Sveriges 100 mest populära podcasts

 Beroendepodden

Beroendepodden

I beroendepodden pratar vi om ALLA sorters beroende, missbruk, medberoende, kriminalitet och psykisk ohälsa. Vi lära oss mer om beroendesjukdomen. Vi får följa fantastiska människor som tagit sig ur ett beroende, missbruk, medberoende och höra hur dom har gjort för att ta sig ur och tillfriskna. Vi pratar om psykisk ohälsa, depression, utbrändhet, ångest och självmord. Vi pratar om sexuella, fysiska och psykiska övergrepp. Vi pratar om ALLT. Följ mig och alla mina fantastiska gäster.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

beroendepodden.com

Avsnitt

Lisa Wingårdh - maskrosbarn / ätstörningar

Avsnitt: 115 Gäst: Lisa Wingårdh Ämne: Maskrosbarn / ätstörningar Lisa insjuknade i ätstörningar redan som 13 åring. Först började hon kräkas, sedan övergick bulimin till anorexia och hon slutade äta helt. Lisa hittade ett sätt att dämpa den ångest hon haft sedan hon var en liten flicka. I dagens avsnitt berättar Lisa om sitt liv och hur det är att ha en mamma som är sjuk i manodepressiv schizofreni . Men Lisa har trots sin bakgrund med psykisk ohälsa, ångest och ätstörningar lyckats bryta det dåliga måendet och lever idag utan ångest. Hon delar i avsnittet med sig av sina verktyg och vad hon gjort för att må bra.
2020-07-24
Länk till avsnitt

Fredrik - När livet vänder - Tillfrisknande beroende

Avsnitt: 114 Gäst: Fredrik Ämne: När livet vänder - tillfrisknande beroende När Fredrik var 5,5 år kom han och hans syster till Sverige, de blev bortadopterade medans två av hans syskon blev kvar i Chile. Han berättar om det svarta hålet, ångesten och att han har känt sig själsligt trasig ända sedan han var ett litet barn. Fredrik blev tidigt utåtagerande och hamnade i fosterfamilj. Där blev han utsatt för psykisk och fysisk misshandel och för att dämpa sin ångest så började han att skära sig själv. Första gången Fredrik försökte ta sitt liv var han bara 9 år. Fredrik hamnade i missbruk och kriminalitet, men lyckades tillslut vända sitt liv till det bättre. Men i nykterheten kommer nästa smäll, han börjar få massa konstiga symtom som kommer oftare och oftare. Symtom som näsblod, kraftig yrsel, och att hans minne försämras. Tillslut hamnar han på sjukhus och dom inser snabbt att allt inte står rätt till. Just nu är Fredrik under utredning och alla symtom tyder på att det troligen är en demenssjukdom som han har drabbats av. Hela historien hör du här på Beroendepodden.
2020-07-10
Länk till avsnitt

Tony Karmaluoto - Tillfriskande beroende.

Avsnitt: 113 Gäst: Tony Karmaluoto Ämne: Tillfriskande beroende. I detta avsnitt har jag med mig Tony som naket och ärligt berättar om sitt liv. När Tony bara var 6 månader gammal lämnades han bort av sin mor till sin mormor och morfar, det dom inte visste då var att mamman inte skulle komma tillbaka förrän Tony var 6 år gammal. Då kom hon tillbaka och hämtade honom. För Tony var det uppslitande att plötsligt behöva flytta från sitt trygga hem till en kvinna han knappt visste vem hon var. Till råga på allt hade modern även missbruksproblematik. När Tony var 11 år började han använda sinnesförändrande substanser, när han var 17 år så var han fast i opiater. Första gången han hamnade på psyket var han i 13 års åldern och redan då visste han att han var en beroendepersonlighet . Tonys liv fortsatte i en rasande fart med droger, alkohol, kriminalitet, psykoser, behandlingar, överdoser tills den dagen han slog sin botten som 30 åring. Idag har Tony varit nykter och drogfri i 21 år, han är engagerad i fotbollslaget Gatans lag. Där målgruppen i laget är människor med en liknande bakgrund som Tony.
2020-06-26
Länk till avsnitt

Marielle Jarlinius - Maskrosbarn

Avsnitt: 112 Gäst: Marielle Jarlinius Ämne: Maskrosbarn När Marielle föddes var hennes två äldre syskon redan bortplacerade på grund av Marielles mammas och pappas missbruk. Pappan var narkoman och har aldrig riktigt varit med i bilden, mamma var blandmissbrukare. Marielle och hennes mor blev direkt inskriva på Birkahemmet där mamma skulle utvärderas huruvida mamman kunde ta hand om sitt barn. En bedömning gjordes och Marielle fick åka med sin mamma hem. Det visade sig dock ganska snart att mamman inte kunde ta hand om henne på ett omsorgsfullt sätt. Marielle blev därmed bortplacerad när hon var tre år gammal, sedan dess har Marielle flyttat fram och tillbaka mellan sin mamma, familjehem, släktingar, vänner och jourhem cirka 10 gånger fram tills hon blev 15 år då hon fick komma till mitt sista familjehem. Den familjen blev hennes räddning och idag är det Marielles familj. Sviterna av Marielles uppväxt har genererat i både psykisk och fysisk ohälsa. Hon har drabbats av ätstörningar, GAD, en depression, PTSD, panikångestattacker, magproblem och smärtor i kroppen. Idag känner Marielle att hon är på rätt väg, mycket tack vare hjälp från KBT, psykologer samt en ätstörningsklinik
2020-06-12
Länk till avsnitt

Hanna Hartvig - Bulimi / ätstörningar / GAD

Avsnitt: 111 Gäst: Hanna Hartvig Ämne: Bulimi / ätstörningar / GAD Hanna är 22 år ung och sjuk i bulimi och GAD, just nu är hon också under utredning för bipolär sjukdom. Hon insjuknade i 15 års åldern i sina ätstörningar. När jag kom i kontakt med Hanna, så har hon precis genomgått en behandling för sin bulimi och man kan följa hennes resa i dokumentären, min kropp och jag, som går på Svt Play just nu. Hanna ser ljust på framtiden och vet att man kan bli frisk från sina ätstörningar. I Beroendepodden delar hon öppenhjärtligt med sig av sin historia, hur det har sett ut och om hur livet är idag.
2020-05-29
Länk till avsnitt

Janique Icka Svedberg - Blod, droger och Rock´n´Roll / Recovery Coach

Avsnitt: 110 Gäst: Janique Icka Svedberg Ämne: Blod, droger och Rock´n´Roll / Recovery Coach I dagens avsnitt har jag med mig Janique Svedberg Vi känner henne från den tiden hon var med i bandet Kid Creole and the coconuts, vi har även sett henne i Swedish housewife of New york. Blod, droger och Rock´n´Roll är namnet på Janique's Självbiografi, där hon skriver naket och ärligt om hur hennes liv har sett ut. Men bakom det glamorösa kändislivet så har år av ångest, smärta och missbruk funnits. Allt började då hon var 11 år och hennes mor tog livet av sig. Janique tog på sig skulden för mammans självmord och straxt därefter så började hennes självskadebeteende. 25 år gammal var hon fast i ett tungt tablettmissbruk. Alkohol, droger, tabletter och att skada sig själv blev hennes vardag. Idag lever Janique nykter och drogfri sedan snart 13 år tillbaka och jobbar som recovery coach. Ha en god lyssning.
2020-05-15
Länk till avsnitt

Yvette - Tillfrisknande alkoholist/shoppingberoende

Avsnitt: 108 Gäst: Yvette Ämne : Tillfrisknande alkoholist/shoppingberoende Yvette växte upp i ett hem där pappan var alkoholist och tablettmissbrukare och med en medberoende mamma. Hon minns hur hon hittade pappas gömmor av alkohol och att hon hällde ut spriten, hon trodde att hon aldrig skulle bli som honom. Men ändå var det någonting som hände när hon drack första gången, hon älskade känslan från ruset. Hon hade alltid en känsla av en inre rastlöshet men när hon drack så blev det lugnt på insidan. Yvette blev mamma tidigt i livet och hade en trygg relation och en ordnad ekonomi, familjen flyttade utomlands och Yvette hade ett liv som många drömmer om. Men trots det så kröp hennes inre rastlöshet på och hon började sakta men säkert ta till alkoholen för att känna lugn och tillfredsställelse. I perioder försökte hon sluta dricka, men hon föll hela tiden tillbaka. Drickandet blev mer och mer destruktivt, men en dag för lite mer än 11 år sedan lyckades hon till slut sluta dricka. Hand i hand med hennes drickande har alltid shopping funnits och den dagen som hon slutade dricka, så tog istället shoppingen över. Hon belånade lägenheten och hon tog snabba smålån för att kunna shoppa. Till slut hade hon trots sin goda inkomst kört ekonomin i botten. Detta medförde att hon fick sälja lägenheten för att kunna överleva. För ca 1,5 år sedan slog Yvette sin botten med shoppandet och i dag ser livet annorlunda ut, hon ser ljuset i tunneln och om 4-5 år är hon skuldfri. Idag fyller hon sitt liv med andra saker än alkohol och shopping. Lyssna på hela hennes historia här i Beroendepodden.
2020-04-16
Länk till avsnitt

Roberth - Beroende och kriminalitet

Avnitt: 107 Gäst: Roberth Ämne : Beroende och kriminalitet - Jag har vid ett flertal tillfällen byggt upp mitt liv för att sen rasera allt och sedan tvingats börja på ruta 1 igen. Det är precis det 5 barnsfadern Roberth har gjort. När allt i livet varit bra med familj och företag, då har han raserat allt och har fått börja om igen. Han fick sitt första barn som 17 åring, han fick sitt första LVM som 19 åring och redan då hade han börjat med Amfetamin och kriminalitet. Större delen av Roberths liv har varit fyllt med både droger och kriminalitet. Han har suttit 4,5 år på Kumla pga. grovt narkotikabrott. Men trots detta, så har Robert vid flera tillfällen lyckats bygga upp framgångsrika företag. I dag lever han, sedan några år tillbaka som tillfrisknande beroende och väljer att hjälpa andra genom att visa att det faktiskt finns en väg ut från ett destruktivt leverne.
2020-04-02
Länk till avsnitt

Marie Hillner - Beroende / psykisk ohälsa / medberoende / vuxet barn

Avsnitt: 106 Gäst: Marie Hillner Ämne: Beroende / psykisk ohälsa / vuxet barn / medberoende I dagens avsnitt har jag med mig Marie Hillner som driver Anhörighetsstödet ? Familjekällan i Dalarna. Hon brinner för vuxna barnproblematik, medberoende och allt som har med psykisk ohälsa och beroende att göra. När man får höra hennes historia så förstår man snabbt varför. Marie delar med sig av sitt liv, hur det var, vad som hände och hur livet ser ut idag. Marie lever som tillfrisknade alkoholist och narkoman sen 23 år tillbaka. Hon berättar om den stora kärleken som togs ifrån henne allt för tidigt pga. drogerna. Hon berättar även om hur det är att leva nykter och i tillfrisknande, men hur det är när man ändå drabbas av psykisk ohälsa och depression. Vi avslutar hela samtalet med att prata om hur hjärnan och nervsystemet hänger ihop med hur vi mår. Ha en god lyssning.
2020-03-16
Länk till avsnitt

Mor Och Dotter - Beroendesjukdomen en familjesjukdom.

Avsnitt: 105 Gäster: Catrin och Beatrice Swartz Ämne: Beroendesjukdomen en familjesjukdom. I dagens avsnitt har jag med mig Beatrice och Catrin, mor och dotter. Båda med samma sjukdom, beroendesjukdomen en familjesjukdom som går så långt tillbaka i släkten de kan minnas. Vi pratar om hur det har sett ut i familjen, om hur svårt Beatrice hade det när hon blev mamma, att hon inte kunde ta till sig barnen på det sättet hon ville och att hon inte hade förmågan då att ge dem det de behövde som barn. Hon berättar vad som hände och vad som gjorde att hon slutade dricka, då Catrin var runt 10 år. Beatrice berättar även om oron som kom när hennes dotter i tidiga tonåren även hon började missbruka och om den förnekelse som följde. Idag lever båda två som nyktra, Beatrice har varit nykter i 22 år och Catrin i 7 år.. Hör deras historier i Beroendepodden.
2020-02-26
Länk till avsnitt

Lisa, Lina, Mattias - Beroende

Avsnitt: 104 Gäster : Mattias, Lina och Lisa Ämne: Beroende Nu släpper jag äntligen ett nytt temaavsnitt där jag med mina 3 gäster pratar kring det ni lyssnare har önskat att få höra. Det som är extra spännande är att vi 4 har olika ?huvuddroger? Mattias huvuddrog var kokain , Lisas heroin, Linas socker och för mig var det alkohol. Trots olika droger så är vi lika, alla är vi beroendemänniskor. I dagens avsnitt pratar vi dels om: Går det att lära sig dricka lagom?? Om att byta beroenden? Vad är skillnaden mellan att leva nykter och att vara i tillfrisknande? Varmt Välkomna att lyssna till detta nya fullspäckade avsnitt av Beroendepodden.
2020-02-10
Länk till avsnitt

Sara Penton - Psykisk ohälsa / ätstörningar.

Avsnitt: 103 Gäst: Sara Penton Ämne: Psykisk ohälsa och ätstörningar. Sara Penton lever ett liv som proffscyklist sen några år tillbaka och under 2020 kommer hon att tävla för Bristtiska DROPS. Hon har både VM och EM på meritlistan och även ett Sm-guld. I andras ögon lever hon ett drömliv. Men bakom fasaden finns en historia med både psykisk ohälsa och ätstörningar. Hennes dåliga mående och ätstörningar kom i tidig ålder. Hon har alltid känt att hon behöver prestera, vara duktigast, smartast och ?bäst? för att duga. I detta avsnitt kastas vi in i hur det kan vara att leva som proffscyklist och om den tiden då hennes gamla lagkamrater bad henne att gå ner i vikt och hon sattes på en strikt diet av en dietist. Sara tappade snabbt mycket i vikt, men tillslut sa hon stop. Numera försöker hon hitta balansen i sitt liv, med allt vad det innebär när man lever som proffscyklist och har en bakgrund som hon har, med ätstörningar och psykisk ohälsa. Hör hela hennes berättelse här i Beroendepodden.
2020-01-27
Länk till avsnitt

Susann- Blandmissbrukare / ätstörningar / bulimi

Avsnitt: 102 Gäst: Susann Ämne: Blandmissbrukare / ätstörningar / bulimi. Susann är 33 år ung, hon har levt nykter och drogfri i 6 år. Hon har en bakgrund som blandmissbrukare och med bulimi/ätstörningar. När jag sitter hemma i mitt kök och intervjuar Susan, så känns det som att Susanns berättelse är tagen ur en film. Hon berättar om sina geografiska flykter, hur hon hamnar i Thailand för att bli clean och få ordning på sitt liv, men hur hon istället kommer i kontakt med JABBA (metamfetamin) och hamnar i häktet i Thailand pga. narkotikabrott. I häktet blir hon piskad med ihop snurrade handdukar av polisen. Hon berättar hur hennes cannabisrökande får henne att hamna i en psykos och hur hon blir bältad på psyket. Susann berättar även om när hon hamnade i Australien och började som strippa, om livet som glamourmodell och jakten på pengar som skulle fylla det hålrum hon känt sedan hon var ett litet barn. Hon minns sin första starköl som hon drack på tunnelbanan med sin far, då var hon bara 5 år. Vändpunkten kom när en vän till Susann dog, då fick hon ett riktigt uppvaknande och bestämde sig för att göra en riktig förändring i sitt liv. Hör hela Susanns berättelse här i Beroendepodden.
2020-01-13
Länk till avsnitt

Elin - Maskrosbarn / vuxet barn / medberoende

Avsnitt: 101 Gäst: Elin 24 år Ämne: Maskrosbarn / Vuxet barn / Medberoende När Elin var 12 år kände hon sig färdig med livet, hon hade dagligen självmordstankar och var sjukskriven från skolan för utbrändhet. När hon berättade för sin mor om hur hon ville ha sin begravning, så viftade modern bara bort det. Aldrig någonsin har Elin upplevt att hon fått det stöd eller den hjälp hon har behövt. Elin är uppvuxen med en alkoholiserad far och en känslomässigt avstängd mor. Hon har under hela sin uppväxt fått leva med daglig psykisk misshandel. Hon har från sin far fått höra att hon är en idiot som inte duger och att hon är värdelös. Detta medans modern hävdat att "om Elin bara hade varit lite duktigare, så hade pappan inte behövt dricka så mycket" . Elin lever fortfarande hemma med båda sina föräldrar. Hör hela hennes historia här i Beroendepodden.
2019-12-23
Länk till avsnitt

Niklas Asplund - Sockerberoende (alkohol/droger/dataspel)

Avsnitt: 100 Gäst: Niklas Asplund Ämne: Sockerberoende (alkohol/droger/dataspel) När Niklas var i 15 årsåldern vägde han 160 kg som mest vägde han 180 kg. Det gick så långt att han höll på att äta ihjäl sig. När han tänker tillbaka, så har han haft ett osunt förhållande till socker/mat från start. När han beskriver sig själv berättar han om hur han bytte drog. Socker var hans primära drog, men han beskriver även hur han fastnade i dataspelsberoende / alkohol och droger. Han blev manisk i allt han gjorde, som de perioderna han börjat träna, Niklas gjorde allt på en extrem nivå. Till slut mådde han så pass dåligt att han skrev ett avskedsbrev och tänkte avsluta sitt liv. Nu har Niklas varit drogfri i 5-6 år, han slutade med alkoholen för ca 1 år sedan och sedan 6 månader tillbaka har han även lyckats sluta med socker. Hör hela hans historia här i Beroendepodden.
2019-12-16
Länk till avsnitt

Ämne: Jul/ensamhet/relationer & återfall med Joakim, Alicia, Dominique

Avsnitt: 99 Ämne: Jul / Ensamhet / Relationer & Återfall. Gäster: Joakim / Alicia / Dominique Jag kommer i december att släppa fler avsnitt än normalt , december med dess högtider kan vara en månad som kan vara extra jobbig för många. Även formatet på avsnittet är annorlunda mot hur det brukar vara. I dagens avsnitt pratar jag och mina 3 gäster, Joakim, Alicia och Dominigue om Julen / ensamhet / relationer och återfall. Joakim, Alicia och Dominique lever alla som nyktra och drogfria sedan flera år tillbaka och dom delar med sig av sina olika erfarenheter och tankar.
2019-12-11
Länk till avsnitt

Mirelle - Maskrosbarn / vuxet barn / medberoende

Avsnitt: 98 Gäst: Mirelle 36 år Ämne: Maskrosbarn/ vuxet barn / medberoende. Mirelle växte upp i en dysfunktionell familj där hennes mamma var och är aktiv alkoholist. Under Mirelles uppväxt såg hon hur hennes far dagligen misshandlade hennes mor. Snabbt fastnade hon i ett medberoende och hon var den som hela tiden tog hand om sin mor, som skyddade moderna från fadern och städade upp efter dom. Hennes föräldrar separerade men mamman träffade nya män som det blev samma visa med. Det var inte ovanligt att polisen besökte hennes hem under uppväxten. När hon var 19 år så blev hon tillsammans med en man som missbrukade droger och alkohol. Trots hennes uppväxt med missbruk på nära håll hamnade hon där ändå, i ett förhållande där hon i många år levde som medberoende, dom fick barn tillsammans och bröt tillslut upp men medberoendet fortsatte. För ungefär ett år sen förstod hon att hon är ett vuxet barn/ maskrosbarn och medberoende och sökte hjälp för det. Idag kan du höra hennes dela med sig av sin historia i beroendepodden.
2019-12-02
Länk till avsnitt

Cornelia Tonéri - Hälsoångest / hypokondri.

Avsnitt: 97. Gäst: Cornelia Tonéri Ämne: Hälsoångest / hypokondri. Cornelia sökte hjälp för några hudutslag hon hade i april 2008. Vad som utlöste Cornelias hälsoångest vet hon inte riktigt själv, men hon vet vilket datum det utlöstes. Det var just den dagen hon var hos läkaren som allting började. När hon gick därifrån hade hon snappat upp ett ord som hon senare googlade på. Det hon då fann på nätet var att hon hade en blodsjuksom och nu gick tankarna snabbt utför. Hon trodde att hon var dödligt sjuk , att det inte fanns något botemedel. Cornelia tog snabbt kontakt med läkaren igen, men trots att han förklarade att hon missuppfattat allt och att hon inte alls var sjuk i någon blodsjukdom, så trodde hon det ändå. Den dagen startade hennes hälsoångest, efter det har hon inbillat sig att hon haft både den ena och andra dödliga sjukdomen, hon har sökt hjälp för massor åkommor, men varje gång har det visat det sig att hon är frisk. Slutligen, vid ett av otaliga läkarbesök, så fick hon veta att hon led av hälsoångest. Lyssna på hela Cornelias historia här på Beroendepodden.
2019-11-18
Länk till avsnitt

Simon Bobacken - Tourettes / Missbruk /Adhd

Avsnitt:96 Gäst: Simon Bobacken Ämne: Tourettes / Missbruk /Adhd Simon är 37 år gammal och lever med Tourettes sen 12 års ålder. Han lever även nykter sedan 5 år tillbaka, då han kände att alkoholen förstörde hans liv och att han inte hade något annat val än att sluta dricka. Varje gång han drack fick det stora konsekvenser, så pass stora att han till slut förlorade sitt jobb. Konsekvenserna avlöste varandra och han blev även portad från ett gäng korgar i Jönköping där han kommer ifrån. Men i podden tar vi allt från början, Simon berättar om sitt liv, hur det är att leva med touretts och adhd och om hans liv med missbruk och psykisk ohälsa. Värt att tillägga är att Simon kommer från en trygg familj utan varken psykisk ohälsa eller missbruk. Lyssna på hela hans historia här hos oss på Beroendepodden.
2019-11-04
Länk till avsnitt

Christoffer Nettelbladt - Porrberoende

Avsnitt: 95 Gäst: Christoffer Nettelbladt Ämne: Porrberoende I dagens avsnitt pratar jag med Christoffer om porrberoende där han även delar med sig av sin historia. Han lever sedan flera år tillbaka som tillfrisknande porrberoende. Första gången han kom i kontakt med porr var han inte mer än 7 år. Några år senare var han fast i både dataspel och porrberoende. Christoffer berättar om sin uppväxt med en mor som var bipolär och som hade mer än 30 depressioner under hans uppväxt och en frånvarande far pga. jobb. Redan i tidig ålder kände han ett behov av att fly och dämpa sitt känsloliv och det var där som porren och dataspelandet kom in i bilden. Det blev ett sätt att stänga av och fly, men porren och dataspelandet tog över hans liv och det blev tillslut ohållbart. Trots att han sa till sig själv, om och om igen att han skulle sluta, så föll han ändå tillbaka hela tiden. Idag har christoffer varit porrfri i 4 år och jobbar som recovery coach för människor med sex och porrberoende.
2019-10-21
Länk till avsnitt

Lova Lewerth PMS / PMDS / psykisk ohälsa

Avsnitt: 94 Gäst: Lova Lewerth Ämne: PMS / PMDS / psykisk ohälsa. Lova är bara 23 år gammal och lider av kraftig PMDS. När hon tänker tillbaka, så har hon haft dessa symtom sen gymnasiet. Under Ca. 2 veckor varje månad känner hon inte igen sig själv, sina känslor eller sina tankar. I grunden är Lova en kvinna som älskar livet som gillar att hålla igång, driva olika projket och vara med sin pojkvän. Men plötsligt förändras allt och hon går in i en bubbla av ångest, depression och med väldigt mörka tankar. Allt hon innan tyckte var kul har hon inte längre någon kraft att genomföra, pojkvännen hon älskar vill hon plötsligt göra slut med och gråten ligger hela tiden nära till hands. Men sedan vänder det, mensen kommer och hon blir sig själv igen. Den glada, energifyllda Lova som älskar livet. Men någonstans vet hon att det snart är dags igen... Dags att falla ner i mörkret. Vi är många kvinnor som går omkring större delen av livet och mår som Lova, så pass psykisk/fysiskt dåligt att det vänder upp och ner på hela vår tillvaro. Många av oss vet inte ens om att det är PMS/PMDS som vi har, vissa har tom. fått andra diagnoser. PMS/PMDS är nämligen en cocktail av allt du inte vill ha. Hör hela Lovas historia här i Beroendepodden.
2019-10-07
Länk till avsnitt

Jennie Frykling. Maskrosbarn / Beroende / Utmattning

Avsnitt:93 Gäst: Jennie Frykling Ämne: Maskrosbarn / beroende / utmattning 2005 kraschade Jennie. Det började med trötthet, energin försvann, sedan kom smärtorna i kroppen, tillslut så slutade hennes kropp att fungera helt. Hon var utbränd och för första gången i livet så var hon tvungen att göra något hon aldrig gjort förut... att ta det lungt. Nu hade hon inte längre något val, hon var tvungen att ta det lugnt. Jennie har under hela sitt liv flytt från sig själv och sina känslor, hon är en beroendeperson, men i stället för att ha använt alkohol/droger, så har hon använt sig av prestation, jobb, träning, mat, sex och bekräftelse. Jennie har bytt beroende allteftersom och det var först när hon kraschade som hon förstod hur sjuk hon var. Att hon hela livet använt sig av olika beroenden.,(träning, mat, sex etc) för att fly. Hon kunde tex träna 3-5 pass på en dag. Jennie är uppvuxen dysfunktionellt med en pappa som var alkoholist /narkoman, en sjukdom som senare skulle ta hans liv. Under grundskolan, så blev Jennie även utsatt för mobbing. Idag lever Jennie i tillfrisknande, men om hon någonsin kommer bli helt frisk från sin utmattning är det ingen som vet.
2019-09-23
Länk till avsnitt

Markus Högberg - Psykisk Ohälsa / bipolär sjukdom

Avsnitt: 92 Gäst: Markus Högberg Ämne: Psykisk ohälsa / bipolär sjukdom I flera år var Markus isolerad i sin lägenhet. Det var hans trygghetszon, han lämnade bara lägenheten när han absolut var tvungen tex. vid jobb eller studier. Markus lever med psykisk ohälsa och bipolär sjukdom typ 2. Men innan man förstod att Markus var bipolär så blev han under en längre period felmedicinerad. Markus växte upp i ett hem där han fick allt som ett barn behöver, med kärleksfulla och närvarande föräldrar, men trots detta så berättar han att han redan som barn kände en inre oro och hade ångest. Under större delen av sitt liv har Markus haft perioder med mycket ångest och en dag i vuxen ålder kraschade han helt. Han blev sängliggandes i en vecka och först förstod han inte vad som hade hänt. Kroppen sa ifrån... I dagens avsnitt delar Markus med sig av sitt liv, hur det var, vad som hände och hur livet ser ut idag.
2019-09-09
Länk till avsnitt

Izabella - Beroende / sexuella övergrepp / autism

Avsnitt:91 Gäst: Izabella Ämne: Beroende/ sexuella övergrepp / autism. Jag lyssnar på Izabella när hon berättar sin historia. Och ställer mig frågan? Att hon ens lever idag är ett mirakel? Jag vill ställa mig upp, gå runt bordet och ge henne en lång kram. Izabella är 33 år ung, hon kom hit från Iran som 2 åring och är uppvuxen med en mamma som var psykiskt sjuk och en pappa som varit arbetsnarkoman hela hennes liv. Under uppväxten utsattes hon för sexuella övergrepp av en släkting. När mamman fick veta detta blev Izabella kallad för hora av sin mor. Izabella började i tidig ålder utåtagera med våld. Som 10 åring knivhögg hon sin mor. Något hon sedan förträngde i många år. Hon har sen 7 års åldern haft över 60 olika placeringar, LVU, Familjehem etc. . När hon var 12 år blev hon tillsammans med en man som var 10 år äldre. Han var herionist och med honom tog hon tyngre droger. Som 14 åring sköt hon amfetamin, som 16 åring hade hon fått hepatit. Hon har varit hemlös och vaknat upp från den ena överdosen efter den andra. I vuxen ålder har hon även fått en autism diagnos, något som hon redan fick som barn, men de dokumenten hade försvunnit någonstans mellan alla olika ställen hon varit placerad på. När jag lyssnar på Izabelle så tänker jag på den lilla flickan hon en gång var, den som behövde sin mammas och pappas trygghet o kärlek, den flicka som tidigt gick sönder på grund av all skit som hände runt henne. Men... I dag lever Isabella som nykter och drogfri och har fått verktyg för att hitta balans i livet. Såren är djupa, men tron på att de går att läka är stark. Hör hela den gripande berättelsen om Izabelle i Beroendepodden.
2019-08-26
Länk till avsnitt

Jesseca Eriksson - psykisk ohälsa/PMS/beroende

Avsnitt: 90. Gäst: Jesseca Eriksson Ämne: Psykisk ohälsa/PMS och beroende. Plötsligt blir allting svart, det är som att någon drar ner rullgardinen, jag vill bara gråta, isolera mig, försvinna. Den känslomässiga smärtan är fruktansvärd. Jag går in i en djup depression, känner mig utbränd. Självkänslan förvinner helt och allt jag innan tyckte var kul är inte längre kul. Känslan håller i sig en vecka ibland upp till 2 veckor, VARJE månad, för att sen försvinna och då kan jag se ljuset igen, livet kommer tillbaka. Ja vi pratar om PMS/PMDS. Vi är många kvinnor som lever med det och många av oss är inte ens medvetna om att det är det vi lever med. Livet går från att vara bra till att vara fruktansvärt, för en del av oss går det så pass långt så att vi får självmordstankar under denna period. Jag skulle vilja kallad det för en hormonell psykisk ohälsa som återkommer varje månad. Ångest, oro och katastroftankar. Men hur är det att leva som tillfrisknande beroende när man även har PMS? Jesseca och jag pratar om detta bortglömda ämne idag och hur det är för oss att leva med PMS. 2009 blev hon nykter och drogfri efter många år av djupt missbruk MEN vid några tillfällen har hon tagit korta återfall och detta alltid varit i samband med hennes PMS.
2019-08-12
Länk till avsnitt

Edvin Nilsson - vuxet barn, medberoende, tillfrisknande beroende.

Avsnitt: 89 Gäst: Edvin Nilsson Ämne: vuxet barn, medberoende och tillfrisknande beroende. Edvin är uppvuxen dysfunktionellt, med en alkoholiserad mamma och en medberoende pappa. I dagens avsnitt av Beroendepodden delar Edvin med sig av sin uppväxt, hur det var att leva med en mor som han aldrig riktigt lärde känna på grund av att alkoholen kom i mellan deras relation. 2009 dog Edvins mamma i sviterna av sitt alkoholmissbruk och man skulle då kunna tro att Edvin själv aldrig skulle kunna hamna i ett djupt missbruk...Men tyvärr var det precis det som hände. Det blev ett dagligt användande av Cannabis tills den dagen han nådde sin botten. Idag är Edvin 24 år och har varit nykter och drogfri i 14 månader. Hör hela Edvins berättelse här i Beroendepodden.
2019-07-29
Länk till avsnitt

Marie Wigunsjö - Psykisk Ohälsa / bipolär sjukdom

Avsnitt: 88 Gäst: Marie Wigunsjö Ämne: psykisk ohälsa / Bipolär sjukdom. Den 22e juli ? 2012 vaknade Marie upp efter ett självmordsförsök. Det blev slutet på det liv hon levt och början på det liv hon lever idag. Marie kan minnas att hon alltid har mått dåligt, redan som liten flicka upplevde hon att livet kunde vara en kamp. Hon har en bakgrund med självskadebeetende i olika former, ätstörningar och ett missbruk av alkohol. Ångest och panikångestattacker blev ett dagligt inslag i hennes liv. När hon var 22 år, så fick hon diagnosen bipolär sjukdom typ 2. Hon kan minnas att hon haft självmordstankar sedan hon var 12 år gammal. I dagens avsnitt delar Marie med sig av sin historia, hon delar även med sig om hur livet ser ut idag. Hur hon lärt sig att leva för att få det o fungera i tillvaron.
2019-07-15
Länk till avsnitt

Mica Stare - Tillfrisknande Beroende alkohol/droger

Avsnitt: 87. Gäst: Mica Stare 24 år Ämne: Tillfrisknande beroende, alkohol/droger. När avsnittet spelas in är Mica bara 23 år gammal och tränar inför Stockholms Marathon. Jag har sett Mica i diverse löpsamanhang, men det är inte därför hon är med i Beroendepodden utan på grund av att hon tidigt i livet hamnade i destruktiva beteenden, först via mat för att fly från sina känslor och sin ångest och senare alkohol och droger. Mica har levt väldigt destruktivt med självskadebeteende / anorexia och tungt narkotikamissbruk. Något som höll på att kosta henne livet. Hon berättar i dagens avsnitt om pojkvännen som så tragiskt rycktes bort ifrån henne, om hur drogerna bidrog till att han miste livet då han påverkad var med om en bilolycka. Mica berättar även om relationen hon hade efter sin bortgångna pojkvän, en relation som visade sig skulle bli ett helvete. Den relationen präglades av missbruk, psykisk och fysisk misshandel. Vi pratar om hur det var, vad som hände och om hur livet ser ut idag. Idag lever Mica nykter och drogfri.
2019-07-01
Länk till avsnitt

Magnus Petersson - Bipolär / psykisk ohälsa

Avsnitt: 86 Gäst: Magnus Petersson Ämne: psykisk ohälsa / bipolär sjukdom I dagens avsnitt delar Magnus med sig om hur det är att leva med bipolär sjukdom typ 1. Vi går dels igenom vad det är och vad skillnaden är på typ 1 och typ 2. Magnus insjuknade första gången när han var 18 år. Efter en sommar med mycket stress och festande kom första kraschen. Han blev inlåst under en längre tid på psykiatrin och fick även ECT-behandlingar. Hans mor beskriver hans första krasch ?som om han bara försvann?. Plötsligt förändrades blicken och Magnus var inte längre nåbar eller sig själv. När han hamnar i en depression, så hamnar han i ett katatoniskt tillstånd, så långt in i en depression man kan komma. Han slutade äta och dricka. Han blev apatisk och okontaktbar. Han fick 15 ECT behandlingar, 3 gånger i veckan efter 4e gången så vaknade han till liv igen. Vägen tillbaka har varit lång men Magnus har ett fungerande liv idag. Magnus delar i dagens avsnitt av Beroendepodden med sig av de verktyg han i dag använder sig av för att få livet att fungera.
2019-06-17
Länk till avsnitt

Andreas Haglund - Nykter Alkoholist

Avsnitt: 85 Gäst: Andreas Haglund Ämne: Nykter alkoholist samt grundare av appen Cairy I dagens avsnitt av Beroendepodden har vi med oss en av de 2 grundare till den nya självhjälpsappen Cairy. Cairy är en digital plattform, där medlemmarna tillsammans hjälper varandra att bli nyktra och att hålla sig nyktra. Cairy vill göra det enklare att leva nykter och erbjuda en låg tröskel och ett attraktivt alternativ för att underlätta till att ta det där första avgörande steget mot ett nytt och bättre liv. Andreas lever idag som nykter alkoholist sedan 1,5 år tillbaka, likaså gör hans kompanjon. De lärde känna varandra på ett 12 stegsmöte och efter en tid kom de på iden till appen. Andreas delar ärligt med sig av sin egen resa och hur långt bort från sig själv hans alkoholism tog honom. Han berättar bland annat om den dagen han bara skulle ta ?ett glas? vin, men som i stället blev en dag han aldrig glömmer. Han hade fram till dess varit nykter i ett halvår, men när han den dagen satt hemma framför datorn och jobbade tänkte han att ?nu, nu kan jag ta ett glas.? Jag har ju varit nykter så länge, så hur fel kan det bli? Lyssna på avsnittet och ta del av Andreas historia, hur det var och hur det är nu.
2019-06-03
Länk till avsnitt

Christina Winther - Medberoende, bulimi, läkemedelsberoende.

Avsnitt: 84 Gäst: Christina Winther. Ämne: Medberoende, bulimi, läkemedelsberoende. Christinas start i livet var allt annat från bra. Hon föddes in i en dysfunktionell familj med en far sam var sex/alkoholmissbrukare och en mor som levde med psykisk ohälsa. Modern fick en psykos när Christina föddes vilket gjorde att hon inte kunde ta sig an Christina, som istället fick sova med sin barnflicka de första 7 månaderna i livet. I årkurs 2 försvann pappan ur bilden och hon levde tillsammans med sin mor som började utsätta henne för psykisk och fysisk misshandel. Mamman sa bla. att hon såg ut som en ojäst kanelbulle, alla elaka ord och handlingar gjorde att Christina redan i 8 års ålder började spy upp sin mat. Där började hennes bulimi, som sedan skulle hålla i sig tills hon var över 40 år. Senare i livet kastas hon in i den ena destruktiva relationen efter den andra, med män som hade olika missbruk så som droger/sex/spel. Hon utsätts även för fysisk misshandel i en av sina relationer. Som om inte detta vore nog så råkar Christina ut för en olycka som bidrar till att hon fastnar i ett läkemedelsberoende. I dagens avsnitt av Beroendepodden får ni höra hennes historia, om hur det var, vad som hände och hur livet ser ut idag.
2019-05-20
Länk till avsnitt

Erica Karlsson - Psykisk ohälsa/ångest/relationer

Avsnitt: 82 Gäst: Erica Karlsson Ämne: Psykisk ohälsa/ångest/relationer. År 2018 var det 39 procent av befolkningen 16?84 år som uppgav lätta eller svåra besvär av, oro eller ångest. Det motsvarar runt 1,4 miljoner människor. Det är som regel fler kvinnor än män som har dessa besvär. I dagens avsnitt av Beroendepodden träffar jag Erica som större delen av sitt liv levt med psykisk ohälsa, ångest och panikångest attacker. Något som under en lång period även ledde in i ett missbruk av droger och alkohol. Jag delar även med mig av egna erfarenheter i dagens avsnitt, då jag pratar om skammen jag kände efter en händelse för 2 veckor sedan.
2019-04-22
Länk till avsnitt

Hugo Fransson - Nykter Alkoholist/narkoman

Avsnitt: 81 Gäst: Hugo Fransson 20 år Ämne: Tillfrisknande alkoholist/narkoman. De flesta som hör begreppet alkoholist eller narkoman, ser nog en äldre man eller kvinna framför sig. Kanske tänker man då på dem man ser på parkbänkarna utanför systembolaget eller på de människor som står på ?plattan?. Men beroendesjukdomen har egentligen ingen ålder eller utseende. Det kan vara vem som helst, ung som gammal, högutbildad, arbetslös, man eller kvinna. I dagens avsnitt av Beroendepodden får vi träffa Hugo som är en fantastisk ung man nyss fyllda 20 år. Hugo som har en otroligt positiv energi runt sig och som idag har en livsglädje som smittar av sig i rummet. Men så såg det inte ut för bara något år sedan. Hugo är uppvuxen dysfunktionellt med en far som hade ett alkoholmissbruk och med en medberoende mor. Under skoltiden blev han mobbad vilket senare ledde till att han själv började mobba andra. Som 13 åring började han missbruka alkohol och när han var 14 år kom narkotikan in i hans liv. Han har alltid haft en känsla av att han inte var som alla andra, han har haft mycket ångest och låg självkänsla. Alkoholen och drogerna fick honom under en period att må bättre. Men som så många gånger förut med alkohol och droger så kom missbruket och det destruktiva livet i kapp honom och konsekvenserna lades på hög. 2017 hamnade han på St. Görans psykiatri på grund av självmordstankar. Men bara någon dag efter att han skrivits ut så var han på drogerna igen. 1a januari 2018 då Hugo nyligen fyllt 18 år så orkade han inte mer, han vände sig då till sin mormor som i sin tur har en syster som varit nykter i mer en 20 år och bad henne om hjälp. Sedan dess har Hugo varit nykter och drogfri. Här på Beroendepodden får ni höra hela hans historia.
2019-04-08
Länk till avsnitt

Jacob Friman - Nykter alkoholist/narkoman & fd livsstilskriminell

Avsnitt: 80: Gäst: Jacob Friman. Ämne: Nykter alkoholist/narkoman och före detta kriminell. Jacob Friman i från unga KRIS i Södertälje lever sedan 8 år tillbaka som nykter alkoholist/narkoman och dessutom f.d. livsstilskriminell. I dagens avsnitt av Beroendepodden delar Jacob med sig av sitt liv, hur det var, vad som hände och om hur livet ser ut idag. 7 År gammal kom Jacob tillsammans med sin familj till Sverige från Chile. De kom hit för att få ett nytt och tryggare liv, men så blev det inte. Jacobs liv var allt annat än tryggt då han växte upp med en kriminell och missbrukande fader och en medberoende mor. Han lärde sig hemifrån att kriminalitet var deras väg att gå, vilket bidrog till att Jacob själv sedermera kom in på en brottslig livsstil. Kriminaliteten kom in i hans liv före både alkohol och droger. Det ena ledde till det andra och det slutade för Jacob som för så många andra, Jacob hamnade bakom galler. Men tack vara mycket stöd, 12 stegsprogram och KRIS (kriminellas revansch i samhället) så lyckades Jacob bryta sitt destruktiva liv och istället skapa en bättre tillvaro.
2019-03-25
Länk till avsnitt

OCD/tvångstankar med artisten Magnus "Kitok" Ekelund och psykiatrikern Christian Rück

Avsnitt: 79 Gäster: Artisten Magnus ? Kitok ? Ekelund och psykiatrikern Christian Rück. Ämne: OCD, Tvångstankar. I dagens avsnitt får vi lära oss mer om OCD / tvångstankar. Vad det är? Hur vanligt är det? Christian Rück berättar mer om en stor studie som just nu pågår på Karolinska institutet. Artisten Magnus ?Kitok? Ekelund berättar sin historia och om hur det är att leva med OCD. För honom bröt det ut i 28 års ålder, då han slog igenom med låten Paradise Jokkmokk. För mycket stress, för lite sömn och för mycket alkohol under en period var troligen triggern för honom, men även hans mor och mormor har OCD och just det pratar vi om idag. Om genetiken, arvet och skammen kring OCD. Vart vänder man sig om man tror att man kanske har OCD? Vilken hjälp kan man få? Går det att bli frisk igen? Avsnittet bjuder på många frågor och flera svar.
2019-03-11
Länk till avsnitt

Nischnaa Norvell - Nykter Alkoholist/narkoman

Avsnitt 78 Gäst Nischnaa Norvell. Ämne: Nykter alkoholist/narkoman. Nischnaa nådde sin botten redan som 19 åring. Efter flera års tungt missbruk av tabletter/droger och alkohol. I dagens avsnitt av Beroendepodden berättar Nischnaa om sitt liv, hur det var, vad som hände och hur livet ser ut idag. Hon minns tillbaka att hon redan som 10 åring led av panikångestattacker. Hon berättar att hon blev mobbad i skolan och att hon hade en dysfunktionell uppväxt. Första gången hon rökte hasch var hon bara 13 år och ett år senare rökte hon dagligen, men hittade också en flykt i tramadol och benzo. När Nischnaa var 16 år träffade hon en äldre man som hon hade en längre relation med, under den tiden eskalerade hennes missbruk och han utsatte henne för sexuella, psykiska och fysiska övergrepp. Vändningen kom när hennes thaiboxningstränare såg vad som pågick i hennes liv och ville hjälpa henne. Han vågade fråga. Han blundade inte för problemen och tillsammans med sin fru lät han henne bo hemma hos dem medans hon avgiftades. Han stöttade henne i vått och torrt men begärde att hon skulle gå i en 12 stegsgemenskap för att få mer redskap och verktyg mot sitt beroende. Om några veckor firar Nischnaa 10 år som nykter och drogfri. I Beroendepodden kan ni lyssna på hela hennes historia.
2019-02-25
Länk till avsnitt

Emma - Sex Och Kärleksberoende

Avsnitt:77 Gäst: Emma 20 år Ämne: Sex och kärleksberoende och vuxet barn till en mor med psykisk ohälsa. När Emma växte upp utsattes hon tidigt för våld, psykiska och sexuella övergrepp. I skolan blev Emma utsatt för mobbing och övergrepp, till och med i hemmet utsattes hon, där hon borde fått vara trygg. Hon växte upp med sin syster, far och mor. Fadern beskriver hon som bra men väldigt frånvarande, då han alltid jobbade medans modern led av psykisk ohälsa och var väldigt instabil. Emma utsattes för sexuella övergrepp av sin moder. Till råga på allt så fick Emma ta hand om sin mor när hon inte kunde ta hand om sig själv. Redan som 7 åring minns Emma att hon och en vän började kolla på porr på nätet och då även våldsporr, redan då trodde hon att det var så det skulle gå till. Emma upplever sig ha mått dåligt mer eller mindre hela sitt liv i bland annat depression, ångest, PTSD, anorexia och hon har även fått diagnos bipolär. När Emma kom i kontakt med sex för första gången, så var det inte så att hon älskade det, men något hände och hon kände att hon kunde kontrollera sina känslor med sex. Det som innan var så jobbigt blev lite lättare. Sexberoende går att jämföra med alkoholberoende. I början krävs inte så mycket men eftersom det är en progressiv sjukdom så vill man efter ett tag bara ha mer. Helt plötsligt kretsade allt kring sex och kärlek, eller vad hon trodde var kärlek. Emma blev besatt av jakten på sin nästa "fix". Men efter varje gång hon hade haft sex så kom ångesten tillbaka och hon var tvungen att hitta nya sexkickar. Hon träffade även väldigt våldsamma, män som misshandlade henne. Många gånger visste hon att mannen hon skulle träffa var så pass våldsam att det skulle kunde vara en fara för hennes liv, men trots detta så gick hon ändå dit för att ha sex. Drogen (i detta fallet sex) var starkare än allt annat. Det gick såpass långt att Emma ville ta livet av sig och blev hospitaliserad. I dagens avsnitt av Beroendepodden får vi ta del av Emmas historia, hur det var, vad som hände och hur livet ser ut idag. Sedan några månader tillbaka har Emma levt i tillfrisknande från sitt sex och kärleksberoende tack vara en 12 stegsgemenskap.
2019-02-11
Länk till avsnitt

Isabelle Nicklasson - Sockerberoende, Anorexi och ortorexi

Avsnitt: 75 Gäst: Isabelle Nicklasson Ämne: Sockerberoende, anorexi, bulimi och ortorexi. Isabelle är multiberoende men lever just idag i ett tillfrisknande. Hon har en bakgrund med både sockerberonde, anorexi, bulimi och ortorexi. Under uppväxten mådde hon dåligt och använde sig av mat för att fly. Hon kan minnas att hon redan som 4 åring använde sig av mat och då framförallt socker för att förändra sitt känslotillstånd. I tonåren kom hon även i kontakt med alkohol och fick snabbt ett destruktivt drickande. Men redan som 14 åring förstod hon att hon inte kunde fortsätta sitt ätande och drickande som hon höll på just då ,så hon lyckades sluta med både socker, alkohol och tobak. Men hennes beroendesjukdom bytte i stället skepnad och hon började istället kontrollera sitt liv genom att bli högpresterande i skola/jobb samt maniskt i maten och i träningen. Hon gick från aktiv sockerberoende rakt in i anorexi och ortorexi. När det var som värst med hennes ortorexi så tränade hon 8 timmar högpulsträning om dagen och däremellan var hon ute och promenerade eller aktiverade sig på annat sätt. Isabelle led av mycket ångest, depression och självmordstankar. "Du kan dö när som helst" fick hon höra under sin behandling mot sin anorexia och där någonstans bestämde hon sig för att hon ville börja leva igen och inte bara överleva. Men resan tillbaka har inte varit rak, när hon väntade sitt första barn gick hon in i sitt sockerberoende igen trots 13 år som sockerfri. I Beroendepodden får du höra om Isabelles kamp mot sin beroendeproblematik, hur det var och hur hennes liv är idag.
2019-01-14
Länk till avsnitt

Rickard Lagerqvist - Nykter Alkoholist

Avsnitt: 74 Gäst: Rickard Lagerqvist Ämne: Nykter alkoholist Läkaren och entreprenören Rickard är en av grundarna till appen Mindler - Psykologer online som riktar sig till personer med psykisk ohälsa. En app där man snabbt kan få en tid hos en psykolog. Rickards intresse för att utveckla appen har mycket med hans egen historia att göra. Han har själv lidit av psykisk ohälsa och ett alkoholberoende under många år av sitt liv och det gick så pass långt att han för ca 11 år sedan stod i ett fönster på 4.e våningen och ville hoppa och ta sitt liv. Han hade tidigare vid flera tillfällen försökt att avsluta sitt liv på denna jord utan att lyckas. Nu stod han där igen, vid 30 års ålder, hans sista år på läkarlinjen och såg ingen mening med livet. Men någonting hände den här dagen och han ringde en vän och bad om hjälp. sedan dess har han varit nykter och skaffat sig verktyg för att må bra i dag. I Beroendepodden får du höra om hur det var, vad som hände och hur det är nu .
2019-01-01
Länk till avsnitt

Jenny Hammarström - ADHD / psykisk ohälsa

Avsnitt: 73 Gäst: Jenny Hammarström 28 år Ämne: Psykisk ohälsa / ADHD Redan från början kände sig Jenny annorlunda. Hon visste att det var något som inte stämde att hon inte var som alla de andra barnen i skolan. Hon hade svårt att koncentrera sig och var ofta väldigt arg och hade svårt att kontrollera sina impulser. Jenny började tidigt med ett utåtagerande beteende och första gången hon blev dömd för misshandel så var hon bara 16 år. Redan då bad hon om hjälp och om att få göra ADHD-utredning. Det ena ledde till det andra och Jenny började även att självmedicinera alkohol, droger och så småningom bensodiazepiner vilket medförde att det utbröt totalt kaos i Jennys liv. Men livet vände när hon som 18 åring blev gravid. Hon la ner alla droger direkt och fick även göra en ADHD-utredning. I Beroendepodden berättar Jenny om sin resa och hur hon lever idag .
2018-12-17
Länk till avsnitt

Miodrag Mijatovic Nykter Alkoholist/narkoman

Avsnitt:72 Gäst: Miodrag Mijatovic Ämne: Nykter alkoholist/narkoman. Jag ska aldrig bli som min far, bestämde sig Miodrag för tidigt i livet, men det var precis det han blev och kanske till och med några resor värre. Miodrag är idag 41 år och har varit frihetsberövad eller suttit på behandlingshem i ca 10 år av sitt liv och innan han blev ren från sitt missbruk hann han ta över 20 överdoser. Uppväxten med en alkoholiserad far och en medberoende mor satte sina spår och i många år skyllde han sitt eget missbruk på sin far. Det gjorde han tills den dagen han förstod att han hade ett eget ansvar över sitt liv. Ett ansvar över hur han vill leva, hur han ville må och hur han behandlade andra. Miodrag berättar om den ?stökiga lilla pojken? som bara vill bli sedd i skolan, men i stället blev klassad som ett problembarn som ingen orkade med, hur han tidigt lärde sig att ljuga och manipulera och hur han blev som en skådespelare i sitt liv. När vännerna i skolan började intressera sig för idrott och andra fritidsaktiviteter, så började Miodrag i stället intressera sig för tjejer. Något som han i dag förstått var hans första flykt från verkligheten. Jakten på nästa tjej, ruset och känslan över att erövra. Men direkt ruset lagt sig så började jakten på en nya kickar. Alkoholen och drogerna kom in i bilden men tjejerna/kvinnorna fanns alltid där. Idag har Miodrag varit nykter och drogfri i 15 månader och gjort en helomvändning i sitt liv. I Beroendepodden berättar Miodrag om hur det var, vad som hände och hur det nu är.
2018-12-03
Länk till avsnitt

Lina Björk - Sockerberoende

Avsnitt: 71 Gäst: Lina Björk Ämne: Sockerberoende Lina lever som tillfrisknande sockerberoende sedan Feb 2017 efter att tillslut bett om hjälp och gått in i en behandling mot sockerberoende. Där fick hon kunskap och verktyg som gör att hon idag klarar av att leva nykter en dag i taget. Lina är en beroendemänniska och hennes huvuddrog har redan från start varit socker/bröd/pasta. Som barn åt hon på sina negativa känslor, när hon var uttråkad och rastlös. När hon åt ville hon alltid ha mer, hon blev aldrig nöjd och tidigt blev hon överviktig. I tonåren blev hon deprimerad och fick massa ångest. Hon började då som så många andra att jojobanta hon testade flera "quickfixlösningar " hon gick ner i vikt men, så snart hon började äta som vanligt igen gick hon upp allt hon gått ner plus lite till. Det fanns inget stopp när hon väl började äta igen. Tack vare boken Sockerbomben så förstod Lina att det var sockerberoende hon var. Att hon hade en sjukdom och inte dålig karaktär. Idag lever hon ett balanserat liv där fokus inte längre är mat.
2018-11-19
Länk till avsnitt

Josefin Dahlberg - Nykter Alkoholist

Gäst: Influensern och bloggaren Josefin Dahlberg Hon var 10 år när hon drack sprit för första gången. När hon var 15 så var hon redan beroende och vid 20 nådde hon sin botten och blev nykter. Idag är Josefin 29 år gammal och hon har varit nykter i snart 9 år. Josefin har nyligen släppt boken I dag är jag fri. En självbiografi om hennes liv, hur det var, vad som hände och hur det är nu. Hon växte upp med en alkoholiserad far och trodde nog aldrig att hon själv skulle gå i hans fotspår men trots det så var det precis så det blev. Redan första gången hon drack så blev hon fast. Detta gav snabbt konsekvenser och trots att hon förstod att hon inte använde alkohol på ett sunt sätt och försökte ha alkoholen under kontroll så gick det alltid fel. Hon testade alla olika sätt hon kunde komma på för att kontrollera sitt drickande ,men hur hon än gjorde ,så gick det inte, för när hon väl hade fått i sig första glaset så var det inte längre hon själv som styrde föreställningen. Många kvällar slutade med att hon vaknade upp i lägenheter där hon inte visste vart hon var och minnesluckorna byttes hela tiden ut mot nya. Ångesten tog ett stadigt grepp om henne i takt med att självkänslan försvann. Tillslut mådde Josefin så pass dåligt att hon sa till sina nära och kära -är det så här livet ska vara?? För isåfall vill jag inte längre vara med!! Idag är Josefins motto: Dream big and love yourself. Hon har ca 80 000 följare på Instagram och är en av våra största bloggare/influencers. Vad var det som hände? Hur lyckades hon bryta sitt destruktiva liv och hur är det idag??
2018-11-05
Länk till avsnitt

Joakim Sällquist - Nykter beroende

Joakim Sällquist - Nykter beroende by Annelie Ståhl
2018-10-26
Länk till avsnitt

Christer Karlsson KRIS - kriminalitet och beroende

Avsnitt: 68 Gäst: Christer Karlsson Ämne: Kriminalitet och beroende Christer Karlsson 67 år var en av dem som grundade KRIS (Kriminellas revansch i samhället) 1997. I över trettio år hade han suttit på fängelser och andra institutioner. 54 domar och ca 5000 inbrott. Till slut tröttnade Christer och september 1997 muckade han för sista gången. I dagens avsnitt av podden delar Christer med sin om hur det var, vad som hände och hur det nu är.
2018-10-11
Länk till avsnitt

Mikael Blom - Nykter Alkoholist

Avsnitt: 67 Gäst: Mikael Blom Ämne: Alkoholism Mikael Blom är en av mina trogna lyssnare till podden. Bosatt med sin familj i Spanien, nykter sen midsommardagen 2016. Många av mina gäster har blivit nyktra genom 12 stegsprogram men Mikael har tagit en annan väg. I dagens avsnitt så får vi höra hur det var, vad som hände och hur det nu är. Redan från start så drack Mikael för att berusa sig. Alkoholen gjorde så att han i tonåren vågade göra sånt han i normalt fall inte vågade. Alkoholen fyllde hans inre tomrum. Alkoholen fick honom att må bra, slippa känna stressen och fly verkligheten. Han reste mycket i sitt liv och egentligen handlade resorna mer om att få dricka hela tiden. 1990 utvandrade han till Spanien där han hade träffat sin stora kärlek. Där försökte han kontrollera sitt drickande och under en lång period så drack han bara när han var på besök i Sverige. Men eftersom alkoholism är en progressiv sjukdom så funkade det inte i längden att kontrollera sitt drickande. Alkoholen tog över hans liv och drickandet eskalerade ,så på lunchrasterna gick han och satte sig på en parkbänk för att kunna dricka. Han drack måndag till Fredag och försökte hålla sig på helgerna. Tillslut förstod han att det inte var hållbart längre och för lite mer än 2 år sedan så lyckades han tillslut att sluta helt.
2018-09-27
Länk till avsnitt

Maja Carron - Nykter Alkoholist

Avsnitt: 66 Gäst: Maja Carron Ämne: Alkoholism Maja är 29 år gammal och har varit nykter i 1,5 år. Hon lever som nykter alkoholist. Redan som barn hittade hon olika sätt att fly på från sina känslor och sina tankar. Hon levde ofta i en så kallad fantasivärld. Dagdrömmande var hennes första flykt från verkligheten. I högstadiet kom ätstörningarna in i bilden och självskadebeteenden som att skära sig själv. Men sen så kom alkoholen och att röka gräs in i hennes liv. Under lång tid så rökte hon gräs dagligen tills hon en dag fick en psykos, något som gjorde henne livrädd. Ett tag trodde hon att hon skulle behöva bli kvar i psykosen resten av sitt liv. Hon lyckades då sluta med att röka gräs men fortsatte att dricka. Hon fick även mer och mer ångest. Ångesten avlöstes med panikångestattacker och livet handlade mest om att få dricka för att slippa känna. Maja delar med sig om hur det var, vad som hände och hur det nu är.
2018-09-11
Länk till avsnitt

Mikael Hägglund - Tillfrisknande Beroende, alkohol & Droger

Avsnitt 65. Gäst: Mikael Hägglund. Ämne: Tillfrisknande beroende - Alkohol och droger. Vad är det som gör så att vissa människor fortsätter missbruka trots att man har tagit en överdos och knappt har överlevt? I dagens avsnitt får vi träffa Mikael som lever nykter och drogfri sen ett år tillbaka. Han delar med sig om hur det var vad som hände och hur det nu är. Vi får höra om relationen till hans fader. Om en liten pojke som bara ville bli sedd, bekräftad och älskad. Något som påverkat hela hans liv och även relationen med sin senaste flickvän som han fick barn med.
2018-08-29
Länk till avsnitt

Gäst: Anna Nielsen Ämne: Utmattningsdepression

Avsnitt: 64 Gäst: Anna Nielsen Ämne: Utmattningsdepression När benen viker sig och man inte längre kommer upp. När minnet försvinner och hjärnan brinner. När lätta saker blir svåra och kräver lång återhämtning. När man inte längre kan göra det man alltid har kunnat göra. Anna krashade för 2,5 år sedan. Hon föll ihop hemma på golvet och kunde inte komma upp. Allt för mycket stress i för många år plus en ångestproblematik. När hon blev sjuk hade hon tre jobb. Det fanns ingen tid för återhämtning. Kroppen hade talat sitt tydliga språk långt innan men hon hade inte lyssnat. Nu låg hon där på golvet och förstod vad som hade hänt. Kroppen sa ifrån. Anna berättar hur det var, vad som hände och hur livet ser ut idag. Kommer hon någonsin att bli helt frisk?
2018-08-14
Länk till avsnitt

Gäst: Jonas Bergström. Ämne: Alkoholism och ADHD

Avsnitt 63. Ämne: Alkoholism och ADHD Gäst: Jonas Bergström 34 år. 20 marathon på 20 dagar är det möjligt? Ja det är det. Jonas har gjort det och han tror själv att det är tack vare sin ADHD och beroendepersonlighet som han klarade av det. Som barn var han glad med mycket energi men också med en hel del oro i sig. När han kom i kontakt med alkoholen så var det som att en ny värld öppnade sig och han bestämde sig tidigt för att bli bäst på att festa, han skulle vara festen, han skulle äga festen. Livet blev en fest och dagarna och åren fylldes av alkohol, långa nätter och mycket vänner. Men någonstans gick festen över till ett mörker, oro, ångest, panikångest attacker och tillslut en depression. Jonas sökte hjälp för sitt drickande och fick även göra en ADHD utredning i vuxen ålder. Det var då saker och ting började falla på sin plats. Vägen till nykterheten har inte varit spikrak men idag är han nykter sen 2,5 år tillbaka. Han har fått verktyg både för att hantera sin alkoholism och sin ADHD. Löpningen är ett av dom verktygen han använder sig av idag för att kunna hantera livet.
2018-07-31
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.