Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

INFERNO podcast

INFERNO podcast

I Inferno podcast möter Ullakarin Nyberg, psykiater och suicidforskare, en gäst som berättar sin historia. Tillsammans försöker de förstå vad som hände och hur vägen ur mörkret såg ut.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

infernopodcast.se

Avsnitt

#11 - Anton Bjuhr

?När jag ringde på mors dags morgon, jätteglad och uppfylld av bröllopet jag varit på, fick jag ingen fråga, ingen reaktion. Några timmar senare tog hon sitt liv.? Stjärnkocken Anton Bjuhr och hans bröder hade någon månad tidigare märkt att deras annars så kapabla mamma blivit allt mer frånvarande. När bröderna bokade tid på sjukstugan i Storuman förnekade hon inte att hon behövde hjälp och gick dit. Men tyvärr förstod ingen hur dåligt hon mådde och bara ett par dagar senare tog depressionen hennes liv. Nu vill Anton öka kunskapen kring psykisk ohälsa och självmord. ?Vi måste bli bättre på att fånga upp hur våra medmänniskor mår?, säger han.
2021-01-19
Länk till avsnitt

#10 - Hugo Hansen

?Jag knäppte bort min mammas sista samtal. Och innan dess, sista helgen hon levde, tackade jag nej till att äta kräftor med henne.? 20 år senare biter skulden och skammen fortfarande i regissören Hugo Hansén. När hans pappa dog i cancer rasade livet för mamman. Hon ?släppte lejonet ur buren? ? depressionen tog överhanden och fyra år senare tog hon sitt liv. Alltihop kopplar Hugo till ett anknytningstrauma som gått i arv. Att Hugo inte fanns där för sin mamma smärtar djupt. ?Men det gör mig också väldigt omtänksam. Jag sviker inte i första taget. Om någon mår dåligt är jag inte rädd för att vara där.
2020-12-14
Länk till avsnitt

#9 - Covidspecial: Ullakarin möter Linda Grimfelt

Covidspecial: Hör läkaren Linda Grimfelt berätta om de första tumultartade veckorna av pandemin. Om skräcken, lärdomarna som kom efterhand, hur fort allt gick, hur närvarande patienterna var ända in i döden och tacksamheten många anhöriga ändå kände för att personalen hade gjort allt de kunnat. Linda jobbade sju dagar i veckan, fem månader i sträck. Minnesfragmenten av militärtält, klibbiga plastrockar, immande visir och maktlöshet är mardrömslika. Men det finns också en kvardröjande känsla av ödmjukhet och djup medmänsklighet.
2020-11-17
Länk till avsnitt

#8 - Johan Lindqvist

Som stridspilot var Johan Lindqvist övertygad om att han kunde klara allt ? han var ju utvald och tränad för att hantera stress. Men få klarar en så långvarig och tung belastning som Johan var utsatt för. Den stressen ledde till att han utvecklade en djup depression. Sjukdomen tog honom med, som han själv beskriver det, ?sylvassa klor? i ett ?blytungt grepp?. Med hjälp av familjen, mediciner och annan behandling kom Johan så småningom ut ur depressionens grepp. Sedan flera år är han frisk och flyger igen, men hans bror Martin tog sitt liv för ett år sedan efter sin sjätte depression. Inferno podcast sponsras av Fonden för psykisk hälsa. Fonden är en nationell, ideell skattebefriad fond som grundades 1993 för ändamålet att samla in medel till forskning och motverkande av stigma inom hela det psykiatriska och psykologiska fältet. Lläs mer på https://fondenpsykiskhalsa.se/
2020-10-18
Länk till avsnitt

#7 - Frida Boisen

?Nu fick du som du ville? stod det på lappen som journalisten Frida Boisen fann efter sin mammas självmord. Då hade hon, dagen innan, missat att gratulera sin mamma på mors dag. Hennes pappa tyckte inte att hon skulle berätta om vare sig lappen eller självmordet, och i 13 år har hon varit tyst samtidigt som hon förföljts av skuldkänslor. Det var först när hon, som moderator på TEDx i Stockholm, hörde Ullakarin Nybergs tal som hon förstod att det kanske ändå var bra att prata om det som hänt. Nu har hon skrivit en bok med titeln Berätta aldrig det här, börjat lägga ifrån sig skulden och få tillbaka de ljusa bilderna av sin mamma.
2020-09-24
Länk till avsnitt

#6 - Magnus Skogsberg Tear

?Vem hade jag varit om pappa inte tagit sitt liv?? Den frågan ställer sig regissören, skådespelaren och mångsysslaren Magnus Skogsberg Tear, han som alltid drivits av lust och längtan efter förändring. ?Att inte ha lust, att ge upp, är fult och fel för mig. Jag vet ju att det är livsfarligt. Då kan man försvinna för alltid.? Det var först när Magnus började sjunga för tio år sedan som han upplevde den totala friheten och kravlösheten. Nu övar han sig på att inte känna lust och inte alltid ställa upp för andra ? utan rädsla för att något ska ta slut. Magnus och Ullakarins samtal kretsar kring hur en förälders självmord kan påverka ett barn och om hur viktigt det är att acceptera alla delar av sig själv, inte bara dem man tycker om.
2019-03-25
Länk till avsnitt

#5 - Karl Modig

?När jag var 13-14 år upplevde jag under en period så stor stress att jag spydde och fick gå hos psykolog. Än idag har jag svårt att behålla maten när jag är stressad.? Karl Modig, född 1994, är den yngsta medlemmen i Sveriges Författarförbund och skriver om bland annat killars vänskap, ätstörningar, självmord och superkrafter. Karl och Ullakarin reder ut frågor som: Hur kan man hjälpa en person som mår dåligt? Vad kan man säga? Behöver man ta på sig hela ansvaret för personens liv? Vad är egentligen meningen med livet?
2018-12-12
Länk till avsnitt

#4 - Alfred Skogberg

?Jag ramlade bara ihop i en hög på golvet och skrek ? i två timmar. Min barndomsvän Jonas hade tagit sitt liv och det gjorde så jävla ont. Sen har jag försökt förstå hur samhället kunde misslyckas med att ingripa trots alla varningstecken.? Alfred Skogberg är journalist, författare och en av grundarna till Suicide Zero. Han och Ullakarin samtalar om hur det är att ägna sitt yrkesliv åt att förhindra självmord, vad som motiverar dem och vad man som medmänniska kan göra för någon som mår dåligt.
2018-05-29
Länk till avsnitt

#3 - Christian Dahlström

?Hjärtklappning, svettningar och yrsel ? jag trodde det var influensa. Panikångest fanns inte i min världsbild. Strax därpå kom depressionen. Jag hamnade i en svart tunnel. Så småningom fick jag hjälp och tack vare terapi och mediciner har jag lärt mig att hantera problemen.? Christian Dahlström är författare och frilansskribent och brinner för att öka kunskapen om psykisk ohälsa. Bland annat genom Sinnessjukt, en podcast med över 100 000 lyssnare.
2017-08-15
Länk till avsnitt

#2 - Niklas Ekdal

Det börjad med en hjärnskakning på en fotbollsmatch. Sen kom sömnlösheten, ljudkänsligheten, ljuskänsligheten och hopplösheten. Övertygad om att det aldrig skulle bli bra igen beslutade sig Niklas för att dö... I andra avsnittet av Inferno möter Ullakarin Niklas Ekdal, journalist och författare till boken "Hur jag dog - och fick klart för mig hur allt hänger ihop."
2017-05-29
Länk till avsnitt

#1 - Charlie Eriksson

På ytan var allt så bra. Kompisar, bra betyg, rivieran väntade ? livet var ?stek". Men inuti växte ett mörker som var omöjligt att fly ifrån. I första avsnittet av Inferno möter Ullakarin Charlie Eriksson, föreläsare, författare och social entreprenör. Han startade informationsprojektet Aldrig ensam för att bidra till en mer öppen dialog kring psykisk ohälsa och sudda ut fördomarna.
2017-04-12
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.