Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Musikprodd-podden

Musikprodd-podden

I den här podcasten pratar vi om allt som har med musikproduktion att göra och lite till, allt från låtskrivande och kreativitet till mikrofonval, kompressorer och liveljud. Vi bjuder också in intressanta gäster som på något sätt gjort sig ett namn i musikvärlden, och de får dela med sig av knep, framgångar och misstag. Vi som gör den här podden heter Niklas Berglöf, Joakim Jarl och Magnus Lindberg.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

musikproducent.se/podd/

Avsnitt

#95 London calling with Sigala

Todays episode is bit of a special one - because of today's guest it's in English and not the usual Swedish. Joining us is no other than artist and DJ Bruce Fielder aka Sigala. His music has been streamed over 2.5 billion times (that is 2500 million streams!) and he's had 7 UK Platinum selling singles to date. Jarly and Bruce sat down remotely during quarantine for an in-depth discussion on all aspects of music making. We discuss the importance of practicing your craft, sticking to your vision, and how to approach making great music both in terms of songwriting and sounds.

Want more? Listen to Sigala on Spotify and follow him on Instagram.

This episode is hosted by Joakim "Jarly" Jarl. See more about our show listen to other episodes on our website musikproducent.se (in Swedish) or on Instagram or Facebook.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-06-17
Länk till avsnitt

#94 Att repa och bli duktig med Åke Olofsson

Det här avsnittet har som allt annat den här tiden spelats in på distans, och vi har kopplat upp oss mot Åke Olofsson - låtskrivare och producent som nog har sin största igenkänning i Den Svenska Björnstammen. Niklas pratar med Åke om allt från vilka instrument som passar mindre bra live, och varför en klarinett låter otroligt bra på inspelning.

Vi pratar också om Björnstammens framgångar från "Vart jag mig i världen vänder" och vidare hela vägen fram till Åkes nya egna solo-projekt, där det nu i dagarna faktiskt kommer en sprillans singel. Snygg tajming!

Programledare: Niklas Berglöf

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-05-06
Länk till avsnitt

#93 Reportage från Petalax

I det här specialavsnittet så följer vi med Niklas till Petalax i Finland för inspelningen av Vasas Flora och Fauna i en gammal kapellbyggnad. Vi får höra lite hur processen på plats går till samt intervjuer med bandet.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-04-17
Länk till avsnitt

#92 Gitarr, trummor och keys med Johnossi

Idag gästas av bandet Johnossi som just släppt sitt sjätte studioalbum. I studion har vi John Engelbert, Oskar "Ossi" Bonde samt Mattias Franzén som är med både på nya skivan och live. Bandet, som är riktiga tungviktare inom svensk rockmusik, packade en proppfull lastbil med teknik och hyrde under en månads tid in sig i en uppländsk herrgård som fick agera tillfällig studio. Vi pratar om hur låtarna gick från demo till färdigt album och såklart en del om bandets bakgrund och hur tekniken spelade en slumpmässig men ack så viktig roll i hur bandets karaktäristiska sound blev till.

Programledare: Niklas Berglöf och Joakim Jarl.

Se mer och länkar på https://musikproducent.se/podd/2020/092-johnossi/

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-03-17
Länk till avsnitt

#91 Datorer, Dropbox och Deutschland

I det här avsnittet pratar vi om Dropbox senaste uppdatering som numera kodar om länkade ljudfiler till en helt bedrövlig kvalitet - vi är som sig bör mycket upprörda, trots att knepet ?raw=1 (beskrivning på hemsidan) verkar fungera som workaround. Niklas och Magnus har också åkt till Berlin och hälsat på i en fet studio.

Vi ger oss också in i datorträsket och diskuterar huruvida nya Mac Pro trots den digra prislappen kan vara en rimlig investering jämfört med en tex PC/Windows eller Hackintosh, och vilken konfiguration som i så fall skulle vara mest prisvärd.

I avsnittet: Joakim Jarl, Niklas Berglöf och Magnus Lindberg.

Läs vidare om avsnittet här.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-02-28
Länk till avsnitt

#90 Ljus, skärmar och NAMM

I det nya decenniets första avsnitt så pratar vi lite om studioprylar som inte är direkt musikrelaterade, Jocke har köpt en ny superwide datorskärm och vi pratar om hur det faktiskt påverkar musikskapandet. Vi pratar också lite om belysning, både Niklas och Jocke har skaffat sig lampor och ljusslingor som går att styra via en app i mobilen, och är riktigt nöjda.

Vi får också ett nytt episod av Manges produkthörna, och vi spekulerar vilt kring vad UAD hypade produktlansering på NAMM kan tänkas vara. Så här i efterhand vet vi ju vad det blev, och vill du höra våra tankar och kommentarer på deras nya DAW så finns de på vår Patreon.

Sist men inte minst - våra Instagram-konton är:

Jocke: @jarlyjarlyNiklas: @berglofs_sound_and_musicMagnus: @vrtkl_audio

Som alltid, tack för att ni lyssnar på oss, vi hörs snart!

/Joakim, Niklas och Magnus

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2020-01-22
Länk till avsnitt

#89 Thomas "TK Audio" Kristiansson

I det här avsnittet av podden har vi med oss ingen mindre än Thomas Kristiansson, som tillsammans med sin fru Annika driver TK Audio och Vintage Design - två klassiska märken inom svensk hårdvara. Vi pratar om hur det kommer sig att han började designa hårdvara och vad som är utmaningarna i design och produktion av såväl preamps, EQ:s och kompressorer.

För er som sponsrar oss på Patreon så finns där en stunds extra bonusmaterial där vi pratar med TK om bland annat Neve och API-kloner, spana in det!

Programledare: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-12-22
Länk till avsnitt

#88 Studioakustik med Jens Eklund

Det har blivit dags för oss att ta tag i en av de viktigaste delarna i en studio - akustiken. Det är lite av en vodoo-vetenskap för oss vanliga dödliga, men det går faktiskt att räkna på hur ett rum bör behandlas för att få så bra akustikmiljö som möjligt. Med oss i studion för att hjälpa oss med just det har vi Jens Eklund. Han är en av Sveriges bästa akustiker har byggt studios runt om i hela världen, dessutom bygger han diffusorer och högtalare under namnet Resonator Stockholm.

Har du funderingar kring akustik i studiomiljöer så kan "Studio Building Acoustics" på Gearslutz vara en bra start. Programmet som Jens nämner i avsnittet heter Room EQ Wizard och det kan hämtas gratis här. Sist men inte minst - vill du följa Jens på Instagram så finns han under namnet Holonor.

SPONSRA OSS PÅ PATREON - bonusmaterial endast för våra sponsorer!

För mer länkar till artiklar och online-tjänster som Jens nämner, se avsnittets inlägg på vår hemsida musikproducent.se

Programledare: Joakim Jarl och Magnus Lindberg

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-11-18
Länk till avsnitt

#87 Mental hälsa, handklappar och plugins

I dagen avsnitt pratar vi om något som fått lite uppmärksamhet senaste tiden, men inte tillräckligt. Den psykiska ohälsan bland musiker (producenter, artister, låtskrivare, ljudtekniker osv) är utbredd och i en studie svarade 73% av de tillfrågade att de har drabbats av depression eller ångest i sitt musikutövande. Som underlag har vi en artikel som är skriven av en av våra lyssnare, Ricard Magnusson.

Vi pratar också om, och testar nya pluginen Hand Clap Studio från svenska Robotic Bean (10? rabattkod finns på vår hemsida). Sist men inte minst så förbereder vi oss för årets stora plugin-rea under Black Friday som närmar sig!

Medverkar i avsnittet: Magnus Lindberg, Niklas Berglöf och Joakim Jarl

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-28
Länk till avsnitt

#86 Det stora hörlurstestet!

Vi har länge velat göra ett avsnitt där vi testar olika hörlurar, och nu har det äntligen blivit dags! Musikaffären Deluxe har lånat oss ett helt gäng hörlurar i olika prisklasser! Niklas och Magnus (Jocke är och jobbar i London så han får inte vara med) har systematiskt lyssnat sig igenom allihop och tar också in Frans Hägglund (gäst i avsnitt 2) för att helt subjektivt sätta ner foten och avgöra vilken som är bäst och mest prisvärd. Mer info om alla hörlurar finns på hemsida musikproducent.se.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-10-10
Länk till avsnitt

#85 Hackintosh, credits och volymjusteringar

Äntligen är vi tillbaka efter sommaruppehållet! Mycket har hänt sen sist - Jocke bygger om sin studio, och har också byggt en Hackintosh, Magnus har upptäckt Tidals nya credits och nu kan man äntligen se andra låtar som till exempel mixare har mixat, inte en dag för sent och vi tittar på er Spotify :) Niklas har också kollat på hur Spotify (och de andra streamningtjänsterna) normaliserar volymen i spellistor och album och hittat varför det är svårt att designa en sån funktion för alla. Sist men inte minst ett par plugin-tips!

Gullfoss EQ

Polyverse Manipulator

Izotope doubler

Wider

Tack för att ni lyssnar och trevlig höst, hörs snart!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-09-13
Länk till avsnitt

#84 Propellerheads med Ernst Nathorst-Böös

Dagens gäst heter Ernst Nathorst-Böös och är en av grundarna till svenska Propellerheads, mjukvaruföretaget som ligger bakom de legendariska musikprogrammen Reason, Recycle och Rebirth bland andra. Ernst har sedan de startade Propellerheads 1994 till alldeles nyss varit VD för företaget och har därmed haft en betydande roll för hur musikskapande med dator utvecklats internationellt de senaste 25 åren. Vi pratar om visioner för musikskapande, drivkrafterna bakom att utveckla musikprogram och inte minst hur det kändes att vara på plats när MIDI presenterades för första gången.

Läs mer om Propellerheads, och här kan du lyssna på Ernsts band (Spotify).

Programledare: Joakim Jarl och Magnus Lindberg.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-06-27
Länk till avsnitt

#83 En fot i verkligheten med Selen Özan

Dagens gäst heter Selen Özan och är en låtskrivare, producent och musiker samt en av grundarna till studiokollektivet Oda Studios med sin bas i Stockholm. Hon har producerat bland andra Veronica Maggio och Miriam Bryant och var precis nominerad till årets rookie-producent/låtskrivare på Dennis Pop Awards som när det här avsnittet sänds hunnit gå av stapeln.

Musik i avsnittet

Programledare i avsnittet: Joakim Jarl och Magnus Lindberg.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-06-13
Länk till avsnitt

#82 Spår för spår: 4AM med Dennis Kalla

Joakim och Niklas sätter sig och går igenom prodden och mixen av låten 4AM med artisten Dennis Kalla. Vi pratar om inspelningstekniker, lyssnar på stems, pratar om hur produktionen gick till med musiker och artist, och hur Niklas angripit mixen. Sist men inte minst så gör vi också en liten telefon-intervju med Dennis om hur själva låten blev till.

Programledare i avsnittet: Niklas Berglöf och Joakim Jarl.

Om du tycker om vår podd så kan du sponsra oss på Patreon med valfri summa per avsnitt.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-05-29
Länk till avsnitt

#81 Gangsterpop och Grammisvinst med Simon Superti

Dagens gäst heter Simon Superti, han är en musikproducent i vad som kanske kan kallas en ny hiphopgeneration i Sverige. Han har producerat bland andra ZE, Dani M, Vic Vem och Adel men kör också ett eget artistprojekt. Han blev nyss utnämnd till Årets Producent i Grammis 2019 för sitt jobb med just Adel och Dani M, och då känns det ju inte mindre än givet att vi ska ta ett snack med Simon. Vi pratar om allt från starka musikupplevelser inne i ett fängelse till hur det är att stå på Grammis-scenen och ta emot priset.

Programledare: Magnus Lindberg och Joakim Jarl.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-05-12
Länk till avsnitt

#80 Studiokaffet är viktigt

I vårt åttionde avsnitt pratar vi om vad Jocke hållt på med under sina nästan två månader på bortaplan, och Niklas utsätter Magnus och Jocke för ett blindtest av kaffesorter. Kaffe är kanske en av musikvärldens viktigaste drycker och vi sätter ner foten vilket kaffe vi tycker om. Vi pratar också snabbt om nya MIDI 2.0, och Niklas visar hur han mixar ihop tre olika mikrofoner på en gitarrstärkare med en line-signal och hur det låter.

Medverkande i avsnittet: Niklas Berglöf, Magnus Lindberg och Joakim Jarl.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-04-29
Länk till avsnitt

#79 Håkan, druvor och indierock med Måns Lundberg

Dagens gäst heter Måns Lundberg, han är en musikproducent som varit involverad i en hel drös stora artisters låtar och produktioner. Till de mer välkända namnen på CV:t hittar vi Håkan Hellström, Amason, Deportees, Veronica Maggio, Erik Lundin, Silvana Imam, Ariel Pink, Hurula, Love Antell med många fler. Vi pratar bland annat om hur det är att spela i band, att kriga sig fram till producent-titeln, varför svenska producenter kanske döms lite hårdare på hemmaplan. Och så får vi höra lite om vad Måns tycker skillnaderna att producera pop och hiphop består i.

Programledare i avsnittet: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-04-10
Länk till avsnitt

#78 Att göra sin grej med Martin Ehrenkrona

Dagens gäst heter Martin Ehrenkrona, men kallas även för Konie. Han är ursprungligen värmlänning men är numera Stockholmsbaserad och driver tillsammans med Christian Gabel från Bob Hund, studio Cobra i Stockholm. Han har producerat band som Dundertåget, In Solitude, Viagra Boys, Kajsa Grytt och Tribulation, samt spelar även i Les Big Byrd.

Programledare: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-03-28
Länk till avsnitt

#77 Rap engineering with Sean Tallman

Den här veckan gör vi en typ av premiär med vårt första avsnitt på engelska ever! Joakim åkte över till LA, och passade på att ta ett snack med studioteknikern och mixaren Sean Tallman. På Seans CV hittar vi artister som BANKS, Deftones, Jill Scott, Dr. Dre, Eminem, Miley Cyrus, Kelly Klarkson och många fler, bland annat var han engineer på världshitten Hey Ya med Outkast. Vi pratar bland mycket annat om hur han i detalj mixar rapvokaler och hur studiosessions har utvecklats och förändrats de senaste åren.

Här finns en spellista med musik i avsnittet.

Programledare: Joakim Jarl.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-03-14
Länk till avsnitt

#76 Det är proffsigt att ta beslut

Q&A-specialavsnitt! Under de dryga 2 åren vi gjort den här podden har det kommit drösvis med frågor på mail, på Instagram och på Facebook (och en och annan IRL också). Så roligt är det och oftast svarar vi direkt men nu har v samlat ihop några av de frågor vi fått som vi tycker känns relevanta och som fler kanske kan få nytta av. Och så svarar vi på dem! Vi pratar om hu en bra vokalstripp kan se ut, vad kan man göra för att få sin prodd bredare, och så går vi igenom olika typer av kompressorer.

Här är Youtube-videon från Dan Worrall som Magnus nämner.

Med i avsnittet: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-03-03
Länk till avsnitt

#75 Analogt till digitalt och tillbaks

I vad som mycket väl kan vara vårt nördigaste avsnitt hittills (går det ens?!) så har Niklas och Magnus lånat in och samlat ihop ett helt gäng AD-omvandlare för att undersöka vilken som bäst tar en analog stereosignal och översätter den till ettor och nollor. Till sin hjälp har de också med sig Frans Hägglund (avsnitt 2) som bistår med både öron och kunskap. Små skillnader men tydliga resultat utlovas!

De omvandlare som testas är

RME ADI-2 Pro FSCrane Song HEDD QuantumDangerous Convert AD+Universal Audio 2192Burl B2 Bomber

Programledare i avsnittet: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-02-14
Länk till avsnitt

#74 Sinusvågor och tutiga ljud med Anna Engberg

Dagens gäst är producenten och mixmastraren Anna Engberg. Hon är lärare/föreläsare på SAE och kan vara en av de mest välutbildade gäster vi haft i podden, med bland annat en Physics and music-utbildning på CV:t och en C-uppsats om vocal pitch correction. Så nu får vi äntligen svar på vilken tuning-plugin som de facto är bäst! Vi pratar om programmering av sinustoner, konstaterar att även det enklaste av ljud är väldigt komplext och inte minst så får vi lära oss en grymt knep för vokalproduktion. Anna berättar också lite om branschnätverket Upfront och Vem Kan Bli Producent och det stöd de ger i att fungera som trygga platser att utvecklas inom som icke cis-man.

Här kan du lyssna på musik som Anna varit involverad i (Spotify)

Sånt som nämns i avsnittet:

Four Organs av Steve Reich (Youtube)Dokumentären Wild Dogs på SVT PlayUpfront producer network (hemsida)Vem kan bli producent (hemsida)SAE Institute Stockholm (hemsida)

Programledare: Magnus Lindberg och Joakim Jarl.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-01-31
Länk till avsnitt

#73 Vi hälsar på hos Genelec

Dagens avsnitt är ännu en specialare - vi åkte till Finland för att hälsa på högtalartillverkaren Genelec i deras fabrik och huvudkontor. Med oss i studion har vi Sverigerepresentanten Patrick Lundin. Vi tog en rundvandring i hela fabriken och passade också på att prata med R&D, marketing och VD om allt från utmaningarna i att designa högtalare, vilken del som är dyrast att producera till lite företagsfilosofi.

Vi kommer också publicera ett Youtube-avsnitt från Genelec-fabriken, så håll utkik efter det på vår nystartade Youtube-kanal - prenumerera så missar du inget kul!

Programledare: Joakim Jarl, Niklas Berglöf och Magnus Lindberg.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-01-17
Länk till avsnitt

Youtube-premiär!

Idag publicerar vi inget vanligt avsnitt som podd - utan gör vårt första riktiga Youtub-avsnitt! Vi gör ett studiobesök i vår egen studio Redmount Studios! Kolla hela avsnittet på Youtube här! Vi ses /Niklas, Joakim och Magnus

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2019-01-10
Länk till avsnitt

#72 Avancerade kopplingar med Markus Jägerstedt

Denna vecka är podden på bortaplan, ute på Långholmen i Stockholm hälsar vi på hos producenten, låtskrivaren och musikern Markus Jägerstedt. På CV:t har han en diger lista artister, däribland Robyn, Markus Krunegård, Röyksopp, Seinabo Sey och nyligen Little Jinder. Vi pratas bland mycket annat om avbrutna studier, jämför live mot studio, ett par rätt avancerade midikopplingar samt givetvis en del om arbetet med Little Jinders nyss grammisnominerade skiva.

Programledare i avsnittet: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg.

Se vår hemsida för fler avsnitt, bilder och tekniklistor!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-12-20
Länk till avsnitt

#71 Massa nya plugins

Idag pratar Joakim och Magnus om några nya plugins som dykt upp, inte minst Fabfilters uppdaterade EQ Pro-Q 3! Jocke har också varit iväg på ett två veckors låtskrivarcamp i Thailand och berättar om den upplevelsen. Sist men inte minst lite datasnack :)

Medverkande i avsnittet: Joakim Jarl och Magnus Lindberg.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-12-06
Länk till avsnitt

#70 Klipp och klistra med Love Antell

Love Antell är låtskrivare, artist och producent både under eget namn samt i klassiska indiebandet Florence Valentin. Han har tidigare bland annat gett ut två soloalbum, två EP:s, varit med i TV-programmen Så mycket bättre och egna programmet ?Love Antell i Finland? på SVT. Nu är han aktuell med nya EP:n ?Ideal och Livet? - från vilken vi får höra hur processen gått till både med låtskrivande och produktion tillsammans med vår egen Niklas Berglöf. Love berättar bland annat om att "klippa och klistra" akustiska trummor för att skapa ett elektroniskt beat men med akustisk känsla, samt hur det känns att använda Autotune hörbart för första gången.

Programledare: Niklas Berglöf

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-11-22
Länk till avsnitt

#69 Två-årsjubileum live på Scalateatern!

Vi firar vårt två-årsjubileum med live-podd på scen på Scalateatern i Stockholm och en helkväll! Niklas pratar om tempo i musik - vad är populärt, och hur skiljer sig upplevelsen av ett tempo när man byter underdelning? Magnus pratar om hur man kan mixa för loudness, vad är loudness och hur kan man tänka om man vill få sin mix eller prodd så stark som möjligt? Slutligen pratar Jocke om inspiration och samplingar, vad kan man göra när inspirationen tryter, och finns det kanske knep för att snabbare hitta in i känslan?

Vi släpper också den roliga nyheten att vårt samplingspaket Redmount Samples Vol. 1 är ett av default-presets i Teenage Engineerings nya OP-Z samt visar lite snabbt hur en sån kan låta!

Vi vill ge ett stort tack till alla som lyssnar på oss, till alla er som kom till vår jubileumskväll, till kvällens sponsorer - Genelec, Native Instruments, Softube, TK Audio, RME och Teenage Engineering. Och inte minst ett supertack till vår jubileumspartner DLX Deluxe Music!

Länk för att hämta samplingar finns på vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-11-01
Länk till avsnitt

#68 Mixtävlingen

I det här avsnittet avgörs så mixtävlingen som vi annonserade förra avsnittet! Wow vad många svar vi fått - helt otroligt roligt att så många ville sätta tänderna i den här låten, och vilken bredd på olika mixar vi fått in! Lisa Bäckström (vars låt ju fick vara föremål för tävlingen) har valt ut tre mixar som hon tycker står ut, och vi lyssnar närmare på dem alla tre, och kommenterar. Grattis till Mikael Sahlsten, Gustav Brunn och Markus B. Almqvist som därmed vann tävlingen och får två biljetter var till vårt två-årsjubileum på Scalateatern i Stockholm den 27 oktober!

Till alla som gjort och skickat in en mix - vi kommer lyssna på samtliga mixar och ge individuell feedback, ge oss någon vecka eller två så kommer ett mail med kommentarer från oss tre!

Medverkande i avsnittet: Lisa Bäckström, Niklas Berglöf, Joakim Jarl och Magnus Lindberg.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-10-17
Länk till avsnitt

#67 Mixtävling och Manges produkthörna

Vi samlade ihop oss för att prata lite om vad som hänt på senaste, Niklas har en spaning på bussprocessering av trummor samt lite knep hur man kan "smeta ihop" trummor med delay/verb. Jocke hakar på med ett knep som han nyss kommit över med Fabfilter Saturn för att få diskanten i trummor lite mer krispigt. Magnus berättar också om tre nya ljud- och musikprodukter i vad han kallar för "Manges produkthörna". Jocke har också spanat lite vad som är nytt i nya macOS Mojave och uppdateringen av Logic. Sist men inte minst så släpper vi en mixtävling! I potten finns biljetter till vårt tvåårsjubileum på Scalateatern. För att ladda ner mixfilerna - gå till det här avsnittets sida på musikproducent.se.

Medverkande i avsnittet: Joakim Jarl, Niklas Berglöf och Magnus Lindberg.

För bilder, tekniklistor osv för det här och våra andra avsnitt, se vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-10-03
Länk till avsnitt

#66 Carpe diems mamma med Raindear

Raindear, eller Rebecca Bergcrantz som hon egentligen heter, är en malmöit som landat i Stockholm efter att ha flyttat runt till Piteå, London, New York och Los Angeles. Hon har ett unikt uttryck och skapar mörk electropop i sin studio i Oda studios och hon är i full fart med att färdigställa uppföljaren till debutalbumet Embers som släpptes 2016. Vi pratar om hur Soundtoys Crystallizer gjort livet lättare eftersom hon inte längre behöver sitta och manuellt detuna och reversa delaysvansar, varför det är så mycket lättare att påbörja en låt än att avsluta den, och behovet av att jobba strukturerat.

Här hittar du Spotify-spellistan till avsnittet.

Programledare: Joakim Jarl och Magnus Lindberg.

Se vår hemsida musikproducent.se för mer information om det här eller något av våra andra avsnitt.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-09-20
Länk till avsnitt

#65 Samplade fåglar och akustiska instrument med Menke

Menke är en svensk artist och producent med en fäbless för akustiska instrument och som i en drömsk skandinavisk ljudvärd bland annat musiksatt dikter av Karin Boye och som nyligen släppt sitt debutalbum Till Havet. Hon har en tendens att golva människor som får höra hennes musik, och en som blivit golvad är Steve Angello som direkt ville haka på och jobba med henne när han fått höra hennes musik!

Vi lyssnar igenom processen, från första demo till mellanversion och slutgiltiga prodden och pratar igenom inspelningsprocess, hur det känns att ha 25 personer som spelar stråkar på sin musik och varför Menke inte använder några elektroniska instrument på sin musik.

Spellistan till avsnittet hittar du här.

Programledare i avsnittet: Niklas Berglöf och Joakim Jarl.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-09-07
Länk till avsnitt

#64 Onlinemastring och personlig utveckling

Magnus har testat onlinemastrings-tjänsten LANDR, där du kan ladda upp en mix och få tillbaks en master. Och utan spoilers kan vi väl avslöja att det inte är ett toppbetyg som delas ut - vi testade att skicka in mixar på olika sätt och spelar upp resultatet. Joakim pratar om utveckling inom vårt område och vad man lärt sig, inte minst känslan att regelbundet få den där "aaah ok nu fattar jag!!"-känslan.

Medverkande i avsnittet: Magnus Lindberg och Joakim Jarl.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-08-24
Länk till avsnitt

#63 Analog inspelning med Welfare Sounds

I det här avsnittet skickade vi Niklas på bortamatch att hälsa på göteborgskollektivet och studion Welfare Sounds i ett villaområde i Göteborg. Per Stålberg och Olle Björk är producenterna och ljudteknikerna bakom studion, och på meritlistan hittar vi bland andra Håkan Hellström, Bombus, Ian Person, Terra, Division of Laura Lee, At the gates och många fler.

I avsnittet pratar vi om hur det funkar att jobba två personer tillsammans på alla jobb, varför de föredrar att spela in live i studion och så blir det en hel del snack om att skruva analogt ljud.

Programledare i avsnittet: Niklas Berglöf.

Spellistan till avsnittet hittar du här.

För bilder, länkar osv till det här och alla våra andra avsnitt, se vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-08-13
Länk till avsnitt

#62 Spela allt och dissekering av Vcation med Michel Zitron

I det här avsnittet har vi med oss Michel Zitron, låtskrivaren och producenten bakom hits som bland annat Don't you worry child och Save the world med Swedish House Mafia, Red Lights med Tiësto, Fade into darkness med Avicii och många artister både internationellt och i Sverige. Vi pratar om processen att skriva musik, hur han började, varför han tycker att trummor blir bättre om man spelar dem på keyboard. Sçist men inte minst, så dissekerar vi produktionen av låten Lay Low från Michels och John Martins nya band VCATION som släpps idag (27 juli).

Programledare i avsnittet: Joakim Jarl och Niklas Berglöf.

Spellista till avsnittet hittar du här.

Missa inte att vi firar att vi fyller två hela år med en helkväll på Scalateatern i Stockholm, det blir live-podd, panelsamtal samt flera av Sveriges bästa utvecklare av både hård- och mjukvara för musikskapare. Läs mer och beställ biljetter här.

För bilder, länkar och tekniklistor på allt vi pratat om i det här och våra andra avsnitt, se vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-07-26
Länk till avsnitt

#61 Flest snares vinner, dissekerade produktioner med Tjuvjakt

I det har avsnittet har vi med oss hela tre medlemmar i kollektivet/gruppen Tjuvjakt - Kid, Fredrik (Woodz) och Olle. Om någon missat vilka Tjuvjakt är så har de senaste åren haft riktiga superhits i Sverige med låtar som bland annat G-Unit & Canada Goose, Tandtråd och Tårarna i halsen. Vi pratar om hur de skriver låtar, hur bandet kom till och inte minst så går vi igenom TVÅ produktioner - lyssnar på stems, pratar om hur de spelades in, hur det mixats och allt däromkring. Vi får också ett par ordentliga tips på plugins som i alla fall för oss var nya!

Programledare i avsnittet: Joakim Jarl och Niklas Berglöf.

För bilder, länkar och listor på personer och teknik/plugins vi pratat om i det här avsnittet och alla våra andra avsnitt, kolla vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-07-11
Länk till avsnitt

#60 Distad mastring, tvåårsjubileum och lite nya prylar

I dagens avsnitt har vi äntligen lyckats samla oss tre runt mickarna igen, vi pratar om vad som hänt senaste tiden i studion och nya inköp av olika slag. Niklas har en ny EQ från Wes Audio, Jocke har nya Genelec-monitorer, och Mange bygger om för fullt med ny studiomöbel. Magnus berättar också om en ny tjänst där man kan processa ljudfiler online genom vintage utrustning, och Jocke har spanat på en mastringstrend där mastern både klipper och distar med flit.

Medverkande är Niklas Berglöf, Joakim Jarl och Magnus Lindberg.

För spellista, länkar och bilder till det här avsnittet samt våra andra avsnitt, se vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-06-27
Länk till avsnitt

#59 Dissekering av Ratata med Ambivalensen

I avsnitt 59 har vi med oss duon Ambivalensen, som består av Sandra Eberskoug och Joel Rönnbäck. Vi går igenom spår för spår på deras nya singel Ratata och får höra lite om hur produktionen gick till, hur bandet startade och vad Ratata betyder!

Lyssna på spellistan för avsnittet här.

Programledare: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg.

För länkar och bilder för det här och alla våra andra avsnitt, se vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-06-13
Länk till avsnitt

#58 Syntar, house och Depeche Mode med Christoffer Berg

I avsnitt 58 har vi med oss producenten och låtskrivaren Christoffer Berg, som förutom sin egna karriär som artist under bland annat namnet Hird jobbat med artister som Fever Ray, The Killers, Depeche Mode, Freddie Wadling, Jose Gonzales, Robyn, The Knife och många många fler, listan över artister är nästan ett avsnitt i sig. Men i det här avsnittet pratar vi om mentorer, remixer, Depeche Mode, hur det kom sig att musiken fick den plats den har i Christoffers liv och vikten att våga vara respektlös.

Programledare: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg.

För bilder, tekniklistor och länkar till sånt vi pratar om i det här och alla våra andra avsnitt, se vår hemsida.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-05-30
Länk till avsnitt

#57 En studio på Mallis med Fredrik Thomander

Dagens gäst är en låtskrivare, producent och studioägare vid namn Fredrik Thomander. Han fick sitt stora låtskrivarbreak i slutet av 90-talet med N'Sync och har sedan dess har han haft att göra med en diger lista med artister som Luis Fonsi, Austin Mahone, Scorpions, Backyard Babies, Sara Dawn Finer, Agnes, EMD, A Teens, Molly Sanden och många fler. Utöver låtskrivandet har han också byggt en studio på Mallorca - Palma Music Studios, vi pratar om hur det var att bygga en studion, vilka mikrofoner som bara måste finnas i en studio, och inte minst varför han nu efter många år skaffat sig ett stort SSL-bord igen.

Programledare: Joakim Jarl

För bilder och tekniklistor över det här och vår andra avsnitt, se vår hemsida musikproducent.se.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-05-16
Länk till avsnitt

#56 Kreativa gäng och torp-check med Alexander Juneblad

Idag har vi med oss Alexander Juneblad, en pop- & hiphopproducent från Umeå som också är en del av musikkollektivet Random Bastards. Alex gör musik både till sig själv och andra, har varit med i bandet Caotico och har egna artistprojekt både under eget namn och under namnet Academics. Han har också producerat en hel drös andra artister som Cleo, Daniel Adams-Ray, Kristin Amparo, Trainspotters, Broder John och sist men inte minst EP-aktuella Fricky. Vi pratar om hur det är att leva och verka i Umeå, varför ett samarbete bör börja med en kopp kaffe och hur det kommer sig att Alex kör två DAWs.

Programledare i avsnittet: Joakim Jarl och Magnus Lindberg

För att se bilder, tekniklistor och musik för det här och alla våra andra avsnitt se vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-05-02
Länk till avsnitt

#55 Skryt, gnäll och plattityder med Jocke Åhlund

Dagens gäst är en låtskrivare, producent och artist som heter Jocke Åhlund. Han behöver nog ingen egentlig presentation, men värt att nämna är tre egna band som heter Teddybears, Les Big Byrd och numera pausade Ceasars. Som producent har han bland annat producerat två album med Håkan Hellström och har en diger lista samarbeten med namn som Giorgio Moroder, Charli XCX, Robyn, Iggy Pop, Sia, Petite Meller och Cee-Lo mfl. I avsnittet pratar vi om hur karriären startade, att bli golvad av musik, hur Jocke tänker när han spelar in, och inte minst hur pianointrot på Håkan Hellströms "För sent för Edelweiss" blev till.

Programledare i avsnittet: Joakim Jarl och Magnus Lindberg.

För bilder, tekniklistor och länkar till sånt vi pratar om i det här och alla våra andra avsnitt, se vår hemsida.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-04-18
Länk till avsnitt

#54 Omvandlare, formanter och tävlingsvinnare

Niklas och Magnus har tillsammans med Frans Hägglund (avsnitt 2) testat tre olika AD-omvandlare vilken som bäst översätter analogt ljud in i datorn, och det visade sig vara större skillnader än väntat. De har också testat tre kompressorer för röstkomprimering. Vi avslöjar också vem vinnaren av en Elektron Analog Heat blir, och Jocke och Niklas delar också olika tips på mixknep med formant-shift. Sist men inte minst så har någon av oss i podden för första gången en låt på UK top 10-listan!

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-04-04
Länk till avsnitt

#53 Analoga plugins och transistorer med Elektron

I avsnitt 53 har vi med oss Oskar Albinsson (R&D) och Simon Mattisson (produkdesigner) från svenska synt- och trummaskintillverkaren Elektron. De har gjort smått legendariska produkter som Octatrack, Digitakt, Digitone och inte minst nya MK2-versionerna av Analog Keys och Analog Rytm. De senare två har vi också gjort en specialversion av vår jingel med som också finns att se på Youtube.

Vi får reda på hur tankarna bakom gått, hur man väljer syntes när man ska skapa en ny synt och inte minst, så får vi reda på alla olika distortionstyper i Analog Heat. Och på tal om den distburken - vi har fått ett exemplar att ge till en lycklig lyssnare! Vi kommer ställa en fråga på något som sades i avsnittet - gå in på vår Facebooksida för att se tävlingsfrågan och tävla!

Programledare: Joakim Jarl och Magnus Lindberg

För bilder, länkar och tekniklistor på sånt vi pratar om i det här och alla våra andra avsnitt, se vår hemsida.

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-03-22
Länk till avsnitt

#52 Sampla och stretcha en flygel med Joakim Jarl

I dagens avsnitt vänder vi för sista gången blicken inåt och har vår egen Joakim "Jarly" Jarl som gäst, han är låtskrivare och producent med bland andra Sigala, Veronica Maggio och Martin Garrix på CV:t. I avsnittet pratar vi om hur man får jobb, varför han använder Pro Tools hellre än Logic för att spela in sång, och att motgångar ibland kan behövas som katalysator för framgång, och inte minst så får vi veta hur det gick till när Joakim smått osannolikt fick ta över en gammal Prophet 5:a i nyskick.

Här hittar du Spotify-spellistan till avsnittet.

Programledare: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg.

För bilder, länkar och tekniklistor med sånt vi pratar om i det här och alla våra andra avsnitt, se vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-03-08
Länk till avsnitt

#51 Dissekering av "Jävla 80-tal" med Hanna Järver

I dagens avsnitt har vi med oss artisten och producenten Hanna Järver. Vi pratar om hur hennes musikkarriär startade, att gå på folkhögskola och inte trivas, och om att flytta till en storstad för att satsa på musiken. Och inte minst så ger vi oss in i och dissekerar vi hennes senaste singel "Jävla 80-tal".

Programledare i avsnittet: Joakim Jarl och Niklas Berglöf.

För bilder, länkar och listor på sånt vi pratat om i det här och alla våra andra avsnitt, se vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-02-22
Länk till avsnitt

#50 Antipryl-samlande och musikfilosofi med Patrik Berger

I dagens avsnitt har vi med oss ingen mindre än producenten och låtskrivaren Patrik Berger. Han har superhits med Robyn och Icona Pop i ryggen, och på meritlistan hittar vi namn som Lana Del Ray, Mura Masa, Miike Snow, Charli XCX, Amason, Veronica Maggio och många fler. Patrik delar med sig av sina tankar kring produktion, hur han skriver låtar och hur det kommer sig att ett samarbete kanske inte alltid måste vara trevligt för att få fram den bästa musiken.

Programledare: Magnus Lindberg och Joakim Jarl.

För bilder, länkar och tekniklistor på sånt vi pratar om i det här avsnittet och alla våra andra avsnitt, se vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-02-08
Länk till avsnitt

#49 Kan man höra skillnad på lossless och lossy?

I dagens avsnitt har vi testat oss på Tidals ljudformat, kan vi höra skillnaden mellan deras lossy och lossless-format? Det är uppgraderingstider för datorer i alla fall i vår studio och vi pratar lite om vad som är viktigt att tänka på inför uppgradering. En liten shoutout också till alla våra lyssnare runt om i världen! Vi gör också vår YouTube-premiär med ett litet klipp om hur Niklas mickade upp trumsetet inför inspelningen av Linn Koch-Emmerys andra EP, se videon här.

Medverkande i avsnittet: Niklas Berglöf, Magnus Lindberg och Joakim Jarl.

För bilder, tekniklistor och länkar till sånt vi pratar om i avsnittet, gå till vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-01-25
Länk till avsnitt

#48 En Priest-dissekering med Simon Söderberg

I dagens avsnitt har vi återigen med oss Simon Söderberg för del två. Förra avsnittet med Simon (betitlat "#46 Att spela in samma skiva två gånger med Simon/Alpha från Ghost") handlade mest om hans tid i Ghost, och nu pratar vi vidare om producentskapet bakom bland annat bandet Priest.

Priest står också för årets första produktions-dissekering med låten The Cross som Simon producerat. Vi får höra alla stems, och tankarna bakom bland annat Michel Jackson-virveln, varför en prodd kan bli fetare av att muta ett gäng kanaler, och inte minst om varför det kan vara en bra ide att vara fattigare än alla ens kompisar.

Programledare: Niklas Berglöf och Magnus Lindberg.

För bilder, tekniklistor och spellistor för det här och alla våra andra avsnitt, gå till musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2018-01-11
Länk till avsnitt

#47 Cleara samplingar, royalties, DIY-prylar och VI-syntar

Årets sista avsnitt! Niklas och Joakim går igenom lite mail och meddelanden med kul frågor som kommit in till oss under året. Vi pratar om hur man kan cleara samplingar från andra låtar, att bygga egna DIY-prylar och kloner och varför det är viktigt att inte kall-löda. Samt lite snack om producentroyalties och vad skillnaden mellan points och procent är. Och sist men inte minst så pratar vi om vilka virtuella instrument som vi använder mest och tror är de mest använda generellt.

Medverkande i avsnittet: Niklas Berglöf och Joakim Jarl.

För bilder, tekniklistor och spellistor från våra avsnitt, kolla vår hemsida musikproducent.se/podd

 

See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.

2017-12-28
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.