Sveriges 100 mest populära podcasts

#PrataPengar

#PrataPengar

#PrataPengar är podden där Unga Aktiesparares tidigare VD Philip Scholtzé(@PhilipScholtze) och Nicklas Andersson(@investeraren) tar upp frågorna som rör #sparande, #aktier, #fonder, #privatekonomi, börsen, #pension och mycket mer! Alltid med i studion är klippan på att klippa Oskar Lindgren. Vill du vara med och påverka #PrataPengar podden? Skicka då frågor och tankar via sociala medier under hashtaggen #PrataPengar. Avsnitten är 45-60 minuter långa och finns tillgängliga på iTunes, Acast och Soundcloud.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

aktiespararna.se/ungaaktiesparare

Avsnitt

Episod 102 - Bostadsspecial del 2

Bostadsspecialen fortsätter! Vad är det för skillnad på en äkta och en oäkta förening? Vad är bästa prutknepen på boräntan? Och kan man ändra sig fast man bundit sin ränta? I det här avsnittet riktar vi också ett stort tack till Philip och Nicklas för sitt fantastiska engagemang i de haft i podden och allt de gjort för Unga Aktiesparare under den här tiden! Som ni vet varar ingenting för evigt, och det här är officiellt deras sista avsnitt av #PrataPengar.
2017-12-11
Länk till avsnitt

Episod 101 - Bostadsspecial del 1

I veckans avsnitt pratar vi nästan bara bostäder! Hur ska du tänka när du köper din första bostad? Vad innebär nya amorteringskravet egentligen? Vad kan hända om bostadsrättsföreningen har höga skulder? Och är bostaden alltid en bra investering?
2017-12-04
Länk till avsnitt

Episod 100 - Jubileum och tillbakablickar

För första gången någonsin når podden tresiffrigt antal avsnitt! Vi blickar tillbaka på hur allting en gång börjande och följer poddens resa fram till idag!
2017-11-27
Länk till avsnitt

Episod 99 - Rapport från Tech-Meckat

Nicklas ger oss exklusiva rapporter direkt från sin resa till Silicon Valley i USA. Vi får veta hur det funkar på Teslas fabriker i San Fransisco. Höra om robotar som jobbar i barer. Och är det verkligen sant att Philip sålt 1/3 av sin portfölj?
2017-11-20
Länk till avsnitt

Episod 98 - Fondspecial med Johanna Kull

I veckans avsnitt blir det fonder för hela slanten! Med oss har vi fantastiska Johanna Kull som guidar oss genom fonddjungeln och reder ut vilka typer av fonder som finns och hur vi ska tänka. Varför ska man spara i fonder? Hur vet du egentligen att en fond är bra? Och hur ska man tänka med förvaltningsavgiften? Det och mycket mer i detta avsnitt!
2017-11-13
Länk till avsnitt

Episod 97 - Investeringsregler

I veckans avsnitt pratar vi om investeringsregler! Vad är det för något och varför är det bra att ha? Vi tittar på vilka regler Warren Buffett använder sig av, men du får också veta hur Nicklas och Philip tänker med sina portföljer!
2017-11-06
Länk till avsnitt

Episod 96 - Fastighetsspecial

I veckans avsnitt bjuder Nicklas på guldkornen från ett Amazon-seminarium. Efter det djupdyker vi bland fastighetsbolagen på börsen. Vad skiljer dem åt? Och hur ska man nu tänka med fastighetsaktier i portföljen?
2017-10-30
Länk till avsnitt

Episod 95 - 40procent 20år

Vi presenterar stolt veckans gäst, George Bol! Eldsjälen som ligger bakom både Börsdata och bloggen 40procent20år. Vi pratar om hur man vet att ett bolag är just ett bra bolag? Vikten av att titta på kassaflöde, och varför H&M inte kunnat höja utdelningen!
2017-10-23
Länk till avsnitt

Episod 94 - Nyckeltal Bonanza

I veckans avsnitt går vi igenom de vanligaste nyckeltalen och reder ut vad de egentligen betyder. Det blir en del snack om råvaror och dessutom får du veta vem som är nya klippan på klippa!
2017-10-16
Länk till avsnitt

Episod 93 - The Teenage Investor

I dagens avsnitt av #pratapengar hör vi poddens hittills yngste gäst, 15-årige investeraren och rubikskubexperten Max Kenning. Han berättar om alltifrån hur han hittar aktier till när han ställde sig upp på H&M:s bolagsstämma och fick ställa en fråga till självaste Stefan Persson. Dessutom, premiär för #pratapengars nya vinjett, signerad Vanilla Studios!
2017-10-09
Länk till avsnitt

Episod 92 - Hur vet du att ett bolag går med vinst?

I dagens avsnitt av #pratapengar diskuterar Philip och Nicklas bland annat den senaste tidens turbulens i Cloettaaktien, hur du egentligen kan se på vad det innebär att ett bolag ?går med vinst?, samt svarar på en lyssnarfråga från Börs & Burgare om förslaget om ny beskattning av ISK/KF.
2017-10-02
Länk till avsnitt

Episod 91 - Investeringar och idrott

I veckans avsnitt träffar vi tidigare OS-guldmedaljören i skidskytte, Björn Ferry. Han berättar bland annat om sin syn på frihet kontra pengar, varför han gillar att jobba i skogen och hur han använder sig av idrottspsykologi när han investerar på börsen.
2017-09-25
Länk till avsnitt

Episod 90 - Rör inte mitt ISK

I veckans avsnitt tar vi upp det glödheta ämnet och går ner på djupet kring förslaget om höjd skatt på ISK och kapitalförsäkring. Vi tackar även av Patrick som gör sitt sista avsnitt och som vanligt svarar vi på lyssnarfrågor från Twitter.
2017-09-18
Länk till avsnitt

Episod 89 - Kavastu gästar

I veckans avsnitt får vi besök av mannen, myten, legenden Arne Talving som i sparvärlden är mer känd som Kavastu. I det här avsnittet får du svaret på varför han kallar sig Kavastu, hur han lyckas tajma aktiemarknaden, hur han använder konsumtion till sparande och mycket mycket mer.
2017-09-11
Länk till avsnitt

Episod 88 - På besök i Amerika!

I Veckans poddavsnitt pratar Philip och Nicklas ut om deras Usa-resa och mycket annat!
2017-09-04
Länk till avsnitt

Episod 87 - Hur ska man tänka när börsen surnat?

I veckans episod besvarar vi en mängd lyssnarfrågor, hur ska man tänka när börsen inte går som man tänkt sig? Plus en mängd annat spännande.
2017-08-28
Länk till avsnitt

Episod 86 - Omsättning, prissättning & avslut

I denna veckans episod behandlar vi hur omsättningen ser ut på olika marknadsplatser, prissättning på aktier samt avslut på börsen. Som vanligt tar vi upp en mängd lyssnarfrågor!
2017-08-21
Länk till avsnitt

Episod 85 - Geopolitiska spänningar & börsen

Nu är vi tillbaka efter sommarledigheten, ännu ett färskt avsnitt av #PrataPengar! Vi pratar om de förändringar som sker i podden framöver, vad som händer med världsläget och dess påverkan på börsen samt Nicklas nyhetssvep.
2017-08-14
Länk till avsnitt

Episod 84 - Sommar, sol & lyssnarfrågor

I veckans podd tar vi upp en mängder intressanta och härliga lyssnarfrågor. Har du frågor om något du hört i podden? Tveka inte att höra av dig till oss.
2017-08-07
Länk till avsnitt

Episod 83 - Topp 3-Listan

Veckans episod bjuder på intressanta frågor ställda av Niklas Uppenberg som utmanar Nicklas och Philip att ge snabba svar, på 3 topp listor. Häng med så får du se!
2017-07-31
Länk till avsnitt

Episod 82 - Valutahandel & Valutaexponering i portföljen

I veckans avsnitt gästar Ulf Egestrand och berättar om sin resa från vaktmästare till valutatrader. Hur ser valutaexponering ut i din portfölj? Han är även författaren till boken "The Henhouse" - Se till att de inte stjäl dina guldägg.
2017-07-24
Länk till avsnitt

Episod 81 - Rekordintag För Kvinnor På Börsen

Ännu ett spännande sommaravsnitt! Idag gästar Tove, Unga Aktiesparares blivande vd, vi pratar om hur man kan engagera fler tjejer på börsen. Hur når vi ut till alla och skapar ett aktieintresse?
2017-07-17
Länk till avsnitt

Episod 80 - #PrataPengar Almedalen

Idag bjuder #PrataPengar på ett specialavsnitt direkt från Almedalen! Den som lyssnar får veta. Sommarkampanj https://www.ungaaktiesparare.se/content/sommarkampanj
2017-07-10
Länk till avsnitt

Episod 79 - Onoterat: Från Ax Till Limpa

Patrik Wahlén gästar podden och berättar om hur han tillsammans med Karl Perlhagen startade Volati 2003. "Tackar hellre nej till en bra affär än riskera tacka ja till en dålig". Vad betyder det rent konkret? Hur förvärvar man stabila verksamheter med goda kassaflöden till en rimlig värdering?
2017-07-03
Länk till avsnitt

Episod 78 - Från fattig skådespelare till investerare!

Han började som tidningsförsäljare och blev senare programledare för sommarlovsprogrammet Tippen. Skådespelaren, manusförfattaren och regissören Morgan Alling startade sin investeringsresa med fonder 1988. Detta intresse har senare växt till ett starkt aktie och börsintresse. I veckans podd berättar Morgan om hur hans erfarenheter format sättet han tänker på pengar och investering. Veckans avsnitt bjuder på något alldeles extra utöver det vanliga!
2017-06-26
Länk till avsnitt

Episod 77 - "Get Digital or Die Trying"

Hur investerar man i digitaleringen av vår vardag? Olof Hernell, Chier digital officer på EQT svarar på frågor i veckans podd. Hur långt har världens börsbolag kommit i sin digitalisering? Vad är värdeskapande digitalisering och hur investerar man i det? Häng med så får du se!
2017-06-19
Länk till avsnitt

Episod 76 - Lär känna Philip & Nicklas

Ny vecka, nytt avsnitt av #PrataPengar! Philip och Nicklas ställs mot väggen, får svara på frågor om sig själva och deras aktieportföljer. En personlig djupdykning, ett annorlunda avsnitt du garanterat kommer älska.
2017-06-12
Länk till avsnitt

Episod 75 - Vad är nyckeln till ekonomisk frihet?

I veckans podd besvarar vi frågan: Hur blir jag ekonomiskt fri? Vi frågar vår gäst Fantastiska Farbror Fri hur han gjort för att kunna bli ekonomiskt fri. Kan man verkligen pensionera sig vid 40? Det får du reda på i veckans #PrataPengar!
2017-06-05
Länk till avsnitt

Episod 74 - $veriges yngsta unga aktiesparare!

Nicklas har precis blivit pappa! Då blir det naturligtvis barnsparar snack i veckans podd. Nicklas ger hetaste tipsen på vad man bör tänka på, barnspar bonanza !!
2017-05-29
Länk till avsnitt

Episod 73 - Så hittar du vinnaraktier!

Ansvarig förvaltare för Spiltan Fonder, Pär Andersson gästar veckans podd avsnitt! Vi får de bästa tipsen på det man bör titta efter när man ska köpa aktier i ett bolag. Samt 3 bästa tipsen för att lyckas med sin aktiehandel.
2017-05-22
Länk till avsnitt

Episod 72 - Konsten att lära ut aktiesparande

#PrataPengar gästas utav ekonomiläraren Göte Brunasso som gjort en egen satsning på aktieutbildning i skolan. Hemligheten är bland annat att göra sparande och investeringar så enkelt som möjligt. Fler guldkorn hör du i veckans podd!
2017-05-15
Länk till avsnitt

Episod 71 - Älskar du pengarna eller bolaget?

Älskar du pengarna eller bolaget? Varför investerar du i de bolag som du gör? Är det kärleken till bolaget som driver dig eller förhoppningen på att göra en bra förtjänst? Rapport och utdelningssäsongen är i full gång, det ser bra ut. Vi söker nu en ny teamladare till Ung Privatekonomi, kom och jobba hos oss! Hör av dig.
2017-05-08
Länk till avsnitt

Episod 70 - Privatekonomi som skolämne?

Bör vi ha privatekonomi som skolämne? Detta är en av de viktiga frågor Unga Aktiesparares projekt Ung Privatekonomi dagligen arbetar med. Vi pratar även fenomenet Almedalen, vad är det? Vad ska man hålla utkik efter? Vilka är dem hetaste frågorna i år?
2017-05-01
Länk till avsnitt

Episod 69 - Utdelningsspecial: Varför delar bolag ut pengar?

Är det alltid positivt när ett bolag delar ut pengar? När är det bättre att bolaget behåller pengarna själv? Dessa är några av de frågor vi besvarar i veckans podd! Vi går även igenom de stabilaste svenska utdelningsaktierna som Hernhag tipsar om.
2017-04-24
Länk till avsnitt

Episod 68 - Ett liv som börsreporter!

Hur går man tillväga för att bli en börsreporter? I denna episod hur man analyserar bolag och vilka nyckeltal eller information en börsreporter främst tycker är intressant. Finns det intressanta trender på börsen idag som vi inte sett tidigare? Finns det några spännande börsanomalier som man sett på börsen under åren? Vi pratar även säsongsmönster "sell in may and stay away".
2017-04-17
Länk till avsnitt

Episod 67 - "Miljonärer i högkonjunktur"

I veckans podd gästas vi av bloggaren Gottodix (Jacob Henriksson) som delar med sig utav sin investerar resa, från schack och poker till börsen. Vi reder ut vad "miljonär i högkonjunktur" innebär samt vad värdedrivare, värdebevakare och värdeförstörare är. Och vem är det egentligen som "köpt Ericsson till alla priser som finns"?
2017-04-10
Länk till avsnitt

Episod 66 - Bira, Bira, Bira. Börs, Börs, Börs!

I denna episod gästas vi utan vd Peter Bronsman som tagit ett svenskt byggeri från 5 MSEK 1994 till dagens värde på 4,5 miljarder kronor, en resa på ungefär 900x. Kan du gissa vilket bryggeri det är? Dur mycket öl och cider dricker vi svenskar årligen? Detta och ännu mer intressant innehåll i veckans podd.
2017-04-03
Länk till avsnitt

Episod 65 - När är en aktie "för dyr"?

Du har kanske hört folk uttrycka sig med att en aktie är för dyr. Vad betyder detta egentligen och hur kan dem påstå detta? Vi går in på hur man värderar bolag på börsen samt vad som är viktigt att tänka på. Fingerprint rasade på börsen förra veckan i och med att man vinstvarnade. Vad betyder det egentligen när man vinstvarnar? Detta och mycket mer intressant innehåll i veckans #PrataPengar!
2017-03-27
Länk till avsnitt

Episod 64 - Hur Påverkar Förväntningar Aktiens Värdering?

I denna episod tittar vi på ett stort svenskt bolag och hur förväntningar om framtiden påverkar aktiens värdering. Hur tänker Philip och Nicklas om börsen, kommer den att falla?
2017-03-20
Länk till avsnitt

Episod 63 - Crowdfunding för fastigheter?

I Episod 63 har vi en spännande gäst på besök i #PrataPengar. Denna gäst vann vår Musikhjälpen auktion och är ett spännande crowdfunding drivet fastighetsbolag. kan du gissa vilket? Helt korrekt, Tessin gästar veckans podd!
2017-03-13
Länk till avsnitt

Episod 62 - Hur påverkar omvärldsfaktorer aktiemarknadens värdering?

Vilka omvärldsfaktorer är viktigast att hålla koll på som aktiesparare? I veckans podd har vi Jonas Olavi som gäst! Vi ställer frågor om makroekonomi, trump som president och ränteläget. Har du frågor? Ställ dina frågor till oss på twitter @pratapengar
2017-03-06
Länk till avsnitt

Episod 61 - När Får Jag Utdelningen?

Utdelningar - Hur fungerar det? Om man köper dagen innan utdelningen får man det då eller blir det året efter köpet? Vi tar upp denna fina lyssnarfrågan samt ett par andra riktigt intressanta frågor i veckans podd. Som Unga Aktiesparare kan du testa Nextory gratis i 30 dagar. Använd koden "Pratapengar".
2017-02-27
Länk till avsnitt

Episod 60 - Hur Påverkar Förväntningar?

#PrataPengar levererar ännu en episod, denna gången pratar vi om förväntningar på börsen, hur påverkar det aktiekurser? Nicklas får äntligen köra sitt nyhetssvep :D
2017-02-20
Länk till avsnitt

Episod 59 - Vad är den vanligaste pensionssparmissen?

I veckans episod får vi ett trevligt besök av ekonomin och sparande bloggaren Stefan Thelenius! Vi tar tag i vad man bör ha koll på för sin framtida pension samt pratar om hur det såg ut på börsen för ett par år sedan.
2017-02-13
Länk till avsnitt

Episod 58 - Månadsspara vs Köpa Billigt?

Om du inte sett Warren Buffet dokumentären innan, se den! Inte ett öga torrt. I veckans episod tar vi upp den ständiga kampen mellan att månadsspara eller att köpa när det är som billigast. Hur gör Philip och Nicklas? Vad är viktigt att tänka på? Detta och mycket mer godbitar i #PrataPengar podden!
2017-02-06
Länk till avsnitt

Episod 57 - Hur Läser Jag En Årsredovisning?

I denna episod går vi igenom hur man läser en årsredovisning och lär oss fundamental analys. En av våra kära lyssnare Göran gav oss denna fina idé! Vi går igenom HMs årsrapport från 2015, så ta fram årsrapporten och följ med när vi går igenom de viktigaste bitarna man borde känna till.
2017-01-30
Länk till avsnitt

Episod 56 - Vad innebär det att spara regelbundet?

Spara regelbundet prata vi ofta om att man ska göra, men vad innebär detta? Ska man spara varje månad, varannan månad, kvartalsvis? Money Week Challenge är en tävling inom privatekonomi och sparande. Är din klass sugen på att delta? http://gilladinekonomi.se/mwc/
2017-01-23
Länk till avsnitt

Episod 55 - Hur arbetar ett Investmentbolag?

#PrataPengar podden får besök utav Helena Stjernholm, vd på Industrivärden. Vad gör ett investmentbolag? Vad använder man för investeringsstrategi? Hur kommer branschen att se ut om 10 år? Detta och mycket med i veckans episod.
2017-01-16
Länk till avsnitt

Episod 54 - Hur utvecklades din aktieportfölj 2016?

Ett år har passerat och det är dags att stämma av portföljerna. Hur har det gått egentligen? Philip och Nicklas berättar hur det gått för deras aktieportföljer, vilka omplaceringar som ska göras samt hur dem tänker för 2017. Är du nöjd med din utveckling? Skriv till oss hur det gått för dig under #PrataPengar på twitter.
2017-01-09
Länk till avsnitt

Episod 53 - Minska det Magonda i Aktiesparandet

Den här veckans episod har samma goda innehåll som alltid, med en twist! Vi sätter oss och #PrataPengar för att snacka om sparande och aktieintresse. Vad fick oss att börja spara i aktier? Hur tänker vi kring vårt sparande, småbarnsmamma vs samboliv? Vi delar även med oss av våra bästa spartips!
2017-01-02
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.