Sveriges 100 mest populära podcasts

Till sängs i kulturen

Till sängs i kulturen

Malena Ivarsson och Samanda Ekman analyserar och diskuterar sex och relationer inom kulturen Ansvarig utgivare: Nina Glans

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/tillsangsikulturen

Avsnitt

Fejk eller feedback

Idag handlar det om fejkat sex, fejkade orgasmer, fejkade stånd och varför många tycker att det är svårt att vara helt ärlig mot sin partner när det kommer till sex.

2018-08-19
Länk till avsnitt

Den tråkiga partnern

I romanen Madame Bovary anklagar huvudpersonen Emma sin gifta man för att vara tråkig och för att han gör deras äktenskap till något totalt ospännande.

Romanen kom ut 1856 men temat är fortfarande aktuellt, hur ska man agera om man tycker att ens partner är genuint tråkig? Emma Bovary provade olika strategier för att komma ur sin trista tillvaro men hon gjorde fel val som bara förvärrade situationen. Och till slut tog hon sitt eget liv. Malena och Samanda hittar moderna Emma Bovarys i svenska tv-serier och filmer och diskuterar sig fram till ett förhållningssätt som fungerar.
2018-08-12
Länk till avsnitt

Jakten på dominans

En vanlig sexuell fantasi är att någon ska dominera en i sängen. Men vad är grejen med det? Malena och Samanda tittar på olika filmscener med dominanta utövare och hittar svaret.

2018-08-05
Länk till avsnitt

Den sexuella klassresan

Malena och Samanda diskuterar och analyserar kring varför vissa personer misslyckas ständigt med sina sexuella närmanden medan andra ser ut att alltid lyckas.

Finns det vinnare och förlorare i det här spelet? En sexuell överklass där man alltid får sex och en underklass där man inte får det. Och i så fall, hur ska man agera om man vill göra en klassresa, uppåt? Till sängs i kulturen görs av produktionsbolaget filt, producent är Roger Dackegård
2018-07-29
Länk till avsnitt

Sex fiction

Kvinna med nakna bröst. Sängkammaren badar i blått ljus. Rumpor guppar i slow motion medan huvudena är belysta som på ett aura-foto. Båda kommer samtidigt i extas. En klassisk sexscen på 1980-talet.

80-talet är decenniet som kom att definiera hur en sexscen på film ser ut. Det var en tid då man verkligen förstod att utnyttja att sex säljer och ikoniska sexskildringar i filmer som Top Gun, Ghost och 9 1/2 vecka, satte standarden för hur sex ska se ut på film. Tittar man t ex idag på filmen Fifty Shades of Grey (2015) och jämför sexscenerna med The Terminator (1984) så har de påfallande mycket gemensamt i ljussättning, koreografi och skildringen av orgasmen. Men ärligt talat, är det någon som har sex på det sättet? Som i Top Gun där Tom Cruise och Kelly McGillis tungor i blått motljus utforskar varandra som reptiler medan 80-talssynten pumpar i takt med kropparna? Kanske finns det någon, men för de allra flesta blir det sällan så att vi känner igen oss när sexet skildras i film eller i böcker. Malena och Samanda diskuterar och analyserar vad som händer med oss när vi ser sexet skildras som det gör.
2017-07-21
Länk till avsnitt

Royal Vagina

I romantiska filmer och böcker vinner ofta den "äkta kärleken". Pengar och makt har ingen chans mot genuin kärlek. Men hur stämmer det överens med verkligheten?

 I filmen Indecent proposal erbjuds Demi Moores karaktär en miljon dollar för en natt med en miljardär (som spelas av Robert Redford). Hon säger ja och blir dessutom även kär. Pengar, attraktion och kärlek, vad har de för koppling egentligen? -Vi sitter alla på olika kapital, det kan vara pengar, fertilitet, utseende eller begåvning, säger Malena Ivarsson. Och det kan också vara en del av vår attraktionskraft. Men det är inte alltid vi är medvetna om vad vi attraheras av.
2017-07-14
Länk till avsnitt

Enmansshowen

När kärleken är obesvarad så har man två möjligheter. Gå vidare. Eller gå in i sig själv. Och vem har inte någon gång varit en ung Werther? Fixerad vid sitt bultande hjärta och idealiserande kärlek.

I romaner och filmer är det ett ständigt återkomande tema - att bli avvisad av den som vi har de allra starkaste känslor för. Om det så är ett drama från Shakespeare, en roman av Edith Wharton, eller ett avsnitt i Gossip Girl, så fängslar det oss för att det i varje berättelse om olycklig kärlek finns något man kan lära om sig själv. Chris Kraus som i desperation skrev mängder av obesvarade brev till sin kärlek Dick, använde alla brev och sin historia för att skriva bästsäljaren I Love Dick. Hon vann aldrig kärleken men hon hittade fram till ett nytt jag. Den unge Werther däremot valde döden när han inte fick sin kära Lotte. Men han kunde förstås ha gått en annan väg. Varför kände han sig tvingad att dö istället för att gå vidare? Malena och Samanda analyserar bland andra Werther och Chris Kraus i vad som för vissa blir till en kärlekens enmansshow.
2017-07-09
Länk till avsnitt

Läraren och Eros

En elev blir kär i sin lärare. Läraren och eleven inleder en relation, ett klassiskt drama inom film och litteratur som sällan slutar lyckligt. Men det finns oväntade undantag.

Även den store filosofen Sokrates använde sig av den speciella laddningen mellan elev och lärare när han undervisade sina elever. För det finns en koppling mellan jakten på kunskap och erotik...
2017-06-30
Länk till avsnitt

Hämnden

Mord, våld och förstörelse. Efter att ha blivit dumpad av sin partner kan känslorna styra en i de mörkaste riktningarna.

Hämndlystenheten och den oerhörda handlingskraften hos någon som övergivits av sin partner har fascinerat människan i tusentals år. Den starkaste illustrationen på temat görs kanske i den klassiska pjäsen Medea, den grekiska tragedin där prinsessan gör allt för sin älskade Jason, som överger henne på ett brutalt sätt. Och då gör Medea det hon anser vara i hennes fulla rätt - hämnas så hårt hon bara kan. Men hämnden tar sig olika former, den senaste tiden har flera romaner skrivits av personer som blivit dumpade. Malena och Samanda undersöker om litteraturen kan vara det bästa sättet för hämnd.
2016-08-15
Länk till avsnitt

Förförelsekonsten

Casanova, Don Juan, eller Femme fatale. En duktig förförare har många namn. Men hur gör de? Hur lyckas man på ett par minuter få någon annan i säng?

Det finns de som drömmer om att kunna förföra som Casanova, eller bli en verklighetens Don Juan, "den syndigaste mannen på jorden". Men varför ser man upp till ett sådant ideal? Och hur går det till när man lyckas förföra så många, på så kort tid? Casanova som inte ska förväxlas med Don Juan, fanns på riktigt och ur hans memoarer går det att lära sig en hel del.
2016-08-08
Länk till avsnitt

Sexpakten

Frank och Claire Underwood i House of Cards har gjort det, Simone de Beauvoir och Jean-Paul Sartre likaså. Bildat en pakt för att få ett långt och levande förhållande.

Kan en pakt rädda kärleken i ett långt förhållande? Det finns åtminstone ett väl dokumenterat fall i verkligheten som har vissa likheter med pakten mellan makarna Underwood i tv-serien House of Cards - Sartre och Simone de Beauvoirs pakt från 1929. Med pakten kom framgång, makt och berömmelse. Samtidigt har de fått göra stora offer på vägen. Om kärlekspakten eller sexpaktens goda och mörka sidor. 
2016-08-02
Länk till avsnitt

Passionen kommer med död

Vi längtar efter och hyllar gärna passionerade relationer, men passionen kommer alltid med ett pris - något eller någon måste dö.

I de fiktiva berättelserna kan det vara en Romeo eller Julia som dör men även i den mer verkliga världen står döden och väntar när passionen slår till. Den passionerade relationen upplevs som härlig och är för många eftersträvansvärd men den kan få ödesdigra konsekvenser.OBS, spoilervarning för de som ännu inte sett filmen Brokeback Mountain.
2016-07-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.