Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Vid mogen ålder

Vid mogen ålder

Hans Dalborg och Gillis Herlitz diskuterar livet efter 70.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

vidmogenalder.libsyn.com/website

Avsnitt

57. Elcyklar, Midsommar, Naturliga mötesplatser & Lennart Johansson

Midsommar är förbi och Gillis ger oss lite faktiska fakta! Varför sätter man upp en majstång och vad har Stonehenge med midsommar att göra? Är elcyklar inte miljövänliga? Lisa skriver in och tar upp ett viktigt ämne. Hur kan vi skapa naturliga mötesplatser och hur kan vi minska klyftan mellan unga och äldre? Vi tillägnar även detta avsnitt till minne av Lennart Johansson som gick bort 4 juni och avslutar med ett inslag av en tidigare inspelad intervju från avsnitt 15. Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!
2019-06-26
Länk till avsnitt

56.Magen, Totalitära stater & Djurfakta

Får man mer gaser i magen av att vara vegan? Hur många kilo bakterier har vi i magen? Varför flyger fåglar i V-formation? Hans och Gillis pratar om djävulens djur och om den röda pälsen. Förklaringen på den meningen får ni i avsnittet!  Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!
2019-06-12
Länk till avsnitt

55. Boktips, Nystarter & Miljötänk

Gillis rivstartar veckans avsnitt med rykande färska boktips! Hans gör om i hemmet och kommer in på ämnet att starta om på nytt. Kan det vara positivt att hemmet brinner upp? Och varför är elbilar inte egentligen miljövänliga? Har Gillis en egen gata på Gotland?  Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!  
2019-05-29
Länk till avsnitt

54. Oroväckande regimer, EU-valet & Anita Hiort

Hans och Gillis pratar i detta avsnitt om oroväckande regimer runt om i världen. Ska man resa till ett land med en sådan regim? De dyker även in i diskussioner om EU-valet där  Hans har även intervjuat sjukgymnasten och coachen Anita Hiort som berättar om vikten av träning och meditation. Vilka råd har hon att ge till framför allt äldre för att hålla igång kroppen i vardagen? Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!  
2019-05-15
Länk till avsnitt

53. Valborg, Terrorattentat & Ungern

Gillis läser upp ett kritiskt lyssnarbrev från ett tidigare avsnitt om Donald Trumps ledning som president och hur parallellen kan dras till Sveriges politik. Vi får också matnyttig information om Valborg samt diskussioner kring terrorattentaten i världen. Gillis åker till Ungern över Valborg och berättar lite om landet samt även denna vecka - boktips!  Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!
2019-05-01
Länk till avsnitt

52. Jobba hemma, Boktips & Penningtvätt

Hans och Gillis är tillbaka även denna vecka med ett rykande avsnitt om penningtvätt. Vad gör bankerna och samhället för att förhindra att det händer? Skönt att kunna jobba hemma! Men vad har det för konsekvenser? Gillis ger oss en bunt roliga fakta om påsken och kommer även med lite boktips till alla bokmalar! Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!
2019-04-17
Länk till avsnitt

51. Opera, Politik & Peter Wallensteen (del 2)

Kommer Sverigedemokraterna någonsin att bli rumsrena? Och vad har hänt med nya uppsättningen av Carmen? Hans har varit på en föreläsning om rehabilitering efter en canceroperation. Hur påverkar träning och hur ska man träna? I detta avsnitt följer även del 2 av intervjun med freds- och konfliktforskaren Peter Wallensteen! Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!  
2019-04-03
Länk till avsnitt

50.Skidåkning, Humor & Peter Wallensteen

Hans och Gillis diskuterar skidåkning och taktiker efter den omskrivna vinsten i årets Vasalopp. Genidrag eller osportsligt? Humor kan vara något väldig allvarligt, hur kan man använda det som instrument i olika situationer? Gillis har även intervjuat freds- och konfliktforskaren Peter Wallensteen. Del 1 av intervjun finns i detta avsnitt och del 2 följer i nästa! Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!
2019-03-20
Länk till avsnitt

49. Trump, IS & Boktips

I veckans avsnitt får vi förklaringen till varför fettisdagen heter som den gör, men vad är askonsdagen? Hans och Gillis dyker in i samtal om IS och kulturella skillnader och diskuterar toppmötet mellan Trump och Kim Jong Un. Avslutningsvis får vi även denna gång spännande boktips av Gillis!  Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!  
2019-03-06
Länk till avsnitt

48. Alla hjärtans dag, Utrotning & Haydn

I veckans avsnitt pratar Hans och Gillis om alla hjärtans dag och varför dagen uppmärksammas historiskt. Vikten av musikskapande är stor men varför smalnas utbildningarna av i musikskolor? Gillis är upprörd igen och den här gången har det med insekter att göra! Hur ser OS-städer ut idag? Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!  
2019-02-20
Länk till avsnitt

47. Flygskatt, Provisoriska sanningar & Boktips

Hans och Gillis tacklar ämnet flygskatt som även leder in på miljöpåverkan på olika sätt.  Hur bra är egentligen ekologisk mat? Vilket är världens med tätbefolkade land och vad utgör det största hotet mot miljön? De går igenom en lista med konstiga yrken och Gillis levererar nya boktips! Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!  
2019-02-06
Länk till avsnitt

46. Målsättningar, Ny regering & boktips

Gillis öppnar upp inkorgen och dyker in i ett lyssnarmejl om att uppnå mål inom offentliga sektorn. Hur påverkas målen av de ekonomiska besparingarna som sker? Hans och Gillis går igenom den nya regeringen och klargör vissa punkter, Majken gör några intressanta inflikningar. Gillis slänger även in ett boktips till alla bokmalar!

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2019-01-23
Länk till avsnitt

45. Kroppen, Brexit & Civilkurage

Tillbaks efter julledigheten start på det nya året! Hans och Gillis är tillbaka med nya intressanta fakta om kroppen och vilda diskussioner om världens ledare. Vad är det som gör Gillis så upprörd? De pratar även om ansvaret inom forskning. Vilken moral ska forskarna has inför mänskligheten?

Vad tycker ni lyssnare? Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2019-01-09
Länk till avsnitt

44. En julhälsning

Hans och Gillis vill tacka er lyssnare, i ett lite kortare avsnitt, för det gångna året. Det bjuds på dikter samt kloka ord av Hans till en bakgrund av ljuv musik. God jul!

2018-12-26
Länk till avsnitt

43. Lekhagar, Källkritik & Glöggkryddor

Nu vankas det juletider och vi får i veckans avsnitt höra Hans och Gillis ge oss svaren på frågor kring julkryddor! Varför dricker vi glögg? Vilka medicinska fördelar har den välsmakande juldrycken? De pratar även om vikten av källkritik samt hemska uppmaningar till ungdomar på nätet.

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-12-12
Länk till avsnitt

42. Firande, Skarvar & Hedersmord

Vad är Mårten Gås och varför firar vi det? Hans och Gillis är tillbaka denna vecka med intressanta fakta om farsdag och morsdag! Vad beror det på att vi kan se döda öar i skärgården? Gillis kommer med nya spännande tips till alla bokmalar och vi får höra diskussioner om hedersmord.

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-11-28
Länk till avsnitt

41. Köande, Framåtvända barn & Samhällsfunderingar

Halloween är förbi och i veckans avsnitt pratar Hans och Gillis om köer. Hur kan de uppstå utan förklaring? Hans är även fundersam över varför barn sitter framvånda i barnvagnarna och inte ser sina föräldrar. Detta och såklart en hel drös av annat!

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-11-14
Länk till avsnitt

40. Vintertid, Giganter & Underverk

Hösten är här med regn, rusk och allt vad det innebär! Varför har vi sommar- och vintertid? Hans och Gillis dyker in på samtal om världens underverk och resor. Vi får även en uppdatering om Gillis teaterkarriär bland massor av annat!

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-10-31
Länk till avsnitt

39. Ungdomar, lyssnarmail & sexologen Birgitta Hulter

Gillis har träffat sexologen Birgitta Hulter! En mycket intressant intervju där frågor om problem i sexualiteten tas upp samt om vikten i att prata med varandra. Avtar verkligen sexualiteten när man blir äldre? Vad beror det på om man förlorar potensen när man blir äldre? Fungerar Viagra?

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-10-17
Länk till avsnitt

38. Polisiära banker, Äppeltjuvar & Matspecifikationer

Gillis känner sig misstänkliggjord vid en pengaöverföring. Har bankerna idag en för hög säkerhetsnivå? Det är inte lätt att bjuda in till middag idag. Var har Gillis äpplen tagit vägen? Behöver man laga olika mat till alla gästerna?

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-10-03
Länk till avsnitt

37. Lyssnarmail, Moment 22 & Valet

I veckans pod blir det högläsning av inkomna mail från lyssnare! Blir människor lyckligare av att vara till nytta för andra? Varför finns det inte fler goda nyheter? Självklart ger även Hans och Gillis sina tankar om valet. Vad var det förresten för mystiskt återkommande ljud i förra avsnittet?

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-09-19
Länk till avsnitt

36. Karriär, Drivkraft & Värdelöst vetande

Hans och Gillis pratar i veckans avsnitt om vad det innebär att göra karriär. Vad drivs människor av? Vad innebär det att ha makt som chef? Blir man någonsin nöjd med sina resultat? Gillis avslöjar en hög av värdelöst vetande. Vilket djur kan inte hoppa? Vilket ljud ekar inte? Hans menar att värdelöst vetande kan vara utvecklande för världen. Ska det istället kallas fantastiskt vetande?

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-09-05
Länk till avsnitt

35. Politik, Jerusalem & Förarlösa bilar

När vi rör oss allt närmre valet så passar Hans och Gillis på att prata om intressanta vinklar inom politik. Lyssnar vi för mycket på opinionsundersökningar? Hur ska vi tänka för att välja rätt parti och pratar vi för lite om ideologier? Gillis djupdyker även i en spännande bok och diskuterar förarlösa bilar. Minskar olyckorna om datorer kör bilar? Detta och mycket mycket mer!

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-08-22
Länk till avsnitt

34. Fotbolls VM, Gamla mått & Eremiter i Ryssland

I denna veckas avsnitt börjar vi med att runda av fotbolls VM och tar stora kliv mot gamla mått. Hur långt är ett stenkast? Hur mycket är en jungfru? Det pratas även vilt om ensamhet och eremiter i Ryssland.

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-08-08
Länk till avsnitt

33. Invektiv, Svordomar & Populärkultur

Hans och Gillis tacklar det invecklade ämnet invektiv och talar om fula djur-ord. Gillis djupdyker i grova svordomar och berättar om kopplingen till populärkulturen. Vilken bakgrund har olika svordomar och varför svär vi som vi gör?

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-07-25
Länk till avsnitt

32. Fotboll, Miljöpåverkan & Böcker

Slutspurten i fotbolls-VM är igång och Hans och Gillis delar med sig av sina egna minnen av VM från förr. De pratar även om hur våra transportmedel påverkar miljön samt diskuterar författare och deckare.

Fortsätt gärna att skicka synpunkter, tankar och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-07-11
Länk till avsnitt

31. Resor, nakna rumpor & Bluffbrev

Nu blir det resesnack i podden! Gillis har rest till Lofoten och frestar oss med sina upplevelser. Men vad hände med hans kamera? Och vad är det för bilder på finniga mansrumpor som Hans berättar om? De läser även upp lyssnarbrev! Men vad är det för brev som får Hans och Gillis att skratta högt?

Skicka gärna synpunkter och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-06-27
Länk till avsnitt

30. Konserthuset, Opera & Loa Falkman

Veckans avsnitt gästas av ingen mindre än operasångaren, skådespelaren och författaren Loa Falkman! Bland mycket annat får vi höra om varför Loa kastade en hård pappersboll på en åskådare under en föreställning och hur han ser på sin skådespelarinsats i Ica-reklamerna. Som tidigare styrelsemedlem berättar även Hans anekdoter om Konserthuset och Gillis om sin relation till opera.

Skicka gärna synpunkter och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-06-13
Länk till avsnitt

29. Resor, hjärnan & fikonspråk

Gillis har varit i Portugal och det diskuteras vilt om kultur och Eurovision. Hans tar upp ämnet om digitalisering och hur vi påverkas av tekniken idag. Vad är fikonspråk?

Skicka gärna synpunkter och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-05-30
Länk till avsnitt

28. Smala TV-sporter, Snooker och Kim Hartman

Veckans avsnitt gästas av ingen mindre än den legendariska snooker-kommentatorn Kim Hartman. Han berättar vad namnet snooker kommer ifrån och hur han tog snookern till Sverige. Är snooker en utdöende sport? Vilka droger förekommer bland spelarna? Han berättar även om den psykologiska sidan av sporten samt vad som krävs av de professionella snookerspelarna att hålla sig på toppen. 

Skicka gärna synpunkter och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-05-16
Länk till avsnitt

27. Bedrägerier, vandalisering och boktips

I denna veckas avsnitt pratar Hans och Gillis om sina erfarenheter av olika bedrägerier. Vad gör man när man blir kontaktad av bedragare? Kan man skydda sig? Vi får även höra diskussioner om vandalisering och varför detta händer ute på gatorna. Denna vecka får vi även ta del av boktips!

Skicka gärna synpunkter och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-05-02
Länk till avsnitt

26.Influencers, Homestyling & sociala medier

Hans och Gillis dyker denna vecka in i ämnen som homestyling, dieselbilar och cookies. Vad innebär det egentligen att vara aktiv på sociala medier och kan man känna sig säker på internet?

Skicka gärna synpunkter och frågor till vidmogenalder@gmail.com!

2018-04-18
Länk till avsnitt

25. Nordiska konflikter, finska språket & kulturkrockar

Hans och Gillis pratar denna vecka om affärskulturen i Norden och om skillnader mellan de Nordiska länderna. Hur ska man undvika kulturkrockar och hantera olikheter?

Skicka frågor, synpunkter och tankar till vidmogenalder@gmail.com

2018-04-04
Länk till avsnitt

24. Företagskultur & Kyrkorummet

Denna vecka djupdyker Hans och Gillis i tankar kring företagskultur och Svenska kyrkan. Vad innebär företagskultur och hur mycket ansvar ligger på chefens axlar? Vad kan kyrkan erbjuda människor och kan man utveckla kyrkan till mer än vad den är idag?

Skicka frågor, synpunkter och tankar till vidmogenalder@gmail.com.

2018-03-21
Länk till avsnitt

23. Chefskap

I veckans avsnitt får vi höra diskussioner och tankar kring vad det innebär att vara chef. Kan vem som helst vara en bra chef och kan man lära sig chefskap? Hans berättar om sina erfarenheter som VD för Nordea.

Skicka frågor, synpunkter och tankar till vidmogenalder@gmail.com

2018-03-07
Länk till avsnitt

22. Social skills, manualer och trafiken

Hans och Gillis pratar om yrkesbegreppet ?social skills?. Ska man till exempel börja med misstro eller tillit till människor? Idag har vi stora möjligheter till nätverkande, men vad gjorde vi istället förr? De pratar även om trafiken idag och omöjliga förpackningar.

2018-02-21
Länk till avsnitt

21. Uttryck del 2, ekonomi-quiz & kallprat

Gillis frågar ut Hans om några ekonomiska begrepp. Vad innebär inflation och vad är egentligen bitcoins? De pratar även om känslorna kring prestationer och en lyssnarfråga om kallprat tas upp.

2018-02-07
Länk till avsnitt

20. Förnöjsamhet, uttryck & tips

I veckans avsnitt pratar Hans och Gillis om att inte vara nöjd med det man har, att köpa trasiga jeans och Gillis ger oss en lektion i motbjudande uttryck. Det bjuds även på en nubbevisa om sophantering.

2018-01-24
Länk till avsnitt

19. Nyårsfirande, trettondagsafton & julgransplundring

Hans och Gillis rivstartar det nya året med att guida oss igenom traditioner och högtider vi firar. Varför firas nyår 31 december och borde månaden vi kallar för augusti egentligen heta oktober?

2018-01-10
Länk till avsnitt

18. Julspecial!

I dessa juletider präglas veckans avsnitt av granar, traditioner och anekdoter. Mycket nöje och god fortsättning!

2017-12-27
Länk till avsnitt

17. Miljötänk och rensning

Hans och Gillis samtalar om hur vi påverkar miljön, vad vi kan göra i vardagen och miljöforskning. De pratar även om att rensa ut gamla saker utan fastna i nostalgin och tar upp frågan om hur bra dieselbilar egentligen är.

2017-12-13
Länk till avsnitt

16. Döden & de fyra årstiderna

I veckans avsnitt pratar Hans och Gillis om det känsliga ämnet döden. I kontrast till detta pratar de även om sina tankar kring våta årstider där exempelvis svampplockning och broddar ligger i fokus.

 

2017-11-29
Länk till avsnitt

15. Vintersport, fotboll och Lennart Johansson

Vi går in i en ny sportsäsong och i veckans avsnitt samtalar Hans och Gillis om framför allt vintersporter. Vi får även höra en mycket intressant intervju med fotbollslegenden och UEFA-ordföranden Lennart Johansson som ni inte får missa.

2017-11-15
Länk till avsnitt

14. Halloween, böcker & Andalusien

Hans och Gillis dyker in i författarnas värld och djupdyker i ämnet böcker. Gillis berättar om intressanta fakta kring Halloween och avslutningsvis får vi höra om hans nyss hemkomna resa från Andalusien och Gibraltar.

2017-11-01
Länk till avsnitt

13. Visslingar, parkeringsapp & Jonas Hallberg

Hans har konstaterat att det visslas mindre nu och Gillis berättar om sina iakttagelser om dagens mode och om hyss förr i tiden. De pratar även om att använda en app för att parkera bilen. Avslutningsvis får vi höra en intressant intervju om spaning med Jonas Hallberg. Mycket nöje!

2017-10-18
Länk till avsnitt

12. Språket, trädgården & bilen

Hans och Gillis lotsar oss igenom ännu ett intressant avsnitt. Denna vecka pratar dem om ämnen som språk, trädgårdar och bilar. 

2017-10-04
Länk till avsnitt

11. Hasse Alfredsson, återträffar & Nordkorea

Hans och Gillis samtalar om Hasse Alfredssons bortgång och Hans personliga minnen av honom. Världskrisen med Nordkorea i spetsen undgår ingen och vi får ta del av deras tankar om detta samt även höra om Gillis erfarenheter från klassåterträffar.

2017-09-20
Länk till avsnitt

10. Museer & Marika Hedin

Hans och Gillis pratar om museer och vi får även höra en sprakande intervju med historikern och museichefen Marika Hedin.

2017-09-11
Länk till avsnitt

9. Lärande, senioruniversitet & Britt-Louise Gunnarsson

Hans och Gillis är tillbaka med ett rykande färskt avsnitt där de djupdyker i ämnet lärande. Vi får även ta del av en intervju med Britt-Louise Gunnarsson om senioruniversitetet i Uppsala. 

2017-08-23
Länk till avsnitt

8. Dansband, balett och Madeleine Onne

Veckans avsnitt präglas av ämnet dans i dess olika uttryck. Hans och Gillis pratar om dansen förr i tiden och dess betydelse i olika former. Vi får även en fantastisk intervju med hovdansaren och balettchefen Madeleine Onne där hon berättar om sin karriär, resor och vad hon gör idag.

2017-08-09
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.