Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Lågaffektiva podden

Lågaffektiva podden

Lågaffektiv podd med psykologerna Terése Österholm och Axel Havelius från nätverket Lågaffektiva psykologer. Mycket om lågaffektivt bemötande och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Mycket om barn och vuxna som inte funkar som alla andra. Mest om hur vi ska få livet att gå runt - för alla! Välkommen att lyssna! Vi riktar oss till personal inom skola, vård och omsorg. Till föräldrar (och speciellt när man har barn som inte är som alla andra). Och till dig som tycker att folk är lite svåra att förstå sig på ibland.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

osterholmpsykologkonsult.se/

Avsnitt

Intervju med psykolog Ulla Thorslund - om sexuella beteendeproblem

I säsongens sista avsnitt av Lågaffektiva podden intervjuar Terése psykolog Ulla Thorslund från nätverket Lågaffektiva psykologer om sexuella beteendeproblem hos barn och unga. Ulla har lång erfarenhet av arbetet med riskbedömning, utredning och behandling i samband med sexuella övergrepp. Vilka varningstecken ska man reagera på? Vad ska man som vuxen göra om man misstänker att barn är inblandade i sexuella övergrepp? Och hur kan det förebyggande arbetet bli bättre? Det är några av de frågor som avhandlas i detta avsnitt. Vill man nå Ulla med uppdragsförfrågningar så som utbildning, handledning eller konsultation hittar man henne på http://www.ullathorslund.se/ - se till att passa på nu när Ulla utökar arbetet i firman till hösten! Och med detta avsnitt säger vi trevlig sommar och vi hörs igen till hösten!
2019-06-04
Länk till avsnitt

Småplock 06 - om att bestämma över andra människor

Det sjätte avsnittet av Småplockpodden handlar om när vi av olika anledningar går emot en av våra grundläggande etiska principer, autonomiprincipen, principen om att varje människa har rätt att bestämma i sitt eget liv så långt som det bara är möjligt. När kan man då gå in och begränsa en annan människas självbestämmande? Psykolog Bo Hejlskov Elvén lyfter upp fyra olika argument och vi pratar om vikten av att förhålla sig till val av metod i förhållande till argument. Som att vi inte kan tvångsborsta tänder på folk men att många faktiskt borstar tänderna frivilligt när man får höra att det ökar chanserna att man får hångla. Eller att man tar på sig jackan innan man går ut om man har fått vara med och välja jackan själv. En hel del pedagogik krävs ibland med andra ord om vi ska ta bort någon annans självbestämmande. Välkomna att lyssna!
2019-05-20
Länk till avsnitt

Småplock 05 - om extroversion och introversion

Dags för ett nytt litet avsnitt! Småplockpodden handlar denna gången om folk som pratar för att kunna tänka och folk som går undan och funderar innan de pratar. Om extroverta och introverta personer. Och om hur det blir när vi lägger stress ovanpå våra personlighetsdrag. Och så om detta i kombination med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar med så klart! Som vanligt pratar Terese Österholm med psykolog Bo Hejlskov Elvén. Välkomna att lyssna!
2019-05-13
Länk till avsnitt

Intervju med Moha Frikraft

I det här avsnittet intervjuar Terése Moha Frikraft. Moha föddes med en CP-skada och fick sedan som vuxen diagnoserna autism och ADHD. Moha har en stark drivkraft i att bryta fördomar och öka kunskap om olika sätt att fungera. Moha berättar också varför det är så viktigt att hon blir bemött lågaffektivt. Det blir bokuppläsning ur Mohas bok "Jag är inget ufo" också! Vill man läsa mer av Moha eller nå henne så gör man det här på hennes blogg: https://nouw.com/assistansmedfrikraft eller på Instagram: https://www.instagram.com/frikraften/ Varmt välkomna att lyssna på kloka Moha Frikraft!
2019-05-03
Länk till avsnitt

Spaningar om skolfrånvaro och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar

Författarna till boken Lågaffektivt bemötande och problematisk skolfrånvaro (Terese Österholm, Annelie Karlsson och Maria Bühler) blickar tillbaka på året som har gått sedan boken kom ut och spanar framåt i frågan om skolfrånvaro kopplad till neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Det är ett stort fokus på autism och skolfrånvaro i det här avsnittet, av just den anledningen att det är vad boken till stor del kretsar kring och lyfter upp som den saknade pusselbiten i skolfrånvaroarbetet, och också det område som författarna menar att det fortfarande pratas för lite om idag men som är avgörande om man ska komma framåt i frågan om att förebygga frånvaro (och främja närvaro). Välkommen att följa Lågaffektivt bemötande och problematisk skolfrånvaro på facebook: https://www.facebook.com/labproblematiskskolfranvaro/ och vill man köpa boken rekommenderas såklart Lågaffektiva bokhandeln: https://lagaffektivabokhandeln.se/item/lagaffektivt-bemotande-och-problematisk-skolfranvaro
2019-04-15
Länk till avsnitt

Småplock 04 - om tvång

Ännu ett litet avsnitt där jag pratar med psykolog Bo Hejlskov Elvén om lite av varje. Denna gång om tvång - och mer specifikt tvång ihopkopplat med autism. Bo skissar upp olika slags tvång och gör det hela begripligt ur ett evolutionistiskt och neuropsykologiskt perspektiv. Det är dags för det fjärde avsnittet av Småplockpodden! Välkomna att lyssna!
2019-04-09
Länk till avsnitt

Småplock 03 - om stalking

Dags för ett nytt, kort avsnitt av Småplockpodden där Terése pratar med psykolog Bo Hejlskov Elvén om begreppet stalking. Som handledare i LSS-verksamheter är det inte ovanligt att man stöter på att personal undrar hur man ska göra när en person är extremt upptagen av någon annan. Så att det blir lite förföljelse över det hela. Det brukar också bli extra svårt att veta hur man ska göra när det handlar om att det är någon i personalen som är i fokus. Som vanligt har Bo kloka tankar om detta, och ger förslag på sätt att hantera situationen för personalen. Så välkomna in på lite småplock!
2019-04-03
Länk till avsnitt

Intervju med psykolog Stina Hindström - om trauma och traumamedveten omsorg

Nytt avsnitt och den här gången är det psykolog Stina Hindström som får berätta om trauma och om det som heter traumamedveten omsorg. Vad kan man som personal göra när man möter barn och unga där det finns traumatiska händelser med i bilden? Och så flikar Stina in lite om vikten av att förstå ett annorlunda sätt att tänka och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kopplat till trauma. Den här gruppen löper nämligen en förhöjd risk att drabbas av traumatiska händelser. Stina hänvisar till Rädda Barnen vad det gäller TMO (traumamedveten omsorg): https://www.raddabarnen.se/rad-och-kunskap/arbetar-med-barn/tmo/ Och här hittar ni Stina själv: http://www.psykologshindstrom.se/ Välkomna att lyssna!
2019-03-25
Länk till avsnitt

Bo berättar om boken Hantera, utvärdera och förändra

I det här avsnittet pratar Terése Österholm med psykolog Bo Hejlskov Elvén om de tre verktygslådorna lågaffektivt bemötande byggs upp med hjälp av: hantera, utvärdera och förändra. De finns beskrivna i boken med samma namn, skriven av Bo och Anna Sjölund, och lågaffektivt bemötande vävs där samman med tydliggörande pedagogik. https://www.nok.se/titlar/akademisk-psykologi/hantera-utvardera-och-forandra/ Välkomna att lyssna!
2019-02-22
Länk till avsnitt

Intervju med psykolog Karin Torpadie - om npf-utredningar

I det här avsnittet av Lågaffektiva podden träffar Terése psykologen Karin Torpadie som jobbar på BNK i Göteborg. (BNK, barnneuropsykiatriska kliniken på Sahlgrenska, är en specialiserad verksamhet som vänder sig till barn och ungdomar med omfattande neuropsykiatriska utvecklingsavvikelser och funktionsnedsättningar). Karin berättar om hur en neuropsykiatrisk utredning går till och vad man som förälder inte behöver oroa sig för när det gäller utredningar och diagnoser (men som det är vanligt att man gör när man börjar tänka på det här med att låta utreda sitt barn och allt vad det innebär). Karin svarar också på frågan om vad omgivningen behöver tänka mer på när det gäller barn med annorlunda sätt att fungera. Och vad tänker hon om det som allt som oftast blossas upp i media, att neuropsykiatriska diagnoser överdiagnosticeras? Vi avslutar med att prata om lite olika begrepp, som funktionsnedsättning vs funktionsvariation, vad är skillnaden mellan dessa egentligen? Det låter kanske som jag har avslöjat hela podden nu, men det har jag verkligen inte, så in och lyssna på min mycket kloka och engagerade kollega med en gång! Och tipsa gärna föräldrar som har funderingar på det här med npf och utredningar. Går att hitta på Soundcloud, iTunes eller Acast, sök på Lågaffektiva podden.
2019-02-01
Länk till avsnitt

Småplock 02 - om rättshaverister

Här kommer ett nytt och kort avsnitt där jag pratar med psykolog Bo Hejlskov Elvén om begreppet rättshaveri och de människor som brukar vara lite svåra för till exempel socialtjänsten, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen att bemöta. Där kan man lära mycket av lågaffektivt bemötande tycker vi. Och så försöker vi omformulera begreppet rättshaverist så att vi får mer förståelse för vad det faktiskt kan handla om.
2019-01-21
Länk till avsnitt

Småplock 01 - om kommunikation

Det finns ju så mycket som man vill förstå sig på! Psykolog Bo Hejlskov Elvén får svara på tankar och funderingar som har dykt upp i Teréses huvud. Korta avsnitt om lite allt möjligt. (Ok, kanske inte riktigt allt möjligt. Mest om mänskligt beteende och hur vi navigerar i vår vardag). Första avsnittet handlar om kommunikation och om hur vi speglar varandra - ibland för mycket, ibland för lite och ibland alldeles lagom - och vad detta gör med oss. (Den fina jingeln står Bo för!)
2019-01-11
Länk till avsnitt

Bo samtalar med Tina Wiman (Om det lågaffektiva föräldraskapet)

Psykolog Bo Hejlskov Elvén och författaren, föreläsaren, frilansjournalisten, mamman Tina Wiman samtalar om det lågaffektiva föräldraskapet. Hur får man vardagen att gå runt med barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Vad gör det med en själv att möta barn som har ett annorlunda sätt att tänka? Det här programmet är så fyllt av klokheter att det är en synd att missa det. Tina har tillsammans med Bo skrivit boken Barn som bråkar. https://www.nok.se/titlar/akademisk-pedagogik/barn-som-brakar/ Och vill man inte missa några fler klokheter hädanefter så hittar man Tinas tankar på bloggen M som i underbar. https://munderbar.wordpress.com/ Trevlig helg!
2018-11-23
Länk till avsnitt

Bo samtalar med Stefan Boström (Om bemötande och förhållningssätt och så blir det filmtips!)

Film och höstlov passar ju bra ihop och i detta avsnittet där psykolog Bo Hejlskov Elvén samtalar med psykolog Stefan Boström får vi just filmtips. Lågaffektiva filmcirkeln är ett utbildningsmaterial som Stefan har arbetat fram och som riktar sig till personal som arbetar med personer med utmanande beteenden. Här hittar du Stefans sida: http://www.psykologiskt.net/ Och filmsidan har du här: https://www.facebook.com/filmcirkeln/ Och så berättar Stefan om lågaffektivt förhållningssätt i relation till lågaffektivt bemötande. Varsågoda!
2018-10-30
Länk till avsnitt

Intervju med David Edfelt

Nytt avsnitt av Lågaffektiva podden där psykolog David Edfelt intervjuas om arbetet i förskolan. Det blir massa kloka reflektioner kring vad som behövs för att den här tiden i barnets liv ska bli så bra som möjligt. Det är mycket som händer under förskoleperioden och inte minst handlar detta om hjärnans utveckling. David berättar om boken Hjärna i förskolan och vill man veta mer om den boken eller få inblick i Davids arbete kan man hitta honom här: http://www.provivus.se/ Musikcred till Emil Willbas. Trevlig lyssning!
2018-10-07
Länk till avsnitt

Bo samtalar med Christian Bergbom (Om ekologisk människosyn och handledning i skolan - bland annat!)

I detta avsnitt samtalar Bo Hejlskov Elvén med psykolog Christian Bergbom, också han från nätverket Lågaffektiva psykologer. Christian är en uppskattad handledare i lågaffektiv metod - hur fastnade Christian själv för lågaffektivt bemötande, och hur går handledning av lågaffektivt bemötande i skolans värld till? Och så blir det som alltid bra metaforer som öppnar upp ens ögon när Christian är med i samtalet. Som den om skogen och trädgården. Du hittar Christan Bergbom (med kollegor) här: https://pedagogisktkapital.se/about/ och du hittar dagens poddavsnitt där poddar finns!
2018-09-21
Länk till avsnitt

Bo samtalar med Tina Emet (Om självbestämmande, tålamod och tid och så lite om hippiesar med)

Bo Hejlskov Elvén har tagit över Lågaffektiva podden för några samtal med personer som han träffade på den lågaffektiva konferensen som ägde rum i Stockholm i början av året. Först ut är psykolog Tina Emet som utreder, handleder och föreläser inom området för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och lågaffektivt bemötande. Tina driver företaget TE Psykologkonsult AB och man hittar henne här: http://orsapsykolog.se/ Ett tips efter det att man har lyssnat på samtalet mellan Bo och Tina är att kika på Tinas pedagogiska filmer om kaoskurvan: http://orsapsykolog.se/filmklipp
2018-09-05
Länk till avsnitt

Intervju med Andrew McDonnell

I januari i år hade Lågaffektiva podden den stora äran att få intervjua professor Andrew McDonnell efter hans föreläsning på den lågaffektiva konferensen i Stockholm. Andrew är förgrundsgestalten för lågaffektivt bemötande i och med det arbete han påbörjade på 1980-talet i England med utgångspunkt i hantering av utmanande beteenden och som vi idag finner i den fysiska delen av lågaffektivt bemötande och som heter Studio 3. På Studio 3:s hemsida https://www.studio3.org/ finns utöver information om utbildningarna som ges också studier, material att ladda ner, videos, aktuell forskning med mera. För den som tycker det är svårt att hänga med i intervjun finns en sammanfattning på sidan https://osterholmpsykologkonsult.se/ - Trevlig lyssning/läsning!
2018-05-21
Länk till avsnitt

Intervju med Jill Carlberg

Nytt avsnitt av Lågaffektiva podden där vi pratar med Jill Carlberg som utbildar i företaget Adaptis om autism och ett annorlunda sätt att tänka, utifrån att hon själv har Aspergers syndrom. Jill berättar om hur omgivningens bemötande spelar stor roll för henne och vad vi som arbetar runt personer med autismspektrumtillstånd behöver tänka på. Vi pratar också om flickor och autism, och hur det kan komma sig att vi inte ser på flickors svårigheter på samma sätt som pojkars. Välkommen att lyssna och bli klokare med hjälp av Jill!
2018-03-25
Länk till avsnitt

Intervju med Agneta Björck

Välkomna till ett fullspäckad avsnitt där vi intervjuar Agneta Björck, en av initiativtagarna bakom kampanjen #rörinteminkeps men som också gör ett gediget arbete inom missbruksvården. Låt dig inspireras - och håll ögonen på den kommande föreläsningen i höst med Bo Hejlskov Elvén och Agneta Björck!
2018-03-04
Länk till avsnitt

Intervju med Anna Sjölund

Nytt år och nya möjligheter! Vi inleder med ett samtal med Anna Sjölund från autismpedagogik.se. Det handlar om tydliggörande pedagogik, autism och så får vi lite smakprov på en massa fler spännande grejer som hon har på gång! Välkomna in och lyssna!
2018-01-12
Länk till avsnitt

Inga sopiga LSS-hem

#ingasopigalsshem är tanken (och taggen) bakom Funktionshinderbanan som startar den 11 september och där Robin Berkhuizen, VD för Emrahus, cyklar 80 mil för att belysa behovet av fler och bättre LSS-boenden. Honom ville vi prata med! In och lyssna och häng sedan med på funktionshinderbanan.se.
2017-09-09
Länk till avsnitt

Från ofrivllig skolfrånvaro till frivillig skolnärvaro

Viktigt avsnitt idag! Lågaffektiva podden intervjuar Annelie Karlsson om ofrivillig skolfrånvaro. Annelie är förälder till barn som har varit det man tidigare kallade hemmasittare, som man nu kallar ofrivillig skolfrånvaro. Annelie är utbildad specialpedagog och rektor, med en lång erfarenhet av skolans värld, nu senast som expert på funktionsnedsättningar på Chalmers tekniska högskola. Hon arbetar också i egna firman Funkkonsulten, där hon erbjuder utbildning och handledning i lågaffektivt bemötande och förhållningssätt.
2017-03-28
Länk till avsnitt

Tina Wiman om barn som bråkar. Eller är det vi föräldrar som bråkar med våra barn kanske?

I det här avsnittet pratar vi med Tina Wiman, författare, journalist och föreläsare, om barn som bråkar. Och vi misstänker att det mest är vi föräldrar som bråkar med våra barn. Faktiskt. Och hur ser då det lågaffektiva föräldraskapet ut? Och hur fungerar det när man har barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Välkommen att lyssna! Ljudet är också avsevärt mycket bättre. Och barnen i början av podden bråkade för en gångs skull bara på låtsas, så ingen kom till skada. De andra femtiosju gångerna om dagen gör de det på riktigt, men det brukar reda sig då med.
2017-02-05
Länk till avsnitt

Det här är inte att vara lågaffektiv

Vi slutade året med Bo Hejlskov Elvén och vi börjar året med Bo Hejlskov Elvén. Och det här avsnittet vill du inte missa. Nu pratar vi om vanliga missförstånd. Om du är en av dem som tror att man kör med en låt-gå-stil när man arbetar lågaffektivt, att man är konflikträdd och bara låter den andra bestämma, att man släpper allt och står och ser på. Om du är en av dem som tror att man är lågaffektiv om man bara pratar med en lugn röst och inte visar några känslor. Om du är en av dem som tror att man tar bort individens möjligheter till att lära sig något eller bestämma själv i sitt liv om man arbetar lågaffektivt. Då är ju det här alldeles rätt avsnitt för dig! Mycket nöje!
2017-01-12
Länk till avsnitt

Intervjun med Bo

I det här avsnittet träffar vi psykolog Bo Hejlskov Elvén, förgrundsgestalten för lågaffektivt bemötande här i Sverige, för att prata lite om hur allt började, vad som är dagens utmaningar när det gäller lågaffektivt bemötande och vad Bo själv tycker är roligast när det handlar om det han gör. Vi lovar, vi har inte satt Bo i en burk, även om det kanske låter så ljudmässigt. Man får ha lite överseende med ljudet. Det är ju innehållet som räknas. Lågaffektiva podden är mer en pod-on-the-go än mixerbord och puffskydd. Håll till godo, idag med Bo Hejlskov Elvén!
2016-12-19
Länk till avsnitt

Etikavsnittet

I det här avsnittet samtalar Axel Havelius och Terése Österholm med psykolog Annica Kosner, från nätverket Lågaffektiva psykologer, om den människosyn och de etiska utgångspunkter, på vilka det lågaffektiva bemötandet vilar.
2016-12-05
Länk till avsnitt

Introduktionspodden

I introavsnittet till den lågaffektiva podden berättar psykologerna Axel Havelius och Terese Österholm, både verksamma i nätverket Lågaffektiva psykologer, om vad de personligen tilltalas av i det lågaffektiva bemötandet. Det blir ingen grundläggande kurs i lågaffektiv metod, med andra ord. För mer kunskap hänvisas till böckerna av psykolog Bo Hejlskov Elvén och boken Lågaffektivt bemötande av red. Axel Havelius. Och så välkomnas lyssnare tillbaka, så klart, för få ta del av mer vinklar och vrår av lågaffektivt bemötande och förhållningssätt!
2016-12-04
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.