Sveriges 100 mest populära podcasts

Barnaministeriet

Barnaministeriet

Barnaministeriet skildrar barns och ungas livsvillkor i levande reportage, med ett tydligt barnperspektiv, där vi utgår från artiklar ur barnkonventionen. Syftet är att informera och utbilda lyssnaren och programmen riktar sig främst mot en vuxen publik.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

ur.se/id/186175

Avsnitt

"Alla röker på"

Synen på cannabis håller på att förändras. Det sveper en legaliseringsvåg över världen och i Sverige är det numera lätt att få tag i, även om det är olagligt. Emilia var 14 år första gången hon blev bjuden på cannabis och till slut vann nyfikenheten över löftet till mamma.
2020-02-25
Länk till avsnitt

Kriget mot kroppen

Tyra försöker att älska sig själv precis som hon är men det är svårt. Hon är trött på att alltid vara störst i klassen och att inte orka. Nu börjar vågen närma sig hundra och Tyra har bestämt sig. Men hon är inte säker på att hon kommer att klara det.
2020-02-18
Länk till avsnitt

Den som inga pengar har

Barn och unga har aldrig haft så mycket pengar att röra sig med som nu. Jämfört med många andra länder lever unga i Sverige i överflöd. Men det finns också familjer som har fått det sämre och för dem har skillnaderna blivit mer tydliga - mellan de som har och de som inte har råd.
2020-02-11
Länk till avsnitt

Pepper hör när hon vill höra

När Pepper går och lägger sig på kvällen tar hon av sig sina konstgjorda öron. Då blir världen helt tyst. Pepper föddes döv och när hon var liten fick hon cochleaimplantat inopererade. Men det finns de som tycker att Peppers föräldrar gjorde fel. Att vinsten med att höra med implantat helt enkelt inte väger upp förlusten av en hel kultur. Programmet finns transkriberat till text i tillhörande dokument (manus).
2020-01-05
Länk till avsnitt

100 procent kär

På en skala 1 till 10 är Nora 100 procent kär. Jobbiga grejer i livet har blivit småsaker och när han är i närheten slår hjärtat fortare. Att vara kär är som att duscha i kemiska må-bra-ämnen. Känslan är så skön att det påminner om beroende. 13-åriga Nora vill aldrig att det ska ta slut och det finns en förklaring till att de flesta aldrig glömmer sin första stora kärlek.
2019-12-27
Länk till avsnitt

Liams enda chans

När Liam är 10 år orkar han knappt gå. Han åker permobil och läpparna är blå. I julklapp önskar han sig ett nytt hjärta. Kvällen före julafton sitter familjen uppe och tittar på Bingolotto när telefonen ringer. Liam blir så rädd så att han går in på toaletten och kräks.
2019-12-20
Länk till avsnitt

Min familj kallas raggare

13-årige Arons familj bor i en ombyggd bensinmack och ute i garaget står finbilarna på rad. Helgerna är fest, cruising, tävlingar och 1950-talsrock. Men Aron och hans bröder är inte helt bekväma med att kalla sig raggare. Alla barn har rätt att hitta sina egna intressen, men hur mycket väljer vi egentligen själva?
2019-10-04
Länk till avsnitt

Generation sömnlös

12-åriga Violet har haft svårt att sova så länge hon kan minnas. På nätterna kommer tankarna och allra värst är det när ingen annan är vaken. De senaste tio åren har utskrivningen av melatonin till unga niodubblats. Vad beror det på att så många barn och unga har sömnproblem? Lie Åslund är psykolog och forskar om unga och sömn.
2019-09-27
Länk till avsnitt

Syskonen som tävlar i idéer

I uppfinnartävlingen "Finn upp" tävlar unga från hela landet med sina idéer och konkurrensen är stenhård. Syskonen Daniel och Erica skickar på varsitt håll in bidrag till Finn upp och båda kommer till final. Vad är oddsen? Vad är det som gör att vissa ungas idéer blir verklighet medan andra hamnar i byrålådan?
2019-09-20
Länk till avsnitt

Både barn och mamma

Ronja går i nian när hela livet förändras. Hon som festar och kör moppe med kompisarna ska bli mamma. I skolan börjar ryktet gå och Ronja behöver lära sig att bli vuxen på bara några månader. Hur är det att bli mamma när man själv är ett barn? Och får unga föräldrar det stöd de behöver?
2019-09-13
Länk till avsnitt

Elvir - Navestads eldsjäl

När media rapporterar om bilbränder och pensionärer som inte vågar gå ut är det Elvirs kvarter de pratar om. För honom är Navestad utanför Norrköping hemma och han är trött på bilden av sin hemort. Även om den till viss del är sann. Redan som 10-åring bestämde sig Elvir för att vara med och förändra samhället - och Navestad.
2019-05-17
Länk till avsnitt

Same same men olika

Nils-Jovnna är 12 år och renskötare. Han går i sexan i sameskolan i Kiruna där man både talar samiska och svenska. Han vet att det hänger på honom och andra unga samer att föra samiskan vidare. Alla barn har rätt till sitt ursprung och sitt språk men hur är det att veta om att kulturen man kommer från är hotad och kan försvinna?
2019-05-10
Länk till avsnitt

Fulla vuxna och nyktra unga

Ett par glas vin till middagen gör väl inget? Inte heller snapsarna på midsommarafton. Eller? Hur påverkar egentligen vår dryckeskultur barnen runt bordet? Nuförtiden dricker ungdomar hälften så mycket som de gjorde för 20 år sedan och historiskt sett ligger vi på låga nivåer. Hur kommer det sig?
2019-05-03
Länk till avsnitt

Jag är ett burkbarn

Vem har du fått dina blåa ögon ifrån? Din bollkänsla och ditt dåliga morgonhumör? Hur mycket är arv och hur mycket är miljö? I Sverige har alla barn rätt att få veta sitt ursprung. Har man blivit till genom spermadonation kan man få namnet på sin donator när man fyller 18. Men hur viktig är han, mannen som lämnade spermier i en burk för nästan 20 år sedan? Geraldine har fantiserat om vem hennes biologiska pappa är sedan hon var liten.
2019-04-26
Länk till avsnitt

Edvin pratar med ögonen

Edvin har aldrig kunnat prata med sin egen röst, men när han var fyra år fick han en dator han kan styra med sina ögon. Datorns röst låter som en vuxen man, men för Edvin blev den hans direkt. Det krävs mycket tålamod att prata med ögonen men för Edvin betyder det att han får säga precis det han vill utan att någon annan tolkar orden åt honom. Dessutom medverkar Maria Borgestig som forskar om effekterna av ögonstyrning för barn med funktionsnedsättning.
2019-04-18
Länk till avsnitt

Alla kollar på porr

Barn är i snitt 12 år första gången de tittar på porr. Men vad är det för slags porr de ser? De stora porrsajterna erbjuder både våldsporr och porr som anspelar på incest. Vi hör barn och unga berätta om det som vuxna aldrig frågar om.
2019-04-12
Länk till avsnitt

Knutby - Barnen som fruktade Gud

Ida och Linnea föddes in i Knutbyförsamlingen. Sekten som fick hela världens blickar på sig efter ett brutalt mord och ett mordförsök för 15 år sedan. Pastorerna i församlingen har anklagats för maktmissbruk och för att ha trakasserat och isolerat medlemmar. Nu berättar Ida och Linnea för första gången hur det var att vara barn i Knutby.
2019-04-05
Länk till avsnitt

Övervakad av mamma och pappa

Adams mamma och pappa kan följa varje steg han tar via gps. Molly måste ge alla sina lösenord till sin mamma. Gustavs föräldrar ringer och frågar var han är så fort han besöker en ny plats. Tekniken har gjort det möjligt att övervaka våra barn men är det detsamma som att vi alltid bör göra det? Hur är det för barnen att ständigt vara kontrollerade? Vi hör Jessica Nihlén Fahlquist, universitetslektor i biomedicinsk etik på Uppsala universitet, som forskar om risker och etik, både inom teknik och folkhälsa.
2019-03-29
Länk till avsnitt

Sveriges starkaste

Zilan håller sin motståndare i ett stadigt grepp. Om bara några sekunder är allt avgjort. Då kan hon vara Sveriges starkaste 12-åring. På läktaren sitter Monica och Morgan och hejar. De har tagit hand om Zilan sen hon var fyra år och behövde en ny familj. Zilan har kämpat med förluster i hela sitt liv, nu har hon en brinnande längtan efter att vinna.
2019-03-22
Länk till avsnitt

Jag vill inte vara mitt hjärtfel

Majken har tröttnat på att vara speciell. Orkar hon verkligen vara med på gympan? Borde hon inte åka bil till utflykten istället för att gå? De flesta menar väl, men informationen vi får om andra är som pusselbitar. Ju mer vi får veta desto tydligare bilder målar vi upp. Hur öppen måste man vara? Är det okej att vara hemlig med det som gör en speciell? Vi är alla unika men ibland vill man bara vara precis som alla andra.
2019-03-15
Länk till avsnitt

Rätten till en pappa

14-åriga Fadia har en stor familj, hon trivs där hon bor och allt går bra i skolan. Så bra att hon har fått hoppa över två klasser. Ändå har hon en stor klump av oro i magen. I flera år har hon varit rädd för att det värsta som kan hända ska hända. Nu är den dagen snart här. Hennes familj är på väg att splittras. Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till två föräldrar. Men vad innebär det i praktiken? Karin Sjömilla Fagerholm är jurist på Barnombudsmannen.
2019-03-08
Länk till avsnitt

Alice, affischen och vuxenmobben

Femtonåriga Alice får frågan om att skapa årets majblomme-affisch. När majblomman och affischen presenteras får Alice positiv respons, men samma kväll skapas en tråd på sociala medier där vuxna tycker att affischen är exkluderande. Det strömmar in rasistiska kommentarer och många går så långt att de uppmanar till bojkott av majblomman. Samtidigt säljer affischen som aldrig förr. Vad händer när barn blir måltavlor för vuxnas vrede? Hur påverkas Alice?
2019-03-02
Länk till avsnitt

Ung och troende

Alla barn har rätt att tro, eller inte tro, på vilken gud de vill. Det slår FN:s barnkonvention fast. Samtidigt har föräldrar rätt att vägleda barnen i sin tro. Hur går det ihop? Samuel och Raghad är troende och har båda starkt stöd hemifrån. Deras föräldrar är också religiösa. Klasskompisar och andra runt omkring kan däremot vara oförstående. Som ung och troende kan man behöva försvara sitt val.
2019-02-09
Länk till avsnitt

Hur trångt kan man bo?

Syskonen Saron, Keven och Silvana bor tillsammans med sin mamma i ett rum på 19 kvadratmeter som de tilldelats av socialtjänsten. Belysningen är dålig och golvet är täckt av kartonger och väskor där de har sina kläder. Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till en skälig levnadsstandard och rätt till privatliv. Men vad räknas egentligen som skälig levnadsstandard? Och hur blir det med privatlivet om man som familj bor så här trångt? Programledaren Simon Danielsson samtalar med Johnny Lorentzen som har lett två forskningsstudier om trångboddhet.
2019-02-02
Länk till avsnitt

Julle och fotbollslaget som svek

Julle drömmer om att bli fotbollsproffs. Men när han fyllt 8 år förändrades allt. Klubben han spelade i delade upp laget i ett kill- och ett tjejlag. Julle, som föddes som flicka men alltid känt sig som en pojke, fick inte längre spela i killaget. En av barnkonventionens grundprinciper är att inga barn får diskrimineras oavsett ras, hudfärg, språk, religion, politisk åskådning, ursprung, funktionsnedsättning eller kön. Men det står inget om könsidentitet. Varför? Juristen Rebecka Pommering från Barnombudsmannen förklarar.
2019-01-26
Länk till avsnitt

Vill inte träffa pappa

Davids pappa har suttit i fängelse för misshandel av Davids mamma. Sedan han blivit fri har han velat träffa sin son, men David vill inte. Nu har pappan stämt Davids mamma för umgängessabotage, han menar att det är hon som hindrar David från att träffa honom. Enligt Barnkonventionen ska barnets bästa komma i första hand i alla beslut som rör barn. Men i vårdnads- och umgängestvister verkar det inte alltid vara så. Advokat Jessica Sandberg, som har erfarenhet av familjerättsliga frågor, förklarar.
2019-01-19
Länk till avsnitt

Drömmen om gymnastik

För tre år sedan kom den då sjuåriga Solin till Sverige från Syrien. En av hennes största önskningar var att få ägna sig åt gymnastik. Men vart skulle hon vända sig? Enligt barnkonventionen har alla barn rätt till lek, vila och fritid. Men det är inte alltid lätt att veta hur man ska gå tillväga för att bli delaktig i en förening. Aila Ibanez Menguc från Riksidrottsförbundet pratar om hur idrottsföreningar praktiskt arbetar för att få alla barn att känna sig inkluderade, och vilken betydelse leken har inom idrotten.
2019-01-12
Länk till avsnitt

Större än Picasso

Kéren Socadjo och Helen Tesfay är två unga konstnärer och vänner. Den senaste tiden har deras konst uppmärksammats allt mer och under en veckas tid ska de ha två utställningar tillsammans. Vi får följa konstnärsduon i deras intensiva planering och ta del av de frågor som dyker upp längs vägen. Bland annat hur mycket man ska satsa på det man brinner för.
2018-12-29
Länk till avsnitt

Agnes och ungdomskören

Femtonåriga Agnes antogs nyligen som den yngsta medlemmen i Göteborgs ungdomskör. Tillsammans med 48 andra körmedlemmar börjar Agnes nu repetera julsånger. De har upp emot 30 uppträdanden under julen, däribland den traditionsenliga uppsättningen "Den sjungande julgranen".
2018-12-22
Länk till avsnitt

Vänskapsbandet Yaz & Joes

Yasemin, Josef och Kadim lärde känna varandra när dom var riktigt små. Tillsammans har de ett band men har haft svårt att lyckas. Yasemin är den som håller ihop bandet medan Josef och Kadim mest bråkar. Alla vill bestämma själva och gå sina egna vägar, men trots det envisas vännerna med att ständigt försöka skapa musik tillsammans.
2018-10-06
Länk till avsnitt

Rockys osynliga skada

När Rocky är nio år ramlar hon och slår sig i huvudet. Händelsen förändrar hennes liv helt. Hon blir ett av de barn som varje år drabbas av förvärvad hjärnskada och idag lider hon av hjärntrötthet. Med en bristande förståelse från Rockys omgivning har kampen för att återgå till livet varit lång och inte förrän fem och ett halvt år efter skadan kunde hon återgå till sina studier.
2018-09-29
Länk till avsnitt

Gretas skolstrejk

Femtonåriga Greta Thunberg är orolig för klimatet och framtiden för allt levande på jorden. Därför bestämde hon sig för att skolstrejka utanför Riksdagen, för att uppmärksamma och framförallt få politikerna att lyfta klimatfrågan. Hon påbörjade sin aktion tre veckor innan valet 2018. Varför sitter Greta där och vad vill hon ska hända? Och kommer hon kunna påverka politikerna så att klimatfrågan sätts främst?
2018-09-22
Länk till avsnitt

På sommarlov i Mogadishu

Abdinassir är 10 år. Förra året var han med sin mamma på sommarlov i Mogadishu, huvudstaden i Somalia. Precis som många andra svenskar hade Abdinassir bara en bild av ett land i krig. Ett farligt land. Men hans mamma lyckades övertala honom. De skulle ju hälsa på vänner och släktingar som stannat där, till exempel mostern och småkusinerna. Efter skolavslutningen åkte de ner, till värmen, solen och till långa sandstränder.
2018-09-15
Länk till avsnitt

Höjdpunkter 2018

Vi summerar säsongen och bjuder på valda delar ur några av de mest uppmärksammade programmen. Det handlar till exempel om barnen som bor i Vivalla, ett av Sveriges särskilt utsatta områden, tioåriga Marwa som lever under utvisningshot, Shanti som bott på olika behandlingshem under hela tonåren och unga flickor som tvingas till prostitution i Kenya.
2018-05-18
Länk till avsnitt

Barn och mat

Mat kan vara både komplicerat och känsloladdat, men också glädjeskapande och lustfyllt. Vad barn äter och inte äter är ett ämne som lätt väcker diskussion. Hur mycket bör barn äta, vad är lämplig kost och hur viktigt är det med regler kring mat? Vi tar reda på vad barnen själva tänker kring det de äter; vi träffar Signe, vars största intresse är matlagning, Selma, som har ett selektivt ätande och så besöker vi familjen Berg som bara äter veganskt.
2018-05-11
Länk till avsnitt

Mayson är ickebinär

14-åriga Mayson är varken tjej eller kille. Det har nu gått två år sen hen insåg att det inte var något konstigt med att vara icke-binär, och idag har Mayson påbörjat en utredning för könsdysfori. Vi får höra Maysons föräldrar, om hur de reagerade när deras barn berättade om sin könsidentitet. Psykologen Hannah Bergman från Astrid Lindgrens barnsjukhus förklarar hur det går till när barn och ungdomar tar kontakt med deras könsidentitetsteam.
2018-05-04
Länk till avsnitt

People of color i Lund

I hela sitt liv har Maya Mbog Rosén fått utstå rasistiska och kränkande kommentarer på grund av sin etnicitet. Maya går på Katedralskolan i Lund. Tillsammans med andra elever på skolan försöker hon motverka det som de upplever som systematisk rasism. Därför har de bildat gruppen People of color. Men de stöter på oväntat motstånd.
2018-04-27
Länk till avsnitt

Att bryta tystnaden

Angelica kan inte bo hemma, för där mår hon inte bra. Och hon vill helst inte prata med någon om hur hon mår. I väntan på att få någon annanstans att bo, bor Angelica just nu på en soffa hos sin farbror. För att dagarna inte ska kännas alltför mörka försöker hon hitta på saker att göra, som att dansa och umgås med vänner. Det enda Angelica drömmer om nu är ett hem, eller någonstans där hon kan känna sig hemma.
2018-04-20
Länk till avsnitt

11-åriga Indra är styrkelyftare

Indra började med styrkelyft för fyra år sedan - nu klarar hon 70 kg i marklyft. Hon tränar flera gånger i veckan och drömmer om att bli världens starkaste kvinna. Genom sociala medier hittade hon sin förebild - 20-åriga Mia Engrenius, även kallad Pippi. Mia blev juniorvärldsmästare i styrkelyft som 17-åring. Idag är hennes liv indelat efter tävlingssäsonger. I hennes vardag finns det inte plats för mycket mer än träning, sömn och kost.
2018-04-13
Länk till avsnitt

Hemma i spelens värld

Tusentals barn och vuxna i Sverige tycker om att samla, byta och spela med olika samlarkort, som Pokémon, Yu-Gi-Oh! och Magic. Men det finns ont om platser där barn kan hitta andra barn att spela med, och det är lätt att känna sig ensam med sitt spelintresse. 9-åriga Milla och 17-åriga Alexiz kände sig annorlunda och utanför ända tills de upptäckte spelföreningen Dragon's Lair.
2018-04-06
Länk till avsnitt

Annas parti

Femtonåriga Anna Cramling Bellon bär för närvarande titeln Sveriges bästa kvinnliga schackspelare under 20 år. Trots att båda hennes föräldrar är stormästare inom schack, har Anna skapat sig ett eget namn. Hennes dröm är att en dag bli världens bästa kvinnliga schackspelare. Men Anna tror inte på tur, utan vet att hon måste jobba hårt för att nå dit.
2018-03-30
Länk till avsnitt

Marwa 10 år ska utvisas - ensam

10-åriga Marwa kom till Sverige från Marocko för tre år sedan och bor med sin mamma, tre småsyskon och styvpappa i Ödeshög. Hon går i fjärde klass. I januari 2017 beslutade Migrationsverket att Marwa ska utvisas till Marocko - ensam. Det eftersom hennes marockanska pappa inte har gett sitt godkännande till att hon ska bo i Sverige. Vi följer Marwas kamp mot ovissheten och starka längtan efter att trots allt få stanna hos sin mamma. Reporter: Frida Fernqvist.
2018-03-23
Länk till avsnitt

Barnen i Vivalla

Enligt polisens statistik finns 23 särskilt utsatta områden i Sverige - områden som präglas av hög kriminalitet, bristande tilltro till rättsväsendet och parallella maktstrukturer, men också av trångboddhet och social och ekonomisk otrygghet. Vivalla i Örebro är ett av dessa områden. 40 procent av invånarna i Vivalla är under 18 år. Hur är det att växa upp i ett särskilt utsatt område? Vi möter barnen i Vivalla och låter dem berätta.
2018-04-30
Länk till avsnitt

Shanti på behandlingshem

Ungefär 3-5 procent av barn och unga blir någon gång under sin uppväxt placerade under samhällsvård. 17-åriga Shanti har flyttat runt på olika behandlingshem sedan hon var 13 år. Idag bor hon på ett miljöterapeutiskt behandlingshem och om det blir som hon hoppas ska det bli hennes sista. Reporter: Emma Ikekwe.
2018-03-09
Länk till avsnitt

Ingenstans att bo

Under 2000-talet har antalet hemlösa barnfamiljer ökat kraftigt och idag är minst 15.000 barn drabbade, enligt Socialstyrelsens senaste kartläggning. Många föräldrar har inga andra problem än att de är fattiga och har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Men vad orsaken än är så drabbas barnen alltid hårt. För 13-åriga Nardos familj är situationen akut. Socialtjänsten har sagt upp dem från deras tillfälliga boende och nu vet de inte var de ska sova.
2018-03-02
Länk till avsnitt

Barnsexhandel i Kenya

I slumområdet Kibera i Nairobi, Kenya, bor det omkring två miljoner människor. Många lever på mindre än en dollar om dagen, utan varken el eller rinnande vatten. Fattigdomen gör att många unga prostituerar sig. Vi träffar två tonårstjejer som har sålt sex sen de var 14 år för att kunna försörja sig själva och sina småsyskon. Vi träffar också några så kallade beachboys som säljer sina kroppar till turister.
2018-02-02
Länk till avsnitt

Killsnack i omklädningsrummet

Att idrotta är en viktig del av livet för många barn. Nästan 90 procent av alla barn och unga har någon gång under sin uppväxt varit med i en idrottsförening. För många blir sporten ett sätt att hitta sitt umgänge och en tillhörighet. 18-åringarna Shanga Aziz och Rogerio Silva spelade fotboll under uppväxten tills de fick skador som tvingade dem att sluta. Då, när de såg tillbaka, började de tänka på de dåliga värderingar och det sexistiska snack som förekommer i omklädningsrummen. Nu åker Shanga och Rogerio runt till olika idrottsföreningar och pratar med unga killar om jämställdhet, machokultur och vikten av att våga vara sig själv.
2018-01-26
Länk till avsnitt

Jami - ortens bästa poet

16-årige Jami Faltin bestämmer sig för att tävla om titeln Ortens bästa poet 2017. Inför tävlingen skriver han två dikter, de två första dikterna han någonsin skrivit. Dikterna kommer ta honom längre än han kunnat ana. Tidigare har Jami gjort musik. Hur kom det sig att han började skriva posei och varför har han fortsatt?
2018-01-19
Länk till avsnitt

Mina systrar har cancer

I Sverige insjuknar ungefär ett barn om dagen i någon form av cancer. Ett cancerbesked är en kris för familjer som drabbas. Det är inte ovanligt att allt börjar handla om sjukdomen när föräldrarna måste lägga allt fokus på det sjuka barnet. Men vad händer med syskonen? Tilde är 15 år och har levt med cancer i nästan hela sitt liv. Själv är hon frisk men båda hennes yngre systrar Emmy och Tuva är drabbade. Vi hör också Barncancerfondens syskonstödjare Carina Karlsson vars jobb är att stötta syskon till sjuka barn.
2018-01-12
Länk till avsnitt

Vi är fortfarande särbegåvade

Enäggstvillingarna Erik och Gustav är särbegåvade. De lärde sig läsa när de var tre år gamla. När de var tio år träffade vi dem för första gången. De vantrivdes i skolan eftersom de varken fick tillräckliga utmaningar eller kompisar att hänga med. Vi möter dem igen när de är 15 år och deras liv är bättre. De bor i Bryssel och går i Europeiska skolan, där de trivs med undervisningen och har fått många kompisar. Specialpedagogen och gymnasieläraren Mona Liljedahl ger tips på hur pedagoger bättre kan förstå sig på barn med särskilda begåvningar.
2018-01-05
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.