Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Vasapodden

Vasapodden

En podcast om Vasaloppet av och med Lager 157 Ski Team. Lars Ljung och Anton Järnberg tar lyssnaren med på djupet och bakom kulisserna på några av Vasaloppets många omtalade teman.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vasapodden.podomatic.com

Avsnitt

Avsnitt 102 - Intervallpasset

Vi befinner oss på läger i Torsby, häng med på intervallpasset upp för Tosseberget. Mackan berättar hur han upplever passet både under och efter. Anton, Honken, Emil, Stefan och Britta gästar. Vi diskuterar positiva bitar med inställda tävlingar, tjejernas frammarsch i Ski Classics, fluor förbud och så pratar vi om två poddfavoriter som det varit tyst om ett tag.
2020-07-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 101 - Frågor om Styrketräning


Elin Mohlin gästar och vi fokuserar på styrketräning. Vilka muskelgrupper och övningar rekommenderar vi för att förbättra din stakning. Hur ska man tänka när man lägger in styrka i träningspusslet. Massör Emma gästar och tipsar vad man ska fokusera på för att undvika skador. Sen är vi på fältet och tittar hur Ronnie har det på Team Sportia i Ulricehamn.
2020-06-18
Länk till avsnitt

Vasapodden 100 - Emil Persson


Emil Persson gästar podden. Mannen som är yngst någonsin att vinna två tävlingar i Ski Classics. Hur upplevde han pressen inför Vasaloppet? Vad är PB på 5000 m skierg? Vilken godis är Emil och vad tänker han på när han jobbar tekniskt.
2020-06-08
Länk till avsnitt

Vasapodden 99 - Från Gällstad


Vi sitter på huvudsponsorns HQ i Gällstad. Anton, Palm och Mackan pratar om åkare som åkt in och ut från Ski Classics. Vi tipsar om lägerorter för barmarksträning ger er våra bästa tips på en träningsvecka i Juni. Samt går igenom alla åkare som varit med i teamet sen starten.
2020-06-02
Länk till avsnitt

Vasapodden 98 - The grand Pudding


Vi kallar in vår Norge-expert och poddfavorit Øyvind Moen Fjeld och hör hans tankar runt Marit Bjørgens comeback och The Grand Classics. Sen gästas podden av teamets serviceman sedan 13 år, Viktor Pudding Järnberg. Vilket Ski Classics lopp minns han bäst. Vallachefen kommer in mot slutet och kommenterar flourförbudet. Var är det mest utmanande att valla.
2020-05-28
Länk till avsnitt

Avsnitt 97 - I huvudet på Britta


Vi gästas av världens genom tiderna bästa långloppåkare, Britta Johansson Norgren. 21 segrar och 44 pallplatser i Ski Classics, vad anser Britta är sin bästa prestation? Hon berättar var hon helst tävlar och rekordet på 5000 meter skierg. Hur kommer det sig att hon sällan missar tävlingar, är det bara tur? Hur skiljer sig träningen nu från när hon var traddåkare, och vad är egentligen det största som hänt i skidkarriären?
2020-05-20
Länk till avsnitt

Vasapodden 96 - Avskedet


Podden möbleras om, Lars kliver åt sidan. Anton och Anton tar en titt på Ski Classics kalendern, Vart är Kaiser? Mer luft i programmet. Sen gästar även vallachefen och pratar om bomben som släpptes förra veckan och flourförbud eller ej?
2020-05-16
Länk till avsnitt

Vasapodden 95 - Stefan Palm


Ett möte på djupet med mannen, myten och legenden Stefan Palm. Hans resa mot topp 100 i fädersspår påminner inte om mycket annat. Motokrossåkaren, golf och hockeyspelaren som blev cyklist och till sist hittade till skidspåret och parallellt lyckats med bedriften att skapa och driva Lager 157 från noll till miljard omsättning. Vi snackar träning, drivkraft, livspussel, team, skidmode och om vikten av att acceptera att man är sämst.
2020-05-08
Länk till avsnitt

Vasapodden 94 - Silly Season XI


Det tisslas och tasslas en del. Spekulationer, rykten och skvaller från skidvärldens silly season. Real Ragde som fortsätter släppa bomber, Gjerdalen till 157, Tvillingfighten, Sundby, Dyrhaug, Berdal, Gnarps-dunken, Serneke och Ski Classics regler. MEN framförallt presentera vi ett nyförvärv som dessutom gästar oss i podden.
2020-04-29
Länk till avsnitt

Vasapodden 93 - Träningsintensitet


Vi delar våra erfarenheter runt hur, när och varför man använder olika intensiteter i sin träning. Vi plockar in poddfavoriten Øyvind för att få en förklaring bakom den norska modellen med 8 olika intensitetszoner och hur han praktiserar det. Pro Team Director of the Year eller Anton Järnberg som han också kallas, ger sin bild av den senaste veckans turbulens i samband med förkunnandet av årets pristgarare, han får en ärlig chans att ta emot priset och ge ett tacktal. Avslutar med lite lätta Silly Season knallar.
2020-04-24
Länk till avsnitt

Avsnitt 92 - Klas Nilsson


Klas Nilsson har gått sin egna, långa och aningen annorlunda väg fram till topp 5 och bäste svensk på vasaloppet. Han berättar om resan och hur han fått in ett ”vanligt liv” med studier, resor, eget företag, familj med tre barn in i sin skidsatsning istället för att göra tvärtom, sätta skidorna först och låta det vanliga livet vänta. Han tar oss med över Vasaloppet 2020. Team Igne, samarbetet med Brink, målsättningar och drivkraft. Ett öppenhjärtligt porträtt av Sveriges just nu bästa vasalöpare.
2020-04-16
Länk till avsnitt

Avsnitt 91 - Marcus Johansson


Vi gästas av skidvärldens Totti och vår egna prins som i vintras tog karriärens största steg mot att bli kung. Mackan ger sin egna bild av säsong X. Vi zoomar in resan från öppet spår 08, runt skidgymnasium och in i långloppseliten. Vi bläddrar i träningsdagboken och tar oss igenom tre olika träningsveckor från det gångna året. Vi snackar veckans skierg 2.0, stabilitet i tekniken, spurten och mycket annat.
2020-04-09
Länk till avsnitt

Vasapodden 90 - Lars Ljung


Vi kastar oss tillbaka till våren 2014 då Lars spelade in en "egen podcast" om minnen och historier från sitt nyss avslutade skidliv som aktiv åkare. Lite mer personligt, lite mer musik, lite mer allvar och ännu lite mer nostalgi utlovas.
2020-04-02
Länk till avsnitt

Vasapodden 89 - Karlssons väg tillbaka


Anton ”Bäni” Karlsson gästar Vasapodden och delar sin resa från toppen till botten och vägen därifrån. Vi spekulerar runt den ökande mängden ryggproblem inom sporten och avtackar några ny pensionerade skidåkare. Dessutom Stockholms-klappen, lyssnar frågor och väggningarna vi minns.
2020-03-26
Länk till avsnitt

Vasapodden 88 - 2014/15


En brytpunkt mellan det gamla och det nya, ett vägskäl och framförallt, ett monumentalt fiasko. Vi tar er tillbaka i tiden till Lager 157 Ski Teams premiärsäsong 2014/15. När vi värvade långloppsåkningens Messi och fick junior på köpet. Lagbygget, sponsorerna, läger och tävlingar. Minnen, nostalgi och lärdomar från when we were kass.
2020-03-19
Länk till avsnitt

Vasapodden 87 - Säsong X

Vi sammanfattar Ski Classics säsong tio efter dess abrupta sluta. De starkaste ögonblicken vi minns. Vi delar också ut alternativa pris till dom som förtjänar det.
2020-03-13
Länk till avsnitt

Vasapodden 86 - Vasaloppet 2020


Så var det dags att sammanfatta Vasaloppet 2020. Taktik-snacket på förhand, analysen i efterhand. Utrustning, utbrytning och utklassning. Teorier om vad, varför och hur vi kunde underprestera på nyo i fäders spår. Fältar med Pølsa, Chris André bryter i Hökberg, Kjelle och Palm som träffar 157e plats. Snacka om Magiskt.
2020-03-03
Länk till avsnitt

Vasapodden 85 - Livepodd inför Vasan 2020


Tre dagar innan Vasaloppet 2020 spelar Vasapodden in live från Ugglan & Björnen i Orsagrönklitt. Vi gästas av ett koppel Legendarer. Eller vad som säga som Sven-Åke Lundbäck, Christer Majbäck, Britta, Palm och Øyvind. En kväll att minnas!
2020-02-27
Länk till avsnitt

Vasapodden 84 - Tjejvasan 2020


Tjejvasan står i fokus, samt snö, valla, skidor, struktur och en del lyssnarfrågor på dessa områden. Snabbaste jackan och en ovanligt kritisk Järnberg kollar formen på mediabevakningen av vår älskade sport.
2020-02-24
Länk till avsnitt

Vasapodden 83 - Frågespecial


Vi tar ett stort snack runt energi inför och under vasaloppet med en riktig expert. Snackar upp tjejvasan samt svarar på lyssnarfrågor om första backen, klädval, rekordtider, sjukdomar, pjäxor, snö förhållanden mm.
2020-02-19
Länk till avsnitt

Vasapodden 82 - Jizerska 2020


Vi tar oss igenom dom tjeckiska skogarna tillsammans med Britta. Vi minns slakten i Nouva Louka, kepsmössan, det udda vallarapporten. Vi träffar Magnus Östh och minns hans fulaste bild. Vi släpper också en BOMB i slutet av avsnittet.
2020-02-11
Länk till avsnitt

Vasapodden 81 - Toblach-Cortina 2020


Allt om årets snabba, spännande och soliga färd mellan Toblach – Cortina. Queen B tillbaka på tronen, idrottsgalan, skidsportens status, Ski Classics status. Fältreportern träffar oxen som säljer sin ko, finska armbågar, Kardin, Mackan och Britta. Toppas med lite Jizerska snack.
2020-02-02
Länk till avsnitt

Vasapodden 80 - Marcialonga


Vi vrider och vänder på Marcialonga 2020, snackar material och vallning med Marcus Laggar, taktik och övriga reflektioner från spåret med Øyvind Moen Fjeld samt snackar upp nästa helgs Toblach – Cortina.
2020-01-28
Länk till avsnitt

Vasapodden - Diagonela & Marcialonga


Chris André podden blickar tillbaka mot La Diagonela och ser fram mot Marcialonga i ett och samma avsnitt. Vi gästas av Marcus Johansson som fortsätter rada upp topp placeringar. Han snackar utrustning, puls, taktik och fantasy. Marcialonga minnen, våra bästa tips inför samt en hel hög med lyssnar-frågor avhandlas i detta rekord långa avsnitt.
2020-01-21
Länk till avsnitt

Vasapodden 78 - Kaiser Maximilian Lauf 2020


Kaiser 2020 från Vasapoddens perspektiv, vad är hemligheten? Är det den omvända Moen Fjeld effekten, den korta staven. Emils resa och så får Ranelid testa vingarna som expert. Dessutom rapporter direkt från vätskelagning och målgång.
2020-01-12
Länk till avsnitt

Vasapodden 77 - Vinterdvalan


Vi synar Craft Ski Marathon 2020. Analys av resultat, förhållanden, skidval, reflektioner runt seedning mm. Järnberg öppnar sin träningsdagbok som är anpassad för dåliga vintrar och ger sina bästa tips för att prestera så bra som möjligt med få skidmil. Avslutningsvis snackar vi upp kommande helgs Kaiser Maximillian Lauf.
2020-01-07
Länk till avsnitt

Vasapodden 76 - Julspecial


En säck fylld med inslag från det gångna årets som ni lyssnare önskat att höra igen. Vi tar också en snabb vända in i Åre Swix open. God fortsättning!
2019-12-26
Länk till avsnitt

Avsnitt 75 - La Venosta 2019


Vi vänder upp och ned på La Venosta 2019, Järnberg har vässat tungan. Fältreportern har träffat David Nilsson, Moen Fjeld och Stefan Palm. Utrustning, valla, Mackans lyft och en sedvanlig dos av Chris André utlovas. Du lyssnar där det finns poddar.
2019-12-16
Länk till avsnitt

Vasapodden 74 - Inför La Venosta


Vi ger er det sista inför första utgåvan av La Venosta, Ski Classics andra tävlingshelg. Västar, lagbygge, slakmotan och höghöjdsträning. Dessutom har fältreportern varit på plats i Orsa Grönklitt och hälsat på i tomteverkstan och ute i skidspåret.
2019-12-11
Länk till avsnitt

Vasapodden 73 - Livigno 2019


Alla tankar och känslor från teamets underbara premiärhelg i Livigno. Söndagens båda segrare Emil och Britta gästar och ger sin bild av helgen. Vi utlovar också en bomb för den material intresserade lyssnaren.
2019-12-03
Länk till avsnitt

Avsnitt 72 - Veckans knallskott


Northug - en ny Alsgaard? Flourförbud - från 2or till 4or? Olle Jonsson - Teknikzonens överman? Thorax eller Skierg? Poddtips och så klart också uppsnack inför helgens Ski Classics premiär.
2019-11-26
Länk till avsnitt

Vasapodden 71 - Långloppspremiären


Vi går igenom säsongens första tävling, hur långloppspremiärer har utvecklats genom åren. Går igenom helgens val av utrustning. Blir även Ski Classics ranking, watt per höjdmeter teorien, Veckans Skiergpass och veckans Magnar bland mycket annat.
2019-11-17
Länk till avsnitt

Vasapodden 70 - Alternativ styrketräning


Vi svarar på lyssnarfrågor runt styrketräning och vi djupdyker i alternativträning för er som av olika anledningar inte kan rulla eller glida på skidor. Träningsflugor och trender inom elitskidåkningen de senaste 20 åren. Elof, Rezac, Danny och Slangen.
2019-10-31
Länk till avsnitt

Vasapodden 69 - Surr i Båstad


Teamet befinner sig på årets sista barmarksläger i Båstad. Vi surrar med åkarna om lägerprogrammet, varför dom väger sin mat, höstträning, var går gränsen för hur mycket vi kan träna och inte minst Simon Østensens avsked.
2019-10-17
Länk till avsnitt

Vasapodden 68 - Den optimala skidan


Vasapodden gästas av materialchef Marcus Laggar. Vi plockar fram den optimala långloppsskidan, allt ifrån modell, spannkurva, belag, slip, etc. Vi utlovar också en BOMB, nämligen hur ni lyssnare kommer kunna ta del av teamets ratade skidor.
2019-10-01
Länk till avsnitt

Vasapodden 67 - Klarälvsloppet 2019


Vår rörigaste podd hittills där vi tar in alla åkarnas reflektioner direkt efter målgång på 2019 års Klarälvslopp. Team, Taktik, Teknik, Vassa armbågar, brutna stavar och ett smyg genombrott.
2019-09-22
Länk till avsnitt

Vasapodden 66 - Inför Klarälvsloppet 2019


Vi pratar upp Klarälvsloppet och pratar ned Skoklosterrullen. Ge våra tre vassaste sista minuten tips. Frågor och tankar runt folkrörelsen veckans skiergpass. Vi hinner svarar på några lyssnarfrågor och fastnar i en resultatlista från sent 90-tal.
2019-09-19
Länk till avsnitt

Vasapodden 65 - Fråga åkarna


Vasapodden direkt från teamets läger i Åre. Alla åkare bjuds in till podden och svarar på lyssnarnas många frågor. Brittas förhållande till chins, Mackans enorma bröstmuskel, Palms formel för att kombinera träning med jobb och en hel del mer.
2019-09-06
Länk till avsnitt

Vasapodden - Alliansloppet 2019


Anton Karlsson är mannen som lyckas vinna Alliansloppet för att sedan bli diskad inte bara en utan två gånger! Anton gästar och berättar om Alliansloppet 2019 från hans perspektiv. Anton Järnberg ger sitt perspektiv. Det blir snack från klungan, teamets taktik och en liten blick framåt.
2019-08-18
Länk till avsnitt

Vasapodden - Elitmotionären?


Vasapodden försöker bena ut och definiera begreppet elitmotionär och var gränsen mellan elit och elitmotionär finns. Vi snöar in på veckans Skiergpass, Lysebotn, arbetarhänder eller kontor. Antons möte med Johaug och en massa annat.
2019-08-08
Länk till avsnitt

Vasapodden 62 - Elin Mohlin


- [ ] Med världscupseger och ett antal år i skidlandslaget så tog Elin ifjol steget över till långlopp. Elin ger sin bild av steget från traditionell skidåkning in i långloppen och hur hennes första år har varit. Hur det funkar att tävla med elitmotionärs grabbarna, hur bra är Britta? Favorit och värsta tävlingen och målsättning för vintern som kommer.
2019-07-22
Länk till avsnitt

Vasapodden 61 - Surr i Grönklitt

Surr direkt från passet, direkt från vasaloppsarenan. Vi tar tag i dom två förlorade passen från förra podden. Går igenom lägerplaneringen, klassiska "förflyttningsläger", Slangens GPS resa ,Rezacs sten, Trogsta syndromet och andra viktiga och oviktiga teman.
2019-07-06
Länk till avsnitt

Vasaodden 60 - Øyvind Moen Fjeld


Vi tar pulsen på teamets senast nyförvärv tillika en av världens bästa långloppsåkare. Han gläntar på dörren in till livet i Real Ragde. Norge vs Sverige, Lager vs Ragde, löpning, rullskidor, rullskidor med barnvagn, vallning, SkiErg allt insvept i ett avslappnat samtal med många garv och goa historier.
2019-06-20
Länk till avsnitt

Vasapodden 59 - Surr på läger


Surr från säsongens första läger. Vi spelar in från bussen under lägrets sista pass och pratar om bland annat lägerplanering, periodisering, stakteknik, hastighet vs terräng, km vs tid och vi får en spännande titt vad som snurrar i huvudet på Anton Karlsson under passets gång.
2019-06-09
Länk till avsnitt

Vasapodden 58 - Rullskidor med Honken


Vi gästas av Andreas Holmberg och rullar igenom ett avsnitt om rullskidor. Lyssnarnas frågor om rullmotstånd, träningstips för rullskidor, klassiska vurpor, utrustning och en hel del annat.
2019-05-30
Länk till avsnitt

Vasapodden 57 - Silly Season 2019


Vi drar igenom årets hetaste Silly Season rykten, spekulationer, konspirationer och faktiska sanningar. Kryddar med Mästarnas mästare, farmen, Piteå Elit, Real Ragde, Björn Ferry , Moen Fjeld och mycket mer.
2019-05-15
Länk till avsnitt

Vasapodden 56 - Jörgen Brink


En hyllning till en av de största som nu bestämt sig för att lägga tävlingsskidorna på hyllan. Favorit i repris när vi återger Lars och Robin Bryntessons möte med Jörgen Brink från 2016. Det blir en berg och dalbana av känslor och minnen från en karriär som spänner över så många år och innehåller VM medaljer som längdåkare, topp 5 placering i skidskytte världscupen och tre gånger vasaloppssegrare som långloppsåkare. Tiden i Umeå med Per Elofsson, sönderskjutna reklamskyltar, de bästa tipsen inför vasaloppet, brinklampan och mycket, mycket mer.
2019-05-03
Länk till avsnitt

Vasapodden 55 - Ylläs-Levi 2019


En sista tävling, en sista racerapport. Högt och lågt, Brink och Dahl. Vätskelagningar vi minns och Lukas is still the best!
2019-04-17
Länk till avsnitt

Vasapodden 54 - Reistadløpet 2019


Är Ski Classics det nya FIS Marathon cup? är Anton den nya Pro Team director of the year? Är Britta nöjd med sitt val att diagonala? Är första backen verkligen så tuff som alla säger? Vi summerar Reistadløpet och ger er förutsättningarna inför säsongens sista tävlingshelg.
2019-04-10
Länk till avsnitt

Vasapodden 53 - Fysio Erica


Teamets eminenta sjukgymnast Erica Grealish gästar podden. Vi nördar ned oss onda armbågar, knän som faller in vid stakning och händer som flyger iväg vid stavisättning. Erica berättar om jobbet med åkarna och vad motionären kan lära av det. Vi blickar dessutom fram emot Reistadløpet 2019.
2019-04-03
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.