Sveriges 100 mest populära podcasts

USApodden

USApodden

Sveriges största och skarpaste podd om amerikansk politik. Ansvarig utgivare: Klas Wolf-Watz

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/usapodden

Avsnitt

DeSantis byter strategi och går till attack

Floridaguvernören har tassat försiktigt runt ex-president Trump fram tills nu.

Floridas guvenör Ron DeSantis har officiellt gett sig in i kampen för att bli Republikanernas presidentkandidat 2024. Roger Wilson reste till Iowa för att vara med på hans första riktiga kampanjmöte och mötte väljare som hoppas att DeSantis slår Trump och blir deras kandidat.

I Texas har en infekterad politisk strid blossat upp kring den republikanske delstatsåklagaren Ken Paxton, en nära allierad till Trump. Representanthuset i Texas har röstat för att ställa Paxton inför riksrätt och processen visar på en tydlig spricka rakt igenom hans eget parti.

Vi pratar också om skuldtaket där Joe Biden och Kevin McCarthy är överens. Är någon ens förvånad?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Roger Wilson, USA-korrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Jacob Gustavsson

2023-05-31
Länk till avsnitt

DeSantis plan för att slå Trump

Floridas guvernör använder Elon Musk och Twitter för sin presidentkampanj.

Den republikanske guvernören Ron DeSantis från Florida väntas inom kort tillkännage sin presidentkandidatur inför valet 2024. Han ska göra detta i ett samtal med Twitters ägare Elon Musk på dennes plattform. Varför just Twitter? Och varför just Musk?

Samtidigt har den republikanske senatorn från South Carolina, Tim Scott, deklarerat att även han ställer upp i presidentracet. Med en mer optimistisk framtoning och gammaldags republikanska ideal hoppas han locka de väljare som DeSantis och Trump skrämmer bort.

Då ställs Trump inför rätta

Ex-presidenten Donald Trumps rättegång gällande misstänkta bokföringsbrott kommer att inledas 25 mars 2024, mitt i primärvalssäsongen. Nu undrar vi huruvida detta är en belastning eller en tillgång för honom.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Tim Kellerman

2023-05-24
Länk till avsnitt

Hunter Bidens besvärande affärer

Och blir det Ron DeSantis och inte Trump som kommer utmana Joe Biden som republikanernas kandidat i presidentvalet?

En utredning om Rysslandsutredningen pekar ut FBI. Myndigheten hade inte på fötter att inleda någon utredning om kopplingar mellan Donald Trump och Ryssland. Vi hör också om republikanernas egen utredning av presidentsonen Hunter Biden. har han begått något brott när han tog emot pengar från främmande makt? Och så har Donald Trumps främste utmanare om presidentkandidaturen inom republikanerna, Ron De Santis varit på besök i den viktiga delstaten Iowa. Och fick motta folkets jubel. De Santis slog också för första gången mot Trump. Sist reflektioner om Trumps framträdande i CNN.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Kajsa Boglind tidigare USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Lena Bejerot

Tekniker: Sofi Andersson

2023-05-17
Länk till avsnitt

Så slår den historiska domen mot Trumps planer

USA:s tidigare president döms för sexbrott och förtal.

Donald Trump har gjort sig skyldig till sexualbrott och förtal och ska betala fem miljoner dollar i skadestånd till journalisten E. Jean Carroll. Detta har en jury i en civilrättslig process i New York slagit fast. Målet har sin bakgrund i anklagelser om att Trump ska ha våldtagit Carroll på 90-talet.

Juryns utslag kommer bara veckor efter att åtal väckts mot Donald Trump till följd av en granskning av pengar som ska ha betalats ut till porrskådespelerskan Stormy Daniels. Vilka konsekvenser får detta för Donald Trumps politiska ambitioner? Kan han fortsätta hävda att det pågår en konspiration mot honom?

Vi pratar också om gränsen till Mexiko som blivit fokus för den politiska debatten sedan det står klart att de gränskontroller som infördes i samband med pandemin löper ut på fredag. Cecilia Khavar är på plats i Texas och ger oss det senaste om situationen och det politiska bråket.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Heinz Wennin

2023-05-10
Länk till avsnitt

Nikki Haley tar sikte på Kamala Harris

Republikanerna vill skrämma väljarna med Bidens ålder och Harris eventuella presidentskap.

I förra veckan tillkännagav USA:s president Joe Biden att han ställer upp för omval 2024. Hans mål är att då bli omvald tillsammans med vicepresidenten Kamala Harris.

Republikanska politiker gör nu allt för att påminna väljarna att om Biden skulle gå ur tiden som president är det Harris som tar över. Varför har de valt henne som måltavla, och är det effektivt?

Detta är USA:s skuldtak

Samtidigt rasar ett infekterat bråk USA:s skuldtak där Republikanerna i kongressen vägrar att höja skuldtaket utan en förhandling med presidenten. Vi reder ut vad detta skuldtak är för något och varför de är så omsams om det.

Vi hinner också prata om den årliga The White House Correspondents Dinner där Joe Biden drog dåliga skämt framför den samlade presskåren. Är det inte lite kletigt att makten och de som ska granska den umgås på detta vis?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Fernando Arias, programledare på Konflikt och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Sohpie Andersson och Johanna Carell

2023-05-03
Länk till avsnitt

Presidentvalet 2024 blir en repris av 2020

Joe Biden mot Donald Trump. Är detta verkligen vad väljarna vill ha?

USA:s president Joe Biden har meddelat att han ställer upp i presidentvalet 2024 och söker därmed en andra mandatperiod. Allt pekar just nu på att han ställs mot Donald Trump och 2024 blir således en repris av 2020. Men det är högst oklart om det är vad väljarna faktiskt vill ha.

Vi pratar också om Fox News beslut att "gå skilda vägar" med kabelprofilen Tucker Carlsson. Det är fortfarande oklart varför han slutar, men spekulationerna är många. Samma sak gäller för CNN som samtidigt meddelar att Don Lemon lämnar deras kanal.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Gardar Hansen

2023-04-26
Länk till avsnitt

Fox News får betala miljarder för lögner om valet

Nu vet vi vad det kostar att sprida vallögner i tv: 8,1 miljarder.

Kabelkanalen Fox News har gjort upp med rösträkningsföretaget Dominion om att betala drygt 8,1 miljarder svenska kronor. På så vis erkänner Fox News att kanalen spridit lögner om presidentvalet 2020, men man slipper en utdragen rättegångsprocess med tv-stjärnor i vittnesbåset.

Vapenlobbyns makt över Republikanerna

Den amerikanska vapenlobbyn NRA samlades i helgen för sin stora konferens där man diskutera vapenlagstiftning och hur man som organisation ska garantera fortsatt tillgång till vapen för USA:s medborgare.

Med ett kommande presidentval nästa år såg samtliga republikanska kandidater - tillkännagivna som sannolika ? till att synas och höras på plats. Är det möjligtvis NRA som kommer att avgöra vem som blir president i USA 2024?

Pentagonläckan som skakar USA

Vi pratar också om den stora militärläckan som skakar Pentagon och Vita huset. En 21-årig försvarsanställd man misstänks ha läckt topphemligt material på nätet. Hur allvarlig är läckan?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Alma Segeholm

2023-04-19
Länk till avsnitt

Därför håller Biden på sin kandidatur

Joe Biden säger A men inte B om presidentvalet 2024.

Joe Biden har som avsikt att ställa upp i presidentvalet 2024, men det är för tidigt att göra ett officiellt tillkännagivande. Det sa presidenten själv i en intervju under påskhelgen. Vi ställer oss frågan varför han tassar runt kandidaturen på detta sätt och inte bara säger ?nu kör vi?.

Republikanerna i Tennessee hamnat i blåsväder sedan de beslutat att utesluta två svarta demokrater ur delstatens kongress för att de protesterat inne i kongressens lokaler, samtidigt som deras vita kollega ? som också deltog i protesten ? fick sitta kvar.

Vi pratar också om Högsta domstolen och Clarence Thomas. Det har visat sig att HD-domaren blivit bortskämd av en rik republikansk donator med lyxiga bjudresor. Är det okej?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Fernando Arias, programledare Konflikt i P1 och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

2023-04-12
Länk till avsnitt

Nya uppgifterna i åtalet mot Trump

Historiskt när USA:s tidigare president åtalas på 34 punkter.

Det historiska åtalet mot USA:s tidigare president Donald Trump omfattar 34 åtalspunkter. De påstådda betalningarna till porrstjärnan Stormy Daniels är centrala, men åklagaren presenterade också information om ytterligare en kvinna och en dörrvakt.

?Oavsett makt eller pengar så står ingen över lagen?, slog distriktsåklagare Alvin Bragg fast när han presenterade åtalspunkterna.

Donald Trump slår tillbaka

Donald Trump nekar till brott men var i övrigt tyst under hela domstolsprocessen i New York. Senare återvände han till Mar-a-Lago i Florida och höll ett tal där han gick till hårt angrepp mot åklagaren Alvin Bragg och beskrev USA som ett korrupt land där Demokraterna är ute efter att förstöra hans chanser i presidentvalet 2024.

USApodden ägnar hela veckans avsnitt åt åtalet mot Donald Trump med Cecilia Khavar på plats i Florida och Roger Wilson på plats i New York.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joachim Persson

2023-04-05
Länk till avsnitt

Historiskt åtal mot Donald Trump

Så påverkar Stormy Daniels-fallet Trumps presidentkampanj.

USA:s tidigare president Donald Trump åtalas i New York misstänkt för brott i samband med en betalning till porrskådespelerskan Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels.

Trump själv nekar till alla anklagelser och menar att detta är en del av en politisk kampanj. Den bilden delas av stora delar av det Republikanska partiet som sluter upp bakom den tidigare presidenten.

Demokratiska politiker menar att om brottsutredande myndigheter gör bedömningen att ett brott har begåtts är det bra att åtal väcks, och att det visar att ingen står över lagen.

Hur kommer åtalet att påverka Trumps politiska utsikter? Och vad betyder det för honom juridiskt?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Jari Hänninen

2023-03-31
Länk till avsnitt

Ingen slump att Trump valde Waco

Ex-presidenten sjösatte sin kampanj på en laddad plats i Texas.

På lördagen höll USA:s tidigare president Donald Trump ett stort publikevenemang i Waco i delstaten Texas. Syftet med mötet var att officiellt sjösätta Trumps kampanj för presidentposten 2024.

Waco är en laddad plats alltsedan belägringen av domedagssekten Davidanerna 1993 där många människor dog, inklusive små barn. Var det en slump att Trump valde just den platsen för sitt stora tal?

Samtidigt fortlöper hans juridiska problem där ett eventuellt åtal rörande betalningar till porrstjärnan Stormy Daniels kan komma vilken dag som helst.

Chock och förtvivlan i Nashville

Roger Wilson är på plats i Nashville i Tennesse där en skolskjutning på en kristen skola skakar staden och blåser nytt liv i den infekterade vapendebatten.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Brady Juvier

2023-03-29
Länk till avsnitt

Spänd väntan på Trumps åtal

Donald Trumps karriär överlevde två riksrätter, men överlever han detta?

USA:s tidigare president Donald Trump riskerar åtal gällande betalningar som gjorts till den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels. Ex-presidenten manar till protester och New York gör sig redo för eventuella våldsamheter.

Samtidigt sluter de flesta topprepublikaner upp bakom Trump och beskyller utredningen för att vara politiskt motiverad. Ligger det något i det? Och vad händer med Trump om han faktiskt blir åtalad?

20 år sedan invasionen av Irak

Den 20:e mars 2003 inledde USA under George W Bush en invasion av Irak. Beslutet att gå i krig fattades till stor del på falska grunder och utöver dess omedelbara konsekvenser i Mellanöstern har kriget satt djupa spår i USA.

Vi gästas av Cecilia Uddén som ger oss berättelsen om hur USA gick i krig med Irak och hur det förändrade den värld vi lever i.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent, Roger Wilson, USA-korrespondent och Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joachim Persson

2023-03-22
Länk till avsnitt

Trump påstår att han kommer gripas

USApodden live på Poddfest 2023. Om ex-presidentens uppgifter på sociala medier, kulturkriget och Bidens okända barndomsdrömmar.

USA:s tidigare president skriver på sociala medier att han kommer att gripas på tisdag. Han uppmanar sina anhängare att protestera mot detta.

Bakgrunden till detta påstående är sannolikt uppgifter om att en åtalsjury väntas fatta beslut i fallet som rör ex-presidenten och porrstjärnan Stormy Daniels. Har Trump fog för sitt påstående, och vad händer om han har rätt?

Vi pratar också om kulturkriget och den del av detta som riktas mot transpersoner och drag queens. Varför uppehåller sig Republikanerna så mycket vid en grupp personer som utgör en bråkdel av USA:s befolkning?

USApodden listar också tecknen att titta efter som avslöjar om en person planerar och att ställa upp i presidentvalet 2024, och så blir det quiz!

Poddfest 2023

Detta avsnitt spelades in live framför publik på Poddfest 2023 på Fotografiska i Stockholm.

Mer information finns på sverigesradio.se/poddfest.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Fernando Arias, tidigare USA-korrespondent och Andreas Utterström, poddare och USA-expert.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

2023-03-20
Länk till avsnitt

Bidens recept mot bankkrisen

Presidenten skäller på bankerna medan republikaner skäller på "wokeism".

Festen är över i Silicon Valley och under loppet av en vecka har tre amerikanska banker gått under. Nu arbetar Vita huset för att rädda människors besparingar och för att undvika att ytterligare bankkollapser.

Vad var det som gjorde att bankerna gick under? Och vilka verktyg har politiken för att hantera krisen? Ekonomiekots Pär Ivarsson reder ut.

Trumps hårda attack på DeSantis

Samtidigt hårdnar Republikanernas race inför presidentvalet 2024. Ex-presidenten Donald Trump var i Iowa i helgen och baktalade sin sannolika motståndare Ron DeSantis. Och DeSantis, ja han var också i Iowa.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Pär Ivarsson, ekonomireporter på Ekot.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Andreas Ericsson

2023-03-15
Länk till avsnitt

Trumps grandiosa självbild

Ex-presidenten trappar upp ordkriget och framställer sig själv som en frälsare.

Under den gångna helgen samlades konservativa aktivister och politiker på konferensen CPAC. Konferensens främsta dragplåster var USA:s tidigare president Donald Trump som höll ett drygt 100  minuter långt tal.

I sitt tal gick Trump till hårt angrepp på Demokraterna som han menar förstör USA. Han växlade samtidigt upp sin retorik gällande sin egen roll i USA:s historia där han beskrev sig själv som nyckeln till landets räddning.

Fox News och stormningen av Kapitolium

Fox News välkände programledare Tucker Carlsson har fått exklusiv tillgång till 10 000-tals timmar av övervakningsmaterial från stormningen av kongressen i januari 2021. Varför har just han fått materialet och vad drar han för slutsatser i sitt program?

Demokraternas strategi för valet 2024

Vi pratar också om Demokraternas viktiga partimöte i Baltimore. Här samlades namnkunniga demokrater såsom USA:s president Joe Biden för att staka ut vägen framåt. Biden själv menar att partiet måste bli bättre på att påminna väljarna om allt man faktiskt åstadkommit.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Tim Kellerman

2023-03-08
Länk till avsnitt

Kulturkriget i fokus på CPAC

Donald Trump, Marjorie Taylor Greene och andra GOP-höjdare samlas för konservativ konferens i Washington.

På onsdagen inleds den konservativa konferensen CPAC i Washington. Konferensen är ett tillfälle för inflytelserika tyckare och tänkte inom den republikanska sfären att träffas och diskutera politik.

En lång rad tungviktare inom det republikanska partiet väljer dock att inte delta, däribland Ron DeSantis och Mitch McConnell. Varför vill de inte delta, vad är det för signal de vill skicka?

CPAC väntas handla mycket om så kallade kulturkrigsfrågor där konservativa politiker i allt högre utsträckning fokuserar på exempelvis HBTQ-personers rättigheter. Vi tar ett grepp om det amerikanska kulturkriget och reder ut vilka frågor det handlar om och var det har sina rötter.

Tågurspårningen i Ohio

Den lilla staden East Palestine har drabbats en miljökatastrof efter en tågurspårning i början av februari. USA:s tidigare president Donald Trump besökte nyligen orten och riktade då hård kritik mot Joe Biden för att han inte var där. Är allt ? inklusive en katastrof ? politik numera?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Ludvig Widman

2023-03-01
Länk till avsnitt

USA utmanar Putin i Ukraina

Ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes. Så vill Biden fortsätta hjälpa Zelenskyj att slå tillbaka de ryska trupperna.

På måndagen dök USA:s president Joe Biden upp i Ukrainas huvudstad Kiev sida vid sida med landets president Volodymyr Zelenskyj. Besöket sker i samband med årsdagen av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Biden lovar fortsatt stöd till Ukrainas tappra kamp mot de ryska invasionsstyrkorna.

Joe Biden upprepade senare sina löften i samband med ett stort tal i Polens huvudstad Warszawa och inskärpte sin kritik mot Rysslands president Vladimir Putin för krigets terror.

Samtidigt höjs röster inom det republikanska partiet för att USA ska trappa ner sitt stöd till Ukraina. Talar dessa politiker för en majoritet av den amerikanska opinionen, eller rör det sig om en högljudd minoritet? Vi gästas av Anna Wieslander på den amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.

Fox News och lögnerna om valet

Efter presidentvalet 2020 vägrade Donald Trump att erkänna sig besegrad utan sjösatte istället en aggressiv kampanj där han utan bevis anklagade Demokraterna för att ha stulit valet.

En ny utredning till följd av en stämning mot Fox News visar hur tv-kanalens chefer och profiler hanterade Trumps lögner om valfusk, och hur de navigerade för att inte stöta bort ex-presidenten och hans lojala bas.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator Ekot, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Anna Wieslander, Nordamerika-chef på amerikanska tankesmedjan Atlantic Council.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Maria Stockhaus

2023-02-22
Länk till avsnitt

Biden skjuter först och frågar sen

Misstänkta spionballongen har gjort presidenten trigger happy.

Inom loppet av några dagar har amerikanskt stridsflyg skjutit ned tre föremål över USA och Kanada. Nedskjutningarna sker i kölvattnet av den misstänkta kinesiska spionballongen som sköts ned tidigare i februari.

Ballonghärvan har utlöst en diplomatisk kris mellan USA och Kina och nu återstår att se om ett eller flera av de andra föremålen också är att klassa som säkerhetshot mot USA.

Nikki Haley 2024

USA:s tidigare FN-ambassadör Nikki Haley har tillkännagivit sin kandidatur till presidentvalet 2024. Vem är Nikki Haley och har hon någon verkligen chans att knipa Republikanernas kandidatur?

Kamala Harris förehavanden

Många av USApoddens lyssnare undrar var Kamala Harris håller hus och vad hon gör om dagarna. Nu väcks liknande frågor i USA och vi gör vårt bästa för att reda klarhet i dessa frågor.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Susanne Martinsson

2023-02-15
Länk till avsnitt

Folk kommer att minnas MTG:s vrål

Allt du vill veta om president Bidens State of the Union-tal.

På tisdagskvällen höll USA:s president Joe Biden sitt årliga State of the Union-tal. Biden lyfte sina framgångar och fokuserade bland annat på den jämförelsevis låga arbetslösheten i USA.

Han sträckte också ut en hand till Republikanerna och uppmanade dem att samarbeta för att få mer gjort. När han däremot anklagade dem för vilja kapa i centrala välfärdssystem buade flera republikaner och kongressledamoten Marjorie Taylor Greene ropade att presidenten var en lögnare.

Kinesisk spionballong över USA

Joe Bidens stora tal kommer dagar efter en diplomatisk kris briserat mellan USA och Kina. En kinesisk ballong ? som pekats ut som ett spionverktyg ? sköts ner efter att i flera dagar har flugit över amerikansk mark.

Som ett resultat av händelsen ställde USA:s utrikesminister Anthony Blinken in sin planerade resa till Kina. Hur allvarlig är händelsen? Vi har med oss Sveriges Radios Kinakorrespondent Björn Djurberg för att reda ut.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Björn Djurberg, Kinakorrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Lotta Linde-Rahr

2023-02-08
Länk till avsnitt

Vreden efter Tyre Nichols död

Ännu en svart man död i samband med ett polisingripande. Kommer Tyre Nichols död förändra något?

29-årige Tyre Nichols avled på sjukhus dagar efter ett våldsamt polisingripande i Memphis i delstaten Tennessee. Flera poliser har avskedats och åtalats för hans död.

Roger Wilson är på plats i Memphis och berättar om människors vrede över ännu en ung mans död och om kraven på förändring av det amerikanska polisväsendet.

Ron DeSantis krig mot politisk korrekthet

Republikanske Floridaguvernören Ron i DeSantis föreslår ett förbud för mångfalds- och inkluderingsinitiativ på delstatens universitet och högskolor. Förslaget är den senaste i en lång rad angrepp på vad DeSantis och Republikanerna ser som indoktrinering i politisk korrekthet.

Sedan i höstas står det klart att Donald Trump ställer upp i presidentvalet 2024. I veckan drog han officiellt igång sin valturné med möten i New Hampshire och i South Carolina. Det låter ungefär som det brukar och vi ställer oss frågan om det kommer att räcka för att locka väljare.

Utredningarna mot Biden - hela listan

USApodden tittar också närmare på alla anklagelser som Republikanerna i representanthuset riktar på president Joe Biden. Nu ska en lång rad kongressutredningar sjösättas och vi har hela listan: Hunter Biden, mexikanska gränsen, covid-19 med mera, med mera.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Jacob Gustavsson

2023-02-01
Länk till avsnitt

Dokumenthärvan börjar likna en fars

Inte bara Joe Biden och Donald Trump som stoppat dokument lite varstans.

USA:s president Joe Biden bjöd in FBI till att söka igenom hans hem i deras jakt på fler säkerhetsklassade dokument ? vilket de också hittade. Samtidigt har det upptäckts hemliga dokument även hemma hos Trumps tidigare vice president Mike Pence.

Med primärvalen för 2024 års presidentval ett år bort ställer vi hos frågan hur dessa avslöjanden påverkar de båda herrarnas chanser. Vi lyfter också blicken och scannar av vilka som står i startgroparna för en presidentkampanj 2024 ? Donald Trump? Ron DeSantis? Nikki Haley

Abortmotståndarna behöver en ny strategi

När Högsta domstolen upphävde Roe V. Wade-beslutet firade många republikanska politiker. Det visar sig dock att en majoritet av USA:s väljare inte håller med dem, och nu börjar republikanska strateger bli stressade.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Alma Segeholm

2023-01-25
Länk till avsnitt

Hemliga dokument i Bidens garage

Fler hemliga dokument på vift. Nu anklagas presidenten för mörkläggning.

Härvan med Joe Bidens hemliga dokument växer. Nu har dokument hittats i garaget i hans hem i Delaware. Hur skadar detta honom politiskt?

Delstatskongressen i Missouri har beslutat att införa en mer restriktiv klädkod för kongressens kvinnor. Vi pratar med Susanne Ljung på Stil i P1 om beslutet och synen på klädsel inom amerikansk politik.

George Santos vägrar att ge upp

Republikanen George Santos är under hård press inifrån det egna partiet. Efter en lång rad avslöjanden om lögner haglar kraven på hans avgång - men själv vägrar Santos att ge vika.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Roger Wilson, USA-korrespondent och Susanne Ljung, programledare Stil i P1.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Matilda Eriksson

2023-01-18
Länk till avsnitt

Bidens egen dokumentskandal

USA:s president har slarvat med att lämna tillbaka hemligstämplade dokument till riksarkivet. Ekar kritiken mot Donald Trump tomt då?

Biden har kritiserat Trump i hårda ordalag för att han tog med sig hemligstämplade dokument till Mar-a-Lago. Men strax före Mellanårsvalet i november ska en annan dokumenthög ha påträffats på ett kontor som Biden använde som vicepresident. USApodden reder ut skillnader och likheter mellan de båda dokumentskandalerna.

Talmanskaoset är över, efter inte mindre än 15 försök lyckades republikanen Kevin Mc Carthy bli vald till talman i representanthuset. Vi får höra bilder inifrån kongressen från den senaste röriga veckan.

President Biden har för första gången besökt gränsen mot Mexiko där tusentals migranter väntar på besked om sitt öde. Men besöket och beskeden han kom med har fått kritik från både republikanerna och det egna partiet.

Medverkande: Roger Wilsson, San Fransiscokorrespondent, Cecilia Khavar Washingtonkorrespondent och Ginna Lindberg USA-kommentator.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Kajsa Boglind

2023-01-11
Länk till avsnitt

En historisk flopp för McCarthy

Republikanen Kevin McCarthy förnedrad i talmansomröstningen.

Ytterkanten i det republikanska partiet blåser till strid om talmansposten. Under den traditionsenliga omröstningen i representanthuset vägrade de rösta på Kevin McCarthy som talman. Vad händer med kongressen om ingen talman kan väljas?

Det har också blivit allt mer prat om den nye republikanske kongressledamoten George Santos från New York. Det visar sig att Santos ljugit om sin bakgrund och sina kvalifikationer och nu kommer krav på hans avgång inifrån det egna partiet.

Donald Trumps deklarationer

Under julledigheten offentliggjordes tidigare presidenten Donald Trumps inkomstdeklarationer. Vi tittar närmare på siffrorna och reder ut vilka av dessa som är mest uppseendeväckande.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, Washingtonkorrespondent och Karin Henriksson, författare och journalist.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Tor Sigvardson

2023-01-04
Länk till avsnitt

Därför har USA bara två partier

Frågespecial. USApoddens lyssnare frågar och vi svarar!

Hur säker kan Joe Biden vara på att bli Demokraternas presidentkandidat 2024? Varför har Republikanerna en röd elefant som symbol? Och vad är svårast med att vara USA-korrespondent?

I detta specialavsnitt lyfter vi en del av alla de frågor vi fått från er lyssnare och gör vårt bästa för att svara. Välkomna att ta del av en klassisk frågepodd.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Hanna Melander

2022-12-28
Länk till avsnitt

Trumps näst sämsta jul hittills

6 januari-utredningen är klar och nu rekommenderas åtal mot ex-presidenten. Vi sammanfattar också 2022 och blickar mot 2023.

Det utskott som granskat stormningen av kongressen 2021 redogjorde i veckan för sina slutsatser. Utskottet landar i att USA:s tidigare president Donald Trump bär lejonparten av skulden för attacken och utskottet rekommenderar justitiedepartementet att väcka åtal.

Ukrainas president till Washington

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj reser till USA för att träffa president Joe Biden och tala inför landets kongress. Det är första gången han lämnar Ukraina sedan Rysslands invasion. Enligt Vita huset syftar besöket till att understryka USA åtagande gentemot Ukraina.

USApoddens årskrönika 2022

Vi passar även på att göra bokslut över 2022. Vilka var de viktigaste politiska händelserna i USA i år? Vilken politiker glänste mer än andra? Och vad har vi att se fram emot 2023?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Hanna Melander

2022-12-21
Länk till avsnitt

Elon Musks politiska ambitioner

Teslamiljardären vill ha inflytande och omfamnar Republikanernas älsklingsfrågor. Vi pratar också om Brittney Griners hemkomst till USA och Kyrsten Sinemas avhopp.

Elon Musk får stor uppmärksamhet för sitt twittrande och tycks ha anammat republikanska talepunkter. Vi reder ut hans politiska hemvist och huruvida han har politiska ambitioner på riktigt.

Brittney Griner tillbaka i USA

Efter snart tio månader i rysk fångenskap är basketstjärnan och OS-medaljören Brittney Griner hemma i USA igen. USA genomförde en fångutväxling mot den ökände vapenhandlaren Viktor Bout. Vilka vann mest på bytet ? amerikanerna eller ryssarna?

Kyrsten Sinema hoppar av Demokraterna

Senatorn Kyrsten Sinema från Arizona meddelar att hon lämnar det demokratiska partiet och istället kommer att inta rollen som en oberoende ledamot i kongressen. Det här borde reta upp president Joe Biden som plötsligt har en mindre majoritet i senaten.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Björn Ottosson, USA-expert på FOI.

Programledare: Sara Stenholm
Producent: Viktor Mattsson
Tekniker: Victor Ubeira

2022-12-14
Länk till avsnitt

Joe Biden tänker överge Iowa

Demokraterna gör om sitt primärvalssystem och bryter därmed en närmast helig tradition. Vi pratar också om Trumps önskan att riva upp konstitutionen.

I närmast evigheter har delstaten Iowa varit först ut när Demokraterna ska utse sin presidentkandidat. Nu vill president Joe Biden se över turordningen och låta andra delstater gå före. Bakgrunden är bland annat kritik mot delstatens demografiska sammansättning, som en del menar inte är representativt för övriga USA.

Trump vill riva upp grundlagen

USA:s tidigare president Donald Trump gjorde ett utspel på sin sociala medier-plattform där han önskade riva upp landets konstitution ? för att sedan hävda att det var fake news. Vad menade han egentligen, och hur landar det i det republikanska partiet att Trump vill riva upp grundlagen?

Georgia väljer Raphael Warnock

Natten till onsdag stod det klart att Georgia väljer demokraten Raphael Warnock som senator framför hans republikanske utmanare Herschel Walker. Warnocks vinst innebär att Demokraterna utökar sin majoritet i senaten och ger president Biden bättre möjligheter att genomföra sin politik.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Roger Wilson, USA-korrespondent och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Jakob Lalér

2022-12-07
Länk till avsnitt

Högerextremisten som kan bli Trumps fall

Ex-presidenten i blåsväder efter middag med antisemiten och högerextremisten Nick Fuentes.

USA:s tidigare president Donald Trump åt middag med Kanye West på Mar-a-Lago i Florida. Med på middagen var även högerextremisten Nick Fuentes, bland annat ökänd för sin grova antisemitism. Nu haglar kritiken mot Trump ? även inifrån det egna partiet.

Biden på ovanligt gott humör

Mellanårsvalet var en relativ framgång för Demokraterna på så vis att man förlorade mindre än vad man hade trott innan. Betyder detta att Joe Bidens aktie stigit inom det egna partiet? Vi tar tempen på presidentens popularitet och siar om hans planer för 2024.

Politisk stormatch i Qatar

När USA och Iran möttes i fotbolls-VM i Qatar var allt utanför planen mer intressant än det som hände på den. Hur laddade respektive land upp för stormötet ? och vad säger matchen om ländernas laddade relation utanför planen?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joachim Persson

2022-11-30
Länk till avsnitt

Inte samma Trumpshow som 2016

Donald Trumps försök att bli president igen möter hårt motstånd inifrån det egna partiet. Samtidigt ska han granskas av en särskild åklagare - igen.

En dryg vecka efter Donald Trump tillkännagivit sin presidentkandidatur är responsen ljummen inom det egna partiet. Samtidigt ska en särskild åklagare utreda hans roll i stormningen av kongressen och hanteringen av hemliga presidentdokument i hans hem Mar-a-Lago i Florida.

Nancy Pelosi varvar ner

Efter årtioenden i kongressen har Nancy Pelosi meddelat att hon kliver ner som Demokraternas ledare i Representanthuset. Vid 82 års ålder anser hon att det är dags att lämna över till nästa generation. Vad blir Pelosis bestående avtryck i kammaren, och vem kommer att efterträda henne?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Roger Wilson, USA-korrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Adam Alvin

2022-11-23
Länk till avsnitt

Trump siktar åter mot presidentposten

Donald Trump ställer upp i presidentvalet 2024 men har han sitt parti med sig?

USA:s tidigare president Donald Trump har tillkännagivit att han kandiderar till presidentposten 2024. Beskedet kommer kort efter mellanårsvalet där Trumplojala kandidater gått dåligt, något ex-presidenten fått hård kritik för.

Demokraterna stod emot en röd våg

Den republikanska mellanårssuccén uteblev och istället presterade många demokrater förvånansvärt bra. Vi tittar närmare på valresultatet och ställer oss frågan om Joe Biden verkligen är så dålig för partiet som många trott.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Alma Segeholm

2022-11-16
Länk till avsnitt

Det blev ingen MAGA-våg

Många av Trumps kandidater lyckades sämre än väntat i mellanårsvalet 2022.

Republikanerna hade hoppas på en så kallad röd våg men mellanårsvalet 2022 tycks inte ha blivit det stora bakslag för Demokraterna som många förutspått. Hur kommer det sig?

Ron DeSantis vs Donald Trump

Floridas guvernörs Ron DeSantis gjorde ett succéval i Florida och nu är frågan inte om utan när han kommer att ställa upp som presidentkandidat. Och hur kommer Donald Trump att hantera det?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen, Cecilia Khavar, USA-korrespondent, Roger Wilson, USA-korrespondent och Caroline Kernen, korrespondent med fokus på unga.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Joar Jonsson

2022-11-09
Länk till avsnitt

Val i en tid av valförnekelse

USApodden är på plats när amerikanerna går till val, men kommer resultatet att accepteras?

Mellanårsvalet 2022 har beskrivits som ett ödesval för USA. Men exakt vad detta innebär skiftar beroende på vilket parti som man röster på. Vilka är frågorna som amerikanerna bär med sig till valurnorna på valdagen?

Politiker sår tvivel om valet redan innan

En lång rad politiker sår tvivel om valsystemet och rösträkningen i årets mellanårsval. Hur utbredd är uppfattningen att USA:s valsystem är skumt, och vilken betydelse får det när den här typen av politiker väljs in?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Roger Wilson, USA-korrespondent och Caroline Kernen, korrespondent med fokus på unga.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Mariette Parling

2022-11-08
Länk till avsnitt

Fullt fokus på Pennsylvania

Pennsylvanias betydelse i mellanårsvalet är enorm och det märktes när Biden, Obama och Trump besökte delstaten på en och samma dag.

Med två dagar kvar till det amerikanska mellanårsvalet vänds blickarna mot Pennsylvania. Delstatens senatsrace är oerhört jämnt och kan bli avgörande för Bidens återstående år som president. USApodden är på plats och tar tempen på valfebern.

Tre presidenter på samma dag

På lördagen höll Joe Biden och Barack Obama ett möte i Philadelphia för att locka röster till sin kandidat John Fetterman och samtidigt höll Donald Trump ett möte i delstatens västra del för att lyfta fram sin kandidat Mehmet Oz. Vem lyckades bäst med sitt uppdrag?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Kajsa Boglind, programledare P4 Världen.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Jari Hänninen

2022-11-06
Länk till avsnitt

Trump tar sikte på 2024

Podden på plats i USA där ex-presidenten trappar upp smutskastningen och ryktet säger att han snart tillkännager sin kandidatur för 2024.

USA:s tidigare president Donald Trump beskriver demokrater som onda människor som är ute efter att förstöra USA och nuvarande presidenten Joe Biden varnar för en demokratisk kollaps.

USApodden är på plats i USA för mellanårsvalet 2022 och vi inleder vår resa i New York och med att bland annat diskutera tonläget i den amerikanska politiska debatten.

New York är intressant igen

New Yorks guvernör Kathy Hochul trodde nog att valet 2022 skulle bli en promenadseger men plötsligt verkar den republikanske utmanaren Lee Zeldin ha en liten chans att komma ikapp.

Detta utmanar bilden av New York som ett demokratiskt fäste. Hur blev det så? Och säger det något om en politisk karta i förändring?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Martin Gelin, New York-korrespondent för Dagens Nyheter.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Heinz Wennin

2022-11-04
Länk till avsnitt

Demokraterna sätter sitt hopp till Obama

Med mellanårsvalet bara dagar bort är många demokrater stressade över opinionssiffrorna - så nu kallar man in de stora kanonerna.

En man gick in i talmannen Nancy Pelosis hem och attackerade hennes make. Enligt medieuppgifter ska han ha varit ute efter talmannen själv, men hon var i Washington DC och inte hemma i San Fransisco. Hur stor är risken för våld i samband med valet 2022? Har risken blivit mer närvarande de senaste åren?

Demokraternas slutspurt

Med dagar kvar till mellanårsvalet är många demokrater nervösa. Det finns en möjlighet att Republikanernas vinner inte bara representanthuset utan även senaten. I ett försök att vinna över väljare på sluttampen är tidigare presidenten Barack Obama ute och kampanjar för sitt partis sak. Kommer han att lyckas, eller är han för sent ute?

HD och positiv särbehandling

Det händer saker i Högsta domstolen och synen på positiv särbehandling för svarta amerikaner på landets universitet. Fernando Arias reder ut vad det handlar om och hur det kan förändra delar av USA:s utbildningsväsende.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Fernando Arias, tidigare New York-korrespondent och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Lisa Abrahamsson

2022-11-02
Länk till avsnitt

Berättelsen om den kristna högern

Få grupper har så mycket politiskt inflytande som den evangelikala rörelsen. Hur blev det så?

I årtionden har den kristna högern påverkat den politiska debatten i USA och Högsta domstolens abortbeslut var en monumental seger för denna inflytelserika rörelse.

Men var har rörelsen egentligen sina rötter, och hur kom den att få så mycket inflytande? Vi djupdyker i den kristna högerns historia tillsammans med kyrkohistorikern Joel Halldorf.

Stödet för Ukraina vacklar lite

Republikanernas ledare i representanthuset Kevin McCarthy har skickat tydliga signaler om att han vill se en annorlunda politik gällande stödet till Ukraina. Samtidigt pågår det en debatt inom Demokraterna om USA:s hantering av konflikten. Är det en förändring i stödet för Ukraina på gång?

Allas blickar mot Pennsylvania

Det tycks allt mer som att ekonomin och delstaten Pennsylvania är de två ingredienser som kommer att avgöra mellanårsvalet 2022. Republikanerna har medvind, har Demokraterna något att sätta emot?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria vid Enskilda Högskolan Stockholm.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Susanne Martinsson

2022-10-26
Länk till avsnitt

Rasismens roll i amerikansk politik

Slaveriet har beskrivits som USA:s arvsynd. Vilken roll spelar rasismen i amerikansk politik i dag? Vi pratar också om oberoende kandidater och Trumps eventuella vittnesmål i kongressen.

President Donald Trump har kallats för att vittna under ed om stormningen av kongressen 6 januari 2021. Nu är den stora frågan om han ställer upp och vad som händer om han vägrar.

Slaveriets påverkan på USA 2022

Det är över 150 år sedan slaveriet avskaffades men rasism är fortfarande en närvarande politisk faktor i USA. Martin Gelin berättar om sin nya bok Den vita stormen och vilken roll rasism spelar i utmaningarna för USA:s demokrati.

Oberoende kandidater som sticker ut

En oberoende kandidat i Utah väcker stor uppmärksamhet, men kommer han kunna utmana de vanliga partierna? Och hur kommer det sig att tvåpartisystemet är så cementerat i USA?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Martin Gelin, USA-korrespondent Dagens Nyheter.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Christer Tjernell

2022-10-19
Länk till avsnitt

Delstaterna som avgör valrysaren

I november håller USA mellanårsval och utfallet hänger på en handfull delstater.

Om Republikanerna vinner tillbaka representanthuset och senaten i höstens mellanårsval är det i praktiken stopp för Joe Bidens politiska projekt. Vi fokuserar extra mycket på senaten och de delstater där det står och väger.

Joe Bidens nya drogpolitik

Presidenten har beslutat att benåda en lång rad personer som dömts för cannabisinnehav. Detta tolkas som en ny linje i amerikansk drogpolitik och kan öppna för en nationell liberalisering av narkotikalagar.

Högerextrema gruppen Oath Keepers har pekats ut som nyckelspelare i stormningen av kongressen 6 januari 2021. Nu inleds rättegången mot flera personer ur gruppens toppskikt.

Medverkande: Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Jacob Gustavsson

2022-10-12
Länk till avsnitt

USA:s varning till Ryssland

President Biden skärper tonen men kommer Putin att lyssna?

USA varnar Ryssland för att fortsätta sitt krig in på områden som tillhör Natoallierade och tidigare CIA-chefen och armégeneralen David Petraeus säger att USA står redo att svara med full kraft om Putin använder sig av kärnvapen. Har vi närmat oss ett krig mellan USA och Ryssland?

Guvernörsvalet i Texas hettade till när Greg Abbott och Beto O'Rourke drabbades samman i en enda debatt inför valet i november. Vi tittar närmare på detta rafflande race och tipsar även om fler guvernörsval att hålla koll på i höst.

HD samlas igen efter abortbeslutet

Högsta domstolen samlas återigen efter sommaruppehållet och frågan är om dammet nu lagt sig efter alla protester i samband med beslutet att riva upp den grundlagsskyddade rätten till abort. Fler uppmärksammade fall står på tur och många kommer följa HD:s arbete med stor spänning i höst.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator Ekot, Roger Wilson, USA-korrespondent, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och Johanna Melén, utrikesreporter Ekot.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Susanne Martinsson

2022-10-05
Länk till avsnitt

En usel vecka för Trump

USA:s tidigare president Donald Trump anklagas för allvarlig ekonomisk brottslighet. Samtidigt går kongressutredningen in i sin slutfas och snart ligger alla bevis på bordet.

Chefsåklagaren Letitia James i New York har presenterat en stämningsansökan mot Donald Trumps och delar av hans familj som rör finansiell brottslighet i delstaten.

Trump avfärdar anklagelserna som en del av en påstådd häxjakt mot honom. Hur låter anklagelserna och finns det en risk att han får fängelse för detta?

Parallellt med stämningsansökan i New York fortskrider flera andra utredningar, däribland den som görs i kongressen gällande stormningen sjätte januari 2021. Nu går den direktsända utfrågningarna in i sin slutfas och en slutrapport är att vänta inom kort.

USA:s historiska första damer

Karin Henriksson har gett ut en ny bok om USA:s första damer genom historien. Vi diskuterar hur första damens roll utvecklats genom åren och korar historiens främsta första damer.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Karin Henriksson, journalist och författare.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Klas Österman

2022-09-28
Länk till avsnitt

Migranter bussas till Kamala Harris hus

Republikanska guvernörer tar till nya grepp i den politiska striden runt USA:s invandring. Finns det någon öppning för kompromiss?

De republikanska guvernörerna Greg Abbott och Ron DeSantis, Texas respektive Florida, flyttar fram sina positioner angående situationen vid landets gräns mot Mexiko. Med buss och flyg skeppar de migranter norrut, bland annat till vice presidenten Kamala Harris hus i Washington DC. Migrationen har länge varit ett slagträ i den politiska debatten, och nu är frågan om partierna kan komma överens om något i sak.

Ett nytt förslag till abortlag

I förra veckan presenterade den republikanske senatorn Lindsey Graham ett förslag om att tillåta abort fram till och med 15:e veckan. Förslaget har dock mötts med kalla handen såväl från demokrater som från hans egna partikollegor. Vad vill Graham uppnå med förslaget, och finns det en väg fram för honom här?

USA och Kina 50 år

USA:s relation till Kina blir allt kyligare och när president Biden i helgen återigen lovade att försvara Taiwan vid ett angrepp från Kina föll temperaturen ytterligare. USApodden djupdyker i varför Taiwan är så viktigt för Bidenadministrationen, och vi tittar också närmar på hur USA:s och Kinas relation utvecklats sedan Richard Nixons historiska besök 1972.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Cecilia Khavar, USA-korrespondent och Hanna Sahlberg, Kinakommentator på Ekot.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Tim Kellerman

2022-09-21
Länk till avsnitt

Därför älskar USA drottning Elizabeth

Efter drottningens död har flera tidigare presidenter pekat på den nära relationen mellan Storbritannien och USA. Hör om ländernas särskilda band och varför drottning Elizabeth är så älskad i USA.

USA:s president Joe Biden kommer att resa till drottning Elizabeths begravning i London i helgen. Genom åren har drottningen träffat 13 sittande amerikanska presidenter. Hon har ridit med Ronald Reagan, dansat med Gerald Ford och fått gå bakom Donald Trump. Efter att prins Harry och hans fru Meghan lämnade sina officiella uppdrag för hovet och flyttade till Kalifornien så har de brittiska kungligheternas liv blivit en följetong även i amerikansk press. Hör vad som händer med det speciella bandet mellan USA och Storbritannien efter drottningens död.

Primärvalen i New Hampshire

De sista primärvalen före mellanårsvalet har hållits i New Hampshire och Roger Wilson är på plats och berättar om vem som vann och förlorade. Republikaner antyder nu att den förre presidenten Donald Trump bör använda en del av sina enorma kampanjresurser för att hjälpa de republikanska kandidater som Trump står bakom. Idag har flera av de kandidater Trump uttryckt stöd för betydligt sämre ekonomiska resurser än sina demokratiska motkandidater.

Lindsey Grahams abortförslag

Republikanske senatorn Lindsey Graham har kommit med ett överraskande utspel om att förbjuda aborter efter 15:e graviditetsveckan och vill att det ska kunna bli en federal lag. Hör om reaktionerna på förslaget och vilken chans det har att ta sig igenom kongressen.

Så använder Ukraina vapnen från USA

USA är det land som sänt mest vapen och annan militär utrustning till Ukraina ? vapen som nu används i de ukrainska framryckningarna mot de ryska styrkorna. Amerikanska militära bedömare har också slagits av att Ukraina använt dessa vapen på ett oväntat och kreativt sätt vilket bidragit till de militära framgångarna för Ukraina. Det beskrivs i tidningen NY Times som en "McGyver-fiering" av vapnen från USA.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Roger Wilson, USA-korrespondent och James Savage, chefredaktör the Local

Programledare: Kajsa Boglind

Producent: Katja Magnusson

Tekniker: Tobias Carlsson

2022-09-14
Länk till avsnitt

Biden talade för historieböckerna

Joe Biden utmålar sin föregångare Donald Trump och MAGA-republikaner som ett hot mot demokratins överlevnad i USA. Vad finns det för risker med Bidens nya strategi?

När president Biden höll sitt linjetal i Pennsylvania sade han att det är hans ansvar att ta hotet mot amerikansk demokrati på allvar. Han talade om en kamp mellan ljus och mörker där Donald Trump och hans supportrar i MAGA-rörelsen utgör mörkret. Tidigare brukade Biden talat om att han var hela USA:s president. Nu talar inte längre om att ena landet utan om att ena de goda krafterna. Vad finns det för risker med Bidens nya strategi?

Några dagar efter Bidens linjetal höll Donald Trump ett två timmar långt tal där han sade att det är han och hans supportrar som räddar demokratin och det är Biden, hans regering och FBI som är det stora hotet mor demokratin.

Labour Day och åtta veckor kvar till valet

Efter Labour Day börjar skolorna i USA efter sommarlovet - och mellanårskampanjen drar igång på allvar. Vad kan man dra för slutsatser av de primärval som hittills hållits? Vilka falanger av partierna har gått framåt? Och varför bildar besvikna republikaner inte ett nytt parti?

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator och Cecilia Khavar, USA-korrespondent, Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Programledare: Kajsa Boglind

Producent: Maja Lagercrantz

Tekniker: Adam Alvin

2022-09-07
Länk till avsnitt

Medvind för Biden ? skärper tonen

Joe Biden har valt en konfrontativ linje mot republikanerna och uppmanar dem att ta ställning för demokrati och mot Donald Trump. Nya uppgifter från FBI:s husrannsakan i Mar-a-Lago visar att Trump kan ha försökt gömma dokument.

Med tio veckor kvar till mellanårsvalet går Demokraterna framåt i opinionen. Joe Biden har trappat upp retoriken mot Republikanerna och kritiserat dem som inte tagit avstånd från stormningen av Kapitolium förra året. "Vem sida står ni på?" frågade han retoriskt i ett tal i Pennsylania. Han försöker måla upp valet som ett mellan extrema MAGA-Republikaner och Demokrater. Bidens linjetal har rubriken: Kampen för demokrati i USA.

Inför mellanårsvalet försöker Demokraterna framhålla att de fått igenom klimatpaket, hårdare vapenlagar och sänkta studielån. 12 delstater har nu förbjudit abort och frågan engagerar många amerikaner.

Macrons intima liv

Nya uppgifter efter husrannsakan i Mar-a-Lago visar att Trump kan ha försökt gömma dokument. Bland de hundratals dokument som FBI beslagtog finns en fil som heter "Info angående Frankrikes president". Enligt tidningen Rolling Stone har Trumps skrutit om att han vet saker om Macrons sexliv.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator och Cecilia Khavar, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Maja Lagercrantz

Tekniker: Jari Hänninen

2022-08-31
Länk till avsnitt

FBI:s räd blev ekonomisk succé för Trump

Efter FBI:s husrannsakan i Mar-a-Lago har Donald Trump gått till motangrepp med en domstolsstämning. Samtidigt använder han händelsen för att samla in kampanjpengar som nu strömmar in.

Efter att FBI sökte igenom Trumps privata residens i Mar-a-Lago efter sekretessbelagda dokument i början av augusti har Trumps jurister nu lämnat in en stämningsansökan till en federal domstol i Florida. De kräver bland annat att en oberoende åklagare går igenom de dokument som beslagtogs i Mar-a-Lago. Gentemot sina supportrar använder Trump FBI:s husrannsakan som bevis för att han är utsatt för en politisk häxjakt och att hans motståndare försöker hindra honom från att ställa upp i nästa val. Enligt Washington Post fick han in mer än en miljon dollar om dagen i donationer under de första dagarna efter husrannsakan.

Samtidigt visar ett brev från amerikanska riksarkivet som nu offentliggjorts att de i vintras fick in 100 sekretessbelagda dokument som Trump tog med sig när han lämnade Vita huset.

Jämt inför mellanårsvalet

Den 8 november ska amerikanerna välja nya ledamöter till en tredjedel av senaten och hela representanthuset. Abort och inflation är två av de stora politiska frågorna. Idag styr Demokraterna båda kamrarna med knapp majoritet. Vanligtvis går oppositionen framåt i mellanårsval, och med tanke på president Bidens låga opinionsstöd har Republikanerna haft gott självförtroende inför valet. Men under sommaren har Demokraterna knappat in. I veckan uppmärksammades republikanen Mitch McConnells uttalande om att Republikanerna kanske inte vinner majoritet i senaten, eftersom "kandidaternas kvalitet" brukar ha stor betydelse i det valet.

1,6 miljarder dollar i donation till konservativ grupp

En anonym bidragsgivare har gett 1,6 miljarder dollar, motsvarande 17 miljarder kronor, till den konservativa gruppen Marble Freedom Trust. Hur skiljer sig reglerna kring ekonomiska bidrag till politiska organisationer i Sverige och USA?

CNN ska skicka färre nyhetsflashar

TV-kanalen CNN ska göras om, chefer har bytts ut och flera program läggs ner. Det ska bli mer fokus på klassisk journalistik och mindre fokus på breaking news.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator och Roger Wilson, USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Maja Lagercrantz

Tekniker: Jari Hänninen

2022-08-24
Länk till avsnitt

FBI-razzian mot Trump | Radiokorrespondenterna Live 2022

Trump utreds för spioneribrott efter att FBI i en husrannsakan vid hans residens Mar-a-Lago hittat topphemliga dokument. Stora delar av det Republikanska partiet sluter upp bakom Trump som hävdar att räden var politiskt motiverad.

Vid FBI:s räd mot Trumps residensens Mar-a-Lago i Florida fick de med sig ett stort antal hemligstämplade dokument som enligt den federala polisen inte får föras ut från Vita huset. Trump utreds nu för bland annat för spioneribrott. Trump hävdar att han själv hävt dokumentens hemligstämplar. Vad låg bakom beslutet att genomföra razzian och vad var det FBI hittade?

Attentat mot FBI

Trump har reagerat kraftigt på räden som han menar är politiskt motiverad och en attack mot honom från det demokratiskt styrda Justitiedepartementet för att hindra honom från att ställa upp i nästa presidentval. Han har fått med sig sina supportrar och stora delar av det republikanska partiet i sin kritik. Tonläget är minst sagt uppskruvat, hoten mot FBI har ökat i sociala medier och flera personer har gått från ord till handling. I Ohio försökte en beväpnad man bryta sig in i ett FBI-kontor i Cincinnati, han sköts till döds av polisen.

Klimatpaketet The Inflation Reduction Act

Att senaten röstade igenom Joe Bidens klimatpaket är hans största framgång under mandatperioden. Förutom klimatsatsningar innehåller The Inflation Reduction Act bland annat högkostnadsskydd för läkemedel och stöd till sjukförsäkringar. Det ska finansieras med skatt på vinst för storföretag och skatt på företag som återköper egna aktier.

Tre månader kvar till mellanårsvalet genomförs nu primärval i Alaska and Wyoming.

Den här avsnittet av USApodden spelades in direkt på Kulturhuset i Stockholm under evenemanget ?Förstå världen ? möt Radiokorrespondenterna?, tisdag den 16 augusti kl 20.55.

CECILIA KHAVAR (Washington), ROGER WILSON

(San Fransisco) och GINNA LINDBERG, USA-kommentator.

Programledare: SARA STENHOLM.

Producent: MAJA LAGERCRANTZ

2022-08-16
Länk till avsnitt

Nya uppgifter om Trumps politiska återkomst

Det spekuleras om att Donald Trump snart kommer tillkännage att han kandiderar i presidentvalet 2024. Själv säger Trump i en färsk intervju att han redan leder i alla opinionsmätningar.

Ett splittrat USA har firat sin självständighetsdag den 4:e juli. Men mitt under nationaldagsparaden i Chicago sköts flera personer ihjäl, den senaste i en rad masskjutningar som skakat USA. President Joe Biden fick inleda nationaldagen med en tyst minut. Hör hur firandet blev en tragedi och om de brännande frågorna som delar landet.

Trumps nästa drag efter vittnesmålen

Nästa vecka fortsätter kongressförhören om Donald Trump agerade under stormningen av kongressen. Förra veckans vittnesmål av Cassidy Hutchinson har beskrivits som ett bombnedslag som inte gynnade Donald Trump. Men i en intervju säger Trump att hon lever i en ?fantasivärld? och att anklagelserna inte stämmer. Samtidigt har flera medier rapporterat om att Trump snart kommer att lansera sin kandidatur för presidentvalet 2024 och själv hävdar han att han redan leder stort i alla opinionsmätningar. Medieuppgifterna är ännu obekräftade och om Donald Trump inom kort meddelar att han kandiderar så är det ovanligt tidigt jämfört med när kandidaterna brukar säga att de ska delta i valet.

Konsekvenserna av striktare abortlagar

Efter att högsta domstolen rivit upp Roe v. Wade så har abortstriden nu flyttats till delstaterna där en rad stater infört närmast totalförbud mot aborter. Hör USA-kommentator Ginna Lindberg tillsammans med vår utsände Anders Jelmin utanför HD i Washington om de praktiska följderna av de nya abortlagarna. Ett fall som diskuterats är en 10-årig flicka som blivit gravid efter våldtäkt och som nu kan komma att nekas abort i delstaten där hon bor.

Tragedin med döda migranter i lastbil

Efter att mer än 50 personer dog instängda i en stekhet lastbil i Texas så pågår debatten om människosmuggling och gränskontroll. De döda kom från länder som Mexiko, Honduras och Guatemala. Vår utsände Sven Carlsson har varit på plats och berättar om det som beskrivs som den dödligaste händelsen hittills efter att människor smugglats över gränsen mellan Mexiko och USA.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator, Anders Jelmin och Sven Carlsson, utsända i Washington och San Francisco

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Katja Magnusson

Tekniker: Elvira Björnfot

2022-07-06
Länk till avsnitt

Därför har HD så mycket makt

Frågepodd. Vi svarar på era frågor gällande abortbeslutet i USA:s högsta domstol - om HD:s makt, Pro Life-rörelsens födelse och männens ansvar.

Fredagen 24/6 meddelade USA:s högsta domstol att man river upp den grundlagsskyddade rätten till abort. Det är därmed fritt fram för konservativa delstater att kraftigt begränsa tillgången till abort.

Beslutet har väckt en lång rad frågor hos många av er lyssnare. Därför kommer denna specialpodd där vi svarar på era frågor om abort i USA efter Roe v. Wade rivits upp.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och tidigare USA-korrespondent och Fernando Arias, reporter på Ekot och tidigare USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Adam Alvin

2022-07-03
Länk till avsnitt

HD gör precis som Trump och McConnell planerat

Högsta domstolen upphäver Roe v. Wade och en lång rad delstater inför nu närmast totalförbud mot aborter.

På fredagen meddelade USA:s högsta domstol att man upphäver prejudikatet Roe v. Wade som garanterat amerikanska kvinnor rätt till abort sedan 1970-talet. Nu blir det istället upp till delstaterna att bestämma och därmed kommer en lång rad republikanskt styrda delstater att inför restriktiva abortlagar.

USA blir ännu mer splittrat

Abortfrågan har allt sedan 70-talet vuxit i kraft och blivit ett centralt slagfält i den amerikanska politiska debatten. HD:s beslut sätter inte punkt för diskussionen utan intensifierar den än mer. Vad händer med den politiska debatten efter detta? Och vad händer med alla kvinnor som inte längre har tillgång till abort?

Ytterligare ett svårt vittnesmål för Trump

I en uppseendeväckande utfrågning i kongressen berättade en tidigare medarbetare i Vita huset om Donald Trumps agerande i samband med stormningen av kongressen i januari 2021. Det var ingen smickrande bild som målades upp.

Medverkande: Ginna Lindberg, USA-kommentator på Ekot, Kajsa Boglind, programledare P4 Världen och tidigare USA-korrespondent och Fernando Arias, reporter på Ekot och tidigare USA-korrespondent.

Programledare: Sara Stenholm

Producent: Viktor Mattsson

Tekniker: Adam Alvin

2022-06-29
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.