Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Styrkelabbet

Styrkelabbet

Styrkelabbet är podcasten för dig som älskar styrketräning. Värdarna Daniel Richter och Philip Wildenstam guidar dig genom gymmets snåriga djungel, och hjälper dig till effektivare och roligare träning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

styrkelabbet.se/

Avsnitt

Avsnitt 153: Med pulsen på Fitnessfestivalen och höftens startposition i marklyft

Två trötta gossar smyger in i dina hörselgångar i dag, för att prata om årets upplaga av Fitnessfestivalen och marklyft.   En alldeles lagom skön kombo efter att vi spenderade helgen med så många av er. Stort tack till alla ni som kom förbi och hälsade på oss! Vi ser redan fram emot att träffa er igen nästa år.
2018-12-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 152: Årets julbak ? så bygger du en större, starkare röv

Rumpboken är ÄNTLIGEN här! Så vad passar bättre än ett mastigt avsnitt som handlar om årets viktigaste julbak, det vill säga din röv?   Först ut avhandlar vi några vanliga myter om rumpträning, till exempel att det skulle räcka att bara träna knäböj för optimal rumputveckling och att det är nödvändigt att svettas i trappmaskinen.   Därefter går vi in på rumpans anatomi, förklarar varför det är en komplex muskelgrupp som behöver stimuleras på flera olika sätt och ger våra bästa tips för evidensbaserad rumpträning, inklusive våra favoritövningar.   I avsnittet rymmer det sig eventuellt en tävling ? trots Philips protester ? så lyssna noga för en chans att vinna Rumpboken!   Hålltider: 00:00 - Försnack 11:00 - Dagens ämne: Så bygger du grymma glutéer, brutal baksida och redig röv! Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-11-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 151: Bänkpress, beta-alanin och gamlingar som drömmer om att bli starkare

Äntligen är de nya versionerna av vårt populäraste träningsprogram någonsin ? Bänkpress Boogie ? ute!   Eftersom vi älskar att snacka om just bänkpress, närmare bestämt hur man bryter igenom sin platå och blir ihågkommen som gymmets största legend, passar vi på att ägna en god portion av dagens avsnitt åt att snacka om hur vi tänkte när vi uppdaterade programmet.   Så även om just den delen innehåller sin beskärda del smygreklam för vår egen hybris, tror vi att du kan få med dig många matnyttiga tips som du kan applicera på din egen träning, utan att behöva betala en spänn för det.   Därefter visar Daniel att han grävt djupt och länge i ett av de populäraste kosttillskotten på marknaden: beta-alanin. Vilken effekt ger det? För vem passar det? Hur ska du i så fall dosera beta-alaninet? Och vilka bieffekter finns, om ens några?   Sist men inte minst svarar vi på en riktigt mysig lyssnarfråga: Hur gammal måste du egentligen vara innan du behöver ge upp hoppet om att slå nya PB:s på gymmet?   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:05 - Dagens första ämne: Hur tänkte vi ned vi skrev nya Bänkpress Boogie och hur kan du använda det i din egen träning? 33:40 - Dagens andra ämne: Allt om kosttillskottet beta-alanin ? effekter, dosering och biverkningar 47:10 - Lyssnarfråga: Vid vilken ålder kan man sluta drömma om progression i baslyften? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-11-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 150: Blir du stelare eller rörligare av styrketräning?

Vissa hävdar att de blivit rörligare av att börja styrketräna, andra påstår motsatsen. Vad stämmer egentligen?   I dagens avsnitt pratar vi om vad forskningen har att säga i frågan. Det vill säga att vi gör allt så där tråkigt nyanserat och pragmatiskt.   Kanske blir du rörligare på vissa ställen, kanske mindre rörlig på andra? Och kanske, kanske, kanske kan det vara så att forskningen inte alltid har gjort de bästa jämförelserna, när de kollat på relativt unga men otränade personer, som inte hunnit stelna i ålderskrämpor än.   Vad vet vi egentligen? Definitivt inte allt, men vi killgissar så gärna för din skull!   Vi hinner även med två lyssnarfrågor, vilket nästan känns standard vid det här laget: Hur ska du träna om du fått diskbråck i ryggen och inte kan marklyfta? Hur låter du bli att köpa in nya, roliga prylar till hemmagymmet så fort lönen landar på kontot? Okej, den där sista frågan är rätt smal. Men vem kan inte relatera till att ha en ny hobby som bränner hål i plånboken ?   Sist men inte minst: 48 kg kettlebell är årets julklapp. Du hörde det här först.   Hålltider: 00:00 - Försnack 11:35 - Dagens ämne: Blir du stelare eller rörligare av styrketräning? 30:35 - Lyssnarfråga 1: Jag har ett diskbråck och vill inte reta det genom att träna marklyft ? så hur ska jag träna? 37:45 - Lyssnarfråga 2: Hur slutar jag köpa in ny utrustning till mitt hemmagym? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-11-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 149: Svårt att bygga rejäla ben? Ocklusionsträning kan vara lösningen

Tänk vad fint det vore om det alltid var lätt och behagligt att få nya gains. Bara gå till gymmet, lalla runt en stund och gå därifrån större och starkare. Inget behov av att lista ut vad som funkar bra för just dig; definitivt inget behov att lyssna på en podd som prånglat ut nästan 150 avsnitt om att bli grov och grym.   Lyckligtvis (för oss) är det inte så enkelt!   Därför tar vi en titt på en ny, högintressant studie i dag, som visade att erfarna styrkelyftare fick större lår när de varvade in ocklusionsträning (även känt som strypträning eller träning med blodflödesrestriktion) jämfört med styrkelyftare som bara tränade ?normal? styrketräning.   Och när vi säger ?större lår? så menar vi det. På knappt 7 veckor växte deras muskelarea i rectus femoris och vastus lateralis (två av musklerna i quadriceps) med 7?8 % jämfört med kontrollgruppen, som inte ökade signifikant. Det är faktiskt jättebra ? plus riktigt spännande oavsett om du är styrkelyftare eller ej.   Vi hinner även med två lyssnarfrågor:   Vad är poängen med att folk tränar bänkpress med fötterna i luften? Mitt mål är att höja mitt marklyfts-pb med 40 kg till april, hur ska jag göra för att lyckas med det?   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:25 - Dagens ämne: Stor tillväxt av typ I-fibrer i framsida lår hos styrkelyftare efter ocklusionsträning 33:35 - Lyssnarfråga 1: Vad är poängen med att folk tränar bänkpress med fötterna i luften? 43:30 - Lyssnarfråga 2: Mitt mål är att höja mitt marklyfts-pb med 40 kg till april, hur ska jag göra för att lyckas med det? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-11-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 148: Vi svarar på era bästa/roligaste/knasigaste frågor!

Borde du ta tillskott av beta-alanin? Vad är världsrekordet i bänkpress för 78-åringar? Och sjunker ditt testosteron efter att du tränat i 50 minuter?   Jepp, det är dags för ett nytt fullmatat frågeavsnitt där vi varvar högt med lågt! Spana in hålltiderna nedan för att se allt vi pratar om i dryga timmen.   Illustrationen till dagens avsnittsbild kommer från @robin8green. Tack Robin!   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:20 - Lyssnarfråga 1: Hur ofta ska man ta beta-alanin som tillskott, om man ens ska ta det? 13:20 - Lyssnarfråga 2: Jag har hört att det är dumt att överskrida 50 minuter träning eftersom testosteronnivåerna börjar sjunka då. Stämmer det? 15:30 - Lyssnarfråga 3: Vad är världsrekordet i bänkpress för damer 78 år? Jag vill att min mormor ska slå det. 23:10 - Lyssnarfråga 4: Behöver stora testosteronsprutande gainsgorillor mer än 100 % av rekommenderat dagligt intag av vitaminer och mineraler? 27:20 - Lyssnarfråga 5: Är det bra eller dåligt att styrketräna tidigt på morgonen när målet är att bli stark? 33:05 - Lyssnarfråga 6: Finns det något bra sätt att applicera ?20-rep squats?-programmet på annat än knäböj? Vad tycker ni om programmet? 36:15 - Lyssnarfråga 7: Varför är kvarg bajs? 40:15 - Lyssnarfråga 8: Det här med folk som sörplar BCAA under träningspassen. Vad är tanken bakom det och varför funkar det inte? 44:10 - Lyssnarfråga 9: Är det rimligt att köra samma träningsupplägg vid viktuppgång som viktnedgång, det vill säga att endast kosten skiljer sig? 46:35 - Lyssnarfråga 10: Tre kostfrågor från samma lyssnare! Hur snabbt behöver jag få i mig mat efter ett hårt styrkepass? Hur viktigt är det med frukost direkt på morgonen? Och förbränner jag fett bättre om jag kör konditionsträning på fastande mage direkt på morgonen? 53:00 - Lyssnarfråga 11: Vad har vi att se fram emot från Styrkelabbet kommande året? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-10-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 147: Hur ska du träna om ena benet eller armen är starkare än andra?

Helgen som gick tog vi på oss riktiga kläder och träffade folk! Massor med folk! Okej, Philip hade shorts på sig ? det är trots allt bara slutet av oktober ? men Daniel såg anständig ut.   Anledningen till detta stavas så klart Tyngre Classic 7, ett av årets roligaste event för styrkenördar. I dagens försnack hinner vi sammanfatta helgen och alla fantastiska tävlingar vi såg ? plus förklara varför vi låter så förbannat trötta.   Dagens huvudämne är en ny studie på hur aptiten påverkas av stress. Med den i bakhuvudet går vi vidare till att sammanfatta vad vi tycker är ett par vettiga strategier för att undvika okynnesätande.   Sist men ack så efterlängtat svarar vi äntligen på en specifik lyssnarfråga om muskulär obalans, närmare bestämt om hur mycket det spelar roll att ena benet eller armen är större och starkare än andra. Vi pratar om hur du ska tänka med träningen för att kompensera ? och ifall du ens behöver kompensera.   Hålltider: 00:00 - Försnack om Tyngre Classic 7 13:05 - Dagens ämne: Så påverkas aptiten av stress 25:30 - Lyssnarfråga: Hur ska jag träna om ena benet eller armen är större och/eller starkare än andra? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-10-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 146: Är det viktigt att göra lika många set rodd/chins som du pressar?

Stoppa oss om du har hört den förut: För varje set du pressar, måste du göra ett set rodd, chins eller latsdrag för att inte skapa muskulär obalans.   Hur ligger det egentligen till med den saken? Vi går igenom argumenten för och emot och landar i en extremt tydlig rekommendation (om att det beror på och att olika muskelgrupper kanske inte måste tränas med exakt samma upplägg).   När vi ändå snackar om kompletterande träning, är det okej att vi tuggar på en stund om bulgarian split squats? Tack kompis! Övningen har nämligen en plats i de flestas arsenal, även om målet är styrkelyft och det är kul att bara knäböja.   Vi hinner även med två lyssnarfrågor: Måste du träna sidolyft för komplett axelträning? Kan du ta kreatin året runt eller bör kosttillskottet cyklas med pauser?   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:10 - Dagens första ämne: Ska du göra lika många set rodd/chins som du pressar? 28:20 - Dagens andra ämne: Bulgarian split squats ? ett utmärkt komplement till knäböj 35:00 - Lyssnarfråga: Måste jag träna sidolyft för att bygga kompletta axlar? 38:40 - Lyssnarfråga: Kan jag ta kreatin året runt eller behövs pauser? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Så tränar du dig till 20 chins: Träningsprogram och tips från experter Bulgarian split squat: teknik och utförande Kreatin för ökad styrka och muskeltillväxt ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-10-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 145: Kan du träna förkyld? Är koffein bra för viktnedgång?

Så här i förkylningstider är ni många som undrar när det egentligen är okej att träna småkrasslig. När är du tillräckligt frisk och när är det läge att stanna hemma? Och hur ska du lägga upp dina första pass tillbaka, om du varit förkyld i en vecka eller mer?   Innan vi glider in bland dina dm för att viska ljuva ord om att livet inte går under av att du skippar gymmet i några dagar, hinner vi avverka ett desto piggare ämne: koffein! Närmare bestämt ifall koffein har någon märkbar påverkan på din aptit och om du i så fall kan använda koffein för att gå ned i vikt.   Vi tittar på en ny studie som undersökte just detta, och passar också på att sammanfatta alla andra positiva effekter som vi vet att koffein har för oss som styrketränar.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:50 - Dagens ämne: Är koffein aptitdämpande? 28:20 - Lyssnarfråga: Kan jag styrketräna när jag är förkyld? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Så tar du upp styrketräningen efter sjukdom! Är koffein aptitdämpande? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-10-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 144: Räcker det att räkna set för att hålla koll på volymen? Är ZMA ett bra kosttillskott?

Att hålla kolla på träningsvolymen är ett viktigt verktyg i alla lyftares verktygslåda. Ibland behöver den ökas för att man ska kunna bryta igenom platåer, andra gånger kan den behövas minska för att man helt enkelt är för sliten.   Frågan är vad som är ett vettigt sätt att räkna ut sin träningsvolym på. Ska du räkna antalet lyfta ton? Set och reps? Eller bara set? Om det tvistar de lärda, men en ny studie ger oss några goda ledtrådar i dagens avsnitt. Åtminstone om du fokuserar mer på att bygga muskler än styrka.   (Oroa dig inte, vi diskuterar sätt att räkna volym vid träning för styrka också.)   Efter dagens huvudämne går vi vidare till en lyssnarfråga om kosttillskottet ZMA, som innehåller zink, magnesium och vitamin B6. I träningskretsar är påståendena om ZMA många. Det sägs bland annat minska tröttheten i musklerna, ge bättre nattsömn och minska risken för kramp.   Så vad är grejen med ZMA? Är det bortslösade pengar? Vi djupdyker i frågan en gång för alla!   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:50 - Dagens ämne: Kan du räkna träningsvolymen i form av antal set, när du tränar för hypertrofi? 21:00 - Lyssnarfråga: Är ZMA ett vettigt kosttillskott för oss som styrketränar? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Träningsvolym: Hur många set och reps är bäst? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.  
2018-10-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 143: Kan du påskynda återhämtningen med mjuk stretching?

Hur brett ska du stå när du knäböjer? Kan mjuk stretching hjälpa din återhämtning? Och varför tränar Daniel så tungt varje pass nu för tiden?   Blandad kompott i dagens avsnitt, med andra ord. Vi tittar på ett par nya studier, avfärdar myter om både knäböj och stretching, svarar på en lyssnarfråga och hinner också snacka en del om knävärmare och när vi planerar att göra comeback i styrkelyft (förhoppningsvis, peppar peppar, ta i trä).   Ett klassiskt avsnitt av Styrkelabbet podcast, av lärorikaste sort!   Hålltider: 00:00 - Försnack 16:20 - Dagens första ämne: Effekten av olika fotpositioner i knäböj 26:30 - Dagens andra ämne: En ny studie visar att mjuk stretching kan påskynda återhämtningen ? behöver vi bry oss? 35:30 - Lyssnarfråga: Varför tränar Daniel så tungt varje pass just nu? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Guide till knäböj: Teknik och utförande Måste du stretcha efter styrketräning? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-09-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 142: Allt om vårt nya träningsprogram Press Pasodoble (och hur du förbättrar din press)

Hurra, vi släpper ett nytt träningsprogram i dag!   Okej okej, förlåt oss att vi är så uppspelta ? vi ska se till att du drar nytta av det här avsnittet oavsett om du bryr dig om Press Pasodoble eller ej. Det här är nämligen det perfekta tillfället att berätta hur vi tänkte när vi skrev ett träningsprogram för stående press, som ska fungera utmärkt både för gammal som ung, man som kvinna, oerfaren som erfaren.    Dessutom friskar vi upp minnet med grunderna för att bli riktigt stark i stående press. Hur smalt ska du hålla stången? Hur mycket ska du luta dig bakåt? Hur skapar du ett vettigt buktryck? Och mycket, mycket mer.   Med hjälp av dagens avsnitt hoppas och tror vi att du får verktygen du behöver för att ta din egen pressträning till nästa nivå.   Sist men inte minst besvarar vi en lyssnarfråga om protein. Ska du äta mindre protein på vilodagar eller är det lika bra att hålla en jämn nivå på intaget veckans alla dagar?   Välkommen till dagens presskalas!   Hålltider: 00:00 - Försnack om Press Pasodoble 12:40 - Dagens ämne: Grunderna för att bli riktigt stark i stående press 43:10 - Lyssnarfråga: Ska du äta mindre protein på vilodagar? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Press Pasodoble: Sex veckors träningsprogram för stående press! ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-09-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 141: Sämre resultat om du äter p-piller? Bränns fler kalorier av att svettas? Nya lyssnarfrågor!

Spana in hålltiderna nedan, jösses vad många bra frågor vi hinner med i dag!   Med andra ord ingen anledning att babbla sönder den här texten. I det här avsnittet kommer du hitta något du vill och behöver höra. Kanske till och med något du tycker är kul.   Om det är något som sticker ut, är det att vi ÄNTLIGEN svarar på frågan om ifall p-piller (eller minipiller) har någon effekt på styrketräningen.   Sist men inte minst: Varför hatar Svenska Akademien våra t-shirts? Svaret ges så klart i podden.     Hålltider: 00:00 - Försnack 13:10 - Lyssnarfråga 1: Om jag väger mitt emellan två viktklasser i styrkelyft, ska jag satsa på att tävla i den lättare eller den tyngre klassen? 17:25 - Lyssnarfråga 2: Om ni var tvungna att välja mellan att göra en satsning på bodybuilding eller crossfit, vad hade ni valt? 22:15 - Lyssnarfråga 3: Om jag går ned 30 kg i vikt, kommer jag då kunna knäböja 30 kg mer eftersom jag slipper lyfta så mycket av min gamla kroppsvikt? 25:30 - Lyssnarfråga 4: Har du kvar dina björnar, Daniel? 28:05 - Lyssnarfråga 5: Jag har försökt gräva lite i effekter av p-piller vid styrketräning. Finns det några studier som påvisar någon som helst effekt åt något håll? 32:15 - Lyssnarfråga 6: Aldrig mer äta hamburgare eller aldrig mer dricka öl? 35:20 - Lyssnarfråga 7: Vilka nackdelar finns det med att dricka PWO? 43:35 - Lyssnarfråga 8: Om jag kör ett program och blir sjuk i mitten, hur ska ska jag göra comeback? Börja om helt från början eller backa programmet en vecka från där jag blev sjuk? 47:20 - Lyssnarfråga 9: Har ni någon teori om varför Philip får ta så mycket skit om att vara överviktig? 54:30 - Lyssnarfråga 10: Om jag under en period vill fokusera på annat i mitt liv än träningen, vad är ett bra program för att minimera gymtiden men bibehålla styrka och muskelmassa? 59:25 - Lyssnarfråga 11: Bränner man mer kalorier ju mer man svettas? 1:01:30 - Lyssnarfråga 12: Vad har vi för åsikter angående en push/pull/legs-split? Fördelar och nackdelar? 1:04:20 - Lyssnarfråga 13: Om jag har svårt att få kontakt med triceps, rekommenderar ni ocklusionsträning för att få bättre pump och kontakt? 1:07:20 - Lyssnarfråga 14: Hur ofta ska jag byta mellan övningar som tränar samma muskelgrupp? 1:09:05 - Lyssnarfråga 15: Orsakar kreatin håravfall? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Ökar kreatin risken för håravfall? Styrkelabbets minimalistiska träningsprogram (3 dagar/vecka) Ocklusionsträning ? bara för att bygga muskler eller även för ökad styrka? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.  
2018-09-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 140: Hur mycket styrketräning är för mycket styrketräning?

Skruva upp volymen till elva, kompis, för i dag gör vi fler set än någonsin! Det har nämligen kommit en väldigt uppmärksammad studieträningsvolym, i vilken vissa deltagare fick göra så många som 45 set/vecka för samma muskelgrupp.    Vid det här laget vet du att mer styrketräning oftast är bättre än mindre. Men när blir mer träning för mycket träning?   Det är avstampet för dagens diskussion. Vi går igenom den nya studien, så klart, och diskuterar både vad vi tycker är bra och dåligt med den. Dessutom plockar vi fram vad tidigare forskning kommit fram till, för att kunna ge dig vår allra bästa killgissning om var den övre gränsen för träningsvolym ligger.   Och just ja. Sist men inte minst berättar Philip mer om varför han numera satsar fullt ut på konditionsträning.   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:10 - Dagens ämne: Hur mycket styrketräning är för mycket styrketräning? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Träningsvolym: Hur många set och reps är bäst? Ju större träningsvolym, desto större muskeltillväxt ? eller? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-09-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 139: Får du snabbare gains om du periodiserar träningen?

Nu j*vlar blir det godsaker i Styrkelabbet podcast! Eller ja, det försöker vi ju att alltid bjuda på, men i dag blir det lite extra lättsamt när vi snackar om en ny studie som visar att du blir starkare av att svära ? samtidigt som vi dessförinnan hinner komma med praktiska råd i ett av de absolut viktigaste ämnena för oss som styrketränar.   Hur ska du egentligen lägga upp din styrketräning för att få resultaten du vill ha? Är den gamla arbetshästen linjär progression värd att hålla fast vid, eller har vi numera tillräckligt mycket kött på benen för att kunna säga att periodisering gör jobbet både snabbare och bättre?   Det är dagens huvudämne. Med hjälp av en ny studie i ämnet ? på linjär progression vs daily undulating periodization ? gräver vi ned oss och sammanfattar vad vi vet hittills. Och ja, visst lutar det åt att du borde ägna dig åt någon form av periodisering om du inte längre är nybörjare. Fast gäller det oavsett vilken muskelgrupp vi pratar om?   Snårigt.   Det hinns även med en lyssnarfråga om träningsprogram. I just det här fallet om vårt program Marklyft Mambo, men svaret är intressant för alla som använder färdiga program där man matar in 1RM för att få veta vilka vikter man ska träna på. För visst lockar det rätt ofta att mata in ett högre 1RM än vad du egentligen har som pb, bara för att se om det gör dig starkare snabbare?   Vi har alla tänkt tanken.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:20 - Lyssnarfråga: Jag ska köra en ny vända Marklyft Mambo, vad är fördelarna och nackdelarna med att ange ett 5?10 kg högre 1RM än mitt riktiga pb? 13:35 - Dagens ämne: Får du snabbare gains om du periodiserar träningen? 33:35 - Bonusämne: Ny studie visar att du blir starkare av att svära, för helvete Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Det viktigaste du behöver veta om effektiv styrketräning Periodisera träningen för större styrkeökningar? Marklyft Mambo: Sex veckors träningsprogram för marklyft! ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-08-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 138: Jobbigt behöver inte vara bra ? mer om träning till fail

Är all svettframkallande träning samma sak som crossfit? Det är inte alls vad vi ska snacka om i dag, men tro fan att vi glider in på ämnet ändå. När? Lyssna så får du höra!   Nu när det är ur världen kan vi presentera dagens riktiga ämne: Träning till failure!   Visst har vi snackat om det ett i ett par tidigare avsnitt, men det har kommit ny forskning som ger oss ytterligare ett par pusselbitar.    Hur smart är det egentligen att reppa loss tills du inte längre klarar en enda repetition till, kontra att stanna med ett par reps i tanken och kanske orka göra några set till? Vi sammanfattar vad vi vet och ger våra rekommendationer beroende på om du tränar för styrka eller hypertrofi.   Vi hinner även med en lyssnarfråga: När är du stark nog för att börja tävla i styrkelyft?   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:45 - Dagens ämne: Ny forskning om träning till failure plus vad vi vet om ämnet hittills 33:50 - Lyssnarfråga: När är jag stark nog för att tävla i styrkelyft? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Avsnitt 85: Fördelar och nackdelar med att träna till failure Avsnitt 103: Kostar träning till fail mer än det smakar? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-08-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 137: Så kommer du i gång med träningen efter uppehåll

Den svenska semesterperioden lider mot sitt slut och landet börjar vakna till liv igen. För en del har träningen fortsatt som vanligt hela sommaren igenom, medan andra ? hör och häpna! ? faktiskt unnat sig en paus.   Så hur gör du för att ta upp träningen igen efter ett uppehåll på en vecka eller flera? Hur mycket muskler och styrka kan du räkna med att ha tappat? Kan det till och med finnas fördelar med att ta ett träningsuppehåll i några veckor? Och vad är skillnaden mot att ta sig tillbaka till träningen efter sjukdom?   Mycket att snacka om i dag, och nog hörs det att vi är glada att semestern är över!   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:20 - Dagens ämne: Så kommer du i gång med träningen efter uppehåll Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Så tar du upp styrketräningen efter sjukdom! ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-08-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 136: När ska du ta ditt proteintillskott?

Rekordkort avsnitt i dag!   Vi dyker rakt in i ett samtal om när du ska ta ditt proteintillskott, som del av måltid eller som mellanmål, med anledning av en nypublicerad systematisk översiktsartikel.   Spoiler: Ditt totala proteinintag under dagen är fortfarande kung, men när du väljer att dricka en proteinshake eller tugga i dig en proteinbar kan ha en liten inverkan på din viktökning, kroppssammansättning och/eller fettförlust.   Därefter tar vi två ämnen på volley: Ska du marklyfta barfota eller med skor (och i så fall vilken typ av skor), och vilken övning rekommenderar vi för alla som behöver stärka greppet vid marklyft, för att sluta tappa stången?   Nu lider semestern mot sitt slut och nästa vecka är vi tillbaka med ett längre avsnitt. :)   Hålltider: 00:00 - Försnack 02:15 - Dagens ämne: Ska du ta ditt proteintillskott som mellanmål eller del av måltid? 15:25 - Lyssnarfråga: Ska du marklyfta barfota eller med skor? 19:50 - Greppstyrka för marklyft, vilken övning är bäst? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Ger proteintillskott bäst effekt som mellanmål eller del av måltid? Den stora guiden till marklyft: Tips och teknik ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-08-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 135: Våra guldkorn från European Powerlifting Conference 2018

Vad händer när du placerar några av världens bästa tränare, tävlingscoacher, idrottspsykologer och styrkelyftare i samma rum? Magi uppstår, och för oss som hade förmånen att delta på European Powerlifting Conference i Dublin nu i slutet av juli, blev det en helg vi sent kommer glömma.   Mike Tuchscherer, Greg Nuckols, Isabella von Weissenberg, Eric Helms, Natalie Hanson, Matt Gary, LS McClain, Sioux-z Hartwig-Gary, Stephen ?Screamer? Manuel, Bryce Lewis och Hugh Gilmore. Så såg uppställningen ut ? och om nästa år bjuder på en ens i närheten av lika intressant radda föreläsare, kan du räkna med att vi åker igen!   I dagens avsnitt sammanfattar vi de bästa lärdomarna, insikterna och guldkornen vi tog med oss från konferensen. Oavsett om du tävlar i styrkelyft, är tränare eller bara styrketränar för att det är skoj, tror vi att du kommer få med dig något som kan hjälpa dig framåt.   Ämnena inkluderar hur du ska lägga upp en tävling för störst chans till optimalt resultat, hur du planerar och justerar din träning för att den ska passa dig, de bästa strategierna för återhämtning och hur en coach ska agera för att få en bra relation med sin klient.   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:55 - Dagens ämne: Våra guldkorn från European Powerlifting Conference 2018 Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-07-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 134: Varför fastnar du på platåer ? och hur kommer du förbi dem?

Alla som styrketränar hamnar förr eller senare på en platå. Det vill säga kommer till en punkt där framstegen lyser med sin frånvaro och tanken på nya personliga rekord, blir en orealistisk fantasi snarare än en naturlig del av progressionen.   Platåer kan knäcka den bästa. Och i många fall är det just vad som sker, när träningen slutar vara rolig och frustration byggs upp.   I dag ska vi alltså snacka platåer här i killgissarpodden semesterpodden! Vad är det som händer och vad kan du göra åt det? Framför allt hoppas vi kunna avdramatisera ämnet lite. Platåer drabbar ju alla. Tränar du länge nog är de snarare regel än undantag, och bara för att du inte kan höja vikterna just nu, behöver det inte betyda att du slutat göra framsteg.   Perfekt lyssning i hängmattan.   Hålltider: 00:00 - Försnack 01:50 - Dagens ämne: Varför fastnar du på platåer ? och hur kommer du förbi dem? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Så bryter du genom platåer i din styrketräning ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-07-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 133: Era frågor om allt ifrån knä- och ryggskador till proteintajming!

Nio frågor, nio tillfällen att lyssna efter att vi säger något tokigt!   Jupp, det är dags för en ny vända lyssnarfrågor. Den här gången besvarar vi bland annat två om skador ? ämnen vi normalt undviker eftersom det är svårt att generalisera utan att hela tiden behöver påpeka att alla skador inte är likadana, att vi inte är läkare, att du kan behöva söka vård och så vidare. Men den här gången tror vi att det gick vägen. Kanske. *nervöst leende*   I alla fall. Vi älskar att ni håller liv i vår språklåda genom en strid ström lyssnarfrågor. Tack! Och om vi inte hann med just din den här gången, ställ den gärna igen nästa gång vi utlyser ett nytt frågeavsnitt på Instagram.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:10 - Fråga 1: Jag har en gammal knäskada och känner mig skeptisk till knäböj och marklyft eftersom lyften känns dåliga för knäna, hur ska jag göra? 14:20 - Fråga 2: När kommer nästa tävling mellan er? 18:15 - Fråga 3: Hur ska jag ta hand om valkarna i händerna? 21:45 - Fråga 4: Kan jag strunta i proteintajming om jag nöjer mig med 95 % av resultaten? 25:30 - Fråga 5: Hur skiljer sig Bänkpress Boogie, Marklyft Mambo och Press Pasodoble åt i programmeringen? 31:45 - Fråga 6: Vilka är era favoritvariationer av de tre stora? Varför just dem? 48:30 - Fråga 7: Hur ska jag träna efter ett ryggskott? 53:40 - Fråga 8: Måste man blanda ut kreatin i vatten eller går det lika bra att ta pulvret direkt i munnen och skölja ned det med ett par klunkar? 56:25 - Fråga 9: Varför får jag ont i handlederna av frontböj? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: 4 sätt att undvika och behandla valkar i händerna Den stora guiden till protein: Hur mycket, vad och när? Bänkpress Boogie: Sex veckors träningsprogram för bänkpress! Marklyft Mambo: Sex veckors träningsprogram för marklyft! Kreatin för ökad styrka och muskeltillväxt Frontböj: Teknik och utförande ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-07-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 132: Hur mycket tillför isoleringsövningar egentligen?

Räcker det att bara träna flerledsövningar/baslyft för maximal muskeltillväxt och styrka, eller borde du krydda dina pass med isoleringsövningar också? Det är dagens inte särskilt svartvita ämne, och de rekommendationer vi ger hänger mycket på var du befinner dig i träningskarriären.   Frågan blir inte mindre komplex av att svaret skiljer sig åt beroende på vilken muskelgrupp vi diskuterar. Exempelvis verkar bröstmuskulaturen få alldeles utmärkt stimulans av bänkpress, bänkpress och mera bänkpress, medan triceps ? som också bidrar till lyftet ? inte stimuleras optimalt.   Som traditionen påbjuder inleder vi med en lyssnarfråga, den här gången från en 16 år ung kille som vill veta om han måste bulka för att bygga mer massa. Vi väger för- och nackdelar och delar med oss av våra personliga erfarenheter.   Kul ämnen, lärorikt och bra avsnitt!   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:45 - Lyssnarfråga: Är det värt det att bulka för att kunna träna hårdare och bygga muskler snabbare? 23:30 - Dagens ämne: Hur mycket tillför isoleringsövningar om du redan tränar baslyften? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Vad är en basövning? Bulka och bygga muskler: Råd, tips och vanliga misstag! ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-07-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 131: Styrketräning för barn ? säkert, nyttigt och roligt!

Det påstås ofta att barn stannar i växten av styrketräning, att skaderiskerna är skyhöga eller att det helt enkelt är bortkastat eftersom barn ändå inte kan träna sig starkare innan de nått puberteten.   Myter, trams och dumheter!   Styrketräning är inte farligare för barn än andra sätt att röra på sig. Tvärtom hjälper styrketräning barn att bli starkare, få mer rörelseglädje och bättre självförtroende. Plus att styrketräning kan och bör utföras på barnens villkor, så att den blir rolig och mentalt stimulerande.   Så det är alltså vad vi ska prata om i dag. Styrketräning för barn, i alla dess leksamma former!   Vi betar självklart av de vanligaste myterna, men går raskt in på det praktiska. Hur svarar barn på träning? Från vilken ålder kan du som förälder börja skapa styrketränande aktiviteter åt dina barn? Hur förändras deras träningssvar i takt med kroppens mognad? Och vad är säker träning för dem?   Det här har varit ett av våra mest önskade ämnen, så håll till godo!   Som bonus inleder vi avsnittet med att besvara en lyssnarfråga om semesterträning. Närmare bestämt om hur du ska träna när du inte har tillgång till ett gym på några veckor, för att inte förlora alla dina gains.   Ledtråd: Don?t worry, be happy.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:20 - Lyssnarfråga: Hur ska du träna under semestern för att inte tappa styrka och muskelmassa, om du inte har tillgång till gym? 15:20 - Dagens ämne: Styrketräning för barn Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: 10-åringar som tränar bänkpress ökar styrkan med 35 % ? men inte muskelmassan? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-07-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 130: Krummad rygg och buttwink? Dr Lars Berglund om varför lyftare skadar sig

I avsnitt 127 killgissade vi loss om en ny studie på svenska styrkelyftare och deras skador. I dag går vi direkt till hästens mun och intervjuar en av medförfattarna till studien: Lars Berglund, doktor i fysioterapi och styrkelyftare av rang.   Men! För att det här avsnittet ska bli av intresse för fler än oss styrkelyftare, fokuserar vi till stor del på vilka lärdomar alla som tränar med skivstång kan dra av studien.   Hur farligt är det egentligen att träna marklyft med krummad rygg? Knäböj med buttwink? Bänkpress med ofixerade skulderblad? Och hur bör du träna för att undvika skador?   Lars Berglund har genom åren ägnat de här frågorna mer tid än de flesta, och hans svar kommer nog förvåna många.   Och just ja ... Det här är första gången vi har med en gäst i ett ordinarie avsnitt av podden. Lämna en kommentar och berätta om du gillar det eller ej! Om du gillar det får du gärna även komma med förslag på fler ämnen och gäster.   Bonus: Lars har själv skrivit en sammanfattande artikel om studien här på Styrkelabbet.se. Läs den innan du lyssnar på avsnittet, om du vill ha fler detaljer.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:00 - Dagens ämne: Intervju med dr Lars Berglund om skador på styrkelyftare, vanliga teknikbrister, varför vi skador oss och hur vi kan träna för att minska skaderiskerna 1:09:50 - Eftersnack Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Skador hos svenska styrkelyftare: hur, när och varför? Avsnitt 127: Skador inom styrkelyft ? var, när och hur ofta ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-06-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 129: Tips & trix för att bli starkare i press

Press, axelpress eller militärpress! I dag ägnar vi många goa minuter åt lyftet med många namn, men som vi från och med nu kort och gott väljer att kalla press.   Vad är en press? Vilka varianter finns? Och hur blir du egentligen bra på att pressa tunga vikter över huvudet?   Med anledning av vårt kommande pressprogram Press Pasodoble, har vi grävt djupare i lyftet för att dela med oss av våra bästa tips och trix.   Vi hinner även med två lyssnarfrågor. Den första om 1RM-kalkylatorer och varför de bara är en fingervisning, inte en absolut sanning. Den andra om kreatin och ifall det är veganskt (ja, det är det).   Plantera fötterna i backen och lyft nåt tungt över skallen, nu ska vi snacka press!   Obs. På grund av tekniska problem har det vid ett fåtal tillfällen fallit bort ett ord eller två från Daniels ljudspår. Lyckligtvis försvann inget viktigt. :)   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:20 - Lyssnarfråga: Är det dig det är fel på om 1RM-kalkylatorer inte stämmer med vikterna du lyfter? 16:30 - Dagens ämne: Tips & trix för att bli starkare i press över huvudet 57:55 - Lyssnarfråga: Hur tillverkas kreatin och kan du ta det som vegetarian/vegan? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Kalkylator för 1RM: Beräkna vad du maxar Militärpress: För starka axlar och triceps Kreatin för ökad styrka och muskeltillväxt ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-06-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 128: Hur påverkar styrketräning depression?

Marklyft, styrketräningens positiva effekter på depression och periodisk fasta. Ja jävlar, i dag bjuder podden på tre riktigt fina ämnen!   Efter det obligatoriska försnacket, där Philip för femtioelfte gången berättar varför han inte är så bra på bänkpress som han borde vara, tacklar vi en lyssnarfråga om marklyft så pass väl att vi i slutändan inte rekommenderar ett programbyte till förmån för vårt kära Marklyft Mambo.   Därefter går vi raskt på dagens huvudämne, som i korta ordalag är en sammanfattning av den här artikeln om styrketräning och depression. Har du inte redan läst den så rekommenderar vi att du gör det! Oavsett om du lyssnar på podden. Sprid den till några vänner och bekanta också, för det här är viktiga grejer.   Sist och kanske minst så svär vi i dietkyrkan, när vi krasst konstaterar att det inte alls är säkert att man går ned särskilt mycket i vikt av periodisk fasta. Därmed inte sagt att vi har något emot konceptet. Att skippa en måltid eller två har många fördelar för många, men för den som aktivt vill tappa fettmassa kan det behövas fler åtgärder än ett minskat ätfönster. Frågan är om den åtgärden måste vara att räkna kalorier?   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:40 - Lyssnarfråga: Om mitt nuvarande marklyftsprogram funkar, ska jag ändå testa Marklyft Mambo? 14:20 - Dagens ämne: Så påverkar styrketräning depression 26:20 - Lyssnarfråga: Går du automatiskt ned i vikt av periodisk fasta eller borde du räkna kalorier också? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Marklyft Mambo: Sex veckors träningsprogram för marklyft! Styrketräning och depression: Vad säger forskningen? Periodisk fasta: Reglera din aptit och kontrollera kroppsfettet ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-06-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 127: Skador inom styrkelyft ? var, när och hur ofta

Häromveckan dök det upp en svensk studie på styrkelyftare som äntligen ger oss några välbehövliga svar.   Hur ofta skadar sig styrkelyftare? Var skadar de sig? Skiljer det sig åt mellan könen? Och skadar de sig oftast på träning eller tävlingen?   I dagens avsnitt gör vi helt enkelt vårt bästa för att killgissa sönder denna studie, som utfördes av Edit Strömbäck, Ulrika Aasa, Kajsa Gilenstam och Lars Berglund. Och självklart bjuder vi på våra bästa råd för att du faktiskt inte ska skada dig när du styrketränar (råd vi själva är fantastiska på att undvika).   När vi är färdiga med det har vi tid över för två lyssnarfrågor.   Först ut diskuterar vi hur du bäst anpassar din styrketräning under deff ? och om kardio ens är något som behövs. Därefter tacklar vi den evigt konstiga frågan om vilken form av konditionsträning man ska välja (och vi tillåter inte oss själva att svara ?ingen?).   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:20 - Dagens ämne: Skador inom styrkelyft 32:50 - Lyssnarfråga: Hur ska du anpassa träningen under deff? 38:20 - Lyssnarfråga: Vilken typ av konditionsträning ska du välja? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Introduktion till idrotten styrkelyft: Regler, klasser och utförande Så undviker du de vanligaste skadorna vid styrketräning ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-06-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 126: Bygg muskler med kroppsviktsträning!

Lite roligt är det ändå att det finns folk som undrar om det går att bygga muskler med kroppsviktsträning.   Hur många synonymer finns det till ordet självklart?   Givetvis, absolut, jomenvisst. Med flera. Kroppsviktsträning (eller calisthenics, som det också kallas) har lagt grunden för mången imponerande fysik ? och det kan till och med vara så att vissa personer behärskar träningsformen till den grad att folk imponeras mer av dem än av oss som frustar och pustar med skivstänger dagarna till ända.   Sjukt men sant.   I dag ska vi alltså snacka om allt som rör calisthenics. Vilka utmaningar finns det (för de finns)? Vilka övningar bör du inkludera i din arsenal? Hur gör du progression? Och vilka praktiska råd har Daniel, som faktiskt pysslar med en del sånt där till skillnad mot undertecknad?   Plugga i lurarna och njut. Solen skiner och din kropp vill göra tokiga saker.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:10 - Dagens ämne: Om utmaningar, övningar och praktiska råd för att bygga muskler med kroppsviktsträning Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Träna hemma: Träningsprogram & övningar utan redskap Träna dig till dina första chins (eller pull-ups) Så tränar du dig till 20 chins: Träningsprogram och tips från experter 5 tips om styrketräning under semestern ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-05-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 125: Allt du behöver veta för att tävla i styrkelyft

Få saker är mer motiverande och bra för dina träningsresultat, än att anmäla dig till din första styrkelyftstävling. Plötsligt har du ett konkret mål att jobba mot ? till och med ett fast datum då du ska vara som starkast ? och du kommer få massor med hjälp och pepp av dina nya klubbkamrater.   Att tävla i styrkelyft är helt klart något vi rekommenderar. Och det behöver verkligen inte vara på blodigt allvar, tvärtom tävlar de allra flesta bara för att utmana sig själva och ta styrketräningen till en högre nivå.   I dag ska alltså podden som blivit känd som en styrkelyftspodd, äntligen handla om just styrkelyft! Det tog bara 125 avsnitt ?   Vi snackar om hur du kommer i gång med att tävla i styrkelyft, hur du hittar en klubb, vad du behöver för kläder och utrustning, och vad du ska tänka på inför din första tävling.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:15 - Dagens ämne: Allt du behöver veta för att tävla i styrkelyft Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Introduktion till idrotten styrkelyft: Regler, klasser och utförande Bonusavsnitt: Josef Eriksson om styrkelyftets historia, resultat och doping ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-05-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 124: Så påverkar alkohol dina träningsresultat!

Två disclaimers direkt:   1. Alkohol är beroendeframkallande. För stort alkoholintag kan vara livshotande på både kort och lång sikt. Alkoholmissbruk orsakar massor med lidande för massor med människor, och kostar samhället enorma summor varje år.   2. Vi gillar alkohol båda två. Och eftersom vi inte befinner oss i moralismbranschen, är vi intresserade av att ta reda på dels hur mycket alkohol som faktiskt är för mycket, dels vilka effekter olika intagsnivåer har på vår träning.   Så där. Nu ska vi alltså snacka alkohol och träning. Utan skygglappar, men eventuellt ett litet bias för kall öl i solen.   Dagens avsnitt är uppbyggt runt de vanligaste frågorna på ämnet som vi fått av er lyssnare, och vi hinner avhandla allt från testosteronpåverkan till öl som sportdryck. Framför allt går vi på djupet med hur mycket alkohol du faktiskt kan dricka, utan att behöva oroa dig för några signifikanta negativa effekter på dina träningsresultat.   Skvallra inte för nykterhetsrörelsen.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:50 - Intro till dagens ämne: Alkohol och träning 12:50 - Hur mycket minskar testosteronet av alkohol? 15:25 - Förstörs träningseffekten om du krökar efter ett pass? 21:30 - Påverkas träningen negativt dagen efter ett par enheter? 26:20 - Är öl en bra dryck för återhämtning? 29:45 - Är det dumt att kombinera öl, grillning och kettlebells? 31:45 - Ger starksprit så kallade negativa kalorier, som kostar mer att förbränna än vad som tillförs? 35:50 - Får du ölmage av att dricka öl? 38:05 - Om alkohol stärker ditt självförtroende, borde du maxa berusad? 41:00 - Sammanfattning Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Alkohol och träning: Det här behöver du veta ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-05-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 123: Hur ofta ska du maxa? När är du för gammal för nya PB:s? Dags för lyssnarfrågor!

Det är så himla mysigt med frågeavsnitt. Massor med ämnen, snabba svar, mycket skratt. Och så får vi ta pulsen på vad du som lyssnar faktiskt vill veta, i stället för att snöa in oss på meta-analyser och litteraturöversikter.   Och, det där sista är faktiskt rätt fantastiskt det också. Men nu är det dags för frågeavsnitt och i dag bjuder vi på ett som verkligen är fulladdat. Framför allt lägger vi säkert två sekunder på att snacka löpning. Ta en titt på hålltiderna nedan för att se alla frågor.   Häng med!   Hålltider: 00:00 - Försnack 11:55 - Hur lyfter jag av stången bäst vid bänkpress? 18:15 - Progressiv överbelastning med hjälp av setvila, repshastighet och utförande? 24:30 - Vilka muskler är egentligen primära vid löpning? 24:40 - När är jag för gammal för nya personliga rekord i baslyften? 30:10 - Skillnaden på Marklyft Mambo och Russian Squat Routine? 36:45 - Är det en god idé att göra kettlebellsvingar med bara en arm, för variation? 40:20 - Hur ska jag välja ingångsvikter till min första styrkelyftstävling? 45:55 - Hur ofta ska jag testa att maxa? Och hur värmer jag upp för ett maxförsök? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Bänkpress: Tips, teknik och utförande Marklyft Mambo: Sex veckors träningsprogram för marklyft! Russian Squat Routine: Ett träningsprogram för att öka i knäböj och marklyft Så utför du kettlebellsving Introduktion till idrotten styrkelyft: Regler, klasser och utförande Det viktigaste du behöver veta om effektiv styrketräning ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-05-08
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt: Josef Eriksson om styrkelyftets historia, resultat och doping

Här kommer en godispåse till alla som älskar styrkelyft!   Josef Eriksson är för de flesta känd som en helt okej bänkpressare, men han är också en styrkelyftsnörd av rang. Och i Sverige är det få som har bättre koll på hur sporten kom till, utvecklades, stagnerade och fick en nytändning i och med klassisk (RAW) lyftning.   I det här avsnittet sätter sig Philip ned tillsammans med Josef, för att bena ut historien bakom styrkelyft och historiska resultat ? men också för att prata om doping nu och då, otestade förbund vs IPF och mycket, mycket mer.   Välkommen till lika delar upplysning, underhållning och frispråkighet!   Hålltider: 00:00 - Avsnittet drar i gång och det är bara att hänga med, kompis! ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-05-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 122: Optimal träningsfrekvens för att bygga muskler

Träningsfrekvens går det aldrig att snacka för mycket om ? och vi har verkligen bestämt oss för att dra den hypotesen till sin spets!   Så med lite ny forskning under bältet ger vi oss åter på ämnet. Hur ofta ska du träna en muskel för maximal hypertrofi egentligen?   Om du håller räkning där hemma på hur många gånger vi gjort avbön efter tvärsäkra uttalanden, kan du lägga det här avsnittet till samlingen. Vi har tidigare sagt att det är nästan dubbelt så bra att träna en muskel två gånger i veckan jämfört med en gång, men verkligheten är som vanligt minst lika förvirrad som oss.   Prima diskussionsunderlag för killgissande i 45 minuter, med andra ord! När vi babblat färdigt om optimal träningsfrekvens bjuder vi självklart på våra uppdaterade rekommendationer till alla byggare där ute.   Hålltider: 00:00 - Försnack 11:50 - Optimal träningsfrekvens för att bygga muskler Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Träningsfrekvens: Hur ofta ska du styrketräna? Marklyft Mambo: Sex veckors träningsprogram för marklyft! ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-05-01
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt: Källkritik, pseudovetenskap och kvacksalveri ? intervju med CJ Åkerberg

Carl Johan ?CJ? Åkerberg är en av Sveriges mest kända vetenskapliga skeptiker. På hans långa meritlista hittar du bland annat boken Skeptikerskolan, Skeptikerpodden och bloggarna Tankebrott och Vaccininfo. I dag är han aktuell med Kvalificerat Hemligt, en lika underhållande som lärorik podcast om konspirationsteorier.   I dagens bonusavsnitt av Styrkelabbet Podcast ger sig Philip ut på djupt vatten utan Daniel, för att tillsammans med CJ försöka bjuda dig som lyssnar på en grundkurs i källkritik.   Träningsvärlden är full av människor som inte drar sig för att påstå både det ena och det andra. Mycket är så klart harmlöst (förutom att du riskerar att kasta pengarna i sjön), medan annat kan vara rentav skadligt. Så hur sållar du bland budskapen och vem kan du egentligen lita på?   Hålltider: 00:00 - Pang på rödbetan! Intervju med CJ Åkerberg om källkritik, pseudovetenskap och kvacksalveri *** Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-04-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 121: Deff med turbofart ? så korkade är kraschdieter (och så gör du dem bättre)

Vi säger det direkt: Så kallade kraschdieter är otroligt korkade. Verkligen jättekorkade.   Visst, du kan tappa massor med vikt på bara ett par veckor. Men hur mycket är fett, hur mycket är muskler och hur mycket är bara vatten, tarminnehåll och annat trams i sammanhanget? Och hur kort tid tar det att få tillbaka all vikt (om inte mer) när kraschdieten väl är över?   Viktnedgång i sig är bara dumt att fokusera på ? under en vettig deff är det endast fettförlusten som är intressant, medan vi gör allt vi kan för att bevara muskelmassa.   Dessutom finns det stora hälsorisker associerade med kraschdieter (som kanske egentligen borde kallas för svältdieter). Ändå hoppar folk på dem. Särskilt den här tiden på året, när sommaren väntar runt knuten.   Men det finns så klart smartare sätt att göra en kraschdiet. Det är fortfarande en dum idé (vi kan verkligen inte understryka det nog), men åtminstone inte lika dumt. Och i det här avsnittet ger vi våra råd för kost och träning om du vill maximera fettförlusten under max 14 dagar.   Lyssna försiktigt.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:50 - Kraschdieter: Korkade varianter och bättre alternativ Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Styrkelabbets kostscheman: Din väg till målvikten! Så deffar du: Bränn fett och behåll (eller bygg!) muskler ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-04-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 120: Så lägger du upp din marklyftsträning för nya pb:s

Marklyft två avsnitt i rad? Vi måste vara tokiga.   Men vad göra när vårt nya marklyftsprogram ? Marklyft Mambo ? snart lanseras och våra små knoppar svämmar över till bristningsgränsen av insikter och tips om effektiv programmeringen av dödens lyft?   Dela med oss, så klart!   Välkommen till en timme med våra bästa tips för hur du själv kan planera din marklyftsträning, vår analys av varför testpiloterna för Marklyft Mambo slog så förbaskat många fina pb:s och annat gött snack om (bland annat) varför just marklyft kanske är det baslyft som mår allra bäst av en massa kompletterande övningar.   Som bonus avslutar vi avsnittet med att dricka kaffe, det vill säga genom att prata mer om en ny meta-analys som visar att koffein faktiskt hjälper oss lyfta tyngre. Inte för att vi behövde fler anledningar till att gilla kaffe, men skål för det!   Nästa vecka lovar vi att prata om något annat än marklyft. Eventuellt.   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:25 - Dagens ämne: Så tänker vi när vi skriver ett marklyftsprogram för maxstyrka 52:25 - Ny meta-analys om effekten av koffein på muskulär styrka och kraft Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Den stora guiden till marklyft: Tips och teknik 10 tips för ett starkare marklyft Effekten av koffein på muskulär styrka och kraft ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-04-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 119: Ska du marklyfta med död start eller studs?

Borde du träna marklyft med död start på alla repetitioner, eller finns det en poäng med att studsa dina reps (så kallad touch and go) för att orka fler?   Det finns många sätt att dra marklyft, men i dagens avsnitt fokuserar vi på just denna grundläggande detalj och betar av hur lyftet förändras när du studsar stången och vilken stil vi rekommenderar om målet är maxstyrka eller hypertrofi.   Men! Det här skulle inte vara ett avsnitt av Styrkelabbet podcast om vi inte hann med mer än ett ämne. Försnacket vigs i dag åt den Göteborgsresa vi trillade hem ifrån drygt timmen innan inspelningsstart, och förutom att diskutera inmundigade enheter och avsmakningsmenyer, avslöjar vi planerna på nästa version av Styrkelabbets kostscheman.   Sist ut är dagens lyssnarfråga. Hur viktigt är det egentligen att träna bröstryggen lika hårt som du tränar bänkpress? Kan en ojämn fördelning av muskelmassa fram och bak leda till skador?   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:40 - Dagens ämne: Marklyft med död start eller studs? 26:45 - Lyssnarfråga: Ska jag träna de övre ryggmusklerna lika mycket som jag tränar bänkpress? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Ska du marklyfta med död start varje repetition eller köra ?touch and go?? Styrkelabbets kostscheman: Din väg till målvikten! ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-04-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 118: Hur lätta vikter funkar egentligen för att bygga muskler?

Vi välkomnar Styrkelabbets färskaste skribent, internetlegenden King Grub, genom att dissekera första artikeln han skrev åt oss, om en ny studie på hypertrofi!   Att det går att bygga muskler effektivt med så lätta vikter som 30 % av 1RM har vi sett i andra studier, men när blir vikten egentligen för lätt? Den här studien tittade på just det, och vi gör vårt bästa för att reda ut var gränsen går.    Sedan bär det raskt vidare till två lyssnarfrågor. Först ut ställs vi inför ett inte särskilt svårt val alls, när en lyssnare kräver att vi väljer mellan antingen styrketräning eller konditionsträning för resten av livet. Men för att inte göra det för lätt för oss själva, bjuder vi på en hyfsat underbyggd motivering också.   Nästa lyssnarfråga handlar om styrketräning och kaloriförbrukning. Hur många kalorier förbrukar du egentligen av till exempel ett pass Starting Strength? Och är det ens det vi ska fokusera på när vi pratar om styrketräningens roll för fettförbränning?   Som bonus nämner Daniel kettlebells endast tre gånger. Kanske sju. Vi har inte räknat.   Hålltider: 00:00 - Försnack 11:40 - Dagens ämne: Väldigt lätta vikter ger sämre hypertrofi när träningsvolymen matchas 26:05 - Lyssnarfråga: Vad väljer vi att träna resten av livet av styrketräning och konditionsträning, om vi bara får välja en? 32:20 - Lyssnarfråga: Hur påverkar ett program som Starting Strength din kaloriförbrukning? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Ny studie visar att lätta vikter ger sämre resultat när träningsvolymen är matchad Fettförbränning och viktnedgång: Det viktigaste du behöver veta Avsnitt 42: Är träning meningen med livet? ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-04-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 117: Era frågor om att sprida ut träningen under dagen, tävlingsdieter och mycket mer!

Dags att välja och vraka från en ny frågeskörd! Som vanligt hinner vi med färre frågor än vi borde, men ägnar desto mer kärlek till de som faktiskt får plats.   Vad sägs om till exempel om den här godbiten: Kommer du förlora någon muskelmassa alls om du spikar den PERFEKTA tävlingsdieten? Gissa om Daniel fick snöa in sig i litteraturen för att hitta ett vettigt svar på den frågan!   Och vad är grejen med marklyft med trapbars? Är det mest ett konstigt lyft med en konstig stång som provocerar troll på Instagram, eller den perfekta inkörsporten till dödens lyft? Borde DU testa?   Vi tar också upp en fråga vi duckat länge nog nu: Spelar det någon roll om du sprider ut din träning över dagen? Svaret är så klart ?det beror på?, men om du vill veta vad det beror på så får du faktiskt lyssna på dagens avsnitt, kompis!   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:10 - Vad är fördelarna med att inte gå nära fail vid 100 armhävningar/dag? 13:15 - Spelar det någon roll för resultaten om du sprider ut träningen under dagen? 16:15 - Är det stor skillnad på att köra marklyft med en trapbar jämfört med en vanlig skivstång? 26:05 - Hur kan du träna bröst om axlarna är skadade? 31:35 - Vilka är de viktigaste teknikdetaljerna som Andreas Henning tvingar Philip jobba med i bänkpress? 39:30 - Hur lite kan du styrketräna och fortfarande bevara din styrka? 45:35 - Hur lite muskelmassa tappar du vid en perfekt genomförd tävlingsdiet? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Den stora guiden till marklyft: Tips och teknik Så deffar du: Bränn fett och behåll (eller bygg!) muskler Bänkpress: Tips, teknik och utförande ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-03-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 116: Tränade kvinnor bygger mer muskler och tappar mer fett med högproteinkost

Gott och blandat i dag! Framför allt ska vi titta närmare på något så unikt som en proteinstudie som bara använde kvinnor som studieobjekt! Ett par lyssnarfrågor får också följa med, och först ut är att reda ut varför så många går runt och påstår att de militärpressar. För vad är egentligen en militärpress och hur skiljer den sig mot en strikt, stående skivstångspress över huvudet?

I dagens huvudämne så bryter vi ned den artikel Daniel skrev förra veckan om en ny studie, som visade att tränade kvinnor bygger mer muskler och tappar mer fett med högproteinkost. För dig som är en flitig lyssnare kommer resultatet knappast som en överraskning, men visst är det skönt att få vatten på sin kvarn? ;)

Sist men inte minst ger vi oss ut på tunn is för att hjälpa ett kompispar avgöra om de kan tävla mot varandra i chins, trots att de inte är av samma kön.

Hålltider:

00:00 - Försnack 10:15 - Lyssnarfråga: Vad är skillnaden på militärpress och stående press? 17:40 - Dagens ämne: Tränade kvinnor bygger mer muskler och tappar mer fett med högproteinkost 29:35 - Lyssnarfråga: Hur ska en kvinna och en man tävla mot varandra i chins? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Tränade kvinnor bygger mer muskler och tappar mer fett med högproteinkost Militärpress: För starka axlar och triceps Så tränar du dig till 20 chins: Träningsprogram och tips från experter ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-03-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 115: Ett hemmagym i din hand - så tränar du med kettlebells!

Är kettlebells bara cirkuskonster eller kan du ha nytta av dem i din träning även om du redan styrketränar med skivstång, hantlar och/eller maskiner?

Det och mycket mer är ämnet för dagens podd. Vi berättar bland annat varför kettlebells är det optimala redskapet om du har för lite tid i vardagen för att hinna till gymmet så ofta som du önskar, vilka övningar du bör bemästra för att kunna träna hela kroppen effektivt, och vilka vikter du bör investera i först baserat på kön och styrkenivå.

Nog märks det att vi är uppspelta över att få snacka om kanonkulor med handtag? Låt oss hänga i dina öron i dryga timmen så berättar vi allt du behöver veta för att komma i gång med kettlebells!

Hålltider:

00:00 - Försnack 06:10 - Dagens ämne: Allt du behöver veta för effektiv träning med kettlebells Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   *** Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Bli grov och grym utan gym: Nya kettlebells hos Gymgrossisten! Ett enkelt träningspass med kettlebells Så väljer du vikt på din första kettlebell Styrketräning med kettlebells vs skivstång Om vanor och 107 dagar med 100 kettlebellsvingar Så utför du Kettlebell Swing Så utför du Kettlebell Clean Så utför du Kettlebell Snatch Goblet Squat med kettlebell ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.  
2018-03-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 114: För att fortsätta bli starkare behöver du förmodligen träna oftare

Fram med bingobrickorna, det är dags att kryssa i rutan för Daniels älskade meta-analys! Den här gången tittar vi närmare på en ny meta-analys och översikt om träningsfrekvensens inverkan på styrka (alla kroppsbyggare kan vara lugna, vi berör hypertrofi också i avsnittet).

Efter dagens huvudämne har vi lite tid över och betar av två lyssnarfrågor: Är Stronglifts 5x5 ett vettigt program för dig som är på väg tillbaka efter en graviditet? Och vad kan du göra i stället för skivstångsrodd, om den övningen orsakar smärta i ländryggen?

Hålltider:

00:00 - Försnack 07:40 - Dagens ämne: Ny meta-analys om träningsfrekvensens påverkan på styrkan 26:50 - Lyssnarfråga: Stronglifts 5x5 efter graviditet? 31:20 - Lyssnarfråga: Smärta i ländryggen vid skivstångsrodd? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   *** Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-03-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 113: Bänkpressbabbel tills du baxnar

Efter de senaste mastodontavsnitten om marklyft och knäböj, är det hög tid att ge lika mycket kärlek till alla styrkelyftares pensionsförsäkring: bänkpress.

Under nästan två timmar djupdyker vi i allt från anatomi till utrustning, teknik och effektiv bänkträning. I det här avsnittet är ingen detalj för liten, och vi ger dig våra bästa tips från åratal spenderade på den där förbannade bänken som sällan ger oss något gratis. Enjoy!

Hålltider:

00:00 - Försnack 05:05 - Dagens ämne: Vår djupaste djupdykning i bänkpress någonsin Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Bänkpress: Tips, teknik och utförande ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-02-28
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt: ?Den perfekta träningsmaten? ? Livepodd med Anki Sundin

Dags för vår andra livepodd från Fitnessfestivalen -17! Den här gången bjöd vi med oss näringsfysiologen Anki Sundin upp, för att diskutera träningsmat.

Det blev så klart ett samtal om protein, fett och kolhydrater, men också om optinojja, ensidiga dieter och bristsjukdomar. :)

För mer av Anki Sundin:

Webbplats: http://ankisundin.se  Böcker: http://ankisundin.se/bocker/  Webbkursen Den perfekta träningsmaten: http://ankisundin.se/webbkurs-den-per...  Instagram: https://www.instagram.com/ankisundin/   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-02-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 112: En mall för tidseffektiva (och grymma!) träningspass

I dag snackar vi om en mall för hur du kan strukturera dina träningspass för kunna få in mer kvalitet i träningen utan att det tar längre tid. Dessutom svarar vi på lyssnarfrågor om effektiv bålträning och träning för maximal muskeltillväxt i framsida lår.

Hålltider

00:00 - Försnack 11:05 - Dagens ämne: Tidseffektiva träningspass 33:00 - Vad är de effektivaste bålövningarna för stabilitet? 41:45 - Träning för maximal muskeltillväxt i framsida lår Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-02-21
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt: Vi intervjuar Styrkebyrån om träning för kvinnor

Hur ska kvinnor tänka med träning under och efter graviditet? Vilka vanliga fel gör kvinnor på gymmet som inte män gör, och vice versa? Och vad är egentligen grejen med rumpträning?   I det här bonusavsnittet gästas vi av de djupt kompetenta tränarna Johanna Barvelid och Clara Fröberg från Styrkebyrån och får hjälp att besvara frågorna ovan!   Det här är ett riktigt toppenavsnitt, och särskilt relevant för kvinnor eller dig som tränar kvinnor. Och du! Om du rattar in deras podd Styrkebyrån i din podcast-app, hittar du ett avsnitt (som också släpps i dag) där de intervjuar oss om bland annat vikthets, kroppsideal och hur vi får ihop livspusslet!   Hålltider: 00:00 ? Försnack 03:30 ? Intervju med Styrkebyrån

***

Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.

2018-02-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 111: Är det sämre att träna på morgonen än eftermiddag/kväll?

Gott och blandat i veckans podd! Vi tittar närmare på en ny studie som besvarar frågan om det är sämre att styrketräna på morgonen än eftermiddag/kväll. Dessutom betar vi av två lyssnarfrågor. Den första handlar om att bygga muskler utan kaloriöverskott, medan den andra ger dig vägledning i övningsval för komplett axelträning (ledtråd: det räcker inte med bänkpress eller militärpress).    Under försnacket passar vi också på att förtydliga vad vi menade i avsnitt 109, när vi pratade om bicepsskador vid marklyft med mixat grepp.   Hålltider: 00:00 ? Försnack 17:10 ? Kan du bygga muskler utan kaloriöverskott? 22:45 ? Får du sämre gains om du tränar på morgonen? 36:45 ? Övningsval för komplett axelträning Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   *** Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Tre övningar för effektiv axelträning *** Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-02-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 110: Knäböj tills klockorna stannar

Efter förra veckans mastodontavsnitt om marklyft insåg vi snabbt att det finns ett lyft till som förtjänar minst lika mycket kärlek: knäböj. Så nu är det här, 92 minuter kärlek till lyftet vi älskar mer än det älskar oss!

Vi går igenom de flesta detaljer du behöver känna till för att bemästra lyftet. Hur lär du dig att knäböja? Hur ska det utföras och tränas effektivt? Vad skiljer hög och låg stångplacering åt? Kan alla böja ass to grass? Låt oss invadera dina öron så väntar nya pb:s runt hörnet!

Hålltider:

00:00 ? Försnack 05:25 ? Dagens ämne: Knäböj Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Knäböj: Teknik och utförande Knäböj Cleanse: träningsprogrammet för dig som slutat göra framsteg i knäböj Fixa din rörlighet för knäböj och marklyft Lär dig utföra knäböj: Övningar, rörlighet och progression Hur djupt ska du gå i knäböj? Så undviker du brytböj (ryggfällning vid knäböj) Maxa i knäböj 37 dagar i rad? En fallstudie! Tyngdlyftarskor: För knäböj och olympiska lyft ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-02-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 109: Massivt snack om marklyft!

I förra veckans avsnitt gick vi igenom allt det viktigaste du behöver veta om protein, men den här veckan vänder vi istället blicken mot marklyft. Under drygt 90 minuter djupdyker vi i marklyftets ädla konst och snackar muskler, teknik och träning för att ge Mean Ol' Mr Gravity en hård match.

Hålltider: 00:00 - Försnack 07:25 - Dagens ämne: Marklyft Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   *** Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Den stora guiden till marklyft *** Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-01-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 108: Allt du behöver veta om protein plus våra killgissningar om supersets

I dagens avsnitt sammanfattar vi alla våra senaste råd om proteinintag för styrketränande, samt snackar lite närmre om supersets - kanske ett underutnyttjat verktyg?

Hålltider:

00:00 ? Försnack 08:20 ? Allt du behöver veta om protein 30:50 ? Så använder du supersets på rätt sätt Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   *** Artiklar som är relaterade till dagens ämne hittar du på Styrkelabbet.se: Den stora guiden till protein: Hur mycket, vad och när? *** Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2018-01-24
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.