Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Spelkosmos

Spelkosmos

En peppig podcast om tv- och datorspel. Upplev nya och gamla spelvärldar tillsammans med Sanna och Sven. Vi tipsar, klurar och grottar ner oss i fantastiska spelberättelser.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

spelkosmos.se

Avsnitt

Vi spelar ut 2017

Årets sista Spelkosmos är enligt tradition en mysigpysig videopodd. Vi snackar om vårt 2017 i form av en topplista: vad var bäst med året som gick? Och finns det något särskilt vi ser fram emot under året som kommer?
2017-12-19
Länk till avsnitt

Jag vill spela jag vill dö i Norden

I Sverige finns det eldsjälar som, då och då, tar en paus från att rädda världen eller fly från zombies. De släpper handkontrollen, borstar tänderna och cyklar till jobbet för att skapa nya spelupplevelser som vi andra kan njuta av.
2017-10-31
Länk till avsnitt

Låt oss lyssna

Färggranna (eller svartvita) pixlar och polygoner i all ära, men vad händer när vi plockar bort grafiken helt? Vad händer när vi spelar genom att lyssna? Vi har grottat ner oss i ljudspelens lilla land. Något som har inneburit många trasiga länkar, återvändsgränder och en del tystnad. Men också ett sug efter mer och en tro på framtiden!
2017-10-17
Länk till avsnitt

Vad är ett spel?

I det tjugofemte avsnittet tar vi på oss våra tänkarmössor och leker filosofer. Vi försöker bena ut vad ett spel egentligen är. Måste ett spel vara underhållande? Är en vandringssimulator ett spel? Varför heter det datorspel och inte datorlek? Ja, precis som Filosofiska rummet i P1 lovar vi inga svar men öppnar för många nya frågor.
2017-10-03
Länk till avsnitt

Våra spelvanor

Det är dags att gå loss på spelvanor. Grejer vi gör när vi spelar. Eller innan vi spelar. Eller varför inte efter att vi har spelat.
2017-09-12
Länk till avsnitt

Mitt i naturen

Grönt är skönt och mossa är grejen. Vilka är spelen med snygg, knasig och säregen natur som du bara måste spela? Spelen som får dig att vilja kräla runt i myllan eller som tar tar andan ur dig med sina vida vyer.
2017-03-14
Länk till avsnitt

Allt har en början, men behöver det ett slut?

Snipp snapp snut, så var spelet slut. Eller? Hur viktigt är egentligen slutet i ett spel? Måste man hålla ut till sista sekunden eller kan det vara okej att sluta när man är på topp?
2017-02-28
Länk till avsnitt

Var god vänta, spelet sparas

Ibland märker du det inte ens, andra gånger sitter du otåligt och väntar på att det ska bli klart och vissa gånger är du nästan gråtfärdig över att det inte går att göra förrän du har klubbat ner minst sju köttätande zombies till! Idag pratar vi om att spara. Från inga sparfunktioner alls till göttiga autosaves.
2017-02-14
Länk till avsnitt

Vi spelar ut 2016

Det tjugonde avsnittet av Spelkosmos är en videopodd! Vi summerar 2016 med varsin topplista: vad var egentligen bäst med året som gått? Och finns det något särskilt vi ser fram emot under året som kommer?
2016-12-29
Länk till avsnitt

Förlora dig i episka äventyr

Få saker slår att ha ett långt jullov framför sig som man kan fylla med massor av spel och riktigt grotta ner sig i episka äventyr.
2016-12-20
Länk till avsnitt

Upp till kamp mot spelstress och spelkramp

Det släpps en massa nya spel varje dag. Har du blivit förlamad av det enorma utbudet nån gång? Så pass att det kanske inte blir något spelat alls? Det har vi!
2016-12-06
Länk till avsnitt

Hiss eller diss 2

Får retrovågen med pixel art tummen upp eller tummen ner? Vad tycker vi om remastrade spel? Och den aldrig sinande strömmen av zombier: hur kul är det egentligen? I det här avsnittet hissar och dissar vi tre spel-fenomen.
2016-11-22
Länk till avsnitt

Spök- och skräcknatten

I det här avsnittet omfamnar vi spelen som får oss att skrika högt, gömma oss under täcket och skita knäck. Vi funderar över vad som gör oss rädda och bjussar så klart på några läskiga favoritspel.
2016-10-25
Länk till avsnitt

Vi bekänner

Vi snicksnackar om saker vi grämer oss över eller till och med skäms lite över att vi har gjort eller inte gjort. Allt ifrån att aldrig ha sippat på en Jolt Cola, till att inte ha en susning om Pokémon GO eller Minecraft.
2016-10-11
Länk till avsnitt

5 spel under 5 timmar

Långa spel i all ära, men ibland vill man åt korta små godbitar. Spelupplevelser som tar några få timmar och lämnar utrymme till allt annat fint i livet. Vi tipsar om 5 riktigt bra spel under 5 timmar. Perfekta att köra igenom under en helg (eller en kväll om du ligger i).
2016-09-27
Länk till avsnitt

Att fuska eller inte fuska, det är frågan

Ordet fuska har en ganska negativ klang. Det är fult och syndigt. Något du kanske inte direkt stoltserar med att du gör. Men är det verkligen bara av ondo? Idag ska vi vrida och vända på fusk och att fuska i spel!
2016-09-13
Länk till avsnitt

Spelen som reser i tiden

Tidsresor är rackarns nervkittlande för fantasin, och vi frågar oss varför det inte finns fler spel på temat? Det snackas snurriga farfars-paradoxer och andra svårigheter, som ställer till det för både spelutvecklare och oss som spelar. Sen varvar vi självklart med några tidsrese-spel som verkligen har lyckats!
2016-08-30
Länk till avsnitt

Mot den virtuella verkligheten

När Sven var liten hade han en häftig leksak som kallades för View-Master. Han kunde titta i den som en kikare och se bilder i 3D. Det var nästan som att kliva in i en annan värld.
2016-08-16
Länk till avsnitt

Underbart bärbart

Det är inte alltid vi kan (eller vill) sitta framför en stor skärm. När vi är på språng kan vi istället ta till bärbara spel. Men hur är det egentligen nu för tiden, finns det plats för dedikerade bärbara spelmaskiner bland dagens smarta telefoner och surfplattor? Vi funderar och passar i samma veva på att lyfta våra egna favoriter när det gäller bärbart.
2016-05-17
Länk till avsnitt

Värva nya spelare

Sanna tycker att det är lite jobbigt att mingla och önskar att man alltid kunde ställa frågan "Vad spelar du just nu?". Men då behöver vi så klart värva fler människor till spelens underbara värld.
2016-05-03
Länk till avsnitt

Spela tillsammans i soffan

Även en ensamvarg, som trivs bäst under korkeken, kan må bra av att spela tillsammans med vänner (eller fiender) i lagom dos.
2016-04-19
Länk till avsnitt

Ut på peka-klicka-äventyr

Spelen med berättelser som engagerar, karaktärer som du sent ska glömma och pussel som får dig att slita ditt hår. Spelen som väcker din upptäckarlusta och kräver din närvaro. Spelen som vissa hävdar är utdöda?! Spelen som för många är en enda nostalgi-fest, för andra obevandrade marker. Vi pratar givetvis om de underbara äventyrsspelen!
2016-04-05
Länk till avsnitt

Om vi hade en tidsmaskin

När och var hade vi åkt om vi hade en tidsmaskin? På med hjälmar och knäskydd - vi vet ju att tidsresor kan sluta hur som helst - och häng med när vi kastar oss tillbaka i tiden för att uppleva mysiga spelminnen, starta speldagböcker och stoppa möten från att aldrig äga rum.
2016-03-22
Länk till avsnitt

Spelen vi inte ville spela, men spelade ändå

Vad är grejen med att gå utanför sin komfortzon och spela spel som man inte hade tänkt spela? Är det något du borde göra oftare, eller är det bara slöseri med dyrbar tid? Vi har utmanat varandra med en "spela ett spel du aldrig hade tänkt spela"-kväll (inklusive fruktsallad) för mixa upp lite i spelvardagen.
2016-03-08
Länk till avsnitt

Krossade förväntningar och positiva överraskningar

I spelens värld upplever vi ständigt toppar och dalar. Vi dyker ner i några spel som gjort oss riktigt besvikna och några som oväntat har förgyllt våra spelstunder. Och vi frågar oss självklart varför. Det snackas löften som gått om intet, etablerade universum som raserats och genres som överraskat.
2016-02-23
Länk till avsnitt

Spela gamla spel idag

Varje dag släpps nya spännande spel. Men sen finns ju också alla äldre spel som du kanske missat. För att inte tala om mega-gamla spel som väcker nostalgikänslor. Vad tycker vi om att spela äldre spel idag och hur gör man rent praktiskt för att spela gamla godingar?
2016-02-09
Länk till avsnitt

Hiss eller diss

Nu ska det hissas och dissas! Vad tycker vi egentligen om fenomen som "open world", spel som släpps i episoder, val som får konsekvenser för spelets handling, promenadsimulatorer och gräsrotsfinansiering?
2016-01-26
Länk till avsnitt

6 "typiska" spel

Välkommen till den allra första episoden av Spelkosmos! En podd om att spela, både helt allena men framförallt tillsammans, och upptäcka alla de fantastiska berättelser som gömmer sig i den oändliga spelvärlden. Vi kickstartar med att ge dig sex fenomenala speltips, tre typiska Sanna-spel och tre typiska Svens-spel. Både gamla godingar, som är lika härliga än idag, tillsammans med fräschare guldklimpar som du absolut inte får missa i spelmyllret.
2016-01-11
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.