Sveriges 100 mest populära podcasts

Jobbpodden

Jobbpodden

Välkommen till Arbetsförmedlingens nystart av jobbpodden. Här delar vi med oss av jobbsökartips och personliga berättelser. Lyssna, låt dig inspireras och hitta nya möjligheter. Avsnitten finns även på Arbetsförmedlingens playtjänst: arbetsformedlingen.se/play. Där hittar ni även textversioner av avsnitten.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

arbetsformedlingen.se/play/podcast/jobbpodden

Avsnitt

Ulf 59 år fick nya jobbmöjligheter genom utbildning

Ulf närmade sig pensionsåldern när han blev av med jobbet. Trots många jobbansökningar fick han inget nytt. Tillslut vände lyckan. Han fick möjlighet att gå en yrkesutbildning till CNC-operatör via Arbetsförmedlingen. Ett spännande arbete där man sköter datorstyrda maskiner inom verkstadsindustrin. Hör Ulf berätta om vikten av att vara nyfiken. Att du aldrig blir för gammal för att lära dig ett nytt yrke. Och jobbmöjligheterna som väntar.
2023-02-20
Länk till avsnitt

Att jobba med autism och adhd

Under sin uppväxt gjorde Alexander Skytte allt för att försöka vara normal och passa in. Som 10-åring fick han diagnosen adhd och som vuxen gjorde han en ytterligare en utredning som visade att han har autism. I dag jobbar han som idrottslärare i grundskolan och stormtrivs med sitt yrkesval. Med sin historia inspirerar han andra och berättar om de utmaningar han dagligen ställs inför.
2021-12-06
Länk till avsnitt

Myrsteg a?r ocksa? steg mot ett nytt jobb

I det här avsnittet gästas podden av föreläsaren och författaren Lili Öst. Hon är livscoach och hennes driv är att hjälpa människor bort från psykisk ohälsa och istället sträva mot ett önskat resultat med bland annat hjälp av beteendevetenskap. Hon blev själv utbränd 2002 och har idag många insikter och stor kunskap hur man kan gå från klarhet till klarhet när man söker jobb.
2021-11-22
Länk till avsnitt

Sök jobb i byggbranschen

? Utbildningen är inte facit på att du kan utföra ett jobb. Kompetens är en förmåga att lösa en uppgift, säger Klas Wahlström på Flens Byggelement. Byggbranschens ökade efterfrågan gjorde att företaget behövde anställa många snickare på en gång. Med kreativa lösningar hittade de rätt kompetens, lyssna på avsnittet för att höra hur de gjorde!
2021-11-09
Länk till avsnitt

Rusta och matcha ? en väg till jobb

? Med vilja och driv så når man sitt mål oavsett vad du har för bakgrund eller erfarenhet, säger Sofien Messaoud. Han är en av många som jobbar som handledare inom tjänsten rusta och matcha, en typ av jobbsökarkurs genom Arbetsförmedlingen. Han berättar om sina bästa tips för att få ett jobb, bland annat genom att satsa på studier och se till att söka de jobb du kan få. Lyssna på avsnittet så får du veta mer!
2021-10-28
Länk till avsnitt

Det ljusnar på arbetsmarknaden

Fler får jobb, arbetsmarknaden växer sig allt starkare och arbetslösheten sjunker. Det är en positiv utveckling, men många utmaningar kvarstår. Långtidsarbetslösheten ökar då arbetssökande inte alltid har den kompetens som efterfrågas. Marcus Löwing från Arbetsförmedlingen hjälper oss att förstå hur allt hänger ihop och varför det är så viktigt att rusta sig rätt för att få ett jobb!
2021-10-26
Länk till avsnitt

Falla mellan stolarna

En vanlig fråga vi får på Arbetsförmedlingen är vad som gäller när man varit sjukskriven och ska återgå till ett arbete på nytt. I det här avsnittet vill vi belysa hur Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen samarbetar och vem som gör vad. Michael Boman från Försäkringskassan berättar och förklarar vilka jobb man kommer att prövas mot och vikten av samarbetet mellan myndigheterna.
2021-10-18
Länk till avsnitt

Kriminalvården ? här finns jobben

Sveriges fängelser och häkten är fulla och kriminalvården står inför en stor utveckling och expansion. Minst 3000 personer till behöver anställas. Podden gör ett unikt besök på Tidaholmsanstalten och träffar kriminalvårdsinspektör Björn Wäring. Han berättar om de viktiga uppdragen som kriminalvården har. Hör ett spännande och intressant samtal om hur en arbetsdag kan se ut på ett fängelse.
2021-10-15
Länk till avsnitt

Garanterat jobb inom industrin

Marie Nilsson är ordförande i IF Metall och hon vill sätta industrin på kartan. Det är en växande bransch och du har garanterat jobb efter utbildning. Det är ett positivt läge för Sveriges industrier. ?Prova gärna ett industrijobb. Där ligger framtiden och du blir en del av att förändra planeten.?, säger Marie. Lyssna på ett inspirerande avsnitt om industrins möjligheter.
2021-10-04
Länk till avsnitt

Spelutvecklare ? stora jobbchanser

Vill du ha goda jobbchanser framöver så har dataspelsbranschen jobben att satsa på. Det är en framgångsindustri på arbetsmarknaden och bristen på duktiga spelutvecklare ökar. I det här avsnittet gästas vi av Johanna Nylander från dataspelbranschens branschorganisation som berätta mer.
2021-09-27
Länk till avsnitt

Vilka jobb passar dig?

Om du vill byta bana men inte vet vilket jobb du ska satsa på så ska du lyssna på det här avsnittet. Ellinor Wassberg från Arbetsförmedlingen guidar dig kring hur du kan använda verktygen på arbetsformedlingen.se. Verktygen hjälper dig att fatta ett smart beslut kring ett nytt yrke. Viktigt är att du har med dig hjärta och hjärna i dina framtida val, tipsar Ellinor.
2021-09-20
Länk till avsnitt

Jobb att satsa på

Några av jobben som förväntas ha bäst jobbchanser framöver är undersköterska, lärare, ingenjör, systemutvecklare och målare. Det visar Arbetsförmedlingens senaste bedömningar. I det här avsnittet presenterar Ellinor Wassberg från Arbetsförmedlingen topplistan med vilka yrken du kan satsa för att öka dina chanser till ett jobb.
2021-09-13
Länk till avsnitt

Stora jobbchanser efter ett yrkesprogram

Få en bättre start på yrkeslivet genom att gå ett yrkesprogram på gymnasiet. Det finns goda jobbmöjligheter men det behövs fler som väljer en yrkesutbildning för att Sverige inte ska hamna i en kompetenskris. Johan Olsson från svenskt näringsliv berättar vad företagen efterfrågar och om ungdomars tankar och attityder kring gymnasievalet.
2021-09-06
Länk till avsnitt

Sök jobb på Linkedin

Detta avsnitt är fullspäckat med tips om hur du kan använda Linkedin när du söker jobb. Linda Björck som är Linkedinexpert är tillbaka och berättar om de verktyg och funktioner som finns. Även vikten av att vara aktiv och proaktiv på Linkedin för att få den effekt som du önskar. Genom att publicera inlägg och söka upp företag och rekryterare kommer dina möjligheter öka till att få ett jobb.
2021-08-30
Länk till avsnitt

Kom igång med tre steg på Linkedin

Hur ska man använda Linkedin i sitt jobbsökande? ?Vi borde bli bättre på att skryta för att lyfta våra kompetenser? berättar Linda Björck som är Linkedinexpert. Kom igång med tre steg, profilen, skapa kontakter och vara aktiv. Linda guidar dig hur du ska göra och i det här avsnittet får du även en synlighetsutmaning. Det här är första delen av två om hur du kan använda Linkedin när du söker jobb.
2021-08-23
Länk till avsnitt

Sök jobb baklänges

När du vet vilket jobb du vill ha så kan du med några enkla knep ta reda på hur du ska ta dig till ditt mål. Du söker jobbet baklänges. Per Westberg från Arbetsförmedlingen kommer att leda dig steg för steg hur du ska göra för att kunna få jobbet du vill ha.
2021-08-09
Länk till avsnitt

Teamwork med Arbetsfo?rmedlingen

Visste du att Arbetsförmedlingen ger speciellt stöd till personer med kognitiva svårigheter? En prioriterad grupp är personer från särskolan. I det här avsnittet berättar Rebecka om hur hon fått sitt jobb på Mormors restaurang. Fehima som är SIUS konsulent på Arbetsförmedlingen berättar om samarbetet och om att finna få och behålla ett arbete där introduktionen och uppföljning är väldigt viktig.
2021-07-26
Länk till avsnitt

Hålla modet uppe när tiden går

Hur ska man hålla modet uppe när man söker jobb och tiden bara går? Hur ska man hantera situationen att vara utan arbete i månader och kanske år? Vi gästas av Betti Lukic som jobbar som legitimerad psykolog på Arbetsförmedlingen och möter personer som varit utan jobb en längre tid. Hon berättar att det finns strategier men det är också viktigt att be om hjälp.
2021-07-12
Länk till avsnitt

Kraften med sociala medier

Sociala medier är bland det mäktigaste vi har för att nå ut. Den kraften kan du dra nytta av när du söker jobb. Ziza Madani från arbetsförmedlingen ger dig tipsen du inte får missa för att kunna landa jobbet med hjälp av sociala medier.
2021-06-28
Länk till avsnitt

Lär dig hitta de dolda jobben

Var letar man efter jobb som inte finns utannonserade? I det här avsnittet gästas vi av en expert på att hitta dolda jobb. Ziza Madani från Arbetsförmedlingen ger dig flera exempel och tips på var du ska leta för att hitta.
2021-06-15
Länk till avsnitt

Glädje varje dag på jobbet trots ständiga smärtor

Ronnie Stjärnholm älskar sitt jobb och får så mycket glädje och energi av att jobba inom handikappomsorgen. Men vägen till hur han mår och känner idag har varit lång och smärtsam. I det här avsnittet berättar Ronnie om sin sjukdom och de steg han har behövt ta för att över huvud taget kunna jobba, samt vilken betydelse Arbetsförmedlingen haft.
2021-05-31
Länk till avsnitt

Möjligheter och styrkor när du söker jobb

I det här avsnittet kommer vi att lyfta fram möjligheter och styrkor hos dig när du söker jobb och har en funktionsnedsättning. Miranda Nour Forsberg från Arbetsförmedlingen har jobbat många år med personer som behöver extra stöd i sitt jobbsökande. Hon berättar vad du själv kan göra och var Arbetsförmedlingen kan hjälpa till med.
2021-05-10
Länk till avsnitt

Marknadsför dig själv

Personlig marknadsföring handlar om att visa arbetsgivaren ditt professionella jag. Att visa vem du är som medarbetare och vad du kan bidra med på en arbetsplats. Genom att du lär dig hur du lyfter fram dina egenskaper på ett tydligt sätt kommer du att ligga steget före många andra som söker jobb. I det här avsnittet får du enkla tips på hur du kommer igång med din personliga marknadsföring!
2021-05-03
Länk till avsnitt

IT ? här finns jobben!

Det behövs fler som jobbar inom IT och branschen går en ljus arbetsmarknad till mötes. Sofie Andersson från arbetsgivarverket jobbar med kompetensförsörjning inom statliga myndigheter och berättar bland annat om bristen på kompetens inom IT och vad som krävs för att få jobben. Fram till 2024 kommer 70 000 nya jobb att skapas inom techbranschen. Kan det vara ditt nästa jobb?
2021-04-26
Länk till avsnitt

Arbetsprövning blev anställning som frukostvärdinna

?Jag är jätteglad att jag har en anställning idag och jag hoppas verkligen att fler kommer att få den möjligheten.? Det var Emelie Ljungbergs ord när vi intervjuade henne. I det här avsnittet berättar hon om sin väg till anställning. Men även om den hjälp hon fått för att göra det möjligt att jobba som frukostvärdinna trots sina hinder.
2021-04-19
Länk till avsnitt

Du svarar väl på frågan vem, vad och varför?

Känner du igen dig i att ha svårt att komma igång att skriva rätt saker när du ska presentera dig eller skriva ett personligt brev? Du kanske börjar med: ?Hej?? och sen tar det stopp? Så frågan är ju om det finns något enkelt knep? Ellinor Wassberg som är jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen kommer att bjuda på tre enkla tips som du kan hålla dig till för att landa rätt: Vem, vad och varför? Det är inte svårare än så!
2021-04-12
Länk till avsnitt

Gör det till en sport att ta ett nej

Visste du att vi kan reagera som att vi potentiellt är attackerade när vi får ett nej till ett jobb? Förklaringen ligger i vårt biologiska känslosystem. Vi får samma reaktioner nu som när vi levde på savannen för 40 000 år sedan. Att bli utstött då innebar att vi blev utan mat och skydd. Du kunde bli attackerad och dö. Därför förbereder vi oss mot en potentiell attack, vilket är otroligt stressande. Och det är precis vad som händer när vi får ett nej! Hur kan vi tänka rationellt? Finns det något sätt för att kringgå känslan av att det är så jobbigt att ta ett nej? Omid Rahmanian som är jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen kommer bjuda på flera strategier som gör att du lättare kan ta ett nej med en klackspark.
2021-03-26
Länk till avsnitt

Så jobbar Arbetsförmedlingen med våld i nära relationer

Var tredje vecka mördas en kvinna i Sverige av sin partner och flera av dessa var arbetssökande. Nu har Arbetsförmedlingen fått i uppdrag av regeringen att öka upptäckten av våld då kopplingen mellan förmågan att arbeta samt ohälsa och våld är stor. I det här avsnittet ska vi prata om hur mötet med våldsutsatta arbetssökande kan se ut i verkligen och därför har vi med oss Fivos Pagalias som i sin yrkesroll mött personer som varit utsatta för våld. Det här är andra delen av två om Arbetsförmedlingens arbete kring Ökad upptäckt av våld och varför Arbetsförmedlingen ska ställa frågor om våld. Regeringsuppdraget görs i samverkan med Försäkringskassan, Migrationsverket, Socialstyrelsen och Jämställdhetsmyndigheten. Gäst: Fivos Pagalias Programledare: Charlotte Lindman Tekniker: PG Nordström Skriv gärna till oss och berätta vad du tyckte om det här avsnittet och skriv även om du har förslag på vad vi ska prata om i podden: [email protected] Kvinnofridlinjen 020-50 50 50 Välj att sluta 020?55 56 66 Lever du med våld i en nära relation?  Lever du med våld i en nära relation? - Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se)
2021-03-25
Länk till avsnitt

Dyslektiker har styrkor som andra inte har

Känner du någon som har dyslexi eller kanske har du dyslexi själv? Då har du troligtvis flera dyslexistyrkor som inte andra har som är värdefulla för en arbetsgivare. Till exempel att ha förmågan att tänka i 3D och se hur en process kan utvecklas långt före andra. Susanna Cederqvist har själv dyslexi och har jobbat professionellt med dyslexi i 15 år. I det här avsnittet sticker hon hål på ett antal fördomar om dyslexi och berättar om vilka styrkor du kan lyfta fram på en anställningsintervju.
2021-03-16
Länk till avsnitt

Varför ska Arbetsförmedlingen fråga om våld?

Var tredje vecka mördas en kvinna i Sverige av sin partner och flera av dessa var arbetssökande. Nu har Arbetsförmedlingen fått i uppdrag av regeringen att öka upptäckten av våld i samverkan med Försäkringskassan, Migrationsverket, Socialstyrelsen och Jämställdhetsmyndigheten. Kopplingen mellan ohälsa och våld är stor och påverkar förmågan att arbeta. Därför kommer Arbetsförmedlingen utbilda 7 400 medarbetare om våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt sexuellt våld. Åsa Frostfeldt är ansvarig på Arbetsförmedlingen för införandet av regeringsuppdraget och kommer i det hör avsnittet att berätta mer. Det här är första delen av två om Arbetsförmedlingens arbete kring Ökad upptäckt av våld och varför Arbetsförmedlingen ska ställa frågor om våld? Gäst: Åsa Frostfeldt Programledare: Charlotte Lindman Tekniker: Per-Göran Nordström Skriv gärna till oss och berätta vad du tyckte om det här avsnittet och skriv även om du har förslag på vad vi ska prata om i podden: [email protected] För rådgivning finns Kvinnofridslinjen på telefonnummer 020-50 50 50
2021-03-08
Länk till avsnitt

Studera genom Arbetsförmedlingen

Plugga vidare! Det tipsar många om, men finns det utbildningar som ökar mina chanser till jobb efteråt? Kan Arbetsförmedlingen hjälpa mig med utbildning? Ja! I det här avsnittet får du veta mer om arbetsmarknadsutbildningar. Det är korta utbildningar inom yrken där arbetsgivare behöver personal, som varvar teori med praktik, vilket gör det lättare att få jobb efteråt.
2021-03-01
Länk till avsnitt

Sök sommarjobb 2021

Det är dags att söka sommarjobb! I det här avsnittet bjuder vi på de bästa tipsen som går att få för att landa sommarjobbet. Ellinor Wassberg är jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen och hon berättar: Var du ska leta? Vilka jobb som finns att söka? Hur du kan sticka ut i mängden?
2021-02-22
Länk till avsnitt

Lär dig söka jobb digitalt med hjälp av Digitala jag

I det här avsnittet får du tips på hur du kan lära dig att bli mer digital på ett enkelt sätt. Digitala verktyg och tjänster har öppnat upp nya möjligheter att söka jobb på flera olika sätt. För väldigt många har digitaliseringen förenklat vardagen, men för andra har det blivit lite krångligare. Därför har Arbetsförmedlingen tillsammans med Google Digitalakademin skapat utbildningssidan Digitalajag.se med korta och enkla utbildningar. Där kan du till exempel lära dig att skapa säkra konton eller att kommunicera via sociala medier.
2021-02-15
Länk till avsnitt

Kommer jag att kunna gå tillbaka till mitt gamla jobb när pandemin är över?

Hur kan jag snabbt hitta ett jobb just nu? Och kommer jag att kunna gå tillbaka till mitt gamla jobb när pandemin är över? Vad är smart att satsa på? "Generellt kan man säga att den viktigaste faktorn är att skaffa sig en gymnasieutbildning. Så nu kan det vara ett bra läge att slutföra gymnasiestudierna om man inte har de med sig", säger Mahad Malingur från analysavdelningen på Arbetsförmedlingen. Han berättar också om att vi under pandemin har ändrat vårat beteende, till exempel inom handel där vi numer handlar på nätet. Men hur påverkar det framtidens jobb? I det här avsnittet tar vi reda på hur man ska tänka och vilka de bästa tipsen är för att vara beredd när pandemin vänder.
2021-02-08
Länk till avsnitt

Varför är det viktigt att gå gymnasiet?

Det finns många möjligheter att läsa in gymnasiet när du är vuxen för att få gymnasiebehörighet. Men varför är det viktigt att gå gymnasiet? Vad spelar det för roll egentligen? Ökar verkligen mina chanser att få ett jobb om jag har en gymnasieutbildning? Lyssna på vad arbetsgivare, gymnasieungdomar och experterna säger i detta insiktsfulla avsnitt!
2021-01-18
Länk till avsnitt

Arbetsmarknadsministerns bästa jobbtips

I det här avsnittet träffar vi Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Hon summerar året som gått och lyfter bland annat fram de överenskommelser under pandemin som underlättat för dig som är arbetssökande. Eva besvarar även era frågor om exempelvis vad hon skulle göra om hon blev arbetssökande idag. Hon berättar också att hon fick nobben när hon sökte jobb på Arbetsförmedlingen. Lyssna på hela avsnittet för att höra mer.
2021-01-11
Länk till avsnitt

Kicka igång 2021

Gör en rivstart och kicka igång det nya året! Vi vill boosta dig genom sju konkreta tips för ditt jobbsökande 2021. Det kan vara så enkelt som att skicka en god fortsättning-hälsning på sociala medier eller att stanna upp och fundera på allt bra du gjorde under förra året. Du kommer också att få ta del av ett framgångsrecept. Arbetsförmedlingens jobbpodd hälsar dig välkommen till jobbsökaråret 2021. Nu kör vi!
2021-01-04
Länk till avsnitt

Årets bästa jobbtips från arbetsgivarna

I det här avsnittet har vi samlat ihop de bästa jobbtipsen från sex olika arbetsgivare vi träffat under året 2020. Till exempel hur du kan undvika misstagen som 95% andra gör i sin jobbansökan, hur du kan googla fram nya jobb som passar dina kunskaper eller varför det är viktigt att ha rätt inställning och rätt attityd när du söker jobb och så klart mycket mer.
2020-12-28
Länk till avsnitt

Fler än 3000 nya jobb väntar i Skellefteå

I Skellefteå händer det spännande saker just nu när Northvolt etableras för att förse världen med batterier och batterisystem. En ny fabrik med 3000 jobb ska tillsättas till år 2025. Är det så att du vill utbilda dig och sen flytta till Skellefteå för att vara med och förvandla samhället uppe i norr? Då ska du lyssna på detta avsnitt som gästas av Katarina Borstedt från Northvolt!
2020-12-21
Länk till avsnitt

Kom ut ur väggen efter utbrändhet

Många hör av sig till Arbetsförmedlingens jobbpodd och vill att vi ska prata mer om psykisk ohälsa i samband med att vara arbetssökande. Psykisk ohälsa omfattar ju så många olika tillstånd. Allt från oro eller nedstämdhet till svåra psykiatriska tillstånd som ångest eller utmattningssyndrom. Just utmattningssyndrom drabbar väldigt många och därför ska vi prata mer om det i det här avsnittet. Jag har träffat Sara Hermansson som gått in i väggen och har varit utbränd. Men hon har också kommit ut ur väggen. Lärdomar hon fått är att man behöver släppa det gamla och gå vidare. Acceptans och nya förhållningssätt är centralt för att bli frisk. Hör hela hennes berättelse.
2020-12-07
Länk till avsnitt

Lyft fram din kompetens på intervjun ? tipsen du inte får missa!

För att lyckas på en anställningsintervju behöver du visa arbetsgivaren eller rekryteraren dina styrkor och din kompetens. Genom att vara förberedd på rätt sätt till intervjun får du ett stort försprång och kan bli den som får jobbet! Det blir vanligare att arbetsgivare använder sig av kompetensbaserad intervju. Kompetensbaserad intervju innebär att du ska lyfta fram dina kompetenser och berätta om hur du jobbar och löser en situation utifrån dina kunskaper. Vi gästas av Båb Bengtsson som berättar hur du lyckas med det. Han jobbar med employer branding på Karolinska universitetssjukhuset och när han rekryterar lyssnar han in vilket engagemang en kandidat har och hur öppen personen är för att lära sig nya saker. De flesta företag lever i en föränderlig värld och då gäller det att hitta personal som vill hänga med på den resan, berättar Båb. Lyssna på hela avsnittet för fler tips.
2020-11-23
Länk till avsnitt

Eventbranschen tvärdog med pandemin ? så här gjorde Victoria!

Restriktioner av att inte kunna gå på konserter eller mässor och träffas i stora grupper gjorde att eventbranschen tvärdog. Pandemins framfart gjorde att många jobb försvann inte minst för unga personer. Vilka känslor väcks när jobbet bokstavligen raseras från en dag till en annan. Och hur hitta man en väg tillbaka. Viktoria Pagel som gästar jobbpodden i det här avsnitt berättar om sin resa från att förlora jobbet till att växla om till en ny bransch inom E-handel. Hon berättar också om hur viktigt det är att inte begränsa sig och om att våga prova nya vägar.
2020-11-09
Länk till avsnitt

Tre nycklar till framgång när du startar företag

Just nu bubblar det av nya affärsidéer runtom i Sverige och allt fler företag registreras. Kanske tillhör du dem som funderar starta eget företag och har en fantastisk affärsidé som du kan tjäna pengar på? Då har du säkert funderat på hur du kan lyckas på bästa sätt. Finns det något bra recept? I det här avsnittet får du träffa Marie Wetterstrand som jobbat med företagsutveckling genom coachning och mentorskap i många år. Hon kommer ge dig tre nycklar till framgång när du startar upp ditt företag.
2020-10-26
Länk till avsnitt

Så byter du karriär mitt i livet

Har din bransch förändrats? Behöver du byta jobb? Då har du mycket att vinna. I dagens podd gästas vi av Viktoria. Hon berättar om hur hon bytte jobb och växlade till ett nytt yrke. Med oss finns också Alexander Åström. Marknadschef på Gigstr. Tillsammans med Swedbank driver han initiativet Växla jobb. Hans tips handlar om att se nya möjligheter. Lyssna och inspireras.
2020-10-12
Länk till avsnitt

Högskolevalet ? utbilda dig ur krisen

Pandemin har påverkat arbetsmarknaden rejält och fokus är nu på att utbilda sig ur krisen. Är du en av alla som funderar på att gå en utbildning på högskolan? Sofia Ericson från UHR gästar jobbpodden för att besvara de vanligaste frågorna som ställs inför högskolestudier? Regeringen har tagit beslut om viktiga och stora budgetsatsningar inom utbildning. Människor ska få goda möjligheter att vidareutbilda sig eller att utbilda sig för att byta bransch så att de är bättre rustade för att kunna hoppa på ett arbete när konjunkturen vänder. Budgetsatsningen gäller ju bland annat studier på universitet, högskola och yrkeshögskola.
2020-09-28
Länk till avsnitt

Proffset tipsar ? undvik misstagen 95% gör när de söker jobb

Marie Wetterstrand från way2grow har läst tusentals jobbansökningar, anställt många genom åren och har lång erfarenhet av ledande befattningar. Ett riktigt proffs helt enkelt och hon vill ge dig sju aktuella tips och råd när du skriver din jobbansökan. Bland annat hur du kan undvika göra samma misstag som 95% andra gör i sin jobbansökan och hur du kan sticka ut från mängden när du söker jobb. Framförallt i tider som dessa.
2020-09-21
Länk till avsnitt

Säsonga dig in i karriären

För många kan ett säsongsjobb i fjällen vara första klivet ut i arbetslivet. Men kan man jobba säsong året runt? Lina och Micke började jobba i säsong i fjällen för flera år sen har idag ledande positioner på fjällanläggningen Stöten i Sälen. De berättar om sin resa och vill ge sina bästa tips till dig som vill säsongjobba och hur du ska sticka ut i mängden när du söker jobbet.
2020-09-14
Länk till avsnitt

Hjälpmedel när man arbetar ? vem gör vad?

Har du ett hinder som gör att du skulle behöva ett arbetshjälpmedel för att kunna utföra ett arbete på ett bättre sätt? Vilken roll har då du eller Arbetsförmedlingen? Vilken roll har arbetsgivaren? I det här avsnittet svara två experter från Arbetsförmedlingen på dessa frågor. Carola Lehto är samordnare för arbetshjälpmedel och Margurite Rönning som är sjukgymnast och de berättar hur turordningen ser ut och vad du kan få hjälp med.
2020-09-07
Länk till avsnitt

Hitta motivationen när du söker jobb

Att söka jobb under lång tid kan få vem som helst att tappa motivationen och fokus. Adiam Tsehaye från Arbetsförmedlingen gästar jobbpodden och hon berättar om hur du kan hitta pepp och lyfta dig själv genom att hitta din personliga motivation.
2020-08-31
Länk till avsnitt

Kom igång att söka jobb ? expertens bästa tips!

Under Coronapandemin är det många fler än vanligt som blivit arbetslösa och då gäller det att komma igång med att söka jobb. Men var ska man börja och vad ska man undvika? Om du inte har sökt jobb på länge är det lätt att göra vanliga misstag och hamna i olika fallgropar. Nina Kjellmark, från Arbetsförmedlingen, ger sina bästa tips på hur du undviker vanliga missar och hur du kickstartar ditt jobbsökande.
2020-08-24
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.