Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Föräldrakollen

Föräldrakollen

I den här podden möter du landets främsta experter inom graviditet, barn och föräldraskap genom Hanna och Michaela. Programledarna är två trebarnsmammor, dessutom tvillingmammor, som är fyllda av frågor och undringar till alla som vet något i ämnet. Bästa av allt? Du som lyssnar kan ställa dina egna frågor!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

play.acast.com/s/foraldrakollen

Avsnitt

85: Mammas pengar?

We?re getting down and dirty och pratar helt ohämmat om PENGAR! För det är inget man gärna diskuterar i vanliga fall, trots att man verkligen skulle behöva. Vad händer med ekonomin när den ena föräldern tar större delen av föräldraledigheten, och hur ska man rättvist dela upp VAB och deltidsanställning? Medan den enes karriär går som tåget, ökar löneskillnaden till den som är hemma med barn för var dag som går. Hur tar man upp ämnet med sina partner, hur ska man räkna ut vad som är en rimlig ersättning och hur ska man rent praktiskt kompenseras? Och sist men kanske störst, har du ditt frihetskapital redo? Emma Persson, privatekonomisk expert, ger dig alla ekonomitips du som mamma kan tänkas behöva för att sitta säkert i båten. Missa ej!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-12-11
Länk till avsnitt

84: Förälder eller bästis?

Man vill ju vara godheten själv som förälder, men när övergår viljan att att vara sams ? eller till och med vänner, till något som inte direkt är positivt för vare sig barnet eller föräldraskapet? Dagens curlande föräldrar, som alla strävar efter den bästa och mest pedagogiska föräldrarollen, är det den ultimata vägen att gå? Måste man vara konsekvent i allt man gör och hur (och kanske när) argumenterar man med ett barn? Och ska man vara schyrremamman som tillåter tv-spel som egentligen inte alls känns okej, bara för att bästisarna får spela? Oj, oj, oj, vi behöver hjälp och träffar psykolog och psykoterapeut Liv Svirsky som reder ut begreppen åt oss.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-12-04
Länk till avsnitt

83: Bebisens platta huvud, sneda barnkroppar och hjulbenthet ? Barnens motorik

Många känner väl till att ens lilla bebis kan få ett platt huvud om de ligger för mycket på rygg, men när och hur och ska man börja jobba med det här dilemmat? Spädisar ligger ju med sneda halsar och kobenta lemmar i mammas mage, men hur gör vi när småttingarna gör detsamma utanför magen? Kan man lära sin lilla guldklimp att krypa, eller ännu hellre ? gå, lite tidigare? Och kan barnets motorik som liten säga något om ditot som vuxen? (Spoiler alert: JA!) Häng med när vi träffar fysioterapeuten och barnspecialisten Johanna Dahl Sudin som berättar om detta och mycket mer!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-11-27
Länk till avsnitt

82: Hallå, varför lyssnar ingen?

Först funderade vi över varför barnen aldrig tycks lyssna när man pratar med dem, sedan gick tankarna över till huruvida det är sannolikt att alla ens barn eventuellt kan lida av hörselnedsättning. Men efterhand insåg vi att nej, de är bara inte ett smack intresserade av att höra på oss. (Än mindre villiga att göra som vi säger!) Så vad gör man då? Jo, då poddar man med psykolog och psykoterapeut Liv Svirsky som har svar på alla våra funderingar, och dessutom levererar lösningar i form av kosekvenstänk, farmors lag och ett detaljerat poängsystem! Låter det krångligt? Inte alls, tryck play så ska dimman skingras!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-11-20
Länk till avsnitt

81: Gravidkomplikationer = senare sjukdom?

Komplikationer med högt blodtryck och även havandeskapsförgiftning under graviditeten innebär ibland att man får sjukdomar senare i livet. Men först, vilka drabbas av dessa komplikationer och går de att förebygga? Varför löper dessa kvinnor större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar senare, och kan även barnet drabbas på något sätt? Vems ansvar är det hålla koll på dessa kvinnor efter förlossning och vad är det för en tingest var kvinna bör ha där hemma? Vi träffar Ellika Andolf, professorn och överläkaren som har forskat kring just detta!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-11-13
Länk till avsnitt

80: Slutet av graviditeten: hör alla detaljer!

Hur troligt är det att vattnet går på Ica? Vad är en förvärk egentligen och betyder det att man snart ligger på förlossningen? Det finns nog inte ett obehagligare ord än slempropp, men tydligen kan den vara bra att ha koll på. Hinnsvepning, kan det vara något? Hur troligt är det att man föder på sitt beräknade datum och en färdknäpp, bra eller anus på den? Vi grottar in oss i alla detaljer kring slutet av graviditeten med härliga chefbarnmorskan Kristina Müller från BB Stockholm Family City. Går du i väntans tider? Då är lyssning ett måste!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-11-06
Länk till avsnitt

79: Förlossningsskador

Det har varit en hel del snack om framför allt bristningar i underlivet i samband med förlossning, på sistone. Tur det, för det här måste vi prata mer om! Kan man förebygga förlossningsskador, och varför uppstår de ens? Vad händer om oturen är framme, kan man lita på att man blir rätt undersökt och omhändertagen? Och hur vet man om allt är okej efteråt, och är det normalt med läckage om man har fött barn? Vi poddar med Olof Stephansson, förlossningsläkare, docent och sakkunnig vid socialstyrelsen ? en oerhört engagerad och kunnig person. Lyssna!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-23
Länk till avsnitt

78: Pressat föräldraskap med David Eberhard

Måste man ha plöjt varenda barnpsykologibok för att bli en bra förälder nuförtiden? Vi träffar David Eberhard, överläkare i psykiatri och författare, och frågar om dagens press på ett perfekt föräldraskap. Hur ska man styra rätt bland olika meningar om anknytning, beröm, bråk och skrik? Hur ska man berömma sitt barn utan att göda ett bekräftelsebehov, är det okej att lämna sin bebis med en barnvakt, och vilket trauma uppstår om man råkar höja rösten mot barnet? Missa inte detta!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-16
Länk till avsnitt

77: Att leva på marginalen med barn

Hur påverkas ett barns vardag av en dålig familjeekonomi? Märker ett barn av den ansträngda ekonomin och ska man som förälder vara ärlig kring situationen? Vad gör man när man inte har möjlighet att köpa de bästa bebissakerna som gravid, eller de där nya fotbollsskorna till barnet varje säsong? Eller när pengarna inte räcker till sommarpresenten till barnets älskade förskolefröken ? vilken hjälp finns att söka? Och så pratar vi om vad man kan slösa med istället för pengar! Häng med när vi pratar med Inger Linblad, fil dr och lektor i socialt arbete.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-09
Länk till avsnitt

76: Sär- och högbegåvade barn

Inte en eller två gånger har man ju funderat över om det är ett litet geni man har fött till världen. Men hur är det egentligen att ha ett barn som på riktigt utmärker sig med en eller flera begåvningar? Vad innebär det för barnet självt och är det på bekostnad av något annat i barnets personlighet? Hur utmanar man barn som kanske är vassare i liggande stolen än pappsen själv och hur ärftligt är det med lite Einstein-gener egentligen? Vi träffar Johanna Stålnacke, psykologen som bland annat har forskat i barnneuropsykologi, och får höra mer!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-10-02
Länk till avsnitt

75: Att våga släppa taget (lite grann)

Nej, vem vill eller vågar släppa taget? Jo, men det kan ju vara ganska bra faktiskt. Är det okej att dra iväg på datenight en vecka efter förlossning, och i så fall vem är lämplig att ta över ansvaret? Inskolningen då, är det värst för barnet eller är det kanske förälderns egen separationsångest som spökar, hur hanterar man det? Och är det okej att släppa iväg det lite äldre barnet till kompisar, skola eller mataffär på egen hand? Oj oj oj, så många frågetecken när vi träffade superproffset tillika leg psykolog och leg psykoterapeut Liv Svirsky. Och svar fick vi ? missa inte dem, för innan du vet ordet av det är det dags för språkresa på Ibiza!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-09-25
Länk till avsnitt

74: Älskade mormor

Vad skulle man göra utan lilla mormor? Eller farfar, morfar eller farmor, för delen. Nä men vänta nu. Så är det ju faktiskt inte för alla. Den där relationen mellan far- eller morföräldrar och barnbarnet, kan vara nog så knölig ibland. Vad gör man när ens förväntningar på denna person överstiger verkligheten, för inte är det väl självklart att mormor hämtar på föris tre gånger i veckan, bakar bullar och är allmänt härlig och närvarande i barnbarnens liv? Hur ska man hantera ett liv utan denna trygga extravuxen för sitt barn, och vad kan man göra för att promota relationen. Eller i vissa fall, minska den och be denna någon att backa en smula? Vi pratar med alltid så briljanta psykologen och psykoterapeuten Ann-Charlotte Edlund och får massor av bra tips.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-09-18
Länk till avsnitt

73: Doula ? kan det vara något?

Det där grekiska ordet, doula, vad betyder det egentligen? Hur funkar det i praktiken, vad säger personalen på förlossningen och tar doulan över partnerns roll helt och hållet? Är det okej att shoparound vid valet av doula, får man ringa och maila varje dag under graviditeten och kan man panikångra att ha med sin doula när dagen D kommer? Vi träffar härliga doulan Anna Bjelkefelt som berättar allt om hur hon som förlossningscoach kan hjälpa till att ge den bästa möjliga starten när man ska bli +1.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-09-11
Länk till avsnitt

72: När amningen inte vill

Det perfekta avsnittet för dig som är gravid, eller för dig som precis börjat amma. För det är det många som vill göra ? amma. Men det är ju inte alltid det funkar helt smärtfritt. Bokstavligt talat. Men ska det göra ont? Vad gör man om det känns som att bebisen inte blir mätt, finns det någon fara att sätta in ersättning för tidigt och så fick fick vi det gyllene tipset om hur man ska göra de första dagarna av amning, för att få en bra grund för resten av amningen. Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska och amningsspecialist, ger oss alla viktiga råd. Lyssna!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-09-04
Länk till avsnitt

71: Familjeäventyr med Vagabondfamiljen.se

G?day mate! Vad sägs om att packa ner barn och prylar i ett par resväskor och bara sticka ut i världen på äventyr ett par veckor, eller vänta, månader? Ett par gånger om året. Precis så har Anna-Stina, som driver Vagabondfamiljen.se, och hennes familj med två små barn gjort. De har varit ute på resande fot under 24 månader de senaste fem åren.

Vill du ha de bästa tipsen om hur man förbereder sig för en längre resa, hur det är att skapa en småbarnsvardag med rutiner när man upplever Australiens vackra kuststäder och hur man kan byta en kyligare föräldraledighet i Sverige mot smarriga bowls och surfing i Hawaii. Tryck play och säg aloha!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-08-28
Länk till avsnitt

70: Barn och rädslor! (Bu!)

Kan ett barn bli mer tolerant mot rädsla, desto mer hen utsätts för det? Föds man med rädslor, och i så fall vilka? Kan ett barns rädslor för ofarliga saker som mörker vara lika skräckinjagande som en förälders värsta skräck? Blir man mer harig av sig om man växer upp i en otrygg miljö och hur kan vi bota skräcken för Alfons Åbergs monster i garderoben, eller hiskeliga trollhänder under sängen? Lyssna på alla intressanta svar vi fick från leg psykolog och leg psykoterapeut Liv Svirsky!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-08-21
Länk till avsnitt

69: Bråkiga barn!

Kan vissa barn vara lite extra bråkiga av naturen, eller är det bara en släng av utvecklingsfas som spökar mellan varven? Vad gör man när ens barn befinner sig i ett bråk, hur skapar man lugn och kanske framför allt, hur behåller man sitt eget lugn? Finns det miljöer som till och med skapar frustration för ett barn? Och vad gör man egentligen när vardagen kantas av jobbiga bråk, kan det bero på något helt annat än konflikten i sig? Vi träffar alltid lika fantastiska psykolog och psykoterapeut Ann-Charlotte Edlund som hjälper oss att förstå lite mer!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-08-14
Länk till avsnitt

68: Stamceller ? mirakelkuren till framtiden?

Stamceller är de små celler som gör det möjligt till liv. Men kan de till och med ge nytt liv, för de som är svårt sjuka? Stamceller används ju i blodcancerbehandling och i framtiden kanske även till helt andra saker. Vid en förlossning kan man spara stamceller från barnet och lägga i frysen till en dag då de eventuellt behövs. Är stamceller då en mirakelkur? Vi vill ta reda på allt om det här, för att veta vad det kan ge i framtiden, hur angeläget det känns med ett eget frysfack och hur det går till! I jakten på svar träffar vi Cecilia Götherström, forskare på Karolinska Institutet.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-08-07
Länk till avsnitt

67: Glutenfritt tack!

Är det mjöl, pasta eller mittemellan? Nja, gluten är något helt annat, ett protein, och det ska vi prata mer om. Hur kommer det sig att allt fler är intoleranta, är det en trend? Hur vet man att man har celiaki (ja, för så kallas det nämligen), hur dålig kan man bli om man då råkar få i sig en hamburgerbrödssmula och går det att bota? Vi träffar överläkare Lasse Browaldh och pratar om allt detta, samt tar upp välling ? för hur det med den gyllene drycken? Ta en fralla, glutenfri eller ej, och lyssna in det här spännande avsnittet!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-06-26
Länk till avsnitt

66: Allt om IVF. Och lite till.

Varför ska det vara enkelt när det kan vara svårt? IVF kan ibland kännas som en karusell av hormoner och frågetecken. När ska man börja fundera på IVF, hur ont gör det att plocka ut ägg och de där sprutorna, måste man ta dem själv? Hur många behandlingar kan man egentligen göra, blir man ruinerad på kuppen och när är man för gammal? Vi träffar IVF-poddens Carolina Tristen, läkare och Emma Karling, barnmorska, och får höra allt. Tune in!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-06-19
Länk till avsnitt

65: Barncancer

Det är knappt att man vågar närma sig tanken, eller ens säga ordet högt. Men vi träffade en barncancerläkare som visade att det går alldeles utmärkt att prata om barncancer, och prognoserna är oftast goda. Lyssna på vårt samtal med Dr Petter Svenberg som med intresse och värme berättar om leukemi och hjärntumörer som är de vanligaste barncancersorterna. Hur upptäcker man cancer, hur går en behandling till, hur ger man tråkiga besked och hur blir livet när barnet är vuxen?

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-06-12
Länk till avsnitt

64: Down is up ? allt om Downs syndrom

Det föds allt färre barn med Downs syndrom i Sverige, hur kommer det sig? Vilka tankar går igenom huvudet på någon som får beskedet att barnet man väntar har Downs syndrom, och är en sådan graviditet och förlossning precis likadan som andras? Stämmer det att människor med Downs lever kortare liv, men desto mer kärleksfullt? Hur funkar det på föris, i skolan och resten av livet? Vi vill veta mer och kanske spräcka hål på en myt eller två, och träffade därför Mickan Lüning från Svenska Downföreningen samt Karen Synnøve Flø, förälder till en flicka med Downs. Lyssna!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-06-04
Länk till avsnitt

63: Det ultimata förlossningsavsnittet

Kan man paxa förlossningsrum så fort stickan visar plus, när går vattnet och vad väntar egentligen när man klivit över tröskeln till förlossningen? Är det fri bar i bedövningsvagnen som rullar fram, vem läser förlossningsbrevet och hur många förlossningsställningar bör man testa? Vi frågar allt om förlossningens början till slut när vi träffar kloka barnmorskan och vårdchefen Britta Wernolf från BB Stockholm. Det här avsnittet går inte att missa!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-05-28
Länk till avsnitt

62: Den ständiga mamma-kritiken

Har du hört talas om mamabashing? Det där om att ständigt komma med nitiska kommentarer till andra föräldrar, mammor i synnerhet, om hur de sköter sitt föräldraskap. Inget är bra nog och för många offentliga personer så fylls kommentarfälten i deras sociala medier av glåpord, och ingenting går längre att göra rätt. Vad föder detta behov av att kritisera andra, och vad göder det? Hur svarar man bäst på andras kommentarer om hur man axlar sitt föräldraskap och vad gör man om man själv är den som blir djävulen vid tangentbordet? Vi träffar Anna-Karin Wyndhamn, doktor i pedagogiskt arbete, tillika känd från ?SuperNanny Sverige?.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-05-21
Länk till avsnitt

61: Trygg förälder ? trygga barn

Finns det vissa grejer man som förälder kan tänka på för att plocka pluspoäng i föräldraskapet och få trygga harmoniska barn? Ja, tänka sig att det gör det. Och så finns det förstås en del man bör undvika. Utan allt för många pekpinnar får vi höra superbra tips på hur man ?ser? ett barn, vad man gör när leksaker flyger i luften under tårar och skrik, och hur man hinner med att ge en hel syskonskara tillräckligt med tid, uppmärksamhet och kärlek. Vi träffar psykolog Sofia Bidö från Rädda barnen och får höra allt om hur man med ett tryggt föräldraskap kan välsignas med trygga barn.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-05-14
Länk till avsnitt

60: Snor, halsmandlar och vad katten är tonsiller?

När vi skulle podda om öron-, näs- och halsproblem så kände vi att ämnet kanske var lite torrt. Men där misstog vi oss, det visade sig vara ovanligt saftigt! Vi kommer att ta reda på varför en del barn ständigt har två snorsträngar mellan näsa och mun, när halsmandlarna måste bort, är snarkningar lika med andningsproblem, och har en del barn mer öronvax än andra?

Det här är avsnittet för dig som har barn. För alla barn ? ja alla, får någon gång det lite tjorvigt med halsen, näsan eller öronen. Häng med när vi träffar läkare Annika Stenberg från öron-näs-halskliniken på Sophiahemmet, och dyk in i en djungel av öronvax, snor och svullna gomsegel tillsammans med oss.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-05-07
Länk till avsnitt

59: Singel och redo för barn

Hur länge vågar man vänta på Mr Right egentligen? Och hur vet man vilken äggreserv man ruvar på och när tiden i den högst personliga biologiska klockan börjar springa iväg? Hur fungerar det att vara ensamstående och få spermadonator här i Sverige? Hur lång tid tar det, kan man välja en Zlatan-typ som donator och vart vänder man sig egentligen? Vi tar reda på allt och lite till när vi träffar Dr Tekla Lind från Karolinska Huddinge ? push play!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-04-30
Länk till avsnitt

58: Regnbågsfamiljen

Stjärnor, regnbågar och ett helt annat universum. Men är det egentligen så annorlunda? Vi ville höra mer om hur det är skapa en familj utanför normen. Hur går man tillväga som exempelvis samkönat par om man vill skaffa barn, är det en annorlunda graviditet eller förlossning, surrogat ? är det ett alternativ och vad ska man tänka på juridiskt för att göra det så tryggt som möjligt för både barn och föräldrar? Vi träffar Cal Orre från RFSL som svarar på allt detta och dessutom berättar mer om sin egen familj som består av tre föräldrar och ett barn.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-04-23
Länk till avsnitt

57: Missfall

Visste du att en fjärdedel av alla kvinnor kommer gå igenom ett missfall? Men hur många av dem märker ens av det, och hur många måste genomgå en medicinsk behandling? I vilken vecka är det vanligast att det sker och finns det något man kan göra för att påverka? Varför sker ens ett missfall och betyder en blödning eller magont att ett missfall är på gång per automatik? Får man välja mellan skrapning, medicinsk behandling och att föda fram fostret vid missfall? Och vad är oddsen för en bebis efter tre missfall på rad egentligen? Oj så många frågor vi hade när vi träffade härliga Dr Tekla Lind. Lyssna in alla kloka svar här!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-04-16
Länk till avsnitt

56: Att separera med barn

Är det småbarnsåren som tar knäcken på relationer som brister, finns det en mer skonsam ålder hos barnet när föräldrarna ska separera och är det okej att gråta floder inför sina barn? Ska man mörka situationen för barnen om man velar mellan att stanna eller gå och vill testa olika boenden, hur ska man lägga upp Snacket med barnen och är det de som ska få bestämma vilken förälder de ska bo med? Vi tar reda på allt man kan tänkas behöva veta om man ska separera med barn med i bilden, när vi träffar psykolog Sara Sanzén från Rädda Barnen. Tryck play!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-04-09
Länk till avsnitt

55: Tillväxt hos barn

Kurvor som ska följas, och mått som ska stämma, men vad är det egentligen man tittar på vid BVC-mätningarna? Hur mycket under eller över kurvan är okej, och hur är det med viktraset efter födseln, när måste man ha hämtat hem det? Vi undrade också om man kan hinna ikapp senare i livet om man har legat i underkant, och hur påverkar föräldrarnas längd och ursprung alla dessa mätningar?

Vi kommer även in på tillväxtfasen som tar rejäl fart under puberteten och sen får vi veta när man faktiskt slutar att växa ? åtminstone på längden. I detta avsnitt får du veta allt om barnets tillväxt, en viktig indikator på barnets hälsa, och den som ger oss de eminenta svaren är barn- och överläkare Ana Bendito från Barnsjukhuset Martina.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-04-02
Länk till avsnitt

54: Bäckenbottenträning

Går det att träna sitt bäckenbotten redan under graviditeten och hur gör man då? Hur fungerar det där kniiiipandet egentligen, när kan man köra igång igen efter en förlossning och är det knip for life som gäller? Och kan vi en gång för alla gå igenom exakt vad ett framfall är ? samt är det just det som kan hända om man drar igång livet som vanligt efter en graviditet och förlossning, utan att stärka bäckenbotten först? Och och och, glöm för jösse namn inte bort att att be om en knipundersökning på efterkontrollen, det pratar vi också om. Vi möter härliga chefbarnmorskan Kristina Müller från BB Stockholm Family City och frågar loss, häng med!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-03-26
Länk till avsnitt

53: Avsluta en amning

För en del kan längtan till det inte vara starkare, medan det för andra är något som nästan krossar hjärtat ? vi pratar såklart om att avsluta en amning. Finns det perioder eller åldrar när det är enklare att sluta amma, är det helt okej att det är omgivningen eller till och med ens partner som vill att man ska sluta, och hur ska man egentligen göra? Finns det några tips för värkande bröst när man slutar, hur undviker man glupska små gullisar som inte kan få nog och i vilken ände är det enklast att börja; natten eller dagen? Häng med på vår frågepodd med Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska/barnsjuksköterska/amningsspecialist, där vi får alla svar som behövs.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-03-19
Länk till avsnitt

52: Allt om amning

Gör det ont att amma, eller rättare sagt, hur KÄNNS det att amma egentligen? Kan alla mammor amma och om det är svårt i början, hur länge ska man försöka? Finns det några superknep för att öka mjölkproduktionen och hur ska man tänka när man känner att det enda man gör om dagarna är just att amma? Få svar på allt och en hel del tips när vi träffar amningsproffset Elisabeth Hjärtmyr (barnmorska, barnsjuksköterska och amningsspecialist) från Amningswebben.se

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-03-12
Länk till avsnitt

51: Allt om adoption

Hur är det nu ? spelar ålder, civilstånd och brottsregister någon roll om man vill adoptera barn? Och hur lång är egentligen processen från början till slut? Hur mycket pengar ska man räkna med att det kostar, längtar barnet lika mycket efter en familj som du gör och hur förbereder man sig allra bäst inför livets kanske allra viktigaste resa ? den när man ska få träffa sitt barn för allra första gången? Vi träffar Birgitta Lönnemar, adoptionsrådgivare på Adoptionscentrum och får höra svaren. Ett avsnitt som handlar om både väntan och längtan, missa inte!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-03-05
Länk till avsnitt

50: Gravid- och mammaträning med Olga Rönnberg

Visste du att man kan få en bättre och starkare mammakropp än den kropp man bodde i innan graviditeten? Jodå, det går! Vi träffade starka och strålande fitnessdrottningen tillika 5-barnsmamman Olga Rönnberg som berättar allt om knipet, den absolut viktigaste gravidträningen samt vilka övningar som jobbar för en bra förlossning och sedan en nyförlöst kropp. Du får också veta mer om bäckenbottenträning, vilka övningar som passar en nybliven mamma och hur du får till träningen med en liten bebis som tar all din tid. Ja, och så pratar vi om den nya trenden, personlig knipare! Vill du åt energi och styrka ? men lyssna här då!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-02-26
Länk till avsnitt

49: Fosterdiagnostik

Ska man göra all fosterdiagnostik som finns och varför är NIPT ett stort framsteg inom fosterdiagnostik? I detta avsnitt får du chansen att lära dig massor om ämnet av Erik Iwarsson, överläkare och docent vid klinisk genetik på Karolinska Universitetssjukhuset. Vi har frågat Erik om det finns en anledning att göra KUB om man ändå vill göra NIPT, är fostervattensprov och moderkaksprov säkra undersökningar och vi berör även den etiska delen av denna diagnostik. Ett aktuellt ämne, då det idag föds färre barn med Downs än någonsin förr. Vi får även veta vad man kan göra om man är bärare av en genetisk sjukdom. Lyssna!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-02-19
Länk till avsnitt

48: Stopp min kropp

Hur pratar man med sitt barn om kroppen och den fysiska integriteten, för att förbereda dem på en värld där man respekterar sin egen och andras kroppar? Är det okej att vikarier byter blöjor på förskolan och hur viktigt är det att barnen lär sig att tvätta sig själva? När börjar barn bli mer medvetna om den egna kroppen och hur ska man som förälder bete sig kring det? Frågorna var många när vi träffade Rädda Barnens psykolog Sofia Bidö ? missa inte svaren i det här viktiga avsnittet.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-02-12
Länk till avsnitt

47: Allt om barnens mage

Det är ju så vanligt att ens barn har ont i magen. Från den lilla bebisens magontsskrik, till det äldre barnets klagan över smärta. Men vilket magont är farligt och är det okej att smärtlindra med Alvedon? Vad ska man se upp med hos spädisar, vad gör man vid förstoppning, kan det vara glutenintolerans och hur är det egentligen med blindtarmen nu då? Vi träffar Henrik Arnell, barn- och överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, och får alla svar vi väntat på ? häng med!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-02-05
Länk till avsnitt

46: Bebisens skrik

Bebisens skrik går ofta ända in i själen på en, och innan man får barn så är det svårt att föreställa sig alla dessa nätter med gråt som komma skall. Och för en del så tar gråten verkligen inte slut ? barnet har drabbats av kolik. Vi träffade BVC-sjuksköterskan Helena Holm från nya BVC Barnsjukhuset Martina för att reda ut allt om bebisgråt. Hur mycket är normalt, när avtar det, och framför allt, när är skriket inte normalt? Plus, vi har även hört att bebisar har ett språk i skriket, så det ville vi så klart kolla upp!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-01-30
Länk till avsnitt

45: Vaccinering av barn

Mässlingen år 2018? Vi kände att vi behövde veta ännu mer om vaccinering och träffade Jonas Ludvigsson, professor vid Karolinska Institutet och barnläkare i Örebro. Vad innebär egentligen en vaccinering, hur är det med biverkningarna, vilka vaccin utanför programmet (vattkoppor, influensa, fästing/TBE?) är värda att fundera över och ska man lyxvaccinera sitt barn? Få alla svar i det här avsnittet!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2018-01-23
Länk till avsnitt

44: Prematurföräldern

Efter avsnitt 22, om barn som föds för tidigt och livet på neonatalen, kände vi att vi ville veta mer om hur det faktiskt är att vara förälder till ett för tidigt fött barn. Så vi träffade Johanna. Det här är förstagångsföderskan som ganska tidigt oroar sig över sin bebis i magen och mycket riktigt föder redan i vecka 30. Vi får höra en lika rörande som varm berättelse om hur man tar sig igenom en tidig förlossning, kämpar med känslorna kring ett skört prematurt barn, hur livet på neo ter sig för familjen och vad livet därefter kan innebära. Den här personliga och tuffa berättelsen vill du inte missa. (Kolla gärna in Svenska Prematurförbundet för mer info, www.prematurforbundet.se)

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2017-12-18
Länk till avsnitt

43: Barn, vikt och motion

Vi frågar om klämmisar och välling, slöåka vagn eller gå själv när åldern är inne, och hur man hanterar en övervikt hos barn.

Ligger under- eller övervikt i generna, kan man tidigt i livet motarbeta barns instinktiva förkärlek till det söta och hur mycket måste barn röra på sig i vardagen?  

Allt detta och mycket mer frågar vi om när vi träffar Mahnoush Malek, leg dietist med specialkompetens inom barnfetma. Lyssna vetja!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2017-12-11
Länk till avsnitt

42: Allt om HLR för barn

Hur mycket ökar chansen att överleva med en hjärt- och lungräddningsinsats, hur lång tid har man på sig om ett barn är i nöd och vad är det egentligen man ska göra när ett barn sätter i halsen? Vi går igenom grunderna i HLR, pratar om fallolyckor och drunkning. Ja, allt det där hemska man inte alls vill höra talas om, men måste lära sig grunderna i ? för man kan rädda liv med rätt kunskap! Ju fler som lyssnar, desto tryggare lever allas våra barn (och vuxna)!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2017-12-04
Länk till avsnitt

41: Mat under graviditeten

Är du också sugen på charkplattor? I detta avsnitt får vi massor av tips från dietisten Theresia Plymoth från Rehab City Östermalm. Vi får veta om det är okej med insjöfisk, ska man äta för två eller är det bara mormors gamla skröna, och bör man gå upp i vikt under graviditeten även om man är överviktig från start? Och så berättar Theresia om sitt grymma tips på hur man ändå kan få äta sina charkisar!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2017-11-27
Länk till avsnitt

40: Det lilla hjärtat ? Allt om hjärtfel hos barn

Hur vanligt är det med hjärtfel och när upptäcks de? Kan man se redan i magen att en bebis kommer få hjärtproblem och vad händer då? Vad är det egentligen som händer när barn och ungdomar plötsligt får hjärtstopp på en fotbollsplan? Och hur orolig är man som förälder till ett hjärtbarn? Lyssna på hur det lät när vi träffade barnhjärtspecialisten Nemath Shams från Barnsjukhuset Martina.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2017-11-20
Länk till avsnitt

39: Tweenies ? Den känslomässiga berg- och dalbanan

När infinner sig den här känsliga perioden hos barn, vilka förändringar sker och är det likadant för killar som för tjejer? Vad gör man när en dörr smälls igen framför ansiktet på en och hur hanterar man kramar och gos från ett litet barn den ena sekunden, till gapskrik och ?jag klarar mig själv? i nästa? Vi möter Ann-Charlotte Edlund, leg psykolog och psykoterapeut vid BarnPsykologGruppen. Håll i hatten!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2017-11-13
Länk till avsnitt

38: Mobbning bland barn

Bara tanken på mobbning bland barn gör ont i själen. Men vem är då mobbaren, och varför blir en del barn mobbade? Är det alltid den typiska bråkstaken som mobbar och är lösningen att byta skola, för någon part? Och vad gör man om ens barn har blivit utsatt?

Vi pratar även om när i tiden små barn börjar utesluta varandra i leken och när man som förälder måste prata med sitt barn om det här? Frågorna var många när vi träffade Åsa Gustafsson, rådgivare på Friends. Lyssna bums!

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2017-11-06
Länk till avsnitt

37: Parrelationen efter barn

Hur viktigt är det med närhet i en relation och vad gör man om man vill ha olika mycket närhet? För både fysiken och känslorna kan förändras när ett barn kommer in i bilden och hur ska man hantera det? Måste sex vara en ingrediens i alla relationer och vad gör man när lusten tryter eller småbarnsvardagen tar över? I det här avsnittet får vi svaren från sexologen och leg psykoterapeuten Charlotte Makboul från Närhetsakuten.

For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2017-10-23
Länk till avsnitt

36: Restips för familjens vinterresa

Hur funkar det egentligen att köra 12-timmarsflighten till Thailand med ett gäng småbarn? Vilka charterresmål är varma nog för en frusen förälder som vill slippa packa ner vinteroverallen? Och har vi några supertricks att ta till för att förlänga tålamodet hos samtliga resenärer i familjen, för inte kan man väl bli avvisad vid boardingen pga av treårstrots? Vi träffar flygvärdinnan Lina från Liniztravel.com och förbereder oss för en vinter långt långt borta. For information regarding your data privacy, visit acast.com/privacy
2017-10-16
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.