Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

PENNTRICKET

PENNTRICKET

Cissi Wallin och Natashja "Lady Dahmer" Blomberg tar med dig på en resa från barndomens flickor till dagens kvinnor. Vad innebär det att vara kvinna? Varför är feminister så arga? Går det att leva som man lär och hur kollar man om man har hängpattar?

Prenumerera via iTunes / Apple Podcaster

facebook.com/penntricket/

Avsnitt

Med beslöjad blick - #41

Slöjan, förtryck eller fritt val? Om vi bortser från det absurda i att debattera utifrån den premissen så kan vi väl ändå konstatera att alla är produkter av sitt samhälles normer. Varför tror vi att svenska kvinnor är så jävla fria? Finns det nån kvinna som är fri eller är det en illusion skapad av de som förtrycker?

Slöjförbud, ropar vita män från den inbillade barrikaden. Men vem slåss för ett förbud mot rakad fitta? Vem slåss för ett förbud mot botox? Är det mer av ett fritt val? Cissi och Natashja pratar om normer, kultur och om den rasism som förkläs (illa) som kvinnokamp.  

2018-06-15
Länk till avsnitt

Flickan & skulden - #40

Med utgångspunkt Uppdrags gransknings försvarstal till Fredrik Virtanen pratar Cissi och Natashja om victim blaming, om människors beteende när de utsatts för trauma, om en livstid av bortförklaranden och fnissande kring övergrepp och trakasserier som exakt alla kvinnor kan känna igen sig i.

De går även till botten med begreppet dramaturgi dvs hur man bygger upp en berättelse för ett specifikt ändamål med hjälp av manipulationer och knep för att leda tittarens tankar på rätt spår. Något vi ser tydligt i UG's haveri även om vi gamla rävar är alldeles för erfarna för att gå på det.  

2018-06-01
Länk till avsnitt

Sova med fienden - #39

Hur fan får man relationer med män att fungera utan att vilja slita av sitt hår? Har kvinnor eget ansvar för vilken sorts män de väljer eller är valet en konsekvens av ens tidigare erfarenheter? Hur är det till exempel att växa upp där våld mot kvinnor är en normal del av vardagen?

Cissi och Natashja ställer svåra frågor och svarar på dem. Sen sätts Natashja på pottan när Cissi frågar om hennes intresse för seriemördare och det eventuella ansvar som kommer i att låta mord vara underhållning. (Och varför är det mest kvinnor som lyssnar på mordpoddar?)  

2018-05-25
Länk till avsnitt

Vem befriar Rut? - #38

Sitter klass i plånboken och vad fasiken innebär kapital egentligen? Cissi och Natashja pratar om klassresor, fuckyou-kapital, rut-avdrag och huruvida en kvinnokamp som till stor del bygger på andra kvinnors arbeten och ryggar någonsin kan frigöra nån annan än den vita medelklasskvinnan? Det blir gräl och dålig stämning i studion och det vill ni absolut inte missa!

2018-05-18
Länk till avsnitt

Penntricket möter Ebba Witt-Brattström

'En ensam kvinna är bara en slav, men tusen kvinnor kan ställa krav' skanderade grupp 8 i begynnelsen. De fick genom flera reformer och satte starten på den rörelse vi ser idag. Cissi och Natashja träffar Ebba Witt-Brattström, som var med då, och frågar henne hur feminismen mår idag.

2018-05-11
Länk till avsnitt

Kvinna, alliera dig! - #37

Cissi och Natashja pratar om hur man rent konkret kan alliera sig med varandra och hur man stöttar när det blåser. De gör även upp med föreställningen att kvinnor inte kan komma överens för hallå kolla hur jävla bra vi är på att gå samman när det gäller?! Frågan är hur vi spinner vidare på den glöden och hur vi gör för att komma framåt i revolutionen. Häng med!

2018-05-04
Länk till avsnitt

Penntricket möter Alla våra ligg

Vad händer när man sätter ihop två kåta och glada "ynglingar" med två sura och hyfsat sexnegativa småbarnsmorsor? Jo, podd-magi, givetvis! Cissi och Natashja pratar med succé-poddarna Anna och Amanda om bland annat kinkshaming, kvinnlig orgasm och huruvida man måste ha med sig den feministiska analysen hela vägen in i sängkammarn. Denna mash-up vill du INTE missa!

2018-04-27
Länk till avsnitt

Dålig stämning - #36

Varför ber kvinnor alltid ursäkt för att de tycker nåt? Är dålig stämning dåligt egentligen eller ett nödvändigt ont för att få till förändring? Är kvinnor mer konflikträdda och tar vi kritik mer personligt? Natashja tänker svara ja men ändrar sig efter lite eftertanke.

Vi pratar även om hur dessa krav på kvinnors ursäktande tagit sig in på feministiskt mark där feminister tystnar och det intellektuella samtalet får ge vika till förmån för förtrycksbingo och kvinnor bränns på det symboliska bålet.  

2018-04-20
Länk till avsnitt

Den ojämställda feministen - #35

Går det att leva jämställt i ett ojämställt samhälle? Hur kommer det sig att det alltid faller sig så att kvinnor tar mer ansvar för hem och barn och att män alltid jobbar mer? Natashja hade stora ambitioner kring en jämställd relation men när barnen kom så fastnade hon i den berömda kvinnofällan. Cissi undrar hur det är att vara man och bekänner att de har ett eget snickerboa där maken gömmer sig ibland.

2018-04-13
Länk till avsnitt

The sexy lie - #34

Är det en feministisk frigörelse att kasta kläderna och posera sexigt? Kan en plut-selfie eller Beyonce-juck vara frigörande? Eller har vi alla gått på den "sexiga lögnen"? Natashja och Cissi är två trötta moralister och avsnittet är fullt av skammande. Lyssna och blir sur. På oss eller på sakernas tillstånd.

2018-04-06
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.