Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Säkerhetssnack

Säkerhetssnack

En pod om IT-säkerhet. Christoffer och Olle pratar högt och lågt, med kärlek för det tekniska, om säkerhetsläget. Nyheter, utmaningar samt tips och råd. Så lyssna in och vässa dina kunskaper om säkerhet i cyberrymden.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

f-secure.com/sakerhetssnack

Avsnitt

Reaktionstid

I det här avsnittet pratar Christopher och Olle om olika företags reaktionstider när saker har gått snett och när buggar och säkerhetshål har påträffats, samt vad som kan påverka att reaktionstiderna ibland kan skiljas åt drastiskt. De diskuterar en gång för alla om iOS-telefoner är säkrare än Android och pratar kort om sina egna hobbyprojekt som de jobbat på under sommaren.
Kom gärna till konferensen Sec-T den 19-20 september för er som är intresserade av IT-säkerhet!

https://www.sec-t.org/

2019-09-10
Länk till avsnitt

SPECIALAVSNITT: Säkerhetshål i F5s Big-IP

Christoffer har hittat ett allvarligt säkerhetshål i F5s lastbelastningslösning som heter Big-IP. Manipulera webbtrafik, exponering av känslig information, inklusive autentiseringsuppgifter och applikationshemligheter, samt rikta och attackera en organisations webbtjänster är bara några exempel på saker som kan göras om någon utnyttjar sårbarheten. Testa om din organisation är berörd av detta genom Christoffers verktyg i Github som ni hittar här:

https://github.com/kugg/TesTcl

https://github.com/kugg/tclscan

2019-08-09
Länk till avsnitt

Vägen in i säkerhetsbranschen

Det här avsnittet handlar om hur du kan ta steget och lära dig mer inom säkerhetsbranschen. De pratar om kommande konferenshändelser och kommer med lite boktips inför sommaren.

2019-06-19
Länk till avsnitt

Specialavnitt - Kvantdatorer och Kvantkrypto

I detta specialavsnitt har Olle har bjudit in Martin Ekerå som är kryptolog vid MUST och doktorand vid KTH. Avsnittet handlar om kvantdatorer och vad de har för påverkan på kryptologi och IT-säkerhet.

2019-05-21
Länk till avsnitt

Är AI endast ett buzzword?

I detta sprillans nya avsnitt blandar killarna högt och lågt och det snackas alltifrån AI till biltvätt. I veckans nyhet reder de ut varför USA motsätter sig Huawei i Tyskland. Hör även hur de ställer sig i frågan att ha en humanoid robot hemma.

2019-04-11
Länk till avsnitt

Specialavsnitt- 5G

I detta specialavsnitt på engelska har Christoffer bjudit in sin kollega Pasi Saarinen för att prata om den femte generationens mobilnät. Båda har tidigare jobbat på ett telekombolag där Pasi i stor utsträckning var inblandad i skrivandet av standarden för 5G. 

2019-03-13
Länk till avsnitt

Vårdguiden-skandalen

Olle och Christoffer ägnar hela avsnittet åt den omtalade skandalen kring vårdguiden. De pratar om vad som är grundproblemet gällande säkerhetstänk hos denna typ av bolag samt ger tips på hur företag kan tänka för att undvika liknande händelser. Killarna får även svara på den personliga frågan om de har något annat drömyrke?

2019-02-22
Länk till avsnitt

Rädslan för granskning

Killarna är tillbaka i ett nytt avsnitt där man bl.a. pratar om rädslan för granskning inom säkerhetsbranschen. Man reflekterar också över den politiska nyheten om att Anders Ygeman är tillbaka som minister efter skandalen inom transportstyrelsen.

2019-02-11
Länk till avsnitt

Molnrädsla

Killarna inleder det nya året med ett avsnitt om molnrädsla. De diskuterar även varför Kaknästornet stängs ner för allmänheten och nyheten om att en serverhall i Norrtälje blivit utsatt för intrångsförsök.

2019-01-14
Länk till avsnitt

Prioriteringar

Killarna är tillbaka med ett rykande färskt Lucia-avsnitt. De pratar om Prioriteringar i dessa budgettider och nyheten att försäkringskassan får ta på sig IT-driften från många andra myndigheter.

2018-12-18
Länk till avsnitt

Specialavsnitt med Mikko Hyppönen

Ännu ett specialavsnitt! Olle har bjudit in sin kollega Mikko Hyppönen för att prata om hur IT-säkerhetsbranschen behöver förändras i grunden. 

2018-11-23
Länk till avsnitt

Digitaliseringen inom vården

Christoffer är tillbaka! Killarna har fått ett önskemål från en lyssnare att prata om digitaliseringen av vården och ägnar avsnittet åt detta aktuella ämne. Veckans nyhet handlar om hur Kina funderar på att ta ytterligare kliv (bokstavligt talat) i sin kameraövervakning genom att införa gångstils-igenkänning.

 

 

2018-11-15
Länk till avsnitt

Specialavsnitt: Hårddiskkryptering

Varför ska man inte förlita sig helt och hållet på hårddiskkryptering? Olle har med sig kollegan Pasi Saarinen då de två har forskat kring ämnet. Isabelle Lindgren intervjuar killarna om deras forskningsprojekt.

2018-10-23
Länk till avsnitt

Red Teaming

Olle är nyligen hemkommen från USA och grabbarna har massvis att ta igen. Mest snackas det om Red Teaming. De tar även upp den omtalade Facebook-läckan.

2018-10-09
Länk till avsnitt

Cybernetik

Kristoffer har läst på om Cybernetik vilket skapar ett mustigt avsnitt om IoT! De kan heller inte låta bli att snudda vid det stundande valet.

2018-09-11
Länk till avsnitt

WPA3 & mobilt bank-ID

Killarna är äntligen tillbaka! De rivstartar säsongen genom att svara på en lyssnarfråga om WPA3. De går även igenom den otäcka nyheten om det stora antalet bedrägerier med hjälp av e-legetimation.

2018-08-28
Länk till avsnitt

Säsongsavslutning!

Ännu ett avsnitt, ännu en lyssnarfråga! Vilka är de mest relevanta säkerhetsaspekterna just nu? Killarna diskuterar också FBI:s varning om hackade routrar. Det är dessutom säsongsavslutning, säkerhetssnack är tillbaka efter sommaren! 

2018-06-04
Länk till avsnitt

Smartkort

Avsnittet börjar med ett drama som utspelar sig utanför fönstret! Därefter avhandlar killarna ännu en lyssnarfråga och denna gång om smartkort. 

2018-05-21
Länk till avsnitt

VPN i öppna nätverk

Frågorna haglar in och denna gång undrar en lyssnare hur pass skyddad man är med en VPN-uppkoppling i ett öppet wifi. De snackas såklart även om Cambridge Analytica och lite om GDPR. 

2018-05-07
Länk till avsnitt

Tvåfaktorsautentisering

Olle och Christoffer reder ut begreppen kring tvåfaktorsautentisering. De snackar även om Rysslands blockering av Telegram.  

2018-04-20
Länk till avsnitt

Aprilskämt (?) & lösenordshanterare

Christoffer har gått på ett aprilskämt! Detta leder till en intressant diskussion om vilken typ av processarkitektur man egentligen kan lita på. Och så har killarna fått in en lyssnarfråga om lösenordshanterare! 

2018-04-10
Länk till avsnitt

Nyhetsavsnittet

Det stora nyhetsavsnittet! Christoffer har varit i Marocko och är fylld av energi och nya tankar! Men hans resa sammanfattas i korthet då killarna har så pass många nyheter att avhandla.

2018-03-25
Länk till avsnitt

Säkerhetsstrategi & PKI

Killarna har fått en lyssnarfråga om säkerhetsstrategi. Hur vet man egentligen om man håller rätt nivå på sina säkerhetsinvesteringar? Det snackas även en hel del om PKI och en nyhet kopplad till ämnet.

2018-03-12
Länk till avsnitt

Kryptogrävning & modeord

Inte ens Säkerhetssnack har sluppit undan vabruari och killarna är förkylda MEN det hindrar dem inte från att leverera ett superavsnitt! Det snackar om nyheten att flera myndigheter nyligen blev hackade av kryptogrävare och rantar om modeord.

2018-02-26
Länk till avsnitt

Säkerhetskompetens

Kompetensbrist spås bli årets stora trend i branschen! Vad beror detta på? Vad ska man göra åt det? Vill alla arbetsgivare bara ha en armé av hackers?! Tune in för att höra killarnas rant om den kommande apokalypsen.

2018-02-06
Länk till avsnitt

E-post-säkerhet & Intel

Första podcasten på det nya året! Killarna har fått in en lyssnarfråga om e-post-säkerhet som det finns en hel del att säga om. Självklart ägnas även mycket diskussion åt Intels uppmärksammade säkerhetshål.

2018-01-18
Länk till avsnitt

Mass-scanning & nätneutralitet

Veckans avsnitt dras igång med att Kristoffer bjuder på en läskig historia om när han upptäckte att hans bil var självkörande. Därefter blir det en hel del snack om mass-scanning. Killarna rantar också om hur uselt posten fungerar i detta land! Och så har de fått in en lyssnarfråga om vad nätneutralitet faktiskt är för något.

 

 

2017-12-25
Länk till avsnitt

Robotlagar & Bitcoin

Självkörande bilar kan upplevas som en nära verklighet men Olle och Christoffer ifrågasätter hur bilarna faktiskt ska fungera i praktiken. Christoffer rantar i vanlig ordning, och killarna pratar om nyheten gällande Bitcoins miljöpåverkan. De har också fått in en lyssnarfråga om varför det allt oftare dyker upp "IT-skandaler" hos myndigheter. 

2017-12-11
Länk till avsnitt

Big data & #teknisktfel

Äntligen tillbaka! Med ett riktigt matigt avsnitt dessutom. Killarna har fått in en lyssnarfråga om datahandelns konsekvenser och diskuterar varför fenomenet ständigt beskrivs som ett hot. De pratar självklart även om branschens #metoo-kampanj #teknisktfel. Ni vill heller inte missa vårt nya inslag "Christoffer rantar"...

2017-11-28
Länk till avsnitt

En fiende i nätet

I veckans avsnitt pratar Olle och Christoffer om olika typer av hackerattacken och hotbilder - gott och blandat helt enkelt! 

2017-11-06
Länk till avsnitt

Wifi-säkerhet

Killarna diskuterar wifi-säkerhet och den uppmärksammade rapporten om sårbarheten "Krack".

2017-10-23
Länk till avsnitt

Hotmodellering

Olle och Kristoffer har finbesök! Robert Lagerström och Joakim Nydrén från Foreseeti gästar och pratar om hotmodellering. 

2017-10-09
Länk till avsnitt

Säkerhetsskuld

Killarna pratar om begreppet "säkerhetsskuld" som är en jobbig grej många dras med. Varför skapas skulden och vad kan man göra för att minimera den?

2017-09-25
Länk till avsnitt

Orkaner & IT-skandaler

Olle och Christoffer pratar om tillfälliga avbrott och hur man hanterar dem. 

2017-09-11
Länk till avsnitt

Outsourcing

Killarna är äntligen tillbaka från semestern! De diskuterar outsourcing för att återkoppla till sommarens stora snackis: Transportstyrelsens IT-skandal. 

2017-08-28
Länk till avsnitt

Almedalsspecial

Olle intervjuar Mikko Hyppönen i Almedalen om hackning av val. 

2017-07-16
Länk till avsnitt

Brandsläckning & alligatorfäktning

De vanligaste problemen killarna stöter på i sitt arbete och den senaste globala hackerattacken.

2017-07-02
Länk till avsnitt

Flygande bilar

Denna vecka pratar killarna om uppkopplade fordon. Vilka är de största säkerhetsriskerna med självkörande bilar och hur lång tid är det kvar tills de flyger? Det och mycket mer i veckans avsnitt.

2017-06-18
Länk till avsnitt

Agil mjukvaruutveckling - Del 2

Killarna plockar upp tråden från det tidigare avsnittet om agil utveckling, då det finns mycket att prata om kring ämnet. De går även in på nyheten från maj då tyska bankkunder fick sina konton länsade pågrund av omstyrning av deras sms-trafik. 

2017-06-04
Länk till avsnitt

WannaCry

Olle och Christoffer pratar om den senaste globala hackerattacken som gett enorma skadeverkningar på olika samhällsfunktioner.

2017-05-17
Länk till avsnitt

LIVEPOD

Ett specialavsnitt där Christoffer och Olle intar scenen på SEC-T vårpub! De återkopplar till förra avsnittet och går djupare in på nyheten om NSA och Shadow Brokers. 

2017-05-07
Länk till avsnitt

Agil mjukvaruutveckling

Olle och Christoffer pratar om vikten av att vara en del av en organisation som är villig att förändra sig. Varför är agila processer viktiga, vad har företag att lära sig av arbetssättet och hur säkerhet bör vara en del av processen redan från start.
2017-04-23
Länk till avsnitt

Intrångsdetektering

Christoffer är tillbaka! Han och Olle pratar om intrångsdetektering, hur man upptäcker och spårar hot utifrån. De går igenom fenomenets historik som har sin början i slutet av 90-talet. Det pratar även om den hackade Miele diskmaskinen som blev en snackis förra veckan. 

2017-04-09
Länk till avsnitt

Bug bounty

Vi är tillbaka! Denna gång är Christoffer på vift men ingen mindre än Mathias Karlsson hoppar in i hans ställe, en av de mest framgångsrika bug bounty jägarna i Sverige. Mathias och Olle går igenom vad bug bounty är, fenomenets för- och nackdelar och siar om dess framtid. 

2017-03-27
Länk till avsnitt

Internet of Things

Premiäravsnittet! Christoffer och Olle inleder Säkerhetssnack med ämnet IoT - Internet of things. De snackar om fenomenets risker, såsom att det går att hacka en vattenkokare till att fatta eld, och eventuella lösningar. De går även igenom de uppmärksammade fallet kring bottnätverket Mirai, med senaste nytt kring cyberbrottet.

2017-03-03
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.