Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

SFI - Lyssna på svenska

SFI - Lyssna på svenska

Texter till sfi-podden "SFI - lyssna på svenska" som produceras av Christina Hängsel på Meningsfullt förlag. Podden är skapad för att användas inom sfi-undervisning och finns att ladda ned på Itunes.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sfitexter.blogspot.com/

Avsnitt

Faktatext om Lund

Här kan du lyssna till en faktatext om Lund.
2019-07-31
Länk till avsnitt

Sankt Göran och draken, svårare text

Det här är en saga om en god man och en drake. Den kan också betyda en människa som segrar över ondskan. Den här texten är för kurs D på sfi.
2019-07-30
Länk till avsnitt

Sankt Göran och draken, text för kurs C

Det här är en saga om en modig man och en drake. Det är en saga om det goda mot det onda. Den här texten är för kurs C på sfi.
2019-07-30
Länk till avsnitt

Del 2. Preteritum eller perfekt? Pratade eller har pratat?

Här kan du lyssna på olika meningar och få förklaring till varför det ska vara preteritum eller perfekt.

2019-02-26
Länk till avsnitt

Del 1 Preteritum eller perfekt? Tittade eller har tittat?

Ska det vara preteritum eller perfekt? Båda sorterna är dåtid, men det är olika dåtid. Här kan du höra varför det ska vara det ena eller det andra.
2019-02-26
Länk till avsnitt

Mitt problem ( Leta bisatser)

Här kan du leta bisatser. Det finns 43 stycken. Bisatser behövs för att språket ska flyta bra. Här är det lite för många, men det är för att du ska förstå hur ofta man kan sätta in bisatser.
Berättelsen handlar om en person som får ett stort problem med en skuld.
2018-12-10
Länk till avsnitt

Afghanistan, faktatext

Det här är en faktatext, som är kopplad till boken "Jag kan bli rektor". Den berättar både om Afghanistan nu och Afghanistans historia. Den berättar också om olika problem som finns och om SIDA och Svenska Afghanistankommittén, SAK, som hjälper till i på plats i landet.

2018-12-04
Länk till avsnitt

Jag kan bli rektor 7

Dagen är slut och alla samlas vid middagen. Det har varit en fin dag, och pappa och Nasima pratar under stjärnorna.
2018-11-26
Länk till avsnitt

Jag kan bli rektor 6

Nu tänker pappa på sina flickor. Vad ska de göra i framtiden? Han drömmer om fina yrken för sina älskade döttrar.
2018-11-26
Länk till avsnitt

Jag kan bli rektor 4-5

Dagen fortsätter och vår afghanska lilla flicka, Nasima, tänker på sin syster och att hon gifte sig tidigt. Själv vill hon studera vidare , men det kan hon inte berätta för någon.


2018-11-26
Länk till avsnitt

Jag kan bli rektor 3

Vår lilla afghanska vän, Nasima, är i skolan och jobbar. Hon älskar att lära sig.


2018-11-26
Länk till avsnitt

Jag kan bli rektor 2

Den vanliga dagen fortsätter för den afghanska flickan, Nasima, på väg till skolan.
2018-11-26
Länk till avsnitt

Jag kan bli rektor 1

Du ska få lyssna på en bok om Nasima, en flicka i Afghanistan. Boken berättar om en alldeles vanlig dag, och vi får höra hur livet kan vara. 

2018-11-26
Länk till avsnitt

Andas djupt och slappna av

Lyssna på en text för att slappna av. Det är såååå viktigt att kunna slappna av, och inte vara stressad och spänd hela tiden. På www.sfitexter.blogspot.com finns texten.
2018-11-16
Länk till avsnitt

Öva svensk grammatik 4

Läs på www.sfitexter.blogspot.com. Nu kommer sista delen av kommentarer till meningar med grammatikproblem. Du ska välja rätt alternativ. Här är det mening 61-81. 


2018-11-09
Länk till avsnitt

Öva svensk grammatik 3

Läs på www.sfitexter.blogspot.com.Nu kan du lyssna till kommentarerna till mening 41-60. Det är alla sorters grammatik som har blandats. Det är en repetition av alla olika saker man måste kunna för att skriva och prata svenska. 

2018-11-09
Länk till avsnitt

Öva svensk grammatik 2

Läs på www.sfitexter.blogspot.com. Här kommer kommentarer till mening 21-40. Kom ihåg att pausa många gånger för att tänka efter och försöka förstå varför det är rätt eller fel. Lyssna och läs meningarna många gånger så att du känner det rätta i öron, ögon och mun.


2018-11-09
Länk till avsnitt

Öva svensk grammatik 1

Läs på www.sfitexter.blogspot.com. Här finns 81 olika meningar, där du ska välja vilket alternativ som är rätt, alltså vilken grammatik det ska vara. Jag har delat övningen i 4 delar, mening 1-20 finns kommenterade här i del 1. Du får lyssna på det rätta svaret och varför det är rätt och varför de andra är fel. Kom ihåg att pausa många gånger för att tänka efter. Det finns alla olika sorters grammatik, så det blir en repetition av allt som du har lärt dig.Om du vill träna på nätet kan du gå till Digitala spåret / Kurs D / Självrättande ifyllningstest.


2018-11-09
Länk till avsnitt

Om hundra år...

Här kommer en text om klimat och klimatförändringar. Hur ser Sverige ut om hundra år? Vad tror du? Den här texten kommer från en lärobok som heter Samspråk från förlaget Sanoma.
2018-11-02
Länk till avsnitt

Sju vanliga genrer

Du kan inte skriva på samma sätt till en myndighet, ex socialen, som du skriver till din kompis. Du skriver texter från olika genrer, säger man. Här ska du få lite koll på sju olika sorters texter, sju genrer.


2018-04-20
Länk till avsnitt

Valborgsmässoafton

Ska du känna värmen från elden den sista dagen i april, valborgsmäss? Här är en text om valborg och lite om 1:a maj.

2018-04-20
Länk till avsnitt

Text om 1:a april- skämt

Här kan du lyssna på en text om skämt som har skrivits den 1/4, för att lura människor som läser i en tidning eller lyssnar på radio och TV.
2018-04-10
Länk till avsnitt

En insändare: Hur tänker du....?

Detta var en insändare i Sydsvenskan ons 7 mars. Den är skriven av en mamma, Louise Westeer, som blev mycket arg och ledsen när en pappa behandlade sin son illa på barnens simskola. Men hon blev också mycket glad över att den unga simläraren kunde svara pappan på ett så bra sätt. "Starka, trygga, älskade barn växer upp till starka, trygga tonåringar och vuxna, som står upp för de svagare." Så slutar Louise Westeer sin insändare.

2018-03-11
Länk till avsnitt

Annonsen , sista kapitlet

Nu får du lyssna till sista kapitlet i boken Annonsen av Gull Åkerblom. Födelsedagen är över och Anna kommer hem igen. Vilka planer gör Anna för framtiden? Känner hon att framtiden är ljus eller mörk? Det finns fler böcker i serien om Anna, Dans i regnet, Laga ett hjärta och Hitta hem. Alla finns att låna på biblioteket.
2018-03-02
Länk till avsnitt

Annonsen kap 10-11

Nu närmar boken sig sitt slut. Det är Annas födelsedag och hon firar den ensam i lugn och ro. En riktigt skön dag efter allt som hänt tidigare. Hon räfsar och städar i trädgården till kolonistugan.
2018-03-02
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.