Sveriges 100 mest populära podcasts

Vetenskap och hälsa

Vetenskap och hälsa

Populärvetenskapligt om forskning inom medicin och hälsa från Lunds universitet, Malmö universitet och Region Skåne.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vetenskaphalsa.se/

Avsnitt

Virus ? svåra att kontrollera

En hiv-infektion, som på 1980-talet ledde till den dödliga sjukdomen aids, kan idag behandlas och har blivit en kronisk sjukdom. Men trots stora insatser har man än så länge inte lyckats framställa ett vaccin mot hiv medan vaccin mot SARS-CoV-2, viruset bakom pandemin som fortfarande påverkar vår vardag, togs fram på mindre än ett år. I den här podden pratar vi om virus. För vad är virus egentligen, varför beter de sig så olika och varför är virus så svåra att kontrollera? Intervjuad forskare är Marianne Jansson, docent i virologi vid Lunds universitet och som forskar på hiv.
2021-10-15
Länk till avsnitt

Tvångssteriliseringar, genetiken och etiken

Genteknik som Crispr gör det möjligt att väldigt precist redigera i våra gener. Samtidigt som detta ger hopp om nya behandlingar, väcker det också viktiga frågor om vad tekniken ska användas för. I podden möter vi Anna Tunlid, idé- och lärdomshistoriker vid Lunds universitet, som bland annat forskar på medicinsk etik.
2021-05-21
Länk till avsnitt

En framtid utan antibiotika?

I den här podden intervjuar vi forskare som ville undersöka möjligheterna och förutsättningarna för en levbar framtid utan antibiotika. Forskarna resonerar kring olika frågor från ett tvärvetenskapligt perspektiv. Till exempel om människors olika föreställningar om framtiden och vad det kan ha för betydelse för hur vi tar oss an problemet, om beteendeförändringar och hur den fysiska omgivningen sätter ramar för olika beteenden och om hur olika infrastrukturer, både fysiska, politiska och ekonomiska kan påverka en hållbar användning av antibiotika. Och mycket annat.
2021-04-30
Länk till avsnitt

Virala vektorer i människans tjänst

I det här avsnittet från Vetenskap & hälsa fokuserar vi på virala vektorer, virus som genmodifierats och kan användas som transportmedel för gensaxen CRISPR eller andra behandlingar. Tomas Björklund är forskare i molekylär neuromodulering vid Lunds universitet och forskar på hur viarala vektorer kan används vid hjärnans sjukdomar.
2021-04-16
Länk till avsnitt

När våldet sker i en nära relation

Ungefär en femtedel av de anmälda misshandelsbrotten handlar om misshandel av en närstående och var 15:e person uppger sig ha blivit utsatt för brott i en relation. Vilken typ av brott handlar det om, vad ska sjukvården vara uppmärksam på och går det att förebygga dödligt våld i nära relationer? Dessa frågor och mycket annat som rör våld i nära relationer diskuterar vi i den här podden från Vetenskap och hälsa.
2020-12-09
Länk till avsnitt

Är ja alltid ett ja? ? om hur unga tänker kring sex

Att följa med någon hem efter en kväll på klubben, kan det tolkas som ja till sex? Och vad händer om ni redan fått av er kläderna och du plötsligt känner att det här vill jag inte. I den här podden pratar vi om oklara sexuella situationer och om hur ungdomar resonerar kring gränsdragning. Vi intervjuar Charlotta Holmström, biträdande professor i socialt arbete vid Malmö universitet.
2020-12-02
Länk till avsnitt

Tinnitusforskning ? om störande ljud på insidan

Vad är normal hörsel och vad är det som gör att en del drabbas av tinnitus? I det här avsnittet träffar vi tinnitusforskare Jonas Brännström, Lunds universitet.
2020-11-27
Länk till avsnitt

Genvägar till bättre hälsa

I år uppmärksammas gensaxen Crispr med ett nobelpris i kemi. I det här poddavsnittet får du möjlighet att förstå mer om dina gener, hur gentekniken fungerar, vilka möjligheter den erbjuder ? och vilka frågor den också väcker. Och så göra vi en tillbakablick i historien. I podden medverkar flera forskare från Lunds universitet.
2020-11-04
Länk till avsnitt

Lärdomar från tidigare pandemier

I detta avsnitt från Vetenskap & hälsa gräver vi djupare i tidigare pandemier, lär oss om mer om pandemins olika faser och om vilka lärdomar vi fått från såväl pesten som spanska sjukan. Peter Nilsson, forskare vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus och Bodil Persson, som doktorerat i pesten i Skåne, berättar mer.
2020-07-01
Länk till avsnitt

Hjälp vid långvarig smärta

I veckans poddavsnitt möter vi smärtforskare från Skånes universitetssjukhus och Lunds universitet för att lära oss mer om smärta och vad som sker när den blir långvarig. Vad händer i kroppen och vad finns det för hjälp att få? Marcelo Rivano Fischer, forskare och läkare, reder ut begreppen. Vi möter artrosforskaren Martin Englund, läkare vid Skånes universitetssjukhus, som undersökt förskrivning av opioider vid artros, och smärtläkaren Henrik Grelz som forskar på opioider vid Lunds universitet, berättar mer om sin forskning och vad man kan tänka på om man lider av långvarig smärta.
2020-05-20
Länk till avsnitt

Covid-19-special

Vad är det som händer när djursmittor plötsligt börjar smitta även oss människor? Varför utvecklas vissa till stora epidemier medan andra kvävs i sin linda? Vad är en superspridare? Det är några av de frågor vi diskuterar i den här podden. Gäst i studion är Joakim Esbjörnsson-Klemendz, docent i virologi vid Lunds universitet.
2020-04-01
Länk till avsnitt

De hjälper ofrivilligt barnlösa

Låga fertilitetstal är ett växande problem som börjar märkas i allt fler länder. Orsakerna till varför det är så är förmodligen många, både biologiska och sociopolitiska och att inte skaffa barn kan vara både självvalt och ofrivilligt. I den här podden fokuserar vi på den ofrivilliga barnlösheten, vad man vet om orsakerna och vilken hjälp som finns att få. Vi diskutera dessa frågor med Margareta Kitlinski och Aleksander Giwercman, båda överläkare inom reproduktionsmedicin vid Reproduktionsmedicinskt centrum på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Aleksander är också professor i andrologi vid Lunds universitet, dvs. männens motsvarighet till gynekologi.
2020-03-25
Länk till avsnitt

Det händer i hjärnan när vi tränar

Hur påverkas vår hjärna av träning? Vi möter forskare i neuroinflammation från Lunds universitet som i epidemiologiska studier följt nära 200 000 Vasaloppsåkare och lika många ur övriga befolkningen. Här berättar de om resultaten.
2020-02-26
Länk till avsnitt

Forskning om gott åldrande

Vad kan vi göra för att förbättra vår möjlighet till att få ett gott åldrande? Och vilka faktorer är viktiga för livskvaliteten? Vilka riskfaktorer förklarar varför en del blir sjuka - medan andra fortsätter att vara friska långt upp i åldern? Vi träffar Sölve Elmståhl, geriatriker och överläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet.
2019-12-04
Länk till avsnitt

Falska förhoppningar som handelsvara

Den medicinska forskningen gör ständigt stora framstegen och har hjälpt många människor. Samtidigt har det öppnat upp för oseriösa aktörer som vill tjäna pengar på människors desperation och längtan. Vi intervjuar Susanne Lundin som är professor i etnologi vid Lunds universitet, och som i sin forskning har intresserat sig för de gråzoner som kan uppstå kring organ-, fertilitets- eller stamcellsresor.
2019-11-13
Länk till avsnitt

Förebygga psykisk ohälsa ? går det?

I den här podden diskuterar vi olika möjligheter att förebygga psykisk ohälsa. Vi pratar om vad primärvården och barn- och ungdomspsykiatrin gör, vi får höra vad som görs för att få ner antalet självmord och vad som finns att göra för att förhindra att människor fastnar i spelberoende.
2019-10-30
Länk till avsnitt

Barn med adhd

Barn med adhd by Lunds universitet, Malmö högskola och Region Skåne
2019-10-16
Länk till avsnitt

Vårt åldrande

Vårt åldrande by Lunds universitet, Malmö högskola och Region Skåne
2019-10-02
Länk till avsnitt

Typ 1-diabetes i fokus

Typ 1-diabetes i fokus by Lunds universitet, Malmö högskola och Region Skåne
2019-06-05
Länk till avsnitt

Kost och cancer

Charkuterier, det vill säga mat som korv, bacon eller annat processat kött har klassats som cancerframkallande. Men hur farligt är det att äta en korv då och då, kan man få cancer av för mycket socker, vad säger forskningen om kaffe och finns det mat som skyddar mot cancer? Vi får hjälp att reda ut vad forskningen säger i dessa frågor av Isabel Drake som är epidemiolog vid Lunds universitet och forskar bland annat på vilken betydelse vår livsstil och våra gener har för vår hälsa och för risken att insjukna i cancer.
2019-05-22
Länk till avsnitt

Kartlägger cancercellernas fingeravtryck

Hur kan kunskap om förändringar i cancertumören leda till nya behandlingar? Vad skiljer en cancercell från en vanlig cell? Vi träffar Thoas Fioretos, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Labmedicin, Region Skåne, som berättar om sin forskning inom klinisk genetik och om hur han och kollegornas intresse riktades mot en viss molekyl på ytan av blodcancerceller ? och vad det lett vidare till. Vi får också höra om hur forskare i Lund 1956 lyckades ta bilden som visade att vi har 46 kromosomer i cellerna och hur Thoas Fioretos och hans forskarkollegor försöker förstå hur blodcancer uppstår och kan behandlas på nya sätt.
2019-05-08
Länk till avsnitt

Hälsolarm och siffrornas magi

Ena dagen får vi cancer av att dricka kaffe, nästa dag kan vi läsa om att kaffedrickare lever längre än de som inte dricker kaffe. Vi bombarderas av påstående om  vad som är bra eller dåligt för vår hälsa men hur ska vi tolka dem och behöver vi bry oss överhuvudtaget? För att reda ut dessa frågor har vi bjudit in Jonas Manjer, som är professor vid Lunds universitet och bröstkirurg vid Skånes universitetssjukhus. Som epidemiolog försöker han besvara frågor om vem som löper risken att bli sjuk och när.
2019-04-24
Länk till avsnitt

Reparera hjärnan

Våra blodkroppar förnyas hela tiden och det gör också våra hudceller. Men när hjärncellerna dör, som till exempel vid Alzheimers och Parkinsons sjukdom, eller i samband med en stroke, så bildas inga nya hjärnceller. Men finns det verkligen ingen möjlighet att ersätta de förlorade hjärncellerna? För att reda ut frågan har vi bjudit in Malin Parmar, som är professor i cellulär neurovetenskap vid Lunds universitet och som forskar på olika möjligheter att reparera hjärnan.
2019-04-10
Länk till avsnitt

Screening ? potentiellt sjuk

Det är många som drar en lättnadens suck när provsvaret från screeningundersökningen inte visade några ?fynd? utan är normalt. Att på detta sätt söka efter sjukdomar ? eller förstadier till sjukdomar ? i symtomfria människor, har uppenbara fördelar: behandling kan sättas in i tidigt skede. Samtidigt finns det aspekter av screening som vi kanske inte tänker så ofta på. Vi träffar Christine Kumlien, forskare vid Malmö universitet och sjuksköterska vid Skånes universitetssjukhus, som forskar på screeningen.
2019-03-27
Länk till avsnitt

Vänner och ovänner i munnen

Vi har alla ungefär 10 biljoner bakterier i munnen. Det låter kanske obehagligt, men är inte farligt: bakterierna är normalt sett våra vänner, utvecklade i samspel med människorna under evolutionens gång. Det är bara när balansen mellan bakterier och värd störs som vissa bakterier blir våra ovänner, vilket kan leda till karies eller tandlossning.
2018-11-21
Länk till avsnitt

Prostatacancer i fokus

Prostatacancer är mannens vanligaste cancersjukdom, varje år upptäcks 10 000 nya fall i Sverige. Dödligheten är dock betydligt lägre, 2 400 män dör i sjukdomen varje år. Väldigt många prostatacancrar är "snälla" och ska bara följas, utan att behandlas. Men hur vet vi vem som har en "snäll" respektive en aggressiv cancer? Och är det meningsfullt att alla PSA-testas och vad menas med organiserad PSA-testning? Den här podden handlar om hur sjukdomen diagnostiseras och behandlas idag och hur det kan komma att se ut i framtiden. Ingela Björck intervjuar Anders Bjartell som är professor vid Lunds universitet och överläkare i urologi vid Skånes universitetssjukhus.
2018-10-31
Länk till avsnitt

Sepsis ? när en infektion blir livshotande

Vad händer i kroppen när en vanlig infektion utvecklas till ett livshotande tillstånd? Vilka symtom ska man vara uppmärksam på? Vilken forskning pågår för att förbättra vården vid sepsis? I det här avsnittet möter Vetenskap & hälsa forskaren och läkaren Adam Linder.
2018-10-24
Länk till avsnitt

Migrän ? forskning blir verklighet

En miljon svenskar lider av migrän och i hela världen är 850 miljoner människor drabbade. Men varför får man migrän, vad är det som händer i hjärnan och hur fungerar de nya medicinerna som precis blivit godkända? I podden får vi träffa Lars Edvinsson, professor vid Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus, där han i snart 40 år forskat på migrän. Tidigare i år blev tre nya läkemedel, som bygger på Lars Edvinssons forskning på signalmolekylen CGRP, godkända för behandling av svår migrän.
2018-10-17
Länk till avsnitt

Medicinsk etik i fokus

Vem avgör vad som är etiskt rätt att göra inom medicin och forskning? Och hur angriper en medicinetiker ett etiskt dilemma? I det här avsnittet möter vi Nils-Eric Sahlin, professor i medicinsk etik vid Lunds universitet.
2018-05-30
Länk till avsnitt

De osynliga barnen ? ojämlikhetens pris

Hur mår barn i Sverige idag? Och hur påverkar de sociala skillnaderna, alltså de skillnader som inte beror på våra gener, vår hälsa, och hur ska vi skapa en så bra förutsättning för barn som möjligt? I veckans podd träffar vi Marie Köhler, barnhälsoöverläkare och enhetschef för Kunskapscentrum Barnhälsovård i Region Skåne som förra året skrev klart sin avhandling vid Lunds universitet om utsatta och sårbara barn.
2018-05-16
Länk till avsnitt

Stroke - nu ska uppföljningen bli bättre

Ungefär 25 000 patienter insjuknar i stroke varje år, och ungefär 140 000 personer i Sverige har haft en stroke. Socialstyrelsen har nu kommit med nya nationella riktlinjer för strokevården, som förhoppningsvis ska göra vården mer jämlik oavsett var man bor.
2018-05-02
Länk till avsnitt

Aggressivt och normbrytande beteende hos barn

Vad innebär det att ett barn har ett antisocialt eller normbrytande beteende? Vilka signaler och riskfaktorer ska man vara uppmärksam på? Och hur kan man hjälpa barn med ett aggressivt beteende? Vi träffar Björn Hofvander, forskare vid Lunds universitet och psykolog vid Rättspsykiatri, Skånevård Sund inom Region Skåne, som bland annat forskar på aggressivt och normbrytande beteende hos barn.
2018-04-18
Länk till avsnitt

Sjuk av alla mediciner ? om äldres läkemedel

Undersökningar visar att var tredje äldre person som läggs in akut på sjukhus, har hamnat där på grund av läkemedelsbiverkningar. Och 4 av 5 äldre patienter har någon form av läkemedelsrelaterade problem. De blir alltså sjuka av de mediciner som skulle göra dem friska. I podden träffar vi Patrik Midlöv, professor och distriktsläkare, och Cecilia Lenander, apotekare, som har forskat på säkrare läkemedelsvändning inom primärvården.
2018-04-04
Länk till avsnitt

Grön starr ? en lurig ögonsjukdom

Grön starr, eller glaukom, är en ögonsjukdom som i första hand drabbar äldre personer, och är den vanligaste orsaken till blindhet i västvärlden. Som väl är händer det mer sällan nuförtiden, eftersom behandlingen blivit mer effektiv och sjukdomen upptäcks tidigare. Men det finns fortfarande de som inte märker att de drabbats förrän de fått omfattande skador på ögat. Eva Bartonek samtalar med Anders Heijl, som är ögonläkare vid Skånes universitetssjukhus och professor vid Lunds universitet, om vikten av att fånga upp dessa personer tidigt och erbjuda en mer individanpassad behandling.
2018-03-21
Länk till avsnitt

Specialpodd: Så funkar ditt blodsocker

Vårt blodsocker påverkas av vad vi äter, om vi är stressade och hur vi rör oss. Vi mår inte bra när det är för lågt och vi kan bli sjuka om det är för högt under en längre tid. Vad är det som händer i kroppen, och vad ska vi tänka på nu när vi närmar oss julen med alla dess lockelser och läckerheter?
2017-12-15
Länk till avsnitt

Från spänning till diagnos ? om spelberoende

Dagligen översköljs vi av reklam för en mängd olika on line-spel. Vi lockas med spänning, stora vinstsummor och snabba utbetalningar. Spelen finns ofta bara ett klick bort och de kan nås varsomhelst ifrån och närsomhelst på dygnet. Innebär det att risken är större idag än tidigare att fastna i spelberoende? I podden träffar vi Anders Håkansson, Sveriges förste medicinprofessor i spelberoende.
2017-11-29
Länk till avsnitt

När död blir liv

Organtransplantation kan göra det möjligt att leva vidare för någon som är livshotande sjuk. Men hur mår de som får ett nytt organ? Vad innebär det att vara hjärndöd, och vad är det för skillnad på varm och kall död? I den här podden träffar vi Anna Forsberg, sjuksköterska och professor, som har många års erfarenhet av att möta personer som väntar på nya organ.
2017-11-15
Länk till avsnitt

Går det att sola säkert?

Vi nordbor är ett soltörstande folk och visst kan det vara skönt att sola. Många känner att de laddar batterierna och även forskningen har visat att solen har en hel del positiva effekter på vår hälsa. Samtidigt ökar antalet fall av malignt melanom, och den största bidragande faktorn är våra sol(o)vanor. Så hur ska vi förhålla oss till solen?
2017-11-01
Länk till avsnitt

Celiaki - när gluten blir ett problem

Varför får man celiaki? De flesta svenskar äter mycket mjölbaserad mat, som pizza, kex, müsli och gröt. Hälften av oss har också de gener som ger en risk för celiaki (glutenintolerans). Ändå tillhör inte celiaki de stora folksjukdomarna ? så någon ytterligare faktor krävs tydligen för att sjukdomen ska utlösas. Vi möter Daniel Agardh, forskare vid Lunds universitet och barnläkare vid Skånes universitetssjukhus.
2017-10-18
Länk till avsnitt

Den besvärliga yrseln

Den som får en yrselattack känner det som om världen plötsligt börjat snurra och blivit omöjlig att kontrollera. Upplevelsen är mycket obehaglig och ångestskapande. Men yrsel tyder sällan på någon farlig sjukdom, och det går att bekämpa besvären genom att träna sin balans. Det menar Eva Ekvall Hansson, forskare vid Lunds universitet och Mikael Karlberg, öronläkare vid Skånes universitetssjukhus och Trelleborgs lasarett.
2017-10-04
Länk till avsnitt

Tjockkänslor och ätstörningar

Hur kommer det sig att vårt förhållande till mat ibland blir så komplicerat? Hur kan man hjälpa närstående som lider av en ätstörning? Och ska man bli orolig om ens barn bara vill äta potatis? Vetenskap & hälsa träffar forskaren Per Johnsson vid Lunds universitet för att ta reda på mer om tjockkänslor och ätstörningar.
2017-09-20
Länk till avsnitt

Stressen ? fruktad men livsviktig

Vad händer i kroppen när vi blir stressade? När blir stressen skadlig? Vad kan vi göra för att motverka det? I det här programmet möter vi stressforskarna Frida Eek och Roger Persson, båda vid Lunds universitet.
2017-05-10
Länk till avsnitt

När hjärtat inte orkar

Hos patienter med hjärtsvikt har hjärtat inte längre kraft att pumpa ut allt det blod som kroppen behöver för att få syre och näring. Minst 200 000 personer i Sverige, omkring två procent av befolkningen, lider av hjärtsvikt. Sjukdomen drabbar mest äldre personer, men orsakas inte så mycket av åldern i sig som av sådant som styva blodkärl, högt blodtryck eller ärrbildning efter en hjärtinfarkt.
2017-04-26
Länk till avsnitt

Fruktade bakterier och nya strategier

Det är ingen överdrift att säga att antibiotika revolutionerade sjukvården då den började användas på 40-talet. Den gjorde det möjligt att behandla infektioner som man tidigare dog av och idag är antibiotikan en total förutsättning för den moderna sjukvården. Samtidigt kommer allt fler rapporter om bakterier som blivit resistenta mot antibiotika och numera hör vi också om superbakterier som ingenting biter på. Håller vi på att förlora antibiotikan och har vi i så fall några alternativ?
2017-04-05
Länk till avsnitt

Så vill de tackla havandeskapsförgiftning

Havandeskapsförgiftning, eller preeklamsi, är ett stort problem i världen. Ungefär var 10:e minut dör en kvinna på grund av havandeskapsförgiftning och även i länder med bra mödravård kan tillståndet bli allvarligt med negativa effekter både för mamma och barn. Och än så länge finns ingen effektiv behandling. Orsaken till sjukdomen har länge varit okänd men för tio år sedan lanserade lundaforskarna Stefan Hansson och Bo Åkerström en förklaring och tillsammans har de nu kommit en bra bit på väg att utveckla ett läkemedel mot havandeskapsförgiftning.
2017-03-22
Länk till avsnitt

Epilepsi i nytt ljus

Det finns runt 100 miljarder nervceller i hjärnan som kommunicerar med varandra med hjälp av elektriska impulser. Ibland blir dessa överaktiva, vilket kan ge ett epileptiskt anfall. I veckans poddavsnitt möter vi två forskare som båda studerar epilepsi. Mérab Kokaia har med hjälp av optogenetik lyckats styra vissa nervceller från levande hjärnvävnad från människa. Christine Clementson söker efter sätt att säkert veta om ett epileptiskt anfall ägt rum, och om det kommer att inträffa igen.
2017-03-08
Länk till avsnitt

Influensa - en sjukdom vi inte kan bli av med

Vissa virussjukdomar kan framgångsrikt bekämpas med vaccin, som smittkoppor som nu är helt utdöd som sjukdom. Men influensa kommer vi att få leva med, eftersom sjukdomen ständigt formar om sig till nya varianter.
2017-02-22
Länk till avsnitt

När språket inte flyter

De allra flesta barn utvecklar sitt språk utan problem, så att de både förstår vad andra säger och själva kan göra sig förstådda. Men ibland hakar utvecklingen upp sig, och då talar man om språkstörning. Ketty Holmström och Olof Sandgren berättar i podden om de milstolpar för språkutveckling som barn normalt sett passerar, och vad föräldrar, förskola och skola kan göra när ett barn visar sig ha språkstörning.
2017-02-08
Länk till avsnitt

D-vitamin ? inte bara för skelettet

Att D-vitamin är bra för skelettet är kanske ingen nyhet men visste ni att D-vitamin kan spela roll för dödligheten i olika cancersjukdomar, att det kan påverka risken att drabbas av diabetes, hjärtinfarkt, stroke eller till och med påverka immunförsvaret? Ny forskning visar att D-vitamin kan ha en mycket större betydelse för vår hälsa än vi tidigare trott.
2016-12-07
Länk till avsnitt

Det händer i kroppen när du tränar

Virvlar blodet snabbare hos en vältränad person? Kan vi motverka musklernas åldrande genom träning? Och påverkar träningen vårt immunsystem? Ja, att det är bra för hälsan att röra på sig har vi alla hört. I den här podden träffar vi forskare vid Lunds universitet som vet mer om vad som egentligen händer i kroppen när vi börjar träna. Katarina Ehrenborg studerar hur träningen påverkar hjärtats pumpförmåga och Ola Hansson är expert på gener. Vi får också lära oss mer om högintensiv träning och vilka effekter vi får om vi går från att vara soffpotatis till att börja träna.
2016-11-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.