Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Styrkelabbet

Styrkelabbet

Styrkelabbet är podcasten för dig som älskar styrketräning. Värdarna Daniel Richter och Philip Wildenstam guidar dig genom gymmets snåriga djungel, och hjälper dig till effektivare och roligare träning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

styrkelabbet.se/

Avsnitt

Avsnitt 189: Sov gott, kompis! Strategier för bättre sömn

Vi har pratat om sömn förut, men det är hög tid att friska upp minnet! Sommarlovet är över och det är dags att återgå till rutinerna. Så hur ska du göra för att maximera dina chanser för god och tillräckligt lång sömn, när livet är fullt av måsten, krav och nöjen? Och varför ska du ens bry dig om ifall du sover 6,5 eller 8 timmar per natt?   De flesta sover för lite och det går ut över det mesta, inte minst träningsresultaten. I dagens avsnitt går vi både igenom vad vi vet sedan tidigare och vad ny forskning på träning och sömn visar. Därefter rundar vi av med att gå igenom de strategier som du kan använda för somna snabbare och sova bättre.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:45 - Dagens ämne: Därför är sömn viktigt och så gör du för att optimera din sömn ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-08-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 188: För- och nackdelar med att autoreglera träningen

Sista semesteravsnittet! Från och med nästa vecka är vi tillbaka i den ordinarie rotationen.   Men innan dess ska vi ÄNTLIGEN snacka mer om de där märkliga förkortningarna som duktiga lyftare ofta delar på Instagram: RPE och RIR.   RPE står för rate of perceived exertion och RIR betyder reps in reserve. Båda handlar om samma sak, nämligen att anpassa vikterna efter dagsformen i stället för att träna efter fasta vikter. Låter det bökigt? Lugn, vi förklarar det mycket tydligare än så här i dagens avsnitt ? och bollar fram och tillbaka vilka för- och nackdelar vi ser med att autoreglera träningen efter dagsform.   Sist och definitivt minst hinner vi med sjätte upplagan av #danielkillgissar. Den här gången besöker vi Area 51, käkar katter och ostmackor, och tränar med Ant-Man.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:10 - Dagens ämne: För- och nackdelar med att autoreglera träningen 36:40 - Daniel killgissar #6 ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-08-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 187: Styrketräning kan lindra klimakteriebesvär

Alla borde styrketräna. Nej, det betyder inte att alla måste satsa på att se ut som kroppsbyggare eller tävla i kraftsport. Men alla har nytta av att styrketräna musklerna, även om det bara handlar om 2?3 korta (men tunga) pass per vecka, efter egen förmåga. Du orkar mer i vardagen, kan träna bort och/eller minska risken för krämpor och skador, kommer förmodligen sova bättre ? med mera, med mera!    Nu har en svensk studie till och med visat att styrketräning kan lindra klimakteriebesvär som värmevallningar och nattliga svettningar. Något som drabbar väldigt många kvinnor mellan 40?60 år.   I dagens avsnitt pratar vi mer om just den här studien och hur vi tolkar resultaten.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:10 - Dagens ämne: Styrketräning och klimakteriet ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-07-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 186: Era frågor om allt från viloveckor till betydelsen av viktvana

Äntligen ett renodlat frågeavsnitt igen och den här gången får vi verkligen försöka hålla våra tungor i rätt munnar. Eftersom det är semesterläge unnar vi oss att dyka i djupt vatten, och ger oss på att spekulera kring flera komplexa frågeställningar.   Hur viktigt är det egentligen med viktvana? Blir starka personer mer slitna av sina lyft på en given procent av 1RM, än vad svaga personer blir på samma procent av deras 1RM? Till synes enkla frågor, men under ytan gömmer sig massor med nyanser, felslut och förvirrande faktorer.   Fler frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:15 - Lyssnarfråga 1: Hur viktigt är det med viktvana? 13:35 - Lyssnarfråga 2: Kommer Philip vara med på SM 2020? 17:55 - Lyssnarfråga 3: Ena stunden är träning till fail onödigt och i nästa stund rekommenderar ni träning till fail. Och ena stunden är bicepsträning utöver ryggövningar i princip meningslöst för de allra flesta men i nästa stund får man dubbel utveckling i biceps av curls än av ryggövningar. Vad gäller? 26:00 - Lyssnarfråga 4: Jag kör Bänkpress Boogie och tycker att det är relativ låg volym på själva bänkandet. Mitt PB är knappa 50 kg och det gör ju sitt till att vikterna blir låga. Ska jag lägga på vikt eller är det bättre att jag tar ut mig mer i de andra bröst- och tricepsövningarna? 30:35 - Lyssnarfråga 5: Är det en bra idé att kombinera Knäböj Kalinka hypertrofi med Bänkpress Boogie 2 dagar/vecka och Marklyft Mini? 33:05 - Lyssnarfråga 6: Ligger det verkligen något i påståendet att träning på en given procent av 1RM sliter mer för en riktigt stark person än vad det gör för någon som är avsevärt svagare? 40:15 - Lyssnarfråga 7: Berätta om era första fyllor. 44:20 - Lyssnarfråga 8: Tror ni resultatet från studien gällande djupa knäböj vs grunda knäböj är förutsatt att böjen utförs med full kontroll eller tror ni man får liknande resultat även med en liten studs i bottenläget? 49:50 - Lyssnarfråga 9: Om jag vill mäta hypertrofi-framsteg i centimeter, hur ofta bör jag mäta? 53:40 - Lyssnarfråga 10: Bör man ha viloveckor från träningen ? Finns det studier som visar på positiva effekter av det? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-07-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 185: Sun's out, guns out! Vi grottar ned oss i armträning

Att chins och latsdrag funkar bra för att träna biceps, vet vi redan. Men går det lika bra med roddövningar, till exempel hantelrodd? Och hur ska du tänka för optimal armtillväxt?   Dagens avsnitt är 100 % vigt åt armträning. Vi är så pepp på att snacka om det, att vi till och med skippar försnacket och i stället flexar loss med en ny studie och en handfull lyssnarfrågor!   Hålltider: 00:00 - Dagens ämne: Roddövningar i stället för chins/latsdrag för att bygga stora biceps? Vi går igenom ny forskning och diskuterar vad vi tror krävs för optimal armträning 13:35 - Lyssnarfråga 1, insprängd mitt i dagens ämne: Bicepscurls eller chins för stora biceps? Och gör det någon skillnad med supinerat eller pronerat grepp? 27:50 - Lyssnarfråga 2: Ligger det något i påståendet att biceps ska tränas med högre repsantal än triceps? 30:30 - Lyssnarfråga 3: Hur viktigt är det att hålla överarmarna stilla när du curlar? 31:45 - Lyssnarfråga 4: Ska du lägga armträningen sist i passet även om ditt främsta mål är maximal armtillväxt? 34:15 - Lyssnarfråga 5: Hur ska du träna armarna för att få bra överföring till mitt bänkpressande? 35:25 - Lyssnarfråga 6: Om du endast ska välja en isolerande övning för biceps och en för triceps, vilka då? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-07-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 184: Bro split vs flera helkroppspass/vecka ? vilken träningsfrekvens är effektivast?

Å nej, ska vi snacka träningsfrekvens IGEN?   Jupp, det ska vi och det kommer bli underbart.   Hur ofta du ska träna en muskel per vecka för maximal hypertrofi och styrkeutveckling, är nämligen ett pussel som fortfarande läggs. Många teorier, få solklara sanningar. Men i dag tar vi med oss en ny pusselbit in i poddstudion, som ger oss belägg för att det kanske och förmodligen är vettigare att försöka träna varje muskelgrupp mer än en gång/vecka i stället för kroppsbyggarnas klassiska ?bro split?, där varje muskelgrupp får en egen träningsdag/vecka.   Vi har åtminstone tillräckligt mycket att snacka om, för att låta det hela resultera i en diskussion där vi spekulerar i vad vi egentligen tror är bäst, efter alla dessa års ältande av ämnet.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:05 - Dagens ämne: Ny studie på träningsfrekvens ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-07-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 183: Böj djupt om du vill få maximal utdelning av din knäböjsträning

Vi har vetat länge att djupa knäböj leder till större muskeltillväxt i framsida lår och styrkeökningar i ett längre rörelseomfång än vad halvböjar gör. Och vi har anat att detsamma gäller för muskeltillväxten i adduktorerna och gluteus. Nu har det äntligen kommit en studie som tittade på bland annat det senare.   Resultaten visar att om du vill utveckla så mycket av muskulaturen som möjligt i underkroppen, bör du träna djupa knäböj.   Skräll. Men vi trivs sällan bättre än när vi får ägna en timme åt att snacka knäböj, så vi tar chansen att presentera studien i detalj plus besvara era frågor om knäböj.   Se mer i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:30 - Dagens ämne: Ny studie på djupa vs grunda knäböj 24:55 - Lyssnarfråga 1: Hur ska jag hålla i stången vid lowbar respektive highbar? Hur blir jag av med smärta i armarna/axlarna från att knäböja? 25:30 - Lyssnarfråga 2: Är det bättre att böja ofta om jag klarar av en hög träningsfrekvens? 33:55 - Lyssnarfråga 3: Hur hade ni lagt upp knäböjsträningen med så lite knäböjsträning som möjligt men ändå tro att ni har goda chanser på att bli starkare i knäböj? 40:40 - Lyssnarfråga 4: Tänkbara åtgärder för knän som faller inåt? 48:15 - Lyssnarfråga 5: Bra saker att tänka på för att lyckas få ett jämnt driv upp från botten och inte låta rumpan sticka iväg först? Styrkor/svagheter som orsakar detta? 52:05 - Lyssnarfråga 6: Hur ser det ut med planerna på ett böjprogram med dansanknutet namn? 54:10 ? Lyssnarfråga 7: Har mest kört benspark och benpress tidigare men började träna djupa knäböj för ett år sedan. Har ökat hyggligt men har fått ont i knäna sista tiden. Vad är ert tips för att minska värken? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-07-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 182: Så bulkar du för att lägga på dig muskelmassa i stället för fett

Om du ligger på ett relativt lågt kaloriöverskott när du bulkar, kommer du lägga på dig mer muskler i förhållande till fett än om du ligger på ett högt kaloriöverskott. Det visar en ny studie på på kroppsbyggare som tävlar på amatörnivå, och det är också avstampet för dagens avsnitt!   Med vad innebär det i praktiken? Kan du äta vad du vill så länge du hamnar på kaloriöverskott? Och finns det ens någon vits med att bulka, jämfört med att ligga i kaloribalans?   Vi samlade in era bästa frågor om just bulk och lagade en matnyttig timme av det hela.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:25 - Dagens ämne: Bättre ratio mellan muskler och fett för kroppsbyggare som bulkade med ett relativt lågt kaloriöverskott jämfört med högkalorigruppen 19:45 - Lyssnarfråga 1: Finns det ens någon vits med att bulka? 25:30 - Lyssnarfråga 2: Varför är det viktigt att få i sig ett överskott av kalorier under en bulk, borde det inte räcka med att bara öka proteinintaget? 27:25 - Lyssnarfråga 3: Vad är nackdelarna i det långa loppet med en bulk? 31:05 - Lyssnarfråga 4: Finns det några extrema exempel på folk som bulkat på jätteöverskott men ändå lyckats tappa fett samtidigt? 34:00 - Lyssnarfråga 5: Hur gör man en bulk utan att få en massa fettmassa? 36:40 - Lyssnarfråga 6: Borde styrketräningen se annorlunda ut om man ligger på kaloribalans jämfört med bulk? 38:20 ? Lyssnarfråga 7: Vad är bäst på lång sikt, att ligga på ett litet kaloriöverskott hela tiden eller att varva deff och bulk? 40:30 - Lyssnarfråga 8: Hur mycket styrkegains kan jag räkna med per kg jag lägger på mig (förutsatt att det inte bara är fettvikt)? Typ om jag går upp från 63:an till 72:an i styrkelyft? Får jag +10 kg i varje lyft? 47:00 - Lyssnarfråga 9: Tips för att våga lägga sig på kaloriöverskott när jag tidigare varit överviktig? 49:15 - Lyssnarfråga 10: Hur mycket muskler är det rimligt att lägga på sig under ett år? 51:40 - Lyssnarfråga 11: Är det okej att äta skräpmat när man bulkar? 55:00 - Lyssnarfråga 12: Jag äter jättemycket mat men går inte upp i vikt, vad gör jag fel? 57:25 - Lyssnarfråga 13: Vem av Daniel och Philip kommer påbörja en deff härnäst? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-06-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 181: Reflektioner och insikter från VM i klassisk styrkelyft 2019

När de bästa styrkelyftarna i världen möter varandra, finns det mycket att inspireras och lära sig av! Och eftersom årets världsmästerskap i klassisk styrkelyft gick i Helsingborg, masade vi oss dit för att ta del av de sista, dramatiska dagarna.   Vi fick bland annat se Amanda Lawrence knäböja 243 kg (omslagsbilden!) i damer -84 kg, storfavoriten Ray Williams bomma ut sig från tävlingen och det svenska landslaget göra flera fina prestationer.   I dagens avsnitt försöker vi reda ut vad det var vi egentligen såg, baserat på era frågor. Vad var det som gick snett med Ray? Varför verkar svenskarna bomma färre lyft än många andra nationers lyftare? Hur ser vi på sportens framtid i allmänhet och de så kallat extrema bänkbryggorna i synnerhet?   Fler frågor i hålltiderna!   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:40 - En kort sammanfattning av VM:s häftigaste prestationer (åtminstone de vi hann se) 09:00 - Vad hände med Ray Williams? 13:00 - Hur kommer det sig att man sällan ser svenska styrkelyftare bomma lyft på internationella mästerskap? 17:40 - Varför ser man så många topplyftare göra sämre resultat på VM än på Instagram? Handlar det om dopning? 20:30 - Varför slås det så många världsrekord i styrkelyft jämfört med till exempel friidrott? 26:20 - Hur skulle det påverka sporten om lyftarna inte längre fick brygga upp sig i bänkpress? 36:40 - Är det verkligen hälsosamt att vara en stor, tung styrkelyftare? 39:25 - Borde IPF införa bättre säkerhetsutrustning i knäböj? 44:35 - Vad behöver du i kläd- och utrustningsväg för att börja tävla i klassisk styrkelyft? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-06-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 180: Har du någon nytta av BCAA-tillskott?

BCAA (branched-chain amino acids) är ett av de populäraste kosttillskotten i träningsvärlden, och utöver att säljas i koncentrerad form har det blivit en populär tillsats i energidrycker.    Så hur ser egentligen evidensläget ut för just BCAA? I dagens avsnitt snackar vi om vad forskningen säger om BCAA:s påstådda effekter på bland annat muskeluppbyggnad och träningsvärk.   Vi hinner även med en ny omgång #danielkillgissar, där Daniel bland annat får spekulera vilt i om det är en god idé att åka tillbaka i tiden för att förändra historiens gång.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:20 - Dagens ämne: Har du någon nytta av BCAA-tillskott? 26:20 - Daniel killgissar #5 ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-06-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 179: En djupdykning i era vanligaste utmaningar med marklyft

Förra veckan lanserade vi vårt första projekt på engelska ? StrengthWiki.com ? med bland annat en mastig marklyftsguide. Därför blev vi lite extra sugna på ett nytt avsnitt om just marklyft, men den här gången ville vi att ni skulle berätta för oss vad ni vill veta mer om.   Sagt och gjort. Dagens massiva snack om marklyft är byggt runt era vanligaste frågor om lyftet!   Borde du träna marklyft med eller utan bälte? Hur viktiga är framsida lår? Hur kommer du tillbaka till marklyft efter diskbråck eller andra ryggproblem? Och hur mycket mer bör du träna i takt med att du blir mer avancerad?   Fler frågeställningar i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 16:10 - Lyssnarfråga 1: Hur förändras behovet av volym i marklyft i takt med att man går från novis till avancerad till elit? 26:50 - Lyssnarfråga 2: Hur ska jag komma i gång med marklyftsträningen efter ett längre uppehåll? 30:10 - Lyssnarfråga 3: Hur lång paus får det vara mellan varje repetition för att det ska räknas in i ett och samma set? 34:25 - Lyssnarfråga 4: Hur skiljer sig muskelaktiveringen åt om jag står smalt eller sumo? 36:35 - Lyssnarfråga 5: Har en skadad ländrygg som vägrar bli riktigt bra, även efter terapi hos sjukgymnast. Kan sumomark hjälpa mig att undvika överbelastning av ryggen?  41:20 - Lyssnarfråga 6: Efter mina ryggbesvär har jag blivit väldigt feg när det kommer till just marklyft. Hur ska jag komma över min rörelserädsla? 44:20 - Lyssnarfråga 7: Jag skadade ryggen för några veckor sedan vid marklyft. Eftersom jag vill kunna marka igen i framtiden, undrar jag vad ni tycker är bra rehabövningar? 49:20 - Lyssnarfråga 8: Vad kan jag göra för att hitta en fotposition som passar mina 196 cm? 52:35 - Lyssnarfråga 9: Jag har inte tillgång till skivstänger utan bara hantlar och kettlebells på max 12 kg. Hur ska jag göra för att hålla en bra form när jag marklyfter med kettlebells? 55:00 - Lyssnarfråga 10: Hur använder jag marklyft utan bälte som assistansövning när målet är att bli starkare med bälte? 58:00 - Lyssnarfråga 11: Vad behöver jag träna på för att sluta lyfta rumpan i vädret först och sedan tvingas räta ut överkroppen likt ett rakt marklyft? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-06-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 178: Era frågor om allt från träning för bättre hållning till olika sätt att mäta styrka!

Att be er om frågor är bland det bästa vi vet ? och dagens avsnitt blev både underhållande och informativt. Tack vare er!
2019-05-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 177: Barn mår bra av att styrketräna ? men hur hittar du rätt nivå?

Daniel har börjat löpträna och är stolt som ett barn som precis lyckats skriva sitt namn för första gången. Och vi ska snacka styrketräning för barn och ungdomar. Sammanträffande? Knappast.   Vi gjorde vårt första avsnitt om styrketräning för barn för cirka ett år sedan, avsnitt 131. Sedan dess har det kommit ytterligare studier, bland annat en som visar att individer som tränade som barn mår bättre som vuxna. Och vi upplever att pendeln har svängt väldigt mycket i frågan. Det senaste året känns det som att alla som är intresserade av styrketräning har hajat att det är bra även för barn.   Men har det börjat gå för långt åt andra hållet?   Den frågan är utgångspunkten för dagens avsnitt, där vi försöker hitta någon sorts sans och balans i det hela.   Vad är en god nivå att lägga träningen på för en femåring? En tolvåring? Och behövs bicepscurls?   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:15 - Dagens ämne: Styrketräning för barn, del 2   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-05-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 176: Allt om armhävningar ? teknik, träningsdos och träningseffekt

Det är ordning på torpet igen och vi är tillbaka nästan live, efter Philips semester.   Planen var att snacka lite kort om armhävningar och sedan gå vidare till andra ämnen. Men efter att Daniel nämnde ämnet på Instagram, flödade det in så många lyssnarfrågor att vi snabbt hade underlag för ett helt avsnitt om bara armhävningar.   Och det var väl ändå på tiden? Det är lätt att glömma bort att armhävningar faktiskt finns med i arsenalen, när man är omgiven av roliga leksaker på gymmet hela tiden. Trots att armhävningar sannolikt var det första lyftet de flesta av oss försökte bemästra en gång i tiden.   Så välkommen. I dagens avsnitt går vi igenom allt ifrån hur du ska träna armhävningar till vad du kan testa om du ännu inte klarar en enda, eller om du får ont i axlarna, armbågarna eller handlederna.   Sist men inte minst: Rabattkoden hos Gymgrossisten, som vi nämner i avsnittet, är STYRKELABBET200. Den gäller t.o.m. söndag 19 maj 2019 och ger dig 200 kr rabatt på alla onlineköp för minst 800 kr. Vi får självklart en liten provision om du använder koden, men det blir inte dyrare för dig.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:50 - Dagens ämne: Allt om armhävningar (inklusive era vanligaste frågor)   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-05-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 175: Våra bästa tips för att välja, modifiera och byta ut träningsprogram

Vad har vi lärt oss om träningsprogram under våra år som aktiva?   Ganska mycket, vill vi gärna tro. Och den senaste tiden har vi båda två tagit oss an klienter som vi coachar i styrkelyft. Så det här med att välja rätt träningsprogram, modifiera ett befintligt eller skriva ett eget, är något vi klurar mycket på.   I dagens avsnitt kokar vi ned allt till våra bästa tips och råd om träningsprogram, inklusive hur du ska veta när det är dags att byta!   Sedan är det dags för det vi alla gillar allra mest: Daniel killgissar!   Den fjärde upplagan bjuder på två minst sagt kluriga frågor. Vem vinner en bänkpresstävling mellan Edward Blom, Leif G.W. Persson och Ernst Kirchsteiger? Vad vad skulle Daniel välja mellan att bli odödlig men genast tvingas färdas 3 000 år tillbaka i tiden, eller att få 10 000 kr varje gång han är naken, med klausulen att det också livestreamas till hela världen?   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:30 - Dagens ämne: Våra bästa tips för att välja, modifiera och byta ut träningsprogram 37:35 - Daniel killgissar #4   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-05-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 174: Andreas Henning om jakten på VM-guld i bänkpress och hans bästa träningstips

Sjutton år. Sjutton j*vla år.   Så många år har nämligen passerat sedan Andreas Henning började träna bänkpress. I dagens avsnitt får du höra honom berätta hur han tog sig från en naturbegåvning som bänkade nästan 100 kg första gången han la sig under stången, till att om några veckor tävla på VM i klassisk bänkpress i Tokyo, Japan, med målet att ta guld i herrar -120 kg.   Det här är helt klart det bänknördigaste avsnittet vi någonsin gjort. Så luta dig bakåt, slut ögonen och slappna av medan Hennings djupa basröst berättar för dig om hur han lägger upp träningen för att fortsätta göra framsteg efter all denna tid, vilka hans bästa träningstips är och mycket, mycket mer!   Om du vill ha mer av Henning, kan du följa honom på Instagram: @isinpresshenning   Hålltider: 00:00 - Försnack 02:40 - Dagens ämne: Intervju med Andreas Henning om hur han tränade för att ta sig till världseliten i bänkpress 1:14:40 - Eftersnack   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-04-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 173: Måste du träna till fail för att bli stor och stark?

Det är dags att återbesöka ämnet träning till failure!   Hur trött och sliten behöver du egentligen träna dig varje set, om du vill bli grov och grym på ditt gym? Med stöd av en ny litteraturöversikt av forskning på träning till failure, försöker vi reda ut vilken plats vi tycker att set till fail har i verktygslådan.   Innan vi lägger på i ditt öra hinner vi med en fråga också. En 18-årig lyssnare ska snart rycka in i lumpen, och vill veta om han kan bygga muskler samtidigt som han går igenom en sådan fysisk utmaning.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:40 - Dagens ämne: Träning till failure 29:20 - Lyssnarfråga: Kan du bygga muskler samtidigt som du gör lumpen?   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-04-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 172: Så många kalorier bränner du under ett styrketräningspass (plus Blir Philip arg?)

Om du vill bränna kalorier under aktivitet, är styrketräning ett dåligt val. Det är den halvdeppiga slutsatsen i dagens avsnitt, när vi diskuterar en ny studie där forskarna mätte just hur många kalorier som förbrukas under ett hyfsat normalt styrketräningspass.   Men! (Det finns alltid ett ?men?). Styrketräning kommer fortfarande vara din viktigaste träningsform om du vill gå ned i vikt utan att förlora onödigt mycket muskelmassa. Så vi vinklar nyheten ditåt i stället, som de optimister vi är.   Sedan är det dags för en väldigt efterlängtad lyssnarfråga: Vad är viktigast att tänka på när du anlitar en personlig tränare (eller coach)?   Sist och definitivt minst: Blir Philip arg? Daniel läser för tredje gången upp de scenarier ni skickat in till honom, med målet att kränka PhilleWille ...   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:45 - Dagens ämne: Kaloriförbrukning vid styrketräning 18:15 - Lyssnarfråga: Vad ska du tänka på när du anlitar en PT eller coach? 27:35 - Tredje upplagan av ?Blir Philip Arg??   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-04-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 171: Vilka faktorer påverkar din prestation i styrkelyft?

Även om du aldrig tänker tävla i styrkelyft, är forskningen som görs på sporten intressant. Eftersom styrkelyft handlar om, om vi ska vara lite taskiga, att tävla i styrketräning. En styrkelyftare är helt enkelt en person som bestämt sig för att bli väldigt skicklig och stark i tre av de vanligaste baslyften.   Så frågan är om det går att generalisera runt vad framgångsrika styrkelyftare gör för att bli just framgångsrika? Eller för att uttrycka det i klarspråk: Finns det saker de allra flesta styrkelyftarna gör ifråga om till exempel teknik och träningsupplägg, som du kan ta lärdom av för att bli starkare?   Kanske, kanske inte ?   Vi hinner även med en lyssnarfråga, den här gången om vegetarisk kost. Frågeställaren har nämligen svårt att gå upp i vikt ? så vad är värt att tänka på lite extra som vegetarian om du har svårt att packa på dig muskler och kanske till och med lite välbehövligt underhudsfett?   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:00 - Dagens ämne: Vilka faktorer påverkar din prestation i styrkelyft? 31:00 - Lyssnarfråga: Hur gör du för att få i dig tillräckligt med kalorier och protein som vegetarian, om du har svårt att gå upp i vikt? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-04-09
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt: Pengar i sjön ? CJ Åkerberg om insamlingars skadliga effekt och hajpen kring tarmflora

CJ Åkerberg från podden Kvalificerat Hemligt är tillbaka som gäst, på allmän begäran!   I dagens bonusavsnitt dricker vi inte bara cocktails, vi hinner diskutera flera heta potatisar också.   Vad kan vi lära oss av att privatpersoner lyckas samla in miljontals kronor till privata kliniker utomlands, för att behandla obotliga sjukdomar med tvivelaktiga metoder? Och hur brister media i sitt ansvar när de rapporterar okritiskt om insamlingarna?   Ett annat ämne som verkligen är hett just nu, är tarmflora. Trots att vetenskapen fortfarande befinner sig i sin linda, lovas guld och gröna skogar till alla som lägger om sin kost på bästa sätt. Varför inte sluta med viktiga mediciner och äta mer kimchi i stället?   Ja du hör ju. Så mycket att snacka om, men så lite tid!   Carl Johan ?CJ? Åkerberg är en av Sveriges mest kända vetenskapliga skeptiker. På hans långa meritlista hittar du bland annat boken Skeptikerskolan, Skeptikerpodden och bloggarna Tankebrott och Vaccininfo. I dag är han aktuell med Kvalificerat Hemligt, en lika underhållande som lärorik podcast om konspirationsteorier.   Hålltider: 00:00 - Intervju med CJ Åkerberg från podden Kvalificerat Hemligt   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-04-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 170: Era frågor om allt från rest-pause-set till handleder som värker av knäböj!

Hej och hå, luden tå! Dags för ännu ett sprängfullt frågeavsnitt!   Som alltid bjuder vi på något för alla, så skumma igenom hålltiderna nedan för en ordentlig genomgång av frågorna.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:35 - Fråga 1: Hur ska du lägga upp träningen om du vill träna smalmark och sumo parallellt för att se vilken stil som passar dig bäst? 11:30 - Fråga 2: Hur tar du dig tillbaka till marklyft efter ett diskbråck? 18:10 - Fråga 3: Efter en viktnedgång brukar kroppen vilja gå upp till samma vikt igen. Finns det något sätt att påverka kroppen så att den viktuppgången främst består av fettfri massa? 24:45 - Fråga 4: Vad tycker vi om rest-pause-set? 31:55 - Fråga 5: Vad är för- och nackdelarna med att köra en övning i taget jämfört med att super- eller triseta? 37:45 - Fråga 6: Ska Philip tävla i bänkpress på Järnvägspressen i Hallsberg nu på lördag? Och hur går hans frontböjsatsning? 44:25 - Fråga 7: Om du vill förbättra böj, bänk och mark, är det klokast att sats på ett lyft i taget eller kan du jaga alla tre samtidigt? 49:20 - Fråga 8: Vilken komplementövning kommer ha bäst överföring till bänkpress, om du endast har utrustning för att bänka ett pass per vecka men vill träna bröst och triceps oftare än så? 54:10 - Fråga 9: Kan du träna Starting Strength livet ut, med endast små justeringar av programmet, och ändå få goda hälso- och styrketräningseffekter av det? 57:40 - Fråga 10: Hur gör du för att undvika eller bli av med värkande handleder när du knäböjer med låg stångplacering? 1:00:25 - Fråga 11: Hur ofta uppdaterar vi gratisträningsprogrammen på styrkelabbet.se? *** Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-04-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 169: Återhämta dig snabbare genom att lägga till lätt extraträning (plus Daniel killgissar #3)

Kan du påskynda återhämtningen efter ett tungt, slitsamt träningspass genom att kort därefter lägga till ett jättelätt träningspass för samma muskelgrupper? Aktiv återhämtning är alltså ämnet för dagens lagom korta avsnitt!   Vi går igenom en ny studie som visade positiva resultat för just aktiv återhämtning, och passar samtidigt på att försöka definiera vad skillnaden är mellan ?aktiv återhämtning? och ?mer träning?. Gränsen är ganska flytande, men eftersom du är klok nog att lyssna på vår lilla språklåda, kommer du fatta grejen.   Men det är inte därför du är här. Det är nämligen dags för tredje upplagan av #danielkillgissar! Bör du satsa på magrutor eller lårsvep om du vill impa på stranden? Är det bättre att slåss med en höna som är lika stor som Philip, eller femtio stycken Philip:ar i hönsformat? Och hur många ölbärs kan Daniel dricka och fortfarande bänka 100 kg x 10? Viktiga frågor.   Som bonus på slutet, försöker vi reda ut vad skillnaden faktiskt är mellan ett PB och 1RM. Hoppas vi höll tungan rätt i mun.   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:55 - Dagens ämne: Aktiv återhämtning kan hjälpa dig återhämta dig snabbare efter tunga träningspass 23:05 - Daniel killgissar #3 ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-03-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 168: Heavy holds, slingshots, klossar och olika grepp ? dags för populära bänkpressvarianter!

Sist ut i serien om de stora baslyften och deras varianter: bänkpress!   Lyftet vi älskar att hata, hatar att älska eller helt enkelt bara önskar att vi var bättre på.   I dagens avsnitt hinner vi verkligen beta av många bänkpressvarianter. Så många att vi knappt orkar räkna dem själva, men typ något i den här stilen: ?Vanlig? bänkpress med brett grepp Medium- och smalbänk Bänkpress med paus Fötterna upp-bänk Klossbänk Pinnbänk och bänkpress med död start Floor press Bänkpress med omvänt grepp Bänkpress med till exempel slingshot, gummiband eller kedjor Heavy holds Varianterna flöt ihop lite med varandra och vi hann säkert nämna någon mer i förbifarten. För precis som i föregående två avsnitt, om marklyft och knäböj, handlar det här framför allt om att reda ut vilka för- och nackdelar vi ser med alternativen du har i din arsenal ? den här gången för att ta din bänkpress till nästa nivå.   Hålltider: 00:00 - Försnack om nya program och funktioner i appen 14:15 - Dagens ämne: För- och nackdelar med en uppsjö populära bänkpressvarianter   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-03-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 167: För- och nackdelar med tio vanliga knäböjsvarianter

Vi fortsätter serien om de stora baslyften och deras varianter, med en timmes kackel om knäböj!   Vilka för- och nackdelar har de olika varianterna? Är det någon variant du måste träna, för att inte gå miste om gains?   Följande går vi igenom:   Knäböj med låg stångplacering (lowbar) Knäböj med låg stångplacering (highbar) Frontböj/knäböj med stången fram Ryckböj/overhead squat Zercher squat Belt squat Pausböj Tempoböj Knäböj med safety squat bar (SSB-stång) Pin squat/Anderson squat   Hör och häpna, men vi har faktiskt testat de flesta varianterna själva. I de fallen vi inte har gjort det, saknar vi ändå inte killgissningar.   Nog om det. Håll käften och knäböj.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:50 - Dagens ämne: Vi går igenom tio vanliga knäböjsvarianter

***

Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.
2019-03-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 166: Sumomark, pausmark, kronlyft med flera ? vi går igenom de populäraste markvarianterna!

Det har gått ett år sedan vi gjorde mastiga avsnitt om de stora baslyften senast, så det är hög tid för en ny runda.   Först ut: marklyft!   Det finns en mängd populära varianter av marklyft, och i dagens avsnitt hinner vi babbla om hela åtta stycken:   Vanliga marklyft Sumomarklyft Pausmarklyft Tempo-marklyft Upphöjda marklyft/rack pulls/kronlyft Långa marklyft (deficit) Ryckmarklyft Trapbarmarklyft Vad är för- och nackdelarna med de olika varianterna? Finns det särskilda tillfällen då du borde välja den ena över den andra? Och vad påstår folk om de olika varianterna, som vi kanske inte riktigt tycker att det finns stöd för?   Vi hinner också med två lyssnarfrågor om just marklyft: Vad ska du göra för att stången inte ska tippa åt ena sidan när du markar? Och rekommenderar vi dragremmar eller magnesium för en vanlig ?svenssonlyftare??   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:10 - Dagens ämne: Vi går igenom de populäraste varianterna av marklyft! 46:45 - Lyssnarfråga 1: Ibland när jag filmar mig rakt framifrån, ser jag att stången lutar mer åt ena sidan. Vad gör jag fel? 48:00 - Lyssnarfråga 2: Rekommenderar vi dragremmar eller magnesium för vanliga svenssonlyftare? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-03-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 165: För- och nackdelar med ultraprocessad mat

Det händer mer än någonsin på Styrkelabbet, och i dagens försnack delar vi med oss av den senaste tidens utveckling och berättar om några personer som du kommer se mycket mer av framöver. :)   Därefter är det dags att snacka burgare, läskeblask och färdigrätter från frysdisken. Det här nämligen kommit en ny studie (som du kan läsa mer om här) som visar att så kallad ultraprocessad mat får oss människor att spontanäta fler kalorier, vilket kan leda till ofrivillig viktuppgång.   Men eftersom det här är en podd där vi föredrar gråskala, försöker vi nyansera ämnet lite. Är allt verkligen bara skräp med det som i folkmun kallas skräpmat?   Om du påstår det är risken hög att du gör Philip arg. Vilket av en slump är avsnittets sista segment. Dags för andra upplagan av just ?Blir Philip arg??. Daniel har sammanställt de värsta scenarier ni kunnat drömma fram, och läser upp dem för en mycket ont anande Philip ...   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:40 - Dagens ämne: För- och nackdelar med ultraprocessad mat 43:50 - Andra upplagan av ?Blir Philip arg?? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-02-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 164: Vad kan vi lära oss av Philips comeback i styrkelyft?

Daniel vabbar sig själv, Philip har druckit bourbon.   Välkommen till ett ovanligt rossligt avsnitt av Styrkelabbet podcast!   I lördags gjorde Philip comeback i styrkelyft och slog PB i alla tre lyften. Så vi viger dagens ämne åt att snacka om hur tävlingen gick, hur han förberedde sig och toppade, upplevelserna från plattformen, varför alla som styrketränar seriöst borde testa att tävla åtminstone en gång och mycket, mycket mer.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:20 - Dagens ämne: Philip gjorde comeback i styrkelyft, det här tar vi med oss Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-02-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 163: Blir du starkare av din favoritmusik? Kan du få fördröjd muskeltillväxt av överträning?

Inom styrkesporterna är det vanligt att ägna sig åt en form av funktionell överträning, där man försöker träna mer än man orkar återhämta sig ifrån till nästa pass, för att kort innan tävling släppa på gasen och få till en så kallad styrketopp.   Funkar det likadant om målet är muskeltillväxt? Kan det vara en god idé att ibland träna så mycket och så hårt att du kanske till och med tappar muskelmassa innan du lättar på gasen, för att i slutändan få större muskler än du började med?   Dagens första ämne handlar om en studie på just fördröjd muskeltillväxt, och vi gör vårt bästa för att bena ut vad som är vad.   Sedan går vi vidare till att behandla en fråga som exakt alla som fått välja musik inför tunga lyft redan tror sig veta svaret på: Blir du starkare när du får lyssna på din favoritmusik?   Trots förkylningstider i podden, härdar vi ut och betar av en sista programpunkt innan vi lägger på i ditt öra. #danielkillgissar är tillbaka! Vilka ingredienser ingår i en äkta carbonara? Hur många bytessteg måste han gå om han börjar med en bläckpenna och vill sluta med en kamel? Vad skulle han odla på Mars?   Ni ställde frågorna, Daniel famlar efter svaren.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:25 - Dagens första ämne: Kan du få fördröjd muskeltillväxt av överträning? 25:05 - Dagens andra ämne: Blir du starkare av din favoritmusik? 32:50 - Daniel killgissar! Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-02-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 162: Era frågor om maghjul, onani, helkroppspass och mycket mer!

Det här är ett seriöst avsnitt av Styrkelabbet podcast. Sluta fnissa.   Det är faktiskt inte vi som ställer frågorna. Det är ni. Men vi älskar att besvara dem.
2019-02-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 161: Behöver kvinnor lika mycket protein som män?

En stor majoritet av all träningsforskning görs på män ? det gäller även studier på proteinbehov vid styrketräning. Men nu har det äntligen släppts en vettig studie på just styrketränande kvinnor och deras proteinbehov, så vi dyker rakt ned i den djupa änden av poolen!   Därefter fortsätter självklart diskussionen om protein, eftersom vi älskar protein mer än livet, och vi spekulerar bland annat i hur proteinbehovet stiger ju mer muskelmassa man packar på sig.   Sist i avsnittet är det dags för en ny #utmanastyrkelabbet! Bicepsutmaningen i januari ledde till en massa skojfriska bidrag, frågan är om det blir lika enkelt den här gången?   Eftersom Philip väcker nytt liv i poddens gamla pressutmaning, är vi skeptiska. Men det kommer åtminstone bli jobbigt!   Hålltider: 00:00 - Försnack 15:35 - Dagens ämne: Behöver kvinnor lika mycket protein som män? 36:45 - #utmanastyrkelabbet ? februari edition Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-01-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 160: För- och nackdelar med att dela upp träningen i Push/Pull/Legs

Hinderbanor i napalmregn, förkylningar som förstör planerade maxningar och trevliga träningsprogram. Dagens avsnitt bjuder på en mix av högt och lågt!   Först ut: Vi har äntligen släppt Styrkelabbets version av det klassiska programmet Push/Pull/Legs (som du hittar i vår app Styrkelabbet). Upplägget har använts av både kroppsbyggare och styrkelyftare sedan Dackefejden, och i dagens avsnitt gör vi vårt bästa för att reda ut för- och nackdelar med att dela upp kroppen i tre delar som tränas på separata dagar! Vi går självklart också igenom hur vi tänkte när vi skrev vår version.   Sedan är det dags för två lyssnarfrågor, efter några veckors uppehåll. Vad ska du göra om du blir sjuk under ett program, precis innan det är dags att testa styrkan med en maxning? Och är stående press med skivstång ?gymmets farligaste övning?? Vissa påstår tydligen det ...   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:20 - Dagens ämne: För- och nackdelar med att dela upp träningen i Push/Pull/Legs plus mer information om vår nya version av programmet 23:35 - Lyssnarfråga 1: Hur ska jag hoppa på mitt träningsprogram igen efter en veckas sjukfrånvaro? 31:05 - Lyssnarfråga 2: Folk på mitt gym påstår att press över huvudet är gymmets farligaste övning, någon sanning i det? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-01-23
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt: Hur påverkar dopning kraftsporterna? En diskussion med Josef Eriksson

Dopning har använts inom idrotten sedan åtminstone 50-talet och kastar fortfarande en mörk skugga över den världen. Inte minst när det handlar om styrketräning och kraftsport.   Förra veckan diskuterade Philip med Josef Eriksson om populära träningsprogram, nu är de tillbaka med ett nytt bonusavsnitt. Den här gången om ett av de svåraste ämnena att navigera:   Hur såg utvecklingen ut när atleter började dopa sig? Går det att lista ut vilken skillnad dopning gör för världstoppen? Och hur ska rena atleter kunna hävda sig när konkurrenter fortfarande kommer undan med fusk?   Hålltider: 00:00 - Philip intervjuar Josef Eriksson om dopning inom kraftsporter Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-01-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 159: Vad gör att du blir starkare?

De två faktorer som påverkar din styrka mest är: mängden muskelmassa du har, och hur effektivt ditt nervsystem kan aktivera muskelmassan. Visst, påståendet ovan är lite förenklat och det finns fler saker att ta hänsyn till. Men för att bli starkare behöver du alltid behöva bygga större (och/eller styvare) muskler eller bli bättre på att utnyttja vad du redan har.   I veckans avsnitt gör vi vårt bästa för att reda ut vad som behöver hända i din kropp för att du ska bli starkare, när de olika faktorerna går framåt snabbast och hur du ska tänka om du vill maximera dina styrkegains.   Sedan är det dags för årets tredje nya segment i podden: Blir Philip arg?   Ni lyssnare fick en chans att skicka in olika scenarios till Daniel, som läser upp dem i podden för en mycket ont anande Philip.   Hålltider: 00:00 - Försnack 14:40 - Dagens ämne: Vad gör att du blir starkare? 43:50 - Blir Philip arg? Nytt segment! Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-01-16
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt: Hur vettigt är det att följa populära träningsprogram? En diskussion med Josef Eriksson

Om ett träningsprogram är skrivet för att passa många, kommer det över huvud taget passa någon särskilt bra då?   I det här bonusavsnittet får du hänga med när Philip diskuterar populära träningsprogram med Josef Eriksson, känd för bland annat Kurt Olsson-imitationer, höfter som aldrig ljuger och en helt okej bänkpress.   Vi tar upp Starting Strength, Jim Wendlers 5/3/1, Sheiko, Bänkpress Boogie, Josef Erikssons 10x10 och många, många fler träningsprogram ? och ställer dem mot vad vissa påstår är enda vägen framåt: en tränare som individanpassar ditt program och står jämte dig med visselpipan i högsta hugg när du tränar.   Vi hinner avverka det mesta som spelar in i valet av träningsprogram och hur du ska tänka för att göra nya framsteg i din träning! Gammal som ung, nybörjare som erfaren, man som kvinna, här finns något för alla. Och självklart hinner Josef bjuda på några fina anekdoter från kraftsporternas historia.   Hålltider: 00:00 - Philip intervjuar Josef Eriksson om fördelar och nackdelar med att följa populära träningsprogram Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-01-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 158: F*ck Beach 2019!

Vad krävs för att slippa stå i vassen sommaren 2019?   En kropp.   I dagens avsnitt gör vi upp med det där förbannade beach whatever-hetsandet, en gång för alla. Vi avverkar varför kortsiktiga dieter (oftast) är en usel idé och hur du bör tänka i stället. För forskningen är solklar: De allra, allra flesta som genomgår en diet, har gått upp all vikt igen (eller mer) efter bara ett år.   Sedan fortsätter festen med nya segment i Styrkelabbet podcast. Nu har turen kommit till det kanske mest efterlängtade segmentet av dem alla: fler killgissningar!   Philip ställer frågorna, Daniel killgissar.   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:05 - F*ck Beach 2019 ? varför är det en dum idé med kortsiktig viktnedgång och hur bör du tänka i stället? 41:15 - Daniel killgissar ? nytt segment! Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-01-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 157: Så kommer du i gång med träningen, sätter rimliga mål och etablerar nya vanor

Nytt år, ny chans att sätta orimliga mål man ger upp lagom till februari.   Eller?   Vi håller oss till traditionen att inleda varje år med att prata nyårslöften och nybörjare till träning ? den här gången med stort fokus på just hur man sätter rimliga mål och etablerar nya vanor.   Dessutom tar vi en titt på vilka nyårslöften vi själva gav för ett år sedan och hur det gått med dem, plus avger nya för 2019.   Sist men inte minst presenterar vi ett nytt segment för podden: Månadens utmaning!   Det handlar alltså om en utmaning som vi två ger till dig som lyssnar, där du har chansen att vinna 3 månader premium i vår nya app!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:55 - Dagens ämne: Om nyårslöften, att komma i gång med träningen, sätta rimliga mål och etablera nya vanor 46:20 - Månadens utmaning! Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-01-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 156: Styrkelabbets årskrönika 2018

Välkommen till sista avsnittet 2018!   Vi testar något helt nytt i dag och lämnar allt vad studier och meta-analyser heter bakom oss. Det är nämligen dags för den första årskrönikan sedan podden hade premiär för ganska prick tre år sedan.   Så häll upp något gott i glaset och luta dig bakåt. Vi går igenom året som gått, vad som har hänt, vad vi har gillat lite extra, vad som har inspirerat oss och saker vi minns ? innan vi blickar framåt mot 2019 och vad vi planerar för nästa år.   God fortsättning, kompis!   Hålltider: 00:00 - Styrkelabbets årskrönika Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-12-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 155: Årets sista frågeavsnitt! Och vi har släppt en app!

Årets sista frågeavsnitt och vi hinner beta av sjutton kloka, intressanta eller bara roliga frågor. Så spana in hålltiderna nedan, här finns något för alla!   Nu till det vi längtat efter att berätta för er så himla länge, som vi äntligen avslöjar i dagens podd: VI HAR SLÄPPT EN APP! Och den är riktigt bra!   Vi har länge letat efter en träningsapp som fyller våra behov, men aldrig riktigt hittat rätt. Så vi tog saken i egna händer och byggde en egen (tillsammans med vår fantastiska utvecklare Nils).   I appen kan du logga all din träning, så klart, men också följa färdiga träningsprogram (både de vi har gratis på sajten och våra egna premiumprogram) plus få matnyttig statistik, som hjälper dig analysera din träning.   Nog om appen här. Lyssna på avsnittet i stället så berättar vi mer! Och ladda ned appen för iOS eller Android.     Hålltider: 00:00 - Försnack om vår nya app! 10:00 - Lyssnarfråga 1: Finns det någon övning som ni har valt att strunta i på grund av begränsad rörlighet, smärta eller andra anledningar som stoppat ? Vad och varför i så fall? 16:30 - Lyssnarfråga 2: Borde jag träna snedbänk om jag vill bli starkare i vanlig bänkpress och samtidigt bygga lite mer muskelmassa? 20:45 - Lyssnarfråga 3: Kan jag träna farmers walk genom att bara stå och hålla tunga vikter eller måste jag faktiskt gå med dem? 24:05 - Lyssnarfråga 4: Om jag ska köra ocklusionsträning av mina vader, hur högt upp ska banden spännas på benen? 26:10 - Lyssnarfråga 5: Jag kör två minuter setvila. Kan vilan under uppvärmningsseten vara kortare eller bör jag hålla mig till samma? 32:40 - Lyssnarfråga 6: Om ett NFL-lag skulle drafta er nästa år, vilka positioner skulle ni då, rent kroppsligt, vara mest lämpade att spela på? 36:50 - Lyssnarfråga 7: Vad beror skillnaden på optimal träningsvolym, frekvens och intensitet för de olika baslyften på tror ni? Killgissa! 42:00 - Lyssnarfråga 8: Finns det några studier som visar att ett långvarigt förhöjt proteinintag på cirka 1,8-2,0g/kg kroppsvikt/dygn kan inverka negativt på njurfunktionen förutsatt att man har friska njurar till att börja med? 45:00 - Lyssnarfråga 9: Har ni tips på hur jag kan lägga upp träningen för en otränad 30-årig kvinna som aldrig styrketränat förut? 52:05 - Lyssnarfråga 10: 5000 meter stakningsmaskin, vad är era personbästa? 55:00 - Lyssnarfråga 11: Hur funkar era premiumprogram om jag vill kombinera alla lyften? Innehåller till exempel Marklyft Mambo även set och reps för bänkpress och marklyft? 58:35 - Lyssnarfråga 12: Ingefärashots har varit en trend ganska länge nu, jag undrar hur stora hälsoeffekter man verkligen kan få av att dricka sådana? 1:00:25 - Lyssnarfråga 13: Jag och en kompis tror inte att vi får ut all styrka när vi maxar i bänkpress, för vi har nämligen samma/högre reps-pb:s som ni men våra 1RM ligger under era. Vad tror ni det beror på? 1:05:00 - Lyssnarfråga 14: Varför är det inte mer lättviktsmaterial inom styrkesporter? Typ kolfiber och aluminium. 1:05:40 - Lyssnarfråga 15: Aldrig mera förrätt eller aldrig mera efterrätt? 1:07:25 - Lyssnarfråga 16: Hur ställer ni er till påståendet att det endast är avancerade lyftare som behöver kompletterande träning medan det för oss andra räcker med baslyften för både hypertrofi och styrka? 1:10:25 - Lyssnarfråga 17: Hur går det för Daniels distanskursande egentligen, vad ska det bli? Några kurser att rekommendera? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-12-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 154: Vassle vs kasein ? allt du behöver veta för att välja rätt protein vid rätt tillfälle

Vasslelabbet rapporterar till tjänstgöring!   I dag är det nämligen dags att en gång för alla klargöra hur två av de populäraste proteinpulversorterna skiljer sig åt: vassleprotein och kasein, även kallat mjölkprotein.   Varför är ena sorten lättare att mixa med vatten? Vid vilka tillfällen gör det praktisk skillnad för resultaten att välja ena eller andra? Varför är kvarg bajs? Är julen över snart?   Vi har frågorna OCH svaren! Och som om det inte vore nog, följer vi upp med en lyssnarfråga om just vassleprotein. Närmare bestämt hur stor risken/chansen är (beroende på hur du ser det) att ett par proteinshakes om dagen får dig att gå upp i vikt.   Okej okej okej, det räcker så med proteinsnacket. För att sona våra synder avslutar vi avsnittet med att besvara ytterligare en lyssnarfråga, men den här handlar faktiskt om styrketräning: Måste du variera de övningar du tränar för en muskelgrupp, för att få optimala resultat? Vad är för- och nackdelarna med att byta ut övningar ofta kontra att aldrig byta ut dem?   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:30 - Dagens ämne: Vassle vs kasein ? allt du behöver veta för att välja rätt protein vid rätt tillfälle 24:25 - Lyssnarfråga 1: Går jag upp i vikt om jag dricker flera vassleshakes om dagen? 30:25 - Lyssnarfråga 2: Måste man variera de övningar man kör för samma muskelgrupp, för bra resultat? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-12-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 153: Med pulsen på Fitnessfestivalen och höftens startposition i marklyft

Två trötta gossar smyger in i dina hörselgångar i dag, för att prata om årets upplaga av Fitnessfestivalen och marklyft.   En alldeles lagom skön kombo efter att vi spenderade helgen med så många av er. Stort tack till alla ni som kom förbi och hälsade på oss! Vi ser redan fram emot att träffa er igen nästa år.
2018-12-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 152: Årets julbak ? så bygger du en större, starkare röv

Rumpboken är ÄNTLIGEN här! Så vad passar bättre än ett mastigt avsnitt som handlar om årets viktigaste julbak, det vill säga din röv?   Först ut avhandlar vi några vanliga myter om rumpträning, till exempel att det skulle räcka att bara träna knäböj för optimal rumputveckling och att det är nödvändigt att svettas i trappmaskinen.   Därefter går vi in på rumpans anatomi, förklarar varför det är en komplex muskelgrupp som behöver stimuleras på flera olika sätt och ger våra bästa tips för evidensbaserad rumpträning, inklusive våra favoritövningar.   I avsnittet rymmer det sig eventuellt en tävling ? trots Philips protester ? så lyssna noga för en chans att vinna Rumpboken!   Hålltider: 00:00 - Försnack 11:00 - Dagens ämne: Så bygger du grymma glutéer, brutal baksida och redig röv! Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-11-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 151: Bänkpress, beta-alanin och gamlingar som drömmer om att bli starkare

Äntligen är de nya versionerna av vårt populäraste träningsprogram någonsin ? Bänkpress Boogie ? ute!   Eftersom vi älskar att snacka om just bänkpress, närmare bestämt hur man bryter igenom sin platå och blir ihågkommen som gymmets största legend, passar vi på att ägna en god portion av dagens avsnitt åt att snacka om hur vi tänkte när vi uppdaterade programmet.   Så även om just den delen innehåller sin beskärda del smygreklam för vår egen hybris, tror vi att du kan få med dig många matnyttiga tips som du kan applicera på din egen träning, utan att behöva betala en spänn för det.   Därefter visar Daniel att han grävt djupt och länge i ett av de populäraste kosttillskotten på marknaden: beta-alanin. Vilken effekt ger det? För vem passar det? Hur ska du i så fall dosera beta-alaninet? Och vilka bieffekter finns, om ens några?   Sist men inte minst svarar vi på en riktigt mysig lyssnarfråga: Hur gammal måste du egentligen vara innan du behöver ge upp hoppet om att slå nya PB:s på gymmet?   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:05 - Dagens första ämne: Hur tänkte vi ned vi skrev nya Bänkpress Boogie och hur kan du använda det i din egen träning? 33:40 - Dagens andra ämne: Allt om kosttillskottet beta-alanin ? effekter, dosering och biverkningar 47:10 - Lyssnarfråga: Vid vilken ålder kan man sluta drömma om progression i baslyften? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-11-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 150: Blir du stelare eller rörligare av styrketräning?

Vissa hävdar att de blivit rörligare av att börja styrketräna, andra påstår motsatsen. Vad stämmer egentligen?   I dagens avsnitt pratar vi om vad forskningen har att säga i frågan. Det vill säga att vi gör allt så där tråkigt nyanserat och pragmatiskt.   Kanske blir du rörligare på vissa ställen, kanske mindre rörlig på andra? Och kanske, kanske, kanske kan det vara så att forskningen inte alltid har gjort de bästa jämförelserna, när de kollat på relativt unga men otränade personer, som inte hunnit stelna i ålderskrämpor än.   Vad vet vi egentligen? Definitivt inte allt, men vi killgissar så gärna för din skull!   Vi hinner även med två lyssnarfrågor, vilket nästan känns standard vid det här laget: Hur ska du träna om du fått diskbråck i ryggen och inte kan marklyfta? Hur låter du bli att köpa in nya, roliga prylar till hemmagymmet så fort lönen landar på kontot? Okej, den där sista frågan är rätt smal. Men vem kan inte relatera till att ha en ny hobby som bränner hål i plånboken ?   Sist men inte minst: 48 kg kettlebell är årets julklapp. Du hörde det här först.   Hålltider: 00:00 - Försnack 11:35 - Dagens ämne: Blir du stelare eller rörligare av styrketräning? 30:35 - Lyssnarfråga 1: Jag har ett diskbråck och vill inte reta det genom att träna marklyft ? så hur ska jag träna? 37:45 - Lyssnarfråga 2: Hur slutar jag köpa in ny utrustning till mitt hemmagym? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-11-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 149: Svårt att bygga rejäla ben? Ocklusionsträning kan vara lösningen

Tänk vad fint det vore om det alltid var lätt och behagligt att få nya gains. Bara gå till gymmet, lalla runt en stund och gå därifrån större och starkare. Inget behov av att lista ut vad som funkar bra för just dig; definitivt inget behov att lyssna på en podd som prånglat ut nästan 150 avsnitt om att bli grov och grym.   Lyckligtvis (för oss) är det inte så enkelt!   Därför tar vi en titt på en ny, högintressant studie i dag, som visade att erfarna styrkelyftare fick större lår när de varvade in ocklusionsträning (även känt som strypträning eller träning med blodflödesrestriktion) jämfört med styrkelyftare som bara tränade ?normal? styrketräning.   Och när vi säger ?större lår? så menar vi det. På knappt 7 veckor växte deras muskelarea i rectus femoris och vastus lateralis (två av musklerna i quadriceps) med 7?8 % jämfört med kontrollgruppen, som inte ökade signifikant. Det är faktiskt jättebra ? plus riktigt spännande oavsett om du är styrkelyftare eller ej.   Vi hinner även med två lyssnarfrågor:   Vad är poängen med att folk tränar bänkpress med fötterna i luften? Mitt mål är att höja mitt marklyfts-pb med 40 kg till april, hur ska jag göra för att lyckas med det?   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:25 - Dagens ämne: Stor tillväxt av typ I-fibrer i framsida lår hos styrkelyftare efter ocklusionsträning 33:35 - Lyssnarfråga 1: Vad är poängen med att folk tränar bänkpress med fötterna i luften? 43:30 - Lyssnarfråga 2: Mitt mål är att höja mitt marklyfts-pb med 40 kg till april, hur ska jag göra för att lyckas med det? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-11-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 148: Vi svarar på era bästa/roligaste/knasigaste frågor!

Borde du ta tillskott av beta-alanin? Vad är världsrekordet i bänkpress för 78-åringar? Och sjunker ditt testosteron efter att du tränat i 50 minuter?   Jepp, det är dags för ett nytt fullmatat frågeavsnitt där vi varvar högt med lågt! Spana in hålltiderna nedan för att se allt vi pratar om i dryga timmen.   Illustrationen till dagens avsnittsbild kommer från @robin8green. Tack Robin!   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:20 - Lyssnarfråga 1: Hur ofta ska man ta beta-alanin som tillskott, om man ens ska ta det? 13:20 - Lyssnarfråga 2: Jag har hört att det är dumt att överskrida 50 minuter träning eftersom testosteronnivåerna börjar sjunka då. Stämmer det? 15:30 - Lyssnarfråga 3: Vad är världsrekordet i bänkpress för damer 78 år? Jag vill att min mormor ska slå det. 23:10 - Lyssnarfråga 4: Behöver stora testosteronsprutande gainsgorillor mer än 100 % av rekommenderat dagligt intag av vitaminer och mineraler? 27:20 - Lyssnarfråga 5: Är det bra eller dåligt att styrketräna tidigt på morgonen när målet är att bli stark? 33:05 - Lyssnarfråga 6: Finns det något bra sätt att applicera ?20-rep squats?-programmet på annat än knäböj? Vad tycker ni om programmet? 36:15 - Lyssnarfråga 7: Varför är kvarg bajs? 40:15 - Lyssnarfråga 8: Det här med folk som sörplar BCAA under träningspassen. Vad är tanken bakom det och varför funkar det inte? 44:10 - Lyssnarfråga 9: Är det rimligt att köra samma träningsupplägg vid viktuppgång som viktnedgång, det vill säga att endast kosten skiljer sig? 46:35 - Lyssnarfråga 10: Tre kostfrågor från samma lyssnare! Hur snabbt behöver jag få i mig mat efter ett hårt styrkepass? Hur viktigt är det med frukost direkt på morgonen? Och förbränner jag fett bättre om jag kör konditionsträning på fastande mage direkt på morgonen? 53:00 - Lyssnarfråga 11: Vad har vi att se fram emot från Styrkelabbet kommande året? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-10-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 147: Hur ska du träna om ena benet eller armen är starkare än andra?

Helgen som gick tog vi på oss riktiga kläder och träffade folk! Massor med folk! Okej, Philip hade shorts på sig ? det är trots allt bara slutet av oktober ? men Daniel såg anständig ut.   Anledningen till detta stavas så klart Tyngre Classic 7, ett av årets roligaste event för styrkenördar. I dagens försnack hinner vi sammanfatta helgen och alla fantastiska tävlingar vi såg ? plus förklara varför vi låter så förbannat trötta.   Dagens huvudämne är en ny studie på hur aptiten påverkas av stress. Med den i bakhuvudet går vi vidare till att sammanfatta vad vi tycker är ett par vettiga strategier för att undvika okynnesätande.   Sist men ack så efterlängtat svarar vi äntligen på en specifik lyssnarfråga om muskulär obalans, närmare bestämt om hur mycket det spelar roll att ena benet eller armen är större och starkare än andra. Vi pratar om hur du ska tänka med träningen för att kompensera ? och ifall du ens behöver kompensera.   Hålltider: 00:00 - Försnack om Tyngre Classic 7 13:05 - Dagens ämne: Så påverkas aptiten av stress 25:30 - Lyssnarfråga: Hur ska jag träna om ena benet eller armen är större och/eller starkare än andra? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-10-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 146: Är det viktigt att göra lika många set rodd/chins som du pressar?

Stoppa oss om du har hört den förut: För varje set du pressar, måste du göra ett set rodd, chins eller latsdrag för att inte skapa muskulär obalans.   Hur ligger det egentligen till med den saken? Vi går igenom argumenten för och emot och landar i en extremt tydlig rekommendation (om att det beror på och att olika muskelgrupper kanske inte måste tränas med exakt samma upplägg).   När vi ändå snackar om kompletterande träning, är det okej att vi tuggar på en stund om bulgarian split squats? Tack kompis! Övningen har nämligen en plats i de flestas arsenal, även om målet är styrkelyft och det är kul att bara knäböja.   Vi hinner även med två lyssnarfrågor: Måste du träna sidolyft för komplett axelträning? Kan du ta kreatin året runt eller bör kosttillskottet cyklas med pauser?   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:10 - Dagens första ämne: Ska du göra lika många set rodd/chins som du pressar? 28:20 - Dagens andra ämne: Bulgarian split squats ? ett utmärkt komplement till knäböj 35:00 - Lyssnarfråga: Måste jag träna sidolyft för att bygga kompletta axlar? 38:40 - Lyssnarfråga: Kan jag ta kreatin året runt eller behövs pauser? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Så tränar du dig till 20 chins: Träningsprogram och tips från experter Bulgarian split squat: teknik och utförande Kreatin för ökad styrka och muskeltillväxt ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-10-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 145: Kan du träna förkyld? Är koffein bra för viktnedgång?

Så här i förkylningstider är ni många som undrar när det egentligen är okej att träna småkrasslig. När är du tillräckligt frisk och när är det läge att stanna hemma? Och hur ska du lägga upp dina första pass tillbaka, om du varit förkyld i en vecka eller mer?   Innan vi glider in bland dina dm för att viska ljuva ord om att livet inte går under av att du skippar gymmet i några dagar, hinner vi avverka ett desto piggare ämne: koffein! Närmare bestämt ifall koffein har någon märkbar påverkan på din aptit och om du i så fall kan använda koffein för att gå ned i vikt.   Vi tittar på en ny studie som undersökte just detta, och passar också på att sammanfatta alla andra positiva effekter som vi vet att koffein har för oss som styrketränar.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:50 - Dagens ämne: Är koffein aptitdämpande? 28:20 - Lyssnarfråga: Kan jag styrketräna när jag är förkyld? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Så tar du upp styrketräningen efter sjukdom! Är koffein aptitdämpande? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-10-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 144: Räcker det att räkna set för att hålla koll på volymen? Är ZMA ett bra kosttillskott?

Att hålla kolla på träningsvolymen är ett viktigt verktyg i alla lyftares verktygslåda. Ibland behöver den ökas för att man ska kunna bryta igenom platåer, andra gånger kan den behövas minska för att man helt enkelt är för sliten.   Frågan är vad som är ett vettigt sätt att räkna ut sin träningsvolym på. Ska du räkna antalet lyfta ton? Set och reps? Eller bara set? Om det tvistar de lärda, men en ny studie ger oss några goda ledtrådar i dagens avsnitt. Åtminstone om du fokuserar mer på att bygga muskler än styrka.   (Oroa dig inte, vi diskuterar sätt att räkna volym vid träning för styrka också.)   Efter dagens huvudämne går vi vidare till en lyssnarfråga om kosttillskottet ZMA, som innehåller zink, magnesium och vitamin B6. I träningskretsar är påståendena om ZMA många. Det sägs bland annat minska tröttheten i musklerna, ge bättre nattsömn och minska risken för kramp.   Så vad är grejen med ZMA? Är det bortslösade pengar? Vi djupdyker i frågan en gång för alla!   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:50 - Dagens ämne: Kan du räkna träningsvolymen i form av antal set, när du tränar för hypertrofi? 21:00 - Lyssnarfråga: Är ZMA ett vettigt kosttillskott för oss som styrketränar? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Träningsvolym: Hur många set och reps är bäst? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.  
2018-10-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 143: Kan du påskynda återhämtningen med mjuk stretching?

Hur brett ska du stå när du knäböjer? Kan mjuk stretching hjälpa din återhämtning? Och varför tränar Daniel så tungt varje pass nu för tiden?   Blandad kompott i dagens avsnitt, med andra ord. Vi tittar på ett par nya studier, avfärdar myter om både knäböj och stretching, svarar på en lyssnarfråga och hinner också snacka en del om knävärmare och när vi planerar att göra comeback i styrkelyft (förhoppningsvis, peppar peppar, ta i trä).   Ett klassiskt avsnitt av Styrkelabbet podcast, av lärorikaste sort!   Hålltider: 00:00 - Försnack 16:20 - Dagens första ämne: Effekten av olika fotpositioner i knäböj 26:30 - Dagens andra ämne: En ny studie visar att mjuk stretching kan påskynda återhämtningen ? behöver vi bry oss? 35:30 - Lyssnarfråga: Varför tränar Daniel så tungt varje pass just nu? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Guide till knäböj: Teknik och utförande Måste du stretcha efter styrketräning? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-09-25
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.