
Länk till avsnitt

151 Tina-Marie Qwiberg - Maten, jorden och vår hälsa

Efter att ha sett filmen Sista Skörden på tv häromåret var det en riktig ögonöppnare för oss. Vårt odlingsbara jordlager är så otroligt viktigt och ändå håller vi på att förstöra det så att vi bara har 60 år av skördar kvar. Oavsett vad man har för kosthållning så påverkar den vår miljö. Vi har därför bjudit in Tina-Marie Qwiberg som har producerat Sista Skörden tillsammans med filmerna Bieffekten och Efter Floden som också är otroligt viktiga att se. Tina-Marie har intervjuat en massa experter och gjort så mycket research i samband med filmerna, så vi bara måste få prata med henne.

Fram till den 15:e juni 2020 så har du möjlighet att se eller se om Tina-Maries fantastiska filmer. Du kan hitta all information här eller så anmäler du dig till vårt nyhetsbrev. Det kan du göra på vitalista.se

Här kan du läsa mer om Tina-Marie: qwiberg.squarespace.com

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-13
Länk till avsnitt

150 Åsa Melin - Låt oss prata om klimakteriet!

När Åsa Melin förstod att det var klimakteriet som fick henne att må som hon gjorde, bestämde hon sig för att ta reda på mer. Inte nog med det, hon startade igång Klimakteriepodden för att på allvar lyfta en period i livet som kan vara riktigt tuff för väldigt många. Däremot betyder det inte att man blir en ?grå, jobbig, svettig, sur kärring som ska sitta i ett hörn? heller. Det finns absolut saker man kan göra själv för att underlätta att ta sig igenom den här fasen i livet. Vi hjälper till genom att sprida lite av den kunskap och insikter som Åsa har samlat på sig både genom sitt poddande och genom egna erfarenheter.

I samarbete med greatlife.se får du 10% prova-på-rabatt om du anger koden Hälsosnack när du checkar ut.

För att få gratis tillgång till online-kursen Skapa en härlig kvällsrutin plus en ny hemlig gåva, anmäl dig till Lotta & Victorias nyhetsbrev på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-06
Länk till avsnitt

149 Nils Edelstam - Dolda födoämnesintoleranser - Så påverkar de din hälsa!

Vi har träffat den funktionsmedicinske läkaren Nils Edelstam för att prata om hur intolerans mot olika födoämnen påverkar vår hälsa. Det är vanligare än man tror och de flesta vet inte ens om att deras symtom kan vara kopplad till maten de äter, och att en sådan enkel sak som att utesluta ett visst livsmedel kan förändra hälsan totalt. Nils berättar bland annat mer om vad födoämnesintolerans egentligen är, vilken mat som är vanligast att vi reagerar mot, hur effektivt det är att göra intoleranstester och vilka som är de vanligaste symtomen.

Om du vill veta mer om Nils och FunMed-kliniken gå in på funmed.se

För att få gratis tillgång till online-kursen Skapa en härlig kvällsrutin plus en ny hemlig gåva, anmäl dig till Lotta & Victorias nyhetsbrev på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-29
Länk till avsnitt

148 Mona Nilsson - Kan strålning från mobiler och trådlösa nätverk skada vår hälsa?

Det är många som hört av sig till oss och som undrar om här med mobilstrålning, trådlösa nätverk och 5G är lika ofarligt som telekombolagen och deras experter hävdar. En som inte tror det är Mona Nilsson som grundade Strålskyddstiftelsen. Vi bjöd in Mona för att vi även behöver lyssna på den kritiska sidan och de studier som visar på olika risker. Mona berättar om strålningens effekter på vår hälsa och miljö, om den forskning som finns på området och vad vi själva kan göra för att minimera riskerna.

Mer information hittar du på stralskyddsstiftelsen.se

Kolla in Happiears fina sortiment på happiears.com Med koden Hälsosnack får du 15% rabatt på ditt köp.

Var med och tävla om en av tre fina mobilpåsar från Happiears. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev! Anmäl dig på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-22
Länk till avsnitt

147 Sandra Owe - Kött och animalisk kost för hälsan

Trots att vi som art har levt på animalisk kost under miljontals år så är numera vegotrenden så stark att många undviker att äta kött för att främja hälsan. Vi hävdar motsatsen att kött och animalisk mat är bland det mest näringsrika vi kan äta och att det är bra för vår hälsa. Därför har vi bjudit in Sandra Owe igen för att samtala om hälsa, hållbarhet och etik kring köttätande. Sandra driver bloggen Familygood.se och har skrivit boken Den friska maten för hela familjen ? Kostronauterna visar vägen till en piggare vardag med naturlig mat, mindre socker och mer näring.

Vill du veta mer om Sandra så kan du kolla in hennes blogg som du hittar här: wp.familygood.se

För att få mer inspiration, erbjudanden och tävlingar, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på på vitalista.se

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-15
Länk till avsnitt

146 Linus Mårtensson - Framtidens läkare har mat som medicin

I veckans avsnitt träffar vi den funktionsmedicinske läkaren Linus Mårtensson och pratar om hur han använder kosten som ett verktyg när han arbetar med sina patienter. Linus berättar mer om vad funktionsmedicin är och skillnaden hur han jobbar nu jämfört med när han jobbade på en vårdcentral. Vi pratar om vanliga näringsbrister, olika kroniska sjukdomar som autoimmunitet och olika magproblim. Linus berättar vilken kost som han rekommenderar för att ge kroppen bäst förutsättningar för läkning.

Om du vill veta mer om Linus, FunMed-kliniken eller fylla i en intresseanmälan gå in på FunMed.se

Här är artikeln om ursprungsbefolkningen som kunde lukta sig till fytokemikalier i frukt: thepaleodiet.com/compelling-discoveries-about-the-diet-and-health-of-one-of-the-remaining-indigenous-hunter-gatherer-societies-on-earth/

För att få mer inspiration, erbjudanden och vara med i våra tävlingar, anmäl dig till Lotta & Victorias nyhetsbrev på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-08
Länk till avsnitt

145 Sandra Owe ? Den friska maten för hela familjen!

Sandra Owe driver bloggen Familygood.se och har skrivit boken Den friska maten för hela familjen ? Kostronauterna visar vägen till en piggare vardag med naturlig mat, mindre socker och mer näring. Det här med att få familjen med på hälsotåget är inte alltid så enkelt. Vi bjöd därför in Sandra för att ge oss tips på näringsrik mat som är god och som funkar för hela familjen. Vi får också bra tips på hur man kan ge barn mer kunskap för att de ska kunna ta bättre beslut av sig själva. Vi pratar om skolmat och hur man kan tänka när det gäller mellis samt mycket mer!

 

Vill du veta mer om Sandra så kan du kolla in hennes blogg som du hittar här:

wp.familygood.se

I samarbete med greatlife.se får du 10% prova-på-rabatt om du anger koden Hälsosnack när du checkar ut.

Missa inte heller nästa nyhetsbrev där vi skickar ut all information om tävlingen där 3 lyssnare har chansen att vinna 2 stycken valfria MegaFood produkter hos greatlife.se Anmäler dig gör du på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-01
Länk till avsnitt

144 Ewa Meurk - Ta hjälp av din biokemi - fler verktyg för metabola syndromet och insulinresistens

I avsnitt 142 intervjuade vi Ewa Meurk, som är författare till boken Bli din egen Hälsoingenjör - Verktyg för metabol hälsa. Här fortsätter vi prata med Ewa om det metabola syndromet och insulinresistens. Vi får fler konkreta verktyg för att komma tillrätta med störningar i ämnesomsättningen, Ewa berättar vilka mätvärden är bra att titta på och vilken kosthållning som är effektivast. 

Om du, eller någon du känner, redan har provat ?allt? för att gå ner i vikt, så ge inte upp! Ewa ger oss hopp om att det finns sunda, långsiktiga och hållbara metoder för att få ordning på sin metabola hälsa igen.

Avsnittet är sponsrat av upgrit.se och just nu får du 15% prova-på-rabatt på alla Upgrits egna produkter. Erbjudandet gäller tom 11 april 2020.

elitista.se kan du läsa mer om Ewa.

I vårt nästa nyhetsbrev kommer all information om tävlingarna där du har chansen att vinna ett av 3 stycken Hälsosnackpaket från Upgrit.se med en förpackning Rent Kollagen, en flaska Ren MCT olja och en burk med Rent Fokus från Upgrit. Varje kit är värt hela 915 kr!!

Dessutom har du chansen att vinna Ewa Meurks bok: ?Bli din egen Hälsoingenjör - Verktyg för metabol hälsa?.

Anmäl dig till nyhetsbrevet på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-25
Länk till avsnitt

143 Peter Martin - Covid-19, immunsystemet och funktionsmedicin

Vi befinner oss mitt i en allvarlig kris. Vi försöker göra vad vi kan för att bidra till samhället och särskilt nu ställer vi oss frågan vad vi kan göra för att hjälpa till. I nuläget finns varken vaccin eller botemedel mot Covid-19 så alla åtgärder är helt inriktade på att begränsa smittspridningen. Blir man sjuk är det ens eget immunförsvar som ska bekämpa viruset. Vi kontaktade därför den funktionsmedicinske läkaren Peter Martin för att prata om vad man kan göra för att stärka sitt eget immunförsvar, dels för att undvika att bli sjuk och dels för att göra sjukdomsförloppet kortare och mildare. Peter resonerar kring näring och andra faktorer som påverkar vårt immunsystem ur ett funktionsmedicinskt perspektiv.

Du hitter mer information om Peter Martin och hans klinik FunMed här: funmed.se

OBS! Detta är kompletterande information och ett resonemang kring Corona/Covid-19 och ersätter inte eller motsätter sig råd och rekommendationer från Folkhälsomydigheten, Socialstyrelsen eller MSB. I första hand ska man alltid följa råd från dessa myndigheter och se till att man håller sig kontinuerligt uppdaterad.

Not. Vid inspelningstillfället var fortfarande alla skolor och förskolor öppna.

folkhalsomyndigheten.se

socialstyrelsen.se

msb.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-17
Länk till avsnitt

142 Ewa Meurk - Hälsoingenjören har verktygen för metabol hälsa

Ewa Meurk är hälsoingenjören som delar kunskapen och verktygen för att få ordning på den metabola hälsan. I många år kämpade hon själv med övervikt och diverse ohälsosymtom innan hon upptäckte kraften i en hälsosam mat och livsstil. Men även om det räcker långt så behöver man lite mer i bakfickan för att kompensera för år av bantning, fettsnål kost och överkonsumtion av snabba kolhydrater. Ewa förklarar hur vår ämnesomsättning fungerar, vad insulinresistens och metabolt syndrom är, samt tar död på några vanliga fördomar vad gäller övervikt och hälsa.

Avsnittet är sponsrat av upgrit.se och just nu får du 15% prova-på-rabatt på alla Upgrits egna produkter. Erbjudandet gäller tom 11 april 2020.

 

elitista.se kan du läsa mer om Ewa.

I vårt nästa nyhetsbrev kommer all information om tävlingarna där du har chansen att vinna ett av 3 stycken Hälsosnackpaket från Upgtit.se med en förpackning Rent Kollagen, en flaska Ren MCT olja och en burk med Rent Fokus från Upgrit. Varje kit är värt hela 915 kr!!

Dessutom har du chansen att vinna Ewa Meurks bok: ?Bli din egen Hälsoingenjör - Verktyg för metabol hälsa?.

Anmäl dig till nyhetsbrevet på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-11
Länk till avsnitt

141 Rasmus Svärd - Postural Träning - Träningen för en fri kropp utan smärta!

Den här veckan träffar vi Rasmus Svärd, Leg. Fysioterapeut och Postural Terapeut, för att prata om hur postural terapi kan hjälpa till att bli av med smärta i kroppen. Vårt moderna levnadssätt är dessvärre inte optimalt för våra kroppar som mer är anpassade för ett stenåldersliv. Vi tappar funktion i vissa delar och blir försvagade, medan andra muskler får kompensera och blir överansträngda. Genom att koppla på och aktivera rätt muskler som hjälper kroppen att hitta en bra hållning igen, kommer man åt smärtan och blir stark på rätt sätt. Rasmus berättar mer om hur rörelseapparaten fungerar, skillnaden mellan postural terapi och fysioterapi och hur man hittar grundorsaken till smärtan. Vi får med oss konkreta tips och övningar för att själva kunna jobba med att förbättra vår hållning och bli mer fri i vår kropp.

Du hittar mer om Rasmus på posturalworkout.com

eller på Instagram @physiorasmus

Övningarna Rasmus beskriver i avsnittet hittar du på Instagram @halsosnackmedlottaochvictoria

För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-26
Länk till avsnitt

140 Självutforskning och ditt personliga ledarskap - Mona Brenkle Gejer och Erik Waesterberg

Vi träffar återigen Mona Brenkle Gejer och nu även Erik Weasterberg som båda är ledarskapsutvecklare i Protea. I det här avsnittet berättar de mer om hur man utvecklar sitt ledarskap, både på det personliga planet, men även i yrkesliv och andra aspekter. Framförallt handlar det om självutforskning och hur man blir medveten om de tankar och reaktioner som kommer per automatik. Hur vi blir triggade till att tänka och göra saker utan att reflektera över om det är sant eller ej. Till sin hjälp har de tagit fram en modell som heter medvetenhetshjulet. Vi har lagt upp en bild på den på vår Instagram @halsosnackmedlottaochvictoria Kolla gärna på den när du lyssnar.

Vill du testa att bli coachad av Mona eller Erik så passa på för nu har de ett erbjudande om att prova på 3 kortare möten. Läs mer här:

protea.se/prova-pa-3-moten/

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-12
Länk till avsnitt

139 Amanda Ålenius - Sexism, könsroller och jämställdhet

Jämställdhet påverkar vår hälsa på så många olika plan och framförallt vi kvinnor. Det är vedertaget att kvinnor i allmänhet drar det största lasset hemma samtidigt som kvinnor jobbar lika mycket som männen, men tjänar mindre. Det är större andel kvinnor som sjukskrivs pga stress, samtidigt som kvinnor tjänar mindre och lägger mer tid och pengar på sitt utseende. Det är väldigt många faktorer som påverkar denna situation. I det här avsnittet tittar vi lite djupare i området sexism i reklam och stereotypa könsroller. Till vår hjälp har vi bjudit in mediastrategen Amanda Ålenius som är grundare av Annonsrådet och vinnare av Årets Selma 2019.

Du hittar inläggen vi pratar om i avsnittet på Amandas Instagram-konto: instagram.com/amanda_alenius/

Kolla även in Annonsrådets Instagramkonto instagram.com/annonsradet/

För mer inspiration, tävlingar och erbjudanden, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-29
Länk till avsnitt

138 Nya frukostmaten, ASMR och vardagsträning.

Vi drar igång säsongen med ett snack där vi bland annat pratar om hur riktig mat till frukost kan göra så stor skillnad för både kropp och sinne. Victoria har upptäckt ett nytt internetfenomen, ASMR, där viskningar, rollekar och virtuella spabesök ger många en skön och avslappnad känsla. Och har du inte kommit igång med träningen ännu så ger vi dig även några superenkla tips att få in mer rörelse i vardagen.

Vi är i full färd med att boka in intervjuer under våren. Tipsa oss gärna om gäster eller ämnen du tycker vi ska ta upp. Maila oss på [email protected].

Följ oss gärna på Instagram @halsosnackmedlottaochvictoria och anmäl dig till vårt nyhetsbrev om du vill ha mer hälsoinspiration, vara med i tävlingar och få trevliga erbjudanden från oss och våra samarbetspartners. Anmäl dig på Vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-15
Länk till avsnitt

137 Mona Brenkle Gejer - Lär känna dina drivkrafter och lyckas med din hälsosatsning!

Vi har träffat Mona Brenkle Gejer som är ledarutvecklare på Protea, för att prata om hur olika personer motiveras och vilka drivkrafter som finns för att skapa förändring. Mona använder ett verktyg som heter Enneagrammet som har nio olika personlighetstyper och i det här avsnittet får vi veta mer om dessa olika typer och vad som driver oss till att förändra oss. Det här verktyget är jättebra för att inte bara lära känna sig själv bättre, men även hur andra fungerar och på så sätt utvecklas i sina relationer både privat och på jobbet. Här får du kanske också svaret till hur du kan lyckas med dina nya goda hälsovanor!

För alla som vill veta mer om Enneagrammet har Protea erbjudanden för företag. Dels en personlig introduktion till Enneagrammet på telefon, dels kan vi använda Enneagrammet för teamutveckling, när vi har uppdrag med grupper på företag som vill utveckla sin förmåga att samarbeta.

För privatpersoner rekommenderar vi Enneagramföreningen. Där kan man söka efter personer som jobbar med Enneagrammet i sin del av landet. De erbjuder workshopar, kurser och personlig coachning:  https://www.enneagramforeningen.se/yrkesverksamma/?wpv_view_count=3754-TCPID3970&wpv_filter_submit=Hitta

Tips på böcker på svenska: Elisabeth Wiktorén ?Enneagrammet och de nio livsstrategierna?

Ann Timm & Tina Törnell ?Självinsikt ? nyckeln till att utveckla dig själv och andra?

Böcker på engelska: Beatrice Chestnut ?9 Types of Leadership? är en bra introduction till Enneagrammet med exempel från olika företag.

Renee Baron, Elisabeth Wagele ?The Enneagram Made Easy? ? enkel introduktion med teckningar och humor.

Det finns många fler böcker på engelska beroende på hur djupt man vill gå.

På internet finns många sidor om Enneagrammet. En hemsida vi gillar är theenneagraminbusiness.com av Ginger Lapid Bogda. 

På denna sida finns beskrivningar av alla nio typerna: https://www.enneagraminstitute.com/type-descriptions Och det finns många fler.

Var med och tävla om boken Enneagrammet och de nio livsstrategierna av Elisabeth Wiktorén. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev! Anmäl dig på https://www.vitalista.se

Lycka till med att fortsätta upptäcka Enneagrammet!

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-20
Länk till avsnitt

136 Lars-Johan Åge - Happy happy! Konsten att komma överens med alla!

Den här gången gästas vi av ekonomiprofessorn Lars-Johan Åge. Lars-Johan forskar inom området förhandling och har bland annat jobbat med svenska polisens insatsstyrka och självaste FBI. I boken Happy-Happy - 5 steg för att komma överens med vem som helst, sammanfattar han en massa forskning inom området med sin 5-stegsmetod som alla som vill komma överens med sina medmänniskor har nytta av. I avsnittet går Lars-Johan igenom alla fem stegen och vi får många konkreta tips på hur vi blir bättre på att få andra att lyssna och göra det vi vill samtidigt som alla parter är glada och nöjda!

Kolla in Happiears fina sortiment på https://happiears.com Med koden Hälsosnack får du 15% rabatt på ditt köp. Koden gäller tom 29/2-2020.

Var med och tävla om Lars-Johans bok Happy-Happy - 5 steg för att komma överens med vem som helst. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev! Anmäl dig på https://www.vitalista.se

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-02
Länk till avsnitt

135 Nina Jonasson - Så fixar du din problemhud

Lösningen på de flesta hudproblem sitter oftast inte i huden utan på insidan i kroppen. När hudteratpeuten Nina Jonasson förstod hur vår insida hänger ihop med vår utsida utbildade hon sig även till näringsterapeut, just för att kunna hjälpa sina kunder att komma till roten av hudproblemet. Bland annat tonårsakne, psoriasis, rosacea, eksem kan man hitta obalanser som är kopplade till vår livsstil, kosthållning och även till läkemedel och hormonella preventivmedel. Här berättar Nina om de vanligaste orsakerna till hudproblem och vilka näringsämnen som är extra viktiga för huden. Nina pratar också om hur födoämnesintoleranser kan påverka huden och kopplingen mellan sköldkörteln och hudhälsan.

Du hittar mer info om Nina och Hudkliniken i Ystad på hudkliniken.se

Läs mer om hårmineralanalyser på alpha-plus.se/vara-tester/harmineralanalys

Få mer inspiration och hälsoinformation via vårt nyhetsbrev! Anmäl dig på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-15
Länk till avsnitt

134 Madeleine Wilhelmsson - Yoga vid utmattning och sköldkörteln

Vi har fått besök av Madeleine Wilhelmsson som driver yogastudion Yogamana och som skapat konceptet ManaYoga. Madeleine upptäckte yogan när hon själv hade drivit sig lite för hårt och behövde hitta något som kunde hjälpa henne tillbaka till hälsa. Vi pratar om Madeleines egen hälsoresa och hur yogan stöttade hennes kropp att läka efter utmattning. Vi pratar om hur viktigt det är att hantera olika former av stress och krav, att lyssna på sina behov och välja rätt saker för sig själv. Madeleine berättar också hur man enklast får till en egen yogarutin och vi får två enkla andningsövningar, som lugnar nervsystemet och ger oss bättre fokus och koncentration.

Du hittar mer info om Madeleine på yogamana.se och konceptet ManaYoga på ManaYoga.se

Få mer inspiration och hälsoinformation via vårt nyhetsbrev! Anmäl dig på vitalista.se

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-31
Länk till avsnitt

133 Månadsintentioner - Att få in goda vanor, minska krav och leva i sanning.

Att sätta intentioner till sig själv är ofta ett kraftfullt sätt att komma närmare sina mål eller att ge sitt liv små vänliga knuffar i den riktning som man vill. Det kan handla om små eller stora förändringar, få in goda vanor eller att skifta sitt tankesätt. Intentioner är ett verktyg som vi ofta använder både på oss själva och i coachingen och det finns flera sätt man kan jobba med dem. I det här avsnittet fortsätter vi prata om intentioner med Sara Johansson. Vi följer upp våra intentioner från avsnitt 129 och sätter nya. Det handlar om både stora och små saker, och ibland kan en liten intention sätta saker i rörelse som kan bli mycket större än man anar?

Om du blir inspirerad och sätta dina egna månadsintentioner dela gärna med dig på Instagram under #månadensintentioner.

Några böcker som nämns i avsnittet: Ord för dagen ? 365 texter för styrka och sinnesro, av Sofia Sivertsdotter Know the truth, av Gordana Biernat The Yoga Sutras of Patanjali, av Swami Satchidananda

Ni kan läsa mer om Sara och hennes blogg på saraseviga.se

vitalista.se kan du börja prenumerera på vårt nyhetsbrev eller läsa mer om oss och vad vi har på gång. Du kan också följa oss på Instagram på @halsosnackmedlottaochvictoria

 

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-17
Länk till avsnitt

132 Hanna Gillving - Ketolicious - Fettet som kropp och hjärna älskar!

I det här avsnittet intervjuar vi Hanna Gillving som nyss kommit ut med boken Ketolicious. Den handlar om varför och hur man äter en ketogen kost, dvs en kost med mycket fett. Hanna är utbildad Funktionsmedicinsk Kost- och Hälsocoach och har själv en historia med hälsoutmaningar bakom sig som hon till mesta del löst med sin kosthållning. I det här avsnittet pratar vi om en antiinflammatorisk ketogen kost och vilka effekter det kan ha för hälsan, kroppen och hjärnan. Vi bland annat pratar om vilka fetter som är livsnödvändiga och vilka som vi helst ska vara utan. Vi pratar om hjärnhälsa, periodisk fasta och hur man ska tänka om man har problem med sköldkörteln och vill äta ketogen kost. Dessutom snuddar vi in på karnivorkost, dvs köttkost.

Några böcker och hemsidor som nämns i avsnittet: The salt fix, James Dinocalontino Växtparadoxen, Steven R Gunry Dr Paul Saladino - carnivoremd.comDr Shawn Baker - meatheals.com

Mer information om Salli och deras fina stolar hittar du här: salli.com

Victorias blogginlägg om Salli hittar du här: vitalista.se/post/hur-kan-din-stol-påverka-din-hälsa-och-prestation

Hälsosnack Live! Häng med på en fantastisk dag ute i skärgården med oss och några av våra gäster! Den 20 oktober anordnar vi tillsammans med Hälsosamma Möten Hälsosnack Live!En dag med föreläsningar, musik, god mat, meditation och mingel på Säby Säteri ute på Ingarö.

Med koden hälsosnack får du och dina vänner 200 kr rabatt på biljetten. Mer information och bokning hittar du här: vitalista.se eller här:  https://sv-se.invajo.com/event/hälsosammamöten/hälsosnacklive20oktober2019

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-09
Länk till avsnitt

131 Karl Hultén & Anna-Maria Norman - Autoimmun kost

Vi har träffat Karl Hultén och Anna-Maria Norman för att prata om det Autoimmuna Protokollet, AIP. Karl är expert på kost och livsstil vid autoimmun sjukdom och Anna-Maria är kostrådgivare och hälsocoach. Tillsammans har de skrivit boken Autoimmun Handbok, som beskriver en metod för att med hjälp av kosten minska inflammation och lugna ner immunförsvaret. Karl har själv en autoimmun sjukdom och här berättar han hur han blev helt symtomfri med hjälp av AIP-metoden. Vi pratar om vilken mat som hjälper kroppen läka och vilken mat som kan ställa till problem. Vi pratar också om hur kött påverkar hälsan och om den senaste forskningen inom Paleo-kost. Sen får vi såklart veta deras bästa morgonrutiner och hälsotips!

Läs mer om Karl och Anna-Maria på: paleoteket.se

Läs mer och anmäl dig på Hälsosnack Live här:

https://sv-se.invajo.com/event/hälsosammamöten/hälsosnacklive20oktober2019

Med koden Hälsosnack får du 200 kr rabatt när du anmäler dig.

I nästa nyhetsbrev har du chansen att vinna Karl och Anna-Marias bok Autoimmun Handbok. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på:

vitalista.se

Nyfiken på Cellexir? Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer och beställ på cellexir.se

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-09-26
Länk till avsnitt

130 Ami Hemviken ? Knepen som gör det roligare på jobbet!

Vi har intervjuat Ami Hemviken, som är en av Sveriges främsta föreläsare inom kommunikation, retorik och ledarskap. Hon är även författare till boken Le! - Det är inte tanken som räknas. Ami är också beteendevetare och vet hur viktigt det är för både företag och anställda att man mår bra på jobbet. Hon ger oss flera insikter och tips på hur man blir mer engagerad, hittar mer glädje och minskar stressen på jobbet.

Läs mer om Ami på: amihemviken.se

Läs mer om vår PT-utbildning här: performance-institute.se

Läs mer och anmäl dig på Hälsosnack Live här: vitalista.se

Nyfiken på Cellexir? Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer och beställ på cellexir.se

Tävla och vinn ett exemplar av Amis bok. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-09-06
Länk till avsnitt

129 Månadsintentioner ? Ett kraftfullt verktyg att styra livet dit du önskar!

Att sätta intentioner till sig själv är ofta ett kraftfullt sätt att komma närmare sina mål eller att ge sitt liv små vänliga knuffar i den riktning som man vill. Det kan handla om små eller stora förändringar, få in goda vanor eller att skifta sitt tankesätt. Intentioner är ett verktyg som vi ofta använder både på oss själva och i coachingen och det finns flera sätt man kan jobba med dem. I det här avsnittet pratar vi mer om intentioner tillsammans med Sara Johansson, och delar med oss av några som vi själva satt för nästkommande månad. Vår tanke är att följa upp med fler avsnitt som tar upp fler aspekter kring intentioner, hur man kan tänka när man sätter dem och rent praktiskt hur man gör.

Om du blir inspirerad och sätta dina egna månadsintentioner dela gärna med dig på Instagram under #månadensintentioner.

Några böcker som nämns i avsnittet: Move your DNA, Katy Bowman, MS. Distraherad, Sissela Nutley Skärmhjärnan, Anders Hansen Gott om tid, Bodil Jönsson

Vi nämner också Spinal waves inspirerade av NaprapatJonas och Ido Portal

Hälsosnack Live! Häng med på en fantastisk dag ute i skärgården med oss och några av våra gäster! Den 20 oktober anordnar vi tillsammans med  Hälsosamma Möten en dag med föreläsningar, musik, god mat, meditation och mingel på Säby Säteri ute på Ingarö.

Boka innan 10 september med koden earlybird och få 300 kr rabatt.

Mer information och bokning hittar du på vitalista.se eller här:  sv-se.invajo.com/event/hälsosammamöten/hälsosnacklive20oktober2019 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-08-22
Länk till avsnitt

128 Katarina Woxnerud - Från mammamage till fab 50+ - Bli funktionsstark genom hela livet!

I det här avsnittet pratar vi om de ofta bortglömda men ack så viktiga musklerna i mage och bäckenbotten med Katarina Woxnerud. Katarina är leg. Naprapat, författare och träningsprofil och skapare av konceptet Mammamage. Nu driver hon Hela kvinnans klinik där hon hjälper kvinnor med diverse problem som kan relateras till musklerna kring underliv och bäckenbotten. Vi pratar bland annat om hur man kan förebygga och återträna sin inre muskulatur för att få en bra funktion som gör att vi inte bara klarar vardagen utan också orkar träna, håller tätt och får bättre sexliv. Vi pratar också om vilken hjälp och vilka hjälpmedel som finns om man har underlivsskador eller har svårt att få kontakt med sina muskler. Katarina berättar vad man ska och inte när det gäller bäckenbottenträning i kombination med annan träning. Vi pratar också om hur klimakteriet påverkar vävnaderna och om och när det kan vara bra att ta kollagentillskott.

Du hittar mer information om Katarina och hur hon jobbar här: https://helakvinnansklinik.se

Se gärna till att du prenumererar på vårt nyhetsbrev så att du inte missar chansen att vinna ett exemplar av Katarinas bok Mammamage. Vi har två böcker att tävla ut. Du anmäler dig på https://www.vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-08-08
Länk till avsnitt

127 Pa Sandberg - Släpp fötterna fria!

Våra fötter är en riktigt viktig bit i vårt hälsopussel! I det här avsnittet pratar vi om fötterna och hälsan med Pa Sandberg, som har skrivit boken En handbok om fötter. Vi pratar bland annat om direkta fotproblem som hallux valgus och hur andra problem i knän, höfter och rygg är kopplade till våra fötter, men också hur våra fötter är kopplade till hälsan i stort. Varför det är lika viktigt att ha ett nervsystem som är påkopplat och inte bara starka muskler? Vi får också veta varför det är så avstressande att gå barfota, hur man går och springer effektivt och skonsamt, samt vi får tips och övningar som hjälper till.

Läs mer om Pa här: pasandberg.se

I nästa nyhetsbrev kommer all info om tävlingen där du har möjlighet att vinna ett signerat ex (av två) av Pas bok En handbok om fötter. Anmäl dig på vitalista.se

Missa inte det fina erbjudandet från vår sponsor Cellexir. Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer och beställ på cellexir.se

Så sparka av dig skorna, lägg dig i hängmattan eller ta en barfotapromenad och lyssna!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-07-03
Länk till avsnitt

126 Härliga hälsorutiner - utan prestationsprinsessan!

Det här avsnittet är ett riktigt hälsosnack! Vi fick besök av Sara Johansson som vi lärt känna i avsnitt 64, 65 och 114, men denna gång pratar vi helt utan manus och förberedda frågor. Istället låter vi inspelningen gå när vi pratar om våra egna hälsoutmaningar, hur vi hittar träningsmotivation efter ett uppehåll och vilka hälsorutiner som vi inte kan vara utan. Vi pratar också om meditation och hur vi ibland får med våra barn, vi pratar om hur viktigt det är med självmedkänsla och kärlek när det gäller hälsosatsningar. Och tro't eller ej, men inte ens en hälsocoach är perfekt när det gäller hälsan! Vi avslöjar till exempel vad som får oss att hamna i sockerfällan emellanåt.

Saras blogg hittar du här: saraseviga.se

Missa inte det fina erbjudandet från vår sponsor Cellexir. Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer och beställ på cellexir.se

Vår Kirtan Kriya-kurs och Vår-Cleanse hittar du här: vitalista.se/webbshop 

För att få nyheter, inspiration, tävlingar mm, anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se  

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-06-19
Länk till avsnitt

125 Marie Svalberg - Ta tillbaka din energi - hitta orsaken till orkeslöshet, utmattning och trötthet.

I veckans avsnitt pratar vi med Näringsterapeuten och Funktionsmedicinaren Marie Svalberg från IFM-kliniken i Falun, om vad som orsakar brist på energi, trötthet och utmattning. Vi går till botten i ämnet och pratar om olika möjliga orsaker till energilöshet, vilka metoder som finns för att mäta och såklart vad man kan göra med kost, näring och livsstil för att få tillbaka energin och må bra igen. Vi pratar om bland annat stress, hormonbalans, toxisk belastning, mage/tarmhälsa och Marie tar även upp ett par olika exempelfall på oväntade orsaker som är ganska enkla att komma åt, bara man vet vad de är.

Läs mer om Marie och IFM-Kliniken i Falun här: ifmkliniken.se/ifm-falun/

Missa inte nästa nyhetsbrev där du får all information om tävlingen där du kan vinna en Hårmineralanalys inklusive 30 min rådgivning med Marie (värde ca 1.650 kr). Anmäl dig till nyhetsbrevet på vitalista.se Där hittar du också vår webbshop med andningsövningarna.

Vi vill tacka avsnittets sponsor Alpha Plus. Läs mer om vad Alpha Plus kan erbjuda på alpha-plus.se

Läs mer om Hårmineralanalys på hårmineralanalysen.se

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-06-05
Länk till avsnitt

124 Eva Sanner - Naturen som läker

Vi människor är så beroende av naturen för att leva och må bra, ändå lever vi längre ifrån naturen än någonsin. Vi har träffat författaren, terapeuten och föreläsaren Eva Sanner, som har skrivit boken Naturens Hemlighet, för att prata om hur vi kan närma oss naturen igen. Att vara i naturen vet vi är bra för vår hälsa och mer och mer forskning bevisar naturens positiva effekter - fysiskt, mentalt och emotionellt, men det finns även fler aspekter att upptäcka. En bra relation till naturen kan även hjälpa oss hitta tillbaka till oss själva, ger oss kreativitet och skapar en känsla av överflöd. Att fler människor återskapar sin relation till naturen kanske också är en del av lösningen till att rädda hela vår fantastiska planet.

Du kan läsa mer om Eva och hennes fina bok här: evasanner.se

Missa inte det fina erbjudandet från vår sponsor Cellexir. Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer och beställ på cellexir.se

Du kan läsa mer om utbildnigen till PT och Medicinsk Livstilstränare här: paleo-institute.se/kurser_yrkesutbildningar

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-05-22
Länk till avsnitt

123 Mia Lundin - Hormonbalans - Varför du mår som du mår

Vi gästas återigen av Mia Lundin, med mångårig klinisk erfarenhet inom hormonell hälsa, författare av böckerna Kaos i Kvinnohjärnan och Mat för Hormonell Balans och grundare av kliniken HerCare.

I det här avsnittet pratar vi om hur hormonerna påverkar varför vi mår som vi mår, kopplingen mellan hormoner och känslor av oro, ångest, stress och nedstämdhet och varför vi kvinnor är mer utsatta. Vi får en genomgång av hur hormonerna förändras under menscykeln och hur den påverkas när vi blir äldre. Mia berättar om Hormone Replacement Therapy med bio-identiska hormoner och när det kan vara aktuellt att ta till.

Du kan läsa mer om Mia och HerCare här: hercare.se

Missa inte det fina erbjudandet från vår sponsor Cellexir. Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer och beställ på cellexir.se

Vitalista Vår-Cleanse hittar du här: vitalista.se/webbshop

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för att vara med och tävla om ett exemplar av Mias böcker på:  vitalista.se

 

 

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-05-10
Länk till avsnitt

122 Louise Henning ? Högkänslighet och kopplingen till vår hälsa

Att vara högkänslig är som att ha osynliga, men långa känselspröt som känner av extra mycket hela tiden. Det sätter större press på vår hjärna, på våra stress-system och på hälsan. Idag pratar vi med Louise Henning som i samband med sin utmattning, blev varse om att hon är högkänslig. Vi pratar om Louises erfarenheter och vi delar även med oss av hur vi upplever det att vara högkänslig. Vi delar tips och ger råd som kan underlätta och förebygga ohälsa om man, precis som vi är HSP, alltså en högkänslig person.

 Louises instagramkonto Higly Sensitive Person hittar du här: instagram.com/highlysensitive_person/

Louises hemsida hittar du här: highlysensitive.nu

Här kan du lyssna på musiken som Louise nämner i avsnittet: open.spotify.com/artist/3ff1CmU6qfTqRAmdrq8EEG?si=4Nv2K0sqQ1eCXBun18_D2Q

Här hittar du Vitalistas Vår-Cleanse: vitalista.se/webbshop

Glöm inte heller tävlingen vi har i samarbete med Holistics UriBalans. UriBalans är en ny produkt för dig som har besvär med urinvägarna och som innehåller ett speciellt tranbärsextrakt, utvalda mjölksyrabakterier och D-mannos. Du har fortfarande chansen att vinna en förpackning UriBalans. Allt du behöver göra är att maila oss en rad eller två om varför du vill prova UriBalans plus din adress till [email protected]. Vi har hela tio paket att tävla ut och sista dagen att vara med är 15 maj 2019.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-04-25
Länk till avsnitt

121 Magdalena Mecweld - Stärk din fascia med yin yoga

I det här avsnittet träffar vi yoginin Magdalena Mecweld som har skrit boken Vila dig i form med yin yoga. Magdalena är ett ?medicinskt mirakel? då hon läkte en svårare ryggskada med hjälp av yogan. Vi får höra Magdalenas fantastiska berättelse om hur yogan hjälpte henne, vi pratar om hur trauman och smärta sätter sig i kroppen och hur man kan använda yogan till att möta svåra känslor. Sen pratar vi om det otroligt spännande organet fascian, ett länge bortglömt, men ack så viktig del av vår kropp. Vi får en massa tips på hur vi kan ta hand om vår fascia för att bland annat minska inflammation och öka cirkulationen i vår kropp. 

I avsnittet nämns Helene Langevins forskning om kopplingen mellan yoga, stretchning och bröstcancer. Läs mer här: oshercenter.org/2018/05/24/stretching-reduces-tumor-growth-in-a-mouse-breast-cancer-model/

Här hittar du mer information om Magdalena och hennes kurser mm: yin-yoga.se

Magdalena har även en fantastisk yoga-app med flera olika yogapass och övningar som man kan kombinera som man vill. Nu har 5 st lyssnare möjligheten att vinna varsin gratis nedladdning av appen. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev. Anmäl dig på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-04-10
Länk till avsnitt

120 Malin Berghagen ? Kärlek, sorg och nya äventyr!

I det här avsnittet intervjuar vi livskonstnären Malin Berghagen, aktuell med boken Livslust och Hälsa enligt Malin. Vi pratar bland annat om mod både som i att våga följa sina drömmar, och som i att våga glidflyga i Alperna trots år av flygskräck och som att våga släppa in en ny kärlek i sitt liv. Malin berättar om hur hon har tagit sig igenom svår sorg och hur man hittar tillbaka till livslusten. Vi pratar om alla förväntningar som finns när man åldras och Malins vilja att åldras naturligt. Sen dyker vi ner i Malins härliga morgonrutin och får inspirerande hälsotips.

Tack till vår sponsor Holistic!

Missa inte tävlingen där vi i samarbete med Holistic tävlar ut 10 st förpackningar UriBalans. Allt du behöver göra är att skriva några rader om om dina urinvägsproblem samt din adress till oss på [email protected], så är du med och tävlar. Senast 30/4 behöver vi ha ditt mail.

Vill du vinna Malins bok Livslust och hälsa enligt Malin, se till att prenumerera på vårt nyhetsbrev. All info om hur du tävlar om boken kommer i nästa nummer. Anmäl dig på Vitalista.se.

Malins blogg hittar du här: blogg.malinberghagen.se

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-04-03
Länk till avsnitt

119 Enkelboning - Den enkla vägen mot lycka och ekonomisk frihet

Vi lever i en tid och ett land med sådan lyx som historiska kungligheter inte ens kunde drömma om, ändå är vi inte lyckligare utan ännu mer stressade? Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg som driver bloggen enkelboning och har skrivit boken Ut ur ekorrhjulet, insåg att jakten på mer pengar, prylar, resor och annat inte var meningen med deras liv. Istället började en annan resa med att skala ner, spara och tänka om och nytt, för att några år senare kunna sluta sina jobb och titulera sig ekonomiskt fria. I veckans avsnitt berättar de mer om vad och hur de gjorde för att nå sitt mål - Att bli ekonomiskt fria. De berättar också mer om hur en familj med två vuxna och tre barn kan göra allt de vill och lite till och ändå bara göra av med max 20.000 kr i månaden.

Läs mer om Oskar och Maribel på enkelboning.com 

I vårt nästa nyhetsbrev kommer all info om tävlingen där du har chansen att vinna deras bok Ut ur ekorrhjulet ? Så blir du också ekonomiskt. Anmäl dig på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-03-14
Länk till avsnitt

118 Hälsotipsen som stärker hormonbalansen och fertiliteten

Det är många som brottas med hormonella obalanser och ofrivillig barnlöshet. Oavsett om det handlar om kända orsaker eller om allting ser helt normalt ut, finns det massor man kan göra själv för att stärka upp sin hormonbalans och öka chanserna till en hälsosam graviditet. Vi tipsar om bästa knepen både när det gäller att optimera mat och näring samt andra parametrar som påverkar könshormonerna, kvaliteten på äggceller och fertiliteten i stort. I det här avsnittet berättar Lotta också om sin egen resa genom fertilitetsbehandlingar, kost- och livsstilsförändringar som till slut ledde till två friska barn.

I avsnittet nämner vi Dr Lissa Rankin och hennes bok Mind over medicine.

Lottas fina onlineprogram hittar du här shop.vitalista.se/produkt/stark-hormonbalansen-och-maxa-fertiliteten/

I vår finns också chansen att lära dig mer om hur du kan balansera dina hormoner tillsammans med Lotta i en workshop i Stockholm. Läs mer här: yogamana.se/utbud/workshops-och-helgkurser/hormonbalans-med-funktionsmedicin/

Missa inte tävlingar, erbjudanden och hälsotips från oss! Prenumerera på vårt nyhetsbrev här: vitalista.se

 

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-02-21
Länk till avsnitt

117 Karin Tydén ? Mindhacking - för mer glädje, mod och framgång!

I det här avsnittet pratar vi med Mindhackern och hypnosterapueten Karin Tydén, som om inte en av världens i alla fall en av Europas bästa inom sitt område. Hon hjälper alltifrån Hollywoodkändisar till människor med svåra kriser i bagaget, att programmera om sin hjärna för att tex släppa rädslor, trauman eller nå upp till sin fulla potential. Här berättar Karin hur vårt undermedvetna kan lura oss, hur vissa rädslor uppkommer och hur man tar sig förbi dem. Vi får också handfasta knep hur man kan träna hjärnan att bli mer positiv och känna mer glädje i livet.

Du kan läsa mer om Karin här: karintyden.se

 Hon finns på Instagram som @karintyden

 Missa inte!! I Lotta & Victorias nästa nyhetsbrev får alla prenumeranter två hypnoser av Karin! Anmäl dig på vitalista.se

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-02-06
Länk till avsnitt

116 Christian Benedict - Hur hälsan hänger ihop med sömn

I det här avsnittet snackar vi sömn med Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala Universitet och författare till boken Sömn Sömn Sömn som han har skrivit tillsammans med journalisten Minna Tunberger. Vi grottar ner oss ordentligt i sömnens värld i denna faktaspäckade intervju och pratar bland annat om den senaste sömnforskningen, vilka positiva hälsoeffekter sömnen har och Christian berättar också när och hur länge du behöver sova för optimal återhämtning. Vi får också tips på hur vi kan kompensera för sömnbrist och om sömn-appar verkligen fungerar.

I nästa veckas nyhetsbrev har du chansen att vinna Christians bok, Sömn sömn sömn. Så håll utkik i din inbox där du får all information om tävlingen. Om du inte redan är prenumerant är det ett perfekt tillfälle att signa upp dig nu. Du som anmäler dig till vårt nyhetsbrev får nämligen vår nya webkurs - Skapa en härlig kvällsrutin - helt gratis! Gå in på vitalista.se och fyll i din emailadress. Gäller minst till och med 28/2-2019.

Om du vill få mer sömntips från Christian - följ Sleepadvocate på Instagram. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-01-24
Länk till avsnitt

115 ? Nystart - nya satser och nya vinster!

Årets första avsnitt handlar om hur man kommer på banan igen efter långhelgerna och får en nystart på hälsan. Vi pratar om hur vi hittar tillbaka till den nyttiga maten, träningen och andra viktiga rutiner för välmåendet. Vi pratar om de smarta metoder och verktyg som vi använder själva och med våra klienter. Dessutom pratar vi om hur stormen Alfrida fick Lotta helt ur balans, Victoria berättar om sin ?jul-baksmälla? och vi pratar om fenomenet Konmari -hur en Japanska fått världen att rensa, städa och posta bilder från sina prydliga byrålådor och garderober på sociala medier.

Vårt erbjudande till alla som vill dra igång en Clean Reset nu i januari! - Ett Live Webinar där du kan ställa dina Clean Reset-frågor till oss Hälsocoacher! Du som köper onlineprogrammet Clean Reset under januari månad får en inbjudan till webinaret helt utan kostnad. Maila ditt kvitto och kontaktuppgifter till [email protected] Du hittar Clean Reset Onlineprogram här: vitalista.se/webbshop

Passa på att hänga med på en Clean Reset! 

Under våren har du även möjlighet att bli coachad av oss irl då vi kommer ha vår mottagning på den fina yogastudion Yogamana på Östermalm i Stockholm. Med start i februari finns vi där varje fredag för hälsokonsultationer och hälsocoachning. Maila oss för mer info eller läs mer här: yogamana.se

Eller maila oss på [email protected]

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-01-10
Länk till avsnitt

114 Sara Johansson - Klimatsmarta tips för alla!

Vi avslutar året med årets kanske viktigaste avsnitt! Vi har bjudit in Sara Johanson som sprider inspiration och tips via sin blogg, Saras Eviga, för en hållbar och giftminimerad vardag och omgivning. Alla val du gör påverkar världen i den ena eller den andra riktningen. Ju fler vi är som värnar om jordens resurser och klimat, desto större är chanserna att vi kan bromsa den globala uppvärmningen och ge hopp till våra barn, barnbarn och alla framtida generationer. Var du än befinner dig på din ?miljöresa?, är det inte slut än. Alla kan göra något! Vi pratar om både stora och små förändringar som minskar ditt klimatavtryck. Sara ger enkla och konkreta tips som du kan göra. Ju fler vi är desto större påverkan! Så om du bara lyssnar på ett Hälsosnack i år, låt det bli detta avsnitt!

Här hittar du Saras fina blogg: saraseviga.se

Vår nya Webbshop hittar du här: vitalista.se/webbshop

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få Kirtan Kriyameditationen gratis här: vitalista.se

Vi vill också riktat ett jättestort tack till vår sponsor Cellexir!

Vi har två fina erbjudanden till dig som är nyfiken att prova Cellexir eller som redan provat och som vill börja prenumerera.

Med koden Hälsosnack får du 2 förpackningar av Cellexir för priset av en, och med koden Hälsosnack15 får du 15% rabatt på ett abonnemang. Läs mer på och beställ på cellexir.se.

 

 

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-12-26
Länk till avsnitt

113 ? Dr Gitterles 9 nycklar till anti-age ? en sammanfattning

I avsnitt 108 intervjuade vi den amerikanske specialistläkaren och anti-age-experten Dr Marcus Gitterle. Vi pratade om de 9 olika nycklar, eller mekanismer, som ligger bakom vårt åldrande och hur man reverserar dem. I det här avsnittet sammanfattar vi Dr Gitterles 9 nycklar från hans bok Growing Young- a doctor?s guide to the new anti-aging lite mer kortfattat och på svenska, efter önskemål från er lyssnare. Vi går igenom de olika mekanismerna bakom åldrandet och delar konkreta råd på hur vi kan påverka dem för att bland annat få mer energi, hålla oss friska, få bättre återhämtning och behålla den mentala skärpan. Man kommer väldigt långt med en hälsosam kosthållning och livsstil, men det finns också en massa knep att ta till för att hjälpa kroppen lite extra.

Boken Growing Young kan du beställa här: cellexir.se

Vi har också fått två fina erbjudanden till dig som är nyfiken att prova Cellexir eller som redan provat och som vill prenumerera. Med koden Hälsosnack får du antingen 1 förpackning Cellexir till prova-på priset 295 kr, eller om du väljer ett abonnemang så får du 15% rabatt med samma rabattkod. Läs mer på och beställ på cellexir.se.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-12-13
Länk till avsnitt

112 Lesscarbs-Fanny ? Matinspiration, träning och att älska livet!

Den här veckan träffar vi influencern och hälsoinspiratören Fanny Lindkvist som många känner igen från Instagram som Lesscarbs. Fanny driver en blogg och har skrivit två böcker; Det stora matäventyret och Giftfri ? Ett rent liv utan tillsatser. Fanny älskar att laga mat, att träna och allt som gör livet värt att leva. Ja, Fanny älskar verkligen livet och det lyser igenom i allt hon gör. Vi är nyfikna på var hon får all sin inspiration ifrån, hur hon ser på hälsa och välmående och vad hon har för favoriter i köket. Sen får vi massor av tips med alltifrån food prep och hur man lagar mat med barnen, till hur man blir självförsörjande på basilika.

Veckans tävling har du chansen att vinna Fannys härliga bok Det stora matäventyret. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev, så se till att anmäla dig på Vitalista.se.

Du hittar Fannys recept och hälsoinspiration på Instagram instagram.com/lesscarbs/ och på hennes hemsida lesscarbs.se

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-11-28
Länk till avsnitt

111 Tänd ett mentalt ljus i vintermörkret

Är du som oss att du föredrar sommar framför vinter? Känner du också dig inte riktigt är redo för ännu en lång och kall vinter? Får du också lite lägre energi och känner dig lite nere så här års? Vi kände i alla fall att vi behövde prata av oss lite om det här med hur man bäst tacklar den mörka halvan på året. Hur man kan tänka och göra för att det inte bara ska bli en transportsträcka till när ljuset och värmen återkommer igen. Till vår hjälp har vi er lyssnare där vi delar några av era fina tankar om hösten och vad som är den bästa må-bra-hela-året-medicin. Det blir mer eller mindre djärva tips på hur man möter kylan, tänder ett mentalt ljus och drar igång sitt inre element.

Anmäl dig gärna till vårt nyhetsbrev för att få fler tips och inspiration för att stärka hälsan i vinter. Gå in på vitalista.se 

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-11-16
Länk till avsnitt

110 Sanna Törsleff Berglund - Hälsan börjar i magen - en lektion om tarmfloran!

I det här avsnittet får du grunderna i allt du behöver veta om tarmfloran. Tillsammans med kunniga näringsterapeuten och funktionsmedicinaren Sanna Törsleff Berglund, går vi igenom vad tarmfloran är, vad den gör för vår hälsa, vad som händer när den är i obalans och hur vi kan ta hand om den på bästa sätt. Sanna berättar om bakteriofager och hur de kan vara en del av lösningen på antibiotikaresistens. Vi pratar om nyttiga bakterier och jästsvampen som du med fördel kan ha dig med när du reser bort. Vi pratar också om olika störningar i mag-tarmfunktionen som läckande tarm, SIBO och dysbios, och vad du kan göra för att ta hand om din mage, tarm och tarmflora på bästa sätt för din hälsa.

Läs mer om vår sponsor Alpha Plus deras spännande utbildningar och deras fina tillskott på alpha-plus.se.

I nästa nyhetsbrev har vi en tävling där tre vinnare får varsin förpackning av Alpha Plus probiotikatillskott Pro 30 Plus. Anmäl dig till nyhetsbrevet på Vitalista.se.

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-11-01
Länk till avsnitt

109 Jonas Bergqvist - Träning för optimal hälsa

Det här avsnittet handlar om träning och hur man tränar för att uppnå optimal hälsa. Vi har bjudit in Jonas Bergqvist, som driver utbildningsföretaget Paleo Institute och som utbildar och skriver böcker om hälsa, kost och träning. Det är ju helt och hållet vedertaget att träning och rörelse är fantastiskt för hälsan. Men vad är effektivast? Hur tungt och länge behöver man träna för att påverka hälsan? Ska man tänka olika när det gäller män och kvinnor, olika åldrar, vid stress? Vad är funktionell träning?  Kan man träna när man är utmattad eller har IBS eller en autoimmun sjukdom? Hur tränar man för att uppnå bästa hormonella balans? Jonas ger oss svar på våra frågor och ger exempel på omständigheter och olika faser i livet som träningen kan anpassas till. Jonas berättar också mer om utbildningen till Medicinsk Livsstilstränare och vad som skiljer den från andra PT-utbildningar.

Läs mer om Paleo Institutes utbildningar här: paleo-institute.se/oversikt-yrkesutbildningar

Här kan du läsa mer om utbildningen till PI Medicinsk Livsstilstränare:

paleo-institute.se/utbildning-cert-pi-personlig-tranare

Här kan du läsa mer om Jonas: jonasbergqvist.se

För att få information om erbjudanden, tävlingar och få inspiration till din inbox. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev på vitalista.se

Följ oss gärna på Instagram @halsosnackmedlottaochvictoria

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-10-26
Länk till avsnitt

108 Dr. Marcus Gitterle - Vetenskapen hur du håller dig ung längre

Det finns massor av forskning på vad som orsakar åldrande och hur man kan påverka det, men kunskapen når dessvärre inte ut till den breda massan, trots att det ofta är billigt och enkelt att  implementera. I dagens intervju (som är på engelska) pratar vi med Dr. Marcus Gitterle, som är specialistläkare i vävnadsregenerering i Texas och som brinner för att sprida kunskapen om anti-ageing. Han har tagit del av en massa forskning på området och skrivit boken  Growing Young - a doctor?s guide to the new anti-aging. I det här fullspäckade avsnittet går Dr. Gitterle igenom de olika mekanismerna bakom åldrandet och ger oss konkreta råd på hur vi kan påverka dem för att bland annat få mer energi, hålla oss friska, få bättre återhämtning och behålla den mentala skärpan. Man kommer väldigt långt med en hälsosam kosthållning och livsstil, men det finns också en massa knep att ta till för att hjälpa kroppen lite extra.

Du hittar mer information om Dr. Marcus Gitterle på growingyoungnow.com

Boken Growing Young kan du beställa här: cellexir.se

I samarbete med vår sponsor Cellexir har två lyssnare chansen att vinna 2 månaders förbrukning (2 paket) av kosttillskottet Cellexir. All information om tävlingen kommer i vårt nästa nyhetsbrev. Anmäl dig på vitalista.se

Vi har också fått två fina erbjudanden till dig som är nyfiken att prova Cellexir eller som redan provat och som vill prenumerera. Med koden Hälsosnack får du 2 förpackningar av Cellexir för priset av en. Och med koden Hälsosnack15 får du 15% rabatt på ett abonnemang. Läs mer på och beställ på cellexir.se.

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-10-19
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.