Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Supermiljöpodden

Supermiljöpodden

En klimat och miljöpodd i samarbete med Supermiljöbloggen

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podomatic.com/podcasts/supermiljopodden

Avsnitt

SMP #26 - Måste vi leva som vi lär?


Kan Norge på ett trovärdigt sätt ta på sig ledartröjan när det gäller klimatet? Och kan man som forskare inom miljö- och klimatfrågor verkligen flyga? I detta 26 avsnitt diskuterar vi forskaren Kevin Anderson syn på vikten av personligt ledarskap, ungdomars klimatångest och den svenska biogasens.
2017-05-03
Länk till avsnitt

SMP #25 – Är vi skyldiga att återvinna?


Spelar det nån roll att förpackningen är kladdig? I detta 25 avsnitt diskuterar vi myter om återvinning, nya sätt att återvinna kväve från stadens avlopp och fascinerande lånecyklar i Kina. Nästa avsnitt kommer den 3 maj.
2017-04-06
Länk till avsnitt

SMP #24 - Ökad köttkonsumtion, men stabila globala utsläpp. Stämmer det?


Enligt en ny rapport från Internationella energiorganet (IEA) så finns det nu tecken på att det skett en frikoppling mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp av växthusgaser. Detta beror till största del på utveckligen i USA och Kina. Hemma i Sverige visar ny statistik på ett trendbrott, nämligen att köttkonsumtionen ökar. Det är fågel som står högst upp gällande ökning, medan fläsk och nöt gått ner något.
2017-03-20
Länk till avsnitt

SMP #23 - Otippad klimatpåverkan från molnet


Det nya året har börjat och Supermiljöpodden är äntligen tillbaka! Idag pratar vi om en otippad klimatpåverkan, datainsamling och SMHI:s framtid. Dessutom hoppas vi att 2017 är året då transportsektorn tar rejäla kliv mot fossilfrihet! I dina öron, Vera Telemo och Ellen Palm.
2017-01-17
Länk till avsnitt

SMP #22 - Flygskatt och arktis


Årets sista avsnitt av supermiljöpodden blir en blandning av aktuella frågor så som flygskatten och arktis, en tillbakablick på det gånga miljö och klimatåret och några förhoppningar om nästa år. I studion Vera Telemo och mig, Ellen Palm.
2016-12-09
Länk till avsnitt

SMP #21 - "Vad hände i Marrakech?"


Svenskarnas bilåkande ökar (??), regeringen sänker skatten på solceller rejält och vi funderar på om Marrakech blev en topp eller flopp. Dessutom diskuteras våtmarkernas roll i att säkra Gotlands vattenförsörjning. Välkommen till Supermiljöpodden! I studion: Vera Telemo och Ellen Palm.
2016-11-23
Länk till avsnitt

SMP #20 - "Jag vill egentligen inte prata om Trump..."


Det som är på allas läppar kommer i detta avsnitt av Supermiljöpodden även vara på våra. USA:s nästa president blir klimatförnekaren Donald Trump - men vad innebär detta för miljö- och klimatarbetet och hur mycket kan han egentligen påverka? I övrigt diskuteras klimattoppmötet i Marrakech och Davids seger över Goliat i fighten om finansiering för strandstädning i Bohuslän. I studion Vera Telemo och Ellen Palm.
2016-11-11
Länk till avsnitt

SMP #19 – Hur kommunicerar man miljö- och klimatfrågor?


Sjöfartsindustrin ska reducera sina svavelutsläpp, stadens parkeringsplatser är i skottlinjen och svenskarnas ekologiska fotavtryck fortsätter att växa. Dessutom är det den första november och startskottet har gått för Ellens månadslånga plastuppehåll i kampanjen Plastfri November.
2016-11-01
Länk till avsnitt

SMP #18 - Minskade avfall, billig förnybar energi och klimatkompensation för flyget


Klimatsmarta flygningar, förnybarenergi, avfall och så klart ratificeringen av parisavtalet. I studion, Vera Telemo och Ellen Palm.
2016-10-11
Länk till avsnitt

SMP #17 - Vem är klimatskeptikern?


Ministerrådet och parlamentet har godkänt en ratificering av klimatavtalet i EU och med detta passeras den magiska 55 % gränsen. Mer diskuteras nya sektorer för metallåtervinning, Oslos ambitiösa klimatbudget samt hur man identifierar en klimatskeptiker.
2016-10-06
Länk till avsnitt

SMP #16 - Ålgräsängar, reseplanering och veckans plastdebatt


Ratificeringen av Paris-avtalet går i en väldans fart och Supermiljöpoddens följetång om detta riskerar därmed att bli kort. Som tur är finns det mer att diskutera; plasten är återigen i hetluften i och med Frankrikes nya ”plast-lag”, havets barnkammare Ålgräsängarna hotas och en ny app ska förbättra underlaget för trafikplanering. Välkommen!
2016-09-22
Länk till avsnitt

SMP #15 - Cykel, ratificering och el


Kina och USA ratificerar Parisavtalet, regeringen satsar miljarder på klimatet och Finland ställer krav på importerade jordbruksprodukter. Supermiljöpodden diskuterar även tvåtydiga siffror om Sveriges utsläpp från elproduktionen och cyklistens vardag i storstan. Välkommen!
2016-09-08
Länk till avsnitt

SMP #14 – Höstpremiär!


Efter sommarens uppehåll gör sig Supermiljöpodden redo för en höst med bland annat avgörande presidentval, uppföljning av klimatavtalet i Paris och mycket, mycket mer. I detta fjortonde avsnitt diskuteras dessutom ”farlig” plast, svenskarnas flygvanor och nya rekord för solceller i Chile.
2016-08-31
Länk till avsnitt

SMP #13 - Energiuppgörelsen


Lagom till säsongsavslutningen av Supermiljöpodden presenterades den nya energiöverenskommelsen i Sverige där fem riksdagspartier gått samman för att skapa en gemensam energipolitik. Men innebär överenskommelsen ett steg framåt eller kanske ett tillbaka på vägen från ett förnybart samhälle? Detta tillsammans med biologiskt mångfald i staden, infrastruktur för elbilar och ratificeringen av Parisavtalet diskuteras i det 13e avsnittet av Supermiljöpodden med Ellen Palm och Vera Telemo.
2016-06-15
Länk till avsnitt

SMP #12 - Räkfiske


Den svenska väskusträkan får grönt ljus och med anledning av detta diskuterar Vera Telemo och Ellen Palm hållbarhet inom fiskenäringen dessutom pratas det klimatneutrala kläder, penselkrabbans intåg i svenska farvatten samt den ovissa framtiden för svensk miljöpolitik.
2016-05-16
Länk till avsnitt

SMP #11 - Koldioxidanvändning (CCU)


Carbon Capture and Utilization (CCU) är tekniken som kan göra det möjligt att använda koldioxid som råvara och förutom det pratar vi Åsa Romsons avgång och miljötänkandets intåg i dataspelsvärlden.
2016-05-10
Länk till avsnitt

Supermiljöpodden #10 – Koldioxidinfångning (CCS)


Vera Telemo och Ellen Palm diskuterar den omstridda tekniken att fånga in koldoxid från atmosfären, förbud mot utsläpp av toalettavfall i Östersjön och förslag på innovationsupphandling kring plastpåsar.
2016-04-26
Länk till avsnitt

Supermiljöpodden #9 – Svenska biobränslens vara eller icke vara


Det senaste året har debatten om den svenska biodrivmedelsproduktionen gått varm. Ska producenterna få fortsatt stöd från staten och varför kräver stödet ett godkännande av EU-kommissionen? Bör inte Sverige införa en kvotplikt som alla andra EU-länder? Och hur ska vi egentligen nå målet om en fossilfri fordonsflotts? Detta och mycket mer diskuteras i detta avsnitt av Supemiljöpodden med Vera Telemo och Ellen Palm.
2016-04-19
Länk till avsnitt

Supermiljöpodden #8 – Mat och klimat


Detta är det tredje och sista avsnittet i vår serie om de största källorna till globala växthusgasutsläpp: el-produktion, transport och jordbruk. Temat för detta avsnitt är mat och vi pratar om ekologisk kontra konventionell jordbruk samt om vi människor egentligen bara bryr oss om vår image när vi väljer vilken mat vi köper. Dessutom diskuteras vindkraft, Earth Hour och framtida pantsystem.
2016-04-19
Länk till avsnitt

Supermiljöpodden #7 - Hållbara transporter


Detta är det andra avsnittet i en serie på tre delar där Supermiljöpodden fokuserar på de största källorna till globala växthusgasutsläpp: el-produktion, transport och jordbruk. Temat för detta avsnitt är alltså hållbara transporter och vilka fysiska, tekniska och politiska förutsättningar som behövs för att uppnå det. Dessutom diskuterar Vera och Ellen industrins framtid i Europa, solceller på vatten och att ytterligare ett svenskt lärosäte valt att divestera från fossila bränslen.
2016-04-19
Länk till avsnitt

Supermiljöpodden #6 - Vad kan du göra åt din miljöpåverkan?


Detta är det första avsnittet i en serie på tre delar där Supermiljöpodden fokuserar på de största källorna till globala växthusgasutsläpp: el-produktion, transport och jordbruk. Först ut är tema el-produktion och konsumtion. Dessutom diskuterar Vera och Ellen rening av läkemedelsrester i avloppsvatten, det planerade höghastighetståget och de senaste utspelen om livsmedelsindustrin.
2016-04-19
Länk till avsnitt

Supermiljöpodden #5 - Vem har miljöansvaret?


I årets första avsnitt av Supermiljöpodden byter Vera Telemo och Ellen Palm perspektiv från statlig styrningen till individens roll i miljö- och klimatsammanhang. Dessutom diskuteras nyheter kring innovativa transportlösningar och kemikalieinspektionens förslag om mikroplaster.
2016-04-17
Länk till avsnitt

Supermiljöpodden #4 – Om Hallandsåsen och klimatavtalet


I detta fjärde avsnitt tar Supermiljöpodden upp de två största miljöhändelserna från den gångna veckan. Äntligen är Hallandsåsen invigd och världens har enats om ett globalt klimatavtal. Vera berättar om sina upplevelser på plats i Paris och Ellen återger hur hennes lundensiska forskarkollegor har reagerat.
2016-04-17
Länk till avsnitt

Supermiljöpodden #3 - Klimatmötet, plaståtervinning och hållbara transporter


Klimatmötet i Paris är i full gång och i detta tredje avsnitt av Supermiljöpodden frågar sig Ellen och Vera om ö-nationerna fått för mycket fokus och varför Angela Merkel talar tyska. Utöver det snackas plaståtervinning, klimatdokumentärer och hållbara transporter.
2016-04-19
Länk till avsnitt

Supermiljöpodden #2 - COP21 och Paris efter terrorn


I detta andra avsnitt av Supermiljöpodden pratar Ellen Palm och Vera Telemo om hur läget är inför cop21 efter dåden i Paris, och gräver i lite olika energifrågor. Dessutom diskuteras frågor som: Är plast bra? Borde Romson twittrat om klimatmötet i koppling till terrordåden, och hur ser den framtida elproduktionen ut?
2016-04-13
Länk till avsnitt

Supermiljöpodden #1 - Premiäravsnittet


Äntligen är den här! Podden alla efterfrågat. I detta premiäravsnitt av Supermiljöpodden fokuserar Vera Telemo och Ellen Palm på klimat, återvinning, Östersjön och matsvinn.
2016-04-13
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.