Sveriges 100 mest populära podcasts

RikaTillsammans | En podd om privatekonomi

RikaTillsammans | En podd om privatekonomi

Sedan 2007 har vi försökt hjälpa våra följare till en bättre privatekonomi och ett rikare liv genom att dela med oss av vår resa, våra insikter, framgångar och misstag. Varje vecka försöker vi dela med oss av konkreta tips, råd, inspiration så att du kan ta din privatekonomi, ditt sparande och ditt liv till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt. Har du en fråga? Besök gärna forumet på rikatillsammans.se där vi alla hjälps åt. ??

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

rikatillsammans.se/

Avsnitt

Låga fondavgifter = tusentals kronor mer till dig och din ficka ?

Låga avgifter innebär att vi småsparare får behålla en större del av vinsten. Men hur stor inverkan har avgifterna egentligen? I dagens avsnitt ger vi dig verktyg och konkreta exempel för att förstå detta bättre, med fokus på både barn- och pensionssparande.


Trots att vi har haft över 300 avsnitt, har vi inte tidigare fokuserat på avgifternas betydelse för sparandet. Avgifter är något vi faktiskt kan kontrollera, till skillnad från marknadsavkastningen. Vi anser att låga avgifter bör vara en prioritet när du väljer fonder, strax efter fondens inriktning.


Vanligtvis förknippar vi högre priser med högre kvalitet. Men när det kommer till sparande är det motsatta sant. Ju billigare, desto bättre. Sparlegendararen Jack Bogle, som startade de första indexfonderna, uttryckte det som så: "Inom sparande får du det som du inte betalar för." Forskning från Morningstar, baserat på historiska data, stödjer detta. Låga avgifter är en av de starkaste indikatorerna på en fonds framtida utveckling.


Vi anser att en låg avgift ligger runt 0.4% för en portfölj, vilket är cirka 1% lägre än den genomsnittliga avgiften för aktiefonder i Sverige. För globala fonder rekommenderar vi Pensionsmyndighetens riktlinje på 0.2%.


I detta avsnitt introducerar vi ett nytt sätt att se på avgifter. Vi jämför inte bara två fonder, utan jämför mot det hypotetiska värdet om avgiften var noll. En enkel regel att komma ihåg är att din slutsumma minskas med:


? Avgiften i procent * sparhorisonten i år


Till exempel, med en avgift på 1% över 10 år, förlorar du ungefär 10% av din totala summa till avgifter. Men med en avgift på 0,4% under samma tid, förlorar du bara cirka 4% av den totala summan. Man kan även omformulera det till en tumregel som visar hur mycket vi sparare får behålla av totalten:


? Din behållning = 100% - (avgiften i procent * sparhorisonten)


Det innebär att om avgiften är 0,4% och du sparar i 10 år, kommer du att behålla 96% av ditt totala sparbelopp, om vi antar att det inte fanns någon avgift alls. Det gör det lätt att jämföra med en fond som har en avgift på 1,4% över 10 år, där du endast behåller 86% av ditt totala sparbelopp. Detta visar hur en liten skillnad i avgift, 1% i det här fallet, kan leda till en betydande skillnad på nästan 10 procentenheter. Denna tumregel är giltig så länge månadssparandet inte är alltför stort.


För sparande över långa perioder, som barnsparande eller pensionssparande, kan avgiftsskillnaden bli mycket betydande. Att välja en fond med högre avgifter kan faktiskt halvera ditt pensionssparande. Vi hoppas att du gillar avsnittet och sprider budskapet om vikten av låga avgifter. ?


Tack för denna veckan,

Jan och Caroline


Länkar:

Bildspel & diskussion

Jämför två fonder-kalkylator

Länksamling


Innehållsförteckning

00:00:00 Introduktion

00:06:57 BrianVDBs kommentar

00:09:10 Myndigheter tycker det är viktigt med låga avgifter

00:13:32 Snittfondavgifter i Sverige 

00:19:42 Exempel med ett barnsparande

00:26:05 Så här blir vi ofta lurade av rådgivare

00:32:12 Exempel med ett tjänstepensionssparande

00:36:35 Dyrare fonder ger ofta sämre avkastning

00:41:08 Fondbranschen tjänar mycket pengar

00:47:42 Tumregel kring avgiftens påverkan

00:57:17 Exempel med premiepensionen

01:05:06 Inte lätt att vara småsparare


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-28
Länk till avsnitt

Napoleon hade också gillat indexfonder ? | Bonusintervju med Jonas Hombert, OPTI | #304

Reklam för fondroboten OPTI. Dagens avsnitt handlar om hur man blir bättre sparare genom att ta avstamp i Jonas nyhetsbrev med titlar som "Napoleons tips om det blir recession", "Investera som en vampyr och inte en tidsresenär" och "Myten om motivation".


Både vi och Jonas tror att om Napoleon hade levt idag, så hade han förmodligen både gillat och investerat i indexfonder. Det sägs att hans definition på ett militärt geni var: "personen som kan fortsätta göra en sak med genomsnittligt resultat när andra runt honom beter sig som galningar".


Det är inte helt olikt att investera. Det är ingen nyhet att marknaden beter sig manodepressivt där allt är super eller helt deprimerande. Att i dessa stunder kunna bete sig normalt - att fortsätta månadsspara, att inte göra förändringar i portföljen och ignorera alla andra - är ovanligt. Det är dessa personerna som enligt Napoleon var genierna. Översatt till sparande är det vi spararna som äger sina indexfonder och fortsätter spara i dessa oavsett vad som händer på marknaden.


Andra saker vi pratar om i avsnittet är hur "att göra saker" är glorifierat i dagens samhälle. Att den som gör mest, kan mest och engagerar sig mest är vinnaren och hjälten. Men hur detta också inte fungerar i framgångsrikt sparande. Där gäller snarare, indexfondernas fader Jack Bogles, citat om att: "Don't do anyhting, just sit there". Jonas illustrerar det här också med en jämförelse mellan träning och sparande.


Sedan pratar vi även om illustrationen som Jonas gjorde förra året som jag tycker är briljant på att visa skillnaden mellan sparande och i princip alla andra aktiviteter. De flesta aktiviteter kräver en kontinuerlig insats i tid och energi. Dessutom leder de väldigt ofta till en resultatmässig platå. Efter ett tag lyfter man inte fler kilo i bänkpress, man springer inte milen snabbare eller får en högre lön på jobbet.


Med sparande är det tvärtom. Det är en engångsaktivitet att sätta igång ett bra sparande att t.ex. välja AP7 SÅFA i premiepensionen eller att öppna ett konto på OPTI eller en annan fondrobot (enligt Jonas tar det i genomsnitt 4 minuter och 20 sekunder för en kund att starta ett sparande på OPTI). När sparandet väl är igång så behöver man inte lägga någon tid och resultaten fortsätter bara växa och växa över tid. Utan ansträngning. ?


Vi pratar naturligtvis om index, diskussionen kring att slå index där Jonas har ett intressant perspektiv kring att vi ofta gör felaktiga jämförelser. Vi kommer in på att den mer relevanta jämförelsen kanske snarare är att slå grannen än att slå index. Att ett annat perspektiv på index är som summan eller konsensus hos världens alla investerare.


Vi hoppas att du gillar det här avsnittet!


Många hälsningar,

Jan, Caroline och Jonas


Länkar

Sponsrad länk till OPTI (eller använd "RikaTillsammans" när du registrerar dig)

Länkar till nyhetsbreven i artikeln


Innehållsförteckning

00:00:00 Introduktion

00:02:30 Välkommen tillbaka

00:04:28 Napoleons tips om det blir recession

00:09:30 Skillnaden mellan att träna och spara

00:12:30 Sparmål skiljer sig från andra mål

00:16:34 Vikten av ett Rolex-konto

00:21:39 Småsparare spelar enligt de dåliga reglerna

00:27:30 Bete dig smartare än grannen

00:33:42 Vad kaffepriset lär oss om börsen

00:42:16 Investera som en vampyr och inte en tidsresenär

00:47:32 Läsarfrågor - bl.a. om förväntad framtida avkastning


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-21
Länk till avsnitt

Att missa de 10 bästa dagarna på 30 år kostar 30% av årsmedelavkastningen | Intervju med OPTI #303

Reklam för OPTI. Visste du att den genomsnittlige småspararen har i genomsnitt ca 30% sämre avkastning än index? Främst på grund av att man gör många onödiga beteendemisstag, som t.ex. att man får panik och missar de bästa dagarna eftersom de ofta ligger i anslutning till de sämsta.


I dagens avsnitt pratar vi med Jonas Hombert som grundat fondroboten OPTI. Hans resa började med att han sålde sitt bolag, fick en påse pengar och kom i kontakt med finansbranschen. Precis som jag upplevde han en viss frustration med branschen och bestämde sig för att göra något åt det genom OPTI.


Det jag gillar med Jonas är att han har ett lite annat perspektiv än mig och många andra som ibland kan vara lite överintresserade av sparande. Vi pratar ofta om att:


? Inte lägga alla äggen i samma korg (=diversifiering)

? Vikten av låga avgifter

? Kombination av de bästa indexfonderna

? Portföljteori


och andra nyanser. Som Jonas säger - det är viktigt. Men det är lite som att prata om motorn i en bil. Motorn är viktig. Men det är ännu viktigare att:


? Det är en person som sätter i sig i bilen och startar den

? Hur personen kör bilen och att man inte gör dumma saker och kör i diket


Det kan tyckas vara självklart. Men det är det inte. Det amerikanska bolaget Dalbar släpper varje år där de - varje år - konstaterar att många småsparare just kör i diket. De får i genomsnitt lägre avkastning än de teoretiskt borde få om de bara köpte sin investering 1 januari och behåll den till 31 december ett enskilt år (korrigerat för avgifter så klart).


Över en lång tidsperiod om 30 år, är småspararens avkastning ungefär 70% av jämförtbart index. För den senaste 30 års perioden, gav det amerikanska indexet S&P500 ca 9.65% och småspararen fick 6.81%. Det vill säga ca 30% lägre vilket i kronor blir jättemycket pengar.


Vi pratar om anledningarna till det, som t.ex. i en rapport från banken Wells Fargo som visar att om du investerat i 30 år, men missade de bästa 10 dagarna, då gick din avkastning från 7.82% per år i snitt, ned till 5.06% i snitt. Det går inte att överskatta hur mycket pengar det blir över tid. För en median-Avanzian (startkapital: 67.000 SEK och 1.100 kr/mån i sparande) så blir det skillnaden mellan att få ut 2.2 Mkr eller 1.0 Mkr.


Det är som Jonas säger, att felet som jag och många andra som är intresserade av sparande gör, är att vi antar att alla t.ex. fortsätter spara genom tuffa perioder. Att de inte får panik och kör ner bilen i diket. Särskilt eftersom många av de bästa 10 dagarna kommer i närheten av de 10 sämsta dagarna.


Vi pratar även om att:

? Opti bytt åsikt i exponeringen man bör ha mot Sverige

? Skillnaden mellan LYSA och OPTI

? Amortera vs investera just nu


Vi hoppas att du gillar avsnittet!


Många hälsningar,

Jan, Caroline och Jonas


Reklam

=====

Om du laddar ner OPTI-appen på din telefon, använd gärna koden RikaTillsammans ?

https://rikatillsammans.se/partner/opti


Diskussion kring avsnittet:

https://rikatillsammans.se/forum/t/56322


Innehållsförteckning

====

00:00:00 Intro

00:03:58 Välkommen Jonas från OPTI

00:12:10 Många har en perfekt bil (=portfölj), men kör den som en kratta

00:17:45 Öka månadssparandet i början av din sparkarriär

00:23:21 I början: hellre +100kr/mån istället för -0.5% i avgift

00:28:51 Många tror att alla andra sparar mycket mer

00:36:40 Amortera eller investera just nu?

00:48:43 Hur skiljer sig OPTI från t.ex. LYSA?

00:51:01 OPTI har bytt åsikt i "home-bias"_frågan

00:57:10 Kommer OPTI sänka avgifterna?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-14
Länk till avsnitt

Sparande i indexfonder lär ha bäst odds även i framtiden | Intervju med SPIVA #302

I flera år har jag rekommenderat dem som vill ha ett bra sparande att investera långsiktigt och regelbundet i breda, billiga, globala och passivt förvaltade indexfonder. Detta är i linje med forskning, akademiska studier och framför allt historiska resultat.


Dagens avsnitt är en djupdykning i aktiv vs passiv-debatten tillsammans med Craig Lazzara som ansvarar för SPIVA på Standard & Poor. De senaste 20 åren har SPIVA hållt reda på ställningen i konkurrensen mellan aktivt och passivt förvaltade fonder.


För dig som har följt oss länge är det inga överraskningar, men jag tycker det är magiskt att få det samlat kärnfullt på ett och samma ställe. Några av de viktigaste slutsatserna i aktiv-passiv-debatten som SPIVA, Craig och hans kollegor kommer fram till är:


? De flesta aktiva förvaltare underpresterar mot index för det mesta.


? Denna slutsats kom ursprungligen från en undersökning av amerikanska fonder exklusive avgifter.


? Även om man exkluderar avgifterna underpresterar de flesta mot index majoriteten av tiden.


? De flesta institutionella förvaltare underpresterar för det mesta.


? Efter att ha justerat för risk, underpresterar de flesta aktiva förvaltare för det mesta.


? Ju längre tidsperiod, desto högre sannolikhet för underprestation.


? Även om SPIVA började med att bara följa aktiva amerikanska aktieförvaltare, ger data om ränteförvaltare och globala/internationella förvaltare samma resultat.


? När en förvaltare slår index så tenderar det vara temporärt och inte hålla i sig.


? Historisk avkastning som är bättre än snittet säger inget om att avkastning kommer vara bättre än snittet i framtiden.


Notera att ingen säger att det inte går att slå index. Det jag säger är bara att det är väldigt, väldigt svårt och att man har oddsen emot sig. Det som jag tycker är ett guldkorn i avsnittet är att Craig lägger mycket tid på att förklara anledningarna till att det kommer vara så även i framtiden. Dessa faktorer är 1) avgifter, 2) professionaliseringen hos marknadens aktörer och 3) avkastningens snedfördelning.


Min tro är att dessa faktorer kommer att bestå även framgent och därmed lär slutsatserna i SPIVAs rapporter och denna artikel vara relevanta även i framtiden. Jag hoppas att du kommer att gilla det här avsnittet.


Hoppas att du gillar avsnittet!

Jan


S&P Disclaimer

S&P Dow Jones Indices is an independent third-party provider of investable indices. S&P Dow Jones Indices does not sponsor, endorse, sell or promote any investment fund or other vehicle that is offered by third parties.The views and opinions of any third-party speaker are his/her own and may not necessarily represent the views or opinions of S&P Dow Jones Indices or any of its affiliates.


Följ diskussionen i forumet som även innehåller alla källor och länkar:

https://rikatillsammans.se/forum/t/55931


Innehållsförteckning

00:00:00 Vårt intro

00:04:29 Intro med Craig om SPIVA

00:07:33 Varför inte bara äga en indexfond

00:11:30 De viktigaste slutsatserna

00:17:44 Underprestationen mot index kommer bestå

00:21:55 Paradox of skill

00:26:26 Analogin om lejonet och zebran

00:29:37 Strategisk mediokritet

00:35:06 Vad borde aktiva investerare göra?

00:42:28 Ytterligare SPIVA slutsatser

00:47:16 Varför vill alla slå index trots dåliga odds?

00:51:18 Skjuta straffkast mot Michael Jordan

00:56:39 Trick fondbranschen använder för att dölja dålig avkastning

01:00:23 Kan indexsparande bli för stort?

01:06:57 Se din portfölj som en exponering mot faktorer

01:13:05 Sämsta rådet i finansbranschen


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-07
Länk till avsnitt

Tips för en smartare shopping på nätet med Evelina Galli från Klarna / Pricerunner (reklam) | #301

Reklam för Klarna. Idag intervjuar vi Evelina Galli som är teknik- och konsumentexpert på PriceRunner om hur man shoppar smart och medvetet på nätet. Vi pratar om allt från, om huruvida det lönar sig att handla på BlackWeek, om hållbarhet, vilka produkter det lönar sig med prisbevakning på och mycket mer.


Några av guldkornen:


? Ett smart tips är att försöka göra en lista under året som man fyller på, sedan kan man sätta prisbevakning på sakerna om det inte är något man behöver akut.


? November är faktiskt den billigaste månaden att handla och det lönar sig ofta att handla under BlackFriday, BlackWeek, CyberMonday, Singles Day eller motsvarande.


? Det är relativt ovanligt med fejkreor även om det får mycket uppmärksamhet varje år i media.


? De kategorier som ofta lönar sig bäst att prisbevaka är större saker som man kan ha i flera år, t.ex. TV, hörlurar och eller just nu (april 2023) grillar.


? Där kan det skilja många hundralappar på samma modell.


? Ett tips om man ska köpa någon dyrare pryl som kom upp i forumet var att köpa den billiga varianten av prylen och om man sedan använder den mycket, så kan man köpa en dyrare. Då vet man att man kommer använda den och har erfarenhet. Eventuellt kan man ju också hyra och prova den i en period.


? Det fungerar idag väl med cirkulärekonomi och hyra ut prylar t.ex. via Hygglo som vi använder ganska frekvent. Det kommer även fler och fler tjänster som erbjuder liknande. T.ex. såg jag siffror på att en genomsnittlig borrhammare används 12 minuter under sin livstid.


? Man pratar mycket om transporters miljöpåverkan, vilken inte är att förringa, men i de flesta produkters totala livscykel så är det en ganska liten del.


? Många e-handelsföretag pressar leveranstiderna då de vet att vi är mindre benägna att returnera varan om vi får dagen efter.


? En önskan från e-handlare är att försöka hålla koll på sin storlek, så att man inte beställer flera storlekar där andra sedan behöver returneras. Returer är ett stort problem, både miljömässigt och ekonomiskt.


? Ett annat klassiskt tips är ju att sätta upp det man önskar köpa just nu på en lapp och sedan vänta 2 ? 14 dagar. Om man fortfarande därefter önskar det så kan man överväga det. Då har det liksom återkommit.


Vi pratade även lite om hur man kan tänka kring Apple/PC och olika teknikgenerationer. Samt hur man ibland kan önska sig det senaste (som när jag köpte en Weber-grill) men när man väl har den så är man ju okej med att inte ha den senaste versionen i flera år (tittar ju inte på nya grillar just nu).


Sedan ville Evelina tipsa om att PriceRunner och prisjämförelser kan göras direkt i Klarna-appen. Man kan även sätta olika filter och bevakning på specifikationer.


Vi hoppas att du gillar veckans avsnitt!

Jan, Caroline och Evelina


Innhållsförteckning

00:00:00 Dagens avsnitt

00:02:29 Välkommen Evelina Galli

00:04:35 Hur shoppar man medvetet?

00:06:21 Vilken är årets billigaste månad?

00:06:54 Fungerar Blackweek och liknande reor?

00:09:42 Hur tänker du kring olika generationer av prylar?

00:12:31 Apple eller Android? Mac eller PC?

00:16:41 Köp billigaste först och sen den dyrare

00:18:18 Vilka tre produktkategorier lönar det sig prisjämföra?

00:20:10 Hur skiljer man på högt pris och inflation?

00:24:33 E-handlarna driver på snabba leveranser

00:28:22 Hur gynnar man lokala handlare?

00:31:36 Hur ska man tänka kring produkters IT-säkerhet?

00:37:55 Folk handlar inte mindre, men annorlunda nu

00:40:57 Vad söker folk på vs vad köper folk?

00:48:07 Nytt eller begagnat?

00:56:56 Hur kan man handla smartare med Pricerunner?

01:06:13 Vilket är sämsta shoppingrådet?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-30
Länk till avsnitt

ChatGPT & AI-assistenter: Vi har alla fått en egen junior assistent på jobbet och i livet | #300

Föreställ dig en söt hund. Sedan låtsas vi att hunden har lärt sig prata med oss människor. Den kan svenska, engelska, kinesiska och alla andra språk. Hunden förstår oss, kan föra logiska resonemang och svara oss.


Till följd av brist på förståelse och fantasi är det enda jag kommer på att fråga hunden: "Var ligger Eiffeltornet?". Hunden tänker lite och svarar Stockholm. Min initiala tanke är då; "Gud, vilken dum hund. Alla vet ju att Eiffeltornet ligger i Paris."


Vad jag då missar helt är: hunden förstod min fråga och den svarade mig - om än felaktigt - på svenska. Det är faktiskt en ganska stor grej. Nu handlar inte veckans avsnitt om pratande hundar, men nästan. Den handlar om ChatGPT samt AI-assistenter. Vi är ovana vid den här typen av verktyg att många av oss - jag inkluderad - försöker passa in det i en box som vi känner till - vilket lätt blir en "sökmotor" som Google.


Men som Fredrik Ahlgren och Johan Leitet från Linnéuniversitetet säger:


? Vi måste alla genom fasen där vi tror att dessa assistenter är en sämre version av Google.


Att svara på uppslagsfrågor är inte det som ChatGPT och andra AI-assistenter är bäst på. Styrkan ligger i att de kan resonera, diskutera, generera och bearbeta text, bild och ljud. I princip allt som man kan använda en dator till kan man få hjälp med. Problemet är att de flesta av oss är lite ovana och vet inte riktigt hur.


En av de bästa metaforerna jag hört hittills är att man kan se det som att vi alla har fått en junior assistent i våra liv. Både på jobbet och på fritiden. Men vi vet inte riktigt hur vi ska använda hen. Jag vet inte heller, men däremot så inser jag att det här kommer förändra allt. Redan nu kan man börja se hur företag (t.ex. Levis) överväger att sluta med riktiga fotomodeller, då det är snabbare, billigare och enklare att skapa dem i datorn.


Vi ser människor som klarar av fem parallella jobb tack var hävstången som junioren ger dem. Jag själv har fått hjälp med både transkribering, skapande av undertexter och textredigering. När jag kodar, svarar på mejl eller skriver texter kan jag få stöd av junioren. Ibland gör hen konstiga saker, så att man slår sig för huvudet, men många gånger gör hen också väldigt, väldigt bra saker.


Det är lite som Johan säger:


? Du kommer inte att bli ersatt av AI. Du kommer att bli ersatt av en person som använder AI.


Det är därför jag tror att det här avsnittet är så viktigt. För det kommer drabba alla oss. Särskilt oss med högskoleutbildning som arbetar i kunskaps- eller kreativa yrken med eller vid en dator.


Tack på förhand,

Jan


Länkar

Följ diskussionen i forumet


Innehållsförteckning

00:00:00 Introduktion

00:03:30 AI:n skapar istället för att bara följa instruktioner

00:12:17 Vi måste experimentera oss fram

00:15:25 Välkommen Johan Leitet och Fredrik Ahlgren

00:20:11 Många har testat, få har förstått...

00:26:23 ChatGPT lär sig genom att titta på mängder av exempel

00:27:58 Skit-in, skit-ut-principen gäller även för ChatGPT

00:33:42 ChatGPT speglar världens kollektiva undermedvetna kunskap

00:44:38 Vi med högskoleutbildning kommer drabbas först

00:49:35 AI-assistenten Midjourney är fantastisk på att skapa bilder

00:54:58 Vad kommer hända framgent?

01:01:19 Fredrik och Johan bygger en RikaTillsammans-bot live

01:10:26 Är det lönt att ens utbilda sig framgent?

01:11:55 Viktigare än någonsin att vara källkritisk

01:20:39 AI kommer inte ta ditt jobb, men en person använder AI kommer göra det

01:28:30 Första gången vi kan massproducerar och automatisera intelligens


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-23
Länk till avsnitt

10 tips för bäst betalt när du säljer din bostad! ? | Intervju med Per Hedenmark från Norban | #299

Reklam för Norban. I dagens avsnitt delar Per Hedemark, med 20 års erfarenhet från mäklarbranschen, med sig av sina bästa tips kring att sälja och köpa bostad, anlita en mäklare, renovera och mycket mer.


Vi fokuserar på tips, råd och saker att tänka på som du inte hittar på en vanlig mäklares hemsida. Så häng med på både lite ointuitiva och lite roliga tips som t.ex. att när du ska välja mäklare, gå på en av mäklarens andra visningar för att få en känsla av hur hen är på jobbet. Är det en person som är professionell, trevlig, har kommandot på visningen och som du skulle vara stolt över visade din bostad.


Det viktigaste tipset för att få bäst betalt vid försäljningen av sin bostad enligt Per, var:


? Skapa dig ett gott förhandlingsläge


Det handlar om allt från att inte behöva stressa genom försäljningsprocessen, ge mäklaren tid att bearbeta sina kontakter, registrera sin bostad på pre-market, ha dokumentation i ordning, helst redan försöka ha ett bud innan visningen till att välja en mäklare som vågar ställa krav och har kommandot och leder processen.


Vi pratar även även om tips som man kanske inte tänker på spontant:


? Innan en renovering - ta gärna en second opinion från en mäklare

? Stretcha gärna budgeten och köp det lite bättre objektet - i uppgång tenderar det gå mer upp och i nedgång tenderar det hålla värdet bättre.

? Att i en nedåtgående marknad tenderar de första buden vara de bästa.


Avslutningsvis vill jag puffa för Norbans app och pre-market-lösning. Jag gillar saker som är asymmetriskt rätt, dvs. att det finns en stor uppsida men en begränsad nedsida. I deras app kan man lägga upp sin bostad utan kostnad och utan några förbindelser på en pre-market för att se om det finns intresse för den, som man kan välja att agera på om och när tiden kommer. Sök på "Norban" i din app-butik.


Vi hoppas att du gillar avsnittet!

Jan, Caroline och Per


PS. Norban har även lovat svara på eventuella frågor i forumet, så passa på och utnyttja den möjligheten om du önskar.


Länkar

Norban

Forumet


Norban appen

? Apple

? Android


Innehållsförteckning

00:00:00 Introduktion

00:03:45 Presentation till Norban

00:07:41 Hur får jag bäst betalt?

00:08:55 Hur du kan påverka din försäljning

00:12:40 När får du mest betalt för en bostad?

00:17:32 40% av svenskarna kan tänka sig sälja sin bostad

00:21:01 Sociala medier har en stor påverkan

00:24:50 Fungerar homestyling?

00:27:05 Svårt räkna hem en köksrenovering

00:30:34 Stretcha budgeten om möjligt när du köper

00:33:51 Trend mot mer ekonomiska boenden

00:38:09 Vanliga misstag vid försäljning

00:41:10 I nedåtgående marknad tenderar de första buden vara de bästa

00:44:04 Hur ska man tänka när det kommer skambud?

00:49:52 FOMO-effekten hos köpare är stark när någon väl lagt bud

00:52:26 Mäklaren ska tillvara ta bådas intresse men vara partisk kring högsta pris

01:02:10 Provision och olika incitament är överskattat och dåligt

01:05:53 Det är inte provisionsincitament som leder till ett bra jobb

01:11:50 Stressa inte med försäljningen

01:15:00 Vad får jag för pengarna?

01:17:44 Tänk på det här när du väljer mäklare

01:21:02 Du vill ha en modig mäklare som tar kommando

01:24:13 En mänsklig mäklare


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-16
Länk till avsnitt

Att våga jaga sina drömmar: en intervju med Johan Book | #298

Efter en utbrändhet där Johan vaknade upp i en ambulans, bestämde han sig för att designa om sitt liv och jaga känslan av frihet i livet och därmed även sin dröm.


I dagens avsnitt intervjuar vi Johan Book som ett par dagar efter vårt avsnitt om ?De fem vanligaste sakerna man ångrar innan man dör? skrev ett inlägg på LinkedIn på temat "Att våga jaga sina drömmar" som stack ut för mig.


Det jag tycker är fint med Johan är att han egentligen inte alls kommer från vår community, är på jakt efter FIRE eller ens är särskilt intresserad av ekonomi (vilket kan noteras i den misslyckade introduktionen av honom som civilekonom ??). Däremot är han precis som vi intresserad av att leva ett liv som man själv väljer och designar. Att både älska det liv man lever och leva det liv man älskar.


Han skrev själv: "Att jaga drömmen om ?känslan av frihet? blev mitt kall, kalla mig sökare om ni vill. För mig handlade det mer om att grubbla, reflektera, utmana, fundera på vart i livet jag skulle hitta ?känslan av frihet?, och ständigt ta små steg mot något som hägrar förföriskt där framme. Mitt drömliv."


Hans egen resa började på Lantmännen där han var högpresterande på den nivån att han en dag vaknade upp i en ambulans och kunde inte minnas hur han hamnade där. Som han själv skriver: "Det accelererade min resa mot ?känslan av frihet? ytterligare. Jag tog fram tio punkter att luta alla mina framtida beslut mot, en sorts kompass." Punkterna som han satte upp för sig själv var:


? 1. Sätt alltid barnen först.

? 2. Våga bli mer ego (alltid mött andras behov framför mina egna). Men var alltid schysst.

? 3. Sluta känn skuld och skam.

? 4. Alla måste inte gilla dig (ouuch)

? 5. Följ din lust.

? 6. Säg alltid ja till äventyr.

? 7. Lev det liv du vill leva Johan. Inte det någon annan vill eller har hittat på.

? 8. Andas.

? 9. Uppskatta det du har.

? 10. Njut till fullo av de frukter livet ger dig. En dag är det slut och den dagen kan vara mycket närmre än du tror.


Så dagens avsnitt är en liten inblick i Johans livsresa som jag själv tycker är inspirerande. Det finns många guldkorn att plocka i avsnittet; som Johans två enkla frågor:


? Vad säger du är viktigt i ditt liv?

? Vad lägger du tid på i ditt liv?


Om det inte är det som du säger är viktigt, då är det ett bra tillfälle att fundera på om mitt liv är så som man har tänkt sig. Eller som Johan själv säger; om man inte vet vart ens livskompass pekar, då borde man lägga orimligt mycket tid för att ta reda på det. ??


Vi hoppas att du gillar avsnittet!

Jan, Caroline och Johan


Länkar

? Följ diskussionen i forumet

? Johans inlägg på LinkedIn


Innehållsförteckning

00:00:00 Intro

00:03:39 Våga jaga dina drömmar

00:06:39 Att vara ute är roligt

00:09:07 "Jag är otroligt ansvarsfull"

00:13:25 Rasmus på Luffen

00:19:28 Vad lägger du din tid på?

00:23:26 Vilket projekt ska du nu missköta?

00:27:16 Tid med barnen

00:33:52 Rätt förutsättningar för att må och prestera bra

00:37:41 Att handla effortless

00:40:40 Det är okej att ta andra vägar

00:46:58 Att välja jobb

00:56:18 Rädslan om att misslyckas

00:59:13 10 punkter som en kompass

01:02:41 Skuld och skam

01:05:02 Noll kontrollbehov

01:10:27 Prova något nytt#

01:13:07 Uppskatta det du har

01:16:12 Lev det liv du vill leva

01:19:30 Förväntningarna att synas

01:22:18 Livet är för kort


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-09
Länk till avsnitt

Livsval och Flamingo-FIRE: En intervju med Fru Efficient Badass | #297

Fru Efficient Badass blev inspirerad, värvade familjen, drog pluggen och flyttade från Stockholm för att leva ett liv i Flamingo-FIRE. I dagens avsnitt intervjuar vi henne om hennes resa, spartips och att välja en annan väg i livet.


Jag gillar när människor vågar gå sin egen väg i livet. Att inte göra som alla andra tänker, tycker och vill. Fru EB valde att hoppa av en framgångsrik karriär i Stockholm för att kunna leva ett annat sorts liv i Hälsingland.


En fördom som jag har haft om FIRE-rörelsen länge är att det är yngre killar utan barn eller partner (ja, jag vet att det är fel, det är därför det är en fördom ?). I det här fallet fick vi intervjua någon som också är i 40-års åldern, har tre barn, är gift, har gjort karriär och framförallt har gjort skiftet från ett klassiskt "karriärsliv" till något annat.


I avsnittet pratar vi om några av hennes spartips. Som hon själv säger i avsnittet, så saknade hon en "dra ner på kostnaderna"-blogg när hon började på sin resa:


? Anamma ett minimalistiskt synsätt och sluta konsumera onödiga saker

? Minimera dina utlandsresor

? Om du bor i stad, gör dig av med bil

? Insourca allt

? Bli vegetarian. Eller åtminstone flexitarian

? Sluta gå på krogen

? Gör slut med ditt behov av dyra krämer

? Ha alltid med dig ett matförråd för att undvika Reitansvinn

? Säg upp alla former av abonnemang

? Gå igenom dina försäkringar och kontrollera att du inte är överförsäkrad

? Skippa de klassiska sparknepen "storhandla" och "håll dig strikt till inköpslistan"


Extra roligt är att Caroline är är högst skeptisk till tipset om att sluta med dyra krämer. Vi pratar även lite om artikeln häromveckan där FIRE-communityn blev kallad för "snåla grötätare".


Fru EB önskade att vara anonym och det är självklart något vi respekterar. Därför är hon bortklippt i videon, men vi har ingen förvrängt röst eller något sådant. ?


VI hoppas att du gillar intervjun!


Hälsningar,

Jan, Caroline och Fru EB.


Länkar

? Fru EB hemsida

? Följ samtalet om avsnittet


Innehållsförteckning

00:00:00 Intro

00:03:00 Fru EB: så här började min resa

00:06:30 Historien om Pablo och hinkarna

00:07:45 Mitt yrkesliv gick som på en autostrada

00:12:30 Barn anpassar sig väldigt väl

00:15:20 Vi bestämde oss för att ta ett år i taget

00:17:50 Att spara är roligt

00:20:45 Hur tog omgivningen det?

00:23:30 Bucketlist med coola resmål

00:26:30 Är det något som du önskar att du hade vetat i förväg?

00:29:45 Några spartips

00:33:00 Minimera dina utlandsresor

00:35:30 Grupptryck även som vuxna

00:37:00 Fler spartips

00:39:20 Göra sig av med vanan dyra krämer

00:42:00 Fler tips på hemsidan

00:43:50 Flexibilitet i vardagen

00:46:45 FIRE-människor: självgoda grötätare

00:49:30 FIRE är kanske tecken på en motreaktion?

00:52:00 Var kommer namnet Efficient Badass från?

00:53:40 Hur får man med sig sin partner som inte är intresserad?

00:56:00 Var förändringen som du vill se i andra

00:57:40 Konstnärsfond till barnen istället för barnförsäkring

00:59:30 Det är kanske inte rätt och inte till för alla

01:01:40 Att gå med i FIRE

01:04:30 Finns ens FIRE-paraply-drickar-stereotypen på riktigt?

01:08:30 Det är aldrig för sent att börja spara


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-02
Länk till avsnitt

Deklarationstips med Skatteverket - Del 2 av 2 | Skattekontot - ett underskattat sparkonto | #296

Här fortsätter vi vår intervju med Jan och Emelie från Skatteverket. Vi pratar om deklarationen, skattekontot, avdrag och mycket annat. Du kan lyssna på dagens avsnitt fristående eller börja med den förra delen 295.


Som vanligt blir det lite allmänbildning där vi pratar om t.ex. skattetillägg, ROT- och RUT-adrag, vad som händer när det blir fel och svarar på era frågor om t.ex. hur vanligt det är med angiveri. ??


Några guldkorn från dagens avsnitt:

Skattekontot har idag en sparränta på 1.6875% men då den är skattefri motsvarar det ett sparkonto på en vanlig bank på 2.4%. Skatteverket ger idag alltså en bättre sparränta än de flesta storbanker. ?Ovanstående tips är EXTRA relevant för dig som är företagare då det är jättesvårt att hitta säkra sparkonton för företagspengar med hög ränta.Om du går på spartipset med skattekontot, glöm inte att sätta en utbetalningsspärr, annars blir det bara att pengarna studsar. Jag pratar inte alls av egen erfarenhet. ?Du kan omfördela ROT- och RUT inom hushållet om du har en för låg inkomst eller haft för stora utgifter.Du kan bli deklarationsombud för t.ex. dina barn om de ska deklarera eller dina äldre föräldrar så att du kan göra deras deklaration via hemsidan.Pappersdeklarationerna innehåller 6 gånger fler fel än de digitala deklarationerna. T.ex. hamnar en underskrift lite utanför och in i en annan ruta så blir det klurigt för datorn på Skatteverket som ska tolka det.Att lämna deklarationen kan faktiskt vara ett tillfälle att fira. Man betalar ju bara skatt om man har tjänat pengar...

Tack för att hänger med oss även denna veckan. Nästa vecka blir det en intervju om FIRE med Fru Efficient Badass.


Tack för denna veckan,

Jan x2, Caroline och Emelie


Länkar

? Forumdiskussion på ämnet


Innehållsförteckning

?00:00:00 Intro

00:02:36 Om man glömmer att lämna in deklarationen

00:05:00 Om man lämnar oriktiga uppgifter i deklarationen

00:07:27 När har man begått ett skattebrott i deklarationen?

00:10:10 ROT och RUT

00:16:30 Bästa deklarationstipsen från skatteverket

00:17:40 Jan egna deklarationstips: Deklarationsombud

00:19.45 Frågor om brott

00:22:00 Hur vanligt är det med angiveri?

00:29:45 De vanligaste frågorna till skatteupplysningen

00:31:15 Deklarera dödsbo

00:32:05 Kostnadsränta innan skatten är beslutad

00:32:25 Ditt skattekonto har ränta på 2.4 procent

00:36:05 Lägg in en utbetalningsspärr på skattekontot

00:39:35 Inkomstår, beskattningsår och taxeringsår

00:41:00 Deklarera bostadsförsäljning enkelt

00:41:30 Jättenördig fråga om bolag och utdelningsutrymme

00:46:20 Utlandsvistelse; begränsat eller obegränsat skattskyldig

00:49:55 Hur ser Skatteverket på FIRE?

00:50:34 Avslutande frågor.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-26
Länk till avsnitt

Deklarationstips med Skatteverket - Del 1 av 2 | Prova någon av Skatteverkets 50+ e-tjänster! | #295

I dagens avsnitt har vi besök av Emelie Köhn och Jan Janowski från Skatteverket. Det blir ett samtal om deklaration, skatt, avdrag och mycket annat. Vår förhoppning är att du upplever de två avsnitten som ganska lättsamma, allmänbildande och kanske till och med att du får ett tips eller två.


Det förmodligen viktigaste tipset - som faktiskt efter avsnitten även kom från min bror - är att använda Skatteverkets olika e-tjänster. T.ex. den för beräkning av reseavdraget där tydligen varannan person gör fel. Min bror som gjort avdraget i flera år bara kommenterade det som: "Det är skitlätt, du bara går in på deras hemsida, fyller i siffrorna och så spottar den fram rätt siffror och var de ska fyllas i".


Några konkreta saker som vi går genom i avsnittet:

Jämkning - Om du brukar få en större summa kvarskatt eller skatteåterbäring kan du rätta till det genom att ansöka om jämkning. Då dras rätt skatt från början.En nyhet för i år är Skatteverket är snabbare och alla datum flyttas bakåt. Återbäring av skatt betalas ut snabbare. T.ex. nu redan vid påsk istället för midsommar (om du skickar in innan 30/3). Men även t.ex. vi som normalt betalade skatt i november lär få betala den i september.Använd de olika e-tjänsterna - det är supervanligt att man gör fel på det som hamnar som "Övrigt avdrag". T.ex. gör mer än varannan fel på reseavdraget (resor till och från jobbet).Allt för inkomstens förvärvande och bibehållande är avdragsgillt - jag har alltid haft det som rättesnöre i företagandet, men det gäller även privatpersoner. Något som jag helt missat, t.ex. kan man få avdrag för studier och vidareutbildning.Skatteverket har ett Avdragslexikon - istället för att gå på medias "70 avdrag att göra", kolla Skatteverkets hemsida och deras avdragslexikon från A-Ö som innehåller alla avdragen, förklaringar och länkar till e-tjänsterna.Vid försäljning av bostad finns det saker man kan dra av även om de gjordes för mer än 5 år sedan. Man skiljer "grundförbättringar" och "vanliga förbättringar".

Notera att det finns en fortsättning till detta avsnitt. Vi pratade i nästan 1h 45 minuter så vi valde att dela upp avsnittet i två mindre delar så att du kan titta på det vid olika tillfällen.


Tack för att hänger med oss,

Jan x2, Caroline och Emelie


Länkar

ForumdiskussionenSkatteverkets e-tjänsterSkatteverkets avdragslexikon

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro

00:05:39 900 handläggare svarar i telefon sista deklarationsdagen

00:10:30 Skatteverkets frågesport kring roliga siffror

00:15:05 Varför måste vi deklarera?

00:16:00 Hur det funkar med skatteåterbäring

00:20:00 Jämkning - vad är det och hur funkar det?

00:21:00 Ränteavdrag

00:23:45 Kvarskatt beslut i juni i år istället för aug

00:25:30 Viktiga datum i deklarationstider

00:26:20 Nytt utseende på deklarationen, ingen plast, ingen kopia

00:32:00 Har ni glömt bort mig?

00:37:10 Hur man gör rätt i reseavdrags-ansökan

00:40:00 Bra att veta om skattereduktioner

00:46:37 Hur man gör rätt med bil i tjänst

00:50:00 Boendet - grundförbättring och reparation och avdrag man kan göra

00:54:10 Vad är reaktionerna när ni säger att ni jobbar på Skatteverket?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-26
Länk till avsnitt

Fem saker vi ofta ångrar när vi blir äldre | #294

Inspirerade av Bronnie Wares bok "The Top Five Regrets of the Dying", reflekterar vi över, hur man kan undvika de vanligaste sakerna som äldre ångrar, när vi själva blir gamla.


Vi brukar ju ofta skoja om att priset som vi investerare betalar för att tjäna pengar är att vi får klippkort i Ångerns tempel. Då handlar det ju ofta om ånger kring att man köpte för tidigt eller för sent, för lite eller för mycket, att man gjorde fel när man sålde och så vidare.


I dagens avsnitt utforskar vi ångern utifrån perspektiv "rikedom i livet". I vårt liv är det ganska mycket en pågående diskussion just nu. Förmodligen för att vi är i den fasen i livet eller att jag har en försenad 40-års kris. Därför blir det ett "hjärta"-avsnitt denna veckan också. Nästa vecka är vi tillbaka på hjärna då vi intervjuar Skatteverket. ?


Ånger kan vara klurigt eftersom priset ofta inte visar sig förrän efter fler år eller decennier. Än värre är att beslut som är enkla idag är ofta de som kostar oss mest på lång sikt.


I vårt liv är det t.ex. enkelt att jobba (för mycket), att skjuta upp saker, att inte prioritera vänner, att inte låta livet kännas lika bra som det är etc. Saker som vi sannolikt kommer ångra i framtiden om vi inte gör något åt det idag.


Vi kände oss nämligen väldigt träffade av flera av de punkter som Bronnie tar upp i sin bok. Hon hjälpte många äldre som var döende deras sista tid i livet, och det här är hennes sammanfattning av de sakerna som de ångrade mest:

Jag önskar att jag hade haft modet att leva ett liv sant mot mig själv, inte det liv andra förväntade sig av mig.Jag önskar att jag inte hade jobbat så mycket.Jag önskar att jag hade haft modet att uttrycka mina känslorJag önskar att jag hade hållt kontakten med mina vännerJag önskar att jag hade låtit mig själv vara lyckligare

Du som har följt oss ett tag vet ju om mina (Jan) tankar om att jag jobbar för mycket, inte direkt tillåter mig att känna att livet är lika bra som det är och jag har varit ganska dålig på att hålla kontakten med vänner. Jag förstår att det är ganska naturligt när man har små barn, men ändå.


För oss var det här ett avsnitt som gav oss själva många tankeställare och vi har börjat göra saker annorlunda. Vi har försöker höra av oss till vänner oftare, säga de sakerna som vi känner och inte ha osagda saker och våga motionera det som är viktigt för oss.


Ja, många tankar. Det ska bli spännande att läsa vad du tänker. ???


Hälsningar,

Jan och Caroline


Länkar

====

Mer på hemsidan

Om Patreon-communityn


Innehållsförteckning

====

00:00:00 Introduktion

00:03:15 Både hjärta- och hjärna-avsnitt

00:06:30 Skicka ett SMS till någon du tycker om

00:08:33 Ånger #1. Önskar att jag varit mer sann mot mig själv

00:23:20 Ånger #2. Önskar att jag inte jobbat så mycket

00:38:19 Ånger #3. Önskar att jag uttryckt mina känslor

00:53:15 Ånger #4. Önskar att jag hållt kontakt med mina vänner

01:08:50 Ånger #5. Önskar att jag låtit mig själv vara lyckligare


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-19
Länk till avsnitt

Ekonomisk oro handlar inte om en oro för pengar, utan om en oro för framtiden | #293

I dagens avsnitt pratar vi om ekonomisk oro och mitt (Jans) behov att hela tiden bygga ett ekonomiskt fort för att försvara mot den den är saken som säkert kommer gå åt skogen i framtiden. Vi tar avstamp i mina samtal med min terapeut som uttryckte det: "Jan, du försöker lösa ett problem som inte finns, på ett sätt som inte går."


Vi hoppas att du uppskattar det här avsnittet, som är diametralt annorlunda mot förra veckans avsnitt med de två brittiska professorerna. Vi tror nämligen att ett rikt liv handlar om balans och att en viss rikedom i livet handlar om saker bortom pengar. Lite enligt principen att vi faktiskt i loggan har både ett hjärta och ett dollar-tecken. ?


Denna veckan blir det således ett utpräglat "hjärta"-avsnitt. Det är en fortsättning på de tankar som vi hade i höstas, där vi funderar på vad är ett rikt liv för oss. Bortom andras förväntningar och sant för oss. Jag vet inte om det är min försenade 40-års kris (född 1981) eller om det bara är en fas i livet där jag funderar mycket på den här typen av frågor.


Caroline sköt i alla fall i höstas till mig en lapp med kommentaren: "Det här är numret till Bertil, han är en duktig terapeut." Jag har haft ett par samtal med Bertil under de senaste veckorna, men har faktiskt inte pratat särskilt mycket med Caroline om det. Både för att livet pågår, för att jag har behövt lite tid att tänka på det själv och för att avsnitten ibland är lite vår egentid där vi kan prata ostört.


Så du får helt enkelt hänga med på mitt och Carolines samtal. På gott och ont. Lite roligt är det dock, som när Caroline blir upprörd över att våra terapisamtal tydligen inte följer mallen. ? Jag tror och hoppas att det kan vara värdefullt för jag tror (eller hoppas) inte att jag är ensam med en del av dessa funderingar.


Särskilt det här med att konstant bygga på fortet för att hantera en situation som kanske aldrig kommer, att naturen strävar efter balans även i relationer, att skilja på fara och rädsla, att tillåta sig att njuta mer, att låta livet kännas lika bra som det är och så vidare.


Tack för den här och jag hoppas att vi ses i kommentarerna. ??


Hälsningar,

Jan och Caroline


Länkar

====

Länksamling Forumdiskussion

Innehållsförteckning

====

00:00:00 Intro

00:02:15 Ska terapisamtal vara trevligt?

00:03:34 Ekonomisk oro handlar om oro för framtiden

00:08:33 Att lösa ett problem som inte finns på ett sätt som inte går

00:13:03 Anmäld till Finansinspektionen

00:18:14 Det känns inte lika bra som det ser ut

00:23:37 Ta vara på glädjen i livet

00:27:35 Jag måste svara på mejlen

00:30:56 Om det är viktigt så hör de av sig igen

00:33:01 Skilj på en påhittad och reell fara eller rädsla

00:39:01 Naturen försöker balansera

00:42:53 Det fanns inte utrymme för känslor

00:47:00 Lekfullhet, bus och spontanitet

00:52:06 Spöken i garderoben


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-12
Länk till avsnitt

"Jag skulle inte rekommendera min egen fond..." | Intervju med två brittiska professorer, #292

Citaten "jag har mina pengar i en indexfond" och "jag skulle inte rekommendera min egen fond" vore inte märkvärdiga om de inte kom från professionella aktiva förvaltare och analytiker i finansbranschen.


I dagens avsnitt intervjuar vi de två brittiska professorerna Crawford Spence från Kings College i London och Yuval Millo från Warwicks universitet. De berättar om sin studie från i början av året (2023) där de intervjuade 69 fondförvaltare och analytiker från London, New York och Chicago. Djupintervjuerna gav en inblick i finansbranschen som man annars inte riktigt får.


Det som stack ut för mig var att många förvaltare resonerade kring aktiv vs passiv-debatten (dvs. kan man slå index eller inte?) utan att de ens blev tillfrågade om frågan. Vissa uppvisade till och med en viss kognitiv dissonans där de å ena sidan arbetade med aktiv förvaltning, men placerade signa egna pengar passivt i indexfonder.


På sätt och vis är ju inte resultaten i studien förvånande. Som professorerna själva säger - många av de här resultaten är kända från andra branscher. Vi är människor. Människor fattar inte rationella beslut i alla situationer. Vi lägger vikt vid saker som vi enkelt förstår även om de inte alltid är relevanta. Vi är relationsorienterade som gillar människor som är som vi själva och så vidare.


Det leder till att även i finansbranschen gör man konstiga saker. Vissa till och med uttryckte att de inte gillade sitt jobb, men stannar kvar för att det är bra betalt, för att man har en viss livsstil och för att man är rädd för förändring. Man vet rationellt att nyckeln till framgång är att sticka ut, att avvika från att vara indexnära men det kommer med en social risk som inte riktigt vågar ta. Som analytiker blir man kompis med företagsledningen på bolagen man analyserar och så vidare.


Jag gillade verkligen det som professorerna sa att man behöver se även finansmarknaden som en social konstruktion, bestående av aktörer som är irrationella, gör så gott de kan och fattar så fort de hinner.


Samtidigt behöver vi utomstående vara lite mer kritiska och inte köpa de historier som berättas från finansbranschen. Vi behöver ifrågasätta deras argument kring hållbarhet (som professorerna sågar), price discovery och att deras tid kommer i ett tuffare marknandsklimat.


Jag och Caroline hoppas att du får glädje av avsnittet, för på sätt och vis ger de en inblick som man sällan får. Samtidigt bekräftar det mycket av det som vi sagt under många år, som småsparare har vi bäst sannolikhet att få en bra avkastning genom att investera passivt, långsiktigt, regelbundet i bred och billig indexfond eller fondrobot.


Många hälsningar,

Jan och Caroline


Diskussion i forumet:

https://rikatillsammans.se/forum/t/52089


Innehållsförteckning

====

00:00:00 Introduktion

00:07:55 Starkt stöd från forskningen för småsparare att lägga sina pengar i indexfonder

00:11:28 Samma logik bakom drömmen om lottovinsten som övertro på den egna förmågan

00:16:50 Aktiva förvaltare säger att de inte skulle investera i sin egen fond

00:24:30 En del fondförvaltare kände hat mot sitt jobb men stannade kvar år efter år

00:30:27 Aktiva förvaltare tycker att de har viktiga funktioner i finansmarknaden

00:34:20 Ingen substans i att fondförvaltarnas argument att de räddar planeten

00:40:27 Professorerna behövde hitta på ett nytt uttryck

00:43:54 Den akademiska studien blev ett biktbås för de aktiva förvaltarna

00:48:01 Finansvärlden måste förstås som ett socialt sammanhang

01:02:15 Inga nya sätt att slå marknaden ens med den nya tekniken

01:10:09 Vad skulle du säga om dina barn ville bli aktiva fondförvaltare?

01:17:27 Småspararna presterar ännu sämre än aktiva förvaltare

01:21:10 Professorernas boktips


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-05
Länk till avsnitt

Ekonomiskt fri innan 40 år | Intervju med Jimmy som lever enligt Lean-FIRE | #291

Idag intervjuar vi Jimmy som gästade oss för ett par år sedan (avsnitt 104) om hur det har gått på hans resa mot ekonomisk frihet. När vi träffade honom 2019 så hade han målet att bli ekonomiskt fri innan han hade fyllt 40 år. Ett mål som han har uppnått.


Han berättar om sin resa, hur livet ser annorlunda när man är FIRE, att även om han är väldigt kostnadsmedveten (han gör ju trots allt en Lean-FIRE) att han har börjat unna sig fler saker. En sak som slog mig i intervjun - vilket kanske mest är min egen fördom - är att han inte alls är lika nördig kring investeringar som många av oss andra som kanske överväger ekonomisk frihet.


Min tolkning är att Jimmy har framförallt fokuserat på två delar för uppnå sin ekonomiska frihet. Det första är att han är väldigt kostnadsmedveten, hans totala årsutgifter ligger på runt låga 160 000 SEK. Det andra är att han har gjort om den största kostnadsposten som många av oss har, boendet till en intäktskälla genom att ha inneboende. Det fina med det här är ju att han inte är påverkad av börsens utveckling.


Vi pratar även om olika nyanser av FIRE, om att relationer blir viktigare när man blir ekonomiskt fri, om olika trick som Jimmy plockat upp längs vägen och mycket mer.


Vi hoppas att du gillar gillar avsnittet och finner det inspirerande. ?


Många hälsningar,

Jan, Caroline och Jimmy


Länkar

====

Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/t/51753

Jimmys Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100032084246604


Innehållsförteckning

====

00:00:00 Introduktion

00:01:39 Resan från arbetslöshet till arbete till FIRE

00:03:13 Funderingar kring ekonomisk frihet

00:08:04 Omgivningens reaktioner

00:09:13 Drivkraften: Bokskrivande och ekonomisk trygghet

00:11:10 Olika typer av FIRE

00:12:22 Your money or your life

00:13:19 Hur man lever på 160 000 kr per år

00:15:44 House hacking för att hålla ner boendekostnaden

00:17:36 Ekonomisk, men inte snål

00:18:50 År 2022 bästa året någonsin

00:20:44 Rätt mindset gör en lycklig

00:21:29 Lättare med FIRE utan familj?

00:23:05 De flesta profilerna i FIRE-rörelsen är familjer

00:24:31 Att hålla ner matkostnaderna

00:27:20 Billigare matkostnader som vegan?

00:28:23 Att vara FIRE i ett förhållande

00:30:05 Matinköp efter säsong sparar pengar

00:31:39 Bostaden kan generera inkomster

00:33:22 Resandet en stor utgift

00:34:31 Ingen uttagsstrategi

00:38:37 Olika nyanser i FIRE - Inkomster och utgifter

00:41:01 Utanförskap i FIRE?

00:43:55 Allmän pension och FIRE

00:46:51 Mer socialt liv i FIRE

00:52:09 Man kan alltid ångra sig i FIRE!

00:54:09 Det blir sällan som man föreställt sig

00:56:03 Relationer allt viktigare i FIRE

00:58:49 Mindre bokskrivande än tänkt i FIRE

00:59:35 Tips #1: Tänk igenom vad du vill göra i FIRE

01:01:03 Tips #2: Ibland vet man inte vad man vill och det är OK

01:02:15 Tips #3: Lär dig om FIRE tidigt!

01:04:37 Att motstå ny teknik

01:07:00 Spendera i enlighet med dina värderingar

01:10:30 Frågor från forumet: Påverkas FIRE av inflation och stigande räntor? Bör man vara skuldfri?

01:12:30 Vanliga missuppfattningar om FIRE-rörelsen

01:13:45 Osäkerhetshorisonter förändras under livets gång

01:17:50 Boktips: "Bullshit Jobs"


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-27
Länk till avsnitt

Borde du ha bundit räntan? | Om bolån, räntor och vanliga misstag med Dag Wardaeus, Hypoteket #290

Dagens avsnitt är reklam för Hypoteket där vi har ett samtal med grundaren Dag Wardaeus om allt som har med bolån och räntor att göra. Det blir ett samtal där vi tar upp frågor såsom:


?Har det historiskt lönat sig att binda räntan?

?Vilket misstag gör folk när de binder räntan?

?Vad är det genomsnittliga bolånet / värdet på huset hos nya låntagare?

?Hur ska man tänka när man jämför bolåneräntan mellan banker?

?Vilka tips finns det när man ska förhandla med banken?


Nedan följer några av våra guldkorn från avsnittet:


?Skattekontot är idag ett alternativ till bankkontot

?Historiskt har det lönat sig att INTE binda räntan

?Om man väl binder, så binder man på för kort period

?Begär ut ett amorteringsunderlag när du ränteförhandlar

?Gör inte misstaget att jämföra en gammal ränta med dagsaktuell

?Grönt bolån ger lägre ränta


Flera av tipsen som vi går genom i avsnittet har jag och Caroline använt oss själva. Det som har gjort absolut mest nytta är det med amorteringsunderlag som var en grej som vi kom på av misstag. ?


Vi går genom dem i avsnittet, men vi har även sammanfattat dem på bloggen och i forumet. Vi hoppas att du gillar avsnittet och får glädje av det. ?


Många hälsningar,

Jan, Caroline och Dag


Länkar

====

SVT:s undersökning om bolån

Forumtråden

Hypoteket


Innehållsförteckning

====

00:00:00 Intro

00:02:11 Så startades Hypoteket

00:06:43 Bankerna tjänar bisarra pengar på bruttomarginal

00:09:57 Innovationskraften inom Hypoteket är viktig

00:16:51 Hamsterhjulet snurrar men hamstern är död

00:20:13 Hypoteket ligger alltid 30 punkter under storbankerna i pris

00:26:08 Det fina med det kapitalistiska systemet

00:30:48 En skör bostadsmarknad kontra en svag krona

00:33:58 Borde du ha bundit räntan?

00:41:08 Ekonomi handlar om psykologi

00:46:17 Vid nyköp så var den genomsnittliga belåningsgraden 70%

00:52:12 Ränteutgifterna för hushåll ökar från 4% 2021 till 9% i mitten av 2023

00:57:07 Höja belåningsgraden genom att ta ett tilläggslån

00:59:58 30% av Sveriges befolkning klarar inte en oförutsägbar utgift på 5000 kronor

01:03:53 Vilken åldersgrupp har mest lån?

01:09:06 Förhandlingsfritt bolån

01:13:51 Det högre syftet

01:18:49 Vid vilken ålder är det tufft att ta ett nytt bolån?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-19
Länk till avsnitt

Intervju med AP7 som förvaltar 5 miljoners svenskars pension

Den statliga sjunde AP-fonden förvaltar nästan 900 000 miljoner kr för över 5 miljoner svenskar. Deras förvalsalternativ i premiepensionen AP7 SÅFA har historiskt dessutom gett den genomsnittlige pensionssparen en bättre genom medelavkastning jämfört med den som gjort egna aktiva val. Idag intervjuar vi Pontus von Essen, Head of Strategy på AP7, om räntor, aktier, sparande och portföljer.


Det är ingen hemlighet att vi är stora fans av AP7 och har våra egna premiepensionspengar placerade hos dem. Som alla andra började jag vår resa hos dem, för att sedan i ett slag av övertro på egen förmåga tro att jag kunde göra Pontus och hans kollegors jobb bättre än dem (vilket naturligtvis slutade i underprestation mot index ?) för att sedan aktivt byta tillbaka till dem för ett par år sedan.


Det är därför vi uppskattade at AP7 ställde upp och lät oss intervjua Pontus von Essen som jobbat med portföljkonstruktion och framförallt fixed income. Tanken med avsnittet var initialt att vi skulle prata om räntor, men då Pontus var duktig även på andra områden blev det mer generellt även om aktiefonden, deras resonemang, hållbarhet, portföljkonstruktion och mycket mer.


Ett av de mer nördiga guldkornen för mig personligen var att jag historiskt har varit negativ till företagsobligationer. Men Pontus lyfte det tillgångsslagets fördelar, inte minst som en byggsten i om man vill ha en kapitalbevarande FIRE-portfölj som man ska kunna leva på. Det här avsnittet avslutat vår serie om räntor nu under våren 2023.


Vi hoppas att du gillar avsnittet och du är välkommen att kommentera eller se andra kommentarer i forumet. Ingen ersättning har utgått till någon part för avsnittet. ?


Många hälsningar,

Jan, Caroline och Pontus


Länkar

====

AP7: https://ap7.se

Forumet: https://rikatillsammans.se/forum/t/50908


Tänk på!

====

Allt sparande innebär en risk. Även AP7:s fonder ökar och minskar i värde. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Avsnittet är allmän information och speglar deltagarnas personliga och subjektiva åsikter och är inte en investeringsrekommendation. Du bör alltid ta in information från andra källor och gärna en oberoende finansiell rådgivare om du är osäker. Vi har placerat vår egen premiepension i AP7 SÅFA.


Innehållsförteckning

====

00:00:00 Intro

00:03:13 Varför är räntor viktiga?

00:09:27 Vem borde välja en räntefond?

00:13:04 Skillnaden mellan räntefonder och obligationsfonder

00:16:14 Två byggstensfonder hos AP7

00:21:09 "Jag trodde att jag var bättre än ert team"

00:27:30 AP7 såfa är enkel, billig och skalbar

00:32:59 Den genomsnittliga spararen hos AP7

00:45:36 Tankar kring att slå marknaden

00:51:51 Fördelningen i AP7 räntefond

00:55:01 71% bostadsobligationer i räntefonden, bör man oroa sig?

01:00:08 Den förväntade avkastningen på AP7 räntefond

01:03:21 En kapitalbevarande portfölj

01:07:07 Den klassiska 4% avkastningen

01:11:00 Naturlig avkastning

01:13:40 Fokus på hållbarhet

01:18:29 Hur många dagar har systemet kvar?

01:22:22 Det sämsta finansiella rådet


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-12
Länk till avsnitt

Fyra-hinkar-modellen 2023 | En mental modell för en bättre balans i din ekonomi | #288

Målet med fyra-hinkar-modellen är att hjälpa dig att få en bättre balans i din ekonomi, att hantera några av de risker vi alla behöver förhålla oss till och ge dig ett högre ekonomiskt välmående.


Dagens avsnitt är en nyinspelning av vårt klassiska "Fyra-hinkar-principen"-avsnitt. Tillsammans med avsnitt #99 tillhör det de två viktigaste avsnitten på RikaTillsammans. Eller snarare de två avsnitt som jag upplever gör att att man når 80 % av resultatet med 20 % av insatsen.


Fyra-hinkar-principen är en mental modell för att hjälpa en att få ett högre ekonomiskt välmående. Vi definierar det ekonomiska välmåendet som att ha en ekonomisk trygghet idag och i framtiden likväl att ha en valfrihet idag och i framtiden.


Den ska även hjälpa till att hantera några av de största riskerna som vi alla behöver förhålla oss i en privatekonomi som är:

Oförutsedda händelser - ökad utgift, minskad inkomstInflationen - att pengar minskar i värdeVolatilitetsrisken - att investeringar svänger i värdeFelkalibrerad ekonomisk plan - ett för högt eller för lågt sparande

I denna version fyra av modellen försöker vi tydliggöra de olika variationerna av fyra-hinkar-principen som ni i communityn har kommit med. Vi diskuterar både en 2-hinkar och en 3-hinkar-variant som kan vara bättre att börja med. Inom kort kommer vi med ett eller flera bonusavsnitt på ämnet.


Än en gång, ett stort tack till alla er som följer, tittar och bidrar till oss andra.


Många hälsningar,

Jan och Caroline


Disclaimer

Allt sparande är förknippat med risk. Ditt sparande kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan du förlora ditt insatta kapital, investera därför inte mer än du har råd att förlora. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är personliga åsikter, tolkningar och slutsatser, ska inte på något sätt ses som finansiell rådgivning, en investeringsrekommendation eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du uppmanas härmed att alltid göra din egen analys innan du gör något i din ekonomi. Läs mer: https://rikatillsammans.se/villkor


Länkar

Viktigaste länkarnaForumdiskussionPatreon

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro

00:01:35 Vanliga problem och risker i en privatekonomi

00:04:40 Tre risker alla måste förhålla sig till

00:06:11 Gör modellen till din egen

00:07:44 Målet: ekonomiskt välmående idag och i framtiden

00:10:40 Mental modell - ingen sanning eller naturlag

00:16:50 Handlar inte om vilka fonder du ska välja

00:19:15 Gör ditt sparande först immunt och sedan optimerat

00:23:30 Risken för oförutsedda händelser

00:28:24 Volatilitetsrisken - risken för svängningar i portföljen

00:29:20 Risken för en felkalibrerad ekonomisk plan

00:30:30 Enkel variant: 2-hinkar modell

00:38:10 Vår variant: 4-hinkar-principen

00:40:50 Samma byggstenar (aktier & räntor) i alla hinkarna

00:43:06 Spara vs investera vs spekulera

00:47:30 Pengarna flödar mellan hinkarna (get-rich vs stay-rich)

00:57:00 En sammanställning av fyra-hinkar-principen

01:02:50 Varje hink kan innehålla flera konton och portföljer

01:06:30 Är fyra-hinkar principen mental bokföring? Ja.

01:14:01 Hur stora ska hinkarna vara?

01:15:49 Storlek på hinkarna vid stay-rich / FIRE


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-05
Länk till avsnitt

Räntor är återigen relevanta i ett balanserat sparande | Intervju och reklam för LYSA | #287

Reklam för LYSA. I dagens avsnitt intervjuar vi Oskar Björklund som är VD på Lysas fondbolag om räntor. Efter 2022 års ränteuppgång är räntor för första gången i spel för första gången på över 15 år. Fördelen med räntor är att de nu kan ge en god avkastning till en lägre risk än aktier och bör därmed vara en del av en balanserad portfölj.


En av mina stora insikter för ett par år sedan var att räntor - som vid första anblick ser ganska enkla ut - är betydlig mer komplexa än aktier. Det är därför jag vid olika tillfällen har framhållit Lysas ränteportfölj som bra. Det har dock ofta misstolkats som att bra är samma sak som bra avkastning och inte bra konstruerad.


Därför hjälper Oscar till med en introduktion kring räntor, där vi bland annat diskuterar:

De två olika typerna av risk: ränterisk vs kreditriskVilken roll räntefonder har i en portföljRäntor ger en liknande avkastning till lägre riskOlika typer av räntor - säkerställda, reala, företags- och statsräntorRäntor i olika valutor och valutasäkringDiversifiering av räntor i olika geografier (och övervikt mot Sverige)m.m.

Vi hoppas att du finner avsnittet intressant och blir lite klokare kring räntor. För det fina med LYSA är ju att man inte behöver göra någonting, utan allt sköter ju Oskar och hans team. För dig som vill nörda ännu lite mer så finns det tillhörande bonusavsnitt där han svarar på läsarfrågor och olika typer av räntor för olika typer av mer specifika sparmål (då Lysas räntedel är väldigt generell).


Oskar brukar även svara på frågor i forumet, så dyker det upp någon följdfråga, ställ den gärna där så hjälps vi åt i diskussionen. Tack för denna veckan!


Hälsningar,

Jan och Caroline


Länkar

ForumetSponsrad länk till LYSA

Disclaimer

Allt sparande är förknippat med risk. Ditt sparande kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Detta avsnitt är sponsrat, vi har våra egna pengar investerade i LYSA och vi har en sponsrad länk nedan. Läs mer i våra villkor.


Innehållsförteckning

00:00:00 Intro

00:02:43 Välkommen Oscar Björklund

00:04:15 Många olika typer av räntor

00:06:10 Hos räntor ger det sämsta företaget högst avkastning

00:07:21 Två typer av risker: ränte/durationsrisk vs kreditrisk

00:08:40 Räntefonder sjunker i värde när räntan ökar

00:10:20 Vilken roll har räntefonder i en portfölj?

00:11:45 Samma avkastning men lägre risk

00:15:00 Räntor är tillbaka i spel

00:16:30 Jättesvårt att förutse räntan

00:20:20 Tänk om din långsiktiga sparhorisont blir kort

00:21:30 Man bör ha exponering mot både ränte- och kreditrisk

00:25:30 Bör jag ha bolån och räntor samtidigt?

00:28:40 Lysas ränteportfölj är jättebra - men varken hackad eller malen

00:33:30 Säkerställda obligationer

00:38:00 Räntemarknaden räknar, aktiemarknaden tycker

00:39:06 Realräntor

00:40:50 Hur ser Lysas ränteportfölj ut?

00:42:30 Valutarisk och valutasäkring

00:49:00 Varför en så stor andel svenska räntor?

00:51:00 Långa räntor

00:54:30 Fortsätter i bonusräntor


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-29
Länk till avsnitt

Förväntad framtida avkastning på räntor idag ca 4 %| Intervju och reklam för LYSA | Bonus till #287

Reklam för LYSA. I dagens avsnitt svarar Oscar Björklund som är VD på Lysas fondbolag på era frågor om räntor. Vi tar avstamp i att den förväntade avkastningen på räntor i dagsläget (början av 2023) ligger på runt 4 %. Det är fyra gånger så högt som bara för 12 månader sedan och därmed är det rimligt att anse att räntor är i spel igen.


I dagens avsnitt som är ett bonusavsnitt till avsnitt #287 diskuterar vi inte bara LYSA:s räntedel utan även hur man kan tänka kring portföljkonstruktion av räntor. Något som varit ett väldigt engagerande ämne i forumet med flera hundra inlägg.


Vi pratar om ränteportfölj med syfte att vara: 1) en krockkudde, 2) att ha en hög riskjusterad avkastning (Sharpekvot) eller 3) att ha ett kapitalbevarande mål. Vi pratar även om FRN-fonder där man får kreditrisk utan ränterisk och inte minst om hållbara fonder.


Vi hoppas att du gillar dessa två avsnitt och att vi ses även nästa vecka. ?


Hälsningar,

Jan och Caroline


Länkar

Forumet

Sponsrad länk till LYSA


Disclaimer: Allt sparande är förknippat med risk. Ditt sparande kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Detta avsnitt är sponsrat, vi har våra egna pengar investerade i LYSA och vi har en sponsrad länk nedan. Läs mer i våra villkor på rikatillsammans.se/villkor.


Innehållsförteckning

00:00:00 Intro

00:01:59 Välkommen tillbaka Oscar Björklund

00:02:24 Förväntad avkastning på en LYSA-ränteportfölj?

00:04:30 Exklusive PPM var 2022 var det utflöden på fondmarknaden

00:05:40 Räntefonder på ISK?

00:07:50 Olika resonemang kring ränteportföljkonstruktion

00:12:00 Räknar man USA som ett säkert land?

00:13:03 Ränteportfölj som krockkudde

00:15:35 Ränteportfölj med hög sharpekvot

00:16:20 Ränteportfölj för kapitalbevaring

00:17:01 Portfölj för någon som är FIRE

00:19:50 Lysa har valt prioritera naturlig avkastning

00:23:30 Endowmentmodellen

00:25:20 Svårt som privatperson köpa obligationer

00:26:30 Var hittar man info om durationer?

00:28:50 Varför flera liknande svenska räntefonder?

00:30:00 Möjlighet till olika ränteportföljer beroende på sparhorisont

00:31:20 60 % av kunderna har 100 % aktier

00:34:30 Hållbarhet och räntor

00:40:30 FRN-räntefonder (kreditrisk utan ränterisk)

00:47:30 Har du en lekhink?

00:49:30 Purple cow


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-29
Länk till avsnitt

Om bilmarknaden 2023 med Erik Naessén | Funderar du på att köpa bil? Sitt still i båten ?| #286

Reklam för Erik Naessén. I dagens avsnitt intervjuar vi elbilsexperten Erik Naessén om det stora skiftet på bilmarknaden som skedde i och med Teslas stora prissänkning, tips och hur man kan tänka kring bilköp 2023 och hur värdet på den begagnade bilen gör comeback.


I början av januari sänkte Tesla priset på flera av sina bilar med över 100 000 kr. Över en natt satte man hela bilmarknaden i gungning. En prissänkning påverkar nämligen inte bara de enskilda prissänkta modellerna, det påverkar även begagnatmarknaden, konkurrenter, ingångna leasingavtal, restvärden, finansbolag, beställningar och väldigt mycket mer.


Erik hjälper till med att ge en inblick bakom kulisserna, ger tips på hur man kan tänka kring ett kommande bilköp eller leasing, hur vi har fått en återgång till den gamla tumregeln att en 3 år gammal begagnad bil kan vara ett bra köp på bekostnad av de senaste årens fördel för elbilar och så vidare. Det sammanfattande rådet blir just nu: sitt still i båten om det inte är akut eftersom marknaden försöker hitta ett nytt jämviktsläge, man behöver räkna på alternativavkastning och fler faktorer.


Vi vill även passa på att tipsa om Eriks hemsida där han hjälper företag och privatpersoner med att köpa rätt bil och dessutom finansiera den rätt. Han hjälpte ju oss 2021 när vi köpte vår bil, att både välja rätt modell och rätt finansiering. Läs mer på:

https://elbilsexpert.com/


Vi hoppas att du gillar avsnittet och får lite inblick i en värld som man annars inte vet så mycket om. ?


Hälsningar,

Jan, Caroline och Erik


PS. Beklagar den stundtals dåliga kvaliteten på inspelningen. Får skylla på att vi får samla ihop till en bättre än ADSL-uppkoppling till Erik. ?


Forumtråd:

https://rikatillsammans.se/forum/t/49267


Innehållsförteckning

====

00:00:00 Introduktion

00:02:41 Välkommen Erik Naessén

00:04:00 Förändringen är större än man tror

00:05:40 Teslas anledning till prissänkningen

00:10:05 Jämförelse med hyresmarknaden

00:12:00 Hur påverkar det oss som äger en bil?

00:15:10 Restvärde är egentligen restskuld

00:20:55 Begagnade bilar är mer intressanta att räkna på nu

00:23:05 Nu måste du ta hänsyn till alternativavkastningen

00:26:50 En Volvo V70 är som en likvid aktie

00:28:30 Så här drabbas bilbranschen just nu

00:31:19 Kan man hoppa av en beställning?

00:35:40 Inte rekommenderat någon att köpa en ny bil senaste året

00:38:50 Nya bilar kommer vara elbilar

00:41:00 Tillbaka i det klassiska normalläget

00:44:00 Hur ska man tänka om man ska ha en tjänstebil?

00:51:00 Kommer de andra bilbolagen komma ikapp Tesla?

00:54:50 Fler sorters elbilar är på väg

00:58:30 Är det normalt att bilar är så dyra?

01:01:00 Vad har en normal svensk familj för en bil?

01:04:30 Bilmarknaden är en tidig indikator på konjukturen

01:08:00 Vissa återförsäljare kan vara illa ute

01:12:00 Sitt still i båten till sommaren


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-22
Länk till avsnitt

2022 sämsta året för räntor sedan franska revolutionen | Lärdomar och förutsägelser för 2023 | #285

Trots att börsåret 2022 var speciellt - t.ex. var det första gången sedan 1969 som räntor och aktier gick ned samtidigt i den utsträckningen de gjorde - så var det ändå ett ganska vanligt börsår. Många av de tidigare lärdomarna gäller även i år.


I dagens avsnitt tittar vi tillbaka på 2022, reflekterar över utfallet och tittar på några av de historiska lärdomarna som förmodligen kommer gälla även i framtiden. Vi pratar om om vår önskan att ha kontroll och klicka på rubriker såsom "13 aktier att äga 2023", "Sju aktier som slår börsen" och liknande, trots att den första studien som visade att analytiker inte kan förutsäga börsen publicerades redan 1933 av Alfred Cowles III.


Vi konstaterar att direktägande av aktier är svårt - att det bara var 131 av Stockholmsbörsens 1033 bolag som gick plus. Att 2022 var det sämsta året för räntor sedan 1788 året innan franska revolutionen(!) eller George Washington blev president i USA. Att dollarn hade sin största förstärkning mot svenska kronan sedan 1985 och liknande.


Vi kommer även högst sannolikt i framtiden inte få bättre resultat än en indexfond. I dagens avsnitt baserar vi det på SPIVA:s 20 års rapport där de sammanfattar sina jämförelser. Vi diskuterar även jämförelsen mellan den genomsnittlige Avanzianen och en indexfond och inte att man inte behöver ångra sig om man missade det som var populärt för ett par år sedan - sannolikheten är inte obefintlig för att en indexfond är ikapp.


Slutsatserna blir som vanligt - bland det bästa vi småsparare kan göra är: "Just. Keep. Buying.", spara brett, billigt, långsiktigt och regelbundet i en fondrobot eller indexfond, inte försöka tajma marknaden, fonder, valuta eller något annat utan sitta still i båten samt lita på att tiden fortfarande är vår bästa vän. Den jämnar ut avkastningen, minskar risken och ökar sannolikheten för att gå plus.


Lite som Napoleon sa: "Genialitet är att fortsätta göra det helt vanliga även när alla andra runtomkring beter sig som galningar." ?


Många hälsningar,

Jan och Caroline

ForumdiskussionLänksamling

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro

00:04:40 Vilken typ av råd ska man lyssna på?

00:07:50 Redan 1933 hade experter fel om börsen

00:12:30 Läskigt att leva i en värld där ingen har koll

00:18:10 Sämsta året för räntor sedan 1788

00:21:42 Förväntade avkastningen på Stockholmsbörsen är högre än globala just nu

00:25:00 Räntor är tillbaka i spel

00:28:10 131 av 1033 bolag på Stockholmsbörsen slutade på plus

00:34:00 En 60/40-portfölj hos LYSA var lika dålig som en 100/0-portfölj

00:37:29 Den genomsnittlige Avanzianens resultat

00:40:00 Ovanligt med flera nedgångsår efter varandra

00:43:00 Sparhorisonten jämnar ut avkastningen

00:47:10 Den genomsnittlige avanzianen lär inte slå index

00:49:30 Så här sabbade jag fem års utveckling i en portfölj

00:52:30 Sedan 1970 har börsen gjort 160 ggr pengarna

00:54:10 Risktrappan och riskpremier

00:56:00 Att flytta pengar i tid

00:58:00 Vad säger 80 akademiker om hur man ska investera?

01:00:00 SPIVA utvärdering av 20 års arbete

01:07:00 New York Times rekommendation

01:12:20 Missade du X-tåget för ett par år sedan?

01:17:30 Tesla-grafen har allt

01:21:40 Slutsatser att ta med sig


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-15
Länk till avsnitt

Så investerar du 2023 | Legobitar att bygga ihop sparandet med - del 2 i Ekonomisk plan | #284

Här får du de viktigaste sakerna att veta för ett bra långsiktigt sparande - allt från minnesregler till konkreta fonder.


Precis som vanligt bygger dagens avsnitt på det som vi kommit fram till i RikaTillsammans-communityn, vår egen erfarenhet och konsensus i forskningen. Vi försöker göra det ännu lite tydligt och enklare genom en uppdelning i 1) bankkonto, 2) räntefonder och 3) aktiefonder som vi ger konkreta exempel på.


Utöver det ger vi även några minnesregler kring sparhorisont, kring värdet av sparandet (12-12-12-regeln) och värdet av att vara lat, passiv, oengagerad och oinloggad. Många av resonemangen har vi haft i forumet, så besöker det gärna via länken nedan för både bakgrund och fördjupning.


I övrigt är det egentligen inget nytt för dig som följt oss i alla år. Det är samma fondrobotar i form av Lysa och Opti som vi rekommenderar. Det är samma fonder i en-fond-lösningen och det är samma basportfölj som föregående år.


Lite tråkigt kanske, men en en naturlig följd av att sparandet ska vara långsiktigt och vi faktiskt säger att ett smart sparande ska inte vara spännande. Då blir det inte så mycket nytt, utan varje år blir ett konstaterande "det är bra nog även i år."


Om du har frågor, kommentarer eller funderingar, ta dem gärna i forumet så ses vi där!


Lycka till med ditt sparande!

Jan och Caroline


-----

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Avsnittet är allmän information, vi har ej fått betalt för avsnittet men det innehåller reklamlänkar. Avsnittet ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.


-----

Reklam / Sponsrade länkar

LysaOptiRikaTillsammans-programmet

Övriga länkar:

Forumdiskussion med övriga länkarLänksamling

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro

00:06:56 Just. Keep. Buying.

00:08:42 De tre olika typerna lego-bitarna (tillgångsslag)

00:11:30 Fokus på räntor och aktier

00:13:43 Det viktigaste att veta om varje Lego-bit

00:17:03 Legobitarna passar in i den ekonomiska planen

00:18:50 Olika lego-bitar för olika typer av sparande

00:21:30 Räntor är betydligt svårare än aktier

00:23:05 Vad är rätt att lägga fokus på?

00:30:10 12-12-12-regeln

00:34:26 De tre antaganden som vi gör

00:41:22 Köp hela höstacken istället för att leta efter nålar

00:42:37 Vårt primära förslag: fondrobot LYSA

00:48:50 Variationer på fondrobot

00:51:55 Variation 1: En-fonds-lösning

00:55:40 Variation 2: Basportföljen

01:03:11 Variation 3: Basportföljen hos olika banker

01:04:10 Variation 4: Extra hållbar variant av basportföljen

01:06:19 Kombinera bitarna baserat på sparhorisont

01:08:24 Aktier är slumpmässiga på kort sikt men förutsägbara på lång sikt

01:11:06 Var passiv, lat, oengagerad, ointresserad och inloggad

01:14:40 Aktier är en proxy för mänsklig drivkraft


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-08
Länk till avsnitt

Om du inte vet vart du är på väg så vet du inte hur mycket pengar du behöver | Ekonomiska mål | #283

De flesta av oss hade tittat konstigt på en läkare som skriver ut läkemedlet innan hen hade frågat oss om symptomen, frågat var vi har ont eller ställt en diagnos. På samma sätt vore det konstigt att få en vägbeskrivning innan vi berättat vart vi är på väg. Men inom ekonomi gör vi det hela tiden, vi pratar om fonder, investeringar, portföljer utan att ställa diagnosen och fråga vad är målet med vårt sparande?


Dagens avsnitt tar ett steg tillbaka och försöker börja i diagnosen istället för att prata om lösningen, metoden, indexfonden eller läkemedlet. På sätt och vis är det klurigare att börja med målet i sikte. Det är lika enkelt att förstå "Ta en alvedon en gång om dagen" som att "Spara 10 % av din lön varje månad" men problemet är att om sjukdomen är fel och alvedon inte hjälper, så är det helt bortkastat.


Det som är klurigt - i alla fall för oss - är att plötsligt behöver jag stanna upp och fundera på vad är det som jag vill eller vad är det som är viktigt för oss. Därför har vi i det här avsnittet försökt sammanställa ett antal frågor så att du ska kunna börja närma dig problemet. För jag tror inte svaret kommer att komma bara så där, utan att man behöver ringa in det från flera håll.


Några av frågorna som vi tar upp är:

- Om, ekonomi är penseln som vi målar ditt liv med, vad vill vi måla?

- Vad bryr jag mig / vi oss om?

- Vilka scenario vill jag / vi undvika?

- Vilken påverkan vill jag / vi ha i världen?

- Vad vill jag ha / uppleva / ge bort / äga?

- Vad vill jag göra mer / mindre av i livet?

- Vilka minnen vill jag skapa / tillsammans med andra?

- Vad gör vi när tiden bara försvinner?


Till syvende och sist kommer det ner till:

- Hur kan vi använda och spendera våra pengar för att de ska bidra till göra vårt liv rikare / lyckligare?


Notera att det inte handlar om att maxa dyrast upplevelse eller pryl. Det handlar om att bli medveten om vad som är viktigt för dig och de människor som är viktiga i ditt liv.

Ladda ner fler frågor i en pdf ?


När svaren till dessa frågor är på plats, då kan man börja med nästa steg som är att välja metoder, verktyg och koncept för att ta sig från nuläget till det önskade läget utifrån frågorna ovan.


Avslutningsvis vill vi göra reklam för RikaTillsammans-programmet.


Många hälsningar,

Jan och Caroline


Länkar

====

Diskutera i forumet

Länksamling


Innehållsförteckning

====

00:00:00 Inledning

00:04:45 Vilken bild vill jag måla med min ekonomiska pensel?

00:07:40 De flesta har inte en plan

00:10:20 Otillfresställande att ha ekonomiska metoder men ingen plan

00:14:00 Frågebatteri för att komma närmare en plan

00:18:25 Vilket är det bästa sättet att använda min livsenergi på?

00:23:50 Tänk om dina och mina mål inte synkar

00:26:42 Hur kan du spendera pengar för att göra ditt liv rikare?

00:30:40 Att nå dit att man känner att det är "enough"

00:33:40 Utan en plan oroar man sig t.ex. för pension

00:37:00 Marginalnyttan med pengar minskar över tid

00:40:00 I FIRE behöver man bara brygga till pensionen

00:45:40 Carro vill göra en FIRE i en 2:a

00:54:40 Livet levs framlänges och förstås baklänges

00:55:35 Hjälp andra genom ställa frågan: "och mer?"

01:01:30 Reklam för RikaTillsammans-programmet 2023


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-01
Länk till avsnitt

En annorlunda 2022-reflektion på djupet kring livet med Helena Roth | #282

Dagens avsnitt började som en reflektion över 2022 men spårade snabbt ur och vi hamnade i kaninhålet. ??Vi diskuterade liv-död-liv-cykeln, 20-20-20-20-regeln över faser i livet, tidsfönster, att det är okej att lägga fokus på det tunga, status och att kunna uppskatta även en tung process.


Tillsammans med Helena Roth (@tankespjarn i forumet) en vän till oss börjar vi reflektera över året som gått utifrån ett mer personligt perspektiv än att diskutera rotationen mellan tillväxt och värdebolag (det kanske kommer i ett senare avsnitt). Vi tar upp en hel del reflektioner från forumet bl.a.


1) 20-20-20-20-principen om att livet kan delas upp i 20 års perioder med olika syften.

2) Liv-död-liv-cykeln utifrån boken "Women who run with the wolves"

3) Frågor som: vad vill jag? och vad vill jag innerst inne?

4) Skillnaden på: vad vill jag? vs, vad tror jag att andra vill? vs vad förväntar sig andra av mig?

5) Om status och längtan att få vara med

6) Att våra olösta problem kan gå i generationer om vi inte tar oss an dem

7) Proof-of-work att till syvende och sist får man "betalt" i förhållande till det värde man skapar


Som vanligt blir det mycket personlig reflektion, en del trevande och lite snillen spekulerar. Därför utfärdar vi en liten varningstriangel för dagens avsnitt så att du vet vad du kan förvänta dig. ?


Nästa vecka blir det dock återigen ett konkret avsnitt kring sparande och investeringar. Vi vill samtidigt passa på och önska en god fortsättning och ett gott nytt år. ??


Många hälsningar,

Jan, Caroline och Helena


-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinken

Tack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.

Läs mer om vår community ?

-------

Innehållsförteckning

00:00:00 Introduktion

00:04:40 Change is hard at first, messy in the middle and glorious in the end

00:09:50 Vad vill jag, och vad vill mitt djupare jag? (nej, det inte samma fråga)

00:12:10 Hur man skiljer på ?jag? och ?djupare jag?

00:14:40 Jan och statusjakten

00:19:10 Liv-död-liv-cykeln går (typ) i en spiral

00:26:25 Man sätter frön som man inte hinner se blomma under sin livsstid

00:33:40 Hur man parar ihop känsla med pengar

00:38:50 Jan räknar på sitt rikare liv utan statusbyggande

00:43:40 Jan vill återigen prata om statussignalering

00:48:40 Jan minns när han körde v70:n i Skanör

00:54:40 Kan man ha det roligt i en jobbig process?

00:57:40 Jämför inte din olycka med andras

00:59:10 Live-terapi: knäck nöten du får syn på

01:04:40 Dina barn får samma nöt som du om du inte knäcker den

01:06:40 Nötterna ingår inte i din personlighet

01:16:40 Proof-of-work stämmer tydligen

01:23:00 Avslutning


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-26
Länk till avsnitt

Om finansiell intelligens & hantera istället för att undvika risk | Rich Dad, Poor Dad, del 6 | #281

Dagens avsnitt tar avstamp i Robert Kiyosakis bok "Rich Dad, Poor Dad" och diskuterar olika aspekterna som hör till finansiell kompetens, två typer av investerare, att köpa vs skapa investeringar, att hantera istället för att undvika risk och mycket mer.

Finansiell intelligens handlar om att sträva efter att öka sitt möjlighetsutrymme. Att ha så många alternativ som möjligt.

Kiyosaki resonerar sedan vidare att nyckeln handlar om vårt sätt att tänka. Att goda möjligheter ser man inte med ögonen, de ser man med hjälp av sitt tankesätt. De bygger på en kombination av de olika pelarna för finansiell intelligens som enligt honom är: kunskap om bokföring, färdigheten att investera, förståelse för marknader och kompetens inom juridik. Jag skulle i och för sig även lägga till självkännedom också.

Det i sin tur leder till hans uppdelning av två typer av investerare - de som köper färdigpaketerade investering (läs: t.ex. indexfonder) eller de investerare som skapar investeringar som andra köper. Metaforen han använder är skillnaden mellan en person som köper en färdig dator vs att bygga ihop en dator från de olika komponenterna.

Vi gör även lite reklam för RikaTillsammans-programmet 2023, vi tänker oss att det är ett något som vi gör tillsammans med dig under 12 månader. Det handlar om att skapa sig en livsplan bestående av tre delar, en emotionell del, en ekonomisk del och en finansiell del. Läs gärna mer nedan.

Tack för denna veckan och god jul!

Jan och Caroline


-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor

-------

00:00:00 - Introduktion till dagens avsnitt00:07:30 - RikaTillsammans-programmet 2023 (reklam)00:13:37 - Fler möjligheter ger en högre resiliens00:19:45 - Vibbar från Finansbranschen där man låser in pengar i fler år00:24:10 - Intelligens ger dig tillgång till fler nyanser00:33:45 - Att investera handlar t.ex. även om riskhantering och money-management00:40:45 - Två typer av investerare enligt Kiyosaki00:50:30 - Indexfonder livsförändrande på 30-40 års sikt (inte på kort sikt)00:57:00 - I vilka områden i livet undviker jag risk istället för hantera den?01:06:40 - If in doubt stay out01:25:20 - Det handlar om att både vara haren och sköldpaddan

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-18
Länk till avsnitt

Låt avkastningen finansiera ej nödvändig konsumtion | Reflektion på Rich Dad, Poor Dad del 5 | #280

Dagens avsnitt har två huvudpoänger: låt avkastningen finansiera din lyx- eller ej nödvändiga konsumtion och investera i tillgångar som du älskar för att lära dig mer om dem. Det är en fortsättning på diskussionen utifrån Robert Kiyosakis bok "Rich Dad, Poor Dad". Istället för att köpa sakerna man vill ha (men kanske inte behöver) för lönen, så köper man dem för avkastningen för sina pengar. Magin som uppstår är att då har man de initiala pengarna kvar. Lite som det kraftigt förenklade exempel vi diskuterade i forumet som lät ungefär:

Investera 1 200 kr i månaden i 12 år för att sedan kunna ta ut 1 200 kr månaden resten av livet.

Det vill säga hela poängen med ränta-på-ränta i kombination med uppskjuten belöning. Tricket som många inom ekonomi pratar om: varje krona som du sätter i arbete kommer att jobba åt dig 24 timmar per dag, sju dagar i veckan, 365 dagar om året och i generationer om du låter den. Det är som ett frö utifrån mer pengar kommer att växa över tid. Eller som Kiyosaki säger: "Once a dollar goes in, never let it out."

Kiyosaki drar det ett steg vidare och säger: "An important distinction is that rich people buy luxuries last, while the poor and middle class tend to buy luxuries first. The poor and middle class buy luxuries with their own sweat, blood, and children?s inheritance.". Tufft.

Många hälsningar,

Jan och Caroline

PS. Notera dubbelslutet i dagens avsnitt. Där vi avslutar, men kommer på att vi har mer att prata om.

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomi

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor

-------

00:00:00 - Introduktion00:11:00 - In i kapitel 3: Mind your own business00:22:00 - En stabil finansiell grund gör att du kan ta risk i livet00:31:40 - Rika köper sin lyx allra sist, inte så fort de har råd00:37:30 - Du behöver en budget nu (inte en prognos) för att få slottet sen00:49:50 - Caroline tycker det är svårt att vara ombytlig00:57:00 - Älskar du de tillgångar du har?01:08:00 - Det som blev kvar var en bisarrt stor plasma-TV01:12:30 - Jan tror att han avslutar avsnittet00:21:20 - Det riktiga avslutet

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-11
Länk till avsnitt

Resan mot att försörja sig på uthyrning av fastigheter | Läsarberättelse av Filip Sakic | #279

I dagens avsnitt intervjuar vi Filip Sakic som vi träffade på en RikaTillsammans after-work i Malmö. Där delade han med sig av sin resa mot att i framtiden kunna försörja sig på uthyrning av fastigheter.

Jag upplever få saker så inspirerande som att få ta del av andras historier och livsresor. Särskilt när de pågår och ännu inte är i mål. Filips historia är en sådan. Här har vi en kille som är under 30 år, som verkligen har valt att gå en annan väg i livet än många andra. Först börjar han med att renovera en lägenhet, sälja den och återinvestera pengarna i nästa.

Han har utmaningar med brist på kapital, brist på kompetens, brist på tid men lyckas tack vare sitt driv och kreativitet ta sig förbi dem. När banken "låser" hans kapital i en fastighet får han skaffa sig ett sidojobb, och han väljer då smart att bli deltidsbrandman för att kunna fortsätta på sin inslagna väg.

Jag tycker det ska bli väldigt spännande att få följa Filips resa. Vi hoppas att du tycker att den är lika inspirerande som vi.

Många hälsningar,

Jan, Caroline och Filip så klart

PS. Du som är medlem i vår Patreon-community får så klart alla avsnitt utan reklam och i 4K-upplösning.

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samt

ett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinken

Läs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor

-------

00:00:00 - Introduktion00:01:37 - Köpte första lägenheten med hjälp av min mamma00:06:40 - Idag hade jag nog inte börjat med små lägenheter00:14:27 - Planen är att hålla på med det i minst 10 år till00:20:10 - Skapa relation med banken i förväg00:27:40 - Försöker intervjua mina hyresgäster00:33:00 - Man får inte vara rädd att lyfta på telefonen00:40:30 - Banken låste pengarna i fastigheten00:56:45 - En framgångsfaktor är attityden: jag vågar, jag ber om hjälp etc.01:05:30 - Champions are not made in tournaments, they are made in training01:09:00 - Det hade inte gått utan stöd från min fru Johanna01:14:00 - Boktips: Who not how

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-04
Länk till avsnitt

Indexfonder ger dig möjligheten att ha tid till annat | Era kommentarer till förra avsnittet | #278

Dagens avsnitt förtydligar några av resonemangen i förra veckans avsnitt om investeringstrappan, att gräset inte är grönare på andra sidan och att indexfonder förmodligen är den bästa basen för alla.

Avsnittet bygger uteslutande på de kommentarer som vi fick in till förra veckans avsnitt. Det viktigaste guldkornet för mig handlade om att titta på förutsättningarna i de olika trappstegen.

Många av er påpekade att de olika stegen kan ha sina poänger, givet att man med öppna ögon ser de förutsättningar som behöver vara uppfyllda för det steget. Ett misstag som vi sannolikt har gjort är att man kopierar förutsättningarna från ett steg till ett annat.

Tittar vi på ett trappsteg som många av er gav feedback på, t.ex. som affärsängel eller investerare i onoterat, då kan förutsättningarna vara 1) du måste ha en bukett av bolag, minst 20-40 bolag med ca 200 000 investerar i varje över tid, 2) 65 % av bolagen du investerar i kommer gå under, 3) om du överlever och lyckas kommer din snittavkastning vara 15-22 % mot indexfondernas 7 % men mer sannolikt kommer du underprestera mot indexfonden 4) du behöver skjuta till mycket tid, kompetens och energi, 5) du kan ha det som jobb och utnyttja din sociala förmåga och 6) du kommer göra det tillsammans med andra.

Förutsättningarna för dessa två trappsteg är helt olika.

Hälsningar,

Jan och Caroline

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor

-------

00:00:00 - Intro

00:07:50 - 100miljonersmannens snittavkastning ligger nära index

00:15:10 - Lätt att missförstå när man inte har hela bilden (t.ex. onoterade bolag)

00:21:30 - Som influencer har man väldigt lite utrymme att göra fel

00:30:30 - Svaret finns inte där ute, det finns här hemma i indexfonden ?

00:39:11 - Det är nyansskillnad på guld och andra alternativa investeringar

00:48:00 - Problemet är nog att förutsättningarna i de olika stegen är okända

00:57:30 - I lekhinken får man utlopp för sin hobby

01:06:20 - Nackdel med indexfonder är att du inte lär dig något om ekonomi

01:10:30 - Den här Bolmeson har inte alla hästarna hemma


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-27
Länk till avsnitt

Sanningen om jakten på den bättre investeringen och myten om den rike investeraren | #277 ?

När man frågade Warren Buffet varför fler människor inte var rika när det nu var så enkelt, så lär han ha svarat: "De flesta vill inte bli rika långsamt." Jag tror det ligger väldigt nära pudelns kärna.

Den senaste tiden har jag upplevt en frustration. Jag tror den grundar sig gapet mellan t.ex.: hur gemene man tror att folk har blivit rika och sanningen hur folk har blivit rika.

I avsnittet beskriver jag det som att jag började min resa i Malmö (=bred indexfond, t.ex. AP7 SÅFA). Snart så tänker Åkarp (=nischfond, t.ex. Tin Ny Teknik) är bättre. Så flyttar man från Malmö till Åkarp. Efter ett tag i Åkarp börjar man tänka; "Hmm, Lund (=kvalitetsaktier, t.ex. investmentbolag) är ganska trevligt." och flyttlasset går till Lund. Efter ett tag blir man uttråkad i Lund och börjar fundera på Höör (=nischaktier / förhoppningsbolag, t.ex. Sinch, Evo, SBB, Storskogen m.fl.) och flyttar dit. När man bränt sig där ett tag så börjar man fundera Helsingborg (=Alternativa investeringar, krypto, guld, vin, P2P) och tänker att det går nog bättre. Naturligtvis är det dyrare och dyrare att bo på dessa ställena, men man får ju bra service, blir bjuden på VIP-middagar och liknande. När man då har gjort hela den här rundresan så börjar man inse; "Alltså, Malmö var inte så dumt." och man flyttar tillbaka. De rika människorna jag har träffat längs vägen har inte bättre portföljer, de har inte strategier att sträva efter eller liknande. Snarare tvärtom. Många gånger betalar de mer, har sämre saker, blir mer lurade, har inte tjänat sina pengar på investeringar och många gånger "förlorar" de på sina investeringar snarare än de tjänar. Mer regel än undantag, i alla fall från mina anekdotiska observationer.

Dina till Malmö hemkomna ekonomikompisar,

Jan och Caroline

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Reklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor

-------

00:00:00 - Introduktion

00:08:35 - Tre olika stories om hur man blir rik florerar därute

00:10:20 - Hur har folk egentligen blivit förmögna?

00:20:39 - Myten om att investera dig rik snabbt

00:26:25 - Hur ser vardagsmiljonären ut egentligen?

00:35:30 - Trump har ägnat sig åt kapitalförstöring i sina investeringar

00:48:30 - Detta är därför du blir VIP:ad

00:57:20 - Att vara först in i en investering är status för de riktigt stora

01:01:00 - Välkommen till Skanör

01:11:00 - Vilket behov tillfredsställer du genom att vara med och investera?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-20
Länk till avsnitt

Hur många dagar klarar din ekonomi om du slutade arbete idag? | Reflektion del 4 | #276

Idag fortsätter vi reflektera utifrån Kiyosakis frågor för en bättre ekonomi i allmänhet och över vår egen situation i synnerhet.

På senare tid har vi fått en del feedback på att avsnitten som ger "svar på frågor" är bättre än avsnitten som "ställer frågor". Jag förstår personligen feedbacken och jag kan lova att även de här avsnitten kommer att komma, särskilt i januari. Men samtidigt vill jag verkligen kasta ljus på dessa avsnitten.

Ja, det är klurigare att fundera på en fråga såsom:

Vilken historia berättar mitt pengaflöde om mitt liv?Hur många dagar klarar jag mig utan några inkomster?

Eller fundera på betydelsen av:

Pengar utan finansiell intelligens är pengar som snart är borta.Det handlar inte om hur mycket man tjänar. Det handlar om hur mycket man behåller.

Det är frågor som är kluriga eftersom det inte finns något snabbt svar. De kräver reflektion, eftertanke och kanske att man till och med hamnar i "jag vet inte". Där har vi på sätt och vis hamnat nu. Avsnitten och fasen i livet har provocerat fram ett tillstånd där vi har påbörjat ett "välja-om-2022"-projekt.

För 5+ år sedan hade jag ett behov att få "köpa en ny bil", "köpa ett stort och fint hus" och så vidare. Idag är jag inte lika säker på att det var rätt beslut. Inte minst på grund av den storyn som pengarna berättar. Är det rimligt att vi lägger en av våra inkomster på boende, boenderelateradekostnader och bil?

Det är frågor som är tuffa att vara i. Särskilt eftersom de inte har något svar här och nu. Men jag tror att de är ack så viktiga för den långsiktiga rikedomen i livet. Även om det är lite klurigt här och nu.

To be continued.

Hälsningar,

Jan och Caroline

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

-------

00:00:00 - Intro

00:15:02 - Finansiell intelligens

00:20:44 - Hur flödar dina pengar?

00:31:53 - En stressad ekonomi

00:42:50 - Våga var kvar i frågan

00:47:35 - 12 000 kronor i månaden för en Tesla, är det värt?

00:57:15 - Ekonomin är penseln som du kan måla ditt liv med

01:04:29 - Hur många dagar klarar din ekonomi om du slutade arbeta idag?


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-13
Länk till avsnitt

Ditt pengaflöde berättar historien om ditt liv | Rich Dad, Poor Dad - Del 3 | #275

Dagens avsnitt är en fortsättning i vår serie utifrån Robert Kiyosakis bok "Rich Dad, Poor Dad". Idag dyker vi ner i kapitel två som handlar om grundläggande förståelse för ekonomi och redovisning. Vi diskuterar och reflekterar över en vanlig resultat- och balansräkning med inkomster, utgifter, tillgångar och skulder.

Sedan brukar vi klumpa ihop inkomsterna och utgifterna i en resultaträkning. Resultaträkningen ("RR") visar inkomster minus utgifter över en tidsperiod i form av ett resultat. Därav namnet resultaträkning. Tillgångar och skulder klumpar vi ihop i form av en balansräkning ("BR") som är ett "foto" eller en bild vid ett visst givet tillfälle. Tillgångar minus skulder ger din nettoförmögenhet.

Först och främst flödar pengar inom vår ekonomi på olika sätt, men den flödar även mellan t.ex. olika personers eller företags resultat- och balansräkningar.

I avsnittet definieras en enkel ekonomi, en medelklass- eller stressad ekonomi och en rik eller generativ ekonomi. Genom att titta på hur pengarna flödar i en RR och BR så får man en ganska spännande bild av ens eget liv. Kiyosaki gör här ett antal poänger - t.ex. att många med ett fattigtänk köper saker som skapar utgifter istället för saker som skapar inkomster, vilket gör att man hamnar i en negativ spiral.

Det här och mycket mer pratar vi om i dagens avsnitt. Vi hoppas att du gillar det!

Dina nördiga RR- och BR-kompisar,

Jan och Caroline

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Reklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

-------

00:00:00 - Introduktion

00:06:35 - Principer funkar bättre än metoder även i din ekonomi

00:12:55 - VD:ar som inte fattar bokföring

00:18:20 - Liten skola i resultat-och balansräkning

00:27:45 - Närande tillgångar gör dig rikare och tärande tillgångar gör dig fattigare

00:39:20 - Skatten du betalar är en intäkt för staten

00:40:55 - Sidospår: Vålds-entreprenörer och kreativa entreprenörer

00:53:46 - Ditt boende kan beröva dig 20-30 års investeringserfarenheter

01:01:00 - Förklaring till varför Kanye West (aka. Ye) inte är med på Forbes rikaste-lista längre

01:12:10 - Samhällskontraktet i Ryssland har brutits i och med mobiliseringen

01:23:00 - Poängtavlan vi sneglar på då och då

01:24:30 - I tuffa tider kan man se vem som badat med brallorna nere


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-06
Länk till avsnitt

Ditt jobb behöver inte vara din huvudsakliga inkomstkälla | Rich Dad, Poor Dad - del 2 | #274

Ett vanligt misstag de flesta gör är att tro att ens pengar måste komma från det stället man lägger sin tid.

Förra veckan inledde vi vår lilla serie kring boken "Rich Dad, Poor Dad" som nu firar 25-års jubileum. Det är fortfarande en av de bäst böckerna för den som är intresserad av att lära sig och förstå privatekonomi. Den pekar på väldigt många skillnader i tankesätt och perspektiv.

Det blir ett väldigt brett avsnitt där vi berör allt från att skilja på hur pengarna tjänas, till grupptryck, reflektion över om man ens inser att man är fast i ett ekonomiskt ekorrhjul, om vikten av att ha observationsglapp till Ramit Sethis tips om att ha ett konto för att prova nya saker man annars inte gör.

För att upprätthålla en stadigvarande tradition hamnar vi mycket i sidospår, jag lyckas kalla @carolinebolmeson för familjens ?rutin-Hitler?, vi får svar på hur man blir en hund när man blir stor och mycket annat. Men det är en feature som ni får här på RikaTillsammans.

Som vanligt ser vi fram emot dina kommentarer, reflektioner och funderingar.

Många hälsningar,

Jan och Caroline

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

-------

Innehållsförteckning

00:00:00 - Inledning

00:09:25 - Ditt jobb, aka. Plan A, behöver inte vara din huvudsakliga inkomstkälla

00:16:35 - Grupptrycket ställer en massa jobbiga frågor

00:25:15 - ?Min kalender är smockfull, jag hinner inte jobba strategiskt mot Plan B?

00:33:25 - Vilka är knasbollarna egentligen?

00:41:50 - Hur vanlig är ?fattig-synen? på pengarna och livet?

00:53:25 - ?Du bara hoppar runt, vad ska det leda till??

01:03:00 - Fattiga och rika reagerar helt olika på rädsla och girighet

01:11:45 - Ta hjälp av ditt observationsglapp för att ta bättre beslut

01:17:30 - Caroline är familjens ?rutin-Hitler?

01:28:00 - Avslutning


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-30
Länk till avsnitt

Jobb: en kortsiktig lösning på ett långsiktigt problem | Rich Dad, Poor Dad - Del 1 | #273

Ens egna ekonomiska situation är en följd av de tankar, perspektiv och saker man har eller inte har gjort. Få kontrasterar det bättre än Robert Kiyosaki i hans bok från 1997 med titeln ?Rich Dad, Poor Dad?.

Boken är en av mina topp-3 böcker inom privatekonomi som jag rekommenderar till alla som vill lära sig mer om ekonomi. Både för att den har bestått tidens tand, men också för att den lär ut ett sätt att tänka snarare än att ge konkreta svar.

Det här avsnittet är det första i en kortare serie där vi kommer diskutera de olika kapitlen boken utifrån vårt perspektiv. Eftersom det just handlar om ett sätt att tänka och därmed värderingar, attityder och perspektiv är det viktigt att komma ihåg att det inte är rätt/fel, sant/falskt eller ens bra/dåligt. Det är bara annorlunda. Vi sitter inte på någon sanning eller rätt svar, tvärtom blir det ju tydligt hur vi också hamnar i diket från tid till annan.

Kiyosaki drar saker också till sin extrem för att göra de olika kontrasterna tydliga. Därav t.ex. formuleringar såsom ?rika? och ?fattiga?. Det viktiga här är också att notera att det inte nödvändigtvis handlar om hur mycket pengar man har, utan det handlar mer om tänket. I dagens avsnitt, som bara bygger på det första kapitlet, diskuterar vi saker bl.a.:

Skillnaden att jobba för pengar eller ha pengar jobbandes för enDe flesta är rädslostyrda i sin ekonomiTa ansvar för allt som händer och inte händer i ditt livMed mer pengar ökar de flesta bara sina skulderJobb är en kortsiktig lösning på ett långsiktigt problemDe flesta gör ingen förändring till följd av rädsla

Det här och mycket annat diskuterar vi i dagens avsnitt.

Dina två knasbollar till ekonomikompisar,

Jan och Caroline

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

-------

00:00:00 - Intro

00:14:55 - Hur kan jag få råd? istället för Jag har inte råd

00:23:34 - En liten förändring kan ge stora resultat

00:28:41 - The rich don´t work for money

00:40:26 - Få tänker som rich dad

00:47:34 - Det handlar om att separera inkomst från tid

01:04:48 - Det handlar om personligt ansvar

01:28:33 - Om åsnan hade sett sig själv utifrån hade den kanske haft en annan åsikt


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-23
Länk till avsnitt

This too shall pass: Låt inte en kris gå till spillo... | #272

Nu när vi fortfarande befinner oss på vägen in i en plånbokskris där maten blir dyrare, bränslepriset ökar, inflationen skenar, bostadspriser faller och börsen är på dåligt humör är det än viktigare att komma ihåg uttrycket: "This too shall pass". I dagens avsnitt reflekterar vi över situationen, hur man i media gärna vill måla upp en nattsvart bild och hur viktigt det är att försöka ta framåtlutade steg även när det känns tufft. Det här är nämligen ett ypperligt tillfälle att göra förändringar i sin ekonomi som man kan ske har tänkt göra, men ännu inte gjort.

En av de stora vinsterna är nämligen att alla förändringar som man gör till följd av svaren till de fyra generella frågorna:

Hur kan jag öka mina inkomster?Hur kan jag sänka mina kostnader?Hur kan jag effektivisera de resurser jag har?Vem kan jag be om hjälp eller kommunicera med?

Vi pratar även en hel del om att inte byta strategi för att marknaden har fallit. Tvärtom är nu verkligen tillfället då man bör fortsätta månadsspara och om möjligt - vilket självklart kan vara jättesvårt - men öka sitt månadssparande. Börsen ligger ju -30 % som helhet och det vore väldigt osannolikt om vi i framtiden - på lång tidhorisont (5- 10 år) inte skulle hämta upp delar av det fallet eller aldrig någonsin mer ha ett nytt börsrekord.

Vi hoppas att du uppskattar veckans avsnitt så ses vi nästa vecka!

Dina ändå positiva ekonomikompisar på nätet!

Jan och Caroline

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.

-------

00:00:00 - Introduktion

00:08:50 - Olika sätt att öka sina inkomster

00:19:20 - Fråga: Har du ekonomisk panik eller ångest?

00:24:00 - Döm inte dig själv efter din ekonomi

00:33:20 - Fråga: Har vi levt över våra tillgångar?

00:40:30 - Samma lön i pensionen som idag

00:51:25 - Fråga: Hur ser ett klokt sparande ut nu?

00:58:00 - Synd att månadsspara bara när det är dyrt på börsen

01:07:00 - Tydliggörande när bufferten ska användas

01:12:25 - Fråga: Ta sparpengar för att betala av lån?

01:16:35 - Fråga: Hur pratar man med barnen att det är tuffare tider?

01:21:10 - Fråga: Något annat att tänka på ett halvår framåt?

01:22:00 - Maxa krisen!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-16
Länk till avsnitt

Med en fondrobot kommer du aldrig vara bäst, men vinna i längden ändå ? | Reklam för Lysa | #271

Reklam för Lysa AB. I dagens avsnitt intervjuar medgrundaren och VD:n Patrik Adamson och pratar om marknadsläget, räntan, inflationen och mycket mer.

Framförallt så pratar vi om ett koncept som jag skrev om i ett nyhetsbrev häromveckan kring "strategisk mediokritet". Det är ett lite ointuitivt resonemang som går ut på att inte sikta på att bli bäst men att konstant hålla sig i toppen. Teorin är att om du försöker bli bäst, så måste du ta risk och ha tur. Om du tar den typen av risk över tid som behövs så kommer du till slut att straffa ut dig.

Strategisk mediokritet handlar om att istället sikta på att vara t.ex. topp-30 % konstant. Men bara genom att hålla sig konstant topp-30 % så kommer man över tid kanske hamna på topp-10 % eller bättre. I mångt och mycket är det precis vad det handlar om när man investerar på det sättet som vi förespråkar - att äga hela höstacken istället för att leta efter nålarna.

För visst, ett enskilt år så är kanske "Ny Teknik", "Krypto" eller "Småbolag"-nålarna bättre än att äga hela höstacken.

Vi hoppas att du gillar intervjun och det finns faktiskt ett bonusavsnitt där Patrik svarar på flera frågor från er i communityn.

Dina strategiskt mediokra ekonomikompisar,

Jan och Caroline

PS. Var vänlig notera att om du köper en fond så kan den öka och minska i värde, i värsta fall kan du förlora hela beloppet. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Läs mer i villkoren.

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)LYSA (sponsrad länk)Reklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,

allt ordinarie material utan reklam

tips och struktur för en bättre ekonomi,

inbjudningar till olika event

Läs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.

Detta avsnitt innehåller reklam, läs mer i vår annonspolicy.

-------

00:00:00 - Intro

00:11:29 - Fördomar kring finansbranschen

00:18:56 - Du kommer aldrig vara bäst ett enstaka år med Lysa

00:28:52 - Tur som strategi är nog ingen bra grej

00:33:50 - Detta kanske kommer kallas för plånbokskrisen

00:45:52 - Stigande räntor och sjunkande värden på hus

00:54:48 - Jag önskar mig en graf i julklapp

01:04:01 - Ökar räntan så minskar värdet på räntefonden

01:14:21 - Svensk ekonomi är inte så stark nu

01:21:10 - 4% av alla bolag skapar överavkastningen


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-11
Länk till avsnitt

Patrik Adamson, VD på Lysa svarar på era frågor | Reklam för Lysa AB | Bonus #18

Reklam för Lysa AB. Detta bonusavsnitt hänger ihop med ordinarie avsnitt 271.

Här går vi genom frågor som kom in från er i communityn men som vi inte fick möjligheten att ta i det ordinarie avsnittet.

Tack för alla frågor!
Jan, Caroline och Patrik

-------
Länkar:

Lysa (sponsrad länk)Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinken

Tack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.

Läs mer om vår community ?

-------
Disclaimer / Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.

Detta avsnitt innehåller reklam, läs mer i vår annonspolicy.

-------
Innehållsförteckning

00:00:00 - Introduktion00:01:43 - Välkommen tillbaka Patrik00:02:18 - Varför ger inte LYSAs sparkonto bäst ränta?00:07:12 - Kan jag flytta pengar mellan ISK och sparkontot?00:09:19 - Daytrada inte, men speciellt inte på vår plattform 00:10:08 - Kan man sätta in mer än insättningsgarantin?00:14:03 - Kommer ni erbjuda en produkt med hävstång?00:15:02 - Rykten på stan antyder att LYSA håller på att bli försäkringsbolag00:17:57 - Fråga om guld, råvaror och valutasäkring?00:19:50 - Kommer man kunna ha ISK / KF för sina barn?00:20:57 - Kommer LYSA introducera en allvädersportfölj?00:23:48 - Kommer man kunna välja bort slagsidan mot Sverige?00:26:19 - Finns det planer på marknadsviktad globalfond?00:28:45 - Har ni tanke på ta in tillväxtmarknader i det hållbara sparandet?00:32:47 - Kommer avgifterna sänkas mer?00:34:48 - När kommer man kunna sätta mål och glidepath?00:35:19 - Vad är planerna för Finland?00:36:26 - Möjlighet för utbetalningsplan?00:37:28 - Jacke77 sammanfattar allt

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-11
Länk till avsnitt

Humankapital och dess plats i en investeringsstrategi | Intervju med prof. Paolo Sodini | #270

Humankapital är enkelt förklarat värdet av alla framtida inkomster vi kommer få till följd av vår kompetens, kunskap, erfarenhet m.m. Även om det är svårt att ta på eller kvantifiera bör man ta hänsyn till det i en investeringsstrategi.

För något år sedan, i avsnitt 87, intervjuade vi professor Paolo Sodini från Handelshögskolan i Stockholm för första gången. Då introducerade han begreppet humankapital för mig första gången och en av mina insikter var: "jag är en vandrande räntefond". Sedan dess har jag tänkt på hans resonemang och diskuterat det mer än en gång i forumet.

Humankapital är nämligen lite klurigt. Man kan formulera sin ekonomiska livsuppgift att omvandla, eller växla, sitt humankapital till finansiellt kapital. Det vill säga att man börjar som ung med ett ganska högt humankapital, särskilt om man utbildar sig, och sedan över tid så kommer ju summan av ens inkomster minska ju äldre man blir (=eftersom man har färre år kvar). Då vill man ju att det ska vara ersatt av t.ex. pension och sparande. Vi tar upp invändningar från er i communityn kring vad har man för värde av humankapitalet. Särskilt eftersom det t.ex. kan minska drastiskt om man råkar ut för en olycka eller liknande. Eftersom Paolo också är professor passar vi självklart även på att fråga om hans syn på sparande, investeringar utifrån ett forskningsperspektiv.

Vi hoppas att du uppskattar avsnittet!

Många hälsningar,

Jan, Caroline (och Paolo)

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

-------

00:00:00 - Introduktion

00:04:28 - Välkommen tillbaka Paolo Sodini

00:06:23 - Forskningens mest relevanta tips för en småsparare

00:12:30 - Svårt även för professionella förvaltare skapa värde efter avgifter

00:28:46 - Intro till humankapital

00:37:20 - Humankapitalet minskar över tid

00:43:43 - Humankapitalet är stort även i slutet av livet

00:52:30 - Olika sätt att se på risk i humankapitalet

01:01:20 - Missuppfattning kring humankapitalet

01:23:30 - Aktiemarknaden är ett sätt att dela risk


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-02
Länk till avsnitt

Ekonomisk brandövning | Konkreta tips, frågor och råd inför vinterns tuffare tider | #269

Här får du RikaTillsammans-forumets bästa förslag inför vinterns tuffare tider. Räntan ökar, energipriserna skenar, maten blir dyrare, bränslet är dyrt och börsen är -25 %. Den här ekonomiska stormen kommer drabba alla - det enda som skiljer är när den kommer över en. Bor man i hus med rörligt elavtal och rörlig ränta har man redan börjat bli drabbad. Bor man i BRF så kommer det snart när föreningens avgifter blir dyrare. Bor man i hyresrätt har det redan börjat pratas om 10 %-höjningar. I RikaTillsammans-communityn har vi de senaste veckorna diskuterat alla möjliga saker som man kan göra, men framförallt så har vi fokuserat på vad som ger mest effekt. Här är våra lärdomar, insikter, tips och förslag till dig som vill förbereda dig.

Här hittar du konkreta tips på vad andra har gjort:

https://rikatillsammans.se/forum/t/41495

Vi tycker att det är viktigare att man lär sig fiska än att man bara får fisk. Att ställa sig rätt fråga är många gånger betydligt svårare än att hitta svaret till den. Det är allt från frågor såsom:

Hur kan du ta dig genom stormen med bibehållen sparkvot?att öka mina inkomster?sänka mina kostnader?ombalansera mellan mina tillgångar och skulder?effektivisera de resurser jag har?kommunikation med andra?

Notera att det handlar om att unna dig att gå och bära på en av frågorna i några dagar. Glöm inte att ta hjälp i forumet om du fastnar.

Jan och Caroline

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinken

Tack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.

Läs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

-------

00:00:00 - Introduktion

00:04:50 - Vår elräkning blir nog 100 000 i vinter

00:10:20 - Lösningen på höga priser, är höga priser

00:17:25 - VD-metoden för att effektivisera

00:18:04 - Frågorna är viktigare än svaren

00:27:00 - Vad gör mest skillnad och ger mest effekt?

00:33:45 - Absolut många bäckar små, men hitta den stora bäcken först

00:49:00 - Hur funkar värmepumpen egentligen?

00:59:20 - Liten summering

01:19:25 - Har det varit värt det? Nej, inte än (men det har varit roligt)


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-24
Länk till avsnitt

Bilekonomi: ingen stor skillnad i totalkostnad på en billig elbil eller begagnad bil | Reklam | 268

Reklam för Erik Naessén AB. När vi stod i bilbytestankar förra året fick vi många tankespjärn av en läsare i RikaTillsammans-forumet. Han, Erik, kom hela tiden med inlägg som var totalt ointuitiva men som inte gick att avfärda. Jag hade i alla år levt i villfarelsen att en begagnad bil är den minst dåliga bilaffären man kan göra. Det gjorde att vi förra året bjöd in Erik till podden för att prata om sitt expertisområde som är skärningspunkten mellan kunskap om olika bilmodeller, finansiering av bilar och privat/företagsekonomi. Det krävs nämligen kunskap om alla tre områden för att komma fram till det bästa svaret. Han hjälpte oss även med att finansiera vår bil (Tesla Model Y) på ett sätt som gav 100 000 kr mer i värde.

Många av er har skickat in frågor om just bilar och bilekonomi som vi diskuterar med Erik i dagens avsnitt.

Erik hänger mycket i RikaTillsammans-forumet under användarnamn @skogstomten men har även en egen hemsida. Se länkarna nederst. Där han hjälper människor som står i bilköpar- eller bilbytetankar. Vi själva och många i forumet har anlitat Erik och är lyriska. Avsnittet är inte sponsrat av Erik, utan vi gillar hjälpa duktiga och generösa personer i vår community.

Jan , Caroline och Erik

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmetEriks hemsida: https://elbilsexpert.com/

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,Läs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

Detta avsnitt innehåller reklam, läs mer i vår annonspolicy.

-------

00:00:00 - Intro

00:16:17 - Begagnade elbilar, batterihälsa och förväntad räckvidd

00:27:01 - Hyra ut sin elbil

00:38:09 - Företagsleasing vs privatleasing?

00:43:13 - De billigaste bilarna på Blocket är ofta franska

00:53:43 - Hur får man till en smidig försäljning?

01:02:26 - Elbil för den som bor i lägenhet

01:05:54 - Då är fossildrivna personbilar helt borta


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-18
Länk till avsnitt

Företagande som livsstil - att starta och driva ett eget litet företag | Del 2 av 2 | #267

Vilka är de bästa tipsen när man ska starta, driva och utveckla ett litet eget företag som ska göra ens eget liv rikare? Det är temat för dagens avsnitt där vi blir intervjuade av vår lyssnare Monika Molander. Det här är den andra och avslutande delen om att starta och driva företag. Precis som förra veckan är vår ambition att du ska ha glädje av det här avsnittet, oavsett om du är anställd, funderar på att starta bolag eller redan driver ett bolag. På sätt och vis är det guldkorn och erfarenhet av snart 20 års småföretagande på vår sida.

Våra tips gäller så klart inte alla situationer och alla företag, utan här är förutsättningen att man önskar ett litet företag var syfte är att försörja en själv och några närstående och göra ens eget liv rikare. I mångt och mycket att driva få betalt för det som man redan gör och tycker är roligt.


Vi hoppas att du uppskattar avsnittet. Nästa vecka kommer det vara frågor och svar om bilar och bilekonomi.

Tack för denna veckan!

Jan, Caroline och Monika

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinken

Tack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.

Läs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

-------

00:00:20 - Intro

00:12:45 - Fira våra misslyckanden

00:18:42 - Egot som stod i vägen

00:29:25 - Vem ska man ta feedback från?

00:41:00 - Bättre privatekonomi med företaget

00:53:45 - Främsta ekonomiska riskerna

01:12:20 - Var behjälplig och sälj samtidigt

01:19:00 - Frågor om varumärke

01:28:00 - Våra största misstag

01:33:00 - Avslutning


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-11
Länk till avsnitt

Att starta, driva och utveckla ett eget företag som gör livet rikare | Del 1 av 2 | #266

Vilka är de bästa tipsen när man ska starta, driva och utveckla ett litet eget företag som ska göra ens eget liv rikare? Det är temat för dagens avsnitt där vi blir intervjuade av vår lyssnare Monika Molander. Även om avsnittet fokuserar på företagande så kan man använda många av principerna som anställd också.

Det hela började med att Monika mejlade oss och undrade hur vi hade gjort när vi startade vårt bolag. Som vanligt försökte jag hjälpa till men bad henne återkomma med ett par konkreta frågor (något de flesta aldrig gör). Men Monika återkom med ett helt frågebatteri som jag upplevde var så bra att det förtjänade ett eget avsnitt.

På många sätt och vis är dagens och nästa veckas avsnitt en sammanfattning av tips, saker att göra, misstag att undvika om man vill starta sitt eget företag eller redan driver ett litet företag. Även om de flesta av tipsen är har fokus på det som jag brukar kalla för "livsstilsentreprenörskap" så är många av tipsen högst relevanta även för andra typer av mindre bolag.

Det är en sammanfattning av alla de tips och råd som jag har fått under åren, men också egna erfarenheter och subjektiva åsikter.

Vi ser fram emot frågor, kommentarer och funderingar i forumet. :)

Många hälsningar,

Jan , Caroline och Monika

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinkenLäs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

-------

Innehållsförteckning

00:00:00 - Introduktion

00:10:55 - Livsstilsentreprenörer

00:23:50 - Hur finansierar man sitt företag?

00:35:33 - Externt kapital

00:45:35 - Två extra millimeter

00:54:30 - Återkommande inkomster

01:03:40 - Ska man göra allt själv i företaget?

01:13:10 - Man får misslyckas

01:17:30 - Boktips: 4-hour workweek

01:24:20 - Avrundning


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-04
Länk till avsnitt

Apples kassaflöde räcker för att köpa dessa 5 börsbolag - varje år | Reklam för Coeli Global | #265

Reklam för Coeli Global AB. Ibland är det svårt att föreställa sig hur stora vinster vissa bolag gör. Henrik tar upp exemplet med Apple vars kassaflöde räcker till att köpa hela SEB, Handelsbanken, Swedbank, Sandvik och Assa Abbloy. Varje år.

I dagens avsnitt intervjuar vi fondförvaltarna Andreas Brock och Henrik Milton från fonden Coeli Global. Vi pratar om läget i världsekonomin, deras tro om att vi borde vara i vändningen, att det finns tydliga tecken på att globaliseringen kan vara över, hur stort Apples rörelseresultat egentligen är, deras nya småbolagsfond med en förväntad målavkastning på 15-20 % över en konjunkturcykel och inte minst vadet vi slog 2018 när de besökte oss för första gången.

Jag är en stor fantast av passiva globala indexfonder med låga avgifter och rekommenderar dem i tid och otid. Därför uppskattar jag relationen med Andreas och Henrik som på många sätt står i diametralt andra ringhörnan, man ska alltid ha relation med dem som tycker motsatt mot en själv. När jag säger att man borde köpa hela höstacken, så säger de att deras jobb är att hitta nålarna.

När jag vill ha 10 000+ bolag i portföljen vill de ha max 30. När jag säger att man ska ha så låga avgifter så ligger de över snittet, och så vidare. När de besökta oss första gången 2018 slog vi till och med vad och startade en tävling mellan deras fond och en indexfond. Ledningen har växlat under åren och målgång är februari 2023.

De tog även upp sin nya småbolagsfonden ?Coeli Global Small Cap? vilken ska bygga på samma principer som deras stora globalfond. Det är en kombination av ?champions? som är välkända stora bolag vars omsättning och vinst växer med 15 % om året, exempel är Microsoft, Adobe, Apple m.fl. Just den här tillväxten av omsättning och vinst vilket borde över tid ge att även aktiekursen borde öka med liknande.

Vi hoppas att du uppskattar avsnittet!

Jan , Caroline, Andreas och Henrik

PS. Prenumerera gärna på Coelis nyhetsbrev (även om du redan gjort det tidigare behöver du anmäla dig igen), för att få listan på bolagen i deras nya fond i oktober: https://coeli.se/global/

Det är kostnadsfritt för dig och bidrar även till sponsring för oss.


-------

Disclaimer / Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

Detta avsnitt innehåller reklam, läs mer i vår annonspolicy.

-------

Innehållsförteckning

00:00:00 - Intro00:06:03 - En ny småbolagsfond00:09:55 - Se positivt på 202300:15:01 - Vad gör man när man börjar tvivla?00:22:42 - Världens finaste företag00:30:47 - Hävstång och belåningar00:38:05 - Svenska företag har flyttat sin produktion från Sverige00:44:01 - Globaliseringen är över00:50:24 - Varför behövs en småbolagsfond?00:55:30 - Anmäl er till nyhetsbrevet!01:01:22 - Det finns en stor risk i att inte ta någon risk01:03:59 - Småbolagsfonden kommer bestå av 30?50 bolag

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-28
Länk till avsnitt

Pengar = trygghet? En diskussion och reflektion på er feedback | Die with zero - Del 3 av 3 | #264

Få avsnitt har gett så mycket diskussion i communityn som Die-with-zero-avsnitten. Här är en reflektion på era kommentarer om allt från att dö med noll på kontot, tidigarelägga arv och om pengar är trygghet eller inte.

Eftersom de tidigare avsnitten varit så engagerande (och polariserande) har vi bjudit in vår vän Caspian Almerud till ett ett reflektionsavsnitt. Han hjälper till med både feedback, skratt och en del aha-upplevelser. Särskilt i ett avsnitt som kommer väldigt nära ens känslor, värderingar och inställning till livet.

Något som blev väldigt tydligt i kommentarerna var huruvida man såg på pengar som en trygghet eller inte. Min tes utifrån boken är att om jag behöver X kr i mitt liv för att leva det liv som jag önskar leva, då kommer jag sikta på att ha 1.25X för att ha lite marginal, men 5, 10 eller 20X kommer sannolikt inte göra mig gladare eller tryggare.

Visst, allt annat lika, så är mer pengar bättre än mindre pengar. Men allt annat är inte lika. Vi behöver ta hänsyn till tid, hälsa, energi och en hel mängd andra faktorer. Här visar det sig att många inte höll med, utan har åsikten att mer pengar ger mer trygghet. Ännu mer spännande upplevde jag att det blev när Caspian pratar om att vissa människor kopplar trygghet till helt andra saker än pengar (t.ex. hälsa, tillit till egen förmåga etc) - något jag faktiskt inte tänkt på då pengar alltid haft en stor koppling till trygghet för mig.


Det och mycket mer berör vi i avsnittet som vi hoppas att du gillar. Vi ser fram emot dina kommentarer i forumet.

Hälsningar,

Jan , Caroline och Caspian

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,Läs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

-------

00:00:00 - Sammanfattning

00:10:00 - Pengar som trygghet

00:20:00 - ?Jag får jobba snabbare?

00:30:45 - Tidsfönster som är öppna nu

00:40:35 - Man är summan av alla minnen

00:51:00 - Maximera lyckan

00:59:25 - Miljöaspektern på upplevelserna

01:10:15 - Go-go-years

01:15:00 - En sista reflektion


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-22
Länk till avsnitt

Spara och investera rätt och lätt | Allt som du behöver veta om sparande | Avsnitt #99 / #263 ?

En av de sakerna som är mest fantastiska med sparande är att det till stor del faktiskt är ett engångsjobb. Om du gör rätt från början, så behöver du sedan inte göra något på tio år. Tänk om fler saker vore så i livet? Du städar en gång och sedan behöver du inte städa på 10 år.

Tvärtemot vad finansbranschen, finansiella rådgivare och många vill påstå så är det dessutom enkelt att göra rätt. Forskningen är nämligen tydlig. Det går inte att förutsäga hur vilka investeringar som kommer att gå bra i framtiden eller inte. Det bästa man således kan göra är att äga allt. Dvs. istället för att försöka leta efter nålarna i höstacken är det bättre att bara köpa hela höstacken.

Om du dessutom äger hela höstacken så behöver du inte - och bör inte - lägga någon mer tid eller energi på det. Forskningen är nämligen också tydlig med att den som äger hela marknaden och därefter är lat, passiv, oengagerad och ointresserad - dvs. låter pengarna jobba i fred, med stor sannolikhet kommer bli vinnaren. Men, det får du se som en bonus.

Kom ihåg att du som vanligt kan ställa frågor i forumet eller besöka vår sidan ?vanliga frågor när man ska börja?.

Lycka till med sparandet!

Jan och Caroline

PS. Det här är en nyinspelning gjord 2022-08-14 av ett gammalt avsnitt publicerat för mer än tre år sedan. DS


Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinken

Tack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.

Läs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-14
Länk till avsnitt

Ju äldre du blir, desto mindre glädje och värde har du av pengar | Die with zero - Del 2 av 3 | #262

Om vi leker med tanken att värdet och marginalnyttan av pengar minskar ju äldre vi blir - vore inte det smarta att använda pengarna tidigare i livet? När man har lusten, orken, hälsan och möjligheten?

Dagens avsnitt är den andra delen av tre i vår serie om Bill Perkins bok "Die with Zero". Baserat på diskussionerna i forumet kan jag konstatera att förra avsnittet var ett polariserande avsnitt. Vissa köpte idéerna rakt av och andra kunde inte relatera överhuvudtaget. Mycket intressant - särskilt som jag själv upplevde det som inspirerande och inte alls som ett provocerande tankespjärn. Några av guldkornen från dagens avsnitt är:

Tänk på ditt liv som att det består av olika perioder (eng: seasons)Växla mellan resurserna tid, pengar och hälsaOptimal konsumtion / spendering av pengar är kring 50 år

Något som vi kanske inte var tillräckligt tydliga med att förklara är t.ex. att det handlar INTE om att:

dyra upplevelser är bättre än andravärdera minnenmaxa konsumtionen

snarare TVÄRTOM. Det som jag tänker att det bl.a. istället handlar om att:

öka "rikedomen" i sitt liv genom att ta mer medvetna beslut (och minska slöseri)fundera på vad som är viktigt i förväg och matcha in det i livets olika "tidsfönster"påminna mig själv om att jag inte kommer att leva för alltid och njuta mer i stunden

Om jag skulle sammanfatta allting i ett enda ord så skulle det nog bli "balans". När vi spelade in dagens avsnitt var vi omedvetna om kommentarerna så vi ber om ursäkt om det kan upplevas lite som tondövt - utan vi återkommer med en sådan diskussion i nästa avsnitt.

Hälsningar,

Jan och Caroline

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)LivsplanskickoffKommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomi

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,

Tack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.

Läs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

-------

00:00:00 - Intro

00:08:21 - Maximera nyttan av ditt arv

00:18:29 - Om inte pengar gör dig lycklig så spenderar du dem fel

00:29:49 - Nyttan av pengar minskar med åldern

00:39:37 - Managera de tre resurserna, pengar, tid och hälsa

00:51:31 - Hälsa är viktigare än pengar

00:59:24 - Livets fyra årstider

01:09:41 - Räkna ut när din förmögenhet kommer pika


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-07
Länk till avsnitt

Samla positiva livsupplevelser snarare än pengar på kontot? ? | Die with zero - Del 1 av 2 | #261

Huvudtesen i dagens avsnitt bygger på frågan: tänk om målet i livet är att maximera mängden positiva livsupplevelser snarare än att maximera mängden pengar på kontot? Hårdrar man det så kan man till och med se pengar på kontot när man dör som slöseri på ens tid och energi.

Det här är huvudtesen i Bill Perkins bok "Die with zero" som vi diskuterar i dagens och nästa veckas avsnitt.

En av teserna i boken är att värdet / nyttan med pengar minskar över tid. Det vill säga att man bör använda en del av pengarna när man har som störst nytta av dem (och så klart ha en balans mellan konsumtion idag och sparande för imorgon). På sätt och vis är det inte helt olika ett optimeringsproblem - hur maximerar man nyttan och minskar slöseriet?

Vi hoppas att du gillar avsnittet och att vi ses nästa vecka då vi pratar om den avslutande delen i boken om t.ex. arv till barnen och tidshinkar.

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetLivslängdräknareIntresseanmälan workshopReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,Läs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

-------

00:00:00 - Intro00:10:24 - Det bästa sättet att använda vår livsenergi på00:16:46 - Ska jag köpa denna skjorta för 5 timmar av mitt liv?00:27:58 - Man behöver hitta balansen00:39:53 - Kvantifiera din upplevelser00:48:42 - Uppleva allt man vill men inte vara vårdslös, hur?00:52:46 - Go-go years, slow-go years och no-go years00:59:55 - Amortera mer på huset eller uppleva fler saker?01:06:45 - Många sparar mer än vad de behöver

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-31
Länk till avsnitt

Bli bättre på att köpa i nedgång genom att tänka på framtida förväntad årlig avkastning | #260

Att köpa i nedgång eller när börsen är på ett trist humör är bland det svåraste som finns. I dagens avsnitt tar vi avstamp i Nick Magiullis bok "Just. Keep. Buying." och diskuterar bland osäkerheten är "priset" vi betalar för att få möjlighet till avkastningen. Men vi tittar även på ett sätt att lite "lura" sig själv för att göra det enklare att köpa i nedgång.

Som vanligt är det vår tolkning, anpassning och försvenskning av kapitlen i hans bok.

Många hälsningar,

Jan och Caroline

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs om avsnittet i forumetNicks blogg

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinken

Tack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.

Läs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

-------

Innehållsförteckning

00:00:00 - Intro00:13:11 - Intresset för sparande och ekonomi minskar i en nedåtgående marknad00:23:27 - Buy and Hold00:31:05 - Ha en strategi som är oberoende av hur det går00:42:15 - Ett bra tillfälle att köpa vid nedgång00:54:09 - Turbo i sparandet00:57:17 - Räntor, aktier och lite guld01:02:10 - Fortsätt spara, var inte för brydd

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-18
Länk till avsnitt

Peak pessismism eller inte? | Om taxi-option, livecoaching, marknadsläget m.m. | Bonus #17

Halva dagens avsnitt handlar om läget på marknaden, där vi diskuterar om det verkligen är peak pessimism eller om det bara är en upplevelse eftersom alla pratar om det. Den andra halvan kommer vi in på lite personligt samtal om att även jag trillar i fällan och dras med och funderar på att det är dags att se om sitt hus.

Vi tror att Caroline lyckades få sin släng av Covid trots vaccin i förra veckan så hon var helt utslagen (det är bättre nu). Avsnittet är därför inte som vanligt utan det är ett samtal bara mellan mig och vår vän Caspian som gjorde ett sommarinhopp.

Jag har döpt det till ett bonusavsnitt eftersom det är mer av ett samtal, lite livecoaching av mig på band och lite mer ostrukturerat än våra vanliga avsnitt. Jag hoppas på överseende och så snart Caroline är på fötter igen och saker börjar bli lite mer normala så kommer även våra mer genomarbetade avsnitt igång också.

Ämnen som vi berör är bl.a.:

Är det peak pessimism nu eller är det bara en upplevelse?Min backupplan för backupplanen med en option på en taxi på MallorcaPengar som energi och att betala bort oro i form av extra flygbiljetter innan SAS-strejkenMarknadsläget nu jämfört med t.ex. 2020 i Corona-kraschenHur även jag hamnar i "default"-läget att dra ner och spara pengar (istället för att öka inkomsterna)Hur oron och rädslan (för t.ex. ökad ränta) i vissa fall kan vara värre än om det väl händerm.m.

Hoppas att du annars bra sommar där du är och tack till dig som är i yrken som jobbar när andra är lediga.

Hälsningar,
Jan , Caspian och en Caroline som nu börjar komma på fötter

-------
Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmet

-------
Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtett fåtal tips på spekulationer till Lär- och lekhinken

Tack till dig som följer och sponsrar oss och därmed gör RikaTillsammans möjligt.

Läs mer om vår community ?

-------
Disclaimer / Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor och ansvarsbegränsning.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-12
Länk till avsnitt

Om inflation, marknadsläget, guld och sundhet | Reklam för AuAg Fonder AB | Bonus #16

Reklam för AuAg Fonder AB. Dagens avsnitt är ett samtal med fondförvaltaren Eric Strand om det kluriga marknadsläget just nu, om skuldsättning, inflation och tankar hur man som investerare kan agera. Det är ett bonusavsnitt i form av att det är en inspelning från ett FikaTillsammans-tillfälle i Patreon-communityn vi hade tillsammans i början juni.

Eftersom det är ett FikaTillsammans-tillfälle är det lite speciellt, då det är ett lite mindre formellt sammanhang, det är flera andra personer som ställer frågor till Eric och formatet är lite annorlunda. Ingen ersättning har eller utgått varken till oss eller Eric. Dock behöver man ju självklart ha i åtanke att han är fondförvaltare som förvaltar tre fonder med inriktning mot guld, silver och green tech. Dessutom har vi på Patreon inplanerat en bokklubb för dig som vill läsa samma böcker som några av oss gör.

Till den 20 juli läser vi Atomic Habits av James Clear och till den 3 augusti blir det Ishmael av David Quinn. Den 18 augusti kommer vi även ha ett tillfälle om bostadsmarknaden med en analytiker från ett bolag som arbetar mot fastighetsbranschen. Så du är varmt välkommen att hänga med oss på Patreon.

Många hälsningar,

Jan och Caroline

PS. Var vänlig notera att om du köper en fond så kan den öka och minska i värde, i värsta fall kan du förlora hela beloppet. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Läs mer i villkoren.

-------

Länkar:

Våra bästa länkar (börja här)Kommentera, fråga eller läs i forumetReklam: Spirecta - verktyget för en välmående ekonomiReklam: RikaTillsammans-programmetAuAg Fonder

-------

Reklam: Sponsra eller stöd RikaTillsammans via Patreon

Om du stödjer oss får du förutom vår stora tacksamhet även bland annat:

mängder av extra-material,allt ordinarie material utan reklamtips och struktur för en bättre ekonomi,inbjudningar till olika event samtLäs mer om vår community ?

-------

Tänk på: Allt sparande är förknippat med risk. Dina investeringar kan både öka och minska i värde. I värsta fall kan det hända att du förlorar hela ditt insatta kapital. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Alla våra avsnitt är allmän information, ska inte ses som finansiell rådgivning eller ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Läs mer i våra villkor.

Detta avsnitt innehåller reklam, läs mer i vår annonspolicy.

-------

00:00:00 - Intro00:02:54 - Tillgångsinflation och prisinflation00:17:13 - Aktier skyddar mot inflation00:28:00 - Var det bättre förr?00:32:58 - Spendera dina pengar på upplevelser00:42:40 - Marknaden faller på spekulation00:52:55 - En finansiell termometer01:00:34 - Guld fungerar som en krockkudde01:10:44 - Hålla ner priser med automatisering01:20:08 - Möjligheter skapas i volatilite01:29:30 - En portfölj för skydd mot inflation

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.