Sveriges 100 mest populära podcasts

Hemma hos Strage

Hemma hos Strage

Sveriges mest hyllade musikpodcast. Artister hälsar på hemma hos författaren och journalisten Fredrik Strage för att dricka kaffe och lyssna på musik. Den här podcasten ger dig omistliga låttips och oförglömliga anekdoter. Gör som First Aid Kit, Michael Stipe, Little Jinder, Howlin' Pelle, Slipknot, Suede, Father John Misty, Primal Scream, Turbonegro, Ghost och Lill-Babs... knacka på hemma hos Strage.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

hemmahosstrage.se

Avsnitt

Slash om blues & Bowie

Som gitarrhjälte i Guns N' Roses blev Slash en av världens största rockikoner. Nu är han aktuell med "Orgy of the damned", ett album med bluescovers och hemma hos Strage spelar han upp några av originallåtarna av artister som Howlin Wolf, Lightning Hopkins och Robert Johnson. Han pratar också om att som sexåring flytta från brittiska Stoke-on-Trent till Laurel Canyon, sjuttiotalets rockmecka i Los Angeles, om hur hans mor efter skilsmässan blev ihop med David Bowie (och sydde kostymerna till hans Thin White Duke-period), om att få ett gitarrsolo stoppat av Michael Jacksons säkerhetsvakter, om att medverka på Bob Dylans sämsta låt och om varför han inte längre har 100 ormar hemma.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-05-09
Länk till avsnitt

ABBA OMD om att förena Stockhausen & ABBA

Hösten 1978 bytte den unga synthduon VCL XI (som döpt sig efter ett diagram på baksidan av Kraftwerks album "Radio-activity") namn till Orchestral Manouvres in the Dark och gjorde sin första spelning på Eric's Club i Liverpool. Andy McCluskey och Paul Humphreys kom från arbetarhem. De hade inte råd med keyboards så Paul byggde egna elektroniska instrument genom att plocka ut kretskorten ur sina mostrars radioapparater. Till slut köpte de en Korg-500 på avbetalning och skickade en demo med låten "Electricity" till Tony Wilson på skivbolaget Factory i Manchester. Han hatade den, minns Andy och Paul när de hälsar på hemma hos Strage.


"One week Tony Wilson was saying to his wife: 'Oh, they played the club. They were shit. I hate them. They're two hairy blokes from Liverpool playing electric nonsense.' And his wife says: 'No, this is a hit.' And the next week we met Tony and he said: 'You are the future of pop music!' He totally changed his mind. And we said: "We're not fucking pop. We're experimental.'"


I nya "Hemma hos Strage" pratar OMD om sitt 14:e album "Bauhaus staircase", om hur regissören John Hughes fick dem att skriva "If you leave" eftersom han ändrat slutet på sin nya film "Pretty in pink", om Kraftwerks spelning på Liverpool Empire 1975 (dit Paul inte fick gå för sin mamma), om kärleken till Oskar Schlemmer och abstrakt 1900-talskonst, om skivbolaget som sa att de var tvungna att välja om de ville vara Karlheinz Stockhausen eller Abba (varpå de svarade "Why can't we be both?") och om att spela förband till Depeche Mode på den legendariska Rose Bowl-konserten i Pasadena 1988.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-25
Länk till avsnitt

Diamond Head om 48 års metalriffande

1976, när Brian Tatler var 16, bildade han heavy metal-bandet Diamond Head hemma i Stourbridge. De förutspåddes en lika ljus framtid som de andra grupperna i The New Wave of British Heavy Metal. Diamond Head tryckte upp sitt debutalbum själva och sålde det via en annons i musiktidningen Sounds. När de lyckades sälja ett ex till någon i Los Angeles blev de överlyckliga. "We thought: WE'VE GOT A FAN IN AMERICA! But we didn't think that he had a very American sounding name: Lars Ulrich."

Den unge Lars Ulrich blev så förtjust i Diamond Head att han reste till England för att se dem live. Brian Tatler lät honom bo på en madrass i sitt pojkrum. Sedan åkte Lars hem till Kalifornien och bildade Metallica. För Diamond Head gick det inte lika bra. Sångaren Sean Harris krävde att hans mamma och hennes pojkvän skulle vara bandets managers, trots att de inte visste mycket om musikbranschen. De missade många chanser på grund av det men de första två albumen "Lightning to the nations" och "Borrowed time" anses vara klassiker ? och den monumentala "Am I evil" kom på 26:e plats när Rolling Stone listade de 100 bästa heavy metal-låtarna någonsin. Diamond Head splittrades 1985 och har sedan dess återförenats flera gånger av Brian Tatler som är den ende originalmedlemmen. Hemma hos mig pratar han om sin långa och mödosamma karriär, om hur mycket hjälp han fått av Metallica som tolkat inte mindre än fyra Diamond Head-låtar och om sitt nuvarande jobb som gitarrist i Saxon.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-04-11
Länk till avsnitt

Katharina Nuttall om filmmusik & surret från hennes kylskåp

Hon var den enda syntharen i den norska småstaden Mysen. Hon skulle bli fotbollsproffs men flyttade till Stockholm där hon inledde en karriär som skådespelare för att sedan sadla om och bli musiker. Hon har gjort fyra soloalbum som spänner mellan dramatisk gothrock och drömsk electronica. Numera är Katharina Nuttall mest känd som filmkompositör. I fjol förtjusades många av hennes soundtrack till dokumentären "Kungen" om Carl XVI Gustaf. Nu hälsar hon på hemma hos Strage för att prata om 1800-talspoesi, om antika synthar, om sin monumentala cover av Depeche Modes "Stripped", om att sampla sitt kylskåp och om att stå stadigt som träden genom alla årstider. Katharina Nuttall spelar också upp favoritlåtar av artister som Wendy Carlos, Laurie Anderson, Hildur Guðnadóttir och Radiohead.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-28
Länk till avsnitt

Saxon om helveteseld

Biff Byford hoppade av skolan som 15-åring. Han tänkte bli snickare eller gruvarbetare som sin far. I stället blev han sångare i det brittiska heavy metal-bandet Saxon som hade enorma framgångar på åttiotalet och fortfarande håller fanan högt. I januari släpptes deras 24:e album "Hell, fire and damnation" och nu hälsar Biff Byford på hemma hos Strage för att prata om sin tid som antikhandlare, om att bli kallad "tea drinker" av Lemmy som tyckte att han krökade för lite, om flygdramat som inspirerade hitten "747 (Strangers in the night)", om att jamma med The Clash och om texterna på senaste skivan som avhandlar allt från slaget vid Hastings och häxprocesserna i Salem till franska revolutionen, UFO:n och Kublai Khan.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-03-14
Länk till avsnitt

Lloyd Cole om att försöka rocka

Sedan han slog igenom med sitt band The Commotions i mittten av åttiotalet har Lloyd Cole varit en idol för alla som älskar melankolisk och litterär gitarrpop. Hemma hos Strage pratar han om nya albumet "On pain", om sitt flörtande med elektronisk musik, om varför han avskyr Stone Roses, om hur kokainskildringen "My bag" inspirerades av Jay McInerneys bok "Bright lights big city", om när han tvingades lämna sin stora lägenhet i New York (Jodie Foster flyttade in i stället), om sitt möte med David Bowie, om låten "I tried to rock" (där han sjöng om hur svårt det var att rocka) och om när han spelade bongotrummor med Bob Hund på Kalas-turnén 1998.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-29
Länk till avsnitt

Bruce Dickinson om flyg & alkemi

Som sångare i Iron Maiden har Bruce Dickinson turnerat över hela världen. Han har också jobbat som pilot, programledare, föreläsare och författare. Nu ger han ut sitt sjunde soloalbum "The mandrake project" som också är ett serieäventyr om alkemister som försöker bevisa själens existens. Hemma hos Strage berättar Bruce Dickinson om potatisväxten alruna ("mandrake" på engelska) vars rot sedan medeltiden sagts ha magiska egenskaper. Till skillnad från extrema Harry Potter-fans har han inte provat den själv och du bör inte heller göra det (alruneroten är giftig). Bruce pratar också om när han träffade Johnny Cash, om hur arg han blir när fans tänder bengaler under konserterna, om sin kärlek till konstnären William Blake, om vilka låtar som är svårast att sjunga och om varför Iron Maiden aldrig kommer att bli avatarer.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-15
Länk till avsnitt

Karin Dreijer om kärlek & död

Den 10 och 11 mars avslutar Karin Dreijer, alias Fever Ray, sin ett år långa There's No Place That I'd Rather Be Tour med två spelningar på Cirkus i Stockholm. Fredrik Strage, som en gång beskrev The Knife som "det bästa som hänt musik sedan elektricitet", har i åtta år försökt locka Karin till sin podd och nu blev det äntligen av. Den elektroniska popsurrealisten från Pixbo talar om sin långa karriär, från att göra Tom Petty-covers med gruppen Virginia i högstadiet till att samarbeta med Nine Inch Nails på senaste albumet "Radical romantics". Samtalet handlar också om nittiotalets indiescen, föräldraskap, Throbbing Gristle, nyfascism, kärlek, död, kapitalism, sumorörelser, ickebinär identitet, Cindy Lauper, Håkan Hellström och om när Karin slarvade bort sitt tält på väg för att se Hole på Readingfestivalen 1995.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-02-01
Länk till avsnitt

Martin Bisi om ljudet som spränger ditt huvud

Ljudteknikern, producenten och artisten Martin Bisi har sedan 1981 drivit BC Studio i Brooklyn där han spelat in artister som Sonic Youth, Afrika Bambaataa, Foetus, Swans, Iggy Pop, Ramones och Herbie Hancock (vars klassiker "Rockit" han fick dj-pionjären Grandmixer DXT att scratcha över). Martin växte upp på Upper East med föräldrar som flyttat dit från Argentina: pappan var läkare och mamman, Maria Regules, en berömd konsertpianist. Som 17-åring blev han föräldralös. Efter att ha försökt etablera sig själv som graffitimålare blev han kompis med basisten Bill Laswell och upptäckte avantgardemusik. Sedan dess har han försökt skapa "powerful art, nuclear level sound" som får ditt huvud att explodera.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-18
Länk till avsnitt

The Embassy om förnedring

Sedan starten för ett kvarts sekel sedan har Torbjörn Håkansson och Fredrik "Liston" Lindson blivit kända för tjusiga melodier och radikala popteorier. Få svenska band har ifrågasatt sig själva och sitt skapande lika mycket. I höstas gav den göteborgska indieduon ut sitt nya album "E-numbers" och nu hälsar de på hemma hos Strage för att prata om kärleken till The Fall och housetolvor med risigt ljud, om att bli utkastade från sina egna spelningar, om att jagas av en upprörd mobb, om att vägra kalla sig musiker, om när Fredrik spelade stroboskop (och när "Shoreline" framfördes första gången tamburin) i Broder Daniel och om att utsätta sig själva för förnedring för att uppnå något som känns äkta.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2024-01-04
Länk till avsnitt

Romy om kärlek & klubbar

Som 19-åring slog hon igenom med den melankoliska indietrion The xx vars musik hänförde folk över hela världen. Det blev något av en chock för gitarristen och sångerskan Romy Madley Croft som likt bandets basist, och andra andra vokalist, Oliver Sim var oerhört blyg. "We were both very shy. The fact that we ended up on a stage is still quite a surprise to me." Både Oliver, som Romy lärde känna redan när hon gick på dagis, och bandets producent Jamie xx har släppt soloskivor och 2023 var det Romys tur. Hennes euforiskt dansanta "Mid air" är en hyllning till queerklubbarna i London där hon brukade hänga som tonåring. Det är också en hyllning till hennes fru, fotografen Vic Lentaigne, som hon blev ihop med som tonåring, inspirerades till att skriva ledsna The xx-låtar om efter att det tagit slut, träffade på nytt tio år senare och inspirerades till att skriva lyckorusiga låtar om på nya skivan. Hemma hos Strage pratar Romy om att finna sig själv på dansgolvet och om sin kärlek till Robyn, Abba och Madonna.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-21
Länk till avsnitt

Debby Friday om klubbextas & katolicism

Debby Friday föddes i Nigeria och flyttade till Kanada som tvååring. Hon växte upp i en religiös familj i Montreal som ville att hon skulle bli advokat. Men som tonåring smög hon ut från den katolska flickskolan för att gå på klubb och dansa till techno hela natten. Efter ett tag började hon dj:a men när festandet gick överstyr lämnade hon stan och flyttade till Vancouver. Där studerade hon politik och genusvetenskap på universitetet och började, efter att ha kollat på instruktionsvideor på Yotube, att producera sin egen elektroniska musik. Den arga debut-ep:n "Bitchpunk" kom 2018 och gjorde så att det anrika indiebolaget Sub Pop i Seattle upptäckte henne och gav ut debutalbumet "Good luck". Tidigare i höstas vann Debby Friday sitt hemlands finaste musikpris, The Polaris Music Prize, som är en kanadensisk motsvarighet till Englands Mercury Prize. När Debby nyligen besökte Stockholm gick hon hem till Strage för att prata om klubbextas, katolicism och favoritartister som Avril Lavigne, Amy Winehouse, Santigold och The Runaways.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-12-07
Länk till avsnitt

Joey Tempest om att erövra världen

Under en USA-semester upptäckte den tonårige Joakim Larsson från Upplands Väsby att amerikaner inte kunde uttala hans förnamn. När han blev artist kallade han sig därför Joey och tog ett nytt efternamn från Shakespeares "Stormen" som han såg på en hylla i Vilundaskolans bibliotek. 1979 blev han sångare i gruppen Force som tre år senare bytte namn till Europe och vann Rock-SM. Med albumet "The final countdown" blev Europa den största svenska musikexporten sedan Abba. Men framgångarna avbröts tvärt av grunge, skivbolagstrubbel och skatteskulder. Europe splittrades men återförenades på nollnolltalet och gav nyligen ut den Klas Åhlund-producerade singeln "Hold your head up". Hemma hos mig pratar Joey Tempest bland annat om Lucio Fulci-rysaren som inspirerade en av Europes bästa låtar, om Swedish Metal Aids välgörenhetslåt "Give a helpin' hand" som blev hans första guldskiva, om den frifräsande managern Thomas Erdtman och om huruvida Kurt Cobain skrev "Who the fuck is Joey Tempest?" på en vägg i Los Angeles.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-23
Länk till avsnitt

Within Temptation om krig

Sharon den Adel har i 27 år sjungit i det holländska symfonimetalbandet Within Temptation. Hon har blivit känd för sin mäktiga röst, sitt politiska engagemang och sina överdådiga klänningar som hon designar själv. Nyligen gav bandet ut sitt åttonde album "Bleed out" där Sharon i flera låtar sjunger om kriget i Ukraina. Within Temptation har spelat där och hoppas kunna återvända (några spelningar i Ryssland, där de har många fans, lär det däremot inte bli förrän Putin störtats). I nya "Hemma hos Strage" pratar Sharon om sin globetrottande barndom, om åren i Indonesien, om att inspireras av balinesisk dans, om hur hon och maken Robert Westerholt (gitarrist i Within Temptation) blev kära som tonåringar, om att vilja bli sångerska efter att ha hört Olivia Newton-John, om att diskutera hamburgare med idolen Peter Steele från Type O Negative och om AI-programmet som råkade lägga till Darth Vader i deras Ukraina-video "Wireless".


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-11-09
Länk till avsnitt

Bret Easton Ellis om tonårsminnen

För första gången på 157 avsnitt gästas "Hemma hos Strage" inte av en musiker, även om Bret Easton Ellis faktiskt spelade keyboard i tre band när han gick på college. Det är som författare till böckerna "Less than zero", "American psycho", "Glamorama" och nya "Skärvorna" han blivit världsberömd. Strage hälsade på Bret i hans lägenhet på 13th Street i New York för ganska exakt 25 år sedan. Nu kommer Bret till Kungsholmen och pratar om tidens flykt, om kristallklara tonårsminnen, om att dölja sin sexualitet i high school och samtidigt dejta skolans snyggaste tjej, om att förtjusas av Kim Wildes likgiltiga perfektion i "Kids in America"-videon och vilja skriva på samma sätt, om hur det är att leva med en oerhört woke generation Y-pojkvän och om hur mycket som är sant i de depraverade skildringarna av en uppläsningsturné i boken "Lunar Park", där han röker crack och blir attackerad av en hund efter att ha försökt få den att "gå ner" på ett medvetslöst fan (spoilervarning: "Everything happened!").

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-26
Länk till avsnitt

Deportees om EMO & World of Warcraft

Bröderna Peder och Anders Stenberg växte upp i byn Vindeln norr om Umeå. De sveptes med av nittiotalets hardcorevåg och fortsatte sedan med att spela emo, funk och indie innan de för 20 år sedan bildade Deportees. Deras smäktande rock blev en omedelbar framgång och i våras kom sjunde albumet "People are a foreign country" där Peder sjunger duett med Sarah Klang. Hemma hos Strage pratar bröderna om hur de blev straight edge ("Jag var tolv, det var inte så stor grej att inte dricka", minns Anders), om demonstrationer på McDonalds i Umeå, om konflikter med raggare, om konflikter med hardcoresnobbar, om Peders doktorsavhandling i etnologi på temat "World of warcraft", om när han stampade på en ros som han fick av Olof Dreijer från The Knife, om Anders turnéer som gitarrist åt Lykke Li och om huruvida Deportees är det nya Blink-182 eftersom trummisen Thomas Hedlund är mer känd än resten av bandet.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-10-12
Länk till avsnitt

Page om vänskap & synthromantik

Malmösyntharna Eddie Bengtsson och Marina Schiptjenko träffades utanför ett högstadiedisco i Limhamn när hon var 15 och han 18. Eddie hade blonderat hår, solglasögon och en orange overall som han skrivit "DEVO" på. "Honom måste jag prata med", tänkte Marina. De blev ihop och var ett par i ett år och tre månader. Deras vänskap, och bandet som de startade tillsammans, har hållit desto längre: 43 år. Hemma hos Strage pratar Page bland annat om hur knäckt Eddie blev när han upptäckte att Silicon Teens inte var ett riktigt band, om klassikern "Dansande man" som de spelade väldigt snabbt i TV i början av åttiotalet (programtiden höll på att ta slut), om kärleken till Gary Numan och Fad Gadget, om varför Eddie inte sjunger på skånska, om nya albumet "En ny våg" och om bilolyckan som var nära att kosta dem livet


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-28
Länk till avsnitt

Inge Johansson om tajta jeans

Inge Johansson växte upp i Kågedalen (området norr om Skellefteå som många fortfarande förknippar med den skandalösa boken "Äldreomsorgen i Övre Kågedalen" av Nikanor Teratologen). Som 20-åring blev han basist i The (International) Noise Conspiracy, bandet som Dennis Lyxzén startade efter Refused. De fick stora framgångar på andra sidan Atlanten, gjorde 773 spelningar och fick två album producerade av Rick Rubin innan de splittrades. Inge Johansson har också spelat i Totalt Jävla Mörker, Against Me! och soloprojektet Gatuplan som nyligen gav ut sitt andra album. Hemma hos Strage pratar han om att hamstra tajta jeans, om att spela live med Rancid, om tonårscrushen som skaffade barn med en moderat och om den eviga kärleken till Black Sabbath.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-09-14
Länk till avsnitt

Danko Jones om Trauman


Danko Jones kommer från Toronto. Sedan 1996 är han vokalist och gitarrist i en trio som han döpt efter sig själv. Hemma hos Strage pratar han om nya albumet "Electric sounds", om att bearbeta trauman genom att göra arg musik, om hans första punkband 3 Reasons To Puke, om att extrajobba i en porrbutik, om att hyllas av Keith Richards, om att göra en video med Lemmy och Ralph "Karate Kid" Macchio, om föräldrarna som fortfarande vill att han ska bli akademiker, om sin livslånga kärlek till Kiss och om den gången hans pappa bröt sönder hans exemplar av "Alive!". Danko Jones börjar också att gråta tre (nästan fyra) gånger under inspelningen ? bland annat när han lyssnar på Neil Youngs "Old man".


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-31
Länk till avsnitt

Bob Hund om demokrati och förvirring

I 32 år har Bob Hund gjort ljuvligt panikslagen indierock. Nu är de aktuella med EP-skivorna "Drömmen är en råvara" och "Verkligheten är en raffinerad produkt" ? samt med boken "Nybörjartur livet ut" som ges ut i september. Hemma hos Strage pratar sångaren Thomas Öberg och gitarristen Conny Nimmersjö bland annat om sin absoluta banddemokrati ("ingen får sin vilja igenom, alla är missnöjda hela tiden"), om kärleken till Kraftwerk, om hur "I stället för musik: förvirring" inspirerades av en Sjostakovitj-sågning i Pravda, om läkaren som ville skicka Thomas till psykakuten, om det engelskspråkiga sidoprojektet Bergman Rock som ingen (allra minst bandmedlemmarna) älskade och om varför det ofärdiga och misslyckade (som Iggy Pops "Zombie birdhouse") är mer inspirerande än det fulländade och perfekta.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-17
Länk till avsnitt

Robert Johnson om boxning & skivaffärer

Till skillnad från sin amerikanske namne sålde Robert Johnson från Solna aldrig sin själ till Satan för att bli framgångsrik. Kanske borde han ha gjort det. "Fy fan vad det har gått dåligt", säger han hemma hos Strage när han sammanfattar sina 30 år i det fuzzade, instrumentala surf-garage-punk-bandet Robert Johnson and Punchdrunks. Han pratar också om varför han äger 58 exemplar av Jerry Lee Lewis album "Live at the Star Club", om när han slutade med musiken och sålde sin fina Bo Diddley-gitarr till Dregen, om när han ångrade sig och köpte tillbaka den, om varför han har tatuerat en bild av den amerikanska protosynthduon Suicide på bröstet, om hur det kändes att hyllas av Iggy Pop och om när han som taxichaufför skjutsade Johnny Thunders gitarr från Arlanda till Hägerstensåsen. Dessutom dissar han skandalöst nog Strages idoler Quentin Tarantino och Daft Punk!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-08-03
Länk till avsnitt

Laleh om optimism

"Åh nej, nu kommer folk kanske att känna igen mig på stan", sa Laleh efter att ha uppträtt med Adam Lambert i amerikanska "Idol". "Det är inte riktigt den inställningen du ska ha", sa hennes manager. Laleh trivs med att vara låtskrivare och producent på andra sidan Atlanten och popstjärna hemma i Sverige. Inför sommarens arenakonserter hälsar hon på hemma hos Strage för att prata om hur hon skrev sin skolavslutningshit "Goliat" under en förkylning, om föräldrarna som flydde från Iran, om sina år i Minsk, Östberlin och Skellefteå, om att trycka ner en mobbares huvud i soppa och om behovet av optimism.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-20
Länk till avsnitt

The Mission om gitarrer, sex & syra

Wayne Hussey föddes i Bristol och växte upp i en mormonsk familj. Han spelade med Dead or Alive och The Sisters of Mercy innan han 1986 startade The Mission som gjorde succé med sin smäktande gothrock. Hemma hos Strage pratar Wayne Hussey bland annat om att som sexuellt hämmad mormon spela i samma band som den dekadenta divan Pete Burns, om sin kärlek till Marc Bolan och sunkvinet Blue Nun, om varför han i sina självbiografier skriver mer sexigt om gitarrer än om sex, om att ta syra och hångla med sin gitarrist i Hell's Angels klubbhus i New Orleans och om det kortlivade glamrock-coverbandet The Sexist Boys som han hade med Martin Gore.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-07-06
Länk till avsnitt

Simon Superti om rap

Simon Superti är de senaste tio årens mest inflytelserika svenska hiphopproducent. Samtidigt som han jobbat med bland andra ZE, Einár, ODZ och Dani M har Simon Superti gjort egna låtar. På nya albumet "Hemlisar" går han i en visrockig riktning och blir en sorts förorts-Cornelis. Nu hälsar han på hemma hos Strage för att prata om sitt italienska arv, om att växa upp i Salabacke, om att jagas av polisen på Uppsala reggaefestival, om Einárs tragiska död och om att samarbeta med de viktigaste jockarna i svensk rock: Jocke Berg och Jocke Åhlund.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-22
Länk till avsnitt

The Good, The Bad & The Zugly om punk

Eirik Melstrøm var 13 när han fick Turbonegros album "Apocalypse dudes" i julklapp. Han bodde i Harestua, samma stad som Turbonegros yxhjälte Euroboy ? vars mor han hade som fransklärare (hon skickade hem Eirik när han kom till skolan i en "I got erection"-tröja). Några år senare blev Eirik gitarrist i sitt eget band The Good, The Bad & The Zugly som inte bara slagit Norge utan hela Europa med häpnad. Nu hälsar han och vokalisten Ivar Nikolaisen (som även sjunger i Kvelertak) på hemma hos Strage. De pratar bland annat om alla gånger de ljugit om vilka band de lyssnar på, om att äkta punk måste vara bitter, om Ivars uppväxt i en judiskinspirerad sekt ("vi var inte jewish, vi var jew-ish"), om att slåss mot systemet samtidigt som de tar emot bidrag ("vi spelar statsfinansierad oljepunk") och hur jobbigt det är med frågesport på puben när man bara vill supa.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-06-08
Länk till avsnitt

Dry Cleaning om att inte göra något på scen

Grace Jones älskar dem. Bret Anderson från Suede också. Konstnären Marina Abramovi? bad att få ta en selfie med dem. Dry Cleaning är det största som hänt brittisk indierock på ett bra tag. Bandet leds av frontkvinnan Florence Shaw, som i stället för att sjunga reciterar texter med en ljuvligt nollställd röst, och av gitarristen Tom Dowse som kastar sig mellan söta slingor och taggig dissonans. Hemma hos Strage pratar de om sin tid som konststudenter på Royal College of Art, om kärleken till The Fall och Soft Cell, om att bli popstjärnor när man passerat 30, om att inspireras av storstadens kaos och om varför det är intressant att inte göra något alls på scen.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-25
Länk till avsnitt

Fågelle om Berlin & skelett

Klara Andersson kallar sig Fågelle och kommer från Sennan, en liten ort utanför Halmstad. Hon spelade i punkbandet Poor Ducks innan hon gick en workshop med jazmusikern Mats Gustafsson och upptäckte experimentell musik. När hon pluggade på Musikhögskolan i Göteborg blev hon vän med Henryk Lipp, känd för sina samarbeten med Anna von Hausswolff, Freddie Wadling och Håkan Hellström. De har gjort två album tillsammans och det senaste, "Den svenska vreden", är en våldsamt vacker urladdning av viskningar och rop. Hemma hos Strage pratar Fågelle om att bo i Berlin, om sin skelettsamlande far, om att sampla kajors dödsskrik och om att sjunga duett med Thåström.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-05-11
Länk till avsnitt

The Brian Jonestown Massacre om musikbranschen

The Brian Jonestown Massacre kommer från San Francisco och blev på nittiotalet lika kända för vilda slagsmål på scen som för sin sinnesutvidgande psykedeliapop. Ironiskt nog var det kaoset som gjorde att en riktigt stor publik fick upp ögonen för dem (i den kritikerhyllade dokumentären "Dig!"). Många upptäckte också gruppen när deras låt "Straight up and down" användes som ledmotiv i tv-serien "Boardwalk empire". Numera bor bandets ledare Anton Newcombe i Berlin. Han har gett ut 20 album och turnerar fortfarande över hela världen. Under ett besök i Stockholm hälsar han på hemma hos Strage för att prata om kärlekssånger med giftiga taggar, om att växa upp bland rika och tokiga människor och om hur man undviker att bli exploaterad av musikindustrin.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-27
Länk till avsnitt

Meshuggah om groove & eksem

Få eller inga svenska trummisar är lika hyllade som Tomas Haake. I det progressiva metalbandet Meshuggah har han sedan nittiotalets begynnelse trollbundit lyssnare med sina komplexa grooves. Nu har han äntligen hälsat på hemma hos Strage för att prata om uppväxten i Örnsköldsvik, om åren i Umeå då han blev irriterad på alla hardcoreungar som skulle springa upp på scen, om att utbilda sig till snickare och fastna med fingret i en fräs, om att drabbas av eksem under pandemin, om att folk överskattar hans kunskaper i matematik, om sin skådespelande flickvän Jessica Pimentel (känd från ?Orange is the new black?) och om att utses till världens 93:e bästa trummis av Rolling Stone Magazine.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-04-13
Länk till avsnitt

Marie Bergman om klangmassage

"Det här är den inre musiken. Den inre rytmen", säger Marie Bergman medan hon spelar på tibetanska mässingsskålar, hummar harmoniskt och ger Strage klangmassage. Sedan berättar hon om sin långa karriär. Som 14-åring kånkade hon sin gitarr till Vispråmen Storken där hon fick träffa Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström. Fem år senare blev hon medlem i den lika sockersöta som folkkära gruppen Family Four. De vann Melodifestivalen 1971 och 1972 (Marie segrade även med Roger Pontare 1994, vilket gör henne och Carola till de enda artister som vunnit Mello tre gånger). Marie Bergman pratar också om att slå sig fri och göra solokarriär på sjuttiotalet, om att växa upp i familj på sju personer i en trea i Västertorp, om sin morfar som flydde från Ryssland 1911 och blev korv- och glassgubbe i Solna Centrum, om Family Four-kollegan Pierre Isacsson som dog på Estonia, om att bli kallad "urmoder för Skandinaviens singer-songwriters", om klassikern "Ingen kommer undan politiken" och om att anklagas för att inte vara tillräckligt politisk av den svenska musikrörelsen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-30
Länk till avsnitt

Röyksopp om naiv lycka

Svein Berge och Torbjørn Brundtland träffades som barn hemma i Tromsø. De spelade datorspel tillsammans. De sålde lotter för Synskadades förbund för att få pengar till att köpa synthar. Och de bildade så småningom Röyksopp som strax efter millennieskiftet blev ett av världens mest hyllade elektroniska band. I fjol överträffade de sig själva med trippelalbumet "Profound mysteries" och nu hälsar de på hemma hos Strage för att prata om italodisco, om obskyra Super Nintendo-soundtracks, om det inspirerade mörkret i norra Norge, om att sträva efter en naiv lyckokänsla, om att få stryk av Martin Gore i bordsfotboll, om varför de tackade nej till att samarbeta med P Diddy och Britney Spears och om hur mycket elektricitet som krävs för att producera en remix som är tio miljoner år lång.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-16
Länk till avsnitt

Fireside om ökengig

I mitten av nittiotalet lyckades Lulebandet Fireside få kontrakt med American, Rick Rubins skivbolag. De fick som första svenskar åka med på Lollapalooza-turnén och Rubin tiggde om att få producera dem. Men USA-karriären var inte lika glamourös som den framstod i svenska medier. Hemma hos Strage minns sångaren Kristofer Åström och gitarristen Pelle Gunnerfeldt gig på Lollapalooza då bara tio personer lyssnade ? trots att det var 50 000 på området och tyst på de andra scenerna. De pratar också om sitt comebackalbum "Bin juice", om skateboarding, om ångest, om emotionell kontra politisk hardcore och om fritidsgårdar i Luleå.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-03-02
Länk till avsnitt

Taken By Trees om flygrädsla

På nollnolltalet var The Concretes ett av världens mest omsusade indieband. De hyllades på båda sidor av Atlanten och gjorde långa turnéer. Men efter en spelning i Boston 2006 fördes sångerskan Victoria Bergsman till sjukhus med hjärtstillestånd. Det fick henne att lämna gruppen och starta soloprojektet Taken By Trees. Hemma hos Strage pratar Victoria om sin flygrädsla och sitt fågelintresse, om den nya EP:n med Colin Blunstone-covers, om åren i Los Angeles, om att spela huvudrollen i en New Order-video, om att vara indiekid med falskleg i Stockholm på nittiotalet och om sin gothperiod då hon döpte sin suicidala hamster till Robert Smith.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-16
Länk till avsnitt

Candlemass om magi

Som ledare för Candlemass har Leif Edling i 39 år gjort monumental doom metal. För fyra år sedan fick bandet något av en nytändning tack vare en amerikansk grammynominering och nu är de aktuella med sitt 13:e album "Sweet evil sun", en skiva som gästas av den 95-årige ockultisten Kenneth Anger. Hemma hos Strage pratar Leif Edling bland annat om hur han blev kär i sin fru (hon hade en Hawkwind-dokumentär i sin handväska när hon gick på krogen), om metalscenen i Upplands-Väsby i början av åttiotalet, om vänner som Europe och Yngwie Malmsteen, om sin konflikt med orgeltanten på Sergels Torg och om hur viktigt det är att skapa något som känns magiskt ? "även om man bara är en jävla råtta från Väsby".

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-02-02
Länk till avsnitt

MOR om triphop och ångest

Supergruppen MOR bestod av sångerskan Mapei, producenten Fredrik Okazaki och rapveteranen Thomas Rusiak. I fjol gav de ut sitt kritikerhyllade debutalbum "Babydolls", men just när hypen var som störst hoppade Mapei av och flyttade till USA. Rusiak och Okazaki började i stället att samarbeta med Caroline Cederlöf, alias Grant, som numera är medlem i MOR. De gjorde nyligen sin livedebut i "På spåret" och inleder 2023 genom att hälsa på hemma hos Strage och prata om triphop, häxhouse, poesi, gasorglar och generaliserade ångestsyndrom.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-19
Länk till avsnitt

Rhys Fulber om synth och neon i Vancouver

Som fyraåring fick Rhys Fulber se Kraftwerk hemma i Vancouver. Som 16-åring träffade han Bill Leeb som just hoppat av Skinny Puppy och startat Front Line Assembly som snart rekryterade honom. Under nittiotalet blev de ett av världens mest inflytelserika synthband som knoppade av sig i projekt som Noise Unit och Delerium. Det senare bandet fick 1999 en oväntad hit med sitt Sarah McLachlan-samarbete "Silence" som, efter att ha remixats av bland annat Tiësto, blev en av tidernas mest populära trancelåtar. Det ledde till att Rhys Fulber, en industrisynthare som älskade SPK, blev tillfrågad om han ville producera Britney Spears. Hemma hos Strage pratar Rhys Fulber också om sin ex-svärfar som spelar piano i Beach Boys "God only knows", om heroinepidemin som tvingade honom att byta vänskapskrets, om att uppträda hos Jay Leno med Cypress Hill och om varför The Buzzcocks fortfarande är hans favoritband.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2023-01-05
Länk till avsnitt

Pouppée Fabrikk om jaktbas och straffbas

Sedan debutsingeln "Die Jugend" 1988 har Pouppeé Fabrikk varit Sveriges hårdaste electronic body music-band. De har också rönt stora framgångar med sitt hemliga black industrial-projekt MZ412. När Strage fyller 50 lyckas han äntligen bjuda hem Henrik Björk och Leif Holm på tårta. De berättar bland annat om uppväxten i kanonstaden Karlskoga, om att vara så långa ? och se så hårda ut ? att de fick det gemensamma smeknamnet Fyra meter stryk, om när MZ412 var förband till Union Carbide (och det bara kom 20 personer), om när Pouppée Fabrikk hade Marduk som förband, om tyska trångsyntare, om antika analogsyntar och om den viktiga skillnaden mellan jaktbas och straffbas.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-22
Länk till avsnitt

Thundermother om riff


Metalbandet Thundermother har just kommit hem från en USA-turné som förband till Scorpions. Nu hälsar gitarristen Filippa Nässil och sångerskan Guernica Mancini på hemma hos Strage. De pratar bland annat om kärleken till simpla AC/DC-riff, om indiska fans som försökte slita av dem håret, om att få en Louis Vuitton-väska av Paul Stanley, om att samla på Spice Girls-kort, om varför Filippa brukar få ångest på julafton, om nya albumet "Black and gold" och om hur Thundermother tog sig från fritidsgårdar i Växjö till Olympastadion i Berlin.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-12-08
Länk till avsnitt

Joel Alme om hypokondri

"Pulsen ökar. Allt blod trycks ihop, försvinner från armar och ben. Sedan kommer stickningarna. På något sätt tror min kropp att jag är i livsfara när jag närmar mig stan." Trots att han mår fysiskt dåligt av att åka in till stan tar sig Joel Alme till Kungsholmen för att hälsa på hemma hos Strage. Det blir ett samtal om hypokondri (en gång blev han portad på Slottsskogens vårdcentral), om att växa upp i Linnéstan i Göteborg, om att ha en schizofren konstnär som barnvakt, om de vilda turnéerna med Hästpojken, om relationen till Henrik Berggren, om begreppet "countryfylla" och om det nya, kritikerhyllade albumet "Sköt ert så sköter jag inte mitt".

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-24
Länk till avsnitt

Kikki Danielsson & Sulo om country & kändisskap

Kikki Danielsson har varit artist i över 50 år, sålt tre och en halv miljoner skivor, medverkat i Melodifestivalen tio gånger och blandat glad schlagerpop med vemodig country. Nu är hon aktuell med albumet "Ängel med sorgkant" och boken "Du vet ingenting om mig" som båda skrivits av Sören "Sulo" Karlsson. Hemma hos Strage pratar Kikki om att bli bortadopterad som femåring, om sitt första framträdande i Göteryds kyrka 1957, om när scientologerna försökte hjärntvätta hennes dansband Wizex, om sin flört med Pugh Rogefeldt, om bisarra kvällstidningsrubriker som "KIKKI BEROENDE AV SÄLSPÄCK" och om idoler som Brenda Lee, Charlie Rich och Engelbert Humperdinck.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-10
Länk till avsnitt

Dungen om jungle, syra och psykedelia

Efter att ha blivit hatad av indie-Stockholm för sitt debutalbum tänkte Gustav Ejstes, alias Dungen, strunta i popkarriären. Han började studera på en folkmusikskola och spelade in ett andra album som var planerat att bli hans sista. Den skivan blev en oväntad framgång i USA där en hipp publik dyrkade det syramarinerade sjuttiotalssoundet. 18 år senare är Dungen ett stort namn på den internationella psykedeliska scenen. Hemma hos Strage pratar han om att vara hiphoppare i Skövde, om att scratcha skivor, om att trakasseras av raggare, om att hänföras av Jimi Hendrix fuzzade riff, om att ta 30 trippar LSD, om nya albumet "En är för mycket och tusen inte nog" och om hur han ersatte kicken som drogerna gav honom med att köpa svindyra jungletolvor på Discogs.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-27
Länk till avsnitt

Dismember om folköl i förorten

Death metal-bandet Dismembers debutalbum var så brutalt att den brittiska distributören åtalades. Hemma hos Strage minns vokalisten Matti Kärki och trummisen Fred Estby den absurda rättegången för 30 år sedan (då de tvingades sätta upp sitt långa hår i tofs samtidigt som domaren tog på sig en lång peruk). De pratar också om att komma från "Stockholms uslaste förorter", om att jagas av kickers, om att dricka folköl på föräldrafria hemmafester, om att behöva gå på Treat-konsert för att man är kär i en tjej, om mordet i Tensta som inspirerade klassikern "Skin her alive" och om att fortsätta headbanga trots att åldern tar ut sin rätt.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-13
Länk till avsnitt

The Stranglers om raggare och molotovcocktails

Jean-Jacques Burnel har spelat bas i The Stranglers sedan 1974. Numera är han gruppens enda originalmedlem. Hemma hos Strage minns denna punkpionjär de vilda åren på sjuttiotalet då The Stranglers hamnade i slagsmål både med The Clash och med svenska raggare. Efter att ha kastat en molotovcocktail mot de bilburna ungdomarna i Klippan 1977 deporterades Jean-Jacques & Co. I podden hinner han också prata om The Stranglers nya album "Dark matters", om karate, om LSD, om tysk synth och om Europas framtid.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-29
Länk till avsnitt

Eyehategod om droger, rock'n'roll och New Orleans

New Orleans brukar kallas "the big easy". Någon som inte haft det så lätt i den staden är Mike IX Williams, sångare i Eyehategod. Han var missbrukare i många år och dömdes till fängelse efter att ha brutit sig in i ett apotek när orkanen Katrina drabbade stan. Han drack så mycket att hans lever gick sönder. Om inte tusentals fans (och vänner som Phil Anselmo från Pantera) samlat in pengar skulle Mike aldrig haft råd med den levertransplantation som krävdes. Eyehategods malande musik brukar kallas "sludge metal". Mike föredrar "hardcore blues, like John Lee Hooker meets Black Flag" eller bara rock'n'roll. Hemma hos Strage berättar Mike om när han greps av polisen efter att ha brutit sig in på en kyrkogård tillsammans med idolerna The Misfits och om varför Stormy Daniels, vuxenfilmsaktrisen som hade en affär med Donald Trump, ville sälja merch på Eyehategods releaseparty.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-15
Länk till avsnitt

Sick of it all om Hardcore och Moshpits

Lou Koller är sångare i hardcorebandet Sick of it All från New York. Sedan starten 1986 har de haft ett stort inflytande både på sin genre och på moshpits. Mycket tyder på att Sick of it All uppfann den på hardcoregig populära aktiviteten "wall of death": när publiken delar upp sig i två halvor som rusar mot varandra och kolliderar. Hemma hos Strage pratar Lou också om att växa upp i sjuttiotalets New York, om att älska Kiss och få reda på att hans kusin en gång var Ace Frehleys barnvakt, om att få sin Black Sabbath-jeansväst beslagtagen av Hell's Angels, om när rapparna Mobb Deep snodde Sick of it Alls logotyp, om kaotiska konserter på CBGB's och om vett och etikett för stagediveande fans.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-01
Länk till avsnitt

Janne Schaffer om sju decennier av riff

Han vill inte kallas gitarrhjälte ("det finns inget hjältemodigt i mitt liv över huvud taget") men hans karriär måste beskrivas som ett äventyr som spänner över sju decennier. Hemma hos Strage pratar Janne Schaffer om hur han byggde sin första gitarr i slöjden, om hur han spelade med Bob Marley när den blivande reggaekungen sov på en madrass i ett pannrum i Bromma, om hur han lånade ut en förstärkare till Syd Barrett, om hur han blev besviken och gick från Bruce Springsteens spelning på Konserthuset 1975, om hur han samplades av KRS-One och lät sina strängar ljuda bakom stjärnor som ABBA, Ted Gärdestad, Lee Hazlewoood, Toto och Astrid Lindgren.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-18
Länk till avsnitt

Christian Gabel om synthar och videovåld

Han är trummis i Bob Hund, har ett förflutet i det hiphop-punkiga nittiotalsbandet Mindjive och gör som soloartist urtjusig synthmusik. Hemma hos Strage" dissekerar Christian Gabel sin låt "Videovåld" genom att spela upp dess inspirationskällor: strilande regn från ett Black Sabbath-intro, helikopterljud från Duran Duran, blodisande andetag från "Fredagen den 13:e"-soundtracket, en synthbeat från John Carpenter, skogstokiga flickkörer från Ennio Morricone och mycket mer. Han hinner också prata om dansbanan i Karlstad som gav upphov till låten "De vanställdas diskotek", om varför han alltid klär sig i brunt, om hans korta tid i metalbandet Malicious Infernal och om hur Henry Rollins blev hans något otippade ledstjärna.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-04
Länk till avsnitt

Ghost Boys om skateboarding, rock och tajta jeans

Linus Nordström är regissör, skådespelare och ståuppkomiker. Magnus "Kitok" Ekelund är rappare, indierockare och producent åt Jakob Hellman. Ali Boulala är en av tidernas mest kända skateboardåkare (vars öde nyligen skildrades i dokumentären "The scars of Ali Boulala"). Tillsammans kallar de sig Ghost Boys och försöker återuppliva den dödförklarade rocken. Hemma hos Strage pratar de om sin kärlek till Beastie Boys, om hur Magnus som tonårig skejtare blev imponerad när Ali bytte baggy brallor mot tajta punkjeans och om hur Linus i vuxen ålder gjorde ett DNA-test och upptäckte att hans biologiska pappa är Kent Norberg i Sator.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-21
Länk till avsnitt

Sahara Hotnights om vänskap

Robertsfors främsta rockexport gjorde just comeback efter en tio år lång paus. Halva Sahara Hotnights (sångerskan Maria Andersson Lundell och basisten Johanna Asplund) hälsar på hemma hos Strage för att prata om nya albumet "Love in times of low expectations", om hur de träffades i kyrkans barntimmar, om när de startade en Teenage Mutant Ninja Turtles-klubb, om när de blev djurrättsaktivister i den egna organisationen After Eight The Animal Rescue Club (som låste in grannens katt i lekstugan), om att bli så nära vänner att man kväver varandra, om att bråka med Beach Boys och om när Maria gick på dejt med den enda killen i Västerbotten som såg ut som Brett Anderson i Suede.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-07
Länk till avsnitt

Tove Styrke om ångest och gitarrer

Som 16-åring tävlade hon i "Idol" där hon kom trea och förgäves efterlyste en kväll med Tom Waits-tema. Som 19-åring blev hon utbränd. Som 25-åring turnerade hon som uppvärmare till Katy Perry och Lorde, vilket gav henne en stor internationell publik. Nu hälsar Tove Styrke på hemma hos Strage för att prata om Bob Dylans underskattade vokalteknik, om gitarrunkande, om nya albumet "Hard", om sin fars dansband Max Fenders, om hurtiga muggar med texten "Du har lika många timmar på ett dygn som Beyoncé" och om ångesten som ligger som en blöt filt över hennes generation.

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.