Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

minPensionsPodden

minPensionsPodden

Hur mycket pengar du kommer att ha som pensionär avgörs under arbetslivet. Vardagsbesluten idag avgör ditt pensionärsliv imorgon. Om det och om annat som påverkar din pension pratar vi i minPensionsPodden, ofta tillsammans med en spännande gäst. Observera att gästernas åsikter inte alltid går i linje med minPensions officiella ståndpunkter.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

minpension.se

Avsnitt

Ep 135: Hur påverkas pensionen av deltidsarbete i slutet av arbetslivet? Gäst Hannes Nilsson

Många väljer att arbeta deltid några år innan 65. Vi har lärt oss att deltid påverkar pensionen negativt, men hur mycket mindre i månaden blir det om deltiden sker i slutet av yrkeslivet? Hannes Nilsson på Pensionsmyndigheten har tittat på hur tjänstepensionen i olika avtalsområden påverkas av nedtrappning åren innan 65. I det här avsnittet förklarar han konsekvenserna för varje avtal.
2021-02-19
Länk till avsnitt

Ep 134: Hur kan hög lön ge låg pension?

Det är lätt att tro att hög lön är lika med hög pension. Det är ju sant att lönenivån styr hur mycket pengar som sätts av till din pension. Men ändå kan det vara så att två personer i samma familj som jämför sina prognoser upptäcker att den som har lägst lön kan förvänta sig en högre pension. Hur det kan bli så pratar vi om i det här avsnittet.
2021-02-05
Länk till avsnitt

Ep 133: Vad är en jobbonär?

För bara tio år sedan gick de flesta av oss i pension från en dag till en annan. Vi jobbade 100 procent fram till vår 65-årsdag och då blev vi ?pensionärer?. Idag vet vi att vi kommer behöva arbeta längre för att få motsvarande pension som våra föräldrar. Det gör att allt fler väljer att varva pensionsuttag med lön - jobb med ledig tid. Det här nya sättet att arbeta har vi börjat kalla för ?jobbonär?. Men hur ser den klassiska jobbonären ut? Skiljer sig jobbonärslivet åt mellan kvinnor och män? Är det en trend som vi tror håller i sig? minPensions utvecklingschef Patrik Malmquist hjälper till att reda ut frågorna.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Ep 132: Hur mycket pengar behöver en pensionär 2021?

De flesta av oss får mindre pengar att röra oss med när vi blir pensionärer. En ganska normal pension ligger idag på omkring 17.000 kronor, före skatt. Vad räcker pengarna till och hur mycket pengar behöver en pensionär? I det här avsnittet går vi igenom tre olika pensionärsbudgetar för år 2021: bas, medel och pluspensionären.
2021-01-08
Länk till avsnitt

Ep 131: Siffrorna som påverkar pensionen 2021

Äntligen kan vi lägga år 2020 bakom oss och blicka framåt! Men som vanligt vid ett årsskifte medför det nya året förändringar för plånboken. Basbeloppen höjs, skatterna sänks och alla blir vi ett år äldre. För vissa påverkar åldern mer än för andra. I det här avsnittet går vi igenom förändringarna och de nya brytpunkterna som väntar för våra pensioner år 2021.
2020-12-25
Länk till avsnitt

Ep 130: Så matar du in pensioner på minPension, gäst Niclas Berthilsson

Saknar du någon av dina pensioner i presentationen på minPension? I så fall kan du själv mata in den när du har loggat in. Då räknar vi med den i prognoserna. Men vad är egentligen en pension? Kan du lägga in ett ISK-sparande? En IPS eller en kapitalförsäkring? Och hur är det egentligen med löneväxlingar? I det här avsnittet går vi igenom vad du ska tänka på före och efter du lägger in egna uppgifter på minPension.
2020-12-11
Länk till avsnitt

Ep 129: Vad är inkomstpensionstillägg och hur funkar det

Ett nytt ord har dykt upp i pensionsfloran: inkomstpensionstillägg. Enligt planen ska tillägget börja betalas ut redan i september 2021. Men vad är det för några pengar? Och vilka kan räkna med att få ta del av dem? I det här poddavsnittet förklarar vi mer?
2020-11-27
Länk till avsnitt

Ep 128: Kan man nalla av pensionen? Gäst Trifa Chireh

Får man nalla av sin pension när den annars ekonomiskt trygga tillvaron rasar? Om man vill göra drömresan man alltid suktat efter? Eller renovera köket? Det får man, men det finns fallgropar man bör undvika. Om dem pratar vi i det här avsnittet. Gäst är Länsförsäkringars pensionsspecialist, Trifa Chireh.
2020-11-13
Länk till avsnitt

Ep 127: Ska jag spara eller amortera? Gäst Frida Bratt

Att amortera sina höga lån ger lägre utgifter, både nu och i framtiden. Att spara pengar på ett sparkonto kan vara klokt för att du snabbt kommer åt dem om något oförutsett händer. Att investera en peng på börsen kan ge dig den bästa avkastningen. Men vilken metod du väljer beror på dig själv och på var du befinner dig i livet. I det här avsnittet får vi hjälp av Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, att sätta livsekonomins alla pusselbitar på plats.
2020-10-30
Länk till avsnitt

Ep 126: Tio steg att få koll på pensionen

För de flesta av oss pågår livet här och nu och det där med pensioner känns rätt avlägset. Men så ibland blir man påmind och det dåliga samvetet väcks till liv "man borde kanske ta tag i pensionen....". Men hur gör man? Och i vilken ende börjar man? I det här avsnittet får du tio enkla steg som ger dig bra pensionskoll.
2020-10-16
Länk till avsnitt

Ep 125: Vad ska man tänka på inför pensionsuttaget - gäst Madelén Falkenhäll, Swedbank

Vi lever allt längre, men ändå väljer förvånansvärt många att ta ut sina tjänstepensioner på kort tid, exempelvis under fem år. Vad är det som lockar att ta det beslutet? Är man medveten om att pengarna faktiskt tar slut och att man därefter ska leva på en mycket lägre nivå? Vår gäst, Madelén Falkenhäll berättar i programmet om den rapport Swedbank lät göra om just pensionsuttagen.
2020-10-02
Länk till avsnitt

Ep 124: Fira den bästa löneförmånen - gäst Annelie Sjöström, Fora

Att jobba på en arbetsplats som inte har tjänstepension kan bli kännbart när det är dags att sluta jobba. Enligt minPensions statistik kan man räkna med att få knappt 60 procent av sin slutlön i pension vid 65 års ålder. Då består ungefär 18 procent av tjänstepension. Så varför pratar vi inte mer om tjänstepensioner? Exempelvis under anställningsintervjun eller i lönesamtalet? Det är ju ändå den största löneförmånen och det borde ju ligga i arbetsgivarens intresse att berätta om den. Och vad gör pensionsbranschen för att informera?
2020-09-18
Länk till avsnitt

Ep 123: Så påverkar lönen din pension

I år har löneförhandlingarna skjutits upp på grund av pandemin. I våras blev det inga förhandlingar, men nu har parterna börjat prata med varandra. Vad betyder det att löneökningarna skjuts upp? Vad händer om lönerna inte stiger så mycket under kommande år? Hur viktig är lönen för pensionen? Och hur påverkas pensionen av lönen? I det här avsnittet förklarar Niclas Berthilsson vilka effekter det blir för pensionen av utebliven lönehöjning.
2020-09-04
Länk till avsnitt

Ep 122: Så vidareutvecklas Uttagsplaneraren

Att ta ut sina pensioner kan upplevas svårt och krångligt. Och dessutom tidskrävande. Sedan hösten 2019 finns verktyget Uttagsplaneraren på minPension. Verktyget ska vara ett stöd för den som vill börja ta ut sina pensioner och hjälpa användaren att ta väl genomtänkta beslut. Men hur upplevs verktyget av användarna? Har det blivit enklare att gå i pension? Det tar vi reda på i det här poddavsnittet och så får du veta vilka planer som finns för framtida utveckling.
2020-08-21
Länk till avsnitt

Ep 121: Därför ska du gå i pension på sommaren

Det finns flera fördelar med att gå i pension på sommaren. Den första och största är kanske ändå känslan! Att glida in i tillvaron med lata dagar under sommaren och sedan njuta av att ledigheten fortsätter när hösten kommer. En annan fördel är skatten. Att jobba och ta ut pension samma år kan vara smart.
2020-07-10
Länk till avsnitt

Ep 120: Gör pandemin att pensionerna bli lägre nästa år - gäst Ole Settergren, Pensionsmyndigheten

Den svenska inkomstpensionen fungerar som ett bankkonto, där räntan är snittinkomstens utveckling i Sverige. Det gäller både för dem som jobbar och tjänar in till sin pension och för dem som har börjat ta ut den. Vad händer då när ekonomin bromsar in? När arbetslösheten ökar liksom permitteringarna samtidigt som lönerna sjunker? Får pensionärerna lägre pensioner och kommer dagens unga också att märka av corona-effekterna i framtiden? Pensionsmyndighetens analyschef, Ole Settergren, hjälper oss att reda ut vad som gäller.
2020-06-26
Länk till avsnitt

Ep 119: Så hög blir pensionen om du jobbar till 68

Vi lever längre än våra föräldrar. Det gör att vi också kommer behöva jobba längre för att få samma pensioner som de hade. Det visar minPensions nya rapport där 700 000 pensionsprognoser har granskats. I det här poddavsnittet analyserar vi resultatet, tittar på skillnaderna mellan olika grupper och fundera över vad de beror på.
2020-06-12
Länk till avsnitt

Ep 118: Om löneväxling och hur du ångrar den - gäst Staffan Ström, Alecta

För vissa kan det vara lönsamt att be arbetsgivaren att växla en bit av lönen mot pensionssparande. Det är en form av bruttolöneavdrag som kan passa den som betalar mycket statlig skatt. I det här avsnittet förklarar vi vad löneväxling är, i vilka situationer det passar och hur du ska göra om du vill stoppa en pågående löneväxling. Du får också tips på hur du kan spara till din pension på andra sätt.
2020-05-29
Länk till avsnitt

Ep 117: Pensionstips för giftassugna

Är du gift? Eller sambo? Det kan spela roll för din pension. När du står inför stora förändringar i livet är det bra att fundera på hur det påverkar pensionen. Så också när du ska gifta dig. I det här avsnittet går vi igenom skillnaderna ett giftermål innebär för pensionen. Gör den ekonomiska läxan först och njut av romantiken sen
2020-05-15
Länk till avsnitt

Ep 116: Så påverkas tjänstepensionen i en kris - gäst Dan Adolphson Björck, AMF

Hur din tjänstepension påverkas av en ekonomisk kris beror på vilken typ av tjänstepension du har. En traditionell försäkring påverkas mindre än en fondförsäkring. En premiebestämd tjänstepension påverkas troligen mer än en förmånsbestämd. I det här avsnittet förklarar AMF:s trygghetsekonom Dan Adolphson Björck skillnaden mellan de olika pensionstyperna och hur var och en påverkas av den inbromsade världsekonomin.
2020-05-01
Länk till avsnitt

Ep 115: Om skatt och pension - gäst Pia Blank Thörnroos, Skatteverket

Vi märker att intresset för skatter är stort bland minPensions användare. Många funderar på hur det blir med skatten när de går i pension. Eller vad som händer om man jobbar och tar ut pension samtidigt. Eller flyttar utomlands. I det här avsnittet förklarar Skatteverkets expert, Pia Blank Thörnroos, vad som gäller.
2020-04-17
Länk till avsnitt

Ep 114: Hur påverkas pensionen om du tar bort återbetalningsskyddet - gäst Thomas Månsson, KPA

Tidigare i år gjort valcentralen för privatanställda tjänstemän, Collectum, en uträkning som visade att pensionen kunde höjas flera tusen för den som tar bort sitt återbetalningsskydd. Men hur ser det ut inom andra kollektivavtalsområden? Är det lika lönsamt för en kommunalarbetare att välja bort återbetalningsskyddet? Tillsammans med KPA:s pensionsexpert Thomas Månsson fördjupar vi oss i den frågan.
2020-04-03
Länk till avsnitt

Ep 113 - Arbetslös eller permitterad? Så påverkas din pension - gäst Dan Wallberg, PTK

Corona-pandemin får inte bara sjukvården att knäa, den har också skakat om arbetsmarknaden. Bara under förra veckan varslades 18 000 personer om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen. I det här avsnittet får vi hjälp av Dan Wallberg som är pensionsexpert på PTK att reda ut vad som händer med pensionen när man blir permitterad eller får lämna anställningen på grund av arbetsbrist. Vad ska man tänka på? Hur kommer den framtida pensionen att påverkas för den enskilde individen?
2020-03-31
Länk till avsnitt

Ep 112: Pengarna som försvann - om din pension i coronatider

Inte nog med att vi behöver oroa oss för ett otäckt virus, vi ser också att världsekonomin bromsar in på grund av fallande börser och massarbetslöshet. Den som planerade att gå i pension i år eller kanske nästa fundera säkert på om det kommer vara möjligt och hur den egna framtida ekonomin påverkas av läget i världsekonomin. I det här avsnittet pratar vi om just det och om hur du själv kollar hur din egen pension påverkas.
2020-03-25
Länk till avsnitt

Ep 111: Så funkar tjänstepensionen PA16 - gäst Christina Lindh, SPV

Om du är anställd inom staten omfattas du av den statliga tjänstepensionen PA16. Tillsammans med Christina Lindh från SPV går vi igenom avtalets två avdelningar och pratar om förändringarna som sker i avtalet under 2020.
2020-03-20
Länk till avsnitt

Ep 110: Vad är en rättvis pension? Gäst Ardalan Shekarabi

Vad är rättvis pension? Är det att alla får lika mycket i pension eller ska pensionen spegla ditt yrkesliv? Vad ska den göra som inte orkar jobba till 67? Och ska studier löna sig - även i pensionskuvertet? I det här avsnittet svarar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på våra lyssnares frågor om pensioner.
2020-03-06
Länk till avsnitt

Ep 109: Dags för orange kuvertet igen - varför ska jag öppna det?

Nu är det dags för årets orange kuvertet att dimpa ner i brevlådan. Hos vissa skapar kuvertet ångest, hos andra förväntan. Men den stående frågan för alla är nog: varför ska jag öppna det? I det här avsnittet fördjupar vi oss i kuvertets innehåll 2020. Vi går igenom det som kommer i pappersformat men framför allt ägnar vi tid åt att gräva ner oss i den digitala versionen.
2020-02-21
Länk till avsnitt

Ep 108: Därför sjunker pensionen när vi lever länge - gäst Lars-Åke Vikberg

Vi lever allt längre och det påverkar våra pensioner. Men vem vet hur länge vi ska leva? Och hur kan pensionsbolagen bestämma hur mycket pengar som ska betalas ut i pension varje månad? Kan pensionsbolagen anta olika livslängder? Lars-Åke Vikberg är vd på pensionsbolaget SPK. I det här avsnittet förklarar han hur bolagen beräknar våra pensioner med hjälp av livslängdsantagande och prognosränta.
2020-02-07
Länk till avsnitt

Ep 107: Hur mycket pengar behöver en pensionär år 2020?

Hur mycket pengar behöver en pensionär? Det är lätt att tro att man inte ska göra av med så mycket pengar när man slutar jobba. Men stämmer det? Är inte pensionärslivet i själva verket dyrare än arbetslivet? I det här avsnittet går vi igenom budgeten för tre olika pensionärsinkomster utifrån Konsumentverkets budgetmallar för 2020.
2020-01-24
Länk till avsnitt

Ep 106: Förslag om nya regler för garantipensionen - med Ann-Sofie Kraft Nilsson

Garantipension fyller ut din allmänna pension om du har haft låg inkomst eller ingen alls under arbetslivet. Under kommande år ska regelverket för garantipensionen ses över. I det här avsnittet går vi igenom vad som gäller för att få garantipension idag och Ann-Sofie Kraft Nilsson från Pensionsmyndigheten berättar om förändringsförslagen som nu ligger på regeringens bord.
2020-01-10
Länk till avsnitt

Ep 105: Pensionstänk under småbarnsåren - gäst småbarnspappan Arvid Roos

Att få ihop livspusslet under småbarnsåren kräver mycket energi och tålamod av oss som föräldrar. Hur det påverkar pensionen varken orkar eller hinner vi bry oss om just där och då. Småbarnspappan Arvid Roos är mitt uppe i vabandet och i tankarna på deltidsarbete för att få tillvaron att gå ihop. I bakhuvudet finns ändå vetskapen om att livet här och nu kommer att påverka pensionen en vacker dag. I det här avsnittet får han tips och råd på hur han och frun Karin kan tänka för att få ihop vardagen samtidigt som de ser till att pensionerna inte blir lidande.
2019-12-27
Länk till avsnitt

Ep 104: Vad händer med pensionerna år 2020?

Ett nytt år och ett nytt decennium står för dörren. När det gäller pensionen innebär årsskiftet en rad förändringar. Både för den som snart ska gå i pension men också för den som har flera år kvar att jobba. Kristina Kamp är pensionsekonom på minPension. I det här avsnittet berättar hon om sakerna du behöver veta och göra inför 2020 om du vill ha koll på dina pensionspengar.
2019-12-13
Länk till avsnitt

Ep 103: minPension fyller 15 år - ett samtal med vd Anders Lundström

I december 2019 är det 15 år sedan minPension lanserades. Anders Lundström har varit vd under alla år. I den här intervjun berättar han om resan. Om världens blickar som ofta riktas mot Sverige när det kommer till pensionsinformation. Om knäckfrågorna som ledde till framgång. Om att balansera statens intressen mot storbankers, försäkringsbolags och nischaktörers för att skapa de bästa lösningarna för pensionsinformation. Och om vad som väntar minPension de kommande åren.
2019-11-29
Länk till avsnitt

Ep 102, del 2: Fondbolagens Förening svarar på premiepensionsutredningen - med Fredrik Nordström

Fredrik Nordström är vd på Fondbolagens Förening och deltog som expert i utredningen om ett upphandlat fondtorg för premiepensionen. Han är kritisk till förändringsförslagen vilka han menar bland annat skulle leda till sämre utbud och tvångsförflyttningar av spararnas kapital. I det här avsnittet opponerar Fredrik Nordström på utredningens förslag. I del 1 ger den särskilde utredaren Mikael Westerberg sin syn på förslagen.
2019-11-15
Länk till avsnitt

Ep 102, del 1: Ett upphandlat fondtorg för premiepension - med Mikael Westberg

Utredningen om ett upphandlat fondtorg för premiepensionen är nu överlämnad till regeringen. Snart inleds en remissrunda och därefter väntas riksdagen besluta om premiepensionens framtid. Vi bad den särskilde utredaren Mikael Westberg berätta om förslagen och vad de kommer att innebära för oss sparare. Lyssna också på del 2 där Fredrik Nordström från Fondbolagens Förening opponerar på utredningens förslag.
2019-11-15
Länk till avsnitt

Ep 101: Hur sparar jag till min pension - med Stefan Thelenius

Enligt nya regler behöver vi jobba längre innan vi kan börja plocka ut vår allmänna pension. Men vad ska man göra om man inte orkar eller vill jobba längre? Går det att spara till en tidigare pension? I det här avsnittet ger Stefan Thelenius från Konsumenternas oss sina bästa tips och tricks att spara - antingen till tidig pension eller till dyra pensionsdrömmar.
2019-11-01
Länk till avsnitt

Ep 100: Vad händer med pensionerna när ett företag går i konkurs? Med Rolf Byström

Att låna de anställdas tjänstepensionspengar ger industribolagen större rörelsefrihet här och nu. I många fall gynnar det både företaget och den anställde. Men pensionsskulden i bolagets balansräkning växer. Och vad händer med pensionerna om företaget går i konkurs? I studion hjälper Rolf Byström från PRI Pensionsgaranti till att förklara hur pensioner i egen regi fungerar.
2019-10-18
Länk till avsnitt

Ep 99: Solveig Zander om Pensionsgruppens arbete och höjda pensionsåldrar

Solveig Zander är riksdagsledamot för Centerpartiet och den ledamot som har suttit längst i Pensionsgruppen. I minPensionsPodden berättar hon om vad Pensionsgruppen önskar uppnå genom de nya pensionsåldrarna som införs med start redan 2020 och om arbetet i den parlamentariska Pensionsgruppen.
2019-10-04
Länk till avsnitt

Ep 98: Nu ändras pensionsåldern på minPension också

Har du koll på vad riktålder är och vad den innebär för din pension? Eller varför pensionsåldern ändras i din pensionsprognos? I programmet förklarar minPensions verksamhetsutvecklare Niclas Berthilsson nya begrepp och regler som ändrar prognoserna på minPension.
2019-09-20
Länk till avsnitt

Ep 97: Så blir pensionen om du börjar jobba tidigt och slutar sent

Antalet år vi jobbar påverkar hur mycket pension vi får. Det är logiskt eftersom det är när vi jobbar och betalar skatt som vi tjänar in till vår pension. Men HUR stor skillnad gör det där extra åren egentligen för pensionen? Och påverkar det olika om åren kommer i början av yrkeslivet eller i slutet?
2019-09-06
Länk till avsnitt

Ep 96: Vad tycker Svenskt Näringsliv om ett längre arbetsliv - med Ingvar Backle

Arbetsgivarna betalar våra pensioner på två sätt, dels via arbetsgivaravgifterna till den allmänna pensionen, dels till tjänstepensionerna. Hur ser de på kommande förändringar inom den allmänna pensionen med höjda pensionsåldrar och förändringar i LAS? I avsnittet deltar Ingvar Backle , Svenskt Näringsliv.
2019-08-23
Länk till avsnitt

Ep 95: Hjälp, vad heter min tjänstepension?

Avtalen för tjänstepensioner ser olika ut beroende på vilken sektor du jobbar i. Därför är det bra att du har koll på vad just din tjänstepension heter så att du kan läsa på vad som gäller för dig och ha koll på om avtalet skulle förhandlas om. Här får du reda på hur du bäst tar reda på vad ditt avtal heter. Avsnittet är det första i en serie där vi går igenom pensionens grunder.
2019-08-09
Länk till avsnitt

Ep 94: Pensionsprognos för utlandsfödda - med Luis Lopez

Det är svårt att hinna tjäna in till en bra pension om man kommer till Sverige mitt i livet. Och den som kommer hit som flykting har ofta inte någon pension att vänta från hemlandet. Då är det viktigt att snabbt få koll på hur det svenska pensionssystemet fungerar! Här möter vi Luis Lopez som kom till Sverige som 27-åring. Idag har han fyllt 60 och börjar fundera på hur livet som pensionär ska bli. Går det att bo kvar i hyreslägenheten? Kan han behålla bilen? Skulle pengarna räcka längre i ett annat land där maten och boendet är billigare?
2019-07-26
Länk till avsnitt

Ep 93: Kan det bli tryggt och enkelt att gå i pension - gäst bl.a. Dan Adolphson Björck

Att gå i pension låter enkelt. Men de flesta som har gjort det ser tillbaka på en tid med Excel-ark och svåra beslut. Kan det nya verktyget på minPension vara en hjälp för den som börjar fundera på att gå i pension? Kan det hjälpa oss att fatta genomtänkta beslut om vår ekonomiska situation - resten av livet? Det här avsnittet spelade vi in under Almedalen. I avsnittet deltar Almedalsflanörer och Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF.
2019-07-12
Länk till avsnitt

Ep 92: Så fungerar minPension vid arbetslöshet och sjukdom - med Niclas Berthilsson

Hur gör man en vettig prognos på minPension om man blir arbetslös eller långtidssjuk? Går det att lura verktyget för att få fram en prognos? Niclas Berthilsson är verksamhetsutvecklare på minPension. I det här programmet förklarar han hur man gör för att få koll på sin framtida pension när livet hart ställts på ända.
2019-06-28
Länk till avsnitt

Ep 91: Verktyget som hjälper dig att gå i pension - gäst Erik Ferm, Pensionsmyndigheten

Valen man gör inför pensionen påverkar ekonomin resten av livet. Men systemen är krångliga och det är svårt att göra medvetna val. Därför fick Pensionsmyndigheten regeringens uppdrag att ta fram ett verktyg för att hjälpa den blivande pensionären att förstå de ekonomiska konsekvenserna av sina val. Tillsammans med pensionsbolagen och Pensionsmyndigheten har hjälpverktyget Uttagsplaneraren arbetats fram på minPension. Men blir det det som det var tänkt? Kommer Uttagsplaneraren att täcka individens behov inför pensioneringen?
2019-06-14
Länk till avsnitt

Ep 90: Blir jag fattigpensionär om jag jobbar deltid - med Anna Allerstrand och Fanny Santa

Det här är ett avsnitt om deltidsarbete. Både det frivilliga och det ofrivilliga och om hur det påverkar din pension. I studion deltar Anna Allerstrand från PTK och Fanny Santa från Fora. Vi pratar om normer som fortfarande påverkar våra livsval och om knepiga livspussel. I slutet av avsnittet får du några tips på hur du kan tänka innan du beslutar dig för att arbeta deltid.
2019-05-31
Länk till avsnitt

Ep 89: Går det att spara hållbart till pensionen? Med Carina Silberg, Alecta

Hållbarhet är på allas läppar, i många upprop och i allt fler konsumentval. Många har även börjat bli medvetna om att pensionskapitalet kan göra stor skillnad och bidra till en mer hållbar utveckling. Men det är inte helt enkelt ? var finns de tydliga eko-märkningarna av pensionsfonder och vad betyder de egentligen? I avsnittet guidar Carina Silberg, hållbarhetschef på Alecta i hållbart sparande.
2019-05-17
Länk till avsnitt

Ep 88: Förslagen som skulle ge högre pensioner - med Håkan Svärdman, Forena

Om avsättningen till den allmänna pensionen blir 18,5 procent - som det var tänkt från början - skulle pensionerna bli högre redan idag. Det menar Håkan Svärdman. samhällspolitisk chef på fackförbundet Forena som i en analys av dagens pensionssystem har tagit fram konkreta förslag som de menar skulle ge högre pensioner.
2019-05-03
Länk till avsnitt

Ep 87: Ger hög lön alltid hög pension - med Stefan Holmberg, Sv Ingenjörer

Ger hög lön alltid hög pension? Finns det pensionsfällor också för den välavlönade ingenjören eller ekonomen? Ja, faktiskt! I det här avsnittet pratar vi om vad du ska tänka på kring din pension om lönen är hög. Studion gästas av Stefan Holmberg från fackförbundet Sveriges Ingenjörer.
2019-04-19
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.