Sveriges 100 mest populära podcasts

Styrkelabbet

Styrkelabbet

Styrkelabbet är podcasten för dig som älskar styrketräning. Värdarna Daniel Richter, Philip Wildenstam och Sandrine Quignaudon guidar dig genom gymmets snåriga djungel ? och hjälper dig till effektivare och roligare träning!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

styrkelabbet.se/

Avsnitt

317: Bänkpress! Grunderna, fördelarna och de vanligaste problemen (stora baslyftsserien del 1)

Back to basics! Podden är inne på sitt sjunde år och vi har pratat om alla baslyft upprepade gånger ? men det är lätt att vi snöar in på små detaljer med låg marginalnytta.   Med dagens avsnitt sparkar vi i gång en ny avsnittsserie om de stora baslyften, och först ut är bänkpress.   Vad är viktigast att känna till för att träna bänkpress på ett effektivt och säkert sätt? Varför är det ett så himla populärt baslyft? Vad är de vanligaste problemen folk stöter på när de försöker bemästra bänken?   Och hur ska du träna för att fortsätta gå framåt i lyftet?   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:00 - Dagens ämne: Bänkpress! Grunderna, fördelarna och de vanligaste problemen Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-01-26
Länk till avsnitt

316: Vi svarar på era vanligaste nybörjarfrågor

Är mängden protein du äter viktigare än ditt totala kaloriintag för att bygga muskler? När räknas du egentligen som stark? Och behöver du verkligen följa ett träningsprogram som nybörjare?   Vi bad om era bästa nybörjarfrågor i kompisklubben och på Instagram ? och ni levererade! Det tackar vi för.
2022-01-19
Länk till avsnitt

315: För- och nackdelar med att bara träna knäböj, bänkpress och marklyft

Hur många lyft tränar du utöver knäböj, bänkpress och marklyft?   Om du är det minsta som oss, kompis, lockas du garanterat av tanken på att lägga allt träningskrut på De Stora Tre. Kanske har du till och med gjort det, i korta eller långa perioder?   Så vilka för- och nackdelar finns det med att bara träna böj, bänk och mark, oavsett om du är nybörjare eller väderbiten?   Det reder vi ut i dagens avsnitt!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:00 - Fördelar med att bara träna knäböj, bänkpress och marklyft 26:40 - Nackdelar med att bara träna knäböj, bänkpress och marklyft Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-01-12
Länk till avsnitt

314: Nybörjare? Så här bygger du muskler och bränner fett

De två vanligaste träningsmålen är att bränna fett och bygga muskler. Nu i januari fylls gymmen på av nybörjare som vill nå dessa mål, men de flesta kommer ha gett upp inom en månad eller två.   I dagens avsnitt berättar vi vad du ska fokusera på för att lyckas med dina mål.   Till vår hjälp tar vi två fallstudier: underviktige Anton och överviktiga Ellen. Båda två vill förändra hur deras kroppar ser ut, men vägen dit skiljer sig åt.   Hur ska de träna? Hur ska de äta?   Häng med!   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:25 - Dagens ämne: Så här bygger du muskler och bränner fett Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2022-01-05
Länk till avsnitt

313: Styrkelabbets årskrönika 2021

Om två dagar skålar vi in 2022, så i det här avsnittet skålar vi ut 2021.   Det är med andra ord dags för vår traditionsenliga årskrönika!   Vad har hänt i Styrkelabbets värld det gångna året? Vilka ämnen har varit roligast, vilka nya funktioner i appen är vi mest stolta över ? och hur har vår träning gått egentligen?   Gott nytt år, kompis!   Hålltider: 00:00 - Årskrönika 2021 Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-12-29
Länk till avsnitt

312: Glöggmys med Styrkelabbet

Dan före dan före dopparedan!   För att kompensera för all julstress bjuder vi i dag på ett hundra procent stressfritt avsnitt. Ingen optinoja, inga metaanalyser.   I stället la vi ut en frågelåda på Styrkelabbets Instagramkonto och bad om mer personliga frågor.   Har vi någonsin övervägt att dopa oss? Vad är favoriten på julbordet? Och vilka är våra nördigaste intressen privat?   God jul!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:45 - Lyssnarfråga 1: Vilka är era nördigaste intressen? 17:30 - Lyssnarfråga 2: Har ni någonsin övervägt att dopa er? 24:45 - Lyssnarfråga 3: Favorit på julbordet? 30:30 - Lyssnarfråga 4: Vad ville ni bli när ni var små? 38:00 - Lyssnarfråga 5: Vilka språk kan ni prata/förstå? 45:30 - Lyssnarfråga 6: Vad hette era första partners och vem dumpade vem? 49:00 - Lyssnarfråga 7: Var hittar ni motivationen att fortsätta träna? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-12-22
Länk till avsnitt

311: Finns det några hälsofördelar med att maxa? Ny skörd lyssnarfrågor!

Året lider mot sitt slut och vi varvar ned med en mysig frågeskörd.   Är Knäböj Kalinka ett bättre träningsprogram än Russian Squat Routine? Tål du mindre alkohol ju mer vältränad du blir? Och finns det verkligen några hälsofördelar med maxtunga lyft jämfört med att bara nöta på med ?normal? programmering?   Vi pratar även om hur vi förhåller oss till julens ökade kaloriintag, julklappar och Daniels resa mot att bli världens bästa Pokémon.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:15 - Lyssnarfråga 1: Vilken ändring i ert striktpressande har gett mest vikt på stången? 14:05 - Lyssnarfråga 2: Varför ska jag hellre välja Knäböj Kalinka än Russian Squat Routine? 22:25 - Lyssnarfråga 3: Finns det några hälsofördelar med att maxa? 25:35 - Lyssnarfråga 4: Kan jag träna samma muskel flera dagar i rad eller är det bara dumt? 32:15 - Lyssnarfråga 5: Behöver mitt proteinintag vara lika högt även de dagar jag inte tränar? 35:00 - Lyssnarfråga 6: Jag vill höra era tankar kring träning och mat kopplat till julen. Kan vi njuta av julmaten, skippa träningspass och samtidigt nå våra mål 2022? 42:50 - Lyssnarfråga 7: Vad anser ni om att träna två pass på en och samma dag? 46:00 - Lyssnarfråga 8: Så här i snapstider undrar jag något jag inte riktigt fått svar på. Tränande personer sägs tåla alkohol sämre än otränade. Är det en myt? 51:25 - Lyssnarfråga 9: Hur stora framsteg kan jag egentligen förvänta mig av att köra Push/Pull/Legs 3-dagars? Ett pass per muskel och vecka känns klent. 55:45 - Lyssnarfråga 10: Vad önskar ni er i julklapp? Vilken är den bästa julklapp ni fått? 1:01:25 - Lyssnarfråga 11: Vilken level är Daniel på i Pokémon Go nu? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-12-15
Länk till avsnitt

310: Internt vs externt fokus när du lyfter

Internt vs externt fokus är ämnet för dagen.   Internt fokus är att försöka känna hur de enskilda musklerna jobbar och styra kroppens rörelser, medan externt fokus snarare är att fokusera på vikten du lyfter och vad utfallet ska bli.   Luddigt? Kanske, men samtidigt inte. Lyssna på dagens avsnitt så blir det glasklart (berömda sista ord?).   Inte minst kan vetskapen om det här göra stor skillnad för din träning, oavsett om du prioriterar att bli starkare eller grövre!   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:25 - Dagens ämne: Internt vs externt fokus när du lyfter Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-12-08
Länk till avsnitt

309: I dag lyfter vi Daniel Richter

Det är 1 december och årets julkalender i StrengthLog-appen har premiär! Se till att uppdatera till versionen som ligger uppe i Google Play och App Store nu, för att se kalendern i din app.   Så självklart gästspelar snack om julkalendern lite i dagens avsnitt, men vi bjuder på något desto mer oväntat:   Vi befinner oss FÖR FÖRSTA GÅNGEN NÅGONSIN i samma studio! Det tog bara över tre hundra avsnitt, men i dag är dagen det sker. Tack vare att Daniel hade vägarna förbi Styrkelabbets kontor i Stockholm ? och ett par timmar över.   Om du lyssnade på vår andra podd, I dag lyfter vi, vet du att den är satt på paus sedan ett par månader tillbaka. Men i dag gör den en mini-comeback, genom att kapa den här podden.   Det är alltså dags för Philip och Sandrine att intervjua Daniel om hans liv, träning och karriär.   Mycket nöje!   Hålltider: 00:00 - Försnack om årets julkalender i appen StrengthLog 13:20 - Dagens ämne: Philip och Sandrine intervjuar Daniel om hans liv, träning och karriär Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-12-01
Länk till avsnitt

308: Hur mycket överföring ger knäböjsträning till dina marklyft, och vice versa?

Kan du fokusera på att bli starkare i knäböj och samtidigt bli starkare i marklyft, utan att ens träna marklyft under en längre period? Eller tvärtom, gör hård och konstruktiv marklyftsträning att dina knäböj också skjuter i höjden?   Just detta har en ny studie kollat på, och det får oss att spinna som tre söta kattungar.   Men innan vi dyker in i ämnet för dagen, bjuder vi på ett mastigt försnack. Inte minst får vi höra om vad Sandrine haft för sig de senaste veckorna, med såväl VM-tävling och jSM-coachning i bagaget.   Och du! Om du har pengar kvar av ditt friskvårdsbidrag: läs här om du vill veta hur du ska göra för att köpa premium i appen med friskvårdsbidraget.   Hålltider: 00:00 - Försnack 19:45 - Dagens ämne: Hur mycket överföring ger knäböjsträning till dina marklyft, och vice versa? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-11-24
Länk till avsnitt

307: Hur ska du tänka när du väljer träningsprogram?

På tok för länge sedan vi snackade om träningsprogram i bredare termer! Så i dagens avsnitt försöker vi svara på de vanligaste sakerna ni brukar undra gällande träningsprogram. Hur vet du vilket som är rätt för dig? Kan du kombinera två program med goda resultat? Med mera!   Och ja, det blir massor med skamlös reklam för programmen i vår app StengthLog. Men vi kompenserar det genom att bjuda på flera smarta tips också, om grejer du förmodligen inte visste att du kan göra inne i appen numera.   Vi hinner även med några lyssnarfrågor, se hålltiderna nedan.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:45 - Dagens ämne: Hur ska du tänka när du väljer träningsprogram? 28:30 - Lyssnarfråga 1: Jag siktar på att bli starkare i mark och undrar hur jag borde lägga upp den resterande träningen om jag tränar marklyft 2 gånger i veckan och tränar 3 pass totalt/vecka. Främst tänker jag på böjen då de involverar flera av samma muskelgrupper som marklyft gör. Funderar på ett marklyftpass som är tungt och ett som är lättare marklyft, och samma sak för knäböjen. Vad tror ni om det? Sikta på att öka i både mark och böj parallellt med varandra eller fokusera på ett lyft i taget? 39:00 - Lyssnarfråga 2: När jag tränar når jag ofta fail i utförandet innan muskeln är helt utmattad. Hur ska en aspirerande muskelbyggare som jag ställa sig till detta? 45:15 - Lyssnarfråga 3: Min sambo trodde att Styrkelabbet var ett band. Så min fråga är vilka instrument ni spelar och vad för slags musik? Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-11-17
Länk till avsnitt

306: Biffiga biceps! Era bästa frågor om att bygga biccor

Partiella bicepcurls, vad ska det vara bra för? En färsk studie från Japan visar att sådana kan få biccorna att växa rejält ? men bara om du tränar med lång muskellängd i stället för kort.   Hänger du med? Lugn, vi reder ut vad som är vad i avsnittet. Och kompletterar med en massa härliga frågor från er om just bicepsträning.   Varför har just stora biceps blivit en statussymbol? Blir du korkad av att träna dem för mycket? Och är det verkligen nödvändigt att använda en uppsjö övningar för maximal bicepstillväxt?   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:55 - Dagens studie: Om du vill träna partiella reps, vilken del av rörelsen är bäst att göra? 24:50 - Lyssnarfrågor om biceps  Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-11-10
Länk till avsnitt

305: Hur blir du en bättre coach åt dig själv? Hur ska du träna efter sjukdom! Ny skörd lyssnarfrågor!

Varför är vi svenskar så duktiga på styrkelyft? Hur ska du komma tillbaka till träningen efter att ha varit rejält krasslig? Och om det är sant att du som har dig själv som coach, är en idiot som både atlet och coach ? finns det något du ändå kan göra för att bli en bättre coach åt dig själv?   Det är poddonsdag och det är återigen dags för en rejäl skörd med era bästa frågor. Se hålltiderna nedan för vad som hinns med!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:05 - Lyssnarfråga 1: Vilka är era bästa tips för att komma tillbaka till träningen efter sjukdom? 15:15 - Lyssnarfråga 2: Är jag min egen coach har jag en idiot både till coach och atlet, brukar ni säga. Men hur blir jag en bättre coach åt mig själv? 25:40 - Lyssnarfråga 3: Vad finns det för nackdelar med att alltid träna till eller väldigt nära fail? 30:00 - Lyssnarfråga 4: Hur kommer det sig att Sverige är så bra i sporten styrkelyft? 36:10 - Lyssnarfråga 5: Daniel och Philip har pratat gott om kettlebells i många år, har ni samma åsikt i dag? Har ni pressat besten än? Och vad tycker Sandrine om kettlebells? 44:15 - Lyssnarfråga 6: Vad tycker ni är mest arbetsamt att göra i gymmet? Själv håller jag på superset! 49:00 - Lyssnarfråga 7: Tror ni att folk generellt blir bättre på vissa lyft för att de tycker att de är roliga, eller tycker de att vissa lyft är roligare än andra för att de är bra på dem från början? 55:35 - Lyssnarfråga 8: När kommer min flanellskjortsälskande själ kunna få ro? Har ni några tankar på en Styrkelabbet-flanellskjorta vol. 2? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-11-03
Länk till avsnitt

304: Hammy whammy blammy! Växer dina hamstrings mest av finnen eller raka mark?

Varför gör vi på Styrkelabbet inte egna studier? Borde du köra kardio när du bulkar? Och hur lyckades ett gäng brasilianska forskare få ett helt rugbylag att ställa upp på att tortera sina hamstrings?   Vi börjar med det senast nämnda i dagens avsnitt, det vill säga en ny studie på just hamstringsträning. Och för en gångs skull var deltagarna elitidrottare.   Finnen (Nordic Hamstring Curl) och raka marklyft tränar lårets baksida på lite olika sätt, men vilken praktisk relevans har det för muskeltillväxt och skadeprevention?   Därefter hinner vi med två härliga lyssnarfrågor!   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:45 - Dagens ämne: Växer dina hamstrings mest av finnen eller raka mark? 34:45 - Lyssnarfråga 1: Varför gör Styrkelabbet inte egen forskning? 43:25 - Lyssnarfråga 2: Borde jag köra kardio när jag bulkar? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-10-27
Länk till avsnitt

303: Kissat på dig på gymmet? Det är vanligt ? och det här vet vi om problemet

Träningsinkontinens drabbar ungefär var sjunde man och varannan kvinna.   Vad beror det på? Och vad kan du göra åt det?   Det ska vi prata om i dag! Det är ett svårt ämne, men tack vare färsk forskning har vi äntligen kunnat börja förkovra oss i det. Ändå flaggar vi för att vi inte på något sätt är experter; att vi försöker väga våra ord på silvervåg i avsnittet och att du inte ska ta allt vi säger som facit. Sök hjälp av en kvalificerad fysioterapeut, om träningsinkontinens är ett stort problem för dig.   Vi hinner även med en rolig lyssnarfråga: Är det verkligen rimligt att som dude ingå ett vad med sin dudettesambo, om att om två år klara 30 chins i utbyte mot att hon fixar att springa milen på femtio minuter?   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:50 - Dagens ämne: Träningsinkontinens 35:00 - Lyssnarfråga: Vad är svårast, att som man klara 30 chins eller som kvinna klara att springa 10 km på 50 minuter? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-10-20
Länk till avsnitt

302: Leder stretching mellan seten till större muskeltillväxt?

Försnack deluxe i dagens avsnitt! Vi har nyss varit i Göteborg för att dra i gång arbetet med årets julkalender i appen ? så vi passar på att dela med oss av hur vi tänker gällande träningsutmaningarna bakom luckorna.   Vi hinner även prata om att Andreas fick blodad tand av att gästa avsnitt 300, och att han nu har gjort debut på Youtube med en föreläsning om nikotin och träning. Den videon kan du kolla på här.   Sist men inte minst: Sandrine ska tävla på VM i utrustat styrkelyft i november! Hur känns formen? Och är utrustningen lika skön som alltid?   Först efter allt detta är det dags för ett ämne också. Vilka belägg finns det egentligen för den gamla byggarmetoden att stretcha i setvilan, för snabbare gains?   Hålltider: 00:00 - Försnack om årets julkalender och Sandrines kommande VM-tävling 24:00 - Dagens ämne: Leder stretching mellan seten till större muskeltillväxt? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-10-13
Länk till avsnitt

301: Så påverkas din energiförbrukning av ålder och kön

Glöm allt du tror dig veta om din ämnesomsättning!   Eller ja, det beror väl på vad du tror dig veta. Men det påstås väldigt mycket om hur vår metabolism skiljer sig åt mellan oss människor på individnivå. Och vi har en ny studie som visar att mycket av det som sägs, inte stämmer.   Din energiförbrukning verkar primärt avgöras av två faktorer: din ålder och hur mycket fettfri massa du bär runt på. Och i dag ska vi reda ut vad det innebär i praktiken, samt glida sömlöst över till att prata om hur mycket (eller lite) vi kan påverka energiförbrukningen med hjälp av träning.   Vi hinner även med en lyssnarfråga om att bygga läckra lats, utan att använda vertikala dragövningar såsom chins eller latsdrag.   Hålltider: 00:00 - Försnack 10:20 - Dagens ämne: Så påverkas din energiförbrukning av ålder och kön ? och hur mycket kan du egentligen påverka den med träning? 44:50 - Lyssnarfråga: Går det att få bra lats utan att träna latsdrag eller chins? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-10-06
Länk till avsnitt

300: Legenden Andreas Abelsson (King Grub!) hjälper oss svara på era svåraste frågor

Jubileumsavsnitt!   Vi funderade hårt och länge på vad vi kunde hitta på för att fira den här gången, så här tre hundra avsnitt in i poddens historia. Och inget kändes bättre eller roligare än att lura in vår kära kollega Andreas Abelsson i studion.   Så vi gjorde just det.   Om du någonsin hängt på styrketräningsforumet Kolozzeum, känner du Andreas som King Grub ? universalgeniet som läst och lagt alla träningsstudier på minnet. Om du hänger mer på Styrkelabbet.se eller StrengthLog.com, känner du honom som skribenten som spottar ur sig hjälpsamma artiklar i rasande takt. Och om du använder vår app, har du säkert sneglat lystet på träningsprogram som Bodybuilding Balett eller Bodybuilding 313.   Det finns få saker som rör styrketräning som Andreas inte har koll på, och det är med stor glädje och inte så lite stolthet vi tar honom till hjälp i dag, för att besvara frågor vi normalt brukar ducka.   Hålltiderna nedan innehåller verkligen många godsaker, så ta en ordentlig titt. Vad sägs till exempel om svar på hjärnans kaloriförbrukning, vilken påverkan ett högt nikotinintag har på dina träningsresultat och evidensbaserade spekulationer om kollagentillskott?   Sist men inte minst: tack för att du lyssnar på podden! Vi ser fram emot tre hundra avsnitt till.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:20 - Introduktion av Andreas Abelsson 10:45 - Fråga Andreas 1: Hur många kalorier bränner tankeverksamhet? 15:20 - Fråga Andreas 2: Vad säger forskningen om BCAA och långvarig konditionsträning/-tävling? 18:35 - Fråga Andreas 3: Om jag alltid ätit veganskt sedan jag började styrketräna och inte haft problem med att bygga muskler, finns det ändå några extra gains att hämta av att lägga till ägg och mejerier till kosten? 21:00 - Fråga Andreas 4: När jag kör riktigt högintensiv cardio börjar jag väldigt ofta frysa i slutet av eller efter passet. Svetten rinner men jag blir kall och får ståpäls. Har du någon teori om varför? 24:45 - Fråga Andreas 5: Vad funkar för att förebygga kramp? 28:25 - Fråga Andreas 6: Hur är det med kollagenpulver? Finns det några nya tester som visar att det faktiskt gör skillnad eller det är fortfarande bara placebo? 31:45 - Fråga Andreas 7: Mer än cirka 30 gram protein per tillfälle kommer inte stimulera muskeltillväxten, så har det då betydelse vad jag äter/dricker innan läggdags? Kort sagt, funkar vassle lika bra som kasein innan läggdags? 36:05 - Fråga Andreas 8: Kan ett högre proteinintag förbättra återhämtningen efter träning eller förkorta tiden jag har träningsvärk? 39:50 - Fråga Andreas 9: Hur ska jag lägga om min träning när jag försöker behålla muskelmassa under ett kaloriunderskott? 41:45 - Fråga Andreas 10: Har läst din artikel om att bygga muskler efter 50 års åldern och som du tidigare också påpekat i en annan artikel om äldres träning, tar det längre tid för gamlingar att bygga muskler. Min undran som 76-åring är om det tar längre och längre tid ju äldre jag blir? 46:10 - Fråga Andreas 11: Om en muskulös person som tidigare styrketränat endast fokuserar på långdistanslöpning, men ligger i kaloribalans och får i sig tillräckligt protein: hur stor muskelmassa riskerar hen då att förlora? 48:45 - Fråga Andreas 12: Hur mycket har du under /played i World of Warcraft och har du haft någon annan main än din DK? 51:40 - Fråga Andreas 13: Bästa legobygget senaste året? 54:10 - Fråga Andreas 14: Vilken påverkan har ett högt nikotinintag på min hälsa i allmänhet och min styrketräning i synnerhet? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-09-29
Länk till avsnitt

299: Kan du lyfta tyngre vikter med hjälp av ammoniak?

Att sniffa ammoniak inför tunga lyft, är vanligt inom flera kraftsporter. Men funkar det verkligen?   Alla som har testat vet att det känns som att få en snyting, och du känner dig genast mer alert och fokuserad. I teorin borde ju det resultera i en högre styrkepotential.   Så vad säger forskningen i ämnet? För det här har det forskats på ? i dagens avsnitt har vi till och med en färsk studie som tittade på just detta.   Vi hinner även med fyra lyssnarfrågor, se hålltiderna nedan.   PS. Philip är väldigt pigg.   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:10 - Dagens ämne: Kan du lyfta tyngre vikter med hjälp av ammoniak? 27:00 - Lyssnarfråga 1: Jag är 76 år och vill dra 1,5 gånger kroppsvikten i marklyft när jag fyller 80. Hur ska jag träna? 33:45 - Lyssnarfråga 2: Har Styrkelabbet några planer på att arrangera roliga styrketävlingar som alla kan delta i? 40:45 - Lyssnarfråga 3: Hur ska jag träna om jag fastar varannan dag? 43:30 - Lyssnarfråga 4: Min ena axel har bråkat länge. Så fort jag tror att det gått över och börjar träna lite hårdare igen, kommer problemen tillbaka. Hur ska jag göra? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-09-22
Länk till avsnitt

298: Hur stor roll spelar tempot i rörelserna när du lyfter skrot?

Borde du träna med ett medvetet långsamt tempo för bättre muskeltillväxt?   Det är huvudämnet för dagen, och till vår hjälp har vi en sprillans ny studie som undersökte hur styrkan och muskeltillväxten påverkades av att träna benspark antingen i normal hastighet eller med en långsam excentrisk fas. Den samlade forskningen här är tyvärr rätt skral, så vi gör vårt bästa för att killgissa om ifall vi tror att det här är ett verktyg du borde lägga till arsenalen eller ej.   Vi hinner även med två lyssnarfrågor. Spelar det någon roll för den totala kaloriförbrukningen under dagen om du tränar på morgonen eller kvällen? Och vilka science-fiction-böcker har vi läst och tyckt om på sistone?   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:05 - Dagens ämne: Hur stor roll spelar tempot i rörelserna när du lyfter skrot? 30:30 - Lyssnarfråga 1: Är det undersökt ifall träning på morgonen eller kvällen är bäst för den totala kaloriförbrukningen? 35:10 - Lyssnarfråga 2: Det var längesen ni gav boktips ifrån science-fiction-träsket. Har ni läst något bra på sistone? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-09-15
Länk till avsnitt

297: Argumenten för att inte bara träna det du vill bli bra på

Specificitetsprincipen säger att du blir bra på det du gör. Så om du vill dra så tunga mark som möjligt, är det en god idé att träna marklyft med tunga singlar. Det blir liksom inte mer specifikt än så.   Trots det ser vi sällan lyftare i världstoppen som bara tränar tunga singlar. Eller ens bara tävlingsgodkända lyft. I stället ser vi en hel del varianter av baslyften och ofta renodlad byggarträning. Så vad pågår här?   I dagens avsnitt pratar vi om hur träningen bör skilja sig åt, när målet är att bli starkare på lång sikt än vad hundra procent specifik träning (förmodligen inte) har potentialen för.   Vi hinner även presentera två nya premiumprogram i StrengthLog: Deadlift Builder och en ny, mer kroppsbyggningsinriktad version av Push/Pull/Legs!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:30 - Dagens ämne: Om specificitetsprincipen och när du borde frångå den ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-09-08
Länk till avsnitt

296: Om energitillgänglighet, kalorier, menstruation och dietpauser

Blandad kompott i podden i dag, men vi har åtminstone ett övergripande tema: kost och kalorier!   För få kalorier i kombination med hård träning, är en vanlig anledning till oregelbunden eller helt utebliven menstruation. Nu har det kommit en välgjord studie som varade i hela tolv månader, där forskarna undersökte om en liten ökning av kaloriintaget minskade förekomsten av amenorré eller oligomenorré hos deltagarna. En mycket intressant inblick i hur energitillgänglighet kan påverka kroppens hormoner!   Vi fortsätter även frågeskörden från förra veckans avsnitt om dietande, se hålltiderna nedan.   PS. Dagens avsnittsbild tackar vi Henrik Sundling för!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:00 - Dagens ämne: Menstruationsstörning vid hård träning/deff 23:00 - Lyssnarfråga 1 :Är kaloriöverskott lika viktigt för styrkeökningar som för muskeltillväxt? På både kort och lång sikt. 27:15 - Lyssnarfråga 2: Vilka för- och nackdelar finns det med att ta planerade och kontrollerade dietpauser? 31:30 - Lyssnarfråga 3: Jag vill minska min fettprocent men samtidigt fortsätta bygga muskler och bli starkare. Hur ska jag göra? 36:10 - Lyssnarfråga 4: Kan en snabb viktnedgång, en så kallad kraschdiet, ge bättre resultat även på lång sikt jämfört med en långsam diet? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-09-01
Länk till avsnitt

295: Flexibla vs strikta dieter, vad funkar bäst på sikt?

?If it fits your macros? vs strikta kostscheman?   Vi vet att många dieter ger bra resultat på kort sikt, men vad händer sedan? Är det bättre att följa en mer flexibel diet där du lär dig välja livsmedel baserat på näringsinnehåll och har nytta av det även när dieten är över, kontra att följa en strikt diet slaviskt och när den är över raskt återgå till dina gamla kostvanor?   Något tillspetsat, absolut, men det är ungefär vad en ny studie av Laurin Conlin et al tittade på ? och vi använder den som avstamp för dagens avsnitt!   Därefter tar vi tre lyssnarfrågor relaterade till dieter och kost, se hålltiderna nedan.   PS. Sandrine ber om ursäkt för att hon råkade spela in sitt ljud med en potatis. PPS. I dag lanserar vi nya t-shirts. Du hittar dem på butik.styrkelabbet.se.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:30 - Dagens ämne: Flexibla vs strikta dieter, vad funkar bäst på sikt? 27:10 - Lyssnarfråga 1: Vilka för- och nackdelar finns det för en vegetarian/vegan som styrketränar och vill bli stor och stark?  30:35 - Lyssnarfråga 2: Är det en fördel att träna på fastande mage? Och måste jag äta direkt efter träning eller är det det totala näringsintaget som räknas? Spelar det roll när proteinet intas? 36:05 - Lyssnarfråga 3: Med tanke på återhämtning efter träning/tävling, är det stor skillnad på hur snabbt kroppen återhämtar sig/reparerar skador om jag äter skitmat jämfört med genomtänkt, "nyttig? mat? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-08-25
Länk till avsnitt

294: Hur påverkar klimakteriet återhämtningsförmågan efter styrketräning?

Don't call it a comeback, men vi är tillbaka från semestern nu!   I dagens avsnitt tittar vi närmare på en ny studie som jämförde återhämtningsförmågan efter styrketräning mellan kvinnor före och efter klimakteriet. Är det en märkbar skillnad? Innebär klimakteriet att träningsresultaten kommer försämras avsevärt?   Den här veckan har vi även en rabattkod från vår samarbetspartner Gymgrossisten, som ger dig 200 kr i rabatt vid köp för minst 800 kr.   Rabattkod: STYRKELABBET200 Erbjudande: 200 kr rabatt vid köp över 800 kr   >> Klicka här för att använda rabattkoden hos Gymgrossisten
2021-08-18
Länk till avsnitt

293: Era frågor om allt från träning efter förlossning till att bli starkare och vigare samtidigt

Sista semesteravsnittet! Och av ren lättja lät vi er skriva manus åt oss.   Lyckligtvis gjorde ni ett bra jobb, för i dag har vi flera riktigt härliga frågeställningar att killgissa om. Se hålltiderna nedan!   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:25 - Lyssnarfråga 1: Jag har fått dille på att bli både stark och flexibel samtidigt, till exempel kunna lyfta tresiffrigt men också gå ned i spagat. Hur mycket motverkar dessa två mål varandra? 09:55 - Lyssnarfråga 2: Ska jag som har ett max i bänkpress på 55 kg träna annorlunda än någon som har ett max på 155 kg, om målet är att öka i just bänk? 14:30 - Lyssnarfråga 3: Två frågor om OS! 23:10 - Lyssnarfråga 4: Hur ser planerna ut för Styrkelabbet resten av året? 28:20 - Lyssnarfråga 5: Jag försöker slänga in en ?annan dags baslyft? varje pass, till exempel press efter böj på bendagen, för att öka frekvensen för just baslyften. Bra eller anus? 31:20 - Lyssnarfråga 6: Är det skillnad på hur män och kvinnor bygger stora bröstmuskler? 35:15 - Lyssnarfråga 7: Har Daniel lagt om träningen nu när han precis har blivit trebarnsfar? 38:40 - Lyssnarfråga 8: Har själv nyligen fött vårt tredje barn. Hur skulle Daniel rekommendera sin fru, eller mig då, att komma tillbaka till styrketräningen efter förlossningen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-08-11
Länk till avsnitt

292: Är det alltid bättre att träna med en lång rörelse?

Djupa knäböj, bänkpress utan brygga och bicepscurls från tårna till pannan?   Att träna i full rörelselängd har i studie efter studie visat bättre resultat för både muskel- och styrketillväxt.   Men visst borde det finnas tillfällen då halvreps och andra konstigheter fyller en funktion?   Vi tar en titt på frågan med hjälp av en ny metaanalys och en ny studie!   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:10 - Dagens ämne: Är det alltid bättre att träna med en lång rörelse? 26:45 - Lyssnarfråga: Vill höra er spekulera om vilken roll fokus och koncentration spelar för prestationen i gymmet ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-08-04
Länk till avsnitt

291: Styrketräning eller stretching, vad vinner kampen om din rörlighet?

Borde du stretcha? Eller borde du sluta stretcha?   Stretching och träning har gått hand i hand sedan Dackefejden. Det ska stretchas inför träningspassen för att minska skaderisken, och det ska stretchas efteråt för att minska träningsvärken.   Om du tränar för styrka och/eller muskelmassa, ska det dessutom stretchas för att du inte ska förlora din rörlighet och bli stel som ett kylskåp.   I dag må vi har slarvat bort vår kollega Sandrine, men vi har inte slarvat bort den nya metaanalysen på styrketräning och stretching! Det forskarna gjorde var helt enkelt att kolla på om antingen styrketräning eller stretching är effektivare för att öka rörligheten och flexibiliteten ? eller lika effektiva.   Och resultatet kommer förvåna många.   Hålltider: 00:00 - Försnack 07:35 - Dagens ämne: Styrketräning eller stretching, vad vinner kampen om din rörlighet? 30:20 - Lyssnarfråga: Hur ska jag välja vikter för kompletteringsövningarna i Knäböj Kalinka? Ska jag tänka en viss procent av 1RM även där eller bara gå på känsla? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-07-28
Länk till avsnitt

290: Borde du anpassa din träning efter din muskelfibertypfördelning?

Buongiorno!   Dina muskler består av både långsamma och snabba muskelfibrer. Och hur fördelningen ser ut kan skilja sig rejält mellan individer.   Hur stor roll spelar fördelningen för din styrketräning? Och kan du själv ta reda på hur din fördelning ser ut?   I dagens avsnitt pratar vi om en studie där forskarna kollade på ifall hur många reps du klarar på 80 procent av 1RM i knäböj, ger ett bra svar på hur din muskelfibertypfördelning ser ut ? och spekulerar om vilken betydelse den informationen ens har i så fall.   Vi hinner även med en lyssnarfråga: Får du mer muskelmassa i slutändan om du cyklar bulk och deff eller om du hela tiden håller dig viktstabil men byter ut fett mot muskler?   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:20 - Dagens ämne: Borde du anpassa din träning efter din muskelfibertypfördelning? 27:00 - Lyssnarfråga: Får jag mer muskelmassa i slutändan om jag cyklar bulk och deff eller om jag hela tiden håller mig viktstabil men byter ut fett mot muskler? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-07-21
Länk till avsnitt

289: Vilka effekter har omega-3 på din styrketräning?

Omega-3 har varit ett lovande tillskott i decennier nu, och för dig som tränar har omega-3-fettsyror mekanismer som potentiellt kan påverka dina funktionella träningsresultat och stimulera muskeluppbyggnaden.   Men vad säger egentligen den färskaste forskningen? Borde du komplettera med fiskoljekapslar om din kost inte är rik på fet fisk?   I dagens avsnitt kollar vi på en ny systematisk litteraturöversikt, för att se om vi blir klokare. Därefter besvarar vi en lyssnarfråga om tant-muffins!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:00 - Dagens ämne: Omega-3 och styrketräning 27:00 - Lyssnarfråga: Jag har fått tant-muffins-mage, såg det komma men nu har det gått överstyr. Har alltid haft platt mage så detta är sååååå tråkigt! Vad och hur ska jag träna? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-07-14
Länk till avsnitt

288: Hur stora muskler kan du bygga ren? Ny skörd med era bästa frågor!

Frågeavsnitt hör alltid till våra populäraste avsnitt ? så nu vaskar vi det kanske bästa, roligaste frågeavsnittet på länge, genom att släppa det under semestern.   Vi gjorde det åtminstone inte med flit, det bara blev så och det är inte vårt fel att ni ställde så himla bra frågor.   Vi inleder urstarkt med ämnet från titeln: hur muskulös kan du bli utan att dopa dig?   Men det är långt ifrån allt. Under avsnittet betar vi av hur många kalorier du bränner under ett hårt styrketräningspass, strikta bicepscurls och den definitiva definitionen av vad det innebär att vara vältränad!   Se hålltiderna nedan för alla frågeställningar.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:00 - Lyssnarfråga 1: Hur stora muskler kan jag bygga utan att dopa mig? Och hur lyckas jag? 16:05 - Lyssnarfråga 2: Är knäböj den bästa övningen för att bränna fett om jag vägrar konditionsträna? 22:45 - Lyssnarfråga 3: Vad ska jag göra nu när det redan är sommar, men jag har glömt att bli snygg? 28:20 - Lyssnarfråga 4: Hur ska jag planera träningen när jag gillar ALLT? Kroppsbyggning, styrkelyft, tyngdlyftning, crossfit och lite löpning eller cykling ? kan jag blanda hejvilt eller vinner jag på att periodisera träningsformerna? 30:10 - Lyssnarfråga 5: Vad tar ni i strikt bicepscurl? 35:15 - Lyssnarfråga 6: Jag får ont i blygdbenet av att göra hipthrusts. Är det bara att vänja sig eller har ni några bra tips? 39:40 - Lyssnarfråga 7: Farmers walk med en trapbar, för- och nackdelar jämfört med att ha en lös vikt i varje hand? 45:40 - Lyssnarfråga 8: Kan jag alltid klassa mig själv som vältränad så länge jag klarar tio eller fler chins? 49:10 - Lyssnarfråga 9: Om jag bänkpressar två pass per vecka, tjänar jag något på att köra med brett grepp vartannat pass och smalt grepp vartannat? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-07-07
Länk till avsnitt

287: Semesteravsnittet om semesterträning

Dags för vårt traditionsenliga avsnitt om semesterträning!   Hur tränar medlemmarna i Styrkelabbets kompisklubb när de är lediga?   Vad händer om du skippar träningen helt under sommaren?   Och vad är våra bästa tips för att ändå få till givande träning, om du inte har tillgång till ett välutrustat gym?   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:00 - Dagens ämne: Semesterträning! ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!  
2021-06-30
Länk till avsnitt

286: Specialset galore! Krydda din träning med allt från dropsets till myoreps

Vad är ett set och hur många slags set finns det egentligen?   I dagens avsnitt ger vi oss på den svåra filosofiska uppgiften att försöka besvara vad som borde räknas som ett set när du styrketränar ? och är inte alls överens.   Som bonus (det vill säga huvudrätt) ger vi oss också i kast med att granska olika typer av specialset, till exempel superset, dropset, rest-pause, myoreps, komplex, EMOM och en hel del till.   Vad handlar de olika settyperna om? Hur kan du använda dig av dem? Och borde du använda dig av dem?   PS. Läs den här artikeln om du vill veta hur du loggar superset och rundor i vår app StrengthLog.   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:15 - Dagens ämne: Olika typer av specialset och hur du implementerar dem i din träning ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-06-23
Länk till avsnitt

285: Funkar koffein lika bra oavsett kön?

Får kvinnor lika god effekt av koffein som män?   Vi pratar ofta om att det görs för få träningsstudier med lika många kvinnliga som manliga deltagare. Och det är ett problem, eftersom vår kroppar inte fungerar identiskt rent biologiskt.   Men nu har det faktiskt kommit en ny metaanalys som försöker reda ut ifall kvinnors prestation i gymmet förbättras lika mycket av koffein som den gör för män. Och det pratar vi om i dagens avsnitt!   Vi hinner även med två roliga lyssnarfrågor, se nedan.   Hålltider: 00:00 - Försnack 12:30 - Dagens ämne: Får kvinnor lika god effekt av koffein som män? 24:20 - Lyssnarfråga 1: Om jag ska tävla i att hålla en tung skivstång så länge som möjligt, kommer jag lyckas hålla den längre om jag använder tumlås, trots att jag inte har någon tidigare erfarenhet av just tumlås? 31:20 - Lyssnarfråga 2: När kommer det program i StrengthLog-appen som är anpassat för oss idioter som både vill lyfta tungt och springa långt? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!  
2021-06-16
Länk till avsnitt

284: Hur snabbt återhämtar du dig efter riktigt hård styrketräning?

Att återhämta sig efter träningen, är en av de viktigaste variablerna för att du ska nå dina träningsmål.   Men hur lång tid tar det egentligen för musklerna att återhämta sig efter ett riktigt hårt pass? Två dagar? En vecka?   I dagens avsnitt blir vi förhoppningsvis lite klokare med hjälp av en ny studie!   En stor portion av försnacket ägnas åt senaste uppdateringen av vår app StrengthLog. Om du inte redan har uppdaterat till version 4 i Google Play eller App Store, gör det genast, kompis! Bland nyheterna hittar du en programbyggare och darkmode (eller ?dorkmode?, enligt Daniel).   Om du är intresserad av att köpa premium i appen med ditt friskvårdsbidrag, hittar du instruktionerna för detta här.   Hålltider: 00:00 - Försnack om den stora uppdateringen av appen 13:30 - Dagens ämne: Hur snabbt återhämtar du dig efter riktigt hård styrketräning? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-06-09
Länk till avsnitt

283: Blir du starkare om du bygger muskler först?

Blir du starkare i slutändan om du först fokuserar på att bygga mer muskler, innan du börjar fokusera på att öka din styrka?   I avsnitt 258 pratade vi om ifall du bygger muskler snabbare om du blir stark först ? och nu är det dags att vända på steken, med hjälp av en ny studie.   Vi plockar även in två påståenden/myter som vi inte hann med i förra avsnittet, båda på ämnet kost.   Stämmer det verkligen att folk blir fetare om de äter efter klockan 18? Och behöver du verkligen äta sex gånger per dag för att hålla i gång förbränningen?   Hålltider: 00:00 - Försnack 09:00 - Dagens ämne: Blir du starkare i slutändan om du först fokuserar på att bygga mer muskler, innan du börjar fokusera på att öka din styrka? 31:30 - Lyssnarfråga 1: Stämmer det att folk går upp mer i vikt om de äter efter klockan 18? 41:40 - Lyssnarfråga 2: Måste jag äta sex gånger per dag för att hålla i gång förbränningen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-06-02
Länk till avsnitt

282: Femton vanliga myter om kost och träning

Träningsvärlden är full av påståenden och myten. Med hjälp från medlemmarna i Styrkelabbets kompisklubb på Facebook, har vi återigen samlat in en stor skörd vanliga påståenden där ute ? för att förklara vad som är myter och vilka korn av sanning det finns!   Se alla påståenden i hålltiderna nedan.   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:40 - Påstående 1: Genom att köra tunga baslyft först i passet frigörs mer tillväxthormoner så du får mer gains om du till exempel bicepscurlar efteråt 11:40 - Påstående 2: Stretching minskar träningsvärken 14:40 - Påstående 3: Om du ligger på ett för stort kaloriunderskott hamnar kroppen i svältläge och du slutar gå ned i vikt 23:45 - Påstående 4: Överträning är en myt 30:30 - Påstående 5: Om knäna går framfår tårna i knäböj så dör en kattunge 35:15 - Påstående 6: Med dålig teknik i marklyft kommer du dra sönder ryggen 37:50 - Påstående 7: Om du inte får rejäl träningsvärk så tränar du för lätt 41:05 - Påstående 8: Korsetter/waisttrainers ger dig en smalare midja (även när de inte sitter på) 45:55 - Påstående 9: Om tjejer lyfter tungt får de bulliga killmuskler 52:30 - Påstående 10: Det är viktigare att banta än att träna för om du vill klara dina första chins och dips 54:55 - Påstående 11: Du förbränner mer fett om du tränar (fastande) tidigt på morgonen 58:30 - Påstående 12: Din träning är bortkastad om du tar en öl efteråt 1:03:10 - Påstående 13: Styrkelyft är roligt 1:03:55 - Påstående 14: Äldre personer får inte lyfta tungt 1:09:35 - Påstående 15: Bodybuilders är svaga och deras muskler är bara fyllda med vatten ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-05-26
Länk till avsnitt

281: De fem bästa och fem sämsta kosttillskotten på marknaden i dag

Kosttillskott behövs sällan, men kan vara praktiska. Och en handfull av dem kan verkligen ge önskad effekt, till en billigare peng än att få försöka i sig mer genom kosten.   Tråkigt nog levererar långt ifrån alla tillskott på marknaden vad de lovar. I bästa fall har de dåliga ingen positiv effekt, i värsta fall kan de ge negativa effekter. För att inte nämna vilket episkt slöseri med dina surt förvärvade slantar de kan vara.   I det här avsnittet reder vi ut vilka fem populära kosttillskott som är bäst, likaså vilka fem som är sämst. Den senare listan hade kunnat vara mycket, mycket längre ? men här håller vi oss till sådana som är så populära att vi får många frågor om dem.   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:10 - De fem bästa kosttillskotten 33:20 - De fem sämsta kosttillskotten ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-05-19
Länk till avsnitt

280: Vett & etikett vid cirkelträning och uppvärmning för marklyft ? nya lyssnarfrågor!

Bänkvad, program i Strengthlog-appen, marklyftsuppvärmning och Styrkelyftssverige efter pandemin.   I dag lät vi er sätta agendan med frågor om allt mellan himmel och jord (så länge det rörde styrketräning i någon form).   Se hålltiderna nedan för dagens ämnen!   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:10 - Lyssnarfråga 1: Hur går bänkvadet, Sandrine? 10:00 - Lyssnarfråga 2: Hur värmer ni upp innan ett marklyftspass? 15:55 - Lyssnarfråga 3: Vilket av era träningsprogram skulle ni tro ger bäst resultat relaterat till hypertrofi? Finns ju så många olika, vad vore lämpligt att börja med? 19:15 - Lyssnarfråga 4: Vad är vett och etikett gällande cirkelträning på gym, det vill säga att ta mer än en maskin/station i anspråk samtidigt? 23:15 - Lyssnarfråga 5: Vad tycker ni om att köra pausreps för alla övningar? Några fördelar för muskeltillväxt? 26:00 - Lyssnarfråga 6: Hur kommer Styrkelyftssverige se ut när vi äntligen får börja tävla igen efter pandemin? 32:30 - Lyssnarfråga 7: Jag är 76 år ung, vilka repsintervall borde jag träna inom? 36:15 - Lyssnarfråga 8: För fem år sedan sa Daniel att 180 kg bänkpress känns nåbart, tycker han fortfarande det? 39:25 - Lyssnarfråga 9: Min bänkpress har knappt utvecklats på tre år, vad ska jag göra för att bryta min platå? 43:00 - Lyssnarfråga 10: Hur ser planerna ut för nya program till appen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-05-12
Länk till avsnitt

279: Charmiga chins! Era bästa frågor om att dra hakan över stången

Chins, räckhäv, pullups. Oavsett vad du kallar övningen så ska vi prata om den i dag.   Vi har återigen tagit hjälp av våra vänner i Styrkelabbets kompisklubb på Facebook, och samlat in tio stycken lyssnarfrågor på ämnet.   Störst fokus i avsnittet hamnar helt klart på chins ur ett nybörjarperspektiv, men vi betar även av frågor om optimalt rörelseomgång, muskelaktivering vid olika grepp med mera.   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:40 - Mer käbbel: Ett försök att definiera chins (och våra egna erfarenheter av övningen) 16:50 - Lyssnarfråga 1: Hur ska jag träna, och vilka övningar eller hjälpmedel kan hjälpa mig, för att klara mina första chins? 25:40 - Lyssnarfråga 2: Vad är skillnaderna i muskelaktivering när jag greppar med överhands-, underhands- respektive neutralt grepp? 28:30 - Lyssnarfråga 3: Är det en god idé att komplettera med latsdrag om jag ännu inte klarar 5?6 chins? 31:05 - Lyssnarfråga 4: Är jag för tung eller för svag för chins? 32:10 - Lyssnarfråga 5: För oss tungviktare, är det ens någon vits att försöka lära sig chins eller är det bättre att börja banta? 34:30 - Lyssnarfråga 6: Är det värt att testa att göra chins som ett varje-dag-projekt? 38:40 - Lyssnarfråga 7: Hur tränar jag upp mig till chins som överrörlig? 41:15 - Lyssnarfråga 8: Vad är bäst för muskeltillväxt, chins eller latsdrag? 43:00 - Lyssnarfråga 9: Bör jag ha med chins i mitt styrkelyftsprogram även om jag inte prioriterar prestationen i chins särskilt högt? 45:30 - Lyssnarfråga 10: Vilket rörelseomfång bör jag ha om jag vill bli stark och stor men inte bryr mig så mycket om hur många jag klarar? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-05-05
Länk till avsnitt

278: Potent press! Era bästa frågor om att pressa mer vikt över huvudet

Vi fortsätter beta av baslyften och i dag har turen kommit till det allra viktigaste, vettigaste och vackraste* lyftet av dem alla: press!   Kalla det militärpress, om du vill. Eller stående press med skivstång. Vi accepterar till och med sittande varianter, kettlebellpressar och bastardformen ?axelpress?.   Det viktiga är att du tar något tungt och pressar det över skallen, kompis. Och i dag hjälper vi dig lyckas med det, genom att besvarar ett bagardussin frågor om lyftet du borde bry dig mer om än bänkpress.**   Som vanligt ser du alla frågor nedan. Gå och pressa som en prinsessa nu!   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:35 - Lyssnarfråga 1: Är press mer hälsosamt och nyttigt för allmän hälsa än bänkpress? 13:00 - Lyssnarfråga 2: Kör ofta vanliga militärpress, men mot slutet på sista setet behöver jag pushpressa. Är det bättre att plocka av vikt och utföra lyftet korrekt? 15:00 - Lyssnarfråga 3: Blir man verkligen stark i axlarna av pushpress? 20:25 - Lyssnarfråga 4: Missar jag något viktigt om jag sitter ned i stället för att stå när jag pressar? 21:45 - Lyssnarfråga 5: Bör jag undvika att svanka/luta mig bakåt när jag kör stående press? 25:00 - Lyssnarfråga 6: Varför får jag ont i ländryggen vid press och vad kan jag göra åt det? 27:30 - Lyssnarfråga 7: Jag får inte till mitt buktryck när jag pressar. Tips? 34:20 - Lyssnarfråga 8: Jag får alltid en besvärlig huvud- och nackvärk dagarna efter att jag pressat något över huvudet, vilket gör att jag undviker det trots att jag tycker det är kul. Finns det något jag kan tänka på för att undvika detta, eller kanske någon stretch? 37:45 - Lyssnarfråga 9: Får ibland lätt yrsel vid press, finns det några tekniktips för att undvika detta? 42:30 - Lyssnarfråga 10: Förr var press bakom nacken vanligare, men det ser jag inte till mycket i dag. Anses det, som alla andra övningar bakom nacken, vara skadligt? 47:20 - Lyssnarfråga 11: Borde jag sluta pressa med ?suicide/monkey grip?? 50:50 - Lyssnarfråga 12: Varför går progressionen i press så fruktansvärt långsamt? 58:25 - Lyssnarfråga 13: Vilka för- och nackdelar ser ni mellan skrivstångspress och att pressa något med en hand, till exempel en hantel eller kettlebell? *Enligt en anonym podcastvärd **Återigen enligt samma anonyma podcastvärd   ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-04-28
Länk till avsnitt

277: Mäktiga marklyft! Era bästa frågor om dödens lyft

Efter avsnitt om knäböj och bänkpress kommer ett om marklyft. Sådan är regeln och vi tänker inte protestera.   Är det rimligt att gå från 250 kg marklyft i dag till 300 kg före nyår? Hur identifierar och tränar du bort dina svagheter? Och kan du se på dina kroppsliga proportioner om du kommer bli starkare i vanliga marklyft eller sumomark?   Tretton lyssnarfrågor, tretton bråkiga svar. Spana in hålltiderna nedan för allt!   Hålltider: 00:00 - Försnack 04:20 - Lyssnarfråga 1: Vad har Daniel, Philip och Sandrine för personbästa i marklyft? 10:30 - Lyssnarfråga 2: När ska Daniel dra 300 kg? 12:40 - Lyssnarfråga 3: Går det att se på kroppens proportioner om vanliga marklyft eller sumomark kommer funka bäst? 15:25 - Lyssnarfråga 4: Är sumomark mer skonsamt för längdryggen? 19:05 - Lyssnarfråga 5: Tips för att komma tillbaka snabbare efter ryggskott? 23:25 - Lyssnarfråga 6: Hur ska jag träna för att få bort min bananrygg när jag markar? 29:40 - Lyssnarfråga 7: Hur identifierar och tränar jag bort mina svagheter i lyftet? 32:20 - Lyssnarfråga 8: Finns det någon som inte borde träna marklyft? 36:45 - Lyssnarfråga 9: Varför programmerar folk generellt lägre volym för marklyft jämfört med knäböj? 41:00 - Lyssnarfråga 10: Om jag blir sliten av mycket mark (det vill säga så hög volym som skulle behövas för att öka i mark) men ändå vill bli starkare i mark, hur ska jag tänka? 44:20 - Lyssnarfråga 11: Jag tycker om att lägga in volymträning på 55?60 % av 1RM, till exempel 10 set x 10 reps. Finns det någon poäng för ens utveckling i mark att köra den typen av volymträning? 48:35 - Lyssnarfråga 12: Hur skulle ni lägga upp träningen för någon som har dragit 250 och vill dra 300 innan nyår? Är detta genomförbart? 55:25 - Lyssnarfråga 13: Har inte med marklyft att göra, men kan ni inte lyfta lite hur det går med planerade uppdateringar av appen? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-04-21
Länk till avsnitt

276: Bänkpress & bubbel!

Hur många norrmän behövs för att göra en studie om bänkpress?   Och hur ser det nya bänkpressvadet ut i Styrkelabbet AB?   Det är dags för ett supermatigt avsnitt om bänkpress (och Champagne) i Styrkelabbet podcast! Dels har vi en ny studie på muskelaktiveringen vid olika greppbredder i bänkpress, dels har vi plockat in era bästa lyssnarfrågor om bänk (men tyvärr inga om mousserande vin).   Spana in allt i hålltiderna nedan, här finns något för alla!   Hålltider: 00:00 - Försnack om det nya bänkpressvadet 07:30 - Dagens ämne: Så påverkar olika greppbredder muskelaktiveringen i bänkpress 16:30 - Lyssnarfråga 1: Bänka med en enorm brygga, för- och nackdelar?  22:55 - Lyssnarfråga 2: Finns det något medelvärde på hur mycket folk brukar öka i bänk över tid? 28:35 - Lyssnarfråga 3: Jag har långa armar, 200 cm mellan fingerspetsarna. Trots flera månaders försök så fungerar inte maxbrett grepp utan håller ungefär med lillfingret på ringen. Borde jag ändå jobba upp ett bredare grepp? 34:40 - Lyssnarfråga 4: Fötterna upp-bänk med böjda knän och höft eller raka ben? Vilka är för- och nackdelarna med varianterna? 38:35 - Lyssnarfråga 5: Bästa övningen eller varianten för att bli starkare de första centimetrarna från bröstet? 40:55 - Lyssnarfråga 6: Allmänna tips på saker jag kan prova för att ta mig vidare om jag upplever att jag har nått en platå? 44:45 - Lyssnarfråga 7: Jag har en ac-led som inte klarar bänkpress (eller andra pressövningar med skivstång) och börjar lessna på hantelpress, finns det andra övningar för att bygga bra pecs? 46:30 - Lyssnarfråga 8: Är det okej att endast smalbänka eller anses jag vara en mupp då? Frågar åt en kompis. 49:40 - Lyssnarfråga 9: Om jag kämpar för att lyckas bänka stången, hur ska jag tänka då? 54:50 - Lyssnarfråga 10: Kompletterande övningar för antagonisterna för att inte få obalans vid hög bänkvolym, hur viktigt är det? 59:55 - Lyssnarfråga 11: Jag har ett diskbråck i ländryggen, vilket hindrar mig från att belasta min underkropp, men fötterna upp-bänk går bra! Kommer det ta längre tid för mig att utvecklas och göra framgångar i bänken om jag bara kan träna med fötterna i luften? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-04-14
Länk till avsnitt

275: Knäböj i kvadrat! Om sticking point och pinböj

Ett kort men intensivt avsnitt i dag, för att inte konkurrera för mycket med din matsmältning efter påskhelgen.   Knäböj står på menyn och vi har två intressanta studier att grotta ned oss i.   Är din sticking point i knäböj verkligen lyftets svagaste del?   Och vad är egentligen fördelarna med pinböj?   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:30 - Dagens ämne: Är din sticking point i knäböj lyftets svagaste del? Vad är fördelarna med pinböj? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-04-07
Länk till avsnitt

274: Så påverkar konditionsträning dina styrketräningsresultat

Tvärtemot vad många påstår verkar det fungera utmärkt att göra stora framsteg för både kondition och styrkan samtidigt. Åtminstone upp till en viss nivå.   Men var går gränsen, om du vill kombinera hård styrketräning med ambitiös konditionsträning?   I dagens avsnitt pratar vi om en ny översikt och metaanalys på kombinerad träning. Och besvarar en drös lyssnarfrågor på ämnet. Så på med svettbanden!   Hålltider: 00:00 - Försnack 06:20 - Dagens ämne: Så påverkar konditionsträning dina styrketräningsresultat ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-03-31
Länk till avsnitt

273: Kan du träna bort de negativa effekterna av för mycket stillasittande?

Från kontoret till soffan. Vi svenskar blir alltmer stillasittande. Och det verkar ha en negativ påverkan på vår hälsa.   Men vi som tränar massor då? Lyfter flera hårda pass i veckan och kanske till och med kastar in lite kardio i form av annat än högreps i bicepscurl?   Det är bekvämt att tänka att vår träning raderar det dåliga med att sitta still en majoritet av dygnets vakna timmar, men är det verkligen så?   Det diskuteras vi i dag, med stöd av en ny studie från Portugal!   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:30 - Dagens ämne: Kan du träna bort de negativa effekterna av för mycket stillasittande? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-03-24
Länk till avsnitt

272: Era frågor om allt från latsdrag bakom huvudet till uppvärmningsset

Förra veckan debatterades latsdrag bakom nacken flitigt i Styrkelabbets kompisklubb. Ett livsfarligt lyft som absolut ingen borde träna eller en helt okej variant till verktygslådan, så länge du har rörligheten som krävs?   Det är dags för en ny frågeskörd här i podden och vi räds inte getingboet!   Se hålltiderna nedan för alla frågor.   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:40 - Lyssnarfråga 1: Är latsdrag bakom huvudet en sämre/farligare variant än latsdrag till bröstet? 13:35 - Lyssnarfråga 2: Vad är skillnaden mellan arbetsset och uppvärmningsset? Var går gränsen och vad bestämmer att gränsen är just där? 18:40 - Lyssnarfråga 3: Hur går Sandrines tyngdlyftning? Några planer på att tävla? 24:10 - Lyssnarfråga 4: För- och nackdelar att träna framför en spegel? 31:40 - Lyssnarfråga 5: Vad tror ni om tid under anspänning? Är det en viktig variabel för hypertrofi? 36:20 - Lyssnarfråga 6: Får vi se en ?Styrkelabbets kompisträff? när världen blir normal? 39:15 - Lyssnarfråga 7: Hur många vändor tänker Philip köra av Bodybuilding Balett? Ändrar han något mellan rundorna? 45:35 - Lyssnarfråga 8: Vad är en rimlig känsla av att vara tillräckligt återhämtad från ett pass till nästa? 50:00 - Lyssnarfråga 9: Är effekten av bulgarian split squats i paritet med hur hemska de är att göra? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-03-17
Länk till avsnitt

271: Hur påverkar koffein och teknikförändringar din styrka?

Två ämnen i dag, och båda handlar om din potentiella styrkeutveckling!   Först ut diskuterar vi en ny studie, som undersökte långsiktiga effekter på styrkan av att inta koffein i samband med styrketräning. Att koffein har en gynnsam inverkan på styrkan akut vet vi redan, men översätts det till att du utvecklas snabbare med koffein än utan, även på längre sikt? Så vitt vi vet är det här den första studien som tittat på just detta.   Därefter skuttar vi atletiskt vidare till en annan frågeställning, som diskuterades flitigt i Styrkelabbets kompisklubb på Facebook förra veckan:   Blir du svagare av att försöka lyfta med bättre teknik?   PS. Vår nya bok, Bygga muskler som vegan, hittar du här! Vi berättar mer om den i dagens försnack.   Hålltider: 00:00 - Försnack 08:35 - Dagens första ämne: Långsiktiga effekter på styrkan av koffein i samband med styrketräning 34:10 - Dagens andra ämne: Blir du svagare av att försöka lyfta med bättre teknik? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-03-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 270: Bra magkänsla! Så tränar du magmusklerna

Ny vecka, ny muskelgrupp. Så spänn ut buken, för nu ska vi snacka sexpack!   Eller ja, vi pratar om alla muskler som normalt sett brukar anses utgöra just magmuskulaturen. Och tittar närmare på hur du tränar dem effektivt, hur mycket träning de egentligen får av klassiska baslyft såsom marklyft och knäböj, om det finns magträning du borde inkludera för maxprestationen i styrkelyft och ifall vi tror att nybörjare någonsin kommer sluta lägga oproportionerligt mycket fokus på just magträning.   Självklart bjuder vi även på våra budget-, Volvo- och lyxpaket för magträning.   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:50 - Dagens ämne: Bra magkänsla! Så tränar du magmusklerna ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-03-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 269: Läckra lårmuskler! En djupdykning i quadricepsträning

Vi följer upp förra veckans avsnitt om knäböj med att fokusera ännu mera på musklerna i framsida lår.   Vad behöver du komplettera knäböj med för typ av benövningar, om du vill bygga riktigt rediga lår? Vad kan du ersätta knäböj med, om du varken kan eller vill ägna dig åt att böja på knäna med en skivstång på ryggen eller axlarna? Och vad ska du göra om ena benet är uppenbart starkare än det andra?   I det här avsnittet har vi samlat våra bästa tips för att hjälpa dig få läckra lårmuskler!   Hålltider: 00:00 - Försnack 05:50 - Dagens ämne: En djupdykning i quadricepsträning ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-02-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 268: Var vänlig och knäböj! Ny studie på stångplacering plus era knäböjsfrågor

En ny studie på knäböj och sex alldeles ljuvliga lyssnarfrågor som också handlar om knäböj?   Nämnde vi knäböj? Den här pärlan till avsnitt handlar nämligen om knäböj.   Vi njuter, du kommer njuta och alla måste knäböja!   Hålltider: 00:00 - Försnack 03:30 - Dagens ämne: Hög eller låg stångplacering vid knäböj, hur stora är skillnaderna? 18:00 - Lyssnarfråga 1: Hur identifierar och löser jag de vanligaste rörlighetsproblemen? Hur kommer jag djupare i min böj? 25:55 - Lyssnarfråga 2: Buttwink! Dess vara eller inte vara. Ska jag göra mitt bästa för att undvika buttwink eller är det inte så farligt som folk säger? 30:15 - Lyssnarfråga 3: För- och nackdelar med att använda en viktplatta att stå på för att komma upp med hälarna i knäböj? 33:40 - Lyssnarfråga 4: Finns det några go-to-varianter av knäböj som kan vara bra att ha i sitt träningsprogram för att öka maxstyrkan? 49:40 - Lyssnarfråga 5: Vad är egentligen nackdelarna med brytböj? Är det värt att lägga energi på att träna bort brytningen? 57:55 - Lyssnarfråga 6: Varför är knäböj den enda övningen som framkallar dödsångest? ***   Styrkelabbet sponsras av Gymgrossisten. För att se vilka produkter vi använder och rekommenderar, besök gymgrossisten.com/styrkelabbet.   ***   Denna podcast produceras av Styrkelabbet. På Styrkelabbet.se hittar du artiklar om styrketräningträningsprogramstyrkeövningarkost och kosttillskott.   ***   Logga din träning i vår app StrengthLog!
2021-02-17
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.