Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Tyngre Rubriker

Tyngre Rubriker

Ett gäng kompetenta och pratglada individer diskuterar veckans viktigaste nyheter inom kost, träning och hälsa. Medverkar gör Wille Valkeaoja, Jacob Gudiol, Jenny Åberg, Jacob Papinniemi & Caroline Mellberg.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

tyngrerubriker.libsyn.com/podcast

Avsnitt

Avsnitt 143: Ett misslyckat försök att spräcka myter

Veckans Tyngre Rubriker bjuder på två längre rubriker. Först blir det en lång diskussion kring varför det hade varit bäst om alla länder infört normaltid och helt slopat det som vi kallar för sommartid. Efter det diskuteras en podcast där Fredrik Nyström påstås spräcka en rad myter kring kost, träning och hälsa.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille Valkeaoja & Jacob Gudiol.

Hålltider

00:00:00 Varför det är bäst med konstant normaltid (aka vintertid) 00:17:25 Fredrik Nyström i podden Hälsa för ohälsosamma

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-06-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 142: Veckan då Crossfit HQ gick bananas

Crossfit är i fokus i denna veckas avsnitt av Tyngre Rubriker då de under veckan som gått visat tendenser till storhetsvansinne blandat med en stark konspiratorisk ådra.

Efter det blir det en diskussion kring en intressant studie där man analyserat träningsdagböckerna hos några väldigt duktiga löpare för att försöka se vilken typ av träning som bäst korrelerar med prestation.

Avslutningsvis får du höra om en studie på äldre damer där man fann att mängden fysisk aktivitet som korrelerade med betydande hälsoförbättringar var betydligt högre än vad som kanske var väntat. Men beror det på ny data eller bara att man valt en grupp med gamla sjuka damer?

 

Hålltider

00:00:00 Crossfit har slutat med Facebook och Instagram 00:21:01 Crossfit vill att en studie på skador inom Crossfit ska dras tillbaka 00:32:51 Lågintensiv träning och kortare intervaller korrelerar med prestationen hos elitlöpare 00:44:41 Äldre damer och antal steg per dag
2019-06-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 141: Michael Mosley gör ett experiment som ingen förstår

I dagens avsnitt av Tyngre Rubriker får du bland annat höra om en studie som har tittat på varför det är så att vi ofta behöver diskutera dåliga tidningsartiklar som ger en väldigt missvisande bild av vad forskningen eller studien i fråga verkligen har visat.

Det blir även en längre genomgång av det synnerligen konstiga och dåligt utförda programmet skräpmatsexperimentet med Michael Mosley på TV4.

Dessutom blir det en diskussion kring problemet med att försöka använda helgen till att försöka sova ifatt alldeles för lite sömn under veckodagarna. Tvåårs resultaten från en av de bästa studierna vi har kring långtidseffekterna av välkontrollerad ketogen kost.

Medverkar i panelen gör Jacob PapinniemiCaroline Mellberg,Wille Valkeaoja & Jacob Gudiol.

Hålltider

00:00:00 Det är inte så lätt att sova i kapp om du sovit lite under en arbetsvecka 00:16:01 Virta Health har släppt sina resultat efter 2 år 00:31:01 Pressreleaser har en betydande inverkan på vetenskapsjournalisternas artiklar 00:45:03 Skräpmatsexperimentet med Michael Mosley på TV4

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-05-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 140: Tarmbakterier från smala har ingen effekt på vikten hos överviktiga

Vad händer om du för över tarmbakterierna från en smal person till en person med övervikt. I dagens avsnitt diskuteras en studie där man testat detta och du får även höra om de två tidigare studierna som undersökte detta hos människor.

Efter det får du höra om vad som händer med olika hälsomarkörer hos friska, men överviktiga, personer som börjar äta en strikt kontrollerad ketogen diet.

Till sist blir det två tidningsartiklar i internationella medier. En debattartikel där två forskare menar att starka grupperingar inom framför allt lågkolhydratkoströrelsen leder till en form av konspiratoriskt tänk där man vänder sig mot allting som inte passar perfekt med dieten. Sen en nyhet från Storbritannien där man ser en liten positiv trend när det gäller övervikten hos barn i staden Leeds och några forskare har försökt att lista ut varför det är så.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg,Wille Valkeaoja & Jacob Gudiol.

Hålltider

00:00:00 Tarmbakterier från smala misslyckas med att ge viktnedgång hos överviktiga 00:11:40 Effekterna från en välkomponerad ketogen diet på olika hälsomarkörer 00:28:03 Starka grupperingar inom dietvärlden förstör diskussionerna kring dieter 00:39:27 Positiv utveckling när det gäller barnfetma i Leeds - lite oklart varför

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-05-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 139: Influencers ger dig många gånger dåliga kostråd!

I veckans Tyngre Rubriker får du höra om en studie med ett självklart resultat som trots allt visade på minst två saker som många människor inte verkar tro på när det gäller protein och styrketräning.

Efter det blir det en diskussion kring beep-tester i skolan och hur den stora tillgången på processad färdigmat utan gluten skulle kunna ha påverkat vikten hos ungdomar som precis fått diagnosen celiaki.

Till sist får du veta att en ny studie har visat att de flesta kostråd som du får från influencers i sociala medier är fel.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:02:39 Protein från yoghurt fungerar för att öka proteinintaget 00:18:31 Blir ungdomar med celiaki fetare idag pga större tillgång till färdig mat? 00:27:49 Beep-test ska inte vara betygsgrundande eller obligatoriskt 00:38:37 Åtta av nio kostråd från influencers är fel

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-05-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 138: Ska man äta tidigt eller senare på dagen i fall man kör intermittent fasta?

I veckans Tyngre Rubriker återkommer vi till frågan om var man ska dra gränsen mellan man och kvinna inom idrotten. Idrottens skiljedomstol har tagit beslut kring friidrottens gräns för hur högt testosteron man får ha om man ska tävla i damkategorin och det är ett kontroversiellt beslut.

Efter det blir det en kortare beskrivning av en ny studie där man jämfört tidigare ätfönster mot ett senare ätfönster vid intermittent fasta. Sen får du höra om en studie där man undersökt hur en ketogen kost påverkar prestationen hos motionärer inom uthållighetsidrott.

Till sist diskuteras WHOs nya råd om fysisk aktivitet och skärmtid för där de ger starka råd trots svag evidens.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille Valkeaoja & Jacob Gudiol.

Hålltider

00:00:00 CAS tillåter internationella friidrottsförbundet att sätta en gräns för testosteron hos damer 00:31:28 Intermittent fasta där man äter på förmiddagen eller eftermiddagen 00:41:32 En ketogen diet försämrar löpekonomin i högre hastighet 00:50:08 WHO ger starka råd om skärmtid för barn baserat på svag evidens
2019-05-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 137: Allt värt att veta kring nutrition för friidrottare

I veckans Tyngre Rubriker har vi stora nyheter berörande Caroline Mellbergs internet på landet i Skåne. Förutom det får du höra om att det är bra att träna, att ägg verkar vara ok att äta igen och sen blir det en längre diskussion kring nutrition för friidrottare och eventuella faror med kosttillskott

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Dr Mellberg kommer att få fiber i höst! 00:02:23 Tio år efter en träningsstudie så ser man fortfarande positiva effekter 00:12:44 Ägg är bra om du bor i Europa 00:17:29 Gratis artiklar om nutrition inom friidrotten 00:25:20 Om du vill så kan du hitta kosttillskott med otillåtna medel

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-04-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 136: Hur rött kött påverkar dina blodfetter

I veckans Tyngre Rubriker blir det tre intressanta studier som får vara ämnen för veckan.

Du får höra om en intressant ny studie som visar att när du vänjer dig vid koffein så kommer du att få en mindre prestationsförbättring av en bestämd dos. Efter det blir det en diskussion kring placeboeffekten och att man ibland kanske också vill ha en kontrollgrupp där man inte ger någon typ av intervention alls.

Avslutningsvis får du höra om en ny systematisk sammanställning av interventionsstudier där man tittat på studier där man jämfört rött kött mot någonting annat likt fisk, kyckling, bönor, linser och nötter.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Om du är van vid koffein får du inte samma effekt på prestationen från en bestämd dos 00:18:58 Regression to the mean och varför placeboeffekten är överskattad 00:32:47 Effekterna från rött kött på olika blodfetter - en meta-analys av RCT studier

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-04-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 135: Är alkohol dåligt för hälsan oavsett dosen?

I veckans Tyngre rubriker blir det fyra rubriker kring några av de få viktiga grundpelarna när det gäller hälsa, sömn, träning, fettmassa och alkoholintag.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille Valkeaoja & Jacob Gudiol.

Hålltider

00:00:00 För lite sömn korrelerar med högre risk för fetma - en meta-analys 00:16:26 Fetmaoperationer ökar livslängden jämfört med ingen operation i nordiska länder 00:32:21 Ett glas alkohol om dagen verkar inte bra för hälsan 00:46:01 Elcyklar verkar fungera bra för att få folk fysisk aktiva och möjligen mer mentalt alerta

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-04-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 134: Påståendet att proteinpulver inte tas upp av kroppen

I veckans Tyngre Rubriker får du höra om en studie där man jämfört olika dieter för typ 1 diabetiker. Att unga barn rör på sig för lite och äter för dåligt samt att svensk dagligvaruhandel är besvikna på regeringen för att de inte sätter någon åldersgräns för energidrycker.

Till sist blir det en diskussion kring ett väldigt märkligt inslag i podcasten motionspodden där förbundsläkaren Sverker Nilsson svarar självsäkert på frågor om kosttillskott trots att han uppenbarligen inte kan någonting om ämnet.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Lågkolhydratkost vid typ 1 diabetes 00:17:07 Unga barn rör sig för lite och äter för dåligt 00:28:45 Svensk dagligvaruhandel är besvikna att det inte blir någon åldersgräns på energidrycker 00:37:58 Förbundsläkaren Sverker Nilsson berättar om kosttillskott i motionsklubben

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-04-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 133: Betydelsen av att se stor och stark ut som personlig tränare

Veckans Tyngre Rubriker diskuteras vegankost och de sakerna du behöver fundera på lite extra när du börjar med kosten. Efter det tar vi upp betydelsen av rörelse och sömn i två separata rubriker och till sist blir det en diskussion kring en lite märkligt utförd studie som har försökt titta på vilken betydelse det fysiska utseendet har när människor får gissa om en personlig tränare är bra eller inte.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 För långt försnack 00:05:21 Eventuella problem med att äta vegankost 00:20:09 Långvarigt stillasittande är negativt även vid träning 00:32:11 Alldeles för lite sömn på vardagarna är negativt för hälsan även om du sover i fatt under helgen 00:42:38 Betydelsen av att se stor och stark ut som personlig tränare

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-04-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 132: Dagens DNA-tester kan väldigt sällan hjälpa dig med din hälsa

Ägg har diskuterats livligt under veckan som gått och panelen i Tyngre Rubriker försöker klargöra vad som ligger bakom rubrikerna. Den vana lyssnare kommer troligen att känna igen en hel del av mönstret kring den här studien och rubrikerna som följde.

Efter det får du höra om en ny cool studie som är på gång men där vi tyvärr får vänta på resultatet ganska länge.

Sen blir det en diskussion kring olika dietböcker och tjänsten Red Pen Review där experter inom området granskar och skriver recensioner av populära dietböcker.

Slutligen tar vi upp en bra artikel i Dagens Nyheter som handlar om problemet med dagens DNA-tester som riktar sig konsumenter. Informationen man får är sällan särskilt användbar och de kan även leda till att man går runt och oroar sig för saker i onödan.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Ägg är farligt enligt flera tidningsrubriker 00:24:09 Kevin Hall ska utföra en studie på hunger och mättnad vi lågkolhydratkost och lågfettkost 00:37:05 Red Pen Reviews faktagranskar och värdera olika dietböcker 00:48:33 Bra artikel om DNA-tester i Dagens Nyheter 01:03:01 Alla böcker som vi i panelen har skrivit

 

2019-03-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 131: Barn som blir tjocka av frukost och bibehållen viktnedgång med hjälp av träning

Äntligen är det tisdag och dags för Tyngre Rubriker. Denna vecka blir det en diskussion kring hur en svårtolkad studie på råttor ger upphov till flera larm i media med SvD, TV4 nyhetsmorgon och Malou efter 10 i drar iväg med vilda spekulationer med hjälp av forskare som inte riktigt förstår begränsningarna i deras egen forskning.

Efter det blir det en diskussion kring frukost och hur det inte är en bra idé att bjuda barn som möjligen redan har ätit en frukost på saker som nog mer bör beskrivas som någon typ av snacks.

Till sist får du höra om en väldigt intressant studie på personer som har lyckats med långvarig viktnedgång där man fann att deras totala energiförbrukning ligger betydligt högre än andra jämnviktiga personers vilket talar för att de tränar och rör på sig betydligt mer än de flesta andra.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Efter 10 med Malou med Charlotte Erlanson-Albertsson 00:16:18 Barn som fick frukost i klassrummet gick upp mer i vikt 00:31:40 Människor som gått ner i vikt och behållit den nya vikten tränar oftare mer än andra

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-03-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 130: Pulverdieten som ger typ 2 diabetiker normalt blodsocker

Denna vecka blir det fokus på två stora ämnen i Tyngre Rubriker. Dels blir det återigen en diskussion kring energidrycker då Expressen har gjort en granskning med flera artiklar publicerade. Du får veta varför deras försök och slutsatser inte säger särskilt mycket och istället så får du veta vad faktiska studier på samma sak har visat.

Det blir även en problematisering kring energidrycker och diskussion kring eventuella åldersgränser, maxgränser för koffein samt andra saker som faktiskt kunde tagits upp i en granskning men som Expressen missar.

Efter det så blir det en längre diskussion kring en nyligen publicerad tvåårs uppföljning på DiRECT-studien. Den första publikationen från DiRECT berättade vi om i avsnitt 64 och nu har man följt deltagarna i ytterligare ett år.

Genom en snabb och stor viktnedgång fick man typ 2 diabetes i remission hos nästan hälften av försökspersonerna och även om resultaten är något sämre efter två år. Den stora faktorn som styr effekten verkar fortfarande vara antalet tappade kilon.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Expressen granskar energidrycker helt fel 00:28:47 Tvåårs uppföljningen av DiRECT - Typ 2 diabetes i remission

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-03-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 129: Granskningen av Soki Choi och boken Kimchi och Kombucha

Denna vecka diskuteras granskningen från Christian Dahlström av Soki Chois bok Kimchi och Kombucha som han släppte som ett dubbelavsnitt av podden Sinnessjukt. Du får även en liten genomgång kring vad som hade varit mer rimliga påståenden kring tarmfloran idag.

Efter det diskuteras en artikel i SvD där en forskare påpekar att det inte finns någon bra evidens för att mer idrott i skolan verkligen förbättrar betygen hos eleverna. Dock blir betygen inte heller sämre samtidigt som barnens kondition förbättras vilket gör att den typen av åtgärder troligen fortfarande är intressant.

Avslutningsvis blir det diskussion kring en nyligen publicerad studie där man fann att försökspersonerna fick bättre resultat om deras träning var övervakad jämfört med om de bara fick instruktioner om hur de skulle träna och sen fick träna på egen hand.

Medverkar i panelen gör Caroline MellbergWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Granskning av Soki Choi och boken Kimchi och Kombucha 00:26:56 Hur påverkar idrott i skolan elevernas hälsa och betyg? 00:36:53 Försökspersoner får bättre resultat om de övervakas under sin träning

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-03-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 128: Kan ökade incitament för träning ge mer välmående anställda?

I veckans Tyngre Rubriker diskuteras träningsvolym vid styrketräning, om incitament för mer träning på arbetsplatsen kan leda till färre sjukskrivningar och bättre mående hos de anställd och den nya serien Bota Mig på Sveriges Radio.

Dessutom diskuterar vi en lyssnar fråga kring hur man som bäst gå ner i vikt som löpare när man redan är ganska smal.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Bota mig i Sveriges Radio 00:15:10 Anställda som får mer ledighet om de tränar mår bättre 00:22:58 5-10 set per styrketräningspass och muskelgrupp är bättre än mer träning 00:35:05 Hur går man ner i vikt som löpare på ett bra sätt?

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-02-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 127: Dålig epidemiologi, granskade böcker och snabb viktnedgång

Det har varit en vecka med flera intressanta rubriker och du får därför ett av de längsta avsnitten någonsin av Tyngre Rubriker att lyssna på denna vecka. Det blir bland annat en genomgång över hur det lätt det blir fel när forskare tar för lätt på den vetenskapliga metoden och de har en stor databas.

Det blir även en uppföljning kring den långdragna processen kring testosteron och kvinnliga friidrottare som vi har haft uppe många gånger förr.

Sedan blir det diskussion kring hur snabbt du bör gå ner i vikt, vad det verkligen är som gör att vi inte orkar jobba längre när vi idrottar och om huruvida det skulle behöva någon typ av granskning av dietböcker så folk lättare kan välja bättre och mer korrekta böcker.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille Valkeaoja & Jacob Gudiol.

Hålltider

00:00:00 Sötningsmedel och risken för stroke 00:10:51 Friidrottsförbundet och underliga studier på testosteron och prestation 00:21:05 Är det bra eller dåligt att gå ner snabbt i vikt istället för långsamt? 00:34:27 När vi tror att det är varmare så orkar vi mindre 00:46:52 Bör det införas någon typ av granskning av dietböcker så folk vet vilka som är vettiga?

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-02-19
Länk till avsnitt

Avsnitt 126: Leder frukost till viktuppgång och vad använder MFF för preparat?

Veckas Tyngre Rubriker ger dig fyra olika ämnen. Du får bland annat höra om hur MFF använder sig av preparat för att förbereda sig inför sin match mot Chelsea, vad den nya studien på frukostens inverkan på vår vikt verkligen säger och problemet med att kändisar marknadsför en massa skräp på internet.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Kan hälsosamtal och tidiga försök till förändrad livsstil förlänga folks liv? 00:14:57 NHS vill att de sociala medier plattformarna ska gå hårdare åt kändisar reklam 00:22:37 Malmö FF använder sig av Beta-alanin och det är tydligen en skandal 00:34:34 Frukost påstås kunna leda till viktuppgång

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-02-12
Länk till avsnitt

Avsnitt 125: Samma gamla dåliga argument

I veckans Tyngre Rubriker får du bland annat höra en genomgång av de klassiska och dåliga argumenten för LCHF och hur väldigt lite trappträning kan ha positiva effekter på folks hälsa.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:01:41 Nya kostråden i Kanada får dålig kritik från LCHF-are 00:30:02 20 sekunders trappträning 2 gånger om dagen har positiva effekter 00:38:34 Nya studier på lågkolhydratkost och prestation är på väg 00:47:21 Rödbetsjuice förbättrar prestationen hos vältränade konditionsidrottare

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-02-05
Länk till avsnitt

Avsnitt 124: Måltidsfrekvens, dricka efter törst och en ny studie från NuSI

En ny vecka och ett nytt avsnitt av Tyngre Rubriker. Denna gång blir det diskussioner kring smärtstillande som doping, hur ofta du ska äta när du vill gå ner i vikt och en dåligt kontrollerad studier på fettlever hos ungdomar sponsrad av NuSI

Dessutom blir det en lång introduktion till varför det oftast är bäst att dricka efter törst när du motionerar och när det eventuellt skulle vara en bra idé med en plan istället.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Försnack 00:01:45 Tramadol förbjuds inom cyklingen 00:14:59 Stefan Rössner om måltidsfrekvens i Aftonbladets Viktklubb 00:25:19 Dricka efter törst eller planerat vätskeintag för prestation 00:48:38 En dåligt kontrollerad studie på fettlever från NuSI

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-01-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 123: Folk slutar med sina diet för att de inte får äta choklad och pizza

Tyngre Rubriker ger dig denna vecka tre rubriker där ingen av dem berör antingen socker, diabetes eller lightläsk! Istället blir det diskussioner kring att många säger att de tränar men det stämmer troligen inte. Att britter slutar sina diet för att de inte får äta skitmat och att intermittent fasta möjligen kan fungera bra tillsammans med en diet där det också finns kalorirestriktioner.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:01:23 Hälften av befolkningen påstår att de tränar 2-3 dagar i veckan 00:15:36 Britter slutar dieta för att de inte får äta det som de gillar 00:22:22 Intermittent fasta vs diet vs diet + intermittent fasta

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-01-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 122: Eventuella fördelar med konstgjord sötma

Denna vecka blir det hela fem rubriker i Tyngre Rubriker och bland annat så bestämmer panelen sig för att efter det här inte diskutera sötningsmedel något mer ingående tills det faktiskt kommer någon studie som är värd att diskutera.

Förutom det här blir det även en längre diskussion kring en artikel som liknade socker med narkotika.

Dessutom blir det kortare diskussioner kring hur fetmaoperationer påverkar risken för cancer. Att människor är dåliga på att berätta vad de äter och även registrering med appen MyFitnessPal leder till ganska ordentliga missar. Och en ny studie där man tittat på om vad som placeras vid kassorna i matbutikerna har en betydelsefull inverkan på vad folk köper med sig hem.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Folk är dåliga på att registrera vad de äter i MyFitnessPal 00:13:48 Mindre skitmat vid kassorna gav mindre impulsköp av skitmat? 00:24:02 Fetmakirurgi minskar risken för fetmarelaterad cancer 00:32:52 Fördelar med konstgjord sötma 00:47:20 Illustrerad vetenskap är usla på vetenskap (socker som narkotika)

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-01-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 121: Svenska folket luras på sanningen om kolhydrater

År 2019 är nu igång för fullt och Tyngre Rubriker är tillbaka i det gamla insmorda mönstret med de mest intressanta rubrikerna kring träning, kost och hälsa från veckan som har gått.

Denna vecka blir det diskussioner kring den franska paradoxen, en uppföljning på en studie som vi haft uppe hela två gånger tidigare som berör kost och depression och avslutningsvis blir det en längre genomgång av ett väldigt dåligt program på SVT med titeln Sanningen om kolhydrater.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol

Hålltider

00:00:00 Den franska paradoxen och lever man länge av att äta länge? 00:13:13 Frågetecken kring utförandet av en studie på kost vid depression 00:28:19 Sanningen om kolhydrater på SVT

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-01-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 120: Nyårslöften och målsättning

Nyårslöften är någonting som är hett varje år kring nyår och i detta avsnitt får du höra lite om vilka löften relaterade till hälsa som är vanligast i befolkningen samt vilka fel som människor oftast gör när de sätter sina mål.

Efter det kommer en diskussion kring hur fetma som ung påverkas ens risker som äldre och avslutningsvis får du höra om hur fysisk aktivitet och träning påverkar blodtrycket.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Hålltider

00:00:00 Gott nytt år och god fortsättning 00:00:59 Nyårslöften och målsättning 00:08:46 Tidigare högsta vikt korrelerar med högre risk för hjärtsvikt 00:20:52 Hur träning påverkar blodtrycket hos personer med högt och normalt blodtryck

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2019-01-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 119: Det bästa och mest återkommande under 2018

Året närmar sig sitt slut och i det här avsnittet så får du återblickar från året som gått. Vilka ämnen har varit återkommande, vad hoppas vi att vi aldrig mer får höra någonting om, vad tror vi kommer vara i fokus nästa år? Det och mycket mer får du i den här härliga timmen med Tyngre Rubriker.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Hålltider

00:00:00 Det bästa och mest återkommande under 2018

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-12-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 118: Ekologisk odling är sämre för klimatet och kaloribomber på restaurang

Julen närmar sig och i det här avsnittet av Tyngre Rubriker diskuterar vi bland annat två studier från BMJs julnummer som traditionsenligt brukar innehålla lite mer roliga studier. I det här fallet handlar det om kalorier i måltid från snabbmatsrestauranger kontra kalorier i en måltid från en vanlig restaurang och att högtiderna jul, nyår och midsommar verkar öka på antalet hjärtinfarkter här i Sverige.

Utöver det här så får du en liten djupare inblick i studien som påstods ha visat att ekologisk odling är sämre för klimatet och sen diskuteras hockeyförbundets nya satsning rörelsekurvan där föräldrar kan testa sina barns motorik för att få en liten inblick i hur de ligger till.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Hålltider

00:00:00 Ekologiskt jordbruk i Sverige är sämre för klimatet 00:17:31 Det är väldigt mycket kalorier i maten på restauranger 00:28:24 Fler hjärtinfarkter kring julafton och nyår 00:35:59 Rörelsekurvan för att kartlägga hur motoriskt duktiga ens barn är

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-12-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 117: Ska vi avråda från att ge vegankost till små barn?

Vad vet vi egentligen om vegankost för små barn? Är det okej att ge det som råd eller bör man vara restriktiv och säga att det inte är någonting man rekommenderar? Du får inget svar på den frågan i det här avsnittet av Tyngre Rubriker men det blir i alla fall en diskussion med lite olika argument.

Förutom det får du även höra om två uppföljningar på tidigare rubriker i podden. Den första handlar om att man i Storbritannien har beslutat att gå vidare med resultaten från DIRECT som vi tog upp i avsnitt 64. Nu ska man storsatsa och låta flera tusen personer få genomgå samma kostbehandling med VLCD för att se om man kan upprepa de positiva resultaten från första studien som var på 300 personer.

Efter det blir det en uppföljning på den senaste NuSI studien där ny data lämnar fler frågetecken och troligen är det här ingenting som kommer att lösa sig genom vidare diskussion utan det kommer att krävas mer data framöver innan vi vet om resultaten stämmer eller inte.

Medverkar i panelen gör Caroline Mellberg, Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi

Hålltider

00:00:00 VLCD ska testas på väldigt stor skala i Storbritannien 00:14:30 Dansk läkare varnar för att ge vegankost till småbarn 00:28:10 Uppföljning på NuSI och ökad energiförbrukning med lågkolhydratkost

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-12-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 116: Bra gener är lika bra som träning och sluta banta

Wille Valkeaoja är frånvarande i det här avsnittet och resten av panelen kämpar hårt för att försöka få något flyt i det här avsnittet.

Det blir dock fyra väldigt intressanta rubriker som tar upp allting ifrån mättnad, hunger, längre liv och död. Håll till godo

Medverkar i panelen gör Jacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi & Jenny Ågren.

Hålltider

00:00:00 Wille är borta och allt blir kaos direkt 00:01:52 Banting fungerar inte enligt artikel med Erik Hemmingsson i Hälsoliv 00:22:21 Hög syreupptagningsförmåga är bra oavsett om det är från träning eller gener 00:30:13 Kaliber om hjärtscreening inom idrotten 00:44:34 Potatis mättar jämbördigt oavsett lågt eller högt GI

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-12-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 115: Högre energiförbrukning med lågkolhydratkost och bättre kondition med elcyklar

Denna vecka blir det endast två rubriker för er som lyssnare. Först får du höra om hur elcyklar verkar påverka människor rent fysiologiskt och är det ett steg i rätt riktning för folkhälsan att göra elcyklar mer tillgängliga?

Efter det följer en lång diskussion (eller monolog från Jacob) kring den senaste NuSI-studien där man har testat tre olika dieter för viktstabilitet efter viktnedgång. Resultatet i den här studien visade att deltagarna som åt lågkolhydratkost så hade de en högre total energiförbrukning jämfört med när de åt en lågfettkost.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider:

00:00:00 De fysiologiska effekterna från elcyklar 00:10:29 Senaste NuSI-studien - ger lågkolhydratkost högre energiförbrukning?

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-11-27
Länk till avsnitt

Avsnitt 114: Ingen effekt från D-vitamin och omega-3 på risken för cancer mm

I veckans Tyngre Rubriker får du höra om Svenskarnas förfall när det gäller genomsnittlig kondition de senaste 20 åren och att personliga tränare är så otroligt dyra så de kommer aldrig att kunna lösa situationen.

Efter det kommer en diskussion om omega-3 och D-vitamin som kosttillskott och huruvida de kan minska risken för cancer eller hjärt- och kärlsjukdom. En av de största studierna på området någonsin har precis publicerat resultaten från de första fem åren och de ger inget stöd och kosttillskotten.

Avslutningsvis blir det två lyssnarfrågor där du kan stänga av innan den sista frågan i fall du vill ha användbar kunskap och struntar i vad deltagarna i panelen håller på med.

Medverkar i panelen gör Wille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi & Jenny Ågren.

Hålltider

00:00:00 Svenskarnas kondition har blivit betydligt sämre de senaste årtiondena 00:19:00 Kritik mot att personliga tränare är dyra 00:30:45 Ingen effekt på cancer, CVD och livslängd från D-vitamin och/eller omega-3 00:45:29 Fråga - Finns det något sätt att höja testosteronet naturligt? 00:49:50 Fråga - Vad har panelen för personbästa?

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-11-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 113: Fler föredrar lightläsk framför sockersötad!

Knappt 50 000 personer har fått testa antingen Pepsi Max sötad med sötningsmedel eller Coca Cola sötad med socker och det var fler av dem som gillade drycken med sötningsmedel.

Fredrik Nyström verkar som vanligt tycka att han vet mer än de flesta andra och många personer som ska genomgå en fetmaoperation har för stora förhoppningar om vad det ska göra med deras vikt.

Det här är de tre ämnena i dagens avsnitt av Tyngre Rubriker. Dessutom får du svaret på två lyssnarfrågor och panelen undrar också om du skulle vara intresserad av att åka på en träningsresa?

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Fetmaoperation ingen quickfix 00:15:20 Föredrar fler människor lightläsk före sockersötad läsk? 00:26:56 Fredrik Nyström vet bättre än andra 00:38:35 Vilket träningspass är det som gett värst träningsvärk för panelen? 00:45:51 Vet vi verkligen att mer skolidrott förbättrar barns betyg? 00:54:22 Vem är sugen på en träningsresa med ganska låg mängd pepp och lagom mängd träning?

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-11-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 112: Träningsfrekvens, skador inom Crossfit och sämre blodfetter med LCHF

I detta rekordlånga avsnitt av Tyngre Rubriker får du bland annat höra om den största studien som försökt undersöka skadefrekvensen inom Crossfit. Är sporten så skadedrabbad som många tror eller har det varit lite onödigt mörka förutsägelser som hörts?

En väldigt intressant studie på styrketräning där man jämfört samma träning utspridd på antingen tre eller sex dagar har precis publicerats och panelen försöker lista ut vad studien säger och vad den inte säger om frekvensens betydelse.

Avslutningsvis följer en lång diskussion kring kolhydrater, kolesterol, konspirationsteorier och vetenskapliga tidskrifter som låter sin bias gå före vetenskaplig diskussion.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Skador inom Crossfit 00:11:26 6 pass vs 3 pass i veckan 00:29:37 Lågkolhydratkost har negativa effekter på kolesterolet hos unga friska människor 00:46:47 BJSM släpper igenom trams och kolesterolförnekelse från samma personer

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-11-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 111: Kombucha som husdjur

Tyngre Rubriker diskuterar upplevd ansträngning som ett mått på träningsbelastning inom konditionsidrott. Hur kostråden vid cancer fungerar inom sjukvården och om du kan få ett längre liv om du äter en inflammatorisk kost som innehåller choklad, vin och öl.

Medverkar i panelen gör Wille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJenny Ågren.

Hålltider

00:01:42 RPE fungerar otroligt bra för att mäta belastning inom konditionsidrott 00:20:21 SvD granskar kostråden vid och mot cancer 00:43:44 Kan du få ett längre liv med anti-inflammatorisk kost?

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-10-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 110: Den vinnande maten och bota inflammation

Tyngre Rubriker diskuterar den här veckan hur vilsna människor verkar vara när de försöker utlösa om en produkt är nyttig eller hälsosam utifrån dess förpackning när de är och handlar. Människor använder etiketterna som informationskälla men de verkar inte förstå vad de olika etiketterna verkligen står för och de felprioriterar ganska rejält i fall de är intresserade av bättre hälsa.

SVT har börjat en ny serie som de kallar för den vinnande maten och ingen förstår riktigt vad det är som de försöker få sagt eller varför de valt att göra mer djupgående reportage med de som verkar ha minst vettigt att säga.

Efter tio med Malou är kända för att bjuda in tveksamma gäster till studien och förra veckan hade de med Nisse Simonsson som skulle diskutera hur du botar inflammation med maten och resultatet blev mestadels ett stort haveri med otydlig information och felaktiga påståenden.

Avslutningsvis får du veta lite om hur det går till när en ryss klättrar uppför ett berg med en tung skivstång på ryggen.

Medverkar i panelen gör Wille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:31 Människor vet inte vad de borde leta efter på matförpackningar 00:11:35 Ingen förstår riktigt den vinnande maten på SVT 00:26:10 Nisse Simonsson botar inflammation på efter tio med Malou 00:43:36 Om att klättra upp för berg med en tung skivstång på ryggen

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-10-23
Länk till avsnitt

Avsnitt 109: Håller verkligheten på att komma ifatt hypen kring D-vitamin?

Veckans Tyngre Rubriker diskuterar D-vitamin och om hypen kring dess effekter gått före evidensen i allmänhet och dess förmåga att förebygga benskörhet och frakturer i synnerhet. En ny stor översiktsartikel visar nämligen att D-vitamin inte verkar ha någon effekt hos friska äldre personer när det gäller deras risk för fraktur, benskörhet eller fall.

Du får även en diskussion kring hur en enkla förpackningar påverkar hur gärna folk vill köpa cigaretter samt hur en stad försöker förändra sin miljö och minska på antalet fordon i innerstan så att luften ska förbättras samtidigt som trafiksäkerheten ökas.

Avslutningsvis går vi igenom en av de mest speciella trenderna på senare år där människor dricker sitt eget kiss vilket de påstår ska ge dem speciella hälsoeffekter.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:57 Lite snack inför Tyngre 7 på kistamässan i helgen 00:03:12 Madrid utför åtgärder för att minska på trafiken 00:11:32 Enkla förpackningar minskar hur lockande cigaretter är 00:26:48 D-vitamin för äldre har ingen effekt mot benskörhet eller frakturer 00:39:49 Drick inte ert eget kiss!

 Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-10-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 108: När norska TV2 varnar för energidrycker

I veckans Tyngre Rubriker diskuteras regeländringar inom sport som förändrar sporten något samtidigt som de kan ha en stor inverkan på skaderisken. I USA har man sett att om man förändrar ett av de mer populära momenten inom amerikansk fotboll så kan man minska på antalet hjärnskakningar men alla gillar ändå inte regeländringen.

En väldigt stor registerstudie från Sverige har visat att kejsarsnitt ökar risken för att barn ska få matallergi men riskökningarna är små så det blir bara en liten faktor som man får väga in med flera andra inom förlossning.

Avslutningsvis avhandlas ytterligare en varning kring energidrycker där norska TV2 skriver om farorna med koffein och att många ingredienser i Nocco kan vara rent av negativa för hälsan.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi

Hålltider

00:01:34 Nya regler har en drastisk effekt på antalet hjärnskakningar i amerikansk fotboll 00:16:51 Kejsarsnitt innebär en liten ökad risk för matallergi hos barnet 00:29:14 Varning för Nocco i norsk TV2

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-10-09
Länk till avsnitt

Avsnitt 107: Kroppshets med Mia Skäringer

SVT tar upp ämnet kroppshets men förutom en bra skildring över hur det är att leva med en ätstörning så lämnar serien en del att önska, bland annat när det gäller att berätta hur stort problemet är.

Före detta elitidrottare lever längre än andra människor, inklusive deras egna syskon. Men gäller dessa data som mestadels är insamlat på äldre före detta elitidrottare de som tävlar på elitnivå idag?

Till sist diskuteras en artikel som måste vara en av de sämsta artiklarna kring träning som har publicerats i år.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Kroppshets med Mia Skäringer på SVT 00:22:25 Före detta elitidrottare lever längre liv 00:36:00 14 övningar som du bör ändra om du är över 50

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-10-02
Länk till avsnitt

Avsnitt 106: Plötslig död hos ungdomar som idrottar och sötningsmedel gav sämre insulinkänslighet

I veckans Tyngre Rubriker får du först en längre diskussion kring plötslig död hos unga personer när de idrottar där Dr Mellberg får briljera. Efter det får du höra om en ny intressant studie där man såg en försämring av insulinkänsligheten hos personer som fick i sig sukralos varje dag.

Till sist får du höra det senaste till det återkommande ämnet Brian Wansink då nu ännu fler av hans studier blivit tillbakadragna samtidigt som han också ska lämna sin tjänst på Cornell University.

Efter det här följer en lite längre frågestund där vår, för dagen, extra medlem i panelen, Daniel Berglind PhD med fokus på fysisk aktivitet och fetmakirurgi.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi och Daniel Berglind.

Hålltider

00:00:00 Ung elev dog under fystester i grundskolan 00:18:45 Sukralos varje dag i två veckor gav sämre insulinkänslighet 00:32:22 Brian Wansink har fått lämna sin tjänst på Cornell University 00:39:35 Frågesegmentet 00:40:30 Vilken roll har fetmakirurgi när det gäller att förbättra folkhälsan? 00:46:19 Hur ser Daniel på arbetat att öka fysisk aktivitet från politiskt håll? 00:52:41 Hur bra är uppföljningen av patienter efter en fetmakirurgi 00:54:55 Hur stor är verkligen effekten från grönområden på fysisk aktivitet

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-09-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 105: BMI missar många som egentligen är feta

Ny tisdag och nya ämnen och rubriker från veckan som har gått. Denna gång får du höra om hur rådet om att människor ska äta väldigt lite vissa dagar och mer under andra dagar står sig mot rådet att bara säga till människor att äta lite mindre hela tiden.

Efter det följer en väldigt viktig diskussion kring bristerna och problemet med BMI som mått på övervikt och fetma. Några forskare har dock kommit fram till en betydligt bättre formel för att uppskatta övervikt och fetma kallat Relative fat mass (RFM). Den använder sig bara av längd och midjemått vilket gör den användbar och billig. Den skulle därför kunna förbättra precisionen i väldigt mycket epidemiologisk forskning och den kan troligen fungerar betydligt bättre även i mer kliniska sammanhang.

Avslutningsvis blir det en diskussion kring fenomenet paddnacke och problemet med att man ger människor någonting att oroa sig för som man faktiskt inte vet att det är ett problem.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Caroline Mellberg.

Hålltider

00:00:00 Intermittent fasta ger inte bättre resultat än en vanlig kontinuerlig diet 00:12:04 BMI missar många med fetma och nu finns en bättre formel 00:36:11 Barn som blir rädda för att få paddnacke 00:45:01 Livepodd under Tyngre 7

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-09-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 104: Varför verkar Gudiol hata LCHF?

I veckans avsnitt läggs fokus på tre nyare studier. Du får höra om hur träning kan påverka tarmfloran och varför det är väldigt intressant. Sen får du veta att det kan vara en väldigt bra idé med en powernap i fall du tränar tidigt på morgonen och sen ska träna på kvällen. Till sist blir det en studie där man undersökt vad som händer om man säger till folk att äta sin frukost senare på dagen och kvällsmålet tidigare.

Efter det här blir det som vanligt lite lyssnarfrågor där du bland annat får en lång utläggning om hur man förbereder sig för att se bra ut på en scen i fitnesstävlingar, varför Gudiol alltid är så arg på LCHF och vad som har gjort deltagarna i panelen mest upprörda under de första 100 avsnitten av podden.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:01:49 Träning förändrar tarmbiotan positivt 00:13:52 En powernap kan hjälpa en prestera i fall man sovit lite för lite 00:18:17 Ett lite förminskat ätmönster gav möjligen små förbättringar i hälsa 00:27:49 Lyssnarfrågor 00:28:24 Hur hade Papinniemi lagt upp en laddning för att se bra ut på en scen 00:41:23 Varför hatar Gudiol LCHF? 00:49:01 Vad har gjort oss i panelen mest arga i alla våra avsnitt

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-09-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 103: Vi önskar alla att ketchup motverkar cancer men...

Äntligen tisdag igen och det är dags för ett nytt avsnitt av Tyngre Rubriker. Denna vecka får du höra om en ny studie som har undersökt i fall människor verkligen går ner mer i vikt om de får välja den diet som de själva föredrar? Därefter ställer vi oss frågan om ketchup verkligen kan minska risken för cancer och varför det är så många som förlöjligar stödet för elcyklar utan att man faktiskt vet om det har gjort någon nytta eller inte.

Efter det här svarar panelen på ett antal lyssnarfrågor som bland annat handlar om den nya studien på alkohol som gav rubriker förra veckan.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaCaroline MellbergJacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Ska Dr Mellberg byta podd? 00:04:35 Blir resultatet bättre om folk får välja en diet som de föredrar? 00:09:36 Kan ketchup minska risken för cancer? 00:17:49 Sluta förlöjliga stödet till elcyklar? 00:26:54 Vad innebär fett-cycling? 00:31:23 Det finns inga säkra nivåer av alkohol enligt en studie i The Lancet 00:37:51 Kan man "punktförbränna" muskler? 00:45:49 Gudiols sport och lite inför Tyngre Classic

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-09-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 102: För lite kolhydrater och måltidsersättningen Huel

Två rubriker och en lyssnarfråga står på agendan i dagens Tyngre Rubriker. Först kommer en diskussion kring bäst före märkningen på mat och att Arla nu tänker upplysa sina kunder om att deras produkter oftast går utmärkt att äta även efter detta datum.

Sen följer en diskussion kring rubrikerna om att människor som äter lite kolhydrater lever kortare och att det är bäst att äta ?måttligt? med kolhydrater för lång livslängd.

Till sist diskuteras måltidsersättningen Huel som marknadsförs hårt på sociala medier. Tillför den någonting nytt och vilka fördelar och nackdelar kan det finnas med en sådan produkt?

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:02:02 Det går bra att äta mat efter bäst före datumen 00:13:51 För lite kolhydrater förkortar livet - enligt tidningsrubriker 00:36:42 Huel som måltidsersättning

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-08-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 101: Fritt HMB har ingen effekt när du ska bygga muskler

Förra veckan var en vecka där det publicerades en hel del intressanta studier och det är därför studiefokus i veckans Tyngre Rubriker där du får höra om två intressanta artiklar. En som undersökt om olika varianter av HMB har någon positiv effekt vid styrketräning för att öka i styrka och muskelmassa samt en systematisk översiktsartikel där man tittat på effekten av att vara still flera timmar i rad på hur din kropp sen hanterar en måltid.

Efter det blir det en diskussion kring ett antal rubriker i veckan som påstod att det var farligt att sova mer än åtta timmar per natt.

Avslutningsvis blir det två lyssnarfrågor som berör maxpuls och hälsosammare arbetsplatser.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol & Jacob Papinniemi.

Hålltider

00:02:07 Att vara still för länge påverkar blodsocker och insulin efter en måltid negativt 00:14:33 Olika varianterna av HMB är inte bättre än placebo när man ska bygga muskler 00:25:20 Är det verkligen farligt att sova mer än 8 timmar per natt? 00:35:47 Vad kan det betyda i fall man har svårt att nå sin maxpuls? 00:42:57 Vad kan man göra för en mer hälsosam arbetsplats

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-08-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 100: Avsnitt 100 och Michael Mosley om träning

Tyngre Rubriker gör sitt 100 avsnitt och firar detta genom att köra vidare som vanligt med tillägget att det diskuteras några lyssnarfrågor.

I det här avsnittet diskuteras bland annat sambandet att personer som äter mer gluten är i lägre risk för att utveckla typ 2 diabetes och Michael Mosleys försök att berätta sanningen om vardagsmotion på SVT.

Du får också veta vad vi i panelen tycker att man hade kunnat göra för att försöka förbättra folkhälsan.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Avsnitt 100! 00:02:19 Gluten och risken för att få diabetes typ 2 00:10:49 Sanningen om vardagsmotion med Michael Mosley 00:35:00 Start på lyssnarfrågor 00:36:49 Podden som ingen har hört talas om 00:38:12 Vilka lagar eller regler tror vi hade kunnat förbättra folks hälsa 00:51:15 Vad är det äckligaste eller konstigaste vi ätit för att vi trott det gjort träningen bättre? 01:00:03 Status på Dr Mellbergs internet

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-08-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 99: Solning, solkräm och cancer

Avsnitt 99 av Tyngre Rubriker avhandlar förutom Dr Mellbergs bröllop en hel del rubriker från veckan som gått. Du vår bland annat veta vad som händer i fall du drastiskt drar ner på din fysiska aktivitet i två veckor. Vad som händer när människor får äta syrsor till frukost varje dag i två veckor.

Sen följer en längre diskussion kring solkräm och om det är säkert eller inte. Vad man vet och vad man gissar sig till kring dess effekter.

Avslutningsvis försöker panelen förstå ett inslag i TV4 nyhetsmorgon där Charlotte Erlanson-Albertsson ska berätta om vilken mat som är bra att äta när det är varmt ute.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Kort om Dr Mellbergs bröllop 00:05:07 Två veckor med inaktivitet kan påverka kroppen väldigt negativt 00:18:59 Syrsor går att äta utan problem 00:26:34 Solkräm, solning och hudcancer 00:40:49 Konstiga råd om hur du ska äta i värmen

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-08-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 98: Föräldrar som dopar sina barn med proteinbars och app som preventivmedel

Tyngre Rubriker tittar denna vecka bland annat på frågan om att ge proteintillskott och proteinberikade livsmedel till sina barn istället för godis och läsk. Hur mycket kalorier du förbränner under en konsert. Om du verkligen kan använda en app som preventivmedel och varför samhället verkar så ovilligt att verkligen försöka göra någonting åt överviktsproblemen

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 En bränd Papinniemi och en hackad Dr Mellberg 00:04:19 Föräldrar som dopar sina barn med kosttillskott 00:17:42 Natural Cycles får kritik internationellt 00:30:34 Förbränner du lika mycket kalorier på en konsert som på ett spinningpass 00:42:47 Debattartikel av Stephan Rössner kring övervikt

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-07-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 97: Doping under regionals och fantastiska skor

En panel där 2/5 av gänget var mystiskt försvunna lotsar dig denna vecka igenom fyra intressanta rubriker från veckan som har gått.

Det diskuteras alla nya dopingfall från Crossfit Regionals tillsammans med en genomgång av testning för doping generellt sett och vad som verkar fungera för att verkligen sätta dit de som fuskar eller i alla fall tvinga dem till att minska sitt fuskande rejält.

Efter det får du vet att Nikes nya skor verkar leverera vad Nike lovade och att många av de nyheter kring hälsa som blir populära i sociala medier ofta inte ger en rättvis bild av den studien som de skriver om.

Avslutningsvis kommer det en kort diskussion kring hur bra eller dåliga föräldrar är på att uppskatta sockerinnehållet i olika livsmedel.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille Valkeaoja & Jacob Gudiol.

Hålltider

00:00:00 Flera fall av doping inom Crossfit 00:22:25 Nikes nya skor verkar verkligen göra folk snabbare 00:36:56 Du kan inte lita på nyheter i sociala medier 00:47:56 Föräldrar är dåliga på att uppskatta socker i livsmedel

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-07-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 96: Gummiband, potatis och skölja munnen med kolhydrater

Det är återigen dags för ett nytt avsnitt av Tyngre Rubriker och nya ämnen som blivit aktuella under veckan som har gått.

Det blir diskussioner kring träning med gummiband, hälsoeffekterna från potatis, hur man bäst behåller ungdomar inom idrotten, vilken nytta du har av att skölja munnen med kolhydrater samt fler kontroverser kring Caster Semenya och IAAFs försök att förbjuda kvinnor med ovanligt höga nivåer av testosteron att tävla i vissa grenar.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Nya träningsrön som överraskar forskare 00:11:37 Vad man vet kring potatis och hälsa 00:17:31 Indelning av ungdomsidrottare efter kroppsvikt gav fler avhopp 00:34:23 Fotbollsspelare som sköljer munnen med kolhydrater 00:46:14 IAAFs studie på testosteron och prestation hade betydande fel

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-07-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 95: Ketoacidos med LCHF, kaffe för alla och glöm inte styrketräning!

Denna vecka levererar Tyngre Rubriker ett riktigt superavsnitt med fyra väldigt intressanta ämnen. Först diskuteras huruvida människors förmåga att bryta ner koffein påverkar om kaffe korrelerar med bättre eller sämre hälsa.

Efter det kommer en diskussion kring dagens råd för fysisk aktivitet och att det är en del människor som motionerar och rör på sig men det är alldeles för få utför någon typ av träning som stärker upp muskler och skelett på ett bra sätt.

Efter det kommer det en kortare diskussion kring sötningsmedel och att det inte verkar ha någon effekt på någonting förutom att det är sött i munnen.

Avslutningsvis diskuteras några fallrapporter som tagits upp i läkartidningen där personer med typ 2 diabetes har hamnat i ketoacidos efter att de börjat äta LCHF.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille ValkeaojaJacob Gudiol, Caroline MellbergJacob Papinniemi.

Hålltider

00:00:00 Koffein verkar korrelera med positiv hälsa hos alla 00:11:29 Styrketräning är lika viktigt som konditionsträning för hälsan 00:24:35 Det händer ingenting med någonting när man ger folk sötningsmedel 00:31:25 Ketoacidos hos personer med typ 2 diabetes som äter LCHF

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-07-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 94: Håller alla träningsprylar du kan köpa verkligen vad de lovar?

Fyra rubriker diskuteras i veckans avsnitt av Tyngre Rubriker. Det är allt ifrån stillasittande, träning för äldre, tveksamma samarbeten från apoteket och prylar som sägs kunna förbättra din hälsa eller prestationsförmåga.

Medverkar i panelen gör Jenny ÅgrenWille Valkeaoja & Jacob Gudiol.

Hålltider

00:00:00 Stillasittande är inte så farligt som många verkar tro 00:12:21 Kombinerad styrke- och konditionsträning är effektivt för äldre 00:25:25 Många prylar som säljs för att mäta hälsa eller träning saknar bevisad validitet 00:38:40 Apoteket samarbetar med Food Pharmacy och Paradiset.com

Följ gärna Tyngre Rubriker på Instagram för att få del av relaterat material till podcasten.

2018-07-03
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.