Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Styrkelabbet

Styrkelabbet

Styrkelabbet är podcasten för dig som älskar styrketräning. Värdarna Daniel Richter och Philip Wildenstam guidar dig genom gymmets snåriga djungel, och hjälper dig till effektivare och roligare träning.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

styrkelabbet.se/

Avsnitt

Avsnitt 268: Var vänlig och knäböj! Ny studie på stångplacering plus era knäböjsfrågor

En ny studie på knäböj och sex alldeles ljuvliga lyssnarfrågor som också handlar om knäböj?   Nämnde vi knäböj? Den här pärlan till avsnitt handlar nämligen om knäböj.   Vi njuter, du kommer njuta och alla måste knäböja!   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:30 - Dagens ämne: Hög eller låg stångplacering vid knäböj, hur stora är skillnaderna? 18:00 - Lyssnarfråga 1: Hur identifierar och löser jag de vanligaste rörlighetsproblemen? Hur kommer jag djupare i min böj? 25:55 - Lyssnarfråga 2: Buttwink! Dess vara eller inte vara. Ska jag göra mitt bästa för att undvika buttwink eller är det inte så farligt som folk säger? 30:15 - Lyssnarfråga 3: För- och nackdelar med att använda en viktplatta att stå på för att komma upp med hälarna i knäböj? 33:40 - Lyssnarfråga 4: Finns det några go-to-varianter av knäböj som kan vara bra att ha i sitt träningsprogram för att öka maxstyrkan? 49:40 - Lyssnarfråga 5: Vad är egentligen nackdelarna med brytböj? Är det värt att lägga energi på att träna bort brytningen? 57:55 - Lyssnarfråga 6: Varför är knäböj den enda övningen som framkallar dödsångest? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-02-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 267: Vad är symtomen för överträning? Kan du veta ditt genetiska max? Nya lyssnarfrågor!

Vi tar det viktigaste från avsnittet först, här kan du se Philips nya och jätteofficiella företagsrekord i ryck!   Så där. Vi har laddat upp med en rejäl laddning mumsiga lyssnarfrågor i dag.   Kan du veta ditt genetiska max för styrka och storlek? Varför poddar vi så lite om tyngdlyftning (trots att Philip är så duktig på det)?   Alla frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:50 - Lyssnarfråga 1: Kan jag veta vad mitt genetiska max för storlek och styrka är? 17:00 - Lyssnarfråga 2: Har ni några planer på att gräva djupare i tyngdlyftning i podden? 22:10 - Lyssnarfråga 3: Vad är symtomen för överträning? 31:50 - Lyssnarfråga 4: Är kortare setvila för samma arbete ett bra sätt att mäta progression? 35:40 - Lyssnarfråga 5: Är det en god idé att byta ut knäböj mot till exempel benpress ett tag, om jag nått en platå i knäböj? 44:20 - Lyssnarfråga 6: Efter en hel dag på jobbet är jag stel i kroppen när jag kommer till gymmet ? hur kan jag förebygga detta? Förslag på pausgympa? 49:30 - Lyssnarfråga 7: Jag kan marklyfta tre reps på 97,5 kg men failar alltid på 100 kg, hur kommer jag förbi mina mentala spärrar? 57:35 - Lyssnarfråga 8: Om ni skulle vara Pokémons, vilka skulle ni vara då? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-02-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 266: Allt om knävärmare, dragremmar, handledslindor och bälten

I dag blir det utrustning för hela slanten! Och vi väljer att fokusera på de fyra prylar vi anser är vettiga komplement i de flestas gymväskor:   Knävärmare, dragremmar, handledslindor och lyftarbälten.   Självklart är det här inget alla måste äga och använda, och lika självklart finns det motargument till att använda dem.   För- och nackdelar, helt enkelt ? och vi försöker beta av alla vi kan komma på!   I avsnittet nämner vi även en rabattkod hos Gymgrossisten.com, som gäller till och med söndag 7 februari 2021. Koden är STYRKELABBET200 och den ger dig 200 kr rabatt vid onlineköp över 800 kr. Kan ej kombineras med andra rabattkoder och ej vid köp av presentkort. När du handlar hos Gymgrossisten genom oss, får vi provision på ditt köp (utan att det kostar dig något extra). Den här intäkten möjliggör att vi kan fortsätta släppa artiklar, podcasts och filmer utan att ta betalt för dem.   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:40 - Knävärmare 24:40 - Dragremmar 39:35 - Handledslindor 45:40 - Lyftarbälten ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-02-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 265: Så ska du träna under ditt första år

Vi släppte nyligen ett avsnitt om hur du ska träna när du är helt ny på gymmet. Men sedan då, när smekmånaden är över och du inte längre kan höja vikterna varje pass?   Det handlar dagens avsnitt om, där vi försöker presentera en tydlig handlingsplan för det första året i gymmets dammiga värld! Vi tittar djupare på vilken typ av träningsprogram som brukar fungera i olika skeden av träningskarriären, vilka vanliga fällor det finns och hur du behöver förändra träningen när du känner att du inte längre kan återhämta dig tillräckligt.   Under dagens försnack berättar vi mer om våra nya dragremmar (finns att köpa här!) och att Daniel har skrivit ett nytt träningsprogram till appen, som du kan läsa mer om här.   Hålltider: 00:00 - Försnack 11:55 ? Dagens ämne: Så ska du träna under ditt första år ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-01-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 264: Om du vill bli snyggare naken, behöver du veta det här

Att bli snyggare naken är en av de vanligaste anledningarna att vuxna människor börjar träna ? kanske den allra vanligaste.   Och det är inget att fnysa åt, kompis. Visst är utseende inte allt, men det är fullt legitimt att vilja känna sig mer nöjd med sin spegelbild och attraktivare i andras ögon.   Men vad betyder ens ?snyggare naken?? Vad är realistiska målsättningar? Och vilka fällor finns när du bara tränar för utseendets skull?   Det här är ett komplicerat ämne och i dagens avsnitt försöker vi tackla det med den respekt det förtjänar.   Hålltider: 00:00 - Försnack 11:50 ? Dagens ämne: Om du vill bli snyggare naken, behöver du veta det här ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-01-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 263: De vanligaste misstagen ni (och vi) gör i träningen

Podden fyller fem år i dag! Vilken jävla grej ändå, och vad passar bättre än att återbesöka ämnet från det allra första avsnittet?   I dag ska vi alltså snacka träningsmisstag. Sådana där vi alla gör, oavsett om vi är nervösa nybörjare eller ärrade veteraner.   Vi börjar med att gå igenom de stora misstag vi nämner i avsnitt 1, och analyserar om våra åsikter har förändrats, innan vi hämtar upp de vanligaste misstag våra medlemmar i Styrkelabbets kompisklubb nämnde. Kul ämne, kul avsnitt.   Mot fem år till!   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:45 ? Dagens ämne: De vanligaste misstagen ni (och vi) gör i vår träning ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-01-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 262: Hallå nybörjare! Så här lyckas du göra styrketräningen till en vana

Nytt år, nya möjligheter att ta tag i träningen!   Här på Styrkelabbet vill vi öka chansen att du och faktiskt lyckas befästa styrketräning som en regelbunden vana i ditt liv, och lära dig träna så du når dina mål. Så det här poddavsnittet är vår försenade julklapp till dig, kompis!   Vi går igenom våra bästa knep för att skapa hållbara vanor, grunderna inom styrketräning och vettiga upplägg för nybörjare.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:50 ? Dagens ämne: Så här lyckas du bli en styrketränande person ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-01-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 261: Styrkelabbets årskrönika 2020

I morgon skålar vi äntligen ut året de flesta av oss vill glömma.   Och för tredje året i rad bjuder vi våra flitigaste lyssnare och bästa kompisar på en årskrönika, garanterat fri från metaanalyser och träningstips.   I stället berättar vi om vad som har hänt här på Styrkelabbet under året som gick, ifråga om nya kollegor, artiklar, produkter, appen, våra personliga nyårslöften med mera ? för en djupare inblick i hur vi jobbar för att ge dig mer och bättre information om hur du ska lyckas med din styrketräning.   Gott nytt år, kompis!   Hålltider: 00:00 - Styrkelabbets årskrönika 2020 ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-12-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 260: Kan alla män klara 200 kg bänkpress med rätt träning? Nya lyssnarfrågor!

Dan före dopparedan och gissa om vi har förberett en saftig julskinka åt dig att hugga tänderna i!   Fjorton intressanta, roliga, tänkvärda och tramsiga lyssnarfrågor. Plus ett inspel från bänkpressdoktorn Josef Eriksson, för att besvara avsnittets kanske allra viktigaste fråga:   Kan alla skadefria och friska män nå 200 kg bänkpress med rätt träning? (Jo då, vi försöker hitta en motsvarande drömgräns även för kvinnor.)   Alla frågor i hålltiderna nedan. God jul, kompis!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:00 - Lyssnarfråga 1: Vad tycker Daniel om att ha blivit petad och inte få vara med och leka i nya podden I dag lyfter vi? 08:10 - Lyssnarfråga 2: Jag vill ha en extremt pedagogisk förklaring av RiR och RPE ? och hur jag använder det i appen. 14:45 - Lyssnarfråga 3: Hur hanterar jag den enorma otåligheten? Jag vill ju bli starkast i världen NU!!!! 17:55 - Lyssnarfråga 4: Vad tycker ni om så kallad plockepinnträning, där man inte följer ett specifikt program utan tränar igenom kroppen efter tycke och smak, om målet är att vara en tränad person? 22:25 - Lyssnarfråga 5: Hur blir jag snygg naken? Snälla hjälp. 28:20 - Lyssnarfråga 6: Kan alla (skadefria och friska) män nå 200 kg bänk med rätt träning? (Bänkgurun Josef Eriksson hjälper oss besvara frågan!) 36:30 - Lyssnarfråga 7: Om jag kört ett program, till exempel Styrkelyft Schottis, och missar ett av lyften på sista passet och det efterlängtade personbästat, hur går jag vidare? 40:35 - Lyssnarfråga 8: Om jag fokuserar på att bli bättre på chins, hur ska jag lägga upp min övriga träning? 42:50 - Lyssnarfråga 9: Vad har ni för tankar om dygnsfasta eller fasta längre än ett dygn? Har ni själva några erfarenheter av det? 47:50 - Lyssnarfråga 10: Har ammoniaksniffande nån effekt vid maxlyft? 53:50 - Lyssnarfråga 11: Om ni hade blivit tagna av polisen, vad hade era nära och kära då trott att ni blivit tagna för? 57:30 - Lyssnarfråga 12: Vilket märke på ditt fab läppstift, Sandrine Quignaudon? Also: vad lyssnar ni på för musik när ni inte tränar? 1:01:00 - Lyssnarfråga 13: Varför har den kvinnliga muskelkartan i appen en knopp på huvudet? 1:02:40 - Lyssnarfråga 14: Har fastnat på en platå i mina knäböj och funderar på variationer. Kanske skulle det hjälpa att köra ett par veckor pausböj? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-12-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 259: Kropp & knopp ? så påverkar mental trötthet din fysiska prestation

Att vara pigg och fräsch i skallen brukar bädda för bra träningspass. Så hur mycket bäddar motsatsen för dåliga pass?   Det beror förmodligen på exakt vad du ska göra under passet, men det samlas fler och fler belägg för att hur knoppen mår i allra högsta grad påverkar hur kroppen presterar. Och i dag snackar vi om en ny studie på mental trötthet vs prestation. Mycket intressant!   Vi hinner även med tre roliga lyssnarfrågor, se hålltiderna nedan.   Hålltider: 00:00 - Försnack 14:40 - Dagens ämne: Så påverkar mental trötthet din fysiska prestation 35:30 - Lyssnarfråga 1: Vad är Sandrines bästa tips för att hålla motivation uppe under en längre tid? 41:00 - Lyssnarfråga 2: Spelar ordningen på komplementövningarna i era träningsprogram stor roll eller kan jag ändra efter tycke och smak? 45:40 - Lyssnarfråga 3: Är det lättare för korta personer att bygga synliga muskler? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-12-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 258: Bygger du muskler snabbare om du blir stark först?

Årets julkalender är här och vi passar på att inleda dagens avsnitt med en massa gott kalendersnack. Kanske inte lika gott som gröna marmeladkulor, så klart, men hoppas det smakar!   Självklart finns det ett konkret ämne också: Bygger du mer muskler i slutändan, om du först siktar in dig på att bli starkare innan du växlar över till byggarträning?   Det har en ny, väldesignad studie undersökt ? och resultatet är ganska förvånande.   Hålltider: 00:00 - Försnack 14:35 - Dagens ämne: Bygger du muskler snabbare om du blir stark först? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-12-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 257: Tricepsterror! Så tränar du en av överkroppens största muskler

Vi vann Guldpodden, som årets sport-/fritidspodd! Tack alla som röstade, vi är otroligt tacksamma över att ni gav oss detta.
2020-12-02
Länk till avsnitt

Bonus: En idrottare dör två gånger ? Sara Back om identitetskrisen efter tävlingskarriären

Finlandssvensk, trilling och före detta friidrottare, juniorlandslagsspelare i fotboll och proffs i bikini fitness. Sara Back har knappt suttit still en dag i sitt liv, och drivet att bli bäst har alltid funnits där.   Men en idrottare dör två gånger, och Sara har avslutat inte bara en utan två elitsatsningar. Först fotbollen, mer nyligen proffskarriären inom fitness.   Hur går du vidare från något som varit hela ditt liv? Hur börjar du bygga ett nytt liv, en ny identitet och nya syften, när idrotten inte längre är allt?   Det här avsnittet bjuder på ett intimt och utelämnande samtal med en gäst som inte räds att prata om de utmaningar, motgångar och identitetskrisen som följde beslutet att avsluta karriären som idrottare.   Om du vill se mer av Sara, följ @sarabackfitness på Instagram.   Det här är sista bonusavsnittet innan den nya podden sjösätts med eget namn ? redan nästa måndag!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:00 - Dagens gäst: Sara Back om identitetskrisen efter tävlingskarriären ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-11-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 256: Karanträning!

Jaha ja, hemmaträningens tid är nu ? men det går knappt att få tag på kettlebells och annan utrustning, det är sjukt trist att göra armhävningar och burpees, och vem orkar ens bry sig om att träna när allt bara är mörkt, deppigt och vädret suger.   Ha! Så lätt kommer du inte undan, kompis, och i dagens avsnitt ger vi dig verktygen du behöver för att hitta motivationen till att bemästra karanträningen. Det finns nämligen ingen brist på övningar du kan träna, med eller utan redskap, så det viktigaste är just att lyckas skapa rutinen för träning hemma.   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:10 - Dagens ämne: Karanträning! Så fixar du biffen hemma, biffen 36:35 - Lyssnarfråga 1: Jag vill ha budgetalternativ för oss som inte har kettlebells hemma. Alltså tips på vad jag kan göra med vanliga saker jag har hemma? 40:25 - Lyssnarfråga 2: I dag har jag visserligen bränt på med diverse kettlebellträning i en dryg timme men samtidigt så har jag inte ens skrapat ihop 3 000 steg, vilket inte känns vettigt alls. Hur löser jag vardagsmotionen? 43:45 - Lyssnarfråga 3: Hur bibehåller jag bäst tävlingsinriktad styrka i böj, bänk och mark med enbart kroppsviktsövningar? 47:20 - Lyssnarfråga 4: Kan jag få budget-, Volvo- och lyxpaket även för hemmaträningsredskap? 50:40 - Lyssnarfråga 5: Om Daniel kunde skaffa en gymmaskin till hemmagymmet, vilken skulle han välja? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-11-25
Länk till avsnitt

Bonus: Så överlever du zombieapokalypsen ? intervju med zombieexperten Herman Geijer!

Varför borde du beväpna dig med en Hagalundsnyckel när zombierna kommer? Är crossfit den optimala träningsformen inför katastrofen?   Det och mycket mer får du svar på i dagens bonusavsnitt, som gästas av zombieöverlevnadsexperten Herman Geijer!   PS. Här kan du ladda ned eller beställa Om krisen eller kriget kommer från MSB, som Herman nämner i avsnittet.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:10 - Dagens gäst: Herman Geijer om hur du överlever zombieapokalypsen (och andra katastrofer) Hermans böcker och sånt: Hans webbplats, full av bland annat bok- och filmrecensioner Zombieöverlevnad: din guide till apokalypsen Överlev katastrofen : 12 sätt att förbereda dig Zombier, zombier, zombier: eller Omgiven av odöda Bli en zombieöverlevnadsexpert! (Barnboken han nämner) ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-11-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 255: Vilka övningar behövs för att bygga en stark och grov rygg?

Du kan dealen, vid det här laget. En muskelgrupp, Daniels tre träningspaket: budget, Volvo och lyx.   I dag har turen kommit till ryggen. Du ser den inte i spegeln, men vi andra märker om du gjort din hemläxa.   Så hur bygger du egentligen en både rejäl och välfungerande ladugårdsvägg?   Det är ämnet för dagen, och vi kompletterar avsnittet med lyssnarfrågor om just ryggträning!   Hålltider: 00:00 - Försnack 13:05 - Dagens ämne: Vilka övningar behövs för att bygga en stark och grov rygg? 33:00 - Lyssnarfråga 1: Hur får jag bättre kontakt med latsen i till exempel chins? Träningsvärken kommer mer i biceps. 36:20 - Lyssnarfråga 2: Om jag tränar mycket marklyft men inget annat för ryggen, vilka muskler missar jag och borde komplettera med? 37:50 - Lyssnarfråga 3: Finns det någon poäng med att träna erektorerna dynamiskt eller räcker den statiska träningen från baslyft? 39:30 - Lyssnarfråga 4: Måste jag träna marklyft? 40:25 - Lyssnarfråga 5: Har hört från flera youtubegurus att marklyft är en dum övning med hög skaderisk som bör undvikas om målet inte är att just bli bra på marklyft. Någon diskussion där? 45:35 - Lyssnarfråga 6: Vilken övning rekommenderar ni för trapezius? 47:00 - Lyssnarfråga 7: Hur får jag fram den så kallade julgranen på ryggen? 49:40 - Lyssnarfråga 8: På grund av axelproblem kan jag inte göra vare sig chins eller latsdrag. Kör rodd, marklyft, hantelrodd och rumänska marklyft. Räcker det eller har ni förslag på ytterligare kompletterande övningar? 51:35 - Lyssnarfråga 9: Hur ska jag träna för att bli riktigt stark i viktade chins? 55:25 - Lyssnarfråga 10: Hur går det egentligen för Daniel och Josef med 300 kg marklyft-vadet? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-11-18
Länk till avsnitt

Bonus: Nadim Ghazale om fysiska och psykiska utmaningar som polis

Snut, crossfitter och känd från tv-shop! Nadim Ghazale kom till Sverige från Libanon som sjuåring. I dag är han kommunpolis i Borås, flitig deltagare i expertpanelen i Veckans brott på SVT, krönikör och engagerad samhällsdebattör.   Så vad har träningen fyllt för roll i hans liv, både som privatperson och i tjänsten? Vad krävs egentligen fysiskt för att klara polisutbildningens antagningskrav? Och hur jobbar han mot sina egna och andras fördomar, som både invandrare och polis?   Välkommen till första avsnittet i vår nya intervjuserie! Här planerar Philip och Sandrine att möta både väntade och oväntade gäster, för att prata om vilken roll träning, idrott och kost fyller i just deras liv ? men också låta samtalet sväva iväg dit det bär.   Planen är att utveckla det här till en egen podd, men vi behöver din hjälp, kompis. Hur kan vi utveckla formatet? Vilka gäster vill du lyssna på? Och vad ska podden ens heta?   00:00 - Försnack 07:00 - Dagens gäst: Nadim Ghazale om fysiska och psykiska utmaningar som polis ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-11-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 254: Vilka övningar behöver du träna för optimal bröstutveckling?

Vi har blivit nominerade till ett poddpris! Och det vore jättegulligt om du som lyssnar på oss i vått och ännu mera vått, bjöd på din röst!   Priset ifråga heter Guldpodden, och Styrkelabbet podcast är nominerade till årets sport/fritidspodd. Här kan du rösta.   Nu så ? Det finns ett ämne för dagen, och det ämnet är tuttar.   Det har kommit en studie på plan vs uppåtlutande bänkpress, där forskarna bland annat undersökte om just uppåtlutande bänkpress får den övre bröstmuskulaturen att växa mer än vad plan bänkpress gör.   Med det som språngbräda hoppar vi rätt ned i vad vi tror behövs för optimal bröstutveckling, vilka favoritövningar vi själva har, samt svarar på ett gäng mysiga lyssnarfrågor tillsammans med vår nya kollega och poddkompis Sandrine Quignaudon.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:50 - Dagens ämne: Stimulerar uppåtlutande bänkpress de övre bröstmusklerna bättre än plan bänkpress? 28:45 - Lyssnarfråga 1: Har ni någon favoritvinkel på uppåtlutande bänkpress respektive uppåtlutande hantelpressar? 31:45 - Lyssnarfråga 2: Räcker vanlig plattbänk eller tillför det väldigt mycket mer med uppåtlutande bänk också? 33:50 - Lyssnarfråga 3: En hoppas ju på ett budget-, Volvo- respektive lyxpaket signerat Richter även för dessa muskler, precis som i avsnitt 249 om axelmusklerna 38:20 - Lyssnarfråga 4: Fick Daniel större byst av sina armhävningssatsningar?  38:50 - Lyssnarfråga 5: Är det någon skillnad i resultat om man kör bänkpress med skivstång eller hantlar? 42:45 - Lyssnarfråga 6: Vilket är det bästa sättet att undvika inklämning (impingement) i axeln? 47:00 - Lyssnarfråga 7: Hur tränar jag bröst om jag dras med envis impingement och inte kan bänka/belasta främre axel? 48:40 - Lyssnarfråga 8: Utrustning för att ändra kraftkurvan i lyftet, är det något att ha? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-11-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 253: Ska du försöka träna bort asymmetrier? Finns det vettig optinoja? Nya lyssnarfrågor!

Korvkalaset är över i Styrkelabbet podcast! Eller?   Luddiga frågeställningar till trots, det här är ett avsnitt du inte vill missa.   Vi har nämligen laddat upp med era bästa frågor, en inte så liten överraskning OCH en bonuskaramell vid sidan av det, i form av en exklusiv rabattkod hos vår poddsponsor Gymgrossisten.com.   Alla lyssnarfrågor ser du, som vanligt, i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:25 - Lyssnarfråga 1: Hur ska jag tänka kring asymmetrier i kroppen? Är det viktigt att försöka träna bort dem? 15:10 - Lyssnarfråga 2: Vilken optinoja har ni själva lidit mest av? Och kring vad är det mest rimligt att ha optinoja ? kost eller träning? 20:00 - Lyssnarfråga 3: 20 rep squat routine, bra eller anus? 24:55 - Lyssnarfråga 4: Om jag bara bryr mig om muskeltillväxt, är det då inte mer fördelaktigt att kötta i maskiner för att helt isolera övningen kontra fria vikter? 29:30 - Lyssnarfråga 5: Ni har nämnt flera gånger i podden att kvinnor har cirka hälften av muskelmassan på överkroppen jämfört med män. Nu undrar jag om det är när man jämför en "genomsnittsman" med en "genomsnittskvinna" eller är det när man jämför två personer av samma längd/vikt? 31:15 - Lyssnarfråga 6: Skulle ni kunna göra lite fler tävlingar för oss lyssnare, med premium i appen som pris? Kanske en comeback av månadens utmaning! 33:10 - Lyssnarfråga 7: Om jag har svårt att hitta en bra brygga och bendriv i bänken, hur ska jag gå tillväga för att hitta det? 39:35 - Lyssnarfråga 8: Arnoldpress, bu eller bä? 42:25 - Lyssnarfråga 9: Hur får jag stora muskler fastän jag bara spelar padel hela tiden? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-11-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 252: Är protein verkligen så mättande som det påstås?

Något vi verkligen gjort oss skyldiga till här i Styrkelabbet podcast, är att bidra till den i allra högsta grad pågående proteinhajpen.   För protein är bra, protein ska vi ha!   Att protein är viktigt ? särskilt för alla som vill maximera sina gainz ? är i sig ingen överdrift. Men vi har också förälskat oss så mycket i denna makronutrient, att vi haft ett tydligt bias för att köpa enskilda studier som sjungit proteinets lov. Till exempel studier som visat att protein mättar bättre än kolhydrater och fett.   För även om det skulle vara sant på kort sikt, är det en effekt som kvarstår vid en långvarig, proteinrik diet? Det vill säga skulle det räcka att bara ändra så att din kost får en högre andel kalorier från just protein, för att du ska känna dig mer mätt och nöjd av maten även om du ligger på kaloriunderskott?   Det är ämnet för dagen, och vi kompletterar det med en handfull riktigt mysiga (alternativt frustrerande) lyssnarfrågor!   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:30 - Dagens ämne: Är protein verkligen så mättande som det påstås? 30:15 - Lyssnarfråga 1: Påverkas proteinkvaliteten av hur det tillagas? 32:20 - Lyssnarfråga 2: Vad är bakgrunden till Philips kvarghat? 38:00 - Lyssnarfråga 3: Kan det vara negativt/farligt att äta riktigt mycket protein? 41:00 - Lyssnarfråga 4: Som vanlig motionär, behöver jag extra protein om jag redan äter en allsidig kost? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-10-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 251: Så bygger du häftiga hamstrings

Skinksnören är ämnet för dagen, tack vare att en ny studie visade att sittande lårcurl ledde till 55 procent större muskeltillväxt i hamstrings än vad liggande lårcurl gjorde.   Men hamstrings går ju att träna med mer än lårcurl, frågan är med vilka övningar och hur bra?   Målet i dag är att ge dig en bättre förståelse för hur du tränar denna lite bortglömda muskelgrupp. Dessutom har det visat sig att viss typ av hamstringsträning är skadeförebyggande för idrottare, så om du pysslar med att kubba snabbt finns det goda skäl att ge dina hamstrings extra kärlek.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:50 - Dagens ämne: Så bygger du häftiga hamstrings 35:00 - Lyssnarfråga 1: Som styrkelyftare, finns det ett behov att träna baksida lår med mer än mark och raka mark? 38:55 - Lyssnarfråga 2: Om målet är hypertrofi, är det då bäst att träna med en vikt där tekniken och muskelkontakten är bra, men belastningen inte är jättehög, kontra att använda en högre belastning på bekostnad av sämre teknik och muskelkontakt? 45:00 - Lyssnarfråga 3: Bulgarian split squats med hantlar eller skivstång? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-10-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 250: Behöver du periodisera din träning för att fortsätta bli starkare?

Vad är periodisering och är det något du ens behöver fundera på, när du försöker spränga platåer och bestiga Mount Gains?   Vi har släppt ett nytt träningsprogram för styrkelyft ? Styrkelyft ABC ? där vi periodiserar träningen i tre block: grundträning, specialisering och toppning. Och det väcker ju onekligen frågan om vi ens vet vad vi pysslar med.   Eller så här: Varför använder vi oss av periodisering som ett verktyg för att göra dig starkare, vad ser vi för för- och nackdelar med det, hur kan du själv tänka om du planerar din egen träning och är Styrkelyft ABC vårt bidrag till nästa års mello?   Det och mycket mer i dagens Styrkelabbet podcast!   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:55 - Dagens ämne: Behöver du periodisera din träning för att fortsätta bli starkare? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-10-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 249: Vilka övningar behöver du träna för optimal axelutveckling?

Allt du behöver veta om axelträning! Det bjuder vi på i dag, förhoppningsvis och kanske. Vi försöker åtminstone och det är tanken som räknas, kompis.   Dina axlar består av tre muskler, som är ungefär lika stora: främre, mellersta och bakre axelmusklerna. Och för att få bulor på dina axelkulor behöver du ge de tre delarna lika mycket kärlek.   Men hur?   Beväpnade med en ny studie på muskelaktivering av olika axelövningar plus era bästa frågor om axelträning, ger vi oss i kast med dagens delikata ämne.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:20 - Dagens ämne: Vilka övningar behöver du träna för optimal axelutveckling? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-10-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 248: Snabb vs långsam viktnedgång ? vad är egentligen vettigast?

Philip har gått sönder igen, vi har fått en ny kollega och Daniel vet allt om hur man fiskar hummer. Det är onsdag igen och du är som vanligt varmt välkommen till vår lilla språklåda.   Våren 2018 snackade vi om kraschdieter i avsnitt 121, så det är dags att ta en ny titt på ämnet, men från en annan vinkel:   Vad är egentligen bäst, att genomföra en viktnedgång så snabbt som möjligt eller lugnt och kontrollerat? Finns det några vettiga belägg för att du tappar mer fett i stället för muskler med ena metoden, om allt annat är lika och du sköter både styrketräning och proteinintag?   Och om det inte är särskilt svartvitt, som det så sällan är, vad är då för- och nackdelarna med respektive upplägg?   Avsnittet är kompletterat med era bästa frågor relaterade till ämnet.   Hålltider: 00:00 - Försnack 11:25 - Dagens ämne: Snabb vs långsam viktnedgång ? vad är egentligen vettigast? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-09-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 247: Hur går du från reps- till maxstark? Hur slipper du valkar i händerna? Nya lyssnarfrågor!

Efter snart två månader med dunderseriösa ämnen, metaanalyser och pannorna i djupa veck, är det äntligen dags att lätta på locket till en diger frågeskörd om allt mellan onda valkar och Stångbys bolagskonnässör.   Dagens avsnitt presenteras alltså av dig, kära lyssnare, och vi är djupt tacksamma över att du fortsätter ställa oss frågor efter alla dessa år.
2020-09-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 246: Vad ska du tänka på när du skriver träningsprogram ? åt dig själv eller andra?

Vad är ett träningsprogram och varför behöver du ett?   Okej, det kanske inte alls är säkert att just du behöver ett, kompis, men i dagens avsnitt tänker vi ändå tvinga på dig allt vi tar hänsyn till när vi skriver träningsprogram ? åt oss själva eller våra adepter (eller till och med program som ska funka för så många som möjligt, som de i appen).   För att inte missa något viktigt tog vi in lyssnarfrågor från er också, som är strösslade genom avsnittet. Så spänn fast dig, efter det här avsnittet är du redo för ?   Att kanske fortsätta låta någon annan skriva träningsprogrammen du följer, eftersom det är mycket bekvämare?   Nåväl. Har vi berättat att vi har en app med träningsprogram, förresten?   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:00 - Dagens ämne: Vad ska du tänka på när du skriver träningsprogram ? åt dig själv eller andra? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-09-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 245: Populära progressionsmodeller för att fortsätta bli större och starkare

Dagens avsnitt är en fullproppad godispåse ? helt fri från sockerfria substitut!   Vi har nämligen fått en ny kollega, släppt ett mastigt byggarprogram, gått utsvultna i veckor, lärt oss jucka som schimpanser och glo på byggarbetsplatser som italienska gubbar.   Ja du hör ju?! Och det där är bara första halvan av avsnittet (mer känt som försnacket som spårade ur).   Vi har faktiskt ett äkta ämne även i dag, så det så:   Populära progressionsmodeller!   Du har hört oss prata om progression förut, inte minst om linjär progression, det vill säga när du pass efter siktar på att hela tiden höja vikterna. Enkelt och rättframt. Men vad gör du när det inte funkar längre?   Det handlar det här avsnittet om. Ja, förutom när det handlar om en massa annat, så klart.   Hålltider: 00:00 - Försnack 26:30 - Dagens ämne: Populära progressionsmodeller för att fortsätta bli större och starkare 47:55 - Lyssnarfråga 1: Hur ska jag göra när jag är färdig med ett träningsprogram, hoppa på en ny runda direkt eller ta en deloadperiod? 53:30 - Lyssnarfråga 2: Hur utvärderar Philip sina kardiokvartar, nu när han hållit på med dem ett tag? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-09-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 244: Så använder du superset på bästa sätt

Hög tid att avhandla superset i navelskådande detalj, nästan 250 avsnitt in i podden!   Vad är superset? För- och nackdelar? Hur kan du använda superset för att få längre setvila, inte kortare?   Vi lärde oss en hel del ? och fick nya insikter ? av att efterforska det här ämnet, och delar med oss av våra bästa tips på hur du kan använda superset i din träning på bästa sätt.   Och hur du nog inte bör använda dem.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:00 - Dagens ämne: Allt du behöver veta om supersets ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-09-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 243: Är det okej att ge tips till främlingar på gymmet?

Lystring, kompis! I dag ska vi snacka gymetikett, men innan vi gör det vill vi bjuda på lite extra gains.   Så dagens första ämne är progression inom kroppsbyggning. Närmare bestämt ifall det är viktigare att höja vikterna eller lägga till fler set under en träningscykels gång, om målet är maximal muskeltillväxt.   Dagens andra ämne var en het potatis i Styrkelabbets kompisklubb förra veckan. Är det okej att ge tips till främlingar på gymmet? Är gymmet en privat sfär där folk ska lämna dig ifred, eller ska du förvänta dig att vem som helst och när som helst ska kunna komma med synpunkter på hur du utför din träning?   Hålltider: 00:00 - Försnack 02:30 - Dagens första ämne: Vilken progression är viktigast vid träning för muskeltillväxt, att höja vikterna eller öka antalet set? 22:00 - Dagens andra ämne: Är det okej att ge tips till främlingar på gymmet? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-08-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 242: Den heliga graal ? era frågor om att bygga muskler och bränna fett samtidigt

Trots alla belägg för motsatsen, påstås det fortfarande att endast nybörjare eller överviktiga kan bränna fett och bygga muskler samtidigt. Att alla som tränat länge och inte bär runt på rejält med underhudsfett måste välja antingen eller.   Så är det ju inte, som trogna lyssnare av podden redan vet. Men för en tränad person krävs det mer ifråga om kloka tränings-, kost- och återhämtningsval.   Med stöd av en färsk översiktsartikel i ämnet, diskuterar vi först vad som krävs för att gemene man ska lyckas med denna heliga graal inom styrketräning, innan vi går vidare och svarar på en handfull lyssnarfrågor om saken. Se hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:55 - Dagens ämne: Praktiska rekommendationer för dig som vill bygga muskler och bränna fett samtidigt 19:45 - Lyssnarfråga 1: När jag började styrketräna som en del i en viktminskning, stod vågen stilla men kläderna började snabbt bli för stora, vilket fick mig att undra över hur snabbt det egentligen kan gå att lägga på sig muskelmassa? 23:20 - Lyssnarfråga 2: Hur stort kaloriunderskott är det mest optimala om målet är att bränna fett och bygga muskler? Är det bättre att ha ett lägre kaloriunderskott under en längre tid eller tvärtom? 26:35 - Lyssnarfråga 3: Finns det några muskelgrupper som är lättare/svårare att bygga under deff? 28:35 - Lyssnarfråga 4: Är det en god idé att lägga till cardio eller är det "bara" att justera maten i tillägg till styrketräningen, om jag vill bygga muskler och bränna fett? 32:30 - Lyssnarfråga 5: Jag undrar i stället över kombon att bränna fett och öka i styrka, är det lika svårt? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-08-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 241: Hur länge varar styrkelyftskarriärer och hur mycket starkare hinner de tävlande bli?

En ny studie från Australien har tittat på Powerlifting Australias databas för tävlande styrkelyftare åren 2003 till 2018, och sammanställt en massa kul data.   Hur gamla är män och kvinnor i snitt när de gör styrkelyftsdebut?   Hur länge pågår en genomsnittlig karriär i styrkelyft?   Hur höga totaler har män och kvinnor i genomsnitt?   Hur mycket starkare hinner de tävlande bli från första till sista tävlingen? Och hur översätts det till hg per dag i styrkeökningar?   Mycket kul att diskutera i dagens korta avsnitt!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:10 - Dagens ämne: Hur länge varar styrkelyftskarriärer och hur mycket starkare hinner de tävlande bli? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-08-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 240: Frågeskörden fortsätter, med allt från ROM-progression till Pokémon Go

Augusti är här och semesterlökandet närmar sig slutet! Men ännu håller vi fanan lågt och glider igenom sju sköna lyssnarfrågor med humöret på topp.   I dag får du bland annat veta hur du blir polare med Daniel i Pokémon Go, vad vi tycker om ROM-progression och vad som egentligen hände med #danielkillgissar och #blirphiliparg.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:40 - Lyssnarfråga 1: Hur gör jag för att inte tröttna på träningen när jag platåat under en längre tid? 09:45 - Lyssnarfråga 2: Kan ni spekulera lite om ROM-progression? För- och nackdelar? 17:10 - Lyssnarfråga 3: Vad behöver man göra för att bli vän med Daniel på Pokémon Go? 19:00 - Lyssnarfråga 4: Är assistansövningar nödvändiga för marklyft och knäböj eller räcker det att träna de specifika lyften för att bli starkare? 23:35 - Lyssnarfråga 5: Vad hände med minisekvenserna med Daniels killgissningar och huruvida Philip blir förbannad eller ej? Tyckte om dem skarpt! 26:10 - Lyssnarfråga 6: Jag har fokuserat mest på bänkpress under mina snart fyra år av träning och gjort 170 kg som mest, för över ett år sedan. I höstas började jag studera så det blev uppehåll från träningen i flera månader, men nu har jag kommit tillbaka i rutinen och kör sex pass i veckan tillsammans med kaloriunderskott för att gå ner i vikt. Men jag skulle vilja göra comeback i bänken och undrar därför om jag borde slutföra min deff innan jag börjar köra på med mer bänkvolym eller vänta tills jag börjar äta mer igen? 29:45 - Lyssnarfråga 7: Jag älskar Styrkelabbets Halvkropp Hypertrofi och har kört det två vändor redan. Men nu har jag ett behov av att hålla passen under en timma de närmaste månaderna ? vad är era bästa tips för att få ned passtiden? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-08-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 239: Era frågor om allt från kroppsbyggning till kosttillskott

Det är obligatoriskt med ett frågeavsnitt när vi har semester, och den här sommaren är vi så lökiga att vi bjuder på två!

Det här är alltså första delen av två, och nästa vecka svarar vi på ytterligare sju lyssnarfrågor. Dagens frågor hittar du i hålltiderna nedan.

Hoppas du har en skön sommar, kompis!

  Hålltider: 00:00 - Försnack 06:35 - Lyssnarfråga 1: Jag tål inte mjölk, ägg, gluten och ett flertal andra livsmedel, men försöker ligga på 500 kcal överskott och få i mig 2 g protein per kg kroppsvikt. Då jag är begränsad i vad jag kan äta är detta en utmaning. Om jag måste välja, vad är viktigast: proteinintaget eller kaloriöverskottet? 12:20 - Lyssnarfråga 2: Vad finns det för bra tresiffriga lyft att sikta på efter att jag fixat över 100 kg i marklyft, knäböj och bänkpress? 17:35 - Lyssnarfråga 3: Det är poppis att avsluta pass med curls eller situps. Vilka andra övningar är det vettigt att avsluta pass med? 21:55 - Lyssnarfråga 4: Om någon tar dubbelt så mycket som jag gör i knäböj, tar den personen automatiskt dubbelt så mycket som jag gör i benspark och bencurl? 26:25 - Lyssnarfråga 5: Det pratas ofta om 10?20 set per muskelgrupp/vecka. Men hur definieras en muskelgrupp utifrån det? 29:55 - Lyssnarfråga 6: Kommer Andreas Abelsson någonsin att gästa podden? 32:00 - Lyssnarfråga 7: Den rekommenderade dagsdosen kreatin är 5 gram. Gäller det oavsett hur stor man är? Ska en person som väger 70 kg ta lika mycket som en som väger 140? 34:55 - Lyssnarfråga 8: Hur mycket bedömer ni att det skiljer i muskeltillväxt i överkroppen om jag kör 3-dagars Bänkpress Boogie jämfört med 4-dagars Bodybuilding Balett? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-07-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 238: Borde du stanna före fail om du vill bli starkare, snabbare och spänstigare?

En sak som ibland är irriterande med styrketräning, är att mer inte alltid är bättre. För när saker inte går som de ska på gymmet, är den mest naturliga instinkten att göra mer, ta ut sig hårdare och förinta platån med viljans kraft. Inte att fundera på om man kanske tränar lite för hårt och borde löka lite mer under passen, för snabbare framsteg.   Ändå ser vi gång på gång att det senare alternativet kan vara det klokare alternativet. Åtminstone för många, men självklart inte alla. (Obligatorisk disclaimer.)   I dag pratar vi om en ny studie på basketspelande tonårstjejer, som fick styrketräna i två månader. Och gruppen som fick stanna flera reps från fail, fick genomgående bättre resultat på alla efterföljande tester av styrka, spänst, hastighet med mera.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:40 - Dagens ämne: Borde du stanna före fail om du vill bli starkare, snabbare och spänstigare? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-07-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 237: ?Så tappar du 6 kg på 14 dagar?, skriker löpsedeln ? men är det rimligt?

Vi blev nyligen kontaktade av en kvällstidningsjournalist som skulle skriva en artikel om att gå ned 6 kg i vikt på två veckor, och ville ha våra insikter i ämnet.   Vi avböjde att delta, av skäl vi förklarar i avsnittet. Men! Löpsedlar i all ära, visst går det att tappa så mycket vikt på så kort tid. Det går till och med att tappa så mycket fettvikt, det vill säga inte bara en kombination av fettmassa, vätska och muskler ? utan faktisk fettmassa.   Men är det rimligt? Och vad krävs?   I dag gör vi vårt bästa för att ge mer information och nyans än vad som ryms i en kvällstidningsartikel.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:30 - Dagens ämne: Är det rimligt att gå ned 6 kg på 14 dagar? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-07-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 236: Det här önskar ni lyssnare ? och vi två ? göra mer eller mindre utav i träningen

Önskedrömmar och fantasier! Vi har sådana allihopa, även när det kommer till träningen.   Daniel fantiserar om att vara Hulken, Philip drömmer om att sluta näthata marklyft.   Det är semesterläge nu och vi tillåter oss själva att babbla loss om vad vi önskar att vi själva gjorde mer eller mindre utav. Inte minst ställde vi en fråga om det här i Styrkelabbets kompisklubb på Facebook, och fick in över hundra svar om allt ifrån att träna mer mage till att kunna springa långt och snabbt ? eller bara lyckas få mer sömn om nätterna.   Vad önskar du att du gjorde annorlunda med din träning, kompis?   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:35 - Dagens ämne: Det här vill ni lyssnare ? och vi två ? göra mer eller mindre utav i träningen ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-07-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 235: Myt eller sanning? Populära påståenden om kost och träning ? del 2!

I dagens avsnitt har vi laddat med fjorton nya, populära påståenden om kost och träning! Vilka rymmer ett uns av sanningen, vilka går att avfärda som myter och vad finns det för nyanser däremellan?   Vi diskuterar bland annat det beryktade svältläget, anabola fönster, punktförbränning av fett och kreatins dåliga rykte.   Vill du att vi gör fler avsnitt i den här programserien, efter sommaren? Lämna en kommentar någonstans där vi kan se den, via flaskpost, röksignaler eller cyberspace.   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:30 - Påstående 1: Om du vill bränna maximalt med fett när du konditionstränar, ska du inte höja pulsen för mycket 08:00 - Påstående 2: Dina leder klarar endast av ett förbestämt antal böjningar innan de slits ut 11:35 - Påstående 3: Om du ligger på ett för stort kaloriunderskott går kroppen ned i svältläge och slutar bränna fett 15:15 - Påstående 4: Du kan punktförbränna fett på magen genom att göra situps 17:00 - Påstående 5: Kroppen kan bara ta upp 30 gram protein från en enskild måltid 24:30 - Påstående 6: Kreatin skadar njurarna 29:00 - Påstående 7: Goodmornings är en dålig övning 31:55 - Påstående 8: Det går inte att bygga muskler på vegansk kost 35:50 - Påstående 9: Det finns ett anabolt fönster och du måste äta inom det för att bygga muskler 39:25 - Påstående 10: För att få effekt av kreatin måste du cykla intaget 45:35 - Påstående 11: Du blir tjock av frukt 49:45 - Påstående 12: Att brygga i bänkpress och sumomarklyft är fusk 57:30 - Påstående 13: Du kan inte få lika stor muskeltillväxt vid kaloribalans som vid -överskott 1:01:10 - Påstående 14: Du måste bli stark för att bli stor ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-07-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 234: Myt eller sanning? Populära påståenden om kost och träning ? del 1!

ÄNTLIGEN dags för ett av de mest önskade avsnitten i poddens historia: vanliga kost- och träningsmyter.   Måste du regelbundet ?chocka kroppen? med nya övningsval för att fortsätta växa? Kommer kvinnor som styrketränar få manliga drag? Gör det mer skada än nytta att styrketräna i över en timme?   När vi bad om myter som ni lyssnare känner till, fick vi in så många att vi bestämde oss för att göra två avsnitt om ämnet. Det här är alltså första delen av två ? och nedan ser du hålltiderna för de tretton påståenden vi bemöter i dagens avsnitt!   PS. Liiite sämre ljud på Philips spår i dag, på grund av mickstrul. Du kanske inte ens skulle märka det om vi inte sa något (eller så är det önsketänkande från vår sida), men Philip lovar att bli en bättre människa och aldrig göra om det här.   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:15 - Påstående 1: Du måste chocka kroppen med nya övningar för att fortsätta växa 12:00 - Påstående 2: Progressiv överbelastning räcker inte, du måste även variera set- och repsantal för att fortsätta växa 19:45 - Påstående 3: Om dina träningspass överstiger en timme, gör de mer skada än nytta 25:10 - Påstående 4: Om du knäböjer innan du bicepscurlar, får du mer testosteron och snabbare bicepstillväxt 27:25 - Påstående 5: Yoga och simning ger långa, slanka muskler, medan styrketräning ger korta, bulliga muskler 33:15 - Påstående 6: Kvinnor som lyfter tungt kommer tids nog se ut som män 36:40 - Påstående 7: Du bör undvika att träna samma muskler två dagar i rad, de måste få vila! 40:55 - Påstående 8: Funktionell träning ger en mer funktionell kropp än klassisk styrketräning 45:20 - Påstående 9: Många övningar på gymmet är farliga och bör undvikas av alla 49:25 - Påstående 10: Att arbeta med armarna över huvudet och bakom ryggen är skadligt för axlarna 51:20 - Påstående 11: Om du inte redan är vältränad kommer du inte känna dig välkommen på gymmet 54:45 - Påstående 12: Det ökar skaderisken om du låter knäna gå framför tårna i knäböj 55:55 - Påstående 13: Styrketräning omvandlar fett till muskler ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-06-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 233: Så hittar du motivation till semesterträning ? eller slipper ångest om du skippar den

De flesta gillar att ha semester. Trots det kan semestern vara ångestframkallande. Så lite tid, så mycket att hinna med.   Och hur ska träningen få plats i mixen?   I dagens avsnitt gör Daniel sitt bästa för att reda ut skillnaden mellan motivation och inspiration, medan Philip hävdar att du inte ens behöver träna när du är ledig ? att det är dags att sluta optinoja. Men om du faktiskt vill träna under semestern då, men inte riktigt vet hur du ska få ihop det? Ja då, det snackar vi också om.   Mycket nöje!   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:05 - Dagens ämne: Så hittar du motivation till semesterträning ? eller slipper ångest om du skippar den ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-06-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 232: Hur vet du vilket träningsprogram som är rätt för dig? Eller när det är dags att byta?

I dag blir det träningsprogram för hela slanten!   Vilket var världens första träningsprogram? Hur vet du när det är dags att byta? Hur långt bör ett program vara om du skriver ett åt dig själv? Är det alltid bättre att följa program jämfört med att träna planlöst? Och hur vet du vilket program som är rätt för dig?   Frågorna ovan och fler därtill kom in från er lyssnare, som hjälpte oss lägga grunden till dagens avsnitt. Tack för att ni gör vårt jobb roligare och enklare!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:55 - Dagens ämne: Hur vet du vilket träningsprogram som är rätt för dig? Eller när det är dags att byta? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-06-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 231: Hur ska du träna om du bryr dig lika mycket om muskler som styrka?

Hur påverkar olika repetitionsantal styrke- och muskelbyggareffekten? Och hur påverkar det ditt träningsupplägg, om du vill träna för både maximal muskeltillväxt och att bli så stark som möjligt?   Vi sparade en lyssnarfråga från förra veckans frågeavsnitt, och kompletterade den med en ny studie på repsantal vid bänkpressträning, för att plita ihop dagens något febriga avsnitt av grabbar som flabbar.   Tack för att du lyssnar, kompis.   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:50 - Dagens ämne: Hur ska du träna om du bryr dig lika mycket om muskler som styrka? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!    
2020-06-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 230: Vad orsakar brytböj och hur blir du av med det? Nytt frågeavsnitt!

Brytböj, kroppstoning och biffiga ben utan högreps knäböj? Jajamensan, det är hög tid för ett nytt frågeavsnitt!   Du hittar alla ämnen i hålltiderna nedan. Och ja, vi smög in en recension av Frozen 2. Det var också på tiden.   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:05 - Lyssnarfråga 1: Vad orsakar brytböj och hur slutar jag brytböja? 13:20 - Lyssnarfråga 2: Vad är det bästa respektive sämsta beslut ni tagit ifråga om er egen träning? 21:20 - Lyssnarfråga 3: Är det totalpuckat att köra Powerbuidling 4-dagars varannan vecka, när jag är barnfri, och Madcow varannan vecka, för att spara tid när jag har barnen? 25:10 - Lyssnarfråga 4: Vad tycker Daniel om Frozen 2? 29:40 - Lyssnarfråga 5: Vad är era bästa tips på hur man stramar upp sin kropp effektivast när den passerat 40 och det börjar flabba lite här och var? 33:25 - Lyssnarfråga 6: När gjorde ni bäst träningsresultat (när ni inte längre var nybörjare) och varför gick den träningsperioden så bra? 43:00 - Lyssnarfråga 7: Ponera att ni fortsätter få gains och bli starka i hela kroppen trots att ni bara tränade ett enda lyft ? vilket lyft hade ni valt som enda lyft att göra resten av livet då, just för att det är roligast? Ni får inte välja marklyft. 46:40 - Lyssnarfråga 8: Jag vill öka min maxstyrka i knäböj samt bygga biffiga ben. Jag börjar alltid benpassen med knäböj och kör ett antal set med 1-5 reps. Därefter kör jag kompletterande övningar som utfall, hipthrusts, benspark och lårcurl. med högre repsantal (8-15) för hypertrofi. Är detta ett bra upplägg eller finns det en poäng att köra högreps i knäböj ibland också 49:50 - Lyssnarfråga 9: Har hört lite olika svar angående intag av protein på vilodagar. Är det fortfarande 2 gram per kg kroppsvikt som gäller på vilodagar? 53:10 - Lyssnarfråga 10: Om jag ska köra 5 x 5 reps på 100 kg i bänkpress, hur jag jobba mig upp mot arbetsvikten? Vilka vikter och reps? 58:00 - Lyssnarfråga 11: Vad gör ni på er hemester i sommar? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-05-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 229: Därför behöver du träna dina triceps på flera sätt för optimal muskeltillväxt

Vi har länge spekulerat i att pressövningar som bänkpress inte räcker för optimal tricepsutveckling. Dina triceps har nämligen tre muskelhuvuden, varav det näst största åtminstone i teorin inte borde kunna hjälpa till särskilt mycket vid pressar.   Därför närmast jublar vi över dagens ämne, när vi äntligen får chansen att dyka ned i den första studien som tittat på EXAKT detta. Det vill säga på hur de tre muskelhuvudena i triceps växer av bara bänkpress, bara liggande tricepsextensioner bakom huvudet eller en kombination av de två övningarna.   Ledtråd: Bänkpress är ett dåligt övningsval för en stor del av dina triceps, medan liggande tricepsextensioner inte duger för en annan stor del.   Vi hinner även med en lyssnarfråga i dag, om sannolikheten att träna sig stark i bänkpress med hjälp av endast armhävningar.   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:15 - Dagens ämne: Ny studie bekräftar att triceps behöver tränas på flera sätt för optimal muskeltillväxt 25:30 - Lyssnarfråga: Kan jag träna mig till att bänkpressa 100 kg genom att bara göra armhävningar? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-05-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 228: Hur ska du anpassa din träning när du bulkar för att bygga muskler?

Förra veckan snackade vi träning under deff, i dag är det dags för motsatsen: träning under bulk!   Hur förändras dina förutsättningar när du ligger på ett kaloriöverskott? Kan du dubbla träningsvolymen och göra episka gains? Hur stort överskott är vettigt att ligga på, och när blir det mer än vad kroppen kan använda för muskeluppbyggnad?   Välsmakande ämne, kompis.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:15 - Dagens ämne: Hur ska du anpassa din träning när du bulkar för att bygga muskler? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-05-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 227: Hur bör du förändra din träning under en deff?

Om du styrketränar seriöst kommer du sannolikt, förr eller senare, fundera på att genomföra en deff. Vi har gjort en uppsjö avsnitt om att deffa effektivt, men aldrig riktigt grottat ned oss i hur din träning bör förändras när du ligger på ett kaloriunderskott.   Så i dag blir det deffträning för hela slanten.   Vilken träning är viktigast? Bör du anpassa volymen efter hur stort underskott du ligger på? Är kardio bajs?   Välkommen till en fettsnål buffé med våra bästa tips för träning under deff!   I nästa veckas avsnitt vänder vi på den välmarmorerade steken och pratar i stället om träning under bulk.   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:15 - Dagens ämne: Hur bör du förändra din träning under en deff? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-05-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 226: Spring mer! William Valkeaoja om att kombinera löpning och styrketräning

Borde du styrketräna om din högsta prioritering är att bli en bättre löpare? Eller tvärtom, borde du löpträna om din högsta prio är att bygga muskler och bli starkare?   Vi har berört de här frågorna i podden tidigare, men aldrig på djupet ? inte ens vi är beredda att killgissa så långt utanför våra kompetensområden. Och eftersom vi är långt ifrån experter på den svenska folksporten löpning, var det hög tid för oss att bjuda in en gäst som studerat och praktiserat löpning under många år.   Entré för William Valkeaoja från podden Tyngre Träningssnack!   Om du är intresserad av att läsa eller lyssna på Williams nya bok om löpning, ?Spring mer ? bli en bättre löpare?, hittar du den här.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:00 - Dagens ämne: Intervju med William Valkeaoja om att kombinera löpning och styrketräning 1:24:30 - Eftersnack ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-04-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 225: Räcker det med bara basövningar för optimal muskeltillväxt?

Nu får det vara nog med coronakrisen! Åtminstone för den här veckan. Efter ett par coronaanpassade avsnitt är det nämligen dags att ÄNTLIGEN snacka studier på styrketräning igen.   Det här avsnittet tittar vi på en drygt fem månader lång studie på kvinnor, som undersökte effekterna av att träna med flerledsövningar eller enledsövningar. Eller med andra ord: baslyft vs isoleringsövningar, tunga lyft vs discogymmande, jobbig träning vs rolig träning. Och så vidare. Pick your poison.   Skämt åsido. Ämnet är högintressant. Är det slöseri med tid att till exempel curla en massa om målet är stora armar, om du redan får din bicepsträning på köpet när du tränar latsdrag och skivstångsrodd?   Hålltider: 00:00 - Försnack 11:45 - Dagens ämne: Räcker det med bara basövningar för optimal muskeltillväxt? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2020-04-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 224: Hur kombineras styrke- och konditionsträning på bästa sätt? Nytt frågeavsnitt!

Vi fortsätter anpassa våra ämnen efter rådande situation, och till dagens avsnitt bad vi om frågor relaterade till coronakrisen ? och hur den förändrar träningsmöjligheterna.   Och tydligen är ni många som går och klurar på hur ni kan få in mer konditionsträning just nu, vid sidan av styrketräningen. Så vi ägnar första halvan av avsnittet åt att friska upp minnet om just det och den nya forskning som kommit på ämnet.   Fler frågor i hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:10 - Lyssnarfråga 1: Vad behöver jag tänka på för att kombinera styrke- och konditionsträning? 25:30 - Lyssnarfråga 2: Kan jag träna med högre frekvens när jag tränar hemma och inte lika tungt? 30:55 - Lyssnarfråga 3: Jag lyssnade för ett tag sedan på Joe Rogans podd, när han intervjuade Pavel Tsatsouline. Hans två go-to-övningar var kettlebellsvingar och dips. I princip sa han att de räcker för att hålla gubbkroppen i form. Vad tycker ni om det? 33:55 - Lyssnarfråga 4: Eftersom jag är 75 år så är jag isolerad nu, och det har gett mig en viktig lärdom om min träning, nämligen hur oerhört viktig den är för det psykiska välmåendet. Nu har jag blivit lite klokare och inser att jag kommer att träna så länge jag kan kravla mig till gymmet. Trots denna insikt undrar jag om min nuvarande styrka kommer att brytas ned snabbare på grund av hög ålder och att jag mer eller mindre får börja om från början när det blir så dags? 40:30 - Lyssnarfråga 5: Ska som barn (11 år) undvika övningar som belastar ryggraden för mycket, till exempel knäböj, marklyft och axelpress? 45:15 - Lyssnarfråga 6: Hur ökas WAFen/HAFen (wife/hubby acceptance factor) för att bygga eget utegym i betong, stål och tryckt virke på radhustomten? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-04-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 223: Gör det bästa av situationen, kompis

Det här avsnittet handlar om allt och ingenting. Vardagen ser väldigt annorlunda ut för oss alla just nu ? och träningslusten är inte på topp ens för oss två.   Ingen vet hur länge coronakrisen kommer pågå och när vi kan gå tillbaka till vanliga rutiner. Så i dag tar vi tillfället i akt att reflektera, dela med oss av våra egna tankar och tipsa om hur du kan tänka gällande träning och kost just nu.   Vi hinner även med två lyssnarfrågor, se hålltiderna nedan.   Träna så mycket du orkar, ät något extra gott, tvätta händerna!   Hålltider: 00:00 - Dagens ämne: Våra tankar om coronakrisen och hur du kan tänka gällande träning och kost 22:43 - Lyssnarfråga 1: Jag har gått ned 20 kg i vikt men nu har det stannat av, fast det känns ändå som att kroppen blir tajtare trots att vågen står still. Finns det något sätt jag kan räkna på hur muskelmassa påverkar min vikt kontra fett? 29:40 - Lyssnarfråga 2: Vad fick er att börja coacha andra? Hur tänker ni kring ert coachande? Finns det planer på att göra detta i större skala än två stackars försökskaniner per person? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-04-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 222: För- och nackdelar med tio vanliga varianter av marklyft

Rätta oss om vi har fel, men alla tränar någon form av marklyft.   (Vi har fel, men rätta oss ändå.)   I dagens avsnitt går vi igenom för- och nackdelar med de tio vanligaste varianterna av marklyft: Smalmark Sumomark Pausmark Tempomark Upphöjda marklyft Långa marklyft Ryckmark Trapbarmark Rumänska marklyft Raka marklyft Har du någonsin sett ett så härligt smörgåsbord förut? Alla varianter ovan har tydliga platser i verktygslådan, och vi ger oss på att reda ut vilka de är ? för att du ska kunna göra vettiga val om du av någon anledning vill krydda din marklyftsträning med fler varianter!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:35 - Dagens ämne: För- och nackdelar med tio vanliga varianter av marklyft ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.
2020-04-01
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.