Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Prestationspodden

Prestationspodden

Sveriges största podcast om stress. Prestationspodden är en podcast om prestation, stress och personlig utveckling. På varje arbetsplats och i varje kompisgäng finns det någon som är eller har varit utbränd. Men få vill prata om det. Med den här podcasten vill vi lyfta på skämskudden, sätta igång snacket och hjälpa människor till en sundare tillvaro med mindre stress och press. Prestationspodden produceras av Caroline Norbelie och Per Lundevall. Sedan Mars 2019 produceras podcasten av Caroline.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

carolinenorbelie.com

Avsnitt

96: To love and let go

Rachel Bråthen eller ?Yoga Girl? är aktuell med sin nya bok ?To love and let go? . Den handlar om en jobbig tid då hennes älskade bästa vän Andrea dog i bilolycka och hennes mamma försökte ta livet av sig. Vi pratar om det och om hur hon hanterar sorgen och hennes rädslor. Vi går även in på varför vi bränner ut oss på löpande band i Sverige. Hennes svar resonerar så bra med vad jag tror är den största anledningen till utmattningsantalen: Vi är så rädda för att sticka ut, rädda för att vara oss själva helt enkelt. Vi svenskar måste passa in i en mall som vi har skapat. Vi träffades via Skype, vilket är svårt då vi är på avstånd och tyvärr är teknik guden inte med oss. Det sprakar lite. Men jag tycker man vänjer sig och Rachel är så klok och smart och alltid så värd att lyssna på.
2019-10-02
Länk till avsnitt

95: Är du omgiven av idioter?

THOMAS ERIKSON arbetar som författare och föreläsare. Efter att ha gjort karriär inom bankvärlden blev han 1999 konsult med ledarskap som sin specialitet. Bländverk. Men det som jag tycker är mest intressant är att han älskar att skriva. Han skrev thriller och efter att ofta ha fått frågor om huvudpersonen Alex Kings arbetsmetoder, bestämde sig Thomas för att skriva Omgiven av idioter ? den populärvetenskapliga succéboken där han med glimten i ögat beskriver mänsklig kommunikation med avstamp i DISA-modellen. Det jag gillar med hans böcker är att den hjälper till att skapa en medvetenhet. Det är viktigt att människor för står vem de är och vilka de har runt sig för att skapa en harmonisk värld och om hans böcker bidrar till det så säger jag bara: YES!
2019-09-18
Länk till avsnitt

94: LÄR KÄNNA DINA ENERGIER

Rädslor ringer bakom stressen säger Sanna när jag frågar henne om varför vi är så stressade. Prestationspodden öppnar dörren till det spirituella. Mötet med Sanna på Bodhish var superintressant och hand i hand med tankar och verktyg som jag själv har använder samt hittar inom psykologin. Sanna berättar om naturen och hur den läker oss. Det känner jag med. Lyssna till en cool och klok person.
2019-09-04
Länk till avsnitt

93: Utmattning kan lära oss leva mer sant

Johanna arbetade inom marknadsföring, samtidigt som hon tog hand om hemmet och hade små barn som inte sov på nätterna. Dygnet runt jobb. Kroppen sa ifrån vilket Johanna nu ser som en räddning. Äntligen fick hon andas ut. Slapp köra över sig själv. Det var start skottet på en resa tillbaka till sig själv. Johanna dök ner i all kunskap gällande hälsa och insåg att det är hälsa, mentalträning som hon brinner för. Nu är hon utbildad stresscoach och idag lever hon sin sanning.
2019-08-21
Länk till avsnitt

92: EKONOMI OCH STRESSEN

Vi har talat för lite om hur ekonomin stressar oss i Prestationspodden. Jag har försökt hitta personer som kan tala om ämnet. Jag hittade Mia Ingelström som arbetar som ekonomiPT. Hon hjälper människor att ta reda på vad de behöver göra för att skapa sig sin bästa möjliga privatekonomi genom att visa VAD de behöver göra samt HUR de gör det! Lyssna till ett samtal med en super härlig kvinna med kloka råd gällande livet och ekonomin.
2019-08-07
Länk till avsnitt

Hur hanterar vi stress 2025?

Framtidsanalytikern Ann-katrin Tottie försöker lägga pusslet för framtiden. Via intervjuer, spaningar, artiklar och en ständigt pågående egen reflektion. Så fakta- och vetenskapsbaserat som möjligt och tillsammans med experter och forskare. Jag pratar med henne om klyftorna i Sverige och hur det påverkar stress. Hon berättar om hur hälsa 2025 kommer se ut och det som både är spännande, intressant och lite läsktigt: hur kommer artificiell intelligens hjälpa oss med vår hälsa.
2019-07-24
Länk till avsnitt

90: Utmattning och barndomstrauman

Selene Cortes berättar personligt om sin egen historia. Hon går från sin tuffa barndom till sina två sjukdomsperioder som resulterade i långvariga sjukskrivningar. Hon berättar om ångestdriven duktighet och det utanförskap som drabbar de långtidssjukskrivna med stigmatisering, skam och rädsla att aldrig komma tillbaka till en fungerande vardag igen. Hennes berättelse är ärlig och osentimental. Jag älskar hennes mod att våga berätta. Selene har precis skrivit en bok om stress: Man slutar bara att leva - om utmattningssyndrom tillsammans med Marie Åsberg. Läs den efter du lyssnat.
2019-07-09
Länk till avsnitt

89: LEDARSKAP ATT MÅ BRA AV

Kalle Ström har många intressanta tankar om vad som är anledningen till stressen idag. Kalle Ström är nördig och djupdykande. Min favorittyp. Vi prata om att vi har otroligt många val i dag och hur påverkar det oss. Han är forskare i etnologi på Stockholms Universitet. Och har hunnit med mycket för att vara 30 år. Förutom erfarenhet av frågor som rör det kulturella lagret av mänsklig erfarenhet, som ständigt görs aktuellt för organisationer och är centralt för lyckade förändringsprocesser, är han särskilt inriktad på relationen mellan mjuka och hårda värden. Han ställer den provocerande men alltmer aktuella frågan ? är vårt samhälles besatthet av valfrihet, individens självbestämmande och njutning alltid det goda? Vad betyder egentligen ?hårt? och ?mjukt? ledarskap.
2019-06-26
Länk till avsnitt

88: HITTA DITT MOD

Jag intervjuade den digitala entreprenören Susanne Birgersdotter har grundat spelbolaget iGotcha, som hon idag har lämnat och tagit fram mer än 20 snabbväxande appar. En av dem har tom lyckats hamna på första plats i AppStore. Resan började i hennes kök då hennes dotter skulle lära sig gånger tabellen och det inte fanns någon app för det. Sveriges tech-drottning kallas hon. Med detta avsnitt vill jag inspirera er att våga göra annat. Om du vantrivs på jobbet eller inte vill tillbaka för att du är utmattad finns det en annan väg att gå. Det gäller bara att hitta modet. Dessutom är Susanne öppen och berättar om stressen hon har. Lyssna till en cool kvinna.
2019-06-12
Länk till avsnitt

87:TRÄNING VID STRESS OCH UTMATTNING

Jag får många frågor om träning och jag har märkt ett stort intresse när det gäller träning och stress. Vad och hur mycket ska man träna som utmattad? Och är det farligt att träna högintensivt när det är mycket stress? Det är några av frågorna jag ställer till Michael Angress, Medicinsk pt och grundare av Mykey studio Han arbetar med människor som har olika diagnoser och anpassar träningen efter behov. Ni kanske känner igen Michael från Malou efter 10. Det borde finnas fler av Michael, fler Medicinska tränare. Vad jag vet är behovet jättestort.
2019-05-29
Länk till avsnitt

86: HITTA STYRKAN

När katastrofen som ödelägger livet inträffar redan i 15-årsåldern vet man inte hur man ska gå vidare. Dansen var Yasmin Nilsson liv, hennes identitet och hennes stora passion. Hösten 1999 skulle hon börja på dansgymnasium, men på sommaren hände det otänkbara ? hon bröt nacken i en dykolycka och blev förlamad. Lyssna till en fin och stark person som idag lever ett liv många drömmer om. Med detta avsnitt vill jag inspirera er till att komma tillbaka är möjligt även när livet ser mörkt ut.
2019-05-15
Länk till avsnitt

85: Modern mindfulness

Albin utstrålar kraft och energi och framför allt närvaro när vi träffas i ett litet rum på Luntmakargatan 52. Som 22-åring hade Albin både lyckats få anställning som forskningsassistent på Chalmers och dessutom deltagit i forskarkonferenser runt om I Europa inom sitt dåvarande livsmål, fusionsfysik. Samma extrema ambitionsnivåer som tog honom dit, medförde tyvärr även en svår stressproblematik som innebar både sömn och magproblem, oro och ryggsmärtor.Genom hans intresse för hjärnforskning upptäckte han att meditation och mindfulnessövningar kunde hjälpa honom hantera stressproblemen. Efter en tids intensivt övande så upplevde han ett skifte som inte bara lindrade hans stressproblematik, det gjorde honom ännu mer intresserad av hjärnan och det mänskliga sinnet. En fascination som fick honom att helt överge fysikens värld för att istället djupdyka i psykologin. En tid senare hade han grundat företaget Modern Mindfulness Sweden AB och genom detta hålla mindfulnesskurser och föreläsningar om metoder och tekniker för ökat välbefinnande och mindre stress. Hans mål med företaget är att fler människor ska få möjlighet att ta del av vetenskapligt beprövade metoder för ökat välmående och bättre hälsa, såsom mindfulness. Lyssna på ett avsnitt där Albin berättar om stress, om att pressa sig själv även om det inte fanns kraft. Om hur en fredsvandring blev till ännu en prestation. Detta avsnitt är speciellt för podden. Och för mig och Per. Per berättar att han slutar i podden. Vi blir tvungna till detta då Per jobbar heltid och tiden räcker inte till. Avsked är något jag starkt ogillar. Tårarna bara rann ned för mina kinder. Det blev ett väldigt känslosamt avsnitt. Jag kommer köra podden själv och det kommer bli en del förändringar. Jag kommer satsa på djupare intervjuer, mer inspiration för att skapa ett bra liv. Men givetvis kommer det handla om stress och utmattning. Jag är intresserad av människor och livsöden. Så mer av det i Prestationspodden. Hoppas ni kommer att gilla det. Är du precis som jag intresserad av mindfulness? Här är länken till hemsidan för onlinekursen med rabattkoden: presteramindre www.mindfulnesstraning.se Testa!
2019-05-01
Länk till avsnitt

83: Är det skärmtid nu?

Med frasen ?Stillasittandet är den nya rökningen? och frågor som ?Hur kommer man ur paddkoman i soffan?? och ?Hur mycket ska vi egentligen röra oss? "Är det skrämtid och nu med helgens skärmkonfliker i våra familjer färskt i minnet träffade vi pappan och entreprenören Martin Hollstrand. Efter en kort stund insåg vi att Martin tillsammans med sina kollegor verkligen gör konkreta saker för allas vår hälsa. De hjälper dig att få insikt och bygga balans mellan skärmtid och fysisk aktivitet. Bryta med ditt stillasittande liv med en smart blandning av teknik och psykologi. Vi fick svar på alla våra frågor och mycket därtill i ett intressant och trevligt samtal med en ödmjuk kille som väljer att leva livet i naturen. Lyssna på Martins egen historia om hur han varit med om att bygga Internetsverige vi känner idag till att bryta med storstadsstressen och flytta till Åre med familjen. Läs mer på https://www.scriin.com/ och https://www.scriin.org/. Följ SCRIIN på Instagram på @scriin
2019-04-16
Länk till avsnitt

83: Lyssna till tjejer - Tjejzonen

Tjejzonen, kan man ligga mer rätt i tiden? Eller de kanske alltid legat rätt i tiden. Tjejzonen startades av Tintin för att hjälpa tjejer som behöver någon som lyssnar. Idag lyssnar genom en chat på tjejer som kanske är utsatta på ett eller annat sätt. Det kan vara allt från övergrepp, sorg, stress, eller ätstörning. På Tjejzonen kan du prata med en Storasyster som lyssnar på dig när du känner att du behöver det. Du bestämmer alltid själv vad ni ska prata om ? inget är för stort eller smått! Du kan vara anonym om du vill. Tjejzonen lyssnar på dem som behöver prata till punkt. Sprid detta till alla som behöver. Ni kan använda er av hashtaggen #vilyssnar Läs mer om tjejzonen på tjejzonen.se och @tjejzonen
2019-04-03
Länk till avsnitt

82: Stressen och näringen

Dubbelavsnitt! Vad har Martin Lidberg och Magnus Nylander gemensamt. Jo! Magnus som är en sverige mest framstående näringsforskare, hjälpte martin ur utmattningen. Martin Lidberg är den tidigare Världsmästaren i brottning. Men som han säger i avsnittet så lever han inte på gamla meriter. Idag arbetar som Hälsocoach. Han är även känd som vinnare av tv-programmen Let?s Dance och Superstar. Han har också medverkat som programledare och personligtränare i flertalet TV program, samt arbetat som Aftonbladets egen hälsocoach i många år. Tack Biogaia.
2019-03-20
Länk till avsnitt

81: Marie Åsberg professor Utmattningssyndrom

Vi träffade en riktig krutkvinna. Med sina 53 år inom psykiatrin har Marie Åsberg påverkat mycket av vad vi idag ser i behandling av stress. Hon är för psykiatrin vad GW är för kriminologin. Hon var med att i början av 2000-talet beskriva diagnosen utmattningsdepression, något hon ångrar en del av idag. Hon avslöjar vilken yrkesgrupp som är minst stressad och att utmattning inte är något nytt, utan beskrevs för länge sedan men att Freud "kom emellan". Du har ett fantastiskt avsnitt framför dig!
2019-03-06
Länk till avsnitt

80 SÖMN SÖMN SÖMN

80 SÖMN SÖMN SÖMN by Caroline Norbelie
2019-02-20
Länk till avsnitt

79: Vad är stress 2019?

Hur ser stressen ut 2019? Hör listan och vår kunskap och personliga erfarenheter. Vi börjar från början och djupdyker i allt från jämställdhetens och mobilernas så väl som medias, politikens och våra egna tankar som påverkar vår stress. Det är komplext men vi benar ut vad som är vad, och vi hoppas du känner igen dig så vi kan hjälpa att få syn på saker - och därmed föra förändringar i ditt liv! Häng med oss och få koll på stressen 2019 med oss! Skicka mer än gärna frågor och kritik! Högt och lågt, stort som smått är välkommet! [email protected] - Nu kör vi!
2019-02-06
Länk till avsnitt

78: Fixa första jobbet efter utmattningen

Fixa första jobbat efter utmattningen. Vad ska man säga? Hur ska man säga det? Vi träffade Annelie Wallin, senior rekryteringskonsult med 20 års erfarenhet inom ledarrekrytering på Wimen Executive Search. Vi hade ett härligt samtal och knepiga saker. Vad bör man tänka på när man ska fixa första jobbet efter utmattningen / sjukfrånvaron? Vad ska man säga om vad som hände när man söker jobb? Vad kan man göra för att öka sina chanser att gå vidare i karriären? Hjälp, mitt CV har ett hål mitt i! Många konkreta tips fick vi! Det kanske lös igenom vilka frågor Per och Caroline hade gått och burit på sedan sina utmattningsdagar! Tack till alla härliga lyssnare som bombar oss med så bra frågor! Ni hjälper oss att ställa just de där frågorna ni bär på! Läs mer om WES på http://wesgroup.se/ Tack för att ni lyssnar! Tipsa gärna en vän om podden så kan vi hjälpa fler!
2019-01-22
Länk till avsnitt

77: Best of Prestationspodden

Vi har klippt ihop godbitar, vissa säger best of, andra säger russinen ur kakan, från alla våra tidigare 76 avsnitt av klokheter. Våra kära gäster har verkligen bjudit på mycket kunskap, erfarenhet och mod till podden sedan starten. I avsnitt 53 berättar Christina Andersson, psykolog och forskare på Karolinska Institutet och Handelshögskolan i Stockholm, att självmedkänsla är avgörande för det mentala måendet. Metoden Compassion-träning har signifikant påverkan på självmedkänsla. Fysisk träning ger inte alls samma resultat. Du kan inte enbart bygga muskler eller springa långt för att tycka om dig själv. Du behöver komplettera med att bygga en inre trygghet för att må bra och prestera, om du vill det. I avsnitt 74 berättade regissören Kay Pollack att han tänker, delvis av egen erfarenhet, att vi bränner ut oss för vi tror att vi är ?not good enough?. Vi tänker att vi inte är tillräckligt bra. Vi värderar oss själva väldigt lågt. Han säger också att ?du är den den enda som kan ändra på dig?. Vi lägger till: Ta hjälp från andra! Psykiatern som gick in i väggen, Pia Dellson, berättade i avsnitt 29 att vi inte är byggda att använda hjärnan så mycket och röra oss så lite som vi gör i dagens samhälle. Hon håller med om att aktiv vila som Mindfulness och yoga är bra för återhämtning. ?Vi behöver aktivt ändra vårt beteende lägga in fysisk aktivitet som en motvikt [till den mentala aktiviteten]?. Jag är inte min hjärna. Hjärnan är en kroppsdel som alla andra delar som behöver vila, säger hon. Hennes bästa tips på att somna: ?Jag nattar min hjärna i god tid innan jag går och lägger mig? berättar hon. Ulrika Fallenius berättar i avsnitt 64: ?Våga var så öppen som möjligt. Våga visa sig sårbar, ledsen, utan att någonsin ge barnet skulden. Barn är väldigt bra på att tro att det är deras eget fel. Ta ansvar för vad vi säger och vad vi gör, oavsett om vi är utmattade eller inte.? ?Hur vi mår och vad vi gör, oavsett om vi är utmattade eller inte. Fil dr Åsa Lundquist Coey berättar I avsnitt 56 att relationer inom i arbetslivet är allt. Många ser organisationer som maskiner. Man kan inte ta ut personen ur produktion som en trasig kugge och laga den med terapi och coaching och sedan bara sättas tillbaka och det fungerar. Man måste förstå att det sköra maktrelationella nätverket som finns kring personen förändras. ?Det är relationer som gör folk sjuka, och friska. Så det är relationerna som behöver repareras, inte personen.?
2019-01-09
Länk till avsnitt

76: Hot, trygghet och sömnen

Riktigt bra spaningar för att prestera och må bra. Per berättar om sinnestillstånd och hur man kan enkelt dela upp de i färger. Caroline tar upp om hur man förbättrar sömnen. Konkreta tips som fungerat för oss. Kan man prestera när man är arg? Varför behöver vi trygghet? Hur gör man för att komma till prestation? Vi pratade även om vikten av ha en vision. Vilken vision har du för 2019? Det och mycket mer får ni tips om i det här lite kortare avsnittet av Prestationspodden. Gott nytt år alla lyssnare!
2018-12-26
Länk till avsnitt

75: Konsten att leva hållbart

Vi har träffat två eldsjälar och fina personer, Linda Michelin och Anna Ahrenfelt som driver företaget Hållbar vardag. En hållbar vardag är förutsättningen för ett välmående på både kort och lång sikt. Och det är först när vi själva mår bra som vi får förutsättningar att gör ett bra jobb tillsammans med andra. Hur den enskilda individen mår påverkar omgivningen, oavsett var vi befinner oss. Hållbar Vardag är övertygade om att det finns mycket i arbetsvardagen vi kan göra någonting åt. Och att det därför är viktigt att vi ständigt gör medvetna val, även i det lilla. Många små förändringar gör stor skillnad. Nyckeln till att lyckas genomföra förändringarna och skapa en hållbar arbetssituation för alla inblandade är att ta ett gemensamt ansvar och att göra det tillsammans. I detta avsnitt delar de med sig av sina kloka och proffsiga tankar kring att leva hållbart. Heja dem!
2018-12-12
Länk till avsnitt

74: Kay Pollak - Att växa genom möten

Hur man prestationsångest? Lösningen kommer kanske i övermorgon när man kliver på bussen." 75-80% känner att man inte duger "I'm not good enought" Jag är inte värd att få det bra. Ingen kan ändra trossatsen att man duger, att man kan nå målet. Fokusera Öva på att jag är värd det bästa. Säg vad du är bra på varje dag, vad man är bra på. Simpelt men. "När man är i dans med ditt bästa jag". Skriv ner vad du är bra på se dig i spegeln. Kay rekommenderar "Modet att skapa". Kay är tacksam för alla som kommer på hans. All förändring börjar med tanken. Jag kan välja att tolka tankarna och vad som händer omkring mig. Gäspar någon i publiken kan jag välja om jag ska ta det som en attack. Varje gång jag går igång lämnar jag mig själv.
2018-11-28
Länk till avsnitt

73: Özz Nûjen - Var inte tyst!

Det var en djup allvarsam Özz Nûjen vi mötte, eller var det våra frågor som gav oss en ny bild av komikern, författaren och skådespelaren? Özzs berättade om stressen och att hans flykt från Kurdistan som 8 åring höll på att ta slut vid de Turkiska minfälten för han redan då inte ville vara tyst. Vad stressen gör med honom på scen som stand-up under de 5 sekunderna precis innan det första förlösande skrattet kommer. Vi har förlorat medmänskligheten, säger Özz när vi pratar om invandringen och hur folk dör på vägen till Europa. Vi alla skulle kunna vara i den sitsen fortsätter han. Vi bor i en av världens bästa länder. Bara för att vi fötts in i ett privilegium, betyder det inte att vi har rätt till det. Vi pratade vidare om att vi stänger av för att det är för jobbigt att se att människor far illa på flykt, just för att vi är människor. Özz menar att vi människor har allt i oss; godhet och ondska. Omständigheter som hur vi behandlas på grund av hudfärg, kön, etnicitet, kroppsstorlek, privilegium kan göra att vi tvingas välja det goda eller det onda, men oftast väljer vi själva. Stress är enligt oss en sådan omständighet. Vi pratade om självkänslan som sviker och han inte känner sig tillräcklig, att inte känna sig värdig nog, men att man kan pröva! och ta chansen! Vad är det som säger att andra är bättre än jag på det här? Tryggheten med familj och vänner som han menar har en stor roll i att han presterar så bra på scen. ?Man kan bli ålagd saker.? Man bör göra dem för respekt för dem. Özz fortsätter och säger att stand-up är som sex - riktigt bra när det är bra, men herre gud va dåligt när det är dåligt! Han berättar om det fantastiska känslan att uppfyllas av glädjen inifrån av att skapa glädjen och skratten hos andra. Var inte tyst - ens när livet hänger på det! Vi tackar Özz Nûjen för en fantastisk pratstund och önskar honom all lycka till på Sverigeturnén! Kram Per & Caroline Vi passar på att tipsa om att biljetter till hans och Måns Möllers show ?Världens historia? skaffas säkrast på http://www.varldenshistoria.com/
2018-11-14
Länk till avsnitt

72: Stressen, livet och ungdommarna

Micke Gunnarsson är en entusiastiske entreprenör, pedagog och pappa som brinner för att vi ska komma närmare nuet, oss själva och varandra. Han är en sann inspirationsföreläsare och expert när det gäller mötet med oss själva och våra barn, den digitala världen och sociala medier. Lyssna till en person med kloka tankar och energi.
2018-10-31
Länk till avsnitt

71: Sprider verktyg som skapar balans

Peter Munteanu njöt av framgångar. På pappret var allt perfekt. Han var entreprenör och arbetade ihop med några vänner. Efter att varit med om en bilolycka fortsatte Peter i samma intensiva takt. Till slut sa kroppen ifrån. Han började med yoga som faktiskt läkte hans kropp men insåg snart att det var något som saknades. Yoga på nätet som var användarvänligt och samtidigt höll hög kvalité. Det dröjde inte så länge innan Peter byggt upp Yogobe, en sajt med yoga på nätet. Nu kan vi alla träna yoga med de främsta lärarna i Sverige. Vår nyfikna fråga till honom var naturligtvis: hur håller han sig själv i balans och samtidigt presterar så bra? Vi pratar även om hur det är att vara man idag. YOGOBE erbjuder er lyssnare, mig och Per 30 dagar gratis träning om ni uppger ?prestationspodden? som rabattkod.
2018-10-17
Länk till avsnitt

70: Scenstress - David Batra

Hur är det att prestera på scen? Hur varvar David ner efter att fyllt hela globen och adrenalinet pumpar i blodet? David berättar om hur han hanterar stressen i yrket som komiker. Sömnen, tinnitus, mobilstressen och Pomodoro metoden. Lyssna till David Batra. En av sveriges roligaste, snart Indiens roligaste komiker!
2018-10-04
Länk till avsnitt

69: FÖRLÅT - Vad ska man göra när man gjort fel?

Säger du förlåt? Gräver du ner dig sanden eller faller du platt? Det finns många sätt att undvika ordet förlåt på. Att gå runt med känslan av att ha gjort fel, att känna skuld, utan att gottgöra, kan bidra till stor stress. Gottgöra. Att göra gott igen. Göra det bra igen. Lyssna på ett avsnitt där Per och Caroline vänder och vrider på att säga förlåt och gottgöra och ställa i ordning det man kan ha ställt till med och gå vidare utan skuld.
2018-09-20
Länk till avsnitt

68: Livet på landet

Underbara Clara eller Clara Lidström som hon heter bor på en gård på Västerbottens landsbygd. Hon är skribent, författare, fotograf och stylist. Hon bloggar om att leva ett enklare liv på landet och som motpol mot Stureplansbloggarna har hon blivit en av Sveriges största bloggare. Clara är en otroligt kapabel person med många strängar. Men det blev en dag för mycket och hon mattade ut sig. Lyssna till en stark, cool och proffsig kvinna.
2018-09-06
Länk till avsnitt

67: Feedback

Per och Caroline pratar om valet. De går igenom vilka som ger inspiration, vad feedback kan vara läskigt och att det gör ont med beröm. Vad ska de göra för att växa som människor i höst. Lyssna till ett nära samtal från sinnesträdgård i Vasastan. Bild kommer i kväll. Lite sen pga av flytt.
2018-08-23
Länk till avsnitt

65: Ta hand om dina nära vänner

Per och Caroline pratar om tankar som dykt upp under sommaren. De sitter på olika håll denna gång och spelar in. De tar upp ämnen som Moais och vikten att ha nära vänner. Hur klarar sig männen som många av dem har svårt att dela sina känslor? Om hur det är när man mattar ut sig och inte vill ha kontakt med sina vänner. Vad händer med psyket när livet står på sin spets och vad menar Eckart Tolle med sin bok The power of now. Att vara här och nu.
2018-08-09
Länk till avsnitt

64: De stressade föräldrarna

I sitt vardagsrum håller Ulrika populära yogaklasser, clean eating-workshops och föräldrapeppkurser. Caroline och Ulrika träffades i vardagsrummet och pratade om hur barnen upplever stress och hur vi som föräldrar kan kommunicera det till barnen på bästa sätt. I detta avsnitt lottar vi ut Ulrikas bok som inspirerar både barn och föräldrar att prata om annat än hur var det i skolan i dag som t.ex om du hade en superkraft, vilken skulle det vara? Lyssna till en inspirerande kvinna Ulrika Fallenius, Glowbyu.
2018-07-26
Länk till avsnitt

63: Tiden och stressen

Prestationspodden 2 år! Hurra! Hur har det varit för Per och Caroline. Och vad har de lärt sig? Dagens ämne är tid. Hur upplever vi tid? Och hur upplever vi tid som utbränd? Caroline vältrar sig i åldersnoja medan Per kommer med tröstande tankar. Lyssna till avsnitt inspelat innan sommaren. --
2018-07-12
Länk till avsnitt

62: När pressen blev för stor

Varför måste kvinnor ha skinn på näsan i arbetslivet? Hur är det att känna sig utbytbar och kämpa så hårt att utmattningen blev ett faktum? Detta hände Isabel Boltenstern när hon arbetade som sportreporter. Isabel Boltenstern började sin karriär som sportreporter och tv-profil genom att helt på egenhand fotografera alla Rögles hockeymatcher. Hon blev nominerade till årets sport-tv-profil inför Kristallen 2017. Lyssna till en cool och klok tjej som blir intervjuad av Caroline utomhus, då de var utelåsta.
2018-06-28
Länk till avsnitt

60: Dina tankar

Tro inte på alla dina tankar. Per och Caroline grottar ned sig i ämnet tankar. De pratar kring oron för världen och om det är dags att börja preppa. Per läser upp lyssnar mail och i slutet spelar Caroline upp en hyllning till sin pappa och er lyssnare. Cliffhanger.
2018-05-31
Länk till avsnitt

59: Andas ur stressen

?Freedom is as immediate as breathing and as fundamental as a footstep.? skriver Sara Granström på sin hemsida. Caroline intervjuar Sara Granström, Yogalärare på Yogayama där Caroline också utbildar sig. Varför ska vi andas? Hur påverkar andning psykisk ohälsa? Hur går socialmedier och snygga poser i hop med Yoga filosofin. Sara är lite magisk, hon lever ett liv som en sann yogi och hennes klokskap är intressant att få ta dela av. De pratar om pranayama, andningsövningar och andlighet och ja livet. Försnacket mellan Per och Caroline är extra långt då de pratar om den fruktansvärda stress och press Tim Berglin, Avicci utsattes för.
2018-05-17
Länk till avsnitt

58: Kosten och stressen

Idag kan du lyssna till experterna Lotta Lagerqvist och Victoria CarincI som är diplomerade hälsocoacher och certifierade funktionsmedicinska terapeuter. De berättar om sina livsresor, hur det förändrat livet från stress till att leva hälsosamt. De brinner för att sprida ett sunt och klokt hälsobudskap. De är hälsocoacher och de har skrivit en bok - CLEAN RESET - 3 effektiva steg till din läkande kost. Och dessutom har de en podcast som Caroline lyssnat till länge, varje avsnitt: HÄLSOSNACK.
2018-05-03
Länk till avsnitt

57: Vägra väggen

Vilken härlig, kraftfull och kunnig person, Maria Ergül, kvinnan bakom Vägra Väggen! Maria har varit HR-chef inom tung industri, på både på ABB och Bombardier. Hon är en debattör som inte räds för att sticka ut hakan för att åstadkomma förändring. Vi hade ett superintressant samtal, säkert inte det sista med henne i Prestationspodden. Vägra Väggen är en fristående, ideell insamlingsorganisation utan vinstintresse. De vänder sig till människor i alla åldrar oavsett bakgrund, kön och sexuell läggning. Deras vision är att motverka stressrelaterad ohälsa och utmattning. Det vill vi såklart supporta i podden! Lyssna och hör hur ett riktigt medveten personalchef tänker! #vägraväggen #stress #välgörenhet #starkkvinna #driv #mot #stoppastressen #utmattning #hr #personal
2018-04-19
Länk till avsnitt

56: I (företags)livet är relationer allt - Fil. fr. Åsa Lundquist Coey

Stress uppstår i skillnaden mellan verkligheten: vad vi gör och vad vi borde göra säger Åsa Doktor (Ph.D) i Management & Complexity. Hon berättar om att det är inte bara individen som ska ta hjälp och ändras efter en utbränning utan företaget och gruppen måste se över relationerna. Vidare berättar hon att det är den vinstdrivande och den evangelistiska tanken, att vi inte duger som vi är som smält samman till det samhälle vi har i dag. Dalai Lama blev ju förskräckt när han förstod att vi i västvärlden inte gillar oss själva. För honom var det helt främmande. Arbetslivet präglas av en mängd ideal. Åsa har forskat kring komplexitetens vetenskap föreslår ett mer verklighetsnära och pragmatiskt synsätt. Det är förmågor, instrument och metoder som vi alla har tillgång till ? dags att upprätta det viktiga i arbetet. Lyssna till vårat samtal med Åsa. Hon har många spännande tankar!
2018-04-05
Länk till avsnitt

55: Digital tystnad

Den ständigt uppkopplade och digitala vardagen gör oss sjuka. Pushnotiser, mailtrådar och brus vill ha vår uppmärksamhet dygnet runt och våra hjärnor bombas av ett ständigt informationsflöde. Reklam, nyheter, jobb, prat, multitasking, mail, sms, telefoner och sociala medier fyller våra hjärnor och vi får aldrig en paus för att återhämta oss. Det är något jag och Per har pratat i timmar om. Här kommer en kvinna som gör något åt det. Victoria Palm, som förövrigt är en magnetisk som person har tillsammans med Navid Modiri startat företaget Oas. De driver ett unikt stresshantering företag och till och med tysta afterwork. Vår klippare skrev just att han inte har klippt så mycket för att detta avsnitt är mer som ett samtal med väldigt mycket klokheter.
2018-03-19
Länk till avsnitt

54: Per Holknekt- Driven av låg självkänsla

Per Holknekt har många gånger om visat en fantastik förmågan att skapa och prestera. Han drivs av låg självkänsla som skateboardåkare och grundare av Odd Molly. På toppen är jag som sämst säger Per där känner jag mig ensam och värdelös. Han berättar att han trivs bäst som den som spelar i underläge och liknar sig själv som David i David och Goliat. Ett starkt samtal med en stark man.
2018-03-01
Länk till avsnitt

53: Lycka genom Compassionfokuserad Terapi - Christina Andersson

Vi är mer än glada! Tidigt imorse intervjuade vi Christina Andersson som är psykolog, yogalärare och forskar vid Karolinska institutet på och utvecklar Compassionfokuserad Terapi, CFT, som är en ny stresshanteringsmetod. Hon är även kopplad till Handelshögskolan i Stockholm där hon gör studier. Jag och Per var helt till oss efter en timme med Christina. Med sin forskning och praktik formulerar hon så bra vad vi också kommit fram till efter alla dessa avsnitt om stress och prestation, men inte kunnat sammanfatta och knyta till forskning på det här viset tidigare! Vi pratade om hur man blir lycklig på ett hållbart sätt, om hur man presterar och mår bra genom FAVO, CFT och de tre systemen. Vi är lite sena med detta avsnitt för livet bara fortsätter att hända kring oss. Men den som väntar på något gott! Ljudkort är känsliga grejer säger vår klippare Alex och denna gång fungerade det inte, hela intervjun kom inte med. Men Christina kommer tillbaka igen under våren! Lyssna och lär!
2018-02-17
Länk till avsnitt

51: Posttraumatisk stress

Posttraumatisk stress, vad är det? Äntligen pratar vi om det i podden. Vi intervjuar Elaine Eksvärd som har upplevt övergrepp av sin pappa. Hur det var för Elaine, hur tog hennes familj och omgivning det när det uppdagades och vad vi kan göra för att skydda barn från att övergrepp händer? Vilken tur att modiga eldsjälar som Elaine finns, hon besitter en stor styrka att våga stå upp för sig själv och det hon tror på. Dessutom har hon gåvan att tala inför folk. Genom hennes företag Snacka snyggt lär hon ut retorik och vi hoppas att hennes planer på att även lära ut retorik till Sveriges barn kommer bli verklighet. För det behövs också.
2018-01-18
Länk till avsnitt

50: Produktivitet och stress - Del 2

50e avsnittet, så kul tycker vi. I detta avsnitt,intervjuar vi ett proffs på produktivitet. Stefan Graff Lonnevig, som arbetar med att få folk mer produktiva och mindre stressade. Detta avsnitt är fullproppat med tips och knep för att tömma huvudet och på så sätt bli mer produktiva. Vi tackar Sunfleet för toppen erbjudandet till våra lyssnare: Fri medlemsavgift i 3 månader på medlemskapet. Ange koden: Prestation2017
2018-01-04
Länk till avsnitt

49: Produktivitet och stressen - Del 1

Snart avsnitt 50 snacka om att vi har producerat avsnitt. Varför ska vi vara produktiva? vad finns det för hjälpmedel? Varför är det svårt? Detta är ett lite kortare avsnitt att lyssna på inför julen då tiden är knapp. Hur påverkar produktivitet stressen? Varför ska vi vara produktiva, Per tipsar om hjälp medel som man kan använda och Caroline bjuder på sina tillkortakommande.
2017-12-21
Länk till avsnitt

48: Misslyckanden och frustration

Vad gör vi när vi misslyckas? Vi blir rädda men reagerar på så olika sätt. Skriker du ut det? Eller blir det bara tyst. Vad är din första känsla? Caroline hon vill gärna dölja och låtsas som ingenting. Per han visar det väldigt tydligt och låter hela världen veta. Kanske är du en sån som håller andan. Länge. Varför är misslyckanden så farligt för oss? De och lite annat pratar vi om i avsnitt 48 av Prestationspodden.
2017-12-07
Länk till avsnitt

47: Älska dig själv så som tekniken - Karin Adelsköld

Efter att ha varnats för att ha för mycket stress i livet flyttade Karin till Östersund och drog ned på jobbet och gjorde allt för att inte bränna ut sig. Efter åtta månaders kamp gick hon in i väggen. På en skogspromenad blev stressen total och hon mindes inte ens vem hon var. Hon kom inte ens ihåg de närmaste två åren eller vad hon ätit till frukost samma dag. Akut stressreaktion, sa doktorerna. Modig som hon är började skala av lager efter lager för att ta reda på varför hon brände ut sig och kom fram till att anledningen är att hon inte älskade sig själv till fullo. Lyssna till en klok och rolig kvinna med kunskap om stand up, teknik, pms och livet i sig.
2017-11-23
Länk till avsnitt

46: Anhörig till utbränd - Linda Frithiof

Livet är tufft som det är, livspusslet alltså. Finnas där för barnen, för dig själv, för hemmet och för jobbet. När helt plötsligt ens partner kraschar blir det minst sagt tufft. Allt fokus är på den som har bränt ut sig. Och ofta blir det så att den som står bredvid får hålla tillbaka med allt. På toppen av detta får denne ta hand om barn och ta över alla uppgifter som tidigare skötes av den andre. Detta hände Linda när hennes man Mikael gick in i väggen så hårt att han tappade talet. Om hur detta är, att leva vid sidan av en utmattad man med fyra barn som behöver synas och omhändertas.
2017-11-09
Länk till avsnitt

45: Fega chefer

Idag pratar vi om arbetslivet. Hur viktigt det är med att personalen vet sin prioritering, så att de anställda fokuserar på rätt saker. Att prioritera fel kan vara bidra till stor stress och varför fega chefer är en anledning till utbränd personal. Vi skulle behöva en större dos ärlighet och våga ta i de riktiga problemen på arbetsplatserna i stället för att tassa runt problemen.
2017-10-26
Länk till avsnitt

44: Läran om livet - Estelle Nordenfalk

- "Jag litar inte på folk som inte har krisat". Med det menar Estelle att om man inte har krisat vet man inte riktigt vem man är. Estelle Nordenfalk är Vd för Yogayama, som består av två yogastudios i Stockholm, innan dess var hon 11 år i mediabranschen där hon bland annat var VD för Kajak Television. Ett ryggproblem och ständig trötthet gjorde att hon sökte upp en ryggspecialist som visade sig även vara Ayurvedisk läkare. Han lärde Estelle hur man genom kost och en helt annan livsinställning kan läka sig själv. Ayurveda är läran om livet och ser inte människan som frisk eller sjuk som den västerländska sjukvården utan det finns nivåer av friskt innan man blir sjuk. Vi fascineras det berättar och av hennes mod att driva yogastudio på Östermalm, för på den tiden då hon tog över var yoga och grönkål något som tillhörde vänstern och långt ifrån accepterat. #yogayama #stress #ayurveda
2017-10-12
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.