Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Fiskekompisen - fiske räddar liv

Fiskekompisen - fiske räddar liv

Någon har sagt att ?Fiske är beviset på att Gud älskar oss och vill att vi ska vara lyckliga? ett påstående som vi skriver under på då fiske för oss handlar om livet, ett liv kantat av vatten. Vi som leder podden är Fredrik Löwgren och Johan Malm.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

fiskekompisen.libsyn.com/podcast

Avsnitt

Sommar med Fiskekompisen och Martin Falklind - Del 2

Martin Falklind sommarpratar med Fiskekompisen om lyckade exempel på goda saker som hänt på Moder Jord. Här får ni fyra specialavsnitt för att lindra abstinensen till höstens återkomst av Fiskekompisen. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2019-07-15
Länk till avsnitt

Sommar med Fiskekompisen & Martin Falklind - Del 1

Martin Falklind sommarpratar med Fiskekompisen om lyckade exempel på goda saker som hänt på Moder Jord. Här får ni fyra specialavsnitt för att lindra abstinensen till höstens återkomst av Fiskekompisen. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2019-07-01
Länk till avsnitt

87. Spöbrytarpodden

Alla har vi stått där, med tom blick och ett plötsligt fler delat spö i handen och känt ?det var det fisket?. Johan och Fredrik tar i säsongens sista podd ett ordentligt grepp om spöbrott och knäcker idéer om varför det händer! Till sin hjälp tar de Peter från Guideline som krossar myter och Stefan på Unique Rods som ger tröstande besked. Men frågan kvarstår, kan man skratta åt eländet? Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2019-06-10
Länk till avsnitt

86. Kungen av vidderna

Johan och Fredrik dyker ner i gugges trädgård och blir bjuden på frukost! Visdomen flödar som råneälvens brus medans Westrins randiga mössa guppar i takt med skratten! Detta program är för alla oss som vill veta hur det är att ägna ett helt liv till naturen, in och lyssna och berikas! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2019-05-27
Länk till avsnitt

85. Emån del 2 - Exodus

Våren är kommen, fåglarna sjunger och fiskarna stiger. Fredrik och Johan är taggade till öronen att premiärfiska Sveriges hetaste havsöringsvatten, men också nervösa! Alla traditioner, nytt vatten och pressen att fånga en fisk för programmet! Stämmer kasten, för de sig och bjuder Emån någon möjlighet att drilla de mytomspunna silvertorpederna? Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2019-05-13
Länk till avsnitt

84. Emån del 1 - Genesis

Ett av världens kändaste fiskevatten ligger i Småland. Här simmar mal och lake men det är den storvuxna havsöringen som gör den unik! Fiskekompisen försöker djupdyka i hur Emån blev världsrekord havsöringens älv och hur en greve blev flugfiskepionjär. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2019-04-29
Länk till avsnitt

83. Back to basic

Större, längre och fler men är det verkligen vad fisket ska handla om? Claes svartzonker Claesson och allas våran Martin Falklind hjälper oss att tagga ner och hitta de rätta värdena med vårt älskade fiske. Så sitt lugnt i båten så ror Johan och Fredrik ut med er till ett harmoniskt fiskafänge! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2019-04-15
Länk till avsnitt

82. Helikopterfiske

Fiskekompisen tar till luften för att nå fiskefängen stigen inte tar en! Men vad gäller när man åker helikopter och hur säkert är det egentligen? Väl framme i Hemlijokka hopas molnen och skyarna mörkar. Blir det någon fin fisk? Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

 

2019-04-01
Länk till avsnitt

81. Sex laxar i en dödsask

Lax på middagsbordet är inte helt ovanligt nu mera men nu är det slut. Fiskekompisen reder ut vilken katastrof vi står inför om odlingen inte förändras och till sin hjälp tar de både SLU och laxfiskegurun, författaren och journalisten Micke Frödin. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2019-03-18
Länk till avsnitt

80. En helt vanlig dag

Fiskesuget är som värst i februari! För vissa övergår det till vanvett. I Johan krafsar fiskefebern trots att allt går emot honom och pimpling blir lösningen. Kan ett dygn pimpelfiske stilla ivern och får fiskekompis Johan nån firre? Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2019-03-04
Länk till avsnitt

79. Fiskey eller Whiskey

Fiskekompisen kastar ut en krok i det guldskimrande vatten som kallas ?livets vatten? och frågar sig hur fisket och eldvattnet egentligen hänger ihop? Som vadarstavar lutar vi oss mot Mackmyra och Örjan Westerlund! Sätt er ner och häll upp en stadig så åker vi! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2019-02-18
Länk till avsnitt

78. Nappar det fortfarande i Svartån?

Svartån är en myt men den har också funnits. Fiskekompisen reser tillbaka i tiden till Sveriges mest mytomspunna vatten - Mållångsboån eller "Lidmans svartån". Här vandrar vi i Lidmans fotspår och fiskar platser från tidlösa noveller. Men hur mår svartån idag och får fiskekompisen fisk? Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2019-02-04
Länk till avsnitt

77. Hans Lidman on fishing

Det finns de som menar att fiske är motsatsen till krig. Om det gäller är Hans Lidman tveklöst vår främste fredsmäklare. Lidman levde fiske, verkade för fiske och spred fiskelyckan som ingen före eller efter har gjort. Främst var han dock en förnämlig författare. Fiskekompisen tar sig i veckan an detta ess i svensk sportfiske! Häng med och bli berikad i veckans avsnitt! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2019-01-21
Länk till avsnitt

76. Kvoterat Fjällfiske

Fiskekompisen undersöker om kvoterade vatten är så bra som sagorna berättar. Men varför kvoteras vatten, hur ansöker man och hur går lottningen till? Det och skrikande rullar handlar veckans podd om. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2019-01-07
Länk till avsnitt

75. Gläns över sjö och strand

Klipp ner granen, släng ut familjen, krossa pepparkakshusen! Johan och Fredrik tar er ut igen. Folk ringer in och snackar fiske och rulljud! Ta hand om varandra där ute och ha en god jul!

2018-12-24
Länk till avsnitt

74. Fiske vs. Jakt

Fiskefolk och Jaktfolk högaktar naturen. Vi delar spelplan men spelar vi samma spel? Johan och Fredrik  bjuder in Jaktpodden för att duellera om saken. Fördomar yttras, intressen förklaras och åsikter vägs. Hur det slutar hör ni i veckans avsnitt! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-12-10
Länk till avsnitt

73. Nordreisan storlaxälv

Långt ovan polcirkeln går storlaxen. Men när det blir långt mellan huggen, då blandas historier med fantastiska möten med lokalbefolkning och kända fiskare som Micke Andersson. Han berättar hur han uppfann flugan bananen - den hetaste laxflugan. Häng med! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-11-26
Länk till avsnitt

72. Björn på fiskestigen

Det är alla fiskekompisar i naturen det händer, men vad gör du när plötsligt björnen dig vänder? I somras hände det fiskekompisen och inget blev  sig likt. Därför sätter nu Johan och Fredrik labbarna i björnmöten och reder ut allt om den best vi många gånger delat fiskeplats med. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2018-11-12
Länk till avsnitt

71. Kungen av Idsjöströmmen

Fiskekompisen styr kosan till Sveriges kanske kändaste harrvatten - Idsjöströmmen i Jämtland. Författaren, fiskaren och friluftsikonen Lars-Åke Olsson tar emot dem och bjuder på personlighet, entusiasm och kunnande! Kort och gott skrivs det flugfiskehistoria och på detta ett och annat harrsprattel! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2018-10-29
Länk till avsnitt

70. Över öppen eld

Fisket i all ära men en av en fisketurs höjdpunkter är väl alltid depåstopet! Mat i magen, en trevlig eld och orken att fiska vidare. Fiskekompisen dyker ned i vägnära maträtter som tillåter lite lyx! Fredrik ringer matNiklas och Johan backar för mer mat och på bilar... Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2018-10-15
Länk till avsnitt

69. Abborrfrossa

Visst ska vår kära soldyrkande vän få ett helt eget avsnitt! Men måste man ta hjälp av ett proffs? Johan vägrar och trasslar till det medan Fredrik tycker abborren ser lite deppig ut när den åker upp i båten!? Vi reder ut allt i detta taggiga avsnitt. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2018-10-01
Länk till avsnitt

68. Upprepning, Upprepning, Upprepning

Vad handlar fiske om? Är det att få fisk eller att stanna upp och tid för eftertanke, ett depå stop! Varför ser fiskestigen ut att alltid leda till samma vatten med samma människor efter samma fiskar? Varför blir äventyret mindre äventyrligt? Frågorna upprepar sig in i det oändliga. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-09-17
Länk till avsnitt

67. Laxcowboys i Råneälven

Fiskekompisen styr mot Sveriges fräschaste laxälv Råneälven och möts av vildmark. Kasten matas, älven sjunker och kaffet kokas. Tämligen ensamma får de ändå sommarens möte på fiskestigen. Blir det någon lax och vad är de blå taggarna till? Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-09-03
Länk till avsnitt

66. Värmeböljan

I år var vi alla på samma charterresa! Värme, solsken och paraplydrink, men fisket då? Johan och Fredrik värmer upp struparna med att snacka sommarens hetta! Hur drabbades fisket och hur påverkas fisken? Fiskekompisen tar hjälp av Meteorologer, forskare och fiskare som alla bidrar med att sprida solljus över fiskesommaren 18. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2018-08-20
Länk till avsnitt

65. P4 Session 4

Fiskekompisens P4 Sessions presenteras i samarbete med P4 Västerbotten och flugbindning.com, ett av Sveriges största sortiment av flugbindningsmaterial med stort utbud, snabb leverans och fri frakt. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-08-06
Länk till avsnitt

64. P4 Session 3

Fiskekompisens P4 Sessions presenteras i samarbete med P4 Västerbotten och flugbindning.com, ett av Sveriges största sortiment av flugbindningsmaterial med stort utbud, snabb leverans och fri frakt. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-07-23
Länk till avsnitt

63. P4 Session 2

Fiskekompisens P4 Sessions presenteras i samarbete med P4 Västerbotten och flugbindning.com, ett av Sveriges största sortiment av flugbindningsmaterial med stort utbud, snabb leverans och fri frakt. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-07-09
Länk till avsnitt

62. P4 Session 1

Fiskekompisens P4 Sessions presenteras i samarbete med P4 Västerbotten och flugbindning.com, ett av Sveriges största sortiment av flugbindningsmaterial med stort utbud, snabb leverans och fri frakt. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-06-26
Länk till avsnitt

61. Förväntningar och besvikelse

Sol, värme och glada dagar...eller? Är sommaren samtidigt inte tiden för alla besvikelser? Planer som går i krasch, semestrar som regnar bort och laxälvar utan vatten. Anja Pärson hjälper Fiskekompisen med råd från idrottens värld och därefter blir det glad sommar och på återseende. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2018-06-11
Länk till avsnitt

60. Ransarselen, ett unikt vårfiske

Snön ligger metertjock på fjällsidorna men nere i dalen har våren fått ett litet fäste. I de små selen har isen rivit och öringar och rödingar hungrar efter flugorna. Fiskekompisen bjuder dig med på ett för Sverige unikt vatten som ger spöviftaren möjlighet till en omöjligt tidigt start på fjällfisket. Men lätt är det inte... Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-05-28
Länk till avsnitt

59. När olyckan är framme

Skämt och sido, nu blir det BLODIGT allvar. När säsongen börjar är krokarna vässade, utrustningen trimmad och planerna spikade men är du förberedd för när det värsta händer? Fiskekompisen gör nu det viktigaste programmet någonsin, för visst vill du kunna rädda din fiskekompis! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-05-14
Länk till avsnitt

58. Chalkstream

Our first svenglish program! För ska man fiska en engelsk kalkström så är det ju all-in? Engelska, tweed, tie, stiff upperlip och torrfluga.. eller var det nymf? The great Chris Pointing helps fiskekompisen figure out how to do it. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-04-30
Länk till avsnitt

57. Micke Lindström - våren och zonkern

Fiskekompisen bjuder på en vår-present i form av en intervju med Micke Lindström aka fiskets Ingemar Stenmark! Lugn, ödmjuk, mästerlig och härligt norrländsk. Micke lär oss allt vi behöver för att lyckas med vårfisket efter havsöring och lax och dessutom binder vi dräparflugan du behöver i asken. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2018-04-16
Länk till avsnitt

56. Fjällfiskets ABC

Fjällen är speciell och fjällfisket är ännu mer speciellt. Fiskekompisen går på djupet för att ge sina bästa tips gällande att planera, genomföra, överleva och lyckas med en fjällfiskeresa. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-04-02
Länk till avsnitt

55. Sportfiskemässan - en mässa med drag i!

En gång per år samlas Sveriges fiskare i samma pöl för att simma runt bland spön och flöten på den stora sportfiskemässan. Kunde du inte komma eller var du där men inget minns? Vilken tur då att Fiskekompisen plaskade omkring bland spön flugor o sköna människor! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-03-19
Länk till avsnitt

54. Vinterlax

Kan man få en lax mitt i vintern, medan sportlovsungar nedför backen slinter? Och hur gör man isåfall? Snabbt, långsamt, djupt eller grunt. Häng med på en resa bland sanningar och rent strunt. Fiskekompisen med Fredrik Löwgren och Johan Malm. 

2018-03-05
Länk till avsnitt

53. Knytkalaset

Vinterns stora händelse, knytkalaset, kom lika efterlängtad som en junilax! Branschfolk, gadgets, föreläsningar, flugbindare och kastbasäng under samma snötyngda tak! Allt fanns och fiskekompisen var där för att knyta ihop allt så att du också får ett smakprov av detta höjdarevent! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-02-19
Länk till avsnitt

53. Knytkalaset

Vinterns stora händelse, knytkalaset, kom lika efterlängtad som en junilax! Branschfolk, gadgets, föreläsningar, flugbindare och kastbasäng under samma snötyngda tak! Allt fanns och fiskekompisen var där för att knyta ihop allt så att du också får ett smakprov av detta höjdarevent! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-02-19
Länk till avsnitt

52. Barndomens å

Det är lätt att glömma den och lätt att förringa dess betydelse. Men minns du din barndomens å? Johan och Fredrik försöker göra de små vattnen rättvisa men kommer i luven på varandra och tar hjälp av oraklet Gunnar Westrin. Tillsammans stämmer de upp i hyllningssången till alla de små fostrande vatten där allting börjar! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2018-02-05
Länk till avsnitt

51. Rolf Smedman on fishing

Tror du att du är först med allt? Nä, Rolf Smedman var först och sedan dess har nog allt präglats av dennes tankar och filosofi, åtminstone vad fisket beträffar. Det bjuds på sotpannor, fjällturer, etik och ett stort stycke natur när vi dissikerar författaren, konstnären och livsnjutaren Smedman. Fiskekompisen med Fredrik Löwgren och Johan Malm. 

2018-01-22
Länk till avsnitt

50. Troutbum Saxnäs

Fiskekompisen bjuder med dig till sommaren och underskön öringsjakt i fiskemekkat Saxnäs! Fredrik prövas i fjällträngen och Johan njuter. Följ med in i marsfjällen och lyssna till vattnets brus, fjälvindens sus och rullens skrik. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2018-01-08
Länk till avsnitt

49. Är tomten bara en fluga?

Ett fiskeår har nått sitt slut och ett nytt kommer med tomten! Fiskekompisarna summerar och funderar men ringer också upp gäster och karaktär från gångna året! Hur var fiskeåret för Bauer, Tellis, Siikavvara med fler. Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2017-12-18
Länk till avsnitt

48. Vad fan gör vi nu då?

Vintern kom i år också. Vad gör vi nu när mörker och kyla förvägrar oss allt som vi älskar. Instinktiv depp men radiopsykologen Allan Liner drar oss upp i båten igen. Och det går ju att överleva med hjälp av happenings också, linkampen och den stora flugslakten exempelvis. Häng med så får ni hjälp fiskekompisar! Fiskekompisen med Fredrik Löwgren och Johan Malm.

2017-12-04
Länk till avsnitt

47. Nipstadsfisket - laxar mitt i stan

Det blir fiske med högspänning när fiskekompisen drillar lax med volt och watt. Ett omtalat fiske, ett kontroversiellt fiske, ett barnvänligt fiske - allt i ett. Vad har vattenkraften gett oss för förutsättningar och vad anser sportfiskarna och hur kan fiskekompisen ändra strömförhållandena? Fiskekompisen med Fredrik Löwgren och Johan Malm. 

 

 

 

2017-11-20
Länk till avsnitt

46. Jakten på den första kungen

Fiskekompisen ger sig ut på idol jakt efter den flerfaldigt belönade naturfotografen och flugfiskaren Leif Milling, ruter kung i den svenska flugfiskekortleken. Men kungar har fullt upp och audienserna är få. Kommer fiskekompisarna lyckas fånga Milling och varför pratas det om Beatles och världens bästa kokbok? Nu blir det svenskflugfiskehistoria, häng med!

 

2017-11-06
Länk till avsnitt

45. Bauer, höstgäddan och havet

Johan och Fredrik ger sig ut efter gurkor till havs men blir dissade av Bauer. De trotsar råd och kyla och i takt med att juvelerna krymper börjar tvivlet i deras sinnen växa. Blir det några guldgrönskimrande sjöschäfrar, varför är Norrland bäst och hur ska höstgäddan sökas och fångas? Fiskekompisen med Fredrik Löwgren och Johan Malm.

2017-10-23
Länk till avsnitt

44. Fan vilken tur alla har

Sten sax eller påse? Fiskelyckan har bara med tur och slump att göra. Otur då att hela Sveriges fysikorakel Patrik Norqvist slår hål på tesen och att superlaxfiskaren Båge hävdar kontroll. Hur kan vi då återerövra vår lycka, tune in och krossa inga speglar så får du veta! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren. 

2017-10-09
Länk till avsnitt

43. Gula höstlöv och turkosa fenor

Säsongens efterrätt, höstfisket efter harr, är här! Lika lekfullt som lustfyllt men hur lurar man upp de vackra ryggfenorna till ytan och  kommer harrkungen sitta kvar på sin tron? Följ med på ett fiskafänge bland gula höstlöv, blanka vattenytor och stjärtsprattlande cirkusharrar. Fiskekompisen med Fredrik Löwgren och Johan Malm.

2017-09-25
Länk till avsnitt

42. Från hav till burk

Detta program kommer att stinka och lukta, men ni Fiskekompisar har inget att frukta! För vi får hjälp av tuffa yrkesfiskare och "Ulvökungen", så luta er tillbaka och kan du en snapsvisa så sjung den! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2017-09-11
Länk till avsnitt

41. Lappland Pike - Gäddtävling

Med hårdrock i lurarna och fake-tatueringar på bröst och knogar utmanar Johan Fredrik på gäddtävling. Fredrik å sin sida sätter istället hoppet till gäddtävlingsikonen Roy Jerkholisten. Kajaker, gäddor, måttbrädor och rivalitet i höstens första uterepotage - Häng med! Fiskekompisen med Johan Malm och Fredrik Löwgren.

2017-08-29
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.