Sveriges 100 mest populära podcasts

Ekonomi PÅ RIKTIGT med Charlie & Mathias

Ekonomi PÅ RIKTIGT med Charlie & Mathias

Charlie och Mathias är tillbaka, sugna på att prata rakt, öppet och ärligt om livet, ekonomin och vardagspusslet. Med en varm och avslappnad ton, där samtalet snarare än expertsvaren står i centrum, blandar de udda gäster och stora ämnen inom vardagsekonomi på ett intressant, roligt och begripligt sätt. Podden kommer att hjälpa lyssnarna att spara pengar och bli mer insatta och trygga i sina köpval, inför stora som små beslut. Ämnena kommer att variera och vara både breda och smala. Målgruppen för den här produkten är bred. Den ska tilltala alla som vill ha en fungerande vardagsekonomi och mer pengar på fickan, samtidigt som det ska vara en varm och underhållande podcast. Som att ha en kompis i örat. Varje tisdag släpps ett nytt avsnitt.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

podplay.com/sv-se/podcasts/ekonomi-pa-riktigt-med-charlie-mathias-68829

Avsnitt

#245: PÅ RIKTIGT om inkasso

I veckans avsnitt tar vi grepp om en flitigt efterfrågat ämne, nämligen inkasso! Vad gör egentligen ett inkassobolag och hur fungerar branschen? Vi tar vara på vår samarbetspartner och träffar Klarnas inkassochef Jan Hansson som har lång och gedigen erfarenhet av branschen. Vi pratar om inkassobolagens roll och funktion och hur det är att ha ett av samhällets mest fördomsfulla yrken. Stämmer det att inkasso är kronofogdens förlängda arm eller har de egentligen en annan funktion? Är ett inkassokrav ett hot om kronofogden eller ett erbjudande om hjälp och hur kan man göra för att undvika att hamna hos inkasso? Vi tar också upp frågan vilka som hamnar hos inkasso, hur det brukar gå till och hur man kan nyttja inkasso vid en stressad ekonomisk period.
2021-10-19
Länk till avsnitt

#244: PÅ RIKTIGT om Nobelpriset i Ekonomi

Micael Dahlén är tillbaka! Med ett rykande färskt tillkännagivande av årets nobelpristagare i ekonomi gästas besöker Micael Dahlén oss för att prata om vilka nobelpristagarna är, hur pristagarna utnämns och vilka som egentligen sitter i den "hemliga" nobelkommittén. Hur är Micael själv inblandad och tippar han sig själv mest trolig som vinnare inom ekonomi eller litteratur? Vi pratar också om hans nya bok "Sifferdjur - Hur siffrorna styr våra liv" och hans forskning om hur vi blir mer och mer beroende av siffror, omdömen, betyg i vår vardag. Välkomna till ett avsnitt i fantastisk stämning med Micael Dahlén!
2021-10-12
Länk till avsnitt

#243: PÅ RIKTIGT om att flytta till landet

Drömmen om att lämna staden och skapa ett liv på landet har varit mer närvarande en någonsin under pandemin. Hur skulle det egentligen gå till att gå från tanke till handling? I veckans avsnitt träffar vi Anders Möller som genom sin erfarenhet som religionsvetare, journalist och lekamansmunk i Asien har skapat sig ett liv långt från stadens puls. Vi får följa med på resan om satsningarna för ett leverne av naturen, från att producera tonvis med rabarber till att förädla dessa till en prisbelönt glögg. Vi bollar myten med drömmen om att leva på landet, mångsysslandet som krävs för att få ihop vardagen och jakten på nya idéer, genom chilihonung och YouTube mot ett liv i lugn. Välkommen till ett inspirerande och tankeväckande avsnitt med Anders Möller!
2021-10-05
Länk till avsnitt

#242: PÅ RIKTIGT om att bli miljonär innan 30

Vi träffar lyssnaren Emil Almrot som fattade ett beslut att bli miljonär innan han fyllde 30. Hur gjorde han för att lyckas och vilka lärdomar har han tagit med sig genom resan? Och framför allt - hur kan även du lyckas bli miljonär?
2021-09-28
Länk till avsnitt

#241: PÅ RIKTIGT med Mäklarsamfundet

Vi gästas av Mäklarsamfundets kommunikationschef Joakim Lusensky som pratar mäklare och bostadsmarknad - på riktigt. Vi plockar ner perspektivet från en makronivå till konsumentens perspektiv och svarar på frågorna om vad som egentligen har pågått på bostadsmarknaden under det senaste året, hur kan du agera om du vill köpa eller sälja din bostad och vad har vi att vänta av bostadsmarknaden framöver? Vi pratar också om mäklarens roll. Vad gör en mäklare och hur väl stämmer fördomarna överens med verkligheten?
2021-09-21
Länk till avsnitt

#240: PÅ RIKTIGT om kredit-och betalningsbranchens framtid och Klarnas nya rekordsatsning.

Vi gästas igen av Klarnas marknadschef David Sandström för att få höra mer om kredit-och betalningsbranschens framtid. Klarna genomgår just nu en rejäl förnyelse för att sätta press på branschen. Bort med administrativa avgifter och oändliga krediter och fram med ökad transparens och tydlighet mot konsumenten. Hur står sig dessa fina löften och nya strategier i verkligheten? Vad blir skillnaden för kunderna och vad tjänar Klarna på att få konsumenten att betala mindre? Hör David Sandström berätta om Klarnas rekordstora satsning på att förändra branschen och hur det kommer påverka dig som kund.
2021-09-14
Länk till avsnitt

#239: PÅ RIKTIGT med frågor och svar

Hur lägger man upp ett sparande med oregelbunden lön? Hur flyttar man fonder från en bank till en annan på smartast sätt? Hur kommer man lättast in i låna/hyra-ekonomin och på vilket sätt kan man klippa kostnader så att det gör skillnad på riktigt? Charlie och Mathias öppnar frågelådan och tar tag i några av lyssnarnas frågor om hur man får en smartare ekonomi.
2021-09-07
Länk till avsnitt

#238: PÅ RIKTIGT med Dogge Doggelito

Efter snart 30 år sedan Latin Kings grundades är Dogge Doggelito fortfarande ständigt aktuell och ett av Sveriges absolut mest kända ansikten. Vi får följa Dogges resa genom hiphopens första år, hur musikbranschen förändrats, vägen till konsten och känslan att ha tomt på kontot men två grammis i en plastpåse på tunnelbanan. Vi får också höra om Dogges syn på pengar och hur det går att vara ansiktet utåt för reklam och kampanjer i år efter år och lyckas fortsätta vara lika omtyckt och populär hos svenska folket. Välkomna till ett öppet, ärligt och energigivande avsnitt med Dogge Doggelito!
2021-08-31
Länk till avsnitt

#237: PÅ RIKTIGT om hur du kommer igång med ett sparande

Att börja spara är lätt. Eller? Vi pratar ofta om att sparande ska vara enkelt, samtidigt som det finns oändligt många strategier och upplägg. Men hur kommer man igång med sitt sparande, på riktigt? Vi gästas av Ann-Mari Darj som hjälper oss att på enklast möjliga sätt gå igenom hur du sätter upp ett sparande, steg för steg. Dessutom hur du når upp till 90% av börsproffsens nivåer. Vi grottar också ner oss på temat sällskapsspel och Charlie ber om ursäkt till lyssnarna.
2021-08-24
Länk till avsnitt

#236: PÅ RIKTIGT om budget med Jan Bolmeson!

Sedan Charlie och Mathias introducerade den nu välkända ?budgettavlan? I Lyxfällan 2006 har de haft en trogen relation, även utanför programmet. Hur är statusen för budgeten 2021? Är det ett förlegat verktyg eller är det fortfarande det mest effektiva verktyget för att bli av med ekonomisk oro och få råd till det man vill? För att få svar på frågorna tar de hjälp av en gammal vän och kär lyssnarfavorit, Jan Bolmeson!
2021-08-17
Länk till avsnitt

#235: PÅ RIKTIGT om våldskapital och manlighet.

Programledaren och kampsportsprofilen Musse Hasselvall gästar podden för att prata om hur våld och synen på manlighet påverkar unga än och samhället i stort. Tillsammans med sin kollega Robert Svensson har de skrivit boken "våldet" och pratar om varför inte bara pengar, utan även våldskapital framstår som attraktivt och attraherande.
2021-08-10
Länk till avsnitt

#234: PÅ RIKTIGT med Producent-Oskar!

Välkomna in till AW och sommarspecialens andra del! Tillsammans med er får vi även besök av mannen bakom kulisserna och poddens tredje hjul, nämligen Producent-Oskar! Efter att ha klippt varje avsnitt i två års tid är det dags att lämna över klippar-pinnen och istället jobba med podden inifrån. Vad lär man sig av att ha Charlie och Mathias i lurarna nästan dagligen under så lång tid och vilket är Oskars bästa avsnitts-tips? Vilka arbetsskador drar man på sig som klippare och vad är poddens starkaste och klurigaste sidor? Vi får också svar på hur Charlie och Mathias ser på podden, vilka lärdomar de dragit av att spela in nästan 250 avsnitt och vad de fortfarande har kvar att lära. Vi luskar även i vad våra poddare har för framtidsvision av podden och självklart pratar vi om ytterligare ett gemensamt hjärteämne, nämligen vin! Välkommen in på sommar-AW och trevlig lyssning!
2021-08-03
Länk till avsnitt

#233: PÅ RIKTIGT - Sommarspecial!

Mathias har tagit sig från landet til storstaden för att spela in årets traditionsenliga sommarspecial! Mycket är på gång för både Charlie och Mathias då de genomgår stora förändringar i sina liv i både tungt och positiv mening. Dagen har kommit för Mathias dotter att lämna Sverige för ett års studier i USA, Charlies börjar se ljuset i tunneln i lägenhetsrenoveringen men fick också en obehaglig påminnelse om då han nyligen var med i en bilolycka på E4:an. Hur har detta påverkat deras vardag och vad gott kan komma av det? Vi lättar naturligtvis upp stämningen och pratar sommarplaner, Mathias nyfunna kärlek till loppisprylar och Charlies hat för smörkniven.
2021-07-27
Länk till avsnitt

#232: PÅ RIKTIGT med miljardären Jon Strand!

Att starta ett bolag från grunden, få det att växa och göra en "exit" är vad många entreprenörer drömmer om. En som lyckats med detta och inte bara blivit miljonär - utan miljardär på kuppen är entreprenören Jon "Ljuskungen" Strand! Vi får lyssna till Jons resa från att förlora allt till att omsätta hundratals miljoner, vad som är drivkrafterna och hur livet förändras när pengar inte längre är ett problem. Som Keno-reklamen säger skapar också en förmögenhet nya dilemman. Hur mycket ska man ge bort till vänner och familj? Hur mycket ska man ge till sina barn? Hur bevaras drivkraften när ett mål redan är nått och ens bolag är sålt till en annan ägare? Välkommen in till vardagen som entreprenör en miljardärs liv. Inspiration - varde ljus!
2021-07-20
Länk till avsnitt

#231: PÅ RIKTIGT om konsumenträtt!

Köprätt, konsumenträtt, bytesrätt, reklamation och ångerrätt. Begreppen kring vilka rättigheter du som kund har när du köper en vara eller tjänst är många och viktiga att ha koll på. Med oss för att reda ut allt detta är Oscar Coronel från Familjens Jurist som är expert på konsumenträtt. Vad är det egentligen som gäller när du handlar online kontra i butik och om du köper måttbeställt eller från katalogen? Vad har du för rättigheter om du fått fel pizza eller fått flyget inställt? När är det klokaste att vara artig med ett problem och när är det läge att ta juridisk hjälp? Allt detta och mer får vi svar på i veckans avsnitt!
2021-07-13
Länk till avsnitt

#230: PÅ RIKTIGT med Peder Lamm!

Poddens tveklöst snobbigaste avsnitt är här och vi gästas av jakt- och exklusivitetsexperten Peder Lamm! Även om Peder kanske mest är känd för sitt intresse för antikviteter grottar vi ner oss i flera av finrummens exklusivaste delar. Bland annat pratar vi om jakt och kulturen kring den, allt från jaktens ursprung till "Danderydsjakten" som länge varit den ultimata statussymbolen. Varför har jakt blivit en syssla för överklassen och är synen på jakt på väg att förändras, till det bättre eller sämre? Vi pratar också om skånska landsbygden kontra Stockholms innerstad, tidningen som är så exklusiv att du måste tjäna miljoner för att få läsa den och att investera i klockor och konst. Välkomna in i finrummet med Charlie och Mathias nya gemensamma, men av helt skilda orsaker, själsfrände Peder Lamm!
2021-07-06
Länk till avsnitt

#229: PÅ RIKTIGT om stödpaket och sparande i en skakig ekonomi

Arturo Arques är tillbaka! Under snart ett och ett halvt år har vi levt under "coronaekonomin" där staten pumpat in extrema pengar, branscher har ställts på ända och reformer och stödpaket har avlöst varandra. Hur har detta påverkat börsen och hur mycket pengar pratar vi egentligen om när vi pratar om gigantiska satsningar i ekonomin? Vi pratar även om hur pandemin och alla stödåtgärder har påverkat plånboken hos gemene man. Vilka är vinnarna och förlorarna på reformerna, vilka blir följderna och hur ska vi lägga upp vårt sparande när framtidens ekonomi är osäker? För att reda ut detta har vi med oss Arturo Arques som alltid har svar på tal!
2021-06-29
Länk till avsnitt

#228: PÅ RIKTIGT om att ta doftljusen till börsen!

Att starta ett företag i sitt garage och ta det hela vägen till börsen är för många idealbilden av en framgångssaga. En person som lyckats med det är Viktor Garmiani som tillsammans med sin fru Nina byggt upp ljusjätten Candles Scandinavia. Från sin fabrik i Örebro tillverkar dom doftljus åt bland annat Yankee Candle och Woodwick och har med stor framgång tagit sig in som ny aktör i en växande bransch. Hur kommer det sig då att man bestämmer sig för att satsa på just doftljus? Hur går det till att bygga ett bolag från garaget till börsen och hur skapar man sådant engagemang i sitt företag att man väljer att tacka nej till 100 miljoner kronor? Detta och mycket mer får vi reda på i veckans avsnitt om årets kanske mest överraskande engagerade ämne!
2021-06-22
Länk till avsnitt

#227: PÅ RIKTIGT med Björn Hellberg!

I dagens avsnitt får vi får ett mycket hedersamt finbesök av "oraklet från Laholm" - Björn Hellberg! Björn berättar om sin långa och mångsidiga karriär inom journalistiken, tennisen, författarskapet och TV-äventyren och hur det går att dribbla sig genom yrket som "freelancer". Mathias får svar om alla sina frågor om tennisbranschen från mannen som besökt över hela 50 Wimbledonmästerskap, vem som är tidernas främsta tennisspelare, hur idrotten förändrats och hur det kommer sig att tennis är en så otroligt kapitaldrivande sport. Vi pratar också författarskap och vad knepet är för att lyckas skriva över 60 böcker, nöjet med att signera böcker i 12 timmar i sträck och vem som skulle spela huvudrollen som "Sten Wall" om serien blev film. Självklart pratar vi också om Charlies hjärteämne "På Spåret". Vad är hemligheten till den massiva succén bakom frågesporten, hur kan den fortfarande vara svenskarnas favoritprogram och vad var bättre förr? Dessutom pratar vi padel och Charlies koppling till Gustaf V. Detta och mycket mer i veckans avsnitt!
2021-06-15
Länk till avsnitt

#226: PÅ RIKTIGT med lyssnarfrågor!

Det fortsätter att komma in massor med superintressanta frågor till oss, så vi tyckte att det var väl på tiden att svara på ett gäng av dom. Detta gör vi naturligtvis inte själva utan tar hjälp av mannen med lika mycket svar som han har kondition - Magnus Hjelmér! Vi svarar bland annat på hur vi ska lägga upp strategin om vi börjar spara sent i livet, hur vi kan prata med våra föräldrar om vi är oroliga över deras pension, om det är dumsnålt att hyra garage och hur vi får en jämställd pension, på riktigt. Dessutom blossar en intensiv debatt upp gällande dygnsrytm - får man verkligen lika mycket gjort om man går upp klockan 10 men lägger sig klockan 2? Få svar på allt detta och mer i veckans avsnitt!
2021-06-08
Länk till avsnitt

#225: PÅ RIKTIGT om bostadsmarknaden!

Det senaste året har bostadspriserna rusat kraftigt och visar inga tecken på att stanna av. Dessutom har detta pågått från en redan mycket hög nivå. Hur kommer det sig att priserna på båda bostadsrätter och småhus bara stiger och stiger och vilka blir vinnarna och förlorarna på det till synes ostoppbara tåget? Till vår hjälp har vi en av våra tryggaste och mest kunniga gäster, Swedbanks och Sparbankernas privatekonom Arturo Arques! Vi håller ett högt tempo som växlar mellan statistik och politik och diskuterar nya frågor och varför de gamla problemen ännu inte är lösta. Varför är det så svårt för unga att ta sig in på bostadsmarknaden och vad kan man göra åt det? Varför byggs inte fler bostäder, stämmer det att folk flyr staden för landet och varför är det så viktigt att hålla koll på om bostadsrättsföreningen äger marken? Är det kanske dags för att öppna upp för handel med hyresrätter? Detta och mycket mer får vi svar på i veckans avsnitt med Arturo Arques!
2021-06-01
Länk till avsnitt

#224: PÅ RIKTIGT med David Sandström

Hur kan man sticka ut och förnya en av världens äldsta och mest strikta branscher? I veckans avsnitt träffar vi Klarnas globala marknadsdirektör som tar oss bakom kulisserna på hur betalnings-och fakturaföretagen agerar ut mot sina kunder. Vilket ansvar har man som kreditföretag och hur ställer man sig till att vara en ledande aktör i en så avskydd bransch? Vi får lyssna till Davids kamp mot Goliat, en inspirerande historia om byggandet av ett mångmiljardbolag och samtidigt en stor dos självkritik. Hur ser framtiden ut för Klarna och vad fick egentligen Snoop Dogg betalt för att bli ansiktet utåt? Detta och mycket mer i avsnittet med mannen bakom varumärket Klarna - David Sandström!
2021-05-25
Länk till avsnitt

#223: PÅ RIKTIGT med Riksbanken!

Sedan poddens begynnelse har vi längtat efter att få spela in ett avsnitt med den svenska ekonomins största, mäktigaste och mest mytomspunna aktör - Riksbanken! Det finns så många frågor som behöver svar. Vilka är Riksbanken egentligen och vilken funktion fyller dom i samhället? Hur förbereder dom sig för kryptovalutornas framfart  och det kontantlösa samhället? Finns det ett hemligt valv någonstans med pallar fyllda med sedlar? För att få svar på detta och mycket mer får vi svar av Riksbankens egen Björn Segendorff.
2021-05-18
Länk till avsnitt

#222: PÅ RIKTIGT om att renovera

Renovera, göra nytt, bygga om och bygga ut. Kombinationen av en pandemi och att vårvärmen har kommit på allvar skapar alla förutsättningar för att vilja fixa och dona kring hemmet. Hur ska man tänka på när det gäller renovering, hur ska man prioritera och vilka investeringar ökar på riktigt värdet på fastigheten? Charlie och Mathias varvar nytt med antikt, ifrågasätter budgetar och resonerar kring varför man bråkar om priset på en sallad men gärna lägger 12.000kr på nya kranar till torpet. Dessutom får vi presentera en ny satsning från Klarna som hotar påminnelseavgifternas överlevnad.
2021-05-11
Länk till avsnitt

#221: PÅ RIKTIGT om hur vi ska spara!

Magnus Hjelmér är tillbaka vid mikrofonen och vi fortsätter på temat sparande. Vi grottar ner oss i vilken risk vi bör ha i vårt sparande och hur mycket man bör ha i buffert. Finns det kanske fler och mer inspirerande anledningar till att ha en stabil buffert än att ha råd att köpa en ny kyl? Vi släpper även teorin och går på praktiken. Hur kommer vi igång med sparandet, hur ska vi prata om det i familjen och vad är det viktigaste steget?
2021-05-04
Länk till avsnitt

#220: PÅ RIKTIGT om hur vi sparar

Magnus Hjelmér gästar podden och berättar om den den nya, stora undersökningen om svenskarnas sparvanor. Hur mycket sparar vi i genomsnitt? Hur mycket tid lägger vi på vår egen ekonomi per vecka och hur ska man prioritera sitt sparande? Vi pratar att handla lokalt och hittar ett delikat gemensamt intresse.
2021-04-27
Länk till avsnitt

#219: PÅ RIKTIGT med Webblandskapet!

Vi gästas idag av Jimmy Dahl från Webblandskapet som berättar hur internet fungerar "bakom kulisserna". Vilken information samlar hemsidorna in om oss och hur används den för att få oss att handla mer? Vi går igenom begrepp som cookies, Google- och Facebook Ads, funnels och hur allt detta påverkar vad vi ser på nätet. Vad är egentligen "cookies" som vi ständigt accepterar, går dom att ta bort och är dom bara negativa?
2021-04-20
Länk till avsnitt

#218: PÅ RIKTIGT om framtidens mat

Att äta för mycket kött vet vi är dåligt för både hälsan, klimatet och plånboken. Varför är det så, gäller detsamma för fisk och vad är alternativet? Tom Johansson från Hooked Foods gästar oss och berättar om framtidens mat, om fisk som inte är fisk och hur om hur vi i framtiden kan skapa nya sätt att ta fram köttprodukter på konstgjord väg. Hur lång tid tar det innan vi kan äta både nyttigare, mer klimatsmart och smartare för plånboken?
2021-04-13
Länk till avsnitt

#217: PÅ RIKTIGT om meningen med livet

Vi får ett mycket kärt återbesök av Micael Dahlén som presenterar sin forskning om ännu en ny spännande fråga, nämligen vad som är meningen med livet! Men är det så frågan ska ställas och vad blir i så fall svaret? Har pandemin bidragit till att vi känner mer eller mindre mening med våra liv och vad är nyckeln till ett mer meningsfullt liv? Handlar det om att skriva av sig mer på Facebook, eller kanske att börja röka?
2021-04-06
Länk till avsnitt

#216: PÅ RIKTIGT om lön, förhandling och Charlies nya lägenhetsköp

Charlie är lika stolt som förvånad över att ha köpt sig en ny lägenhet. Har han tagit lärdom av sina åt av poddande eller är det principen om skomakarens barn som gäller? Vi tar också grepp om de frågor och tankar som kommit in på temat jobb och löneförhandling. Vad är Charlie och Mathias bästa tips? Vad är fina teorier och vad funkar bäst i praktiken?
2021-03-30
Länk till avsnitt

#215: PÅ RIKTIGT om att löneförhandla

Vi får besök av Johan Fogelberg från Unionen som ger oss konkreta råd inför lönesamtalet! Hur lyckas man bäst i förhandlingen om att få mer i plånboken? Går det att förhandla om mer än pengar? Vi pratar också om fackförbundens dåtid, nutid och framtid och vilken roll fackförbunden fyller idag. (I dessa coronatider spelar vi in från den tillfälliga studion på Mathias kontor, vi hoppas ni har överseende med ljudkvalitén.)
2021-03-23
Länk till avsnitt

#214: PÅ RIKTIGT om att vara engagerad i sitt jobb

Det är dålig ekonomi att ha ett jobb man spenderar så mycket tid på om man inte känner engagemnag i det man gör, oavsett hur mycket man tjänar. Det påståendet undersöker vi med engagemangsexperterna Niklas och Emma från "Hej Engagemang!" och pratar om hur vi kan ha roligare inte bara "på jobbet" utan även "i jobbet". Vi pratar om de tre saker som måste vara på plats för att känna engagemang och vem som egentligen ansvarar för att det blir så.
2021-03-16
Länk till avsnitt

#213: PÅ RIKTIGT om jämställd ekonomi

I samband med internationella kvinnodagen tar vi tillfället i akt och pratar jämställd ekonomi. Vi träffar Viveka Söderbäck, Klarnas expert på konsumentbeteende och pratar om vem som köper mest, vem köper vad och varför? Kan vi äntligen se tecken på en mer jämställd fördelning av hushållssysslorna eller står vi och stampar på samma ställe som för 20 år sedan? Vi vrider och vänder på ämnet och blir till och med lite förbannade.
2021-03-09
Länk till avsnitt

#212: PÅ RIKTIGT med Christer Olsson!

I veckans avsnitt får vi finfrämmande av föreläsaren, inspiratören och ledarskapscoachen Christer Olsson! Vi pratar om framtidens ledarskap och att ta ledarskap över sin ekonomi, varför det är ledarskap att skapa problem och hur vi utvecklas under karantän-tider. Vi reder också ut skillnaden mellan att vara lyckad och att vara lycklig.
2021-03-02
Länk till avsnitt

#211: PÅ RIKTIGT med Elias Våhlund!

Elias har tillsammans med Agnes Våhlund skrivit succéböckerna "Handbok för Superhjältar", som sålt i över 800.000 exemplar. Böckerna ska nu bli storfilm med Oscarsvinnare i produktionen och framgångssagan är ett pågående faktum. Dessutom får vi för första gången i poddens historia höra Charlie och Mathias genomföra ett omvänt Lyxfällan.
2021-02-23
Länk till avsnitt

#210: PÅ RIKTIGT om studiecirklar och långsiktigt hållbar ekonomi

Vi träffar vår trogna lyssnare Hanna Franck-Larsson som för ett antal år sedan såg på sin ekonomi och bestämde sig för att ta tag i den en gång för alla. Inga dumsnåla sparknep och inga quick-fixes, utan en långsiktigt hållbar ekonomi, på riktigt. Verktyget hon använde sig av var att starta upp en studiecirkel för att vara flera som peppar, delar erfarenheter och lär av varandra. Lyssna till ett energifyllt avsnitt om hur du p ett helt nytt sätt kan skaffa dig en långsiktigt hållbar ekonomi!
2021-02-16
Länk till avsnitt

#209: PÅ RIKTIGT med bröderna Lidberg

I höst har bröderna Martin och Jimmy Lidberg, två av Sveriges främsta brottare genom tiderna, gått ut med hemligheten de burit på: Deras pappa har under hela deras uppväxt haft stora problem med spelmissbruk som lett till stora skulder, ständiga lögner och dödshot från kriminella. Hur har detta påverkat deras karriärer, familj och deras liv? Lyssna till en mycket stark historia från de fina konsthallarna, genom press och panikångest och fram till stora mästerskap och världsmästartitlar.
2021-02-09
Länk till avsnitt

#208: PÅ RIKTIGT med frågor om pengar och relationer

Hur ska jag och min partner dela upp kostnaderna när vi tjänar olika? Vad händer med mitt sparande när jag blir sambo? Hur hjälper jag en närstående som sitter fast i stora skulder? Charlie och Mathias besvarar några av de frågor om pengar och relationer som skickats in via Klarnas app och vi får nya vinklar på både nya ämnen och ämnen som är värda att ta upp igen. Vi pratar bland annat om hur man kan ta reda på vart alla pengar tar vägen och om det är värt att pensionsspara när man är 25. 
2021-02-02
Länk till avsnitt

#207: PÅ RIKTIGT om att oroas över sin ekonomi

Vi gästas idag av Mats och Susan Billmark som berättar om hur deras egna dagboksanteckningar blev till det årets mest sålda fackbok, "Lär dig leva". Vi pratar om hur ekonomisk oro blir till ångest och hur man kommer vidare när ångesten fortsätter växa. Hur tar man första steget för att få en sundare relation till sin ekonomi? 
2021-01-26
Länk till avsnitt

#206: PÅ RIKTIGT med Kristina Lindhe

Vi träffar hjärnan bakom inrednings- och modeföretaget Lexington för att inse att det även är Charlies geografilärare från högstadiet. Hur går man från lärare till ledare för ett stort företag? Hur funkar det med affärer och fabriker över hela världen? Och var ligger egentligen Lexington?
2021-01-19
Länk till avsnitt

#205: PÅ RIKTIGT med Klarna!

På Riktigt har blivit med helt ny sponsor, nämligen Klarna! För att fira det träffar vi deras sverigechef Joakim Lundberg och får veta mer om deras resa och hur företaget fungerar idag. Det är dags att ta reda på mer om denna gigant och vi ställer en rad tuffa frågor om deras filosofi, hur dom tjänar sina pengar, vilken information Klarna samlar in om oss och hur den används. Vi passar också på och lär oss mer om näthandel, betalningar och om att handla på faktura är förlegat eller framtiden.
2021-01-12
Länk till avsnitt

#204: PÅ RIKTIGT - Efter julhandeln

Vår trogna vapendragare Magnus Hjelmér är tillbaka och idag pratar vi tips och råd EFTER julhandeln. Vad gäller när du handlar varor på nätet? Vilken ångerrätt har du, hur fungerar det med reklamation, och vem står för frakten vid retur? Vi får högvis med tips, råd och fun facts gällande näthandel, kvitton och allt som kan komma väl till hands när du shoppar på distans.
2021-01-05
Länk till avsnitt

#203: PÅ RIKTIGT om studentekonomi

Denna veckan pratar vi studentekonomi! Med på länk har vi Felix Larsvik och Sara Bergh från Göta Studentkår i Göteborg som hjälper oss få svar på frågorna om hur man student får ekonomin att gå ihop. Vad kostar det att bo och leva som student? Vilka är två erfarna studenters bästa sparknep och vad är det bästa sättet att fylla på studentkassan? Vi pratar boende, ideellt arbete och besvarar frågan om det går att spara pengar som student. Dessutom vädrar Charlie sina tankar om en arkeologstudent verkligen borde få samma studiemedel som en blivande förskolelärare.
2020-12-29
Länk till avsnitt

#202: PÅ RIKTIGT med Arturo och lyssnarfrågor

Är det dumt att investera i trampminor? Borde barnbidraget dras in för rikemansfolket? Hur är det egentligen med rörlig eller bunden ränta? Vilka dolda kostnader finns när du köper hus? Detta och mycket mer får vi svar på tillsammans med vår ständigt efterfrågade och gode vän Arturo Arques!
2020-12-22
Länk till avsnitt

#201: PÅ RIKTIGT med multientreprenören Tjoffe!

Med företag som iDeal of Sweden och Städarna i bagaget har 33-åriga Tjoffe Sjögren redan hunnit med flera livstiders bedrifter som företagare. Utöver att ha startat upp en mängd företag och sålt företag för mångmiljonbelopp driver han idag ett av Sveriges största hemserviceföretag med över 800 anställda. Hur gör man för att komma dit? Hur förändrar man en konservativ bransch och har kunden egentligen alltid rätt?
2020-12-15
Länk till avsnitt

PÅ RIKTIGT: Avsnitt 200!

Fram med ballongerna och låt champagnen flöda, för idag firar vi 200 avsnitt! Detta gör vi dock inte själva, utan har dagen till ära med oss den fantastiska Kattis Ahlström som hjälper oss sammanfatta åren som Charlie och Mathias har jobbat tillsammans. Vi pratar öppenhjärtligt om vem som har mest kontrollbehov över sin ekonomi, vem som kan mest om börsens stora bolag och vad våra poddare älskar - och stör sig mest på hos varandra. Till sist vill vi även tacka alla er fantastiska lyssnare som följt oss under åren, och vi lovar att vi har många fler framöver!
2020-12-08
Länk till avsnitt

#199: PÅ RIKTIGT med Jens B. Nordström

Idag får vi äran att träffa ekonomireportern och TV4-profilen Jens B. Nordström! Vi pratar journalistikens betydelse för folkbildningen, Fake News och hur kommer världsekonomin påverkas av att Biden snart kommer tillträda som president i USA. Hur man kan göra ekonomi mer intressant för gemene man, hur skadade SAABs fall den svenska folksjälen och hur god ekonomi har en ekonomijournalist? Är det att leva som man lär eller ett exempel på skomakarns barn?
2020-12-01
Länk till avsnitt

#198: PÅ RIKTIGT om bostadsmarknaden

Mitt i corornakrisen läser vi om rekord på börsen och stigande bopriser. Samtidigt har vi utflyttning ur Stockholm och en riktigt låg lång ränta. Hur kommer detta påverka bopriserna framöver? Arturo hjälper oss att reda ut begreppen. 
2020-11-24
Länk till avsnitt

#197: PÅ RIKTIGT med Johanna Lind Bagge

Från livet på landet till hetluften i Miss Universum och sedan vidare i en spännande karriär inom hälsa och skönhet! Charlie och Mathias får exklusiva hudvårdstips och försöker hålla jämna steg med energiknippet Johanna Lind Bagge!
2020-11-17
Länk till avsnitt

#196: PÅ RIKTIGT med Klövra

Vi fortsätter på temat barnekonomi, ungdomar och sparande med lärarinnan och app-skaparen Veronica Tagesson. Hon berättar om hur vi även som vuxna blandar ihop ekonomi och matematik, hur vi gör ganska enkel ekonomi onödigt svår och inte minst om appen Klövra. 
2020-11-10
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.