Sveriges 100 mest populära podcasts

RikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet

RikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet

Sedan 2007 har vi försökt hjälpa våra följare till en bättre privatekonomi och ett rikare liv bortom pengar genom att dela med oss av vår resa, våra insikter, framgångar och misstag. Varje vecka försöker vi dela med oss av konkreta tips, råd, inspiration så att du kan ta din privatekonomi, ditt sparande och ditt liv till nästa nivå på ett enkelt och roligt sätt. Har du en fråga? Besök gärna forumet på rikatillsammans.se där vi alla hjälps åt. ??

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

rikatillsammans.se/

Avsnitt

Kortpodd: Är fondrobot eller egna fonder bäst? | #32

Mitt korta svar är att båda två är jättebra lösningar. Om du sparar i billiga passiva aktieindexfonder. Grattis till dig ?


Mitt lite längre svar är att för de allra flesta tror jag att en fondrobot är en jättebra lösning för. Därför att det är en extremt enkel all-inclusive tjänst som gör det lätt att göra rätt.


I förhållande till att sätta ihop din egen fondportfölj där det är lätt att lockas av tusentals olika fonder på fondtorget hos en nätmäklare. Det blir enklare att göra fel helt enkelt.


Sponsrade länkar (reklam)

Fondroboten LYSAFondroboten OPTIAvanza (för enskilda fonder)Nordnet (för enskilda fonder)

?? Viktig info! Allt sparande innebär en risk. Det är risken vi får betalt för. Dina pengar kommer både att öka och och minska i värde. Historiskt har ett forskningsbaserat sparande gett gott resultat. Men det finns inga garantier. Historisk avkastning är inte en garanti för framtiden. Kom ihåg att balansera risk efter dina förutsättningar. Länk om risk.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-07-18
Länk till avsnitt

Depåstopp och ett större skifte i livet | Halvårsuppdatering 2024 #366

Sommaren är ett bra tillfälle att stanna upp och likt Formel-1 göra ett depåstopp. Att se hur året gått hittills, prata om saker som förändrats och fundera över vilka korrigeringar man vill eller behöver göra framgent. I år var de större än vi båda trodde. ?


Sedan flera år tillbaka är jag och Caroline förtjusta i att ha en gemensam kickoff vid årsskiftet för att sedan följa upp den på sommaren. I november 2023 hade vi vår senaste årskickoff och så här i juli var det dags för en uppdatering.


Man kan lägga upp en kickoff / depåstopp på olika sätt beroende på var man är i livet. Vi har haft superambitiösa tillfällen där vi till och med har hyrt ett konferensrum, jobbat med post-it-lappar, powerpoint-presentationer till årets enkla variant som vi hade live i avsnittet där vi bara pratade våra livshjul. Livshjulet är ett enkelt verktyg där man bara rankar olika områden i sitt liv på en skala 1-10. Det gör det mycket enklare att ha ett samtal om livet med sin partner, en vän eller någon annan.


Några av våra större insikter och resultat från årets depåstopp:

Tackade nej till mammas inbjudan till familjeresaCaroline gör ett större skifte i livet Förändring i RikaTillsammans på sikt 

Sedan pratar vi även om mindre saker som att vi tidigare i år insåg när vi faktiskt satte oss och gjorde vår ekonomiuppföljning i Spirecta att utgifterna spårat iväg utan att vi var medvetna om det. Jag hade t.ex. 50% fel på våra matkostnader (15.000 utfall mot min tro på 10.000 kr/mån). Sedan ett tag tillbaka gör Caroline nu månadsuppföljningar och vi har till och med för första gången en budget(!). 


Det blir även lite om pinsamheter, att hålla i kopplet och annat. Så vi hoppas att du gillar detta avsnittet. ??

Hälsningar,

Jan och Caroline


Länkar

Patreon inkl. livshjulsmallFölj diskussionen i forumet

Innehållsförteckning

00:00:00 - Intro00:02:14 - Kort om kickoff/depåstopp00:03:08 - Tjatat om familjeresa (som vi nu hoppat av)00:06:15 - Många små upplevelser inkl. vådaskott i taket00:08:09 - Människor som lever under sina möjligheter00:10:25 - Carro: jag har haft ångest för pengar00:12:20 - Jan: 5.000 kr fel om matkostnaderna00:15:21 - Carro: elden jag har håller på att dö00:16:35 - Carro: om jag skulle bli sjuksköterska00:21:52 - Carros livshjul00:23:52 - December: jag kan köpa vad jag vill. Juli: inte så.00:24:47 - Saknat sammanhang och mening00:27:15 - Carro: jag är fan inte klok som har böcker överallt00:30:23 - Inte hittat så mycket energi i jobbet längre00:31:39 - Patriarkatet och Storebror, lillebror och lillasyster00:33:17 - Resan kanske närmar sig slutet00:37:03 - Man kan ha plan, sedan bestämmer känslorna ändå00:38:11 - Carro skjuter ner min jorden-runt-kryssning00:39:49 - Läst jättemycket böcker00:41:20 - Against the gods: bok om risk00:45:22 - Inte värderat tankearbetet lika mycket00:46:24 - Bok: Nobody wants to read your shit00:48:53 - Experiment i sociala medier00:50:19 - Dags att checka ut?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-07-14
Länk till avsnitt

Kortpodd: Fokusera på frågor, istället för svar! | #31

En av nycklarna till ett rikt liv bortom pengar är att samla frågor, inte svar.


Hela skoltiden, tiden på universitetet och början av karriären gick för mig ut på att ge rätt svar. Att få guldstjärnan i kanten. Att vara duktig. Att svara rätt.


Först senare insåg jag att frågorna ofta är viktigare än svaren. Ett svar är beroende av förutsättningar och fungerar under en viss tid. En bra fråga är tidlös och kan öppna nya världar.


Vad är ett bra svar värt om det besvarar fel fråga? Vi kan inte kompensera fel riktning med högre hastighet. Något jag försökt mer än en gång.


De bästa frågorna har sällan enkla svar, men de utmanar oss att bli bättre. Som min coach sa: "Önska inte att det var enklare, önska att du var bättre. Väggen är inte där för att hindra dig, utan för att stoppa dem som inte vill det tillräckligt mycket.?


Därför tycker jag att man ska unna sig frågor att hänga kvar i. Länge. Ibland flera veckor, månader eller år. Särskilt i frågor vars svar kommer göra livet rikare. Även om vi kommer på svaret först om 3 år, då är det ju ändå värt det. Svaret kan man ha med sig resten av livet.


Därför är mitt råd börja samla på bra frågor. Sätt upp dem på kylskåpet. Prata med andra om dem. Avfärda dem inte. Närma dig dem. Utforska dem. Var nyfiken på dem. Lek med dem. Interagera med dem. Be om hjälp med dem.


Som vanligt gäller lilla stegets kraft. Börja med en. Välj en egen eller en av våra. Men gör det. För tiden går. Tyvärr.


Ha tillit till att svaret kommer. Det gör de alltid. När det kommer så är det alltid värt det. Guldet finns vid regnbågens slut. Vi är många som kan vittna om det. ?? Lycka till!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-07-11
Länk till avsnitt

Debatt om aktivt vs passivt sparande | Med Alexander Jansson, fondförvaltare #365

Inom sparande finns det två huvudsakliga strategier. Antingen tror man att man aktivt kan välja ut vinnare och undvika förlorare (=aktiv förvaltning) eller så tror man som jag att det är jättesvårt att göra och det är bättre att passivt bara äga hela höstacken - båda vinnarna och förlorarna - istället för att leta efter nålarna. Idag debatterar jag och Alexander Jansson, fondförvaltare och VD på ett fondbolag dessa två sidor.


Jag har märkt att det är svårt att få till en nyanserad diskussion om aktiv vs passiv förvaltning. I communityn står många av oss stabilt i passiv förvaltning och det är så jag och Caroline har landat att vi investerar våra pengar framgent. Antingen i en bred, billig, passiv, global aktieindexfond eller fondrobot. Samtidigt upplever jag att världen inte är svart-vit och att det är farligt att bli fundamentalistisk.


När jag tidigare i våras beklagade mig att få om ingen från finans ville ta aktiv-ståndpunkten i en diskussion eller debatt mejlade Alexander Jansson (hans LinkedIn) mig. Han är till vardags fondförvaltare och VD på ett fondbolag. Han tyckte likt mig att det är märkligt att man inte kan argumentera för sin ståndpunkt om man ändå jobbar med den till vardags. Han tog gärna debatten med mig sa han.


Därför kommer här ett försök till en konstruktiv debatt om aktiv vs passiv förvaltning. Varken jag eller Alexander har fått någon ersättning för avsnittet. Det är också helt oklippt. Du får höra vår diskussion precis som den skedde, utan några redigerade vinklingar.


Ha därför gärna lite överseende. Det är betydligt svårare än man tror att argumentera för ett ämne när man har någon på andra sidan än att själv argumentera utifrån en presentation. Så är det för oss båda. Självklart kommer man på de bästa argument i efterhand, t.ex. om survivorship-bias och liknande. ?


Kontentan är att vi båda har lång erfarenhet av marknaden och vet att det inte finns ett entydigt rätt svar. Marknaden är oftast effektiv, men det finns tillfällen när den inte är det. Aktiv förvaltning behövs för prissättning, medan passiv förvaltning passar de flesta investerare och så vidare. Vi diskuterar också beteendemässiga aspekter och andra relaterade ämnen.


Vi hoppas att du uppskattar samtalet, och ett stort tack till Alexander för att han tog initiativet! Kanske kan vi även få honom att delta i forumet.

Jan och Alexander


Länkar

Följ diskussionen i forumet ?

Innehållförteckning

00:00:00 Introduktion av Alexander Jansson00:04:38 Alexanders case för aktiv förvaltning00:08:23 Jan: Jag håller med men drar motsats slutsats00:09:54 Alexander: Jag är inte emot passiv förvaltning00:12:41 Passiva fonder åker snålskjuts00:15:37 Marknadens effektivitet och kreativ förstörelse00:22:53 Fler index än aktier00:26:49 Svenska investmentbolags överprestation00:29:38 Var det enklare att överprestera förr?00:34:30 Betydelsen av historik i investeringar00:38:48 Kan jag tajma marknaden & göra en bättre analys?00:42:49 Hellre topp 10% i tio år än topp 1% i ett år.00:45:13 Globalfonders exponering mot USA00:50:55 Vikten av riskjusterad avkastning00:54:25 Du får inte röra dina investeringar på 100 år. Vad köper du?00:57:47 Index inkludering och exkludering efter trender01:00:14 Värdet av aktier som hobby

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-07-07
Länk till avsnitt

Kortpodd: När är AF, ISK eller KF bäst? | #30

Investeringssparkonto (ISK), Kapitalförsäkring (KF) eller Aktie- och fonddepå (AF) vad är bäst?


Som vanligt är svaret, det beror på! ISK och KF beskattas på samma sätt med en årlig skattesats oavsett hur aktierna/fonderna utvecklats under året. Ingen vinstskatt och du behöver inte deklarera.


Medan AF beskattas med 30% vinstskatt och att du behöver deklarera manuellt själv.


Generellt sett är ISK det bästa alternativet, inte alltid men ofta. 


En sak du kan göra i KF men inte i ISK är att sätta en eller flera personer som förmånstagare. Det betyder att personen skulle ärva pengarna ifall du gick bort.


Om du förväntar dig få över 3% i årlig avkastning är ISK i första hand att rekommendera och för tillgångar där du förväntar dig lägre än 3% i årlig avkastning är AF att rekommendera. Om du har en portfölj med främst aktieexponering är ISK alltså att föredra. 


Du kan läsa mer om detaljer på vår hemsida.


Om du vill diskutera ditt specialfall får du gärna kommentera eller än hellre besök rikatillsammans-forumet och ställ din fråga.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-07-04
Länk till avsnitt

Problem när pengar inte är ett problem | Hur väljer man när allt är möjligt? #364

I dagens avsnitt diskuterar jag och Moa Diseborn några av de utmaningar som vi har sett när vi har pratat och jobbat med människor som har mycket pengar / har fått mycket pengar t.ex. genom ett arv eller att man har sålt sitt bolag.


En av frågeställningarna är hur väljer man när allt är möjligt? Man kan lätt tro att det blir enklare med mer pengar och ja, det blir det i många avseenden men inte alla. Ett problem är att man inte längre har några begränsningar och forskning är t.ex. tydlig med att för många alternativ är inte alltid av godo.


Under tiden man t.ex. drev sitt bolag så hade man en struktur, man gick till jobbet, man hjälpte andra, man var behövd och så vidare men när överlämningsperioden går över blir det ofta en tomhet. En tomhet som faktiskt kan vara så pass jobbig att man drar sig för att njuta av friheten på andra sidan.


Vi kommer även in på skammen kring mycket pengar. Att det är många som faktiskt inte berättar för sina kollegor eller vänner att de har pengar eller hur mycket pengar de har. Moa beskriver det hela som att ?våga komma ut ur garderoben? kring sina pengar.


Vi pratar även om att många av utmaningarna är liknande oavsett mängden pengar. Vi kommer in på att pengar sällan är lösningen på ett problem, att mer pengar ofta blir mer du och tricket verkligen är att använda sina pengar i linje med det som är viktigt för en.


Det vanligaste problemet som jag tror flest känner till är ?problemet? tillgång till pengar. Det vill säga pengar på kontot. Men min upplevelse är att många - särskilt som följer RT - kommer att någon gång i livet komma till ett ställe där man har / kommer ha mer pengar än man behöver.


Då kommer vi till de andra två ?problemen? som handlar om själva hantverket pengar och hur man använder pengarna för att göra livet rikare. Dessa två problem kommer man alltid ha oavsett om det första problemet är löst eller inte. Jag tänker att det är viktigt att hålla perspektiv på eftersom ibland kan det dyka upp kommentarer ?Men du som har X pengar, du har väl inget att klaga på? eller ?du kan inte ha några problem med pengar? eller motsvarande.


Vi hoppas att du gillar avsnittet!

Jan och Moa


Intresseanmälan för att hänga med likasinnande


Från tid till annan har jag och Moa fått förfrågningar kring att skapa ett sammanhang där man kan träffa andra i samma eller liknande situation. Vi håller på och utforskar hur något sådant skulle kunna se ut - just är spännvidden från att träffas och ta en öl till en eller flera träffar. Just nu är det enda som kommer hända om du anmäler dig via länken nedan att jag, Moa eller vår assistent tar kontakt med dig. Helt förutsättningslöst. ?? 

Gör en intresseanmälan ?

Länkar

Följ diskussionenPatreon

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro

00:04:00 Pengafrågor som man inte alltid kan prata med andra om

00:04:40 Att våga komma ut som miljonär

00:08:50 Omgivningens förväntningar vid mycket pengar

00:14:25 Använd pengar i linje med det som är viktigt

00:15:40 Hur väljer jag, när allt är valbart?

00:19:30 Känslan av skam kopplat till pengar

00:23:10 Vem kan jag lita på?

00:29:00 Inget stort i att hålla sig själv liten

00:32:34 Arv utöver bara pengar

00:37:10 Det är dyrt att lista ut livet själv

00:39:35 Pengar är en inte en lösning, utan en förstärkare

00:43:30 Du får lov att använda dina pengar

00:48:30 Alla har fullt upp med sig själva


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-07-01
Länk till avsnitt

Pension: sju saker att göra rätt

Pension är faktiskt lättare än man tror! Särskilt om du är yngre än 65 år. Det är några få saker som ger störst effekt. Enligt oss är det dessa.


I många år gick jag och oroade mig för pension. Pinsamt att erkänna, men jag föll för den s.k. 40-40-40-blåsningen. Att vi jobbar 40 timmar i veckan i 40 år för att sedan få 40 procent av lönen i pension. ?


Med åren har jag insett att den inte stämmer. Media och många tjänar mycket pengar på att skrämmas, på att ekonomi ska vara svårt och att vi lägger mer tid på tandborstning än vår pension. 


I Sverige har vi ett av världens bästa pensionssystem. Det är inte perfekt, men det är tillräckligt bra för de flesta. Särskilt om man gör dessa 7 saker. Självklart finns det massor av nyanser, detaljer, personliga frågor att dyka ned i. RikaTillsammans-forumets 1500+ frågor vittnar om det. 


Efter att ha läst nästan alla frågor är min åsikt; de är inte oviktiga. Men de spelar bara en marginell roll. Fokusera på storvinsterna först. Sedan på detaljerna. 


Därför är detta en inbjudan att släppa eventuellt dåligt samvete eller oro för pensionen. Med dessa sju punkter har du gjort mer rätt än de flesta. Pensionen kommer att lösa sig. Om du ändå inte tror det eller gillar detaljer - ställ en fråga! Så hjälps vi åt.


Hjälp oss gärna att sprida detta genom dela avsnittet med en vän. ?


??


?? Viktig info! Allt sparande innebär en risk. Risken är det man får betalt för. Pengarna kommer både att öka och och minska i värde. Historiskt har ett forskningsbaserat sparande gett gott resultat. Men det finns inga garantier. Historisk avkastning är inte en garanti för framtiden. Kom ihåg att balansera risk efter dina förutsättningar. Vi äger AP7 och globala indexfonder själva. Ingen ersättning har utgått. Skrivet av Jan B. Tidshorisont 5+ år. Länk i bio för mer info om risk.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-06-27
Länk till avsnitt

Bli rikare snabbare genom hävstång och dessa tankespjärn | Om Naval Ravikants Almanack #363

Du kommer aldrig bli rik eftersom du är smart. Någon kommer alltid erbjuda dig ett jobb som är precis tillräckligt bra betalt. Din inkomst bestäms av tre faktorer. Din unika kompetens / förutsättningar i kombination med ansvar och hävstång. Det är två av de tankespjärn vi pratar om i dagens avsnitt.


Som vanligt är jag ofta sen på bollen och upptäckte den amerikanske investeraren Naval Ravikant först nu. ? Han blev känd för några år sedan efter en tweetstorm som handlade om hur man blir rik utan att ha tur. Till dagens avsnitt bjöd jag och Caroline in Caspian och Oliver som båda hade läst Naval innan jag ens hade tänkt på det.


Här är några av höjdpunkterna som vi diskuterar:


1?? Din inkomst = kompetens + ansvar + hävstång.

2?? Du kommer aldrig att bli rik eftersom du är smart. Någon kommer alltid att erbjuda dig ett jobb som är precis tillräckligt bra betalt.

3?? Tjäna pengar med ditt huvud, inte med din tid.

4?? Det är relevant att spela pengaspelet. I alla fall ett tag. Därefter bör man sträva efter det pengar inte kan köpa.

5?? Spela långsiktiga spel med långsiktiga människor

6?? Jag vill inte ha ett liv där jag behöver skicka, eller ta emot, en swish-förfrågan.

7?? Konfliktlinjen är inte längre fattiga vs rika eller tjänstemän vs arbetare. Den är de med hävstång vs de utan.

8?? Hur kan du använda dig av hävstång i ditt arbete och ditt liv i det lilla?


Jag rekommenderar alla att läsa eller åtminstone skumma boken. Särskilt eftersom den är kostnadsfri. För dig som sponsrar oss på Patreon kommer vi att ha den som bokklubb inom kort.


Vi hoppas att du gillar avsnittet,

Jan, Caroline, Caspian och Oliver


PS. Tack till dig på Patreon som gör avsnitt som dessa möjligt. ?


Länkar

Följ diskusisonen i forumetNaval Ravikants AlmanackPatreon

Innehållsförteckning

00:00:00 Tweetstorm00:04:32 Ränta-på-ränta finns överallt00:09:42 Fåtal principer förklarar det mesta00:11:02 Vill aldrig behöva skicka en swishförfrågan (eller få en)00:13:22 Pratar principer med barnen00:15:32 Hur Caroline värvade Jan till boken00:17:52 1% bättre beslut gör stor skillnad00:19:47 Underhållning idag men distraktion i framtiden00:21:32 Inkomst = ansvar + hävstång + unik färdighet00:27:04 Tre smarta frågor för ökad inkomst00:30:12 Det är enkelt, men inte lätt00:32:07 Taylor Swift dök upp på ett fans bröllop00:36:42 LinkedIn är en enkel hävstång00:38:52 Jan: Oliver du måste outsourca!00:40:37 Caspian: Men tänk om chefen inte gillar det?00:42:17 Oliver: du har förstört mig Jan! ?00:47:42 Caroline: Hävstång på universitet00:52:12 Hellre äga 1% av Shell än 100% av en bensinmack00:53:52 Dagens konfliktlinje: De med hävstång vs de utan00:56:06 Enklaste formen av hävstång är att investera00:59:02 Sträva efter det som pengar inte kan köpa01:00:19 Meditation kommer förstöra ditt liv01:02:48 Caspian: Meditation är inte för mig01:08:22 Att vara som vatten i livet01:12:02 Gör allvaret till lek, och leken till allvar01:14:08 Rikedom, hälsa och lycka - rätt saker, fel ordning01:16:22 Du kommer aldrig bli rik för att...01:18:12 Vi letar efter varandra i mörkret01:19:22 Status och politik är ett nollsummespel01:21:27 Överflödstänk istället för bristtänk

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-06-24
Länk till avsnitt

BMC Global Select: den där tionde fonden som slagit index | Med Andreas Brock och Henrik Milton #362

Jag brukar säga att 9 av 10 aktivt förvaltade fonder inte slår index. Att det för den absoluta majoriteten av sparare är bäst att regelbundet spara i en billig, bred, passiv indexfond. Det är något jag absolut vidhåller och som det finns mycket teoretiskt och empiriskt stöd för. Samtidigt är jag fascinerad av den där 10 fonden som faktiskt slår index.


Ibland upplever jag att misstolkas som att det är omöjligt att slå index. Det är det inte, det är bara extremt svårt att göra det över tid. Det är så svårt att för den absoluta majoriteten ? inklusive mig själv ? är det inte ens lönt att försöka.


Egentligen är det enda undantaget att försöka att man får ut något annat mervärde som att man lär sig, har roligt, får emotionell kickar eller att investera i något som man bryr sig extra mycket om. Utifrån ett nyttomaximerande perspektiv är det inte lönt.


Samtidigt har jag varit i den här världen tillräckligt länge för att veta att det finns ett antal investerare som är tillräckligt duktiga att de faktiskt kan mäta sig mot andra investerare och komma ut segrande.


För att ta en sportmetafor (?); problemet med investeringsvärlden är att det finns inga divisioner. Alla spelar i samma liga, oavsett om det är min mamma som köper en enskild aktie eller det är en hedgefond från New York med miljarder i kapital och doktorerade handlare.


Trots att man möts på samma spelplan ser förberedelserna inför matchen extremt olika ut. Detta tycker jag är extremt intressant. Det är också en stor anledning till att jag själv har slutat att vara aktiv och försöka slå index. Det är en av de sakerna som jag vill ge bort med detta avsnitt är just det här ? vad är det som krävs för att spela på Champions League-nivå.


Hur fånigt jag ibland kan tycka att det är på Finanstwitter eller motsvarande ställen när man inte ser att det är Henrik / Andreas eller motsvarande på andra sidan ens affär. Det är ju bara lyssna och tänka ? i en affär där de säljer, kommer jag på allvar känna att jag har ett mer välgrundat beslut?


Det här och mycket mer handlar dagens avsnitt om. Vi hoppas att du gillar avsnittet!


Länkar

BM Capitals hemsidaFölj diskussionen i forumet

Innehållsförteckning

00:00:00 Elefanten i rummet00:04:09 Same same, but different name00:07:11 Hisspitchen för BMC00:09:05 Varför är fonden populärast bland 75+? 00:12:10 De två stora frågorna00:15:47 Korpen möter Champions League00:17:29 Kenyanska & thailändska banker00:20:54 Marknaden gör en ödmjuk00:22:10 Bästa skruvdragaren i stan00:22:30 Vad som krävs på högsta nivå som investerare00:25:31 Halvledare och mjukvarubolag00:26:21 Ställningen i vårt vad00:28:43 Varför går det bra för er?00:32:13 Varför misslyckas så många fonder?00:36:04 Hur mycket av era egna pengar finns i fonden?00:39:45 Stressen som förvaltare00:40:14 Utvärdering av investeringsbeslut00:43:25 Balder och Nordea00:46:54 Hur många affärer tackar ni nej till?00:48:50 Champions vs speciella situationer00:49:27 Småbolags- vs Globalfonden00:51:56 Höga P/E-tal är alltid relativa00:53:07 Nyhetsbrevet för aktienördar00:56:56 Sektorrotation från 2022 till 202401:00:06 Ferrari är mer än ett bilmärke01:01:04 Hur motiverar ni er avgift?01:02:20 Hur ser ni på tillväxtmarknader nu?01:04:44 Våga ta mer risk01:05:27 Våga vara långsiktig01:08:00 Atlas Copcos årsredovisning är fantastisk

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-06-17
Länk till avsnitt

Kortpodd: Värdet av pengar minskar med åldern

Undvik detta vanliga misstag med pengar. 


Många av oss som är intresserade av pengar har full koll på den finansiella avkastningen. Men vi - eller jag - glömmer ibland att pengar bara är en resurs för att göra livet rikare. Vi missar att marginalnyttan med pengar minskar över tid.


Mitt tips är att använda sina pengar medan livet pågår. Ju äldre vi blir, desto färre blir möjligheterna att använda dem. Dessutom upplever jag att klienter har svårare att sälja av sitt sparande ju äldre de blir.


Här är två riktigt bra frågor att reflektera över:


? Vilka möjligheter har du att använda dina pengar idag som du inte kommer ha senare?


? Hur kan du maximera den emotionella avkastningen på dina pengar?


Du behöver inte ha svar på dem direkt. Låt det ta tid att brainstorma fram idéer. Sätt upp frågorna på kylskåpet, prata med din partner eller vänner. Svaren på dessa frågor kommer göra ditt liv rikare.


Dela gärna avsnittet till en vän som du vill dela det här med. Så hjälps vi åt tillsammans. ??


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-06-14
Länk till avsnitt

13 tips för att få mest bil för pengarna | Bilekonomi del 2 av 2 med Erik Naessén #361

Bilen är jämte boendet den största kostnadsdrivaren i en ekonomi. Det är en av sakerna att verkligen få rätt på. Särskilt eftersom även den billigaste bilen kostar minst 4.000 kr i månaden. Ofta mycket mer än så. Därför är bilexperten Erik Naessén tillbaka och svarar på alla era frågor!


Efter förra veckans avsnitt med Erik trodde jag att vi var klara med bilekonomi för denna gången. Men efter över 150 kommentarer tyckte ni annorlunda. 


I denna uppföljning kompletterar vi med ytterligare nästan 30 tips och saker att tänka på kring köp, sälj, byte och ägande av bil.


Dessutom får du höra Eriks tankar om de populäraste bilmodellerna i Sverige just nu, vanliga misstag att undvika och missuppfattningar som brukar dyka upp. Inte minst den om att ?men just min bil kostar faktiskt mycket mindre??


Tack för alla frågorna till förra avsnittet och framförallt ett stort tack till Erik som så generöst ställer upp med sin tid och kompetens!


Hälsningar,

Jan


Halvreklam för Eriks ?Hjälp-vid-bilköp? och en eventuell RT??Erik-aktivitet i höst


Jag har taggat detta avsnitt som reklam trots att varken jag eller Erik har fått betalt för det.

Däremot har Erik en tjänst som heter ?Hjälp-vid-bilköp? där han hjälper ett par personer i månaden att räkna på och köpa bil. Läs mer på hans hemsida.Jag och Erik har spånat om en gemensam aktivitet i höst. De flesta av oss har ju en plan för vårt sparande. Varför inte ha samma för vårt bilägande? Det är ju ändå näst största utgiften för de flesta av oss.Något åt hållet ?Min plan för bilägande? eller ?räkna på den egna bilen? för att sedan utvärdera vad är det klokaste beslutet. Behålla, byta eller något annat.

Om du tycker det låter spännande, har en idé eller feedback, sätt gärna upp dig på vår lista nedan.

Intresseanmälan för ?RT X Erik?-aktiviteten här ?

Det är inget åtagande just nu, utan bara mest input till mig och Erik om det är något vi ska gå vidare med.


Innehållsförteckning

00:00:00 Eget intro00:02:00 Hur kan den billigaste bilen kosta 4000 kr i månaden?00:04:11 Värdeminskning: vilka är tumreglerna?00:05:20 Mest bil för pengarna: hur gör man?00:07:41 Smart att köpa leasingbilen efter 3 år?00:09:20 Totalkostnad (TCO) - vad är viktigast att veta?00:12:49 Tänka på vid köp/sälj av bil på Blocket00:14:15 Bästa tipsen för att få mer betalt00:17:56 Hur ofta ska man byta bil för bäst ekonomi?00:19:23 Husbil: vad ska man tänka på?00:20:15 Plus och minus med köp/säljsajter00:23:50 Vad ska man fråga vid bilköp?00:25:30 Säsongsvariationer på bilmarknaden00:26:50 Eriks tankar om populära bilmodeller00:33:00 Köpa en andrabil?00:34:10 Stämmer myten om Toyota?00:35:50 Köra fram till skrotning eller inte?00:38:25 Myter om EuroNcap och krocksäkerhet00:41:30 Sommarbil för en vettig peng00:42:32 Boende och 1 eller 2 bilar00:44:29 Bilpooler och att hyra bil00:47:38 Eriks tankar om: Kia EV900:48:29 Bästa bilvalet med tanke på miljön00:52:04 Företagare: gör inte detta bilmisstag00:55:00 Företagare: kan skilja MYCKET i kostnad00:57:37 Finns mycket pengar att spara i att göra rätt01:03:30 Det finns inget gyllene miltal01:05:15 Om Eriks ?Hjälp-vid-bilköp?-tjänst

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-06-09
Länk till avsnitt

Våga drömma om mer tid, mer pengar och mer energi (och dödstjärnan) | Med Charlie Söderberg

Ett rikt liv handlar lika mycket om tid och energi som pengar. Därför är det viktigt att våga ta steg närmre sin egen Dödsstjärna, även om man inte har alla legobitarna på plats idag.


För snart 20 år sedan hjälpte Charlie Söderberg, veckans gäst, mig till en av mina största insikter. Fram tills dess hade jag värderat pengar som den viktigaste resursen. Pengar var viktigare än både tid och energi.


Insikten var att det är tre likvärdiga resurser. Att de är som tre ben på en stol. Att alla behövs för ett rikt liv. Det handlar inte om antingen eller. Inte tid eller pengar. Inte pengar eller hälsa. Inte tid eller energi. Utan både och. Saknas en blir det en obalans i livet.


Det här och mycket annat berör vi i veckans kortavsnitt. Vi hoppas att du gillar det. Eftersom det här är ligger så nära mitt hjärta är jag jättenyfiken på dina tankar. Skriv gärna en kommentar! ??


Hälsningar,

Jan


Länkar

Följ diskussionen i forumet: Gillar du det vi gör? Vill du ha det reklamfritt? Läs mer på patreon.Tack till Savelend som sponsrar avsnittet

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro och en av mina stora insikter00:03:04 Holistisk syn på tid, pengar och energi00:05:00 Hur får man mer av alla samtidigt?00:08:17 Växling av tid, pengar och energi mot varandra00:09:20 Ingen har legobitarna till dödstjärnan från början00:11:19 Utveckla dina pjäser00:12:49 Ditt problem är att du har för små problem00:15:04 Om du visste varför hade du gjort det igår00:18:37 Vuxna sättet att önska sig saker är kass00:19:42 De flesta går upp på morgonen för att de inte dog under natten00:21:56 Vilken resurs hade du velat ha dubbelt så mycket av?00:23:57 Charlie: jag väljer lätt energi00:27:19 En ledares viktigaste uppgift00:30:07 När fläkten stängs av i livet00:32:12 Hur kan jag tjäna pengar på det som är fantastiskt kul00:34:08 Vi får alla en rad chanser i livet00:35:32 Duktig på att skapa dålig stämning

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-06-06
Länk till avsnitt

Portföljen som alltid ska gå plus | Om allvädersportföljen med Henning / Zino #360

Problemet med en aktieportfölj är den kan falla väldigt mycket i värde på kort tid. Allvädersportföljen är designad för att motverka detta och ge stabil avkastning oavsett marknadsklimat, om än lägre. Den fungerar under högkonjunktur, lågkonjunktur, inflation och deflation.


Dagens avsnitt är en introduktion till Allvädersportföljen, inspirerad av Zinos (Henning) populära tråd "Jakten på den Ultimata Allvädersportföljen" i RikaTillsammans-communityn. Henning gästar oss för att diskutera detta ämne.


Se detta avsnitt som en utforskning, inte som en ersättning för indexfonder och fondrobotar. Allvädersportföljen kräver mer av oss investerare, är mentalt utmanande att äga, och går emot många råd inom forskning och finansbranschen. Konceptet är inte nytt. Min första allvädersportfölj på Shareville 2014 var en variant av denna strategi, baserad på artiklar publicerade för över 40 år sedan på 70-talet.


Den teoretiska grunden är enkel: det finns två ekonomiska klimat (tillväxt och recession) och två inflationslägen (låg och hög). Dessa kombineras till fyra ekonomiska klimat:

Hög tillväxt + låg inflation = aktier (statsobligationer)Hög tillväxt + hög inflation = råvaror (aktier)Låg tillväxt + låg inflation = statsobligationer (guld)Låg tillväxt + hög inflation = guld (råvaror)

Olika tillgångar presterar bra i olika klimat. Henning argumenterar för att många av oss felaktigt satsar allt på aktier i det här fallet endast ett av fyra tillgångsslag. Det finns en risk för att vi har en recency-bias, då aktier gått bra de senaste 50 åren. Investerare som slutade i början av 70-talet skulle förmodligen ha en annan syn på aktier, då perioden 1920-1970 såg flera svaga aktiemarknader.


Jag hoppas du uppskattar detta avsnitt med Henning. Särskilt hans mod att gå emot konsensus och argumentera för det.


Ett stort tack Henning!

Jan (och resten av communityn)


Riskinfo

Allt sparande innebär en risk. Ditt sparande kommer att öka och minska i värde. I värsta fall kan du förlora hela beloppet. Detta avsnitt är INTE en rekommendation att investera i allvädersportföljen. Se det som början på en utforskning. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Det finns ingen garanti för att denna portfölj inte kommer att gå back även om det är målet och den historiskt har hållt sitt värde bra. Sparhorisonten för denna typ av portfölj bör vara 5 år eller fler. Ingen ersättning har utgått för detta avsnitt till någon part.


Länkar

Följ diskussionen i forumet (där finns även länkarna och bildspelet)Zinos tråd: "Jakten på den ultimata allvädersportföljen"Stöd avsnitt som dessa via vår Patreon

Innehållsförteckning

00:00:00 Eget intro00:03:52 Intro med Henning00:05:48 Vad är allvädersportföljen?00:08:34 Fyra ekonomiska klimat00:12:50 Vem passar allvädersportföljen för?00:18:04 Varför är den inte så populär?00:21:09 Hur sätter man ihop den?00:24:53 Ombalanseringens magi00:27:49 Tillgångar som svänger olika00:33:59 Aktier00:37:51 Statsobligationer00:43:06 Råvaror00:48:21 Guld00:53:20 Varför inte bara köpa det bästa?00:56:59 Summan större än delarna01:00:56 Problemen med backtestning01:05:47 Överge indexfonder nu?01:10:11 Kronan - en hemlig ingrediens01:16:17 Belåning01:18:34 Självtvivel01:25:20 Tack till dig på Patreon

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-06-03
Länk till avsnitt

Kortpodd: Dumt med för många fonder?

Dumt med många fonder? Fler fonder är sällan bättre. 


Generellt sett är mervärdet lågt i många fonder på grund av överlapp. Två globalfonder är i princip identiska. Jämför med att köpa Ahlgrens bilar på Ica eller Willys. Det spelar ingen roll. Det är fortfarande samma godis i påsen. ?


Har du en egen fråga som du har funderat på, men inte ställt? Skriv en kommentar så gör vi fler sådana här klipp? 


?-

Riskinfo: allt sparande innebär en risk. Risk är biljetten vi betalar för att få möjlighet till avkastning. Värdet på alla investeringar både ökar och minskar i värde. I värsta fall kan man förlora hela beloppet. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Allt sparande ska se på lång tidshorisont, minst 5 - 10 år.

Läs mer om risk på hemsidan.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-05-30
Länk till avsnitt

Bilekonomi: Kloka råd när du ska köpa, sälja, byta eller äga en bil | Med Erik Naessén #359

Halvreklam. Tips att tänka på vid köp, sälj, byte eller ägande av en bil. Undvik dyra misstag, få koll på läget på nybils- och begagnatmarknaden plus några galet ointuitiva saker. ?


Erik Naessén, även känd som Skogstomten, är en av forumets mest uppskattade skribenter. Särskilt på allt bilrelaterat. Han är en av få (den ende?) i Sverige som har läst på Handelshögskolan, arbetat i bilbranschen, drivit eget, skrivit böcker om bilar och har ett så pass nördigt intresse för bilar att han har stenkoll på i princip alla aktuella bilar på Blocket. ?


I avsnittet svarar han även på era frågor. Så det blir verkligen högt och lågt. Allt från att vi förmodligen kommer billigare undan att leasa en helt ny - exakt likadan Tesla MY - mot att behålla vår befintliga och tre år gamla modell (helt sjukt) till nostalgipremien på Volvo XC70.


Vi pratar självklart om elbilar vs diesel och bensinbilar, hur man kan tänka från ett miljömässigt perspektiv men framförallt från ett ekonomiskt perspektiv. Eriks skicklighet ligger framförallt i att räkna på hela totalkostnaden ("TCO").


Han har fler än en gång visat att även den billigaste bilen kostar runt 4.000 kr per månad. Särskilt intressant blir det när man sätter det i relation till en andrabil och ett dyrare boende i ett bättre läge som gör att andrabilen inte behövs.


Vi hoppas att du gillar avsnittet och du får väldigt gärna dela med dig vad som stack ut för dig. Erik hänger även i forumet, så om du har en specifik fråga till honom, ställ den gärna där. ?


Hälsningar

Jan


Eriks ?Hjälp vid bilköp?-tjänst och vår halvreklam för honom

Vi köpte Eriks hjälp för tre år sedan när vi köpte vår bil. Det var enormt skönt att kunna bolla någon som både hjälper en att välja rätt bilmodell och rätt sätt att finansiera den. För oss var det en skillnad på tiotusentals kronor. ? Se forumlänk nedan.


Om du också använder Eriks hjälp, berättar att du såg avsnittet här, då får vi en liten ersättning. Därav reklam-märkningen. Med tanke på senaste tidens diskussioner om reklam: ingen ersättning har utgått för avsnittet. Det bjuder jag gärna Erik på som tack för bidragen i communityn (och för att jag gillar stötta små- och livsstilsföretagare). ??


Elbilsexpert.com - hjälp vid bilköp ?


Länkar

Följ diskussionen i forumet:Vår Patreon-community

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro00:02:53 Att köpa rätt bil00:04:26 De vanligaste misstagen00:09:16 Hur mycket ska en bra bil kosta?00:14:48 Olika prisklasser00:20:22 Att köpa en bil hos bilhandlare00:33:32 Teslas framtid00:35:34 Läge att sälja sin elbil nu?00:41:19 Byta till en ny bil00:46:25 Kommer priset på elbilar falla?00:48:49 Begagnadmarknaden framgent00:53:09 Restvärde01:01:10 Vilka reparationer kräver elbilar?01:06:30 Skippa andrabilen (och köp 1 MSEK dyrare boende)01:13:35 Nedstängning av 2G/3G-nät & eCall01:14:49 Framtiden för dieselbilar01:17:01 Tips när du ska sälja bilen01:22:43 Eriks rika-liv-prao ??01:26:57 Eriks "Hjälp vid bilköp"-tjänst

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-05-26
Länk till avsnitt

Kortpodd: Roligt jobb eller hög lön?

Där här är en uppföljning till kortpodd #24 om drömboende eller ekonomisk frihet. (Säger #25 i podden vilket är fel) Efter att ha lyssnat på avsnitt #24 skrev Lina en intressant fråga på temat: ?Jag gillar mitt fria jobb, jag är hyfsat nöjd men vill bli utmanad och ha möjlighet till högre lön vilket inte känns möjligt i nuläget. Hur får jag både och??


För det första så tänker jag mer och mer att kvaliteten i livet handlar om att lista ut:

Vilken är den intelligenta frågan just nu?

Egentligen är det en variant på Jonathan Stoltzenbergs tanke om att fokusera på problemet före man fokuserar på lösning. Men vi är alla så förbaskat snabba på lösning. Hittar vi ingen lösning direkt så avdömer vi det som att det inte finns någon lösning och att det inte går.


Lite som min coach sa till mig en gång:

?Don?t wish it was easier. Wish you were better.?

Det vill säga att jag skulle uppmuntra till att se det här problemet som början på en utforskning. Början på en resa. Dvs att det är okej att inte ha ett svar i både en, två, tre, sex, tolv eller 24 månader. Att man på olika sätt närmar sig, undersöker och leker med frågan.

Först därefter. När man testat 100 gånger har man rätten att uttala sig att det inte gick ?


Med det sagt:

Vilka är de intelligenta frågorna?

Vilket jag tror är frågor som:

Hur ser det önskade läget ut mer i detalj? Vilken typ av utmaningar?Måste utmaningarna komma på jobbet?Är det kanske inte så bara att du är uttråkad?På vilka tre sätt skulle du kunna öka ansvaret på jobbet?På vilka sätt skulle du kunna använda hävstång i jobbet? Etc.

Och det här är ett koncept som jag tror går att applicera på alla delar av livet. Så oavsett vad du klurar på just nu kan du byta ut ordet "jobbet" i frågorna ovan och få värde.


Så tänker jag, hur tänker du? Du får gärna hojta till i kommentarerna eller i forumet om du inte håller med, tycker att jag missat något eller någon annan fundering ??

Här kan du följa diskussionen i forumet till avsnittet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-05-24
Länk till avsnitt

Kortpodd: ?? Drömboende eller ekonomisk frihet?

?? Drömboende eller ekonomisk frihet?


De tre viktigaste punkterna:


? I valet mellan två alternativ A och B där du önskar båda, våga ställa dig frågan och över (lång) tid fundera på: ?Hur kan jag få både och?? Det vill säga omformulera frågan från ?A eller B? till ?A och B??


? Få saker har en sådan påverkan på upplevelsen av lycka och ett rikt liv som vår vardag. Boendet är en stor och viktig del för många av oss. Det innebär at för många är det rationellt att lägga pengarna på just boendet.


? Egentligen finns det inte så många saker man behöver spara till i Sverige förutom boende och buffert. (Rädslan för en dålig pension är ofta överdriven om man har jobbat hela livet på ett ställe med kollektivavtal).


Sedan vet jag exakt hur det känns att använda alla sparpengarna till en kontantinsats. Det känns som att pengarna försvinner och man börjar om med sparandet från noll. Men det är ju egentligen inte helt sant, utan en form av mental bokföring. Pengarna har ju bara ändrat form och flyttats från ?finansiella tillgångar? till ?materiella tillgångar? i balansräkningen.


Så tänker jag, hur tänker du? Hojta gärna till i kommenterarna om du inte håller med, tycker att jag har missat något eller har någon annan fråga, kommentar eller fundering. ??


//Jan


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-05-22
Länk till avsnitt

Sandys ekonomiska klassresa ? | Från fosterhem till att tjäna mer än någonsin #358

Inspireras av Sandy Langéen och hennes ekonomiska livsresa. Från en uppväxt i fosterfamilj till att som tonåring ta fullt ansvar för sin egen ekonomi, och vidare till en inspirerande klassresa och personlig utveckling. ?


Idag får du hänga med vår vän Sandy och höra hennes inspirerande berättelse. Ett centralt tema i samtalet är personlig utveckling. Särskilt eftersom ens ekonomiska situation ofta är en följd av ens beteende. Sandy berättar hur hennes uppväxt präglades av ett bristtänk, där pengar alltid var en bristvara och drömmar ofta kändes ouppnåeliga.


Vi pratar om insikten om skiftet om att leva i ett ekonomiskt bristtänk och försöken att ändra det. I det lilla handlar det om att skifta synen från ett påstående om ?Jag har inte råd? till en fråga ?Hur kan jag få råd??. Men det är ett ämne betydligt djupare än så.


För de flesta av oss är ointuitivt att vi många gånger måste investera just resursen vi har brist på för att få mer av den. För att få mer pengar behöver vi investera våra pengar. För att få mer tid behöver vi investera vår tid. För att få mer energi behöver vi investera energi.


Vi pratade även om kvinnors ekonomi, ett ämne som Sandy brinner för. Hon påpekade att kvinnor ofta tjänar mindre än män, sparar mindre och börjar investera senare i livet, trots att de när de väl investerar ofta har högre avkastning än män.


Sandy uppmanar kvinnor att ta kontroll över sin ekonomi, lära sig om investeringar och våga ta plats i ekonomiska diskussioner. Hon delar med sig av praktiska råd, som att alltid spara minst 10% av sin inkomst och att ta i tills man skäms när man förhandlar om lönen. Att våga stå på sig och våga begära det man är värd.


Det och mycket mer får du i dagens avsnitt!


Vi hoppas att du gillar avsnittet! ??

Jan, Caroline och Sandy


Länkar

Sponsra avsnitt som dessa via vår Patreon, tack!Sandy på InstagramFölj diskussionen i forumet

Innehållsförteckning

00:00:00 - Intro00:02:38 - Vad är du mest stolt över i din ekonomiska resa?00:05:32 - Att växa bortom sin omgivning00:13:15 - Att gå från bristtänk till överflödstänk00:17:00 - Det handlar om mer än att ha ekonomiskt spelrum00:20:53 - Hur har Sandys stökiga uppväxt varit till nytta?00:23:14 - Hur det är att vara en osäker överpresterare00:26:39 - Var ifrån kommer osäkerheten?00:28:42 - Livsförändrade vägval00:31:47 - Coaching/terapi är viktigt inom ekonomi också00:37:05 - Pengar spelar roll även om du förnekar det00:44:03 - Balansen mellan tid, pengar och energi00:48:29 - Förbättra ditt liv genom att ta bort saker00:55:12 - Pengar är en effekt av din personliga växt00:58:43 - Sandys fyra livsråd till kvinnor01:05:23 - Varför det är viktigt att ta för sig i livet01:10:13 - Mål och standarder01:13:21 - Caroline förtjänar mer beröm!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-05-19
Länk till avsnitt

Rimligt att storbankerna tjänar 17 MSEK i timmen? Med Lunar, den första riktiga utmanarbanken #357

Reklam för Lunar Bank. Idag får vi besök av Mats Persson Bergius som är Sverige- och Norgechef på Lunar, som är den första riktiga utmanaren till de fyra storbankerna. Vi pratar om hur bank borde vara 2024, om bankbranschen, myter och missuppfattningar och hur du och jag kan ha glädje av Lun?r.


Min upplevelse är att få av oss känner ?Gud vad nöjd jag är med min bank!?, ?Vad coola nya idéer och förslag min bank kommer med? eller ?Jag längtar till nästa uppdatering i Swedbank-appen? ?? På sätt och vis är det fascinerande att vi har en bransch i Sverige som inte har några skäl att erbjuda bra tjänster till konkurrenskraftiga priser eftersom de ändå tjänar sjuka mängder pengar. Mats och hans team räknade ut att under 2023 hade de fyra stora bankerna en vinst på 17 692 307 kr i timmen! ?


Då är det ju klart att man inte behöver göra något annorlunda. Det här är ett problem. Det tycker jag, journalister, politiker och förhoppningsvis även du. Som vi pratar om i avsnittet har det dock aldrig funnits en riktig utmanare som tar sig an storbankerna direkt förrän nu med Lunar.


Nischaktörer har försökt ta olika delar, t.ex. göra bolån, kort, lån eller någon annan del, men mig veterligen är Lunar först med att vara ett riktigt alternativ till ens vardagsbank. Snart når man till och med punkten att det ska vara möjligt att lämna en av storbankerna och fortfarande fungera i samhället. Lunar har idag:

Kostnadsfritt erbjudande för privatpersoner som vill prova med konto och kortSveriges billigaste företagserbjudande (från 600 kr/år)

och man kan göra nästan allt som man kan göra på sin vanliga bank. Vi pratar självklart mer om appen, vem den passar och inte, i avsnittet, men vi pratar också om bankbranschen i allmänhet och några av problem i synnerhet. Vi tar sidospår om penningtvättsregler, hur vi i vissa fall på grund av bankerna har sämst digital infrastruktur i Europa och mycket mer.


Jag hoppas att du gillar avsnittet. Samtidigt vill jag säga ett stort tack till Lunar som sponsrade det här avsnittet och tack till dig som hänger här med oss. ?


Hälsningar,

Jan, Caroline och Mats


PS. Jag och några i RikaTillsammans-communityn är aktieägare i Lunar Bank sedan ett par år tillbaka.


Länkar

Följ diskussionen i forumet ? Privatperson: Prova Lunar-appen (sponslänk) ?Öppna företagskonto hos Lunar (sponslänk) ?

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro

00:03:13 Välkommen Mats

00:07:50 Storbankerna tjänar 17 MSEK i timmen(!)

00:12:40 Få har en bra erfarenhet av sin bank

00:15:13 Svårt för utmanare att ta sig an storbankerna

00:19:57 Vad gör Lunar bättre för mig som kund?

00:22:59 Sveriges billigaste företagskonto

00:27:28 Snittkunden är 18-30 eller 50+ ?

00:29:30 Vad kan man göra / inte göra hos er?

00:31:10 Skillnad mot t.ex. Revolut

00:33:39 Burner-kort för sketchy e-sajter ?? 

00:34:52 Försöker hjälpa småföretagare

00:37:38 Inte sant att om det är lätt att det är farligt

00:42:21 Penningtvättsregler (AML/KYC)

00:50:24 Hur går det för Fintech-branschen?

00:54:02 Infrastrukturen i Sverige är jättegammal & P27

01:01:00 Få incitament att göra något i samhället idag

01:04:05 Appbolag med banklicens, inte bank med app

01:09:20 Prova och ge feedback


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-05-12
Länk till avsnitt

Samtal med Sparmakarna om ekonomi, livet, balans, FIRE och mycket mer #356

I veckans avsnitt har vi Karin och Johan som driver Instagram-kontot Sparmakarna 9 på besök. Det blir ett samtal om många av de ämnen som vi tycker är viktiga. Allt från ekonomi och sparande i allmänhet till det som är viktigt i livet i synnerhet. Vi pratar om att hitta balansen mellan att spara för framtiden och unna sig idag.


Vi resonerar även kring olika strategier och förhållningsätt. Allt från det automatiska och mekaniska sparandet (i fondrobot/indexfonder) som alla kan göra, till det mer unika sättet att tjäna pengar som bara en själv kan göra baserat på ens intresse, talang, passion, tid och energi. Vi kommer in på att det handlar om att välja både det liv och de investeringar som för med de ?problem? som man vill ha i sitt liv. För livet och lycka kan i vissa avseenden gå ut på att få lösa de problem som man själv tycker om att ha och lösa i sitt liv.


Vi pratar om olika preferenser kring var man tittar i en ekonomi. Jag har t.ex. en förkärlek till att försöka öka inkomster snarare än att försöka minimera utgifter. Även om det självklart också är viktigt. Vi pratar om ekonomiska misstag, huruvida det största ekonomiska misstaget ligger framför eller bakom en. Där skojar vi om allt från Karin och Johans felräkning av bilkostnaderna till vår eget misstag om att förmodligen ligga fel i risk (åtgärdat nu ?)


Vi hoppas att du gillar avsnittet!

Jan, Caroline, Karin och Johan


Länkar

Följ diskussionen i forumet ? Sparmakarnas Instagram ? 

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro00:04:10 En välmående ekonomi handlar om trygghet idag och imorgon00:06:59 Att vara sysselsatt med något meningsfullt00:08:27 Ekonomiska mål som ett par00:11:55 När ska man börja prata om ekonomin i en relation?00:14:11 Jan investerade klasskassan i Ericsson-aktier00:19:35 Ekonomisk friktionen som par00:22:47 Tre faser av sparande00:28:27 Var står ni utgiftsmässigt idag?00:31:21 Balansen mellan att spara och leva00:36:39 Behovet av separata konton för varje ändamål00:40:11 Nyckeltal för en god privatekonomi00:44:26 Energi, tid och pengar00:50:29 Tankar om passiva inkomster00:54:34 Varför Sparmakarna startades01:01:00 Rädslan för att omvandla passionen till jobb01:04:16 Livsområden där vi är nybörjare 01:07:49 Vilket ekonomiskt misstag gör ni just nu?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-05-06
Länk till avsnitt

Kortpodd: Besviken över barnsparande som stått på bankkonto i 10 år, vad gör jag nu? Bara 3 år kvar... ?

Jag är besviken över att ha sparat till barnen på bankkonto i 10 år, nu är det bara 3 år kvar, vad gör jag? ?


Det var en fråga som kom in från er i communityn och i denna kortpodd delar jag med mig några av mina spontana tankar. För det första upplever jag att det finns en myt om att man som förälder måste ge sin barn pengar när de fyller 18, annars är man inte en bra förälder. Det stämmer inte, de flesta får inga pengar och jag fick inga pengar och det gick bra ändå.


För det andra så upplever jag att det är mycket viktigare att i så fall fokusera de kommande 3 åren på att utforska ämnet pengar tillsammans med barnen, istället för att fokusera på att spara ihop ett belopp till dem. Att dela med sig av misstaget och insikten från det. Att visa att man som förälder inte heller har full koll, gör sitt bästa och fattar så fort man hinner.


På det sättet kan de kommande 3 åren bli mycket viktigare än något annat man hade kunnat göra, eftersom om man tittar på barnets livstid, så är pengarna det eventuellt skulle få på 18 års dagen en så liten del av den totala intjäningen som barnet kommer ha över livet. Därför tycker jag att det är mycket viktigare att ge bort kompetens, ekonomisk självförtroende och en ekonomisk självkänsla. Det kommer spela en mycket större roll än en klumpsumma vid 18-år.


? Så tänker jag spontant jag, vad tänker du?


Skriv gärna en kommentar eller följ diskussionen i forumet. Där kan du även ställa egna frågor och få svar, eller bara se vad vi andra pratar om.


Tack för att du följer och lyssnar!

Jan


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-30
Länk till avsnitt

Tricket är att prova sig fram till ett rikt liv (inte försöka lista ut det) ? | Med Charlie Söderberg | #22

Reklam för Savelend. I detta avsnitt har vi besök av Charlie Söderberg, en vän och f.d. kollega till mig som har haft mycket påverkan på mitt rikare liv. Han delar öppenhjärtigt med sig av sin livsresa och lite annorlunda perspektiv på vad som verkligen utgör ett rikt och meningsfullt liv - både för honom och andra. ?


Vi konstaterar snabbt att ett rikt liv är helt och hållet unikt för var och en och att man måste ha modet att utforska och testa sig fram för att hitta sin egen väg. Charlie delar med sig att tre viktiga delar i hans syn på vad ett rikt liv är för honom är att:


1?? att ständigt våga ta risker,

2?? att se livet som en helhet snarare än separata delar, och

3?? att sträva efter att göra skillnad för andra.


En central del i Charlies resonemang är vikten av att omfamna misslyckanden som en naturlig del av lärprocessen. Genom att se motgångar som möjligheter till utveckling snarare än personliga tillkortakommanden, kan man bygga motståndskraft och handlingskraft. Charlie delar öppenhjärtigt med sig av sina egna erfarenheter av att ha blivit mobbad som ung, och hur detta har format hans syn på framgång och självkänsla. ?


Ett annat viktigt tema är balansen mellan att vara helhjärtat engagerad i nuet, samtidigt som man behåller perspektiv på att resultatet inte definierar ens värde som människa. Charlie uppmanar till att vara försiktig med vad man väljer att mäta och fokusera på i livet, då detta har en stark påverkan på ens prioriteringar och känsla av tillfredsställelse. ?


Här är fem konkreta tips från Charlie för att skapa ett rikare liv:


? Våga ta risker och utmana dig själv kontinuerligt

? Omfamna misslyckanden som lärdomar och möjligheter till utveckling

? Se livet som en helhet och låt olika delar berika varandra

? Sträva efter att göra skillnad för andra och bidra till något större än dig själv

?Var medveten om vad du väljer att mäta och fokusera på i livet


Ett citat som sammanfattar Charlies budskap:

? "Jag tror att man ska prata i formen av jag tror att det här är ett rikt liv för mig och sen har man f-n är skyldig gå ut och gå ut och testa det."


Genom att dela med sig av såväl framgångar som motgångar, och reflektera kring de psykologiska aspekterna av ekonomi och entreprenörskap, erbjuder Charlie en tankeväckande och inspirerande vision för hur vi kan skapa mer mening, glädje och autenticitet i våra liv. Hans insikter är relevanta för oss alla, oavsett var man än befinner sig på sin livsresa. ??


Vi hoppas att du gillar detta bonusavsnitt. ?

//Jan och Charlie


Länkar

Följ diskussionen i forumet

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro00:03:23 Från gatuartist till programledare och entreprenör00:05:27 Vad är ett rikt liv för en själv?00:09:43 Världens sämsta digitala nomad00:14:15 Jag är en duktig spelare för att jag är mer engagerad i spelet än resultatet00:19:26 Hellre en fråga som inte går att besvara än ett svar som inte går att ifrågasätta00:26.48 Våga prova och var uppmärksam på vad du mäter

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-28
Länk till avsnitt

Mat, Mallorca och Relationer ?? | Att gå efter sin dröm med Lotta Hellzén #355

Svaret till frågan: "Vad är ett rikt liv?" är helt och hållet unikt för var och en av oss. I dagens avsnitt intervjuar vi Lotta Hellzén som ger sin bild av vad ett rikt liv är för henne. I sommar tar hon nämligen ett stort steg att gå efter sin dröm som kretsat kring Mallorca, Mat och Relationer. Häng med och inspireras av hennes berättelse. ??


Lotta som är i 55-års åldern delar med sig av sin resa, som varit långt ifrån spikrak. Den har innehållit allt från egenföretagande inom restaurang till att byta yrkesbana och plugga till fastighetsmäklare och en skilsmässa för något år sedan. Hon delar med sig om utmaningarna men också växten som det inneburit.


Några av de punkter vi pratar om är:

Våga lyssna inåt och att leva livet på sina egna villkor, oavsett vad andra tycker, tänker och sägerPrioritera det som ger energi och glädje i livetVara flexibel och öppen för nya möjligheter Våga ta steget och prova Våga använda de resurser (t.ex. pengar) man har för att göra livet rikt här och nu

Vi får även höra om Lottas kärlek till mat och hur hon planerar att njuta av livet på Mallorca, hur hennes barn har reagerat på flyttplanerna och hur hon resonerar kring pensionsplanering och framtidsfullmakter. Oavsett om du själv står inför en stor förändring i livet eller bara behöver lite inspiration, är detta ett avsnitt du inte vill missa. ??


Tack för att du tittar, lyssnar och följer!

Jan, Caroline och Lotta


Länkar

Följ diskussionen i forumet:

https://rikatillsammans.se/forum/t/


Patreon (tack för ditt stöd att vi kan göra dessa avsnitt utan spons):

https://www.patreon.com/join/rikatillsammans


Innehållsförteckning

00:00:00 Intro00:02:24 Från Ängelholm till Mallorca 00:07:10 Varför just Mallorca?00:11:56 Att släppa prestigen och våga prova sig fram00:17:46 En vardagslyxare i stort och smått00:22:34 Hur Lotta lärt känna sig själv00:26:33 Att gå mot strömmen00:32:02 Ta hjälp av experter00:38:34 60% av svenskar vill byta jobb00:42:16 Möte med Monica från Pensionsguiden00:46:35 Lottas barn00:51:50 Samla alla viktiga dokument såhär00:56:54 Lottas uttagsstrategi för pensionen01:02:15 Att ta första steget01:08:02 Lev livet på dina villkor01:12:48 Låt din livskompass guide dig i livet01:16:00 Funderingar om framtiden

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-21
Länk till avsnitt

Kortpodd: Sälja aktier och fonder som gått dåligt idag eller vänta tills de hämtat sig?

Ska man behålla eller sälja tillgångar som gått dåligt? Eller nu när man är inspirerad av indexfonder, ska man byta till dem direkt, eller vänta tills de befintliga aktierna och fonderna har återhämtat sig?


Det här är en fråga som jag tror att vi alla någon gång har haft (eller kommer att ha). Dagens kortavsnitt är till följd av ett fint mejl från en kille i 20 års åldern som undrade just på detta temat. Han hade köpt hajpade aktier som nu visade röda minussiffror. ?


Man kan tänka på den här frågan på två sätt:


1) Det första resonemanget är att "cut your losses" på direkten och låt dina vinnare fortsätta löpa. Resonemanget bygger på en metafor om travhäster som jag fick förklarat för mig för länge sedan. Föreställ dig att du går till travbanan och ska satsa på en häst. Skulle du då satsa på hästen som har förlorat de senaste 10 loppen eller den som vunnit de senaste 10 loppen? Få av oss hade tänkt att sätta pengarna på den förlorande hästen och tänka "nu är det väl hans tur!".


Samma sak gäller på börsen, förlorande investeringar tenderar att fortsätta förlora. Det finns mycket data på ovan, t.ex. 44% av aktierna som ingick i det bred indexet Russell 3000 mellan 1980-2020 och föll minst 70% återhämtade sig aldrig dvs förlorare fortsätter förlora.


Det andra sättet är att:


2) Ställ dig själv frågan: "hade jag köpt den här tillgången idag med nya pengar?" Om svaret är nej på frågan bör du troligen sälja. Ett intressant nyans av det här är att vid varje tillfälle där du väljer att inte sälja är också ett aktivt val eftersom du väljer att behålla. Att vara "passiv" och vänta på vändningen kan alltså ses som ett aktivt val.


Det som man dock bör ha koll på är att en eventuell försäljning av värdepapper man har haft länge - i t.ex. en aktie- eller fonddepå kan utlösa en skatteeffekt som man behöver vara medveten om. Är du osäker fråga i forumet eller ta kontakt med en finansiell rådgivare.


Avslutningsvis vill vi verkligen påminna om att allt sparande har en risk, fondrobot/indexfonder inkluderat som jag nämner i avsnittet. Du kan förlora delar eller hela ditt kapital. Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning.

Läs mer om risk i avsnitt #343

Om du vill få en introduktion till hur vi tänker kring sparande, då är avsnitt #99 ett bra ställe att börja på. ?

Avsnitt #99

Lycka till med ditt sparande!

Jan


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-17
Länk till avsnitt

Sparsamhet vs Skönhet: en intern pengakonflikt | Om pengaperspektiv och växa med sina pengar #354

Många av oss har olika värderingar, önskningar och saker vi tycker är viktigt kring pengar. Dessa saker kan ibland hamna till synes i konflikt med varandra. För mig är en sådan sak sparsamhet (till följd av en ekonomisk oro) samtidigt som jag har en önskan om att använda dem för frihet.


Caroline har också en önskan om att lägga pengar på hög, men samtidigt gör skönhet henne glad. Därför dyker vi ner i ämnet med exempel från vårt eget liv och diskuterar dessa olika pengaperspektiv, inre pengakonflikter och era kommentarer kring att växa med sina pengar och se dem ur nya perspektiv.


Först och främst ett stort tack till dig och alla andra som engagerade sig i förra veckans avsnitt med en mängd fina kommentar, inspel och utmaningar. Allt från indexqueen som erbjöd sig att kidnappa Caroline med en minibuss och ta med henne på en shopping-weekend till AnthonB, Miljonar_innan_30 och Gabriel för nya perspektiv på hur man kan se på sin portfölj.


I dagens avsnitt reflekterar vi på dessa kommentarer, allt från:

Att istället för att se ett skifte i portföljen som 100.000 kr om dagen, att se det som att i snitt vid 4% på årsbasis borde portföljen ge ca 1.000 kr extra möjlighet att spendera om dagen (tack Miljonar_innan_30)Att som Axr skriver se sällanköpsvaror i en FIRE-situation utifrån deras livslängd istället för hur de påverkar likviditeten här och nu.Att som Gabriel skriver att det kanske handlar om att levla synen på pengar för mig. Där jag har mina två personligheter ekonomisk oro och önskan om frihet.För Caroline handlar det om konflikten mellan värderingarna sparsamhet och skönhet där hon ändå tycker om fina saker, men som vi var inne på i förra avsnittet att många av oss har så svårt att unna oss själva.

Jag gillar dagens avsnitt, men när jag lyssnade genom det fick jag en farhåga om att det kan låta som att vi lite har tappat det. Särskilt när vi kommer in på samtalet om Zimmerman-klänningar för 10.000 kr som vi hade i chatten häromdagen. Poängen med att växa med sina pengar handlar för mig i avsnittet inte om att spendera för spenderandets skull.


Det handlar snarare om att våga gå efter att få ut så mycket rikedom i livet som möjligt utifrån det som är viktigt för en själv. När det gäller Caroline så vet jag att hon många gånger inte unnar sig saker som hade gjort henne glad och som går i linje med hennes värderingar. I brist på annat exempel blev det just dessa klänningar även om det kan handla om vad som.


Ja, nu blev det lite virrigt, men det är lite som i avsnittet och så det måsta få lov att få vara när man inte har helt 100% koll. Som vi alltid brukar säga; vi gör alla så gott vi kan och fattar så fort vi hinner! ??


Tack för denna veckan!

Jan och Caroline


Länkar

Följ diksussionen i forumetStöd oss via Patreon

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro00:06:00 Steget till lyxfällan är långt (för dig som är en sparare)00:10:38 Att ta mer plats på den ekonomiska spelplanen i en relation00:17:35 Vad skulle hända om Caroline vågade ta mer plats på planen?00:20:03 Caroline bör ha en crazy weekend!00:27:43 Rädslan att förlora sitt eget kapital00:32:59 Känslan av att tappa kontrollen00:38:04 Högsta syftet med sparsamhet & skönhet00:42:16 Tricket i balans00:45:47 När känner Jan sig rik00:51:56 Att träna på frihet i vardagen för Jan00:55.37 Fler kommentarer till förra avsnittet00:59:20 Tankesätt för sällanköpsvaror01:06:24 Reflektion på avsnittet

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-14
Länk till avsnitt

Kortpodd: Är Private Banking ett bra komplement till indexfonder?

? Private banking istället för, eller som komplement till, billiga indexfonder?


Det här var en fråga som kom in från er i communityn och mitt svar på frågan är: Nej, nej, nej och nej?. ??


Så här tänker jag och det är som vanligt varken en sanning, naturlag eller helt svart/vitt, utan bara min personliga syn. Jag har de senaste åren varit private banking kund hos flera av de svenska bankerna. Både privat och via företag eller organisationer som jag har representerat. I vissa fall till och med en av bankernas större private banking-kunder. 


Min upplevelse är att det är supertrevligt. Man blir uppvaktad, man blir bjuden på event, luncher, middagar, sportevent och allt möjligt annat. Man får kontakt med deras analysteam, strateger och får allt möjligt man ber om. Samtidigt så gör de ju inte det av välgörenhet, utan alla banker är vinstdrivande bolag. Så någonstans betalar man för det. 


Då uppstår frågan - är det värt det? Min uppfattning är att i de flesta fall nej. Det finns inte några heliga graler där ute och över tid så tenderar det mesta underprestera mot en vanlig, billig, bred och passiv globalfond. Det som du blir erbjudan hos private banking avdelningarna är populärt, till synes exklusivt men framförallt är det ofta dyrt och dåligt. 


Vän av ordning kan peka på saker som t.ex. lägre ränta på bostadslån. Visst det kan stämma i perioder, men om jag tar i skrivande stund (mars 2024) så har jag på Avanzas exklusiva Private Banking bolån exakt samma ränta som många av Swedbanks kunder blir erbjudna utan att behöva uppfylla en massa kapitalkrav. 


Så jag skulle generellt avråda från att vara private banking kund. Men som vanligt, om du önskar, prova på det, bli ?wine?d and dine?d? och träffa olika banker och se vad de kan erbjuda, men placera inte för mycket pengar hos dem. Ställ gärna frågor om just din aktör i forumet så kan vi nog hitta både en och två personer i communityn som har provat och lämnat. 


Det här är något som vi pratar om rätt mycket i avsnitt 277 pratar vi om att ?Ju rikare du blir desto mer får du betala och sämre investeringar får du?. Gräset är ofta inte grönare på andra sidan (eller som amerikanerna säger: the grass is always greener on the side fertilized with bullshit) ? . Avsnittet heter ?Sanningen om jakten på den bättre investeringen?. 


Det finns ingen anledning att bidra med mer pengar i bankernas fickor, de klarar sig ganska bra ändå. ??


Så tänker jag, vad tänker du? 

Jan


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-10
Länk till avsnitt

50 nyanser av frågan: Hur ska jag investera mina pengar? | Att växa med sina pengar #353

"Hur ska jag investera mina pengar?" är en fråga som många av oss funderar på och tycker oss ha svar på. Frågan är dock inte helt olik frågan: "Vart ska vi åka på semester?". Alla tycker semester är bra, men det är när vi börjar diskutera detaljerna som vi kan ha helt olika syn - någon vill åka till stranden, någon till fjällen, någon vill flyga, en annan vill åka tåg och så vidare. 


Avsnittet är delvis en fortsättning på förra veckans avsnitt där vi pratade om vår investeringsresa och våra misstag. Idag tar vi också avstamp i vår investeringsresa men tittar på den utifrån dessa olika nyanser. För att kunna svara på frågan: "Hur ska jag investera mina pengar?" så behöver man titta på frågor såsom:


? Vilket problem försöker jag lösa?


Den frågan kan ha många svar: 

? Maximera avkastningen?

? Slippa oroa mig för pengar?

? Ha roligt och få kickar?

? Göra som forskningen säger?

? Ha möjligheten att ____?

? Ha ett rikt liv?


Säg att det är som för mig där svaret är att: "Ha ett rikt liv?" då uppstår följdfrågor såsom: 


? Vad är ett rikt liv? a) För mig?, b) För Caroline?, c) För barnen?

? Hur mycket pengar krävs?

? När behövs pengarna?

? Vilken flexibilitet finns i tid och belopp?

? Hur förändras behovet med t.ex. pensionsålder?

? Förhållningsätt till lån? Okej eller inte?


Utöver det behöver jag utgå från mina förutsättningar: 


? Hur mycket kan jag spara? (absoluta tal / sparkvot)

? Vilken risktolerans har jag? a) Finansiellt? b) Känslomässigt? c) Kunskapsmässigt?

? Hur reagerar jag i nedgång?

? Hur förhåller jag mig känslomässigt till mina pengar?

? Vilket engagemang vill jag ha?

? Göra själv eller outsourca?

? Hur stor tillit har jag till mig själv?

? Hur värderar jag min egen tid och kompetens?

? Hur är min finansiella termometer kalibrerad just nu?

? Var är jag på den ekonomiska resan?


Därutöver kommer jag dessutom förändra problemet över tid genom att jag interagerar med det. För min risktolerans kommer ju förändras över tid, likaså mitt förhållningssätt till vad som är mycket pengar och lite pengar, min erfarenhet och så vidare. 


Här konstaterar jag och Caroline också att vi förhåller oss helt olika till pengar. Hon fokuserar t.ex. väldigt mycket på utgiftssidan i en resultat- och balansräkning medan jag fokuserar på tillgång- och inkomstsidan. Vi pratar om skammen i att spendera pengar och det känslomässiga perspektivet, att växa med sina pengar och mycket annat. 


Så det blir som vanligt ett samtal mellan mig och Caroline där vi pratar om vårt perspektiv utifrån många av frågorna ovan snarare än att det är en föreläsning om frågorna. 


Vi hoppas att du kommer ha glädje av samtalet och vi ser fram emot din kommentar. 

Jan och Caroline


Länkar

Följ diskussionen i forumet

Patreon


Innehållsförteckning

00:00:00 Intro00:04:36 Dunning-Kruger-effekten och "Mount Stupid"00:09:30 Vikten av att vara på spelplalen00:16:30 Vilket problem försöker jag lösa?00:29:15 Exempel på följdfrågor om ett rikt liv00:33:20 Djupare diskussion om ett rikt liv00:39:50 Om att växa med sina pengar och hitta balans00:53:00 Olika sätt att hantera ekonomisk oro inom relationen00:57:35 Att se ekonomin som en helhet01:05:10 Referensramar för ekonomi01:09:45 Rädslan för att göra misstag01:16:29 Vikten av att förstå dina förutsättningar

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-07
Länk till avsnitt

Kortpodd: Tids- och möjlighetsfönster i livet | Koncept från Die With Zero

Tid- eller möjlighetsfönster - kanske det viktigaste konceptet om rikedom i livet bortom pengar. ??


Konceptet kommer från amerikanen Bill Perkins som beskrev det tydligt i sin bok ?Die with zero?. Resonemanget är egentligen rubriken till frågan:


? Vad kan du göra i livet just nu, som du inte kommer att kunna göra senare i livet?


Ett exempel från ett tidsfönster som jag missade och som nu är stängt är en backpacking resa i sydostasien. När min vän Malin fråga om jag skulle hänga på tackade jag nej. Jag hade kommit in på LTH och skulle börja plugga till hösten. Jag tänker att den resan kan jag göra sedan. Men som amerikanarna säger: ?Someday never comes.?


Jag tog examen, hade eget företag och började jobba. Idag, 20 år senare, med två små barn så kommer inte resan bli av. Visst kan man argumentera för att jag teoretiskt KAN göra det, men handen på hjärtat så vet jag att det inte kommer bli av. Tiden att bo på sunkiga hostels är lite förbi? Särskilt när man lägger på en 5-åring med vilja av stål? ?? (man får lite de barn man förtjänar, eller hur var det?)


Ett tidfönster som jag däremot har just nu och som jag försöker utnyttja är att jag har en 13-åring, samt en 71 årig mamma med hälsan kvar. Det ger oss några år framöver där vi kan resa och hitta på saker tillsammans innan dottern inte tycker det är roligt att hänga med oss längre samt att min mamma blir allt äldre.


En fråga att ta med sig är:


? Vilka tid- eller möjlighetsfönster har du i livet just nu?


Dela gärna med dig i kommentarerna vad du tänker, känner och eventuella fönster som du ser just nu (eller som du också missade)?


Tack för att du följer, prenumererar, gillar och kommenterar! ??


Det här konceptet diskuterar vi vidare i avsnitt 341 om rikedom i livet bortom pengar


//Jan


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-03
Länk till avsnitt

Vår investeringsresa 1996-2024 inkl. många pinsamheter, misstag och insikter | #352

I dagens avsnitt tittar vi tillbaka vår investeringsresa på ert önskemål. Så här i efterhand blir det en del pinsamheter allt från att jag har ägt fonder där inte ens fondbolaget finns kvar (hej Gustavia Balkan) idag, till högläsning från min teknisk analys-period och insikten att jag inte slår index där runt 2011.


Bakgrunden är två frågor från: MayorJonathan i forumet och TheGreat på Tiktok som skrev till oss:


? Jan, kan du inte göra ett avsnitt om din resa från att du började investera fram till idag? Inkludera alla misstag, framgångar, vinster, förluster och hur din resa varit.


och


? Tycker det är väldigt kul att höra era historier och historiska investeringar ni har gjort, samt vad ni har lärt av dem, positiva som negativa.


Min förhoppning är att detta (stå med brallorna-nere) avsnitt kan både avdramatisera misstag, något som vi alla gör, att vi är långt ifrån perfekta och också gör så gott vi kan och fattar så fort vi hinner samt att vi kan skratta lite åt våra antaganden, fondval, investeringsstrategi tillsammans. ?


Jag börjar mer och mer tro på det som vi tog upp i förra avsnittet (#351): det tar 10-20 år att bli en (tillräckligt) duktig investerare. Det handlar om att hitta skärningspunkten mellan en strategi som är sund och sig själv och sina egenheter.


Det här avsnittet tror jag är ett bra bevis för den tesen där vi har testat det mesta - enskilda aktier, alternativa investeringar, teknisk analys, fundamental analys, onoterade aktier för att till slut mer och mer landa i indexfonder och fondrobot som _vår_ lösning på problemet "hur bör vi investera?"


Som vanligt gäller att allt sparande innebär en risk, investeringar kan öka och minska i värde och det finns inga garantier. Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning och vi sitter - väldigt uppenbart - inte på sanningen. Med reservation även för att minnet sviker när det är så många år tillbaka. ?


Vi hoppas att du gillar avsnittet och ser fram emot din kommentar!


Hälsningar,

Jan och Caroline


Länkar

Följ diskussionen och få extra-materialet i forumet:

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro00:03:50 Grov genomgång av vår investeringsresa00:17:20 150 borttagna (pinsamma) inlägg från Rikatillsammans00:27:10 Jans TA-, fundamental- och makroperiod.00:34:00 Index slår min aktieklubbs avkastning 00:39:10 Ratos sjunker och aktieklubben förstår ingenting00:43:50 Min premiepensionsresa från 2004 till 202300:54:40 Hur mycket har snedstegen kostat? 00:58:35 "Heja indexfonder"-perioden (2013)01:06:30 "Heja fondrobot"-fasen (2019)01:07:30 Investeringar vi provat men inte kommer göra om01:19:10 Några viktiga insikter & slutsatser01:19:39 #1 Spela för att inte förlora, inte vinna01:20:15 #2 Det finns bara två typer av investerare01:20:40 #3 Fokus på avkastning vs nysparande01:21:58 #4 Det mesta "pillet" gör ingen skillnad01:22:30 #5 Det handlar om ett rikare liv01:23:17 #6 De flesta blir inte rika på investeringar01:27:18 #7 Dina investeringar ska inte påverka din sömn01:27:38 #8 Pengar är inte en lösning, bara en förstärkare01:28:40 #9 Det är enkelt att investera och bli rik över tid01:33:00 Strategin framgent utifrån forskning om sparande

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-31
Länk till avsnitt

Finansiell rådgivning: det viktigaste att veta | Sammanfattning av #351

I den här videon får du en sammanfattning av avsnitt 251 kring finansiella rådigivare på 26 minuter. Och ja, det kan vara en kortpodd på 26 minuter med tanke på att #351 är vårt längsta poddavsnitt någonsin på lite över 2 timmar ?


Det finns ganska mycket stöd för att god finansiell rådgivning är värdefull. Det ger ofta både mer pengar i slutändan och ett bättre välmående i form av t.ex. mindre ekonomisk oro. Problemet är att det även finns stöd för att ganska många rådgivare ger riktigt dåliga råd ? inte av ondo eftersom de själva följer dem ?. Därav detta avsnitt där vi försöker gå på djupet kring finansiell rådgivning.


Jag har varit med om riktigt dålig finansiell rådgivning. Jag har inspelningar med rådgivare från storbanker som jag inte publicerat för att de är ren katastrof med en rimlig avkastningsförväntan på 15% över tid, mot forskningens 5%, tips om en nischfond istället för bred indexfond och så vidare. Det spelar ingen roll om rådgivaren har varit på storbank, nischbank, försäkringsmäklare eller liknande.


Så problemet för de flesta av oss handlar snarare om:


- Hur hittar jag en duktig finansiell rådgivare? och

- Hur vet jag att hen är duktig?


Det är därför vi i detta fördjupningsavsnitt försöker göra ett heltäckande avsnitt om finansiellrådgivning. Du får exempel på många frågor som du kan ställa till en potentiell rådgivare, tips och råd kring misstag att undvika. Men det handlar också om att faktiskt också bli en bättre kund i form av att ha rätt förväntningar på finansiell rådgivning. Många av oss går in med förväntningar om att få tillgång till exklusiva investeringar, bättre avkastning (än index) eller liknande.


Värdet med en finansiell rådgivare - som vi baserar på studier, partsinlagor och flera olika källor - är till upp till 3% högre årlig avkastning. Allt så klart beroende på situation och förutsättningar. Det viktiga är att dessa upp till 3% kommer INTE från att rådgivaren ska hjälpa till med att slå index, snarare hjälper hen dig att undvika de vanligaste beteendemisstagen som vi alla gör och att vi i princip alla ligger fel i förhållande till vår risktolerans.


Jag påstår att oavsett hur duktig man än är, så kommer man alltid ha tvivel (har jag gjort rätt?) särskilt i situationer då det kommer ny information (förändring i räntan, ett tillgångsslag som gått bra, ens portfölj ökar i absoluta tal etc) eftersom det kommer ALLTID finnas en portfölj, strategi eller tillgång som går bättre än det man själv har. Tricket blir således att hitta skärningspunkten mellan sig själv, sin situation och en investeringsstrategi där ute.


För den informationen finns där. Den finns hos oss, hos Småspararguiden och många andra. Det som det inte finns fler av är dig. Därav upplever jag att värdet med finansiellrådgivning är att ha någon att bolla med, att ha någon att anförtro sig till, att ha någon som hjälper mig att hitta just den skärningspunkten och en strategi och plan som du kan hålla dig till över tid.


Vi hoppas att du gillar detta avsnitt och att det här blir en start på en konversation kring finansiell rådgivning. Jag ser fram emot dina kommentarer. ??


Hälsningar,

Jan och Caroline


Mer info, länkar, tips, checklistor i forumet/artikeln


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-27
Länk till avsnitt

Finansiell rådgivning: allt du behöver veta | Tips, checklistor och råd #351

Det finns ganska mycket stöd för att god finansiell rådgivning är värdefull. Det ger ofta både mer pengar i slutändan och ett bättre välmående i form av t.ex. mindre ekonomisk oro. Problemet är att det även finns stöd för att ganska många rådgivare ger riktigt dåliga råd ? inte av ondo eftersom de själva följer dem ?. Därav detta avsnitt där vi försöker gå på djupet kring finansiell rådgivning.


Jag har varit med om riktigt dålig finansiell rådgivning. Jag har inspelningar med rådgivare från storbanker som jag inte publicerat för att de är ren katastrof med en rimlig avkastningsförväntan på 15% över tid, mot forskningens 5%, tips om en nischfond istället för bred indexfond och så vidare. Det spelar ingen roll om rådgivaren har varit på storbank, nischbank, försäkringsmäklare eller liknande.


Så problemet för de flesta av oss handlar snarare om: 

Hur hittar jag en duktig finansiell rådgivare? ochHur vet jag att hen är duktig?

Det är därför vi i detta fördjupningsavsnitt försöker göra ett heltäckande avsnitt om finansiellrådgivning. Du får exempel på många frågor som du kan ställa till en potentiell rådgivare, tips och råd kring misstag att undvika. Men det handlar också om att faktiskt också bli en bättre kund i form av att ha rätt förväntningar på finansiell rådgivning. Värdet med en finansiell rådgivare - som vi baserar på studier, partsinlagor och flera olika källor - är till upp till 3% högre årlig avkastning. Allt så klart beroende på situation och förutsättningar. Det viktiga är att dessa upp till 3% kommer INTE från att rådgivaren ska hjälpa till med att slå index, snarare hjälper hen dig att undvika de vanligaste beteendemisstagen som vi alla gör och att vi i princip alla ligger fel i förhållande till vår risktolerans. 


Jag påstår att oavsett hur duktig man än är, så kommer man alltid ha tvivel (har jag gjort rätt?) särskilt i situationer då det kommer ny information (förändring i räntan, ett tillgångsslag som gått bra, ens portfölj ökar i absoluta tal etc) eftersom det kommer ALLTID finnas en portfölj, strategi eller tillgång som går bättre än det man själv har. Tricket blir således att hitta skärningspunkten mellan sig själv, sin situation och en investeringsstrategi där ute. 


Därav upplever jag att värdet med finansiell rådgivning är att ha någon att bolla med, att ha någon att anförtro sig till, att ha någon som hjälper mig att hitta just den skärningspunkten och en strategi och plan som du kan hålla dig till över tid. 


Vi hoppas att du gillar detta avsnitt och att det här blir en start på en konversation kring finansiell rådgivning. Jag ser fram emot dina kommentarer. ??


Hälsningar,

Jan och Caroline


Mer info, länkar, tips, checklistor i forumet/artikeln


Innehållsförteckning

00:00:00 Intro00:02:00 Ekonomin spelar roll för välmåendet00:09:22 I 20 år fick jag "rångivning" och inte rådgivning00:18:30 Hyfsat forskningsstöd för god rådgivning00:20:30 Incitatamentsproblemet inom rådgivning00:29:27 Tänk om vi använder rådgivning på fel sätt?00:35:20 Sidospår: investeringsfilosofi00:44:15 Sex frågor för att skapa dålig stämning00:55:18 Pill kostar i snitt 10-40% av avkastningen01:01:37 Ofta är man bra först när man är gammal 01:07:15 En bra finansiell rådgivare är en genväg 01:11:33 Mer om vad forskningen säger01:14:35 En rådgivaren kan hjälpa dig undvika beteendemisstag01:28:00 Sidospår: fondrobot 01:34:18 Tre olika ersättningsmodeller01:49:13 Exempel på frågor att ställa01:59:25 Nästa steg för dig som lyssnar/tittar

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-25
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt: Svar på era frågor om deklaration, avdrags-FOMO och lite deklarationsallmänbildning ? | Reklam

Reklam för MinDeklaration Sverige AB. Det här avsnittet är en uppföljning på ett tidigare kortavsnitt där jag pratade med Per Sydäng om tips vid deklaration av bostadsförsäljning. I det här avsnittet pratar jag med Per igen samt hans kollega Robert Lindblad om tips och trix för deklarationen utöver bostadsförsäljning.


Ett medskick från avsnittet som jag gillade är att majoriteten endast behöver godkänna sin deklaration utan att göra några ändringar. Det finns inga magiska avdrag som du kommer missa trots clickbait artiklar (Robert definierar till och med clickbait på papper) som hävdar motsatsen och vill berätta om alla avdrag man kan göra. Bor man i storstad och inte har sålt en bostad så finns det i princip inga avdrag att göra förutom de som kommer förtryckta (räntekostnader, rot- och rut). ?


Här är ytterligare sex viktiga punkter från avsnittet:

Bostadsförsäljning är den i särklass största avdragsposten för de som sålt bostad.Andra vanliga avdrag är räntekostnader över 100 000 kr, milersättning för långpendlare utanför storstäder samt grön teknik.Ta dig tid och skicka inte in deklarationen alltför brådskande första dagen utan se till att inte missa eventuella avdrag.Använd Skatteverkets tjänster och e-deklaration - de vill bara att det ska bli rätt.Var beredd på kontroller och frågor från Skatteverket om du gör större, ovanliga avdrag.Man kan alltid göra ett så kallat ?öppet yrkande? om man är osäker. Då riskerar man inte skattetillägg om upp till 40% om det blir fel.

Om du har fler frågor som avsnittet inte gav svar på, eller vill ta hjälp av Per, Robert och deras kollegor, gå till:


? MinDeklaration.se


Där kan du ställa frågor i deras chatt och om du väljer att anlita dem, ange gärna koden:


? Rika2024


Då får du 200 kr rabatt på ?Deklaration Bas? och 300 kr rabatt på ?Deklaration Plus?.


Vi hoppas att du gillade och fick värde av detta


Jan, Per och Robert


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-21
Länk till avsnitt

Frågor och svar: Ekonomisk prepping, att inte förlora pengar och lite bakom kulisserna | #350

Dagens avsnitt tar avstamp i frågan från er i communityn: "Hur ska man förhålla sig till regeln att inte förlora pengar?" och därifrån blir det högt och lågt. Vi kommer in på frågan om ekonomisk prepping, risk för kapning och bedrägeri, till hur vi producerar ett avsnitt till Carolines partimedlemskap. ??


Vi hoppas att du kommer att gilla dagens avsnitt, då det också är lite tillbaka till rötterna. Det var med dessa avsnitt som vi började för snart 350 avsnitt / veckor sedan. Det är ett tillfälle att beröra flera olika ämnen, att skratta lite, hänga med oss bakom kulisserna samtidigt som jag ändå gärna vill tro att det skapar värde.


Tack än en gång för alla frågor! Vi hann inte riktigt ta med allihop denna gången, men tänkte följa upp det nästa vecka eller veckan efter. Återkom gärna med fler frågor! ??


Tack för denna veckan!

Jan och Caroline


Länkar

Följ diskussionen i forumet

Innehållsförteckning

Nedan kan du se en översikt över de olika frågorna:

00:00:00 Intro00:01:29 Fråga 1. Om att inte förlora pengar - hur ska man tänka?00:21:57 Fråga 2. Hur ska man resonera kring förmögenhet? Vad ska man ta med och inte?00:27:25 Fråga 3. Hur blir man mer passiv?00:33:07 Fråga 4. Ekonomisk prepping00:42:20 Fråga 5. Investeringar i oroliga tider00:47:57 Fråga 6. Vad skulle du göra om du inte behövde jobba mer?01:02:24 Fråga 7. Hur stor är risken att bli kapad? / Hur skyddar man sig?01:06:00 Fråga 8. RikaTillsammans bakom kulisserna vid avsnittproduktion01:12:45 Fråga 9. Hur har det gått med era års-intentioner?

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-17
Länk till avsnitt

Deklaration av bostadsförsäljning | Tips på saker att ta upp och misstag att undvika | Reklam

Reklam för MinDeklaration AB.


Eftersom 84% av alla deklarationer kring bostadsförsäljning innehåller fel enligt Skatteverket får du här ett antal tips, misstag att undvika och saker som är bra att veta - oavsett om du säljer din bostad idag eller har tänkt sälja din bostad i framtiden.


Det var många saker som jag själv inte hade tänkt på, som att t.ex. pantbrev och lagfart var avdragsgillt. Något som var i alla fall högst relevant när vi köpte vårt hus, då vi köpte det av rikisar som inte hade något lån eller pantbrev. ??


Nedan följer de fem viktigaste punkterna som Per - som driver sajten mindeklaration.se tillsammans med kollegor - att tänka på kring bostadsförsäljning.

1. Reparationer och underhåll, du får göra avdrag för renoveringar, reparationer och underhåll under de senaste FEM kalenderåren innan försäljningsåret.

2. Kostnader för ny- och ombyggnad, om att man ska bygga om eller lägga till någonting som inte fanns när man flyttade in i bostaden. Det här är avdragsgillt oavsett ålder om inköpen är över 5 000 kr under samma kalenderår. Här är t.ex. flytt av köket, inredning av vinden etc.


3. Försäljningskostnader, det finns flera olika som kostnad för mäklare, homestyling, annonsering på plattformar som Hemnet, avgift till förvaltare som HSB och besiktning inför försäljning.


4. Inköpskostnader, som inköpspriset för bostaden, kostnader för besiktning, avgift till bostadsrättsföreningen eller förvaltaren. En bit som många missar när det gäller avdragsgilla inköpskostnader är kostnaden för pantbrev och kostnaden för lagfarten som kan vara väldigt hög.


5. Kapitaltillskott, den del av månadsavgiften som föreningen använder för att amortera på föreningens lån är avdragsgill. Det här är en bit som oftast kommer i en kontrolluppgift men som behöver verifieras, oftast med en bostadsrättsförening.


En annan bra sak som Per gick igenom är att om du saknar kvitton på avdragen så finns det faktiskt andra sätt att bevisa avdraget på:

- Foton, före- och efterbilder

- Ritningar

- Påvisa det genom kontoutdrag och lånehandlingar.

- Bygglovshandlingar

- Fastighetsdeklaration eller till och med pris


Om man saknar både underlag eller bevis så kan man alltid säga att man ska yrka öppet vilket är att man gör en bedömning av kostnaderna och gör avdrag precis som vanligt. Om du har fler frågor som avsnittet inte gav svar på, eller vill ta hjälp av Per och hans kollegor, gå till:


? MinDeklaration.se


Där kan du ställa frågor i deras chatt och om du väljer att anlita dem, ange gärna koden:


? Rika2024


Då får du 200 kr rabatt på "Deklaration Bas" och 300 kr rabatt på "Deklaration Plus".


Vi hoppas att du gillade och fick värde av detta nischade kortavsnitt!

Jan och Per


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-15
Länk till avsnitt

Kortpodd: Träff med bankrådgivare? Ställ dessa fem kontrollfrågor. ?

Din bankkontakt är inte en rådgivare. Det är en säljare. Därför ska du ställa dessa fem frågor. Då får du reda på om ni spelar i samma lag eller inte. 


Det är ingen nyhet att finansbranschen är bra på att tjäna pengar. Mycket bra till och med. Det vi glömmer bort är att vi inte spelar samma spel. Vi tjänar pengar när investeringar går upp i värde. De tjänar pengar på avgifter. Oavsett hur det går för ditt och mitt sparande. 


Därför får du här fem kontrollfrågor att prova ställa. Frågorna tar avstamp i forskning kring sparande som jag tycker är en förutsättning för framgångsrikt sparande. Du hade ju inte velat ha en hjärtkirurg som inte har koll på forskningen för bästa tillvägagångssättet vid hjärtoperation. 


Fem frågor: 


Fråga 1. Generellt sett, utan att ha tillgång till någon insiderinformation, kan en investerare förvänta sig ett bättre resultat från en väldiversifierad passiv billig indexfonder än att äga ett fåtal enskilda aktier eller en fond med ett fåtal aktier?


Rätt svar: indexfonder ?


Fråga 2. Vad tänker du kring SPIVAs statistik? 

Rätt svar: SPIVA har i över 20 år mät hur det går för aktiva fonder i förhållande till passiva indexfonder. Som rådgivare är det en hygienfaktor att ha koll på SPIVA och deras slutsatser om att majoriteten av aktiva fonder underpresterar mot index. 


Fråga 3. Vilken är den teoretiska förklaringen till att den historiska avkastningen för fond X kommer vara högre framgent?

Rätt svar: Vanligtvis pitchar banker i deras stjärnfonder som historiskt har gått superbra! Fast historisk avkastning är ingen garanti för framtiden och enligt forskning inte ett hållbart argument för att välja en fond.


Fråga 4. Hur viktigt är det att välja en fond med 5-stjärnor?

Rätt svar: Banker är ofta snabba med att lyfta fram sina 5-stjärniga fonder trots att Morningstar själva som ger ut betygen säger att stjärnorna inte bör användas som en faktor för att välja fonder. De säger ingenting om framtiden. Se avsnitt 123. 


Fråga 5. Vad är den vanligaste totalavkastningen för en aktie under dess livstid?

Rätt svar: Den vanligaste totalavkastningen för en aktie under dess livstid är -100%. En studie gjord av professor Hendrik Bessembinder 2018 visade att av 26 000 bolag var det extremt få, som stod för hela värdetillväxten (egentligen överavkastning mot räntor). Det vill säga att majoriteten av alla aktier är aktier som man förlorar pengar på. Genom att äga en större mängd ökar sannolikheten för att man får med vinnarna. 


Hojta gärna till om du testar frågorna!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-13
Länk till avsnitt

Från dröm till eget företag vid sidan på 1.5 år | Uppföljning med Monika Molander i communityn #349

Ungefär 60% av oss drömmer om att någon gång prova starta eget. 2022 bad Monika Molander oss om våra bästa tips och råd, då hon själv hade en önskan att starta eget jämte sitt eget jobb och bakgrund från Handels i Stockholm. Idag 1.5 år senare följer vi upp hur det gick och pratar om insikter, lärdomar, tips och erfarenheter.


Jag vet ju att jag är lite part i målet eftersom jag startade en enskild firma redan 2003 och mitt första AB 2008. Mina kompisar till och med skojar med mig att det är tur att jag driver eget eftersom jag aldrig skulle fungera på en normal arbetsplats.?. Men jag vill ändå påstå att alla borde någon gång i livet prova starta eget. Det ger väldigt mycket erfarenheter, kunskap och kompetens även om det aldrig blir något ? saker man har nytta av även på det vanliga jobbet.


Vi pratar även om att företag kan vara något man gör litet vid sidan av sitt jobb, precis så som Monika har gjort. Naturligtvis en sanning med modifikation (då man t.ex. inte får bedriva konkurrerande verksamhet) men min poäng är att ambitionen inte behöver vara nästa Spotify, utan det kan vara att få utlopp för saker som gör livet rikare.


Monika beskriver det som att hon fått mer energi, väljer aktivt vad hon vill och inte vill göra och att livet är i allmänhet rikare. Vi pratar också om att det många gånger handlar om energi och inte tid som många tror. Att många av oss lever i en (felaktig) sanning att jobbet måste ta energi och göra en trött, men tänk om det inte är sant? Tänk om det är som att det kan ge energi istället?


Ja, det här och många fler saker pratar vi om i avsnittet. Ett stort tack till dig Monika som generöst delar med dig och visar att det är möjligt. ?


Vi hoppas att du gillar avsnittet!

Jan, Caroline och Monika


Länkar

====

Följ diskussionen i forumet

De två tidigare avsnitten:

Att starta, driva och utveckla ett eget företag som gör livet rikareFöretagande som livsstil ? att starta och driva ett eget litet företag

Innehållsförteckning

====

00:00:00 Intro

00:07:05 Att sälja in sig själv som egen företagare

00:12:21 Schemalägg tid för att vila

00:17:02 Sjukdomar av att vara oförverkligad

00:20:27 Tecken på utmattning

00:24:04 Vilka råd skulle du ge dig dig själv för 1,5 år sen?

00:33:10 Börja smått och dra inte på dig onödiga kostnader

00:35:43 Att starta företag är ovärderligt oavsett hur det går

00:38:21 Från hobby till företagande

00:48:40 Vi är dåliga på att be om hjälp

00:53:38 Kompisar bör betala mest

01:02:45 Dra nytta av dina olika erfarenheter

01:07:29 En insikt som gjort Monikas liv rikare


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-11
Länk till avsnitt

Kortpodd: Metaforen som hjälpt mig hantera min ekonomiska oro ??

? Metaforen om kortleken i livet är ett verktyg som har hjälpt mig och många andra. Det är verktyg att skifta perspektiv, skapa acceptans och mer medvetet skapa det som man vill.


Metaforen går ut på att vi alla har fått en unik uppsättning spelkort i livet. Vår uppgift i livet är att spela dessa korten så bra vi kan efter bästa förmåga. Alla korten som vi har fått är varken bra eller dåliga, utan de har vissa fördelar och nackdelar.


Ett exempel på kort som jag har fått är det jag kallar ?Ekonomisk oro?-kortet. Det gör att jag oroar mig för att mattan kan ryckas undan när som helst och allt kan försvinna. Det kortet får därmed vissa konsekvenser - när oron kommer blir jag som en liten hamster som springer på och samlar på sig nötter. Det kommer alltid finnas pengar på kontot och det kommer finnas en buffert. Det kommer till och med finnas en buffert på buffert.


Problemet är att kostnaden med det här kortet är just oron och att jag tänker på saker som har extremt låg sannolikhet för att inträffa. Min coach sa till och med vid tillfälle att jag hade ?creative misuse of imagination?. Att jag använda min hjärna för att måla upp scenarion som inte kommer hända. Kostnaden för det här kommer i känslan av att känna sig levande i livet. Eller det som man på engelska kalla för ?aliveness?.


Genom att se ?Ekonomisk oro? som ett spelkort så får jag mer kontroll på situationen. Jag kan ibland välja att inte behöva spela kortet. Jag kan ibland se när jag har spelat kortet på automatik utan att ha tänkt på det. Framförallt kan jag också ibland välja att spela ett annat kort - som t.ex. tacksamhet, tillit eller ?be om hjälp?-kortet.


På samma sätt har vi alla många flera kort, t.ex. allt från ?Aldrig nöjd?-, ?Vara bäst?-, ?Jag fattar inte?-, ?Jag säger alltid ja?-, ?Jag prioriterar andra framför mig själv?-, ?Rastlös?- till ?Förlita dig inte på någon man?-spelkort och allt annat mellan himmel och jord.


Tack så mycket!

Jan

Forumtråden

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-06
Länk till avsnitt

Samtal med Johanna & Elias - ett ungt DINK-par som gjort många rätt | #348

Dagens avsnitt är ett samtal med Johanna och Elias, ett ungt par utan barn i 27-års åldern som följt oss länge och hängt i RT-communityn som hörde av sig och ville ställa frågor till oss och prata ekonomi och livet. ?


Bakgrunden till dagens samtal var ett mejl från Johanna som berättade att hon hade följt många av våra avsnitt och att hon och Elias ofta pratade om våra avsnitt. Hon hade ett antal frågor som t.ex. vilka tips som vi skulle gett till oss själva för 15 år sedan och där någonstans tog samtalet avstamp.


Det blir således ett samtal om allt från privatekonomi, Elias önskan om att starta företaget (vilket han faktiskt gjort nu mellan inspelningen i början av december och idag när vi släpper avsnittet, heja honom!) om mål, förväntningar och att vi ofta glömmer bort allt det bra vi har gjort eftersom vi hela tiden är på väg någonstans och alltid minns det vi har misslyckats med.


Om du gillar dessa avsnitten där vi intervjuar personer i communityn, så ge gärna en tumme upp eller skriv en kommentar. Jag personligen uppskattar mycket hellre dessa samtal än med människor som man redan ser i många andra poddar och klipp.


Så, ett stort tack till Johanna och Elias både för initiativet, modet och generositeten att ställa och naturligtvis även till dig som läser, följer, kommenterar och gör detta möjligt!


Hälsningar,

Jan, Caroline, Johanna och Elias

Forumdiskussion

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro00:04:44 Caroline och Jans ekonomiska ambitioner i ung ålder00:08:00 Ens ekonomiska situation är en följd av ens beteende00:10:47 Johanna och Elias relation till pengar00:14:16 Jämför dig med ditt tidigare jag och ingen aning00:20:09 Låt inte samhällets förväntningar påverka dina mål00:25:32 Våga utforska vad som är viktigt för just dig00:25:23 Välj först en riktning, därefter kan du sätta mål00:33:21 Vad vill livet nu?00:38:48 Planera inte för långt fram00:44:07 Spela till din partners styrkor00:53:29 Våga ta hjälp för att utveckla en parrelation00:59:45 För- och nackdelar med att starta eget företag 01:09:57 Är det dumt att sluta spara när man köpt hus? 01:17:53 Amortering bör räknas som sparande01:22:48 Måste man ta stora risker för att bli rik?01:27:09 Mod är att vara rädd och göra det ändå

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-04
Länk till avsnitt

Kortpodd: 12-12-12-regeln | En favorit minnesregel för ränta på ränta

Minnesregeln kommer från en diskussion i RikaTillsammans-forumet där Axr var först att skriva om det. Ett annat sätt är att man kan se det som att man sätter igång sin pengamaskin genom att spara i ca 12 år, därefter kan man sluta månadsspara och använda sina pengar till något annat, men pengarna kommer att fortsätta växa i alla fall. Dvs. att pengamaskinen har ersatt ditt månadssparande. Typ. ?


Pensionsmyndigheten har en liknande regel där de i sin skrift ?Tumregler för pension (2019)? på sidan 21:


?Varje ytterligare 10-årsperiod med ett sparande på 500 kronor per månad leder till en ökning av den månatliga pensionen med mellan cirka 300 och 600 kronor.


samt sid 22:


?Beräkningarna visar att sparandet på 500 kronor per månad ger mellan 300 och 2 100 kronor extra i månaden beroende på om sparandet sker under 10, 20 eller 30 år och hur under hur många år utbetalningen sker.


För dig som vill veta mer rekommenderar vi att söka efter ?12-12-12? på forumet. Där går vi genom antagandena (8% avkastning per år, snittet för en aktieindexfond) och även resonerar kring sannolikheten för att det ska fungera (ca 90% sannolikhet i ca 40 år) och mycket mer nördigt. ?


Du kan läsa forumtråden om 12-12-12-regeln här: https://rikatillsammans.se/forum/t/12-12-12-regeln-investera-1200-kr-i-manaden-i-12-ar-for-att-sedan-fa-1200-kr-i-manaden-resten-av-livet/25827


//Jan


PS. Prova gärna ränta-på-ränta-räknaren (eller FIRE-snurran) på vår hemsida för att testa vad det blir utifrån dina förutsättningar. Vi påminner om att allt sparande innebär en risk.


Ränta-på-ränta räknaren: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/

Fire-snurran:https://rikatillsammans.se/verktyg/fire/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-28
Länk till avsnitt

16 tankar om ekonomi och rikedom i livet | En reflektion, diskussion och några tankespjärn #347

Dagens avsnitt är en reflektion på en samling olika citat, tankar och koncept kring ekonomi och rikedom i livet bortom pengar. Som vanligt blir det högt och lågt, lite skratt och snillen spekulerar men förhoppningsvis även ett och annat tankespjärn.


Precis som vanligt kan vi inte ta någon credd för något av citaten. Det är citat från Ben Carlson. Morgan Housel, Ali Abdal, Sahil Bloom och även forumets egen @melwa. Som vanligt gäller även att det är inget som är rätt elle fel, bra eller dåligt, sant eller falskt utan bara olika sätt att se på världen.


Gillar du något av perspektiven, sno det! Gillar du inte det, skippa det. Men kommentera gärna, för det vore fint att höra dina tankar kring dem. Som t.ex. är det något som sticker ut för dig? Om ja, vilket och varför?

00:00:00 - Intro00:01:10 - #1 Väntrummet kommer alltid vara fullt.00:06:07 - #2 Tilta mot tillit.00:13:20 - #3 The good old days are happening right now. 00:17:40 - #4 Vi är tidsmiljonärer eller tidsmiljardärer00:21:10 - #5 Pengar som används till outsourcing är välspenderade.00:27:40 - #6 Hur vi spenderar våra pengar kan vara en reflektion på vår uppväxt00:36:17 - #7 Oanvända pengar ger tillgång till något som är svårt att ta på men som är väldigt värdefullt00:41:46 - #8 Prova ett energiperspektivet på aktiviteter & livspusslet00:49:07 - #9 Ekonomisk tillfredställelse är ett bättre mål än ekonomisk frihet00:53:19 - #10 Acceptera att dummare människor än du kommer tjäna mer pengar.00:57:40 - #11 Ett problem som kan lösas med pengar är inte ett riktigt problem.01:00:21 - #12 Det bästa perspektivet på pengar kommer från ditt yngre-jag.01:03:31 - #13 De flest är inte dåliga på pengar, de tjänar bara inte tillräckligt.01:06:09 - #14 Alla behöver ett slipp-ut-ur-fängelse-kort när det gäller utgifter.01:10:08 - #15 Att njuta av sitt arbete är en form av rikedom.01:12:32 - #16 Ok att dina utgifter ökar så länge din sparkvot är konstant/ökar.

Det som stack mest ut för Caroline var ?The goold old days are happening right now.? i form av att faktiskt njuta och uppskatta vardagen istället för att hela tiden vara på väg någonstans.


Det som jag gillade var resonemanget kring att ?Tilta mot tillit? att hellre vara naiv och ibland bli lurad än att vara misstänksam mot världen. Men jag gillade även resonemanget kring ?Väntrummet kommer alltid vara fullt?. Dvs. jag kommer alltid ha saker att göra, problem att lösa och jag kommer inte bli färdig, men att det inte heller är poängen. Utan ett sett att se på det är att ha sitt väntrum fullt med problem som man vill ha där.


Ja, många av dessa tankarna skulle faktiskt förtjäna ett eget avsnitt. ??


Vi hoppas att du gillar avsnittet!

Jan och Caroline


Följ diskussionen i forumet:

https://rikatillsammans.se/forum/t/75861


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-25
Länk till avsnitt

Kortpodd: Fem minnesregler för Ränta på ränta

? Många av oss är duktiga att jobba för pengar. Men få av oss har lärt oss låta våra pengar jobba hårt för oss. Ännu färre av oss är duktiga att verkligen förstå (och kunna räkna ut) hur mycket pengar det faktiskt kan bli över tid. 


Därför får du här våra 5 bästa minnesregler: 


1?? Pengarna dubblas vart tionde år

Det betyder att om 10 år har dubbelt så mycket pengar som nu, om 20 år ungefär 5 gånger så mycket pengar som nu och om 30 år ungefär 10 gånger pengarna, om 40 år ungefär 20 gånger pengarna och så vidare. ?


2?? 12-12-12-regeln

Spara 1.200 kr per månad i ca 12 år för att få ut ca 1.200 kr per månad resten av livet. Naturligtvis gäller denna tumregel alla belopp. ?? 


3?? 72-regeln

Pengarna dubblas efter 72 dividerat med räntan i procent. Om du har en ränta på 10% så kommer pengarna dubblas ungefär vart sjunde år (=72/10). 


4?? Sparad månadsutgift

Om du hittar en löpande månadsutgift som du kan spara in på och investerar pengarna varje månad, då kommer pengarna växa 187 gånger månadsutgiften på 10 år. 


5?? Sparad veckoutgift

Om du gör samma sak med en veckoutgift, så blir det ca 750 gånger veckoutgiften på 10 år. 


De flesta reglerna ovan är räknade på 7-8% nominell avkastning (det man kan förvänta sig från en aktieindexfond över tid). Om du vill ha fördjupad information, läs gärna mer i forumet, där vi t.ex. analyserat regel 2 utifrån olika perspektiv (t.ex. Monte Carlo-simulering) och går genom antagandena i detalj. 


Vi hoppas att du gillar minnesreglerna ovan! ??

//Jan


PS. Prova gärna ränta-på-ränta-räknaren (eller FIRE-snurran) på vår hemsida för att testa vad det blir utifrån dina förutsättningar: https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/


PS2. Vi påminner om att allt sparande innebär en risk. Läs mer på hemsidan: https://rikatillsammans.se/risk/


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-21
Länk till avsnitt

Fördjupning: Om riskfaktorer och faktorinvesteringar | Med professor Peter Nyberg från Handelshögskolan i Helsingfors | #346

Idag intervjuar vi professor Peter Nyberg vid Aalto Universitet i Helsingfors. Det är ett överkursavsnitt där vi introducerar och pratar om riskfaktorer, vad de är, varför de är viktiga och om de är något att ta hänsyn till. Vi tar även upp era frågor från communityn.


De senaste 30 åren har nobelpristagaren Eugene Fama och hans kollega Kenneth French identifierat olika typer av företag som tenderade genera en högre avkastning än andra. T.ex. verkar småbolag ge högre avkastning än stora, värdebolag tenderar ge över tid en högre avkastning än tillväxtbolag och liknande. De sammanfattade det här i fem stycken så kallade riskfaktorer:


1?? Marknadsfaktorn: Skillnaden mellan avkastningen på en bred marknadsportfölj och den riskfria räntan. Denna faktor fångar den extra avkastning som vi investerare kräver för att ta på oss marknadsrisken jämfört med att investera i en riskfri tillgång (?ränta?).


2?? Storleksfaktorn: Skillnaden i avkastning mellan portföljer av små och stora företag. Historiskt har små företag haft högre avkastning än stora företag, vilket antas spegla en högre risk.


3?? Värdefaktorn: Skillnaden i avkastning mellan en portfölj med aktier med höga bokföringsmässiga värden i förhållande till marknadsvärden (s.k. värdeaktier) och företag med låga bokföringsmässiga värden i förhållande till marknadsvärden (s.k. tillväxtaktier). Värdeaktier tenderar att ha högre avkastning än tillväxtaktier.


4?? Lönsamhetsfaktorn: Skillnaden i avkastning mellan företag med hög och låg driftsresultat i förhållande till bokförda tillgångar. Företag som är mer lönsamma tenderar att generera högre avkastning än mindre lönsamma företag.


5?? Investeringsfaktorn: Skillnaden i avkastning mellan företag som investerar försiktigt och de som investerar aggressivt. Företag med låga investeringsnivåer (konservativa) har historiskt sett genererat högre avkastning än de med höga investeringsnivåer (aggressiva).


Vi kommer naturligtvis även in på för- och nackdelar, vad akademin säger som sparande, vanliga missförstånd och många andra frågor. Min egen slutsats kring riskfaktorer är: 1) det tenderar finnas stöd för det, 2) man kan få vänta 20-25 år på att erhålla vinsten och därmed 3) så är det inget man bör ta någon större hänsyn till annat än en eventuell lekhink. Vi har ju redan exponeringen i och med sparande i breda, billiga, passiva och globala aktieindexfonder.


Tack även till Juuso som var min kollega i detta avsnitt, både eftersom han hjälpte till och ordnade intervjun och dessutom är insatt i ämnet. Tack även till er som kom in med frågor och bakgrundsmaterial, t.ex. Zino och Andre. Ett riktigt community-nörd-avsnitt. ? Men framförallt tack till Peter Nyberg som tog sig tiden att hänga med oss. ??


Vi hoppas att du gillar avsnittet,

Jan och Juuso

Forumdiskussionen

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro00:04:06 En portfölj av billiga passiva indexfonder eller koncentrerad aktieportfölj?00:10:05 Peters tre viktigaste råd till nya investerare00:17:05 Resonemang om Effektiva marknadshypotesen00:19:02 CAPM-modellen00:25:27 French & Famas marknadsfaktorer00:32:26 Det finns över 300 identifierade faktorer00:36:33 Momentum som faktor00:45:20 Kan vi kombinera faktorer för att överavkasta?00:49:51 Små och stora bolag nationellt VS internationellt00:53:25 Faktorinvesteringar kräver enormt tålamod01:00:24 Ska man exponera sig mot faktorer?01:07:12 Ger faktor högre riskjusterad avkastning?01:09:01 Vanligt missförstånd kring faktorinvesteringar

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-18
Länk till avsnitt

Kortpodd: Vad är ränta på ränta? | På 9 minuter

För ett par dagar sedan hade jag ett samtal med mina syskonbarn och min ena dotter där ränta på ränta kom på tal och här är mitt bästa försök att förklara fenomenent ?


Utgångspunkten är, vad är ränta? ?

Det här beskrev jag med hjälp av ett exempel från boken ?Den rikaste mannen i Babylon? där en affärsman lånar ut 1000 kr till en bonde i början av januari och som betalar tillbaka lånet plus 100 kr i slutet av året. Dessa 100 kr är ränta.


Vad är då ränta på ränta?

Jo, det är ifall affärsmannen kan få sina pengar att jobba åt sig själv i en ökande takt. Efter 10 år av att låna ut samma summa till bonde nr.1 har affärsmannen 2000 kr i och med 10 räntebetalningar (100 kr *10=1000 kr). Då kan affärsmannen låna ut pengar till ännu en bonde (nr.2). Om samma process upprepas kommer affärsmannen ha 3000 kr efter 5 år alltså har takten pengarna växt dubblats (räntebetalningar från två bönder: (100+100)*5 =1000 kr). I och med det kan bonde nr 3 låna pengar av affärsmannen. Ytterligare en bonde kommer kunna kopplas på efter lite mer än tre år till. 


Snöbollen rullar snabbare, det blir ränta på ränta när pengarna sätts i arbete ? Precis samma sak kan ske genom investeringar på börsen. 


Titta gärna på vår kommande video med fem minnesregler för ränta på ränta ?


Vad tyckte du om förklaringen? Dela gärna med dig av tankar och idéer för att förbättra förklaringen.

//Jan


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-14
Länk till avsnitt

Från hjärnskakning till 10.000 kr mer i månadslön och eget företag | Intervju med Victor Bull #345

Idag intervjuar vi Victor Bull, en 28-årig fysioterapeut från RikaTillsammans-communityn. Han delar med sig hur en hjärnskakning satte stopp för en karriär, men öppnade vägen för en annan. Hur han använde några av communityns tips för att höja månadslönen med 10.000 kr och dessutom vågade starta eget.


Bland det bästa vi vet är att få höra era historier i communityn. Därför blir vi alltid glada när ni hör av er så som Victor gjorde och berättade om sin resa. Hur han var en framgångsrik karateutövare men hur en kraftig hjärnskakning tvingade honom ge upp idrottskarriären. Men hur det samtidigt öppnade dörren för att utbilda sig till fysioterapeut.


Tillsammans med sin gode vän Hugo har han hängt mycket i communityn och konstaterade väl att som fysioterapeut lär man inte bli någon höginkomsttagare. Men det är ju ingen naturlag. Han berättar hur han tack vare inspiration från communityn, böcker och sin vän lyckades tänka annorlunda, gör annorlunda och faktiskt som 28-åring höja sin lön med många tusenlappar. Om man dessutom sätter det i relation till att han bara är 28 år, så innebär det hundratusentals kronor extra i livsinkomst och pension.


I avsnittet pratar om vi hans resa, insikter från böcker såsom "Rich Dad, Poor Dad", "Just. Keep. Buying.", "Psychology of Money" och "Die With Zero" som hamnar högt på våra topplistor och hur han idag driver en specialistmottagning för dem med hjärnskakning samt en podcast "Hjärnskakning". Vi hoppas att du gillar avsnittet och du får också väldigt gärna höra av dig med din historia. ?


Tack för att vi får vara en liten del på din resa! ??

Jan och Caroline


Länkar

Forumdiskussionen Victors specialistmottagning för hjärnskakningar Victors podcast Hjärnskakning

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro00:02:52 Starten på Victors ekonomiska resa00:04:40 Ett rikt liv för Victor00:09:28 Fyra böcker som förändrat Victors liv00:20:33 Pengar är ett verktyg, inte målet00:23:38 Balansen mellan att slösa och spara00:28:06 Att våga spendera pengar på det som förgyller livet00:35:26 Från 28 till 38 tusen i lön på två år00:39:39 Att förlora är en del av livet00:44:56 Myt: Du måste vara företagare för att bli rik00:46:37 Tips för att öka din lön00:52:04 Eget företag parallellt med heltidsanställning00:55:27 Podcast och Instagram-konto har gett massvis med respons00:58:12 Följ dina passioner och gör det du tycker är roligt01:02:45 Ekonomisk plan för finansiell frihet01:05:56 Ekonomisk intelligens skapar trygghet

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-11
Länk till avsnitt

Kortpodd: Tankar om Avanza Zero, Länsf. Global och Spiltan Inv | Vanliga frågor om bästa fonderna 2024

De tre vanligaste reaktionerna på avsnitt #340 om bästa fonderna 2024 är:

Varför rekommenderar ni DNB Global istället för Länsförsäkringar global?Varför tar ni inte med Spiltan Aktiefond Investmentbolag i årets bästa fonder?Varför är Avanza Zero inte med på listan för årets bästa fonder?

I den här kortpodden på 10 minuter kommer jag gå igenom vårt resonemang kring alla tre fonderna. För att undvika missförstånd, fonderna ovan är bra och du behöver inte känna panik ifall du äger dem. Av olika anledningar rekommenderar jag dock inte fonderna som poddavsnittet kommer förklara.


De viktigaste punkterna för hur fondvalen gått till för bästa fonderna 2024:


? Investera enligt forskningen: "Månadsspara regelbundet, långsiktigt och automatiskt i en billig, bred, global och passiv aktieindexfond eller fondrobot. Balansera risken med räntor. Sitt därefter still i båten. Var lat, passiv, oengagerad, ointresserad och oinloggad för att om 10-20 år, sannolikt ha tjänat mer pengar än de flesta. Just. Keep. Buying. Helt enkelt."


? De två viktigaste urvalskriterierna är: 1) Placeringsinriktning som ska vara "bred", "passiv" och "indexnära" och 2) låg avgift med max 0.4% eller 0.2% inom en pensionslösning.


? Kriterier som man i princip aldrig ska välja en fond på är: 1) Historisk avkastning, 2) Fondbetyg, 3) Marknadsföringsstory, 4) Bankrådgivares åsikt och 5) åsikt i sociala medier (ja, jag inser ironin).


Förslag på konkreta fonder per bank hittar du i forumet, länk nedan, då alla fonder inte finns på alla banker tyvärr. Våra förslag på fondrobotar är LYSA eller OPTI och för de globala aktieindexfonderna:


? DNB Global Indeks

? Avanza Global

? Storebrand Global All-Countries

? Länsförsäkringar Global Index

? Swedbank Robur Access Global index.

? m.fl.


Avslutningsvis vill vi verkligen påminna om att allt sparande har en risk. Du kan förlora delar eller hela ditt kapital. Historisk avkastning är inte garanti för framtida avkastning. Om du har en fråga, ställ den gärna i forumet eller ta kontakt med en finansiell rådgivare, även tips på dessa finns i forumet.


Lycka till med ditt sparande,

Jan


Länkar

? Hela avsnitt 340 "Bästa fonderna 2024" https://rikatillsammans.se/basta-fonderna-2024/


? Lista med alla fonderna per bank: https://rikatillsammans.se/forum/t/basta-fonderna-2024-lista-med-fonder-per-bank-och-modellportfolj/13975


Sponsrade länkar

? Fondrobot LYSA: https://rikatillsammans.se/partner/lysa

? Fondrobot OPTI: https://rikatillsammans.se/partner/opti


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-07
Länk till avsnitt

Tips, struktur och app för bättre husägande | Intervju med entreprenören Jens Nilsson, Bovra | 344

Reklam för Bovra. Veckans avsnitt tar avstamp i ett citat som vår gäst Jens Nilsson sa i förbigående:


? Boendet är för många av oss den största investeringen vi gör i livet och den största tillgången vi äger. Ändå får vi många gånger 2024 bättre dokumentation i den begagnade bilens servicebok än vad vi får när vi köper ett boende för miljontals kronor.


Vi pratar om några antaganden som är rimliga att göra:

Ett bättre dokumenterat hus borde attrahera fler köpare än ett odokumenterat husEtt boende med lägre driftskostnad borde leda till ett högre värde / prisEtt mer energieffektivt hus borde, allt annat lika, vara mer värt än ett hus som inte är detBättre koll och kunskap om ens bolån i förhållande till andra borde leda till lägre räntekostnader (bara beviset att bankerna INTE gillade bolånedelen är ju ett gott betyg)Bättre att dokumentera t.ex. föräldrarnas boende idag än efteråt.

Och hur deras tanke att Bovra-appen ska hjälpa till att göra husägandet enklare genom att t.ex.

Fastighetskonto ? där man kompletterar offentlig information om sitt boende, kan skapa en tidslinje och lägga upp dokumentationBolånekoll ? du får en sammanställning om ditt bolån kompletterad med riksbankens ränteprognos, hur olika beslut kring t.ex. amortering påverkar kostnad, amorteringskravet samt hur man ligger till i jämförelse med andra kring räntan.Värderingsdelen ? vad är bostaden värd just nu och vad har den varit värd historiskt. Samt vad är din vinst efter renoveringar och de investeringar du har gjort i fastigheten. Jag ska villigt erkänna att jag här hittills slarvat och bara tänkt ?värde idag minus inköpspris * 0.78? och inte tagit hänsyn till alla de pengar vi lagt in i huset och räknat av tidsgränserna.Energiomställning ? appen kommer med förslag på vad man kan göra för energioptimeringar, allt från solceller till isolering med beräknade ROI-kalkyler och tips.

Jag ska ärligt erkänna att jag trodde att det ?bara? var en sådan dokumentationsapp och blev positivt överraskad. Både av hur mycket information som de kunde hämta, men framförallt de andra delarna där vissa saker var i världsklass. Sedan pratar vi naturligtvis om mycket annat också inkl. lite nörderi. ?


Vi hoppas att du gillar avsnittet och du får gärna kommentera om du provat appen. Du hittar den i App Store eller Google Play.


Hälsningar,

Jan, Caroline och Jens


Länkar

Forumdiskussionen


Innehållsförteckning

00:00:00 - Intro00:04:33 - Ingen annan tillgång hanteras så vårdslöst00:06:13 - Bovra vill förändra husägandet00:09:07 - Vad kostar det att inte ha koll?00:12:10 - Köpa rätt objekt00:14:06 - Gröna bolån borde få ännu mer rabatt00:18:39 - Lägre driftskostnad = ökat värde vid försäljning00:21:42 - Mycket mer än bara en ?husapp?00:28:21 - Räcker det inte bara med en pärm?00:41:17 - Använd det för föräldrarnas fastigheten00:43:50 - Vanligaste missuppfattningen om Bovra00:47:29 - Bolånedelen i Bovra-appen00:53:08 - Hur off ligger jag mot räntan jag borde ha?00:55:05 - Hur tjänar ni pengar på Bovra?00:58:13 - Kan jag exportera min data? GDPR etc.01:04:06 - Appen hjälper dig att äga livets största tillgång

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-04
Länk till avsnitt

Kortpodd: Tips och app för ett bättre husägande | Sammanfattning av avsnitt 344 med Bovra

Reklam för Bovra. Boendet är för många av oss den största investeringen vi gör i livet och den största tillgången vi äger. Ändå får vi många gånger 2024 bättre dokumentation i den begagnade bilens servicebok än vad vi får när vi köper ett hus för miljontals kronor. Denna kortpodd är en sammanfattning av vårt ordinarie avsnitt 345.


Dagens avsnitt tar avstamp i en kommentar från Jens som var: ?Ingen annan tillgång hanteras så analogt och så vårdslöst som den största tillgången för oss alla - våra hus och hem?.


Det är svårt att argumentera mot. Många av oss som gillar ekonomi lägger mycket tid på våra fonder, portföljer men handen på hjärtat är det många gånger ganska små om vi sätter dem i förhållande till värdet på vårt boende.


Särskilt om man tror på att följande antaganden stämmer:

Ett bättre dokumenterat hus borde attrahera fler köpare än ett odokumenterat husEtt boende med lägre driftskostnad borde leda till ett högre värde / prisEtt mer energieffektivt hus borde, allt annat lika, vara mer värt än ett hus som inte är detBättre koll och kunskap om ens bolån i förhållande till andra borde leda till lägre räntekostnader (bara beviset att bankerna INTE gillade bolånedelen är ju ett gott betyg)Bättre att dokumentera t.ex. föräldrarnas boende idag än efteråt.

Som Jens säger i avsnittet: borde vi inte lägga tiden där effekten är som störst? Det är därför de har utvecklat en kostnadsfri app som består av 4 olika delar:

Fastighetskonto - där man kompletterar offentlig information om sitt boende, kan skapa en tidslinje och lägga upp dokumentationBolånekoll - du får en sammanställning om ditt bolån kompletterad med riksbankens ränteprognos, hur olika beslut kring t.ex. amortering påverkar kostnad, amorteringskravet samt hur man ligger till i jämförelse med andra kring räntan.Värderingsdelen - vad är bostaden värd just nu och vad har den varit värd historiskt. Samt vad är din vinst efter renoveringar och de investeringar du har gjort i fastigheten. Jag ska villigt erkänna att jag här hittills slarvat och bara tänkt ?värde idag minus inköpspris * 0.78? och inte tagit hänsyn till alla de pengar vi lagt in i huset och räknat av tidsgränserna.Energiomställning - appen kommer med förslag på vad man kan göra för energioptimeringar, allt från solceller till isolering med beräknade ROI-kalkyler och tips.

Samt ytterligare ett par godbitar. Prova den gärna via vår sponsrade länk eller så hittar du den direkt i App Store alternativt Google Play. Du får gärna följa diskussionen i forumet där du även hittar fler tips, tankar och transkribering av avsnittet.


Tack för att du följer och prenumererar!


Hälsningar,

Jan, Caroline och Jens


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-04
Länk till avsnitt

Kortpodd: Risk det viktigaste att veta | Sammanfattning av #343

I den här videon får du en sammanfattning av avsnitt 343 kring risk på 12 minuter. Risk är ?inträdesbiljetten? vi betalar för att få möjlighet till avkastning på våra pengar. Det är risken att periodvis förlora pengar som gör att vi har tumregler för sparande som att pengarna dubblas vart tionde år, eller minnesregler som att ?spara 1200 kr i månaden i ca 12 år för att få ut ca 1200 kr i månaden resten av livet?.


Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier. Därför är det viktigt att man är medveten om de risker som är förknippade med sparande. Det är en av anledningarna till att i princip alla som arbetar inom finansbranschen ? inklusive vi ? alltid säger en variation på:


? Allt sparande innebär en risk, du kan både tjäna och förlora pengar och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.


och


? Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning.


Dessa två uttryck är viktiga, men i och med att de alltid nämns upplever jag även att de är på gränsen att bli uttjatade och har förlorat sitt värde. Därför är dagens avsnitt en introduktion till det som vi tycker är viktigast att veta om risken vid ett sparande i indexfonder eller en fondrobot.


Vi hoppas att du kommer gilla avsnittet!

Jan och Caroline


De viktigaste punkterna

Risk är inträdesbiljetten vi betalar för att över lång tid få avkastning på våra pengarRisk går inte att undvika, vi kan bara byta en risk mot en annan.På kort sikt är börsen oförutsägbar och kan gå hur som helst, men den blir mer och mer förutsägbar ju längre sparhorisonten är.Ett enskilt år är det inget konstigt om värdet varierar mellan -40% och +70%, dvs. ett spann på över 110 procentenheter.Dessutom kan börsen gå back flera år i rad, vilket betyder att ackumulerad maximal nedgång kan var vara minus 50-60%.Även de år som börsen slutar på plus är sannolikheten i princip 100% att vi kommer ha haft en nedgång. I snitt har den amerikanska börsen (=50% av en global aktieindexfond) tappat -14% inom ett år, trots att den slutat på plus 33 av 44 år.Den bästa strategin som vi sparare kan ta är ?Just. Keep. Buying? enligt forskningen så som vi beskriver det i ?Spara rätt och lätt 2024 (#339)?Det är värt att ta risken eftersom över tid är sannolikheten för att gå plus över 90% och vi får glädje av minnesregler såsom 12-12-12-regeln och att pengarna dubblas ungefär vart tionde år.

Länkar

Följ diskussionenHela artikeln med graferna

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-02
Länk till avsnitt

Kortpodd: Förklaring av aktier och räntor på 8 minuter

Vad är aktier och räntor egentligen?


Du har kanske hört talas om det förut men vet inte riktigt vad det är. Räntebärande tillgångar har dominerat mänskliga historia i tusentalsår där ena parten fick låna pengar i utbyte mot senare betala tillbaka lånet + ränta. Ifall personen inte kunde betala tillbaka lånet eller räntan blev personen tvungen att (ofta) jobba av skulden som ?slav?. 


Det här avtalet med lån + ränta är en räntebärande tillgång som förväntas ge en ränta ifall inget oväntat händer. Ifall det oväntade händer och skulden inte kan betalas tillbaka aktiveras säkerheten i form av den skuldsatta tvingas jobba av skulden som ?slav?.


Nuförtiden gäller samma sak om du exempel tar ut ett lån för att köpa ett hus där säkerheten är ett pantbrev på huset ifall du inte kan betala tillbaka lånet ??


Det här systemet har använts i tusentals år och kompletterades först på 1700-talet när expeditionsresor växte fram. Att göra resor tills havs för att köpa, sälja och kolonisera var väldigt lönsamt. Det fanns dock ett problem, många av skeppen kommer aldrig tillbaka. Risken var stor att skeppen som man lånat ut pengar till aldrig återvände ?


Eftersom säkerheten för lånen (skeppen) blev värdelösa på havets botten behövde en annan tillgång skapas. Då utvecklades riskbärande tillgångar, flera personer kunde tillsammans gå ihop och äga andelar i planerade sjösresor. På det viset kunde risken spridas och om ett skepp sjönk var det inte lika fatalt eftersom man kunde diversifiera risken genom att äga andelar i fler skepp ?


Vad tänker du om förklaringen? Kom gärna med input, frågor och tankar för hur förklaringen kan förbättras ?

//Jan


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-31
Länk till avsnitt

Risk: det viktigaste att veta för oss som sparar i indexfonder | #343

Risk är ?inträdesbiljetten? vi betalar för att få möjlighet till avkastning på våra pengar. Det är risken att periodvis förlora pengar som gör att vi har tumregler för sparande som att pengarna dubblas vart tionde år, eller minnesregler som att ?spara 1200 kr i månaden i ca 12 år för att få ut ca 1200 kr i månaden resten av livet?.


Historiskt har ett långsiktigt sparande enligt forskningen varit ett bra sätt att få sina pengar att växa. Det finns mycket som talar för att det kommer vara så även i framtiden, men ingen kan förutsäga framtiden och det finns tyvärr inga garantier. Därför är det viktigt att man är medveten om de risker som är förknippade med sparande. Det är en av anledningarna till att i princip alla som arbetar inom finansbranschen ? inklusive vi ? alltid säger en variation på:


? Allt sparande innebär en risk, du kan både tjäna och förlora pengar och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.


och


? Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning.


Dessa två uttryck är viktiga, men i och med att de alltid nämns upplever jag även att de är på gränsen att bli uttjatade och har förlorat sitt värde. Därför är dagens avsnitt en introduktion till det som vi tycker är viktigast att veta om risken vid ett sparande i indexfonder eller en fondrobot.


Vi hoppas att du kommer gilla avsnittet!

Jan och Caroline


De viktigaste punkterna

Risk är inträdesbiljetten vi betalar för att över lång tid få avkastning på våra pengarRisk går inte att undvika, vi kan bara byta en risk mot en annan. På kort sikt är börsen oförutsägbar och kan gå hur som helst, men den blir mer och mer förutsägbar ju längre sparhorisonten är. Ett enskilt år är det inget konstigt om värdet varierar mellan -40% och +70%, dvs. ett spann på över 110 procentenheter.Dessutom kan börsen gå back flera år i rad, vilket betyder att ackumulerad maximal nedgång kan var vara minus 50-60%. Även de år som börsen slutar på plus är sannolikheten i princip 100% att vi kommer ha haft en nedgång. I snitt har den amerikanska börsen (=50% av en global aktieindexfond) tappat -14% inom ett år, trots att den slutat på plus 33 av 44 år.Den bästa strategin som vi sparare kan ta är ?Just. Keep. Buying? enligt forskningen så som vi beskriver det i ?Spara rätt och lätt 2024 (#339)?Det är värt att ta risken eftersom över tid är sannolikheten för att gå plus över 90% och vi får glädje av minnesregler såsom 12-12-12-regeln och att pengarna dubblas ungefär vart tionde år.

Länkar

Följ diskussionenHela artikeln med graferna

Innehållsförteckning

00:00:00 Intro00:04:27 Disclaimer om risk är ofta uttjatad00:09:15 På kort sikt är börsen slumpmässig00:11:17 Det går ner även inom året00:17:01 Det kan gå ner flera år i rad00:22:35 Buffert för att hantera det emotionella vid svängningar00:25:18 Ingen rullande 10 års period sedan andra världskriget har haft negativ avkastning00:26:00 Det enskilda året är avkastningen extrem00:30:29 Tiden är spararens bästa vän00:33:09 Sequence of risk00:38:08 Vad behöver hända för att förlora 100 kr i en globala aktieindexfond?00:45:32 Sparhorisont det bästa sättet att tänka kring risk00:51:47 Sparhorisont det sämsta sättet att tänka på... 01:03:42 Riskpremie

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-28
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.