Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Trädgårdssnack

Trädgårdssnack

Sveriges nya trädgårdspodd med allt från perenner, kryddträdgård till sinnenas trädgård. Trädgårdsexpert Annika Sjölin från Flyinge Plantshop och Retro FM:s Hasse Strandberg svarar på lyssnarna frågor om trädgård och ger handfasta tips till Din trädgård.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

radioplay.se/podcast/tradgardssnack

Avsnitt

Bästa klippet

Dags att ta hand om trädgärden nu när sommaren kommit en bit på väg. I veckans avsnitt av Trädgårdssnack plockar vi fram sågar, sekatörer och grensaxar och drar igång JAS d.v.s. beskärningssäsongen som varar juli, augusti och september. Du får tips på verktyg och vilka som trivs bästa att beskäras mer eller mindre eller inte alls. Hasse Strandberg från retro FM och Annika Sjölin från Flyinge Plantshop är dina trädgårdskompisar även denna vecka.
2019-07-19
Länk till avsnitt

Klättrar på väggarna

Snacka om att nå oanade höjder. I veckans avsnitt sätter vi någon att bo på ca en kvadratmeter som kan täcka ett helt hus eller i alla fall nästan... . VI väljer klätterväxter till huset med avseende på både jord, ljus, vind och stöd. Det blir diskussioner om växten skall fästa eller inte fästa på fasaden och det blir också tips på klätterväxter som garanterat blir kvarterets snackis.
2019-07-05
Länk till avsnitt

Trädgårdssemester

När det kanske bär iväg för en vecka eller två med intressanta trädgårdsresemål i England, Italien eller i Sverige behöver trädgården där hemma lite extra kärlek och omsorg. I veckans avsnitt förbereder vi trädgården för att kunna tas om hand av hjälpsam granne eller släkting utan för mycket besvär för trädgårdsvakten.
2019-06-21
Länk till avsnitt

En doft av den finare världen

Även i tidigare säsonger har vi pratat om väldoft i trädgården, t.ex. avsnitt sex förra året då vi hade näsan i vädret . Många vill ha en växt som blommar vackert hela sommaren och doftar gott, är vackert vinter grön, som inte får löss och är lagom stor. Den växten får du leta efter för den finns inte (om du inte köper en plastblomma och sprejar den med favoritparfymen). I veckans avsnitt gör vi dock ett försök att hitta en växt som kommer i närheten av denna utopi....
2019-06-07
Länk till avsnitt

Quick fix till festen

Den som känner sig desperat och vill göra något så snabbt det bara går kan säkert få en hög med tips i veckans program. Vi stimulerar gästernas sinnen med ljud, doft och färg. Emma Berg från Flyinge Plantshop är med som idéförstärkning och hjälper Annika och Hasse att trolla med växtmaterial. Vi får tips på hur man skapar en storslagen entré till festlokalen eller partytältet med hjälp av staplade pallkragar. Detta avsnittet är för sommarens festfixare! Annika Sjölin från Flyinge Plantshop och Hasse Strandberg från Retro FM heter dina kompisar i trädgårdslandet.
2019-05-24
Länk till avsnitt

Håll avstånden

Att mixa tavelramar, köksstolar, kuddfodral och även snittblommor tycker många är jättekul. Den mixen kan man nog fundera nog så mycket på. Att mixa i en plantering är inte heller svårt, det är bara att plantera på MEN det handlar om ett levande material och det är allt utom statiskt. I veckans avsnitt ger vi våra växter bästa möjligheterna, rätt avstånd, ljus, fukt och vänner. Vi pratar om vikten av plantavstånd och vikten att se långt fram i tiden. Ett litet träd idag kan ju ha en gigantisk krona om trettio år.... Det blir snack om avstånd för allt från träd, buskar till perenner och mycket mycket mer. Välkommen till avsnitt fyra, säsong tre av Sveriges största trädgårdspodd, Trädgårdsnack. Ciceroner som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyingeplantshops Annika Sjölin.
2019-05-10
Länk till avsnitt

I växthusets värme

Växthus, inte nödvändigtvis uterum, inglasad balkong kan ha liknande förhållande. Vad är då förhållandet? Dyrköpt, påtvingat, ful vinterförvaring eller alldeles underbart? I veckans avsnitt tipsar vi om vad du skall tänka på om du går i köptankar efter ett växthus och hur du skall plantera dina odlingar i växthuset. Du får svar på vilka växter som trivs bäst i växthuset, om hur du skapar väldoftande oas i växthuset och hur du bygger din egen oas under glas eller plast. Detta och mycket mer i avsnitt tre, säsong tre, av Sveriges största trädgårdspodd, Trädgårdssnack. Ciceroner i växthuset Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2019-04-26
Länk till avsnitt

Vårkänslor för tidigblommande perenner

Alla längtar väl efter blomning efter en lång och tradig vinter. Har du för lite av den varan så går det säkert att ändra på. I veckans avsnitt bjuder Annika och Hasse på tips perenner som är tidigt ute till alla delar av trädgården. Det blir något för den soliga entrérabatten, vi betraktar julrosor, kasperhattar, vitsippor och gulsippor. Du får också reda på vad som funkar på den gamla gärdsgården och på den spruckna stentrappan. Till sist förbereder vi kösträdgårdslandet som vi fyller på med näring. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Sveriges största trädgårdspodd, TRÄDGÅRDSNACK. I rabatten som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2019-04-12
Länk till avsnitt

Skitsnack

I säsongspremiären av Sveriges största trädgårdspodd, Trädgårdssnack, pratar vi i veckans avsnitt inte om skit om någon utan om skit... . Växter behöver ju lagom mycket mat för att må bra. Säsong tre är här! Det blir fokus på gödsel och växtnäring i veckan avsnitt. Du får lära dig göra ett enkelt jordprov. Komposterad kogödsel fördelar diskuteras och om vikten att hitta rätt näring till trädgården som ger näring under lång tid. Du får reda på den optimal näringen till gräsmattan och får också boktips om du vill förkovra dig i skiten... . Trädgårdsciceroner som vanligt Annika Sjölin från Flyinge Plantshop och Retro FM:s Hasse Strandberg.
2019-03-29
Länk till avsnitt

Ljuva drömmar

Ljuva drömmar, kanske nästa års sanning? I veckans avsnitt pysslar vi och sköter om inomhusväxterna, före detta julgrupper och gör en drömplan för förkultivering. Extra reservkraft finns med i forma av Jessica Nilsson. Vi får sista minuten pysselhjälp innan jul och tips för hur vi kan fixa till nyårsdukningen. Hur tar man hand om julgrupperna efter helgerna? Finns det några trix för att pyssla om inomhusväxterna? Vi tar en myskväll tillsammans med frökatalogen och planerar den tidiga förkultiveringen. Detta och mycket mer i säsongens sista avsnitt av Sveriges största trädgårdspodd, TRÄDGÅRDSSNACK. Ciceroner som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2018-12-21
Länk till avsnitt

Vitt, blått, rosa eller brokigt

Vi tar en liten titt i det som väldigt många vill ha men kanske inte riktigt har tid med, massor av blomning. Ett smart sätt att skapa omväxling och stil utan något annat än växter... VI jordförbättrar, jobbar med pergola och plank för att skapa höjd. Det blir brokiga blad, vitt, rosa och blått... Som vanligt är det Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin som guidar dig i färgsprakande trädgårdar...
2018-12-07
Länk till avsnitt

Vinterplaner för nybyggare

Förra året i Trädgårdssnack i avsnittet "Väggar golv och tak" pratade vi om grunderna till planeringstänk för en ny trädgård. Vi fortsätter och planerar den nya trädgården med stil.... Annika går igenom hur en trädgårdskonsultation kan gå till och vad man som nybliven husägare skall tänka på vad gäller trädgården. Du får tips hur du kan skapa en havsnära känsla i din trädgård utan närhet till hav. Har du en pool får du tips om hur du kan skapa en havskänsla med lite sand och plantor. Tråkiga fantasilösa trädäck får nytt liv med Annikas handfastas tips och vi skapar en romantisk trädgård på den nya tomten. I trädgårdslandet som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops trädgårdsexpert Annika Sjölin.
2018-11-23
Länk till avsnitt

När sista lövet faller

Det är inte bara det sista fikonlövet som faller när det blir naket och vackert. I veckans avsnitt av Trädgårdssnack fyller vi på trädgården med naken skönhet. Som alltid gäller det att locka fram det vackraste i växten vid alla årstider och nu är det snart vinter.... Annika och Hasse pratar om belysning i trädgården och speciellt att belysa lite högre individer, som t.ex. ett träd. Det blir även snack om hur man framhäver snygga stammar och grenar, med belysning och beskärning. I veckans växtporträtt hamnar ormhasseln under luppen och hur man kan använda den för att skapa en vacker vinter siluett. Detta och mycket mer i veckans Trädgårdssnack med Annika Sjölin från Flyinge PLantshop och Hasse Strandberg från Retro FM.
2018-11-09
Länk till avsnitt

Vem rodnar mest i trädgården?

Magnus Carlström och Annika Sjölin från plantshopen ser inte ut att rodna med de har en del att berätta som gör det. I veckans avsnitt pratar vi om vad som får växter att rodna och hur man kan hjälpa dem att gör just det. Varför rodnar vissa växter och inte andra? En del växter rodnar när de slår ut för att sedan bli gröna - varför? Hur skall jag kombinera för att få ut max av färgspelet på hösten? Dessa frågor och några till får du svar på i veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd, TRÄDGÅRDSSNACK. Guide i trädgårdslandet är som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin. 
2018-10-26
Länk till avsnitt

Nyttigt småätande

Om goda och nyttiga godsaker. VI försöker tänka extra på barnen och vad de kan tänkas gilla. Som alltid försöker Annika organisera upp planen och får god hjälp av Åke Truedsson, nyttighetsodlaren med lång erfarenhet av nyttigheter i trädgården. Vi får reda på barn gillar mest i trädgården och varför det är både kul och nyttigt att pinka i trädgården. Åke tipsar om vad man kan hitta på med överskottet i trädgården inför vintern. Du får också tips på vad man kan lämna kvar i köksträdgården inför vintervilan. Detta och mycket mer som vanligt i Trädgårdssnack - Sveriges törsta trädgårdspodd. Ciceroner i trädgården som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Annika Sjölin från Flyinge Plantshop. 
2018-10-12
Länk till avsnitt

Vi tar tag i häcken

En häck behöver vare sig vara stor elelr tjock och betraktas som baksida till framsidan Den kan både var en välformad skönhet och det snyggaste av allt. I veckans avsnitt av Trädgårdssnack pratar vi häckar  och hur man kan göra att de inte ser ut som alla andras.Du får reda på de mest prisvärda häckarna och de som kostar lite mer. Vi pratar om klippta och friväxande häckar och om häckar med genomgående stam. Om man vill ha något lite ovanligare i häckväg får du lite tips från allt från neverlönn, eldtorn, brakved och några till. Detta och mycket mer i avsnitt 13 av TRÄDGÅRDSSNACK. Ciceroner bland häckar är Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2018-09-28
Länk till avsnitt

Vem vill bli delad

I veckans avsnitt bygger vi för nästa säsong och ser till att sommarens växter blir fler till nästa år. Vi delar och höstgallrar för att våra växter skall må bra och inte ha det för trångt. Du får svaret på när man bör dela och hur man går till väga rent praktiskt. Vilka verktyg skall man använda? Vilka växter gynnas av att delas? Veckans växtporträtt ägnas åt Eldtorn, "Red Column". Ciceroner i trädgården är som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2018-09-14
Länk till avsnitt

Gröna sidan upp

Att plantera är inte svårare än så att om man hittar den gröna sidan. Veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd handlar om höstplanteringens fördelar. Vad händer under marken under vintern? Varför är det fördelaktigt att starta nästa säsong redan på hösten än att dra igång trädgårdsprojektet på våren? Vi klippet ned och satsar på roten och vi får reda på vilka exotiska träd och buskar som med fördel planteras på våren. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack där vi vänder den gröna sidan upp. Förutom Hasse Strandberg från Retro FM och Annika Sjölin från Flyinge Plantshop får vi sällskap av en riktig go gubbe och trädgårdkonnässör, Magnus Carlström från Flyinge Plantshop.
2018-08-31
Länk till avsnitt

I kungligt sällskap

Sensommaren och den annalkande hösten står och knackar på dörren och med den den stora Trädgårdsfesten på Sofiero. I veckans avsnitt fokuserar vi på surjordsväxter och kompisar till dessa som trivs i samma mylla. Anna Rolff från Flyinge PLantshop gästar podden och tipsar om bassortiment vad gäller surjordare. Det blir snack om hur mycket plats man behöver för att etablera en hörna för surjordsväxter i den lilla villaträdgården. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack. Ciceroner i trädgårdsvärlden som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2018-08-17
Länk till avsnitt

Snygga former med nya grepp

I veckans avsnitt jobbar vi med den trånga trädgården. Ett inte allt för ovanligt fenomen i den svenska villaträdgården. Vi rensar och lyfter fram och skapar snygga former med nya grepp. Vi letar fram växter som har potential, stammar upp, luftar upp och släpper in ljus i trädgården. Den dystra norrsidan lyfts med färger och uppstamning - kanske en liten pipranka eller klätterhortensia kan göra magi. I veckans växtporträtt lyfter vi en kaprifolväxtart som heter  jasmintry. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd, Trädgårdssnack. Ciceroner som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2018-08-03
Länk till avsnitt

Grönt som är skönt

Varför arbeta emot de förutsättningar som finns när det är mycket lättare att arbeta med? I veckans avsnitt av Trädgårdssnack lär du dig att inte arbeta mer än nödvändigt i trädgården. Du får lära dig att fixa till gräsmattan som du inte är nöjd med, t.ex. vid grannens häck, under fruktträdet eller på norrsidan. Vi skapar fredade zoner mot grannes häck fölr att slippa kirskål som sprider sig in på våran tomt. I veckans avsnitt porträtteras lagerhäggen. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack. I rabatten som vanligt Flyinge Plantshops Annika Sjölin och Retro FM:s Hasse Strandberg.
2018-07-20
Länk till avsnitt

Smaklök i kök

Precis som med jordgubbarna är de hemmaodlade alltid godast, kryddväxter inget undantag. I veckans avsnitt gästar en riktig kryddexpert Trädgårdssnack och berättar hur man sätter ihop en kruyddträdgård i den lilla villaträdgården eller på den lilla balkongen i stan. Anna Rolff från Flyinge Plantshop berättar hur man får ihop en vettig grund kryddträdgård. Det blir tips om asiatiska smaker och de mer traditionella kryddorna. Vi pratar växelodling och om hur man får vitlöken att trivs. Detta och mycket mycket mer i avsnitt sju av Trädgårdssnack. Som vanligt är det Flyinge Plantshops Annika Sjölin och Retro FM:s Hasse Strandberg som guidar dig i trädgårdslandet.
2018-07-06
Länk till avsnitt

Med näsan i vädret

I veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd, Trädgårdssnack, går vi med näsan i vädret... Det blir doftupplevelser i trädgården av det mer ovanliga slaget. Vi placerar ut väldoftande växter i rätt vindriktning. Det blir snack om doftjasmin och diftschersmin och syrén och det blir snack om väldoftande träd, hägg robinia och katsura... I trädgårdslandet denna vecka som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2018-06-21
Länk till avsnitt

I torraste laget

Ingen har väl missat att det har varit lite småvarmt i vårt avlånga senaste tiden. Det är inte bara människor som suktar efter svalka och vätska utan även våra snustorra trädgårdar. I veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd bjuder vi på ett överlevnadskit i sommarvärmen för Din trädgård! Hur och vad skall jag prioritera i min trädgård när värmen är som värst? Vi lär dig fixa vattningne med "vattensäckar". Mitt i sommaren kommer fiberduken väl till pass för att ge välkomnande svalka till våra trädgårdar. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack. I skugga hittar vi Flyinge Plantshops Annika Sjölin och Retro FM:s Hasse Strandberg.
2018-06-08
Länk till avsnitt

Gift eller Ogift

Under trädgårdssäsongen är det ett ständigt ställningskrig mot ovälkomna gäster bland växtligheten. I veckans avsnitt hanterar vi dessa ovälkomna gäster på olika sätt - gift eller ogift... Annika och Gun från Flyinge Plantshop ger tips på hur man hanterar trädgårdens ohyra, med eller utan gift. Det blir snack om bästa sättet at ta hand om bladlöss, öronvivel, spinn i växthus och vita flygare. Det blir också tips på hur du lär känna din fiende i trädgården...  Veckans växtporträtt är en pärlbuske. Retro FM: s Hasse Strandberg och Annika Sjölin, Flyinge Plantshop tar hand om dig som vanligt i Trädgårdssnack.
2018-05-25
Länk till avsnitt

Full rulle eller sakta i backarna

En del av den svenska sommaren är gräsmattan. Den kan vara vildvuxen, se ut som en äng eller golfgreen. Den kan rullas ut den kan sås från frö. I veckans avsnitt av Sveriges trädgårdspodd lär du dig allt om gräsmattan.... . Annika har tagit med sig kollegan Gun från plantshopen som är lite av en expert på gräsmattans och hur man tar hand om den på bästa sätt. Du får lära dig hur du tar hand om den befintliga, vertikalskärning, gödsling och ogräs. Vi kikar också på nyodling av gräsmatta från rulle eller från frö. Hur hanterar man mossan i trädgården? Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack. Ciceroner som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin. 
2018-05-11
Länk till avsnitt

Så ett frö

Andra säsongen av Sveriges trädgårdspodd, Trädgårdssnack, är ifull gång. Förra veckan förbereddes jorden för säsongen och den här veckan börjar vårsådden.  Vi lär dig om direktsådd och praktiska tips för att få fart på de små fröna. Vi rensar rotogräs som kvickrot, kirskål, nässlor mm och ser till att jorden är den bästa som går att få för det lilla fröet. Annika stoppar sin stektermometer i jorden och mäter jordtemperaturen.  Det är många små praktiska tips inför sådden i veckans avsnitt. I trädgårdslandet Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2018-04-27
Länk till avsnitt

Nya spadtag

En ny säsong för Sveriges nya trädgårdspodd, Trädgårdssnack, är här. Odlingssäsongen är här och med den nya utmaningar. I säsongens första avsnitt sätter vi spaden i jorden och pratar gödsel och jordförbättring. Annika berättar hur vi väcker liv i i den kalla vinterjorden och hjälper de nyttiga varelserna som finns i jorden att trivas lite bättre och ge jorden den energin som behövs för en lång växtsäsong. Komposten vaknar till liv och vi berättar hur man med hjälp av kompost (eller kompost på påsen förbättrar jorden. Hur ofta skall man gödsla och vilken sorts gödsel behövs i början av säsongen? Dessa och många fler frågor får du svar på i veckans avsnitt. Ciceroner i trädgården är som vanligt Flyinge Plantshops Annika Sjölin och Retro FM:s Hasse Strandberg. Välkommen till en ny säsong med Trädgårdssnack!
2018-04-13
Länk till avsnitt

Det skönaste

Vad händer i banken efter klockan tre? Det kan man undra ibland. Vad händer i plantshopen när sista löven trillat av träden? I veckans avsnitt (och årets sista) låter vi några av dem som jobbar på Flyinge Plantshop berätta om sina favoriter i trädgården - det skönaste dem vet... Ciceroner i trädgården är som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2017-12-15
Länk till avsnitt

Först ut

Den mörka årstiden är här och man tänker kanske inte grönska och blomning just nu. Där har du fel... . I veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd Trädgårdssnack bjuder Annika och Hasse på träd och buskar som är tidigt ute. De är först ut! Det blir tips på olika träd och buskar som ger dig tidig blmning (t.o.m. innan våren anlänt). Vi kombinerar olika buskar och träd i Annikas kombinationer. Detta och mycket mer i veckans Trädgårdssnack. Ciceroner som vanligt Annika Sjölin från Flyinge Plantshop och Retro FM:s Hasse Strandberg.
2017-12-01
Länk till avsnitt

Piff och Puff till jul

Förste advent snart och det är dags att julpynta invändigt och utvändigt. I veckans avsnitt lär vi dig hur du får riktig Disney känsla över din trädgård och hur du kan använda trädgårdens kvistar och bär för att flytta in din julträdgård inomhus. Det blir tips om guldfärgade kvistar och vackra bär som ger julstämning invändigt och utvändigt. Vi pratar om ljussättning av trädgården för att skapa julstämning och vi tipsar också om träd och buskar som i sig själva ger julstämning utan krussiduller. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack. Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin står för julstämningen.
2017-11-24
Länk till avsnitt

Fåglarnas paradis

Snön ligger som ett duntäcke i trädgården och solen skiner från klarblå himmel. På fågelbordet slåss talgoxar, pilfinkar och domherrar om godsakerna på fågelbordet. På marken marker koltrast revir kring några vinteräpplen. I veckans avsnitt tar vi dig till fåglarnas paradis Du får tips på buskar som fåglar trivs i på vintern och hur du skall planera din trädgård för att få ett rikt fågelliv vintertid. Vi ordnar ett fågelbad på ett enkelt sätt. Vad Svenne och Lotta har med en trivsam fågelträdgård att göra får du reda på i veckans avsnitt. Ciceroner som vanligt Flyinge Plantshops Annika Sjölin och Retro FM:s Hasse Strandberg.
2017-11-17
Länk till avsnitt

Vita månader eller inte

Snart går delar av trädgården i ide och det är dags att skydda det som kan skyddas. Hur du förbereder trädgården för vinterdvalan får du veta mer om i veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd Trädgårdssnack. Hur skyddar jag trädgården från frost, vind och sol? Annika ger konkreta och enkla tips om du kan få trädgården att överleva en sträng vargavinter och hur du skyddar den på bästa sätt när vårsolens kraftiga strålar värmer på. Du får även tips på vad du skall göra om skadan väl är framme. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd, Trädgårdssnack. Ciceroner i vinterträdgården är som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2017-11-10
Länk till avsnitt

Het höst

Hösten bjuder på ett sprakande fyrverkeri av färger i trädgården och i veckan avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd Trädgårdssnack får du tips hur du under  kan färgsätta din trädgård. Annika tipsa om hur du i köksträdgården kan få en färgklick i form av amerikanska blåbär. Det blir tips på olika körsbärsträd som ger fin höstfärg och vi lär oss hur man ympar. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack. Ciceroner som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2017-11-03
Länk till avsnitt

Träd i alla format

Hösten är den bästa tiden att plantera. Omvittnat sedan länge. Men varför är hösten en bra tid att plantera och hur funkar det att plantera träd på hösten, t.o.m. på Lillejulafton? I veckans avsnitt av Trädgårdssnack tipsar Annika och Hasse om hur du väljer träd och hur du skall tänka. Vi går igenom små träd, mellanstora träd och riktigt stora träd. Allt kopplat till vad du förväntar dig om när trädet är fullväxt om kanske 10-15 år. Vad skall jag tänka på? Tips på alternativ till den lilla trädgården, kanske ett pelarträd? Vi pratar silverpäron som är ett trevligt träd som går att forma och det blir även snack om klippta häckar. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av "Trädgårdssnack" avsnitt 26. Ciceroner i trädgården även denna vecka Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyingeplantshops Annika Sjölin.
2017-10-27
Länk till avsnitt

Frusna sydlänningar

När den första frosten börjar komma gäller det att ta hand om sina kompisar i trädgården som är vana vid andra temperaturer och är lite känsliga för stora omställningar i väderleken. I veckans avsnitt tar vi hand om frusna sydlänningar. Annika och Hasse pratar om hur man förbereder trädgården för den annalkande frosten och kylan. Vilka växter skall man i första hand plocka in? Hur vinterförvarar man dem på bästa sätt? Vattning, ljus, värme och härdighet är saker som behandlas i veckans avsnitt. Välkommen till Trädgårdssnack - Sveriges nya trädgårdspodd och avsnitt 25. Ciceroner i rabatterna är Flyinge Plantshops Annika Sjölin och Retro FM:s Hasse Strandberg.
2017-10-20
Länk till avsnitt

I gränslandet

Hur kan man jobba med en häck i trädgården - Som avgränsning? Fristående på den större tomten? Insynsskydd? I veckans avsnitt resonerar Flyinge Plantshops Annikas Sjölin och Magnus Carlström om hur man jobba med en häck för att uppnå olika effekter i trädgården. Vi rör oss i gränslandet. Det blir beskärningstips och tips hur man får liv i en äldre häck som har några år på nacken. Snabbväxande häckar och vintergröna häckar diskuteras också. Vi får också tips på hur man får mycket häck för pengarna. Annika tipsar hur man får en klippt häck att bli lite roligare utan att det kostar någonting (förutom arbetstid). Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Skånes nya trädgårdspodd - Trädgårdssnack. Ciceroner som vanligt Hasse Strandberg från Retro FM och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2017-10-13
Länk till avsnitt

Annikas bästa kompisar

I veckans avsnitt tar vi oss ut i Annikas trädgård. Vad har en trädgårdsdesigner i sin egen trädgård? Finns det några handfasta tips för oss vanliga dödliga? I Annikas trädgård får saker och ting ta tid. Inga quickfix. Annika berättar hur hon tänker när det gäller trädgårdsplanering - vilka växter trivs bäst tillsammans. Det blir tips hur man får mycket trädgårds för pengarna och hur man skall tänka när det gäller trädgårdens primadonnor. Annika berättar hur hon grupperar växter tillsammans. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack. Annika Sjölin från Flyinge Plantshop och Retro FM:s Hasse Strandberg är som vanligt ciceroner i det gröna.
2017-10-06
Länk till avsnitt

Mycket spännande växter

En trädgård består av otroligt många individer och dem finns i alla format. Skruvade, långa, korta och gigantiska. I veckans avsnitt tipsar Annika och Magnus om spännande växter inför höstplanteringen. Ibland har man en riktig skatt i sin trädgård utan att man vet om det och i veckans avsnitt ställer sig Annika och Magnus från Flyinge Plantshop på barrikaderna för att vi inte besinningslöst skall skövla det vi har i trädgården bara för att vi vill ha något nytt. Vi pratar höstgödsling, ormhassel och ädelcypress och mycket mycket mer. Välkommen till avsnitt 22 av Sveriges trädgårdspodd - Trädgårdssnack med Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin!
2017-09-29
Länk till avsnitt

Planteringsdags

Trädgården håller sakta men säkert på att gå i ide och första frosten är bara veckorna bort. Trädgårdsarbetet går in i en ny fas och det är nu vi skall plantera och förbereda trädgården för en ny säsong. I veckans avsnitt av Trädgårdssnack går Annika och Hasse igenom trädgårdens och vad som med fördel kan planteras redan nu. Du får tips om hur och när du skall beskära dina vinrankor. Vi jordförbättrar och vattnar. Kanske årets viktigaste avsnitt av Trädgårdsnack! Välkommen till planteringsavsnittet, avsnitt 21!
2017-09-22
Länk till avsnitt

Frukt, bär och dessert

Sommaren glider över i höst och det finnas massor av godsaker att fyll skafferiet med, sylta, safta och lägga in. Åke Truedsson lär dig allt som är värt att veta om gott och nyttigt i trädgården. Vi lär oss ta till vara äpplen med tips på hur vi kan göra hållbart godis och dryck. Det blir också tips på hur du kan förvara  rotsaker, kål m.m på ett traditionellt och hållbart sätt. Detta och mycket mer i avsnitt 20 av Skånes nya trädgårdspodd Trädgårdssnack. Ciceroner i bland frukt och bär är Hasse Strandberg, Åke Truedsson och Annika Sjölin med fötterna i planteringsmyllan.
2017-09-15
Länk till avsnitt

Maximalt nyttigt

Tänk dig ett eget skafferi med nyttigheter, frukt, bär och massa annat. Allt i din trädgård. Din hälsobutik på armlängds avstånd. I avsnitt 19 får Annika och Hasse besök av en växtgalning som förädlar och provar nya sorter - Åke Truedsson. Åke ger tips på hur man jobbar med upphöjda bäddar eller pallkragar i trädgården. Vi planerar en nyttig trädgård full av antioxidanter, blåbär, lingon, havtorn m.m. Det blir snack om snigla och andra proteintillskott i grönsakslandet. Välkommen till avsnitt 19 av Trädgårdssnack. I grönsakslandet Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2017-09-08
Länk till avsnitt

Knölar och lökar

I dagarna fylls plantskolorna med det som skall pryda våra rabatter och trädgårdar frampå vår och sommarkanten nästa år. Ett helt avsnitt ägnat åt knölar och lökar, om att planera och plantera vårens tidiga fröjder på hösten.  Vi tar oss via de klassiska tulpanerna till ramslök, boll lök och narcisser. Du får tips om hur och var du planterar och vilken jord som är den bästa. Ett färgsprakande program av Sveriges nya Trädgårdspodd, Trädgårdssnack med Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.  
2017-09-01
Länk till avsnitt

Väggar, golv och tak

Du står med en helt tom trädgård framför ditt nya hus. I veckans avsnitt av Trädgårdssnack får du tips hur du skapar väggar, golv och tak i din nya trädgård. Vi gör en plan för den nya trädgården, sätter upp en önskelista och klistrar postit lappar på vår husritning. Du får tips på hur du skall planera gångar i dion trädgård och hur du skapar vindskyddade platser. Detta och mycket mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack. Ciceroner i trädgården som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Annika Sjölin från Flyinge Plantshop.
2017-08-25
Länk till avsnitt

Utmanande

En trädgård kan vara enkel och den kan vara lite mer komplicerad... I veckans avsnitt ger vi råd för trädgården med det litet mer utmanande läget. Vi pratar växter för en del svåra lägen, torrt, blåsigt eller skuggigt till exempel. Det blir en djupdykning i styva lerjordar och vad som passar där och det blir även en djupdykning i komposten. Det blir snack om storleksplanering när man skall plantera t.ex. ett nytt träd eller en buske. Vi tar också kål på den gamla barriga 70-tals trädgården. Retro FM:s Hasse Strandberg och Annika Sjölin från Flyinge Plantshop får experthjälp i veckans avsnitt är Magnus Carlström.
2017-08-18
Länk till avsnitt

Dags för julbord

Vacker trädgård till jul ? när tomten kommer. En välkomponerad trädgård bjuder på något också till jul, men hur? I veckans avsnitt skapar vi grönska på vintern och lagom till juletid. Barrväxterna får en revival i veckans avsnitt av Trädgårdssnack. Det blir tips på hur du ljussätter en vinterträdgård på ett effektfullt sätt och hur du hittar de optimala kombinationerna och så blir det bonsaiklippta barrträd...  Detta och mycket mer i veckan avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd, Trädgårdssnack. MItt i julbordet är det som vanligt Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin som guidar dig i trädgårdsdjungeln.
2017-08-11
Länk till avsnitt

Uppåt väggarna

I veckans avsnitt handlar det om klätterväxter och hur man också kan använda dem. Från blåregn, murgröna till humle. Du får tips på hur du kan använda en klätterväxt på en lite mer komplicerad växtplats som t.ex. en slänt. Du får tips på hur du gör en konstgjord kulle med hjälp av klätterväxter. Vi bjuder på tips om hur du jobbar med klätterväxter på pergola och spaljé. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd, Trädgårdssnack. Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin är ciceroner i trädgården som vanligt.
2017-08-04
Länk till avsnitt

Har storleken någon betydelse?

Storlekens betydelse är sedan urminnes tider omtvistad. Små, väldiga, breda ja varianterna är oändliga... i trädgården vill säga. Veckans avsnitt handlar om om när man väljer stora, små äldre eller yngre växter. Vi snackar häckar, stora och små och från färdig häck till den lilla babyplantan. Hur skall man tänka på när man planterar ett snabbväxande träd? Det blir också snack om trädgårdar för den lilla och stora börsen. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd: Trädgårdssnack. Ciceroner i avsnitt 13 som vanligt Flyinge Plantshops Annika Sjölin och Retro FM:s Hasse Strandberg.  
2017-07-28
Länk till avsnitt

Färg och form

I veckans avsnitt av Sveriges nya trädgårdspodd ägnar vi oss åt färg och form. Hur piggar du upp eller lugnar du ner din trädgård? Du får tips på vad du skall ta hänsyn både i den nyanlagda trädgården och den lite mer uppvuxna vad gäller färg och form. Hur skapar jag kontraster i min trädgård och vad är JAS klippning för något? detta och mycket mer i avsnitt 12 av Sveriges nya trädgårdspodd, Trädgårdssnack. I poddträdgården även denna vecka Retro FM:s Hasse Strandberg och Flyinge Plantshops Annika Sjölin.
2017-07-21
Länk till avsnitt

Vem vill bo hos mig?

En trädgård kan vara så rätt men ändå så fel. vad händer om fel växt hamanr i fel del av trädgården? I veckans avsnitt tar Annika och Hasse reda på vad man behöver ta hänsyn till för att kunna trivas ihop med sina nya växter. Jordförbättring, flytt av plantor i den befintliga trädgården. Hur kan jag jobba med min trädgård om jag har flera olika klimattyper i trädgården? Du får tips hur du kan påverka klimatet i trädgården. Detta och mycket mer i veckans avsnitt av Trädgårdssnack. Ciceroner är som vanligt Annika Sjölin från Flyinge Plantshop och Hasse Strandberg från Retro FM.
2017-07-14
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.