Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Ekonomi PÅ RIKTIGT med Charlie & Mathias

Ekonomi PÅ RIKTIGT med Charlie & Mathias

Charlie och Mathias är tillbaka, sugna på att prata rakt, öppet och ärligt om livet, ekonomin och vardagspusslet. Med en varm och avslappnad ton, där samtalet snarare än expertsvaren står i centrum, blandar de udda gäster och stora ämnen inom vardagsekonomi på ett intressant, roligt och begripligt sätt. Podden kommer att hjälpa lyssnarna att spara pengar och bli mer insatta och trygga i sina köpval, inför stora som små beslut. Ämnena kommer att variera och vara både breda och smala. Målgruppen för den här produkten är bred. Den ska tilltala alla som vill ha en fungerande vardagsekonomi och mer pengar på fickan, samtidigt som det ska vara en varm och underhållande podcast. Som att ha en kompis i örat.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

facebook.com/charlieochmathias/?fref=ts

Avsnitt

131. PÅ RIKTIGT med Staffan Olsson

Finbesök i podden med ingen mindre än Staffan Olsson som pratar om den allt annat än spikraka karriären. Han berättar om ekonomisk feghet, om att leva på sin idrott, om ifall tränare tjänar mer än spelare.

2019-08-13
Länk till avsnitt

130. PÅ RIKTIGT med Petter Hörnfeldt

På allmän begäran får vi återbesök av Petter-Pilot och pratar om att våga göra en livsförändring från Sverige till Spanien och från pilot till youtuber. Vi pratar som synen på Sverige från utsidan och om pantsystemet kan införas i Sverige.

2019-08-06
Länk till avsnitt

129. PÅ RIKTIGT med frågor och svar del 2

Magnus Hjelmér hjälper oss med era frågor.

2019-07-29
Länk till avsnitt

128. PÅ RIKTIGT med lyssnarfrågor.

Vår vardagsekonom Magnus hjälper oss att besvara frågor som kommit in till podden.

 

2019-07-22
Länk till avsnitt

127. PÅ RIKTIGT om att få degen att växa

Detta är avsnittet för dig som ännu inte kommit helt i gång med ditt långsiktiga sparande.

Det finns ingen bättre dag än idag och här får du en konkret guide. Vi tar död på myten att du ska vara insatt och påläst för att vara på börsen. 20 minuters jobb och somna om helt enkelt.

2019-07-15
Länk till avsnitt

126. PÅ RIKTIGT on att odla hemma.

Vi pratar om att odla ätbara växter i hemmet, på balkongen och trädgården. Finns det ens någon ekonomisk poäng med det? Vad är mest värde per krona och arbetstimme? Varför ska barn odla? Varför odlar alla män chilli? Varför är guldvatten bättre än såjord?

2019-07-08
Länk till avsnitt

125. PÅ RIKTIGT med Hampus Hedström

Hampus Hedström är komiker, ståuppare och en av Sveriges största yotubestärna bara 22 år gamla. Vi pratar om livsflytten från Sunne till Stockholm, om matlåda vs uteliv. Om att vara en roligsketchkille eller seriös ekonomigubbe och hur man får självförtroende av att vara kort och magiker.

2019-07-01
Länk till avsnitt

124. PÅ RIKTIGT om hur man lär sig ekonomiskt tänkande?

I dagens avsnitt har vi helt fokus på hur du ökar dina inkomster. Christina ger oss sina bästa life-hacks för att få mer pengar in i plånboken

2019-06-24
Länk till avsnitt

123. PÅ RIKTIGT om att hyra bil på semestern

Att hyra bil på semestern. Vi pratar om möjligheter och faror med att hyra bil på semestern, lär oss att "helförsäkring" inte är "helförsäkring" på en hyr bil och filosoferar äver vad som egentligen tar sådan tid.

2019-06-17
Länk till avsnitt

122. PÅ RIKTIGT med en riktig pilot

Vi träffar Petter Hörnfeldt som får anses vara en av världens kändaste piloter via "mentourpilot". Vi pratar om huruvida piloter är slavjobbare eller glidare, om flygskammen ur ett miljöperspektiv är befogat och om hur svårt det är att bli pilot till yrke.

2019-06-10
Länk till avsnitt

121. PÅ RIKTIGT om när livet störtdök

Vi möter Yasmin Nilsson och pratar om hur livet störtdök.
Vi pratar om hennes resa och hur det är att leva arbeta och bygga sin ekonomi med funktionsnedsättning i Sverige idag

2019-06-04
Länk till avsnitt

120. PÅ RIKTIGT om att ge 70%

Vi träffar Professor Michael Dahlen och pratar om hans nya bok som bygger på forskningen att man genom att göra 70% av sitt max kan nå både framgång och glädje i såväl träning, karriär ekonomi och familj.

2019-05-27
Länk till avsnitt

119. PÅ RIKTIGT om den digitala framtiden

Vi träffar Digitalmogulen och punkmusikern Fredrik Marcus och pratar om hur digitaliseringen kommer förändra finnansbranschen och vår vardagsekonomi. Hur blir det i framtiden och NÄR kommer det egentligen att hända?

2019-05-20
Länk till avsnitt

118. Boekonomins kristallkula 2019

Vi analyserar läget och spår om framtiden. Vi diskuterar unga och separerades möjlighet till boende och sätter nya bostadsrättsföreningar under luppen.

2019-05-13
Länk till avsnitt

117. PÅ RIKTIGT om familjeekonomi

Vi får besök av framtidsfeministen Sandra Burbon och vi pratar familjeekonomi. Gemensam eller privat ekonomi? Vi vet vad Charlie och Mathias föredrar men Sandra tänker tvärt om. Bäddat för diskussion med andra ord!

2019-05-07
Länk till avsnitt

116. PÅ RIKTIGT om ekonomiska nyheter/politik

Christina Söderberg hjälper oss att reda ut vad Moderat budget, socialdemokratikst styra och en januariöverenskommelse faktiskt betyder för vår plånbok i praktiken. Många tipps om hur du förbereder din ekonomi för de förändringar som nu kommer. 

2019-04-29
Länk till avsnitt

115. PÅ RiKTIGT om bank och pensionsbluffen

Varje år luras svensken på tusentals kronor av sin bank. Bankmännen undanhåller information och säljer dåliga och dyra tjänster, fastän det finns bättre och billigare alternativ.
Betalar du höga avgifter för att göra bankens jobb? Har du köpt en fond med aktiv förvaltning fastän ett vanligt bankkonto kan vara bättre? Eller är du en av dem som blivit snuvad på bolånerean?

Joel Dahlberg, född 1962, är en svensk ekonomijournalist och författare. Han har skrivit böckerna Bankbluffen: så blir du blåst på dina pengar och Pensionsbluffen: Tryggheten som gick upp i rök, båda utgivna på Ordfront förlag. 2017 nominerades Joel Dahlberg till Stora journalistpriset.

2019-04-22
Länk till avsnitt

114. PÅ RIKTIGT om avundsjuka

Vi pratar om hur vårt ständiga jämförande med andra kostar på för ekonomin. Vi tittar på vad som händer med grannarna när någon vinner på lotteri och mycket mer med forskaren Stina Söderqvist

2019-04-16
Länk till avsnitt

113. PÅ RIKTIGT om att byta bank

Våga vara otrogen... mot banken? - En stor del av oss har ALDRIG bytt bank. Vad kostar det att vara mer trogen sin bank än sin partner? Hur svårt är det att byta? Ska man ha allt på samma? Vad finns det för pengar att tjäna?

2019-04-08
Länk till avsnitt

112. PÅ RIKTIGT Deklarationsdags

Deklarationsdags med Christina Söderberg - Vi grottar ned oss i deklarationen. Vad gör man om man inte är klar? Vilka avdrag kan man göra? Vad kan gå fel? Hur får jag mer pengar kvar i plånboken? 

2019-04-01
Länk till avsnitt

111. PÅ RIKTIGT om elbilar

Ett av Mathias favoritämnen. Hur ser framtiden för elbilar ut?

Vad kommer och vad ska man tänka på? Vi pratar om elbilar och framtiden för bilindustrin.

2019-03-26
Länk till avsnitt

110. PÅ RIKTIGT om världen går under

Klas Hallberg tittade förbi och pratade framtid.

2019-03-19
Länk till avsnitt

109. PÅ RIKTIGT framtidsspanar.

Vi pratar med vår vardagsekonom Magnus Hjelmér denna vecka om framtiden. Hur ska det gå med allt? Vi har haft tekniska problem med detta avsnitt men nu ska detta vara avhjälpt. Mvh Petter, producent.

2019-03-12
Länk till avsnitt

108. PÅ RIKTIGT med Tony Irving

Om hur en ung kille från norra England blev dansmästare. Om hans oerhörda arbetsschema, 300 hardcore fans som spenderar ett dygn i veckan med Tony och om skillnaden i ekonomisk attityd mellan England, Amerika och Sverige. 

2019-03-05
Länk till avsnitt

107. PÅ RIKTIGT om semesterresor

Christina Söderberg reder ut när det är billigast att boka, om man skall använda grannens dator och om man kan resa alls på bekostnad av klimatet. Vi pratar kreditkort, föräkrning och om vad sjutton de gör vid hyrbilsdisken.

2019-02-26
Länk till avsnitt

106. PÅ RIKTIGT med framtidsfemisten

Framtidsfeministen Sandra Bourbon utmanar oss på ämnet jämstäldhet i bolag och i investeringar. Vi undersöker om bolag med jämstälda styrelser ger bättre eller sämre avkastning och i så fall varför. Vi tittar på varför unga kvinnor som är mer pålästa och statistiskt bättre på aktier ändå är så mycket sämre på att våga investera.

2019-02-19
Länk till avsnitt

105. PÅ RIKTIGT Om rabatter

En lyssnare vid namn Henriette Gullstrand mailade oss. Ni kan inte ana vad som hände sedan...

2019-02-12
Länk till avsnitt

104. PÅ RIKTIGT med Ulf Ahrner

Ulf är en av grundarna av företaget Fundler. Sparande för "vanliga" människor. Företag och riktigt rika personer har alltid haft lätt att få bra hjälp, men de flesta andra får ingen chans alls.

Många människor hade helt enkelt inget sparande och inga möjligheter att få bra hjälp.

 

Missa inte veckans avsnitt!

2019-02-05
Länk till avsnitt

103. PÅ RIKTIGT med Christina Söderberg

Vi pratar framtid och hur nya budgeten kan påverka vår ekonomi.

Vi pratar också banker. Detta avsnitt kommer först ut idag pga tekniska bekymmer. 

 

2019-01-31
Länk till avsnitt

102. PÅ RIKTIGT om Crowdfunding

Hur fungerar det? Vad är fördelarna? Nackdelar? Tobias har sysslat med Crowdfounding i både stort och smått. Missa inte veckans avsnitt!

2019-01-22
Länk till avsnitt

101. PÅ RIKTIGT om pengastress

Stina är hjärnforskare och har doktorerat i kognitiv neurovetenskap vid Karolinska Institutet och nu är forskare på företagen Dreams och Moneymind.

Vardagen är full av frestelser som ger direkta belöningar, och de tar över beslutsfattandet. Stina Söderqvist kallar detta för tankefällor, som finns inbyggda i den mänskliga hjärnan. Men om man känner till dem i förväg är det lättare att hantera dem, och fatta finansiellt hälsosamma beslut.

2019-01-15
Länk till avsnitt

100. PÅ RIKTIGT med Alexandra Pascalidou

Vi pratar fattigdom, mammor, klass, drivkraft, förort och massa annat i veckans jubileumsavsnitt!

Missa inte!

2019-01-08
Länk till avsnitt

99. PÅ RIKTIGT summerar året!

Vi väljer också våra favoritögonblick från året. Vilken var din favorit?

Diskutera gärna i vår facebookgrupp: https://www.facebook.com/charlieochmathias/

Gott nytt år kära lyssnare!

2019-01-01
Länk till avsnitt

98. PÅ RIKTIGT med Leif Jacobsen

Leif jobbar som översättare och författare. Vi pratar böcker förstås och om när man kan kalla sig författare. Hur går det till att översätta en roman? Hur lång tid tar det? Detta och mycket mer hinns med i veckans avsnitt!

 

2018-12-25
Länk till avsnitt

97. PÅ RIKTIGT med Kristofer Ruscon

Häng med på en osannolik och annorlunda historia om hur Kristofer grundade det framgångsrika champagnehuset "Hatt et söner". 

2018-12-18
Länk till avsnitt

96. PÅ RIKTIGT med Johanna Schuster

"I oktober 2013 packade jag 3 väskor, hyrde ut min Stockholmslägenhet och flyttade in hos min bror några kvarter bort. Jag behövde börja om från noll och hade ingen aning om var jag skulle börja. Jag hade på 6 år bytt jobb inte mindre än 7 gånger, flyttat 14 gånger mellan 3 olika städer och blivit sjukskriven för utmattning 2 gånger på kort tid."

2018-12-11
Länk till avsnitt

95. PÅ RIKTIGT med Christina Söderberg

Vi pratar ekonomi och hur man jämför priser på tex bolån och kaffe.

2018-12-04
Länk till avsnitt

94. PÅ RIKTIGT med Shoka Åhrman

Tillsammans med juristen Frida Treschow har Shoka Åhrman skrivit om de viktigaste privatekonomiska och juridiska besluten man behöver ta för att bygga upp en trygghet. En trygghet de menar att många - framför allt kvinnor och unga - saknar. 

Vi pratar privatekonomi med Shoka Åhrman denna vecka.

2018-11-27
Länk till avsnitt

93. PÅ RIKTIGT med Sharon Lavie

Sharon Lavie är utbildad ekonom och kommer närmast från Konsumentverket i Karlstad där hon var utbildningsansvarig inom konsumenträtt och ekonomi. Nu jobbar hon som familjeekonom på Ikano Bank.

Vi pratar helt enkelt familjeekonomi. Missa inte!!

2018-11-20
Länk till avsnitt

92. PÅ RIKTIGT om vin

Alexander är ursprungligen från Arboga men har bott större delen av sitt liv i Göteborg. Som så många andra duktiga sommelierer så började han sin bana i köket ? Jag gick kockskolan på gymnasiet men tröttnade snart på att stå ensam i ett kök och sökte mig ut i baren. Där växte mitt dryckesintresse vilket gjorde att jag utbildade mig till sommelier. Idag jobbar Alexander på Nook i Stockholm. 

2018-11-13
Länk till avsnitt

91. PÅ RIKTIGT med Anders Lundin

Anders är just nu aktuell med "Allt för Sverige" på SVT.

Vi pratar om uppväxt, karriär och ekonomi. Mångsysslare är förmodligen en underdrift när det gäller Anders Lundin. Missa inte veckans härliga avsnitt!

 

2018-11-06
Länk till avsnitt

90. PÅ RIKTIGT med Clara Herngren

Clara Herngren är sedan 2005 gift med Felix Herngren och har tre barn med honom samt en son i ett tidigare förhållande.

I samband med utbildning i samtalsterapi för bonusfamiljer fick hon idén till TV-serien Bonusfamiljen som hon skapat tillsammans med Calle Marthin samt Felix och Moa Herngren. Hon utsågs till Årets bonus-mama 2017 av livsstilsmagasinet Mama.

2018-10-30
Länk till avsnitt

89. PÅ RIKTIGT om monopol

Johan Söör var MTR Express första VD och under fem år ansvarig för att bygga upp och leda Osnabbtågsoperatören. I sin bok Nya spår på gamla räls delar han med sig av erfarenheter av avregleringen av den svenska tågtrafiken.

 

2018-10-22
Länk till avsnitt

88. PÅ RIKTIGT med en riktig revisor

Detta är en inspelning från ett liveevent i Nyköping. 

Vi pratade med Joakim Söderin, som är revisor på Grant Thornton i Nyköping.

Han menar bland annat att alla barn borde ha ett eget aktiebolag...

Missa inte veckans avsnitt.

2018-10-16
Länk till avsnitt

87. PÅ RIKTIGT om kryptovalutor

På bara några år har intresset för bitcoin och andra kryptovalutor ökat lavinartat. Det finns i dag över 1 500 olika coins och tokens samt en mängd handelsplatser. Men vad är egentligen kryptovalutor, hur kan du tjäna pengar på dem och vad behöver du tänka på?

2018-10-08
Länk till avsnitt

86. PÅ RIKTIGT om att bli lurad

Eva träffade en man hon ville förvekliga sina drömmar med. Ett husprojekt och massa lögner senare upptäcker hon att alla besparingar är försvunna.

2018-10-01
Länk till avsnitt

85. PÅ RIKTIGT med lyssnafrågor del 2

Vi fortsätter besvara era frågor!

2018-09-24
Länk till avsnitt

84. PÅ RIKTIGT Höstrensning

Höstrensning! Ställ inte bara undan utemöblerna och lägg bort sommarkläderna. Lägg några timmar på att kolla upp din ekonomi. Tusenlappar att spara!

2018-09-17
Länk till avsnitt

83. PÅ RIKTIGT med läsarfrågor.

Vår favorit-vardagsekonom Magnus Hjelmér hjälper oss at svara på lyssnarnas frågor.

 

2018-09-11
Länk till avsnitt

82. PÅ RIKTIGT om framtidens arbetsmarknad.

Hej då trygga, fasta anställning.  Välkommen in arbetsmarknad där korta inhopp är vardag.

På plussidan står frihet och personlig utveckling. Men det kräver att du vässar dig.

Vi har pratat morgondagens arbete med Lisa Gunnarsson, Nordenchef på Linkedin.

Veckans avsnitt är ett samarbete med Tara, magasinet med mer insida.

2018-09-04
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.