Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Här pågår föreningsidrott

Här pågår föreningsidrott

Det här är en podcast med fokus på föreningsidrott. Vi träffar experter, förebilder, ledare och barn för att ge kunskap och inspiration till idrottsföreningar som vill utveckla sin förening så att fler barn, ungdomar och äldre vill idrotta så länge som möjligt i så bra verksamhet som möjligt!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

olif.se/

Avsnitt

Avsnitt 31 - Att nå dem som ingen når

Vilka missar vi inom idrotten? Vad är det som gör att vi inte når dom? Fotbollsföreningen Kurdiska FF har jobbat på ett lite annorlunda sätt för att nå just dom som inte många andra når.
2019-02-14
Länk till avsnitt

Avsnitt 30 - Årskrönika 2018

Här kommer det roligaste, konstigaste, mest tänkvärda och guldkornen från "Här pågår föreningsidrott" 2018! Detta får du bara inte missa. Vilket är ditt bästa idrottsminne från 2018?
2019-02-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 29 - Skapa ett lyckat idrottsevenemang

Vid alla typer av evenemang är det många som ska bli nöjda; deltagare, publik, arrangör, funktionär m.fl. Ofta genomförs evenemang inom idrotten av tradition och genomförandet bygger ofta på tidigare erfarenheter, "såhär har vi alltid gjort". Men hur skapas evenemang från början och hur kan en ny grupp föreningen ta över genomförandet av ett evenemang? Vem ska kontaktas? Vad ska köpas? Vilka ytor ska bokas? Lena Granlund, sakkunnig inom evenemangsstrategi, berättar hur du och din förening ska få svar på dessa viktiga frågor så att ni kan skapa, levandehålla, utveckla och effektivisera ett riktigt bra idrottsevenemang.
2019-01-31
Länk till avsnitt

Avsnitt 28 - Ett Stärkt Ledarskap (Strategi 2025)

"2025 har svensk idrott ett starkt ledarskap i alla delar av organisationen. Såväl tränare, ledare och förtroendevalda känner till och leder enligt svensk idrotts värdegrund." Så inleds utvecklingsresan "Ett stärkt ledarskap" inom idrottsrörelsens strategiarbete. Att vara idrottsledare är ett både roligt och krävande uppdrag, frågan är hur vi ska kunna uppnå alla förväntningar som vi själva och andra ställer på oss i vår ledarroll. Innebär strategi 2025 att vi siktar mot stjärnorna eller kommer vi att ta oss dit?
2019-01-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 27 - Talang måste vara träningsbar

Vår gäst i avsnitt 27 är Björn Andersson, fd talangchef i FC Bayern München. Under 22 år har Björn jobbat för klubben med att fostra samt scouta fotbollsspelare världen över. Björn berättar bland annat om vad han anser krävs för att lyckas som spelare, om det går att träna sig till världseliten och sin syn på att toppa ungdomslag. Vilka krav ställs egentligen på ledare att utveckla framtidens spelare?
2019-01-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 26 - Ge domaren chansen

Mathias Klasénius är svensk fotbollsdomare. Han blev FIFA-domare 2007, och var Assisterande domare under VM 2014 och EM 2016. I slutet av 2018 avslutade Mathias sin domarkarriär. Här berättar han om sin erfarenhet från domarskapet. Från amatörnivå till absolut högsta nivå. Vilka krav ställs på domare idag? Hur är det att döma under stora mästerskap som EM och VM? Vart är fotbollen på väg?
2019-01-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 25 - Mer rörelse i skolan

I en studie som regeringen låtit Centrum för idrottsforskning ta fram redovisades att endast 22 % av flickorna och 44 % av pojkarna rör på sig i tillräcklig utsträckning. Under hösten 2018 startades därför ett arbete med rörelsesatsning i skolan. Rörelsesatsningen syftar till att få fler barn och ungdomar att röra sig mer och nå den rekommenderade nivån av fysisk aktivitet, vilket är sammanlagt 60 minuter per dag. I detta avsnitt hör du projektledare Marcus Edin berätta om denna satsning och varför idrottsrörelsen är en del av detta arbete i skolans värld.
2019-01-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 24 - Alla är olika ? Olika är bra

Sevana Bergström är CSR-ansvarig på Svenska Fotbollförbundet och jobbar med projektet Alla Är Olika-Olika Är Bra. Projektet innebär att alla som vill spela fotboll ska känna sig välkomna, oavsett nationalitet, etniskt ursprung, religion, ålder, kön, funktionsvariation eller sexuell läggning. I detta avsnitt hör du Sevana berätta om både projektet samt hur, och framförallt varför, föreningar ska ta ett samhällsansvar i sitt närområde (CSR - Corporate Social Responsibility).
2018-12-20
Länk till avsnitt

Avsnitt 23 - Lyckas på sociala medier

Hur kan din idrottsförening använda sociala medier på bästa sätt? Är sociala medier ett hot eller en möjlighet? Vad kan inlägg på nätet sätta för spår? Avsnittets gäst, Mats Admaczak, arbetar som analytiker avseende Sociala medier på företaget PAF (den åländska motsvarigheten till Svenska spel). Mats tipsar om hur du som föreningsengagerad kan använda sociala medier som kommunikationsform och vilka kanaler man bör använda för att nå ut med sin information.
2018-12-13
Länk till avsnitt

Avsnitt 22 - Hållbar talangutveckling

Johan Fallby är idrottspsykolog och författar till boken "Gör det bättre själv om du kan", han gästar podden för andra gången! I detta avsnitt pratar han om hur vi som deltar i föreningsidrotten kan skapa goda förutsättningar och en god miljö för att kunna prestera och utvecklas inom idrotten. Frågan är; hur skapar vi talangutveckling som är håller i längden?
2018-12-06
Länk till avsnitt

Avsnitt 21 - Är E-sport en idrott?

E-sporten växer för varje år och Svenska E-sportförbundet knackar på dörren till Riksidrottsförbundet för att få bli ett medlemsförbund i idrottsrörelsen, men har än så länge inte fått ett ja. Nu väljer fler och fler fotbollsklubbar runt om i världen att starta lag som tävlar i fotbollsspelet FIFA. I augusti 2018 skrev ÖSK Fotboll kontrakt med FIFA-spelaren Oskar Wettéus. Under slutet av 2017 vann han Sveriges största onlineturnering, Cashligan, och tidigare i år kom han på en tredje plats i TropSE Masters, Nordens största FIFA-turnering. Men! Är E-sport verkligen en idrott?
2018-11-30
Länk till avsnitt

Avsnitt 20 - Rörelseförståelse botar stillasittande

Dean Kriellaars är professor på University of Manitoba i Kanada och föreläser över hela världen om Physical Literacy - Rörelseförståelse. Vi pratar om att "sitta är det nya röka" och hur viktigt det är för hälsan att vi lär oss att röra på oss och använda våra kroppar aktivt, inte bara inom idrotten utan oavsett vem du är. Hör Deans jämförelse, där rörelseförståelse ses som lika viktigt för vår utveckling, som läs- och skrivförståelse.
2018-11-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 19 - Asylsökande kvinnor i fokus

Att som asylsökande få ägna sig åt meningsfull sysselsättning och få bli en del av en gemenskap ger en möjlighet till lite lättare vardag när väntan är lång. Att få träna kroppen kan göra att både det fysiska och det psykiska måendet stärks vilket är projektet "Kvinna i Fokus" mål. I detta avsnitt gästas vi av projektledare Magdalena Åsgärde och projektdeltagare Najwa Kasim som berättar hur de båda har utvecklats genom detta projekt.
2018-11-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 18 - Locker Room Talk

Vi gästas av Shanga Aziz som är grundare till Locker Room Talk Sverige, en ideell organisation som arbetar med jämställdhet och schyssta attityder mot snacket i omklädningsrummet. Att bete dig på "rätt sätt" i ett omklädningsrum kan vara svårt för många. Vad finns det egentligen för påhittade regler att förhålla sig till? Vilken jargong bör jag anamma för att "passa in"? Lyssna på detta avsnitt för att höra hur vi kan stoppa nedvärderande snack och så kallad "grabbjargong" inom idrotten.
2018-11-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 17 - Ny träning för äldre

En målgrupp som ofta glöms bort inom den ideella idrotten är äldre. Vi har en äldre generation som är mer aktiv än någonsin med många som både kan och vill idrotta långt efter pensionsåldern. Hur når vi dessa? Kan vi skapa aktiviteter inom föreningsidrotten där den äldre generationen passar in och känner sig välkommen? Ett exempel som Jonas Karlsson, samordnare för norra länsdelen på Örebro läns idrottsförbund, delar med sig av är "walking football", lyssna och låt dig inspireras till att bjuda in denna "ny-gamla" målgrupp till din förening!
2018-11-01
Länk till avsnitt

Avsnitt 16 - Bra mat för idrottare

Ett alltid hett ämne inom idrotten är kost! Vad ska jag egentligen äta för att kunna prestera mitt yttersta? Vad är vinningen med att äta viss mat och undvika något annat? Vi har fått expertråd från Erik Hellmén, sakkunnig inom kost hos Örebro Läns Idrottsförbund, och som även är författare till boken "Bra mat för unga idrottare" (finns att köpa hos SISU Idrottsböcker).
2018-10-25
Länk till avsnitt

Avsnitt 15 - Idrottens Dag

Vad har 300 fjärdeklassare, 38 instruktörer från Virginska gymnasiet, över 20 idrottsföreningar och 31 orter i hela landet gemensamt? Jo, idrottens dag! Idrottens dag är ett evenemang som utmanar bilden av hur vi tävlar och tränar inom den svenska idrottsrörelsen. Syftet med evenemanget är att skapa inspiration för fler att vilja och kunna idrotta hela livet!
2018-10-18
Länk till avsnitt

Avsnitt 14 - Vikten av lekfull träning

När barn är 11 år "pikar" dom inom idrotten, från 11-års ålder minskar alltså deltagandet inom idrotten. Tycker du också att det är ett av idrottens stora problem? Lyssna då gärna på hur Maria Rooth, tidigare landslagsspelare och OS-silvermedaljör i ishockey, ser på saken och vad vi kan göra åt det. Kan lek och prestation gå hand i hand?
2018-10-11
Länk till avsnitt

Avsnitt 13 - Ungdomsintiativ för en modern idrott

Är du mellan 13-25 år och har en idé om hur ni skulle kunna få fler medlemmar till er idrott och er förening, eller få befintliga medlemmar att stanna kvar? Genom Ungdomsinitiativet kan unga som är engagerade i föreningsidrotten få stöd upp till 5000 kr för att genomföra sina idéer.
2018-10-04
Länk till avsnitt

Avsnitt 12 - Fler kvinnor som ledare

Varför är det färre tjejer än killar som väljer att bli idrottsledare? Hur får vi mer jämställdhet bland ledare inom idrotten? Vad händer inom jämställdhetsarbetet idag? Såhär skriver SvD i april 2016: "I dag finns inte fler kvinnor i beslutsfattande positioner än för fyra år sedan och inget talar för att delmålen som sattes upp på Riksidrottsförbundets (RF) stämma 2011 kommer att nås 2017 vilket var målsättningen. Detta borde fungera som en väckarklocka för Sveriges största ideella folkrörelse där ett antal av de 71 specialförbunden har årsmöte under våren då vi får ännu en bekräftelse på det avstannade jämlikhetsarbetet." I detta avsnitt diskuteras dessa frågor och mer med Hanna Palm, jämställdhetskoordinator, SISU Idrottsutbildarna Örebro och Amanda Scherdin, tränare i tyngdlyftning, Örebro Kraftsportklubb.
2018-06-21
Länk till avsnitt

Avsnitt 11 - Vad är en talang?

Vad är egentligen en talang? När vi letar efter talanger bland unga idrottare, finner vi istället fysisk och psykisk mognad. Hur många tappar vi när vi fokuserar på talang istället en god inlärningsmiljö? Hur påverkar Relative Age Effekten barn- och ungdomsidrotten? PG Fahlström, universitetslektor vid Linnéuniversitetet, reder ut begreppen i dagens avsnitt.
2018-06-15
Länk till avsnitt

Avsnitt 10 - Det är inte en kvinnofråga

Deltagande i föreningsidrott är en viktig faktor för samhällets folkhälsa och individens välmående. Undersökningar i Örebro län visar att pojkars idrottsdeltagande är nästan dubbelt så stort som flickors (65 % respektive 35 %). I detta avsnitt gästas vi av Carin Strömberg och Anna Lagerquist i svenska handbollslandslaget. Vi pratar om hanboll i landslaget, hanboll i Danmark och handboll för tjejer vs killar.
2018-06-07
Länk till avsnitt

Avsnitt 9 - Fysisk aktivitet gör oss smartare

"När du rör på dig blir du inte bara piggare och mår bättre. Träning påverkar även koncentrationen, minnet, sömnen, kreativiteten och stresståligheten ? till och med din personlighet och intelligens." Det säger Anders Hansen, leg läkare från Karolinska Institutet, överläkare i psykiatri och civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Anders berättar kort om sin bok ?Hjärnstark?, som handlar om hur hjärnan påverkas av att man är fysiskt aktiv.
2018-05-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 8 - Det är nya medlemmar!

"Jag ryser när jag hör ordet integrationsprojekt, alltså redan från start så håller man på och ser det som två separata spår, det här är nya medlemmar!" Är det skillnad om idrottens nya medlemmar kommer från ett annat land? På vilket sätt? Hur kan vi inom föreningsidrotten jobba för att välkomna alla nya medlemmar på bästa sätt? Hör Jessica från Kopparbergs BK berätta om hur de har jobbat med integration i sin förening samt vilken stöttning de har fått från oss på ÖLIF och SISU. Föreningsengagemang leder till ökad delaktighet i samhället, bättre hälsa och livskvalitet. Med ökad kunskap och i samarbete med fler blir idrotten ännu bättre. Idrotten gör Sverige starkare.
2018-05-17
Länk till avsnitt

Avsnitt 7 - Det händer inte här

Tyvärr finns mobbning och kränkningar även inom föreningsidrotten. Mobbning är ett av våra största samhällsproblem. Mobbning har inte en skepnad utan varierar och förändras. Morgans delar här med sig av sina erfarenheter utifrån hans mission om nolltolerans mot kränkande handlingar i skolan, arbetet och föreningsliv. Varifrån kommer mobbning, hur ser den ut, men framförallt - Vad kan man göra åt det?
2018-05-10
Länk till avsnitt

Avsnitt 6 - Hur hanterar vi GDPR?

Har du hört talas om GDPR? Är detta något som vi inom idrotten behöver förhålla oss till? Vill du veta mer om den nya dataskyddsförordningen (GDPR) och hur föreningslivet påverkas, lyssna gärna på detta avsnitt. Vi besöks av Yvonne Eriksson, kanslist på Örebro Simallians som berättar om föreningens GDPR-arbete.
2018-05-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 5 - Äldres hälsa

Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna, pratar om äldres hälsa samt om hur föreningslivet kan dra nytta av den allt mer aktiva äldre generationen.
2018-04-26
Länk till avsnitt

Julavsnitt - Gertrud Åström

På 30 år har idrottens jämställdhetsarbete stått helt stilla, det menar dagens gäst i Här Pågår Barnidrotts julavsnitt, Gertrud Åström. Hon har bland annat skrivit den svenska regeringens nu gällande jämställdhetsmål och sällan har jämställdhetsfrågan varit så aktuell som nu. MeToo-rörelsen har synliggjort vad kvinnor får stå ut med, enbart för att de är just kvinnor. Trots detta tror Gertrud på förändring genom idrottens nya målsättning, Strategi 2025. Vi börjar det här avsnittet på samma sätt som vi inlett de övriga julavsnitten, med snabbfrågor?
2017-12-29
Länk till avsnitt

Julavsnitt - Stefan Bergh

Säger ordet generalsekreterare dig någonting? Vi har frågat generalsekreteraren för SISU idrottsutbildarna och Riksidrottsförbundet vad han gör, vad han brinner för och vad som är roligast just nu. Han heter Stefan Bergh och har lång erfarenhet ifrån ideella organisationer då han tidigare bland annat varit generalsekreterare även för Cancerfonden. Här hör du vårt andra julavsnitt i podden ?Här pågår barnidrott?!
2017-12-26
Länk till avsnitt

Julavsnitt - Lisa Dahlkvist

Lisa Dahlkvist behöver kanske ?ingen närmare? presentation efter straffarna i OS i Rio 2016, där hon satte båda de avgörande straffarna i både kvartsfinalen och semifinalen. Efter en tuff säsong i KIF Örebro där slutresultatet blev nedflyttning till elitettan undrar vi varför säsongen blev som den blev och hur Lisa ser på framtiden och den fortsatta karriären? Under julen kommer vi att släppa tre stycken specialavsnitt. Vår första gäst är fotbollsproffset Lisa Dahlkvist. God Jul och Gott Nytt År!
2017-12-22
Länk till avsnitt

Avsnitt 4 - Får man säga handikappad?

Hur ska jag göra om jag som ledare vill välkomna alla barn till idrotten? Behöver jag ha specifik kunskap gäller barn med funktionsvariation, eller funktionsnedsättning, eller får man säga handikapp? Diskussionen om att vara en idrottsledare för alla är i detta avsnitt är både lärorik och rolig!
2017-11-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 3 - Fler som gör mindre - om rekrytering inom idrotten

En stor utmaning inom idrotten idag är att rekrytera ledare och organisationsledare till föreningen. Hur kan vi skapa engagemang? På vilket sätt vill vi engagera oss inom idrotten? Vad behöver vi förändra? Bör vi ställa mer krav? Ja, frågorna är många! I detta avsnitt besvarar vi några av dem samt delar med oss av tips på vad Du kan göra i Din förening för att ni ska bli fler personer som delar på föreningsengagemanget. Ljudet i detta avsnitt är tyvärr knastrigt, vi beklagar detta och jobbar på en lösning!
2017-11-08
Länk till avsnitt

Avsnitt 2 - En idrott för alla

Hela den svenska idrottsrörelsen har gemensamt beslutat om en strategi där en av målsättningarna benämns "livslångt idrottande". Alla som vill ska kunna idrotta i en förening hela livet! Men hur får vi alla att känna sig välkomna inom idrotten? Hur välkomnar vi dom som kanske finns utanför idrottsrörelsen nu? Hur skapar vi en idrott för alla?
2017-10-18
Länk till avsnitt

Specialavsnitt Johan Fallby - Gör det bättre själv om du kan!

Föräldrar är på många sätt en viktig del av idrotten, inte minst som ledare och tränare, men också som de som känner sitt barn bäst. I detta avsnitt utgår samtalet från Johan Fallbys bok "Gör det bättre själv om du kan" och berör både gamla sanningar samt nyskapande sätt gällande föräldra- och tränarrollen inom idrotten. Johan Fallby är en av Sveriges främsta idrottspsykologer och har jobbat som idrottspsykologisk rådgivare de senaste 15 åren.
2017-08-29
Länk till avsnitt

Avsnitt 1 - Barnidrott är inte förminskad vuxenidrott

Örebrocupen i fotboll har sökt om dispens för att få utse vinnare i 12-årsklasserna. Vi diskuterar varför serietabeller tagits bort inom barnidrotten upp till 13 år och hur vi tror att det kommer se ut i framtiden.
2017-06-20
Länk till avsnitt

Specialavsnitt Emil Risberg - Kamp för stunden utan tabeller och serier

"Det finns en föreställning om att tabeller är viktiga och att tävlingsmomentet skulle försvinna om dessa inte existerade, men helt utan någon som helst fakta." Barn söker gemenskap, utveckling och delaktighet. Möt Emil Risberg, utvecklingschef Svenska innebandyförbundet, ett förbund som driver sin utveckling utifrån insikten att barn gillar "kamp för stunden" men kräver inga tabeller eller serier.
2017-05-11
Länk till avsnitt

Specialavsnitt Magnus Hedman - Låt ditt barn vinna

Alla föräldrar med barn som idrottar känner säkert ett stort engagemang för sitt barns idrottande. Men ibland kan detta engagemang uttryckas genom: ?Passa bollen!! Upp i planen? där bak gör du ingen nytta!!? Många försöker gärna coacha sina barn från sidan. Detta kan ge en effekt som ofta kan leda till att barnet känner press och kanske till och med tröttnar på sin idrott. Magnus Hedman har både idrottat som barn, som vuxen på elitnivå samt betraktat idrotten från sida genom sina barns idrottande, därigenom har han skaffat sig erfarenheter som han här delar med sig av.
2017-03-19
Länk till avsnitt

Specialavsnitt Joan Duda - Empowering coaching

Joan Duda, professor i idrottspsykologi vid University of Birmingham, är projektledare för The PAPA project. Projektet har för avsikt att främja barn och ungdomars utveckling, hälsa och välbefinnande genom positiva idrottsupplevelser. Det handlar om att skapa förståelse för hur kvalitativ motivation ska underhållas och dessutom maximera de aktivas upplevelse. I detta poddavsnitt förklarar Joan begreppet "empowering coaching" och vem vet, snart kanske vi har en svensk översättning att implementera? Trevlig lyssning!
2017-02-15
Länk till avsnitt

Specialavsnitt Ungdomsbarometern - Ungas motionerande

Ungdomsbarometern har i uppdrag från Riksidrottsförbundet att se över ungas motionerande. I detta avsnitt beskrivs dagens ungdomsgeneration och flera trender beskrivs för att ni ska förstå ungdomarna idag. Varför väljer unga att idrotta, varför väljer de bort idrotten? Hur skiljer sig motionerandet åt mellan kön, ålder och bakgrund? I detta avsnitt får ni bra statistik och kunskap om hur ungdomar tänker och väljer idag.
2017-01-13
Länk till avsnitt

Specialavsnitt Carolina Klüft - Idrott, prestation och glädje

Carolina har alltid sagt att glädjen står i fokus när hon idrottar. I detta avsnitt av podden beskriver hon vad glädje är för henne, att våga gå sin egen väg och hur idrotten fått henne att få ett bättre självförtroende.
2016-11-25
Länk till avsnitt

Specialavsnitt Jim Thuresson - Positivt ledarskap

I andra avsnittet får vi lyssna på Jim "Jimmen" Thuresson, som till vardags jobbar som idrottslärare och han har en lång erfarenhet av ledarskap. Han har sin bakgrund inom olika idrotter men framför allt basket där han även varit förbundskapten. Idag pratar vi om positivt ledarskap. I fokus står glädjen med att idrotta vilket Jim säger är nyckeln för att få barn och ungdomar att fortsätta idrotta. Vi diskuterar även om föräldrarnas roll inom idrotten.
2016-11-04
Länk till avsnitt

Specialavsnitt Anna Iwarsson - Ledarskapets betydelse för framtidens idrottsförening

Detta är första avsnittet av podcasten Här pågår barnidrott! Anna Iwarsson, ledamot i Riksidrottsstyrelsen, ordförande i Gymnastikförbundet och författare till tre böcker om ledarskap ger sin syn på hur utvecklar vi föreningen så att fler vill idrotta hela livet. Frågan är vilka ledarskapskvaliteter som kommer att vara bärande för en hållbar idrottsförening framöver? Är det organisationens struktur eller kultur som möjliggör en utvecklingsbar idrottsförening? Och hur kan föreningslivet lyckas bibehålla den öppna och demokratiska organisationskultur som många efterfrågar?
2016-10-11
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.