Sveriges 100 mest populära podcasts

Hemma hos Strage

Hemma hos Strage

Sveriges mest hyllade musikpodcast. Artister hälsar på hemma hos författaren och journalisten Fredrik Strage för att dricka kaffe och lyssna på musik. Den här podcasten ger dig omistliga låttips och oförglömliga anekdoter. Gör som First Aid Kit, Michael Stipe, Little Jinder, Howlin' Pelle, Slipknot, Suede, Father John Misty, Primal Scream, Turbonegro, Ghost och Lill-Babs... knacka på hemma hos Strage.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

hemmahosstrage.se

Avsnitt

Lill Lindfors om glädje och grisar

Lill Lindfors är ute på turné och firar 60 år som artist. Hon gav ut sin första skiva 1962 och spelade fem år senare in klassikern "Du är den ende" (i tidningen Sonic framröstad som det 13:e bästa svenska albumet någonsin). Hemma hos Strage pratar Lill Lindfors bland annat om att försöka få Gregory Pecks autograf, om att som tonåring kyssa en tubaspelare, om att sjunga med Harry Belafonte, om att få goda råd av Cher och om att komma som invandrarbarn från Finland 1948: "Sverige var paradiset. Här fanns godis. Och bananer!" Hon minns också ett gig i Gnarp som presenterades med annonstexten: "I afton grislotteri. I pausen Lill Lindfors."

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-10-14
Länk till avsnitt

Markus Krunegård om pizza och Minttushots

Markus Krunegård föddes i Norrköping och inledde sin karriär i punkbanden Laakso och Hets. 2008 gjorde han succé som soloartist med albumet "Markusevangeliet" och megahitten "Jag är en vampyr". Sedan dess har han varit en av Sveriges mest hyllade artister och nu hälsar han på hemma hos Strage för att prata om Minttushots på Finlandsfärjan, om Ramboknivar på Skänninge marknad, om att skriva hitlåtar i Los Angeles, om att käka Margherita på 25 olika pizzerior, om sunkställen på Ringvägen i Stockholm och om festandet som inspirerade hans nya album "Kemtvätten". Vi får också veta hur hans far raggade upp hans mor (genom att bjuda henne på ostbricka).

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-30
Länk till avsnitt

The Wannadies om Skellefteå och London

I mitten av nittiotalet var Wannadies så stora i England att många knappt fattade att de var svenska. När engelska och skotska indieband spelade mot varandra på Wembley, i samband med EM 1996, fick sångaren Pär Wiksten spela i samma lag som Primal Scream och Teenage Fanclub. Pär och keyboardisten Christina Wiksten pratar också om hur de fått sitt förhållande att fungera i 34 år, om Wannadies comeback efter ett nästan 20 år långt uppehåll, om det sena åttiotalets indiescen i Skellefteå, om att älska Sex Pistols "God save the queen" och sedan skriva "You and me song" som spelades på Prins Williams bröllop och om att tacka nej till att vara förband åt David Bowie.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-16
Länk till avsnitt

Skynd om ond bråd död

Den hemliga artisten Skynd gör bombastisk electro-metal om ond bråd död. Hon kallar det "true crime music" eftersom de flesta av låtarna handlar om verkliga mordfall och är döpta efter förövarna. Hemma hos Strage pratar Skynd om seriemördare som John Wayne Gacy, Richard Ramirez och Gary Heidnik, om sektledare som Jim Jones och Charles Manson, om att beställa likdelar på darknet, om varför hon skrev en låt om Columbine-massakern men var för upprörd för att skildra Utøya ? och om tonårstjejen Michelle Carter som via sms fick sin pojkvän att begå självmord. Som första gäst i podden har Skynd sällskap av en låtsaskompis, en blek gestalt som följt henne sedan hon var tre.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-09-02
Länk till avsnitt

Siw Malmkvist om 66 år som artist

Det 100:e "Hemma hos Strage"-avsnittet gästas av Siw Malmkvist! Hon föddes på nyårsafton 1936 och blev en stjärna när hon som 19-åring vann Veckorevyns sångtävling "Flugan". På sextiotalet hade hon stora internationella framgångar som underlättades av att hon kunde sjunga på tio språk. 1964 blev hon med Umberto Marcato-duetten "Sole sole sole" den första svensken att ligga på Billboards Hot 100-lista. Hemma hos Strage pratar hon bland annat om att växa upp i en statarfamilj i Landskrona, om att träffa Hitlers hushållerska, om att dansa tryckare med William Holden, om att få kärleksbrev från Ingmar Bergman och om att sjunga i Berlin samtidigt som soldater byggde en mur mitt i gatan.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-08-19
Länk till avsnitt

ODZ om knark

"Zub betyder kuk på arabiska men där vi växte upp var det slang för någon som är en idiot. Lite dum. Lite pantad. Lite extrem." Original Dunderzubbis, eller ODZ som de kallar sig, är en raptrio från Stockholms södra förorter. I sex år har de förtjusat, förargat och kanske även fördärvat lyssnare med sin tunga hiphop. Mest uppmärksamhet har de fått för sina skildringar av droger och självdestruktivt leverne. Mindre omtalad är gruppen för sitt vassa flow som medlemmarna slipade på Stockholms battlerapscen. Hemma hos Strage pratar ODZ om sina identiska alias (alla i bandet går under namnet Edward Smith), om graffiti, om polisjakter, om paranoia och om varför man inte ska kombinera Bensodiazepiner med jacuzzibad.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-08-05
Länk till avsnitt

The Mobile Homes om synth och sånt

Mobile Homes var från början scouter i Stockholmsförorten Sätra. 1984 drog de igång bandet som tog sitt namn från Japan-låten "Still life in Mobile Homes". De blev synthidoler, även om de själva snarare hade rötterna i hårdrock och punk. Hemma hos Strage pratar sångaren Hans Erkendahl och keyboardisten Patrik Brun om att bli producerade av Christian Falk och Karl Bartos, om att värva Markus Mustonen och Sami Sirviö från Kent, om att byta namn till Jesus, om nya albumet "Trigger" och om den ökända spelningen på Göta Lejon 1989 då de blev utbuade av heilande nazister och piskade av sura synthare.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-07-22
Länk till avsnitt

Mattias Alkberg om pengar och poesi

Han tror sig lida av dyskalkyli. Han uppfann ordet "pankst" för att beskriva ångesten över att sakna pengar. Han har gjort över 30 album. Han har bara fått skrivkramp när han försökte sluta röka. Han har tackat nej till en Grammisnominering. Han har jagats av raggare i Luleå. Hans liv förändrades av Discharge. Han är fembarnspappa. Han är poet. Han är Mattias Alkberg.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-07-08
Länk till avsnitt

Conny Bloom om funkiga riff

1989 slog Electric Boys igenom med sitt debutalbum "Funk-o-metal carpet ride". De hyllade på båda sidor av Atlanten och producerades snart av Bob Rock. 1994 splittrades gruppen varpå sångaren Conny Bloom blev soloartist och gitarrist i Hanoi Rocks. 15 år senare återförenades Electric Boys och nyligen gav de ut albumet "Upside down". Hemma hos Strage pratar Conny Bloom om att växa upp i Vasastan, om att slå sönder hotell i Härjedalen, om att hyllas av Jimmy Page och om samarbetet med Micke "Svullo" Dubois som resulterade i megahitten "För fet för ett fuck". Strage passar på att läsa högt ur Per Hagmans 30 år gamla debutroman "Cigarett" där Electric Boys dyker upp på var och varannan sida.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-24
Länk till avsnitt

Petra Marklund om klimatångest och Chopin

Petra Marklunds första album "Teen queen" gavs ut när hon var 15. Några år senare gjorde hon under namnet September internationell succé i bland annat USA, Spanien, Brasilien, Rumänien, Australien och Slovenien (hennes mors hemland). 2012 bytte hon språk till svenska och fick en megahit med den Jocke Berg-skrivna "Händerna mot himlen". Nu hälsar hon på hemma hos Strage för att prata om klimatångest, Frédéric Chopin, Britney Spears, kannibalism, eurodisco, skönhetshets, indierock och nya albumet "Frimärken".

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-06-10
Länk till avsnitt

Sarah Klang om kyckling och cancelkultur

Sedan hon debuterade för fem år sedan ? och vann den breda publikens hjärtan i tv-programmet "På spåret" ? har Sarah Klang etablerat sig som en av Sveriges mäktigaste röster. Nu hälsar hon på hemma hos Strage för att prata om nya albumet "Virgo", om cancelkultur, om kärleken till Ryan Adams, om att driva klubben Din Farsa Är En Skit i Uddevalla, om att vara "en hysterisk kvinna med mycket katastroftankar", om cowboystövlar, om drömmen att skriva en reklamlåt till Kronfågel och om sin mammas psykotiska mördarkatt Eva.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-27
Länk till avsnitt

Ison om doften av nya sneakers

Ison solodebuterade nyligen med ep:n "Tronen", efter att i många år varit ena halvan av duon Ison & Fille. Han föddes i Queens, New York, och flyttade till Sverige eftersom åttiotalets crackepidemi gjorde hans mamma orolig för hans framtid. Först bodde de med hans far, en rastafari som fått barn med en svenska, men när han stack tillbaka till Barbados blev Ison och hans mor hemlösa i tre långa år. Hemma hos Strage pratar Ison om hur livet på gatan påverkade honom, om sin kärlek till Frihetsgudinnan, om den första stora konsert han såg (Kris Kross på Sergels torg) och om att inget slår doften av ett par nya sneakers.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-05-13
Länk till avsnitt

Benjamin Ingrosso om pasta och muntrumpet

Inte många 23-åriga artister har tjänat pengar på att sälja fysiska skivor. Men Benjamin Ingrosso har en lång karriär bakom sig. Han blev etta i Lilla Melodifestivalen 2006, segrade i "Let's dance" 2014 och vann även stora Melodifestivalen 2018 med "Dance you off". I fjol fick han ett fjärde folkligt genombrott i "Så mycket bättre". Nu hälsar Benjamin på hemma hos Strage för att prata om Bee Gees, Ennio Morricone, pasta, muntrumpet, luftgitarrkonserter i Lidingö Centrum och nya albumet "En gång i tiden".

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-29
Länk till avsnitt

Loney Dear om frikyrkor och atombomber

Sedan början av nollnolltalet har Emil Svanängen gjort vacker och gåtfull indiepop under namnet Loney Dear. Han når lyssnare över hela världen och kontrakterades härom året av Real World Records, vars boss Peter Gabriel beskrev Emil som "Europas svar på Brian Wilson". Loney Dear är aktuell med sitt sjunde album "A lantern and a bell" där han bland annat sjunger om atombombens fader Robert Oppenheimer. Hemma hos Strage pratar han också om den överskattade mytomanen Pippi Långstrump, om sin frikyrkliga uppväxt, om Depeche Modes förhatliga livetrummor och om att vara PRAO hos jazzmusikern Esbjörn Svensson.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-15
Länk till avsnitt

Zara Larsson om skogsrejv och Beyoncé

Inte sedan Father John Misty satt vid Strages piano med en flaska tequila har någon sjungit lika mycket i podden som Zara Larsson. Den 23-åriga superstjärnan är på sprudlande glatt humör och pratar bland annat om platsbyggda bokhyllor, om den ryske mystikern Rasputin, om nya albumet "Poster girl", om att värma upp publiken på Wembley för sin idol Beyoncé, om att hantera sextrakasserier i musikindustrin, om kärleken till skogsrejv, om ambitionen att bli miljardär innan hon fyller 25 och om att softa på en gås.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-04-01
Länk till avsnitt

Hurula om tatueringar och stålverk

Sedan han solodebuterade med albumet "Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för" 2014 har Robert Hurula varit en av Sveriges mest hyllade rockmusiker. Han är känd för att vara tyst (till och med för att vara norrlänning) men ger hemma hos Strage en av sina mest öppenhjärtiga intervjuer någonsin. "Jag har fått beskrivet hur introvert jag har varit. Så nu har jag ansträngt mig jävligt mycket. Jag tänkte att nu ska jag prata." Hurula pratar bland annat om sin trassliga uppväxt i Tornedalen, om att arbeta vid löpande bandet på SSAB i Luleå, om sin parallella karriär som konstnär och tatuerare, om de obskyra japanska noiserockarna Les Rallizes Dénudés (vars basist hjälpte japanska Röda Armén att kapa ett flygplan som landade i Nordkorea) och om sitt samarbete med Kite, vars vars skivomslag och t-shirtar han designar.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-18
Länk till avsnitt

Marit Bergman om punk och kall glögg

Marit Bergman kommer från Rättvik och inledde sin karriär i punkbandet Candysuck och som skribent på tidningen Darling. På nollnolltalet gjorde hon succé som soloartist och gav ut fyra hyllade album. Sedan flyttade hon till New York, kom tillbaka, bytte språk till svenska på albumet "Molnfabriken" och fortsatte skriva hjärtskärande indierock. Hemma hos Strage pratar hon om att dricka kall glögg på punkfester i Eskilstuna, om sin barndomsdröm att få jobb hos Tomten, om hur hon grundade projektet Popkollo för tjejer, om att dirigera en symfoniorkester och om att gråta i taxibilar. Hon väljer låtar av bland annat Alice Coltrane, Shirley Bassey och Franska Trion.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-03-04
Länk till avsnitt

Jonas Lundqvist om lättja och tennis

Jonas Lundqvist blev rockstjärna redan som 16-åring när han var trummis i Göteborgsbandet Bad Cash Quartet. När gruppen splittrades flyttade han till Stockholm och inledde en framgångsrik karriär som soloartist och tennistränare. Nyligen släpptes Jonas fjärde album "Dubbla fantasier" där han med hjälp av producenten Jocke Åhlund skapar musik som känns "ren som nyfallen snö". Hemma hos Strage pratar Jonas också om att göra motstånd genom att lata sig, om att sova sött medan Broder Daniel slår sönder hotellet och om att leva ett vinnarliv trots han nyligen förlorade 150 000 kronor.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-18
Länk till avsnitt

Sibille Attar om balett och Britney

dlx2019 sade Sibille Attar upp sig från jobbet i en bokhandel för att satsa helt på musiken. Sedan kom 2020, ett mardrömsår som hon döpte om till "sugi-sugi" i sin kulturpolitiska podcast "Kul att du håller på". I fjol lyckades hon ändå ta körkort. Och hon blev klar med sitt tredje album "A history of silence" där hennes egensinniga, kalejdoskopiska pop rör sig i nya riktningar. Hemma hos Strage pratar hon om autoharpor och balett, om att bli utsparkad från teaterlinjen på Södra latin, om kärleken till Britney Spears, om självlysande vinyl och om hur hennes turnébuss en gång kraschade och voltade på E4:an.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-02-04
Länk till avsnitt

Mikael Stanne om Dark Tranquillity och osynliga apelsiner

"Mina småsyskon är jätteseriösa. Syrran jobbar på sjukhus och brorsan är kock. Jag är bara hårdrockare", säger Mikael Stanne som spelat i death metal-bandet Dark Tranquililty sedan 1989. De blev under nittio- och nollnolltalet ett av de största namnen i den melodiska svenska death metal-våg som svepte över världen. Hemma hos Strage pratar han om gruppens tolfte album "Moment", om att crowdsurfa flera hundra meter, om varför han döpte sin dotter efter det progressiva rockbandet Marillion, om sin kärlek till Star Wars och om hur besviken han blev när internet inte gjorde folk smartare. Mikael Stanne väljer bland annat låtar av Pallbearer och Lowrider, metal så tung att han instinktivt kupar händerna som om han höll i osynliga apelsiner.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-21
Länk till avsnitt

Jens Lekman om att sjunga på bröllop

Jens Lekman, indiepopikon från Göteborg, gillar nära möten med sin publik och avslutar ibland spelningar med att säga: "Är det någon som vill höra fler låtar, kom fram så kanske jag kan viska låten i ditt öra." Långt innan max 50-gränsen på konserter gjorde han gig i folks vardagsrum. Han har också uppträtt på över hundra bröllop, bott länge i Melbourne (där han blev dj på en lesbisk klubb och fick smeknamnet Jens Lickman), samarbetat med Drew Barrymore när hon behövde ett soundtrack till sin regidebut "Whip it" och lockat hundratals japanska fans till Kortedala och Angered. "Jag vill att de områdena ska vara lika romantiska som när Leonard Cohen sjunger: There's music on Clinton Street."

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-07
Länk till avsnitt

Per Gessle om att erövra världen

På julafton gästas Strage av ingen mindre än Per Gessle. Han är aktuell med albumet "Gammal kärlek rostar aldrig" och med boxen "Bag of trix" som innehåller outgivet Roxette-material. Hemma hos Strage pratar han om hur "It must have been love" började som en jullåt, om de monumentala framgångarna i början av nittiotalet, om sitt besök hemma hos Prince i Minneapolis, om sitt möte med David Bowie, om vikten av ologisk poplyrik, om saknaden efter Marie Fredriksson och om hur han en gång psykade funkfantasterna Johan Kinde och Orup genom att säga att den enda svarta skiva han hade var Kylie Minogues första.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-24
Länk till avsnitt

Sator om punk och Borlänge

Om man räknar med den första upplagan Sator Codex har Sator spelat tillsammans i 40 år. "Vi håller på tills det blir roligt", säger Kent Norberg. "Det är för sent att sluta på topp", säger Chips Kiesbye. Veteranrockarna från Borlänge gästar senaste "Hemma hos Strage" för att prata om sitt nya coveralbum "Barbie-q-killers 2" som tagit 26 år att sammanställa. Dessutom avhandlas dekadenta efterfester med Freddie Wadling, undergroundscenen i åttiotalets Göteborg och Sveriges låga popkulturella status när Sator försökte slå i England i början av nittiotalet. Den vanligaste fråga bandet fick av journalister var: "Hur får ni tag på elgitarrer i Skandinavien?".

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-10
Länk till avsnitt

Lars Winnerbäck om Linköping och tandregleringar

Lars Winnerbäck har varit en Sveriges mest populära artister i över 20 år. Han har vunnit sju Grammisar och skrivit klassiker som "Söndermarken" och "Elegi". Nu hälsar han på hemma hos Fredrik Strage för att prata om Linköping, där båda växte upp, om kärleken till Kiss utskällda skiva "The elder", om stilförebilden Axl Rose, om nackdelar och fördelar med att vara vanlig och om barndomens jobbiga tandregleringar som många år senare fick honom att mynta uttrycket "tandläkarväder".

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-26
Länk till avsnitt

Serpent Omega om rymden

Makarna Stjärnvind sjunger respektive spelar trummor i det svenska doom metal-bandet Serpent Omega. Urskogr, som hon kallar sig, besitter ett avgrundsvrål som får de flesta andra metalvokalister att låta som blyga violer. Fast Feet Pete, som Peter Stjärnvind kallar sig, har ett förflutet i band som Entombed, Merciless och Nifelheim. Tillsammans med gitarristen Jonsson samt basisten och arkeologen Brief skapar de ett massivt mangel i Serpent Omega vars senaste album "II" är mörkare än ett svart hål. Hemma hos Strage diskuterar herr och fru Stjärnvind bland annat fornnordisk mytologi, orangebruna sjuttiotalshalsdukar, dödsgudinnan Hel och hur det kändes att gå på Melodifestivalens genrep med ungarna ("det var en leda av episka mått").

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-12
Länk till avsnitt

Agent Side Grinder om industrisynth och rullbandspelare

Någon sågar, passande nog, sönder stålrör på Strages innergård när industrisyntharna Agent Side Grinder kommer på besök. Peter Fristedt och Johan Lange bildade gruppen för 15 år sedan och fick härom året en injektion nytt blod tack vare sångaren Emanuel Åström. Agent Side Grinder har fortfarande inte fått spela i Berwaldhallen, som syntes på deras första albumkonvolut, men i desto fler "ockuperade hus i Utrecht". De har en hängiven publik runtom i Europa och har delat scen med idoler som Suicide och Laibach. Hemma hos Strage pratar de bland annat om rullbandspelare, remixalbumet "REMA/X" och om sin aversion mot laptops.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-29
Länk till avsnitt

Rufus Wainwright om opera och dekadens

Han växte upp i Montreal i en musikalisk familj. Föräldrarna Loudon Wainwright III och Kate McGarrigle var berömda folksångare, vilket även hans lillasyster Martha Wainwright blev. Men hans första kärlek var opera. Och nyligen hade hans första verk inom genren, "Prima donna", svensk premiär på Operan. Rufus Wainwright är dock fortfarande mest känd för sin smäktande bombastiska popmusik. Elton John beskrev honom en gång som "den bästa låtskrivaren på planeten". Hemma hos Strage pratar Rufus om hur hans liv förändrades av Verdis rekviem, om att komma ut som gay mitt i åttiotalets aidsskräck, om sitt dekadenta leverne kring millennieskiftet, om hur svårt det var att ragga i Stockholm, om nya albumet "Unfollow the rules" och om att få ett nattligt telefonsamtal från en stenad George Michael.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-15
Länk till avsnitt

Samuel Herring om Future Islands och avslitna korsband

Samuel T Herring kommer från Morehead City, en kuststad i North Carolina. Som tonåring blev han rappare och i college startade han konstrockprojektet Art Lord & The Self Portraits som i mitten av nollnolltalet förvandlades till det elektroniskt pulserande Future Islands. De fick sitt stora genombrott 2013 när de uppträdde hos Letterman. De senaste åren har Samuel tillbringat mycket tid i Sverige med sin svenska flickvän, skådespelaren Julia Ragnarsson. Hemma hos Strage pratar han om Future Islands nya album "As long as you are" och om freestylerap, relationer, poesi, berömmelse, avslitna korsband, spruckna byxor och fans som Bono, John Waters, Debbie Harry och Gwyneth Paltrow.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-01
Länk till avsnitt

Molly Sandén om powerballader och scientologer

I februari vann Molly Sandén grammisar i kategorierna "Årets pop", "Årets album" och "Årets artist". Det var första gången hon fick pris på Grammisgalan men hennes karriär började redan 2006 när hon som 14-åring vann den svenska uttagningen till Junior Eurovision Song Contest och fick tävla i Bukarest (där hon kom trea trots en matförgiftning). Under pandemin har hon varit aktuell i Will Ferrell-komedin "Eurovision" där hon sjunger låtarna som Rachel McAdams mimar till. Hemma hos Strage berättar hon också om när scientologerna i Los Angeles försökte hjärntvätta henne, om hur hon drömde om att bli Huddinges Céline Dion och om när hon försökte få en sönderstressad Avicii att turnera mindre.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-17
Länk till avsnitt

Eva Dahlgren om Minimoogar, Bowie & Gud

Bara Per Gessle och Kent har vunnit fler grammisar än Eva Dahlgren som är aktuell med sitt 14:e album "Evalution" (där hon samarbetar med nyss nämnda bands sångare Jocke Berg). I nya "Hemma hos Strage" pratar hon om sin mer än 40 år långa karriär, om hur outrot till Beatles "Strawberry fields forever" visade henne att musik kunde vara mycket mer än lättgnolade melodier, om sin kärlek till Minimoogar, om när hon mådde så dåligt av kändisskapet att det kändes som att hon hade en korv på huvudet, om när hon av Svenska kyrkan fick tre veckor på sig att ta reda på om Gud existerade och om den eviga kärleken till David Bowie.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-03
Länk till avsnitt

Anders Fridén om In Flames, synth och sura fans

In Flames hade just flugit till Nya Zeeland när coronapandemin bröt ut. Sveriges största metalband tvingades snart ställa in över 100 konserter. Anders Fridén har tillbringat den mesta tiden hemma där han påtat i trädgården och petat på sina analogsynthar. Han pratar en hel del om synth hemma hos Strage. Anders upptäckte Depeche Modes "Construction time again" samtidigt som han såg Luciarocken från Dortmund 1983 med Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Judas Priest och Scorpions. Han började sjunga i ett metalband men fortsatte lyssna på Depeche Mode och har med In Flames tolkat både "Everything counts" och "It's no good". I podden diskuteras också gin, whisky, sura fans, antik tv-spelsmusik, det tjugoårsjubilerande albumet "Clayman" och varför det amerikanska bandet Iced Earth en gång avfärdade In Flames som "spoiled European pussies".

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-20
Länk till avsnitt

Johannes Persson om hardcore och Cult of Luna

Johannes Persson "kan varken bekräfta eller förneka" att det var han som slog sönder skyltfönstret till en pälsbutik när MTV besökte Umeå för att göra ett reportage om nittiotalets djurrättsaktivistiska hardcorescen. Men han kan berätta om sitt band Cult of Luna, som manglat tillsammans i 22 år, om sina föräldrar som tillhörde bahaireligionen, om sitt jobb på ett castingbolag (han var statistansvarig på David Finchers "The girl with the dragon tattoo"), om att stagedivea rakt ner i golvet, om sitt samarbete med den franske synthwavekungen Perturbator och om sin extrema spoilerkänslighet. Johannes väljer låtar av bland andra Deftones, Tom Waits, Julie Christmas, Joy Division och Radiohead.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-06
Länk till avsnitt

Timbuktu om rap och rasism

I våras skulle Jason "Timbuktu" Diakités teaterföreställning "En droppe midnatt", baserad på hans bok med samma namn, ha spelats i New York. Allt ställdes in. I stället för att åka till Harlem tog Jason bussen till Kungsholmen och knackade på hemma hos Strage. Han berättar om sin släkt i South Carolina, om hur hans svarta far och vita mor gifte sig i slutet av sextiotalet och hamnade i ett märkligt land i norra Europa, om hans farbror som kampanjar för Donald Trump, om hans mamma som gav honom Malcolm X:s självbiografi, om hur han drömde om att bli börsmäklare på Wall Street efter att ha sett Michael J Fox i "The secret of my success" och om hur han som 19-åring gav upp sina planer på att bli rappare efter att ha dissats av en producent i Bronx. Jason minns också hur han chockades av att en svart snubbe i hans gymnasieklass var nazist ? tills han insåg att det var en synthare.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-07-23
Länk till avsnitt

Emmon om sub-bas-frekvenser

Emma Nylén kallar sig Emmon och har sedan början av nollnolltalet gjort ösig electro och synth. Hon började producera musik när hon gick på Konstfack och experimenterade med sub-bas-frekvenser. Sedan dess har hon också spelat i indiepopbandet Paris, värmt upp publiken åt Nitzer Ebb, överlevt en KGB-razzia, blivit dissad av den tyska techno-dj:n Ellen Allien, sjungit i Depeche Mode-coverbandet New Dress och gjort karriär som maratonlöpare (hon vann Bodyruset då Stockholms synthare springer 2,42 kilometer i kängor). Hemma hos Strage minns Emmon en konsert som fick hela världen att explodera och spelar upp sina favoritlåtar med Skinny Puppy, Dopplereffekt, Elastica, Miss Kittin och Dire Straits.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-07-09
Länk till avsnitt

Perry Farrell om mysticism, Lollapalooza och Jane's Addiction

Som sångare i Jane's Addiction var Perry Farrell allt annat än perifer. I nittiotalets begynnelse, när amerikanska rockband bytte glitter mot flanellskjortor, gjorde han funkig och utflippad rock'n'roll klädd som en androgyn, schamanistisk surfare. I samband med att Jane's Addiction splittrades startade Perry Farrell festivalen Lollapalooza som spridits till sju länder. Samtidigt fortsatte han i bandet Porno For Pyros och som techno-dj. Hemma hos Strage pratar Perry bland annat om religiös mysticism, om dubreggae, om sitt slagsmål på scen med Jane's Addictions gitarrist Dave Navarro, om sin korta karriär som eskortpojke, om sin far som var juvelerare och förlorade familjens förmögenhet på grund av täta kontakter med maffian och om när Trent Reznor slog sönder sina syntar på Lollapalooza eftersom de kortslutit i värmen.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-25
Länk till avsnitt

Eek-A-Mouse om konspirationsteorier och Hitler

Med hits som "Ganja smuggling" och "Wa-do-dem" blev Eek-A-Mouse från Kingston en av pionjärerna inom dancehallreggae. Sedan en tid tillbaka bor han i Enskededalen söder om Stockholm där han handlat så mycket i mataffären att grannarna gett honom namnet ICA-musen. Hemma hos Strage pratar han om vännen Bob Marley (som kallade honom Bang Ding Ding), Adolf Hitler (vars ondska han skildrade i en låt), boxning, konspirationsteorier, polisvåld och galopphästen som han en gång döpte sig efter. Dagen till ära har Eek-A-Mouse klätt ut sig till påven: "When you see the white smoke, I am the first black pope!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-11
Länk till avsnitt

Peter Perrett om droger och rundgång

I slutet av sjuttiotalet turnerade The Only Ones med förband som alla blev gigantiska: Echo & The Bunnymen, Simple Minds, U2. Efter en kaotisk USA-turné splittrades gruppen som haft en hit med klassikern "Another girl, another planet". Peter Perrett tillbringade 35 år hemma med en crackpipa innan han gjorde comeback som soloartist. Nu har han varit hemma hos Strage och pratat om när han räddade livet på Richard Lloyd i Television, om när Pete Doherty snodde hans crack, om hur han tog sig ur missbruket, om hur han hållit ihop med sin fru Zena i 50 år ("we were so out of it we didn't have the strength to leave") och om den eviga kärleken till Velvet Underground.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-28
Länk till avsnitt

Ho99o9 Hemma hos Strage

Ho99o9 om punk, rap & moshpitkyssar

Ho99o9 (uttalas "horror") består av rapparna TheOGM och Eaddy som kommer från New Jersey. De har blivit kända för blodiga videor, kaotiska konserter och en mix av punk, industrioväsen och den skräckinspirerade hiphop som brukar kallas kallas ?horrorcore?. Hemma hos Strage pratar de om att få respekt på gatan trots att de har tajta jeans, kedjor och färgat hår ("motherfuckers in the hood don't like that shit"), om att upptäcka punk efter att bara ha lyssnat på hiphop ("I felt like God ripped my fucking chest open and pulled my heart out"), om att turnera med Marilyn Manson och om att bli upphånglad och blixtförälskad i en moshpit men sedan inte kunna hitta ragget.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-14
Länk till avsnitt

King Dude om country, syra och Satan

King Dude heter egentligen TJ Cowgill och kommer från Seattle. Han sjunger gotisk country om änglar och demoner. Vissa tycker att han låter som Johnny Cash. Andra säger att han måste ha klivit ut ur den ockulta tv-serien "True detective". När coronaviruset bröt ut fastnade King Dude i Stockholm där han ägnar sin mesta tid åt att promenera i Gamla stan och göra målningar med blod. Hemma hos Strage pratar han om luciferianism, scientologi, gospel, grunge och LSD. Hans musikval spänner mallan brasiliansk djävulspsykedelia, rysk trap-pop och österrikisk dark ambient. Satanister bör notera att detta är det 66:e "Hemma hos Strage"-avsnittet (som är inne på säsong 6). Det är också 66 minuter och 6 sekunder långt.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-30
Länk till avsnitt

Gustaf & Viktor Norén om magi och musik

Bröderna Gustaf och Viktor Norén var tidigare frontfigurer i Mando Diao respektive Sugarplum Fairy. Nu har de bildat en duo och spelat in den housepoppiga singeln "Rise again". Hemma hos Strage pratar Gustaf och Viktor om att växa upp som hiphoppare i Borlänge och våga ta steget till att bära polotröja, spela gitarrpop och kliva in med leopardpäls och kajal på Sibyllagrillen. Det blir också diskussioner om folkmusik, gangstarap, dragshows, dubreggae, andliga vibrationer, Lana Del Rey (som Mando Diao tog med till en förortspizzeria) och den djupt saknade vännen Kristian Gidlund.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-16
Länk till avsnitt

Lucifer om posörer, ockultism & Östtyskland

Till sitt bröllop beställde Johanna Sadonis och Nicke Andersson en tårta som såg exakt ut som den på omslaget till Rolling Stones album "Let it bleed". Johanna väljer en låt från den skivan, "You can't always get what you want", och berättar om hur det var att växa upp i Östberlin där väldigt många fick vänja sig vid att inte få vad de ville ha. Hon startade gruppen Lucifer 2014 för att spela ockult sjuttiotalsrock. Efter några år rekryterade hon sin svenska kärlek Nicke som är känd från Hellacopters, Entombed och oändligt många andra band. Hemma hos Strage pratar Lucifer om sitt tredje album "III", om sin oändliga kärlek till Blue Öyster Cult och om åttiotalets svenska death metal-scen där det var viktigt att inte stämplas som posör (dvs någon som tvättade håret för ofta eller hade en bandtröja med en logga som gick att läsa).

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-02
Länk till avsnitt

Nightwish om metal och Mumintroll

Efter 24 år tillsammans är Nightwish världens största symfoniska metalband. Keyboardisten och låtskrivaren Tuomas Holopainen och vokalisten Floor Jansen hälsar på hemma hos Strage för att prata om teknikoptimism, mobilberoende, headbangande, biologi (både Tuomas och Floor har fått insekter döpta efter sig av forskande fans) och det nya dubbelalbumet "Human :||: Nature". De diskuterar också författare som Richard Dawkins (som var gästartist på en av deras skivor), Henry David Thoreau och Tove Jansson. Samt lyssnar på favoriter som Pantera, Garth Brooks, Jean Sibelius och Hans Zimmer.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-19
Länk till avsnitt

Låpsley om stress och techno

Adele älskar henne. Billie Eilish också. Samt Drake som spelade hennes låtar i turnébussen och ville att hon skulle komma upp på scen så att han fick sjunga för henne. Men då sa hennes moster, som följt med på konserten, blankt nej. Låpsley, eller Alison Lapsley Fletcher som hon egentligen heter, har fortfarande lite ångest över det. 23-åringen från Southport norr om Liverpool är aktuell med sitt andra album "Through water" och kommer hem till Strage för att prata om techno, tonårsångest, karriärstress och mental hälsa. Hon berättar också om sitt extrajobb som doula (en sorts förlossningscoach) och lyssnar på Christine And The Queens, Four Tet, Kate Bush och Soft Cell.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-05
Länk till avsnitt

The Ark Hemma hos Strage

The Ark om glitter, glamour och dödshot

The Ark åker på turné för att fira att det gått 30 år sedan de bildades, 20 sedan de slog igenom och 10 år sedan de meddelade att de skulle lägga av. Hemma hos Strage minns sångaren Ola Salo och trummisen Sylvester Schlegel hundåren hemma i Växjö, Beatles-hysterin kring bandet i Italien och 9-11-skämtet på svenska ambassaden i Washington som kostade dem en USA-turné. "Det piskades upp en otroligt hotfull stämning på en sajt för amerikanska arméveteraner", berättar Ola. "Turnén bombhotades. Folk sa att de skulle ta dit vapen och skjuta mig." Strage minns sitt första möte med The Ark på en blöt efterfest och de två glamrockhjältarna väljer favoritlåtar med artister som Jobriath, Judas Priest, Nina Hagen och Brian Eno.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-20
Länk till avsnitt

Miss Li Hemma hos Strage

Miss Li om psykedelia, stalkers och klimatet

När hon kämpade som hårdast för att slå i USA drabbades Miss Li, eller Linda Karlsson som hon egentligen heter, av kronisk ledbandssjukdom. "Då kraschade allting. Jag satt bara i turnébussen och grät. Det gjorde så ont. Jag kunde inte spela piano. Jag kunde inte ens hålla en bok", minns hon. Läkarna gav henne starka mediciner och sa att hon förmodligen aldrig mer skulle kunna turnera. Genom att bli vegan lyckades Miss Li förbättra sin hälsa. Kostförändringen gjorde henne medveten om effekten som kött- och mjölkindustrin har på planeten och de senaste åren har hon engagerat sig i klimatrörelsen så mycket att hon fått stipendiet Årets hållbara artist 2020. Hemma hos Strage lyssnar hon på miljövänlig rockmusik, försäkrar att hon inte är en skogsmulle och berättar om ett tyskt fan som fejkade cancer för att få träffa henne.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-06
Länk till avsnitt

Mikael Åkerfeldt Hemma hos Strage

Mikael Åkerfeldt om Opeth och skivsamlande

I 30 år Mikael Åkerfeldt varit ledare för Opeth som först spelade renodlad death metal och sedan ? till fansens förtjusning och förskräckelse ? blommade ut likt en psykedelisk nebulosa och blev Sveriges internationellt största progressiva metalband. Hemma hos Strage pratar Mikael Åkerfeldt om uppväxten i Huddinge, om när han greps av väktare efter att ha ritat ett pentagram med overheadpenna i tunnelbanan och om när de amerikanska fansen blev arga för att han sjöng i stället för att vråla i låtarna (en kille utmanade honom på duell). Han berättar också om sitt skivsamlande ("jag har inte så många, 10 000 kanske") och spelar upp favoriter från obskyra skivor, exempelvis Leaf Hounds "Growers of mushroom" som han en gång köpte av en full norsk i Utrecht för 22 000 kronor.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-23
Länk till avsnitt

Michael Monroe Hemma hos Strage

Michael Monroe om Hanoi Rocks, hårspray och finska raggare

Som sångare i finska Hanoi Rocks hade Michael Monroe, som numera är soloartist, ett gigantiskt inflytande på åttiotalets metalscen. Bandet flyttade först till Stockholm där de tiggde på gatan och sedan till Los Angeles där Guns 'N' Roses och många andra snodde sin stil från dem. Chris Shiflett, gitarrist i Foo Fighters, sa en gång: "The Hollywood scene changed in just one night after people saw pictures of Hanoi Rocks. After that everyone was wearing the same kind of hair, clothes and make up as Michael Monroe." Hemma hos Strage spelar Michael munspel (samt näsflöjt) och pratar om varför han vägrar se "The dirt", filmen om Mötley Crüe (vars sångare Vince Neil körde hade ihjäl Hanoi Rocks trummis Razzle i en tragisk bilolycka), om sin vänskap med Little Steven från The E Street Band och om hur han vill ha sitt kaffe: "I like my coffee bitter and dark, like my personality."

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-09
Länk till avsnitt

Happy-Tom hemma hos Strage

Happy-Tom om Turbonegro, droger och fleece

Turbonegros basist och chefsideolog Thomas Seltzer, alias Happy-Tom, har influensa ("jag smittades av en influencer") men kämpar sig ändå hem till Strage för att fira jul. Han berättar om hur han i slutet av sjuttiotalet kämpade mot det norska skateboardförbudet, om Turbonegros tidiga år ("if you remember the 90's, you weren't there), om att de från början tänkte kalla sig Nazipenis men insåg att det inte var tillräckligt kommersiellt, om autenticitet, rock'n'roll, droger, kristna bankrånarballader och om varför han alltid har på sig fleecejacka: "Den är street. Den är relevant. Den är on the edge. Fleecejacka är ett mycket farligare vapen mot systemet än läderjacka med nitar."

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-26
Länk till avsnitt

Kajsa Grytt Hemma hos Strage

Kajsa Grytt om att bli dissad av Springsteen

Efter 40 år som rockstjärna, först i banden Tant Strul och Kajsa & Malena, sedan som soloartist, hälsar Kajsa Grytt på hemma hos Strage. Hon berättar om sin uppväxt med föräldrar som flydde överklassen för att bli radikala, om släktens guld som kanske ligger nedgrävt i Azerbajdzjan, om när Springsteen snäste av henne, om när Lou Reed och Laurie Anderson gillade hennes look (skinnjacka och Converse), om smärtpunkter, rockmytologi och om att gå i terapi för att ha orsakat för många triangeldraman.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-12
Länk till avsnitt

Hot Chip - Hemma hos Strage

Hot Chip om drömmar och AK-47:or

När Hot Chip fick sitt genombrott i mitten av nollnolltalet skrev The Guardian att de liknade lärarvikarier i kemi. The Observer kallade dem ?överutbildade electropop-übernördar?, Uncut beskrev dem som ?nördar från sydvästra London och enligt Mojo såg de ut att vara ?mer lämpade att studera bananflugans livscykel än att spela i ett band?. Men deras suggestiva mix av techno, old school-house och indiepop erövrade klubbar och festivaler över hela Europa. Nu är sångaren Alexis Taylor och keyboardisten Al Doyle (som även spelar i LCD Soundsystem) hemma hos Strage för att prata om sitt sjunde album "A bath full of ecstasy" som de förnekar skulle vara den mest knarkiga albumtiteln sedan Spacemen 3:s "Taking drugs to make music to take drugs to". Hot Chip pratar bland annat om att finna melodier i drömmar, om att skjuta AK-47:a och om att samarbeta med Katy Perry.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-28
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.