Sveriges 100 mest populära podcasts

Återskapat

Återskapat

I denna podcast pratar vi om återskapande av historia i alla möjliga former. Levande historia, reenactment, historisk hantverk och forskning om gamla metoder och synsätt blandas med nya och gamla gäster. Podden görs av Sofia Berg och Henrik Summanen Engelskspråkig version: recreatedhistory.libsyn.com

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

aterskapat.libsyn.com/podcast

Avsnitt

Återskapat - 89 - Ödmårdens stavkyrka

Kan man bygga en egen stavkyrka? Svaret är ja, och vi har hälsat på Anders Woxberg som visar oss kyrkan, men även visar oss runt på gården. Det visar sig vara betydligt mer än stavkyrkan som är sevärt och intressant ur ett återskapar-perspektiv. Här finns både vikingahus, medeltidshus och modernare hus. Allt byggt med stor hantverksskicklighet, klurig finess och uppfinningsrikedom.

Medverkande: Anders Woxberg

(här kommer mer bilder att laddas upp från gården och kyrkan!)

2021-09-30
Länk till avsnitt

Återskapat - 88 - Birka livepoddning

Denna sommar har vi för första gången poddat inför publik på Birka. Det var roligt och vi hoppas att få göra det fler gånger! 
Vi pratade förstås om vikingatid, och om Birka. Vad hade man på sig? Vad finns i gravarna? Hur representativt är urvalet? Och ska man ha brun eller grå ull i kläderna?

Medverkande: Amica Sundström och Max Gullberg

 

 

2021-08-01
Länk till avsnitt

Återskapat - 87 - Karolinerna i Lif:Compagniet

Den svenska stormaktstiden är en förvånansvärt lågmäld period inom återskapande. Vad kan det bero på? Vi samtalar med Tomas och Björn från Svenska Lif:Compagniet, en förening för tidiga 1700-talets svenska soldater. Men de gör också en del civilt från samma period. Och hur är det egentligen att ha att göra med ryssar på evenemang? 

Medverkande: Tomas Lindell och Björn Lindell

 

http://www.svenskalifcomp.se

https://www.facebook.com/svenskalifcompagniet

2021-05-19
Länk till avsnitt

Återskapat - 86 - Ljus och belysning

Idag ser vi belysning och allmänljus som en norm. Men så har inte alltid varit fallet! Vi pratar om hur synen på fönster, lyktor och ljus i allmänhet har ändrat sig genom historien. Från att under medeltiden finnas där man behövde det, till att idag vara norm både inomhus och utomhus. 

Medverkande: Linda Qviström

Lindas avhandling Rum utan utsikt: Fönster och ljus i medeltida byggnader från 2020 finns att ladda ner här.

2021-02-11
Länk till avsnitt

Återskapat - 85 - Gyckel och trolleri

Tillsammans med välkände gycklaren Arkadia ger vi oss ut på en resa bland marknadsgycklare, trollkonstnärer och andra lösa underhållare genom tiderna. Vilket är äldsta tricket i boken? 

(Ljudet är lite brusigt i början, men det blir bättre efter 15 min)

Medverkande: Anders Sebring

Länkar som nämns i avsnittet: 

http://arkadia.se/blogg/2017/06/20/historiskt-korrekt/

 

 

 

2021-01-21
Länk till avsnitt

Återskapat - 84 - Albert Collins, mästare i rustningssmide

För första gången på över 200 år så har vi en mästare i rustningssmide igen, han heter Albert Collins. Under mer än två år har han genomfört ett projekt för att återinföra mästerskapet på svensk mark, men det har inte varit utan motgångar. Vi samtalar om hur projektet lyckades, om crowdfunding-kampanjen och om den fantastiska bok som är projektets slutleverans.

  

Medverkande: Albert Collins och Mikael Söderlund

2020-12-17
Länk till avsnitt

Återskapat - 83 - Eldhandvapen

Eldhandvapen spelar en stor roll i den moderna historien. Det finns flera utvecklingssteg och innovationer som gör vapnen mer effektiva och användbara - men också lokala traditioner. Sverige har en lång historia inom vapensmide. Vad är ett snapplås? Varför räfflar man pipor? 

Medverkande: Anders Lindkvist

2020-12-03
Länk till avsnitt

Återskapat - 82 - Film och historiskt återskapande

Filmbranschen är en känd källa till irritation för reenactors och andra återskapare. Många gånger har filmskapare valt att låta det som syns på vita duken vara något annat än det vi faktiskt vet om tiden. Varför blir det så? Vi har pratat med verskamma i filmbranschen för att förstå bättre! 

Medverkande: Ivan Mathias Petersson och Faravid Svalfors af Ugglas

2020-11-19
Länk till avsnitt

Återskapat - 81 - Barn och återskapande

Folk som återskapar historia är som alla andra och har förstås barn. Men hur fungerar det att ha barn på evenemang? Hur fungerar det att ha ett barn som vill åka på evenemang även om man själv inte ägnar sig åt reenactment? Vi pratar med Ida Berg, Jens Heimdahl och ett antal barn om deras upplevelse!

Medverkande: Jens Heimdahl och Ida Berg

2020-11-05
Länk till avsnitt

Återskapat - 80 - Gustav III:s armé

Under 1700-talet gjorde Sverige flera omställningar gällande sin krigsmakt. Martin Markelius har fördjupat sig i frågan och skrivit en bok som gavs ut i våras. Hör mer om slott, borgar och arméer i ett omvälvande århundrade!

Medverkande: Martin Markelius och Ann Tillman

2020-10-22
Länk till avsnitt

Återskapat - 79 - Proknekt

God stämning, marscherande, trummor, mat och lägerliv. Tillsammans med musik och driven framåtanda beskriver detta sällskapet Proknekt, som levandegör det tidiga 1500-talet. Ni har nog sett dem i Visby eller på andra historiska evenemang. 

Medverkande: Alina Olestad och Göran Hasslar

2020-10-07
Länk till avsnitt

Återskapat - 78 - Historiska fynd 2

Denna gång går vi igenom ytterligare ett antal historiska plagg. Vi börjar med drottning Margaretas gyllene kjortel, sen går vi vidare med heliga Birgittas mantel, hätta och tagelskjorta. Och slutligen en liten uppdatering kring Bockstensmannens kläder!

2020-09-22
Länk till avsnitt

Återskapat - 77 - Livet på borgen

Hur levde man i en borg under 11-1400-talen i Östergötland? Vi har träffat arkeologen och forskaren Martin Rundkvist som har skrivit boken "Livet på borgen". Men han har också i somras varit ledare för fantastiskt intressanta utgrävningar av vendeltida lämningar. 

 

Medverkande: Martin Rundkvist

2020-09-09
Länk till avsnitt

Återskapat - 76 - Guldskinnstäcken

Flera applikationsbroderier av typen guldskinnstäcken från medeltiden finns bevarade i Skandinavien. En grupp återskapare tog sig att att rekonstruera några av dessa och vi går igenom hur det har gått till, och vad ett täcke av den här typen egentligen användes till! 

Medverkande: Maria Neijman och Amica Sundström

2020-08-23
Länk till avsnitt

Återskapat - 75 - Inredningstextilier medeltid

Vi fortsätter om inredningstextilier med Amica och Maria. Denna gång tar vi oss an medeltiden. Bonader, kuddar och alla sorters vävar och material! 

Medverkande: Maria Neijman och Amica Sundström

2020-08-09
Länk till avsnitt

Återskapat - 74 - Återskapade vikingar på Birka

Vi besökte nyligen den nya utställningen på Birka, där vikingar från tre århundraden hade rekonstruerats utifrån de utgrävda gravarna. Nu pratar vi med utställningsproducenterna om hur de har tänkt när de har återskapat dessa individer.

 Medverkande: Linda Wåhlander och Veronica Björkman

2020-07-15
Länk till avsnitt

Återskapat - 73 - Inredningstextilier vikingatid

Vi pratar om alla textilier som inte är kläder, från förhistorisk tid, framför allt vikingatid. Vi pratar också lite om nya utställningen på Birka. 

Medverkande: Maria Neijman och Amica Sundström

2020-07-08
Länk till avsnitt

Återskapat - 72 - Medeltida musik med Falsobordone

Hur är det att återskapa medeltida musik? Vi pratar med ena halvan av Falsobordone med mer än 20 års erfarenhet av detta! Från medeltida instrumentstämning till pianomusik på 1800-talet. Och en och annan trattgrammofon. 

Medverkande: Erik Ask-Upmark

Eriks musiktips och lite länkar: 

Ständiga favoriter som rekommenderas varmt: Micrologus och La Reverdie från Italien och Alla Francesca från Frankrike.   Kända band och inspirationskällor som inte alltid har åldrats så väl:  Engelska Dufay Collective och svenska Joculatores Upsaliensis, är värda att lyssna på bara för nostalgins skull.   För de som gillar starkblåsmusik (skalmejor, säckpipor och så vidare): Les Haulz et les Bas från Tyskland. I Tyskland finns ju också Ensemble Unicorn / Oni Wytars (som många känner till från de billiga Naxosskivorna). Från USA kommer Sinfonye, Sequentia och Ensemble Alcatraz.   En inspirerande dokumentärfilm om medeltida musik och de olika stämningarna som diskuteras i podden, med Howard Goodall. Mycket bra och intressant: https://www.youtube.com/watch?v=41g2fSYZ4Sc  

 

2020-06-07
Länk till avsnitt

Återskapat - 71 - En annorlunda medeltidsvecka

I år kommer Medeltidsveckan på Gotland att vara virtuell. Vi har gjort en avstämning kring veckans historik och vad den egentligen innehåller, och fått höra funderingarna kring hur det kommer att bli vecka 32 år 2020. Vi fick också höra vad polisen tycker om den 36-åriga traditionen! 

Medverkande: Susanne de Paulis och Björn Sundberg

 

2020-05-10
Länk till avsnitt

Återskapat - 70 - Covid-19 special del 2

Vi fortsätter samtalet om farsoter genom tiderna. Och varför är det så att vi är dåliga på att återskapa pandemier och andra farsoter?

Medverkande: Linus Olander

2020-05-04
Länk till avsnitt

Återskapat - 69 - Covid-19 special del 1

Så här i Corona-tider har vi fokuserat lite på några reenctors som också är läkare, och på några pandemier i historisk tid. Och så diskuterat kring vad man kan göra med all tid man får. Sen försökte vi besvara frågan varför det är så ovanligt att man reenactar pesten, eller andra farsoter?

Medverkande: Linus Olander

2020-04-27
Länk till avsnitt

Återskapat - 68 - Levande Glimmingehus

I mer än 20 år har Sveriges enda medeltida borg (byggd 1499) hyst ett evenemang för sent 1400-tal. Evenemanget kallas Levande Glimmingehus och har blivit den stora samlingspunkten för de som pysslar med levandegörande av denna period. Henrik besökte evenemanget under 2019 och gjorde ett antal intervjuer med de medverkande! 


Medverkande: Robin Eriksson, Tjaerend Matre, Anton Wijk, Erik Ungman, Kaj Persson och Andrea Håkansson. 

Foton av Andrea Håkansson från evenemanget finns här.

2020-03-02
Länk till avsnitt

Återskapat - 67 - Textila material från Vikingatid till 1600-tal

Vad vet vi om textila material och deras benämningar genom tiderna? Hur kan vi jämföra historiska skriftliga källor och arkeologiskt material för att förstå hur olika termer används genom historien? Hur fel är vi ute när vi återskapar? Och lite om päls!

Medverkande: Cecilia Aneer och Amica Sundström

2019-12-15
Länk till avsnitt

Återskapat - 66 - Stenhuggeri

Lite oförberett ur poddhänseende fick vi hem Espen Sørburø till oss i Västerås. Eftersom han sedan 20 år arbetar som stenhuggare vid Nidarosdomen kände vi oss tvungna att göra ett avsnitt om detta. Rickard Wingård hjälpte till. 

2019-11-10
Länk till avsnitt

Återskapat - 65 - Medeltidens mat och kryddor

Vi lyckades få två auktoriteter på området medeltida mat på samma ställe under själva Medeltidsveckan. Det blev ett långt samtal om allt som rör kryddor, kokböcker, redskap och återskapande! Och en hel del vikingatida mat också!Medverkande: Jens Heimdahl och Daniel Serra

2019-09-15
Länk till avsnitt

Återskapat - 64 - Battle of Wisby IV

Mitt i pågående evenemanget Battle of Wisby IV hämtar vi ut två, eller till och med tre av arrangörerna och får en kort sammanställning kring hur det är att styra ihop ett av Europas största och mest kvalitativa 1300-talsevenemang.

Medverkande: Anna Lindemark och Rickard Wingård 

2019-08-14
Länk till avsnitt

Återskapat - 63 - Reenactmentpanelen

Vi har fått en del önskemål om ett mindre seriöst avsnitt, och på anmodan har vi därför spelat in en generell genomgång av vad som hänt och kommer att hända under året. Och delat på en flaska vin. Här kommer vi att gå igenom Battle of Wisby, Återskapat-utställningen på Stockholms medeltidsmuseum, medeltida textilfärgning på 1800-talsmuseet Torekällberget, sigilltextilier på Riksarkivet samt en jättestor romersk sko från England. 

Med: Maria och Thomas Neijman

2019-05-26
Länk till avsnitt

Återskapat - 62 - Medeltida intredningstextil

Åsa och Martin har vävt och inrett på medeltida vis i många år. I det här avsnittet hör vi deras berättelse om Bornholm, vävning, vävstolar och annat intressant på vägen. 

 

Medverkande: Åsa Martinsson och Martin Eriksson

Naamas vävstol som omnämns i avsnittet kan man läsa mer om här.

 

2019-02-21
Länk till avsnitt

Återskapat - 61 - Olofsgillet gör utställning på Medeltidsmuseet

Reenactmentgruppen St Olofs Gille, som fokuserar på Stockholms sena 1400-tal, har bjudits in att göra en utställning på Stockholms medeltidsmuseum. Tillsammans med museet diskuterar vi hur tankarna är med utställningen och vad vi kommer att visa!

Utställningen öppnar i maj 2019.

Medverkande: Ida Berg, Tina Rodhe, Amica Sundström

2019-01-11
Länk till avsnitt

Återskapat - 60 - Bockstensmannen

En ikon i återskapandet av svensk medeltid är mossfyndet Bockstensmannen, daterad till mitten av 1300-talet. Vem var han och vad kan man utläsa av fyndet? Vi åker till Varberg och tittar på fyndet och pratar med de ansvariga. 

Medverkande: Christina Andersson-Wiking och Pablo Wiking-Faria

2018-12-13
Länk till avsnitt

Återskapat - 59 - Följ med till Leipzig

Henrik åker till återskapandet av slaget vid Leipzig, där ett tusental reenactors återskapar napoleontid i kombination med oktoberfest. En stor mängd intervjuer med medverkande, en tur på krogen, och så en tur ut på slagfältet.

 

2018-11-18
Länk till avsnitt

Återskapat - 58 - Historiska fynd 1

Detta är första delen i en djupdykning i det historiska källmaterialet, och de bevarade historiska klädesplaggen. Denna gång sitter vi i Historiska museets textilmagasin och diskuterar Skjöldehamnskjorteln, Viborgskjortan och Söderköpingkjorteln.

Med: Amica Sundström och Maria Neijman

Uppsats om Skjoldehamn som omnämns i podden: 

Nye tanker om Skjoldehamnfunnet

2018-09-05
Länk till avsnitt

Återskapat - 57 - Viking survivalist

Hands on history är ett norskt företag som bland annat säljer flera dagar långa vandringar i historiskt korrekt vikingatida utrustning. De anordnar också en konferens kring återskapande på Nationalmuseum i Köpenhamn hösten 2018. Vi har hälsat på dem i Trondheim!

Med: Ingrid Galadriel och Rickard Åkesson

Länk: Hands on history

 

2018-08-04
Länk till avsnitt

Återskapat - 56 - Ansiktsrekonstruktioner

På flera museer använder man ansiktsrekonstruktioner, med metoder från rättsmedicin, för att få ansikten på historiska människor. En av världens främsta rekonstruktörer heter Oscar Nilsson och har sin studio utanför Stockholm. Han berättar om hur man gör, vilka som beställer, vad som är svårast, och några riktigt spännande framtida projekt!

Med: Oscar Nilsson

2018-07-26
Länk till avsnitt

Återskapat - 55 - Julita gård

Julita gård är kanske mest känt för sina äppelodlingar, men 1800-talsgården som har återskapande verksamhet hela sommaren och ägs av Nordiska museet har en spännande historia. Området är faktiskt mycket större än det som många uppfattar som Julita, mer än 2000 hektar. Och hur många fönsterbågar finns det i byggnaderna egentligen?

Med Fredrik Ehlton och Per Larsson.

2018-06-30
Länk till avsnitt

Återskapat - 54 - Nya Lapphyttan

Utanför Norberg ligger en återskapad medeltida Masugn, som drivs av ett antal entusiaster inom järnframställning. Vi åkte dit för att prata med dem på en av deras många årliga arbetsdagar. Hur gick det egentligen till när man gjorde järn av malm, på medeltiden?

Medverkande: Gert Magnusson och Lars-Erik Stridh

Länk till föreningen: http://www.jarnetpalapphyttan.se/

Länk till föreningens facebook.

 

2018-06-14
Länk till avsnitt

Återskapat - 53 - Söderköpings gästabud

Historiska festivaler är en del av kretsloppet kring historiskt återskapande. Men hur fungerar det att sköta en större festival? Vad vill publiken ha och vad måste man göra som organisatör? Vad händer om strömmen plötsligt försvinner? Vi tar en närmare titt på Söderköpings gästabud.

Medverkande: Korp Wallman och Robert Wallman

 

2018-05-21
Länk till avsnitt

Återskapat - 52 - Kuriosakabinett

Få känner till att en av bakgrunderna till dagens museer är de kuriosakabinett som blev populära från 1600-talet och framåt, och kulminerade i sena 1800-talets cirkushappenings. Vi fördjupar oss lite i ämnet tillsammans med Oskar Hejll, som återskapar utställningar runt dessa fantastiska vidunder från det okända!

2018-05-01
Länk till avsnitt

Återskapat - 51 - Medicinalväxter

Återigen pratar vi med arkeobotanikern Jens Heimdahl, som berättar om hur man använt växter för medicinska ändamål genom historien. Det är en inte helt lätt fråga - vad ska räknas som medicinalväxt egentligen? Och vad gjorde egentligen forskare med bolmört på 50-talet?

 

Och en länk som utlovat till Jens föredrag om magiskt örtbruk från järnålder till medeltid (Youtube):

https://www.youtube.com/watch?v=FXvSBWvHisc&feature=youtu.be

 

2018-04-08
Länk till avsnitt

Återskapat - 50 - Andra världskriget

Den här gången ger vi oss i kast med den brokiga floran av föreningar som håller på med andra världskriget i olika former. Hur är skillnaden att använda källor som är så många och nära i tid? Hur gör man med vapen? Och vad är egentligen en gulaschkanon?

Gästvärd: Maria Neijman

 

 

2018-03-22
Länk till avsnitt

Återskapat - 49 - Medeltida skor och utgrävningar i Slussen

Under flera år genomförs arkeologiska undersökningar i samband med ombyggnationen av Slussen, söder om Gamla Stan i Stockholm. Vid undervattensmuddringar hittade man stora mängder läderfynd, som Henrik och Sofia har fått i uppdrag att dokumentera. Vi tjuvkikar på materialet tillsammans med Erik Frisk och Mikael Nordin.

2018-02-24
Länk till avsnitt

Återskapat - 48 - Mat på evenemang

Hur sköter man köket på ett medeltida evenemang? Vad använder man för ingredienser och hur funkar det att lag mat över öppen eld? Vi reder lite i begreppen!

Med Ida Berg och Anton Wijk

2018-02-07
Länk till avsnitt

Återskapat - 47 - Snacket går - vikingatid!

Den här gången gör vi en uppsamling gällande vikingatiden. Hur har de senaste evenemangen gått? Hur var det med kvinnliga vikingatida krigare och hur ser det ut med samerna? Och vad är egentligen den nya vendeltidstrenden?

Med: Max Gullberg och Susanna Broomé

2018-01-18
Länk till avsnitt

Återskapat - 46 - Arkeobotanik och porsöl

Lämningar från växter och fröer som påträffas på arkeologiska utgrävningar kan ge många ledtrådar till hur livet levdes. Den här gången hjälper oss Jens Heimdahl igenom vad man åt och drack under järnålder och medeltid!

 

2017-12-26
Länk till avsnitt

Återskapat - 45 - Snacket går!

I det här avsnittet tar vi upp flera olika trådar som varit relevanta senaste tiden. Bland annat Dräktbok 1400-tal, "the reenactor", Company of St George i Danmark i sommar, Battle of Wisby och Allah-brickband på Birka. Och mycket annat!

Med: Maria Neijman och Linus Olander

2017-12-07
Länk till avsnitt

Återskapat - 44 - How-to 1500-tal

Ytterligare en gång tar vi upp 1500-talet, för att få ännu fler konkreta tips kring vad som är kärnan i återskapandet av denna period. Det blir lite mer kring dräkter och sömnad, skor och rustningar! 

med Cathrin Åhlén och Linus Olander

2017-11-15
Länk till avsnitt

Återskapat - 43 - How-to smide

Hur gör man egentligen när man vill börja smida? Vilka material behöver man, vilka verktyg och vad är det som är svårast? Tillsammans med två yrkessmeder, med historiskt specialintresse, närmar vi oss ässjan!

Med: Rasmus Rasmussen och David Espmark

2017-10-21
Länk till avsnitt

Återskapat - 42 - kläder vid 15- och 1600-talens svenska hov

Gustav Vasa och hans söner efterlämnade en hel del material om sina kläder och dräktbeställningar, som avslöjar en hel del om hur man ville klä sig vid det kungliga hovet under 1500-talet och det tidiga 1600-talet. Cecilia Aneer har gått igenom materialet och har många intressanta observationer, till exempel att Gustav hade flera par skinnbyxor!

Här finns också en artikel där Cecilia utveklar sina tankar kring fjädrar under 1500-talet. 

Fjädrar, fjäderbuskar och plymer

 

2017-09-12
Länk till avsnitt

Återskapat - 41 - SCA

SCA (Society for Creative Anachronism) är en av de första och största föreningarna för historiskt återskapande i Sverige. Vi träffar två luttrade SCA:iter som berättar om sina erfarenheter av föreningen. 

Medverkande: Kristina Rudbjer och Mikael Nordin

 

SCAs hemsida: http://www.sca.org/

Svenska grenen Nordmarks hemsida: http://www.nordmark.org/

2017-09-12
Länk till avsnitt

Återskapat - 40 - Historiskt korrekt

I denna säsongsavslutning pratar vi om termen "historiskt korrekt". Vad innebär detta egentligen? Vi pratar om hur vi representerar historien, utifrån statistiska, etiska, kunskapsmässiga, ekonomiska och rimliga perspektiv. Och så får vi veta vad man kan rita mellan sulorna på en sko. 

 

2017-06-28
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.