Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Pälspodden

Pälspodden

Pälspodden presenteras av Agria Djurförsäkring. Här träffar du Emma med vänner som diskuterar och tipsar om hur vi kan ge våra djur ett friskare och bättre liv. Lyssna på Pälspodden - viktiga samtal för oss som älskar djur.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

agria.se

Avsnitt

Hunden speglar ägarens stress

Hur hundars stressnivåer påverkas av livsstilsfaktorer och av människorna som hundarna lever ihop med. Det är känt att individer inom samma art kan spegla varandras känslomässiga tillstånd, exempelvis hos barn och mödrar. Kan en liknande spegling av stressnivåer över längre tid ske även mellan arter, hunden och människan? I studien deltog 58 hundar av raserna border collie (25 stycken) och Shetland sheepdog (33 stycken) och deras kvinnliga ägare. 

Medverkande:
Programledare: Henrik Johnsson
Forskare: Lina Roth, biolog och docent i zoologi samt Ann-Sofie Sundman, nybliven doktor i etologi och försteförfattare av artikeln

2019-07-03
Länk till avsnitt

Agria Breed Profiles - Brenda Bonnett - Anna Bucksch - Pälspodden #19

Vi på Agria har Sveriges i särklass största databas över sjukdomar och skador hos våra hundar. Det här är värdefull information som kan hjälpa till att göra våra hundar friskare. I dagens avsnitt ska vi prata om Agria Breed Profiles, och hur rasklubbarna kan använda det i avelsarbetet.
Gäster är Brenda Bonnett och Anne Bucksch.
Programledare: Emma Bergqvist

Presenteras av Agria Djurförsäkring.

2019-05-27
Länk till avsnitt

Ryggproblem hos häst#18

Vi vill att hästryggar ska tåla stora belastningar, de ska ta parera vikten från, ibland skumpiga, människokroppar och fungera under sadlar som inte alltid är anpassade, Vi vill att de ska kunna hoppa höga hinder och utföra avancerade dressyrrörelser. Men ibland tar det plötsligt stopp ? hästen protesterar, vill inte längre lyda.  Vad kan ha hänt? 

2019-05-02
Länk till avsnitt

Gosig katt kan vara vingelsjuk Pälspodden #17

Har din katt blivit extra tillgiven på sistone, jamar och tyr sig till dig? Det kan ju verka mysigt och trevlig. Men i nästa steg blir katten vinglig och får problem att röra på sig, och man blir orolig över sin katt, vad kan det vara för fel? Lyssna på Pälspodden med nya programledaren Henrik Johnsson som går till djupet med den dödliga kattsjukdomen vingelsjuka.

2019-04-16
Länk till avsnitt

Kolik - Katarina Nostell och Felicia Grimmenhag - Pälspodden #16

Kolik, att ha ont i magen, är ett av de vanligaste problemen som drabbar våra hästar. Idag ska vi diskutera vad kolik är, hur vi bäst undviker problemen och hur ska vi agera om vi misstänker att vår häst har drabbats?
Gäster är: i studion: Katarina Nostell, veterinär och docent och universitetslektor för internmedicin på häst vid SLU samt pararyttaren i dressyr, Felicia Grimmenhag.
Programledare som vanligt Emma Bergkvist.
Produceras av Agria Djurförsäkring

2019-01-02
Länk till avsnitt

Hästens välfärd - Sofie Viksten och Ilona Eismann - Pälspodden #15

Hur vet vi om vår häst mår bra både fysiskt och mentalt? Även om många av oss naturligtvis känner att vi förstår vår häst och hur den mår, så vore det ju praktiskt med en sorts objektiv checklista. Och nu finns det faktiskt en sådan, tack vare svensk forskning.
I det här avsnittet av Pälspodden har vi med oss Sofie Viksten, som har doktorerat om hästens välfärd och hälsa vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Dessutom deltar Ilona Eismann, som driver stall i Täby och har arbetat på Lövsta Stuteri, bland annat som groom till dressyrryttaren Tinne Wilhelmsson.
Programledare: Emma Bergkvist
Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring

2018-10-04
Länk till avsnitt

Hästens hovar ? Ove Wattle, Rebecca Giegold - Pälspodden #14

Idag ska vi koncentrera oss på hästens hovar, skor och hovslagare. Vad är viktigt att tänka på, hur viktigt är det att ta hand om hästens hovar och hur hittar man en bra hovslagare. Gäster är en av Sveriges ledande experter på hästens hovar, Ove Wattle, docent
och universitetslektor vid SLU samt Rebecca Giegold, hovslagaren bakom bland annat Grevlundas hästar och Peder
Fredricsons hästar de senaste 16 åren.
Programledare: Emma Bergkvist
Pälspodden presenteras av Agria djurförsäkring

2018-08-23
Länk till avsnitt

Hundavel för beteende - Erling Strandberg, Helena Sirén - Pälspodden #13

Vi vill inte bara ha friska och snygga hundar, vi hundägare vill också ha hundar som fungerar i vardagen, och inte är exempelvis alltför rädda eller aggressiva. Det här avsnittet av Pälspodden handlar om hundars beteende och hur uppfödare och rasklubbar kan arbeta med detta genom tester. Gäster är Erling Strandberg, professor i husdjursgenetik vid SLU och expert på just hundars beteende och avel samt Helena Sirén från Kennelklubben.
Programledare är som vanligt Emma Bergkvist.
Pälspodden presenteras av Agria djurförsäkring.

2018-05-17
Länk till avsnitt

Hästens bästa foder - Cecilia Müller - Emelie Brolin - Pälspodden #12

Ibland krånglar vi djurägare till saker alldeles i onödan. Ett exempel på det är hästfoder. Visste du exempelvis att många hästar klarar sig bäst helt utan kraftfoder, och att många av näringstillskotten i butiker är helt onödiga för de allra flesta?
Idag ska vi snacka om det bästa hästfodret med Cecilia Müller, docent vid SLU och expert på hästfoder samt Emelie Brolin, elitryttare i dressyr.
Pälspodden presenteras av Agria djurförsäkring.

2018-04-26
Länk till avsnitt

#stoppahältan - Lars Roepstorff - Jens Fredricson - Pälspodden #11

Idag ska vi tala om ett av de största problemen som drabbar våra hästar - hälta. Vi talar om hur vi stärker hästarnas kroppar och hur vi som ryttare samverkar med hästen för balans. Dessutom får vi reda på en hel del om underlag för elit och för oss vanliga dödliga.
Två personer är gäster: Lars Roepstorff, professor vid Sveriges Lantbruksuniversitet, expert på allt från underlag till hästens biomekanik.
Gäst nummer två är Jens Fredricson, elitryttare, stallmästare och tränare.
Programledare är som vanligt Emma Bergkvist.
Pälspodden produceras av Agria djurförsäkring.

2017-12-27
Länk till avsnitt

Hundägare är friskare - Tove Fall - Pälspodden #10

Idag ska vi inte prata om hur vi kan hjälpa våra djur utan hur djuren kan hjälpa oss. Och det vill inte säga lite. Ny svensk forskning visar nämligen att den som har en hund kan bli friskare och leva längre. De här spännande resultaten har så klart uppmärksammats över hela världen. Gäst är Tove Fall, veterinär och docent i epidemiologi vid vid Uppsala universitet. Hon har lett en studie som visar att människans bästa vän också kan hjälpa oss att leva längre.
Programledare: Emma Bergqvist
Pälspodden presenteras av Agria Djurförsäkring.

2017-12-08
Länk till avsnitt

Cancer hos sällskapsdjur - Henrik Rönnberg - Pälspodden #9

Dagens avsnitt handlar om något som vi djurägare ofta inte vill tänka på, nämligen cancer hos våra djur. Men det finns hopp. Allt fler läkemedel som tidigare har varit tillgängliga enbart för människor börjar användas även på sällskapsdjur. Vi får också svaret på hur vi förebygger cancer och hur vi snabbast upptäcker symtomen. Gäst är en av Sveriges ledande cancerexperter på sällskapsdjur, Professor Henrik Rönnberg, som har forskat om detta, är specialist inom klinisk onkologi och ansvarar för utbildningen av onkologer vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.
Programledare: Emma Bergqvist
Pälspodden presenteras av Agria Djurförsäkring.

2017-10-22
Länk till avsnitt

Hållbara tävlingshästar - Peder Fredricson och Karl-Henrik Heimdahl - Pälspodden #8

Hur får man hållbara tävlingshästar som kan prestera på absolut toppnivå? Idag har vi Peder Fredricson och veterinär Karl-Henrik Heimdahl som gäster i Pälspodden.
Programledare: Emma Bergkvist. Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring.

2017-08-17
Länk till avsnitt

Fölning - Görel Nyman - Pälspodden #7

I det här avsnittet av Pälspodden har vi Görel Nyman som gäst. Hon är stuteriveterinär och professor på Statens Lantbruksuniversitet. Dagens avsnitt handlar om föl och dräktiga ston. Hur ökar man chanserna att få ett friskt föl? Vad ska man tänka på när man har ett dräktigt sto? Hur tar man bäst hand om ett nyfött föl? Och inte minst det mest spännande av allt: Hur går själva fölningen till?
Programledare: Emma Bergkvist

2017-05-02
Länk till avsnitt

Hästavel - Lena Malmgren - Aja Blomberg - Pälspodden #6 från Agria

I det här avsnittet av Pälspodden får vi besök av stuteriveterinären Lena Malmgren från Lövsta Seminstation och Aja Blomberg från Ågårds Hingststation, som även sitter i styrelsen för Swedish Warmblood Association. Dagens avsnitt handlar om hästavel och betäckning av ston. När är det en bra idé att skaffa föl från sin älsklingshäst? Hur väljer man en lämplig hingst? Och hur ökar man chansen att stoet verkligen blir dräktigt?

I det här avsnittet tipsar vi också om webbplatsen Hästsverige.

Pälspodden presenteras av Agria Djurförsäkring. Programledare är Emma Bergkvist som diskuterar och tipsar om hur vi kan ge våra djur ett friskare och bättre liv. Lyssna på Pälspodden - viktiga samtal för oss som älskar djur.

2017-04-06
Länk till avsnitt

Diabetes hos katt - Malin Öhlund - Josephine Norman - Pälspodden #5 från Agria

Precis som människor kan katter drabbas av typ 2-diabetes. I det här avsnittet av Pälspodden diskuterar vi med Malin Öhlund, som är veterinär och dessutom forskare vid SVA. Dessutom är Josephine Norman med och berättar om sin erfarenhet om foder och aktivering. Hur upptäcker man om en katt har diabetes? Går det att bota? Och hur förebygger man sjukdomen? Programledare: Emma Bergkvist. Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring.

2017-02-03
Länk till avsnitt

Kvarka hos häst - Gittan Gröndahl och Annika Aronsson - Pälspodden #4

När kvarka smittar ett stall kan det bli mycket allvarliga problem. I det här avsnittet av Pälspodden diskuterar vi med statsveterinär Gittan Gröndahl, en av Sveriges experter på sjukdomen. Dessutom deltar Annika Aronsson, som satt i styrelsen för ett stall som drabbades. Vi diskuterar hur man som stall och hästägare bäst minskar risken att drabbas och hur man bäst hanterar den svåra situation som kan uppstå om smittan ändå slår till. Programledare: Emma Bergkvist. Pälspodden produceras av Agria Djurförsäkring.

2016-12-16
Länk till avsnitt

Hälta hos häst - Marie Rhodin - Carl Hedin - Pälspodden #3 från Agria

Dagens avsnitt handlar om den senaste superspännande forskningen om hälta hos hästar. På det här området händer det riktigt mycket. Gäster är Marie Rhodin, som är forskare och veterinär vid Sveriges Lantbruksuniversitet och Carl Hedin, dressyrryttare. Programledare är som vanligt Emma Bergkvist. Presenteras av Agria Djurförsäkring.

2016-11-18
Länk till avsnitt

Hästtäcke på eller av? Kristina Dahlborn och Gunilla Byström - Pälspodden #2 från Agria

Idag talar vi om en het fråga i Hästsverige, nämligen hästtäcken. Ska täckena vara av eller på? Hur reglerar hästar sin kroppstemperatur? Och behöver hästar ha täcken överhuvudtaget? Vi får också höra hur hästarna gör när de får välja själva. I det här avsnittet möter vi Kristina Dahlborn, som är professor vid SLU och Gunilla Byström, dressyrryttare och ridskolechef. Emma Bergkvist är som vanligt programledare.

2016-10-14
Länk till avsnitt

Har din hund eller katt tandvärk? Ann Pettersson och Fredrik Steen - Pälspodden #1 från Agria

Tandhälsa betyder mycket för våra hundar och katter. I det här avsnittet av Pälspodden möter vi Sveriges första specialist på området, Ann Pettersson från Sveriges Lantbruksuniversitet.
Dessutom ger hundcoachen Fredrik Steen sina bästa tips på hur man borstar tänderna på sin hund.

Pälspodden presenteras av Agria Djurförsäkring. Här träffar du Emma med vänner som diskuterar och tipsar om hur vi kan ge våra djur ett friskare och bättre liv. Lyssna på Pälspodden - viktiga samtal för oss som älskar djur.

2016-09-06
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.