Sveriges 100 mest populära podcasts

MEDBEROENDEPODDEN

MEDBEROENDEPODDEN

I den här podden försöker vi fördjupa oss i och reda ut begreppet medberoende. I varje avsnitt samtalar Ida Högström med en forskare, psykolog, författare, föreläsare, offentligperson eller någon som delar sina egna erfarenheter. Podden tar upp ämnen som medberoende/anhörigskap, beroende/missbruk (olika typer), psykisk ohälsa, narcissism, psykiska/fyskiska/sexuella övergrepp, uppväxt, skam, självkänsla, självhjälp, 12-stegsgrupper, terapi, behandling, destruktiva och dysfunktionella relationer, dysfunktionella familjer mm.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podomatic.com/podcasts/medberoendepodden

Avsnitt

Episode 89: Anknytning och relationer - med Tor Wennerberg

AVSNITT 89

 

Vad är anknytning? Hur kom anknytningsteorin till? Vilka olika typer av anknytningsmönster finns det och hur fungerar dessa? Hur påverkar vår uppväxt oss och hur vi har nära relationer i livet? Kan trauman föras vidare i generationer? Går det att skapa sig en tryggare anknytning senare i livet? Vad är differentiering och varför är självmedkänsla ett vinnande koncept som förälder? Och hur kan medberoende relateras till anknyningsteorin?

 

Tor Wennerberg är legitimerad psykolog och har skrivit böckerna ?Vi är våra relationer ? om anknytning, trauma och dissociation? och ?Själv och tillsammans ? om anknytning och identitet i relationer?. I det här avsnittet svarar han på dessa frågor och delar han med sig av sin gedigna kunskap om just anknytningsteorin.


___
 
Vill du lära dig mer om anknytning rekommenderar jag att läsa Tors böcker: ?Vi är våra relationer ? om anknytning, trauma och dissociation? och ?Själv och tillsammans ? om anknytning och identitet i relationer?.

 

www.medberoendepodden.se

Stötta Medberoendepodden genom att SWISHA ett valfritt bidrag till 070-243 42 02. Ditt bidrag gör det möjligt för Medberoendepodden att fortsätta finnas!

2021-09-22
Länk till avsnitt

Episode 88: Om stress och utmattningssyndrom - med Alexander Wilczek

AVSNITT 88

 

Alexander Wilczek är psykiater, psykoanalytiker och stressforskare. När han var chef på Ersta sjukhus psykiatriska klinik i Stockholm, som främst hade patienter som själva arbetade inom vården, upptäckte de att en stor del av dessa patienter hade fått diagnosen utmattningssyndrom. Detta kom att bli starten för något som Alexander ägnat mycket tid åt i sitt professionella liv, nämligen stressforskningen.

 

Vad är stress? Vad är utmattningssyndrom? Vilka symptom har det och vilka är riskfaktorerna? Vilka är det som drabbas av utmattningssyndrom och hur kommer man tillbaka? Finns det en länk mellan medberoende och utmattning? Dessa frågor och många fler svarar Alexander Wilczek på i det här avsnittet om stress och utmattning. 

 

Nytt för detta avsnitt är att ni lyssnare har fått ställa era frågor. Tack för svåra, kloka och intressanta frågor!

 

Kontakta Alexander Wilczek: [email protected]

 

Läs mer om Erstamodellen: https://www.mynewsdesk.com/se/ersta_diakoni/pressreleases/erstamodellen-en-vaeg-ur-utmattningssyndrom-1802809

 

Gör KEDS självskattningstest för att ta reda på om du är i riskzonen för utmattningssyndrom:

https://www.keds.nu

 

Arbetet med Medberoendepodden har jag sedan starten 2015 gjort ideellt men för att kunna fortsätta med arbetet behöver jag din hjälp. Du kan stötta Medberoendepoddens arbete genom att SWISHA ett valfritt bidrag till 070-243 42 02 eller genom Patreon. 

 

Efter stor efterfrågan från er sida kommer jag nu att hålla en digital grundkurs i medberoende ? en kurs som fungerar som en crash-course för dig som misstänker att du är medberoende och vill göra något åt det. Målgruppen för kursen är anhöriga till beroende (oavsett beroende) och kommer att hållas via plattformen Zoom i september 2021. För att läsa mer eller anmäla dig till kursen går du in på www.medberoendepodden.se/kurs

 

www.medberoendepodden.se

2021-07-05
Länk till avsnitt

Episode 87: Bergsprängardotterns klassresa - med Lo Kauppi


AVSNITT 87

Lo Kauppi är skådespelare och författare, aktuell med sin andra roman ?Två vita dvärgar?. I boken blir missbrukaren Lenas liv av en händelse delat i två, i ett slags ?sliding doors?, och hon blir också Lo. Lenas liv fortsätter gå utför då omständigheter gör att hon fastnar i systemet och har svårt att ta sig ur, medan Lo får möjligheten att vända sitt liv, göra en klassresa och följa sin dröm. Boken är delvis baserad på Los eget liv och historia.

2007 släppte Lo sin första bok ?Bergsprängardottern som exploderade? som handlar om hennes uppväxt med en pappas som var alkoholberoende, resan in i ett eget beroende och ätstörningar, samt hur hon kom att bli den hon blev. ?Bergsprängardottern som exploderade? släpps också nu som ljudbok.

Vad har alla dessa erfarenheter gjort med Lo och vem är hon idag? Hur tänker Lo kring Lena och att det blev som det blev? Hur hanterar hon effekten av sin uppväxt och vilken hjälp var det som fungerade? Vilken relation har Lo för till medberoende?

Los böcker:
"Två vita dvärgar"
"Bergsprängardottern som exploderade"

Vill du stötta Medberoendepoddens arbete går det bra att swisha valfritt bidrag till 070-234 42 02 eller bli Patreon. Tack!
www.medberoendepodden.se
2021-03-03
Länk till avsnitt

Episode 86: Jag vill dig inget illa - med Eddie Razaz


AVSNITT 86

Eddie Razaz kom på sjätte plats i Idol 2009. Han hade en lysande karriär som artist framför sig och träffade snart vad han trodde var kärleken i sitt liv. Det var en man som hade allt: han var framgångsrik, snygg och äldre. Han tog Eddie under sina vingar och tillsammans åkte de på resor, åt fina middagar, flyttade utomlands och Eddie kände sig speciell och älskad.

Det som till en början såg ut att vara passion och äkta kärlek började snart övergå i kontroll och manipulation. Mannen blev allt i Eddies liv och Eddie isolerades från sin omvärld, sig själv och blev fullkomligt beroende av sin kärlekspartner. Det som utifrån såg ut att vara perfekt var egentligen ett liv fyllt av otrohet, missbruk och ?gaslighting?.

?Jag vill dig inget illa?, var vad mannen sa medan han fick Eddie att tro att han inte var något värd. Det som ledde till uppbrottet krossade Eddie helt, men det blev också räddningen.

www.medberoendepodden.se
2020-11-28
Länk till avsnitt

Pånyttfödd - med Anna K Wallander


AVSNITT 85

Anna K Wallander är skådespelare och konstnär. Även om hon menar att hon under en stor del av sitt liv har sökt döden, tycks det som om någon eller något istället givit henne flera liv. Efter en uppväxt fylld av övergrepp, gränslöshet och hot har hon lyckats frigöra sig och funnit styrkan genom kreativiteten. Vissa trauman sitter djupt men Anna har valt en annan väg, eller flera andra vägar. Det var när hon kom till insikt om sitt medberoende som hon kunde hon ta tag i problematiken och läka på riktigt. Istället för att leva i överanpassning och genom överlevnadsstrategier tillåter hon sina egna behov att få ta plats och omfamnar sig själv och sin lekfullhet. Idag bejakar Anna lusten, livet och barnet inom sig ? allt genom sitt tillfrisknande från medberoende.     
Ps. Avsnittet är inspelat innan Sara Danius bortgång men påminner oss om hennes storhet. Vila i frid, Sara.

www.medberoendepodden.se

Kul: Medberoendepodden har en helt ny look designad av Azin Ashourvan. Tack!
2020-07-02
Länk till avsnitt

Medberoendepoddens studiecirkel del 3, säsong 3 – "rädsla för närhet"


AVSNITT 84

Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ?Bli fri från ditt medberoende?, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ?rädsla för närhet?.

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag ? en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ?program?), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.

www.medberoendepodden.se
Grafik och musik: Oh, The Ashes!
2020-05-10
Länk till avsnitt

Medberoendepoddens studiecirkel del 2, säsong 3 – ”gränsdragning”


AVSNITT 83

Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ?Bli fri från ditt medberoende?, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ?gränsdragning?.

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag ? en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ?program?), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.

På grund av problem med ljudupptagningen vill jag be om ursäkt för det dåliga ljudet som pågår från 15 minuter in i avsnittet till och med 33 minuter, men innehållet är så pass bra att jag ändå vill dela det med er. I nästa avsnitt låter ljudet bättre.

Du lyssnar på del 2 av 3 i säsong 3. Det här är Medberoendepoddens studiecirkel, andra träffen ? om gränsdragning.

www.medberoendepodden.se
Grafik och musik: Oh, The Ashes!
2020-04-13
Länk till avsnitt

Medberoendepoddens studiecirkel del 1, säsong 3 - "kommunikation"


AVSNITT 82

Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ?Bli fri från ditt medberoende?, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ?kommunikation?. 
 
Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag ? en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ?program?), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga. 
?
*På grund av tekniska problem vill jag be om ursäkt för det bitvis dåliga ljudet, men hoppas att du uppskattar innehållet ändå.

www.medberoendepodden.se
2020-01-25
Länk till avsnitt

Att våga hoppas på det bästa efter det värsta – med Carolina Setterwall


AVSNITT 81

En morgon vaknar Carolina Setterwall upp och finner sin livskamrat, pappan till sin åtta månader gamla son, livlös i sängen. Inom loppet av en sekund kastas hennes liv omkull. Chocken är förlamande och det är inte bara personen Axel hon förlorat, utan hela det liv hon sett framför sig. I boken "Låt oss hoppas på det bästa" skriver hon om efterskalvet, om den skoningslösa sorgen, om skuldkänslor, avundsjuka och bitterhet. En självrannsakan av en relation.

Efter ungefär två år träffar Carolina en ny kärlek i författaren Tom Malmquist, som också han har liknande erfarenheter och skrivit om dem i boken "I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv". Idag lever de i en alldeles egen konstellation av bonusfamilj.

För att hantera allt och för att kunna vara en bra mamma åt sin son, har Carolina gått många år i terapi. Hon har insett att vissa beteenden, kontrollbehov och känslan av att vara annorlunda uppstått tidigt i barndomen.

Hur hanterar man skuldkänslor, sorg, kan man födas som medberoende och hur kan man tillåta sig känna kärlek och lust efter att det värsta hänt?

Carolinas bok heter "Låt oss hoppas på det bästa" och finns att köpa i de flesta bokhandlar.

www.meberoendepodden.se
2020-01-01
Länk till avsnitt

Finns medberoende och kan alkoholberoende lära sig dricka måttligt – med Anders Hammarberg


AVSNITT 80

Anders Hammarberg är forskare vid Karolinska institutet och legitimerad psykoterapeut vid Beroendecentrum på Riddargatan 1 i Stockholm, där han möter klienter med alkoholproblematik. Genom att hjälpa personer att minska sin alkoholkonsumtion, hoppas han kunna fånga upp fler som har problem med alkoholen, vid ett tidigare skede, och på så vis motverka många av de negativa konsekvenser som problematiken kan ställa till med. Anders menar att beroendevården lätt kan kännas skrämmande och genom att visa att det finns en mellanväg kan klienterna själva få bestämma huruvida de har ett problem eller ej. Fokus ligger på det positiva, att avstigmatisera och normalisera problematiken.

Tillsammans med Karin Romberg skrev han boken ?För mycket för ofta? som vänder sig till de som vill förändra sina alkoholvanor. De menar att det är möjligt att återgå till måttlig konsumtion och att många klarar detta på egen hand, utan att söka vård. Deras metod har orsakat starka reaktioner då de flesta anser att alkoholister helt bör avstå från alkoholen för att tillfriskna. Anders är också en av de i beroendevården som inte vill tala om medberoende då det inte finns någon evidens för problematiken. Han nöjer sig med att lyfta de anhörigas problematiska situation och hur de skadas av att leva nära någon som har alkoholproblem.


Riddargatan 1: www.riddargatan1.se
Boken ?För mycket för ofta?: https://www.adlibris.com/se/bok/for-mycket-for-ofta-effektiva-metoder-for-mattligt-drickande-9789127147485
Anders tips för anhöriga:
www.anhorigstodet.se/minimaria
www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/for-narstaende/

www.medberoendepodden.se
2019-10-15
Länk till avsnitt

Jag brände varenda bro - med Eric Palmqwist


AVSNITT 79

Efter en lång karriär som musiker har nu Eric Palmqwist släppt sitt första soloalbum: ?En halv gris kan inte gå?. Skivan blev till under perioden då Eric gick från att vara aktiv missbrukare till att bli nykter.

Popstjärnelivet innehöll minst lika mycket fest som det innehöll musik. Inledningsvis kände Eric sig som Superman när han drack och den sociala fobin försvann. Men det som från början enbart var roligt, blev snart tvångsmässigt. Trots vänners oro och relationer som inte fungerade tycktes botten aldrig bli nådd.

Innerst inne mådde Eric dåligt, men missbruket var det som fick honom att stå ut. Alkoholen och drogerna tycktes tillslut vara det enda som fanns kvar.

Eric har inte haft en botten, han har haft många, men när han vaknade upp och förstod att han misshandlat sin bästa vän och påminner sig om att han snart ska bli pappa, bestämmer han sig för att det får vara nog.

Med tillfrisknandet kom också påminnelsen om hans egen uppväxt med en pappa som tidigt blev nykter från sitt spelberoende och en mamma som hade problem med alkohol. Eric säger är lätt att man som medberoende gör alkoholisten till ?förövaren?, men han har upplevt båda sidorna och gör nu sin resa i tillfrisknande från beroende, medberoende och som vuxet barn.


Eric Palmqwists soloalbum heter ?En halv gris kan inte gå? och finns att lyssna på Spotify. Den 6 september släpper han den nya singeln ?Ljusterö?.


Mer om Eric:
www.facebook.com/epstrailerpark
https://www.instagram.com/eric_palmqwist

Lyssna på albumet:
https://tinyurl.com/yabcsu6q

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2019-08-23
Länk till avsnitt

Känslor är den medberoendes missbruk - med Kajsa Ernst


AVSNITT 78

Kajsa Ernst är skådepelare med många fina roller bakom sig. Just nu är hon aktuell i bland annat Finaste Familjen i TV4. I SVTs Stjärnorna på slottet fick dock Sverige ta del av en annan Kajsa, hon som växte upp med en alkoholiserad mamma och det medberoende som det resulterade i. Till en början drack Kajsas mamma främst socialt, men ganska snart gick hon från att vara festens mittpunkt till att bli familjens tyngd. Varje morgon gick Kajsa upp tidigt och städade bort rester från gårdagen, för att på så vis att kratta så att mammans dag skulle bli bra eftersom hennes humör alltid gick ut över Kajsa.
?
Prestera var ett sätt att tjäna rätten att få existera, men när Kajsa fann teatern var det annorlunda. Där accepterades hon för den hon var och blev påmind om att hon var mer än sin mammas ägodel. Hon insåg att hon själv ställt oerhörda krav på sig själv, att hon trott att alla problem varit hennes att lösa, oavsett om hon hade en del i dem eller ej.
?
Det gick bra för Kajsa, hon fick stora roller och levererade på topp, men tillslut blev pressen så överväldigande att hon sjukskrev sig och var borta från teatern under ett helt år. Det blev också starten för det som kom att bli hennes resa i tillfrisknande.
?
Idag, många år senare, skäms inte Kajsa för att prata öppet om sitt medberoende och sin tuffa barndom. Hon vet att det hjälper andra och att det finns hjälp att få. Det är Kajsa ett levande bevis på.

Kajsas hemsida: www.kajsaernst.se
Kajsas instagram: @kajsaernst.
?www.medberoendepodden.se
@medberoendepodden
2019-05-04
Länk till avsnitt

Kungen av Atlantis - med Simon Settergren


AVSNITT 77

Simon Settergren växte upp med en pappa som led av schizofreni, något han under hela sin barndom bevarat som en hemligt. Han kände sig länge ensam och var fylld av skam, driven av en slags underlägsenhet som också fick honom att bli högpresterande. Där fanns en stark vilja att förändra situationen och när han flyttade till London för att läsa en masterutbildning i ekonomi kände han att han var tvungen att kanalisera sin historia och alla känslor in i något konstruktivt - detta kom att bli manuset till filmen Kungen av Atlantis som hade biopremiär i mars i år. Den handlar inte bara om Simons egen erfarenhet, utan han har också producerat filmen och spelar själv huvudrollen Samuel. Rollen som Simons pappa spelas av Philip Zandén och arbetet dem emellan har varit en fantastisk resa för Simon. Inte bara blev det en mycket varm och rolig film ? utan den har fått ett strålande mottagande och präglar relationen till hans pappa på ett oerhört fint sätt.

Idag lever Simon ett annat typ av dubbelliv då han parallellt med filmsuccén arbetar som ekonom. Skillnaden är nu att han kan vara sig själv och har kunnat stärka sin egen självkänsla. Dessutom har det blivit tydligt för Simon att han är långt ifrån ensam med de här erfarenheterna och att en film som Kungen av Atlantis berör och bryter den skam och stigma som är förknippat med schizofreni och dess anhörigskap. För Simons resa har begreppet medberoende varit viktigt då de tangerar så många av de komplexa aspekter han som anhörig upplevt, och att ordet anhörig inte beskriver någon av dem. Det är dock precis vad filmen Kungen av Atlantis lyckas sätta fingret på och som Simon i det här avsnittet själv berättar om.

Läs mer om Kungen av Atlantis:
https://www.folketsbio.se/film/kungen-av-atlantis/
Missa inte att se den på bio innan den försvinner!

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
Producent: Ida Högström
2019-04-12
Länk till avsnitt

Jag som var så rolig att dricka vin med - med Rebecka Åhlund


AVSNITT 76

Rebecka Åhlund hade alltid tyckt om att dricka alkohol men när hon tillsammans med sin familj flyttade till London fanns den ständigt tillgänglig och var en självklar del av kulturen. I början kändes det som att vara på semester och att lära känna folk gjordes allt som oftast genom att dricka vin tillsammans. Rebecka tog chansen så fort den erbjöds men känslan av att vara lite busig när dagdrickandet inleddes, övergick snart i ett tvång när hon tillslut tog sitt första glas klockan nio på morgonen, efter att ha lämnat barnen i skolan. Hon drack inte längre enbart för att det var roligt att dricka, inte för att hon ville ? utan för att hon var tvungen.

Rebecka har själv vuxit upp med en alkoholiserad pappa som tog livet av sig när hon var 11 år. Hon som upplevt obehaget och ovissheten med en sådan förälder, kunde själv inte förmå sig att sluta. När hon fyllde 40 år anordnade hennes familj och vänner en överraskningsfest för henne. Men när Rebecka såg alla nära och kära samlade, kom skräcken och övertygelsen om att det var en intervention som väntade. Oron och stressen över att bli påkommen blev allt mer krävande och när hennes dotter ytterligare en gång bad henne att sluta dricka, fick Rebecka nog och ringde berusad till en hjälplinje för alkoholister. Samtalet ledde henne till den 12-stegsgemenskap, i vilken hon fann sitt tillfrisknande.

Rebecka Åhlund är journalist och författare och är aktuell med den självutlämnande boken ?Jag som var så rolig att dricka vin med: rapport från ett år som nykter alkoholist?. En bok som fått ett mycket varmt mottagande och redan lyckats lyfta samtalet om vår normaliserande alkoholkultur. Boken är ärlig och gripande om hur det är att vara alkoholist, men också inspirerande, hoppfull och rolig om att det faktiskt går att tillfriskna ? precis som Rebecka själv!

Boken:
Jag som var så rolig att dricka vin med ? en rapport från ett år som nykter alkoholist?

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
Foto: Carla B
2019-01-21
Länk till avsnitt

Vem kan rädda Sanne - med Eva Dozzi


AVSNITT 75

Få har missat Uppdrag gransknings program om Sanne som slussas fram och tillbaka mellan en missbruks- och psykvård som inte fungerar. ?Vem kan rädda Sanne?? skapade starka reaktioner och ledde till att politiker nu gläntar lite på dörren till att se över detta strukturella problem som drabbar allt för många sjuka och deras anhöriga.
 
I programmet följer vi inte bara Sanne, utan också hennes kämpe till mamma, Eva Dozzi. Så många anhöriga lever med den maktlöshet som Eva gör, då deras sjuka familjemedlemmar sakta men säkert rasar mot en bottenlös botten. Varje dag är en fråga om liv och död. Hur hanterar man det?
 
Eva har en bakgrund inom media och underhållningsbranschen, och en del känner säkert igen hennes ansikte från SVT där hon varit hallåa. Eva är även författare och hennes röst hörs lite varstans i radio, podcaster och tv. Hon är en sådan vi alla känner till men ändå inte känner, för än nu.
 
Hur är det att stå bredvid någon som faller och att man som mamma är det enda livankaret för denne någon. Hur orkar man kriga? Och går det att leva sitt eget liv parallellt med att ens dotter mår så dåligt. Eva har levt under de här förhållandena sedan Sanne var i tonåren då hennes anorexia och missbruk utvecklade sig och så småningom eskalerade. Eva håller starkt på sina gränser för att inte möjliggöra, men att se sin dotter med nöd och näppe överleva dagen har gått ut över Evas egen hälsa.
?
Se avsnittet Vem kan rädda Sanne? i Uppdrag granskning:
https://www.svtplay.se/video/19930502/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-19-vem-kan-radda-sanne?start=auto&tab=2018
?
Bidra med pengar till att hjälpa Sanne:
https://www.facebook.com/donate/196483257937595/10157354165479769/
?
Skriv på för en människovärdig psyk- och missbruksvård:
https://www.skrivunder.com/skriv_pa_for_en_manniskovardig_psyk-_och_missbruksvard_nu?a=2&u=522118&s=56912025&utm_source=fb_share&fbclid=IwAR3_DYq7hr7Q2cdts1LNZ6_guvaSqrqF1Bw-uUMMADX6BfByIw5JfwIYWpo

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2018-12-28
Länk till avsnitt

Jag kan bara ändra mig själv - "Emmas" historia


AVSNITT 74

?Emma? växte upp i en utåt sett välfungerande familj. Men bakom stängda dörrar och när hennes pappa var på jobbresor blev hennes mamma en helt annan person. Hon drack och ?Emma? råkade ut för hennes våldsamma beteende.

Själv har ?Emma? alltid varit en positiv, bubblande person som har haft lätt att skaffa nya vänner. Hon har lyckats med det hon tagit sig för och drivkraften har kommit ur viljan att bli fri från sin dysfunktionella uppväxt. Efter erkännandet av mammans sjukdom beslutade sig ?Emma? tillslut för att ta avstånd från sin henne. Hon snubblade då över boken ?Djävulsdansen? med intentionen att förstå hur relationen till hennes mamma präglat henne. Men hon kom att känna igen något mer, nämligen den dåvarande relationen till sin missbrukande pojkvän.

?Emma? lyckades tillfriskna genom terapi för sitt medberoende hos Madeleine Swartz och genom en 12-stegsgrupp. Idag är hennes främsta prioritering hennes eget mående och det fungerar!

Läs mer om medberoende och var du kan ta hjälp:
www.medberoendepodden.se

Musik: Oh, The Ashes!
2018-11-12
Länk till avsnitt

Att sätta livet på spel - med Adam Reuterswärd


AVSNITT 73

Adam Reuterswärd var som liten en social kille och gjorde som vuxen raketkarriär. Han lyckades med allt han tog sig an. Men trots att allt sett så bra ut på utsidan har han på insidan alltid plågats av känslan av utanförskap och det ständiga surret som aldrig kunnat stillas, åtminstone inte utan alkohol, droger eller spel. Det var aldrig ruset Adam ville åt i sina beroenden, utan lugnet som kom med dem.

Med många bottnar och flera omgångar återhämtning, ett nyktert liv från alkohol och droger, nystart, hopp och nytt företag tillsammans med några vänner började Adam slappna av. Han testade ett online casino och vann direkt en stor summa pengar. Men det var inte nog, han började i hemlighet ta pengar från företaget för att fortsätta med spelandet. Han var fånge hos speldjävulen och fast bland lögner och hemligheter som höll på att knäcka honom.

Tillslut stod han inte ut och erkände allt, han kunde vara ärlig. Det här var den slutgiltiga vändpunkten. Adam tillfrisknade, började hjälpa andra och driver nu Spelfriheten som arbetar med behandling för spelberoende och deras anhöriga. Han kan se sig själv i ansiktet, han är ärlig och gör nytta. Men spelandet ledde också till rättsliga åtgärder och Adam ska i dagarna möta hovrätten där han står inför risken att dömas till 2,5 års fängelse. Han är livrädd men förstår att det i slutändan är ärligheten som gör honom fri.


Tror du att du lider av ett spelberoende eller är nära anhörig till någon som gör det kan du vända dig till www.spelfriheten.se eller deras hjälplinje på telefonnummer 08-374300. Dessutom har du som spelberoende sedan januari 2018 enligt lag rätt till hjälp.

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2018-10-22
Länk till avsnitt

Medberoendepoddens studiecirkel del 3, säsong 2 - "Känslor"


AVSNITT 72

Säsong 2, del 3 av 3 i serien "Medberoendepoddens studiecirkel".

Jag samlar ett gäng kvinnor med egna erfarenheter av medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ?Bli fri från ditt medberoende?, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om "känslor".

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag ? en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (om någon nämner "program" eller liknande syftar hon på detta), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.

www.medberoendepodden.se
2018-05-20
Länk till avsnitt

Medberoendepoddens studiecirkel del 2, säsong 2 - "Omhändertagare"


AVSNITT 71

Säsong 2, del 1 av 3 i serien "Medberoendepoddens studiecirkel". ?

Jag samlar ett gäng kvinnor med egna erfarenheter av medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ?Bli fri från ditt medberoende?, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om "omhändertagare".

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag ? en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (om någon nämner "program" eller liknande syftar hon på detta), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.

www.medberoendepodden.se
2018-05-08
Länk till avsnitt

Medberoendepoddens studiecirkel del 1, säsong 2 - "Acceptans"


AVSNITT 70

Säsong 2, del 1 av 3  i serien "Medberoendepoddens studiecirkel".
?
Jag samlar ett gäng kvinnor med egna erfarenheter av medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ?Bli fri från ditt medberoende?, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om "acceptans". 

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag ? en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (om någon nämner "program" eller liknande syftar hon på detta), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.

www.medberoendepodden.se
2018-04-29
Länk till avsnitt

Hitta din känslostyrka - med Doris Dahlin


AVSNITT 69

Nu för tiden är HSP (Highly Sensitive Personality) ett vanligt förekommande begrepp, men när Doris Dahlin tillsammans med Maggan Hägglund bestämde sig för att skriva boken Drunkna inte i dina känslor var det Istället Maggans begrepp ?stark-skör? de fastnade för.

Doris har alltid fått höra att hon är stark, men på insidan har hon känt sig skör och sårig, hon har bara inte visa det utåt. När hon som vuxen började i terapi kom tårar som hon härbärgerat under hela sitt liv.

Doris Dahlin är författare med egna erfarenheter av medberoende. Hon hade en fattig uppväxt med en gravt alkoholiserad far och en medberoende mor. Hon utvecklade tidigt strategier, en sensitiv begåvning för att kunna känna in och se till att familjen fungerade så väl den bara kunde. Det gällde att fånga upp signalerna långt innan det eventuellt skulle kunna bli en katastrof.

Idag kallar Doris och Maggan detta fenomen för sensitiv begåvning. Det finns faktiskt fina tillgångar hos en person som är sensitivt begåvad, men man behöver lära sig att använda förmågan på rätt sätt. I år kom boken Hitta din känslostyrka: en våga sätta gränser-bok för sensitivt begåvade, uppföljare till Drunkna inte i dina känslor. Den här gången tar Doris och Maggan upp behovet av att sätta gränser.

Du behöver inte säga ja till allt, du behöver inte fastna i dina känslor, du behöver inte fixa och hjälpa. Du behöver inte ta på dig andras känslor och du behöver inte heller säga nej till allt. Om vi inte tar hand om oss själva och sätter gränser i tid, riskerar vi vulkanutbrott i vrede och floder av sorg, vi riskerar att bränna ut oss. Det går helt enkelt inte att förtränga känslor hur länge som helst. Det är därför vi behöver hitta vår känslostyrka.

Doris hemsida:
www.dorisdahlin.se

Doris böcker:
http://dorisdahlin.se/litterar-produktion/

Hitta din känslostyrka: en våga sätta gränser-bok för sensitivt begåvade:
https://www.bokus.com/bok/9789173875271/hitta-din-kanslostyrka-en-vaga-satta-granser-bok-for-sensitivt-begavade/?gclid=CjwKCAiAsejRBRB3EiwAZft7sOIJ6wSpz_GMge4iCOOLrz4JdomNTomQXDuwsFSTcQxMaKTuFi-qUBoCCksQAvD_BwE

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-12-20
Länk till avsnitt

Medberoendepoddens studiecirkel del 3 - "lev och låt leva"


AVSNITT 68

Del 3 av 3 i serien "Medberoendepoddens studiecirkel".
?
Jag samlar ett gäng kvinnor med egna erfarenheter av medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ?Bli fri från ditt medberoende?, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om att "leva och låta leva?. 

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag ? en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (om någon nämner "program" eller liknande syftar hon på detta), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-12-14
Länk till avsnitt

Medberendepoddens studiecirkel del 2 - "kontrolleraren"


AVSNITT 67

Del 2 av 3 i serien "Medberoendepoddens studiecirkel". ? Jag samlar ett gäng kvinnor med egna erfarenheter av medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ?Bli fri från ditt medberoende?, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om att vara en ?kontrollerade?.

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag ? en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (om någon nämner "program" eller liknande syftar hon på detta), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-12-07
Länk till avsnitt

Medberoendepoddens studiecirkel del 1 - "reageraren"


AVSNITT 66

Del 1 av 3 i serien "Medberoendepoddens studiecirkel".
?
Jag samlar ett gäng kvinnor med egna erfarenheter av medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ?Bli fri från ditt medberoende?, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om att vara en ?reagerare?. 

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag ? en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (om någon nämner "program" eller liknande syftar hon på detta), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-11-28
Länk till avsnitt

Att gestalta det som gör ont - med Ulla-Maria Andersson


AVSNITT 65

När Ulla-Maria Andersson kom på att hon skulle skriva om sitt liv, hade hon ingen aning om vad det skulle leda till. Tre böcker och många fina recensioner senare börjar hon se sig själv som en författare. Hon har också fått möjligheten att nå in i många människors hjärtan. De tre böckerna; Du skulle sagt som det var, Kära Hinseberg och Du sjöng mig hem, behandlar alla olika delar av Ulla-Marias liv; en uppväxt som består av övergrepp och frånvarande föräldrar, ett vuxenliv fyllt av missbruk och fängelsevistelser, men också en tid av tillfrisknande och försoning.

Ulla-Marias historia är stark på många sätt men också hoppfull. Sista delen i serien baserad på hennes liv, behandlar den smärtsamma relationen till hennes dotter. Den skam och skuld hon burit på för att inte ha kunnat vara den mamma hon velat, har varit tung att bära, men därför också viktig att läka. Det är tre böcker om smärta, om att hamna fel, men också tre böcker om läkning.

Det är många som drömmer om att skriva om sitt liv. Förutom föreläsningar och eget skrivande håller Ulla-Maria kurser i att skriva. Hon anser att det kan vara sunt med viss distans och läkning för att kunna skapa något litterärt av det självbiografiska. Ulla-Maria kallar inte sina böcker för självbiografiska då det finns skönlitterära element som varit nödvändiga för att kunna gestalta friare. Skrivande är ett hantverk som kräver övning. Vad är skillnaden mellan att berätta och gestalta? Varför kan man inte berätta allt i en bok och hur gör man för att redigera sin text till det bättre?

?
Ulla-Marias böcker: Du skulle sagt som det var, Kära Hinseberg och Du sjöng mig hem finns att köpa via de flesta bokhandlare.

På Ulla-Marias hemsida kan du läsa mer, både om böckerna, hennes föreläsningar och skrivkurser:
www.ulla-maria.se

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-11-22
Länk till avsnitt

Från lyckad till lycklig - med David Lindström


AVSNITT 64

David Lindström har en till ytan lyckad bakgrund och karriär inom finansbranschen. I sexton år bodde han med sin familj i London och levde det lyxiga liv han ville identifiera sig med. Men spiralen snurrade på och för att stå ut med all press han la på sig själv började han ta sin flykt in i alkohol och droger. Till sin fru sa han att han behövde dessa ?releaser? för att kunna stå ut med sitt arbete som var skälet till att de kunde leva så fint som de gjorde.

De långa festnätter blev fler och fler och tillslut stängde David in sig på ett rum och beslutade sig för att dricka tills han inte kände mer. Ambulansen kom och detta blev Davids första botten. Med flytten hem till Sverige och uppbrottet från finansbranschen var han säker på att han kunde dricka normalt igen. Men det fick förödande konsekvenser både för honom och hans familj. All strävan efter kontroll ledde honom till att förlora kontrollen över sitt liv, men det var också denna botten som ledde honom in i nykterheten.

Idag är David hälsocoach och ambassadör för Trygga barnen. Att hjälpa andra ligger honom varmt om hjärtat och när han hjälper andra hjälper han också sig själv. Även om David inte ångrar sin resa, eftersom den tagit honom dit han är idag, så ångrar han den skada han åsamkat sin familj. Genom att se vad som är hans del i saker och ta ansvar för det, blir han fri från självömkan. David har insett att det är när han släpper kontrollen som han lever på riktigt. Inga pengar fått honom att känna sig så rik som hans nykterhet gjort.


Mer om David och hans verksamhet:
www.healthclimber.se

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-11-16
Länk till avsnitt

Duktighetsfällan - med Joanna Rose


AVSNITT 63

Det främsta skälet för sjukskrivning nu för tiden är stress och diagnoser som utmattningssyndrom har ökat lavinartat under de senaste åren. Joanna Rose är vetenskapsjournalist och författare. Tillsammans med stressforskaren Aleksander Perski har hon skrivit boken Duktighetsfällan ? En överlevnadshandbok för prestationsprinsessor. Boken kom först ut 2008 men eftersom problematiken ökat så kom en reviderad version ut 2016.

Tror du att du ibland försöker bevisa ditt värde genom att vara duktig? Känner du ibland att du måste vara lite bättre än andra för att duga inför dig själv? Är din självkänsla alltför mycket beroende av vad du åstadkommer i dina dagliga sysslor? Känner du ibland inre tvång att åstadkomma något värdefullt här i livet? ? Då är du förmodligen en så kallad prestationsprins eller prestationsprinsessa.

Tidiga varningstecken på stress kan vara att ha svårt att somna, vakna tidigt, vara överaktiv i kroppen, vara irriterad, orolig och känna ångest. Du kan också känna dig ledsen och nedstämd, övermäktigt trött och ha ett omåttligt behov av att sova. Stress kan leda till många olika sjukdomar, som depression, ångest, smärta, hjärt- och kärlsjukdomar och magbesvär. Därför är det otroligt viktigt att lyssna på kroppen och se realistiskt på sin situation.

Det går att motverka stress, det finns också bakomliggande orsaker varför vi känner detta obegränsade behov att prestera. Som medberoende presterar vi inte bara i arbete eller studier, vi presterar överallt, hela tiden och om vi inte tar hand om oss själva tar det förr eller senare stopp. Vägen tillbaka kan vara både lång och smärtsam. Men hur gör vi då för att ta hand om oss själva? Varför är en god självkänsla så viktig och hur kan vi göra för att utveckla en?


Joanna Roses böcker:

Duktighetsfällan ? En överlevnadshandbok för prestationsprinsessor

https://www.adlibris.com/se/bok/duktighetsfallan-en-overlevnadshandbok-for-prestationsprinsessor-9789113074948


Kosmiskt pussel ? Försök att förstå universum

https://www.adlibris.com/se/bok/kosmiskt-pussel-forsoken-att-forsta-universum-9789188123954

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-11-11
Länk till avsnitt

Jag rättfärdigade andras beteende - "Mimmis" historia


AVSNITT 62

Redan som treåring hade ?Mimmi? några sina första panikångestattacker. I samma veva skildes hennes föräldrar och hennes alkoholiserade pappa flyttade ut. Så småningom fick hennes mamma fler barn och pappan en ny familj. Det var tydligt att ?Mimmis? styvmamma inte ville veta av henne och att hennes pappa enbart gav henne kärlek när han var berusad. Hemma hos mamman tog hon på sig rollen som extramamma till sina syskon samtidigt som själv var en stökig unge.

När ?Mimmi? kom upp i tonåren sökte hon sig till äldre killar och fest. Trots att hon utsattes för våldtäkt, misshandel och diverse gränslösa beteenden har hon alltid ursäktat förövarna. Diplomatiskt har hon förlåtit dem och på så vis stängt sina känslor inne.

Parallellt med ett högt tempo och prestationsångest var det alltid kaos runt om henne. Anhörigas självmordsförsök, missbruk och problem var hennes att lösa. Trots att hon agerat den gode samariten växte sig bitterheten större. Hon tog tillslut hjälp för sitt medberoende och stökigheten fick sin förklaring i diagnoser som ADHD och Bipolär sjukdom.

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-10-29
Länk till avsnitt

Döden tur och retur - "Johns" historia


AVSNITT 61

?John? föddes in i en familj med en lång historia av alkoholism och psykisk sjukdom. Han blev som liten pojke bortlämnad och slussades runt bland fosterhem och institutioner. Alla med dysfunktionella vuxna och han utsattes för pennalism, fysisk och psykisk misshandel samt sexuella övergrepp.

Som 16-åring flyttade han tillbaka till Stockholm. Där kändes det som han var i paradiset bland fester och raggarliv. Där var han någon, någon andra såg upp till, och i alkoholen fann han det han alltid sökt efter.

?John? fick jobb inom restaurangbranschen och presenterades för droger, något som gjorde det lättare för honom att hålla uppe med sitt drickande. Allt blev progressivt värre. Efter jobb på lyxkrogar med god ekonomi behövde han tillslut stjäla för att ha råd med sitt nästa rus. Konsekvenser som fängelsestraff bet inte. Han kunde tillslut varken behålla arbete, kärlek eller hem.

Misären var ett faktum men ändå var ?Johns? stolthet viktigare än att någonsin erkänna sig besegrad av alkohol och droger. Det var inte för än den där dagen för fyra år sedan, då ?John? hittades livlös på en parkbänk med 6,8 promille i blodet, hjärtstopp och tumörer i magen. Det var inte för än då allt vände.

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-10-21
Länk till avsnitt

Att bemöta sig själv - med Lena Skogholm


AVSNITT 60

Hur hanterar du människor som dränerar dig på energi? Har du känt att du tar på dig för stort ansvar? Är du konflikträdd och har svårt att dra gränser? Varför är det så svårt att nå fram till andra? Hur kommer det sig att stress är så skadligt?

Lena Skogholm är beteendevetare, föreläsare och författare till boken Bemötandekoden som blivit en enorm succé. Lena har alltid varit intresserad av hur människan beter sig och kom tidigt att snöa in sig på hjärna. Hon kallar sig själv för ?teacher of humanfulness? och har som mission att sprida kunskap om hjärnan för att hjälpa oss att bättre förstå både oss själva och varandra. När vi förstår hur människor fungerar kan vi använda oss av det för att ta makten över våra egna liv.

Mer om Lena:
www.talkmap.se
Köp boken Bemötandekoden!

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-10-14
Länk till avsnitt

När porren dämpar ångest - "Soheils" historia


AVSNITT 59

När Soheils föräldrar skildes, slets hans pappa bort från honom och han blev sin mammas stöttepelare. När hon mådde dåligt fanns han där. Den trygga hemmamiljön förändrades när män började komma och gå. Soheil längtade efter någon att vara nära, en vän han kunde ty sig till, men förblev ensam. För att kunna hantera sina känslor och döva sin ångest fann han tröst i porrtidningarna han hittade hemma.

När han var 13 år flyttade familjen till Sverige där hans ensamhet och utanförskap blev ännu tydligare. Ändå fanns en nyfikenhet hos honom. Han upptäckte idrotten, något han var bra på och blev accepterad. Han stod med ena benet hos sin mamma och syster, som behövde honom för att få ut sina problem och tankar. Å andra sidan fanns idrotten dit han kunde fly, men främst kom porren, ett sätt att hantera all den ångest och det ansvar han bar.

Soheils ångest accelererade och tillslut fann han sig redo att ta sitt liv. Han åkte till Stureplan med sin porsche för att slippa sina tankar. Senare befann han sig på psyket och förstod att hans besatthet hade gått för långt. Han klarade sig inte utan sin telefon och sitt utagerande. Det blev droppen och han förstod att han hade ett problem. Men ändå trodde han sig vara ensam. Det var inte för än han tog hjälp som han insåg att de var många som led av ett sexberoende.

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh. The Ashes!
2017-10-08
Länk till avsnitt

Vill jag ha rätt eller vill jag vara lycklig - "Evelinas" historia


AVSNITT 58

?Evelina? var klassens coola tjej. Hon var populär och hade många vänner. Ändå kände hon sig ensam och annorlunda. Efter hennes föräldrars skilsmässa fick hon två familjer, men som ingen kändes som hennes. Hon fick anpassa sig och trots att hennes pappa försökt ta sitt liv var det ingen som talade med henne om det. Det var så enkelt "så det var och det fick hon acceptera".
 
Vid sjutton års ålder träffade hon kärleken i hennes liv. Han var en kopia av hennes egen pappa. De blev snabbt seriösa, men lika snabbt tog det slut. Så skulle det komma att fortsätta under många år. De festade tillsammans tills han spårade ur. ?Evelina? lämnade honom men var tillbaka så snart han lyfte på luren. Den här gången är det annorlunda, tänkte hon.
 
Tillsammans fick de två barn och hans festande fortsatte. ?Evelina? kände sig som ett offer men vägrade ge med sig. Hon tog till olika knep och strategier för att kontrollera honom och situationen de befann sig i. Hon levde i förnekelse och tillät sig bli trampad på. Tills en dag då hon fick höra att hennes kille inte bara festade, utan var beroende av droger. Hela hennes bild av det perfekta och passionerade förhållandet rasade. Han var beroende. Och hon var medberoende. Det kom som en chock men blev också vändningen. 

Musik: Oh, The Ashes!
www.medberoendepodden.se
2017-09-29
Länk till avsnitt

Sockerberoende - med Jessica Eibladh


AVSNITT 57

Jessica Eibladh är beroendeterapeut och driver tillsammans Cristina Krügnell Sockerskolan som arbetar med behandling av sockerberoende.

Jessica kände sig tidigt annorlunda och presterade för att ha rätten att finnas. När krafterna inte räckte till vände hon sig till mat och socker. Där fann hon den trygghet och tröst hon saknade. Som ung mamma gömde hon godis och glass för att hennes familj inte skulle komma på henne. Sakta gick det upp för Jessica att hon kände igen sitt beteende någonstans ifrån, nämligen att hon betedde sig precis på samma sätt som hennes mamma gjort när hon gömt vinflaskor i tvättkorgen. Det var beroendesjukdomen.

Att vara sockerberoende innebär inte bara att du överkonsumerar socker och mat, inte alls faktiskt. Bland Sockerskolans klienter finns även de som inte tycker sig förtjänar att äta. Vanligast är dock att de flesta söker hjälp för sin övervikt och förstår att de behöver ändra sin kost. Men maten är bara 10 % av hela sjukdomen. Bakom gömmer sig beteendemönster, skam, ritualer, sinnesförändring och obearbetade känslor. För Jessica handlade det om en livsstilsförändring, en förändring som är långt bättre än hon kunnat tänka sig.

Frågorna är dock många: Hur fungerar ett sockerberoende? Ska man sluta äta allt? Varför ska man ta det på allvar? Hur gör man när man måste handla och stå i kö bland alla sötsaker? Varför hjälper det inte att bara sluta äta socker? Hur gör man för att ta sig ur det?


Kom i kontakt med Jessica och Sockerskolan på: www.sockerskolan.se

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-09-22
Länk till avsnitt

Det börjar med mig - med Ida Östensson


AVSNITT 56

Definitionen av begreppet eldsjäl skulle kunna vara Ida Östensson. Ida är opinionsbildare, feminist och grundare av Make Equal, som jobbar med lösningsfokuserat jämlikhetsarbete. Hon är en stark kvinna som kämpar för det goda, med vass tunga som alltid har svar på tal, en riktig förebild. Hon är oövervinnerlig.
 
Men bakom den starka ytan finns en historia som fått stå tillbaka. Ända tills Almedalsveckan 2017 då hon två minuter innan hon skulle upp på en scen fick en känsla, en känsla av att det var något annat hon behövde säga. Hon berättade om hur det har varit att leva tillsammans med en missbrukare, hur det har varit att leva i ett medberoende, hur hon försökt kontrollera varje steg han tagit, gett goda råd, letat efter lösningar på alla hans problem. Hur hon tappat bort sig själv genom att hjälpa andra. Hon berättade om den resa hon gjort, en resa som har kommit att påverka allt i hennes liv. När en lever i tron om att allt en gör är rätt och riktigt, blir sanningen som att springa in i en betongvägg. Ida kapitulerade för att hennes självbild varit felaktig och fick omvärdera allt.
 
Om man inte ska hjälpa, ska man bara ge upp då? Ida insåg att det handlar om att hjälpa lagom, att lägga sin energi på rätt saker. Inte kontrollera varje steg utan släppa taget och våga lita på andra. Att våga vara sårbar och mänsklig. Tillfrisknandeprocessen har också påverkat Idas syn på feminism. Att enbart uppmuntra det starka är en del av det patriarkala systemet. Dessutom tror inte Ida att någon människa bara är stark, för att vara människa är att ha alla sidor.
 
Som så många andra blev ett 12-stegsprogram för medberoende lösningen för henne. Hon gick dit för att beklaga sig över sin partner men insåg att hon behövde förändra sig själv. Idag hjälper Ida andra genom att ge vidare de gåvor hon har fått. Det är inte ett lyckligt slut utan spännande en resa.
?

Vill du komma i kontakt med Ida eller läsa mer om hennes arbete kan du gå in på www.makeequal.se

www.medberoendepodden.se
2017-09-15
Länk till avsnitt

Från Stureplan till Plattan - med Sara Woldu


AVSNITT 55

I SVT:s dokumentärserie Aldrig backa följde filmaren Åsa Blanck några unga mödrar som försökte ta sig ur sina missbruk för att kunna ta sig an mammarollen. I ledning av gruppen fanns Sara Woldu som själv gått från partytjej på Stureplan till heroinmissbrukare på Plattan, till ett tryggt, tillfrisknat Svensson-liv med man och barn. Hon är ett verkligt bevis på att det finns hopp för alla.

Sara växte upp i ett på ytan tryggt hem, men byggde tidigt sitt självvärde i prestationer. Hos drogerna fann hon en falsk självkänsla, en förmåga att våga vara sig själv. Men partydrogerna byttes snart ut till tyngre droger och dagarna gick åt till att fixa pengar till nästa rus. Det är inte många steg från Stureplan till Sergels torg men Saras resa neråt fortsatte under lång tid. Hon förlorade sakta förmågan att känna, stängde omvärlden ute och återgick till drogerna trots konsekvenser som hemlöshet och fängelse.

Det som tillslut blev vändningen var då hon träffade sin kärlek, mitt i allt kaos hände något i henne. Hon fick något att leva för, något hon inte ville förlora. Det var denna villighet och förmåga att känna som fick konsekvenserna att bita. Tillsammans åkte de in på ett gemensamt behandlingshem och började sin resa in i tillfrisknande. Idag är Sara ordförande och verksamhetsansvarig på KRIS, Kriminellas rätt i samhället. Hon vill bidra till omvärlden och ser sin resa som en tillgång. Utan den hade hon inte varit där hon är idag.

?
Kom i kontakt med Sara:
[email protected]
Eller följ Sara i sociala medier under namnet ? Sara Woldu

Titta på Aldrig Backa:
https://www.svt.se/aldrig-backa/

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-09-08
Länk till avsnitt

Starkast i världen - med Sanna Lundell


AVSNITT 54

Tillsammans med Ann Söderlund gjorde Sanna Lundell den hyllade dokumentärserien Djävulsdansen och boken med samma namn, som kom att bli en bibel för medberoende. Idag föreläser hon om medberoende och har kommit långt i sitt eget tillfrisknande.

Sanna har alltid lyckats med det hon tagit sig för, hon har hyllats och beundras av många och verkar ha en oändlig kraft. Själv säger hon att kraften kommer ur hennes driv att bekämpa orättvisor. Men kraften är inte oändlig, tillslut gick Sanna in i en utmattningsdepression. Hon fick ifrågasätta sitt sätt att leva. Idag är hon tacksam för det, då hon blivit mer ödmjuk inför andra med psykisk ohälsa. Hennes mamma fick sent diagnosen bipolär och hennes pappa, Ulf Lundell har varit öppen med sitt beroende. Sanna har omgivit sig av dysfunktionella personer men det var inte för än efter Djävulsdansen som hon verkligen kapitulerade inför att beroende är sjukdom. Hon bad då beroendeforskaren Fred Nyberg visa bilder på hur en beroende hjärna ser ut och först då kunde hon acceptera beroendesjukdomen.

Från sin uppväxt har Sanna fått med sig rädslor för konflikt och kritik. Allt arbete hon lämnat ifrån har varit klanderfritt. Kanske har dessa rädslor också legat till grund för hennes evinnerliga styrka? Nyligen drabbades hon av en smärtsam sorg och har fått arbeta mycket på att tillåta sig själv att vara kvar i den känslan. Även om det är tufft har hon lärt sig styrkan i det sårbara. När Fred Nyberg förklarade beroendesjukdomen för henne, undrade hon om det var något som kunde hjälpa för att läka ärrbildningen i hjärnan ? Freds svar var kärlek.

Idag lever Sanna samboliv tillsammans med sin kärlek Mikael Persbrandt. Genom deras turbulenta 12 år har de båda utvecklats och funnit något djupt och vackert hos varandra. Hon har även lärt sig vikten av att göra saker för sig själv, boka in sådant som får henne att må bra. För Sanna har det varit hästar. I stallet kan hon helt och fullt vara närvarande och känna ovillkorlig kärlek.

www.sannalundell.se
?Mer av Sanna: Djävulsdansen (tv-serie och bok), Karlavagnen i SR, Fyllepodden samt Veterinärpodden

www.medberoendepodden.se
2017-06-08
Länk till avsnitt

Jag ville bara bli älskad - "Alex" historia


AVSNITT 53

Som barn fick ?Alex? tidigt lära sig att hans person inte var önskad då han med slag och hårda ord plågades. Hans pappa visade tydligt att en riktig man inte visar känslor eller är sårbar. Redan som barn fick "Alex" se på porrfilm och blev starkt påverkad av sin pappas sexmissbruk.
 
Eftersom han utsattes för mobbning hemma tog han i skolan ut sin frustration genom att vara våldsam och mobba andra. Utåtagerandet fortsatte och små bus ledde in i grövre kriminalitet. Vid kontakt med tjejer visade han sig kall och hård, precis som hans pappa lärt honom. Eftersom han under sin barndom utsattes för syrliga kommentarer och psykisk misshandel av sin mamma växte sig hans kvinnohat allt större. Under en utomlandsvistelse fick han lära sig hur man charmade kvinnor och behandlade dem därefter.
 
?Alex? växlade mellan mat, sex och kriminalitet för att lindra sin obearbetade smärta. Det tog lång tid för ?Alex? att kapitulera inför sitt sexmissbruk. Han dolde det väl och bytte masker som ormar byter skinn. Ingen skulle få reda på hur han egentligen var, ingen skulle få se hans sårbarhet.
 
Efter att ha erövrat kvinnor och som besatt använt sig av porr kom han en dag in på en bordell. Där kunde han ta av sig sina masker och vara sig själv. Sexmissbruket eskalerade och tillslut kunde han inte vara utan en dag, en endaste minut. Innan han nådde sin botten kunde han köpa sex sju dagar i veckan.
 
Under han tillfrisknandeprocess har ilskan gentemot hans pappa varit drivande. År av förträngda känslor behövde komma fram. Innerst inne fanns där bara en övergiven liten pojke som inte ville något annat än att bli älskad, en kärlek som han hade sökt på platser där den inte kunna besvaras. I sitt arbete som terapeut och i sina relationer med dysfunktionella personer blev det tydligt att det fanns något annat som skavde. Insikten och hans beroenden, och slutligen sitt medberoende blev vändningen. Han tog hjälp och förstod att den enda som kunde älska den lilla pojken på riktigt, var han själv.
?
Hit vände sig "Alex":
www.absolutions.se - klinik för sexberoende och medberoende
www.coanon.se - 12-stegsgrupp för medberoende
www.slaa.se - 12-stegsgrupp för sex- och kärleksberoende

www.medberoendepodden.se
2017-05-23
Länk till avsnitt

Framgångssagan som gav ärr för livet - med Janique Svedberg


AVSNITT 52

Rockstjärneliv med Bruce Springsteen och Prince, pengar, kläder, karriär, glamour, lyx, fest, Kevin Kostner och VIP ? så skulle man kunna beskriva Janique Svedbergs liv, det var så det såg ut på utsidan.

Janique föddes i en fri familj med psykologföräldrar. Redan vid 11 års ålder tog hennes mamma sitt liv och Janique levde länge i tron om att det var hon som dödat henne. Det fanns ingen plats för hennes tårar så rakbladen blev hennes tröst. Som 16-åring blev hon blixtförälskad i en man som visade sig spela med självaste Bruce Springsteen, och hon hoppade på turnébussen. Kort därefter hade hon flyttat till New York där hon blev kvar. Snabbt kom hon in i en livsstil där alkohol, droger och gränslöshet var en självklar del. Hon lyckades med allt hon tog sig för, men på insidan växte smärtan. Självskadebeteendet och sex utan intimitet var ett sätt att hantera det ohanterliga. Men snart öppnade sig himmelriket genom ett recept utskrivet av en läkare. Oxycontin hette tabletterna och de kom att ta ifrån Janique allt hon hade och lite till.

Botten nådde hon långt senare då hon för första gången fick en tydlig gräns dragen för sig. Idag är ?tough love? något som Janique förespråkar. Att dra en gräns kan vara det mest kärleksfulla man kan göra.

Hennes liv är verkligen som en bok, och 2013 gav hon ut Blod, droger och rock?n?roll. En ärlig, smärtsam men inspirerande historia. Idag arbetar hon med att hjälpa andra. Hon är bl.a. beroende- och medberoendeterapeut, interventionist, recovery coach, sober companion i New York.

Kontakta Janique:
www.janiquesvedberg.com
[email protected]
www.internationalrecovery.net

Boken heter "Blod, droger och rock?n?roll" - finns där böcker finns!
2017-05-17
Länk till avsnitt

Rädda den som räddas kan - "Anders" historia del 2


AVSNITT 51

Efter att ha varit nykter, fallit och tagit sig upp igen uppenbarade sig hans livs kärlek för honom. Hon var förändrad, det strålade om henne och ?Anders? beslutade sig för att ge denna kärlekssaga ännu en chans. Ganska snart kände han att något inte stämde. Hennes mående förändrades och hon gick över hans gränser. Det enda som gjorde honom stark var kontakten med det inre, kraften han fått genom sitt arbete i AA. Det visade sig att hon var inne i ett maniskt skov och aktiv i sitt sex- och kärleksberoende. Han sa stopp och lät henne gå.

Gränserna stod sig dock inte länge, plötsligt stod hon där, skör och utelämnad. Längtan var för stark och rädslan att förlora henne fick honom att återvända. Hon behövde honom och han ville ?fixa? henne. Mönstret kom att återupprepa sig många gånger. Han gav allt och hon tog det. Den maniska energin gick över till psykiska övergrepp. Han kunde se förändringen i hennes ögon, på ett dygn var hon som förbytt. Hon var galen och han blev galen med henne. Medberoendet slukade honom hel.

En dag fick ?Anders? en uppenbarelse efter att en vän tagit sitt liv. Vännens sista ord kom att få honom kliva ur förnekelsen och den destruktiva relationen som höll på att förgöra honom. Den här gången gjorde han de 12 stegen i en gemenskap som riktade in sig på medberoende. Insikterna och vinsterna har varit många. Idag ser han livet på ett annat sätt. Är det något han har förstått så är det att han, när han mår dålig, dras han till andra som mår dåligt. Idag mår ?Anders? bra och väljer livet därefter. Han vill inte längre utsätta sig för tyst aggressivitet och osunda relationer. För det är just så, han har ett val.

www.medberoendepodden.se
2017-05-09
Länk till avsnitt

Rädda den som räddas kan - "Anders" historia del 1


AVSNITT 50

Efter att ha vuxit upp i en familj som på ytan hade allt, kom ?Anders? att göra en klassresa helt åt motsatt håll. Även om familjen hade det bra materiellt, försiggick ett förtryck i form av psykisk och fysisk misshandel. Ett aggressivt utbrott från hans pappa kunde sedan följas av veckor av total tystnad. ?Anders? enda skydd blev att ta på sig rollen som någon man inte skulle sätta sig på. Beteendet fick uppmärksamhet men ingen frågade hur han mådde eller om hur hans hemsituation såg ut, det var klart och tydligt ? han var problemet.

När ?Anders? kom i kontakt med alkohol skilde snabbt hans drickande sig åt mot hans nära vänners. Han halkade djupare ner i sitt destruktiva liv, alkoholen krävde droger och droger krävde kriminalitet. Han levde i misär och tappade bort sig själv. Han träffade tjejer som tog honom under sina vingar, som ville hjälpa honom. Det var där han fann sin tröst, men också sin ork att fortsätta. När han hade förstört sin dåvarande tjejs lägenhet tvingade hon iväg ?Anders? på hans första AA-möte, men det kom att ta många år till innan han gav det nyktra livet en ärlig chans.

Beroendesjukdomens högmod, egenvilja och förnekelse krävde att han föll djupare ner i sitt svarta hål. För att kunna tillfriskna krävdes den egna viljan att bli fri, den egna insikten om hans maktlöshet och kraften att be om hjälp. Han hade tidigare sökt hjälp för att någon annans skull eller för att någon tvingat honom. Det som tillslut gjorde att han blev nykter var att han själv var redo, redo att göra som de som hade gått före honom sa.

Del 1 av "Anders" historia

www.medberoendepodden.se
2017-05-02
Länk till avsnitt

Det svarta fåret - "Harrietts" historia


AVSNITT 49

Redan från tidig ålder fick Harriett stämpeln som det svarta fåret. Allt hon gjorde och sa var fel och hennes pappa tog ut sin ilska mot henne genom hot och slag. I skolan såg lärare på henne som ett hopplöst fall. Mobbning och föräldrar som både skyllde elände på Harriett och förbjöd sina barn att umgås med henne. Eftersom stämpeln satt så hårt såg Harriett inte något annat alternativ än att vara den som alltid ställde till det och hade hyss för sig.
 
Mobbningen och skolbarnens pikar om hennes vikt, röda hår och glasögon satte djupa spår. I högstadiet drömde hennes klasskompisar om framtida karriärer och lyckade liv, medan Harrietts högsta önskan var att bli smal, blond och få kontaktlinser. Hon utvecklade Bulimi och det blev början på den resa som skulle innehålla självskadebeteende, missbruk av alkohol och droger, experiment med tabletter, shoppingmissbruk, minnesluckor och livshotande situationer.
 
Allt eskalerade och Harriett for fram som en orkan, hon förstörde både för sig själv och andra genom sin destruktiva livsstil. Trots många varningar tog det många törnar innan hon kapitulerade inför sin situation. Men resan in i tillfrisknande var långt ifrån spikrak. Nykterhet från hennes missbruk, behandlingen för hennes ätstörningar, terapi och insikten om att hon är medberoende blev ändå lösningen. Harriett insåg tillslut att roten till allt detta var avsaknaden av självkärlek. 
?
Här fick "Harriett" hjälp:
För sitt missbruk - www.ca-sweden.se
För sitt medberoende - www.coanon.se

www.medberoendepodden.se
2017-04-24
Länk till avsnitt

Porrberoende bland unga - med Maria Ahlin


AVSNITT 48

När Maria Ahlin skrev boken Visuell Drog tillsammans med Ulrika Stigberg, intervjuade de unga angående deras relation till porr. Det visade sig att något som återkom i dessa samtal var ord som beroende och återfall. I snitt är pojkar 12 år och flickor i 13-årsåldern när de börjar konsumera porr, men många är så unga som 6-7 år när de tittar på porr första gången.

Maria är även generalsekreterare för organisationen Freethem som arbetar för att förebygga människohandel. Vid sina föreläsningar i skolor hör hon berättelser där killar slår, tar stryptag eller drar tjejer i håret när de har sex. Många gånger visar det sig att ingen av partnerna tycker om det utan har trott att det är så man gör. Förutom den uppenbara länken till prostitution och våldtäktskultur i samhället fastnar många i ett beroende. De mår dåligt av det och har ingenstans att vända sig. Nu för tiden kan det räcka med en felstavning vid en google-sökning för att en ska komma in på en sida med porr. Bland ungdomar uppger 8 % killar att de tittar på porr trots att de egentligen inte vill, och många ungdomar reagerar själva på att den siffran verkar låg. När Maria frågar skolelever om de tror att porrberoende existerar så räcker nästan alla upp handen. Ändå är porrberoende inte en erkänt av samhället, det finns därför heller ingen vård att hänvisa till. Ungdomarna faller mellan stolarna och blir ensamma med sina problem. Statistiskt sätt så visar sig dessutom att sannolikheten är större att någon som tittar på porr också köper sex, men även länken mellan pornografisk högkonsumtion och missbruk av andra substanser, övervikt, psykisk ohälsa och sexuella övergrepp är bekräftad. Oavsett åsikter om porr eller porrberoende är den gemensamma nämnaren att unga saknar vuxna som talar om det. Detta är allvarligt. Men hur kan vi som anhöriga hantera detta?

Boken heter Visuell drog och finns i flera bokhandlar. Kontakta Maria via:
www.freethem.se
www.visuelldrog.se

www.medberoendepodden.se
2017-04-10
Länk till avsnitt

Skamfilad - med Göran Larsson


AVSNITT 47

Genom sitt arbete som psykoterapeut kunde Göran Larsson inte blunda för det mest dominerande problemet hos personer som mår psykiskt dåligt. Problemet var skam och insikten blev motorn till den storsäljande boken Skamfilad.

Vad gör skam med oss? Hur uppkommer den och varför är det så svårt att hantera skamkänslor? För att hantera skammen skaffar vi oss olika försvar, eller överlevnadsstrategier. Hur kan dessa se ut och hur fungerar de? När vi inte har lärt oss vårt eget värde, att ta hand om våra egna behov, blir begär ett sätt att stilla våra svåra känslor. Begär kan vara överdriven konsumtion av kemiska substitut som alkohol, droger eller mat och socker. Andra föredrar händelse- eller processdroger som sex, arbete, spel eller shopping.

Vad är skillnaden mellan trygghet och tillit? Kontroll kan vara ett sätt att skapa trygghet, att försöka ta kontroll över livet, händelser och andra människor. Med tillit kan vi släppa taget om föreställningen om hur livet borde vara och leva livet som det är, med hopp och glädje. Rädslor håller hos hårt i sitt grepp och många tror att om de släpper taget om sina gamla oförrätter kommer vederbörande slippa lindrigt undan. I själva verket är det vi själva som betalar det höga priset. Att sörja och förlåta läker våra sår.

Självkänsla, ett ord vi hör ofta och vet att vi behöver förbättra. Men hur gör vi det? Göran talar om vikten med gränser, både gentemot sig själv och andra. Varför ska vi inte förklara eller försvara våra gränser? I slutändan måste respekt vara viktigare än behovet att bli omtyckt.

Göran arbetar förutom som psykoterapeut även som präst och föreläsare, och nu är han som författare aktuell med sin nya bok Rötter och Vingar ? att leva sannare, modigare och helare. ?Kärlek utan sanning övergår förr eller senare i medberoende? och ?skammens motgift är kärlek och sanning?. Hur gör vi det?

www.kopparormen.se
Böckerna: Skamfilad + Rötter och vingar finns hos bl.a. Bokus.

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-04-02
Länk till avsnitt

Psyket - med Emmy Rasper


AVSNITT 46

Emmy Rasper är producent och programledare för Sveriges radio. Efter att ha funderat ett tag på hur folk faktiskt mår psykiskt, startade hon podden Psyket för P3 där hon träffar kända människor och pratar om deras psykiska hälsa. Förutom Psyket är hon också programledare för Språket i P1 och delar öppet och modigt om sin egen psykiska ohälsa i krönikor för Göteborgs-posten.

Att vakna med ångest och inte komma upp ur sängen, att varje moment ? välja kläder, dricka kaffe eller ta dig till jobbet känns som en omöjlighet. Att det enda alternativet du ser är att ringa och sjukanmäla dig. Du säger att du är förkyld, förmodligen har feber och att du därför bör stanna hemma. Men du är inte förkyld. I en av Emmys krönikor skrev hon om just det här problemet, hon var trött på att ljuga om hur hon mådde. Hon uppmuntrar andra till att våga vara ärliga, sluta skämmas, och för att våga ta steget föreslår hon att man kan använda begreppet ?psykiskt förkyld?. Om du känner igen dig är du förmodligen inte ensam då krönikan delades flitigt och fick ett fantastiskt bemötande.

Krönikan blev också Emmys sätt att kliva ?ut ur garderoben? med sin egen psykiska ohälsa. Idag talar hon öppet om hur hon mår, att hon har gått i terapi, äter antidepressiva och hur att ha förlorat sin första kärlek i självmord har fått henne att bli uppmärksam för hur andra mår. Emmy har till och med gått kurser i ?psykisk livräddning?. Hennes största drivkraft är att hon tror på att vi måste prata om sådant som känns tufft ? att vi i alla fall kan känna oss mindre ensamma om vi vågar dela med oss.

Länk till Psyket i P3:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4852

Länk till Språket i P1:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=411

Länk till Göteborgs-posten och Emmys krönikor:
http://www.gp.se/av/Emmy%20Rasper

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-03-27
Länk till avsnitt

Stålkvinnan - "Annas" historia


AVSNITT 45

?Anna? har sedan hon var liten burit världen på sina axlar. När hon var nio år åkte hon in med sin mamma till psykakuten och minns fortfarande hur skräckinjagande det var. Hon var barn, men inte en enda person talade med henne och frågade hur hon mådde. Många år senare kommer hon in på psykakuten igen, denna gång med sin egen son.

?Anna? växte upp med en pappa som var alkoholist och en mamma som hade ?ont i nerverna?. Som äldsta barn tog hon på sig ansvaret både för sina systrar och för att se till att hennes mamma var glad. Hon önskade sig inget annat än en lycklig mamma. Hemma var det ofta bråk och ?Anna? låg sömnlös om nätterna, kuddarna var alltid blöta. Trots att det var hennes pappa som drack så idoliserade hon honom, hon var en pojkflicka och det enda hon lovade sig själv var att aldrig bli som sin mamma.

Hon fick tvillingsöner som tidigt började agera ut och vara bråkiga och visade det sig finnas mer bakom deras beteende. ?Anna? tog på sig allt, hon tänkte att det var hennes fel att de mådde så dåligt. När hennes ena son blev sängliggande och isolerade sig, bestämde hon sig för att en bra mamma uppoffrar sig, och har man en son som mår dåligt så ska man själv lida. Ju mer hon uppoffrade sig, desto mer tappade hon sin egen kraft och livslust. En dag gick det inte längre och ?Anna? gick in i väggen. Hon hade ingen lust och inget eget liv. Hon som fanns till för alla andra, kunde inte ens finnas där för sig själv.

Men krisen blev vändningen. Hon hittade till ett självhjälpsprogram där hon började förstå något som hon egentligen alltid vetat ? att det enda ens barn vill är att ha en lycklig mamma.

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-03-20
Länk till avsnitt

Psykisk ohälsa - med Christian Dahlström


AVSNITT 44

Från att ha haft väldigt lite kunskap och många fördomar kring psykisk ohälsa drabbades Christian Dahlström av sitt livs första panikångestattack. De blev fler den sommaren som ledde in i en lång och djup depression. Christians liv förändrades drastiskt men detta kom att bli början på en av Sveriges största poddar om psykisk ohälsa, föreläsningar, förtroendeuppdrag och en bok. I sin podcast Sinnessjukt vrider och vänder han på begreppet tillsammans med kunniga gäster. Boken, Panikångest och depression - frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar, är den mest sålda i sin kategori.

Man skulle kunna säga att Christian är ett vandrande lexikon när det kommer till psykisk ohälsa, men ju längre tiden går, desto fler frågor blir det för honom. Eftersom Christians mamma var missbrukare och led av Schizofreni så lämnades han endast 10 månader gammal till ett fosterhem. Nu är han själv pappa och det väcker en hel del tankar om till exempel det här med ärftlighet. Just nu skriver han på sin andra bok och även anhörigfrågan verkar ligga honom varmt om hjärtat.

Hur stort ansvar kan vi som anhöriga ta, och hur mycket eget ansvar bär den sjuka själv i sin psykiska ohälsa? Det är mycket vanligt att en förälder till någon som är psykiskt sjuk själv drabbas av utmattningsdepressioner, det tenderar alltså även att gå ut över de anhörigas psykiska hälsa. Hur kan man som anhörig hjälpa på rätt sätt? Kan man se på någon att de lider av psykisk ohälsa och hur bemöter man en person som är deprimerad?

Christians bok heter Panikångest och depression - frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar och finns att köpa i de flesta bokhandlar. Glöm inte att lyssna på podden Sinnessjukt!
Vill du nå Christian eller se mer av hans verksamhet kan du gå in på:

www.sinnessjukt.se
www.vadardepression.se
?
www.medberoendepodden.se
2017-03-13
Länk till avsnitt

Missbrukaren var en opolerad diamant - "Helenas" historia


AVSNITT 43

Under en medberoendebehandling fick ?Helena? med sig ett papper hem där det fanns två kolumner. I den ena stod det familjerelationer, och i den andra, kärleksrelationer. Likheten var slående. Hur kunde hon ha förnekat detta uppenbara mönster?

Som storasyster i en familj som på ytan såg bra ut, var ?Helena? den som tog ansvar och stod upp för sina syskon. Hon var pappas flicka men hennes pappa hade två personligheter; en älskvärd, och en hård som kom fram när han var full. Det var ?Helena? som fick ta emot pappans hårda ord och hon befann sig ofta i ett tyst krig med honom. Det var inga slag, inga skrik utan allt skedde genom passiv aggressivitet. Och varje gång vann hennes pappa.

?Helena? valde aldrig sina killar utan blev själv vald. Alla led dem av någon form av missbruk. Hon såg dem som opolerade diamanter hon skulle förvandla. När hon träffade sin dotters pappa flyttade de nästan omgående ihop. Han var en framgångsrik person och väldigt lätt att älska. Samtidigt fanns den mörka sidan även hos honom, något ?Helena? inte såg som ett hinder - hon skulle fixa honom! Trots bevis på att det inte var möjligt höll hon krampaktigt kvar i relationen, annars skulle det vara ett bevis på ett personligt misslyckande.

Hon såg sig som den där ?sköna tjejen som inte ställer några krav?. I själva verket blev hon den som tjatade, som tog hand om. Hon blev mästrande och talade om för honom hur han skulle vara och så blev hon en martyr som knöt näven i fickan och tänkte att ?det borde han förstå, det ska inte jag behöva säga?. Än en gång befann hon sig i ett krig hon aldrig kunde vinna. Hon blev mer och mer den person hon inte ville vara.

Men när ?Helena? fick sin dotter kom en oanad kraft, ett mod, som hon aldrig tidigare upplevt. Hon förstod att hon levde i en relation som skulle skada hennes dotter och beslutade sig för att lämna honom. Då hittade hon till en 12-stegsgemenskap för medberoende och insåg att det var hon själv som var hennes problem, inte den beroende. Detta blev ?Helenas! räddning!

Läs mer om 12-stegsgrupper på vår hemsida:
www.medberoendepodden.se
2017-03-06
Länk till avsnitt

De digitala drogen - med Patrik Wincent


AVSNITT 42

Under det senaste decenniet har vårt beroende av internet, datorer och våra smarta telefoner ökat lavinartat ? det är bara att acceptera att detta endast är en början. När skärmtiden börjar gå ut över dina sociala relationer, ditt arbete, din hälsa. När du kommer på dig själv att fastna vid skärmen trots att du bara hade tänkt vara online en kort stund. När uppkopplingen börjar bli en flykt, en ångestlindring eller ett sätt att isolera dig, hjärnan blir kidnappad och du känner skam och skuld på grund av ditt beteende - då är detta ett problem.

Patrik Wincent är själv nykter alkoholist och driver Dataspelsakuten och Internetakuten, som specialiserar sig på just den här typen av problematik. Patrik är terapeut, föreläser och har skrivit tre böcker i ämnet.

Mobilmissbruk, missbruk av sociala medier, dataspelsmissbruk, spelberoende, shoppingmissbruk och sexmissbruk är några vanliga delar inom kategorin internetmissbruk. Många av dessa kan få förödande konsekvenser och är inte minst svåra för de anhöriga; föräldrar som ser sina barn förtvina och isolera sig i sina rum, helt fast i sina dataspel, män och kvinnor som spelar bort och förskingrar pengar kan inte bara förlora bostad och egendomar, utan även sina familjer och riskera fängelse. Cybersex, tvångsmässigt användande av porr kan förgöra många äktenskap och relationer. Barn skadas av sina föräldrars frånvaro då de isolerar sig vid sociala medier. Eller besattheten när någon ska vinna ett bud på Tradera, aktiehandel eller tvångsmässig shopping. Patrik har sett hem som förvandlats till knarkarkvartar bara på grund ett dataspel.

Vad kan vi som anhöriga göra? Vad innebär ett sunt användande av digital teknik? Hur kommer det sig att vi fastnar i ?nätet? och vilka gränser är sunda att dra?

patrikwincent.se
dataspelsakuten.se
Internetakuten.com

Patriks böcker: När vi släpper kontrollen, Den digitala drogen, Digital diet


www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-02-27
Länk till avsnitt

Att se sanningen - "Eriks" historia


AVSNITT 41

När ?Erik? drack blev han den härliga och modiga kille han drömde om att vara. Men de roliga kvällarna blev mer och mer destruktiva och slutade med minnesluckor och ångest. Bristningsgränsen var nådd och ?Erik? kapitulerade inför sin alkoholism. Han fann hjälp hos Anonyma Alkoholister, vilket förändrade hans liv till det bättre.
 
Han var nykter i många år och ansåg sig ha kommit långt i sitt tillfrisknande. Han arbetade på medvetenhet och sökte sig till olika andliga forum där han tankade energi och sinnesro. Ändå tornade det upp sig att han trots detta, blundat för något mycket smärtsamt. En relation med en kvinna som tog honom med storm.
 
Relationen med kvinnan som ?Erik? dyrkade hade många fina stunder men var destruktivt och han blev illa behandlad. Det var hårda ord, kritik, psykisk misshandel, manipulation. ?Erik? anpassade sig för att se till att kvinnan mådde bra. Han ändrade på sig själv, lånade ut pengar och lyssnade inte på varnande ord från sina vänner.
 
Känslan av oro var bekant. Han växte inte upp med något beroende, men hans mamma tog mycket uppmärksamhet och precis på samma sätt som han som liten anpassade sig till henne, fortsatte han anpassa sig i relationer till kvinnor. Oron gav starka känslor som han förknippade med kärlek. Oron blev en ?trigger? som fick honom att söka bekräftelse av sin partner.
 
Rationellt kunde han, precis som med alkoholen, se att hon inte var bra men var helt oförmögen att stå emot. Det blev så pass illa att han helt enkelt var tvungen att avsluta relationen. Det han upplevde då var likvärdiga symptom som den abstinens han haft när han beslutade sig för att bli nykter. Det går att sluta dricka alkohol men det går ju inte att sluta älska.
 
Idag arbetar ?Erik? med sitt medberoende och han har insett att andlighet handlar om medvetenhet, närvaro och total ärlighet. Något som Erik hade missat tidigare. Man måste se sanningen. Bara då går det att bli fri.

www.medberoendepodden.se
Musik: Oh, The Ashes!
2017-02-20
Länk till avsnitt

SPECIALAVSNITT - Du är viktig med Carina Bång


AVSNITT 40 - SPECIALAVSNITT

Avsnitt 40 av Medberoendepodden är ett specialavsnitt. Du kan med fördel sitta ner med papper och penna när du lyssnar. Avsnittet innehåller övningar och handfasta tips för dig som anhörig.

Carina Bång har arbetat länge med medberoende och anhörigfrågor. I sitt arbete upptäckte hon att det var vissa frågor som inte riktigt var utredda eller besvarade. Vi försöker tala mycket om oss, vår problematik och var den kommer ifrån. Trots det kvarstår ofta det faktum att många anhöriga fortsätter att leva med personer som lider av ett beroende. Det kan till exempel vara en sambo som dricker periodvis, en omyndig son eller dotter som använder droger eller någon som lever tillsammans med en partner som försöker tillfriskna. Måste vi lämna en person som lider av ett beroende eller kan det finnas andra sätt att närma sig denne?

Vi talar sällan om hur vi kan förhålla oss till varandra i närheten av ett beroende. Kommunikationsproblem, förträngd sorg, osunda tankemönster, problem med gränser och oförmågan att veta vilka ens egna behov är, är några av de ämnen som återkommer.

I det här avsnittet bjuder Medberoendepodden tillsammans med Carina Bång på övningar hämtade ur boken Du är Viktig! Till dig som är anhörig till någon med alkohol- eller narkotikaproblem. Boken finns att köpa via internetbokhandeln (Adlibris, Bokus). Det är otroligt viktigt att ha ett eget nätverk och inte stå ensam som anhörig. Vi släpper därför i samband med avsnittet ytterligare en övning där du kan fylla i vilka som tillhör ditt supportteam. Ta hand om dig själv för du är viktig!

(Övningarna i avsnittet markeras med bakgrundsmusik)
www.craftsverige.com

www.medberoendepodden.se

Musik: Oh, The Ashes!
2017-02-10
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.