Sveriges 100 mest populära podcasts

Tolkning pågår

Tolkning pågår

 En teologipodd för dig som gillar tolkande samtal och för dig som vill få inspiration i predikoförberedelsen.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

pod.space/tolkningpagar

Avsnitt

274. ÅTERBLICK: Påsken

Stilla veckan har precis inletts och vi förbereder oss för kristendomens största berättelse och händelse - påsken. Då vill vi lyfta upp förra årets specialavsnitt om påsken där Antje Jackelén och Ida Wreland pratar om påskens alla texter och dagar. Vi i Tolkning pågår vill önska er alla en fin påskvecka och en glad påsk när den till slut kommer. Efter påsk kommer vi med nya avsnitt igen. 
2024-03-25
Länk till avsnitt

273. Palmsöndagen

Buller och bång - det är palmsöndag! Varför lägger man kvistar och löv på marken där Jesus rider in? Är det skillnad på den Jesus som rider in vid advent och den som rider in vid påsk? Evangelietexten är laddad med metaforer och referenser, hur ska man göra berättelsen tillgänglig för åhörarna i kyrkbänken? Vad är vårt hosianna i dag? Ingrid Dahlström och Jessica G Nordqvist talar om perspektiv, förväntningar och om livets palmsöndag. 

2024-03-17
Länk till avsnitt

272. Jungfru Marie bebådelsedag

Varför handlar texterna om Maria i vårt kyrkoår bara om befruktningen eller tiden precis efter? I den frågan börjar samtalet mellan Jessica G Nordqvist och Ida Wreland när återigen Maria står i fokus. Och varför fastnar vi ofta i frågan om varför det var just Maria som valdes ut att föda Guds son? Maria väcker något i oss - nyfikenhet, beundran, förundran, frågor... Hur mycket spelade Maria roll för att Jesus var som han var? Hur mycket är arv, miljö och det gudomligt nedlagda? Om detta och mycket mer pratar Jessica och Ida utifrån evangelietexten för Jungfru Marie bebådelsedag. 
2024-03-10
Länk till avsnitt

271. Midfastosöndagen

Vad var det egentligen de 5000 männen (plus (!) kvinnor, barn och andra) väntade sig där uppe på berget? Att se Jesus bota sjuka? Eller att få bli mätta allihopa? Var det nån som blev besviken ? eller fick de mer än de trott från början? Vad berättar brödundret om nattvardens mysterium och om församlingens gemenskap? Hur kan vi dela så att det blir mer ? och mer och mer och mer?

I veckans avsnitt möts Maria Öst och Jenny Grimbeck inför midfastosöndagen och berättelsen om brödundret står i centrum. Om att dela ut Jesus till alla i en ringlande kö till nattvarden, om viljan att hjälpa varandra och om en Gud som vill oss ? alla delar. 
2024-03-03
Länk till avsnitt

270. Tredje söndagen i fastan

I tredje söndagen i fastan kämpar vi mot det onda och Jesus talar om demonernas furste Beelsebul. Men vem är egentligen det och hur ska vi förstå pratet om demoner? Där börjar samtalet mellan Victor Samuelsson och Ida Wreland. Vilka demoner kämpar vi emot i våra liv? Står människan på antingen den goda eller onda sidan? Och vad händer när vi vågar använda oss av vår smärta och våra sår som ett redskap och hjälp för oss ? istället för att ha det "städat och snyggt", som det står i texten? Om detta och mycket mer i veckans avsnitt. 

2024-02-25
Länk till avsnitt

269. 2:a söndagen i fastan

Varför är Jesus först så tyst i veckans evangelietext? Och när liknar vi lärjungarna ? ivriga att tysta? Vad driver den kanaaneiska kvinnan ? mitt i kampen för sin dotters liv?

I ett avsnitt om kamp och tro och befrielse möts prästerna Jenny Grimbeck och Ida Mattson. Vi rör oss framåt i fastetiden inför andra söndagen i fastan och temat är "Den kämpande tron".
2024-02-18
Länk till avsnitt

268. Första söndagen i fastan

Ida inleder lite skämtsamt och frågar sig om Jesus blev hungrig först efter 40 dagar! Jessica ser berättelsen filmiskt och associerar till ?Kristi sista frestelse?. Djävulen får svar på tal när han ställer Jesus till svars. Hur kan vi se på den retoriska dialog som sker? Kan man bli lite provocerad av det? Kan vi se något föredömligt i det? Hur hjälper denna berättelse oss idag när vi själva står inför frestelser och prövningar? Hur vet vilken väg som är den rätta vägen? Och vad händer med oss när vi blir hungriga? Vad är kloka beslut? Allt detta i veckans avsnitt med Ida Wreland och Jessica Nordqvist.

2024-02-11
Länk till avsnitt

267. Fastlagssöndagen

?Vad vill du jag ska göra för dig?? frågar Jesus den blinde mannen i fastlagssöndagens evangelietext. Anders Sjöstedt och Ida Wreland börjar samtalet i just denna fråga. Frågan som vi också får ställa oss och bära med oss in i fastan. Och vad händer om vi ställer samma fråga till andra utan att utgå från att vi tror att vi vet vad andra människor behöver? Det blir ett fortsatt samtal om att ta människor i anspråk, att den utstötte får vara den som bär hoppet och tron, att vila i att det är så mycket vi inte förstår och att hålla fast vid hoppet i en orolig värld. 
2024-02-04
Länk till avsnitt

266. Andra sön efter trettondedagen

Varför förvandlar egentligen Jesus vatten till vin på den där bröllopsfesten i Kana? Ja, den frågan ställer sig Torgny Wirén och Ida Wreland i samtalet om andra söndagen efter trettondedagen. Kan det vara för att Jesus vill visa oss på det viktiga att umgås och ha roligt tillsammans? Eller finns det en djupare innebörd? Det blir ett fortsatt samtal om tecken kontra bevis, tvivel, livets kontraster, pauser, vardagens glädje och att Gud alltid är större. 
2024-01-07
Länk till avsnitt

265. Söndagen efter jul

I evangelietexten för söndagen efter jul möter vi Josef som får ett budskap om att han måste fly med sin lilla familj. Det är i Josefs stora tillit till Gud och hans omsorg om Maria och Jesus som samtalet mellan Fredrik Gällentoft och Ida Wreland tar sin avstamp. Det blir också ett samtal om vilken syn vi har på människor som tvingas fly, hur det hade varit om berättelsen om flykten till Egypten hade ägt rum idag, om vikten av att bekräfta att det man varit med om verkligen är sant och mycket mer. 


2023-12-20
Länk till avsnitt

264. Tredje advent

Johannes sitter i fängelse och skickar iväg sina lärjungar för att ta reda på om Jesus är den de väntat på ? eller ska de vänta på någon annan. Hur har Johannes det där i fängelset? Kan vi människor kämpa för det vi aldrig kommer få del av, eller behöver vi "lön för mödan"? Kan Johannes inspirera oss i arbetet för klimatet? Och vad innebär det för oss här idag att leva i adventstid ? i förberedelse inför det som ska komma. 

Inför tredje söndagen i advent samtalar prästerna Sofie Söderin och Jenny Grimbeck om hopp, besvikelse och om en annalkande julstämning. Sofie är präst i Svenska kyrkan i Skärholmens församling i Stockholm och en av grundarna till närverket Skapelse och existens. Jenny Grimbeck är präst Älvsborgs församling i Göteborg. #skapelseochexistens #jesus #predikan #hopp #johannesdöparen #advent #tredjeadvent #banavägförherren #klimat
2023-12-11
Länk till avsnitt

263. Andra advent

I veckans avsnitt har Hans Pettersson bjudits in av Jessica Nordqvist. Hans har varit på gymmet och berättar om en förvånansvärd upptäkt kring musiken som spelas där. ?Världen håller på att rasa samman, och det jag känner är kärlek", är låttexten till musiken som pumpas ur högtalarna. Vad betyder befrielse för var och en av oss? Vi talar om eudaimonia (lite fel uttalat kanske) och livsnöjdhet. Och vad betyder alla tecken på himlen som vi ser? Betyder de att slutet är nära? 
2023-12-04
Länk till avsnitt

262. Första advent

Så är det återigen tid att sjunga Hosianna och ta emot Jesus på åsnan. Mats Uddin och Ida Wreland pratar om förväntningar, maktanspråk och tvärtom-perspektiv. Det blir såklart också ett samtal om åsnan och att Jesus kanske inte alls är särskilt ödmjuk när han väljer just detta djur att rida in i Jerusalem på. Och så lyckas Ida med konststycket att jämföra Jesus med Jean Claude van Damme! Det vill du inte missa!

Gott nytt kyrkoår önskar vi på Tolkning pågår er alla!
2023-11-26
Länk till avsnitt

261. Söndagen före domsöndagen & Domsöndagen

I detta dubbelavsnitt för både Söndagen före domsöndagen och Domsöndagen pratar Embla Trygg och Ida Wreland om den yttersta tiden. Det blir ett samtal om texter som talar lite för sant in i vår tid, om att peka åt olika håll, trösten i Guds bestående, att vända sig emot rådande normer och om Jesus skulle komma tillbaka - vart skulle han gå då?
2023-11-12
Länk till avsnitt

260. Tjugotredje söndagen efter trefaldighet

Anna Ballan och Jessica G Nordqvist talar om förlåtelse utan gräns.

Att be sitt hjärtas bön eller att rabbla en bön? Anna ger perspektivet kring den fritt formulerade bönen. Vi frågar oss varför ville Jesus ge oss just de här orden för att be med? Det är något befriande med att Jesus ger oss facit lite då och då.

Kan man förlåta allt? Anna berättar om ett Amish comunity som praktiserade förlåtelsen på ett radikalt och tydligt sätt. 

Inleda, leda och utsätta, är olika verb för Guds handlande när de kommer till prövning och frestelse. Hur kan vi tänka kring det? Till slut hamnar samtalet kring ödmjukhet. Och vi tänker lite olika kring Jesu ödmjuket. 

När vi spelade in detta avsnittet visste vi inte mycket om kriget mellan Israel och Hamas. Det som hörs i avsnittet är hur osäkerheten, hjälplösheten och rådvillheten som lyser fram. 

Poddtipset från Anna är:

?Everything happens? med Kate Bowler

2023-11-06
Länk till avsnitt

259. Alla helgons dag + Alla själars dag

I veckans avsnitt tar vi oss an kommande helg - allhelgonahelgen - med dess teman och texter. Jenny Grimbeck möter VT Carlheim ? präst, andlig vägledare och nyligen aktuell med boken "Smaka på Guds ord" ? för ett samtal om hopp, ljus och längtan. Om vad vi predikar mitt i sorgen, om rättvisan och upprättelsen och om vad det gör med våra liv att ha en "deadline" att för hålla oss till. 
2023-10-29
Länk till avsnitt

258. Tjugoförsta söndagen efter trefaldighet

Hur tar sig vår tro till handling och görande? Om detta handlar samtalet mellan diakonen Ninni Smedberg och prästen Ida Wreland när de utgår från söndagen som har temat "samhällsansvar". Ninni och Ida fastnar för episteltexten som väcker många tankar om maktobalans, rättvisa, jämvikt, möjliggörande, förtryck och befrielse. Och så ställer de den viktiga frågan: hur tar gudstjänstens liturgi och predikan kropp utanför kyrkans väggar?
2023-10-22
Länk till avsnitt

257. Nittonde söndagen efter trefaldighet

Vem vill lyssna på en präst som är felfri? Den frågan ställer sig prästen och författaren Olle Carlsson och Ida Wreland i veckans avsnitt. Texten handlar om den lame mannen som hissas ner genom ett tak för att komma till Jesus. Berättelsen väcker ett samtal om befrielse, handling, kollektiv tro, skam, helande och att använda sig av sin egen brist för att hjälpa andra till upprättelse och befrielse. Dessutom vågar sig Olle och Ida på frågan hur man vågar öppna dörren till sitt eget inre. 
2023-10-08
Länk till avsnitt

Tillbakablick - Tacksägelsedagen

Detta är en tillbakablick till ett samtal inför Tacksägelsedagen år 2020. Rikard Honnér talar tillsammans med Jessica G Nordqvist om stenar som ropar och om definitionen av förnöjsamhet.
2023-10-01
Länk till avsnitt

256. Den helige Mikaels dag

I veckans avsnitt är rubriken "Änglarna". Vilka är de? Var finns de? Och vad är deras funktion - i vår tro och i bibeltexten? Guds utsträckta hand i världen kanske, en öppning mellan himmel och jord. 

Prästerna Johanna Wikberg och Jenny Grimbeck närmar sig änglarna genom söndagens evangelietext och gammaltestamentliga text. Vad är fikonträdets symbolik i Bibeln? Vad finns det för oss att hämta i dess skugga? Vad är det som gör Natanael så skeptisk och vad hittar Jakob i flykten ut i natten?

#jesus #predikan #fikonträd #längtan #tolkningpågår #änglar
2023-09-24
Länk till avsnitt

255. Sextonde söndagen efter trefaldighet

Talita koum! Vad betyder dödens gräns? Vad gör det med oss att Jesus har makt över döden? Varför skrattar man åt Jesus bland de sörjande? Och varför ska man inte blicka tillbaka? Jessica G Nordqvist har bjudit in Björn Kjellström för att tolka söndagens text. 
2023-09-18
Länk till avsnitt

254. Femtonde söndagen efter trefaldighet

Så dyker Marta och Maria upp i kyrkoåret igen. Den ena ordnar och fixar medan den andra sitter vid Jesus och lyssnar. Ida Wreland och hennes praktikanter Anne Brage och Isak Jäghagen identifierar sig på olika sätt med systrarna. Det blir ett samtal om vad som är viktigt, om valen vi ställs inför, om mål och mening, om att vara buren av sin tro och mycket mer. 
2023-09-11
Länk till avsnitt

253. Fjortonde söndagen efter trefaldighet

Veckans avsnitt spelas in digitalt av redaktionen: Ida, Jessica och Jenny. Vi tar avstamp i söndagens gammaltestamentliga text hämtad från profeten Amos bok. Vad gör det med oss att Gud murar? Att allt en gång ska bli helt? Att detta löfte kommer in i vår tid, till vår värld och omvärld?

Vi pratar också en del om redesign - att göra nytt av gammalt - och om gamla tekniker som gör vackert av det som varit trasigt och fult. 

Väcks en tanke hos dig? Eller fick du som ska predika en idé utifrån vårt samtal? Kommentera gärna på vårt instagramkonto (@tolkning_pagar) så fortsätter vi samtalet där. 
2023-09-04
Länk till avsnitt

252. Höga visan

Ska Höga visan ses som ett feministiskt fredsmanifest eller en bild av relationen mellan Kristus och kyrkan? Eller både och? Eller är Höga visan helt enkelt bara vanlig kärlekspoesi som berättar om människors längtan och åtrå till varandra? I sommarens sista specialavsnitt grottar vi ner oss i denna omdiskuterade bibelbok, som i sommarens tidigare specialavsnitt nämnts i förbifarten. Därför tycker vi att det var dags att fördjupa oss mer i Höga visan som det finns så mycket åsikter om, men som forskningen faktiskt inte vet så mycket om. Ida Wreland har tagit hjälp av prästen Kent Wisti att reda i hur vi ska tolka och förstå Höga visan. Det blir ett samtal om könsmaktsordningar, kyrkans samtal om sexualitet, samtycke, porrens påverkan, Gudsbilder, människosyn och mycket mer. 
2023-08-22
Länk till avsnitt

251. Bibeln, kyrkan och sexualiteten

Redan i skapelseberättelsen beskrivs människan som en sexuell varelse. Vad innebär egentligen det? Finns det en biblisk syn på människans sexualitet? Och hur har den synen sett ut genom årtusenden i den kristna traditionen? I sommarens andra specialavsnitt gräver Leif Carlsson, Hanna Möllås och Ida Wreland sig djupare i detta omfattande och laddade ämne. 

Hanna Möllås är bl a barnmorska, klinisk sexolog samt samtalsterapeut och Leif Carlsson är bl a teol dr, pastor, författare och religionshistoriker. Tillsammans driver de podden Lustpodden och har skrivit boken "Med hela ditt liv - Sexualitet i Bibeln och kyrkan".
2023-07-25
Länk till avsnitt

250. Inkluderande bibeltolkning

Juni månad är Pridemonth. Vi är många kyrkor som deltar i våra städers olika pridefirande och parader med banderoller med olika bibelcitat om att Gud inte gör skillnad på människor eller att störst av allt är kärleken. Om detta handlar sommarens första specialavsnitt; om inkluderande bibeltolkning utifrån hbtqi-frågor och -erfarenheter. Vad är egentligen inkluderande bibeltolkning? Går det att vara bibeltrogen fullt ut eller plockar alla russinen ur kakan? Hur förklarar vi Bibelord som skaver? Och vad är egentligen Bibels kärna och stjärna? För att bena ut i allt detta samtalar Frida Ohlsson Sandahl, präst i Jönköping, med Ida Wreland, präst i Svedala. 
2023-06-26
Länk till avsnitt

249. Andra söndagen efter trefaldighet

Vad innebär kallelse? Vem får en kallelse? Vad är Guds rike? Hur kommer det sig att fredens Gud kallar Gideon till krigare? Och vad säger det deuteronomistiska historieverket om människans litenhet, Guds storhet, och ondskan i världen?

Johan Hylander och Theodor Helleberg samtalar inför andra söndagen efter trefaldighet, med temat Kallelsen till Guds rike.
#gudsrike #kallelse #predikan #trefaldighet #jesus #trefaldighetstiden
2023-06-14
Länk till avsnitt

248. Heliga trefaldighets dag

Ibland är det inte lätt att få ihop text, tema och namnet på dagen. Men Marica Källner och Ida Wreland gör ändå ett försök och det blir ett samtal om att få anklaga Jesus och klaga på Gud. Om det är nu på året som vi får möjlighet att landa i växandet, tron och undret? Om livet som återskapas hela tiden. Om mänskligheten som en enda kropp och vad som händer när en kroppsdel lider. Och om det befriande i dåliga serier på Netflix. 
2023-05-30
Länk till avsnitt

247. Pingsthelgen

Veckans avsnitt? Jo, om vad, hur och varför ett ekoteologiskt perspektiv platsar in i pingstens budskap ? ja egentligen kanske alltid.I detta specialavsnitt om pingsten och ekoteologi(er) möter Jenny Grimbeck prästerna Cathrine Fernlöf och Lisa Westberg. Cathrine och Lisa finns (bland annat) med i nätverket Skapelse och existens är ett ekumeniskt nätverk och en mötesplats för kristna med engagemang i klimat- & hållbarhetsfrågor. I avsnittet nämns bland annat Walk for Future - se mer på hemsidan www.walkforfuture.se.Lisa Westberg arbetar som pilgrimspräst i Masthuggs församling, Cathrine Fernlöf är präst i Styrsö församling och Jenny Grimbeck i Älvsborgs församling.#ekoteologi #åttondedagen #predikan #tolkningpågår #jesus #skapelseochexistens #walkforfuture

2023-05-22
Länk till avsnitt

246. Femte söndagen i påsktiden

Vad betyder det att växa i tro? Cantate! Vad betyder sången och musiken kopplat till söndagen text? Vilka är vi och vilka är ?dem?? Finns altruism? Vad menar Jesus med att vara i denna världen? Inför 5:e söndagen i påsk samlas redaktionen för ett tolkande samtal. Vi är Jenny Grimbeck, Ida Wreland och Jessica G Nordqvist.
2023-05-01
Länk till avsnitt

245. Tredje söndagen i påsktiden

Att ta tron på allvar. Där tar samtalet om tredje söndagen i påsktiden avstamp mellan Anders Rosengren, läkare och professor i molekylär medicin och Ida Wreland, präst. Det är ett tema som också präglar hela fortsatta samtalet. Det blir också ett samtal om att ha tid för döden för att inte missa livet, om Jesus som kallar på oss, om den närvarande Guden och mycket mer. 

Tyvärr är Anders ljud lite dåligt, men det är värt att lyssna koncentrerat för att höra allt som sägs. Anders är också författare och har skrivit boken Hela livet - en läkares erfarenheter om hälsa, forskning och vardagens utmaningar. 

Dikten Ida pratar om i samtalet heter Innan ditt rike blev kartlagt och är skriven av Nils Ferlin. 
2023-04-17
Länk till avsnitt

244. Andra söndagen i påsktiden

Vad betyder det kroppsliga? Bjuder texten in till det sensoriska? Kan vi känna med alla sinnena? Vad är det att få kunskap om något? Hur kan vi förstå att Jesus har uppstått? Hur känner vi igen Jesus? Hur kan vi tänka om Jesu fullkomnande utifrån ett Queerperspektiv?Och vem är Tomas egentligen tvilling med?  Det är ett händelserikt avsnitt med hunden Lukasevangelium(smeknamn Lukas) och grannbarn som knackar på dörren.Cecilia Södertun och Jessica G Nordqvist
2023-04-12
Länk till avsnitt

243. Påsken

Om nattvard, dop, väntan, gudsnärvaro, upplevelsen av gudsfrånvaro, uppståndelse, brinnande hjärtan och om en Gud som bär sår. Under påskens drama ställs allt på sin spets och berättelserna omfamnar hela livet och tron. I detta specialavsnitt om påsken går Antje Jackelén och Ida Wreland igenom dag för dag och pratar om vad påskens olika händelser får för konsekvenser för oss, våra liv och vår tro.
2023-03-31
Länk till avsnitt

242. Jungfru Marie bebådelsedag

Vem är Maria i en svenskkyrklig tradition? Saknar vi henne? Känner vi henne? På vilket sätt flätas sorg och glädje samman i våra liv? Och går det att sörja det man aldrig haft? 

I veckans avsnitt av podden möts prästerna Ludvig Lindelöf och Jenny Grimbeck i ett samtal med avstamp i berättelsen om ängelns besök hos Maria, det livsförändrande beskedet och Marias lovsång. Ett samtal om födelse och död, glädje och sorg ? och om helgonens betydelse. 

Ludvig arbetar som präst i Carl Johans församling i Göteborg, är krönikör i Kyrkans tidning och poddare i podden "Ingen hinner fram". Jenny arbetar som präst i Älvsborgs församling. 
2023-03-19
Länk till avsnitt

241. Tredje söndagen i fastan

Vad är ondska egentligen? Vad innebär det att kämpa mot ondskan i Sverige idag? Och hur kan vi idag ta till oss den gammaltestamentliga läsningen (1 Kung 18:26-29,36-39), där ?hjälten? Elia framstår som allt annat än heroisk?Pastorsadjunkterna Johan Hylander och Theodor Helleberg samtalar inför tredje söndagen i fastan och berör både dess tema, ?Kampen mot ondskan?, och dess texter.#fastan #gamlatestamentet #ondska #predikan #svenskakyrkan #tolkningpagar

2023-03-06
Länk till avsnitt

240. Andra söndagen i fastan

Hur ska vi använda våra pengar så att de kommer till sin rätt? Vad får kosta i kyrkan? På vilket sätt gör vi mest nytta för människor? Och kan vi leva utan att sätta "nyttiga" och "onyttiga" handlingar mot varandra? Texten om kvinnan som upprör genom att slösa sin dyrbara balsam till Jesus väcker många tankar och frågor hos Jonas Wollin och Ida Wreland. Har lärjungarna rätt när de klagar på kvinnans handling? Och är Jesus osympatisk i sin reaktion?

Lyssnartips! Kolla gärna in podden vi pratar om i början av samtalet som Jonas är med och håller i. Den heter Profilerna och du hittar den på Spotify och där poddar finns. 

Texten vi läser är från Markusevangeliet 14:3-9
2023-02-27
Länk till avsnitt

239. Askonsdagen

Det haglar tätt mellan avsnitten denna vecka. Här kommer ettavsnitt som handlar om askonsdagens text. Vad är ?det nya?? Kan man omdefiniera sin relation till Gud?Kan man göra slut med Gud? Hur hittar man en balans i sitt fastelöfte? Vad innebärdet att frigöra tid för Gud? Att börja om från början kan vara något befriande.Men finns det tillfällen när det inte känns så bra att börja om från ruta ett? Vadbetyder ordet ?omvändelse?? Jessica G Nordqvist har bjudit in Ingrid Dahlströmtill tolkning. De talar om tillit och anknytningsmönster, om trampoliner ochglädje, om skräck och förtjusning. #jesus #fastan #askonsdagen #bön #löfte #theark 
2023-02-20
Länk till avsnitt

238. Första söndagen i fastan

I veckans avsnitt ställer sig prästerna Stina Tysk och Jenny Grimbeck frågan om vad som händer ute i öknen, när Markus är så kortfattad i sin beskrivning. Vad finns det för likheter mellan Eva och Adams erfarenhet av att äta frukten och Jesus i öknen i 40 dagar? Vad får vi syn på i tillvarons ytterkant? Vad är egentligen skillnaden mellan skuld och skam? Och hur pratar vi om lidande och befrielse på samma gång?

I veckans avsnitt nämns den tyske filosofen Axel Honneth - för den som vill fördjupa sig mer i frågan om skam. Bilden är hämtad från https://www.wikiart.org/en/stanley-spencer/christ-in-the-wilderness-the-scorpion // Christ in the Wilderness - The scorpion av Stanley Spencer. 

#predikan #jesus #fasta #tolkningpågår #öken #prövningensstund

2023-02-20
Länk till avsnitt

237. Fastlagssöndagen

Hur kan vi tänka om ledarskap och hierarkier i sammanhangetav kärlekens väg? Lidande och kärlek, hör de verkligen ihop? Har Guds kärleknågon gräns? Har lidandet någon plats i vårt samhälle idag? Hur gör vi närandras lidande känns övermäktigt och tystar oss? Vad är evangelium när andra människorslidande tar över och gör oss passiva? Lisa Svensson och Jessica G Nordqvistsamtalar om att inte ha råd med glasögon, om krig och om gnäll. Boktipset från Lisa är: ?Guds rike är nära!? av  Anna Runesson
Dikt: Stig Dagerman
2023-02-13
Länk till avsnitt

236. Sexagesima

Vad är det för outhärdligt Jesus pratar om som får folk attgå därifrån? Hur ska vi tolka när Jesus säger att han är livets bröd? Därbörjar samtalet om texterna för sexagesima som verkligen utmanar Rebecka HedénJudt och Ida Wreland. Det blir ett samtal om profeter, moralisering, mod,äkthet, födslovärkar, kroppen kontra anden och mycket mer. 
2023-02-07
Länk till avsnitt

235. Kyndelsmässodagen

Vet Hanna och Symeon vad de väntat på i alla dessa år? Vad händer med Maria när hon får reda på att ett svärd ska gå genom hennes själ? Och det här med att Symeon är blind ? hur kan det påverka vår läsning?

I veckans avsnitt möts Jenny Grimbeck och Tove af Geijerstam digitalt, för att prata om Hanna och Symeon, om väntan, om den lilla bebisen Jesus, om när brännpunkter inträffar i våra liv ? och på vilket sätt Gud inte är en ojobbig Gud. Välkommen att lyssna där du lyssnar på poddar!
2023-01-29
Länk till avsnitt

234. Fjärde söndagen efter trettondedagen

I dagens evangelietext kommer Jesus vandrande till oss påvattnet mitt ibland de höga vågorna och skrämmer slag på lärjungarna. Är Jesustaskig som gör detta utan att de är beredda på det? Är det ett sätt att testaderas tro, eller vad vill han egentligen med den nattliga vattenpromenaden? JosefineStegeland och Ida Wreland börjar i dessa frågor för att försöka förstå texten.Samtalet fortsätter att handla om tro, tvivel och svårigheten i att prata omunder. Dessutom identifierar sig både Josefine och Ida med Petrus i texten, menpå helt olika sätt. I samtalet tipsas om Selma Lagerlöfs bok Jerusalem samt filmatiseringenmed samma namn som finns på SVT Play. Huvudpersonen heter Gertrud och spelas avMaria Bonnevie och inget annat. /hälsar Ida som har lite svårt att få ihop allanamn ?Texten är från Matt 14:22-33. 
2023-01-23
Länk till avsnitt

233. Julspecial

Vad betyder parenteser i tiden? Vad är det som händer undernatten? Är natten lugn och fridfull eller är natten den tiden då farorna lurar?Kan man se Maria som någon som bryter normer? Vi frågar oss också vilken baksidadet finns med traditioner. Varför blir det så svårt när vi ska fira jul, trotsatt vi har julens budskap så tydligt för oss? Det får bli som det blir. Är detså fel att äta pizza på julafton?Detta avsnitt är en julspecial där TP-redaktionen göravsnittet tillsammans. Det är Jenny Grimbeck, Ida Wreland och Jessica GNordqvist. Ps. Givetvis är det Ingmar Bergman som myntade vargtimmanoch inte Strindberg. 
2022-12-18
Länk till avsnitt

232. Fjärde advent

Varför ska vi ägna Maria en söndag i adventstid? Finns det något vi kan lära av henne? Är det egentligen så viktigt med hennes "ja"? 

I fjärde söndagen i advent möter vi Maria och Elisabeth. Är det inte litet spännande att tänka kring dem och vilken relation de hade? Samtalet rör sig kring det andliga och det kroppsliga, om liv och död, om vishet och envishet. Att vara kvinna - i alla dess definitioner - och att vara människa.

Psalmnörden Sofija Pedersen Videke har bjudits in av Jessica G Nordqvist. Här får vi tips om dikter och givietvis psalmer. 

Utanför Lunds domkyrka står Skyddsmantelmadonnan
Bild: Lena Lervik 
2022-12-12
Länk till avsnitt

231. Andra advent

Det är en slagkraftig text som möter oss andra advent. Jesus är kort och koncis när han pratar om att Guds rike är nära och att vi ska omvända oss. Vad betyder egentligen det? Vad menar han med nära? Och vad ska vi omvända oss ifrån? Lars Johansson och Ida Wreland fastnar vid Gudsriket och var vi egentligen ska söka det? Är gudsriket inom oss eller utanför oss? Och hur kan barn lära oss om Guds rike?
2022-11-27
Länk till avsnitt

230. ÅTERBLICK ? Första advent

I veckans avsnitt konstaterar Petter och Jenny att det återigen är dags att möta åsnan och fundera över vad åsnan berättar och förmedlar för oss, när det nu är dags för nytt kyrkoår.
 Finns det likheter mellan komammor och åsnemammor? På vilket sätt är vi i relationer beroende av varandra? Är vi beroende av Gud - och är Gud beroende av oss människor? Och på vilket sätt är åsnan en förebild? 

 Text för samtalet: Matteusevangeliet 21:1-9
Temat för söndagen: Ett nådens år
 
Tolkare i avsnittet är Petter Bäckman och Jenny Grimbeck ? då prästkandidater, idag pastorsadjunkter i Växjö respektive Göteborgs stift. 
2022-11-21
Länk till avsnitt

229. Domssöndagen

Vad betyder det att de döda ska resa sig? Vad betyder det att tolka texter inifrån själen? Vad är det att dö? Vi talar om den fysiska döden och att dö ur ett existentiellt perspektiv. 

Jessica G Nordqvist har bjudit in Lars Björklund som är sjukhuspräst, författare och föreläsare.
2022-11-13
Länk till avsnitt

228. Söndagen före Domsöndagen

I veckans text pratar Jesus om att vi ska vara beredda. Men vad är det vi ska vara beredda? Handlar kanske beredskapen mer om att vara vaksam än att vara redo? Där börjar samtalet för söndagen före Domsöndagen med Santal Sjöblom Timstedt och Ida Wreland. Samtalet fortsätter om att våga vrida och vända på perspektiven, om hur Jesus vill påminna oss om sin ständiga närvaro, om allt det där svåra i livet som vi inte vill se, om vad det egentligen betyder att människosonen ska komma när vi minst väntar det och om Gud med virknål, vävstol, varm choklad och kanelbullar.

2022-11-07
Länk till avsnitt

227. Allhelgona

Inför allhelgona helgen möts pastorsadjukterna Johan Hylander och Jenny Grimbeck och samtalar om helgen som stundar ? både lördagen och söndagen med dess stora teman. Vi samtalar om ljuständning, hopp, det eviga livet och gemenskap. 
Vad kan vi egentligen säga om evigheten? Är himlen en plats där ingenting någonsin händer? Och vad kan vi ge för svar på Jobs stora frågor?

2022-11-01
Länk till avsnitt

226. Tjugonde söndagen efter trefaldighet

Vi borrar i episteltextens etik och konstaterar att den ger ett viktigt korrektiv till samhällets utveckling där vi ibland generaliserar bort människovärdet. Pilgrimsvandring kan vara ett annat sätt att återupprätta både vår självbild och hur vi ser på andra människor. Sedan rör vi oss förvirrat in i evangelietexten för att till slut erövra en viss klarhet kring Jesu motiv. Tolkare är Ola Fornling tillsammans med gästen pilgrimspräst Magnus Malmgren.
2022-10-26
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.