Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Hemma hos Strage

Hemma hos Strage

Sveriges mest hyllade musikpodcast. Artister hälsar på hemma hos författaren och journalisten Fredrik Strage för att dricka kaffe och lyssna på musik. Den här podcasten ger dig omistliga låttips och oförglömliga anekdoter. Gör som First Aid Kit, Michael Stipe, Little Jinder, Howlin' Pelle, Slipknot, Suede, Father John Misty, Primal Scream, Turbonegro, Ghost och Lill-Babs... knacka på hemma hos Strage.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

hemmahosstrage.se

Avsnitt

Jens Lekman om att sjunga på bröllop

Jens Lekman, indiepopikon från Göteborg, gillar nära möten med sin publik och avslutar ibland spelningar med att säga: "Är det någon som vill höra fler låtar, kom fram så kanske jag kan viska låten i ditt öra." Långt innan max 50-gränsen på konserter gjorde han gig i folks vardagsrum. Han har också uppträtt på över hundra bröllop, bott länge i Melbourne (där han blev dj på en lesbisk klubb och fick smeknamnet Jens Lickman), samarbetat med Drew Barrymore när hon behövde ett soundtrack till sin regidebut "Whip it" och lockat hundratals japanska fans till Kortedala och Angered. "Jag vill att de områdena ska vara lika romantiska som när Leonard Cohen sjunger: There's music on Clinton Street."

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2021-01-07
Länk till avsnitt

Per Gessle om att erövra världen

På julafton gästas Strage av ingen mindre än Per Gessle. Han är aktuell med albumet "Gammal kärlek rostar aldrig" och med boxen "Bag of trix" som innehåller outgivet Roxette-material. Hemma hos Strage pratar han om hur "It must have been love" började som en jullåt, om de monumentala framgångarna i början av nittiotalet, om sitt besök hemma hos Prince i Minneapolis, om sitt möte med David Bowie, om vikten av ologisk poplyrik, om saknaden efter Marie Fredriksson och om hur han en gång psykade funkfantasterna Johan Kinde och Orup genom att säga att den enda svarta skiva han hade var Kylie Minogues första.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-24
Länk till avsnitt

Sator om punk och Borlänge

Om man räknar med den första upplagan Sator Codex har Sator spelat tillsammans i 40 år. "Vi håller på tills det blir roligt", säger Kent Norberg. "Det är för sent att sluta på topp", säger Chips Kiesbye. Veteranrockarna från Borlänge gästar senaste "Hemma hos Strage" för att prata om sitt nya coveralbum "Barbie-q-killers 2" som tagit 26 år att sammanställa. Dessutom avhandlas dekadenta efterfester med Freddie Wadling, undergroundscenen i åttiotalets Göteborg och Sveriges låga popkulturella status när Sator försökte slå i England i början av nittiotalet. Den vanligaste fråga bandet fick av journalister var: "Hur får ni tag på elgitarrer i Skandinavien?".

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-12-10
Länk till avsnitt

Lars Winnerbäck om Linköping och tandregleringar

Lars Winnerbäck har varit en Sveriges mest populära artister i över 20 år. Han har vunnit sju Grammisar och skrivit klassiker som "Söndermarken" och "Elegi". Nu hälsar han på hemma hos Fredrik Strage för att prata om Linköping, där båda växte upp, om kärleken till Kiss utskällda skiva "The elder", om stilförebilden Axl Rose, om nackdelar och fördelar med att vara vanlig och om barndomens jobbiga tandregleringar som många år senare fick honom att mynta uttrycket "tandläkarväder".

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-26
Länk till avsnitt

Serpent Omega om rymden

Makarna Stjärnvind sjunger respektive spelar trummor i det svenska doom metal-bandet Serpent Omega. Urskogr, som hon kallar sig, besitter ett avgrundsvrål som får de flesta andra metalvokalister att låta som blyga violer. Fast Feet Pete, som Peter Stjärnvind kallar sig, har ett förflutet i band som Entombed, Merciless och Nifelheim. Tillsammans med gitarristen Jonsson samt basisten och arkeologen Brief skapar de ett massivt mangel i Serpent Omega vars senaste album "II" är mörkare än ett svart hål. Hemma hos Strage diskuterar herr och fru Stjärnvind bland annat fornnordisk mytologi, orangebruna sjuttiotalshalsdukar, dödsgudinnan Hel och hur det kändes att gå på Melodifestivalens genrep med ungarna ("det var en leda av episka mått").

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-11-12
Länk till avsnitt

Agent Side Grinder om industrisynth och rullbandspelare

Någon sågar, passande nog, sönder stålrör på Strages innergård när industrisyntharna Agent Side Grinder kommer på besök. Peter Fristedt och Johan Lange bildade gruppen för 15 år sedan och fick härom året en injektion nytt blod tack vare sångaren Emanuel Åström. Agent Side Grinder har fortfarande inte fått spela i Berwaldhallen, som syntes på deras första albumkonvolut, men i desto fler "ockuperade hus i Utrecht". De har en hängiven publik runtom i Europa och har delat scen med idoler som Suicide och Laibach. Hemma hos Strage pratar de bland annat om rullbandspelare, remixalbumet "REMA/X" och om sin aversion mot laptops.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-29
Länk till avsnitt

Rufus Wainwright om opera och dekadens

Han växte upp i Montreal i en musikalisk familj. Föräldrarna Loudon Wainwright III och Kate McGarrigle var berömda folksångare, vilket även hans lillasyster Martha Wainwright blev. Men hans första kärlek var opera. Och nyligen hade hans första verk inom genren, "Prima donna", svensk premiär på Operan. Rufus Wainwright är dock fortfarande mest känd för sin smäktande bombastiska popmusik. Elton John beskrev honom en gång som "den bästa låtskrivaren på planeten". Hemma hos Strage pratar Rufus om hur hans liv förändrades av Verdis rekviem, om att komma ut som gay mitt i åttiotalets aidsskräck, om sitt dekadenta leverne kring millennieskiftet, om hur svårt det var att ragga i Stockholm, om nya albumet "Unfollow the rules" och om att få ett nattligt telefonsamtal från en stenad George Michael.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-15
Länk till avsnitt

Samuel Herring om Future Islands och avslitna korsband

Samuel T Herring kommer från Morehead City, en kuststad i North Carolina. Som tonåring blev han rappare och i college startade han konstrockprojektet Art Lord & The Self Portraits som i mitten av nollnolltalet förvandlades till det elektroniskt pulserande Future Islands. De fick sitt stora genombrott 2013 när de uppträdde hos Letterman. De senaste åren har Samuel tillbringat mycket tid i Sverige med sin svenska flickvän, skådespelaren Julia Ragnarsson. Hemma hos Strage pratar han om Future Islands nya album "As long as you are" och om freestylerap, relationer, poesi, berömmelse, avslitna korsband, spruckna byxor och fans som Bono, John Waters, Debbie Harry och Gwyneth Paltrow.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-10-01
Länk till avsnitt

Molly Sandén om powerballader och scientologer

I februari vann Molly Sandén grammisar i kategorierna "Årets pop", "Årets album" och "Årets artist". Det var första gången hon fick pris på Grammisgalan men hennes karriär började redan 2006 när hon som 14-åring vann den svenska uttagningen till Junior Eurovision Song Contest och fick tävla i Bukarest (där hon kom trea trots en matförgiftning). Under pandemin har hon varit aktuell i Will Ferrell-komedin "Eurovision" där hon sjunger låtarna som Rachel McAdams mimar till. Hemma hos Strage berättar hon också om när scientologerna i Los Angeles försökte hjärntvätta henne, om hur hon drömde om att bli Huddinges Céline Dion och om när hon försökte få en sönderstressad Avicii att turnera mindre.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-17
Länk till avsnitt

Eva Dahlgren om Minimoogar, Bowie & Gud

Bara Per Gessle och Kent har vunnit fler grammisar än Eva Dahlgren som är aktuell med sitt 14:e album "Evalution" (där hon samarbetar med nyss nämnda bands sångare Jocke Berg). I nya "Hemma hos Strage" pratar hon om sin mer än 40 år långa karriär, om hur outrot till Beatles "Strawberry fields forever" visade henne att musik kunde vara mycket mer än lättgnolade melodier, om sin kärlek till Minimoogar, om när hon mådde så dåligt av kändisskapet att det kändes som att hon hade en korv på huvudet, om när hon av Svenska kyrkan fick tre veckor på sig att ta reda på om Gud existerade och om den eviga kärleken till David Bowie.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-09-03
Länk till avsnitt

Anders Fridén om In Flames, synth och sura fans

In Flames hade just flugit till Nya Zeeland när coronapandemin bröt ut. Sveriges största metalband tvingades snart ställa in över 100 konserter. Anders Fridén har tillbringat den mesta tiden hemma där han påtat i trädgården och petat på sina analogsynthar. Han pratar en hel del om synth hemma hos Strage. Anders upptäckte Depeche Modes "Construction time again" samtidigt som han såg Luciarocken från Dortmund 1983 med Iron Maiden, Ozzy Osbourne, Judas Priest och Scorpions. Han började sjunga i ett metalband men fortsatte lyssna på Depeche Mode och har med In Flames tolkat både "Everything counts" och "It's no good". I podden diskuteras också gin, whisky, sura fans, antik tv-spelsmusik, det tjugoårsjubilerande albumet "Clayman" och varför det amerikanska bandet Iced Earth en gång avfärdade In Flames som "spoiled European pussies".

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-20
Länk till avsnitt

Johannes Persson om hardcore och Cult of Luna

Johannes Persson "kan varken bekräfta eller förneka" att det var han som slog sönder skyltfönstret till en pälsbutik när MTV besökte Umeå för att göra ett reportage om nittiotalets djurrättsaktivistiska hardcorescen. Men han kan berätta om sitt band Cult of Luna, som manglat tillsammans i 22 år, om sina föräldrar som tillhörde bahaireligionen, om sitt jobb på ett castingbolag (han var statistansvarig på David Finchers "The girl with the dragon tattoo"), om att stagedivea rakt ner i golvet, om sitt samarbete med den franske synthwavekungen Perturbator och om sin extrema spoilerkänslighet. Johannes väljer låtar av bland andra Deftones, Tom Waits, Julie Christmas, Joy Division och Radiohead.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-08-06
Länk till avsnitt

Timbuktu om rap och rasism

I våras skulle Jason "Timbuktu" Diakités teaterföreställning "En droppe midnatt", baserad på hans bok med samma namn, ha spelats i New York. Allt ställdes in. I stället för att åka till Harlem tog Jason bussen till Kungsholmen och knackade på hemma hos Strage. Han berättar om sin släkt i South Carolina, om hur hans svarta far och vita mor gifte sig i slutet av sextiotalet och hamnade i ett märkligt land i norra Europa, om hans farbror som kampanjar för Donald Trump, om hans mamma som gav honom Malcolm X:s självbiografi, om hur han drömde om att bli börsmäklare på Wall Street efter att ha sett Michael J Fox i "The secret of my success" och om hur han som 19-åring gav upp sina planer på att bli rappare efter att ha dissats av en producent i Bronx. Jason minns också hur han chockades av att en svart snubbe i hans gymnasieklass var nazist ? tills han insåg att det var en synthare.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-07-23
Länk till avsnitt

Emmon om sub-bas-frekvenser

Emma Nylén kallar sig Emmon och har sedan början av nollnolltalet gjort ösig electro och synth. Hon började producera musik när hon gick på Konstfack och experimenterade med sub-bas-frekvenser. Sedan dess har hon också spelat i indiepopbandet Paris, värmt upp publiken åt Nitzer Ebb, överlevt en KGB-razzia, blivit dissad av den tyska techno-dj:n Ellen Allien, sjungit i Depeche Mode-coverbandet New Dress och gjort karriär som maratonlöpare (hon vann Bodyruset då Stockholms synthare springer 2,42 kilometer i kängor). Hemma hos Strage minns Emmon en konsert som fick hela världen att explodera och spelar upp sina favoritlåtar med Skinny Puppy, Dopplereffekt, Elastica, Miss Kittin och Dire Straits.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-07-09
Länk till avsnitt

Perry Farrell om mysticism, Lollapalooza och Jane's Addiction

Som sångare i Jane's Addiction var Perry Farrell allt annat än perifer. I nittiotalets begynnelse, när amerikanska rockband bytte glitter mot flanellskjortor, gjorde han funkig och utflippad rock'n'roll klädd som en androgyn, schamanistisk surfare. I samband med att Jane's Addiction splittrades startade Perry Farrell festivalen Lollapalooza som spridits till sju länder. Samtidigt fortsatte han i bandet Porno For Pyros och som techno-dj. Hemma hos Strage pratar Perry bland annat om religiös mysticism, om dubreggae, om sitt slagsmål på scen med Jane's Addictions gitarrist Dave Navarro, om sin korta karriär som eskortpojke, om sin far som var juvelerare och förlorade familjens förmögenhet på grund av täta kontakter med maffian och om när Trent Reznor slog sönder sina syntar på Lollapalooza eftersom de kortslutit i värmen.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-25
Länk till avsnitt

Eek-A-Mouse om konspirationsteorier och Hitler

Med hits som "Ganja smuggling" och "Wa-do-dem" blev Eek-A-Mouse från Kingston en av pionjärerna inom dancehallreggae. Sedan en tid tillbaka bor han i Enskededalen söder om Stockholm där han handlat så mycket i mataffären att grannarna gett honom namnet ICA-musen. Hemma hos Strage pratar han om vännen Bob Marley (som kallade honom Bang Ding Ding), Adolf Hitler (vars ondska han skildrade i en låt), boxning, konspirationsteorier, polisvåld och galopphästen som han en gång döpte sig efter. Dagen till ära har Eek-A-Mouse klätt ut sig till påven: "When you see the white smoke, I am the first black pope!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-11
Länk till avsnitt

Peter Perrett om droger och rundgång

I slutet av sjuttiotalet turnerade The Only Ones med förband som alla blev gigantiska: Echo & The Bunnymen, Simple Minds, U2. Efter en kaotisk USA-turné splittrades gruppen som haft en hit med klassikern "Another girl, another planet". Peter Perrett tillbringade 35 år hemma med en crackpipa innan han gjorde comeback som soloartist. Nu har han varit hemma hos Strage och pratat om när han räddade livet på Richard Lloyd i Television, om när Pete Doherty snodde hans crack, om hur han tog sig ur missbruket, om hur han hållit ihop med sin fru Zena i 50 år ("we were so out of it we didn't have the strength to leave") och om den eviga kärleken till Velvet Underground.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-28
Länk till avsnitt

Ho99o9 Hemma hos Strage

Ho99o9 om punk, rap & moshpitkyssar

Ho99o9 (uttalas "horror") består av rapparna TheOGM och Eaddy som kommer från New Jersey. De har blivit kända för blodiga videor, kaotiska konserter och en mix av punk, industrioväsen och den skräckinspirerade hiphop som brukar kallas kallas ?horrorcore?. Hemma hos Strage pratar de om att få respekt på gatan trots att de har tajta jeans, kedjor och färgat hår ("motherfuckers in the hood don't like that shit"), om att upptäcka punk efter att bara ha lyssnat på hiphop ("I felt like God ripped my fucking chest open and pulled my heart out"), om att turnera med Marilyn Manson och om att bli upphånglad och blixtförälskad i en moshpit men sedan inte kunna hitta ragget.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-14
Länk till avsnitt

King Dude om country, syra och Satan

King Dude heter egentligen TJ Cowgill och kommer från Seattle. Han sjunger gotisk country om änglar och demoner. Vissa tycker att han låter som Johnny Cash. Andra säger att han måste ha klivit ut ur den ockulta tv-serien "True detective". När coronaviruset bröt ut fastnade King Dude i Stockholm där han ägnar sin mesta tid åt att promenera i Gamla stan och göra målningar med blod. Hemma hos Strage pratar han om luciferianism, scientologi, gospel, grunge och LSD. Hans musikval spänner mallan brasiliansk djävulspsykedelia, rysk trap-pop och österrikisk dark ambient. Satanister bör notera att detta är det 66:e "Hemma hos Strage"-avsnittet (som är inne på säsong 6). Det är också 66 minuter och 6 sekunder långt.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-30
Länk till avsnitt

Gustaf & Viktor Norén om magi och musik

Bröderna Gustaf och Viktor Norén var tidigare frontfigurer i Mando Diao respektive Sugarplum Fairy. Nu har de bildat en duo och spelat in den housepoppiga singeln "Rise again". Hemma hos Strage pratar Gustaf och Viktor om att växa upp som hiphoppare i Borlänge och våga ta steget till att bära polotröja, spela gitarrpop och kliva in med leopardpäls och kajal på Sibyllagrillen. Det blir också diskussioner om folkmusik, gangstarap, dragshows, dubreggae, andliga vibrationer, Lana Del Rey (som Mando Diao tog med till en förortspizzeria) och den djupt saknade vännen Kristian Gidlund.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-16
Länk till avsnitt

Lucifer om posörer, ockultism & Östtyskland

Till sitt bröllop beställde Johanna Sadonis och Nicke Andersson en tårta som såg exakt ut som den på omslaget till Rolling Stones album "Let it bleed". Johanna väljer en låt från den skivan, "You can't always get what you want", och berättar om hur det var att växa upp i Östberlin där väldigt många fick vänja sig vid att inte få vad de ville ha. Hon startade gruppen Lucifer 2014 för att spela ockult sjuttiotalsrock. Efter några år rekryterade hon sin svenska kärlek Nicke som är känd från Hellacopters, Entombed och oändligt många andra band. Hemma hos Strage pratar Lucifer om sitt tredje album "III", om sin oändliga kärlek till Blue Öyster Cult och om åttiotalets svenska death metal-scen där det var viktigt att inte stämplas som posör (dvs någon som tvättade håret för ofta eller hade en bandtröja med en logga som gick att läsa).

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-02
Länk till avsnitt

Nightwish om metal och Mumintroll

Efter 24 år tillsammans är Nightwish världens största symfoniska metalband. Keyboardisten och låtskrivaren Tuomas Holopainen och vokalisten Floor Jansen hälsar på hemma hos Strage för att prata om teknikoptimism, mobilberoende, headbangande, biologi (både Tuomas och Floor har fått insekter döpta efter sig av forskande fans) och det nya dubbelalbumet "Human :||: Nature". De diskuterar också författare som Richard Dawkins (som var gästartist på en av deras skivor), Henry David Thoreau och Tove Jansson. Samt lyssnar på favoriter som Pantera, Garth Brooks, Jean Sibelius och Hans Zimmer.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-19
Länk till avsnitt

Låpsley om stress och techno

Adele älskar henne. Billie Eilish också. Samt Drake som spelade hennes låtar i turnébussen och ville att hon skulle komma upp på scen så att han fick sjunga för henne. Men då sa hennes moster, som följt med på konserten, blankt nej. Låpsley, eller Alison Lapsley Fletcher som hon egentligen heter, har fortfarande lite ångest över det. 23-åringen från Southport norr om Liverpool är aktuell med sitt andra album "Through water" och kommer hem till Strage för att prata om techno, tonårsångest, karriärstress och mental hälsa. Hon berättar också om sitt extrajobb som doula (en sorts förlossningscoach) och lyssnar på Christine And The Queens, Four Tet, Kate Bush och Soft Cell.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-05
Länk till avsnitt

The Ark Hemma hos Strage

The Ark om glitter, glamour och dödshot

The Ark åker på turné för att fira att det gått 30 år sedan de bildades, 20 sedan de slog igenom och 10 år sedan de meddelade att de skulle lägga av. Hemma hos Strage minns sångaren Ola Salo och trummisen Sylvester Schlegel hundåren hemma i Växjö, Beatles-hysterin kring bandet i Italien och 9-11-skämtet på svenska ambassaden i Washington som kostade dem en USA-turné. "Det piskades upp en otroligt hotfull stämning på en sajt för amerikanska arméveteraner", berättar Ola. "Turnén bombhotades. Folk sa att de skulle ta dit vapen och skjuta mig." Strage minns sitt första möte med The Ark på en blöt efterfest och de två glamrockhjältarna väljer favoritlåtar med artister som Jobriath, Judas Priest, Nina Hagen och Brian Eno.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-20
Länk till avsnitt

Miss Li Hemma hos Strage

Miss Li om psykedelia, stalkers och klimatet

När hon kämpade som hårdast för att slå i USA drabbades Miss Li, eller Linda Karlsson som hon egentligen heter, av kronisk ledbandssjukdom. "Då kraschade allting. Jag satt bara i turnébussen och grät. Det gjorde så ont. Jag kunde inte spela piano. Jag kunde inte ens hålla en bok", minns hon. Läkarna gav henne starka mediciner och sa att hon förmodligen aldrig mer skulle kunna turnera. Genom att bli vegan lyckades Miss Li förbättra sin hälsa. Kostförändringen gjorde henne medveten om effekten som kött- och mjölkindustrin har på planeten och de senaste åren har hon engagerat sig i klimatrörelsen så mycket att hon fått stipendiet Årets hållbara artist 2020. Hemma hos Strage lyssnar hon på miljövänlig rockmusik, försäkrar att hon inte är en skogsmulle och berättar om ett tyskt fan som fejkade cancer för att få träffa henne.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-06
Länk till avsnitt

Mikael Åkerfeldt Hemma hos Strage

Mikael Åkerfeldt om Opeth och skivsamlande

I 30 år Mikael Åkerfeldt varit ledare för Opeth som först spelade renodlad death metal och sedan ? till fansens förtjusning och förskräckelse ? blommade ut likt en psykedelisk nebulosa och blev Sveriges internationellt största progressiva metalband. Hemma hos Strage pratar Mikael Åkerfeldt om uppväxten i Huddinge, om när han greps av väktare efter att ha ritat ett pentagram med overheadpenna i tunnelbanan och om när de amerikanska fansen blev arga för att han sjöng i stället för att vråla i låtarna (en kille utmanade honom på duell). Han berättar också om sitt skivsamlande ("jag har inte så många, 10 000 kanske") och spelar upp favoriter från obskyra skivor, exempelvis Leaf Hounds "Growers of mushroom" som han en gång köpte av en full norsk i Utrecht för 22 000 kronor.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-23
Länk till avsnitt

Michael Monroe Hemma hos Strage

Michael Monroe om Hanoi Rocks, hårspray och finska raggare

Som sångare i finska Hanoi Rocks hade Michael Monroe, som numera är soloartist, ett gigantiskt inflytande på åttiotalets metalscen. Bandet flyttade först till Stockholm där de tiggde på gatan och sedan till Los Angeles där Guns 'N' Roses och många andra snodde sin stil från dem. Chris Shiflett, gitarrist i Foo Fighters, sa en gång: "The Hollywood scene changed in just one night after people saw pictures of Hanoi Rocks. After that everyone was wearing the same kind of hair, clothes and make up as Michael Monroe." Hemma hos Strage spelar Michael munspel (samt näsflöjt) och pratar om varför han vägrar se "The dirt", filmen om Mötley Crüe (vars sångare Vince Neil körde hade ihjäl Hanoi Rocks trummis Razzle i en tragisk bilolycka), om sin vänskap med Little Steven från The E Street Band och om hur han vill ha sitt kaffe: "I like my coffee bitter and dark, like my personality."

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-09
Länk till avsnitt

Happy-Tom hemma hos Strage

Happy-Tom om Turbonegro, droger och fleece

Turbonegros basist och chefsideolog Thomas Seltzer, alias Happy-Tom, har influensa ("jag smittades av en influencer") men kämpar sig ändå hem till Strage för att fira jul. Han berättar om hur han i slutet av sjuttiotalet kämpade mot det norska skateboardförbudet, om Turbonegros tidiga år ("if you remember the 90's, you weren't there), om att de från början tänkte kalla sig Nazipenis men insåg att det inte var tillräckligt kommersiellt, om autenticitet, rock'n'roll, droger, kristna bankrånarballader och om varför han alltid har på sig fleecejacka: "Den är street. Den är relevant. Den är on the edge. Fleecejacka är ett mycket farligare vapen mot systemet än läderjacka med nitar."

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-26
Länk till avsnitt

Kajsa Grytt Hemma hos Strage

Kajsa Grytt om att bli dissad av Springsteen

Efter 40 år som rockstjärna, först i banden Tant Strul och Kajsa & Malena, sedan som soloartist, hälsar Kajsa Grytt på hemma hos Strage. Hon berättar om sin uppväxt med föräldrar som flydde överklassen för att bli radikala, om släktens guld som kanske ligger nedgrävt i Azerbajdzjan, om när Springsteen snäste av henne, om när Lou Reed och Laurie Anderson gillade hennes look (skinnjacka och Converse), om smärtpunkter, rockmytologi och om att gå i terapi för att ha orsakat för många triangeldraman.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-12
Länk till avsnitt

Hot Chip - Hemma hos Strage

Hot Chip om drömmar och AK-47:or

När Hot Chip fick sitt genombrott i mitten av nollnolltalet skrev The Guardian att de liknade lärarvikarier i kemi. The Observer kallade dem ?överutbildade electropop-übernördar?, Uncut beskrev dem som ?nördar från sydvästra London och enligt Mojo såg de ut att vara ?mer lämpade att studera bananflugans livscykel än att spela i ett band?. Men deras suggestiva mix av techno, old school-house och indiepop erövrade klubbar och festivaler över hela Europa. Nu är sångaren Alexis Taylor och keyboardisten Al Doyle (som även spelar i LCD Soundsystem) hemma hos Strage för att prata om sitt sjunde album "A bath full of ecstasy" som de förnekar skulle vara den mest knarkiga albumtiteln sedan Spacemen 3:s "Taking drugs to make music to take drugs to". Hot Chip pratar bland annat om att finna melodier i drömmar, om att skjuta AK-47:a och om att samarbeta med Katy Perry.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-28
Länk till avsnitt

Michael Schenker Hemma hos Strage

Michael Schenker om kaos och kreativitet

Slash älskar honom. Metallica älskar honom. Alla som hållit i en Gibson Flying V älskar honom. Ozzy Osbourne och Aerosmith erbjöd honom jobb men pallade inte hans ego. Som elvaåring spelade Michael Schenker sitt första gig med storebror Rudolfs band Scorpions hemma i Sarstedt. Fem år senare blev den unge gitarrguden medlem i gruppen, som han lämnade efter bara en skiva för att spela i brittiska UFO (vars jättehit "Doctor doctor" han skrev). Därefter inledde Michael Schenker en solokarriär som varit lika stormig som hans riff. Hemma hos Strage talar han om alla som blåst honom ("You should be ashamed of yourself, Rudolf!) och varför han vägrar att lyssna på musik.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-14
Länk till avsnitt

Nicole Sabouné Hemma hos Strage

Hon har kallats Sölvesborgs Siouxsie Sioux. Hon har en av landets mest förtrollande röster. Hon ser ut som tjejen på omslaget till Black Sabbaths första album. Hon gjorde succé med sina två första album och försvann sedan från rampljuset för att läsa kemi. Nu är Nicole Sabouné hemma hos Strage för att prata om psykoaktiva substanser, antika synthar, blodiga handbollsmatcher, gothrock och uppbrottet från ex-pojkvännen som inspirerade den nya EP:n "Come my love".

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-31
Länk till avsnitt

Ghost Hemma hos Strage

Ghost är det enda svenska rockband som vunnit en amerikansk Grammy. De är de senaste tio årens största svenska rockexport. På egen hand och som förband till Metallica har de uppträtt för miljoner fans. Och nu har frontfiguren Tobias Forge hälsat på hemma hos Strage på Kungsholmen! Det blev ett samtal om masker, melankoli, könsrock och Gregorio Allegris 1600-talspsalm "Miseri mei, Deus" som Tobias tycker är "det värsta jag hört i självhat, ren Gudsfruktan, så black metal som det kan bli". Annars väljer han musiken som han i späd ålder hörde i svensk nattradio: Monica Törnell, Eva Dahlgren, Lena Philipsson.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-16
Länk till avsnitt

Kite Hemma hos Strage

Nyligen gjorde Kite comeback efter två års uppehåll. Sångaren Nicklas Stenemo hade blivit utbränd efter att ha kombinerat två band med att jobba som gardinmontör, musikaffärsexpedit, städare och bonde. Nu är han och keyboardisten Christian "Kitte" Berg redo att göra mer hjärtskärande electropop. Trots att Kite hyser en viss aversion mot medier (som grundlades när Nicklas en gång gick med på att baka kanelbullar i P3) ställde duon upp i säsongsfinalen av "Hemma hos Strage". De väljer låtar av bland andra Slayer, Silverbullit och Velvet Underground vars sångerska Nico fick Nicklas att vilja sjunga med "en sorts naken dumhet".   Hemma hos Strage presenteras i samarbete med Nordic Spirit True White.

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-05-09
Länk till avsnitt

Veronica Maggio Hemma hos Strage

Veronica Maggio pratar om när hon fick sparken som au pair i Innsbruck, om skammen över att inte kunna uttala Nirvanas albumtitel "Bleach" i Uppsalas hippaste skivaffär, om samarbetet med Jocke Berg på hennes sjätte album, om hur dålig hon är på att gå förbi köer till nattklubbar och om varför hon försöker undvika orden cigg, kväll, natt och hustak.

 

"Hemma hos Strage" presenteras i samarbete med Nordic Spirit True White.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-05-02
Länk till avsnitt

Perturbator Hemma hos Strage

Under namnet Perturbator gör parisaren James Kent en mörk variant av den elektroniska genren synthwave. Han hyllas av såväl Jean-Michel Jarre som av hårdrockare (senaste fullängdaren beskrevs av en metalsajt som "an album that will fuck your face off"). Hemma hos Strage diskuterar Perturbator sin kärlek till skräckfilmer och Slayer. Fredrik är också nyfiken på hans far Nick Kent, berömd rockjournalist, som spelade gitarr i en tidig upplaga av Sex Pistols. "Sid Vicious slog ner min pappa med en rostig cykelkedja", berättar James.

 

Hemma hos Strage presenteras i samarbete med Nordic Spirit True White.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-04-25
Länk till avsnitt

Jenny Wilson Hemma hos Strage

Fyrfaldigt Grammisbelönade Jenny Wilson inledde sin karriär i indiebandet First Floor Power. Som soloartist har hon gjort suggestiv avantgardepop och avhandlat ämnen som cancer och sexuella övergrepp. Nu hälsar hon på hemma hos Strage som en gång övernattade i hennes spatiösa våning i Malmö. "På nittiotalet bodde vi i stora flotta lägenheter i sekelskifteshus, men var så fattiga att vi var tvungna att sno toapapper på fik", minns Jenny och berättar om sitt nya intresse för musik som gör henne rädd.

 

Hemma hos Strage presenteras i samarbete med Nordic Spirit True White.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-04-18
Länk till avsnitt

Bobby Gillespie Hemma hos Strage

Som frontfigur i skotska Primal Scream har Bobby Gillespie zickzackat mellan svettig boogierock och extatisk acid house. Nu är han aktuell med Primal Screams singelsamling "Maximum rock'n'roll". Han syns också i Jacob Frösséns dokumentär "The heart is a drum" om det legendariska krautrockbandet Neu. Hemma hos Strage beundrar Bobby en signerad Neu-affisch, pratar om att vara en romantisk cyniker och lyssnar på favoritlåtar med The Ronettes, Suicide, Hank Williams, Warren Zevon och Love. 

Hemma hos Strage presenteras i samarbete med Nordic Spirit True White.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-04-11
Länk till avsnitt

Millencolin Hemma hos Strage

I ett kvarts sekel har Millencolin från Örebro varit ett av världens största skejtpunkband. Nyss hemkomna efter en lång Australien-turné hälsar sångaren Nikola Sarcevic och gitarristen Mathias Färm på hemma hos Strage för att prata om skateboarding, stagediving och heroinberoende hundar. De berättar också om sitt nya album "SOS" där de sjunger om klimatuppvärmningen: "We have our coffee and dump our trash, like kamikazes we're heading for the crash." Gruppen är noga med att källsortera men känner en viss flygskam över sitt turnerande.

Nikola Sarcevic: "Som turnerande band hör vi nog till de värsta bovarna. Vi har funderat på att skicka ut hologram på turné i stället."

 

Hemma hos Strage presenteras i samarbete med Oatly och stipendiet Årets Hållbara Artist.

 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-04-04
Länk till avsnitt

Johan Hegg Hemma hos Strage

Som 12-åring gick han till biblioteket i Tumba och lånade "Snorres Edda" och andra böcker om nordisk mytologi. Som 18-åring blev han sångare i death metal-bandet Scum som bytte namn till Amon Amarth och under 2000-talet har erövrat världen lika framgångsrikt som vikingarna i deras låtar. Hemma hos Strage pratar Johan Hegg om bärsärkarna, de mytomspunna vikingakrigarna som skövlade allt i sin väg och har gett namn åt Amon Amarths nya album "Berserker". Han berättar också att han anlitat en osteopat för att kunna headbanga utan nackskador, att han oroar sig för klimatuppvärmningen och att vikingarna var världsmedborgare som knappast skulle uppskatta sina högerextrema fans.

Hemma hos Strage presenteras i samarbete med Oatly och stipendiet Årets Hållbara Artist.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-03-28
Länk till avsnitt

Maja Ivarsson & Felix Rodriguez Hemma hos Strage

Som två femtedelar av The Sounds erövrade Maja Ivarsson och Felix Rodriguez världen. Lagom till bandets 20-årsjubileum startade Maja och Felix den nya synthduon Crew of Me & You som nu släpper sin första singel "Come out and play". Hemma hos Strage minns de åren på socialbidrag hemma i Helsingborg, de 17 USA-turnéerna och mötena med fans som Quentin Tarantino och Dave Grohl. Samtidigt som The Sounds blev stjärnor på andra sidan Atlanten anklagades de i Sverige för att spela "JC-rock". "Folk sa att vi hade sålt vår själ till djävulen", minns Felix. "Men vi var faktiskt bara med i en Levis-annons på baksidan av musiktidningen Sonic. Vi fick inga pengar." "Jag fick ett par jeans", säger Maja. "Det var mycket om man hade gått på socbidrag."

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-03-21
Länk till avsnitt

Sebastian Murphy Hemma hos Strage

Han skejtade. Han skolkade. Han strulade. Han greps av polisen. Till slut insåg Sebastian Murphy att han behövde ett miljöombyte. Som 17-åring skickades han från San Rafael i Kalifornien, där han växt upp bland rika hippies, till sin moster i Stockholm. Han utbildade sig till tatuerare och blev, efter att ha sjungit Mariah Carey under en karaokekväll, frontfigur i det sedeslösa mangelbandet Viagra Boys. Deras debutalbum "Street worms" har hyllats på båda sidor av Atlanten. Nu hälsar Sebastian Murphy på hemma hos Strage (som älskar Viagra Boys så mycket att han döpte sin son efter honom) för att diskutera ansiktstatueringar, krautrock och drogrelaterad impotens.

"Hemma hos Strage" presenteras i samarbete med Oatly och stipendiet Årets Hållbara Artist.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-03-14
Länk till avsnitt

Annika Norlin Hemma hos Strage

Annika Norlin, alias Hello Saferide och Säkert, tilldelades nyligen stipendiet "Årets hållbara artist" för sitt miljöengagemang och sina låtar om klimathotet. Annika var så ledsen över den globala uppvärmningen att hon på nyårsafton lovade sig själv att under 2019 bara lyssna på glad musik. I säsongspremiären av "Hemma hos Strage" spelar hon därför upp låtar som suddar ut din sura min: exempelvis calypso, Lill Lindfors och nigeriansk electrofunk. Östersunds vassaste låtskrivare berättar också om hur hon blev medveten om miljöfrågan, efter att tidigare inte ha brytt sig: "'Jag beter mig som någon som har tagit sin partner för givet i 20 år och nu kutar efter den och skriker: JAG HADE FEL! LÄMNA MIG INTE!"

 

"Hemma hos Strage" presenteras i samarbete med Oatly och stipendiet Årets Hållbara Artist.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-03-07
Länk till avsnitt

Magnus Carlson Hemma hos Strage

Det lackar mot jul och Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows, tar tomtesläden till Kungsholmen för att hälsa på hemma hos Fredrik Strage. Magnus talar bland annat om sitt klimatengagemang och spelar upp Depeche Modes miljöpolitiska "The landscape is changing" (Strage blir extremt avundsjuk när Magnus nämner att han såg konserten i Eriksdalshallen 1984). Sveriges främsta crooner berättar också om hur mycket han inspirerats av David Lynch, om besöket vid Elvis grav om och kärleken till northern soul.

Denna julspecial av "Hemma hos Strage" presenteras i samarbete med Oatly och stipendiet Årets Hållbara Artist.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-12-13
Länk till avsnitt

Henric de la Cour Hemma hos Strage

När Fredrik Strage medverkade i "Fördomspodden", där gästen får kommentera fördomar om sig själv, var ett påstående: "Du brukar stå med fötterna riktade mot varandra på bild för du tror att det får dig att se ut som Henric de la Cour." Depprockstjärnan från Eskilstuna har i ett kvarts sekel varit en stilförebild för Fredrik som drömmer om att ha lika långa och smala ben. Henric de la Cour inledde karriären som sångare i banden Yvonne och Strip Music. Nu är han soloartist och aktuell med albumet "Gimme daggers". I säsongsfinalen av "Hemma hos Strage" pratar han bland annat om att spy blod, sälja Thåström-merch och hyra ut porr till Thorsten Flinck. 

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-12-06
Länk till avsnitt

Ängie Hemma hos Strage

Ängie erövrade världen med låten "Smoke weed eat pussy" som hon skrev efter att det tagit slut med hennes tjej. Den enorma hitten gav henne fans på båda sidor av Atlanten (hennes mest hängivna beundrare är brasilianska bögar). Nyligen kom första albumet "Suicidal since 1995" där den släpiga covern av Velvet Undergrounds "Venus in furs" imponerade djupt på Fredrik Strage. Hemma hos honom pratar Ängie om att växa upp i Nynäshamn (där hon hävdar att 70% av befolkningen röker på), om tatueringar, trap-pop och om varför man inte ska sno bilar när man tagit ecstasy.

"Hemma hos Strage" produceras av Lejon Media i samarbete med Nordic Spirit True White

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-11-29
Länk till avsnitt

Petter Hemma hos Strage

I november 1998 utbröt slagsmål mellan Petter och Strage på en nattklubb i Stockholm. Rapstjärnan tryckte upp rockjournalisten (som sågat hans debutalbum) mot en vägg och vrålade: "Jag lyssnade på hiphop när du sög på din mammas tutte!" Snart slöt de fred. Strage skrev boken "Mikrofonkåt", om den svenska hiphopscenen, och medverkade i videorna "Saker och ting" (där han kidnappas av Petters gäng) och "Pris på mitt huvud" (där han beställer ett mord på Petter). 2018 firar Petter 20 år som artist genom att ge ut tre nya album och hälsa på hemma hos sin gamle nemesis. "Hemma hos Strage" produceras av Lejon Media i samarbete med Nordic Spirit - True White.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-11-22
Länk till avsnitt

Titiyo Hemma hos Strage

"Hon är så ogapig och ändå tar hon tag i ens sinnen så fruktansvärt", säger Titiyo om Amanda Bergman. Sveriges souldrottning (eller vad man nu ska kalla någon som i mer än 30 år ägnat sig åt ett myller av genrer) skulle lika gärna kunna tala om sig själv. Hemma hos Strage berättar Titiyo om när hon dejtade Paolo Roberto, blev utkastad från Spy Bar (dörrvakten trodde att hon var Leila K) och skrev SD-sågningen "13%". Hon minns också sin far, trummisen Ahmadu Jah som satte på sig kostym och ljög om att han var affärsman när han hälsade på släkten i Sierra Leone.

"Hemma hos Strage" produceras av Lejon Media i samarbete med Nordic Sprit - True White.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-11-15
Länk till avsnitt

Johan Kinde Hemma hos Strage

För 36 år sedan försökte Boy George ragga upp honom. Härom veckan blev han kallad "tjusig" av Samantha Fox. Ingen svensk artist utstrålar klassisk glamourös dekadens lika väl som Johan Kinde, sångare i Lustans Lakejer. Hemma hos Strage berättar han om att växa upp i Åkersberga och drömma om Rio, Bryssel, Zürich och Haag (orterna som nämns i debutsingeln "Diamanter"). Han pratar också om att vara manodepressiv, om att dejta Marie Fredriksson och om det jubilerande albumet "Åkersberga": "Man inser att man börjar bli gammal när ens comebackskiva fyller 20 år."

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-11-08
Länk till avsnitt

Junior Brielle Hemma hos Strage

"Just nu förkroppsligar bröderna Röhdin från Östersund allt jag älskar med musik", skrev Fredrik Strage i en krönika efter att ha sett Junior Brielle live första gången. "Som Marcus och Martinus. Fast coola", instämde hans dotter som i finalnumret lyckades fånga den laptop som duon traditionsenligt smashade mot scengolvet. Ett halvår senare gästar Junior Brielle podcasten "Hemma hos Strage". David och Gabriel Röhdin har blivit årets mest hyllade popdebutanter och fått en hit med den Karin Boye-citerande singeln "VM 94". Hör dem prata om incestuöst fuktiga blickar, beefen med First Aid Kit och varför coolen är död.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-11-01
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.