Sveriges 100 mest populära podcasts

Styrkelabbet

Styrkelabbet

Styrkelabbet är podcasten för dig som älskar styrketräning. Värdarna Daniel Richter, Philip Wildenstam och Sandrine Quignaudon guidar dig genom gymmets snåriga djungel ? och hjälper dig till effektivare och roligare träning!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

styrkelabbet.se/

Avsnitt

Årets julkalender i StrengthLog är här!

Hej kompis, vi är tillbaka en snabbis! För att berätta om årets julkalender i appen StrengthLog.   Vi hinner självklart berätta lite om vad vi gjort sedan senast ? och hur det gick för Sandrine på VM i utrustat styrkelyft.   På återhörande!   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-12-01
Länk till avsnitt

353: Mot oändligheten och vidare!

Så kom den till sist, dagen då vi tar farväl av Styrkelabbet podcast.   Efter nästan sju år och över trehundrafemtio avsnitt om styrketräning, kost och hälsa, har vårt lilla företag förändrats så pass mycket att tiden inte riktigt räcker till.   Lyssna på avsnittet för en utförligare förklaring. Och sluta inte prenumerera på podden, kompis, det dyker förmodligen upp nya avsnitt i framtiden!   Mer än något annat: Tack för att du har lyssnat. Tack för alla glada tillrop. Tack för alla fina möten.   Utan dig som lyssnare hade vi inte kommit dit vi är nu.   Vill du följa oss i våra andra kanaler? Gå med i vår kompisklubb på Facebook, om du inte redan gjort det, och prata styrketräning med femton tusen andra trevliga personer. Läs våra artiklar på strengthlog.com ? det kommer oftast flera stycken varje vecka! Håll utkik på styrkelabbet.se ? sidan uppdateras inte lika flitigt numera, men ibland händer det. Följ Daniel på Twitter, där han skriver mycket om just styrketräning. Följ honom även på Instagram, så kanske han blir lite mera aktiv. Följ Philip på Instagram, för att lära dig deffa. Följ Sandrine på Instagram, för hennes styrkelyftande. Och för all del, följ vårt engelska Instagram och vårt svenska Instagram. Mot oändligheten och vidare!   Hålltider: 00:00 - På återseende, kompis ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-10-26
Länk till avsnitt

352: Hur får du en lyckad lyftarkarriär?

Hur vet du när det är dags att ge upp och sluta gå till gymmet?   Den frågan fick vi, och vi använder den som språngbräda till dagens avsnitt. Men vi breddar perspektivet och tittar på hur en typisk träningskarriär ser ut, och vad vi tror är nycklarna till att göra den lyckad!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:35 - Dagens ämne: Hur får du en lyckad lyftarkarriär? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-10-19
Länk till avsnitt

351: Hur viktigt är egentligen time under tension?

Tid under anspänning är en helig graal för många byggare. Men hur stor roll spelar det egentligen?   I dag ska vi alltså snacka om tempo i lyftningen, och till vår hjälp har vi en ny studie där deltagarna fick lyfta antingen snabbt eller långsamt.   Vi avslutar med en skojig lyssnarfråga, om att försöka bli starkare genom att bara träna med så tunga vikter att de inte ens går att rubba.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:50 - Dagens ämne: Hur viktigt är egentligen time under tension? 24:50 - Lyssnarfråga: Finns det några studier på att träna med vikter tyngre än vad man kan lyfta? Säg att man vill ta 300 kg i marklyft, så man klovar det på stången och drar allt vad man kan tills den en dag kommer upp? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-10-12
Länk till avsnitt

350: Vad tycker vi om regeländringen i bänkpress? Nya lyssnarfrågor!

Monsterbryggorna i bänkpress är döda! Länge leve monsterbryggorna!   Nåväl.   IPF har presenterat regeländringar som börjar gälla efter nyår, för att komma till bukt med de allra kortaste lyftvägarna i bänkpress. Vi har ögnat igenom regelboken och bjuder i det här avsnittet på vår bländande analys av saken.   Tack vare att detta är ett frågeavsnitt och att en av frågorna var om just det här.   Se hålltiderna nedan för allt annat vi tjötar om.   Hålltider: 00:00 - Försnack 02:30 - Lyssnarfråga 1: För- och nackdelar med långa cykler av bulk och deff, jämfört med att avbryta bulkfasen oftare för att minideffa? 12:00 - Lyssnarfråga 2: IPF ändrar reglerna i bänkpress för att motverka de kortaste lyftvägarna, vad tycker ni om de nya reglerna? 24:20 - Lyssnarfråga 3: I podden har ni pratat om att man aldrig bör göra fler än 10 reps per set i marklyft. Varför? 29:15 - Lyssnarfråga 4: När jag kör knäböj så blir de tyngre seten så påfrestande på psyket att jag tar så långa setvilor att böjpassen alltid drar i väg i tid. Har märkt att jag har mycket lättare att i stället för att göra en sexa på vikt A, så gör jag en trea, rackar vikten, tar 30 sekunders vila och gör sedan en trea till på samma vikt. Det kapar min träningstid med säkert 30-40 % och jag gör ändå lika många reps. Vad kan det vara för för- och nackdelar med denna variant? Är det bra eller kvarg? 34:55 - Lyssnarfråga 5: Minimalistiska träningsprogram brukar ofta bestå av en variant av en knädominant övning, en höftdominant övning, en pressövning och en dragövning. Lägger man till en magövning tycker jag man brukar få till ett riktigt gött helkroppspass. Min fråga lyder: om jag kör sumo i stället för vanliga mark, borde jag inte kunna skippa böjen helt då ur ett minimalistiskt perspektiv? Likadant om jag kör lowbarböj så borde den väl täcka både knän och höft enligt någon slags 80/20-regel? 38:20 - Lyssnarfråga 6: Jag åkte på covid i slutet av sommaren. Låg sjuk i en vecka och sedan tog det två veckor till innan jag var tillbaka till träningen. Nu har jag kommit i gång ordentligt igen men det är stor skillnad på hur olika övningar känns. I knäböj upplever jag att jag är helt återställd, gör samma vikter som innan utan problem. Men i kettlebellpress, där jag tidigare gjorde 7 reps med 20 kg, kämpar jag nu för att få till 4 reps. Har ni några spekulationer kring på vad det här kan bero på? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-10-05
Länk till avsnitt

349: Vad ska du tänka på när du väljer träningsprogram?

Rätt träningsprogram kan göra enorm skillnad när du jagar dina träningsmål, kompis. Inte bara på kort sikt, utan varje träningsprogram du följer och får resultat av, kommer ta dig ett steg närmare till att lista ut dina individuella träningsbehov, vilket på sikt gör det ännu enklare för dig att styra din egen träning i rätt riktning.   Så vi fortsätter tjata om träningsprogram, och i dagens avsnitt försöker vi reda ut vilka faktorer som faktiskt är viktiga att fundera på när du står inför valet av program.   Vi hinner med en lyssnarfråga om träningsvärk också!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:30 - Dagens ämne: Vad ska du tänka på när du väljer träningsprogram? 43:50 - Lyssnarfråga: Kan jag göra något för att slippa eller lindra träningsvärk? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-09-28
Länk till avsnitt

348: Daniels tävlingscomeback, Sandrines VM-uppladdning och en kul studie på knäböj

Gott och blandat i dagens avsnitt, men absolut mest om styrkelyft!   Daniel har tävlat och Sandrine ska snart tävla, vilket leder till långt och gött babbel om tjusningen med sporten.   Därefter hoppar vi ned i en studie om fotplaceringen i knäböj, för att reda ut hur det påverkar fördelningen av musklernas arbete.   Sist och definitivt minst: en liten lyssnarfråga om plankan.   Hålltider: 00:00 - Vi snackar om Daniels styrkelyftstävling i lördags och Sandrines kommande tävling på VM i utrustat styrkelyft 33:30 - Studiesnack: Hur påverkar bredden på din fotplacering i knäböj hur musklerna arbetar? 41:45 - Lyssnarfråga: Mina kollegor vill att vi ska köra plankan varje dag på jobbet, är det slöseri med tid? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-09-21
Länk till avsnitt

347: Hur påverkar p-piller muskeltillväxten och styrkan?

Det har gått tre år sedan vi pratade p-piller här i podden, så nu är det dags igen!   Med hjälp av en ny systematisk översikt på orala preventivmedels påverkan på senor, muskler, ligament och styrka, försöker vi reda ut om du som knaprar p-piller ens behöver fundera på det i relation till din träning.   Vi hinner med en lyssnarfråga också, om att ha ett oväntat svagt träningspass och hur du ska hantera det!   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:45 - Dagens ämne: Hur påverkar p-piller muskeltillväxten och styrkan? 23:10 - Lyssnarfråga: Hur ska jag tänka när jag har en riktigt dålig dag på gymmet och allt känns tyngre än normalt? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-09-14
Länk till avsnitt

346: Så motverkar du åldrandets negativa effekter

Vi är en åldrande befolkning ? och 2050 beräknas var femte människa vara över 60 år.   I takt med att vi blir äldre blir det mesta sämre, fysiologiskt sett. Vi tappar muskelmassa och aptit, sover sämre och går runt med högre nivåer av kronisk inflammation och sämre hormonnivåer.   Så vad kan du göra för att motverka åldrandets negativa effekter och öka chansen till ett gott liv även på ålderns höst?   Om detta handlar dagens avsnitt.   Vi hinner även snacka om vårt nya träningsprogram Surviving Zombies, som är framtaget av zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer. Och efterlysa betatestare till vårt kommande tränarläge i appen. Missa inte det!   Hålltider: 00:00 - Försnack 13:50 - Dagens ämne: Det här händer när du åldras, och så här minskar du de negativa effekterna 48:30 - Efterlysning: Coachar du klienter online? Vi söker testpersoner till appens kommande tränarläge! ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-09-07
Länk till avsnitt

345: Vilken utrustning behöver du i gymväskan?

Från dyra lyftarskor till ännu dyrare lyftarbälten. I dagens avsnitt håller vi för näskan och dyker ned i gymväskan, för att reda ut vilka prylar de flesta på gymmet borde investera i.   Är vi överens om allt? Garanterat inte.   Vi pratar bland annat om fördelar och eventuella nackdelar med: Magnesium Dragremmar Skor med och utan tyngdlyftningsklack Knävärmare Olika typer av bälten Handledslindor Lyftarhandskar Hålltider: 00:00 - Försnack 12:40 - Dagens ämne: Vilken utrustning behöver du i gymväskan? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-08-31
Länk till avsnitt

344: Kan hård mat hjälpa dig äta färre kalorier?

Mycket kul att avhandla i dagens avsnitt!   Först ut snackar vi om den senaste uppdateringen av appen StrengthLog, som bland annat introducerar en viktskivekalkylator och möjligheten att ladda upp egna filmer direkt i appen. Läs mer om nyheterna här.   Vi lanserar även damtights på butik.styrkelabbet.se, och har fyllt på med efterlängtade Kompisklubben-hoodies.   Dagens ämne är en riktig läckerbit, i form av en ny studie på hur mycket vi äter spontant av hård jämfört med mjuk mat, i form av både låg- och ultraprocessad mat.   Vi avslutar med en lyssnarfråga: Går det att bli en scenredo kroppsbyggare genom att uteslutande träna i ett hemmagym?   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:00 - Dagens ämne: Kan hård mat hjälpa dig äta färre kalorier? 44:30 - Lyssnarfråga: Går det att bli en bra kroppsbyggare genom enbart hemmaträning? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.    
2022-08-24
Länk till avsnitt

343: Benpress vs knäböj ? likheter, skillnader och olika fördelar

Knäböj eller benpress, vilket lyft är bäst för just dina träningsmål?   I dag dyker vi på djupet, hårdanalyserar och ställer dessa två övningar mot varandra. Vilket ska du välja om målet bara är muskeltillväxt? Idrottsprestation? Styrka?   Vi pratar även om Sandrines nackskada, Tom Platz och definitionen av ett livstids-PB!   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:15 - Dagens ämne: Knäböj eller benpress, vilket lyft är bäst för just dina mål? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-08-17
Länk till avsnitt

342: Varför är vissa muskelgrupper svårare att trötta ut? Nya lyssnarfrågor!

Bänkbryggor, dålig teknik och muskler som vägrar bli trötta!   Vi smygstartar efter semestern med en handfull lyssnarfrågor, men kvaliteten på frågorna är god, ölen är kall och vi är pratglada.   Häng med!   Hålltider: 00:00 - Försnack 16:05 - Lyssnarfråga 1: Varför lyckas jag inte trötta ut mina lats av chins lika mycket som jag kan trötta ut till exempel bröstmusklerna av bänkpress? 22:55 - Lyssnarfråga 2: Vad är skillnaden på gratisprogrammen PHUL och Styrkelabbets över-/underkropp i appen? 27:50 - Lyssnarfråga 3: Hur ska jag göra för att få en bättre brygga i bänkpress? 31:25 - Lyssnarfråga 4: Hur viktigt är det egentligen att alla reps ser ungefär likadana ut i ett tungt set? Det vill säga, hur dumt är det att tumma på tekniken (ibland rejält) för att kunna göra fler reps? 40:50 - Lyssnarfråga 5: Hur viktigt är det att köra övningar som specifikt tränar ländryggen? 45:00 - Lyssnarfråga 6: Jag lyssnade på ett gammalt avsnitt där Daniel gav en massa boktips, nu vill jag ha fler! ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.  
2022-08-10
Länk till avsnitt

341: Så hanterar vi utebliven träning under sommaren

Vissa av oss behöver träna regelbundet för att må bra och inte tappa vanan, medan andra av oss kan ta en månads uppehåll och sedan fortsätta nöta på som om inget hade hänt. Vi är alla olika, helt enkelt.   Men sommaren är kort och det mesta regnar bort. Så hur stor roll spelar det för dina långsiktiga träningsresultat om du chillar lite med träningen och unnar dig fler dagar på stranden? Eller helt enkelt inte kan träna alls på grund av andra semesteråtaganden?   I dagens avsnitt pratar vi om vad som händer med dina gains när du missar träning, men också om hur vi själva förhåller oss till rubbade träningsrutiner, hur långt du kommer med bara kroppsviktsövningar och hur andra aktiviteter påverkar kroppens förmåga att bevara muskelmassan.   Med ovan i åtanke unnar vi oss vår första poddsemester någonsin nu.   Vi hörs igen i augusti!   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:35 - Dagens ämne: Om att missa träning på grund av till exempel semester 25:50 - Lyssnarfråga 1: Hur tänker ni kring vila från träningen i två veckor? Tränar ni extra inför för att antalet missade pass ska vara så få som möjligt eller bara skippar träningen? 31:30 - Lyssnarfråga 2: Under sommarhalvåret är min ambition att kombinera styrketräning och mountainbike, totalt 5-6 pass/vecka. För att spara benen till mtb testar jag ett upplägg där jag tagit bort benpassen, men lägger in lite ben när andan faller på. Veckans tre styrkepass utgår från en 3-split från höften och uppåt, inriktning hypertrofi. Min tanke är att cyklingen ska ge tillräcklig benträning för att jag inte ska tappa särskilt mycket under sommarmånaderna, dessutom ska benen hinna återhämta sig till nästa vända i skogen. Jag vill gärna höra era åsikter om det här upplägget. 44:30 - Lyssnarfråga 3: Om jag ligger tajt till på en viktklass, skulle det vara bäst att deffa ned några kg lite längre innan tävlingen styrkelyft, för att kunna äta på lite mer sista veckorna, eller göra viktnedgången precis innan? 50:15 - Lyssnarfråga 4: Alla dessa ?sanningar? på Instagram, om till exempel teknik i olika lyft, hur sanna är de egentligen? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-07-13
Länk till avsnitt

340: Blir du bättre på din idrott av bålträning?

Vill du kasta hårdare och mer träffsäkert? Dribbla en boll med mer kontroll? Hoppa högre? Slå hårdare?   I dagens avsnitt babblar vi loss om en ny litteraturöversikt som tittat på hur bålträning kan förbättra idrottare i en rad idrottsspecifika rörelser ? med signifikant bättre resultat för de idrottare som lade till bålträning vid sidan av den idrottsspecifika träningen.   Vad tror vi det beror på? Och hur tror vi att du ska träna bålen, om du vill bli bättre på din idrott?   Hålltider: 00:00 - Försnack 02:50 - Dagens ämne: Blir du bättre på din idrott av bålträning? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-07-06
Länk till avsnitt

339: Snabb eller långsam viktnedgång, vad är bäst?

Om du går ned snabbt i vikt, kommer du tappa mer fettfri massa (bland annat muskelmassa) jämfört med om du gör en långsammare viktnedgång.   Men gör det stor skillnad i slutändan? Är det verkligen idiotiskt att deffa så snabbt som möjligt, för oss som bryr oss om vår muskelmassa? Är en långsam viktnedgång alltid bättre?   Kanske, kanske inte.   En ny översiktsartikel granskar ett flertal studier, och kommer fram till att skillnaderna är rätt små när folk väl hunnit stabilisera sig på den nya, lägre kroppsvikten.   Detta babblar vi om i dagens avsnitt!   Vi hinner med en lyssnarfråga också, se hålltiderna nedan.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:30 - Dagens ämne: Snabb eller långsam viktnedgång, vad är bäst? 38:00 - Lyssnarfråga: Vad äter ni tre? Hur ser kosten ut en vanlig dag? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-06-29
Länk till avsnitt

338: Hur viktigt är övningsvariation egentligen?

Övningsvariation kan betyda en mängd olika saker, till exempel att byta vanliga knäböj till pausböj ? men också att byta knäböj till benpress, vilket helt klart är ett större byte.   I dagens avsnitt gör vi ett ärligt försök definiera de olika formerna av variation, men framför allt:   Borde du variera dina övningar mer?   Vad är för- och nackdelarna?   Vad är den samlade forskningsbilden?   Vi hinner även med två lyssnarfrågor, se hålltiderna nedan.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:40 - Dagens ämne: Hur viktigt är övningsvariation egentligen? 39:50 - Lyssnarfråga 1: Om jag inte hinner med alla övningar för en muskelgrupp i det planerade passet, ska jag slänga in dem i ett annat pass? Till exempel en kvarbliven axelövning på benpasset. 43:10 - Lyssnarfråga 2: Hur stor är egentligen skillnaden på att träna med fria vikter kontra maskiner när det kommer till gains?   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-06-22
Länk till avsnitt

337: Är vätskeersättning viktigt? Går det att bli stark i böj och mark utan en redig röv? Nya lyssnarfrågor!

Äntligen dags för ett nytt avsnitt med era bästa frågor. Se hålltiderna nedan för allt vi pratar om i dag.   Nu till två andra grejer:   1. Sommaren är här och de närmaste veckorna spelar vi in avsnitt i rasande tempo för att själva kunna vara lite lediga i regnet. Om du har förslag på avsnittsämnen, får du gärna kommentera dagens avsnittsdelning på Instagram eller i vår kompisklubb på Facebook!   2. Det är sommarrea på en massa t-shirts på butik.styrkelabbet.se! Ta en titt och klicka hem ett par favoriter.   Dagens avsnittsbild är gjord av Henrik Sundling.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:35 - Lyssnarfråga 1: Är det sant att Styrkelabbets app StrengthLog förekommer i en ny svensk roman? Ja det är det! Shoutout till Caroline Grimwalker och thrillern Rekryteringen. 08:15 - Lyssnarfråga 2: Går det att bli riktigt jävla stark i knäböj och mark utan en redig röv? 12:50 - Lyssnarfråga 3: Hur stor del av träningen görs med full utrustning när man tävlar i utrustat styrkelyft? 19:40 - Lyssnarfråga 4: Hur viktigt är det egentligen att böja djupt? 28:10 - Lyssnarfråga 5: Vid en mild övervikt och några års styrketräning (och för mig, två graviditeter) i bagaget ? bygga muskler eller deffa ned överflödig massa först? 32:35 - Lyssnarfråga 6: Finns det någon mening med att köpa era böcker om träningsprogram, Body Building Balett och Rumpboken, när jag redan har premium i appen och tillgång till programmen där? Vad mer spännande finns i böckerna än själva programmen? 35:30 - Lyssnarfråga 7: Känner att jag har tappat stinget till de flesta av mina träningspass, känner mig svagare, tröttare och omotiverad till många av passen. Skippar dock aldrig pass, men det känns som om jag inte får ut så mycket av dem. Ska jag ändra mitt träningsupplägg, min kost, min träningsstil (kanske köra mer funktionellt ett par veckor)? Eller vad rekommenderar ni? 39:10 - Lyssnarfråga 8: Kan dips ersätta bänkpress för träning av brösten? Gillar dips men inte bänkpress. Bryr mig inte om vad jag tar i bänk, målet är att ha en fungerande och tränad kropp. 41:40 - Lyssnarfråga 9: Är vätskeersättning, till exempel Resorb, viktigt ? eller klarar jag mig med vanligt vatten? 47:30 - Lyssnarfråga 10: Om jag bara kan träna bänk EN dag i veckan ? är det ens värt det? Ökning av maxstyrkan hägrar. ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.  
2022-06-15
Länk till avsnitt

336: Strategierna som ökar chansen att du når dina mål

Om du vill lära dig skapa effektiva mål, är det här avsnittet för dig.   Vi tar ett helhetsgrepp och sammanfattar vilka strategier som existerar, som faktiskt har vetenskapliga belägg i ryggen.   I avsnittet pratar vi bland annat om symboliska tidpunkter, SMART, målhierarkier, process vs resultat, lärande vs prestation, målkontrastering och socialt stöd ? och ger dig en handlingsplan för när du vill skapa mål du verkligen vill nå.   Poddavsnittet och artikeln från Stronger by Science, som vi nämner flera gånger, hittar du här: An Evidence-Based Approach To Goal Setting And Behavior Change The Stronger by Science podcast ep. 71: Goal Setting And Behavior Change Hålltider: 00:00 - Försnack 08:20 - Dagens ämne: Strategierna som ökar chansen att du når dina mål ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-06-08
Länk till avsnitt

335: Så påverkas din muskeltillväxt av löpning

När det kommer till effekterna av att kombinera konditions- och styrketräning, har vi pendlat fram och tillbaka genom åren. Särskilt när vi snackat löpning ? som förmodligen inte är den mest skonsamma form av kardio du kan ägna dig åt.   Med hjälp av en ny metaanalys, som jämförde styrketräning tillsammans med antingen cykling eller löpning, återbesöker vi ämnet!   Vi passar även på att ge våra rekommendationer för hur du ska lägga upp kalaset, när du vill kombinera träningsformerna på bästa sätt.   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:45 - Dagens ämne: Så påverkas din muskeltillväxt av löpning och annan konditionsträning   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningar och kost.   ***   Vill du stötta podden? Logga din träning i vår app StrengthLog eller köp något kul från butik.styrkelabbet.se.
2022-06-01
Länk till avsnitt

334: Tankar om och mål med vår egen träning

Dagens största nyhet är att vi tackar av vår sponsor Gymgrossisten, efter över sex år tillsammans här i podden. Från och med nästa vecka blir podden reklamfri, med andra ord. Förutom när vi berättar att vi har en app då ...   Därefter tillåter vi oss själva att bjuda på ett lite mer personligt avsnitt, där vi pratar vitt och brett om vår egen träning, vilka mål vi har just nu och vad vi hoppas klara av under året.   Hålltider: 00:00 - Försnack och avtackning av Gymgrossisten 11:55 - Dagens ämne: Massvis med käbbel om hur vi själva tränar Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-05-25
Länk till avsnitt

333: Om stora kompisträffen och vad vi pratade om

Torsdagen den 12 maj samlade vi hundra kompisar från Styrkelabbets kompisklubb, på Bio Capitol i Stockholm.   Det minglades, åts ostmackor och skålades. Och snackades massor om styrketräning, så klart.   Under kvällen bjöd vi även på två livepoddar, som lyckligtvis inte finns sparade för omvärldens öron. Men i dagens avsnitt gör vi ett försök att sammanfatta våra viktigaste poänger från de två blocken.   Vad gör faktiskt störst skillnad för dina resultat, när det kommer till kost och träning? Det pratar vi om i dagens avsnitt!   Hålltider: 00:00 - Om stora kompisträffen och vad vi pratade om Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-05-18
Länk till avsnitt

332: Så lyckas du med en minideff till semestern

Måste du konditionsträna för att bränna fett? Träna magen för att punktförbränna? Räkna kalorier? Ägna dig åt fastande morgonträning?   Semestern närmar sig med stormsteg och många där ute hoppas hinna gå ned lite i vikt dessförinnan, av diverse anledningar.   Med det som avstamp dyker vi ned i våra bästa tips och tricks för dig som vill genomföra en viktnedgång där du mestadels blir av med fettmassa, hur mycket vikt du kan förvänta dig att tappa på två månader, hur du ska styrketräna och mycket mycket mer.   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:45 - Dagens ämne: Tips och tricks till dig som vill göra en liten deff före semestern Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-05-11
Länk till avsnitt

331: Borde du anpassa träningen efter var du är i menscykeln?

Det har kommit en ny översiktsartikel om hur menstruationscykelns olika faser påverkar styrka och muskeltillväxt. Vad ska du göra med den informationen, om den berör dig? Borde du anpassa din träning?   Det är vår stora diskussionspunkt i dagens avsnitt, men vi hinner även med två lyssnarfrågor:   Är det en god idé att träna så mycket som möjligt, om du har tid för det?   Och hur ska du tänka gällande ditt proteinintag, om du bara styrketränar ett par dagar i veckan?   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:30 - Dagens ämne: Borde du anpassa träningen efter var du är i menscykeln? 24:00 - Lyssnarfråga 1: Det finns många tips om hur man ska träna när man har ont om tid, men vad gäller för tvärtom? Jag skulle kunna träna 2,5 timme alla dagar i veckan, hur ska jag göra? 28:55 - Lyssnarfråga 2: Jag styrketränar bara två gånger per vecka, hur ska jag tänka kring proteinintaget? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!  
2022-05-04
Länk till avsnitt

330: Så påverkar sömnbrist din viktuppgång

En ny, välgjord studie visar att sömnbrist är riktigt, riktigt dåligt. För det mesta, men inte minst om du vill hålla din vikt under kontroll.   När vi sover för lite fattar vi sämre val och äter fler kalorier ? och dessutom ökar inlagringen av bukfett.   Muntert så det förslår.   Välkommen till sömnlabbet! Utöver att prata om varför för lite sömn är dåligt för det mesta, försöker vi servera dig tips om vad du kan göra för att faktiskt sova mer.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:15 - Dagens ämne: Så påverkas du av sömnbrist Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-04-27
Länk till avsnitt

329: Kan alla män nå 300 kg i marklyft? Ny skörd lyssnarfrågor!

Hjälper kreatin till att fylla ut lös hud? Borde alla män kunna dra 300 kg i marklyft med tillräckligt mycket bra träning?   Vi har laddat upp med en drös riktigt mumsiga lyssnarfrågor i dag, se hålltiderna nedan.   Avsnittet bjuder också på världspremiären av den blivande megahiten Ostmacka av Hugo, Axel och Arvid! Låten finns även på Spotify och du hittar den här.   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:00 - Lyssnarfråga 1: Är det rimligt att alla fysiskt friska män kan nå 300 kg i marklyft med bra träning under en period av 5 år? 18:25 - Lyssnarfråga 2: Jag önskar era favoriter bland externa cues för knäböj, bänkpress och marklyft! 31:25 - Lyssnarfråga 3: Hur väl hänger anaerob träning ihop med aerob förmåga? Räcker det att bli stark i mark för att orka skotta snö eller behöver den aeroba arbetsförmågan övas med set om exempelvis 15 minuter kettlebellswingar? 37:40 - Lyssnarfråga 4: Min 72-åriga mor vill gärna veta vilket veganskt livsmedel/proteintillskott har liknande egenskaper som kasein och kan vara bra att äta innan läggdags under en viktnedgång? 41:55 - Lyssnarfråga 5: Jag är 62 år. Hur ska jag styrketräna samtidigt som mitt mål är att klara av att springa 45 km i slutet av sommaren? 47:30 - Lyssnarfråga 6: Det har påståtts att stående press är en bättre tricepsövning än smalbänk. Om inte annat så verkar det vara en utmärkt ursäkt att få in det vackraste av baslyften i ett annars styrkelyftsinriktat träningsupplägg, hur skulle ni göra? 52:30 - Lyssnarfråga 7: Jag  har inte längre möjligheten att fortsätta öka totalvolymen på träningen. Ska jag då glömma att få gains hädanefter? 58:35 - Lyssnarfråga 8: Går på deff just nu och misstänker att jag kommer ha en del lös hud när jag är klar. Använder inte kreatin nu men tänkte göra det efter deffen för att fylla ut den lösa huden. Vad tror ni om detta upplägget? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-04-20
Länk till avsnitt

328: Hur mycket vila behöver du för att toppa styrkan?

Blir du starkare inför en maxning om du vilar helt från träningen i tre eller fem dagar?   Det ville en forskargrupp undersöka, så de gjorde just det. Vilket blir vårt avstamp för dagens samtal om toppning för till exempel styrkelyft.   Är vila verkligen bästa styrkeboosten? Hur länge ska du vila i så fall? Och hur gör duktiga lyftare när de toppar?   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:10 - Dagens ämne: Hur mycket vila behöver du för att toppa styrkan? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-04-13
Länk till avsnitt

327: Bodybuilding del 4 ? tävlingsförberedelserna!

När det är dags gå ned i vikt för en tävling i bodybuilding, är målet att tappa så mycket fett som möjligt och samtidigt bevara maximalt av den hårt förtjänade muskelmassan.   Vi snackar alltså inte om en random diet här, utan om jakten på extremt låga och osunda nivåer av kroppsfett. Och för att nå dit har kroppsbyggare en rad verktyg i verktygslådan.   Hur länge behöver deffen pågå? Och vad händer med hormonerna i kroppen och hälsan?   Med det här avsnittet avslutar vi byggarserien med Andreas Abelsson. Hoppas du gillade den, kompis!   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:20 - Dagens ämne: Bodybuilding del 4 ? tävlingsförberedelserna! Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-04-06
Länk till avsnitt

326: Bodybuilding del 3 ? tillskotten och dopingen!

Triggervarning! Avstå det här avsnittet om du inte vill höra om hur kroppsbyggare dopar sig.   Vi har alltså kommit till del tre av fyra i den här serien om sporten bodybuilding. Och det kommer nog inte som en nyhet för någon, att doping förekommer i den här sporten i väldigt hög utsträckning.   Går det ens att bli en framgångsrik bodybuilder utan mängder av anabola steroider och andra dopingklassade preparat? Vad används och när används det? Och vad är bieffekterna och riskerna?   Vi pratar även om den lagliga sidan av det hela, det vill säga kosttillskotten.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:40 - Dagens ämne: Bodybuilding del 3 ? tillskotten och dopingen! Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-03-30
Länk till avsnitt

325: Bodybuilding del 2 ? kosten!

Om du vill maximera din muskeltillväxt utan att bli tjock på kuppen, är det lika viktigt med vad och hur mycket du stoppar i foderluckan, som hur du tränar på gymmet.   Det är således dags för avsnitt två i den här poddserien om sporten bodybuilding!   Vi har återigen med oss Andreas ?King Grub? Abelsson och bordet är dukat med allt om hur kroppsbyggare äter för att bygga muskler.   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:30 - Dagens ämne: Bodybuilding del 2 ? kosten! Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-03-23
Länk till avsnitt

324: Bodybuilding del 1 ? träningen!

I dag är dagen då grisar kan flyga, Styrkelabbet podcast slutar äntligen försumma sporten bodybuilding!   Välkommen till första avsnittet av fyra om kroppsbyggning. Med hjälp av vår kollega Andreas Abelsson, även känd som King Grub, djupdyker vi i allt som rör sporten: träningen, kosten, tillskotten och dopingen, och tävlingsförberedelserna.   Först ut är alltså själva träningen.   Hur gör byggare för att lägga på sig så mycket massa som mänskligt möjligt och samtidigt skapa en symmetrisk, estetiskt tilltalande fysik?   Vi pratar träningsfrekvens, -volym och -intensitet, konditionsträningens vara eller icke vara, och mycket, mycket mer!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:40 - Dagens ämne: Bodybuilding del 1 ? träningen! Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-03-16
Länk till avsnitt

323: Måste du träna lågreps för att bli stark? Ny skörd lyssnarfrågor!

Vi sticker emellan med åtta härliga lyssnarfrågor, innan vi nästa veckan hoppar på den stora avsnittsserien om sporten bodybuilding!   Är det en god idé att fokusera på att bygga grova lår för att bli starkare i knäböj? Varför har Daniel så grova armar? Och är gluten ett protein som hjälper dig bygga muskler?   Alla frågor i hålltiderna nedan.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:45 - Lyssnarfråga 1: Jag tränar väldigt mycket lågreps i knäböj för att bli starkare, men borde jag lägga in mer hypertrofiträning för att bygga upp mina tunna ben och därmed öka min potential även för maxstyrkan? 15:30 - Lyssnarfråga 2: Hur ska jag göra efter en natt med riktigt dålig sömn, skjuta på träningen eller köra på som planerat trots att det blir ett sämre pass? 19:35 - Lyssnarfråga 3: Hur kan Daniel ha så grova armar trots att han mest tränar styrkelyften? 22:20 - Lyssnarfråga 4: Finns det några fördelar med att mata in ett högre 1RM i ett träningsprogram, än vad jag klarar just nu? 28:50 - Lyssnarfråga 5: Planerar Styrkelabbet att vara på Fitnessfestivalen i år? 30:50 - Lyssnarfråga 6: Jag tränar tre pass i veckan à cirka 1,5 timme styck, men har stått på samma platå i knäböj i flera år nu. Orkar inte träna mer/oftare, så vad kan jag göra för att ändå gå framåt? 36:20 - Lyssnarfråga 7: Gluten, hur bra funkar det proteinet för muskeltillväxt? 42:40 - Lyssnarfråga 8: Hur ska en nybörjare som jag tänka med viktvalen, hur tungt är det rimligt att börja? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-03-09
Länk till avsnitt

322: Rodd! Stora baslyftsserien del 6

Skivstångsrodd, hantelrodd, sälrodd, kabelrodd med flera!   Vad är god eller dålig teknik, hur undviker du ländryggssmärta och hur vet du när det känns rätt, trots att du inte kan se musklerna jobba?   Det finns en uppsjö roddvarianter och i dagens avsnitt snackar vi mer om vilken typ av roddövningar du bör träna, hur de ska tränas och så vidare, än om exakt vilken variant vi tror är bäst. Eftersom vi inte tror att någon är bättre per se, det viktiga är snarare att du hittar varianter du trivs med och faktiskt tränar dem.   Det här avsnittet rundar även av den här serien om baslyft. Nästa vecka är vi tillbaka med ett ordinarie avsnitt, innan vi raskt hoppar över till en serie om bodybuilding!   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:10 - Dagens ämne: Rodd! Grunderna, fördelarna och de vanligaste problemen Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-03-02
Länk till avsnitt

321: Press! Stora baslyftsserien del 5

När vi berättade att vi planerade en avsnittsserie om baslyften, sa elva av tio lyssnare att de såg fram mest emot avsnittet om stående press.   Nu är det äntligen här:   Avsnittet om världens bästaste lyft.   Vänligen uppför er, bilda kö och lyssna i turordning. Vi har snack om press så det räcker till alla!   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:30 - Dagens ämne: Press! Grunderna, fördelarna och de vanligaste problemen Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!  
2022-02-23
Länk till avsnitt

320: Chins! Stora baslyftsserien del 4

Hur tränar du dig till dina första chins? Eller för att klara tjugo stycken?   Och heter det ens chins?   Det är dags för första och enda kroppsviktslyftet i den här avsnittsserien!   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:05 - Dagens ämne: Chins! Grunderna, fördelarna och de vanligaste problemen Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-02-16
Länk till avsnitt

319: Knäböj! Stora baslyftsserien del 3

Att träna knäböj ofta och passionerat är vägen till lycka, rikedom och evigt liv.   Påstår vissa.   Vi saknar en metaanalys som bevisar att det är sant, men vi älskar knäböj ändå. Och i dag fortsätter vi baslyftsserien med att djupdyka i böjandets ädla grunder, vanliga problem, fördelar och hur du ska lägga upp träningen för att gå från zero to hero.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:50 - Dagens ämne: Knäböj! Grunderna, fördelarna och de vanligaste problemen Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-02-09
Länk till avsnitt

318: Marklyft! Stora baslyftsserien del 2

Marklyft är det tredje populäraste lyftet i vår träningsapp StrengthLog. Om det betyder att folk är vettiga eller självplågare, kan vi reda ut en annan dag.   Att marklyft är ett fenomenalt lyft för att stärka ryggen och känna sig ball, råder det däremot få tvivel om.   Vi fortsätter alltså baslyftsserien med att snacka grunderna i att marklyfta.   Hur kommer du i gång? Vilka är de vanligaste problemen och hur fixar du dem? Och varför upplever så många att det är jobbigare att träna mycket marklyft jämfört med till exempel bänkpress?   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:10 - Dagens ämne: Marklyft! Grunderna, fördelarna och de vanligaste problemen Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!  
2022-02-02
Länk till avsnitt

317: Bänkpress! Grunderna, fördelarna och de vanligaste problemen (stora baslyftsserien del 1)

Back to basics! Podden är inne på sitt sjunde år och vi har pratat om alla baslyft upprepade gånger ? men det är lätt att vi snöar in på små detaljer med låg marginalnytta.   Med dagens avsnitt sparkar vi i gång en ny avsnittsserie om de stora baslyften, och först ut är bänkpress.   Vad är viktigast att känna till för att träna bänkpress på ett effektivt och säkert sätt? Varför är det ett så himla populärt baslyft? Vad är de vanligaste problemen folk stöter på när de försöker bemästra bänken?   Och hur ska du träna för att fortsätta gå framåt i lyftet?   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:00 - Dagens ämne: Bänkpress! Grunderna, fördelarna och de vanligaste problemen Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-01-26
Länk till avsnitt

316: Vi svarar på era vanligaste nybörjarfrågor

Är mängden protein du äter viktigare än ditt totala kaloriintag för att bygga muskler? När räknas du egentligen som stark? Och behöver du verkligen följa ett träningsprogram som nybörjare?   Vi bad om era bästa nybörjarfrågor i kompisklubben och på Instagram ? och ni levererade! Det tackar vi för.
2022-01-19
Länk till avsnitt

315: För- och nackdelar med att bara träna knäböj, bänkpress och marklyft

Hur många lyft tränar du utöver knäböj, bänkpress och marklyft?   Om du är det minsta som oss, kompis, lockas du garanterat av tanken på att lägga allt träningskrut på De Stora Tre. Kanske har du till och med gjort det, i korta eller långa perioder?   Så vilka för- och nackdelar finns det med att bara träna böj, bänk och mark, oavsett om du är nybörjare eller väderbiten?   Det reder vi ut i dagens avsnitt!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:00 - Fördelar med att bara träna knäböj, bänkpress och marklyft 26:40 - Nackdelar med att bara träna knäböj, bänkpress och marklyft Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-01-12
Länk till avsnitt

314: Nybörjare? Så här bygger du muskler och bränner fett

De två vanligaste träningsmålen är att bränna fett och bygga muskler. Nu i januari fylls gymmen på av nybörjare som vill nå dessa mål, men de flesta kommer ha gett upp inom en månad eller två.   I dagens avsnitt berättar vi vad du ska fokusera på för att lyckas med dina mål.   Till vår hjälp tar vi två fallstudier: underviktige Anton och överviktiga Ellen. Båda två vill förändra hur deras kroppar ser ut, men vägen dit skiljer sig åt.   Hur ska de träna? Hur ska de äta?   Häng med!   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:25 - Dagens ämne: Så här bygger du muskler och bränner fett Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-01-05
Länk till avsnitt

313: Styrkelabbets årskrönika 2021

Om två dagar skålar vi in 2022, så i det här avsnittet skålar vi ut 2021.   Det är med andra ord dags för vår traditionsenliga årskrönika!   Vad har hänt i Styrkelabbets värld det gångna året? Vilka ämnen har varit roligast, vilka nya funktioner i appen är vi mest stolta över ? och hur har vår träning gått egentligen?   Gott nytt år, kompis!   Hålltider: 00:00 - Årskrönika 2021 Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-12-29
Länk till avsnitt

312: Glöggmys med Styrkelabbet

Dan före dan före dopparedan!   För att kompensera för all julstress bjuder vi i dag på ett hundra procent stressfritt avsnitt. Ingen optinoja, inga metaanalyser.   I stället la vi ut en frågelåda på Styrkelabbets Instagramkonto och bad om mer personliga frågor.   Har vi någonsin övervägt att dopa oss? Vad är favoriten på julbordet? Och vilka är våra nördigaste intressen privat?   God jul!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:45 - Lyssnarfråga 1: Vilka är era nördigaste intressen? 17:30 - Lyssnarfråga 2: Har ni någonsin övervägt att dopa er? 24:45 - Lyssnarfråga 3: Favorit på julbordet? 30:30 - Lyssnarfråga 4: Vad ville ni bli när ni var små? 38:00 - Lyssnarfråga 5: Vilka språk kan ni prata/förstå? 45:30 - Lyssnarfråga 6: Vad hette era första partners och vem dumpade vem? 49:00 - Lyssnarfråga 7: Var hittar ni motivationen att fortsätta träna? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-12-22
Länk till avsnitt

311: Finns det några hälsofördelar med att maxa? Ny skörd lyssnarfrågor!

Året lider mot sitt slut och vi varvar ned med en mysig frågeskörd.   Är Knäböj Kalinka ett bättre träningsprogram än Russian Squat Routine? Tål du mindre alkohol ju mer vältränad du blir? Och finns det verkligen några hälsofördelar med maxtunga lyft jämfört med att bara nöta på med ?normal? programmering?   Vi pratar även om hur vi förhåller oss till julens ökade kaloriintag, julklappar och Daniels resa mot att bli världens bästa Pokémon.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:15 - Lyssnarfråga 1: Vilken ändring i ert striktpressande har gett mest vikt på stången? 14:05 - Lyssnarfråga 2: Varför ska jag hellre välja Knäböj Kalinka än Russian Squat Routine? 22:25 - Lyssnarfråga 3: Finns det några hälsofördelar med att maxa? 25:35 - Lyssnarfråga 4: Kan jag träna samma muskel flera dagar i rad eller är det bara dumt? 32:15 - Lyssnarfråga 5: Behöver mitt proteinintag vara lika högt även de dagar jag inte tränar? 35:00 - Lyssnarfråga 6: Jag vill höra era tankar kring träning och mat kopplat till julen. Kan vi njuta av julmaten, skippa träningspass och samtidigt nå våra mål 2022? 42:50 - Lyssnarfråga 7: Vad anser ni om att träna två pass på en och samma dag? 46:00 - Lyssnarfråga 8: Så här i snapstider undrar jag något jag inte riktigt fått svar på. Tränande personer sägs tåla alkohol sämre än otränade. Är det en myt? 51:25 - Lyssnarfråga 9: Hur stora framsteg kan jag egentligen förvänta mig av att köra Push/Pull/Legs 3-dagars? Ett pass per muskel och vecka känns klent. 55:45 - Lyssnarfråga 10: Vad önskar ni er i julklapp? Vilken är den bästa julklapp ni fått? 1:01:25 - Lyssnarfråga 11: Vilken level är Daniel på i Pokémon Go nu? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-12-15
Länk till avsnitt

310: Internt vs externt fokus när du lyfter

Internt vs externt fokus är ämnet för dagen.   Internt fokus är att försöka känna hur de enskilda musklerna jobbar och styra kroppens rörelser, medan externt fokus snarare är att fokusera på vikten du lyfter och vad utfallet ska bli.   Luddigt? Kanske, men samtidigt inte. Lyssna på dagens avsnitt så blir det glasklart (berömda sista ord?).   Inte minst kan vetskapen om det här göra stor skillnad för din träning, oavsett om du prioriterar att bli starkare eller grövre!   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:25 - Dagens ämne: Internt vs externt fokus när du lyfter Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-12-08
Länk till avsnitt

309: I dag lyfter vi Daniel Richter

Det är 1 december och årets julkalender i StrengthLog-appen har premiär! Se till att uppdatera till versionen som ligger uppe i Google Play och App Store nu, för att se kalendern i din app.   Så självklart gästspelar snack om julkalendern lite i dagens avsnitt, men vi bjuder på något desto mer oväntat:   Vi befinner oss FÖR FÖRSTA GÅNGEN NÅGONSIN i samma studio! Det tog bara över tre hundra avsnitt, men i dag är dagen det sker. Tack vare att Daniel hade vägarna förbi Styrkelabbets kontor i Stockholm ? och ett par timmar över.   Om du lyssnade på vår andra podd, I dag lyfter vi, vet du att den är satt på paus sedan ett par månader tillbaka. Men i dag gör den en mini-comeback, genom att kapa den här podden.   Det är alltså dags för Philip och Sandrine att intervjua Daniel om hans liv, träning och karriär.   Mycket nöje!   Hålltider: 00:00 - Försnack om årets julkalender i appen StrengthLog 13:20 - Dagens ämne: Philip och Sandrine intervjuar Daniel om hans liv, träning och karriär Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-12-01
Länk till avsnitt

308: Hur mycket överföring ger knäböjsträning till dina marklyft, och vice versa?

Kan du fokusera på att bli starkare i knäböj och samtidigt bli starkare i marklyft, utan att ens träna marklyft under en längre period? Eller tvärtom, gör hård och konstruktiv marklyftsträning att dina knäböj också skjuter i höjden?   Just detta har en ny studie kollat på, och det får oss att spinna som tre söta kattungar.   Men innan vi dyker in i ämnet för dagen, bjuder vi på ett mastigt försnack. Inte minst får vi höra om vad Sandrine haft för sig de senaste veckorna, med såväl VM-tävling och jSM-coachning i bagaget.   Och du! Om du har pengar kvar av ditt friskvårdsbidrag: läs här om du vill veta hur du ska göra för att köpa premium i appen med friskvårdsbidraget.   Hålltider: 00:00 - Försnack 19:45 - Dagens ämne: Hur mycket överföring ger knäböjsträning till dina marklyft, och vice versa? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-11-24
Länk till avsnitt

307: Hur ska du tänka när du väljer träningsprogram?

På tok för länge sedan vi snackade om träningsprogram i bredare termer! Så i dagens avsnitt försöker vi svara på de vanligaste sakerna ni brukar undra gällande träningsprogram. Hur vet du vilket som är rätt för dig? Kan du kombinera två program med goda resultat? Med mera!   Och ja, det blir massor med skamlös reklam för programmen i vår app StengthLog. Men vi kompenserar det genom att bjuda på flera smarta tips också, om grejer du förmodligen inte visste att du kan göra inne i appen numera.   Vi hinner även med några lyssnarfrågor, se hålltiderna nedan.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:45 - Dagens ämne: Hur ska du tänka när du väljer träningsprogram? 28:30 - Lyssnarfråga 1: Jag siktar på att bli starkare i mark och undrar hur jag borde lägga upp den resterande träningen om jag tränar marklyft 2 gånger i veckan och tränar 3 pass totalt/vecka. Främst tänker jag på böjen då de involverar flera av samma muskelgrupper som marklyft gör. Funderar på ett marklyftpass som är tungt och ett som är lättare marklyft, och samma sak för knäböjen. Vad tror ni om det? Sikta på att öka i både mark och böj parallellt med varandra eller fokusera på ett lyft i taget? 39:00 - Lyssnarfråga 2: När jag tränar når jag ofta fail i utförandet innan muskeln är helt utmattad. Hur ska en aspirerande muskelbyggare som jag ställa sig till detta? 45:15 - Lyssnarfråga 3: Min sambo trodde att Styrkelabbet var ett band. Så min fråga är vilka instrument ni spelar och vad för slags musik? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-11-17
Länk till avsnitt

306: Biffiga biceps! Era bästa frågor om att bygga biccor

Partiella bicepcurls, vad ska det vara bra för? En färsk studie från Japan visar att sådana kan få biccorna att växa rejält ? men bara om du tränar med lång muskellängd i stället för kort.   Hänger du med? Lugn, vi reder ut vad som är vad i avsnittet. Och kompletterar med en massa härliga frågor från er om just bicepsträning.   Varför har just stora biceps blivit en statussymbol? Blir du korkad av att träna dem för mycket? Och är det verkligen nödvändigt att använda en uppsjö övningar för maximal bicepstillväxt?   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:55 - Dagens studie: Om du vill träna partiella reps, vilken del av rörelsen är bäst att göra? 24:50 - Lyssnarfrågor om biceps  Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-11-10
Länk till avsnitt

305: Hur blir du en bättre coach åt dig själv? Hur ska du träna efter sjukdom! Ny skörd lyssnarfrågor!

Varför är vi svenskar så duktiga på styrkelyft? Hur ska du komma tillbaka till träningen efter att ha varit rejält krasslig? Och om det är sant att du som har dig själv som coach, är en idiot som både atlet och coach ? finns det något du ändå kan göra för att bli en bättre coach åt dig själv?   Det är poddonsdag och det är återigen dags för en rejäl skörd med era bästa frågor. Se hålltiderna nedan för vad som hinns med!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:05 - Lyssnarfråga 1: Vilka är era bästa tips för att komma tillbaka till träningen efter sjukdom? 15:15 - Lyssnarfråga 2: Är jag min egen coach har jag en idiot både till coach och atlet, brukar ni säga. Men hur blir jag en bättre coach åt mig själv? 25:40 - Lyssnarfråga 3: Vad finns det för nackdelar med att alltid träna till eller väldigt nära fail? 30:00 - Lyssnarfråga 4: Hur kommer det sig att Sverige är så bra i sporten styrkelyft? 36:10 - Lyssnarfråga 5: Daniel och Philip har pratat gott om kettlebells i många år, har ni samma åsikt i dag? Har ni pressat besten än? Och vad tycker Sandrine om kettlebells? 44:15 - Lyssnarfråga 6: Vad tycker ni är mest arbetsamt att göra i gymmet? Själv håller jag på superset! 49:00 - Lyssnarfråga 7: Tror ni att folk generellt blir bättre på vissa lyft för att de tycker att de är roliga, eller tycker de att vissa lyft är roligare än andra för att de är bra på dem från början? 55:35 - Lyssnarfråga 8: När kommer min flanellskjortsälskande själ kunna få ro? Har ni några tankar på en Styrkelabbet-flanellskjorta vol. 2? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-11-03
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.