Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Styrkelabbet

Styrkelabbet

Styrkelabbet är podcasten för dig som älskar styrketräning. Värdarna Daniel Richter och Philip Wildenstam guidar dig genom gymmets snåriga djungel, och hjälper dig till effektivare och roligare träning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

styrkelabbet.se/

Avsnitt

Avsnitt 240: Frågeskörden fortsätter, med allt från ROM-progression till Pokémon Go

Augusti är här och semesterlökandet närmar sig slutet! Men ännu håller vi fanan lågt och glider igenom sju sköna lyssnarfrågor med humöret på topp.   I dag får du bland annat veta hur du blir polare med Daniel i Pokémon Go, vad vi tycker om ROM-progression och vad som egentligen hände med #danielkillgissar och #blirphiliparg.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:40 - Lyssnarfråga 1: Hur gör jag för att inte tröttna på träningen när jag platåat under en längre tid? 09:45 - Lyssnarfråga 2: Kan ni spekulera lite om ROM-progression? För- och nackdelar? 17:10 - Lyssnarfråga 3: Vad behöver man göra för att bli vän med Daniel på Pokémon Go? 19:00 - Lyssnarfråga 4: Är assistansövningar nödvändiga för marklyft och knäböj eller räcker det att träna de specifika lyften för att bli starkare? 23:35 - Lyssnarfråga 5: Vad hände med minisekvenserna med Daniels killgissningar och huruvida Philip blir förbannad eller ej? Tyckte om dem skarpt! 26:10 - Lyssnarfråga 6: Jag har fokuserat mest på bänkpress under mina snart fyra år av träning och gjort 170 kg som mest, för över ett år sedan. I höstas började jag studera så det blev uppehåll från träningen i flera månader, men nu har jag kommit tillbaka i rutinen och kör sex pass i veckan tillsammans med kaloriunderskott för att gå ner i vikt. Men jag skulle vilja göra comeback i bänken och undrar därför om jag borde slutföra min deff innan jag börjar köra på med mer bänkvolym eller vänta tills jag börjar äta mer igen? 29:45 - Lyssnarfråga 7: Jag älskar Styrkelabbets Halvkropp Hypertrofi och har kört det två vändor redan. Men nu har jag ett behov av att hålla passen under en timma de närmaste månaderna ? vad är era bästa tips för att få ned passtiden? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-08-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 239: Era frågor om allt från kroppsbyggning till kosttillskott

Det är obligatoriskt med ett frågeavsnitt när vi har semester, och den här sommaren är vi så lökiga att vi bjuder på två!

Det här är alltså första delen av två, och nästa vecka svarar vi på ytterligare sju lyssnarfrågor. Dagens frågor hittar du i hålltiderna nedan.

Hoppas du har en skön sommar, kompis!

  Hålltider: 00:00 - Försnack 06:35 - Lyssnarfråga 1: Jag tål inte mjölk, ägg, gluten och ett flertal andra livsmedel, men försöker ligga på 500 kcal överskott och få i mig 2 g protein per kg kroppsvikt. Då jag är begränsad i vad jag kan äta är detta en utmaning. Om jag måste välja, vad är viktigast: proteinintaget eller kaloriöverskottet? 12:20 - Lyssnarfråga 2: Vad finns det för bra tresiffriga lyft att sikta på efter att jag fixat över 100 kg i marklyft, knäböj och bänkpress? 17:35 - Lyssnarfråga 3: Det är poppis att avsluta pass med curls eller situps. Vilka andra övningar är det vettigt att avsluta pass med? 21:55 - Lyssnarfråga 4: Om någon tar dubbelt så mycket som jag gör i knäböj, tar den personen automatiskt dubbelt så mycket som jag gör i benspark och bencurl? 26:25 - Lyssnarfråga 5: Det pratas ofta om 10?20 set per muskelgrupp/vecka. Men hur definieras en muskelgrupp utifrån det? 29:55 - Lyssnarfråga 6: Kommer Andreas Abelsson någonsin att gästa podden? 32:00 - Lyssnarfråga 7: Den rekommenderade dagsdosen kreatin är 5 gram. Gäller det oavsett hur stor man är? Ska en person som väger 70 kg ta lika mycket som en som väger 140? 34:55 - Lyssnarfråga 8: Hur mycket bedömer ni att det skiljer i muskeltillväxt i överkroppen om jag kör 3-dagars Bänkpress Boogie jämfört med 4-dagars Bodybuilding Balett? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-07-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 238: Borde du stanna före fail om du vill bli starkare, snabbare och spänstigare?

En sak som ibland är irriterande med styrketräning, är att mer inte alltid är bättre. För när saker inte går som de ska på gymmet, är den mest naturliga instinkten att göra mer, ta ut sig hårdare och förinta platån med viljans kraft. Inte att fundera på om man kanske tränar lite för hårt och borde löka lite mer under passen, för snabbare framsteg.   Ändå ser vi gång på gång att det senare alternativet kan vara det klokare alternativet. Åtminstone för många, men självklart inte alla. (Obligatorisk disclaimer.)   I dag pratar vi om en ny studie på basketspelande tonårstjejer, som fick styrketräna i två månader. Och gruppen som fick stanna flera reps från fail, fick genomgående bättre resultat på alla efterföljande tester av styrka, spänst, hastighet med mera.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:40 - Dagens ämne: Borde du stanna före fail om du vill bli starkare, snabbare och spänstigare? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-07-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 237: ?Så tappar du 6 kg på 14 dagar?, skriker löpsedeln ? men är det rimligt?

Vi blev nyligen kontaktade av en kvällstidningsjournalist som skulle skriva en artikel om att gå ned 6 kg i vikt på två veckor, och ville ha våra insikter i ämnet.   Vi avböjde att delta, av skäl vi förklarar i avsnittet. Men! Löpsedlar i all ära, visst går det att tappa så mycket vikt på så kort tid. Det går till och med att tappa så mycket fettvikt, det vill säga inte bara en kombination av fettmassa, vätska och muskler ? utan faktisk fettmassa.   Men är det rimligt? Och vad krävs?   I dag gör vi vårt bästa för att ge mer information och nyans än vad som ryms i en kvällstidningsartikel.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:30 - Dagens ämne: Är det rimligt att gå ned 6 kg på 14 dagar? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-07-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 236: Det här önskar ni lyssnare ? och vi två ? göra mer eller mindre utav i träningen

Önskedrömmar och fantasier! Vi har sådana allihopa, även när det kommer till träningen.   Daniel fantiserar om att vara Hulken, Philip drömmer om att sluta näthata marklyft.   Det är semesterläge nu och vi tillåter oss själva att babbla loss om vad vi önskar att vi själva gjorde mer eller mindre utav. Inte minst ställde vi en fråga om det här i Styrkelabbets kompisklubb på Facebook, och fick in över hundra svar om allt ifrån att träna mer mage till att kunna springa långt och snabbt ? eller bara lyckas få mer sömn om nätterna.   Vad önskar du att du gjorde annorlunda med din träning, kompis?   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:35 - Dagens ämne: Det här vill ni lyssnare ? och vi två ? göra mer eller mindre utav i träningen ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-07-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 235: Myt eller sanning? Populära påståenden om kost och träning ? del 2!

I dagens avsnitt har vi laddat med fjorton nya, populära påståenden om kost och träning! Vilka rymmer ett uns av sanningen, vilka går att avfärda som myter och vad finns det för nyanser däremellan?   Vi diskuterar bland annat det beryktade svältläget, anabola fönster, punktförbränning av fett och kreatins dåliga rykte.   Vill du att vi gör fler avsnitt i den här programserien, efter sommaren? Lämna en kommentar någonstans där vi kan se den, via flaskpost, röksignaler eller cyberspace.   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:30 - Påstående 1: Om du vill bränna maximalt med fett när du konditionstränar, ska du inte höja pulsen för mycket 08:00 - Påstående 2: Dina leder klarar endast av ett förbestämt antal böjningar innan de slits ut 11:35 - Påstående 3: Om du ligger på ett för stort kaloriunderskott går kroppen ned i svältläge och slutar bränna fett 15:15 - Påstående 4: Du kan punktförbränna fett på magen genom att göra situps 17:00 - Påstående 5: Kroppen kan bara ta upp 30 gram protein från en enskild måltid 24:30 - Påstående 6: Kreatin skadar njurarna 29:00 - Påstående 7: Goodmornings är en dålig övning 31:55 - Påstående 8: Det går inte att bygga muskler på vegansk kost 35:50 - Påstående 9: Det finns ett anabolt fönster och du måste äta inom det för att bygga muskler 39:25 - Påstående 10: För att få effekt av kreatin måste du cykla intaget 45:35 - Påstående 11: Du blir tjock av frukt 49:45 - Påstående 12: Att brygga i bänkpress och sumomarklyft är fusk 57:30 - Påstående 13: Du kan inte få lika stor muskeltillväxt vid kaloribalans som vid -överskott 1:01:10 - Påstående 14: Du måste bli stark för att bli stor ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-06-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 234: Myt eller sanning? Populära påståenden om kost och träning ? del 1!

ÄNTLIGEN dags för ett av de mest önskade avsnitten i poddens historia: vanliga kost- och träningsmyter.   Måste du regelbundet ?chocka kroppen? med nya övningsval för att fortsätta växa? Kommer kvinnor som styrketränar få manliga drag? Gör det mer skada än nytta att styrketräna i över en timme?   När vi bad om myter som ni lyssnare känner till, fick vi in så många att vi bestämde oss för att göra två avsnitt om ämnet. Det här är alltså första delen av två ? och nedan ser du hålltiderna för de tretton påståenden vi bemöter i dagens avsnitt!   PS. Liiite sämre ljud på Philips spår i dag, på grund av mickstrul. Du kanske inte ens skulle märka det om vi inte sa något (eller så är det önsketänkande från vår sida), men Philip lovar att bli en bättre människa och aldrig göra om det här.   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:15 - Påstående 1: Du måste chocka kroppen med nya övningar för att fortsätta växa 12:00 - Påstående 2: Progressiv överbelastning räcker inte, du måste även variera set- och repsantal för att fortsätta växa 19:45 - Påstående 3: Om dina träningspass överstiger en timme, gör de mer skada än nytta 25:10 - Påstående 4: Om du knäböjer innan du bicepscurlar, får du mer testosteron och snabbare bicepstillväxt 27:25 - Påstående 5: Yoga och simning ger långa, slanka muskler, medan styrketräning ger korta, bulliga muskler 33:15 - Påstående 6: Kvinnor som lyfter tungt kommer tids nog se ut som män 36:40 - Påstående 7: Du bör undvika att träna samma muskler två dagar i rad, de måste få vila! 40:55 - Påstående 8: Funktionell träning ger en mer funktionell kropp än klassisk styrketräning 45:20 - Påstående 9: Många övningar på gymmet är farliga och bör undvikas av alla 49:25 - Påstående 10: Att arbeta med armarna över huvudet och bakom ryggen är skadligt för axlarna 51:20 - Påstående 11: Om du inte redan är vältränad kommer du inte känna dig välkommen på gymmet 54:45 - Påstående 12: Det ökar skaderisken om du låter knäna gå framför tårna i knäböj 55:55 - Påstående 13: Styrketräning omvandlar fett till muskler ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-06-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 233: Så hittar du motivation till semesterträning ? eller slipper ångest om du skippar den

De flesta gillar att ha semester. Trots det kan semestern vara ångestframkallande. Så lite tid, så mycket att hinna med.   Och hur ska träningen få plats i mixen?   I dagens avsnitt gör Daniel sitt bästa för att reda ut skillnaden mellan motivation och inspiration, medan Philip hävdar att du inte ens behöver träna när du är ledig ? att det är dags att sluta optinoja. Men om du faktiskt vill träna under semestern då, men inte riktigt vet hur du ska få ihop det? Ja då, det snackar vi också om.   Mycket nöje!   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:05 - Dagens ämne: Så hittar du motivation till semesterträning ? eller slipper ångest om du skippar den ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-06-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 232: Hur vet du vilket träningsprogram som är rätt för dig? Eller när det är dags att byta?

I dag blir det träningsprogram för hela slanten!   Vilket var världens första träningsprogram? Hur vet du när det är dags att byta? Hur långt bör ett program vara om du skriver ett åt dig själv? Är det alltid bättre att följa program jämfört med att träna planlöst? Och hur vet du vilket program som är rätt för dig?   Frågorna ovan och fler därtill kom in från er lyssnare, som hjälpte oss lägga grunden till dagens avsnitt. Tack för att ni gör vårt jobb roligare och enklare!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:55 - Dagens ämne: Hur vet du vilket träningsprogram som är rätt för dig? Eller när det är dags att byta? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-06-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 231: Hur ska du träna om du bryr dig lika mycket om muskler som styrka?

Hur påverkar olika repetitionsantal styrke- och muskelbyggareffekten? Och hur påverkar det ditt träningsupplägg, om du vill träna för både maximal muskeltillväxt och att bli så stark som möjligt?   Vi sparade en lyssnarfråga från förra veckans frågeavsnitt, och kompletterade den med en ny studie på repsantal vid bänkpressträning, för att plita ihop dagens något febriga avsnitt av grabbar som flabbar.   Tack för att du lyssnar, kompis.   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:50 - Dagens ämne: Hur ska du träna om du bryr dig lika mycket om muskler som styrka? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!    
2020-06-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 230: Vad orsakar brytböj och hur blir du av med det? Nytt frågeavsnitt!

Brytböj, kroppstoning och biffiga ben utan högreps knäböj? Jajamensan, det är hög tid för ett nytt frågeavsnitt!   Du hittar alla ämnen i hålltiderna nedan. Och ja, vi smög in en recension av Frozen 2. Det var också på tiden.   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:05 - Lyssnarfråga 1: Vad orsakar brytböj och hur slutar jag brytböja? 13:20 - Lyssnarfråga 2: Vad är det bästa respektive sämsta beslut ni tagit ifråga om er egen träning? 21:20 - Lyssnarfråga 3: Är det totalpuckat att köra Powerbuidling 4-dagars varannan vecka, när jag är barnfri, och Madcow varannan vecka, för att spara tid när jag har barnen? 25:10 - Lyssnarfråga 4: Vad tycker Daniel om Frozen 2? 29:40 - Lyssnarfråga 5: Vad är era bästa tips på hur man stramar upp sin kropp effektivast när den passerat 40 och det börjar flabba lite här och var? 33:25 - Lyssnarfråga 6: När gjorde ni bäst träningsresultat (när ni inte längre var nybörjare) och varför gick den träningsperioden så bra? 43:00 - Lyssnarfråga 7: Ponera att ni fortsätter få gains och bli starka i hela kroppen trots att ni bara tränade ett enda lyft ? vilket lyft hade ni valt som enda lyft att göra resten av livet då, just för att det är roligast? Ni får inte välja marklyft. 46:40 - Lyssnarfråga 8: Jag vill öka min maxstyrka i knäböj samt bygga biffiga ben. Jag börjar alltid benpassen med knäböj och kör ett antal set med 1-5 reps. Därefter kör jag kompletterande övningar som utfall, hipthrusts, benspark och lårcurl. med högre repsantal (8-15) för hypertrofi. Är detta ett bra upplägg eller finns det en poäng att köra högreps i knäböj ibland också 49:50 - Lyssnarfråga 9: Har hört lite olika svar angående intag av protein på vilodagar. Är det fortfarande 2 gram per kg kroppsvikt som gäller på vilodagar? 53:10 - Lyssnarfråga 10: Om jag ska köra 5 x 5 reps på 100 kg i bänkpress, hur jag jobba mig upp mot arbetsvikten? Vilka vikter och reps? 58:00 - Lyssnarfråga 11: Vad gör ni på er hemester i sommar? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-05-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 229: Därför behöver du träna dina triceps på flera sätt för optimal muskeltillväxt

Vi har länge spekulerat i att pressövningar som bänkpress inte räcker för optimal tricepsutveckling. Dina triceps har nämligen tre muskelhuvuden, varav det näst största åtminstone i teorin inte borde kunna hjälpa till särskilt mycket vid pressar.   Därför närmast jublar vi över dagens ämne, när vi äntligen får chansen att dyka ned i den första studien som tittat på EXAKT detta. Det vill säga på hur de tre muskelhuvudena i triceps växer av bara bänkpress, bara liggande tricepsextensioner bakom huvudet eller en kombination av de två övningarna.   Ledtråd: Bänkpress är ett dåligt övningsval för en stor del av dina triceps, medan liggande tricepsextensioner inte duger för en annan stor del.   Vi hinner även med en lyssnarfråga i dag, om sannolikheten att träna sig stark i bänkpress med hjälp av endast armhävningar.   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:15 - Dagens ämne: Ny studie bekräftar att triceps behöver tränas på flera sätt för optimal muskeltillväxt 25:30 - Lyssnarfråga: Kan jag träna mig till att bänkpressa 100 kg genom att bara göra armhävningar? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-05-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 228: Hur ska du anpassa din träning när du bulkar för att bygga muskler?

Förra veckan snackade vi träning under deff, i dag är det dags för motsatsen: träning under bulk!   Hur förändras dina förutsättningar när du ligger på ett kaloriöverskott? Kan du dubbla träningsvolymen och göra episka gains? Hur stort överskott är vettigt att ligga på, och när blir det mer än vad kroppen kan använda för muskeluppbyggnad?   Välsmakande ämne, kompis.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:15 - Dagens ämne: Hur ska du anpassa din träning när du bulkar för att bygga muskler? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-05-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 227: Hur bör du förändra din träning under en deff?

Om du styrketränar seriöst kommer du sannolikt, förr eller senare, fundera på att genomföra en deff. Vi har gjort en uppsjö avsnitt om att deffa effektivt, men aldrig riktigt grottat ned oss i hur din träning bör förändras när du ligger på ett kaloriunderskott.   Så i dag blir det deffträning för hela slanten.   Vilken träning är viktigast? Bör du anpassa volymen efter hur stort underskott du ligger på? Är kardio bajs?   Välkommen till en fettsnål buffé med våra bästa tips för träning under deff!   I nästa veckas avsnitt vänder vi på den välmarmorerade steken och pratar i stället om träning under bulk.   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:15 - Dagens ämne: Hur bör du förändra din träning under en deff? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-05-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 226: Spring mer! William Valkeaoja om att kombinera löpning och styrketräning

Borde du styrketräna om din högsta prioritering är att bli en bättre löpare? Eller tvärtom, borde du löpträna om din högsta prio är att bygga muskler och bli starkare?   Vi har berört de här frågorna i podden tidigare, men aldrig på djupet ? inte ens vi är beredda att killgissa så långt utanför våra kompetensområden. Och eftersom vi är långt ifrån experter på den svenska folksporten löpning, var det hög tid för oss att bjuda in en gäst som studerat och praktiserat löpning under många år.   Entré för William Valkeaoja från podden Tyngre Träningssnack!   Om du är intresserad av att läsa eller lyssna på Williams nya bok om löpning, ?Spring mer ? bli en bättre löpare?, hittar du den här.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:00 - Dagens ämne: Intervju med William Valkeaoja om att kombinera löpning och styrketräning 1:24:30 - Eftersnack ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-04-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 225: Räcker det med bara basövningar för optimal muskeltillväxt?

Nu får det vara nog med coronakrisen! Åtminstone för den här veckan. Efter ett par coronaanpassade avsnitt är det nämligen dags att ÄNTLIGEN snacka studier på styrketräning igen.   Det här avsnittet tittar vi på en drygt fem månader lång studie på kvinnor, som undersökte effekterna av att träna med flerledsövningar eller enledsövningar. Eller med andra ord: baslyft vs isoleringsövningar, tunga lyft vs discogymmande, jobbig träning vs rolig träning. Och så vidare. Pick your poison.   Skämt åsido. Ämnet är högintressant. Är det slöseri med tid att till exempel curla en massa om målet är stora armar, om du redan får din bicepsträning på köpet när du tränar latsdrag och skivstångsrodd?   Hålltider: 00:00 - Försnack 11:45 - Dagens ämne: Räcker det med bara basövningar för optimal muskeltillväxt? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-04-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 224: Hur kombineras styrke- och konditionsträning på bästa sätt? Nytt frågeavsnitt!

Vi fortsätter anpassa våra ämnen efter rådande situation, och till dagens avsnitt bad vi om frågor relaterade till coronakrisen ? och hur den förändrar träningsmöjligheterna.   Och tydligen är ni många som går och klurar på hur ni kan få in mer konditionsträning just nu, vid sidan av styrketräningen. Så vi ägnar första halvan av avsnittet åt att friska upp minnet om just det och den nya forskning som kommit på ämnet.   Fler frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:10 - Lyssnarfråga 1: Vad behöver jag tänka på för att kombinera styrke- och konditionsträning? 25:30 - Lyssnarfråga 2: Kan jag träna med högre frekvens när jag tränar hemma och inte lika tungt? 30:55 - Lyssnarfråga 3: Jag lyssnade för ett tag sedan på Joe Rogans podd, när han intervjuade Pavel Tsatsouline. Hans två go-to-övningar var kettlebellsvingar och dips. I princip sa han att de räcker för att hålla gubbkroppen i form. Vad tycker ni om det? 33:55 - Lyssnarfråga 4: Eftersom jag är 75 år så är jag isolerad nu, och det har gett mig en viktig lärdom om min träning, nämligen hur oerhört viktig den är för det psykiska välmåendet. Nu har jag blivit lite klokare och inser att jag kommer att träna så länge jag kan kravla mig till gymmet. Trots denna insikt undrar jag om min nuvarande styrka kommer att brytas ned snabbare på grund av hög ålder och att jag mer eller mindre får börja om från början när det blir så dags? 40:30 - Lyssnarfråga 5: Ska som barn (11 år) undvika övningar som belastar ryggraden för mycket, till exempel knäböj, marklyft och axelpress? 45:15 - Lyssnarfråga 6: Hur ökas WAFen/HAFen (wife/hubby acceptance factor) för att bygga eget utegym i betong, stål och tryckt virke på radhustomten? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-04-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 223: Gör det bästa av situationen, kompis

Det här avsnittet handlar om allt och ingenting. Vardagen ser väldigt annorlunda ut för oss alla just nu ? och träningslusten är inte på topp ens för oss två.   Ingen vet hur länge coronakrisen kommer pågå och när vi kan gå tillbaka till vanliga rutiner. Så i dag tar vi tillfället i akt att reflektera, dela med oss av våra egna tankar och tipsa om hur du kan tänka gällande träning och kost just nu.   Vi hinner även med två lyssnarfrågor, se hålltiderna nedan.   Träna så mycket du orkar, ät något extra gott, tvätta händerna!   Hålltider: 00:00 - Dagens ämne: Våra tankar om coronakrisen och hur du kan tänka gällande träning och kost 22:43 - Lyssnarfråga 1: Jag har gått ned 20 kg i vikt men nu har det stannat av, fast det känns ändå som att kroppen blir tajtare trots att vågen står still. Finns det något sätt jag kan räkna på hur muskelmassa påverkar min vikt kontra fett? 29:40 - Lyssnarfråga 2: Vad fick er att börja coacha andra? Hur tänker ni kring ert coachande? Finns det planer på att göra detta i större skala än två stackars försökskaniner per person? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-04-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 222: För- och nackdelar med tio vanliga varianter av marklyft

Rätta oss om vi har fel, men alla tränar någon form av marklyft.   (Vi har fel, men rätta oss ändå.)   I dagens avsnitt går vi igenom för- och nackdelar med de tio vanligaste varianterna av marklyft: Smalmark Sumomark Pausmark Tempomark Upphöjda marklyft Långa marklyft Ryckmark Trapbarmark Rumänska marklyft Raka marklyft Har du någonsin sett ett så härligt smörgåsbord förut? Alla varianter ovan har tydliga platser i verktygslådan, och vi ger oss på att reda ut vilka de är ? för att du ska kunna göra vettiga val om du av någon anledning vill krydda din marklyftsträning med fler varianter!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:35 - Dagens ämne: För- och nackdelar med tio vanliga varianter av marklyft ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-03-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 221: Avfärda inte en klassisk byggarsplit om du vill bygga muskler

Under 80- och 90-talet var det inte många som tränade helkroppspass efter att de hade lämnat nybörjarstadiet. Ville du bli stor var det byggarsplittar som gällde, det vill säga upplägg där du delar upp kroppen så mycket det går och tränar varje muskelgrupp en gång per vecka. Men i början av 10-talet började studier ploppa upp där fler lätta pass gav bättre tillväxt. Och vips var teorin om täta stimuleringar av muskeltillväxten född.   Håller pendeln på att svänga tillbaka nu?   Vi har i alla fall tillräckligt med underlag för att kunna säga: Det går bra att bli stor och stark både med hög- och lågfrekvensträning, och den totala träningsvolymen verkar vara viktigast.   Det vore däremot märkligt om det inte finns några skillnader alls mellan de olika uppläggen.   Just det har en ny, välgjord studie undersökt åt oss, genom att jämföra helkroppspass med hög frekvens mot en mer klassisk byggarsplit. Resultaten visar på en fördel för byggarsplitten om målet är just muskeltillväxt, men en fördel för högre frekvens om målet är styrka.   Så där står vi nu, mindre dogmatiska än någonsin.   Välkommen att göra oss sällskap!   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:00 - Dagens ämne:  Byggarsplit vs helkropp ? vad är bäst för styrka vs muskeltillväxt? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-03-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 220: Så fixar du hemmaträningen ? med eller utan redskap

Det är oroliga tider och dagligen fattas nya beslut för att skydda oss mot covid-19:s framfart. En av konsekvenserna hittills är att många gym har stängt temporärt.   Det är en smäll vi får ta, men samtidigt behöver det inte innebära att du måste sluta träna (om du känner dig frisk). Träning kan tvärtemot vara en lugnande, uppfriskande konstant nu när vardagen är mer inlåst och begränsad.   Alltså ska vi snacka hemmaträning i dagens avsnitt. Med eller utan redskap.   Häng med.   Och du. Hämta din information från trovärdiga källor, till exempel krisinformation.se.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:25 - Dagens ämne: Så fixar du hemmaträningen ? med eller utan redskap ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-03-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 219: Hur bygger du bredare armar? Är benspark farligt för knäna? Ny skörd lyssnarfrågor!

Athlean-X har nästan tio miljoner prenumeranter på Youtube. Och han har många bestämda åsikter om hur du ska träna rätt.   Vad tycker vi om det egentligen? Det är bara en av alla viktiga lyssnarfrågor vi hinner beta av i dagens avsnitt!   Kallas det där clickbait? Jo, det gör det nog. Och vi pratar mestadels om annat. Till och med pyttelite om vår vän Josef Eriksson (som enligt ett envist rykte INTE kommer klara att dra 300 kg marklyft i år), som fick äran att vara med på dagens fina omslagsbild av @robin_illustrerar trots att han inte gästar avsnittet. Så kan det gå ...   Alla frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:45 - Lyssnarfråga 1: Vem av Daniel och Philip vinner i armbrytning? 10:10 - Lyssnarfråga 2: Hur får jag bredare armar? Alltså så att de ser bredare ut framifrån. 15:40 - Lyssnarfråga 3: Kan benspark vara skadligt för knäna? 19:35 - Lyssnarfråga 4: Tränade Daniel på ett kommersiellt gym innan han fixade hemmagymmet? Hur länge tränade han i så fall där och hur kom han fram till att han ville ha ett hemmagym? 25:15 - Lyssnarfråga 5: Jag har länge varit nyfiken på det här med hälsofördelar av styrketräning och förhållandet mellan dem och progression. Får jag hälsofördelar av min träning även om jag inte fortsätter utvecklas och slår nya PB:s eller är progressionen en förutsättning för att träningen ska vara nyttig för mig? 29:20 - Lyssnarfråga 6: Hur länge tror ni en människa skulle klara sig genom att enbart äta av sig själv? 33:25 - Lyssnarfråga 7: Finns det planer på att lägga till kostloggning i appen? 35:20 - Lyssnarfråga 8: Är det högst chans att Philip kommer att tävla i styrkelyft igen eller är bodybuilding närmare? Och när går Daniel om Philips all-time-total i styrkelyft? 42:45 - Lyssnarfråga 9: Om ni för all framtid skulle bli ihågkomna för skapandet av ETT träningsprogram, vilket då och varför? 47:55 - Lyssnarfråga 10: Om jag vill vänja mig av med dåliga vanor i bänkpress, som rumplyft och att studsa stången på bröstet, ska jag försöka ändra en sak i taget eller försöka ta alla ändringar samtidigt? 53:10 - Lyssnarfråga 11: Den där studien på chins ni pratade om i förra avsnittet, kan det vara så att gruppen med lägre träningsvolym helt enkelt blev bättre toppade än den andra gruppen? 57:55 - Lyssnarfråga 12: Lutar ni er alltid enbart på vetenskap eller även på förståsigpåare i sociala medier? Exempelvis Athlean-X. 1:08:20 - Lyssnarfråga 13: Varför driver ni Styrkelabbet i stället för att ha vanliga kneg? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-03-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 218: Blir du starkare snabbare om du stannar långt från fail?

Det har kommit en spännande studie! På träning!   (Låtsas åtminstone vara förvånad, kompis.)   I dag ska vi prata om den studien, och dess något förvånande resultat. Den visar nämligen på större styrkeökningar av att stanna halvvägs till fail (till exempel 8 reps i stället för 16 möjliga) jämfört med att gå nästan till fail (till exempel 13-14 reps i stället för 16 möjliga). Och det var ju inte ? helt väntat. Särskilt inte som att studien var på hyfsat träningserfarna individer.   Nåväl. En studie är bara en studie, men den bjuder åtminstone på ett utmärkt tillfälle att prata om träning till fail vs icke-fail. Hur ofta bör du tillåta dig själv att tappa tekniken och utföra riktiga grisreps i gymmet, jämfört med att lägga fokus på att samla explosiva kvalitetsrepetitioner?   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:30 - Dagens ämne: Blir du starkare snabbare om du stannar långt från fail? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-03-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 217: Hur behåller du din nya vikt när du väl gått ned? Så här gör folk som lyckas!

Vi skämtar ofta om att det svåra inte är att gå ned i vikt, det svåra är att behålla den nya vikten efteråt när motivationen klingat av och vardagen tränger sig på.   Och visst ligger det mycket i det. Efter fem år har de flesta som gått ned i vikt återfått all vikt eller till och med gått upp ännu mera. Men ?de flesta? innebär inte ?alla?. Tvärtom finns det gott om exempel på motsatsen, och i dagens avsnitt snackar vi om vilka strategier de som lyckas behålla den nya vikten använder sig av.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:15 - Dagens ämne: De vanligaste (och ovanligaste) strategierna för att inte gå upp i vikt igen efter en viktnedgång ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-02-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 216: Hantera dina träningsskador rätt för att komma tillbaka snabbare

Om du tränar hårt kommer du förmodligen få ont någon gång ? någonstans eller lite överallt. Viss värk ger med sig snabbt, men annan dröjer sig kvar, växer sig starkare och kan hindra dig från att träna som du vill.   Så hur ska du hantera en skada på bästa sätt, om den inte är akut och kräver omedelbar läkarvård?   I dagens avsnitt går vi igenom en tydlig åtgärdsplan som kan räcka långt i de flesta fallen, men pratar självklart också om när det faktiskt är värt att söka vård. Och vi hinner med en handfull skaderelaterade lyssnarfrågor.   Så på med linimentet, kompis, nu kör vi.   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:10 - Dagens ämne: Hantera dina träningsskador rätt för att komma tillbaka snabbare 40:40 - Lyssnarfråga 1: Vem har någonsin lyckats med tipset ?lyssna på kroppen? och vad tycker ni om det tipset? 44:50 - Lyssnarfråga 2: Hur återvänder jag till de vikter jag lyfte tidigare, efter ett ryggskott? 49:15 - Lyssnarfråga 3: Vad gjorde Daniel för att bli av med axelbesvären och kunna bänka ordentligt igen? 52:55 - Lyssnarfråga 4: Hur ska jag som lekman veta vilken yrkesgrupp jag ska vända mig till för vård av en skada? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-02-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 215: Vilka är de bästa övningarna för att komplettera knäböj, bänkpress och marklyft?

Om du redan tränar massor av knäböj, bänkpress och marklyft, vad är den bästa kompletterande träningen du kan göra då?   Den frågan fick Daniel på Instagram förra veckan, och vi tycker att den är så intressant att den får bli avstampet för dagens avsnitt.   Och vi tacklar frågan från tre olika perspektiv: Allmän hälsa (styrketräning som motionär). Jämn muskulär utveckling i hela kroppen (kroppsbyggning). Att optimera prestationen som styrkelyftare (besatthet).   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:30 - Dagens ämne: Vilka är de bästa övningarna för att komplettera knäböj, bänkpress och marklyft? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-02-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 214: Hämmar värktabletter muskeltillväxten? Ny skörd med lyssnarfrågor!

Dags för årets första frågeavsnitt! Vi fick in så många bra frågor att det var svårt att välja, men det är vi bara glada för.   Frågorna som kvalade in den här gången är en intressant mix. Om ett livsmedel krymper när du tillagar det, vilken vikt ska du räkna på om du försöker räkna kalorier? Sabbar antiinflammatoriska värktabletter dina gains? Är det verkligen en god idé att knapra kreation om målet är så många chins som möjligt i ett set, i och med att kreatin gör att man väger mer?   Fler frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:55 - Lyssnarfråga 1: Om jag vill börja om från början och göra det rätt den här gången, med till exempel Starting Strength, men fortfarande vill träna 4?5 dagar i veckan för att hålla vanan uppe, kan jag öka antalet pass i veckan i programmet, komplettera med något annat eller blir det kardio de dagar jag inte följer programmet? 15:30 - Lyssnarfråga 2: Om målet är att bli stark i fem reps i marklyft, är då Marklyft Mambo rätt program? Blir man automatiskt starkare i fem repetioner om man blir starkare i 1RM? 25:00 - Lyssnarfråga 3: Hur ser ni på era roller nu när Styrkelabbet växer och ni har blivit chefer? 30:00 - Lyssnarfråga 4: När jag räknar kalorier på kött och liknade som krymper vid tillagning. ska jag då utgår ifrån vikten före tillagning eller den vikt jag faktisk lägger på tallriken? 33:00 - Lyssnarfråga 5: Om jag på grund av anledningar inte kan placera stången på ryggen för att köra knäböj, vilken övning skulle ni då välja att köra för att bibehålla eller öka styrkan i just knäböj? 36:05 - Lyssnarfråga 6: Vad skulle ni säga om att köra bara singlar i stället för flera reps när man tränar för styrka? Tänk att detta sker på samma vikt och med samma volym. Varför köra en trea på 80 % i stället för att köra tre ettor? 44:30 - Lyssnarfråga 7: Hämmar antiinflammatoriska värktabletter muskelutvecklingen? 51:05 - Lyssnarfråga 8: När ska sprintloppet mellan Philip och hans fru ske? 53:20 - Lyssnarfråga 9: Jag får ont av dorsalflekterad handled i bänkpress. Kan jag göra övningar eller liknande för att få bort det? 57:45 - Lyssnarfråga 10: Om jag vill fortsätta (det vill säga börja om) på Powerbuildingprogrammet efter de 6 veckor som finns, hur rekommenderar ni då att jag gör? Ska jag lägga in nya 1RM och i så fall med hur mycket mer, om jag inte har provat att maxa? 1:02:55 - Lyssnarfråga 11: Jag vill att ni ska killgissa om kreatin och chins! Säg så här: en person ska deltaga på chins-SM. Effekten av kreatin gör ju att personen i teorin kan få ut någon/några reps fler än annars. Men samtidigt ökar personen i vikt, vilket ju blir besvärande just i denna övning. Så vad skulle denna person vinna mest på tror ni, att använda sig av kreatin eller inte? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-02-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 213: Hur starka är vi svenskar? Godbitar från vår rapport om styrketräning i Sverige!

Håll i hatten, nu ska vi snacka appen! Eller rättare sagt: data från appen.   Vi har nämligen gått igenom vad som loggades i appen Styrkelabbet under 2019, och sammanställt fynden i rapporten ?Så styrketränade svenskarna 2019: statistik från en halv miljon träningspass?. Du kan läsa hela rapporten här.   I dagens avsnitt sammanfattar vi de mest intressanta och roligaste fynden. Vilka övningar är egentligen populärast? Hur starka är folk i baslyften? Hur skiljer sig datan åt mellan män och kvinnor?   Så hur stark är du jämfört med den styrketränande medelsvensken, kompis?   Vi hinner även med två lyssnarfrågor: Hur ser Philips nya träningsupplägg ut, nu när han fokuserar på kroppsbyggning? Och varför tror Daniel att han kommer marklyfta 300 kg före Josef Eriksson?   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:30 - Dagens ämne: Så styrketränade svenskarna 2019 28:50 - Lyssnarfråga 1: Hur ser Philips nya träningsupplägg ut, nu när han fokuserar på kroppsbyggning? 37:55 - Lyssnarfråga 2: Varför tror Daniel att han kommer marklyfta 300 kg före Josef Eriksson? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-01-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 212: Så går du vidare från att vara nybörjare till att nå dina långsiktiga träningsmål

Dags för tredje (och sista) avsnittet i vår nybörjarsvit! I första avsnittet pratade vi om det viktigaste att känna till för att göra en klok viktnedgång, i det andra pratade vi om grunderna inom effektiv styrketräning.   Så i dag knyter vi ihop säcken, med en avsnitt om vad som händer sedan. För vad ska du göra om det visar sig att du som nybörjare faktiskt tycker det är skitkul att styrketräna och både känner och ser hur kroppen förändras positivt?   Hur länge kan du räkna med att göra framsteg varje pass eller varje vecka? Hur ska du förändra din träning när kroppen slutar svara på nybörjarträningen?   Vilka motgångar kan du komma att stöta på och hur ska du hantera dem?   Vi har varit i samma sits, kompis, och i dagens avsnitt bjuder vi på våra bästa insikter om att gå vidare från nybörjare till erfaren gymmare.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:00 - Dagens ämne: Så går du vidare från att vara nybörjare inom träning till att lyckas långsiktigt ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-01-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 211: Nybörjare? Så här ska du lägga upp din styrketräning för att lyckas

Förra veckans avsnitt handlade om de viktigaste sakerna en nybörjare behöver känna till för att lyckas med viktnedgången. I dag vänder vi blicken mot en minst lika viktig del av ekvationen:   Hur ska du styrketräna för att bygga muskler och bli starkare, när du är ny till styrketräning?   Vi går igenom bland annat: Hur snabbt du kan förvänta dig att bygga muskler? Varför det är viktigt att följa en tydlig plan/ett program när du börjar styrketräna. Hur du ska träna (övningsval, set och reps). Hur ofta du ska träna. Hur tungt och hårt du ska träna. Fria vikter eller maskiner? Helt enkelt allt du behöver veta som nybörjare till styrketräning. Och om du inte är nybörjare längre, är avsnittet i stället en lagom mysig påminnelse om träningsprinciper som aldrig slutar vara viktiga!   Hålltider: 00:00 - Försnack 13:10 - Dagens ämne: Hur kommer du i gång med effektiv styrketräning och hur snabbt går det att bygga muskler och bli starkare? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-01-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 210: Så undviker du misstagen de flesta gör när de vill gå ned i vikt

Nytt år, ny chans att vara ett nytt jag.   För att styra upp löpsedeldieterna som lovar runt men håller tunt, gör vi vår vana trogen ett januariavsnitt om att gå ned i vikt. Den här gången med stort fokus på långsiktighet och att undvika fällorna de allra, allra flesta går i när det är dags att tappa fettmassa.   I avsnittet presenterar vi även vår nya bok, Styrkelabbets kostscheman volym 2, som vi skrivit tillsammans med dietisten och psykologen Sierra de Goldsmith, just för att ge dig ett vettigt verktyg för en hållbar viktförändring. Den kan du läsa mer om här!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:25 - Dagens ämne: Är det dags att gå ned i vikt? Så undviker du misstagen de flesta gör ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-01-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 209: Styrkelabbets årskrönika 2019

God fortsättning, kompis! 2020 är här och vi inleder det nya året (och decenniet) med att blicka både bakåt och framåt.   Så ? Vad har hänt i Styrkelabbets universum 2019? Hur gick det med våra nyårslöften? Har vi några nya? Kommer Daniel lyckas marka 300 kg före Josef Eriksson?   Vi betar av smått och gott i första halvan av dagens avsnitt, innan vi ägnar andra halvan åt ett djupare, mer personligt samtal om kroppsviktsideal, egna utmaningar och hur vi ska försöka ta oss an framtiden med lite mer sans och balans.   Eftersom det här är andra året i rad vi gör en årskrönika här i podden, får det nog räknas som en tradition nu. Kanske den finaste vi har här i Sverige? ;)   Hålltider: 00:00 - Styrkelabbets årskrönika ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-01-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 208: Hur lite kan du träna och ändå behålla eller öka styrkan?

Ibland kommer livet emellan och du hinner inte träna så mycket och ofta som du vill. Eller så vill du träna, men inte särskilt mycket. Oavsett vilken kategori du hör hemma i, är det intressant att faktiskt ha ett hum om hur lite du kan träna och ändå behålla den muskelmassa och styrka du jobbat så hårt för.   Och hur lite träning krävs för att ändå fortsätta öka?   Sjukt intressant ämne och förlåt att vi slösar bort det på ett avsnitt på juldagen, när du kanske inte alls har tid eller lust att lyssna på två tomtar som surrar.   Vi hinner med en lyssnarfråga också: Vad ger bäst muskeltillväxt, att träna med full rörelselängd eller med maximal ?time under tension??   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:45 - Dagens ämne: Hur lite kan du träna och ändå behålla eller öka styrkan? 34:10 - Vad ger bäst muskeltillväxt, att träna med full rörelselängd eller med maximal ?time under tension?? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-12-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 207: Avancerade tekniker och metoder för maximal muskeltillväxt

Det finns många sätt att stressa en muskel på. För muskeltillväxt så är troligen den viktigaste faktorn den totala träningsvolymen, men det betyder inte du ska strunta i hur du samlar på dig den.   I dag ska vi titta närmare på några av de absolut populäraste teknikerna och metoderna som kroppsbyggare tillämpar på gymmet, och vilken roll de kan ha i din verktygslåda i jakten på hypertrofi: Långsam excentrisk fas Tyngre excentrisk fas Ocklusionsträning med låg vikt Klusterset Superset och pre-exhaustion Dropsets   Med hjälp av en ny översiktsartikel går vi igenom vilket vetenskapligt stöd de olika punkterna ovan har, men vi vågar oss självklart på en hel del killgissande också.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:30 - Dagens ämne: Avancerade tekniker och metoder för maximal muskeltillväxt   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-12-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 206: Tips för att bolla träning och familjeliv? Går det att leva på styrkelyft? Nya lyssnarfrågor!

Fitnessfestivalen är över för den här gången och i dagens avsnitt möter du två trötta men lyckliga pojkar. Så vi håller det löst och ledigt genom att plocka in tio lyssnarfrågor från Styrkelabbets kompisklubb på Facebook.   Självklart handlar några frågor om just Fitnessfestivalen, men vi hinner också snacka om kettlebellmaraton, lämplig progression efter en skada, att bolla träning med familjeliv och en hel del annat kul.   Som vanligt hittar du alla frågorna i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:50 - Lyssnarfråga 1: Var kan jag köpa protein och kettlebells? Tror aldrig ni har tagit upp det i podden! 05:05 - Lyssnarfråga 2: Vad var roligast på Fitnessfestivalen i år? Vad var bäst? 08:20 - Lyssnarfråga 3: Hur många paket gröna marmeladkulor fick Philip på Fitnessfestivalen? 10:10 - Lyssnarfråga 4: Finns det något recept på lämplig progression när man ska stegra träningen efter en skada? Jag känner mig helt återställd, men inte vill råka träna sönder mig igen. 15:00 - Lyssnarfråga 5: Krävs det stor talang för att lyckas kvala till SM i klassisk styrkelyft, eller kan de flesta med normal genetik träna sig dit? 19:50 - Lyssnarfråga 6: Vad är bästa köpet, kettlebells eller hantlar för gymkompletterande hemmaträning? 24:50 - Lyssnarfråga 7: Kommer Daniel att prova på kettlebell marathon? 28:15 - Lyssnarfråga 8: Hur har era andra hälfter genom åren hanterat att ni har spenderat så mycket tid på gymmet? Jag känner att jag skjutsar över mycket ansvar på min fru när jag lämnar henne på kvällarna med tre barn ?bara? för att träna. 33:55 - Lyssnarfråga 9: Är det nödvändigt att träna marklyft eller räcker det med isoleringsövningar om jag har som mål att tävla i kroppsbyggning? 38:20 - Lyssnarfråga 10: Går det att tjäna pengar på styrkelyft? Genom spons så klart, men finns det fler sätt? Är det prispengar på mästerskap? Så att man kan satsa helhjärtat och ha det som sitt jobb? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-12-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 205: Så ska du styrketräna för att bli en bättre längdskidåkare

Längdskidåkning är både en folksport och en populär motionsform här i norr, och under Vasaloppsveckan går 50 000 personer i mål i något av de många loppen som erbjuds.   I världseliten används styrketräning som ett självklart komplement, och i dagens avsnitt pratar vi om hur du bör lägga upp din styrketräning om du samtidigt tränar längdskidåkning ? antingen som glad amatör eller hårdsatsande atlet.   Vi ger oss även på att avfärda den absolut vanligaste missuppfattningen/myten om hur personer som prioriterar konditionsträning som längdskidåkning (eller löpning) bör träna.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:15 - Dagens ämne: Så ska du styrketräna för att bli en bättre längdskidåkare ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-12-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 204: Powerbuilding ? den gyllene medelvägen?

Powerbuilding är ett populärt träningsprogram som innebär att du tränar både som en styrkelyftare (powerlifting) och en kroppsbyggare (bodybuilding), med målet att bli både större och starkare. Powerbuilding är dessutom namnet på ett av de populäraste träningsprogrammen i vår app, så det är hög tid att vi djupdyker i ämnet!   I dag ska vi alltså babbla loss om tankarna bakom powerbuilding ? både vårt eget träningsprogram och konceptet i stort ? och vilka belägg det finns för att det funkar att träna så här.   Därefter fortsätter vi snacka kroppsbyggning genom att titta på en ny studie som följde 24 manliga kroppsbyggare de sista fyra dagarna inför en tävling i bodybuilding. 15 av dem gjorde en så kallad kolhydratsladdning sista dagen inför tävlingen, medan nio personer struntade i det och åt på ?som vanligt?. Gjorde kolhydratsladdningen någon skillnad för hur domarna bedömde deras fysik?   Hålltider: 00:00 - Försnack 15:25 - Dagens första ämne: Powerbuilding ? för att bli både stor och stark 41:30 - Dagens andra ämne: Hjälper kolhydratsladdning kroppsbyggare att prestera bättre på tävlingsscenen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-11-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 203: Kralligt kackel om kroppsbyggning

Det är hög tid att snacka mer kroppsbyggning i podden, och i dag vänder vi blickarna framför allt mot hur progressionen kan se ut om målet är att bygga så mycket muskler som möjligt.   Vi svarar bland annat på en lyssnarfråga om ett välkänt byggarkoncept från Mike Israetel, professor i idrottsvetenskap och själv kroppsbyggare, som handlar om att identifiera fyra viktiga landmärken för din träningsvolym:  Minimal träningsvolym för att underhålla den muskelmassa du redan har men inte fortsätta växa. Minimal träningsvolym för muskeltillväxt. Maximal träningsvolym för optimal muskeltillväxt. Maximal träningsvolym du kan återhämta dig ifrån utan att bli övertränad. Låter det bökigt? Lugn, vi förklarar det så pedagogiskt vi kan i avsnittet ? och berättar varför det är relevant för dig som jagar massa och hur du kan använda konceptet för att skapa en progression i din träning.   Därefter går vi vidare till att svara på frågor om setvila, om det är klokt att varva deff med bulk om du tidigare varit överviktig, och ifall det är bättre att göra progression med fler set eller högre vikter.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:00 - Lyssnarfråga 1: Vad vet ni om Mike Israetels koncept för träningsvolym och progression? 28:30 - Lyssnarfråga 2: Hur ska jag som ?ex-tjockis? tänka vid muskelbygge, framför allt gällande kaloriintaget? 37:50 - Lyssnarfråga 3: Hur länge ska jag vila mellan seten om jag vill bygga muskler? 45:35 - Lyssnarfråga 4: Hur bra progression är det att försöka öka antalet set på samma vikt och reps varje vecka under en period, jämfört med att i stället försöka öka vikten och/eller repsen på samma antal set? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-11-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 202: Så här väljer du rätt vikter när du tävlar i styrkelyft eller bänkpress

Det är tävlingssäsong i styrkelyft och det är hög tid att vi gör ett avsnitt där vi pratar om de två vettigaste strategierna du kan välja mellan på en tävling, för att göra en så bra tävling som möjligt:   En för att få så hög total som möjligt. En för att få så hög placering som möjligt.   Vilken strategi ska du välja när, och hur skiljer sig de åt? Utöver att gå igenom vilka procentsatser som är rimliga att basera sina viktval på, försöker vi hålla tungan rätt i mun när vi pratar om lottnummer, turordning och konsten att lura sina medtävlande genom att anmäla fejkvikter.   Vi hinner också med två lyssnarfrågor: Vad är grejen med boxböj? Och är det värt att styrketräna om träningen innebär att du bara hinner sova 5 timmar/natt?   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:10 - Dagens ämne: Maximera dina chanser att göra en bra styrkelyftstävling 44:50 - Lyssnarfråga 1: Vad är boxböj bra för? 51:45 - Lyssnarfråga 2: Jag jobbar 60 timmar i veckan och har tre barn under 5 år. Oftast får sömnen lida och det blir sällan mer än 7 timmar per natt, ibland bara 5 Är det värt att stanna uppe sent för att träna, eller förstörs resultaten av sömnbristen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-11-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 201: Kan du träna bort ett ryggskott? Hur mår Philips knän? Nytt frågeavsnitt!

Efter förra veckans urladdning med jubileumsavsnittet, laddar vi om med bland det bäst vi vet: era frågor om allt mellan himmel och jord!   I dag blir det en hel del snack om skador och sjukdom, bland annat om att träna för att förebygga eller häva ryggskott och om när det är okej att träna under en förkylning. Dessutom har Philip besökt en ortoped och fått knäna utdömda, och vi försöker reda ut hur man egentligen ska hantera en skada som hotar lyftarkarriären och den egna självbilden.   Fler frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack om Philips knäskador och behandlingsplanen 17:50 - Lyssnarfråga 1: Hur ska jag tänka vid förkylning? Jag är löpare men älskar styrketräning, så kan jag köra styrka när jag inte kan springa? 23:45 - Lyssnarfråga 2: Kommer Daniel någonsin hinna fullfölja en hel cykel av Marklyft Mambo utan att börja om mitt i? 27:15 - Lyssnarfråga 3: Jag vill veta allt om att häva/förebygga ryggskott med kettlebellsvingar! Hur ska jag göra? Hur tung ska den vara? Vad ska jag tänka på? 34:40 - Lyssnarfråga 4: Ponera att ni nästa december måste ställa upp i en bodybuildingtävling. Hur hade ni lagt upp er träning och kost med mera? 40:45 - Lyssnarfråga 5: Hur ser ni på ?specific adaptations to imposed demands? vs ?repeated bout effect? hos erfarna styrkelyftare? 42:50 - Lyssnarfråga 6: Jag tränar gärna bara en massa set bänk, kanske 10-15 set med runt 10 reps/set och sedan inget annat. Skulle jag få bättre gains om jag minskade antalet set bänk och körde assisterande övningar istället? 48:50 - Lyssnarfråga 7: Klarar Philip en hel månad som vegetarian? 52:15 - Lyssnarfråga 8: Hur säljer jag in styrketräning till folk över 50? 57:15 - Lyssnarfråga 9: Det känns som att ?ta av dig skorna? har blivit ett internet-standardsvar på det mesta. Tjänar man verkligen så mycket på de få cm kortare rörelselängd som barfota ger i marklyft? Finns det negativa effekter av att lyfta barfota? 1:01:50 - Lyssnarfråga 10: Har Odlingslabbet dött? 1:04:45 - Lyssnarfråga 11: Kommer ni köra en ny omgång #projektjulskinka i december? 1:08:30 - Lyssnarfråga 12: Vilket/vilka program gillar ni mest i appen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-11-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 200: Styrkelabbets kraftkarameller!

Två hundra avsnitt, kompis! Det vill vi fira med dig, med buller och bång och helikoptrar och sång!   Så varmt välkommen till vårt stora jubileumsavsnitt. Vi har dukat upp med saft, kakor och de mest önskade godbitarna från poddens snart fyraåriga historia.   Avsnittet består av tio akter. Spänn fast dig, nu åker vi.   Hålltider: 00:00 - Akt 1: Försnack 08:15 - Akt 2: Philip läser en kärleksdikt för Daniel 18:10 - Akt 3: Nu är vi fullärda 32:30 - Akt 4: Daniel kan inte följa instruktioner 50:55 - Akt 5: Och vinnarna av #styrkelabbet200 är ... 57:15 - Akt 6: Snel hest 1:13:40 - Akt 7: Boys will be boys 1:24:55 - Akt 8: Vi ber om ursäkt för den här 1:27:45 - Akt 9: Brandvarnarens dag 1:34:18 - Akt 10: På promenad i Los Angeles ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-10-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 199: Kan du bränna fett och bygga muskler samtidigt?

Daniel har bestämt sig för att deffa bort 5-10 kg. Därför bjuder vi upp till ett extra långt, extra personligt avsnitt om att bränna fet, kryddat med era bästa frågor om viktnedgång.   Eftersom det här inte är första gången Daniel deffar, har han hunnit samla på sig värdefulla erfarenheter och insikter. Så vilka misstag tänker han försöka undvika? Vad är hans bästa tips till dig som också vill tappa fett? Och hur ska han träna för att inte bli svagare under deffen?   Avsnittet är lite speciellt på så vis att samtalet och ämnena hela tiden glider in i varandra, men det går att urskilja tre tydliga delar:   Del 1 ? Reflektioner över tidigare viktnedgångar och pressen att se ut på ett visst sätt   Del 2 ? Daniel planerar att gå ned i vikt, hur ska han gå tillväga?   Del 3 ? Kan du bränna fett och bygga muskler samtidigt?   Hålltider: 00:00 - Del 1: Personliga reflektioner om viktnedgång, utseendefixering och dietkultur 26:25 - Del 2: Daniel ska deffa ? så lägger han upp det 38:55 - Del 3: Kan du bränna fett och bygga muskler samtidigt? Plus fler lyssnarfrågor ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-10-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 198: Hur påverkar din rörelselängd i bänkpress styrkeutvecklingen?

Gör du dig själv en otjänst om du alltid försöker förkorta rörelselängden maximalt i bänkpress, genom att brygga så mycket du kan och hålla stången så brett som möjligt? Borde du blanda in åtminstone lite bänkpressträning med längre rörelselängd, om du vill maximera styrkeutvecklingen?   Det är har kommit en ny studie som pekar på att det kan vara just så. Och eftersom vi älskar bänkpress trots att bänkpress inte älskar oss, är detta dagens huvudämne.   Men sedan senast har vi också hunnit besöka Tyngre VII Strong Edition, och bland annat sett den förmodligen bästa styrkelyftstävlingen någonsin på svensk mark! Under dagens försnack sammanfattar vi våra intryck från helgen.   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:20 - Dagens ämne: Hur påverkar din rörelselängd i bänkpress styrkeutvecklingen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-10-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 197: Är det verkligen sämre att knäböja i en maskin?

Smithmaskinen är djävulen på gymmet, det vet vi ju alla. Och det gäller i stort sett alla andra maskiner som försöker efterlikna knäböj med skivstång, till exempel hack squat-maskiner.   Yada yada.   Mycket tyckande, få belägg.   Sedan skivstången gjorde stark comeback i folkhemmet, efter ett par decennier med Nautilus och andra maskindominerade gym, har det uppstått en puristtrend gällande fria vikter i allmänhet och skivstänger i synnerhet. Men vad säger vetenskapen?   Finns det egentligen några rationella skäl att inte använda Smithmaskinen för all knäböjsträning du gör, om du trivs med den och inte ska tävla i tyngdlyftning, crossfit eller styrkelyft?   Välkommen till gråzonslabbet! Här är vi stundtals motvalls, men vi alltid kakor.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:25 - Dagens ämne: Är det verkligen sämre att knäböja i en maskin? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.      
2019-10-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 196: Påverkas dina styrketräningsresultat av p-piller?

Behöver du oroa dig över sämre träningsresultat om du äter p-piller? De innehåller trots allt hormoner, och hormoner spelar ju en stor roll för hur våra kroppar fungerar (och svarar på träning).   Framför allt finns det en hypotes om att p-piller skulle kunna ha en negativ effekt på träningsresultat, och i dag ska vi försöka reda ut om det finns fog för den oron.   Det här är inte ett område som är särskilt välstuderat, men det har nyligen släpps två studier som har undersökt just det här ? och även kommit fram till ungefär samma sak. Den ena studien gjordes på otränade kvinnor, medan den andra gjordes på tränade kvinnor.   Spoiler alert: Resultaten visar att du sannolikt inte behöver oroa dig!   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:30 - Dagens ämne: Påverkar dina styrketräningsresultat av p-piller och i så fall hur? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-10-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 195: Vad är träningsmat? Hur bör du som tränar äta?

Förra veckan drog vi i gång Styrkelabbets kompisklubb på Facebook, och det blev liv i luckan direkt. En av de populäraste diskussionerna de första dagarna, handlade om vad ?träningsmat? egentligen är.   Så det tänker vi nysta i under dagens avsnitt. Det finns nämligen ingen definition som passar alla som tränar, eftersom vi skiljer oss så mycket i var vi befinner oss och vilka mål vi har. Någon äter för att deffa, en annan för att maximera muskeltillväxten, en tredje för att prestera på tävling. Och så vidare.   Men visst finns det några enkla riktlinjer? Jo då, och de serverar vi på silverfat i dag!   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:10 - Dagens ämne: Vad är ?träningsmat? och hur ska du som tränar äta egentligen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-09-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 194: Kaloriräkning, marklyft, maghjul och sprit? Nytt frågeavsnitt!

Ni frågar, vi svarar! Det är med andra ord äntligen dags för ett nytt frågeavsnitt. Något ni verkar tycka är lika kul som vi, baserat på att de här avsnitten alltid är bland de mest populära. :)   I dag hinner vi med elva mer eller mindre seriösa frågor, från att snacka kaloriräkning, maghjul och marklyft, till att grotta ned oss i Philips barskåp.   Alla lyssnarfrågor finns i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:55 - Lyssnarfråga 1: Håller just nu på med att räkna kalorier och går ned mer i vikt än jag borde. Mest troligt är kosten rätt så felet är antingen på mitt basbehov eller hur jag beräknat kaloriförbrukning vid motion. Hur ska jag veta exakt vad jag förbrukar under träningspassen? 15:40 - Lyssnarfråga 2: Hur ska jag lägga upp min övriga träning om jag följer ett av era lyftspecifika program, till exempel Bänkpress Boogie? 19:30 - Lyssnarfråga 3: Jag ska köpa ett lyftarbälte, men hur ska jag egentligen mäta runt magen för att få rätt storlek? 22:55 - Lyssnarfråga 4: Är maghjulet en flerledsövning? Jag får träningsvärk lite överallt. 27:30 - Lyssnarfråga 5: Är det möjligt att man även med perfekt teknik inte har en rygg (eller annan kroppsdel) som klarar av tunga lyft i till exempel marklyft? 32:20 - Lyssnarfråga 6: Hur ska jag träna om jag inte ens orkar lyfta en tom skivstång? 35:40 - Lyssnarfråga 7: Vad tycker ni om konceptet ?grease the groove?, det vill säga mycket men lätt träning dagligen för att hålla i gång systemet? 42:00 - Lyssnarfråga 8: Hur får jag min mamma att förstå skillnaden mellan styrkelyft och tyngdlyftning? 45:35 - Lyssnarfråga 9: När kommer appens programbyggare? 48:55 - Lyssnarfråga 10: Hur ser Philips ?five bottle bar? ut? Det vill säga, om han bara fick ha fem flaskor i sitt barskåp, vilka skulle det bli? 55:45 - Lyssnarfråga 11: Hur lägger Daniel upp träningen och planen för att nå 300 kg marklyft? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-09-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 193: Sugen på att slå ett PB? Våra bästa tips om att toppa!

Sedan vi hördes förra veckan har Daniel både hunnit med att fylla år och att fixa ett nytt tävlings-PB i klassisk bänkpress. Dessutom har vi rullat ut den enorma uppdateringen av vår träningsapp, så vi har verkligen mycket att tjöta om i dag!   Inte minst är det här en chans för oss att ta upp ett gammalt favoritämne på nytt: Hur ska du egentligen göra för att maximera dina chanser att sätta ett nytt PB, oavsett om du vill göra det på tävling eller i gymmet?   Det har hunnit rinna mycket vatten under broarna sedan vi snackade om det senast, vi har själva hunnit experimentera en hel del med att toppa för maxlyft och om du lyssnar på djungeltrummorna så finns det nästan lika många åsikter och råd där ute, som det finns lyftare.   Men det är självklart oss du ska lyssna på, kompis. ;)   Skämt åsido. I dagens avsnitt försöker vi resonera kring vad vi hört, vad vi testat och vad vi tycker. Förhoppningsvis leder det till att du hittar ett vettigt upplägg för att slå nästa stora PB.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:25 - Dagens ämne: Våra bästa tips om att toppa inför PB-försök 26:30 - Lyssnarfråga 1: Hur ska jag tänka med toppningen om jag måste tävla två helger i rad? 36:25 - Lyssnarfråga 2: Hur skulle ni lägga upp en tömning inför en styrkelyftstävling, om ni behövde gå ned från 86 till 83 kg sista veckan? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-09-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 192: Får du större muskeltillväxt av att chocka musklerna genom att variera din träning?

Hur mycket ligger det i det gamla påståendet att du måste chocka musklerna för att få maximal muskeltillväxt? I dagens avsnitt går vi igenom en ny studie som undersökte om det spelar någon roll om du tränar med samma upplägg hela tiden jämfört med att använda dig av större variation.   För att snacka klarspråk: Går det snabbare att bli grov och grym på ditt gym, om du försöker lura musklerna att växa mer genom att attackera dem med nya träningsupplägg så ofta du orkar?   Kanske, kanske inte. En sak vi är desto säkrare på, är att Daniel har tappat vettet. Han ska nämligen tävla mot Josef Eriksson om att komma först till 300 kg marklyft. Och om det verkligen är en god idé, pratar vi mer om mot slutet av avsnittet.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:05 - Dagens ämne: Får du större muskeltillväxt av att chocka musklerna genom att variera din träning? 27:40 - Eftersnack: Daniel vs Josef ? mot 300 kg marklyft! ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-09-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 191: Är det lättare att lyfta tungt i sumomark än smalmark?

Marklyft, marklyft, marklyft! Får ni någonsin nog? Får vi?!   Förhoppningsvis inte, och i dag dyker vi rakt ned i en ny studie som visade flera potentiellt intressanta saker: Du kanske passar bra för sumomarklyft om du har en lång överkropp och korta ben. Kvinnor kan förmodligen göra fler reps än män på en given procent av 1RM. Nybörjare är på gruppnivå ungefär lika starka i smalmark som i sumomark. Och eftersom sumomark är en mindre intuitiv teknik, vilket borde vara mer begränsande innan man lärt sig den, kan det innebära att fler borde kunna dra tyngre mark om de bytte stil till sumo? Dagens avsnitt handlar alltså om att försöka reda ut och nyansera punkterna ovan. Plus att svara på en lyssnarfråga som av en slump råkar handla om en typ av marklyftsträning som typ absolut ingen gör.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:40 - Dagens ämne: Smalmark vs sumomark ? vilka nya ledtrådar har vi? 27:30 - Lyssnarfråga: Kan du träna dig till att dra 200 kg i marklyft genom att varje pass endast försöka lyfta just 200 kg? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.  
2019-08-27
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.