Sveriges 100 mest populära podcasts

minPensionsPodden

minPensionsPodden

Hur mycket pengar du kommer att ha som pensionär avgörs under arbetslivet. Vardagsbesluten idag avgör ditt pensionärsliv imorgon. Om det och om annat som påverkar din pension pratar vi i minPensionsPodden, ofta tillsammans med en spännande gäst. Observera att gästernas åsikter inte alltid går i linje med minPensions officiella ståndpunkter.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

minpension.se

Avsnitt

Ep 152: Se upp för höga bolån inför pensionen. Gäst Arturo Arques

Allt fler går i pension med höga bolån. Inte så konstigt när bostadspriserna stadigt ökar i landets flesta regioner. Den som dessutom drar på sig konsumtionslån riskerar att träda in i pensionärslivet med mycket hög skuldbörda. Kombinationen med höga skulder och låg inkomst, som pensionen ofta innebär, blir en dålig kombination som i värsta fall kan leda till att den nyblivna pensionären hamnar hos Kronofogden. Frågan är: går det att undvika? Och i så fall hur? I det här avsnittet pratar vi lån med Swedbanks och Sparbankernas privatekonom, Arturo Arques.
2021-10-15
Länk till avsnitt

Ep 151: Hur blir det på jobbet med fler 67-åringar? Gäst: Therese Svanström, TCO

I framtiden får vi räkna med att jobba några år till innan vi går i pension. Att gå vid 65 år kommer inte längre vara möjligt för en del när riktåldrarna höjs. Samtidigt ser vi att jobbonärs-trenden breder ut sig. Många önskar trappa ner arbetslivet successivt och arbeta deltid de sista åren innan pension. Så hur kommer arbetsplatserna då att se ut? Behöver de anpassas för äldre medarbetare? Kommer två jobbonärer att dela på en tjänst? I det här avsnittet diskuterar vi framtidens arbetsplatser med TCO:s ordföranden Therese Svanström.
2021-10-01
Länk till avsnitt

Ep 150: Så kollar du din tjänstepension. Gäst Niclas Berthilsson

Att ha en tjänstepension är superviktigt för den totala pensionen. Men hur vet man att man har en? Och vilken det i så fall är? Vem kan man fråga om man är osäker? Kan man se det på minPension? Vi bjöd Niclas Berthilsson till podden för att få svar.
2021-09-17
Länk till avsnitt

Ep 149: Så funkar Inkomstpensionstillägget, IPT. Gäst Ann-Sofie Kraft Nilsson, Pensionsmyndigheten

Hösten 2021 införs Inkomstpensionstillägget. Vad är det för pengar? Och vilka får dem? Kan framtida pensionärer också räkna med att få tillägget? För att få svar på våra frågor bjöd vi Ann-Sofie Kraft-Nilsson från Pensionsmyndigheten till podden.
2021-09-10
Länk till avsnitt

Ep 148: Kan man lita på minPensions prognoser? Gäst Niclas Berthilsson

Vad är en pensionsprognos? Och kan man lita på den? Räknar minPension prognoserna på samma sätt som bolagen gör? Eller är det skillnad mellan prognosen på minPension och bolagen? Varför då i så fall? Vi bjöd minPensions verksamhetsutvecklare till podden för att få svar på våra frågor.
2021-09-03
Länk till avsnitt

Ep 147: Deltidspensionens effekter inom industrin. Gäst Tomas With, IF Metall

För drygt 20 år sen var industrin först ut med att införa deltidspensions-systemet på den svenska arbetsmarknaden. Därefter har flera avtalsområden tagit efter, till exempel tjänstemannasektorn där modellen kallas flexpension. Blev effekterna de önskade? Har modellen skapat andra positiva effekter och kanske också någon oönskad? IF Metalls vice ordförande, Tomas With, berättar i minPensionsPodden.
2021-08-20
Länk till avsnitt

Ep 146: Räcker en knuff för att väcka intresse för pension? Gäst Niklas Uppenberg

Våra hjärnor har inte utvecklats sen stenåldern. Så hur fungerar de i dagens informationssamhälle? Är vi så rationella som vi tror när vi måste fatta beslut i frågor vi tycker är svåra? Väljer vi omedvetet en enkel lösning på problem för att spara vår energi? I det här avsnittet möter vi med Niklas Uppenberg. Han är retorikern som brinner för att göra privatekonomi begripligt.
2021-07-23
Länk till avsnitt

Ep 145: Därför har vi dagens pensionssystem. Gäst Stefan Oscarson

I mitten av 90-talet föddes dagens allmänna pensionssystem. Varför blev det som det blev? Är det som det var tänkt att vara? Och håller det för framtiden? Stefan Oscarson är en av de få personer som har befunnit sig i pensionssystemets kulisser från starten fram till idag. I det här avsnittet ger han sin bild av pensionssystemet och snuddar vid tanken om dess framtid...
2021-07-09
Länk till avsnitt

Ep 144: Rimliga pensioner och ett långt liv. Gäst Erland Ekheden, Pensionsmyndigheten

Att tänka på döden känns inte så kul. Men hur länge vi lever har stor betydelse för våra pensioner. Hur länge bör vi då leva för att pensionernas ekvationer ska gå ihop? Och hur länge behöver vi jobba? I det här avsnittet förklarar försäkringsmatematikern Erland Ekheden vilka grupper som har störst chans att leva länge och hur en allt högre medellivslängd påverkar våra pensioner.
2021-06-25
Länk till avsnitt

Ep 143: Flytträtt för pensioner - vad gäller? Gäst Stefan Thelenius, Konsumenternas

Har du en pensionsförsäkring som du vill flytta till ett annat bolag? Kanske för att du inte är nöjd med förvaltningen hos det nuvarande bolaget? Eller för att du vill sänka dina avgifter? Från den 1 april 2021 gäller nya regler för flyttar av pensionsförsäkringar. Men vilka pensioner är det som berörs av nyheterna och hur påverkar det dig och dina pensioner? Gäst i programmet är Stefan Thelenius, pensionsspecialist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
2021-06-11
Länk till avsnitt

Ep 142: Så tjänar du inte till din pension som ung

Det är försommar och snart skolavslutning. Framförallt är en tid då många unga kommer i kontakt med arbetslivet för första gången. Kanske som sommarjobbare men för en del börjar arbetslivet på allvar. Att tjäna pengar och betala skatt är bra för pensionen. Men vilken betydelse har egentligen pengarna vi tjänar in till vår pension i unga år? Spelar de så stor roll? Det är ju så långt kvar till de ska användas.
2021-05-28
Länk till avsnitt

Ep 141: Rika pensionärer och fattiga unga. Gäst Staffan Ström, Alecta

"Fattigpensionär" är ett begrepp som har bitit sig fast. Men är det verkligen sant? Blir vi fattiga per automatik när vi blir pensionärer? Eller är vi som mest fattiga när vi är i medelåldern? Eller kanske som unga? Är det verkligen sant att det är fler barn under 10 år, än personer över 70, som lever i fattigdom? Alectas studie av 3 miljoner svenskas inkomster från våren 2021 visar en nyanserad bild av pensionärers ekonomi. Den dystra bilden av ett pensionssystem som håller på att falla samman stämmer helt enkelt inte, menar Alectas pensionsekonom, Staffan Ström.
2021-05-14
Länk till avsnitt

Ep 138: Pensionstips för egenföretagaren - Gäst Trifa Chireh

I Sverige finns det cirka 1,1 miljon företag. 30 procent av företagen är små enskilda firmor. För småföretagaren kan det vara en tuff utmaning att sätta av pengar till sin pension. Det kan till och med vara svårt för många att ta ut lön varje månad vilket i slutändan också påverkar livet som pensionär. Kan man se företaget som en pensionsförsäkring? Påverkar bolagsformen hur egenföretagaren bör pensionsspara? I det här avsnittet gästas podden av Länsförsäkringars pensionsekonom, Trifa Chireh.
2021-05-02
Länk till avsnitt

Ep 140: Kan lyxfällan bli en pensionsfälla - Gäst Magnus Hedberg

Hur grundlägger du en bra ekonomi? Och hur undviker du att ligga sömnlös på grund av obetalda räkningar - och för rädslan att Kronofogden ska knacka på dörren. Går det att hantera ekonomin så att du kan leva ditt dröm-pensionärsliv? I det här avsnittet gästas minPensionsPodden av TV-profilen Magnus Hedberg, programledare för både Lyxfällan och nu senast Drömfällan.
2021-04-30
Länk till avsnitt

Ep 139: minPension för unga

Det är flera faktorer som påverkar vilken pension du får. Vissa av dem är enklare att påverka än andra. Exempelvis så är det lättare att påverka hur mycket du själv jobbar än utvecklingen av världsekonomin. Trots det kommer båda att påverka din framtida pension. I det här avsnittet berättar vi om de fem faktorerna som det är bra att ha koll på under arbetslivet.
2021-04-16
Länk till avsnitt

Ep 137: Knutpunkten för frågor om tjänstepension inom privat sektor. Gäst Niklas Hjert

Jobbar du inom privat sektor? Sedan årsskiftet finns en ny aktör för frågor om kollektivavtalade försäkringar och pensioner: Avtalat. Vad är Avtalats uppdrag? I vilka frågor ska man vända sig till dem? Och vem står bakom Avtalat? I det här avsnittet berättar vd, Niklas Hjert, om Avtalat och uppdraget.
2021-03-19
Länk till avsnitt

Ep 136: Så dämpar du pensionsoron. Gäst Madelén Falkenhäll, Swedbank

Var tredje person som har fyllt 55 år vet inte hur de ska ta ut sina pensioner. Samtidigt är oron hög för att pensionspengarna inte kommer att räcka. Hänger oron och okunskapen ihop? Kan man dämpa pensionsångesten? I så fall hur? Gäst i avsnittet är Madelén Falkenhäll från Swedbank.
2021-03-05
Länk till avsnitt

Ep 135: Hur påverkas pensionen av deltidsarbete i slutet av arbetslivet? Gäst Hannes Nilsson

Många väljer att arbeta deltid några år innan 65. Vi har lärt oss att deltid påverkar pensionen negativt, men hur mycket mindre i månaden blir det om deltiden sker i slutet av yrkeslivet? Hannes Nilsson på Pensionsmyndigheten har tittat på hur tjänstepensionen i olika avtalsområden påverkas av nedtrappning åren innan 65. I det här avsnittet förklarar han konsekvenserna för varje avtal.
2021-02-19
Länk till avsnitt

Ep 134: Hur kan hög lön ge låg pension?

Det är lätt att tro att hög lön är lika med hög pension. Det är ju sant att lönenivån styr hur mycket pengar som sätts av till din pension. Men ändå kan det vara så att två personer i samma familj som jämför sina prognoser upptäcker att den som har lägst lön kan förvänta sig en högre pension. Hur det kan bli så pratar vi om i det här avsnittet.
2021-02-05
Länk till avsnitt

Ep 133: Vad är en jobbonär?

För bara tio år sedan gick de flesta av oss i pension från en dag till en annan. Vi jobbade 100 procent fram till vår 65-årsdag och då blev vi ?pensionärer?. Idag vet vi att vi kommer behöva arbeta längre för att få motsvarande pension som våra föräldrar. Det gör att allt fler väljer att varva pensionsuttag med lön - jobb med ledig tid. Det här nya sättet att arbeta har vi börjat kalla för ?jobbonär?. Men hur ser den klassiska jobbonären ut? Skiljer sig jobbonärslivet åt mellan kvinnor och män? Är det en trend som vi tror håller i sig? minPensions utvecklingschef Patrik Malmquist hjälper till att reda ut frågorna.
2021-01-22
Länk till avsnitt

Ep 132: Hur mycket pengar behöver en pensionär 2021?

De flesta av oss får mindre pengar att röra oss med när vi blir pensionärer. En ganska normal pension ligger idag på omkring 17.000 kronor, före skatt. Vad räcker pengarna till och hur mycket pengar behöver en pensionär? I det här avsnittet går vi igenom tre olika pensionärsbudgetar för år 2021: bas, medel och pluspensionären.
2021-01-08
Länk till avsnitt

Ep 131: Siffrorna som påverkar pensionen 2021

Äntligen kan vi lägga år 2020 bakom oss och blicka framåt! Men som vanligt vid ett årsskifte medför det nya året förändringar för plånboken. Basbeloppen höjs, skatterna sänks och alla blir vi ett år äldre. För vissa påverkar åldern mer än för andra. I det här avsnittet går vi igenom förändringarna och de nya brytpunkterna som väntar för våra pensioner år 2021.
2020-12-25
Länk till avsnitt

Ep 130: Så matar du in pensioner på minPension, gäst Niclas Berthilsson

Saknar du någon av dina pensioner i presentationen på minPension? I så fall kan du själv mata in den när du har loggat in. Då räknar vi med den i prognoserna. Men vad är egentligen en pension? Kan du lägga in ett ISK-sparande? En IPS eller en kapitalförsäkring? Och hur är det egentligen med löneväxlingar? I det här avsnittet går vi igenom vad du ska tänka på före och efter du lägger in egna uppgifter på minPension.
2020-12-11
Länk till avsnitt

Ep 129: Vad är inkomstpensionstillägg och hur funkar det

Ett nytt ord har dykt upp i pensionsfloran: inkomstpensionstillägg. Enligt planen ska tillägget börja betalas ut redan i september 2021. Men vad är det för några pengar? Och vilka kan räkna med att få ta del av dem? I det här poddavsnittet förklarar vi mer?
2020-11-27
Länk till avsnitt

Ep 128: Kan man nalla av pensionen? Gäst Trifa Chireh

Får man nalla av sin pension när den annars ekonomiskt trygga tillvaron rasar? Om man vill göra drömresan man alltid suktat efter? Eller renovera köket? Det får man, men det finns fallgropar man bör undvika. Om dem pratar vi i det här avsnittet. Gäst är Länsförsäkringars pensionsspecialist, Trifa Chireh.
2020-11-13
Länk till avsnitt

Ep 127: Ska jag spara eller amortera? Gäst Frida Bratt

Att amortera sina höga lån ger lägre utgifter, både nu och i framtiden. Att spara pengar på ett sparkonto kan vara klokt för att du snabbt kommer åt dem om något oförutsett händer. Att investera en peng på börsen kan ge dig den bästa avkastningen. Men vilken metod du väljer beror på dig själv och på var du befinner dig i livet. I det här avsnittet får vi hjälp av Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, att sätta livsekonomins alla pusselbitar på plats.
2020-10-30
Länk till avsnitt

Ep 126: Tio steg att få koll på pensionen

För de flesta av oss pågår livet här och nu och det där med pensioner känns rätt avlägset. Men så ibland blir man påmind och det dåliga samvetet väcks till liv "man borde kanske ta tag i pensionen....". Men hur gör man? Och i vilken ende börjar man? I det här avsnittet får du tio enkla steg som ger dig bra pensionskoll.
2020-10-16
Länk till avsnitt

Ep 125: Vad ska man tänka på inför pensionsuttaget - gäst Madelén Falkenhäll, Swedbank

Vi lever allt längre, men ändå väljer förvånansvärt många att ta ut sina tjänstepensioner på kort tid, exempelvis under fem år. Vad är det som lockar att ta det beslutet? Är man medveten om att pengarna faktiskt tar slut och att man därefter ska leva på en mycket lägre nivå? Vår gäst, Madelén Falkenhäll berättar i programmet om den rapport Swedbank lät göra om just pensionsuttagen.
2020-10-02
Länk till avsnitt

Ep 124: Fira den bästa löneförmånen - gäst Annelie Sjöström, Fora

Att jobba på en arbetsplats som inte har tjänstepension kan bli kännbart när det är dags att sluta jobba. Enligt minPensions statistik kan man räkna med att få knappt 60 procent av sin slutlön i pension vid 65 års ålder. Då består ungefär 18 procent av tjänstepension. Så varför pratar vi inte mer om tjänstepensioner? Exempelvis under anställningsintervjun eller i lönesamtalet? Det är ju ändå den största löneförmånen och det borde ju ligga i arbetsgivarens intresse att berätta om den. Och vad gör pensionsbranschen för att informera?
2020-09-18
Länk till avsnitt

Ep 123: Så påverkar lönen din pension

I år har löneförhandlingarna skjutits upp på grund av pandemin. I våras blev det inga förhandlingar, men nu har parterna börjat prata med varandra. Vad betyder det att löneökningarna skjuts upp? Vad händer om lönerna inte stiger så mycket under kommande år? Hur viktig är lönen för pensionen? Och hur påverkas pensionen av lönen? I det här avsnittet förklarar Niclas Berthilsson vilka effekter det blir för pensionen av utebliven lönehöjning.
2020-09-04
Länk till avsnitt

Ep 122: Så vidareutvecklas Uttagsplaneraren

Att ta ut sina pensioner kan upplevas svårt och krångligt. Och dessutom tidskrävande. Sedan hösten 2019 finns verktyget Uttagsplaneraren på minPension. Verktyget ska vara ett stöd för den som vill börja ta ut sina pensioner och hjälpa användaren att ta väl genomtänkta beslut. Men hur upplevs verktyget av användarna? Har det blivit enklare att gå i pension? Det tar vi reda på i det här poddavsnittet och så får du veta vilka planer som finns för framtida utveckling.
2020-08-21
Länk till avsnitt

Ep 121: Därför ska du gå i pension på sommaren

Det finns flera fördelar med att gå i pension på sommaren. Den första och största är kanske ändå känslan! Att glida in i tillvaron med lata dagar under sommaren och sedan njuta av att ledigheten fortsätter när hösten kommer. En annan fördel är skatten. Att jobba och ta ut pension samma år kan vara smart.
2020-07-10
Länk till avsnitt

Ep 120: Gör pandemin att pensionerna bli lägre nästa år - gäst Ole Settergren, Pensionsmyndigheten

Den svenska inkomstpensionen fungerar som ett bankkonto, där räntan är snittinkomstens utveckling i Sverige. Det gäller både för dem som jobbar och tjänar in till sin pension och för dem som har börjat ta ut den. Vad händer då när ekonomin bromsar in? När arbetslösheten ökar liksom permitteringarna samtidigt som lönerna sjunker? Får pensionärerna lägre pensioner och kommer dagens unga också att märka av corona-effekterna i framtiden? Pensionsmyndighetens analyschef, Ole Settergren, hjälper oss att reda ut vad som gäller.
2020-06-26
Länk till avsnitt

Ep 119: Så hög blir pensionen om du jobbar till 68

Vi lever längre än våra föräldrar. Det gör att vi också kommer behöva jobba längre för att få samma pensioner som de hade. Det visar minPensions nya rapport där 700 000 pensionsprognoser har granskats. I det här poddavsnittet analyserar vi resultatet, tittar på skillnaderna mellan olika grupper och fundera över vad de beror på.
2020-06-12
Länk till avsnitt

Ep 118: Om löneväxling och hur du ångrar den - gäst Staffan Ström, Alecta

För vissa kan det vara lönsamt att be arbetsgivaren att växla en bit av lönen mot pensionssparande. Det är en form av bruttolöneavdrag som kan passa den som betalar mycket statlig skatt. I det här avsnittet förklarar vi vad löneväxling är, i vilka situationer det passar och hur du ska göra om du vill stoppa en pågående löneväxling. Du får också tips på hur du kan spara till din pension på andra sätt.
2020-05-29
Länk till avsnitt

Ep 117: Pensionstips för giftassugna

Är du gift? Eller sambo? Det kan spela roll för din pension. När du står inför stora förändringar i livet är det bra att fundera på hur det påverkar pensionen. Så också när du ska gifta dig. I det här avsnittet går vi igenom skillnaderna ett giftermål innebär för pensionen. Gör den ekonomiska läxan först och njut av romantiken sen
2020-05-15
Länk till avsnitt

Ep 116: Så påverkas tjänstepensionen i en kris - gäst Dan Adolphson Björck, AMF

Hur din tjänstepension påverkas av en ekonomisk kris beror på vilken typ av tjänstepension du har. En traditionell försäkring påverkas mindre än en fondförsäkring. En premiebestämd tjänstepension påverkas troligen mer än en förmånsbestämd. I det här avsnittet förklarar AMF:s trygghetsekonom Dan Adolphson Björck skillnaden mellan de olika pensionstyperna och hur var och en påverkas av den inbromsade världsekonomin.
2020-05-01
Länk till avsnitt

Ep 115: Om skatt och pension - gäst Pia Blank Thörnroos, Skatteverket

Vi märker att intresset för skatter är stort bland minPensions användare. Många funderar på hur det blir med skatten när de går i pension. Eller vad som händer om man jobbar och tar ut pension samtidigt. Eller flyttar utomlands. I det här avsnittet förklarar Skatteverkets expert, Pia Blank Thörnroos, vad som gäller.
2020-04-17
Länk till avsnitt

Ep 114: Hur påverkas pensionen om du tar bort återbetalningsskyddet - gäst Thomas Månsson, KPA

Tidigare i år gjort valcentralen för privatanställda tjänstemän, Collectum, en uträkning som visade att pensionen kunde höjas flera tusen för den som tar bort sitt återbetalningsskydd. Men hur ser det ut inom andra kollektivavtalsområden? Är det lika lönsamt för en kommunalarbetare att välja bort återbetalningsskyddet? Tillsammans med KPA:s pensionsexpert Thomas Månsson fördjupar vi oss i den frågan.
2020-04-03
Länk till avsnitt

Ep 113 - Arbetslös eller permitterad? Så påverkas din pension - gäst Dan Wallberg, PTK

Corona-pandemin får inte bara sjukvården att knäa, den har också skakat om arbetsmarknaden. Bara under förra veckan varslades 18 000 personer om uppsägning, enligt Arbetsförmedlingen. I det här avsnittet får vi hjälp av Dan Wallberg som är pensionsexpert på PTK att reda ut vad som händer med pensionen när man blir permitterad eller får lämna anställningen på grund av arbetsbrist. Vad ska man tänka på? Hur kommer den framtida pensionen att påverkas för den enskilde individen?
2020-03-31
Länk till avsnitt

Ep 112: Pengarna som försvann - om din pension i coronatider

Inte nog med att vi behöver oroa oss för ett otäckt virus, vi ser också att världsekonomin bromsar in på grund av fallande börser och massarbetslöshet. Den som planerade att gå i pension i år eller kanske nästa fundera säkert på om det kommer vara möjligt och hur den egna framtida ekonomin påverkas av läget i världsekonomin. I det här avsnittet pratar vi om just det och om hur du själv kollar hur din egen pension påverkas.
2020-03-25
Länk till avsnitt

Ep 111: Så funkar tjänstepensionen PA16 - gäst Christina Lindh, SPV

Om du är anställd inom staten omfattas du av den statliga tjänstepensionen PA16. Tillsammans med Christina Lindh från SPV går vi igenom avtalets två avdelningar och pratar om förändringarna som sker i avtalet under 2020.
2020-03-20
Länk till avsnitt

Ep 110: Vad är en rättvis pension? Gäst Ardalan Shekarabi

Vad är rättvis pension? Är det att alla får lika mycket i pension eller ska pensionen spegla ditt yrkesliv? Vad ska den göra som inte orkar jobba till 67? Och ska studier löna sig - även i pensionskuvertet? I det här avsnittet svarar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på våra lyssnares frågor om pensioner.
2020-03-06
Länk till avsnitt

Ep 109: Dags för orange kuvertet igen - varför ska jag öppna det?

Nu är det dags för årets orange kuvertet att dimpa ner i brevlådan. Hos vissa skapar kuvertet ångest, hos andra förväntan. Men den stående frågan för alla är nog: varför ska jag öppna det? I det här avsnittet fördjupar vi oss i kuvertets innehåll 2020. Vi går igenom det som kommer i pappersformat men framför allt ägnar vi tid åt att gräva ner oss i den digitala versionen.
2020-02-21
Länk till avsnitt

Ep 108: Därför sjunker pensionen när vi lever länge - gäst Lars-Åke Vikberg

Vi lever allt längre och det påverkar våra pensioner. Men vem vet hur länge vi ska leva? Och hur kan pensionsbolagen bestämma hur mycket pengar som ska betalas ut i pension varje månad? Kan pensionsbolagen anta olika livslängder? Lars-Åke Vikberg är vd på pensionsbolaget SPK. I det här avsnittet förklarar han hur bolagen beräknar våra pensioner med hjälp av livslängdsantagande och prognosränta.
2020-02-07
Länk till avsnitt

Ep 107: Hur mycket pengar behöver en pensionär år 2020?

Hur mycket pengar behöver en pensionär? Det är lätt att tro att man inte ska göra av med så mycket pengar när man slutar jobba. Men stämmer det? Är inte pensionärslivet i själva verket dyrare än arbetslivet? I det här avsnittet går vi igenom budgeten för tre olika pensionärsinkomster utifrån Konsumentverkets budgetmallar för 2020.
2020-01-24
Länk till avsnitt

Ep 106: Förslag om nya regler för garantipensionen - med Ann-Sofie Kraft Nilsson

Garantipension fyller ut din allmänna pension om du har haft låg inkomst eller ingen alls under arbetslivet. Under kommande år ska regelverket för garantipensionen ses över. I det här avsnittet går vi igenom vad som gäller för att få garantipension idag och Ann-Sofie Kraft Nilsson från Pensionsmyndigheten berättar om förändringsförslagen som nu ligger på regeringens bord.
2020-01-10
Länk till avsnitt

Ep 105: Pensionstänk under småbarnsåren - gäst småbarnspappan Arvid Roos

Att få ihop livspusslet under småbarnsåren kräver mycket energi och tålamod av oss som föräldrar. Hur det påverkar pensionen varken orkar eller hinner vi bry oss om just där och då. Småbarnspappan Arvid Roos är mitt uppe i vabandet och i tankarna på deltidsarbete för att få tillvaron att gå ihop. I bakhuvudet finns ändå vetskapen om att livet här och nu kommer att påverka pensionen en vacker dag. I det här avsnittet får han tips och råd på hur han och frun Karin kan tänka för att få ihop vardagen samtidigt som de ser till att pensionerna inte blir lidande.
2019-12-27
Länk till avsnitt

Ep 104: Vad händer med pensionerna år 2020?

Ett nytt år och ett nytt decennium står för dörren. När det gäller pensionen innebär årsskiftet en rad förändringar. Både för den som snart ska gå i pension men också för den som har flera år kvar att jobba. Kristina Kamp är pensionsekonom på minPension. I det här avsnittet berättar hon om sakerna du behöver veta och göra inför 2020 om du vill ha koll på dina pensionspengar.
2019-12-13
Länk till avsnitt

Ep 103: minPension fyller 15 år - ett samtal med vd Anders Lundström

I december 2019 är det 15 år sedan minPension lanserades. Anders Lundström har varit vd under alla år. I den här intervjun berättar han om resan. Om världens blickar som ofta riktas mot Sverige när det kommer till pensionsinformation. Om knäckfrågorna som ledde till framgång. Om att balansera statens intressen mot storbankers, försäkringsbolags och nischaktörers för att skapa de bästa lösningarna för pensionsinformation. Och om vad som väntar minPension de kommande åren.
2019-11-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.