Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

 Beroendepodden

Beroendepodden

I beroendepodden pratar vi om ALLA sorters beroende, missbruk, medberoende, kriminalitet och psykisk ohälsa. Vi lära oss mer om beroendesjukdomen. Vi får följa fantastiska människor som tagit sig ur ett beroende, missbruk, medberoende och höra hur dom har gjort för att ta sig ur och tillfriskna. Vi pratar om psykisk ohälsa, depression, utbrändhet, ångest och självmord. Vi pratar om sexuella, fysiska och psykiska övergrepp. Vi pratar om ALLT. Följ mig och alla mina fantastiska gäster.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

beroendepodden.com

Avsnitt

Marie Wigunsjö - Psykisk Ohälsa / bipolär sjukdom

Avsnitt: 88 Gäst: Marie Wigunsjö Ämne: psykisk ohälsa / Bipolär sjukdom. Den 22e juli ? 2012 vaknade Marie upp efter ett självmordsförsök. Det blev slutet på det liv hon levt och början på det liv hon lever idag. Marie kan minnas att hon alltid har mått dåligt, redan som liten flicka upplevde hon att livet kunde vara en kamp. Hon har en bakgrund med självskadebeetende i olika former, ätstörningar och ett missbruk av alkohol. Ångest och panikångestattacker blev ett dagligt inslag i hennes liv. När hon var 22 år, så fick hon diagnosen bipolär sjukdom typ 2. Hon kan minnas att hon haft självmordstankar sedan hon var 12 år gammal. I dagens avsnitt delar Marie med sig av sin historia, hon delar även med sig om hur livet ser ut idag. Hur hon lärt sig att leva för att få det o fungera i tillvaron.
2019-07-15
Länk till avsnitt

Mica Stare - Tillfrisknande Beroende alkohol/droger

Avsnitt: 87. Gäst: Mica Stare 24 år Ämne: Tillfrisknande beroende, alkohol/droger. När avsnittet spelas in är Mica bara 23 år gammal och tränar inför Stockholms Marathon. Jag har sett Mica i diverse löpsamanhang, men det är inte därför hon är med i Beroendepodden utan på grund av att hon tidigt i livet hamnade i destruktiva beteenden, först via mat för att fly från sina känslor och sin ångest och senare alkohol och droger. Mica har levt väldigt destruktivt med självskadebeteende / anorexia och tungt narkotikamissbruk. Något som höll på att kosta henne livet. Hon berättar i dagens avsnitt om pojkvännen som så tragiskt rycktes bort ifrån henne, om hur drogerna bidrog till att han miste livet då han påverkad var med om en bilolycka. Mica berättar även om relationen hon hade efter sin bortgångna pojkvän, en relation som visade sig skulle bli ett helvete. Den relationen präglades av missbruk, psykisk och fysisk misshandel. Vi pratar om hur det var, vad som hände och om hur livet ser ut idag. Idag lever Mica nykter och drogfri.
2019-07-01
Länk till avsnitt

Magnus Petersson - Bipolär / psykisk ohälsa

Avsnitt: 86 Gäst: Magnus Petersson Ämne: psykisk ohälsa / bipolär sjukdom I dagens avsnitt delar Magnus med sig om hur det är att leva med bipolär sjukdom typ 1. Vi går dels igenom vad det är och vad skillnaden är på typ 1 och typ 2. Magnus insjuknade första gången när han var 18 år. Efter en sommar med mycket stress och festande kom första kraschen. Han blev inlåst under en längre tid på psykiatrin och fick även ECT-behandlingar. Hans mor beskriver hans första krasch ?som om han bara försvann?. Plötsligt förändrades blicken och Magnus var inte längre nåbar eller sig själv. När han hamnar i en depression, så hamnar han i ett katatoniskt tillstånd, så långt in i en depression man kan komma. Han slutade äta och dricka. Han blev apatisk och okontaktbar. Han fick 15 ECT behandlingar, 3 gånger i veckan efter 4e gången så vaknade han till liv igen. Vägen tillbaka har varit lång men Magnus har ett fungerande liv idag. Magnus delar i dagens avsnitt av Beroendepodden med sig av de verktyg han i dag använder sig av för att få livet att fungera.
2019-06-17
Länk till avsnitt

Andreas Haglund - Nykter Alkoholist

Avsnitt: 85 Gäst: Andreas Haglund Ämne: Nykter alkoholist samt grundare av appen Cairy I dagens avsnitt av Beroendepodden har vi med oss en av de 2 grundare till den nya självhjälpsappen Cairy. Cairy är en digital plattform, där medlemmarna tillsammans hjälper varandra att bli nyktra och att hålla sig nyktra. Cairy vill göra det enklare att leva nykter och erbjuda en låg tröskel och ett attraktivt alternativ för att underlätta till att ta det där första avgörande steget mot ett nytt och bättre liv. Andreas lever idag som nykter alkoholist sedan 1,5 år tillbaka, likaså gör hans kompanjon. De lärde känna varandra på ett 12 stegsmöte och efter en tid kom de på iden till appen. Andreas delar ärligt med sig av sin egen resa och hur långt bort från sig själv hans alkoholism tog honom. Han berättar bland annat om den dagen han bara skulle ta ?ett glas? vin, men som i stället blev en dag han aldrig glömmer. Han hade fram till dess varit nykter i ett halvår, men när han den dagen satt hemma framför datorn och jobbade tänkte han att ?nu, nu kan jag ta ett glas.? Jag har ju varit nykter så länge, så hur fel kan det bli? Lyssna på avsnittet och ta del av Andreas historia, hur det var och hur det är nu.
2019-06-03
Länk till avsnitt

Christina Winther - Medberoende, bulimi, läkemedelsberoende.

Avsnitt: 84 Gäst: Christina Winther. Ämne: Medberoende, bulimi, läkemedelsberoende. Christinas start i livet var allt annat från bra. Hon föddes in i en dysfunktionell familj med en far sam var sex/alkoholmissbrukare och en mor som levde med psykisk ohälsa. Modern fick en psykos när Christina föddes vilket gjorde att hon inte kunde ta sig an Christina, som istället fick sova med sin barnflicka de första 7 månaderna i livet. I årkurs 2 försvann pappan ur bilden och hon levde tillsammans med sin mor som började utsätta henne för psykisk och fysisk misshandel. Mamman sa bla. att hon såg ut som en ojäst kanelbulle, alla elaka ord och handlingar gjorde att Christina redan i 8 års ålder började spy upp sin mat. Där började hennes bulimi, som sedan skulle hålla i sig tills hon var över 40 år. Senare i livet kastas hon in i den ena destruktiva relationen efter den andra, med män som hade olika missbruk så som droger/sex/spel. Hon utsätts även för fysisk misshandel i en av sina relationer. Som om inte detta vore nog så råkar Christina ut för en olycka som bidrar till att hon fastnar i ett läkemedelsberoende. I dagens avsnitt av Beroendepodden får ni höra hennes historia, om hur det var, vad som hände och hur livet ser ut idag.
2019-05-20
Länk till avsnitt

Patrik Pajunen - Nykter Alkoholist/narkoman

Avsnitt: 83 Gäst: Patrik Pajunen. Ämne: Nykter alkoholist/narkoman. 11 år ung boffade Patrik ?glide? för första gången, som 12-åring drack han alkohol, 14 år gammal hoppade han av skolan och redan som 15?16 åring hade han inte längre någon kontroll på sitt missbruk. Dagarna gick ut på att dricka eller knarka och livet handlade där emellan att jobba eller på annat sätt få ihop pengar till sitt beroende/missbruk, dels genom att sälja droger. Ibland kunde han ha perioder då han inte drack eller knarkade, men då blev han i stället besatt av dataspel och kunde sitta och spela dygnet runt. Missbruket och Patriks destruktiva liv gjorde att han tillslut hamnade bakom galler på grund av en misshandel och några andra brott. När han fick sin dom så kände Patrik att han inte ville leva längre. Livet hade gjort för ont i många år och vid flera tillfällen hade han försökt att avsluta sitt liv. Sista tillfället klättrade han upp på tågspåret för att avsluta sitt liv, men plötsligt från ingenstans kom en vän förbi som en räddande ängel och lyckades få med Patrik därifrån. Idag lever Patrik nykter och drogfri och i Beroendepodden berättar han naket och ärligt om hur det var, vad som hände och hur livet ser ut idag.
2019-05-06
Länk till avsnitt

Erica Karlsson - Psykisk ohälsa/ångest/relationer

Avsnitt: 82 Gäst: Erica Karlsson Ämne: Psykisk ohälsa/ångest/relationer. År 2018 var det 39 procent av befolkningen 16?84 år som uppgav lätta eller svåra besvär av, oro eller ångest. Det motsvarar runt 1,4 miljoner människor. Det är som regel fler kvinnor än män som har dessa besvär. I dagens avsnitt av Beroendepodden träffar jag Erica som större delen av sitt liv levt med psykisk ohälsa, ångest och panikångest attacker. Något som under en lång period även ledde in i ett missbruk av droger och alkohol. Jag delar även med mig av egna erfarenheter i dagens avsnitt, då jag pratar om skammen jag kände efter en händelse för 2 veckor sedan.
2019-04-22
Länk till avsnitt

Hugo Fransson - Nykter Alkoholist/narkoman

Avsnitt: 81 Gäst: Hugo Fransson 20 år Ämne: Tillfrisknande alkoholist/narkoman. De flesta som hör begreppet alkoholist eller narkoman, ser nog en äldre man eller kvinna framför sig. Kanske tänker man då på dem man ser på parkbänkarna utanför systembolaget eller på de människor som står på ?plattan?. Men beroendesjukdomen har egentligen ingen ålder eller utseende. Det kan vara vem som helst, ung som gammal, högutbildad, arbetslös, man eller kvinna. I dagens avsnitt av Beroendepodden får vi träffa Hugo som är en fantastisk ung man nyss fyllda 20 år. Hugo som har en otroligt positiv energi runt sig och som idag har en livsglädje som smittar av sig i rummet. Men så såg det inte ut för bara något år sedan. Hugo är uppvuxen dysfunktionellt med en far som hade ett alkoholmissbruk och med en medberoende mor. Under skoltiden blev han mobbad vilket senare ledde till att han själv började mobba andra. Som 13 åring började han missbruka alkohol och när han var 14 år kom narkotikan in i hans liv. Han har alltid haft en känsla av att han inte var som alla andra, han har haft mycket ångest och låg självkänsla. Alkoholen och drogerna fick honom under en period att må bättre. Men som så många gånger förut med alkohol och droger så kom missbruket och det destruktiva livet i kapp honom och konsekvenserna lades på hög. 2017 hamnade han på St. Görans psykiatri på grund av självmordstankar. Men bara någon dag efter att han skrivits ut så var han på drogerna igen. 1a januari 2018 då Hugo nyligen fyllt 18 år så orkade han inte mer, han vände sig då till sin mormor som i sin tur har en syster som varit nykter i mer en 20 år och bad henne om hjälp. Sedan dess har Hugo varit nykter och drogfri. Här på Beroendepodden får ni höra hela hans historia.
2019-04-08
Länk till avsnitt

Jacob Friman - Nykter alkoholist/narkoman & fd livsstilskriminell

Avsnitt: 80: Gäst: Jacob Friman. Ämne: Nykter alkoholist/narkoman och före detta kriminell. Jacob Friman i från unga KRIS i Södertälje lever sedan 8 år tillbaka som nykter alkoholist/narkoman och dessutom f.d. livsstilskriminell. I dagens avsnitt av Beroendepodden delar Jacob med sig av sitt liv, hur det var, vad som hände och om hur livet ser ut idag. 7 År gammal kom Jacob tillsammans med sin familj till Sverige från Chile. De kom hit för att få ett nytt och tryggare liv, men så blev det inte. Jacobs liv var allt annat än tryggt då han växte upp med en kriminell och missbrukande fader och en medberoende mor. Han lärde sig hemifrån att kriminalitet var deras väg att gå, vilket bidrog till att Jacob själv sedermera kom in på en brottslig livsstil. Kriminaliteten kom in i hans liv före både alkohol och droger. Det ena ledde till det andra och det slutade för Jacob som för så många andra, Jacob hamnade bakom galler. Men tack vara mycket stöd, 12 stegsprogram och KRIS (kriminellas revansch i samhället) så lyckades Jacob bryta sitt destruktiva liv och istället skapa en bättre tillvaro.
2019-03-25
Länk till avsnitt

OCD/tvångstankar med artisten Magnus "Kitok" Ekelund och psykiatrikern Christian Rück

Avsnitt: 79 Gäster: Artisten Magnus ? Kitok ? Ekelund och psykiatrikern Christian Rück. Ämne: OCD, Tvångstankar. I dagens avsnitt får vi lära oss mer om OCD / tvångstankar. Vad det är? Hur vanligt är det? Christian Rück berättar mer om en stor studie som just nu pågår på Karolinska institutet. Artisten Magnus ?Kitok? Ekelund berättar sin historia och om hur det är att leva med OCD. För honom bröt det ut i 28 års ålder, då han slog igenom med låten Paradise Jokkmokk. För mycket stress, för lite sömn och för mycket alkohol under en period var troligen triggern för honom, men även hans mor och mormor har OCD och just det pratar vi om idag. Om genetiken, arvet och skammen kring OCD. Vart vänder man sig om man tror att man kanske har OCD? Vilken hjälp kan man få? Går det att bli frisk igen? Avsnittet bjuder på många frågor och flera svar.
2019-03-11
Länk till avsnitt

Nischnaa Norvell - Nykter Alkoholist/narkoman

Avsnitt 78 Gäst Nischnaa Norvell. Ämne: Nykter alkoholist/narkoman. Nischnaa nådde sin botten redan som 19 åring. Efter flera års tungt missbruk av tabletter/droger och alkohol. I dagens avsnitt av Beroendepodden berättar Nischnaa om sitt liv, hur det var, vad som hände och hur livet ser ut idag. Hon minns tillbaka att hon redan som 10 åring led av panikångestattacker. Hon berättar att hon blev mobbad i skolan och att hon hade en dysfunktionell uppväxt. Första gången hon rökte hasch var hon bara 13 år och ett år senare rökte hon dagligen, men hittade också en flykt i tramadol och benzo. När Nischnaa var 16 år träffade hon en äldre man som hon hade en längre relation med, under den tiden eskalerade hennes missbruk och han utsatte henne för sexuella, psykiska och fysiska övergrepp. Vändningen kom när hennes thaiboxningstränare såg vad som pågick i hennes liv och ville hjälpa henne. Han vågade fråga. Han blundade inte för problemen och tillsammans med sin fru lät han henne bo hemma hos dem medans hon avgiftades. Han stöttade henne i vått och torrt men begärde att hon skulle gå i en 12 stegsgemenskap för att få mer redskap och verktyg mot sitt beroende. Om några veckor firar Nischnaa 10 år som nykter och drogfri. I Beroendepodden kan ni lyssna på hela hennes historia.
2019-02-25
Länk till avsnitt

Emma - Sex Och Kärleksberoende

Avsnitt:77 Gäst: Emma 20 år Ämne: Sex och kärleksberoende och vuxet barn till en mor med psykisk ohälsa. När Emma växte upp utsattes hon tidigt för våld, psykiska och sexuella övergrepp. I skolan blev Emma utsatt för mobbing och övergrepp, till och med i hemmet utsattes hon, där hon borde fått vara trygg. Hon växte upp med sin syster, far och mor. Fadern beskriver hon som bra men väldigt frånvarande, då han alltid jobbade medans modern led av psykisk ohälsa och var väldigt instabil. Emma utsattes för sexuella övergrepp av sin moder. Till råga på allt så fick Emma ta hand om sin mor när hon inte kunde ta hand om sig själv. Redan som 7 åring minns Emma att hon och en vän började kolla på porr på nätet och då även våldsporr, redan då trodde hon att det var så det skulle gå till. Emma upplever sig ha mått dåligt mer eller mindre hela sitt liv i bland annat depression, ångest, PTSD, anorexia och hon har även fått diagnos bipolär. När Emma kom i kontakt med sex för första gången, så var det inte så att hon älskade det, men något hände och hon kände att hon kunde kontrollera sina känslor med sex. Det som innan var så jobbigt blev lite lättare. Sexberoende går att jämföra med alkoholberoende. I början krävs inte så mycket men eftersom det är en progressiv sjukdom så vill man efter ett tag bara ha mer. Helt plötsligt kretsade allt kring sex och kärlek, eller vad hon trodde var kärlek. Emma blev besatt av jakten på sin nästa "fix". Men efter varje gång hon hade haft sex så kom ångesten tillbaka och hon var tvungen att hitta nya sexkickar. Hon träffade även väldigt våldsamma, män som misshandlade henne. Många gånger visste hon att mannen hon skulle träffa var så pass våldsam att det skulle kunde vara en fara för hennes liv, men trots detta så gick hon ändå dit för att ha sex. Drogen (i detta fallet sex) var starkare än allt annat. Det gick såpass långt att Emma ville ta livet av sig och blev hospitaliserad. I dagens avsnitt av Beroendepodden får vi ta del av Emmas historia, hur det var, vad som hände och hur livet ser ut idag. Sedan några månader tillbaka har Emma levt i tillfrisknande från sitt sex och kärleksberoende tack vara en 12 stegsgemenskap.
2019-02-11
Länk till avsnitt

Roy Ekelund - Nykter Alkoholist

Avsnitt: 76 Gäst: Roy Ekelund Ämne: Nykter Alkoholist. Musikern och småbarnsfadern Roy Ekelund lever som nykter alkoholist sedan den 24.e september 2016. Han hade i många år vetat att han hade problem med alkoholen, men det var dagen då hans äldsta dotter hittade honom utslagen på golvet hemma efter en blöt natt på stan som han förstod att det var dags att sluta dricka. Under uppväxten var han mobbad och många gånger grät han sig till sömns. Han kände sig annorlunda och upplevde att han inte passade in. Han brottades med ensamhetskänslor och ångest. Alkoholen kom in i Roys liv i 9.an, ungefär samtidigt kom även musiken in i Roys liv vilket har betytt mycket för honom. Från 20 års ålder började han använda sig av alkohol som ett sätt att självmedicinera mot sina känslor, ångesten och ensamheten. I samband med att han väntade sitt första barn, så dog hans mor i cancer. Roy kunde inte hantera situationen, så hans drickande eskalerade ännu mer. I dagens avsnitt av Beroendepodden delar Roy med sig av hur det var, vad som hände och hur livet är idag.
2019-01-28
Länk till avsnitt

Isabelle Nicklasson - Sockerberoende, Anorexi och ortorexi

Avsnitt: 75 Gäst: Isabelle Nicklasson Ämne: Sockerberoende, anorexi, bulimi och ortorexi. Isabelle är multiberoende men lever just idag i ett tillfrisknande. Hon har en bakgrund med både sockerberonde, anorexi, bulimi och ortorexi. Under uppväxten mådde hon dåligt och använde sig av mat för att fly. Hon kan minnas att hon redan som 4 åring använde sig av mat och då framförallt socker för att förändra sitt känslotillstånd. I tonåren kom hon även i kontakt med alkohol och fick snabbt ett destruktivt drickande. Men redan som 14 åring förstod hon att hon inte kunde fortsätta sitt ätande och drickande som hon höll på just då ,så hon lyckades sluta med både socker, alkohol och tobak. Men hennes beroendesjukdom bytte i stället skepnad och hon började istället kontrollera sitt liv genom att bli högpresterande i skola/jobb samt maniskt i maten och i träningen. Hon gick från aktiv sockerberoende rakt in i anorexi och ortorexi. När det var som värst med hennes ortorexi så tränade hon 8 timmar högpulsträning om dagen och däremellan var hon ute och promenerade eller aktiverade sig på annat sätt. Isabelle led av mycket ångest, depression och självmordstankar. "Du kan dö när som helst" fick hon höra under sin behandling mot sin anorexia och där någonstans bestämde hon sig för att hon ville börja leva igen och inte bara överleva. Men resan tillbaka har inte varit rak, när hon väntade sitt första barn gick hon in i sitt sockerberoende igen trots 13 år som sockerfri. I Beroendepodden får du höra om Isabelles kamp mot sin beroendeproblematik, hur det var och hur hennes liv är idag.
2019-01-14
Länk till avsnitt

Rickard Lagerqvist - Nykter Alkoholist

Avsnitt: 74 Gäst: Rickard Lagerqvist Ämne: Nykter alkoholist Läkaren och entreprenören Rickard är en av grundarna till appen Mindler - Psykologer online som riktar sig till personer med psykisk ohälsa. En app där man snabbt kan få en tid hos en psykolog. Rickards intresse för att utveckla appen har mycket med hans egen historia att göra. Han har själv lidit av psykisk ohälsa och ett alkoholberoende under många år av sitt liv och det gick så pass långt att han för ca 11 år sedan stod i ett fönster på 4.e våningen och ville hoppa och ta sitt liv. Han hade tidigare vid flera tillfällen försökt att avsluta sitt liv på denna jord utan att lyckas. Nu stod han där igen, vid 30 års ålder, hans sista år på läkarlinjen och såg ingen mening med livet. Men någonting hände den här dagen och han ringde en vän och bad om hjälp. sedan dess har han varit nykter och skaffat sig verktyg för att må bra i dag. I Beroendepodden får du höra om hur det var, vad som hände och hur det är nu .
2019-01-01
Länk till avsnitt

Jenny Hammarström - ADHD / psykisk ohälsa

Avsnitt: 73 Gäst: Jenny Hammarström 28 år Ämne: Psykisk ohälsa / ADHD Redan från början kände sig Jenny annorlunda. Hon visste att det var något som inte stämde att hon inte var som alla de andra barnen i skolan. Hon hade svårt att koncentrera sig och var ofta väldigt arg och hade svårt att kontrollera sina impulser. Jenny började tidigt med ett utåtagerande beteende och första gången hon blev dömd för misshandel så var hon bara 16 år. Redan då bad hon om hjälp och om att få göra ADHD-utredning. Det ena ledde till det andra och Jenny började även att självmedicinera alkohol, droger och så småningom bensodiazepiner vilket medförde att det utbröt totalt kaos i Jennys liv. Men livet vände när hon som 18 åring blev gravid. Hon la ner alla droger direkt och fick även göra en ADHD-utredning. I Beroendepodden berättar Jenny om sin resa och hur hon lever idag .
2018-12-17
Länk till avsnitt

Miodrag Mijatovic Nykter Alkoholist/narkoman

Avsnitt:72 Gäst: Miodrag Mijatovic Ämne: Nykter alkoholist/narkoman. Jag ska aldrig bli som min far, bestämde sig Miodrag för tidigt i livet, men det var precis det han blev och kanske till och med några resor värre. Miodrag är idag 41 år och har varit frihetsberövad eller suttit på behandlingshem i ca 10 år av sitt liv och innan han blev ren från sitt missbruk hann han ta över 20 överdoser. Uppväxten med en alkoholiserad far och en medberoende mor satte sina spår och i många år skyllde han sitt eget missbruk på sin far. Det gjorde han tills den dagen han förstod att han hade ett eget ansvar över sitt liv. Ett ansvar över hur han vill leva, hur han ville må och hur han behandlade andra. Miodrag berättar om den ?stökiga lilla pojken? som bara vill bli sedd i skolan, men i stället blev klassad som ett problembarn som ingen orkade med, hur han tidigt lärde sig att ljuga och manipulera och hur han blev som en skådespelare i sitt liv. När vännerna i skolan började intressera sig för idrott och andra fritidsaktiviteter, så började Miodrag i stället intressera sig för tjejer. Något som han i dag förstått var hans första flykt från verkligheten. Jakten på nästa tjej, ruset och känslan över att erövra. Men direkt ruset lagt sig så började jakten på en nya kickar. Alkoholen och drogerna kom in i bilden men tjejerna/kvinnorna fanns alltid där. Idag har Miodrag varit nykter och drogfri i 15 månader och gjort en helomvändning i sitt liv. I Beroendepodden berättar Miodrag om hur det var, vad som hände och hur det nu är.
2018-12-03
Länk till avsnitt

Lina Björk - Sockerberoende

Avsnitt: 71 Gäst: Lina Björk Ämne: Sockerberoende Lina lever som tillfrisknande sockerberoende sedan Feb 2017 efter att tillslut bett om hjälp och gått in i en behandling mot sockerberoende. Där fick hon kunskap och verktyg som gör att hon idag klarar av att leva nykter en dag i taget. Lina är en beroendemänniska och hennes huvuddrog har redan från start varit socker/bröd/pasta. Som barn åt hon på sina negativa känslor, när hon var uttråkad och rastlös. När hon åt ville hon alltid ha mer, hon blev aldrig nöjd och tidigt blev hon överviktig. I tonåren blev hon deprimerad och fick massa ångest. Hon började då som så många andra att jojobanta hon testade flera "quickfixlösningar " hon gick ner i vikt men, så snart hon började äta som vanligt igen gick hon upp allt hon gått ner plus lite till. Det fanns inget stopp när hon väl började äta igen. Tack vare boken Sockerbomben så förstod Lina att det var sockerberoende hon var. Att hon hade en sjukdom och inte dålig karaktär. Idag lever hon ett balanserat liv där fokus inte längre är mat.
2018-11-19
Länk till avsnitt

Josefin Dahlberg - Nykter Alkoholist

Gäst: Influensern och bloggaren Josefin Dahlberg Hon var 10 år när hon drack sprit för första gången. När hon var 15 så var hon redan beroende och vid 20 nådde hon sin botten och blev nykter. Idag är Josefin 29 år gammal och hon har varit nykter i snart 9 år. Josefin har nyligen släppt boken I dag är jag fri. En självbiografi om hennes liv, hur det var, vad som hände och hur det är nu. Hon växte upp med en alkoholiserad far och trodde nog aldrig att hon själv skulle gå i hans fotspår men trots det så var det precis så det blev. Redan första gången hon drack så blev hon fast. Detta gav snabbt konsekvenser och trots att hon förstod att hon inte använde alkohol på ett sunt sätt och försökte ha alkoholen under kontroll så gick det alltid fel. Hon testade alla olika sätt hon kunde komma på för att kontrollera sitt drickande ,men hur hon än gjorde ,så gick det inte, för när hon väl hade fått i sig första glaset så var det inte längre hon själv som styrde föreställningen. Många kvällar slutade med att hon vaknade upp i lägenheter där hon inte visste vart hon var och minnesluckorna byttes hela tiden ut mot nya. Ångesten tog ett stadigt grepp om henne i takt med att självkänslan försvann. Tillslut mådde Josefin så pass dåligt att hon sa till sina nära och kära -är det så här livet ska vara?? För isåfall vill jag inte längre vara med!! Idag är Josefins motto: Dream big and love yourself. Hon har ca 80 000 följare på Instagram och är en av våra största bloggare/influencers. Vad var det som hände? Hur lyckades hon bryta sitt destruktiva liv och hur är det idag??
2018-11-05
Länk till avsnitt

Joakim Sällquist - Nykter beroende

Joakim Sällquist - Nykter beroende by Annelie Ståhl
2018-10-26
Länk till avsnitt

Christer Karlsson KRIS - kriminalitet och beroende

Avsnitt: 68 Gäst: Christer Karlsson Ämne: Kriminalitet och beroende Christer Karlsson 67 år var en av dem som grundade KRIS (Kriminellas revansch i samhället) 1997. I över trettio år hade han suttit på fängelser och andra institutioner. 54 domar och ca 5000 inbrott. Till slut tröttnade Christer och september 1997 muckade han för sista gången. I dagens avsnitt av podden delar Christer med sin om hur det var, vad som hände och hur det nu är.
2018-10-11
Länk till avsnitt

Mikael Blom - Nykter Alkoholist

Avsnitt: 67 Gäst: Mikael Blom Ämne: Alkoholism Mikael Blom är en av mina trogna lyssnare till podden. Bosatt med sin familj i Spanien, nykter sen midsommardagen 2016. Många av mina gäster har blivit nyktra genom 12 stegsprogram men Mikael har tagit en annan väg. I dagens avsnitt så får vi höra hur det var, vad som hände och hur det nu är. Redan från start så drack Mikael för att berusa sig. Alkoholen gjorde så att han i tonåren vågade göra sånt han i normalt fall inte vågade. Alkoholen fyllde hans inre tomrum. Alkoholen fick honom att må bra, slippa känna stressen och fly verkligheten. Han reste mycket i sitt liv och egentligen handlade resorna mer om att få dricka hela tiden. 1990 utvandrade han till Spanien där han hade träffat sin stora kärlek. Där försökte han kontrollera sitt drickande och under en lång period så drack han bara när han var på besök i Sverige. Men eftersom alkoholism är en progressiv sjukdom så funkade det inte i längden att kontrollera sitt drickande. Alkoholen tog över hans liv och drickandet eskalerade ,så på lunchrasterna gick han och satte sig på en parkbänk för att kunna dricka. Han drack måndag till Fredag och försökte hålla sig på helgerna. Tillslut förstod han att det inte var hållbart längre och för lite mer än 2 år sedan så lyckades han tillslut att sluta helt.
2018-09-27
Länk till avsnitt

Maja Carron - Nykter Alkoholist

Avsnitt: 66 Gäst: Maja Carron Ämne: Alkoholism Maja är 29 år gammal och har varit nykter i 1,5 år. Hon lever som nykter alkoholist. Redan som barn hittade hon olika sätt att fly på från sina känslor och sina tankar. Hon levde ofta i en så kallad fantasivärld. Dagdrömmande var hennes första flykt från verkligheten. I högstadiet kom ätstörningarna in i bilden och självskadebeteenden som att skära sig själv. Men sen så kom alkoholen och att röka gräs in i hennes liv. Under lång tid så rökte hon gräs dagligen tills hon en dag fick en psykos, något som gjorde henne livrädd. Ett tag trodde hon att hon skulle behöva bli kvar i psykosen resten av sitt liv. Hon lyckades då sluta med att röka gräs men fortsatte att dricka. Hon fick även mer och mer ångest. Ångesten avlöstes med panikångestattacker och livet handlade mest om att få dricka för att slippa känna. Maja delar med sig om hur det var, vad som hände och hur det nu är.
2018-09-11
Länk till avsnitt

Mikael Hägglund - Tillfrisknande Beroende, alkohol & Droger

Avsnitt 65. Gäst: Mikael Hägglund. Ämne: Tillfrisknande beroende - Alkohol och droger. Vad är det som gör så att vissa människor fortsätter missbruka trots att man har tagit en överdos och knappt har överlevt? I dagens avsnitt får vi träffa Mikael som lever nykter och drogfri sen ett år tillbaka. Han delar med sig om hur det var vad som hände och hur det nu är. Vi får höra om relationen till hans fader. Om en liten pojke som bara ville bli sedd, bekräftad och älskad. Något som påverkat hela hans liv och även relationen med sin senaste flickvän som han fick barn med.
2018-08-29
Länk till avsnitt

Gäst: Anna Nielsen Ämne: Utmattningsdepression

Avsnitt: 64 Gäst: Anna Nielsen Ämne: Utmattningsdepression När benen viker sig och man inte längre kommer upp. När minnet försvinner och hjärnan brinner. När lätta saker blir svåra och kräver lång återhämtning. När man inte längre kan göra det man alltid har kunnat göra. Anna krashade för 2,5 år sedan. Hon föll ihop hemma på golvet och kunde inte komma upp. Allt för mycket stress i för många år plus en ångestproblematik. När hon blev sjuk hade hon tre jobb. Det fanns ingen tid för återhämtning. Kroppen hade talat sitt tydliga språk långt innan men hon hade inte lyssnat. Nu låg hon där på golvet och förstod vad som hade hänt. Kroppen sa ifrån. Anna berättar hur det var, vad som hände och hur livet ser ut idag. Kommer hon någonsin att bli helt frisk?
2018-08-14
Länk till avsnitt

Gäst: Jonas Bergström. Ämne: Alkoholism och ADHD

Avsnitt 63. Ämne: Alkoholism och ADHD Gäst: Jonas Bergström 34 år. 20 marathon på 20 dagar är det möjligt? Ja det är det. Jonas har gjort det och han tror själv att det är tack vare sin ADHD och beroendepersonlighet som han klarade av det. Som barn var han glad med mycket energi men också med en hel del oro i sig. När han kom i kontakt med alkoholen så var det som att en ny värld öppnade sig och han bestämde sig tidigt för att bli bäst på att festa, han skulle vara festen, han skulle äga festen. Livet blev en fest och dagarna och åren fylldes av alkohol, långa nätter och mycket vänner. Men någonstans gick festen över till ett mörker, oro, ångest, panikångest attacker och tillslut en depression. Jonas sökte hjälp för sitt drickande och fick även göra en ADHD utredning i vuxen ålder. Det var då saker och ting började falla på sin plats. Vägen till nykterheten har inte varit spikrak men idag är han nykter sen 2,5 år tillbaka. Han har fått verktyg både för att hantera sin alkoholism och sin ADHD. Löpningen är ett av dom verktygen han använder sig av idag för att kunna hantera livet.
2018-07-31
Länk till avsnitt

Daniel Jendjeyczyk - Maskrosbarn, vuxet barn, medberoende

Avsnitt 62 gäst Daniel Jendjeyczyk. Maskrosbarn, vuxet barn, medberoende. När jag lyssnar på Daniels historia när vi gör intervjun tillsammans så vill jag bara släppa allt och krama om honom och säga. Det är bra nu, det räcker, du klarade det. Likt en maskros som tar sig upp genom asfalten har Daniel tagit sig fram genom livet. Han är uppvuxen i ett hem men mycket alkohol och våld. Från sina första minnen i livet var alkoholen inblandat. Han växte upp med sin mor och sin far som det sen skulle komma visa sig att inte vara hans riktiga far. Modern och fadern hade grova alkoholproblem och i tidig ålder fick Daniel ta hand om sin mor när hon söp ner sig, han fick även växa upp tidigt och ta hand om sig själv. Men Daniel berättar i dagens avsnitt att det inte var alkoholen som var det värsta utan allt våld. Som den gången han kom hem och polisen var där. Dom hade tagit hans mor och hans far var på sjukhuset efter att ett bråk hade spårat ut och modern hade huggit ner fadern med en förskärare. Det var inte första gången han kom hem och hela lägenheten var full av blod. Hur går man vidare efter alla dessa trauman? Hur ser Daniels liv ut idag?
2018-07-17
Länk till avsnitt

Daniel Sundvall Tillfrisknande Beroende

I avsnitt 60 gästas podden av Daniel Sundvall som idag lever som tillfrisknande beroende sen 1,5 år tillbaka. Daniel visar att ingeting är omöjligt. Jag blir alltid lika inspirerad och rörd när jag träffar dessa människor som gjort en helomvändning. Daniels resa började i 13 års ålder när han kom i kontakt med alkoholen och i samma veva kom våldet in i bilden. Daniel har en bakgrund med ett tungt drogmissbruk, yrkeskriminell och våld. Våldet var en central del av hans liv och vi pratar en hel del kring det i dagens avsnitt. Vi får höra om hur det var, vad som hände och hur det nu är.
2018-06-10
Länk till avsnitt

Stefan Binnerfors - Fd heroinmissbrukare

Podden gästas av Stefan Binnerfors fd heroinmissbrukare. Stefan delar med sig om hur det var, vad som hände och hur det nu är. Trots en bra uppväxt med mycket kärlek hittade Stefan i tidig ålder både droger och en kriminell livsstil. Under uppväxten i skolan var han utsatt för mobbning och senare i livet gick han med i en mc supportergrupp. Missbruket ledde till flera överdoser men ändå kunde han inte sluta. Vi pratar om ångest och oro något som Stefan har tampats med hela sitt liv. Alkoholen och drogerna gjorde så att ångesten och oron inte var lika jobbig. Men det var först när han ville sluta med drogerna som han insåg att han var helt fast. Han har försökt med X antal behandlingar men har bara klarat kortare perioder drogfri. Nu har han varit borta från heroinet i 2 år men denna gång har han valt att ta hjälp av en substitutionsbehandling. Planen är att även trappa ur medicinerna så att han en vacker dag är helt fri från allt.
2018-05-22
Länk till avsnitt

Cornelia Jonsson - Tvångssyndrom (OCD)

Cornelia Jonsson har i större delen av sitt liv lidit av tvångssyndrom (Obsessive Compulsive Disorder = OCD)vilket innefattar tvångstankar eller tvångshandlingar. Tvångshandlingar är det mest typiska och är vanligen lätt igenkännbara. För Cornelia började det i tidig ålder med att hon fick tinnitus som aldrig släppte och bara blev värre och värre med åren. Tvångstankarna och/eller handlingarna skall förekomma minst en timme per dag, eller upplevas som väldigt påfrestande, eller medföra att personen fungerar sämre i vardagslivet, för att diagnosen skall kunna ställas. Det är vanligt med flera olika typer av tvångstankar/tvångshandlingar hos en och samma person. Förmågan att själv inse det orimliga i tvånget varierar mellan olika individer. Debut sker vanligen under barn- eller ungdomen. Samsjuklighet med andra psykiatriska tillstånd är att förvänta. Kroniskt förlopp är vanligt, liksom samtidig förekomst av ångesttillstånd, personlighetsavvikelser och depression. Cornelias problematik har begränsat hela hennes liv under väldigt många år. Ett tag så isolerade hon sig själv helt och led av djup ångest och depression, hade självmordstankar och ville avsluta sitt liv. Men någonsin i mörkret och med rätt psykolog så såg hon ett ljus och började kämpa för att överleva och att kunna leva med den sjukdom som hon har.
2018-05-08
Länk till avsnitt

Johannes & David Hedman Tillfrisknande Narkomaner / Kriminalitet

Enäggstvillingarna Johannes och David Hedman har gjort allt tillsammans ända sedan mammas mage. Ett avsnitt där vi pratar om mobbing, kriminalitet, missbruk, dålig självkänsla, medberoende och tillfrisknande såklart. Båda killarna lever idag nyktra och drogfria men vägen dit har inte varit spikrak. Under skolåren var David och Johannes drivande inom mobbning och det gick så långt att en tjej i skolan försökte ta sitt liv efter att blivit mobbad. Killarna förstod då allvaret i det dom höll på med och slutatde. Men det som fick dom att mobba var även det som fick dom att börja med både alkohol, droger och kriminalitet. David och Johannes hade alltid känt sig annorlunda, dålig självkänsla, känslan av att inte duga och känslan av ett tomt hål i själen. Med alkohol och droger kändes livet lite lättare en falsk självkänsla uppstod. Dom fyllde hålrummet med alkohol, droger och kriminalitet. Killarna specialiserade sig på identitetskapningar och bidrägerier. Dom bodde ihop men fick även spendera tid i fängelse tillsammans. Missbruket blev värre och värre och för Johannes gick det så långt så att han redan i 22 års ålder blev sprutnarkoman. Vid flera tillfällen försökte killarna att sluta med droger och kriminalitet men ingen av killarna ville ge upp alkoholen så tillslut föll dom alltid tillbaka. Trots att dom sa att dom "bara" skulle dricka så slutade det alltid med deras huvuddrog och tung kriminalitet. Men även denna saga har ett fint slut. För 4 år sedan så gav Johannes upp och han gick en behandling på Hatten och i samband med det så började han gå i en 12 stegs gemenskap och för första gången i sitt liv gjorde han vad någon annan sa till honom att göra. Sedan dess har han varit nykter och drogfri. David var ute lite längre i kylan och fortsatte kämpa på med sitt destruktiva liv tills en dag för lite mer än 2,5 år sedan som även han bad om hjälp och valde att gå i samma fotspår som sin bror. Idag har dom ett helt nytt liv.
2018-04-24
Länk till avsnitt

Adam Reuterswärd om Spelberoende & blandmissbruk

I avsnitt 56 gästas podden av Adam Reuterswärd som lever som tillfrisknande spelberoende och blandmissbrukare. Tidigt hittade Adam både alkohol och spel och för honom var det ett sett att stänga av, slippa känna och få lugn och ro. Att fly verklighet. Han flyttade hemifrån som 18 åring och som 19 åring skulle han ha sin första ekonomiska krasch pga av sitt spelande. I hallen stod flera pappkassar med obetalda räkningar och brev från inkasso och kronofogden. Denna gång hjälpe hans föräldrar honom ur knipan. Det var första gången han slog i botten men absolut inte sista.  Speldjävulen kidnappar Adams hjärna.   En dag när Adam står inne på herrtoaletten på Casino Cosmopol och sköljde sitt ansikte med kallt vatten efter att ha spelat bort alla sina pengar så kommer en man fram till honom och ler. Sträcker fram en fet bunt med sedlar och önskar Adam en fortsatt trevlig kväll sedan går han därifrån. Adam tänkte inte så mycket mer på det utan går ut och fortsätter spela. Några dagar senare på casinot springer han på samma man som då frågar Adam när han ska betala tillbaka dom 70 000 kr han fick häromdagen (som Adam självklart hade spelat upp samma kväll) Adam lovade att betala så fort som möjligt. -kom ihåg att räntan tickar sa mannen och gick.  Några veckor senare när Adam kliver ut ur duschen sitter 3 män i hans soffa med vapen. Dom är där för att få tillbaka sina pengar, nu handlade det inte längre om några fjuttiga 70 000 kr utan skulden har stigit till 160 000 kr.
2018-04-10
Länk till avsnitt

Mikaela Urbom - Anorexia & Ortorexi

I avsnitt 55 gästas podden av artisten och författaren Mikaela Urbom. Vi har dels sett henne i melodifestivalen och nyligen släppte hon sin självbiografi Om jag bara vore lite smalare. En bok om djup ångest, tappad identitet, anorexia och ortorexi. - Ingen förstod att jag mådde dåligt så jag bestämde mig för att börja svälta mig och så började jag träna som en galning. Mikaela delar naket och ärligt med sig om hur det var, vad som hände och hur det nu är. Idag ser hon sig själv som frisk och hoppas att genom boken kunna ge andra hopp att det går att tillfriskna och att det det finns ett liv efter ätstörningarna.
2018-03-27
Länk till avsnitt

Tove Höglund Nykter Alkoholist Och Arbetsnarkoman

Avsnitt 54 med Tove Höglund. Ett avsnitt om hur lätt det är att byta drog. Tove lyckades för 12,5 år sedan sluta missbruka alkohol och benso och hon började jobba med sig själv i ett 12 stegsprogram. Efter några år så hade hon träffat sin nuvarande man och dom fick barn tillsammans. Karriären tog fart och livet lekte. Det ingen annan såg och inte äns Tove själv förstod var att hon var påväg in i ett nytt missbruk. Hon hade börjat prestations knarka. Ju mer hon presterade på jobbet ju mer beröm hon fick ju mer pengar hon tjänade ju mer ville hon ha. Plötsligt så jobbade hon dygnet runt 7 dagar i veckan. Utåt sett så var familjen väldigt framgångsrika men bakom dörrarna började Tove må mer och mer dåligt. Hon hade sedan många år tillbaka slutat jobba med sig själv i 12 stegsprogrammet och la nu istället ner all sin tid på jobbet. Med sitt andra barn var hon inte mammaledig en dag utan redan efter några dygn så stod hon i en fin klänning på en gala och förstod inte alls hur sjuk hon egentligen var. Tills den dagen hon total kraschade och inte kom upp ur sängen på ett halvår.
2018-03-12
Länk till avsnitt

Åke Södergren Nykter Alkoholist

Åke Södergren lever idag som nykter alkoholist sen 20 år tillbaka. Vi får ta del av hans liv hur det såg ut vad som hände och hur det nu är. Inte trodde han att han skulle bli alkoholist första gången han drack i 13 års åldern men så blev det. Alkoholen blev hans liv. Hur såg livet ut när han var småbarnspappa? Då all hans tid gick åt att planera sitt drickande och gömma alkoholen så att dom andra inte såg. Hur gjorde han för att sluta dricka? Han har inte bara slutat dricka och börjat tillfriskna från sin alkoholism utan i 58 års ålder började han även att springa och när han var 65 år sprang han sitt första marathon.
2018-02-27
Länk till avsnitt

Pepe De Neergard - ADHD

I avsnitt 52 får vi ta del av Adhd läraren Pepe de Neergaards liv med kraftig ADHD. Pepe har alltid känt sig lite annorlunda, redan i tidig ålder var det något som inte stämde. Medan dom andra barnen satt stilla i klassrummen och lyssnade på fröken hade Pepe väldigt svårt att sitta still och koncentrera sig på vad fröken sade. Han hade inget direkt konsekvenstänk och utsatte sig själv ofta för farliga situationen. Även när han gick ut skolan och började jobba så kände han att där fanns svårigheter. Att han inte var som alla andra. Men det var först i vuxen ålder som han gjorde en utredning och blev diagnosticerad med ADHD något som han redan hade förstått att han hade. Pepe fick testa olika mediciner men kände inte att någon funkade och fick honom att må bättre, utan tvärtom. Så han började själv läsa på och lära sig mer om ADHD och idag har han livet under kontroll tack var bra planering, struktur, kost och träning. Han delar i med sig av sitt liv och vad han har lärt sig på vägen.
2018-02-14
Länk till avsnitt

Max Nykter Alkoholist Och Narkoman

Avsnitt 51 Max delar med sig av hur det var, vad som hände och hur det nu är. Han är uppvuxen med en alkoholiserad mamma och trodde själv aldrig att han skulle gå i hennes fotspår men tyvärr blev det så ändå. Som 13 åring testade han alkohol för första gången. Men fastnade inte direkt. I många år höll han på med kampsport som var en stor del av hans liv. Men 2008 blev livet för jobbigt och han gick in i en depression. Han började mer och mer använde alkohol, röka gräs och ta ecstasy för att fly från sitt liv och sina känslor, livet blev mer och mer ohanterligt. Han vände sig både till livscoacher, läkare, psykologer och fick äta antidepressiva tabletter men ingeting hjälpte. Tillslut gjorde livet för ont och då vände han sig till ett 12 stegsprogram. Där hittade han sin nykterhet och började jobba med sig själv. Även meditation blev en stor del av hans nya liv och rätt så snabbt efter han blev nykter och drogfri så kunde han även trappa ner på sina antidepressiva mediciner.
2018-01-30
Länk till avsnitt

Sara Woldu - tillfrisknande narkoman

Avsnitt 50 med Sara Woldu. Från partyprinsessa på Stureplan till heroinist på plattan. Hur kunde det gå så fel? Vi har sätt henne i den omtalade dokumentären Aldrig backa. Men för er som missade dokumentären så delar Sara i dagens avsnitt med sig om hur det var, vad som hände och hur det nu är. Om hennes fantastiska uppväxt där utåt sätt allt var perfekt. En uppväxt med swimmingpool, dyra fina resor jorden runt, fina kläder. Men bakom den fantastiska fasaden döjlde det sig något annat. Hur partyt på Stureplan kunde sluta med en spruta i armen och om hur hon träffar sin kärlek Gibbe i missbruket och tillsammans med honom ber om hjälp. Hjälp ut från misären. Tillsammans är dom starka. Idag lever dom nyktra och drogria med sin underbara dotter.
2018-01-15
Länk till avsnitt

Sockersystrar - Sockerberoende

I dagens avsnitt har jag med mig My och Ann-Ida från podcasten sockersystrar. En podcast om sockerberoende. Sockerberoende är en dödlig sjukdom som vi måste börja ta på allvar. My och Ann-Ida höll båda på att äta ihjäl sig och i dagens avsnitt delar dom naket och ärligt med sig om den mörka verkligheten som döljer sig bakom ett sockerberoende, om misären, skammen och allt det destruktiva. Men vi får oxå ta del av att det finns en väg ut ur beroendet. My och Ann-Ida delar med sig av hur dom har gjort för att få livet att fungera i ett samhälle där socker och mat är något av det som vi utsätts för större delen av dagen. Hur klarar man alla triggers? Vart kan man vända sig för stöd och hjälp?
2018-01-03
Länk till avsnitt

Magnus Rösiger - Tillfrisknande Beroende

I avsnitt 48 pratar jag med Magnus Rösiger som idag lever som nykter alkoholist och narkoman. Magnus delar öppet och ärligt med sig av hur det var , vad som hände och hur det nu är. Om koaset, misären, missbruket allt det destruktiva. Om männen, mannen och om otroheten. Om när han redan som 21 åring blev smittad av HIV.  Men framförallt får vi höra om vägen ur  missbruket, att det faktist går att bryta det destruktiva.
2017-12-18
Länk till avsnitt

Ali Boulala Skateboard legenden- Tillfrisknande Beroende

I avsnitt 47 pratar jag med Ali Boulala skateboard stjärnan som hamnade i ett djupt destruktivt beroende. Där droger och alkohol blev hans vardag. 2007 händer det som inte får hända Ali och hans bästa vän sätter sig på en motorcykel båda är påverkade och utan hjälm. Något går fel och dom kraschar. Ali hamnar i koma och hans bästa vän dör. Ali får 2 års fängelse. Men trots detta lyckas han ändå inte sluta med drogerna. Utan hans drogande blir bara mer och mer destruktivt tills en dag för lite mer en 4 år sedan då han tillslut slog sin botten och bad om hjälp. Idag lever Ali nykter och drogfri.
2017-12-03
Länk till avsnitt

Daniel Och Joachim- Spelberoende

I avsnitt 46 pratar jag med Daniel och Joachim som kommer från podcasten Bettingtorsken. En podcast om spelberoende/missbruk. Båda två lever idag som tillfrisknande spelberoende och vi får i dagens avsnitt ta del av deras historia hur det var, vad som hände och hur det nu är.
2017-11-19
Länk till avsnitt

Lillan Papp- Sockerberoende

Jag pratar men Lillan Papp som lever som nykter sockerberoende sen några år tillbaka. Lilla delar med sig om hur det var, vad som hände och hur det nu är. Vi får även höra om den tiden då hon var storrökare och lyckades röka hela 40 cigg om dagen.
2017-10-30
Länk till avsnitt

Oscar - Ung Nykter Alkoholist Och Narkoman

I avsnitt 44 pratar jag med Oscar om att vara ung och att vara nykter. Oscar var bara 18 år första gången han sökte hjälp för sitt missbruk. Han fick hjälp men var inte helt klar med sitt missbruk så han använde i några år till tills han äntligen slog sin botten som 21 åring.
2017-10-17
Länk till avsnitt

Mia Winqvist - Vuxet Barn, Anhörig, Medberoende

Hur är det egentligen att växa upp med en mamma som är psykiskt sjuk, alkoholist och tablettmissbrukare?? I avsnitt 42 berättar Mia Winqvist om hur det är att bli lämnad själv i flera dygn när hennes mamma försvinner, Vart är hon? Vad gör hon? Mia får redan som 10 åring ta hand om sina yngre syskon medan mamma försvinner och när mamma väl är hemma så är det Mia som får ta hand om mamma, se till att hon får i sig sin mat, städar upp efter mamma och mörkar för omgivningen om koaset som är.
2017-09-18
Länk till avsnitt

Maria & Rikard Om Medberoende och beroende

I dagens avsnitt har jag med mig paret Maria och Rikard som har hängt ihop i 20 års tid. Rikard lever sen 15 år tillbaka som nykter alkoholist och narkoman och Maria lever som tillfrisknande medberoende. Vi får höra deras historia om hur det var, vad som hände och hur det nu är. Vad hände egentligen med Maria när Rikard äntligen blev nykter och drogfri. Vad händer med den medberoende ner den beroende lägger ner sin drog och börjar jobba med sitt eget tillfrisknande.
2017-09-04
Länk till avsnitt

Benny Haag Nykter Alkoholist

I avsnitt 40 pratar jag med skådespelaren, författaren, föreläsaren Benny Haag om alkoholism. Benny har levt som tillfrisknande alkoholist i 15 år. Vi pratar hur det var, vad som hände och hur det nu är. Vad vad det som hände som fick Benny att förstå att han inte kunde fortsätta som han gjorde. Vi pratar så klart om Hammarby och även liten om skandalen med vår tidigare finansministern Anders Borg.
2017-08-24
Länk till avsnitt

Carina Bång - är du anhörig till någon med beroendeproblematik?

I avsnitt 39 pratar jag med beteendevetaren ,CRAFT-terapeuten och författaren Carina Bång. Carina har sen många år tillbaka engagerad sig i de anhörigas situation. Vad gör man om man är anhörig till någon med beroendeproblematik? Vi pratar extra mycket om hur man ska göra om man har barn som fastnar i missbruk. Men framförallt vad det finns för hjälp för den som är anhörig. Ofta glömmer man bort sig själv när man lever nära någon med beroendeproblematik. Vad finns det för hjälp att få?
2017-07-12
Länk till avsnitt

Mattias Voltaire - Nykter Alkoholist och Narkoman

I avsnitt 38 pratar jag med Mattias Voltaire om beroende, missbruk och kriminalitet. Han delar med sig av sitt liv om hur det var vad som hände och hur det nu är. Mattias lever idag sedan 11 år tillbaka som tillfrisknande alkoholist och narkoman. Vi pratar om beroendesjukdomen hur den fungerar och om hur han lyckades bli nykter och drogfri.
2017-06-27
Länk till avsnitt

Lisa Engelke Medberoende, Alkoholism, missbruk

Jag pratar med Lisa Engelke om medberoende. Vi pratar om hur det var att växa upp i ett dysfunktionellt hem med en alkoholiserad far som även använde tyngre droger i perioder och åkte ut och in i fängelset. Lisas mor som levde som medberoende valde en dag att lämna fadern. Lisa och hennes bror kastades hela uppväxten mellan att vara hos sin alkoholiserade far och sin mor. Men livet hos hennes mor var inte heller någon dans på rosor, utan bakom stängda dörrar så var det även där otroligt dysfunktionellt fastän det inte fanns något synligt missbruk. Lisa lärde sig tidigt att läsa av sina föräldrars mående och anpassa sig därefter.
2017-05-30
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.