Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Styrkelabbet

Styrkelabbet

Styrkelabbet är podcasten för dig som älskar styrketräning. Värdarna Daniel Richter och Philip Wildenstam guidar dig genom gymmets snåriga djungel, och hjälper dig till effektivare och roligare träning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

styrkelabbet.se/

Avsnitt

Avsnitt 222: För- och nackdelar med tio vanliga varianter av marklyft

Rätta oss om vi har fel, men alla tränar någon form av marklyft.   (Vi har fel, men rätta oss ändå.)   I dagens avsnitt går vi igenom för- och nackdelar med de tio vanligaste varianterna av marklyft: Smalmark Sumomark Pausmark Tempomark Upphöjda marklyft Långa marklyft Ryckmark Trapbarmark Rumänska marklyft Raka marklyft Har du någonsin sett ett så härligt smörgåsbord förut? Alla varianter ovan har tydliga platser i verktygslådan, och vi ger oss på att reda ut vilka de är ? för att du ska kunna göra vettiga val om du av någon anledning vill krydda din marklyftsträning med fler varianter!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:35 - Dagens ämne: För- och nackdelar med tio vanliga varianter av marklyft ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-03-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 221: Avfärda inte en klassisk byggarsplit om du vill bygga muskler

Under 80- och 90-talet var det inte många som tränade helkroppspass efter att de hade lämnat nybörjarstadiet. Ville du bli stor var det byggarsplittar som gällde, det vill säga upplägg där du delar upp kroppen så mycket det går och tränar varje muskelgrupp en gång per vecka. Men i början av 10-talet började studier ploppa upp där fler lätta pass gav bättre tillväxt. Och vips var teorin om täta stimuleringar av muskeltillväxten född.   Håller pendeln på att svänga tillbaka nu?   Vi har i alla fall tillräckligt med underlag för att kunna säga: Det går bra att bli stor och stark både med hög- och lågfrekvensträning, och den totala träningsvolymen verkar vara viktigast.   Det vore däremot märkligt om det inte finns några skillnader alls mellan de olika uppläggen.   Just det har en ny, välgjord studie undersökt åt oss, genom att jämföra helkroppspass med hög frekvens mot en mer klassisk byggarsplit. Resultaten visar på en fördel för byggarsplitten om målet är just muskeltillväxt, men en fördel för högre frekvens om målet är styrka.   Så där står vi nu, mindre dogmatiska än någonsin.   Välkommen att göra oss sällskap!   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:00 - Dagens ämne:  Byggarsplit vs helkropp ? vad är bäst för styrka vs muskeltillväxt? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-03-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 220: Så fixar du hemmaträningen ? med eller utan redskap

Det är oroliga tider och dagligen fattas nya beslut för att skydda oss mot covid-19:s framfart. En av konsekvenserna hittills är att många gym har stängt temporärt.   Det är en smäll vi får ta, men samtidigt behöver det inte innebära att du måste sluta träna (om du känner dig frisk). Träning kan tvärtemot vara en lugnande, uppfriskande konstant nu när vardagen är mer inlåst och begränsad.   Alltså ska vi snacka hemmaträning i dagens avsnitt. Med eller utan redskap.   Häng med.   Och du. Hämta din information från trovärdiga källor, till exempel krisinformation.se.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:25 - Dagens ämne: Så fixar du hemmaträningen ? med eller utan redskap ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-03-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 219: Hur bygger du bredare armar? Är benspark farligt för knäna? Ny skörd lyssnarfrågor!

Athlean-X har nästan tio miljoner prenumeranter på Youtube. Och han har många bestämda åsikter om hur du ska träna rätt.   Vad tycker vi om det egentligen? Det är bara en av alla viktiga lyssnarfrågor vi hinner beta av i dagens avsnitt!   Kallas det där clickbait? Jo, det gör det nog. Och vi pratar mestadels om annat. Till och med pyttelite om vår vän Josef Eriksson (som enligt ett envist rykte INTE kommer klara att dra 300 kg marklyft i år), som fick äran att vara med på dagens fina omslagsbild av @robin_illustrerar trots att han inte gästar avsnittet. Så kan det gå ...   Alla frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:45 - Lyssnarfråga 1: Vem av Daniel och Philip vinner i armbrytning? 10:10 - Lyssnarfråga 2: Hur får jag bredare armar? Alltså så att de ser bredare ut framifrån. 15:40 - Lyssnarfråga 3: Kan benspark vara skadligt för knäna? 19:35 - Lyssnarfråga 4: Tränade Daniel på ett kommersiellt gym innan han fixade hemmagymmet? Hur länge tränade han i så fall där och hur kom han fram till att han ville ha ett hemmagym? 25:15 - Lyssnarfråga 5: Jag har länge varit nyfiken på det här med hälsofördelar av styrketräning och förhållandet mellan dem och progression. Får jag hälsofördelar av min träning även om jag inte fortsätter utvecklas och slår nya PB:s eller är progressionen en förutsättning för att träningen ska vara nyttig för mig? 29:20 - Lyssnarfråga 6: Hur länge tror ni en människa skulle klara sig genom att enbart äta av sig själv? 33:25 - Lyssnarfråga 7: Finns det planer på att lägga till kostloggning i appen? 35:20 - Lyssnarfråga 8: Är det högst chans att Philip kommer att tävla i styrkelyft igen eller är bodybuilding närmare? Och när går Daniel om Philips all-time-total i styrkelyft? 42:45 - Lyssnarfråga 9: Om ni för all framtid skulle bli ihågkomna för skapandet av ETT träningsprogram, vilket då och varför? 47:55 - Lyssnarfråga 10: Om jag vill vänja mig av med dåliga vanor i bänkpress, som rumplyft och att studsa stången på bröstet, ska jag försöka ändra en sak i taget eller försöka ta alla ändringar samtidigt? 53:10 - Lyssnarfråga 11: Den där studien på chins ni pratade om i förra avsnittet, kan det vara så att gruppen med lägre träningsvolym helt enkelt blev bättre toppade än den andra gruppen? 57:55 - Lyssnarfråga 12: Lutar ni er alltid enbart på vetenskap eller även på förståsigpåare i sociala medier? Exempelvis Athlean-X. 1:08:20 - Lyssnarfråga 13: Varför driver ni Styrkelabbet i stället för att ha vanliga kneg? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-03-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 218: Blir du starkare snabbare om du stannar långt från fail?

Det har kommit en spännande studie! På träning!   (Låtsas åtminstone vara förvånad, kompis.)   I dag ska vi prata om den studien, och dess något förvånande resultat. Den visar nämligen på större styrkeökningar av att stanna halvvägs till fail (till exempel 8 reps i stället för 16 möjliga) jämfört med att gå nästan till fail (till exempel 13-14 reps i stället för 16 möjliga). Och det var ju inte ? helt väntat. Särskilt inte som att studien var på hyfsat träningserfarna individer.   Nåväl. En studie är bara en studie, men den bjuder åtminstone på ett utmärkt tillfälle att prata om träning till fail vs icke-fail. Hur ofta bör du tillåta dig själv att tappa tekniken och utföra riktiga grisreps i gymmet, jämfört med att lägga fokus på att samla explosiva kvalitetsrepetitioner?   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:30 - Dagens ämne: Blir du starkare snabbare om du stannar långt från fail? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-03-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 217: Hur behåller du din nya vikt när du väl gått ned? Så här gör folk som lyckas!

Vi skämtar ofta om att det svåra inte är att gå ned i vikt, det svåra är att behålla den nya vikten efteråt när motivationen klingat av och vardagen tränger sig på.   Och visst ligger det mycket i det. Efter fem år har de flesta som gått ned i vikt återfått all vikt eller till och med gått upp ännu mera. Men ?de flesta? innebär inte ?alla?. Tvärtom finns det gott om exempel på motsatsen, och i dagens avsnitt snackar vi om vilka strategier de som lyckas behålla den nya vikten använder sig av.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:15 - Dagens ämne: De vanligaste (och ovanligaste) strategierna för att inte gå upp i vikt igen efter en viktnedgång ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-02-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 216: Hantera dina träningsskador rätt för att komma tillbaka snabbare

Om du tränar hårt kommer du förmodligen få ont någon gång ? någonstans eller lite överallt. Viss värk ger med sig snabbt, men annan dröjer sig kvar, växer sig starkare och kan hindra dig från att träna som du vill.   Så hur ska du hantera en skada på bästa sätt, om den inte är akut och kräver omedelbar läkarvård?   I dagens avsnitt går vi igenom en tydlig åtgärdsplan som kan räcka långt i de flesta fallen, men pratar självklart också om när det faktiskt är värt att söka vård. Och vi hinner med en handfull skaderelaterade lyssnarfrågor.   Så på med linimentet, kompis, nu kör vi.   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:10 - Dagens ämne: Hantera dina träningsskador rätt för att komma tillbaka snabbare 40:40 - Lyssnarfråga 1: Vem har någonsin lyckats med tipset ?lyssna på kroppen? och vad tycker ni om det tipset? 44:50 - Lyssnarfråga 2: Hur återvänder jag till de vikter jag lyfte tidigare, efter ett ryggskott? 49:15 - Lyssnarfråga 3: Vad gjorde Daniel för att bli av med axelbesvären och kunna bänka ordentligt igen? 52:55 - Lyssnarfråga 4: Hur ska jag som lekman veta vilken yrkesgrupp jag ska vända mig till för vård av en skada? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-02-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 215: Vilka är de bästa övningarna för att komplettera knäböj, bänkpress och marklyft?

Om du redan tränar massor av knäböj, bänkpress och marklyft, vad är den bästa kompletterande träningen du kan göra då?   Den frågan fick Daniel på Instagram förra veckan, och vi tycker att den är så intressant att den får bli avstampet för dagens avsnitt.   Och vi tacklar frågan från tre olika perspektiv: Allmän hälsa (styrketräning som motionär). Jämn muskulär utveckling i hela kroppen (kroppsbyggning). Att optimera prestationen som styrkelyftare (besatthet).   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:30 - Dagens ämne: Vilka är de bästa övningarna för att komplettera knäböj, bänkpress och marklyft? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-02-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 214: Hämmar värktabletter muskeltillväxten? Ny skörd med lyssnarfrågor!

Dags för årets första frågeavsnitt! Vi fick in så många bra frågor att det var svårt att välja, men det är vi bara glada för.   Frågorna som kvalade in den här gången är en intressant mix. Om ett livsmedel krymper när du tillagar det, vilken vikt ska du räkna på om du försöker räkna kalorier? Sabbar antiinflammatoriska värktabletter dina gains? Är det verkligen en god idé att knapra kreation om målet är så många chins som möjligt i ett set, i och med att kreatin gör att man väger mer?   Fler frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:55 - Lyssnarfråga 1: Om jag vill börja om från början och göra det rätt den här gången, med till exempel Starting Strength, men fortfarande vill träna 4?5 dagar i veckan för att hålla vanan uppe, kan jag öka antalet pass i veckan i programmet, komplettera med något annat eller blir det kardio de dagar jag inte följer programmet? 15:30 - Lyssnarfråga 2: Om målet är att bli stark i fem reps i marklyft, är då Marklyft Mambo rätt program? Blir man automatiskt starkare i fem repetioner om man blir starkare i 1RM? 25:00 - Lyssnarfråga 3: Hur ser ni på era roller nu när Styrkelabbet växer och ni har blivit chefer? 30:00 - Lyssnarfråga 4: När jag räknar kalorier på kött och liknade som krymper vid tillagning. ska jag då utgår ifrån vikten före tillagning eller den vikt jag faktisk lägger på tallriken? 33:00 - Lyssnarfråga 5: Om jag på grund av anledningar inte kan placera stången på ryggen för att köra knäböj, vilken övning skulle ni då välja att köra för att bibehålla eller öka styrkan i just knäböj? 36:05 - Lyssnarfråga 6: Vad skulle ni säga om att köra bara singlar i stället för flera reps när man tränar för styrka? Tänk att detta sker på samma vikt och med samma volym. Varför köra en trea på 80 % i stället för att köra tre ettor? 44:30 - Lyssnarfråga 7: Hämmar antiinflammatoriska värktabletter muskelutvecklingen? 51:05 - Lyssnarfråga 8: När ska sprintloppet mellan Philip och hans fru ske? 53:20 - Lyssnarfråga 9: Jag får ont av dorsalflekterad handled i bänkpress. Kan jag göra övningar eller liknande för att få bort det? 57:45 - Lyssnarfråga 10: Om jag vill fortsätta (det vill säga börja om) på Powerbuildingprogrammet efter de 6 veckor som finns, hur rekommenderar ni då att jag gör? Ska jag lägga in nya 1RM och i så fall med hur mycket mer, om jag inte har provat att maxa? 1:02:55 - Lyssnarfråga 11: Jag vill att ni ska killgissa om kreatin och chins! Säg så här: en person ska deltaga på chins-SM. Effekten av kreatin gör ju att personen i teorin kan få ut någon/några reps fler än annars. Men samtidigt ökar personen i vikt, vilket ju blir besvärande just i denna övning. Så vad skulle denna person vinna mest på tror ni, att använda sig av kreatin eller inte? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-02-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 213: Hur starka är vi svenskar? Godbitar från vår rapport om styrketräning i Sverige!

Håll i hatten, nu ska vi snacka appen! Eller rättare sagt: data från appen.   Vi har nämligen gått igenom vad som loggades i appen Styrkelabbet under 2019, och sammanställt fynden i rapporten ?Så styrketränade svenskarna 2019: statistik från en halv miljon träningspass?. Du kan läsa hela rapporten här.   I dagens avsnitt sammanfattar vi de mest intressanta och roligaste fynden. Vilka övningar är egentligen populärast? Hur starka är folk i baslyften? Hur skiljer sig datan åt mellan män och kvinnor?   Så hur stark är du jämfört med den styrketränande medelsvensken, kompis?   Vi hinner även med två lyssnarfrågor: Hur ser Philips nya träningsupplägg ut, nu när han fokuserar på kroppsbyggning? Och varför tror Daniel att han kommer marklyfta 300 kg före Josef Eriksson?   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:30 - Dagens ämne: Så styrketränade svenskarna 2019 28:50 - Lyssnarfråga 1: Hur ser Philips nya träningsupplägg ut, nu när han fokuserar på kroppsbyggning? 37:55 - Lyssnarfråga 2: Varför tror Daniel att han kommer marklyfta 300 kg före Josef Eriksson? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-01-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 212: Så går du vidare från att vara nybörjare till att nå dina långsiktiga träningsmål

Dags för tredje (och sista) avsnittet i vår nybörjarsvit! I första avsnittet pratade vi om det viktigaste att känna till för att göra en klok viktnedgång, i det andra pratade vi om grunderna inom effektiv styrketräning.   Så i dag knyter vi ihop säcken, med en avsnitt om vad som händer sedan. För vad ska du göra om det visar sig att du som nybörjare faktiskt tycker det är skitkul att styrketräna och både känner och ser hur kroppen förändras positivt?   Hur länge kan du räkna med att göra framsteg varje pass eller varje vecka? Hur ska du förändra din träning när kroppen slutar svara på nybörjarträningen?   Vilka motgångar kan du komma att stöta på och hur ska du hantera dem?   Vi har varit i samma sits, kompis, och i dagens avsnitt bjuder vi på våra bästa insikter om att gå vidare från nybörjare till erfaren gymmare.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:00 - Dagens ämne: Så går du vidare från att vara nybörjare inom träning till att lyckas långsiktigt ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-01-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 211: Nybörjare? Så här ska du lägga upp din styrketräning för att lyckas

Förra veckans avsnitt handlade om de viktigaste sakerna en nybörjare behöver känna till för att lyckas med viktnedgången. I dag vänder vi blicken mot en minst lika viktig del av ekvationen:   Hur ska du styrketräna för att bygga muskler och bli starkare, när du är ny till styrketräning?   Vi går igenom bland annat: Hur snabbt du kan förvänta dig att bygga muskler? Varför det är viktigt att följa en tydlig plan/ett program när du börjar styrketräna. Hur du ska träna (övningsval, set och reps). Hur ofta du ska träna. Hur tungt och hårt du ska träna. Fria vikter eller maskiner? Helt enkelt allt du behöver veta som nybörjare till styrketräning. Och om du inte är nybörjare längre, är avsnittet i stället en lagom mysig påminnelse om träningsprinciper som aldrig slutar vara viktiga!   Hålltider: 00:00 - Försnack 13:10 - Dagens ämne: Hur kommer du i gång med effektiv styrketräning och hur snabbt går det att bygga muskler och bli starkare? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-01-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 210: Så undviker du misstagen de flesta gör när de vill gå ned i vikt

Nytt år, ny chans att vara ett nytt jag.   För att styra upp löpsedeldieterna som lovar runt men håller tunt, gör vi vår vana trogen ett januariavsnitt om att gå ned i vikt. Den här gången med stort fokus på långsiktighet och att undvika fällorna de allra, allra flesta går i när det är dags att tappa fettmassa.   I avsnittet presenterar vi även vår nya bok, Styrkelabbets kostscheman volym 2, som vi skrivit tillsammans med dietisten och psykologen Sierra de Goldsmith, just för att ge dig ett vettigt verktyg för en hållbar viktförändring. Den kan du läsa mer om här!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:25 - Dagens ämne: Är det dags att gå ned i vikt? Så undviker du misstagen de flesta gör ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-01-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 209: Styrkelabbets årskrönika 2019

God fortsättning, kompis! 2020 är här och vi inleder det nya året (och decenniet) med att blicka både bakåt och framåt.   Så ? Vad har hänt i Styrkelabbets universum 2019? Hur gick det med våra nyårslöften? Har vi några nya? Kommer Daniel lyckas marka 300 kg före Josef Eriksson?   Vi betar av smått och gott i första halvan av dagens avsnitt, innan vi ägnar andra halvan åt ett djupare, mer personligt samtal om kroppsviktsideal, egna utmaningar och hur vi ska försöka ta oss an framtiden med lite mer sans och balans.   Eftersom det här är andra året i rad vi gör en årskrönika här i podden, får det nog räknas som en tradition nu. Kanske den finaste vi har här i Sverige? ;)   Hålltider: 00:00 - Styrkelabbets årskrönika ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-01-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 208: Hur lite kan du träna och ändå behålla eller öka styrkan?

Ibland kommer livet emellan och du hinner inte träna så mycket och ofta som du vill. Eller så vill du träna, men inte särskilt mycket. Oavsett vilken kategori du hör hemma i, är det intressant att faktiskt ha ett hum om hur lite du kan träna och ändå behålla den muskelmassa och styrka du jobbat så hårt för.   Och hur lite träning krävs för att ändå fortsätta öka?   Sjukt intressant ämne och förlåt att vi slösar bort det på ett avsnitt på juldagen, när du kanske inte alls har tid eller lust att lyssna på två tomtar som surrar.   Vi hinner med en lyssnarfråga också: Vad ger bäst muskeltillväxt, att träna med full rörelselängd eller med maximal ?time under tension??   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:45 - Dagens ämne: Hur lite kan du träna och ändå behålla eller öka styrkan? 34:10 - Vad ger bäst muskeltillväxt, att träna med full rörelselängd eller med maximal ?time under tension?? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-12-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 207: Avancerade tekniker och metoder för maximal muskeltillväxt

Det finns många sätt att stressa en muskel på. För muskeltillväxt så är troligen den viktigaste faktorn den totala träningsvolymen, men det betyder inte du ska strunta i hur du samlar på dig den.   I dag ska vi titta närmare på några av de absolut populäraste teknikerna och metoderna som kroppsbyggare tillämpar på gymmet, och vilken roll de kan ha i din verktygslåda i jakten på hypertrofi: Långsam excentrisk fas Tyngre excentrisk fas Ocklusionsträning med låg vikt Klusterset Superset och pre-exhaustion Dropsets   Med hjälp av en ny översiktsartikel går vi igenom vilket vetenskapligt stöd de olika punkterna ovan har, men vi vågar oss självklart på en hel del killgissande också.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:30 - Dagens ämne: Avancerade tekniker och metoder för maximal muskeltillväxt   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-12-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 206: Tips för att bolla träning och familjeliv? Går det att leva på styrkelyft? Nya lyssnarfrågor!

Fitnessfestivalen är över för den här gången och i dagens avsnitt möter du två trötta men lyckliga pojkar. Så vi håller det löst och ledigt genom att plocka in tio lyssnarfrågor från Styrkelabbets kompisklubb på Facebook.   Självklart handlar några frågor om just Fitnessfestivalen, men vi hinner också snacka om kettlebellmaraton, lämplig progression efter en skada, att bolla träning med familjeliv och en hel del annat kul.   Som vanligt hittar du alla frågorna i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:50 - Lyssnarfråga 1: Var kan jag köpa protein och kettlebells? Tror aldrig ni har tagit upp det i podden! 05:05 - Lyssnarfråga 2: Vad var roligast på Fitnessfestivalen i år? Vad var bäst? 08:20 - Lyssnarfråga 3: Hur många paket gröna marmeladkulor fick Philip på Fitnessfestivalen? 10:10 - Lyssnarfråga 4: Finns det något recept på lämplig progression när man ska stegra träningen efter en skada? Jag känner mig helt återställd, men inte vill råka träna sönder mig igen. 15:00 - Lyssnarfråga 5: Krävs det stor talang för att lyckas kvala till SM i klassisk styrkelyft, eller kan de flesta med normal genetik träna sig dit? 19:50 - Lyssnarfråga 6: Vad är bästa köpet, kettlebells eller hantlar för gymkompletterande hemmaträning? 24:50 - Lyssnarfråga 7: Kommer Daniel att prova på kettlebell marathon? 28:15 - Lyssnarfråga 8: Hur har era andra hälfter genom åren hanterat att ni har spenderat så mycket tid på gymmet? Jag känner att jag skjutsar över mycket ansvar på min fru när jag lämnar henne på kvällarna med tre barn ?bara? för att träna. 33:55 - Lyssnarfråga 9: Är det nödvändigt att träna marklyft eller räcker det med isoleringsövningar om jag har som mål att tävla i kroppsbyggning? 38:20 - Lyssnarfråga 10: Går det att tjäna pengar på styrkelyft? Genom spons så klart, men finns det fler sätt? Är det prispengar på mästerskap? Så att man kan satsa helhjärtat och ha det som sitt jobb? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-12-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 205: Så ska du styrketräna för att bli en bättre längdskidåkare

Längdskidåkning är både en folksport och en populär motionsform här i norr, och under Vasaloppsveckan går 50 000 personer i mål i något av de många loppen som erbjuds.   I världseliten används styrketräning som ett självklart komplement, och i dagens avsnitt pratar vi om hur du bör lägga upp din styrketräning om du samtidigt tränar längdskidåkning ? antingen som glad amatör eller hårdsatsande atlet.   Vi ger oss även på att avfärda den absolut vanligaste missuppfattningen/myten om hur personer som prioriterar konditionsträning som längdskidåkning (eller löpning) bör träna.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:15 - Dagens ämne: Så ska du styrketräna för att bli en bättre längdskidåkare ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-12-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 204: Powerbuilding ? den gyllene medelvägen?

Powerbuilding är ett populärt träningsprogram som innebär att du tränar både som en styrkelyftare (powerlifting) och en kroppsbyggare (bodybuilding), med målet att bli både större och starkare. Powerbuilding är dessutom namnet på ett av de populäraste träningsprogrammen i vår app, så det är hög tid att vi djupdyker i ämnet!   I dag ska vi alltså babbla loss om tankarna bakom powerbuilding ? både vårt eget träningsprogram och konceptet i stort ? och vilka belägg det finns för att det funkar att träna så här.   Därefter fortsätter vi snacka kroppsbyggning genom att titta på en ny studie som följde 24 manliga kroppsbyggare de sista fyra dagarna inför en tävling i bodybuilding. 15 av dem gjorde en så kallad kolhydratsladdning sista dagen inför tävlingen, medan nio personer struntade i det och åt på ?som vanligt?. Gjorde kolhydratsladdningen någon skillnad för hur domarna bedömde deras fysik?   Hålltider: 00:00 - Försnack 15:25 - Dagens första ämne: Powerbuilding ? för att bli både stor och stark 41:30 - Dagens andra ämne: Hjälper kolhydratsladdning kroppsbyggare att prestera bättre på tävlingsscenen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-11-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 203: Kralligt kackel om kroppsbyggning

Det är hög tid att snacka mer kroppsbyggning i podden, och i dag vänder vi blickarna framför allt mot hur progressionen kan se ut om målet är att bygga så mycket muskler som möjligt.   Vi svarar bland annat på en lyssnarfråga om ett välkänt byggarkoncept från Mike Israetel, professor i idrottsvetenskap och själv kroppsbyggare, som handlar om att identifiera fyra viktiga landmärken för din träningsvolym:  Minimal träningsvolym för att underhålla den muskelmassa du redan har men inte fortsätta växa. Minimal träningsvolym för muskeltillväxt. Maximal träningsvolym för optimal muskeltillväxt. Maximal träningsvolym du kan återhämta dig ifrån utan att bli övertränad. Låter det bökigt? Lugn, vi förklarar det så pedagogiskt vi kan i avsnittet ? och berättar varför det är relevant för dig som jagar massa och hur du kan använda konceptet för att skapa en progression i din träning.   Därefter går vi vidare till att svara på frågor om setvila, om det är klokt att varva deff med bulk om du tidigare varit överviktig, och ifall det är bättre att göra progression med fler set eller högre vikter.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:00 - Lyssnarfråga 1: Vad vet ni om Mike Israetels koncept för träningsvolym och progression? 28:30 - Lyssnarfråga 2: Hur ska jag som ?ex-tjockis? tänka vid muskelbygge, framför allt gällande kaloriintaget? 37:50 - Lyssnarfråga 3: Hur länge ska jag vila mellan seten om jag vill bygga muskler? 45:35 - Lyssnarfråga 4: Hur bra progression är det att försöka öka antalet set på samma vikt och reps varje vecka under en period, jämfört med att i stället försöka öka vikten och/eller repsen på samma antal set? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-11-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 202: Så här väljer du rätt vikter när du tävlar i styrkelyft eller bänkpress

Det är tävlingssäsong i styrkelyft och det är hög tid att vi gör ett avsnitt där vi pratar om de två vettigaste strategierna du kan välja mellan på en tävling, för att göra en så bra tävling som möjligt:   En för att få så hög total som möjligt. En för att få så hög placering som möjligt.   Vilken strategi ska du välja när, och hur skiljer sig de åt? Utöver att gå igenom vilka procentsatser som är rimliga att basera sina viktval på, försöker vi hålla tungan rätt i mun när vi pratar om lottnummer, turordning och konsten att lura sina medtävlande genom att anmäla fejkvikter.   Vi hinner också med två lyssnarfrågor: Vad är grejen med boxböj? Och är det värt att styrketräna om träningen innebär att du bara hinner sova 5 timmar/natt?   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:10 - Dagens ämne: Maximera dina chanser att göra en bra styrkelyftstävling 44:50 - Lyssnarfråga 1: Vad är boxböj bra för? 51:45 - Lyssnarfråga 2: Jag jobbar 60 timmar i veckan och har tre barn under 5 år. Oftast får sömnen lida och det blir sällan mer än 7 timmar per natt, ibland bara 5 Är det värt att stanna uppe sent för att träna, eller förstörs resultaten av sömnbristen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-11-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 201: Kan du träna bort ett ryggskott? Hur mår Philips knän? Nytt frågeavsnitt!

Efter förra veckans urladdning med jubileumsavsnittet, laddar vi om med bland det bäst vi vet: era frågor om allt mellan himmel och jord!   I dag blir det en hel del snack om skador och sjukdom, bland annat om att träna för att förebygga eller häva ryggskott och om när det är okej att träna under en förkylning. Dessutom har Philip besökt en ortoped och fått knäna utdömda, och vi försöker reda ut hur man egentligen ska hantera en skada som hotar lyftarkarriären och den egna självbilden.   Fler frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack om Philips knäskador och behandlingsplanen 17:50 - Lyssnarfråga 1: Hur ska jag tänka vid förkylning? Jag är löpare men älskar styrketräning, så kan jag köra styrka när jag inte kan springa? 23:45 - Lyssnarfråga 2: Kommer Daniel någonsin hinna fullfölja en hel cykel av Marklyft Mambo utan att börja om mitt i? 27:15 - Lyssnarfråga 3: Jag vill veta allt om att häva/förebygga ryggskott med kettlebellsvingar! Hur ska jag göra? Hur tung ska den vara? Vad ska jag tänka på? 34:40 - Lyssnarfråga 4: Ponera att ni nästa december måste ställa upp i en bodybuildingtävling. Hur hade ni lagt upp er träning och kost med mera? 40:45 - Lyssnarfråga 5: Hur ser ni på ?specific adaptations to imposed demands? vs ?repeated bout effect? hos erfarna styrkelyftare? 42:50 - Lyssnarfråga 6: Jag tränar gärna bara en massa set bänk, kanske 10-15 set med runt 10 reps/set och sedan inget annat. Skulle jag få bättre gains om jag minskade antalet set bänk och körde assisterande övningar istället? 48:50 - Lyssnarfråga 7: Klarar Philip en hel månad som vegetarian? 52:15 - Lyssnarfråga 8: Hur säljer jag in styrketräning till folk över 50? 57:15 - Lyssnarfråga 9: Det känns som att ?ta av dig skorna? har blivit ett internet-standardsvar på det mesta. Tjänar man verkligen så mycket på de få cm kortare rörelselängd som barfota ger i marklyft? Finns det negativa effekter av att lyfta barfota? 1:01:50 - Lyssnarfråga 10: Har Odlingslabbet dött? 1:04:45 - Lyssnarfråga 11: Kommer ni köra en ny omgång #projektjulskinka i december? 1:08:30 - Lyssnarfråga 12: Vilket/vilka program gillar ni mest i appen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-11-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 200: Styrkelabbets kraftkarameller!

Två hundra avsnitt, kompis! Det vill vi fira med dig, med buller och bång och helikoptrar och sång!   Så varmt välkommen till vårt stora jubileumsavsnitt. Vi har dukat upp med saft, kakor och de mest önskade godbitarna från poddens snart fyraåriga historia.   Avsnittet består av tio akter. Spänn fast dig, nu åker vi.   Hålltider: 00:00 - Akt 1: Försnack 08:15 - Akt 2: Philip läser en kärleksdikt för Daniel 18:10 - Akt 3: Nu är vi fullärda 32:30 - Akt 4: Daniel kan inte följa instruktioner 50:55 - Akt 5: Och vinnarna av #styrkelabbet200 är ... 57:15 - Akt 6: Snel hest 1:13:40 - Akt 7: Boys will be boys 1:24:55 - Akt 8: Vi ber om ursäkt för den här 1:27:45 - Akt 9: Brandvarnarens dag 1:34:18 - Akt 10: På promenad i Los Angeles ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-10-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 199: Kan du bränna fett och bygga muskler samtidigt?

Daniel har bestämt sig för att deffa bort 5-10 kg. Därför bjuder vi upp till ett extra långt, extra personligt avsnitt om att bränna fet, kryddat med era bästa frågor om viktnedgång.   Eftersom det här inte är första gången Daniel deffar, har han hunnit samla på sig värdefulla erfarenheter och insikter. Så vilka misstag tänker han försöka undvika? Vad är hans bästa tips till dig som också vill tappa fett? Och hur ska han träna för att inte bli svagare under deffen?   Avsnittet är lite speciellt på så vis att samtalet och ämnena hela tiden glider in i varandra, men det går att urskilja tre tydliga delar:   Del 1 ? Reflektioner över tidigare viktnedgångar och pressen att se ut på ett visst sätt   Del 2 ? Daniel planerar att gå ned i vikt, hur ska han gå tillväga?   Del 3 ? Kan du bränna fett och bygga muskler samtidigt?   Hålltider: 00:00 - Del 1: Personliga reflektioner om viktnedgång, utseendefixering och dietkultur 26:25 - Del 2: Daniel ska deffa ? så lägger han upp det 38:55 - Del 3: Kan du bränna fett och bygga muskler samtidigt? Plus fler lyssnarfrågor ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-10-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 198: Hur påverkar din rörelselängd i bänkpress styrkeutvecklingen?

Gör du dig själv en otjänst om du alltid försöker förkorta rörelselängden maximalt i bänkpress, genom att brygga så mycket du kan och hålla stången så brett som möjligt? Borde du blanda in åtminstone lite bänkpressträning med längre rörelselängd, om du vill maximera styrkeutvecklingen?   Det är har kommit en ny studie som pekar på att det kan vara just så. Och eftersom vi älskar bänkpress trots att bänkpress inte älskar oss, är detta dagens huvudämne.   Men sedan senast har vi också hunnit besöka Tyngre VII Strong Edition, och bland annat sett den förmodligen bästa styrkelyftstävlingen någonsin på svensk mark! Under dagens försnack sammanfattar vi våra intryck från helgen.   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:20 - Dagens ämne: Hur påverkar din rörelselängd i bänkpress styrkeutvecklingen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-10-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 197: Är det verkligen sämre att knäböja i en maskin?

Smithmaskinen är djävulen på gymmet, det vet vi ju alla. Och det gäller i stort sett alla andra maskiner som försöker efterlikna knäböj med skivstång, till exempel hack squat-maskiner.   Yada yada.   Mycket tyckande, få belägg.   Sedan skivstången gjorde stark comeback i folkhemmet, efter ett par decennier med Nautilus och andra maskindominerade gym, har det uppstått en puristtrend gällande fria vikter i allmänhet och skivstänger i synnerhet. Men vad säger vetenskapen?   Finns det egentligen några rationella skäl att inte använda Smithmaskinen för all knäböjsträning du gör, om du trivs med den och inte ska tävla i tyngdlyftning, crossfit eller styrkelyft?   Välkommen till gråzonslabbet! Här är vi stundtals motvalls, men vi alltid kakor.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:25 - Dagens ämne: Är det verkligen sämre att knäböja i en maskin? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.      
2019-10-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 196: Påverkas dina styrketräningsresultat av p-piller?

Behöver du oroa dig över sämre träningsresultat om du äter p-piller? De innehåller trots allt hormoner, och hormoner spelar ju en stor roll för hur våra kroppar fungerar (och svarar på träning).   Framför allt finns det en hypotes om att p-piller skulle kunna ha en negativ effekt på träningsresultat, och i dag ska vi försöka reda ut om det finns fog för den oron.   Det här är inte ett område som är särskilt välstuderat, men det har nyligen släpps två studier som har undersökt just det här ? och även kommit fram till ungefär samma sak. Den ena studien gjordes på otränade kvinnor, medan den andra gjordes på tränade kvinnor.   Spoiler alert: Resultaten visar att du sannolikt inte behöver oroa dig!   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:30 - Dagens ämne: Påverkar dina styrketräningsresultat av p-piller och i så fall hur? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-10-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 195: Vad är träningsmat? Hur bör du som tränar äta?

Förra veckan drog vi i gång Styrkelabbets kompisklubb på Facebook, och det blev liv i luckan direkt. En av de populäraste diskussionerna de första dagarna, handlade om vad ?träningsmat? egentligen är.   Så det tänker vi nysta i under dagens avsnitt. Det finns nämligen ingen definition som passar alla som tränar, eftersom vi skiljer oss så mycket i var vi befinner oss och vilka mål vi har. Någon äter för att deffa, en annan för att maximera muskeltillväxten, en tredje för att prestera på tävling. Och så vidare.   Men visst finns det några enkla riktlinjer? Jo då, och de serverar vi på silverfat i dag!   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:10 - Dagens ämne: Vad är ?träningsmat? och hur ska du som tränar äta egentligen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-09-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 194: Kaloriräkning, marklyft, maghjul och sprit? Nytt frågeavsnitt!

Ni frågar, vi svarar! Det är med andra ord äntligen dags för ett nytt frågeavsnitt. Något ni verkar tycka är lika kul som vi, baserat på att de här avsnitten alltid är bland de mest populära. :)   I dag hinner vi med elva mer eller mindre seriösa frågor, från att snacka kaloriräkning, maghjul och marklyft, till att grotta ned oss i Philips barskåp.   Alla lyssnarfrågor finns i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:55 - Lyssnarfråga 1: Håller just nu på med att räkna kalorier och går ned mer i vikt än jag borde. Mest troligt är kosten rätt så felet är antingen på mitt basbehov eller hur jag beräknat kaloriförbrukning vid motion. Hur ska jag veta exakt vad jag förbrukar under träningspassen? 15:40 - Lyssnarfråga 2: Hur ska jag lägga upp min övriga träning om jag följer ett av era lyftspecifika program, till exempel Bänkpress Boogie? 19:30 - Lyssnarfråga 3: Jag ska köpa ett lyftarbälte, men hur ska jag egentligen mäta runt magen för att få rätt storlek? 22:55 - Lyssnarfråga 4: Är maghjulet en flerledsövning? Jag får träningsvärk lite överallt. 27:30 - Lyssnarfråga 5: Är det möjligt att man även med perfekt teknik inte har en rygg (eller annan kroppsdel) som klarar av tunga lyft i till exempel marklyft? 32:20 - Lyssnarfråga 6: Hur ska jag träna om jag inte ens orkar lyfta en tom skivstång? 35:40 - Lyssnarfråga 7: Vad tycker ni om konceptet ?grease the groove?, det vill säga mycket men lätt träning dagligen för att hålla i gång systemet? 42:00 - Lyssnarfråga 8: Hur får jag min mamma att förstå skillnaden mellan styrkelyft och tyngdlyftning? 45:35 - Lyssnarfråga 9: När kommer appens programbyggare? 48:55 - Lyssnarfråga 10: Hur ser Philips ?five bottle bar? ut? Det vill säga, om han bara fick ha fem flaskor i sitt barskåp, vilka skulle det bli? 55:45 - Lyssnarfråga 11: Hur lägger Daniel upp träningen och planen för att nå 300 kg marklyft? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-09-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 193: Sugen på att slå ett PB? Våra bästa tips om att toppa!

Sedan vi hördes förra veckan har Daniel både hunnit med att fylla år och att fixa ett nytt tävlings-PB i klassisk bänkpress. Dessutom har vi rullat ut den enorma uppdateringen av vår träningsapp, så vi har verkligen mycket att tjöta om i dag!   Inte minst är det här en chans för oss att ta upp ett gammalt favoritämne på nytt: Hur ska du egentligen göra för att maximera dina chanser att sätta ett nytt PB, oavsett om du vill göra det på tävling eller i gymmet?   Det har hunnit rinna mycket vatten under broarna sedan vi snackade om det senast, vi har själva hunnit experimentera en hel del med att toppa för maxlyft och om du lyssnar på djungeltrummorna så finns det nästan lika många åsikter och råd där ute, som det finns lyftare.   Men det är självklart oss du ska lyssna på, kompis. ;)   Skämt åsido. I dagens avsnitt försöker vi resonera kring vad vi hört, vad vi testat och vad vi tycker. Förhoppningsvis leder det till att du hittar ett vettigt upplägg för att slå nästa stora PB.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:25 - Dagens ämne: Våra bästa tips om att toppa inför PB-försök 26:30 - Lyssnarfråga 1: Hur ska jag tänka med toppningen om jag måste tävla två helger i rad? 36:25 - Lyssnarfråga 2: Hur skulle ni lägga upp en tömning inför en styrkelyftstävling, om ni behövde gå ned från 86 till 83 kg sista veckan? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-09-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 192: Får du större muskeltillväxt av att chocka musklerna genom att variera din träning?

Hur mycket ligger det i det gamla påståendet att du måste chocka musklerna för att få maximal muskeltillväxt? I dagens avsnitt går vi igenom en ny studie som undersökte om det spelar någon roll om du tränar med samma upplägg hela tiden jämfört med att använda dig av större variation.   För att snacka klarspråk: Går det snabbare att bli grov och grym på ditt gym, om du försöker lura musklerna att växa mer genom att attackera dem med nya träningsupplägg så ofta du orkar?   Kanske, kanske inte. En sak vi är desto säkrare på, är att Daniel har tappat vettet. Han ska nämligen tävla mot Josef Eriksson om att komma först till 300 kg marklyft. Och om det verkligen är en god idé, pratar vi mer om mot slutet av avsnittet.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:05 - Dagens ämne: Får du större muskeltillväxt av att chocka musklerna genom att variera din träning? 27:40 - Eftersnack: Daniel vs Josef ? mot 300 kg marklyft! ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-09-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 191: Är det lättare att lyfta tungt i sumomark än smalmark?

Marklyft, marklyft, marklyft! Får ni någonsin nog? Får vi?!   Förhoppningsvis inte, och i dag dyker vi rakt ned i en ny studie som visade flera potentiellt intressanta saker: Du kanske passar bra för sumomarklyft om du har en lång överkropp och korta ben. Kvinnor kan förmodligen göra fler reps än män på en given procent av 1RM. Nybörjare är på gruppnivå ungefär lika starka i smalmark som i sumomark. Och eftersom sumomark är en mindre intuitiv teknik, vilket borde vara mer begränsande innan man lärt sig den, kan det innebära att fler borde kunna dra tyngre mark om de bytte stil till sumo? Dagens avsnitt handlar alltså om att försöka reda ut och nyansera punkterna ovan. Plus att svara på en lyssnarfråga som av en slump råkar handla om en typ av marklyftsträning som typ absolut ingen gör.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:40 - Dagens ämne: Smalmark vs sumomark ? vilka nya ledtrådar har vi? 27:30 - Lyssnarfråga: Kan du träna dig till att dra 200 kg i marklyft genom att varje pass endast försöka lyfta just 200 kg? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.  
2019-08-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 190: Vad kan du lära dig av våra träningsmisstag?

Vilka misstag har vi gjort (eller gör fortfarande) i vår egen träning?   Just det handlade ett av våra populäraste avsnitt någonsin om. Och i dag, 3,5 år senare, återbesöker vi ämnet för att reda ut om vi fortfarande håller med om vad vi sa då!   Dagens ämne föreslogs av en er som lyssnar, och vi tyckte idén var så rolig att vi nappade direkt. Så häng med när vi dissekerar våra värsta nybörjarmisstag, konditionsträningens tynande tillvaro i våra liv och hur lätt det är att lata sig på gymmet.   Och du, om du har ett favoritavsnitt som du vill se oss återbesöka: hör av dig, vi är idel öra. :)   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:45 - Dagens ämne: Tycker vi fortfarande att de här ?misstagen? är misstag? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-08-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 189: Sov gott, kompis! Strategier för bättre sömn

Vi har pratat om sömn förut, men det är hög tid att friska upp minnet! Sommarlovet är över och det är dags att återgå till rutinerna. Så hur ska du göra för att maximera dina chanser för god och tillräckligt lång sömn, när livet är fullt av måsten, krav och nöjen? Och varför ska du ens bry dig om ifall du sover 6,5 eller 8 timmar per natt?   De flesta sover för lite och det går ut över det mesta, inte minst träningsresultaten. I dagens avsnitt går vi både igenom vad vi vet sedan tidigare och vad ny forskning på träning och sömn visar. Därefter rundar vi av med att gå igenom de strategier som du kan använda för somna snabbare och sova bättre.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:45 - Dagens ämne: Därför är sömn viktigt och så gör du för att optimera din sömn ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-08-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 188: För- och nackdelar med att autoreglera träningen

Sista semesteravsnittet! Från och med nästa vecka är vi tillbaka i den ordinarie rotationen.   Men innan dess ska vi ÄNTLIGEN snacka mer om de där märkliga förkortningarna som duktiga lyftare ofta delar på Instagram: RPE och RIR.   RPE står för rate of perceived exertion och RIR betyder reps in reserve. Båda handlar om samma sak, nämligen att anpassa vikterna efter dagsformen i stället för att träna efter fasta vikter. Låter det bökigt? Lugn, vi förklarar det mycket tydligare än så här i dagens avsnitt ? och bollar fram och tillbaka vilka för- och nackdelar vi ser med att autoreglera träningen efter dagsform.   Sist och definitivt minst hinner vi med sjätte upplagan av #danielkillgissar. Den här gången besöker vi Area 51, käkar katter och ostmackor, och tränar med Ant-Man.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:10 - Dagens ämne: För- och nackdelar med att autoreglera träningen 36:40 - Daniel killgissar #6 ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-08-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 187: Styrketräning kan lindra klimakteriebesvär

Alla borde styrketräna. Nej, det betyder inte att alla måste satsa på att se ut som kroppsbyggare eller tävla i kraftsport. Men alla har nytta av att styrketräna musklerna, även om det bara handlar om 2?3 korta (men tunga) pass per vecka, efter egen förmåga. Du orkar mer i vardagen, kan träna bort och/eller minska risken för krämpor och skador, kommer förmodligen sova bättre ? med mera, med mera!    Nu har en svensk studie till och med visat att styrketräning kan lindra klimakteriebesvär som värmevallningar och nattliga svettningar. Något som drabbar väldigt många kvinnor mellan 40?60 år.   I dagens avsnitt pratar vi mer om just den här studien och hur vi tolkar resultaten.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:10 - Dagens ämne: Styrketräning och klimakteriet ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-07-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 186: Era frågor om allt från viloveckor till betydelsen av viktvana

Äntligen ett renodlat frågeavsnitt igen och den här gången får vi verkligen försöka hålla våra tungor i rätt munnar. Eftersom det är semesterläge unnar vi oss att dyka i djupt vatten, och ger oss på att spekulera kring flera komplexa frågeställningar.   Hur viktigt är det egentligen med viktvana? Blir starka personer mer slitna av sina lyft på en given procent av 1RM, än vad svaga personer blir på samma procent av deras 1RM? Till synes enkla frågor, men under ytan gömmer sig massor med nyanser, felslut och förvirrande faktorer.   Fler frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:15 - Lyssnarfråga 1: Hur viktigt är det med viktvana? 13:35 - Lyssnarfråga 2: Kommer Philip vara med på SM 2020? 17:55 - Lyssnarfråga 3: Ena stunden är träning till fail onödigt och i nästa stund rekommenderar ni träning till fail. Och ena stunden är bicepsträning utöver ryggövningar i princip meningslöst för de allra flesta men i nästa stund får man dubbel utveckling i biceps av curls än av ryggövningar. Vad gäller? 26:00 - Lyssnarfråga 4: Jag kör Bänkpress Boogie och tycker att det är relativ låg volym på själva bänkandet. Mitt PB är knappa 50 kg och det gör ju sitt till att vikterna blir låga. Ska jag lägga på vikt eller är det bättre att jag tar ut mig mer i de andra bröst- och tricepsövningarna? 30:35 - Lyssnarfråga 5: Är det en bra idé att kombinera Knäböj Kalinka hypertrofi med Bänkpress Boogie 2 dagar/vecka och Marklyft Mini? 33:05 - Lyssnarfråga 6: Ligger det verkligen något i påståendet att träning på en given procent av 1RM sliter mer för en riktigt stark person än vad det gör för någon som är avsevärt svagare? 40:15 - Lyssnarfråga 7: Berätta om era första fyllor. 44:20 - Lyssnarfråga 8: Tror ni resultatet från studien gällande djupa knäböj vs grunda knäböj är förutsatt att böjen utförs med full kontroll eller tror ni man får liknande resultat även med en liten studs i bottenläget? 49:50 - Lyssnarfråga 9: Om jag vill mäta hypertrofi-framsteg i centimeter, hur ofta bör jag mäta? 53:40 - Lyssnarfråga 10: Bör man ha viloveckor från träningen ? Finns det studier som visar på positiva effekter av det? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-07-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 185: Sun's out, guns out! Vi grottar ned oss i armträning

Att chins och latsdrag funkar bra för att träna biceps, vet vi redan. Men går det lika bra med roddövningar, till exempel hantelrodd? Och hur ska du tänka för optimal armtillväxt?   Dagens avsnitt är 100 % vigt åt armträning. Vi är så pepp på att snacka om det, att vi till och med skippar försnacket och i stället flexar loss med en ny studie och en handfull lyssnarfrågor!   Hålltider: 00:00 - Dagens ämne: Roddövningar i stället för chins/latsdrag för att bygga stora biceps? Vi går igenom ny forskning och diskuterar vad vi tror krävs för optimal armträning 13:35 - Lyssnarfråga 1, insprängd mitt i dagens ämne: Bicepscurls eller chins för stora biceps? Och gör det någon skillnad med supinerat eller pronerat grepp? 27:50 - Lyssnarfråga 2: Ligger det något i påståendet att biceps ska tränas med högre repsantal än triceps? 30:30 - Lyssnarfråga 3: Hur viktigt är det att hålla överarmarna stilla när du curlar? 31:45 - Lyssnarfråga 4: Ska du lägga armträningen sist i passet även om ditt främsta mål är maximal armtillväxt? 34:15 - Lyssnarfråga 5: Hur ska du träna armarna för att få bra överföring till mitt bänkpressande? 35:25 - Lyssnarfråga 6: Om du endast ska välja en isolerande övning för biceps och en för triceps, vilka då? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-07-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 184: Bro split vs flera helkroppspass/vecka ? vilken träningsfrekvens är effektivast?

Å nej, ska vi snacka träningsfrekvens IGEN?   Jupp, det ska vi och det kommer bli underbart.   Hur ofta du ska träna en muskel per vecka för maximal hypertrofi och styrkeutveckling, är nämligen ett pussel som fortfarande läggs. Många teorier, få solklara sanningar. Men i dag tar vi med oss en ny pusselbit in i poddstudion, som ger oss belägg för att det kanske och förmodligen är vettigare att försöka träna varje muskelgrupp mer än en gång/vecka i stället för kroppsbyggarnas klassiska ?bro split?, där varje muskelgrupp får en egen träningsdag/vecka.   Vi har åtminstone tillräckligt mycket att snacka om, för att låta det hela resultera i en diskussion där vi spekulerar i vad vi egentligen tror är bäst, efter alla dessa års ältande av ämnet.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:05 - Dagens ämne: Ny studie på träningsfrekvens ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-07-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 183: Böj djupt om du vill få maximal utdelning av din knäböjsträning

Vi har vetat länge att djupa knäböj leder till större muskeltillväxt i framsida lår och styrkeökningar i ett längre rörelseomfång än vad halvböjar gör. Och vi har anat att detsamma gäller för muskeltillväxten i adduktorerna och gluteus. Nu har det äntligen kommit en studie som tittade på bland annat det senare.   Resultaten visar att om du vill utveckla så mycket av muskulaturen som möjligt i underkroppen, bör du träna djupa knäböj.   Skräll. Men vi trivs sällan bättre än när vi får ägna en timme åt att snacka knäböj, så vi tar chansen att presentera studien i detalj plus besvara era frågor om knäböj.   Se mer i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:30 - Dagens ämne: Ny studie på djupa vs grunda knäböj 24:55 - Lyssnarfråga 1: Hur ska jag hålla i stången vid lowbar respektive highbar? Hur blir jag av med smärta i armarna/axlarna från att knäböja? 25:30 - Lyssnarfråga 2: Är det bättre att böja ofta om jag klarar av en hög träningsfrekvens? 33:55 - Lyssnarfråga 3: Hur hade ni lagt upp knäböjsträningen med så lite knäböjsträning som möjligt men ändå tro att ni har goda chanser på att bli starkare i knäböj? 40:40 - Lyssnarfråga 4: Tänkbara åtgärder för knän som faller inåt? 48:15 - Lyssnarfråga 5: Bra saker att tänka på för att lyckas få ett jämnt driv upp från botten och inte låta rumpan sticka iväg först? Styrkor/svagheter som orsakar detta? 52:05 - Lyssnarfråga 6: Hur ser det ut med planerna på ett böjprogram med dansanknutet namn? 54:10 ? Lyssnarfråga 7: Har mest kört benspark och benpress tidigare men började träna djupa knäböj för ett år sedan. Har ökat hyggligt men har fått ont i knäna sista tiden. Vad är ert tips för att minska värken? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-07-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 182: Så bulkar du för att lägga på dig muskelmassa i stället för fett

Om du ligger på ett relativt lågt kaloriöverskott när du bulkar, kommer du lägga på dig mer muskler i förhållande till fett än om du ligger på ett högt kaloriöverskott. Det visar en ny studie på på kroppsbyggare som tävlar på amatörnivå, och det är också avstampet för dagens avsnitt!   Med vad innebär det i praktiken? Kan du äta vad du vill så länge du hamnar på kaloriöverskott? Och finns det ens någon vits med att bulka, jämfört med att ligga i kaloribalans?   Vi samlade in era bästa frågor om just bulk och lagade en matnyttig timme av det hela.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:25 - Dagens ämne: Bättre ratio mellan muskler och fett för kroppsbyggare som bulkade med ett relativt lågt kaloriöverskott jämfört med högkalorigruppen 19:45 - Lyssnarfråga 1: Finns det ens någon vits med att bulka? 25:30 - Lyssnarfråga 2: Varför är det viktigt att få i sig ett överskott av kalorier under en bulk, borde det inte räcka med att bara öka proteinintaget? 27:25 - Lyssnarfråga 3: Vad är nackdelarna i det långa loppet med en bulk? 31:05 - Lyssnarfråga 4: Finns det några extrema exempel på folk som bulkat på jätteöverskott men ändå lyckats tappa fett samtidigt? 34:00 - Lyssnarfråga 5: Hur gör man en bulk utan att få en massa fettmassa? 36:40 - Lyssnarfråga 6: Borde styrketräningen se annorlunda ut om man ligger på kaloribalans jämfört med bulk? 38:20 ? Lyssnarfråga 7: Vad är bäst på lång sikt, att ligga på ett litet kaloriöverskott hela tiden eller att varva deff och bulk? 40:30 - Lyssnarfråga 8: Hur mycket styrkegains kan jag räkna med per kg jag lägger på mig (förutsatt att det inte bara är fettvikt)? Typ om jag går upp från 63:an till 72:an i styrkelyft? Får jag +10 kg i varje lyft? 47:00 - Lyssnarfråga 9: Tips för att våga lägga sig på kaloriöverskott när jag tidigare varit överviktig? 49:15 - Lyssnarfråga 10: Hur mycket muskler är det rimligt att lägga på sig under ett år? 51:40 - Lyssnarfråga 11: Är det okej att äta skräpmat när man bulkar? 55:00 - Lyssnarfråga 12: Jag äter jättemycket mat men går inte upp i vikt, vad gör jag fel? 57:25 - Lyssnarfråga 13: Vem av Daniel och Philip kommer påbörja en deff härnäst? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-06-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 181: Reflektioner och insikter från VM i klassisk styrkelyft 2019

När de bästa styrkelyftarna i världen möter varandra, finns det mycket att inspireras och lära sig av! Och eftersom årets världsmästerskap i klassisk styrkelyft gick i Helsingborg, masade vi oss dit för att ta del av de sista, dramatiska dagarna.   Vi fick bland annat se Amanda Lawrence knäböja 243 kg (omslagsbilden!) i damer -84 kg, storfavoriten Ray Williams bomma ut sig från tävlingen och det svenska landslaget göra flera fina prestationer.   I dagens avsnitt försöker vi reda ut vad det var vi egentligen såg, baserat på era frågor. Vad var det som gick snett med Ray? Varför verkar svenskarna bomma färre lyft än många andra nationers lyftare? Hur ser vi på sportens framtid i allmänhet och de så kallat extrema bänkbryggorna i synnerhet?   Fler frågor i hålltiderna!   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:40 - En kort sammanfattning av VM:s häftigaste prestationer (åtminstone de vi hann se) 09:00 - Vad hände med Ray Williams? 13:00 - Hur kommer det sig att man sällan ser svenska styrkelyftare bomma lyft på internationella mästerskap? 17:40 - Varför ser man så många topplyftare göra sämre resultat på VM än på Instagram? Handlar det om dopning? 20:30 - Varför slås det så många världsrekord i styrkelyft jämfört med till exempel friidrott? 26:20 - Hur skulle det påverka sporten om lyftarna inte längre fick brygga upp sig i bänkpress? 36:40 - Är det verkligen hälsosamt att vara en stor, tung styrkelyftare? 39:25 - Borde IPF införa bättre säkerhetsutrustning i knäböj? 44:35 - Vad behöver du i kläd- och utrustningsväg för att börja tävla i klassisk styrkelyft? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-06-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 180: Har du någon nytta av BCAA-tillskott?

BCAA (branched-chain amino acids) är ett av de populäraste kosttillskotten i träningsvärlden, och utöver att säljas i koncentrerad form har det blivit en populär tillsats i energidrycker.    Så hur ser egentligen evidensläget ut för just BCAA? I dagens avsnitt snackar vi om vad forskningen säger om BCAA:s påstådda effekter på bland annat muskeluppbyggnad och träningsvärk.   Vi hinner även med en ny omgång #danielkillgissar, där Daniel bland annat får spekulera vilt i om det är en god idé att åka tillbaka i tiden för att förändra historiens gång.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:20 - Dagens ämne: Har du någon nytta av BCAA-tillskott? 26:20 - Daniel killgissar #5 ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-06-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 179: En djupdykning i era vanligaste utmaningar med marklyft

Förra veckan lanserade vi vårt första projekt på engelska ? StrengthWiki.com ? med bland annat en mastig marklyftsguide. Därför blev vi lite extra sugna på ett nytt avsnitt om just marklyft, men den här gången ville vi att ni skulle berätta för oss vad ni vill veta mer om.   Sagt och gjort. Dagens massiva snack om marklyft är byggt runt era vanligaste frågor om lyftet!   Borde du träna marklyft med eller utan bälte? Hur viktiga är framsida lår? Hur kommer du tillbaka till marklyft efter diskbråck eller andra ryggproblem? Och hur mycket mer bör du träna i takt med att du blir mer avancerad?   Fler frågeställningar i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 16:10 - Lyssnarfråga 1: Hur förändras behovet av volym i marklyft i takt med att man går från novis till avancerad till elit? 26:50 - Lyssnarfråga 2: Hur ska jag komma i gång med marklyftsträningen efter ett längre uppehåll? 30:10 - Lyssnarfråga 3: Hur lång paus får det vara mellan varje repetition för att det ska räknas in i ett och samma set? 34:25 - Lyssnarfråga 4: Hur skiljer sig muskelaktiveringen åt om jag står smalt eller sumo? 36:35 - Lyssnarfråga 5: Har en skadad ländrygg som vägrar bli riktigt bra, även efter terapi hos sjukgymnast. Kan sumomark hjälpa mig att undvika överbelastning av ryggen?  41:20 - Lyssnarfråga 6: Efter mina ryggbesvär har jag blivit väldigt feg när det kommer till just marklyft. Hur ska jag komma över min rörelserädsla? 44:20 - Lyssnarfråga 7: Jag skadade ryggen för några veckor sedan vid marklyft. Eftersom jag vill kunna marka igen i framtiden, undrar jag vad ni tycker är bra rehabövningar? 49:20 - Lyssnarfråga 8: Vad kan jag göra för att hitta en fotposition som passar mina 196 cm? 52:35 - Lyssnarfråga 9: Jag har inte tillgång till skivstänger utan bara hantlar och kettlebells på max 12 kg. Hur ska jag göra för att hålla en bra form när jag marklyfter med kettlebells? 55:00 - Lyssnarfråga 10: Hur använder jag marklyft utan bälte som assistansövning när målet är att bli starkare med bälte? 58:00 - Lyssnarfråga 11: Vad behöver jag träna på för att sluta lyfta rumpan i vädret först och sedan tvingas räta ut överkroppen likt ett rakt marklyft? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-06-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 178: Era frågor om allt från träning för bättre hållning till olika sätt att mäta styrka!

Att be er om frågor är bland det bästa vi vet ? och dagens avsnitt blev både underhållande och informativt. Tack vare er!
2019-05-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 177: Barn mår bra av att styrketräna ? men hur hittar du rätt nivå?

Daniel har börjat löpträna och är stolt som ett barn som precis lyckats skriva sitt namn för första gången. Och vi ska snacka styrketräning för barn och ungdomar. Sammanträffande? Knappast.   Vi gjorde vårt första avsnitt om styrketräning för barn för cirka ett år sedan, avsnitt 131. Sedan dess har det kommit ytterligare studier, bland annat en som visar att individer som tränade som barn mår bättre som vuxna. Och vi upplever att pendeln har svängt väldigt mycket i frågan. Det senaste året känns det som att alla som är intresserade av styrketräning har hajat att det är bra även för barn.   Men har det börjat gå för långt åt andra hållet?   Den frågan är utgångspunkten för dagens avsnitt, där vi försöker hitta någon sorts sans och balans i det hela.   Vad är en god nivå att lägga träningen på för en femåring? En tolvåring? Och behövs bicepscurls?   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:15 - Dagens ämne: Styrketräning för barn, del 2   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-05-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 176: Allt om armhävningar ? teknik, träningsdos och träningseffekt

Det är ordning på torpet igen och vi är tillbaka nästan live, efter Philips semester.   Planen var att snacka lite kort om armhävningar och sedan gå vidare till andra ämnen. Men efter att Daniel nämnde ämnet på Instagram, flödade det in så många lyssnarfrågor att vi snabbt hade underlag för ett helt avsnitt om bara armhävningar.   Och det var väl ändå på tiden? Det är lätt att glömma bort att armhävningar faktiskt finns med i arsenalen, när man är omgiven av roliga leksaker på gymmet hela tiden. Trots att armhävningar sannolikt var det första lyftet de flesta av oss försökte bemästra en gång i tiden.   Så välkommen. I dagens avsnitt går vi igenom allt ifrån hur du ska träna armhävningar till vad du kan testa om du ännu inte klarar en enda, eller om du får ont i axlarna, armbågarna eller handlederna.   Sist men inte minst: Rabattkoden hos Gymgrossisten, som vi nämner i avsnittet, är STYRKELABBET200. Den gäller t.o.m. söndag 19 maj 2019 och ger dig 200 kr rabatt på alla onlineköp för minst 800 kr. Vi får självklart en liten provision om du använder koden, men det blir inte dyrare för dig.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:50 - Dagens ämne: Allt om armhävningar (inklusive era vanligaste frågor)   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-05-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 175: Våra bästa tips för att välja, modifiera och byta ut träningsprogram

Vad har vi lärt oss om träningsprogram under våra år som aktiva?   Ganska mycket, vill vi gärna tro. Och den senaste tiden har vi båda två tagit oss an klienter som vi coachar i styrkelyft. Så det här med att välja rätt träningsprogram, modifiera ett befintligt eller skriva ett eget, är något vi klurar mycket på.   I dagens avsnitt kokar vi ned allt till våra bästa tips och råd om träningsprogram, inklusive hur du ska veta när det är dags att byta!   Sedan är det dags för det vi alla gillar allra mest: Daniel killgissar!   Den fjärde upplagan bjuder på två minst sagt kluriga frågor. Vem vinner en bänkpresstävling mellan Edward Blom, Leif G.W. Persson och Ernst Kirchsteiger? Vad vad skulle Daniel välja mellan att bli odödlig men genast tvingas färdas 3 000 år tillbaka i tiden, eller att få 10 000 kr varje gång han är naken, med klausulen att det också livestreamas till hela världen?   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:30 - Dagens ämne: Våra bästa tips för att välja, modifiera och byta ut träningsprogram 37:35 - Daniel killgissar #4   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-05-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 174: Andreas Henning om jakten på VM-guld i bänkpress och hans bästa träningstips

Sjutton år. Sjutton j*vla år.   Så många år har nämligen passerat sedan Andreas Henning började träna bänkpress. I dagens avsnitt får du höra honom berätta hur han tog sig från en naturbegåvning som bänkade nästan 100 kg första gången han la sig under stången, till att om några veckor tävla på VM i klassisk bänkpress i Tokyo, Japan, med målet att ta guld i herrar -120 kg.   Det här är helt klart det bänknördigaste avsnittet vi någonsin gjort. Så luta dig bakåt, slut ögonen och slappna av medan Hennings djupa basröst berättar för dig om hur han lägger upp träningen för att fortsätta göra framsteg efter all denna tid, vilka hans bästa träningstips är och mycket, mycket mer!   Om du vill ha mer av Henning, kan du följa honom på Instagram: @isinpresshenning   Hålltider: 00:00 - Försnack 02:40 - Dagens ämne: Intervju med Andreas Henning om hur han tränade för att ta sig till världseliten i bänkpress 1:14:40 - Eftersnack   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-04-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 173: Måste du träna till fail för att bli stor och stark?

Det är dags att återbesöka ämnet träning till failure!   Hur trött och sliten behöver du egentligen träna dig varje set, om du vill bli grov och grym på ditt gym? Med stöd av en ny litteraturöversikt av forskning på träning till failure, försöker vi reda ut vilken plats vi tycker att set till fail har i verktygslådan.   Innan vi lägger på i ditt öra hinner vi med en fråga också. En 18-årig lyssnare ska snart rycka in i lumpen, och vill veta om han kan bygga muskler samtidigt som han går igenom en sådan fysisk utmaning.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:40 - Dagens ämne: Träning till failure 29:20 - Lyssnarfråga: Kan du bygga muskler samtidigt som du gör lumpen?   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök Gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2019-04-23
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.